GODKÄNT AV GRANSKAD AV GILTIGT FR O M. Pia Collberg Pia Collberg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GODKÄNT AV GRANSKAD AV GILTIGT FR O M. Pia Collberg Pia Collberg 2015-01-21"

Transkript

1 1 (20) Handlingsprogram för Jämtlands län gällande blivande och nyblivna föräldrar med Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och/eller utvecklingsstörning av betydelse för föräldraskapet.

2 2 (20) Innehåll 1 Verksamheternas roller Mödrahälsovårdens (MHV:s) roll Kvinnosjukvårdens roll (spec.mvc/freja/förlossning/bb) Barnhälsovårdens (BHV:s) roll Föräldra- och Barnhälsans roll (socionomer och psykologer) sos-teamets (späd- och småbarns team)roll: Förskolans roll Familjecentral/öppen förskola Förskola Resursenheten för vuxenhabiliteringens (RVH:s) roll Enheten för Neuropsykiatris (ENP:s )roll LSS roll Socialtjänstens roll Bilaga 1-Kort information om Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ADHD ADD ADHD i kombination med DCD Flickor och ADHD Tourette syndrom Autismspektrumtillstånd: Bemötande och pedagogik Bilaga 2 - Kort information om utvecklingsstörning Vad är utvecklingsstörning? Bemötande och pedagogik Bilaga 3 - Kort information om Socialtjänstens, LSSs och RVHs uppdrag Socialtjänsten LSS Hur arbetet kan se ut utifrån att personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar fått och beviljats LSS insatsen Råd och stöd Resursenheten för vuxenhabilitering (RVH) Bilaga 4 - Referenser, studier och forskning... 19

3 3 (20) 5.1 Referenser: Bra och lättillgängligt material finns också att läsa och hämta på: Personal inom mödra- och barnhälsovården, förlossning/bb samt förskola möter då och då föräldrar med neuropsykiatriska funktionshinder och/eller utvecklingsstörning. För att öka kunskapen kring dessa funktionshinder samt underlätta för personal har ett handlingsprogram utarbetats med planer för verksamheternas olika roller och vilket ansvar respektive instans har. I bilaga finns beskrivning av de olika funktionshindren. Programmet är framtaget av en arbetsgrupp med företrädare för mödra- och barnhälsovården, kvinnokliniken, Enheten för neuropsykiatri (ENP), socialtjänsten, LSS-enhet, (LSS = Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade), förskolan samt Föräldra- och Barnhälsan (FBH). 1 Verksamheternas roller 1.1 Mödrahälsovårdens (MHV:s) roll Att genom anamnes och dialog om möjligt igenkänna och uppmärksamma blivande föräldrar med neuropsykiatriska funktionshinder och/eller utvecklingsstörning. Att erbjuda läkarbesök vid misstanke om ovanstående problematik, som ej tidigare diagnosticerats. Att i samråd med patienten vid behov initiera utredning vid ENP(Enheten för Neuropsykiatri) eller RVH (Resursenheten för vuxenhabilitering) Att i samråd med patienten informera KK om problematiken samt planera för vården efter förlossning, tidig hemgång ej lämplig. Att i samråd med patienten kontakta socialtjänsten, t ex socialsekreterare på FC ( Familjecentralen),för ställningstagande till ev behov av stöd för det väntade barnet. Det är bara patienten själv som kan ansöka om råd och stöd från socialtjänsten. Vi skall i första hand verka för en frivillig kontakt så tidigt som möjligt, men om förälder motsätter sig sådan kontakt kan man ändå kontakta socialtjänsten och konsultera utan att nämna aktuellt namn. Anmälan om att barn far illa går inte att göra på ofödda barn, men det går bra att anmäla oro för hur föräldrarna skall klara föräldraskapet. Att vid behov stödja patienten att själv ansöka om råd och stöd från LSSenheten.

4 4 (20) Att initiera träff med de blivande föräldrarna och aktuell BVC-sjuksköterska ca 1 månad innan beräknad förlossning. I förekommande fall lämpligt att aktuell personal från socialtjänsten och LSS-personal är med. Mycket viktigt i de fall familjen kommer att gå på BVC på annan HC. Att sammankalla till/delta i nätverksträff så tidigt som möjligt för att planera insatser. I dialog med den blivande föräldern ta ställning till om insatserna skall dokumenteras i en SIP ( Standardiserad Individuell Plan). Att göra tydlig dokumentation av det som planerats för förlossning och tiden efter ca v 36 under rubriken sammanfattning av graviditet i Obstetrixjournalen MHV 3. Noteringar i patientuppgifter (notatrutan) vid speciella behov. Tidig hemgång är ej lämplig. Att vid behov skriva remiss till FBH (Föräldra- och Barnhälsan). 1.2 Kvinnosjukvårdens roll (spec.mvc/freja/förlossning/bb) Att för de kvinnor som man får kontakt med under graviditet på spec.mvc och/eller Frejaverksamhet planera inför förlossning och BB-vistelse med mål att stanna minst 3 dygn och inte gå hem under helg samt erbjuda enskild visning av förlossningen och besvara frågor i god tid inför planerad partus. Tidig hemgång ej lämplig. Rapportera till MHV. Att noggrant läsa kvinnornas MHV 3 i Obstetrixjournal för att inte missa information gällande föräldrar med denna problematik. Att vid misstanke om att det nyfödda barnet far illa utifrån den egna anmälningsskyldigheten göra oros- anmälan till socialtjänsten. Socialjouren kan nås via 112 (social beredskap) dygnet runt. Anmälan går ej att göra på det ofödda barnet, men det går bra att anmäla oro för hur föräldrarna skall klara föräldraskapet. I samråd med föräldrarna rapportera till BHV innan hemgång för att man därifrån skall kunna planera in tidigt hembesök. Att stödja amningen. 1.3 Barnhälsovårdens (BHV:s) roll Att innan förlossningen träffa förälder tillsammans med mödrahälsovårdens barnmorska. Barnmorskan initierar träffen. Mycket viktigt i de fall när familjen kommer att gå på BVC på annan HC. Att göra tidigt hembesök efter hemkomst från BB/hembesök så snabbt som möjligt efter hemkomst från Ankaret eller annan institution. Besöket görs om möjligt tillsammans med socialsekreterare/lss stödperson om sådan finns. Att om familjen vistas på Ankaret göra det tidiga hembesöket där. Att BVC i Torvalla svarar för besök enligt barnhälsovårdens program för de familjer som vistas på Ankaret och är skrivna utanför Östersunds kommun.

5 5 (20) Att vid behov ge extra stöd inom barnhälsovårdens ram. Fokus ligger framför allt på barnets behov. Att vid behov i samråd med föräldrarna kontakta Föräldra-Barnhälsan. Att vid behov i samråd med föräldrarna etablera kontakt med socialtjänsten. I dialog medföräldern ta ställning till om insatserna skall dokumenteras i en SIP ( Standardiserad Individuell Plan). Att vid barnets 10-månadersbesök ha en dialog med föräldrarna om ev. förskolestart och hur man kan förbereda den så att placeringen blir så bra som möjligt för barnet och familjen. I lämpliga fall kan Familjecentralens/öppna förskolans förskollärare vara med i samtalet om föräldrarna så önskar. Att när man har kännedom om förskolestart, i lämpliga fall, i samråd med förälder/föräldrar informera förskola och initiera träff med förskola, förälder/föräldrar och andra personer som är viktiga för familjen. Vid denna samrådsträff belyses familjens behov och de olika yrkesgruppernas roller tydliggörs. Om föräldrarna inte vill ha denna samrådsträff kan de godkänna att förskolan informeras. Tiden mellan att barnet får en placering och att barnet börjar förskolan kan vara kort, varför snabb handläggning behövs. Om föräldrarna inte godkänner att förskolan kontaktas får detta inte ske. Att vid misstanke om att barnet far illa göra oros- anmälan till socialtjänsten. Även om oros- anmälan gjorts anmäla igen vid fortsatt oro eller om nya omständigheter framkommer som ger orsak till oro. Att i samråd med föräldern vid behov initiera utredning vid ENP eller RVH. 1.4 Föräldra- och Barnhälsans roll (socionomer och psykologer) Att vid behov vara konsult till MHV och BHV. Att genom anamnes och dialog om möjligt igenkänna och uppmärksamma blivande/nyblivna föräldrar med neuropsykiatriska funktionshinder och/eller utvecklingsstörning. Att i samråd med patienten vid behov initiera utredning vid ENP eller RVH Att efter remiss från MHV eller BHV ha patientkontakt för att förbereda förlossning och spädbarnstid och vara stöd till föräldrarna i föräldraskapet. Detta skall ske i samråd med övriga aktörer som är inkopplade. Att vid behov i samråd med föräldrarna etablera kontakt med socialtjänsten. I dialog med patienten ta ställning till om insatserna skall dokumenteras i en SIP ( Standardiserad Individuell Plan). Att vid misstanke om att barnet far illa göraoros- anmälan till socialtjänsten. Även om oros-anmälan gjorts anmäla igen vid fortsatt oro eller om nya omständigheter framkommer som ger orsak till oro.

6 6 (20) 1.5 sos-teamets (späd- och småbarns team)roll: Detta är en samverkan mellan FBH och spädbarnsverksamheten på BUP med syfte att kunna erbjuda fler barn och föräldrar samspelsbehandling och samtidiga föräldrastödjande insatser utifrån en bredare bedömning. att behandla och uppmärksamma det väntade barnets/barnets behov av samspel med förälder eller annan vårdare. Kontakten kan påbörjas redan under graviditeten. att erbjuda samtalskontakt till föräldrar eller andra personer som är viktiga. SOS-teamet kan användas för ett professionellt samråd samt diskussion om kontakt behöver tas med andra samverksanspartners. Samråd kan äga rum utan patientens medgivande, men skall då ske anonymt och har formen av konsultation. 1.6 Förskolans roll Familjecentral/öppen förskola Att i de fall familjen har kontakt med FC( Familjecentral) /öppen förskola och pedagogen där får vetskap om att familjen är på väg att söka plats inom förskolan bör pedagogen uppmana dem att redan i ansökan informera om sina behov av stöd. Vid vetskap om placering är det bra om pedagogen uppmanar och stöttar föräldrarna att själva kontakta aktuell förskola i god tid innan barnet börjar. Vid behov kan pedagog påfc ( Familjecentral/öppen förskola delta i samrådsträffar efter samtycke med aktuell familj Förskola Att rektor informerar Elevhälsoteam/Barnhälsoteam eller liknande och kan använda dessa för att belysa frågor i samband med förskolestart. Att rektor, efter samtycke från föräldrarna, utser en kontaktperson på förskolan som ska delta i samrådsträff som initieras av BHV. Vid denna samrådsträff belyses familjens behov och de olika yrkesgruppernas roller tydliggörs. Överenskommelser som görs på samrådsträffen ska dokumenteras av respektive part. Att rektorn, när denne fått information från BHV,förbereder pedagogerna på mottagande avdelning samt snarast initierar och erbjuder/möjliggör kompetenshöjning till specialpedagog, berörda pedagoger och förskolechef/ rektor, om möjligt redan innan barnet i familjen börjar. Att arbetslaget bör erbjudas handledning Att vid misstanke om att barnet far illa göra oros- anmälan till socialtjänsten. Även om oros- anmälan gjorts anmäla igen vid fortsatt oro eller om nya omständigheter framkommer som ger orsak till oro. Med utgångspunkt från dessa punkter planerar kommunerna utifrån sina förutsättningar.

7 7 (20) 1.7 Resursenheten för vuxenhabiliteringens (RVH:s) roll Att genom dialog och anamnes uppmärksamma och prioritera blivande/nyblivna föräldrar inom ramen för RVH:s målgrupp (bl.a vuxna med utvecklingsstörning och/eller autismspektrumtillstånd) Att vid behov och samråd med föräldrar etablera kontakt med MHV, BHV socialtjänsten, FBH och/eller LSS samt förskola. I dialog med patienten ta ställning till om insatserna skall dokumenteras i en SIP (Standardiserad Individuell Plan). Att vid misstanke om att barnet far illa göra oros- anmälan till socialtjänsten. Även om oros- anmälan gjorts anmäla igen vid fortsatt oro eller om nya omständigheter framkommer som ger orsak till oro 1.8 Enheten för Neuropsykiatris (ENP:s )roll Att vara remissinstans, för distriktsläkare och psykiatrin, för personer som är 18 och äldre med misstänkta neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som inte tidigare är utredda och där psykiatrisk specialistkompetens krävs. Psykiatrisk specialistkompetens krävs i utredningar där differentialdiagnostiska överväganden behöver göras, t. ex. vid misstänkt ADHD, eller där patienten har annan psykisk sjukdom. Att för personer med diagnostiserad ADHD/ADD som har pågående kontakt med ENP göra en behovsbedömning: riskbedömning inför graviditet och postpartumperiod och ta ställning till och planera vilka insatser som behövs och av vem och ev ändra medicinering Att vid behov och samråd med föräldrar etablera kontakt med MHV, BHV socialtjänsten, FBH och/eller LSS samt förskola. I dialog med patienten ta ställning till om insatserna skall dokumenteras i en SIP (Standardiserad Individuell Plan). Att vid misstanke om att barnet far illa göra oros- anmälan till socialtjänsten. Även om oros- anmälan gjorts anmäla igen vid fortsatt oro eller om nya omständigheter framkommer som ger orsak till oro. 1.9 LSS roll (Kommunala insatser som görs utifrån Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade ) Att i samråd med brukaren(föräldern) delta i förekommande nätverksträffar. Vid behov ta kontakt med MHV, BHV socialtjänsten, FBH och/eller LSS samt förskola. I dialog med patienten ta ställning till om insatserna skall dokumenteras i en SIP (Standardiserad Individuell Plan). Att i samråd med brukaren(föräldern) klargöra inblandad LSS-personals roll vid möten med andra verksamheter.

8 8 (20) Att vid misstanke om att barnet far illa göra oros- anmälan till socialtjänsten. Även om oros- anmälan gjorts anmäla igen vid fortsatt oro eller om nya omständigheter framkommer som ger orsak till oro Socialtjänstens roll Att, om familjen tillåter, ta kontakt med andra professionella som finns kring familjen för att tydliggöra vem som gör vad, till exempel MHV, BHV, förskola eller LSS. Att, om familjen tillåter, delta i nätverksträffar runt familjen eller på annat sätt ha löpande kontakt med andra professionella som är viktiga för familjen. I dialog med patienten ta ställning till om insatserna skall dokumenteras i en SIP (Standardiserad Individuell Plan). Att informera BHV och/eller förskola om barnet placeras på institution eller i annan familj. Att informera BHV vid utskrivning från Ankaret eller annan institution. Att, om föräldrarna tillåter, informera till exempel förskolan om barnets situation. Att initiera kontakt med för familjen nya aktörer som kan vara familjen behjälpliga, tex ENP, RVH, LSS eller Föräldra-ochBarnhälsan(FBH). Detta är särskilt viktigt att tänka på när det gäller nyinflyttade familjer som kanske inte hunnit skapa sig ett nätverk ännu. Att om familjen så tillåter och/eller om det bedöms lämpligt föreslå gemensamma hembesök med till exempel BHV. Att ta emot oros- anmälningar och återkoppla till anmälaren om en utredning inletts eller redan pågår, utom i de fall där det bedöms olämpligt.

9 9 (20) 2 Bilaga 1-Kort information om Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Med neuropsykiatri avses symptom och svårigheter som har sin grund i hjärnan och hjärnans funktion. Personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar kan ha svårigheter inom flera områden: uppmärksamhet, impulskontroll, att reglera sin aktivitetsnivå, socialt samspel, inlärning, minne och motorik. Symptomområdena överlappar varandra och det är vanligt att man kan ha flera neuropsykiatriska diagnoser. Vanliga diagnoser är ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), ADD (Attention Deficit Disorder), Tourette syndrom och Autismspektrumtillstånd (AST eller Autism Spectrum Disorder, ASD) Här nedan följer några exempel på neuropsykiatriska diagnoser och en beskrivning av hur svårigheterna kan yttra sig: 2.1 ADHD Problem och svårigheter vid ADHD kan variera och ha olika tyngdpunkt under olika perioder i livet, men kärnsymtomen är uppmärksamhetsproblem, impulsivitet och överaktivitet. Personen kan ha brister i fråga om arbetsminne och exekutiva funktioner, dvs. svårigheter att planera, organisera och genomföra saker och ting. Typiskt kan vara: ouppmärksamhet på detaljer, slarvfel svårigheter med att bibehålla uppmärksamheten inför uppgifter och lekar verkar inte lyssna på direkt tilltal svårigheter att följa givna instruktioner svårigheter att organisera uppgifter eller aktiviteter svårigheter med uppgifter som kräver mental uthållighet tappar bort, förlägger, glömsk lättdistraherad av yttre stimuli överaktivitet (svårt att sitta stilla, rastlös) impulsivitet (svårt att vänta på sin tur, avbryter, kommer i konflikter) agerar först och tänker sen, stannar ej upp tillräckligt för att förstå orsak och verkan svårigheter att påbörja och fullfölja olika saker svårigheter att passa tider hoppar ofta av utbildningar och arbeten svårigheter att upprätthålla relationer 2.2 ADD liknar ADHD men har en lägre aktivitetsnivå än genomsnittet. Det kännetecknas framför allt av uppmärksamhetsproblem med passivitet, oföretagsamhet, dagdrömmande beteende. Inåtvända problem är vanligare.

10 10 (20) 2.3 ADHD i kombination med DCD ADHD i kombination med DCD (Developmental Coordination Disorder) kallades tidigare för DAMP.DCD kännetecknas av stora motorikproblem och ibland perceptionsproblem. 2.4 Flickor och ADHD Flickor har samma huvudsymptom som pojkar med ADHD, men de har generellt sett mindre hyperaktivitet. Symptom på impulsivitet har dock visat sig vanliga bland skolflickor med ADHD. Problem i skolan och i samvaro med kamrater är lika omfattande för flickor som för pojkar, men flickor har oftare större sociala samspelssvårigheter på fritiden, medan pojkar har det under skoltiden. Flickor med ADHD, kombinerad typ, visar ofta mer verbal aggression mot jämnåriga, medan flickor som främst har uppmärksamhetssvårigheter mestadels är mer ensamma.i tonåren har flickor med ADHD oftast en mindre uppseendeväckande hyperaktivitet än pojkar.(flickorna kan sitta och pilla på naglarna, tugga tuggummi eller vicka på foten, och känna sig rastlösa).flickor med ADHD som också har trotassyndrom, en vanlig tilläggsdiagnos, visar oftare sitt trots mot sina mödrar än mot sina lärare, varför svårigheterna inte alltid uppmärksammas i skolan. Det är inte ovanligt att dessa flickor börjar skolka i högstadiet, efter att inte ha utmärkt sig tidigare. Föräldrar till flickor med ADHD har ofta oroat sig över flickornas beteende och /eller utvecklig under de första levnadsåren och sökt hjälp, dock utan att få adekvat diagnos på flickornas problem. I stället har flickornas svårigheter diagnostiserats som ångest, depression, familjerelationsproblem eller ospecifika anpassningsproblem. Ofta har de inte fått någon diagnos alls trots uppenbara svårigheter. Flickorna ed ADHD har oftast ytterligare psykiatriska och utvecklingsneurologiska diagnoser, t ex trotssyndrom, sociala beteendestörningar, motoriska koordinationsrubbningar eller läs- och skrivsvårigheter. Sömnstörningar är också vanliga, liksom somatiska problem såsom huvudvärk och magont. Ett observandum är att många flickor med ADHD (liksom flickor med AST) inte deltar på skolans idrottslektioner. 2.5 Tourette syndrom Individen har upprepade reflexliknande rörelser och läten som kallas tics. De vokala ticsen kan också vara hela ord eller meningar, vilket dock är mer ovanligt. Det förekommer ofta tillsammans med ADHD, DCD, OCD (Obsessive Compulsive Disorder, tvångssyndrom) och autismspektrumstörning. Typiskt kan vara: bristande impulskontroll och aggressioner överaktivitet koncentrationssvårigheter motorikproblem sömnproblem tvång

11 11 (20) 2.6 Autismspektrumtillstånd: Att ha autismspektrumstillstånd, innebär att individens tänkande, upplevelser och sättet att bemöta omvärlden är annorlunda än många andra människors, vilket påverkar kontakt, kommunikation, föreställningsförmåga och beteende. Autismspektrumstillstånd innefattar varaktiga brister i social kommunikation och social interaktion i olika sammanhang samt begränsande, repetetiva mönster i beteende, intressen och aktiviteter. Exempel på svårigheter är: man har svårigheter i kontakten med andra människor. man har något specialintresse som kan uppta stor del av uppmärksamhet och tid. man har svårigheter att förstå och använda språket i kommunikationen med andra. man har ofta en klumpighet i rörelserna och i att använda kroppen. man hamnar ofta i tvingande rutiner och/eller handlingar. man har ofta säregna eller ovanliga sinnesintryck. man har svårigheter att organisera uppgifter och aktiviteter Människor med autismspektrumstörningar har ofta en god konkret föreställningsförmåga men sämre abstrakt föreställningsförmåga, vilket innebär svårigheter att se sin egen del i olika sammanhang och svårigheter att förstå hur andra människor tänker. Annat typiskt kan vara: svårigheter att tolka andras kroppsspråk och uttrycka sig icke-verbalt svårigheter att visa känslor och tolka känslor tycker det är ansträngande att umgås med nya människor drar sig gärna undan i ensamhet kan ha en tvångsmässig personlighet har en bristande förmåga att uppfatta och minnas sammanhang och helhet, uppfattar oftast detaljer 2.7 Bemötande och pedagogik Svårigheternas art och grad varierar från person till person och du behöver specifik kunskap om varje individ du möter, men generellt sett så har personer med neuropsykiatriska funktionshinder behov av: att få stor förståelse från omgivningen; funktionsnedsättningen kan bli ett handikapp i fel miljö och med fel bemötande. att få tydlighet att ha förutsägbarhet, rutiner och en väl strukturerad vardag

12 12 (20) att få åskådlighet att ha en anpassad kravnivå, med realistiska krav och förväntningar att kunna undvika stress att kunna använda hjälpmedel för att spara kraft att ha en kontaktperson eller mentor, som kan fungerar som tolk eller som kan hjälpa individen i boende, vid myndighetskontakter etc Tänk på att planera så att du hela tiden ligger ett steg före att ge mer tid vid t.ex. träffar, läkarbesök mm., undvik stress att anpassa miljön; ljud, ljus, synintryck, lugn och ro etc att strukturera; använd orden vad, var, hur, när, med vem, varför och vad händer sedan. För personer med AST kan det också vara viktigt att strukturera fritiden eftersom det är där de sociala koderna blir så framträdande. att ge tydlig och konkret information, uttryck positiva och tydliga budskap, undvik kritik och tjat. För personer med AST är det extra viktigt att ge entydig information; säg vad du menar och mena vad du säger, undvik ironi och underförstådda budskap att visualisera; skrift, bilder, foton eller ritat kan ibland förtydliga ordet att fokusera på det väsentliga, hjälp individen att se den röda tråden att ge strategier, ledtrådar som stöd för planering, skapa rutiner och vanor, små steg åt gången att många individer presterar ojämnt att uppmuntra till det som kan kompensera svårigheterna, uppmuntra intressen och starka sidor att ge kontinuerligt stöd Tänk även på att neuropsykiatriska funktionsnedsättningar kan döljas bakom bl.a.: inlärningsproblem, språkstörning familjeproblem missbruk av alkohol, droger mm asocialitet, kriminalitet depression, suicidtankar utbrändhet anorexi och andra ätstörningar självskadebeteende

13 13 (20) 3 Bilaga 2 - Kort information om utvecklingsstörning 3.1 Vad är utvecklingsstörning? Den intellektuella begåvningen utvecklas upp till 20 år. För en utvecklingsstörd går utvecklingen långsammare och når ibland bara upp till ett litet barns nivå. Det betyder inte att en utvecklingsstörd är som ett barn vid vuxen ålder utan hon förändras och påverkas av erfarenheter och lärdomar precis som alla andra människor. Utvecklingsstörning kan ha många orsaker, till exempel kromosomavvikelser, fosterskador eller förlossningsskador. Oftast är orsaken okänd. Personer med diagnosen utvecklingsstörning har en intelligenskvot(iq) på under 70. Man brukar också dela upp utvecklingsstörning i tre olika nivåer: Lindrig utvecklingsstörning Intelligenskvot Har ett logiskt tänkande och kan förstå och använda abstrakta symboler (till exempel siffror och bokstäver). Till skillnad från personer med måttlig och grav utvecklingsstörning kan de i tankarna gå utanför sin egen verklighet och sina egna erfarenheter. De kan, med vissa begränsningar, diskutera aktuella händelser, förstå klockan, förstå pengars värde, läsa, skriva, räkna och förstå konsekvenserna av sina handlingar. De har ett konkret språk men kan ha svårt att förstå ordspråk och abstrakta uttryck, till exempel kasta ett öga på, lägga benen på ryggen. Många bor självständigt i egen lägenhet, kan ha ett arbete eller daglig verksamhet och delta i samhällslivet. Måttlig utvecklingsstörning Intelligenskvot Begåvningen skiftar mycket mellan olika personer. Personer med måttlig utvecklingsstörning förstår konkreta symboler, t ex bilder, och kan ordna sina upplevelser (t ex förut - nu - sedan). Deras tänkande är så pass utvecklat att de kan känna igen bilder och förstå vad de föreställer. De kan därför känna igen vanliga ord som om de vore bilder. Däremot kan de ha svårt för att läsa, skriva och räkna på traditionellt sätt. De kan ha ett delvis utvecklat talat språk och förstår talat språk om det är enkelt och konkret. De kan utveckla ett eget sätt att kommunicera. De förstår bilder, till exempel sin egen spegelbild, de kan minnas personer, djur, saker, platser och händelser som de har upplevt. De behöver hjälp av människor som ser till att de har det bra och att de får tillgång till personliga begåvningsstödjande hjälpmedel.

14 14 (20) Grav utvecklingsstörning Intelligenskvot under 20. Den som har en grav utvecklingsstörning har stannat på en tidig utvecklingsnivå och upplever allt på ett mycket konkret sätt. Personer med grav utvecklingsstörning har svårt att föreställa sig och komma ihåg personer, djur och saker som de inte ser framför sig. De kan också ha svårt att förstå bilder, till exempel sin egen spegelbild, talat språk och de kan inte utveckla ett eget talspråk. De använder kroppen för att kommunicera. Personer med grav utvecklingsstörning upplever grundkänslor som glädje, upphetsning, ångest och ilska. De kan ha svårt att hantera intryck med hög intensitet. Ofta riktas aggressioner mot den egna personen i ett självskadande beteende. Många har ett eller flera funktionshinder utöver utvecklingsstörningen, till exempel rörelsehinder, syn- eller hörselnedsättning. De behöver mycket hjälp av människor de känner väl. Utvecklingsstörning uppstår under barndomen eller under graviditeten och medför ett begåvningshandikapp. Ett begåvningshandikapp kan dock uppstå när som helst under livet i samband med en förvärvad hjärnskada. Allt ovan gäller på en generell nivå. Utvecklingsstörda har ofta en ojämn begåvningsprofil. Livserfarenhet har dessutom en stor betydelse. Vid tilläggsdiagnoser som t.ex. autism, genetiska avvikelser, psykiatriska diagnoser etc. är begåvningsprofilen oftast ännu ojämnare. 3.2 Bemötande och pedagogik Se under Bilaga 1 -neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. 4 Bilaga 3 - Kort information om Socialtjänstens, LSSs och RVHs uppdrag 4.1 Socialtjänsten Socialtjänstens Individ och familjeomsorg har det yttersta ansvaret för att barn inte far illa. Ett ärende aktualiseras hos socialtjänsten genom a) en ansökan från familjen själv eller b) genom en oros- anmälan från annan myndighet eller allmänhet. Anmälningsskyldigheten är lagstadgad (14 kap 1 SoL) för alla som i sitt arbete kommer i kontakt med barn direkt eller indirekt. Lagen gäller oberoende av vad den professionella har för egen inställning. Anmälan skall göras vid misstanke om att ett barn far illa, anmälaren behöver således inte själv konstatera fakta. Finns osäkerhet om anmälan skall göras kan alltid socialtjänsten konsulteras. Det är då viktigt att man diskuterar ärendet utan

15 15 (20) att nämna den aktuella personens namn (nämner man namn blir det en anmälan). Anmälan går inte att göra på ofödda barn, men det går bra att anmäla oro för hur föräldrarna skall klara föräldraskapet. Vid ansökan öppnas alltid en utredning enligt 11 kap 1 SoL. Vid en anmälan görs en förhandsbedömning där beslut fattas om det finns skäl att inleda en utredning. Om utredning inte inleds sker ingen uppföljning från socialtjänsten, inte heller när utredning avslutats. Vid en utredning samlas material in rörande familjens situation. Referenser begärs ofta in från andra instanser såsom sjukvård, förskola/skola, polis eller andra som känner till familjens situation. Innehållet i utredningen skall alltid kommuniceras med familjen. Efter avslutad utredning har socialtjänsten möjlighet att erbjuda olika former av insatser om det bedöms att familjen har behov av detta. Om man ej vill ha insatser från LSS kan man få liknande insatser från socialtjänsten. Socialtjänstens insatser är till största del frivilliga. Enda gången det är fråga om tvångsåtgärder (LVU) är när barnets hälsa och utveckling kan komma att allvarligt skadas. Skälet att ansöka om tvångsvård kan vara att de frivilliga insatserna inte är tillräckliga eller att vårdnadshavarna tackat nej till föreslagen hjälp trots att behoven finns. Insatser kan skifta från kommun till kommun, dock finns kontaktfamilj, kontaktperson och familjepedagoger/familjebehandlare i de flesta kommuner. Det är vårdnadshavarna som äger sekretessen, det vill säga rätten att upphäva denna. Detta innebär att socialtjänsten ej kan informera andra professionella om vårdnadshavarna motsätter sig detta. SoL 14:1b : Socialtjänsten får informera den som gjort anmälan enligt 1 SoL om att en utredning har inletts eller redan pågår. Sådan information ska på begäran lämnas till anmälaren om det med hänsyn till omständigheterna inte är olämpligt att göra detta. Vid behov hos personal att få kontakt med socialtjänsten Barn och Unga i Östersund mellan ring Samarbetstelefonen: Utanför kontorstid nås Social beredskap(socialtjänsten) i Östersund via 112 alla veckodagar. Social beredskap i Östersund handhar under helger beredskap även för Krokoms och Bräckes Socialtjänst. Blankett för oros- anmälan till Socialtjänsten finns i Centuri ( skall länkas här) 4.2 LSS LSS vänder sig till vuxna, ungdomar och barn som tillhör LSS (Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade) personkrets 1, 2 och Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.

16 16 (20) 2. Personer med bestående och betydande begåvningsmässiga funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder föranlett av yttre våld eller kroppslig sjukdom. 3. Personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd och service. LSS-insatser måste sökas av individen själv. I alla kommuner i Jämtlands län finns en LSS-handläggare, men i övrigt ser organisationen olika ut. Alla har rätt att söka nedanstående insatser oavsett hur organisationen i kommunen ser ut. Om man ej vill ha insatser från LSS kan man få liknande insatser från socialtjänsten. 9 1 Rådgivning och annat personligt stöd. 9 2 Biträde av personlig assistent eller ekonomiskt stöd för personlig assistent upp till 20 timmar. 9 3 Ledsagarservice. 9 4 Biträde av kontaktperson. 9 5 Avlösarservice i hemmet. 9 6 Korttidsvistelse utanför det egna hemmet (korttidshem eller stödfamilj). 9 7 Korttidstillsyn för barn över 12 år (fritidsklubb). 9 8 Boende i familjehem eller i bostad med särskild service för barn och ungdom. 9 9 Bostad med särskild service för vuxna eller annan särskild anpassad bostad för vuxna Daglig verksamhet för person i yrkesverksam ålder utan förvärvsarbete är en sysselsättningsform som ges till grupp 1 och grupp 2 i personkretsen. 10 Individuell plan. 16 Förhandsbesked (om någon vill flytta till annan kommun ska man söka förhandsbesked på de insatser man önskar). Insatser för vuxna kan vara: Kvalificerad habiliterande behandling med medicinsk, psykologisk och social inriktning i syfte att ge den funktionshindrade möjlighet att ta till vara sina egna förmågor och utveckla dem.

17 17 (20) Information om individens rättigheter och den service som samhället kan ge. Medverkan vid individuell planering för olika insatser. Kontinuerlig rådgivning och samtalsstöd till enskilda, anhöriga och/eller God man. Bedömning av stödbehov. Arbetsterapi, sjukgymnastik och därmed sammanhängande rådgivning. Analys av hjälpmedelsbehov och anpassningar i vardagsmiljön och därmed sammanhängande rådgivning, utprovning och träning. Psykologiskt stöd och behandling enskilt eller i grupp. Terapeutiska insatser i krissituationer. Stöd till anhöriga i frågor som direkt eller indirekt är en följd av funktionshindret. Insatser för barn och ungdomar kan vara: Information om individens rättigheter och den service som samhället kan ge. Medverkan vid individuell planering för olika insatser. Bedömning av stödbehov. Ansvara vid rekrytering och tillsättande av stödfamiljer Hur arbetet kan se ut utifrån att personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar fått och beviljats LSS insatsen Råd och stöd Det rör sig om människor med stora förmågor (särskilt intellektuella) men också stora svårigheter (särskilt vad gäller socialt samspel, struktur osv). Graden av problemnivå skiljer sig men de som kommer till oss har alla uttalade bekymmer. Flera av dessa känner å ena sidan att de behöver och vill ha hjälp men samtidigt vill de inte ha hjälpen. Man känner att man inte är som andra men samtidigt vet man inte vad det innebär att vara som alla andra. Man vill inte utmärka sig, inte ingå i en grupp. Att bli sammankopplad med människor med utvecklingsstörning kan av många upplevas som extra provocerande eftersom man ofta känt sig missförstådd och omgivningen trott att man varit utvecklingsstörd. Insatserna kan handla om att få en struktur och ordning i sitt hem som gör att vardagen fungerar. Eller också är man så upptagen av tvång/ritualer att det tar flera timmar att göra sig i ordning på morgonen eller ta sig i säng på kvällen. Enkelt uttryckt: arbetsterapeuten hjälper till med det praktiska i hemmet och psykologen att hitta strategier att hantera ex ångest, ritualer och tvång. Sjukgymnasten kan

18 18 (20) arbeta med kroppsuppfattning och avslappning mm. Socionomen kan ex finnas med för att hjälpa till i kontakter med andra myndigheter i samhället ex Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och sjukvården (främst ENP, RVH och psykiatrin). Man arbetar mycket med samtalsstöd som kan innehålla många olika saker, helt utifrån det individuella behovet brukaren har. Personen kan också behöva hjälp med att tolka verkligheten, hur andra människor tänker och känner, om varför vissa situationer uppstår, om hur man kan göra och tänka istället, om situationer från förr som varit jobbiga och sårande. Över huvudtaget så blir det tydligt att det verkligen handlar om ett hinder, det är inte bara personens funktionsnedsättning som besvärar utan även det som uppstår i mötet med omgivningen. En omgivning som är mer eller mindre förstående och anpassad. Man kan försöka hjälpa till att överbrygga situationer då personen inte blir sedd och tagen för den man är. Många gånger kan kraven vara för stora och känslan av att göra fel stressar och gröper ur självkänslan. Har man en diagnos som Asperger syndrom så är den permanent i den meningen att man har kvar diagnosen hela livet däremot tillägnar man sig färdigheter som gör att man förhoppningsvis blir mer och mer självförsörjande och mindre och mindre i behov av stöd. Erfarenheten är att förmågan ökar i många fall, men att det är få som inte behöver några insatser alls. Med andra ord, stödet behövs ofta flera år då nya situationer hela tiden uppstår. Det är viktigt att personen känner att de har stor möjlighet att påverka hjälpen de får av oss, därför planeras den alltid tillsammans med den som berörs. Det ökar också graden av det egna ansvarstagandet. Sammanfattningsvis så kan man säga att stödet från LSS ser olika ut beroende vem som får det och vem som ger det. Det ändras också över tid. Vad det skall innehålla, hur och när det skall ges bestäms alltså individuellt utifrån behovet. 4.3 Resursenheten för vuxenhabilitering (RVH) RVH arbetar med habilitering på specialistnivå för vuxna (18 år och uppåt) som är i behov av habiliteringsåtgärder på grund av medfödda eller tidigt förvärvade funktionsnedsättningar. Målet är att allsidigt främja utveckling av bästa funktionsförmåga, aktivitet och delaktighet samt psykiskt, fysiskt och socialt välbefinnande hos den enskilde individen. RVH är ett komplement till det stöd som personer med funktionsnedsättningar får från kommuner, primärvård och övrig hälso- och sjukvård. Många åtgärder kommer

19 19 (20) också att ges i samverkan med dessa. Åtgärderna vid RVH är tidsbegränsade och ges efter remiss. Remisser kan skrivas av personer som ansvarar för habilitering på basnivå i kommun och primärvård. Målgrupp: Personer över 18 år med medfödda eller tidigt förvärvade svåra motoriska och/eller kognitiva funktionsnedsättningar orsakade av dysfunktion i nerv-, muskel- och/eller skelettsystemet såsom cerebral pares, ryggmärgsbråck, neuromuskulära sjukdomar, utvecklingsstörning och/eller autismspektrumtillstånd. med kombinerade motoriska, perceptuella, tal- och språkmässiga och/eller andra kognitiva funktionsnedsättningar såsom vid förvärvad hjärnskada (före 18 års ålder) som tillhör någon av ovanstående målgrupper och har samtidiga symtom/problem/funktionsnedsättningar som förekommer vid ADHD, ADD eller DCD. 5 Bilaga 4 - Referenser, studier och forskning 5.1 Referenser: -Bager, "Barn till mödrar med utvecklingsstörning- en inventering och pilotundersökning utförd i Skaraborgs län " -Bakk, Grunewald, Omsorgsboken Stockholm: Liber, Hindberg, "När omsorgen sviktar", Rädda barnen, Hindberg "Barn till föräldrar med utvecklingsstörning" Gothia förlag -Grunewald, "Utvecklingsstörda mödrar", INTRA 2000:3. -Göransson, "Hur förståelsen av verkligheten utvecklas", Stiftelsen ALA, Handikappinstitutet, Kollberg, "Omstridda mödrar", Nordiska Hälsovårdsskolan, Göteborg, Kylén, "Begåvning och begåvningshandikapp", Stiftelsen ALA, Pipping, "Kärlek och stålull- att växa upp men en utvecklingsstörd mamma" -Socialstyrelsen,(2002), ADHD hos barn och vuxna -Socialstyrelsen, (1990), "Föräldrar med nedsatt begåvning och deras barn", 1990:24.

20 20 (20) -Socialstyrelsen (2007) "Barn som har föräldrar med utvecklingsstörning" Artikelnummer Socialstyrelsen: (2005) "Föräldrar med utvecklingsstörning och deras barn- vad finns det för kunskap" Artikelnummer Socialstyrelsen (2004) "Anmälningsskyldigheten om missförhållanden som rör barn.artikelnummer Standardregler för att tillförsäkra människor med funktionsnedsättning delaktighet och jämlikhet. United Nations, Utrikesdepartementet. Socialdepartementet, Stockholm, Svenny Kopp: Girls with social and/or attention impairments. Institutet för neurovetenskap och fysiologi. BUP, Göteborgsuniversitet. -West, "Att växa upp med en utvecklingsstörd mamma", Socialhögskolan, Lunds universitet, VT Bra och lättillgängligt material finns också att läsa och hämta på: Faktabladssamling kan beställas därifrån Autism och Aspergerförbundet Autismforum, Där finns bl.a. materialet Stöd vid möten Svenska OCD-förbundet Ananke Vårdprogram för barn och ungdomar med AD/HD och/eller DAMP BUP Östergötland Riksförbundet Attention Riksförbundet Attentions faktabladssamling Vägledningsdokument ADHD och autismspektrumtillstånd hos vuxna

Sammanfattning av statistikuppgifter

Sammanfattning av statistikuppgifter Bilaga 1-10 Sammanfattning av statistikuppgifter Sammanfattning av statistik För att tidigt identifiera de barn och unga 0-16 år som kommer och eller är i behov av extra stöd har en första inventering

Läs mer

LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade En lag om rätten att leva som andra Genom LSS kan personer med omfattande funktionshinder få möjlighet till stöd

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

Habiliteringen. Info om Habiliteringen, H&H till gruppen. Mitt i livet

Habiliteringen. Info om Habiliteringen, H&H till gruppen. Mitt i livet Habiliteringen Info om Habiliteringen, H&H till gruppen Mitt i livet 2017-10-31 Habiliteringens kännetecken är utredande och behandlande åtgärder som har sin utgångspunkt i funktionshinder med fokus på

Läs mer

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, är en rättighetslag. De som tillhör någon av lagens tre personkretsar kan få rätt till

Läs mer

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Hälso- och sjukvårdslagen, HSL

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Hälso- och sjukvårdslagen, HSL Juridik för handläggare inom barn- och ungdomsvården Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Hälso- och sjukvårdslagen, HSL 2010-04-22 BasUt SoL Hjälpbehövande medborgare Soc tjänsten

Läs mer

KUNSKAP GÖR SKILLNAD. Katherine Wiklund

KUNSKAP GÖR SKILLNAD. Katherine Wiklund KUNSKAP GÖR SKILLNAD Katherine Wiklund TILLGÄNGLIGHET Fysisk miljö Psykosocial miljö Kommunikation Information Bemötande Attityder TILLGÄNGLIGHET OM Lättillgängligt Mångfald Demokrati Glädje Oberoende

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. - Kan sökas av funktionsnedsatta i alla åldrar

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. - Kan sökas av funktionsnedsatta i alla åldrar LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade - Kan sökas av funktionsnedsatta i alla åldrar Rev nov 2014 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Den första januari 1994

Läs mer

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS HAGFORS KOMMUN MÅLET MED LAGEN OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE, LSS, ÄR ATT DEN ENSKILDE FÅR MÖJLIGHET ATT LEVA SOM ANDRA LSS

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Innehållsförteckning LSS - Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vem gäller lagen för?... 1 Tio rättigheter/insatser... 2 1. Rådgivning

Läs mer

Förstärkt familje/jourhem, Uppsala kommun

Förstärkt familje/jourhem, Uppsala kommun Förstärkt familje/jourhem, Uppsala kommun 2017 12 05 Lydia Springer lydia.springer@regionuppsala.se Christine Mattsson christine.eriksson-mattsson@regionuppsala.se SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling

Läs mer

Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) LSS handläggare Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag med tio insatser som ska garantera att

Läs mer

LSS-omsorgen. Det här kan du som har funktionsnedsättning

LSS-omsorgen. Det här kan du som har funktionsnedsättning LSS-omsorgen Det här kan du som har funktionsnedsättning få hjälp med Genom LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) kan personer med omfattande funktionsnedsättningar få möjlighet

Läs mer

LSS Information för personer med funktionsnedsättning

LSS Information för personer med funktionsnedsättning LSS Information för personer med funktionsnedsättning Information från Socialkontoret i Danderyd om insatser enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS LSS Lagen om stöd och service

Läs mer

Språkledarutbildningen TAKK för Språket. 3 september 2015

Språkledarutbildningen TAKK för Språket. 3 september 2015 Språkledarutbildningen TAKK för Språket 3 september 2015 Vad är en funktionsnedsättning? Beror på en sjukdom eller skada på kroppen. Den kan vara medfödd eller komma senare i livet. Det är en nedsättning

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Nordmalings kommun 914 81 NORDMALING Tfn 0930-140 00 www.nordmaling.se Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Lagen börjar med personkretsen. Det är de personer som har rätt till hjälp.

Läs mer

Behöver ditt barn stöd från samhället?

Behöver ditt barn stöd från samhället? Behöver ditt barn stöd från samhället? Den här broschyren riktar sig till dig som har ett barn med funktionsnedsättning. I den finns information om vilket stöd du och barnet kan få från samhället. Här

Läs mer

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning 2 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) har kommit till

Läs mer

ADHD NÄR VARDAGEN ÄR KAOS

ADHD NÄR VARDAGEN ÄR KAOS ADHD NÄR VARDAGEN ÄR KAOS Att små barn har svårt att sitta still, koncentrera sig och kontrollera sina impulser är inget ovanligt. Men för de barn som har ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder)

Läs mer

NPF. Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

NPF. Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. NPF Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar har många gånger svårt att få vardagen att fungera, vilket

Läs mer

Habilitering inom BUP. Maria Unenge Hallerbäck Överläkare, med dr Landstinget i Värmland

Habilitering inom BUP. Maria Unenge Hallerbäck Överläkare, med dr Landstinget i Värmland Habilitering inom BUP Överläkare, med dr Landstinget i Värmland Neuropsykiatrisk behandling och habilitering inom BUP i Värmland Att begränsa symtom och förebygga psykisk ohälsa vid ASD Psykiatrisk problematik

Läs mer

Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1.

Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1. Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1. Lagen börjar med att beskriva vilka personer med funktionshinder som har rätt till insatser enligt LSS. Dessa personer

Läs mer

Informationsfolder. För personer med funktionsnedsättning som ansöker om stöd enligt LSS

Informationsfolder. För personer med funktionsnedsättning som ansöker om stöd enligt LSS Informationsfolder För personer med funktionsnedsättning som ansöker om stöd enligt LSS LSS LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en

Läs mer

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Skoldagen 21 mars 2013 Sofia Cassel Leg. Psykolog Sofia Cassel legitimerad psykolog, Inside Team 2 Agenda Fakta om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Vanliga

Läs mer

Information om LSS. (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade)

Information om LSS. (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) Information om LSS (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) Vad är LSS? LSS är en rättighetslag som genom tio olika insatser ska garantera personer, som har omfattande och varaktig funktionsnedsättning,

Läs mer

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle OMVÅRDNAD GÄVLE Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Mer information och ansökan Om du har frågor eller vill ansöka om stöd, ring 026-17

Läs mer

Habiliteringsprogram autism

Habiliteringsprogram autism Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 1(8) Habiliteringsprogram autism En autismspektrastörning innebär att en person har varaktiga brister i social och icke-verbal kommunikation, brister i känslomässig ömsesidighet

Läs mer

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Information om LSS Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Om LSS Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som garanterar personer med omfattande varaktiga funktionshinder

Läs mer

Om autism information för föräldrar

Om autism information för föräldrar Om autism information för föräldrar Välkommen till första tillfället! INNEHÅLL Autism Information om diagnosen Föräldraperspektiv Kommunikation och socialt samspel Beteende Stress Mat/Sömn/Toa Tydliggörande

Läs mer

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. lättläst

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. lättläst LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade lättläst Introduktion LSS betyder lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en lag som ger

Läs mer

* Ledsagarservice * Korttidstillsyn för skolungdomar * Kontaktperson * Boende i familjehem eller i bostad med särskild service för

* Ledsagarservice * Korttidstillsyn för skolungdomar * Kontaktperson * Boende i familjehem eller i bostad med särskild service för * Ledsagarservice Ledsagare är en person som är anställd av kommunen och som kan följa med ex till badhus, affär, läkare, bio och promenader. Servicen skall anpassas efter den enskildes behov. Den som

Läs mer

Stöd och service enligt LSS

Stöd och service enligt LSS Stöd och service enligt LSS LSS betyder lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till en del personer med funktionsnedsättningar. Socialtjänstlagen,

Läs mer

LSS. Här kan du läsa om... Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Här kan du läsa om... Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Här kan du läsa om... LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade "Det rör sig inte om människor med särskilda behov, utan om människor med alldeles vanliga, normala behov som måste tillgodoses

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vad är LSS? Lagen om stöd och service till vissa människor med funktionsnedsättning, är

Läs mer

ADHD NÄR VARDAGEN ÄR KAOS

ADHD NÄR VARDAGEN ÄR KAOS ADHD NÄR VARDAGEN ÄR KAOS Att små barn har svårt att sitta still, koncentrera sig och kontrollera sina impulser är inget ovanligt. Men för de barn som lider av ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder)

Läs mer

INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM I HÖGANÄS

INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM I HÖGANÄS INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM LSS-verksamheten I HÖGANÄS LSS - LAGEN OM STÖD & SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE Personer med funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om tio olika insatser

Läs mer

Synnedsättning och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

Synnedsättning och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Att ha: Synnedsättning och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning ADHD OCD DAMP Dyskalkyli NPF Dyslexi Tourettes syndrom Aspbergers syndrom ADD 1 2 Antalet medlemmar med flera funktionsnedsättningar ökar.

Läs mer

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Vad innehåller broschyren? I denna broschyr finner du information om det stöd och de insatser Strängnäs kommun har att erbjuda enligt socialtjänstlagen (SoL) för

Läs mer

Information om. LSS- Lagen. stöd och service till vissa. funktionshindrade. Telefonnummer: LSS-handläggare Tina Persson 0240-66 0178

Information om. LSS- Lagen. stöd och service till vissa. funktionshindrade. Telefonnummer: LSS-handläggare Tina Persson 0240-66 0178 Telefonnummer: LSS-handläggare Tina Persson 0240-66 0178 Avdelningschef LSS Agneta Stabforsmo 0240-66 03 25 SMEDJEBACKENS KOMMUN Socialförvaltningen LSS-avdelningen Information om LSS- Lagen om När Du

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Verksamhetschef Bistånd och avgifter Områdeschef SoL Socialpsykiatri Områdeschef LSS Boende/ Sysselsättning Områdeschef LSS Boende/ Pers ass

Läs mer

För ett tryggt och självständigt liv. Att ansöka om stöd. För dig med funktionsnedsättning. goteborg.se/funktionsnedsattning

För ett tryggt och självständigt liv. Att ansöka om stöd. För dig med funktionsnedsättning. goteborg.se/funktionsnedsattning För ett tryggt och självständigt liv Att ansöka om stöd För dig med funktionsnedsättning goteborg.se/funktionsnedsattning Styrande lagar SoL och LSS Du som bor i Göteborg ska kunna vara självständig och

Läs mer

VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS 1 Innehåll LSS - Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade... 4 Vem gäller lagen för?... 4 Rätten till

Läs mer

Välkommen till NPF och lösningsfokuserat förhållningssätt

Välkommen till NPF och lösningsfokuserat förhållningssätt Välkommen till NPF och lösningsfokuserat förhållningssätt 12 mars 2015 www.attention-utbildning.se 1 Dagens agenda 9.30 10.45 Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar från DSM-IV till DSM-5 Marie Adolfsson

Läs mer

Information till första linjen. Överenskommelse skola BUP Översikt ADHD/ADD, Autism BUP utredningar Vad kan vara bra att veta

Information till första linjen. Överenskommelse skola BUP Översikt ADHD/ADD, Autism BUP utredningar Vad kan vara bra att veta Information till första linjen Överenskommelse skola BUP Översikt ADHD/ADD, Autism BUP utredningar Vad kan vara bra att veta ÖVERENSKOMMELSE VID MISSTANKE OM PSYKISKT FUNKTIONSHINDER HOS BARN OCH UNGA

Läs mer

Neuropsykiatri. Sandra Mulaomerovic ÖL i psykiatri

Neuropsykiatri. Sandra Mulaomerovic ÖL i psykiatri Neuropsykiatri Sandra Mulaomerovic ÖL i psykiatri Diagnoser Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar avser diagnoser: 1. ADHD - med både hyperaktivitet och uppmärksamhetsstörning - med enbart hyperaktivitet

Läs mer

VÄRNAMO KOMMUN. informerar om LSS

VÄRNAMO KOMMUN. informerar om LSS VÄRNAMO KOMMUN informerar om LSS Vad är LSS? LSS betyder Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Syftet med LSS är att ge människor med funktionshinder möjlighet att leva som andra. Insatser

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade www.filipstad.se LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger rätt till särskilt stöd och service som människor kan behöva

Läs mer

NPF i Sverige framsteg och utmaningar. Anna Norrman, Riksförbundet Attention 13 november 2014

NPF i Sverige framsteg och utmaningar. Anna Norrman, Riksförbundet Attention 13 november 2014 NPF i Sverige framsteg och utmaningar Anna Norrman, Riksförbundet Attention 13 november 2014 Attention vi organiserar personer med NPF Vi driver på utvecklingen inom NPF Vi skapar medlemsnytta Vi sprider

Läs mer

Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS 1. Utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd, 2. Betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada

Läs mer

Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn.

Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn. Föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn 2017 09 01 Lydia Springer lydia.springer@regionuppsala.se Jenny Pörjebäck SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap Uppsala läns kommuner

Läs mer

Vuxna med ADHD - arbetsliv Höganäsmodellen 1/12-09 Cecilia Johansson

Vuxna med ADHD - arbetsliv Höganäsmodellen 1/12-09 Cecilia Johansson Vuxna med ADHD - arbetsliv Höganäsmodellen 1/12-09 Cecilia Johansson ADHD hos vuxna Kort om vad ADHD är Tillkommande problem Arbetsliv Bemötande ADHD ett livslångt funktionshinder Förr trodde man att det

Läs mer

Vuxenhabiliteringens program för vuxna personer med funktionshinder inom autismspektrum

Vuxenhabiliteringens program för vuxna personer med funktionshinder inom autismspektrum 050207 Vuxenhabiliteringens program för vuxna personer med funktionshinder inom autismspektrum VUXENHABILITERINGENS PROGRAM FÖR VUXNA PERSONER MED FUNKTIONSHINDER INOM AUTISMSPEKTRUM Bakgrund Vuxenhabiliteringen

Läs mer

Funktionsnedsättning att ansöka om stöd

Funktionsnedsättning att ansöka om stöd För ett tryggt och självständigt liv Funktionsnedsättning att ansöka om stöd www.goteborg.se/funktionsnedsattning Du som bor i Göteborg ska kunna vara självständig och delaktig utifrån dina egna förutsättningar.

Läs mer

LSS. Till Dig som nu läser denna broschyr! Lag om stöd och service. till vissa funktionshindrade

LSS. Till Dig som nu läser denna broschyr! Lag om stöd och service. till vissa funktionshindrade Till Dig som nu läser denna broschyr! Lagen vänder sig till personer i alla åldersgrupper och med olika funktionshinder och livssituationer. Lag om stöd och service LSS till vissa funktionshindrade Lagen

Läs mer

I N F O R M A T I O N F R Å N H Ö G A N Ä S K O M M U N O M I HÖGANÄS

I N F O R M A T I O N F R Å N H Ö G A N Ä S K O M M U N O M I HÖGANÄS I N F O R M A T I O N F R Å N H Ö G A N Ä S K O M M U N O M LSS-verksamheten I HÖGANÄS LSS - LAGEN OM STÖD & SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE Personer med funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA HABILITERINGSPROGRAM för barn och ungdomar med Asperger syndrom Information till föräldrar www.ltdalarna.se/hab Barn- och ungdomshabiliteringen i Dalarna.. ger

Läs mer

Autism hos barn och unga Anders Hermansson Psykolog och Helén Kindvall Kurator. Psykiatriveckan 2016, BUP

Autism hos barn och unga Anders Hermansson Psykolog och Helén Kindvall Kurator. Psykiatriveckan 2016, BUP Autism hos barn och unga Anders Hermansson Psykolog och Helén Kindvall Kurator Psykiatriveckan 2016, BUP 1 Upplägg 17.15 18.00 Föreläsning 18.00 18.15 Fika 18.15 18.45 Föreläsning 2 ANNORLUNDASKAP ELLER

Läs mer

Omvårdnad, Fritid och kultur. Vad kostar det att få hjälp? Så här klagar du. Vem ger hjälpen? Vill du veta mer?

Omvårdnad, Fritid och kultur. Vad kostar det att få hjälp? Så här klagar du. Vem ger hjälpen? Vill du veta mer? Omvårdnad, Fritid och kultur Personer med funktionshinder kan bo i bostäder där det finns personal. Personalen hjälper till med det praktiska. Men personalen ska också ge god vård. En människa som får

Läs mer

Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. Åstorps Kommun

Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. Åstorps Kommun Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter i Åstorps kommun Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Åstorps Kommun

Läs mer

Hur mycket är för mycket? Att leva med och möta barn med koncentrationssvårigheter. Stina Järvholm Leg. Psykolog

Hur mycket är för mycket? Att leva med och möta barn med koncentrationssvårigheter. Stina Järvholm Leg. Psykolog Hur mycket är för mycket? Att leva med och möta barn med koncentrationssvårigheter. Stina Järvholm Leg. Psykolog stina.jarvholm@vgregion.se Koncentrationssvårigheter, Vem/vad menar vi? Stora varaktiga

Läs mer

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Stöd och service till vissa funktionshindrade enligt LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger människor med vissa

Läs mer

Ett gott och självständigt liv. Stöd och service enligt LSS-lagen. Linköpings kommun linkoping.se

Ett gott och självständigt liv. Stöd och service enligt LSS-lagen. Linköpings kommun linkoping.se Ett gott och självständigt liv Stöd och service enligt LSS-lagen Linköpings kommun linkoping.se Stöd och service enligt LSS-lagen Du som har stora och varaktiga funktionsnedsättningar har enligt lag rätt

Läs mer

ADHD är en förkortning av Attention Deficit Hyperactivity Disorder och huvudsymtomen är:

ADHD är en förkortning av Attention Deficit Hyperactivity Disorder och huvudsymtomen är: Ung med ADHD Det här faktabladet är skrivet till dig som är ung och har diagnosen ADHD. Har det hänt att någon har klagat på dig när du har haft svårt för att koncentrera dig? Förstod han eller hon inte

Läs mer

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Information om Habilitering & Hälsas stöd till dig som har en autismspektrumdiagnos (ASD) utan intellektuell funktionsnedsättning. Det kan vara autism, Aspergers

Läs mer

Social sektor. Leva som andra. - information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Social sektor. Leva som andra. - information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Social sektor Leva som andra - information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Vad är LSS? LSS betyder lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Det är en lag

Läs mer

OCKELBO KOMMUN Socialförvaltningen LSS. - lagen om stöd & service till vissa funktionshindrade. En lag om rätten att leva som andra

OCKELBO KOMMUN Socialförvaltningen LSS. - lagen om stöd & service till vissa funktionshindrade. En lag om rätten att leva som andra OCKELBO KOMMUN Socialförvaltningen LSS - lagen om stöd & service till vissa funktionshindrade En lag om rätten att leva som andra Vad är LSS? LSS-lagen är en rättighetslag om stöd och service till vissa

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer Omsorg om funktionshindrade Information och stödformer Vård och omsorg om de som lever med funktionshinder Det handlar egentligen inte om människor med särskilda behov utan om människor med alldeles vanliga

Läs mer

Neuropsykiatri i förskolan

Neuropsykiatri i förskolan Neuropsykiatri i förskolan Leg. Psykolog George Rein Omtolkning av beteende Beteenden vid funktionsnedsättning är normala beteenden De uppträder mer intensivt och mer frekvent eftersom personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Koncentrationssvårigheter. Luckan 6.10.2009, Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening

Koncentrationssvårigheter. Luckan 6.10.2009, Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening Koncentrationssvårigheter Luckan 6.10.2009, Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening Struktur 1. Koncentrationssvårigheter vad är det? 2. Olika typer av koncentrationssvårigheter 3. Typiska problem

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen OF-Omsorg till personer med funktionsnedsättning Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter

Läs mer

Grundkurs om NPF för skolan

Grundkurs om NPF för skolan Välkommen till Grundkurs om NPF för skolan 10 april 2014 Föreläsare: Marie Adolfsson och Miriam Lindström www.attention-utbildning.se 1 Dagens agenda 9.30 12.00 Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Läs mer

Historiska tillbakablickar kom första lagen gällande personer med utvecklingsstörning 1968 Omsorgslagen 1986 Nya omsorgslagen 1994 LSS och LASS

Historiska tillbakablickar kom första lagen gällande personer med utvecklingsstörning 1968 Omsorgslagen 1986 Nya omsorgslagen 1994 LSS och LASS Historiska tillbakablickar 1944 kom första lagen gällande personer med utvecklingsstörning 1968 Omsorgslagen 1986 Nya omsorgslagen 1994 LSS och LASS LSS 5 Verksamhetens mål och allmänna inriktning Främja

Läs mer

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade I denna broschyr skriver vi om den hjälp du kan få enligt lagen som heter LSS det vill säga lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Läs mer

information om LSS VERKSAMHETEN

information om LSS VERKSAMHETEN information om LSS VERKSAMHETEN LSS Lagen om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning LSS ger vissa personer med funktionsnedsättning särskilda rättigheter genom tio olika insatser.

Läs mer

Råd och stöd. Handikappreformen 1994: Tillägg till HSL(3b, 18b ) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS

Råd och stöd. Handikappreformen 1994: Tillägg till HSL(3b, 18b ) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Råd och stöd Handikappreformen 1994: Tillägg till HSL(3b, 18b ) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Personkrets LSS Utvecklingsstörda personer och personer med autism eller autismliknande

Läs mer

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Innehåll Sida Vad är LSS?... 3 Insatser enligt LSS... 4 De tio insatserna... 6 Övrigt... 8 Vad är LSS? Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade,

Läs mer

LSS lagen om rätten att leva som andra. För dig som vill veta mer om stöd och service för personer med funktionsnedsättning

LSS lagen om rätten att leva som andra. För dig som vill veta mer om stöd och service för personer med funktionsnedsättning LSS lagen om rätten att leva som andra För dig som vill veta mer om stöd och service för personer med funktionsnedsättning Alla personer med någon form av funktionsnedsättning som bor i Bräcke kommun skall

Läs mer

Barn med specialbehov. 4H Verksamhetsledardag, 25. mars, 2010 Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening

Barn med specialbehov. 4H Verksamhetsledardag, 25. mars, 2010 Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening Barn med specialbehov 4H Verksamhetsledardag, 25. mars, 2010 Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening Struktur 1. Barn med specialbehov vad är det? 2. Teori- Olika typer av specialbehov -Inlärningen

Läs mer

Här kan du läsa om LSS

Här kan du läsa om LSS Här kan du läsa om LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Det handlar om människor som behöver allt det som alla andra behöver, fast på sitt eget särskilda sätt Vad är LSS? LSS är en

Läs mer

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20 LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Du som har stora och omfattade behov av stöd och service kan tillhöra lagens

Läs mer

Välkommen till Temadag Hemmasittare med NPF i skolan

Välkommen till Temadag Hemmasittare med NPF i skolan Välkommen till Temadag Hemmasittare med NPF i skolan Linköping 22 oktober 2014 Föreläsare: Marie Adolfsson, Johanna Björk och Team Botkyrka www.attention-utbildning.se 1 Dagens program 9.30 11.00 NPF aktuell

Läs mer

Sidan 1. Om adhd - för släkt och vänner

Sidan 1. Om adhd - för släkt och vänner Sidan 1 Om adhd - för släkt och vänner Sidan 2 Adhd-center Stöd- och kunskapscenter inom Habilitering & Hälsa inom SLL Målgrupp: Barn, ungdomar och unga vuxna med adhd i Stockholms län Kurser, föreläsningar

Läs mer

Målgruppen. Stödet till familjer med föräldrar som har kognitiva svårigheter. Ann Nilsson, familjecoach

Målgruppen. Stödet till familjer med föräldrar som har kognitiva svårigheter. Ann Nilsson, familjecoach Stödet till familjer med föräldrar som har kognitiva svårigheter Målgruppen Föräldrar med kognitiva svårigheter som behöver stöd 1. Föräldrar med en utvecklingsstörning/ svagbegåvning 3. Föräldrar med

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Du som har en funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om insatser för att kunna få leva ett så självständigt

Läs mer

Informationsbroschyr till dig som har ett funktionshinder.

Informationsbroschyr till dig som har ett funktionshinder. Informationsbroschyr till dig som har ett funktionshinder. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Lagen om stöd och service åt vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som

Läs mer

SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap

SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap Uppsala läns kommuner, Landstinget, Regionförbundet och FUB Stöd till barn och föräldrar i familjer där någon förälder har utvecklingsstörning eller

Läs mer

Lagstiftning kring samverkan

Lagstiftning kring samverkan 1(5) Lagstiftning kring samverkan För att samverkan som är nödvändig för många barn och unga ska komma till stånd finns det bestämmelser om det i den lagstiftning som gäller för de olika verksamheterna

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Sollefteå kommun Individ- och omsorgsförvaltningen Information om vad lagen innebär och hur det går till vid ansökan om insats Vart vänder man

Läs mer

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Information om LSS

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Information om LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Information om LSS Vård- och omsorgsförvaltningen Enköpings kommun, november 2017 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Lagen

Läs mer

Stöd för personer med funktionsnedsättning

Stöd för personer med funktionsnedsättning Stöd för personer med funktionsnedsättning Stöd för personer med funktionsnedsättning Du som har en funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om insatser för att kunna få leva ett så självständigt

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA HABILITERINGSPROGRAM för barn och ungdomar med autism Information till föräldrar www.ltdalarna.se/hab Barn- och ungdomshabiliteringen i Dalarna.. ger stöd och

Läs mer

Barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Maria Unenge Hallerbäck

Barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Maria Unenge Hallerbäck Barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Maria Unenge Hallerbäck Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Attention Deficit Hyperactivity Disorder ADHD /ADD Autismspektrumtillstånd autism, atypisk

Läs mer

Autismspektrumtillstånd

Autismspektrumtillstånd Autismspektrumtillstånd Beskrivning och hjälp till dig som möter barn och ungdomar med autismspektrumtillstånd 2 Den här broschyren ger en beskrivning av vad autismområdet är och kan vara till hjälp för

Läs mer

Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning

Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Jörgen Wiklund & Co/Bildarkivet.se Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Om du har en funktionsnedsättning som är omfattande, betydande

Läs mer

ADHD VAD OCH VARFÖR? EN FÖRELÄSNING AV OCH MED NICKLAS LARSSON 1

ADHD VAD OCH VARFÖR? EN FÖRELÄSNING AV OCH MED NICKLAS LARSSON 1 ADHD VAD OCH VARFÖR? EN FÖRELÄSNING AV OCH MED NICKLAS LARSSON 1 INNEHÅLL ADHD VAD OCH VARFÖR? JAG HAR ADHD VAD ÄR ADHD? SYMTOMEN IMPULSKONTROLLEN MISSFÖRSTÅDD OCH MISSLYCKAD RÄTT MILJÖ OCH STRATEGIER

Läs mer

Utsatta barn inom Barnhabiliteringen. Gunilla Rydberg 2009 11 03

Utsatta barn inom Barnhabiliteringen. Gunilla Rydberg 2009 11 03 Utsatta barn inom Barnhabiliteringen Gunilla Rydberg 2009 11 03 Barn och ungdomshabiliteringen Ingår tillsammans med Hörselhabilitering, Tolktjänst och Vuxenhabilitering i Habiliteringscentrum Habiliteringscentrum

Läs mer

LSS Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade Information från socialtjänsten Sundsvalls kommun Omsorg om funktionshindrade LSS Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade Genom LSS kan personer med omfattande funktionshinder få

Läs mer

Varmt välkomna! Tvärprofessionella samverkansteam. kring psykisk skörhet/ sjukdom under graviditet och tidigt föräldraskap

Varmt välkomna! Tvärprofessionella samverkansteam. kring psykisk skörhet/ sjukdom under graviditet och tidigt föräldraskap Varmt välkomna! Tvärprofessionella samverkansteam kring psykisk skörhet/ sjukdom under graviditet och tidigt föräldraskap Charlotte Luptovics Larsson Barnsamordnare, Handledare Leg. Sjuksköterska Lagstiftning

Läs mer