Försvarsdepartementets och dess myndigheters regelförenklingsarbete

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Försvarsdepartementets och dess myndigheters regelförenklingsarbete"

Transkript

1 Promemoria April 2009 Försvarsdepartementet Försvarsdepartementets och dess myndigheters regelförenklingsarbete 1. Inledning 1.1 Beskrivning av departementets ansvarsområde Försvarsdepartementet arbetar för att uppfylla de mål som regeringen och riksdagen bestämt för försvarspolitiken och för samhällets krisberedskap. Försvarsdepartementets regler som riktar sig mot företag förekommer i någon större utsträckning endast inom området samhällsskydd och beredskap mot olyckor. Statens räddningsverk (SRV) har varit den myndighet som under Försvarsdepartementet haft regeringsuppdrag att inom sitt ansvarsområde bistå departementet i arbetet avseende regelförenklingsarbete. Räddningsverket upphörde vid utgången av 2008 och från den 1 januari 2009 fördes regelförenklingsuppdraget över till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Räddningsverkets ansvarsområde var bl.a att minska olyckor och deras effekter på samhället. Regler som Räddningsverket ansvarade för återfinns inom lagstiftningsområdena transport av farligt gods, brandfarliga och explosiva varor, åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor (Seveso), teknisk kontroll samt skydd mot olyckor. Flertalet myndighetsföreskrifter inom dessa områden riktar sig till företag.

2 2 1.2 Mätningar av de administrativa kostnaderna Följande områden av Räddningsverkets föreskrifter och allmänna råd har ingått i Nuteks mätningar perioden Mätningen omfattar även överordnade lagar och förordningar. Miljöområdet (transport av farligt gods och Seveso), Energiområdet (naturgasföreskrifter), och Produktområdet (brandfarliga och explosiva varor samt ordningslagen). Miljöområdet (indexkostnad för Räddningsverkets regler kr) Lagar och förordning Kostnader förorsakade av krav i lagen (2006:263) och förordningen (2006:311) om transport av farligt gods, samt lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor redovisas av Försvarsdepartementet. I Mätningen 2007 uppmättes indexkostnaden för dessa till kr. Räddningsverkets föreskrifter Föreskrifter (SRVFS 2006:9) om säkerhetsrådgivare visar en indexkostnad på kr. Ingen ändring under Ackrediteringsföreskrifterna (SRVFS 1999:2, SRVFS 1999:3 och SRVFS 1999:4) visar en sammanlagd indexkostnad på kr. Föreskrifterna ändras för närvarande och nya föreskrifter avses bli beslutade i MSB under januari Nuvarande tre föreskrifter förs samman till två föreskrifter. I Sverige finns endast sex företag som berörs. Mätningen visar inte så höga kostnader, men föreskrifterna är till delar inaktuella. De två nya föreskrifterna innehåller samlade bestämmelser för tankar respektive förpackningar, varför de blir mer ändamålsenliga. Nedan listas förändrade krav i de nya ackrediteringsföreskrifterna. Dubbelreglering har tagits bort. Hänvisningar och terminologi har uppdaterats. Objektområden har harmoniserats med överordnade regler. Bestämmelser för nya typer av tankar och förpackningar har införts. Vissa behörighetsområden har harmoniserats med bestämmelser i ADR-S/RID-S och kopplats till tankkoder. Bestämmelser om definitioner, arbetsprocedurer och arkivering har harmoniserats. Krav på förteckning över kontrolluppdragen har slopats. Två arbetsdagar per företag beräknas gå åt för att dokumentera nya arbetsrutiner och utbilda personal i samband med att de nya reglerna träder i kraft.

3 3 Föreskrifter (SRVFS 2005:3) om transportabla tryckbärande anordningar visar en indexkostnad på kr. Ingen ändring under Energiområdet (indexkostnad för Räddningsverkets regler kr) Lag och förordning Lag och förordning finns inte inom Försvarsdepartementets ansvarsområde. F.d. Sprängämnesinspektionens naturgasföreskrifter (SÄIFS 1996:8) ingick i mätningarna Företagen menar att kostnaderna är acceptabla med tanke på kraven på säkerhet. Nya anläggningar har en livstid på år. Kontrollerna hör samman med nyetablering av naturgasanläggningar. Eventuellt kan justering av frekvens bli aktuellt vid nästa uppföljande mätning. Ingen förändring inom området under Produktområdet (indexkostnad för Räddningsverkets regler kr) Lagar och förordningar Inom produktområdet mättes under 2007 två lagar och en förordning ( kr) samt 23 myndighetsföreskrifter och allmänna råd ( kr) inom Försvarsdepartementets och Räddningsverkets ansvarsområde. En detaljerad redovisning av den totala indexkostnaden fördelad på olika författningar finns i Nuteks redovisning R 2008:3. 2. Inriktning och arten av det regelförenklingsarbetet som departementet och myndigheter under departementet bedriver 2.1 Allmänt Arbetet med regelförenkling behöver förenas med och ta hänsyn till grunden för arbetet inom området samhällsskydd och beredskap. Målet för området samhällsskydd och beredskap är att färre ska omkomma, färre ska skadas och färre egendom ska förstöras. Såväl det allmänna som enskilda ska skyddas. Regelförenklingsarbetet bedrivs med detta som utgångspunkt. Departementet har genomfört ytterligare arbete för att se om ytterligare myndigheter kan bidra mer i regelförenklingsarbetet. Försvarets materielverk är en sådan myndighet där en potential eventuell kunde finnas. Vid en närmare undersökning visade det sig att det arbete som berör näringslivet är av synnerligen marginell art inom myndigheten. Diskussioner om förnyade prövningar pågår ständigt inom departementet.

4 4 2.2 MSB Myndigheten kommer att fokusera på åtgärder som långsiktigt leder till funktionella och effektiva regler genom att förbättra regelstrukturen vid regelöversyner, utveckla internt och externt samråd i normgivningsarbetet, fullfölja intern utbildning i föreskriftsutformning och regelstruktur, språkgranska för funktionella och effektiva regler, och skapa rutiner för uppföljning av reglernas effekter. MSB bildades 1 januari Under det första året kommer myndigheten att vara under uppbyggnad. Många nya befattningar har tillsatts så även inom regelförenklingsområdet. Efter de kontakter som departementet hittills haft med myndigheten inom området kan konstateras att den nya myndigheten på ett förtroendeingivande sätt fortsätter och bygger vidare på det tidigare arbetet inom SRV. 2.3 Brandfarlig och explosiva varor Under uppdragsperioden kan en väntad reformering i nationella regler inom området brandfarliga och explosiva varor leda till vissa lättnader. Förändringar i lagen om brandfarliga och explosiva varor genomförs för närvarande. Ärendet är under bred beredning i Regeringskansliet. Under kommer pyroteknikdirektivet att genomföras av MSB. 2.4 Forskning Räddningsverket/MSB finansierar under åren ett forskningsuppdrag om Myndighetstext för ett säkrare samhälle i brukarperspektiv. För att kunna tillämpa myndighetsregler behöver mottagaren/brukaren förstå reglerna. Forskningen ska bland annat resultera i en vägledning om språkets betydelse för ändamålsenliga myndighetsregler. 2.5 Mätningar och förslag från företag Slutsatser som kan dras av Nuteks mätningar och förslag från företag Mätningar inom områdena Miljö, Produkt och Energi har omfattat fem lagar/förordningar och drygt 30 föreskrifter/allmänna råd och med flera krav per författning. Mätningarna har visat att vissa företag som hanterar farliga ämnen måste uppfylla krav som innebär betydande kostnader. Företagen bemödar sig dock om en säker hantering och menar att kostnaderna i de flesta fall är motiverade.

5 Företagen har dock lämnat synpunkter på regler som bör uppdateras, är för detaljerade eller bör ses över när det gäller onödiga krav som riktas till företag. Exempel på att ett sådant förslag resulterat i åtgärder vid översyn av inaktuella regler är att allmänna råd om hantering av brandfarliga gaser och vätskor på bensinstationer upphävts och ersatts med en handbok. Handboken, som publiceras elektroniskt, har tagits fram efter samråd med Svenska Petroleum Institutet. Samtliga förslag från företag som lämnats har behandlats av SRV. Ytterligare kommentarer från Försvarsdepartementet återges nedan Samråd med näringslivet 3.1 Genomförda samråd Räddningsverket har haft ett regelmässigt samråd med näringslivet, bl.a. genom remiss av förslag till föreskrifter och allmänna råd. Löpande informella samråd sker med branscher gällande de områden där Räddningsverket har föreskrifter och allmänna råd. Under året har samråd skett i samband med att Räddningsverket beslutade om nya allmänna råd om brandskydd på hotell, pensionat, vandrarhem och liknande anläggningar, både gällande tekniska och organisatoriska åtgärder. Under såväl undersökningen av brandskyddet på befintliga hotell som under det fortsatta arbetet med de allmänna råden har fortlöpande samråd ägt rum med Hotell- och Restaurangföretagen. Branschen har också vinnlagt sig om att med intern information och utbildning förbättra kunskap om brandskydd på hotellanläggningar i Sverige. Liknande samråd har genomförts i arbetet med allmänna råd om försäljning av fyrverkeriartiklar till konsumenter. Ett syfte med allmänna råd är att minska oklarheter och förtydliga tolkningen av gällande bestämmelser och att dessa tolkas lika nationellt. Samråd har genomförts med branschen, polismyndigheter och kommunala räddningstjänster. Kontakten har skett med fyrverkeriföretagens branschorganisation Plast- och Kemiföretagen. I MSB:s instruktion finns inte längre några formella krav på råd eller delegationer. Myndigheten får själv avgöra behovet av bildandet av sådana instanser. På så sätt ges myndigheten en möjlighet att på enklaste sätt samverka med näringslivet.

6 6 3.2 Förslag från näringslivet som departementet/myndigheten avser att arbeta vidare med MSB har för avsikt att se över föreskrifter inom området brandfarliga och explosiva varor. En ny struktur för föreskrifter kan komma att prövas. I detta arbete ska regelförenkling ingå som en naturlig del. Som nämnt ovan pågår en beredning av lagen inom Regeringskansliet. SRV har i sin rapport redovisat och kommenterat samtliga förslag som kommit från näringslivet. Försvarsdepartementet lämnar följande ytterligare kommentarer. Förbättra blanketter för elektronisk inrapportering till myndigheter. Kommenteras under punkt 6 nedan. CE-märkningen riskerar att förlora, eller har redan förlorat, sin status. Fö/SSK kommer att genomföra en dialog med berörda parter för att få klarhet i effekter av mer omfattande till och marknadskontroll. Långa handläggningstider En dialog behövs mellan berörda departement om företagens upplevelsen av handläggningstiderna hos länsstyrelserna. Förslag om komplicerade regler om tryckkärl En dialog behövs mellan berörda departement om möjlighet till förenkling av reglerna. Harmonisera reglerna för lastsäkring Lastsäkring är en fråga som inte i första hand hanteras av Försvarsdepartementet. 3.3 Redovisning av genomförda förslag som inkommit från näringslivet Ett förslag om mindre frekvent kontroll av bland annat mätarskåpen på bensinstationer har genomförts av Räddningsverket. Enligt Nuteks mätningar kan index för produktområdet visa en minskning med c:a 70 miljoner vid nästa mätning. EU:s kemikalielagstiftning med REACH-förordningen 1 kommer under uppdragsperioden att påverka arbetet med regelförenkling. Reach-rådet bedriver samråd med näringslivet i frågor som rör det nationella genomförandet av Reach. Rådet är knutet till Kemikalieinspektionen och består av representanter för Arbetsmiljöverket, Naturvårdsverket, Nutek, Räddningsverket, Sveriges kommuner och landsting, Plast- och 1 REACH, Registration, Evaluation, Authorisation and Restrictions of Chemicals.

7 7 kemiföretagen, Kemisk-tekniska leverantörsförbundet, Svensk handel, Teknikföretagen, Sveriges byggindustrier, Svenskt näringsliv och Akzo Nobel Surface Chemistry AB. Regeringen tillsatte i mars 2007 en särskild utredare som ska se över den svenska kemikalielagstiftningen med avseende på tillsyn, avgifter och vad som förutom detta följer av Reach-förordningen. En expert från Räddningsverket deltar i utredningen, som bland annat ska beakta hur Reach kommer att påverka små- och medelstora företag. 4. Redovisning av åtgärder Explosiva varor för civilt bruk Arbetet anpassas till pyroteknikdirektivet, vilket innebär att arbetet påbörjas 2009 och ska för vissa kategorier vara genomfört den 4 juli 2010 och för övriga den 4 juli Nuteks mätningar av gällande regler omfattar föreskrifter med tillhörande allmänna råd. Reglerna uppskattas beröra 345 företag och har enligt mätningar en indexkostnad på kr. Hantering av brandfarliga gaser och vätskor Åtgärden är beroende av ny lag och förordning för brandfarliga och explosiva varor. I väntan på lag/förordning pågår en översyn om krav på tillstånd. Berör enligt mätningar ca företag och har en indexkostnad på kr. Organiska peroxider Räddningsverket undersöker möjligheten att ta bort anmälningsplikten för nya peroxider. Översynen har inte kunnat ges särskild prioritet på grund av arbete med REACH- och CLP-förordningarna. Åtgärden berör uppskattningsvis ca 10 företag och orsakar enligt mätningarna en indexkostnad på kr. Kostnaden är låg i förhållande till annan regelförenkling som därför bedömts som mer väsentlig. Öppna cisterner och rörledningar för brandfarliga vätskor Enligt planen kommer nya/ändrade föreskrifter och allmänna råd att beslutas under uppdragsperioden. Arbete pågår med en fördjupad översyn och modernisering av regeltexter. För närvarande pågår samverkan med branscher och andra berörda myndigheter. Översynen omfattar två föreskrifter och allmänna råd som berör ca 150 företag och enligt mätningarna orsakar kraven en indexkostnad på kr.

8 8 4.1 Nya åtgärder som tillkommit sedan handlingsplanen Åtgärder som minskar de administrativa kostnaderna Övriga åtgärder som innebär en förändring i företagens vardag Räddningsverket överväger att under 2009 publicera ytterligare information på webbplatsen om transportabla tryckbärande anordningar där överordnade regler finns i ett EG-direktiv. Vidare revideras Räddningsverkets broschyr om transport av farligt gods för att anpassas till den nya utgåvan av reglerna ADR-S och RID-S. 4.2 Åtgärder som genomförs 2009 och därefter Åtgärder som minskar de administrativa kostnaderna Föreskrifter och allmänna råd (SÄIFS 2001:2) om brandfarliga gaser och vätskor i husvagnar, husbilar, manskapsvagnar kommer att upphävas och sluta gälla i april Med detta undviks en viss dubbelreglering i förhållande till Vägverkets regler. Enligt Nuteks mätning av kraven i SÄIFS 2001:2 minskas företagens indexkostnad för administration med kr Övriga åtgärder som innebär en förändring i företagens vardag MSB kommer att utveckla en effektiv webbplats med tydliga ingångar för besökare, t.ex. företagare. Informationen kommer att paketeras för olika kategorier besökare och kopplas till relevant information. Det tidigare nämnda forskningsuppdraget Myndighetstext för ett säkrare samhälle i brukarperspektiv avslutas Forskningen kommer enligt planen att resultera i en skrift/vägledning om språkets betydelse för effektiv myndighetstext. 4.3 Åtgärder som genomförts fram till och med Åtgärder som minskar de administrativa kostnaderna Upphävd författning Allmänna råd (SÄIFS 1997:8 ) om hur föreskrifterna om hantering av brandfarliga gaser och vätskor bör tillämpas vid bensinstationer har ersatts med en handbok, där regelverket på området beskrivs och förklaras på ett anpassat sätt. Samråd med berörd bransch (SPI), har genomförts under arbetets gång. Från intervjuer med företag i Nuteks mätningar, framkom också att de dagliga kontrollerna, enligt de allmänna råden, ger företagen höga administrativa kostnader. Intervjuade företag och branschföreträdare

9 9 lämnade förslag på hur den dagliga tillsynen kunde göras mindre frekvent utan att säkerheten skulle minska. Nuteks uppföljande mätning 2009 bör därför uppvisa en minskning av de administrativa kostnaderna för Räddningsverkets regler på produktområdet med ca 70 miljoner kronor Övriga åtgärder som innebär en förändring i företagens vardag 5 Åtgärder på EU-området 5.1 Undantag för små och medelstora företag i EG-regelverk Inom Försvarsdepartementet finns för närvarande inte några förslag på ändringar i överordnad EG-rätt som kan ge utrymme för undantag i myndighetsföreskrifter som riktar sig till företag. 5.2 Förenkling av EU-regler Hanteringen av överföringstillstånd för explosiva varor, såväl internationellt som nationellt, behöver förenklas. Kommissionens direktiv 2008/43/EG, som beslöts i april 2008, om system för identifiering och spårning av explosiva varor för civilt bruk kan snabba upp processen, samt gör hanteringen säkrare. Men direktivet betyder även ytterligare pålagor för en del brukare genom krav på registerhållning t.ex. Den företagare som i sitt arbete använder explosiva varor ska föra register över vilka varor som kommer till ett förråd och vilka som tas därifrån. Direktivet ska tillämpas i medlemsstaterna från och med april Samarbete och samverkan med andra myndigheter kring uppgiftslämnande Flera myndigheter har framfört behov av att ha gemensam tillgång till grunduppgifter om företag och dess verksamhet. Uppgifterna skulle fyllas i och uppdateras av företagen själva. En samverkan kring hanteringen av sådana uppgifter vore önskvärd. Ett led i detta är den utveckling som pågår när det gäller utökat samarbete myndigheter emellan kopplat till elektroniskt informationsutbyte. MSB har idag föreskriftsrätt inom den del som berör informationssäkerhet. 7 Förslag till lag- eller förordningsändringar

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 Förteckning över gällande författningar och allmänna råd inom Myndigheten

Läs mer

Tillstånd och tillsyn -en överblick. Daniel Aulik Energigas Sverige

Tillstånd och tillsyn -en överblick. Daniel Aulik Energigas Sverige Tillstånd och tillsyn -en överblick Daniel Aulik Energigas Sverige Energigas Sverige En medlemsfinansierad branschorganisation som arbetar för en ökad användning av energigaser. Biogas, Fordonsgas, Gasol,

Läs mer

konsekvensutredning Datum Vår beteckning Sid 2014-05-27 RP 2014/106653 1 (8)

konsekvensutredning Datum Vår beteckning Sid 2014-05-27 RP 2014/106653 1 (8) 2014-05-27 RP 2014/106653 1 (8) Enheten för processäkerhet och rörligt arbete Peter Wikström, 010-730 9798 arbetsmiljoverket@av.se Konsekvensutredning av Arbetsmiljöverkets förslag till upphävande av Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Dokumentnamn och uppdateringsinfo

Dokumentnamn och uppdateringsinfo Arbetsmiljö allmänt SFS 1977:1160 Arbetsmiljölag (1977:1160) t.o.m. SFS 2010:1225 SFS 1977:1166 Arbetsmiljöförordning (1977:1166) t.o.m. SFS 2009:1164 AFS 2001:1 Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt

Läs mer

Sprängämnesinspektionens föreskrifter SÄIFS 1996:3 ställer i huvudsak följande krav:

Sprängämnesinspektionens föreskrifter SÄIFS 1996:3 ställer i huvudsak följande krav: samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Farliga ämnen Lorens van Dam 010-2404344 lorens.van.dam@msb.se Konsekvensutredning för upphävande av Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1996:3)

Läs mer

Förebyggande av allvarliga kemikalieolyckor

Förebyggande av allvarliga kemikalieolyckor AFS 2013:2 Förebyggande av allvarliga kemikalieolyckor Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 5:19) om förebyggande av allvarliga kemikalieolyckor Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Kommittédirektiv. En effektiv Sevesolagstiftning. Dir. 2011:72. Beslut vid regeringssammanträde den 25 augusti 2011

Kommittédirektiv. En effektiv Sevesolagstiftning. Dir. 2011:72. Beslut vid regeringssammanträde den 25 augusti 2011 Kommittédirektiv En effektiv Sevesolagstiftning Dir. 2011:72 Beslut vid regeringssammanträde den 25 augusti 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska se över regleringen av tillståndsgivning och tillsyn

Läs mer

1 Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum 2015-04-14

1 Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum 2015-04-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Enheten för farliga ämnen Narges Teimore 0102405402 Narges.teimore@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till myndigheten för samhällskydd och

Läs mer

Brandfarliga varor. Lagstiftning i Sverige. Lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor

Brandfarliga varor. Lagstiftning i Sverige. Lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor Brandfarliga varor Lagstiftning i Sverige En av riksdagens viktigaste uppgifter är att besluta om Sveriges lagar. Även regeringen kan besluta om regler som måste följas och dessa kallas förordningar. De

Läs mer

Yttrande över MSB:s förslag till nya föreskrifter om hantering av brandfarlig gas och brandfarliga aerosolbehållare

Yttrande över MSB:s förslag till nya föreskrifter om hantering av brandfarlig gas och brandfarliga aerosolbehållare Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps förslag till föreskrifter om hantering av explosiva varor

Yttrande över Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps förslag till föreskrifter om hantering av explosiva varor Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning för upphävande av Statens räddningsverks föreskrifter (SVRFS 2007:3) om erkännande av utländska yrkeskvalifikationer

Konsekvensutredning för upphävande av Statens räddningsverks föreskrifter (SVRFS 2007:3) om erkännande av utländska yrkeskvalifikationer samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Rättsenheten Lisa Svensson 010-240 5187 lisa.svensson@msb.se Konsekvensutredning för upphävande av Statens räddningsverks föreskrifter (SVRFS 2007:3)

Läs mer

Förordning (2014:1039) om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn

Förordning (2014:1039) om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn Tullkodex m.m./övrigt 1 Förordning (2014:1039) om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn Inledande bestämmelser 1 [6011] Denna förordning kompletterar följande EU-förordningar: 1. Europaparlamentets

Läs mer

Tillsynsplan Beslutad av förbundsdirektör: Datum Sidan av 7

Tillsynsplan Beslutad av förbundsdirektör: Datum Sidan av 7 Datum Sidan 2018-01-25 1 av 7 Tillsynsplan 2018 Beslutad av förbundsdirektör: 2018-01-25 2 av 7 Inledning Vår verksamhet ska leda till ett säkrare samhälle. Speciella målområden är offentliga miljöer,

Läs mer

Plan för tillsynsverksamhet

Plan för tillsynsverksamhet Plan för tillsynsverksamhet 2011-2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Tillsyn LSO... 3 1.2 Tillsyn på verksamheter enligt LSO 2 kap. 4... 3 1.3 Tillsyn LBE... 4 1.4 Seveso II-direktivet... 5

Läs mer

Prevent Arbetsmiljö i samverkan Svenskt Näringsliv, LO & PTK

Prevent Arbetsmiljö i samverkan Svenskt Näringsliv, LO & PTK Prevent Arbetsmiljö i samverkan Svenskt Näringsliv, LO & PTK Regler och nytt Kemikalieinspektionen Arbetsmiljöverket Naturvårdsverket Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Statens folkhälsoinstitutet

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 SRVFS Statens räddningsverks föreskrifter om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av

Läs mer

Minskning av administrativa bördor

Minskning av administrativa bördor Minskning av administrativa bördor Målet är att minska de administrativa bördorna hänförliga till EU:s regelverk med 25 % till 2012 (ER mars 2007) KOM och Rådet har uppmanat MS att sätta nationella mål.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn; SFS 2014:1039 Utkom från trycket den 29 juli 2014 utfärdad den 17 juli 2014. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Plan för tillsynsverksamhet

Plan för tillsynsverksamhet Plan för Räddningstjänstens Tillsynsverksamhet Emmaboda-Torsås 2015-2018 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Tillsyn LSO... 3 1.2 Tillsyn på verksamheter enligt LSO 2 kap. 4... 3 1.3 Tillsyn LBE...

Läs mer

Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar. Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat

Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar. Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat Bakgrund Förändringarna i Sevesolagstiftningen har sin grund i Seveso

Läs mer

Trycksättning med gas. Ackreditering. Föreskrifter. Riskbedömning

Trycksättning med gas. Ackreditering. Föreskrifter. Riskbedömning Trycksättning med gas Ackreditering Föreskrifter Riskbedömning 1 Swedac en myndighet för kvalitet och säkerhet 2 SWEDAC Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll 3 Swedacs uppdrag Nationellt utveckla

Läs mer

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö +46 10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

Ny lag och förordning om brandfarliga och explosiva varor.

Ny lag och förordning om brandfarliga och explosiva varor. Ny lag och förordning om brandfarliga och explosiva varor. malin.jonsson@msb.se 010-240 53 34 lars.synnerholm@msb.se 010-240 43 48 Riksdag Lag Riks- Regering Förordningdag Lag Myndigheter Regering Riksdag

Läs mer

Näringslivets administrativa kostnader. Sammanställning av resultat från uppdateringarna avseende år 2008. Rapport 0023 Rev A

Näringslivets administrativa kostnader. Sammanställning av resultat från uppdateringarna avseende år 2008. Rapport 0023 Rev A Näringslivets administrativa kostnader Sammanställning av resultat från uppdateringarna avseende år 2008 Rapport 0023 Rev A Näringslivets administrativa kostnader Sammanställning av resultat från uppdateringarna

Läs mer

Konsekvensutredning av upphävande av föreskrifter och allmänna råd för ackrediterade kontrollorgan för kontroll av tryckbärande anordningar m.m.

Konsekvensutredning av upphävande av föreskrifter och allmänna råd för ackrediterade kontrollorgan för kontroll av tryckbärande anordningar m.m. 2014-11-04 2014/2883 Avdelningen för juridik och inre marknad Åsa Wiklund Fredström Direktnr: 08-406 83 06 E-post: asa.wiklkundfredstrom@swedac.se Konsekvensutredning av upphävande av föreskrifter och

Läs mer

Ny lag och förordning om brandfarliga och explosiva varor

Ny lag och förordning om brandfarliga och explosiva varor Ny lag och förordning om brandfarliga och explosiva varor. lars.synnerholm@msb.se 010-240 43 48 1 2 Lagen (2010:1011) och förordningen (2010:1075) om brandfarliga och explosiva varor Trädde i kraft den

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (7) Datum

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (7) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (7) Ert datum Er referens Avdelningen för utveckling av samhällsskydd Enheten för säker hantering av farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se

Läs mer

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Hantering av brandfarliga vätskor A. Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå De idag gällande föreskrifterna är beslutade när tidigare

Läs mer

Välkommen till webbinar om säkerhetslagstiftning. WSP Natlikan WSP Brand & Risk våren 2015

Välkommen till webbinar om säkerhetslagstiftning. WSP Natlikan WSP Brand & Risk våren 2015 Välkommen till webbinar om säkerhetslagstiftning WSP Natlikan WSP Brand & Risk våren 2015 Digitala verktyg, Brand & Risk Digitala verktyg, webbanpassade lösningar och gedigen kunskap om lagstiftningen.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1988:1145) om brandfarliga och explosiva varor; SFS 2008:1006 Utkom från trycket den 5 december 2008 utfärdad den 20 november 2008. Regeringen

Läs mer

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö +46 10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1 Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Inledande bestämmelser 1 [4231] Denna förordning är meddelad med stöd av 14

Läs mer

LAGSTIFTNING DESSA GÄLLER ALLTID

LAGSTIFTNING DESSA GÄLLER ALLTID LAGSTIFTNING UTGÖRS AV: Lagar Förordningar Föreskrifter TAS FRAM AV: Riksdagen Regeringen Myndigheter DESSA GÄLLER ALLTID Anna Berggren Mobil: 073-50 200 95 Kneippgatan 2 anna.berggren@nitoveskonsulterna.com

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM88

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM88 Regeringskansliet Faktapromemoria Ändring av direktiv för anpassning till förordning om klassificering och märkning av ämnen och blandningar Arbetsmarknadsdepartementet 2013-04-19 Dokumentbeteckning KOM

Läs mer

1 Bakgrund. Vad avser tekniska egenskaper som transportabla tryckbärande anordningar ska uppfylla anges dessa i ADR-S och RID-S.

1 Bakgrund. Vad avser tekniska egenskaper som transportabla tryckbärande anordningar ska uppfylla anges dessa i ADR-S och RID-S. 1 Bakgrund Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är behörig myndighet för landtransport av farligt gods, vilket innebär att MSB ska verka för att förebygga olyckor och tillbud i samband med

Läs mer

1 Inledning. 2 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Diarienummer 2009:1658

1 Inledning. 2 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Diarienummer 2009:1658 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Diarienummer 2009:1658 Konsekvensutredning avseende förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om identifiering och spårning av explosiva

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2015-05-27

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2015-05-27 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ändring i Myndigheten

Läs mer

Förordning (2010:1075) om brandfarliga och explosiva varor

Förordning (2010:1075) om brandfarliga och explosiva varor Import och exportföreskrifter/vapen och explosiva varor 1 Inledande bestämmelser 1 [7531] Denna förordning gäller brandfarliga och explosiva varor enligt lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om transport av farligt gods; SFS 2006:311 Utkom från trycket den 23 maj 2006 utfärdad den 4 maj 2006. Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande bestämmelser 1

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 22 maj 2015 Myndigheten

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter

Kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter Kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter 1 Syftet med denna folder är att informera om vad kommunens plan för räddningsinsatser vid Sevesoverksamheter kan innehålla. Foldern tar dels

Läs mer

Sammanställd av branschorganen

Sammanställd av branschorganen METOD- HANDBOK För kontroll av cisterner, rörledningar och tillhörande utrustning för brandfarliga vätskor enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Naturvårdsverkets gällande föreskrifter.

Läs mer

MINIRAPPORT MILJÖOMRÅDET

MINIRAPPORT MILJÖOMRÅDET Avsedd för Tillväxtverket Dokumenttyp Minirapport Uppdrag Uppdatering och mätning av företagens administrativa kostnader 2010-2012 Datum Maj, 2013 MINIRAPPORT MILJÖOMRÅDET MINIRAPPORT MILJÖOMRÅDET Datum

Läs mer

Ett säkrare samhälle i en föränderlig värld. Branschdagarna Stockholm 2012

Ett säkrare samhälle i en föränderlig värld. Branschdagarna Stockholm 2012 Ett säkrare samhälle i en föränderlig värld Branschdagarna Stockholm 2012 MSB:s uppdrag Arbeta för ett stärkt samhällsskydd och en god beredskap där alla tar ansvar. Vi arbetar i hela hot- och riskskalan

Läs mer

Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor

Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor Årsredovisning 2008 MSB:s kontaktperson: Helen Cerwall, 010-240 53 42 2 3 Innehållsförteckning

Läs mer

Ansökan kan också skickas in elektroniskt till raddningstjansten@hka.se. Namn (för fysisk person anges fullständigt namn, tilltalsnamnet markeras):

Ansökan kan också skickas in elektroniskt till raddningstjansten@hka.se. Namn (för fysisk person anges fullständigt namn, tilltalsnamnet markeras): Räddningstjänsten Höga Kusten- Ådalen ANSÖKAN Sida 1(6) Ansökan om tillstånd för hantering av brandfarliga varor Diarienummer (fylls i av räddningstjänsten): Ansökan avser: nytt tillstånd för hantering

Läs mer

Gröna listan för Medlemskap i BilRetur. Grön lista för Partners till BilRetur

Gröna listan för Medlemskap i BilRetur. Grön lista för Partners till BilRetur Gröna listan för Medlemskap i BilRetur Grön lista för Partners till BilRetur Vad krävs för att vara med i BilRetur Att du har Bilskrotningsauktorisation Att du uppfyller Lagkrav och Förordningar som krävs

Läs mer

Statens räddningsverk föreskriver 1 följande med stöd av 6, 9, 10 och 11 förordningen (1999:382) om åtgärder för

Statens räddningsverk föreskriver 1 följande med stöd av 6, 9, 10 och 11 förordningen (1999:382) om åtgärder för Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks föreskrifter om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga

Läs mer

REMISS. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö

REMISS. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö 1 (6) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö josefine.gullo@msb.se Enligt sändlista Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter

Läs mer

Kravprofil generaldirektör och chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Kravprofil generaldirektör och chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Promemoria 2017-04-18 Ju2017/ Justitiedepartementet Enheten för samordning av samhällets krisberedskap Departementsråd Cecilia H Löfgren 070-22 00 414 cecilia.h.lofgren@regeringskansliet.se Kravprofil

Läs mer

Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2013-09-09 R E M I S S P R O M E M O R I A FI Dnr 13-6295 Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

ANSÖKAN. Ansökan kan också skickas in elektroniskt till mrf@sundsvall.se. Namn (för fysisk person anges fullständigt namn, tilltalsnamnet markeras):

ANSÖKAN. Ansökan kan också skickas in elektroniskt till mrf@sundsvall.se. Namn (för fysisk person anges fullständigt namn, tilltalsnamnet markeras): Medelpads Räddningstjänstförbund ANSÖKAN Sida 1(6) Ansökan om tillstånd för hantering av brandfarliga varor Diarienummer (fylls i av räddningstjänsten): Ansökan avser: nytt tillstånd för hantering av brandfarliga

Läs mer

Metodhandbok för kontroll av cisterner, rörledningar och tillhörande utrustning för brandfarliga vätskor Utgåva 2, 2016

Metodhandbok för kontroll av cisterner, rörledningar och tillhörande utrustning för brandfarliga vätskor Utgåva 2, 2016 Denna Metodhandbok har tagits fram av branschorganisationerna Skandinavien Petroleum Technic Association, Jan-Erik Lindström (SPT) och Sveriges Tankrengörings- och Saneringsföretags Riksförening, Marie

Läs mer

Marknadskontrollplan 2015

Marknadskontrollplan 2015 samhällsskydd och beredskap 1 (13) Tillsynsenheten Marianne Runhage 010-240 50 84 marianne.runhage@msb.se Marknadskontrollplan 2015 enligt krav i artikel 18 punkt 5 förordning 765/2008/EG om ackreditering

Läs mer

Ni inbjuds att senast den 28 mars lämna synpunkter på förslag till föreskrifter och tillhörande konsekvensutredning.

Ni inbjuds att senast den 28 mars lämna synpunkter på förslag till föreskrifter och tillhörande konsekvensutredning. Från: Agås Joakim Skickat: den 13 mars 2018 10:23 Till: arbetsmiljoverket@av.se; registraturen@boverket.se; registrator@elsakerhetsverket.se; info@energigas.se; kemi@kemi.se; kommerskollegium@kommers.se;

Läs mer

Konsekvensutredning avseende Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om pyrotekniska artiklar

Konsekvensutredning avseende Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om pyrotekniska artiklar MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Enheten för farliga ämnen Shulin Nie 010 240 4211 shulin.nie@msb.se Konsekvensutredning avseende Myndigheten för samhällsskydd

Läs mer

Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2013-11-12 BESLUTSPROMEMORIA Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism FI Dnr 13-6295 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80

Läs mer

Naturvårdsverket och MSB i samarbete

Naturvårdsverket och MSB i samarbete Naturvårdsverket och MSB i samarbete MSBFS 2018:3 Cisterner med anslutna rörledningar för brandfarliga vätskor MSBFS 2018:3 Cisterner med anslutna rörledningar för brandfarliga vätskor Vilka ändringar

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Datum 2015-05-27

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Datum 2015-05-27 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ändring i Myndigheten

Läs mer

1 Konsekvensutredning

1 Konsekvensutredning 1 Konsekvensutredning 1.1 Inledning Det finns många olika typer av cisterner som kan ligga både ovan eller i mark samt utomhus eller inomhus. Cisterner används bl.a. för att lagra brandfarliga vätskor

Läs mer

Marknadskontrollplan 2014

Marknadskontrollplan 2014 samhällsskydd och beredskap 1 (13) Tillsynsenheten Marianne Runhage 010-240 50 84 marianne.runhage@msb.se Marknadskontrollplan 2014 enligt krav i artikel 18 punkt 5 förordning 765/2008/EG om ackreditering

Läs mer

I samband med ovanstående ändring av MSBFS 2010:4 föreslås även redaktionella ändringar av denna föreskrift vilka uteslutande handlar om

I samband med ovanstående ändring av MSBFS 2010:4 föreslås även redaktionella ändringar av denna föreskrift vilka uteslutande handlar om samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Utveckling av samhällsskydd Säker hantering av farliga ämnen Dr. Lorens van Dam 010-2404344 lorens.van.dam@msb.se Sändlista Konsekvensutredning

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om systematiskt brandskyddsarbete Räddningstjänst

Läs mer

Svensk författningssamling 1988:868

Svensk författningssamling 1988:868 Svensk författningssamling 1988:868 Det kan förekomma fel i författningstexterna, och bilagor kan saknas. Kontrollera därför alltid mot den tryckta versionen. Lag (1988:868) om brandfarliga och explosiva

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 SRVFS Statens räddningsverks föreskrifter om säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods Lagstiftningsområde:

Läs mer

Reviderad konsekvensutredning avseende förslag till:

Reviderad konsekvensutredning avseende förslag till: konsekvensutredning 1 (6) konsekvensutredning avseende förslag till: Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om produktkrav på explosiva varor för civilt bruk och plastiska sprängämnen

Läs mer

Remiss: EU, Sverige och den inre marknaden (SOU 2009:71)

Remiss: EU, Sverige och den inre marknaden (SOU 2009:71) 1 Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsstyrelsen Remiss: EU, Sverige och den inre marknaden (SOU 2009:71) Ärendet Utrikesdepartementet har berett Stockholms läns landsting möjlighet att yttra sig

Läs mer

Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor

Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor Årsredovisning 2009 MSB:s kontaktperson: Helen Cerwall, 010-240 53 42 2 3 Innehållsförteckning

Läs mer

överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om ett enklare företagande med digital förvaltning för perioden

överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om ett enklare företagande med digital förvaltning för perioden e Regeringskansliet Bilaga till protokoll I 6, vid regeringssammanträdet den 15 juni 2017, dnr N2017/04297/FF 2017-06-15 Näringsdepartementet överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om brandvarnare i bostäder Räddningstjänst och

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning rev 1 (8) Datum

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning rev 1 (8) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning rev 1 (8) Ert datum Er referens Avdelningen för utveckling av samhällsskydd Enheten för säker hantering av farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se

Läs mer

Yttrande över Arbetsmiljöverkets förslag till föreskrifter om smittrisker

Yttrande över Arbetsmiljöverkets förslag till föreskrifter om smittrisker Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Planering av tillsynsverksamheten

Planering av tillsynsverksamheten Kapitel 1 Planering av tillsynsverksamheten Tillsynsverksamheten kan ses som en process där planeringen är det första steget. För att tillsynen ska bli effektiv på det sätt som förarbetena till LSO avser,

Läs mer

Fördjupningsseminarie riskanalys 2014-10-07

Fördjupningsseminarie riskanalys 2014-10-07 1 Fördjupningsseminarie riskanalys Magnus Karlsson, COWI AB mgka@cowi.se 0702 64 14 64 1 System för återkommande riskanalyser samt översyn enligt Sevesolagstiftningen 2 2 Krav i Sevsolagstiftningen Seveso

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om brandfarliga och explosiva varor; SFS 2010:1075 Utkom från trycket den 27 juli 2010 utfärdad den 15 juli 2010. Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap; SFS 2008:1002 Utkom från trycket den 5 december 2008 utfärdad den 20 november 2008. Regeringen föreskriver

Läs mer

Lathund Riktlinjer för att godkänna materialmottagare

Lathund Riktlinjer för att godkänna materialmottagare Lathund Riktlinjer för att godkänna materialmottagare Detta dokument behandlar de riktlinjer som används vid godkännande av mottagare i systemet www.materialredovisning.se. Dokumentet omfattar endast delar

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av svensk kemikalielagstiftning. Dir. 2007:30. Beslut vid regeringssammanträde den 1 mars 2007

Kommittédirektiv. Översyn av svensk kemikalielagstiftning. Dir. 2007:30. Beslut vid regeringssammanträde den 1 mars 2007 Kommittédirektiv Översyn av svensk kemikalielagstiftning Dir. 2007:30 Beslut vid regeringssammanträde den 1 mars 2007 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall se över den svenska kemikalielagstiftningen

Läs mer

Kemikaliehantering. Marianne Wallgren

Kemikaliehantering. Marianne Wallgren Kemikaliehantering Marianne Wallgren 2016-10-13 1 Definition & lagstiftning Hälsorisker Beskrivning av GHS-CLP, SDB & MSDS L U N C H Kemikalieregister, substitutionsarbete Riskbedömningsövning K A F F

Läs mer

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster Betänkande av Utredningen om genomförande av NIS-direktivet Stockholm 2017 SOU 2017:36 Sammanfattning Bakgrund I juli 2016 antog Europaparlamentet

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av Statens räddningsverk, Krisberedskapsmyndigheten

Kommittédirektiv. Översyn av Statens räddningsverk, Krisberedskapsmyndigheten Kommittédirektiv Översyn av Statens räddningsverk, Krisberedskapsmyndigheten och Styrelsen för 2006:80 Dir. psykologiskt försvar för att skapa en myndighet för frågor om samhällets beredskap och säkerhet

Läs mer

Konsekvensutredning 2010-08-30

Konsekvensutredning 2010-08-30 Konsekvensutredning 2010-08-30 Diarienummer 2010-4106 Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om aerosolbehållare 1 Problembeskrivning I vissa av EU:s medlemsstater har det

Läs mer

[ UPPHÄVD ] FÖRHANDSANMÄLAN

[ UPPHÄVD ] FÖRHANDSANMÄLAN FÖRHANDSANMÄLAN Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1994:9) om förhandsanmälan av brandfarliga och explosiva varor som innehåller nya ämnen Sprängämnesinspektionens författningssamling Sprängämnesinspektionens

Läs mer

Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande

Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR NÄRINGSLIV Vägledning 1 Bryssel den 1 februari 2010 - Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande 1. INLEDNING Syftet

Läs mer

Allmän miljölagstiftning. Avfall. Dokumentnamn

Allmän miljölagstiftning. Avfall. Dokumentnamn Allmän miljölagstiftning Högskolelag (1992:1434) (1 kap. 5 ) Miljöbalk (1998:808) Sveriges nationella miljökvalitetsmål Uppsala läns regionala miljömål Avfall Avfallsförordning (2001:1063) Föreskrifter

Läs mer

Samhällets informationssäkerhet

Samhällets informationssäkerhet Samhällets informationssäkerhet Handlingsplan 2008 2009 2010 Dr. Per Oscarson Krisberedskapsmyndigheten Krisberedskapsmyndigheten försvinner Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ersätter KBM,

Läs mer

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning Avdelningen för juridik och inre marknad Emma Wirf Direktnr: 033-17 77 39 E-post: emma.wirf@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering Inledning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om transport av farligt gods; SFS 2006:263 Utkom från trycket den 20 april 2006 utfärdad den 6 april 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande Inledande bestämmelser

Läs mer

Årssammanställning 2012 av MSB:s marknadskontroll enligt förordningen (2005:893) om marknadskontroll av varor och tjänster

Årssammanställning 2012 av MSB:s marknadskontroll enligt förordningen (2005:893) om marknadskontroll av varor och tjänster samhällsskydd och beredskap 1 (6) Tillsynsenheten Marianne Runhage, 010-2405084 Marianne.runhage@msb.se Anne Marie Lindgren, 010-2405257 annemarie.lindgren@msb.se Årssammanställning 2012 av MSB:s marknadskontroll

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-12-09 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 28 november

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om brandskyddskontroll Räddningstjänst och förebyggande

Läs mer

Tillsyn enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO)

Tillsyn enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 1 (7) Antecknat av Charlotte Larsgården Magnus Nygren Närvarande Länsstyrelsen i Jönköpings län: Kurt Lindberg Börje Karlsson MSB: Magnus Nygren Charlotte

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2013:xx Utkom från trycket den xx månad 20XX Föreskrifter om ändring i Styrelsens för ackreditering

Läs mer

Översyn och bedömning av marknadskontrollen enligt artikel 18.6 i förordning (EG) nr 765/2008: 2010 2013 SVERIGE

Översyn och bedömning av marknadskontrollen enligt artikel 18.6 i förordning (EG) nr 765/2008: 2010 2013 SVERIGE Översyn och bedömning av marknadskontrollen enligt artikel 18.6 i förordning (EG) nr 765/2008: 2010 2013 SVERIGE Anvisningar Enligt mallen ska kontrollverksamheten ses över och bedömas på två nivåer: Aggregerat

Läs mer

Föreskrifter om ändring av Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:2) om kemiska produkter och biotekniska organismer

Föreskrifter om ändring av Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:2) om kemiska produkter och biotekniska organismer Juridiska sekretariatet Nadia Heiligers, Jurist 2014-06-30 Föreskrifter om ändring av s föreskrifter (KIFS 2008:2) om kemiska produkter och biotekniska organismer Denna promemoria avser ändringarna i 5

Läs mer

Konsekvensutredning av ändring av IMDG-föreskriften (TSFS 2015:66)

Konsekvensutredning av ändring av IMDG-föreskriften (TSFS 2015:66) Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mattias Hörnquist Sjö och luft Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjövärdighet Konsekvensutredning av ändring av IMDG-föreskriften

Läs mer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Import och exportföreskrifter/kemiska produkter och biotekniska organismer 1 Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Inledande bestämmelser 1 [4231] Denna förordning är meddelad

Läs mer

Lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor

Lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor Lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor Presentationsmaterial från informationsträffarna angående ny lag om brandfarliga och explosiva varor 1 senheten Johan Mood 010-240 52 52 johan.mood@msb.se

Läs mer

Ägarens kompetens Kompetens teoretisk och praktisk (styrkt enligt bilaga)

Ägarens kompetens Kompetens teoretisk och praktisk (styrkt enligt bilaga) Ansökan om sotning av egen anläggning och beslut Räddning- och säkerhetsavdelningen Personuppgiftslagen (PuL) gäller vid behandling av denna blankett. Uppgifter om ägare och fastighet Fastighetsbeteckning

Läs mer