För en öppen folkkyrka med framtidstro

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "För en öppen folkkyrka med framtidstro"

Transkript

1 För en öppen folkkyrka med framtidstro Som programförklaring inför kyrkovalet 2013 har Socialdemokraternas partistyrelse antagit ett valmanifest i 12-punkter. Dessa består av uppmaningar till oss själva och alla andra som vill att Svenska kyrkan ska utvecklas som öppen folkkyrka med framtidstro, alltså förslag och krav som våra förtroendevalda kommer att driva i församlingar och pastorat, stift och kyrkomöte den kommande mandatperioden. De 12 punkterna är grupperade i fyra områden, vars rubriker också är en sammanfattning av vad Socialdemokraterna ser som nödvändigt för att Svenska kyrkan på bästa sätt ska kunna fullgöra sin grundläggande uppgift; att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Socialdemokraterna ser Svenska kyrkan som en viktig resurs både för enskilda människor och för samhället i stort. Svenska kyrkan ska sätta människornas behov i centrum 1. Visa lyhördhet och omsorg vid dop, konfirmation, vigslar och begravningar! 2. Förena goda traditioner med nytänkande så att fler känner sig delaktiga! 3. Håll Sveriges kyrkobyggnader och kyrkogårdar öppna och välvårdade! Svenska kyrkan ska stå upp för allas lika rätt och värde 4. Visa att kvinnoprästmotstånd och homofobi inte hör hemma i folkkyrkan! 5. Arbeta för internationell solidaritet, social rättvisa och hållbar utveckling! 6. Var drivande i religionsdialog och i arbetet mot mobbning och rasism! Svenska kyrkan ska bekämpa de växande klassklyftorna 7. Slå larm när kommun, landsting och stat inte tar sitt ansvar för välfärden! 8. Avskaffa alla avgifter i Svenska kyrkans barn- och ungdomsverksamhet! 9. Skapa fler sommarjobb åt ungdomar i samverkan med kommunerna!

2 Svenska kyrkan ska bidra till gemenskap och utveckling 10. Ta vara på församlingshemmen som öppna mötesplatser i lokalsamhället! 11. Skapa en god arbetsmiljö och utvecklingsmöjligheter för alla anställda! 12. Bedriv diakonal verksamhet som bryter ensamhet och utanförskap! Punkterna utgår från den värdegrund som beskrivs utförligt i Socialdemokraternas partiprogram, som antogs av partikongressen i april 2013, samt i partiets gällande kyrkopolitiska program, Öppna kyrkan, som antogs av partistyrelsen år Den praktiska tillämpningen av manifestet kommer att ske inom ramen för det arbete som S-grupperna i alla kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet bedriver. Redan inför kyrkovalet har det dock, från olika håll, efterfrågats fördjupningstexter till de tolv punkterna i valmanifestet. Några sådana, som är framtagna i demokratisk ordning och antagna av partistyrelsen eller kyrkomötesgruppen, finns inte. Det står dock var och en fritt att efter bästa förmåga tolka och resonera kring valmanifestets punkter och mellanrubriker. Ungefär: Vad betyder det? Jo, enligt mig skulle det kunna vara att... Nedan följer mitt försök att göra personliga kommentarer till Socialdemokraternas manifest inför kyrkovalet Jag hoppas att det kan väcka tankar och diskussioner och ser fram emot att ta del av också dina tolkningar och konkretiseringar av de tolv punkterna! Svenska kyrkan ska sätta människornas behov i centrum 6,5 miljoner människor tillhör Svenska kyrkan, vilket motsvarar två tredjedelar av Sveriges befolkning. I fjol gjordes det drygt 16 miljoner gudstjänstbesök, barn döptes och över ungdomar valde att konfirmera sig i Svenska kyrkan. Inte mindre än sjunger i en kyrkokör och antalet konserter som arrangerades i kyrkan var Det är imponerande siffror med tanke på att vi brukar kallas världens mest sekulariserade land. Utöver själva kyrkolivet, åtnjuter Svenska kyrkan stort förtroende i samband med kriser och katastrofer - såväl på en samhällsnivå som i enskilda människors liv. Ingen annan organisation i Sverige klarar i dag av att ersätta det. Också kyrkobyggnaderna intar en särskild plats i svenskarnas hjärtan och många av dem som betalar kyrkoavgift, gör det för att solidariskt bidra till vården av vårt gemensamma, världsunika kulturarv. Ändå är det ett faktum att antalet kyrkotillhöriga sjunker sakta men säkert, särskilt i de yngre årskullarna där dopfrekvensen blivit allt lägre. För att vända trenden uppåt, måste Svenska kyrkan lyckas visa i ord och handling att varje medlem är värdefull. En öppen och demokratisk folkkyrka får aldrig dela in sina medlemmar i A-lag och B- lag. Ytterst är det detta perspektiv som Socialdemokraterna slår vakt om.

3 1. Visa lyhördhet och omsorg vid dop, konfirmation, vigslar och begravningar För Svenska kyrkans roll som öppen folkkyrka är det avgörande att människor vill fortsätta att ta stöd i kristen tro och tradition vid livets stora händelser. När ett nytt barn ska välkomnas som del av ett större sammanhang. När ungdomar förbereder sig för steg ut i vuxenvärlden. När ett par bekräfta sin kärlek och trohet till varandra. När vi tar vårt sista farväl av en familjemedlem eller en vän. Som folk lever sina liv i dag, är dop-, konfirmations-, vigsel- och begravningsgudstjänster i det närmaste Svenska kyrkans enda chans att komma i kontakt med den stora majoriteten av de egna medlemmarna och befolkningen i övrigt. Därför måste varje sådan gudstjänst präglas av hög kvalitet, vilket inbegriper lyhördhet och omsorg i de förberedande mötena med familj och anhöriga respektive brudparet. För att detta ska vara möjligt, måste kyrkofullmäktige anslå tillräckligt med resurser för att präster, musiker, vaktmästare, bokningsansvariga och alla andra medarbetare ska kunna göra ett bra jobb. Kyrkoherden ska också ha kyrkorådets stöd i att premiera de anställda som lägger ner sin själ i att säkerställa en hög kvalitet i alla kyrkliga handlingar. Detta om något är långsiktig medlemsvård i Svenska kyrkan. 2. Förena goda traditioner med nytänkande så att fler känner sig delaktiga Vi lever i en individualistisk tid, då dessutom den allmänna kunskapen om kyrkans tro, bekännelse och lära minskar. Med sin gudssyn, kyrkosyn och människosyn har Svenska kyrkan i grunden goda förutsättningar att kunna möta både unga och gamla i dagens Sverige på ett sätt som gör att de känner sig välkomna och tagna på allvar. I den globaliserade värld vi lever, är det också många som söker sina egna rötter. För att nå fram till människor på riktigt, krävs det att Svenska kyrkans medarbetare ser sig som företrädare för den öppna och demokratiska folkkyrkan. På ett övergripande plan handlar det om vilken inställning man har till att möta också dem som sällan eller aldrig går i kyrkan på söndagar att aktivt försöka skapa sammanhang där man förenar goda traditioner med nytänkande så att fler känner sig delaktiga. För många är sången och musiken en väg in i kyrkan. Det kan vara barn och ungdomar som börjar känna sig hemma när de sjunger eller spelar där. Det kan vara vuxna som övervinner dåliga erfarenheter av påtvingad religionsutövning i barndomen när de får höra en ny psalm på en väns begravning. Musiken kan också vara det språk, som gör att prästen, körsångarna och de som kommit till kyrkan för att lyssna känner gemenskap.

4 3. Håll Sveriges kyrkobyggnader och kyrkogårdar öppna och välvårdade Få saker kan engagera en hel bygd eller stadsdel, som när den lokala kyrkan är hotad eller har tagit skada. När en kyrka drabbas av brand är det en nationell nyhet och vi sitter alla framför teveapparaterna och mår dåligt när vi ser bilderna på lågor som förtär oersättliga värden. Plötsligt inser vi hur det skulle kännas om den egna kyrkan brann ner. Kort sagt: kyrkobyggnaderna har en särskild plats i våra hjärtan. Svenska kyrkans församlingar och pastorat runt om i Sverige äger och förvaltar över kyrkor, varav många har anor från medeltiden. Att vårda detta världsunika, levande kulturarv kräver både mycket pengar, kunskap och engagemang. Den kulturantikvariska ersättningen från staten, det vill säga skattebetalarna, räcker till ungefär en tredjedel av reparations- och restaureringskostnaderna. Den återstående miljarden finansieras av Svenska kyrkans medlemmar via kyrkoavgiften. Socialdemokraterna tillhör dem som inte tänker ge upp ambitionen att hålla Sveriges kyrkobyggnader och kyrkogårdar öppna och välvårdade. Det vore ett misslyckande både för nationen och för kyrkan, om dessa kulturmiljöer gick samma öde till mötes som man kan se i England och på kontinenten. Det kyrkomöte som väljs 2013 måste hitta lösningar som är hållbara på lång sikt, både demokratiskt och ekonomiskt. Svenska kyrkan ska stå upp för allas lika rätt och värde Genom historien har de rika och mäktiga ofta lagt kyrkan under sig. Likaså har kulturella mönster ofta överskuggat Kristi kärleksbudskap, vars radikalitet utmanar oss på djupet. I takt med samhällets utveckling ibland lite efter, ibland lite före har Svenska kyrkan, utifrån sin evangelisk-lutherska identitet, tagit steg mot ökad frihet, jämlikhet och solidaritet. Den gamla överhetskyrkan har blivit en folklig kyrka som välkomnar alla. Denna ständigt pågående reformering sker i samklang mellan den prästerliga ämbetslinjen och lekmännen, alltså kyrkans medlemmar i övrigt. Så var det när kyrkomötet på 1950-talet fattade beslutet att göra prästämbetet tillgängligt för både kvinnor och män. Så var det när dagens demokratiska ordning med direktval till alla organisatoriska nivåer infördes 2001, så att alla medlemmar fick samma möjlighet att påverka. Så var det också när decennier av seriös teologisk bearbetning och kyrklig folkbildning ledde fram till 2009 års kyrkomötesbeslut om att äktenskapet och den kyrkliga vigseln ska vara tillgängliga för alla par, oavsett det består av en man och en kvinna eller två personer av samma kön. Svenska kyrkan valde att gå före och nyheten spreds över hela världen. Utan Socialdemokraterna hade detta aldrig hänt.

5 4. Visa att kvinnoprästmotstånd och homofobi inte hör hemma i folkkyrkan När beslutet fattades 1958 att kvinnor och män skulle ges samma rätt att prövas i sitt kall som präst, var det inte utan konvulsioner. I dag, 55 år senare, är den så kallade kvinnoprästfrågan inaktuell i de allra flesta församlingar men skrämmande nog inte överallt! Fortfarande finns det kvinnor som ifrågasätts i sin roll som präst. Detta kan komma från präster som är män, andra medarbetare eller förtroendevalda. Socialdemokraterna vågar påstå att det kvarlevande motståndet mot kvinnors rätt att vara präst, hänger intimt samman med ifrågasättande av andra jämlikhetsprinciper. Detta blev mycket tydligt i samband med diskussionerna om välsignelse över ingånget partnerskap och därefter äktenskap för samkönade par. Motioner om abortfrågan och kritik mot att genomföra mångreligiösa ceremonier kommer från samma håll. Det är oacceptabelt att anställda i Svenska kyrkan ska bli ifrågasatta eller mobbade på grund av sitt kön, sin sexuella läggning eller någon annan personlig egenskap. De homofober och kvinnoprästmotståndare som vänder på resonemanget och försöker utmåla sig själva som offer, får helt enkelt söka sig ett annat trossamfund om de vill arbeta som präst. Detta är min personliga åsikt och jag tror att de flesta medlemmar håller med mig. 5. Arbeta för internationell solidaritet, social rättvisa, och hållbar utveckling Svenska kyrkan är en del av den världsvida kyrkan och bedriver sedan länge ett aktivt internationellt utvecklingssamarbete, framför allt med lutherska systerkyrkor runt om i världen. Det skapar direktkontakt med många av vår världs största utmaningar, som att utrota fattigdom och hunger, lösa konflikten mellan Israel och Palestina, skapa dialog mellan religioner och etniska grupperingar på väg till fred och försoning. När Svenska kyrkan väljer att på hemmaplan gå före i förverkligandet av alla människors lika rätt och värde, senast gällande äktenskapet, är det därför av stor betydelse för människor som lever under förtryck i andra länder, inklusive systerkyrkorna. Socialdemokraterna anser att detta, hur svårarbetat det än kan te sig, måste förbli Svenska kyrkans roll i den världsvida kyrkan och de ekumeniska sammanhangen. Såväl i samarbetsländerna som i Sverige, har Svenska kyrkan en viktig roll både som aktör och opinionsbildare kring internationell solidaritet, social rättvisa och hållbar utveckling. Här är det oundvikligt att kyrkans linje ibland sammanfaller med och ibland kommer i konflikt med politiska partiers linjer. Oavsett om det är rött eller blått styre, vill Socialdemokraterna att Svenska kyrkan ska vara en självständig och kritisk röst.

6 6. Var drivande i religionsdialog och i arbetet mot rasism och mobbning För hundra år sedan döptes nästa alla svenska barn och nästan alla ungdomar konfirmerade sig i den lokala församlingskyrkan. Sedan dess har det hänt mycket i Sverige. Frikyrkor utmanade på goda grunder en förstelnad och konservativ statskyrka. Demokratin har fått genomslag och Sverige har berikats av människor som kommit från världens alla hörn. Vårt mångkulturella land är också ett mångreligiöst land. Gemensamma erfarenheter av tro och tradition, kan synliggöras och användas för att skapa mötesplatser och bygga broar. Religionsdialog kan förstärka en positiv samhällsanda. I motsats till detta finns det extremister som försöker ställa grupper mot varandra och slå in kilar som spräcker samförstånd och gemenskap över etniska och religiösa gränser. Denna skrämmande utveckling ser vi i hela Europa. I ett Sverige där rasism, antisemitism, islamofobi och diskriminering är problem på allvar, måste Svenska kyrkan lyfta fram kärleksbudskapet och alla människors lika rätt och värde. Församlingarna bör också utveckla sina metoder för att öka både ungdomars och vuxnas kunskap om den egna religionen en kompetens som blir allt viktigare i mötet med dem som kan mycket mer om sin religion, både i Sverige och utomlands. Svenska kyrkan ska bekämpa de växande klassklyftorna Socialdemokratin strävar efter att utjämna skillnader mellan dem som har stora resurser i form av socialt, kulturellt och ekonomiskt kapital och dem som saknar det. Folkhemsbygget skedde till stor del parallellt med att Svenska kyrkan demokratiserades och gick från att vara en överhetens kyrka till att bli en folkkyrka öppen för alla. Så småningom kom denna utveckling att ske i ett alltmer pluralistiskt Sverige. Svenska kyrkan fortsätter att vara en viktig resurs både för enskilda människor och för samhället ett samhälle som just nu utsätts för stora påfrestningar. Massarbetslösheten biter sig fast och många ungdomar saknar tro på framtiden. Skillnaderna mellan dem som har och dem som inte har blir alltmer påtagliga. Klassklyftorna växer i Sverige, som förut brukade kallas världens mest jämlika land. Med sin närvaro i hela landet även på de orter där både Konsum och Posten för länge sedan har bommat igen kan Svenska kyrkan bidra till att skapa framtidstro igen. Det handlar om att församlingar och pastorat gör sina resurser tillgängliga i lokalsamhället, skapar sammanhang av lärande för såväl unga som vuxna och förstärker ideellt engagemang. Svenska kyrkan ska se till att inte bli ett medelklassreservat.

7 7. Slå larm när kommun, landsting och stat inte tar ansvar för välfärden Kyrkan är den moderna välfärdens mormor. Stora delar av det vi i dag brukar sammanfatta med uttrycket vård/skola/omsorg tillkom i en tid då man inte skilde på kyrkliga och icke-kyrkliga frågor i socknarna och då staten och kyrkan var sammanflätade med varandra. Prästen hade en självskriven roll inom både skolväsendet och det som kallades fattigvården. Källan till mycket av omsorgsverksamheten är det kristna kärleksbudskapet. Det moderna välfärdssystemet är självklart helt religiöst neutralt och inte minst tack vare socialdemokratin har de gamla inslagen av ensidigt villkorad välgörenhet arbetats bort. Enligt principen av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov har en solidariskt finansierad sjukvård, skola och äldreomsorg byggts upp i landsting och kommuner. Kyrkans moderna roll har blivit att stödja och komplettera detta. Nu ser vi dock hur den svenska välfärden krackelerar. Diakoner vittnar om hur fattigdomen ökar och att det blir allt vanligare att personer som söker hjälp hos socialtjänsten blir hänvisade till kyrkan. Oavsett om det är rött eller blått styre i kommunen, anser Socialdemokraterna att Svenska kyrkan i sådana lägen måste slå larm och utkräva politiskt ansvar. Välfärd för alla ska garanteras av den offentliga sektorn. 8. Avskaffa alla avgifter i Svenska kyrkans barn- och ungdomsverksamhet I likhet med alla andra ideella organisationer och folkrörelser, måste Svenska kyrkan investera i framtiden genom att bjuda på sig själv. Konkurrensen med andra föreningar och fritidssysselsättningar är naturligtvis hård. En unik fördel som kyrkan bör ta var på, är att man kan erbjuda gemenskap, personlig utveckling och lärande i en helt betygsfri miljö en fristad för barn som känner prestationsångest och konkurrens redan i tioårsåldern. Ett av Socialdemokraternas mest konkreta vallöften i kyrkovalet 2013, är att verka för ett avskaffande av alla avgifter i Svenska kyrkans barn- och ungdomsverksamhet. Om det är någonstans där det inte ska finnas ekonomiska trösklar ens i form av tjugolappar för en utflykt är det i den öppna folkkyrkan. När församlingar och pastorat lägger budget, ska ambitionsnivån inte vara lägre än att alla barn och unga kan erbjudas noll-taxa. Svenska kyrkans egen forskning visar tydliga samband mellan föräldrarnas inkomstnivå och i vilken mån deras ungdomar väljer att konfirmera sig. Detta hänger säkerligen ihop med sociala och kulturella mönster. Men risken för att Svenska kyrkan är ett medelklassreservat ska åtminstone inte förvärras av att det dessutom finns ekonomiska vattendelare, som till exempel gör att vissa har råd att åka på längre konfirmationsläger och andra inte.

8 9. Skapa fler sommarjobb åt ungdomar i samverkan med kommunerna Det finns många goda skäl för Svenska kyrkan att tänka nytt och större kring hur landets alla församlingar och pastorat kan bidra till ungdomars utveckling och framtidstro. Först och främst ligger det i linje med vår kristna tradition att se till att alla människor får utlopp för sina gåvor och gör en praktisk samhällsinsats. Dessutom har Svenska kyrkan allt att vinna på att tidigt i människors liv erbjuda tillfällen till en fördjupad relation. Redan i dag är det många församlingar som erbjuder korttidsanställningar, sommarjobb och andra former av sysselsättning, framför allt på kyrkogårdarna. Några har samarbete med kommunen och andra delar av föreningslivet. Som förebild finns det också ett antal kommuner, som kommit överens med facket om vettiga arbetsmiljö- och lönevillkor kring sommarlovssysselsättning för gymnasister och sommarjobb för lite äldre ungdomar. Svenska kyrkan på nationell nivå skulle de kommande åren kunna erbjuda rådgivning och även ekonomiska stimulansmedel, troligen kanaliserat via stiften, till församlingarna och pastoraten. Kanske någon vill garantera alla som konfirmerar sig tre veckors sommarjobb både för deras skull och för att intressera fler för utbildningar som kan leda till anställningar inom kyrkan? Kanske kan fler gamla få någon att bjuda på kaffe och samtala med? Svenska kyrkan ska bidra till gemenskap och utveckling Socialdemokraternas vision är ett Sverige där vi alla kan leva ett bättre liv och känna frihet och framtidstro. Gemenskap och samhörighet med andra skapar en trygghet som i sin tur gör att vi utvecklas som människor. För många är familjen det som livet kretsar kring. För andra spelar vänner och arbetskamrater en central roll. Sedan finns det också många som upplever att de inte tillhör någon gemenskap utan är ensamma. Det är ett problem. Svenska kyrkan erbjuder tillfällen till gemenskap i stort och smått. Det kan vara familj och vänner som samlas i kyrkan för att döpa ett barn eller begrava någon som gått bort. Det kan vara bybor som varje år bänkar sig i samma skogsglänta för att fira friluftsgudstjänst. Det kan vara tusen församlingsbor som sjunger Bereden väg för Herran på första advent eller några dussin som firar högmässa tillsammans en vanlig söndag. Svenska kyrkan kan också bidra till gemenskap på ett allmänt plan. 6,5 miljoner svenskar är kyrkotillhöriga; det är en form av samhörighet. Man kan känna gemenskap med lutheraner i andra länder eller med kristna i hela världen. Att vara svenskkyrklig kan också innebära att man känner större samhörighet med ickereligiösa människor som tycker att homosexuella ska få gifta sig, än vad man känner med kristna motdemonstranter på Paris gator...

9 10. Ta vara på församlingshemmen som öppna mötesplatser i lokalsamhället En av de resurser inom Svenska kyrkan som är lätt att ta för given, är alla församlingshem runt om i Sverige. I byar mitt på landsbygden, i brukssamhällen, köpingar och städer, i de stora städernas innerstadsområden och förorter nästan var vi än kommer håller Svenska kyrkan en gemensamhetslokal, ibland sammanbyggd med kyrkan, tillgänglig och välvårdad. Inte bara kyrkobyggnaderna, utan också Sveriges alla församlingshem, är en skatt. Med sin vilja att vara en öppen folkkyrka, har Svenska kyrkan allt att vinna på att ta vara på församlingshemmen som öppna mötesplatser i lokalsamhället. Ju fler familjer och sällskap som får möjlighet att låna lokalerna gratis för dopkaffe, bröllopsfest eller begravningskaffe, desto bättre medlemsvård. Ju fler ideella föreningar och politiska partier som får hålla sina möten i församlingssalen, desto fler som påminns om Svenska kyrkans betydelse. På samma sätt som en konfirmationsgudstjänst kan få någon som inte hade varit i kyrkan sedan sin egen konfirmation att återvända dit på högmässan, kan social eller kulturell verksamhet i församlingshemmet väcka någons nyfikenhet att delta i söndagens gudstjänst. Vid kollektiva kriser och katastrofer blir ofta kyrkan och församlingshemmet de naturliga samlingsplatserna för människor, över alla religionsgränser. Det vill vi utveckla. 11. Skapa en god arbetsmiljö och utvecklingsmöjligheter för alla anställda Med sitt budskap om alla människors lika värde och att vi ska älska varandra, borde Svenska kyrkan vara Sveriges bästa arbetsgivare. Vissa församlingar kanske är på god väg. Andra ligger definitivt en bra bit därifrån. Det vill vi ändra på och har därför tagit fram ett särskilt handlingsprogram som är kopplat till punkt nr 11 i Socialdemokraternas manifest inför kyrkovalet. Det är vårt löfte till alla som är anställda inom Svenska kyrkan. Att medarbetarna mår bra är en förutsättning för att verksamheten ska vara bra. Därför bygger vårt handlingsprogram på att våra förtroendevalda inom Svenska kyrkan ska bedriva en offensiv arbetsgivarpolitik med tydligare ansvarstagande. Inte minst gäller det att chefer och arbetsledare inom Svenska kyrkan får ett väldefinierat uppdrag med befogenheter, resurser och kompetens att driva en verksamhet med goda arbetsmiljövillkor. Det handlar också om att det måste finnas ett gott samspel mellan förtroendevalda och chefer i Svenska kyrkan och att ledarskapet ständigt utvecklas. Som vägledning för våra kyrkopolitiker, innehåller handlingsprogrammet en checklista med fokusområden för en arbetsmiljö i världsklass; ett medvetet genusperspektiv, anställningsformer, arbetstider, kompetensutveckling, ohälsa på arbetsplatserna och principer för upphandling.

10 12. Bedriv diakonal verksamhet som bryter ensamhet och utanförskap Till Svenska kyrkans kärnuppgifter hör att bedriva diakonal verksamhet, som vänder sig till alla människor oavsett bakgrund. Diakonins förebild är Jesus, som lyfte fram de fattiga och förtryckta, de sjuka och utstötta, de osedda och ensamma. För dem som inte tror på Gud kan denna del av Svenska kyrkans arbete ofta vara skälet till att man ändå väljer att stanna kvar som medlem. Man inser att samhället skulle bli kallare och sämre utan kyrkan. De församlingar som låter det diakonala perspektivet prägla all verksamhet, blir automatiskt utåtriktade och inbjudande församlingar. Det handlar om möten och samtal med enskilda personer, men också om att skapa mötesplatser där människor växer tillsammans. För oss socialdemokrater är det viktigt att betona att diakonin dels måste bygga på ömsesidighet, dels måste syfta till att bryta ensamhet och utanförskap inte bara lindra tillfälligt. Att använda sin erfarenhet av att försöka öka gemenskapen mellan människor och att vara en plats för personlig utveckling, måste vara en av Svenska kyrkans viktigaste uppgifter. I dagens Sverige, där klyftorna ökar och välfärdssystemen bryts ner genom felaktig politik, behövs alla krafter som tror på kollektiva lösningar. Landets alla församlingar är en omistlig del av det civila samhället i Sverige ett Sverige där vi skapar utveckling tillsammans.

SOCIALDEMOKRATERNAS KYRKOPOLITISKA VALPROGRAM I LANDSKRONA FÖRSAMLING

SOCIALDEMOKRATERNAS KYRKOPOLITISKA VALPROGRAM I LANDSKRONA FÖRSAMLING SOCIALDEMOKRATERNAS KYRKOPOLITISKA VALPROGRAM I LANDSKRONA FÖRSAMLING Inför kyrkovalet den 15 september 2013 vill vi informera om våra värderingar i några aktuella och viktiga frågor för det politiska

Läs mer

Vi socialdemokrater vill att folkkyrkan uppsöker ungdomar och erbjuder dem diskussioner i ungdoms- och konfirmandgrupper om livsfrågor.

Vi socialdemokrater vill att folkkyrkan uppsöker ungdomar och erbjuder dem diskussioner i ungdoms- och konfirmandgrupper om livsfrågor. Socialdemokraternas manifest för kyrkovalet 20 september 2009 i Svenska kyrkan i Eskilstuna Vi socialdemokrater tror att människor är sökare av olika slag. Sökandet måste få en möjlighet att komma till

Läs mer

Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet.

Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet. Socialdemokraterna Umeå AK Valprogram Kyrkovalet 2017 Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet. Kyrkans grundvärderingar om alla människors

Läs mer

Kyrkans grundvärderingar om alla människors lika värde känns naturliga för oss socialdemokrater.

Kyrkans grundvärderingar om alla människors lika värde känns naturliga för oss socialdemokrater. Socialdemokraterna Umeå AK Valmanifest Kyrkoval 2017-09-17 Svenska kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, frihet, försoning och rättfärdighet. Kyrkans grundvärderingar

Läs mer

Senast uppdaterad den 20 juni 2017

Senast uppdaterad den 20 juni 2017 Senast uppdaterad den 20 juni 2017 Varför är frågan om att kyrkan alltid ska ha ett inkluderande perspektiv viktig? 6,1 miljoner människor tillhör Svenska kyrkan, vilket är mer än 60 procent av Sveriges

Läs mer

Kyrkopolitiskt program

Kyrkopolitiskt program Kyrkopolitiskt program 2018 2021 den 21 maj 2017 Skriven av: Kyrkopolitiska gruppen Kyrkopolitiskt program 2018 2021 Stora delar av den svenska välfärden har sina rötter i den kyrkliga verksamheten. Skolan,

Läs mer

FÖR EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING

FÖR EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING FÖR EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING Alla människors lika värde de orden blir ett allt viktigare ställningstagande i Sverige. I kampen för människovärdet fyller kyrkan en viktig roll,

Läs mer

Valmanifest. Socialdemokraterna Umeå

Valmanifest. Socialdemokraterna Umeå Valmanifest Socialdemokraterna Umeå Svenska kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, frihet, försoning och rättfärdighet. Rösta på socialdemokraterna Vi ställer upp i

Läs mer

livet kyrkovalet 2013 valprogram i En öppen fred, rättvisa, kyrkan mitt i Folkkyrka försoning och hållbar utveckling solpaneler på Kyrktaken

livet kyrkovalet 2013 valprogram i En öppen fred, rättvisa, kyrkan mitt i Folkkyrka försoning och hållbar utveckling solpaneler på Kyrktaken En öppen Folkkyrka fred, rättvisa, försoning och hållbar utveckling kyrkan mitt i livet solpaneler på Kyrktaken valprogram i kyrkovalet 2013 fastställt av partistyrelsen 20/2 Inledning Tusentals centerpartister

Läs mer

DEL AV GEMENSKAPEN. Kyrkan är Guds famn och familj

DEL AV GEMENSKAPEN. Kyrkan är Guds famn och familj Medlemskap DEL AV GEMENSKAPEN Kyrkan är Guds famn och familj Varje år finns en majoritet av kyrkans nära sju miljoner medlemmar med i något av kyrkans sammanhang. Det kan vara i den lilla kören på landet,

Läs mer

Folkkyrka En Kyrka för Alla

Folkkyrka En Kyrka för Alla Folkkyrka En Kyrka för Alla Kyrkoval 2017 centerpartiets STIFTSGRUPP I Göteborgs STIFT vi ARBETAR FÖR en: välkomnande KYRKA I SAMHÄLLHET ung KYRKA HÅLLBAR KYRKA KYRKA MED MOTIVERADE FÖRTROENDEVaLDA MODIG

Läs mer

FÖR EN SAMHÄLLSBÄRANDE KYRKA HUSKVARNA PASTORAT

FÖR EN SAMHÄLLSBÄRANDE KYRKA HUSKVARNA PASTORAT FÖR EN SAMÄLLSBÄRANDE KYRKA USKVARNA PASTORAT EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING Vårt politiska arbete gör skillnad i kyrkan! Den öppna folkkyrkan är en viktig del av den svenska modellen, där solidaritet och

Läs mer

Församlingsinstruktion. Antagen

Församlingsinstruktion. Antagen Församlingsinstruktion Antagen 2014-08-13 Programförklaring Identitet Församlingen har med sina 9 000 medlemmar en kyrkotillhörighet på ca 78 % av invånarna (2013). I arbetslaget finns 30 anställda varav

Läs mer

FÖR EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING

FÖR EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING FÖR EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING FRAMTIDSPARTIET I OSKARSHAMNS KOMMUN EN ÖPPEN OCH VÄLKOMNADE En öppen folkkyrka ska ha plats för alla, oavsett var man befinner sig på trons väg. Det ska vara enkelt att

Läs mer

För socialdemokraterna i Svenska kyrkan innebär det att vi arbetar för:

För socialdemokraterna i Svenska kyrkan innebär det att vi arbetar för: Stora delar av den svenska välfärden har sina rötter i den kyrkliga verksamheten. Skolan, sjukvården och den sociala verksamheten startades i hög utsträckning av kyrkan. Successivt har sedan dessa verksamheter

Läs mer

Svenska kyrkan på väg mot 2020-talet. Borgerligt alternativs program 2014 2017

Svenska kyrkan på väg mot 2020-talet. Borgerligt alternativs program 2014 2017 Svenska kyrkan på väg mot 2020-talet Borgerligt alternativs program 2014 2017 1 Innehåll Förord 3 Värdegrund 4 Vad är Svenska kyrkan? 5 Verksamhet i församlingarna 6 Gudstjänstliv i förnyelse Kyrkomusiken

Läs mer

Socialdemokraternas manifest i kyrkovalet 2009. med bakgrundstexter

Socialdemokraternas manifest i kyrkovalet 2009. med bakgrundstexter Socialdemokraternas manifest i kyrkovalet 2009 med bakgrundstexter Din röst avgör den 20 september 2009! Kyrkovalet är din demokratiska möjlighet att påverka vilka vägval som Svenska kyrkan ska göra de

Läs mer

För socialdemokraterna i Svenska kyrkan innebär det att vi arbetar för:

För socialdemokraterna i Svenska kyrkan innebär det att vi arbetar för: 2016-06-30 Stora delar av samhället framför allt den kommunala sektorn har sina rötter i den kyrkliga verksamheten. Att tillhöra Svenska kyrkan har under långa tider ansetts vara detsamma som att vara

Läs mer

VALPROGRAM för SOLLENTUNACENTERN Kyrkovalet 2017: En öppen och grön folkkyrka präglad av medkänsla och socialt ansvar.

VALPROGRAM för SOLLENTUNACENTERN Kyrkovalet 2017: En öppen och grön folkkyrka präglad av medkänsla och socialt ansvar. VALPROGRAM för SOLLENTUNACENTERN Kyrkovalet 2017: En öppen och grön folkkyrka präglad av medkänsla och socialt ansvar. Kyrkan ska vara en trygg plats i samhället där alla tas emot med värme. Centerpartiet

Läs mer

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt)

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling antagen vid årsmöte 2013-03- XX Abrahamsbergskyrkans församling har antagit

Läs mer

Med öppet hjärta. Församlingsinstruktion för Varbergs församling

Med öppet hjärta. Församlingsinstruktion för Varbergs församling Med öppet hjärta Församlingsinstruktion för Varbergs församling Innehåll Vision...3 Sammanhang och prioriteringar...3 Omvärldsfaktorer att ta fasta på...4 Övergripande prioriteringar...5 Strategiska prioriteringar...5

Läs mer

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖRSAMLINGSINSTRUKTION TRO, HOPP OCH KÄRLEK Detta är vår församlingsinstruktion. Den beskriver vår vision och våra mål. Församlingsbor, anställda och förtroendevalda har arbetat fram den tillsammans. MÄKTIGA

Läs mer

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD Här finns förslag till samtalsfrågor till boken Mer än ord trovärdig efterföljelse i en kyrka på väg. Frågorna passar bra att använda i diskussionsgrupper av olika slag. Komplettera

Läs mer

Nämn tre frågor som Svenska kyrkan bör prioritera. Rangordna svaren utifrån vad som är viktigast för er nomineringsgrupp.

Nämn tre frågor som Svenska kyrkan bör prioritera. Rangordna svaren utifrån vad som är viktigast för er nomineringsgrupp. Fråga 1 Nämn tre frågor som Svenska kyrkan bör prioritera. Rangordna svaren utifrån vad som är viktigast för er nomineringsgrupp. Satsa på barnen, ungdomarna och deras föräldrar de är kyrkans nutid och

Läs mer

Svenska kyrkan i Salem på väg mot 2020-talet

Svenska kyrkan i Salem på väg mot 2020-talet Svenska kyrkan i Salem på väg mot 2020-talet Borgerligt alternativs lokala program för Salems församling 2014-2017 Innehåll Förord 3 Ledande ord för det lokala programmet 3 Svenska kyrkan i Salem 4 Församlingens

Läs mer

En trovärdig folkkyrka, öppen för alla

En trovärdig folkkyrka, öppen för alla En trovärdig folkkyrka, öppen för alla Centerpartiets valprogram 2017 Fastställt av Partistyrelsen 2017-02-05 2 Närodlad politik Centerpartiet står för Närodlad politik. Vi tror att beslut blir bättre

Läs mer

Din röst gör skillnad!

Din röst gör skillnad! Din röst gör skillnad! Den 15 september är det kyrkoval. Då får du och alla andra 5,5 miljoner som är medlemmar och över 16 år bestämma vilken väg Svenska kyrkan ska gå. Socialdemokraterna ställer upp

Läs mer

Nu känner vi riktningen! men vem bestämmer! hur det blir?!

Nu känner vi riktningen! men vem bestämmer! hur det blir?! Nu känner vi riktningen men vem bestämmer hur det blir? Välfärdsinsatser på religiös grund CRS vid Uppsala universitet Studiedag onsdag 21 jan 2015 Docent Filip Wijkström Center for Civil Society Studies

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Församlingsinstruktion Vinberg-Ljungby församling Innehåll Ramar för församlingens liv 2 Omvärldsbeskrivning 3 Pastoralt program 4 2 Ramar för församlingens liv Vinberg-Ljungby församling är en församling

Läs mer

Din röst spelar roll! Söndagen den 15 september 2013 är det kyrkoval och du är röstberättigad. Här kommer ditt röstkort. Vilka ska få ditt förtroende

Din röst spelar roll! Söndagen den 15 september 2013 är det kyrkoval och du är röstberättigad. Här kommer ditt röstkort. Vilka ska få ditt förtroende Din röst spelar roll! Söndagen den 15 september 2013 är det kyrkoval och du är röstberättigad. Här kommer ditt röstkort. Vilka ska få ditt förtroende att fatta viktiga beslut de kommande fyra åren? Det

Läs mer

1. Öppen och fördomsfri kyrka

1. Öppen och fördomsfri kyrka Fria liberaler i Svenska kyrkan FiSK är ett nätverk som samlar liberaler engagerade i Svenska kyrkan. Vi m öjliggör för alla liberaler oavsett partipolitisk tillhörighet att vara förtroendevalda i Svenska

Läs mer

Handlingsprogram. beslutat 2 februari 2013

Handlingsprogram. beslutat 2 februari 2013 Handlingsprogram beslutat 2 februari 2013 1 2 Fria liberaler i Svenska kyrkan FiSK är ett nätverk som samlar liberaler engagerade i Svenska kyrkan. Vi möjliggör för alla liberaler oavsett partipolitisk

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN Samhällsutveckling börjar med den enskilda människans engagemang. Den idéburna sektorn bidrar till ett aktivt medborgarskap som utvecklar

Läs mer

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4 Pingstkyrkans Vision Vi vill forma Alingsås framtid genom att vara en stor kyrka som har avgörande betydelse i stan. I vardagen vill vi lyssna, höras och vara en given tillgång. Söndagens gudstjänst och

Läs mer

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor,

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor, Församlingskonstitution Församlingens konstitution består av Teologisk grund för Equmeniakyrkan samt Församlingsordning och Församlingsstadgar antagna av Fristads Missionskyrka 2014 09 29 och 2014 09 --.

Läs mer

Lättläst version av Överenskommelsen

Lättläst version av Överenskommelsen Lättläst version av Överenskommelsen Överenskommelsen Överenskommelsen handlar om hur regeringen, de idéburna organisationerna inom det sociala området och Sveriges kommuner och landsting ska förhålla

Läs mer

Bön för vår kyrka och vår värld

Bön för vår kyrka och vår värld Bön för vår kyrka och vår värld Bönen Vår viktigaste uppgift som kristna är att söka Gud, att låta hans kärleks eld tändas och brinna i våra hjärtan. Bön är att befinna sig i den älskande Gudens ansiktes

Läs mer

Kyrklig samverkan i Visby stift

Kyrklig samverkan i Visby stift SAMHÄLLSINFORMATION TILL HUSHÅLLEN Kyrklig samverkan i Visby stift Vi värnar om en öppen folkkyrka som tar ansvar i samhället. Kyrkan ska synas, höras och vara tillgänglig för alla. Dess främsta uppgift

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

Svenska kyrkans strategi för digital kommunikation och närvaro

Svenska kyrkans strategi för digital kommunikation och närvaro Svenska kyrkans strategi för digital kommunikation och närvaro 1 (7) Svenska kyrkans strategi för digital kommunikation och närvaro Inledning Svenska kyrkan ska vara ett redskap för Guds rike, och i varje

Läs mer

Konfirmationen riten som söker sin teologi

Konfirmationen riten som söker sin teologi Ledare SPT nr 8 2012 Konfirmationen riten som söker sin teologi Även om konfirmationsfrekvensen de senaste decennierna har dalat, möter Svenska kyrkans församlingar genom ansvariga ledare fortsatt ett

Läs mer

Frågor och svar efter beslut om vigselrätten

Frågor och svar efter beslut om vigselrätten Frågor och svar efter beslut om vigselrätten På Evangeliska Frikyrkans Församlingsprogram får vi frågor om hur vi ska göra med vigslar efter att vi avsagt oss vigselrätten. Dokumentet EFK och vigselrätten

Läs mer

Aro(s)bladet. Älska din nästa

Aro(s)bladet. Älska din nästa Aro(s)bladet Medlemstidning för socialdemokraterna i Västerås Nr 2 augusti 2005 Älska din nästa Älska din nästa heter de riktlinjer för partiets arbete i Svenska Kyrkan som socialdemokraterna i Västerås

Läs mer

barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem!

barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem! barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem! gudstjänst Kyrkklockorna ringer när det är dags för gudstjänst i kyrkan. Här sjunger vi sånger som kallas psalmer och vi ber till Gud, att Gud ska

Läs mer

Verksamhetsplan för Starrkärr-Kilanda församling 2015. Antagen av kyrkorådet den 2014-10-14 Fastställd av kyrkofullmäktige 2014-11-05

Verksamhetsplan för Starrkärr-Kilanda församling 2015. Antagen av kyrkorådet den 2014-10-14 Fastställd av kyrkofullmäktige 2014-11-05 Verksamhetsplan för Starrkärr-Kilanda församling 2015 Antagen av kyrkorådet den 2014-10-14 Fastställd av kyrkofullmäktige 2014-11-05 Innehåll Starrkärr-Kilanda församling... 3 Historik... 3 Nutid... 3

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling

Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling antagen vid årsmöte 2008-03-01 och församlingsmöte 2008-05-25 samt ändrad vid årsmöte 2009-03-07 och

Läs mer

Att leda ideella medarbetare

Att leda ideella medarbetare Att leda ideella medarbetare Delaktighet I Bibeln framställs kyrkan bland annat som ett träd, vilket symboliserar visionen om människors gemenskap med varandra och Gud. När många människor inser att de

Läs mer

Frihet för Svenska kyrkan möjlighet att införa fri församlingstillhörighet samt tak och golv för kyrkoavgiften

Frihet för Svenska kyrkan möjlighet att införa fri församlingstillhörighet samt tak och golv för kyrkoavgiften Kommittémotion Motion till riksdagen 2017/18:3124 av Beatrice Ask m.fl. (M) Frihet för Svenska kyrkan möjlighet att införa fri församlingstillhörighet samt tak och golv för kyrkoavgiften Förslag till riksdagsbeslut

Läs mer

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2018-2024 Reviderad våren 2018 och fastställd av Kommunstyrelsen 2018-08-22. studieförbund gymnastik teater orientering

Läs mer

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg TRELLEBORG Tillsammans Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg Tillsammans Trelleborg Tillsammans är en lokal överenskommelse om samverkan mellan Trelleborgs kommun, föreningar

Läs mer

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4. Församlingsordning Innehållsförteckning 1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3 4 Vår gemensamma tro 3 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.5 Mission 5 5 Gemensamma handlingar 6

Läs mer

Rapport till Svenska kyrkan i Göteborg mars 2012

Rapport till Svenska kyrkan i Göteborg mars 2012 -research SKOP genomför regelbundna undersökningar bland invånarna i Göteborgs stad. Mellan den 16 och intervjuade 5 personer på uppdrag av bland andra. Resultaten redovisas i denna rapport som i SKOP:s

Läs mer

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2015-2017 UTKAST studieförbund gymnastik teater orientering bridge socialt arbete klättring rollspel körsång film

Läs mer

M E D I A I N M O T I O N

M E D I A I N M O T I O N L Ä R A R H A N D L E D N I N G M E D I A I N M O T I O N Lärarhandledning: Kristendom, Andliga Ledare Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Bilaga 1 till Kf 1, 2012-02-02 Församlingsinstruktion för Malungs församling i Västerås stift Godkänd av Malungs församlings kyrkofullmäktige 2012-02-02. Utfärdad av Västerås stifts domkapitel 2012- -.

Läs mer

2. Grund för ekumeniskt samarbete i Linköpings city

2. Grund för ekumeniskt samarbete i Linköpings city Samarbetsavtal mellan 1. Grunddokument D etta grunddokument beskriver mål och inriktning samt ekumeniska förutsättningar för samarbetet mellan Linköpings domkyrkoförsamling och Linköpings S:t Lars församling

Läs mer

Ansvar för hela Sverige Idéprogram 2011

Ansvar för hela Sverige Idéprogram 2011 Ansvar för hela Sverige Idéprogram 2011 Kortversion Idéprogrammet i sin helhet finns under fliken REFERENSBIBLIOTEK. Nytt idéprogram 2011 Nytt idéprogram - diskuterat och antaget av partistämman, Örebro,

Läs mer

KYRKOVALSPAKETET. Socialdemokraterna i Jönköping

KYRKOVALSPAKETET. Socialdemokraterna i Jönköping KYRKOVALSPAKETET Socialdemokraterna i Jönköping LITE FAKTA OM KYRKOVALET När är kyrkovalet? Söndag den 17 september 2017 är det kyrkoval. I Svenska kyrkan är det val vart fjärde år och alltid den tredje

Läs mer

Församlingsvalets Valkompass 2018

Församlingsvalets Valkompass 2018 Församlingsvalets Valkompass 2018 Gemensamma frågor FÖRSAMLING Välj församling i listan Bakgrundsfrågor: Namn, ålder Vilken av följande andliga sammanhang ligger närmast dig? Evangeliska rörelsen (SLEF)

Läs mer

Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling

Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling Den som dricker av det vatten jag

Läs mer

Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun

Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun Godkänd av kommunfullmäktige 2012-06-12 Värdegrund Ett samhälle där människors ideella och idéburna engagemang och samverkan tillvaratas

Läs mer

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR RAMSBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR RAMSBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR RAMSBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT 1. INLEDNING 1.1. FÖRSAMLINGEN Ramsbergs församling är en landsortsförsamling med jordbruks- och skogsområden. De två större orterna är Ramsberg

Läs mer

Uppsala stift. En del av svenska kyrkan

Uppsala stift. En del av svenska kyrkan Uppsala stift En del av svenska kyrkan Vi har ett gemensamt uppdrag att dela evangelium i ord och handling Svenska kyrkan Är ett evangelisk-lutherskt trossamfund och en öppen folkkyrka med rikstäckande

Läs mer

Dnr: 2014/687-BaUN-019. Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott

Dnr: 2014/687-BaUN-019. Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: haidi.baversten@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-03-28 Dnr: 2014/687-BaUN-019 Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott Information- Lokal överenskommelse

Läs mer

Församlingsinstruktion för Ransbergs församling

Församlingsinstruktion för Ransbergs församling Församlingsinstruktion för Ransbergs församling Vad är vi? Att vara församling är att dela en tro. Vi tror på Gud som skapat världen och att hela skapelsen därför är viktig: natur, miljö, människor och

Läs mer

FÖRSAMLINGSORDNING FÖR ENEBYKYRKANS FÖRSAMLING. Version

FÖRSAMLINGSORDNING FÖR ENEBYKYRKANS FÖRSAMLING. Version 1 Teologisk grund för Equmeniakyrkan är en bibelteologisk inledning till församlingens konstitution. Församlingsordning, antagna av Enebykyrkans församling 2015-02-14. Församlingsstadgar, antagna av Enebykyrkans

Läs mer

Vision Emmaus Björkås vision är att avskaffa nödens orsaker. Verksamhetsidé (Stadgarnas 2) Internationell solidaritet genom föreningens arbete för

Vision Emmaus Björkås vision är att avskaffa nödens orsaker. Verksamhetsidé (Stadgarnas 2) Internationell solidaritet genom föreningens arbete för Vision & idé Vision Emmaus Björkås vision är att avskaffa nödens orsaker. Verksamhetsidé (Stadgarnas 2) Internationell solidaritet genom föreningens arbete för att alla människor ska omfattas av mänskliga

Läs mer

Vision Emmaus Björkås vision är att avskaffa nödens orsaker. Verksamhetsidé (Stadgarnas 2) Emmaus Björkås ändamål är att arbeta mot förtryck,

Vision Emmaus Björkås vision är att avskaffa nödens orsaker. Verksamhetsidé (Stadgarnas 2) Emmaus Björkås ändamål är att arbeta mot förtryck, Vision & idé Vision Emmaus Björkås vision är att avskaffa nödens orsaker. Verksamhetsidé (Stadgarnas 2) Emmaus Björkås ändamål är att arbeta mot förtryck, fattigdom och imperialism och att alla ska omfattas

Läs mer

Dopet är ett sakrament, vilket betyder att det är en helig handling instiftad av Jesus Kristus

Dopet är ett sakrament, vilket betyder att det är en helig handling instiftad av Jesus Kristus Doppastoral Dopet är ett sakrament, vilket betyder att det är en helig handling instiftad av Jesus Kristus Grundläggande förutsättningar Så här beskriver Kyrkoordningen (KO) dopet: Dopet är ett sakrament,

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Fastställt av: Kyrkorådet 2009-12-10 Församlingsinstruktion Innehåll 1. Inledning 2. Omvärldsanalys 3. Församlingsidé 4. Pastoralt program för gudstjänst, undervisning, mission och diakoni 5. Kyrkliga

Läs mer

Strategi Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt?

Strategi Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt? Strategi 2018-2020 Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt? Det här är Röda Korsets Ungdomsförbund Röda Korsets Ungdomsförbund engagerar unga människor och skapar respekt för människovärdet, ökar

Läs mer

Församlingsinstruktion Linköpings Berga församling. Sida 1 av 7

Församlingsinstruktion Linköpings Berga församling. Sida 1 av 7 Sida 1 av 7 Församlingsinstruktion Linköpings Berga församling Innehållsförteckning 1. Vår omvärld... 3 2. Relation församlingens ledord... 3 3. Vår invärld... 4 4. Det pastorala programmet (hur gudstjänst,

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN FÖR IMMANUELSKYRKANS FÖRSAMLING (Version 3)

FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN FÖR IMMANUELSKYRKANS FÖRSAMLING (Version 3) FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN FÖR IMMANUELSKYRKANS FÖRSAMLING (Version 3) På väg mot 2020 Det här är Immanuel Immanuelskyrkans församling präglas av alla sina olika människor och alla sina olika verksamheter.

Läs mer

I VÅR KYRKA.. EN LITEN BOK FRÅN

I VÅR KYRKA.. EN LITEN BOK FRÅN I VÅR KYRKA.. EN LITEN BOK FRÅN I VÅR KYRKA FINNS NÅGOT FÖR ALLA Vi vill vara konkreta i vårt sätt att arbeta tillsammans; förtroendevalda, ideella och anställda. Framtidens kyrka måste göras av oss tillsammans.

Läs mer

Din röst spelar roll! Använd ditt röstkort. Vem kan du rösta på? Personrösta på tre kandidater

Din röst spelar roll! Använd ditt röstkort. Vem kan du rösta på? Personrösta på tre kandidater Din röst spelar roll! Söndagen den 20 september 2009 är det kyrkoval och du är röstberättigad. Vilka ska få ditt förtroende att fatta viktiga beslut i kyrkan de kommande fyra åren? Det handlar både om

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Köpings Socialdemokratiska Tidning Årgång 15 Nr

Köpings Socialdemokratiska Tidning Årgång 15 Nr Köpings Socialdemokratiska Tidning Årgång 15 Nr 3-4 2009 Kyrkovalet 2009 MÖT UPP VID VALURNORNA Rösta på SOCIALDEMOKRATERNA Kyrkoval söndagen den 20 september Vi Socialdemokrater vill verka för den ÖPPNA

Läs mer

Vid kyrkovalet den 15 september 2013 sker val till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomöte.

Vid kyrkovalet den 15 september 2013 sker val till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomöte. Vid kyrkovalet den 15 september 2013 sker val till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomöte. Sedan relationerna mellan Svenska kyrkan och staten ändrades styrs kyrkan av förtroendevalda som representerar

Läs mer

Församlingen är en fri församling och medlem i Pingst fria församlingar i samverkan och i Trossamfundet

Församlingen är en fri församling och medlem i Pingst fria församlingar i samverkan och i Trossamfundet FÖRSAMLINGSORDNING Församlingens existens och grund vilar på Jesus Kristus. Från Bibeln, som vi tror är Guds ord, hämtar vi vår tro och vår lära. Vi är en del av den världs- vida kyrkan och bekänner en

Läs mer

P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger

P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Vigselgudstjänst P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Musik Under musiken går brudparet in i kyrkan. Samlingsord P: I Guds, den treeniges, namn. P: Vi har samlats till vigsel

Läs mer

Grunddokument för Kyrkan i Enebyberg

Grunddokument för Kyrkan i Enebyberg Kyrkan i Enebyberg I originaldokumentet användes det dåvarande samfundsnamnet Svenska Missionskyrkan, men i denna webbversion har detta ersatts med det nya namnet Equmeniakyrkan. På samma sätt användes

Läs mer

Församlingsinstruktion för Haparanda församling

Församlingsinstruktion för Haparanda församling Församlingsinstruktion för Haparanda församling Församlingspresentation Haparanda församling står inför utmaningar i sitt dagliga församlingsarbete. Vi vill möta människor i olika livssituationer vilket

Läs mer

Policy för ideella medarbetare

Policy för ideella medarbetare Denna policy är församlingens arbetsmiljö-, mål-och policydokument för ideella medarbetare som tillsammans med anställda på olika sätt finns med i församlingens ideella uppgifter, grupper och uppdrag.

Läs mer

Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING. Lemmar i en och samma kropp, där Kristus är huvudet för kyrkan (1 Kor. 12:12-26)

Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING. Lemmar i en och samma kropp, där Kristus är huvudet för kyrkan (1 Kor. 12:12-26) Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING 1. FÖRSAMLINGENS IDENTITET Församlingen är Guds skapelse. Gud kallar människor till gemenskap med sig själv och till en gemenskap med dem som blivit lemmar i Kristi

Läs mer

Olle Burells inledningsanförande vid Kyrkopolitiskt forum den 18 augusti 2012

Olle Burells inledningsanförande vid Kyrkopolitiskt forum den 18 augusti 2012 Socialdemokraterna Publicerat 2012-11-11 Olle Burells inledningsanförande vid Kyrkopolitiskt forum den 18 augusti 2012 KAMRATER! Det som är spännande just nu, är att det allmänpolitiska läget är så fyllt

Läs mer

Kyrkopolitiker. Vägledning för ett samhällsuppdrag

Kyrkopolitiker. Vägledning för ett samhällsuppdrag Kyrkopolitiker Vägledning för ett samhällsuppdrag Produktion & layout: aip media oktober 2004 Socialdemokraterna, 105 60 Stockholm. Tel 08-700 26 00 e-post: info@socialdemokraterna.se www.socialdemokraterna.se

Läs mer

TD Jan-Olof Aggedal, Svenska kyrkan SKKF Rikskonferens i Karlskrona 2012-05-28 Underlag för presentation

TD Jan-Olof Aggedal, Svenska kyrkan SKKF Rikskonferens i Karlskrona 2012-05-28 Underlag för presentation Se möjligheterna! Jag är obotligt optimist, tillhör de nyfiknas skara, tillhör de som vill se bakom hörnet, försöka se möjligheterna! När förändringens vind blåser bygger somliga väderkvarnar medan andra

Läs mer

Tim Meier, Alex & Martin/IKON. Församlingsinstruktion

Tim Meier, Alex & Martin/IKON. Församlingsinstruktion Tim Meier, Alex & Martin/IKON Församlingsinstruktion Lidingö församling 2016 Lidingö församling Lidingö församling är alla som tillhör Svenska kyrkan och som bor och vistas i Lidingö stad. Lidingö församlings

Läs mer

Tio tumregler för god ekumenik

Tio tumregler för god ekumenik Tio tumregler för god ekumenik Att leva som kristen är att leva befriad. Ändå reser vi murar, misstänkliggör och skyggar för varandra också kristna syskon emellan. Gud kallar oss att bryta upp från dessa

Läs mer

Budgetreservation Malmö pastorat. Sverigedemokraterna Malmö

Budgetreservation Malmö pastorat. Sverigedemokraterna Malmö Budgetreservation 2019 Malmö pastorat Sverigedemokraterna Malmö 1 Innehållsförteckning Förord... 3 Vision... 4 Sammanfattning... 5 Kyrkoavgiften... 6 En ekonomisk hållbar kyrka... 8 Bunkeflo kyrka... 10

Läs mer

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Precis som i förra årets medarbetarundersökning är det 2014 en gemensam enkät för chefer och medarbetare. Detta innebär att du svarar på frågorna i enkäten utifrån

Läs mer

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN Vi i Warenbergskyrkan tillhör EFS som är en missionsrörelse i Svenska kyrkan. EFS är en del av den världsvida Kyrkan och en del av Kristi kropp på jorden, vi bekänner därför

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla Kommunal och Vision tillsammans för mångfald En arbetsplats för alla Varför är det här en viktig facklig fråga för Kommunal och Vision? Min övertygelse är att mångfald, olikheter och solidaritet gör vårt

Läs mer

S:t Görans Katolska Kyrka, Loviselundsvägen 71, Karlskoga.

S:t Görans Katolska Kyrka, Loviselundsvägen 71, Karlskoga. S:t Görans Katolska församling Karlskoga Hösten 2009 Församlingsbladet S:t Görans Katolska Kyrka, Loviselundsvägen 71, Karlskoga. Välkomna tillbaka! Alla har vi säkert lagt märke till hur dagarna börjar

Läs mer

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församling är ett enförsamlingspastorat som ej ingår i samfällighet. I församlingen finns fyra prästbefattningar: en kyrkoherde och tre komministrar.

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

Församlingsblad Julen 2008

Församlingsblad Julen 2008 Församlingsblad Julen 2008 Kära församling! Åra i höjden åt Gud och på jorden fred åt de människor Han finner behag i! Så prisades Gud av en stor himmelsk här i Betlehem när Han själv - den Helige, den

Läs mer