Blasieholmsudden, del av Norrmalm 3:43, Nobel Center, förslag till detaljplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Blasieholmsudden, del av Norrmalm 3:43, Nobel Center, förslag till detaljplan"

Transkript

1 Rådet till skydd för Stockholms skönhet Remissyttrande Sida 1 (6) Handläggare Cecilia Skog Telefon: Till Stadsbyggnadskontoret 3:43, Nobel Center, förslag till detaljplan Med anledning av stadsbyggnadskontorets remiss av rubricerat ärende vill Skönhetsrådet anföra följande. Skönhetsrådet avstyrker förslag till detaljplan i föreliggande form. Skönhetsrådet anser att det är möjligt att pröva ett Nobelmuseum på Blasieholmsudden men att det förslag som stadsbyggnadskontoret redovisar, genom höjd och volym, skadar ett av Stockholms känsligaste stadssammanhang och riskerar därmed att förminska de två viktigare byggnaderna: Slottet och Nationalmuseum. Uppdrag och tävling År 2012 markanvisade exploateringsnämnden en del av fastigheten Norrmalm 3:43, ägd av Stockholm stad, till Nobelhuset AB. En privat initierad arkitekttävling i två steg ägde sedan rum där tävlingsförslaget Nobelhuset av David Chipperfield Architects, Berlin vann. Rådet till skydd för Stockholms skönhet Hantverkargatan 3L STOCKHOLM Telefon cecilia.skog@stockholm.se stockholm.se/skonhetsradet Planförslaget Planen innebär att ett nytt Nobel Center kan byggas på Blasieholmsudden. Avsikten är att Nobelstiftelsen och dess verksamheter för forskning, kunskapsbyggnad och produktion inom digitala media ska kunna få publika utrymmen för utställningar, möten och evenemang samt bibliotek, kafé/restaurang och butik i samma byggnad. Ambitionen är att skapa en miljö som också ska kunna bli en av Stockholms mest attraktiva besöksmål. Planen omfattar dessutom omkringliggande offentlig mark som gator, torg och kaj men även vattenområdet har inkluderats för att möjliggöra för sjötrafiken att fortsätta angöra platsen. Planförslaget inbegriper slutligen även en utbyggnad av tunnelbanan under Nobel Center och den befintliga arbetstunnel som planeras att användas vid utbyggnaden av tunnelbanan.

2 Sida 2 (6) Stadsbyggnadskontorets detaljplan har utformats efter David Chipperfield och Christoph Felgers vinnande förslag i tävlingen och efter förutsättningen att det är Nobelsalen som är huvudnumret, vilket också styrt volym och höjd i projektet. Placering Byggnaden som ska innehålla Nobel Center har i planförslaget placerats i planområdets norra del. Placeringen, som motiveras utifrån bevarade siktlinjer över Blasieholmen, förutsätter att samtliga byggnader i den befintliga hamnmiljön rivs. Nobel Center trycks mycket nära stadsfronten mot Hovslagargatan och bildar, med en liten skillnad i riktning, ytterligare ett kvarter längs halvöns norra sida. Skönhetsrådet anser att placeringen mot väster är rätt. Blasieholmsudden ska vara grön, karaktäriserad med minnen från hamnverksamheten och en ny byggnad ska inte äventyra Nationalmuseums ljus och eventuell tillbyggnad. Med två fria sidor och långa siktaxlar mot öster och norr kommer en tillkommande byggnad ändå upplevas som tillräckligt monumental. Försöket att få byggnaden att verka som en solitär genom en vinkeländring räcker dock inte. Byggnaden bör snarare skutas ytterligare åt väster och följa Hovslagargatans bredd vid Ostindiefararen. Ju mer byggnaden tonas ner i vyn från slottet desto bättre. Dess framsidor bör vara mot öster och norr och de två entréerna, med den långa axeln mot öster och över vattnet mott norr, ska prioriteras på det sätt som Stockholm byggt monumentalbyggnader sedan Lindhagensplanen. Skönhetsrådet vill också i detta skede beklaga att det inte genomförts ett program för hela udden där också en kommande expansion av Nationalmuseum ingår. Gestaltning, höjd och innehåll Nobel Center har en höjd som, om förslaget genomförs, allvarligt skulle skada det känsliga stadspartiet som den ingår i. Skönhetsrådet ser inte heller ett innehållsmässigt skäl till att byggnaden ska ha en höjd över Nationalmuseets och därmed tillåts konkurrera med Slottet. Enligt rådet bör ett tydligare program som bara innehåller det nödvändigaste för byggnaden utarbetas om Nobel Center ska kunna vara aktuellt på Blasieholmen. Rådet kan inte avgöra hur detta påverkar Nobelsalen, men konstaterar att förslaget placerat ett

3 Sida 3 (6) auditorium med inåtvänd verksamhet i ett läge med den bästa utsikten. I förslaget planläggs kvarteret för kultur, kontor och parkering. Skönhetsrådet anser att dessa bestämmelser bör specificeras. Byggnadens publika placering förutsätter ett publikt innehåll vilket gör att balansen mellan kultur och kontor bör tydliggöras, med tonvikten lagd på kultur för att motverka att det blir ytterligare en kongressanläggning. Skönhetsrådet anser det viktigt att viss parkering fortfarande tillåts men att det också krävs mer av förslaget då det gäller turistbussarnas angöring och uppställning. Det underjordiska parkeringsgaraget bör dock utgå för att inte främja privatbilismen till platsen. Dessutom anser Skönhetsrådet att de långa nedfartsramperna klyver gatan på ett hindrande och icke stadsmässigt sätt. Skönhetsrådet vill också kommentera att planmaterialet bygger sina förväntningar gällande användningen på tillsynes orealistiska besökssiffror besökare per år är jämförbart med Vasamuseet. Rådet ifrågasatte också argumentet att varje skolbarn ska ha varit i byggnaden minst en gång under sin skolgång då det inte är självklart att det är att föredra framför besök till t.ex. riksdagen eller andra museer. Kvarstående samrådsfrågor I planförslaget ingår en offentlig plats sydost om byggnaden. Platsen har i presentationen ett digert program; den ska kunna hysa olika sorters evenemang och vara flexibel över tid, meningen är också att platsen ska kunna tillföra lugn och ro med vattennära rekreationsmöjlighete eller bara för att betrakta den omkringliggande staden. Den ska ytterligare vara ett elegant möte med Nobel Center, möjliggöra aktivitet men också möta kaj- och hamnverksamheten. Stadsbyggnadskontoret prioriterar i planprocessen en utformning som tillåter hamnverksamhet och båtar medan arkitekten har ritat ett grönt möte mellan byggnad och vatten. I dagsläget gäller att tunnelbanans byggande kommer att påverka planområdet i så hög utsträckning att frågan om platsens utformning hanteras i ett senare skede. Byggnaden förväntas stå färdig år 2019 medan platsen i fråga ska iordningställas efter tunnelbanans färdigställande år2025. Med hänvisning till platsens maritima betydelse anser rådet dock vara ett riktigt antagande att det är gestaltningen av miljön som ett kajområde som bör understödjas.

4 Sida 4 (6) I samrådshandlingen nämns också en ny bro för att koppla samman Blasieholmen till Skeppsholmen för att möjliggöra sammanhängande promenader och aktivera den nordöstra delen av Skeppsholmen. Skönhetsrådet anser inte att Skeppsholmens miljö bör brytas upp av en sammanhängande promenad och anser att en planering för en ny bro bör utgå. Skeppsholmen är den innersta skärgårdsön och bör fortsätta uppfattas så. Riksintresse Stadsbyggnadskontoret arbetar efter planeringsinriktningar och stadsutvecklingsstrategier nämnda i översiktsplanen som: riksintressen, Stockholm som stad på vattnet, En stad rik på upplevelser och kulturhistoriska värden och att Främja en levande stadsmiljö men rådet saknar en mer djupgående analys avseende Stockholms historia som sjöfartsstad. Blasieholmsudden ingår i ett sammanhang av öar dominerade av gröna parkrum, byggnader med friare placering och en maritim prägel med kajer eller verksamheter kopplade till stadens historiska framväxt sjöfartsstaden. Blasieholmsudden är en f.d. godshamn och utgör idag en välbevarad helhetsmiljö med det enda bevarade tullhuset från 1800-talet och två magasin som är unika i sitt slag. Planen förutsätter att hela den sjöfartsanknuta miljön på Blasieholmen rivs och att en lång kontinuitet med verksamhet på platsen förloras. Rådet vill kommentera att många av de platser som sammantagna vittnar om sjöfartens avgörande betydelse för stadsutvecklingen nu hotas och att det är av största vikt att deras läsbarhet inte försvinner ytterligare. Sammanfattning Skönhetsrådets sammantagna uppfattning är att stadsbyggnadskontoret, efter tävlingsförslaget, utformat en detaljplan som medger att mycket avviker på en plats som är av stor betydelse i stadsmiljön. Byggnaden sticker ut i volym, i form och färg, vilket gör att den dominerar de omkringliggande märkesbyggnaderna. Ett Nobelhus ska få synas men enligt rådet är det också avgörande att det inte medför skada på den miljö det blir del av. Rådet anser inte att förslaget visar rätt hus för platsen. Nobelhuset är viktigt. Skönhetsrådet anser det inte orimligt att det byggs på platsen men vill ställa frågan om staden löser behov efter rätt förutsättningar. I förslaget försvinner hela den befintliga f.d.

5 Sida 5 (6) hamnmiljön och staden väljer att förlänga stadsfronten istället för att anknyta till museiparken. Med en lägre volym, men också annat program, kan Nobel Center bli en solitär som både bidrar till stadsmiljön och lämnar utrymme för en framtida utbyggnad av Nationalmuseum. Skönhetsrådet avstyrker förslag till detaljplan i föreliggande form. Anmälde ledamot I Varg jäv. Anmälde ledamöterna F von Feilitzen, C Holmstrand och M Olausson reservation enligt bilaga. Stockholm som ovan RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET Anders Bodin Ordförande Henrik Nerlund Sekreterare

6 Sida 6 (6) Anmälde ledamöterna F von Feilitzen, C Holmstrand och M Olausson reservation enligt följande: Det är av kulturhistoriska och stadsbildsmässiga skäl oacceptabelt att placera Nobel Center på Blasieholmen. Hamnmiljön med tullhuset och magasinen måste behållas intakt och Nationalmuseum ges möjlighet att bygga ut. Ett nytt Nobelmuseum är angeläget, men utan ett stort auditorium. Andra lämpliga platser finns.

Nobel Center. Stockholms historiska hjärta på Blasieholmen Eller på annan plats.

Nobel Center. Stockholms historiska hjärta på Blasieholmen Eller på annan plats. Nobel Center Stockholms historiska hjärta på Blasieholmen Eller på annan plats ulf.johannisson@telia.com Tidplan Blasieholmsudden Start PM 130522: Plansamråd 1408/1409 Godkänd detaljplan SBN 1505, KF 1506

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Nobel Center, del av Norrmalm 3:43 i stadsdelen Norrmalm, SDp

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Nobel Center, del av Norrmalm 3:43 i stadsdelen Norrmalm, SDp Kulturförvaltningen Stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2015-04-01 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08-508 31561 Till Kulturnämndens kulturmiljöutskott Remissvar angående samråd om förslag till

Läs mer

Godkännande av förslag till detaljplan för Nobel Center på Blasieholmen, del av Norrmalm 3:43 m.fl. i stadsdelen Norrmalm

Godkännande av förslag till detaljplan för Nobel Center på Blasieholmen, del av Norrmalm 3:43 m.fl. i stadsdelen Norrmalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (10) 2016-02-22 Handläggare Louise Heimler Telefon 08-508 27 368 Till Stadsbyggnadsnämnden Godkännande av förslag till detaljplan för Nobel

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Victoria Zimmermann Grönros Förslag till beslut

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Victoria Zimmermann Grönros Förslag till beslut Dnr Sida 1 (8) 2015-03-23 Handläggare Victoria Zimmermann Grönros 08-508 262 58 Till Exploateringsnämnden 2015-04-13 Detaljplan för Nobel Center på Blasieholmen, del av Norrmalm 3:43 i stadsdelen Norrmalm.

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret. Handläggare. Telefon 08-508 27 368. Anette Scheibe Lorentzi

Stadsbyggnadskontoret. Handläggare. Telefon 08-508 27 368. Anette Scheibe Lorentzi Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (16) 2015-08-31 Handläggare Louise Heimler Telefon 08-508 27 368 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande

Läs mer

Till Länsstyrelsen i 2016-05-11 Stockholms län

Till Länsstyrelsen i 2016-05-11 Stockholms län Svenska byggnadsvårdsföreningen Till Länsstyrelsen i 2016-05-11 Stockholms län Adresseras till: SBN, Registraturen Box 8314 104 20 Stockholm stadsbyggnadskontoret@stockholm.se Överklagande Beslut som överklagas

Läs mer

dt) m. fl., Nobel Center, P Yttrande Detaljplan för del av fastigheten Norrmalm 3:43 1(6) Nacka tingsrätt Mark- och miljödomstolen Avdelning 3

dt) m. fl., Nobel Center, P Yttrande Detaljplan för del av fastigheten Norrmalm 3:43 1(6) Nacka tingsrätt Mark- och miljödomstolen Avdelning 3 ap dt) SWEDISH NATIONAL HERITAGE BOARD Nacka tingsrätt Mark- och miljödomstolen Yttrande Datum 2017-09-05 Dnr 1. 1.4-2449-2017 Ert datum 2017-06-15 Er beteckning P 1535-17 Avdelning Kulturmiljöavdelningen

Läs mer

NOBEL CENTER KONSEKVENSBESKRIVNING FÖR STADSBILD OCH KULTURMILJÖ - NOBELHUSET, DAVID CHIPPERFIELD ARCHITECTS

NOBEL CENTER KONSEKVENSBESKRIVNING FÖR STADSBILD OCH KULTURMILJÖ - NOBELHUSET, DAVID CHIPPERFIELD ARCHITECTS NOBEL CENTER KONSEKVENSBESKRIVNING FÖR STADSBILD OCH KULTURMILJÖ - NOBELHUSET, DAVID CHIPPERFIELD ARCHITECTS 2015-02-20 2 Konsekvensbeskrivningen är en underlagsrapport framtagen utgående från Nobel Center

Läs mer

Ställningstagande inför samråd av förslag till detaljplan för Nobel Center på Blasieholmsudden, del av Norrmalm 3:43 i stadsdelen Norrmalm

Ställningstagande inför samråd av förslag till detaljplan för Nobel Center på Blasieholmsudden, del av Norrmalm 3:43 i stadsdelen Norrmalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (17) 2015-01-19 Stadsplanerare Jonas Claeson Telefon 08-508 27 592 Louise Heimler Telefon 08-508 27 368 Till Stadsbyggnadsnämnden Ställningstagande

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Trollhättan 30 m fl. i stadsdelen Norrmalm, S-dp

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Trollhättan 30 m fl. i stadsdelen Norrmalm, S-dp Kulturförvaltningen stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-08-24 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08 50831561 Till Kulturnämnden, Kulturmiljöutskottet Nr. 5 Remissvar angående samråd om förslag

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Norrmalm 3:43 på Blasieholmsudden i stadsdelen Norrmalm för Nobel Center

Startpromemoria för planläggning av del av Norrmalm 3:43 på Blasieholmsudden i stadsdelen Norrmalm för Nobel Center STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (14) 2013-05-22 Handläggare: Monika Joelsson Vestlund Tfn 08-508 273 69 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (5) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET Handläggare: Cecilia Skog Telefon: 08-508 29 766 2011.03.14 SR Dnr 2011-0055 (S-Dp 2006-19499) Till Stadsbyggnadsnämnden Länsstyrelsen i Stockholms län

Läs mer

Nobel Center. Släppa ned en bomb i Stockholms vackra historiska hjärta. Eller lysa i innerstadens nya tyngdpunkt: Hagastaden - vetenskapsstaden

Nobel Center. Släppa ned en bomb i Stockholms vackra historiska hjärta. Eller lysa i innerstadens nya tyngdpunkt: Hagastaden - vetenskapsstaden Nobel Center Släppa ned en bomb i Stockholms vackra historiska hjärta Eller lysa i innerstadens nya tyngdpunkt: Hagastaden - vetenskapsstaden Frågor: Utplåna Blasieholmsudden som sjöhistorisk plats eller

Läs mer

Nobel Center. I Stockholms historiska hjärta på Blasieholmen? Bättre alternativ har tagit form.

Nobel Center. I Stockholms historiska hjärta på Blasieholmen? Bättre alternativ har tagit form. Nobel Center I Stockholms historiska hjärta på Blasieholmen? Bättre alternativ har tagit form ulf.johannisson@telia.com Tidplan Projekt Blasieholms-udden Start PM 130522: Plansamråd 1408/1409 Godkänd detaljplan

Läs mer

Remissvar angående förslag till detaljplan för Stuvaren 1 m fl. Kungsholmen, SDp

Remissvar angående förslag till detaljplan för Stuvaren 1 m fl. Kungsholmen, SDp Kulturförvaltningen Stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-05-29 Handläggare Ida Holsner Telefon: 08 508 31 589 Till Kulturnämndens kulturmiljöutskott 2015-06-03 Nr 4 Remissvar angående förslag till

Läs mer

Marievik 15, Årstaängsvägen, Marieviksgatan, Liljeholmen, förslag till detaljplan

Marievik 15, Årstaängsvägen, Marieviksgatan, Liljeholmen, förslag till detaljplan Rådet till skydd för Stockholms skönhet Remissyttrande Sida 1 (4) 2016-01-11 Handläggare Cecilia Skog Telefon: 08-50829766 Till Stadsbyggnadskontoret Marieviksgatan, Liljeholmen, förslag till Med anledning

Läs mer

Pressinformation 24 maj 2016

Pressinformation 24 maj 2016 Pressinformation 24 maj 2016 Nobel Center blir Nobelprisets hem i Stockholm - en plats för en öppen och utåtriktad verksamhet. Byggnaden är utformad av David Chipperfield. Vy från Nybroviken. Pressmeddelande

Läs mer

Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm, S-Dp

Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm, S-Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSHANDLING PLANAVDELNINGEN Nils Sylwan 2014-06-30 Tfn 08-508 27 253 1(5) Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm,

Läs mer

Stadsbyggnadsnämnden

Stadsbyggnadsnämnden Stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag Tid Torsdagen den 15 oktober 2015, kl. 16.15 17.10 Plats Bolindersalen 9:035, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Justerat Torsdagen den 15 oktober 2015 Anslaget Måndagen

Läs mer

Detaljplan för område vid Strömkajen m.m., del av Norrmalm 3:42 och 3:43 Södra Blasieholmen, Norrmalm, Dp

Detaljplan för område vid Strömkajen m.m., del av Norrmalm 3:42 och 3:43 Södra Blasieholmen, Norrmalm, Dp Utlåtande 2011:1 RIII (Dnr 311-2588/2010) Detaljplan för område vid Strömkajen m.m., del av Norrmalm 3:42 och 3:43 Södra Blasieholmen, Norrmalm, Dp 2006-09471-54 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för fastigheten Rabatten 9 m.fl. (Ersta sjukhus) i stadsdelen Södermalm

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för fastigheten Rabatten 9 m.fl. (Ersta sjukhus) i stadsdelen Södermalm Kulturförvaltningen Stadsmuseet Sida 1 (6) 2014-09-12 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08-508 315 61 Till Kulturnämnden 2014-09-23 Nr 10 Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för fastigheten

Läs mer

Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön

Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön 2014-01-09 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/148-214 Projekt nr 9218 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön Yttrande

Läs mer

Rådet till skydd för Stockholms skönhet 4-2016. Tidpunkt: 2016.04.18, kl 13.30-16.45. Lokal: Samuel Owen, Hantverkargatan 3D. 1.

Rådet till skydd för Stockholms skönhet 4-2016. Tidpunkt: 2016.04.18, kl 13.30-16.45. Lokal: Samuel Owen, Hantverkargatan 3D. 1. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (5) 4-2016 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Nya tankar om Blasieholmen

Nya tankar om Blasieholmen Nya tankar om Blasieholmen Av Mikael Johansson Mikael Johansson Dianavägen 1 191 43 Sollentuna Tel. 08-736 02 00 www.blasieholmen.se mikael.johansson@blasieholmen.se Inledning Blasieholmen idag är en inte

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-08-28 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08 508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) Förslag

Läs mer

Godkännande av förslag till detaljplan för Vasastaden 1:16 i stadsdelen Vasastaden (0 lägenheter)

Godkännande av förslag till detaljplan för Vasastaden 1:16 i stadsdelen Vasastaden (0 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-11-05 Handläggare Carl-Henrik Barnekow Telefon 08-508 27 579 Till Stadsbyggnadsnämnden Godkännande av förslag till detaljplan för

Läs mer

22 Del av Norrmalm 3:43, Norrmalm, Dnr

22 Del av Norrmalm 3:43, Norrmalm, Dnr Stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag Tid Tisdagen den 15 mars 2016, kl. 16:00-17:10 Plats Bolindersalen 9:035, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Justerat Tisdagen den 15 mars 2016 Anslaget Torsdagen

Läs mer

Dagordning

Dagordning Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (5) 7-2016 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Skeppsholmsviken 6 m fl. (Gröna Lund), planärende på granskning,

Skeppsholmsviken 6 m fl. (Gröna Lund), planärende på granskning, Rådet till skydd för Stockholms skönhet Dnr SR 2018/370 Sida 1 (2) 2018-12-10 Handläggare Henrik Nerlund Telefon: 0850829767 Till Stadsbyggnadskontoret Skeppsholmsviken 6 m fl. (Gröna Lund), planärende

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-15 Handläggare Fredrik Meurling Telefon 08-508 27 225 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra

Läs mer

Detaljplan för del av Norrmalm 3:43 m.fl., Nobel Center på Blasieholmen, i stadsdelen Norrmalm, DP

Detaljplan för del av Norrmalm 3:43 m.fl., Nobel Center på Blasieholmen, i stadsdelen Norrmalm, DP Utlåtande 2016:50 RII (Dnr 120-514/2016) Detaljplan för del av Norrmalm 3:43 m.fl., Nobel Center på Blasieholmen, i stadsdelen Norrmalm, DP 2013-00460-54 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Detaljplan för nytt scenhus för Cirkus vid Hazeliusbacken remiss från stadsbyggnadskontoret

Detaljplan för nytt scenhus för Cirkus vid Hazeliusbacken remiss från stadsbyggnadskontoret ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-08-09 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 090 21 Till Östermalms stadsdelsnämnd Detaljplan för

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (5) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET Handläggare: Cecilia Skog Telefon: 08-508 29 766 2010.11.22 SR Dnr 2010-0360 (S-Dp 2009-11340-54) Till Stadsbyggnadskontoret Ang. Norra Djurgårdsstaden

Läs mer

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta

Läs mer

Markanvisning för nöjesfält inom fastigheten Djurgården 1:15 på Östermalm till Aktiebolaget Gröna Lunds Tivoli

Markanvisning för nöjesfält inom fastigheten Djurgården 1:15 på Östermalm till Aktiebolaget Gröna Lunds Tivoli Sida 1 (8) 2017-11-10 DNR: E2017-04001 Handläggare Koki Hjelmström 08-508 263 18 Till Exploateringsnämnden 2017-12-07 Markanvisning för nöjesfält inom fastigheten Djurgården 1:15 på Östermalm till Aktiebolaget

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-24 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i

Läs mer

Skärgårdens trafikantförening

Skärgårdens trafikantförening Skärgårdens trafikantförening Till Länsstyrelsen i Stockholms län Via: Stadsbyggnadskontoret Box 8314 104 20 Stockholm Stockholm den 23 maj 2016 Ö V E R K L A G A N D E Överklagat beslut: Kommunfullmäktiges

Läs mer

Årsrapport 2015 Rådet till skydd för Stockholms skönhet (Skönhetsrådet)

Årsrapport 2015 Rådet till skydd för Stockholms skönhet (Skönhetsrådet) Årsrapport 2015 Rådet till skydd för Stockholms skönhet (Skönhetsrådet) Rapport från Stadsrevisionen Nr 3, 2016 Dnr 3.1.2-46/2016 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska

Läs mer

Detaljplan för Lejonet 17 med flera fastigheter

Detaljplan för Lejonet 17 med flera fastigheter Detaljplan för Lejonet 17 med flera fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun GESTALTNINGSPROGRAM Följande gestaltningsprogram gäller den tillbyggnad som sker från Lejonet 17 och ut över Hantverksgatan,

Läs mer

Detaljplan för del av Vasastaden 1:45 (kv Princeton) i stadsdelen Vasastaden Dp

Detaljplan för del av Vasastaden 1:45 (kv Princeton) i stadsdelen Vasastaden Dp Utlåtande 2016:5 RII (Dnr 120-2029/2015) Detaljplan för del av Vasastaden 1:45 (kv Princeton) i stadsdelen Vasastaden Dp 2012-01544-54 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN -54 SID 1 (7) 2014-05-19 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Läs mer

TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET. Ang. Skeppsholmsviken m.m., Djurgården, Falkenbergsgatan/Allmänna gränd, förslag till detaljplan

TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET. Ang. Skeppsholmsviken m.m., Djurgården, Falkenbergsgatan/Allmänna gränd, förslag till detaljplan RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (5) Handläggare: Cecilia Skog Telefon: 08-508 29 766 2009.12.07 SR Dnr (S-Dp 1999-05636-54) Till Stadsbyggnadskontoret Ang. Skeppsholmsviken m.m., Djurgården,

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret

Stadsbyggnadskontoret Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Louise Heimler Sida 1 (90) Telefon 08-508 27 368 2016-02-15 för detaljplan för Nobel Center på Blasieholmen, del av Norrmalm 3:43 m.fl. i stadsdelen Norrmalm i Stockholm

Läs mer

Tal på Nobeldagen 2015 vid demonstrationen vid Tullhuset på Blasieholmen. Rädda Blasieholmen stoppa Nobelbygget. Tal för Organisationer, sidan:

Tal på Nobeldagen 2015 vid demonstrationen vid Tullhuset på Blasieholmen. Rädda Blasieholmen stoppa Nobelbygget. Tal för Organisationer, sidan: 1 Tal på Nobeldagen 2015 vid demonstrationen vid Tullhuset på Blasieholmen Rädda Blasieholmen stoppa Nobelbygget Tal för Organisationer, sidan: - 2 Samfundet S:t Erik - 3 Svenska Byggnadsvårdsföreningen

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (5) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET 3-2010 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus)

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista Gårdsväg 3, i stadsdelen Kista (170 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista Gårdsväg 3, i stadsdelen Kista (170 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2011-10-05 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-50826659 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Stora Tullhuset inom fastigheten Södermalm 10:35 i stadsdelen Södermalm (kultur)

Startpromemoria för planläggning av Stora Tullhuset inom fastigheten Södermalm 10:35 i stadsdelen Södermalm (kultur) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Plan Södermalm, Kungsholmen Södra Bromma Sida 1 (5) 2016-02-24 Handläggare Oskar Bergström Telefon 08-508 27 130 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kometen 3 i Vasastaden

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kometen 3 i Vasastaden STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-03-26 Handläggare: Torbjörn Johansson Telefon: 08 508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Byggnadsnämnden 2018-10-23 Diarienummer 0781/17 Handläggare Hamid Akhlaghi Boozani Telefon: 031-368 15 78 E-post: hamid.akhlaghi.boozani@sbk.goteborg.se

Läs mer

Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet?

Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet? Norrmalmsmoderaternas Stadsbyggnadsgrupp Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet? Ulf Johannisson www.ulfjohannisson.se Exempel: Kvarteret Riddaren Pågående planering

Läs mer

Sammanfattning 2015-11-11. Stockholms stadsbyggnadskontor Registraturen Box 8314 104 20 Stockholm. stadsbyggnadskontoret@stockholm.

Sammanfattning 2015-11-11. Stockholms stadsbyggnadskontor Registraturen Box 8314 104 20 Stockholm. stadsbyggnadskontoret@stockholm. 2015-11-11 Stockholms stadsbyggnadskontor Registraturen Box 8314 104 20 Stockholm stadsbyggnadskontoret@stockholm.se Yttrande över förslag till detaljplan för Nobel Center på Blasieholmen, del av Norrmalm

Läs mer

Ändrad detaljplan för fastigheten Lustgården 14 i Stadshagen. Remiss av planförslag.

Ändrad detaljplan för fastigheten Lustgården 14 i Stadshagen. Remiss av planförslag. Kontaktperson Monica Almquist Innerstad Telefon: 08-508 262 52 Monica.almquist@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2007-03-08 Ändrad detaljplan för fastigheten Lustgården 14 i Stadshagen. Remiss

Läs mer

Traikutredning Blasieholmen Nulägesanalys. Februari 2015

Traikutredning Blasieholmen Nulägesanalys. Februari 2015 Traikutredning Blasieholmen Nulägesanalys Februari 2015 Uppdrag Trafikutredning Blasieholmen, 254275 Titel på rapport: Trafikutredning Blasieholmen - Nulägesanalys Datum: 2015-02-20 Medverkande Beställare:

Läs mer

Yttrande om förslag till detaljplan för kv. Fredriksdal

Yttrande om förslag till detaljplan för kv. Fredriksdal YIMBY Yes In My BackYard. 2009-08-24 Diarienummer: 2007-36164 2009:15 Yttrande om förslag till detaljplan för kv. Fredriksdal - Inledning YIMBY välkomnar att utbyggnaden av Hammarby Sjöstad fortsätter.

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Kista Gårdsväg (del av Akalla 4:1 m fl) i stadsdelen Kista (170 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Kista Gårdsväg (del av Akalla 4:1 m fl) i stadsdelen Kista (170 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Stadsbyggnadskontoret Sida 1 (8) 2015-01-09 Handläggare Renoir Danyar Telefon 08-508 26 659 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för område

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av fastigheten Grinden 21 i stadsdelen Kungsholmen (16 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av fastigheten Grinden 21 i stadsdelen Kungsholmen (16 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-12-22 Handläggare: Monika Joelsson Vestlund Tfn 08-508 273 69 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av

Läs mer

Förslag till detaljplan för Sätra 2:a i stadsdelen Bredäng, S-Dp

Förslag till detaljplan för Sätra 2:a i stadsdelen Bredäng, S-Dp Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-03-17 Handläggare Sara Heppling Trygg Telefon: 08-508 24 016 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Förslag till detaljplan för

Läs mer

Exploateringsnämnden. Närvarande Beslutande ledamöter: Jan Valeskog (S) ordföranden Joakim Larsson (M) vice ordföranden

Exploateringsnämnden. Närvarande Beslutande ledamöter: Jan Valeskog (S) ordföranden Joakim Larsson (M) vice ordföranden Exploateringsnämnden Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde 2016-03-10, 19 Tid Torsdagen den 10 mars 2016 kl. 17.00 17.10 Plats Bråvallasalen, Stadshuset Justerat Torsdagen den 10 mars 2016 Jan Valeskog

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Sabbatsberg 18 i stadsdelen Norrmalm, (ca 42 lägenheter + lokal).

Startpromemoria för planläggning av Sabbatsberg 18 i stadsdelen Norrmalm, (ca 42 lägenheter + lokal). STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (10) 2013-11-20 Handläggare: Maria Sahlstrand Tfn 08-508 27 482 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Sabbatsberg 18

Läs mer

Hotel Lydmar. National museeum. Nybrokajen. Ny tillbyggnad

Hotel Lydmar. National museeum. Nybrokajen. Ny tillbyggnad Nybrokajen DRAMATEN OPERAN GRAND HOTEL NORDISKA MUSEET ROSENBAD SLOTTET SKEPPSHOLMEN tomt där Nobel Center väntas byggas Hotel Lydmar Ny tillbyggnad STOCKHOLM Byggnadens placering i staden Statyparken

Läs mer

KONSEKVENSBESKRIVNING FÖR STADSBILD OCH KULTURMIL JÖ - NOBELHUSET, DAVID CHIPPERFIELD ARCHITECTS, GRANSKNINGSSKEDE

KONSEKVENSBESKRIVNING FÖR STADSBILD OCH KULTURMIL JÖ - NOBELHUSET, DAVID CHIPPERFIELD ARCHITECTS, GRANSKNINGSSKEDE N O B E L C E N T E R KONSEKVENSBESKRIVNING FÖR STADSBILD OCH KULTURMIL JÖ - NOBELHUSET, DAVID CHIPPERFIELD ARCHITECTS, GRANSKNINGSSKEDE 2015-10-08 NOBEL CENTER - KONSEKVENSBESKRIVNING FÖR STADSBILD OCH

Läs mer

Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf.

Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf. Nils Tunving Ytterstad Telefon: 08-508 269 29 nils.tunving@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-08-21 Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf. Förslag

Läs mer

PROTOKOLLSUTDRAG. Regina Kevius Andrea Femrell Gunni Ekdahl (1-27, 29-44) ( 28) Närvarande

PROTOKOLLSUTDRAG. Regina Kevius Andrea Femrell Gunni Ekdahl (1-27, 29-44) ( 28) Närvarande PROTOKOLLSUTDRAG Tid Torsdagen den 16 januari 2014, kl. 16.00 17:05 Plats Bolindersalen 9:035, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Justerat Tisdagen den 28 januari 2014 Regina Kevius Andrea Femrell Gunni

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor

Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-02-19 Handläggare Renoir Danyar Telefon: 08-508 26 659 Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor Förslag till beslut

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Basaren 1 i stadsdelen Kungsholmen (50 lägenheter)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Basaren 1 i stadsdelen Kungsholmen (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2010-06-29 Handläggare: Linda Palo Tfn 08-508 275 26 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt

Läs mer

Detaljplan för del av Torsken 3

Detaljplan för del av Torsken 3 SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen 2012-11-22 SBN/2011:220 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Torsken 3 inom stadsdelen Bergshamra, upprättad i november 2012 Handlingar Utöver

Läs mer

Markanvisning för Nobel Prize Center på Blasieholmen inom fastigheten Norrmalm 3:43 till Nobelhuset AB. Inriktningsbeslut

Markanvisning för Nobel Prize Center på Blasieholmen inom fastigheten Norrmalm 3:43 till Nobelhuset AB. Inriktningsbeslut Victoria Zimmermann Grönros Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 262 58 victoria.gronros@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 20120823 Markanvisning för Nobel Prize Center på Blasieholmen

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(5) Dnr 283/2013 FASTIGHETEN POLISEN 2 M FL SÖDER, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Wihlborgs fastigheter AB inkom den 13 februari 2013 med en förfrågan avseende upprättande av ny detaljplan

Läs mer

Remissvar angående förslag till detaljplan för Giggen 25 i stadsdelen Tallkrogen, Sbk Dp

Remissvar angående förslag till detaljplan för Giggen 25 i stadsdelen Tallkrogen, Sbk Dp Kulturförvaltningen Kulturmiljöenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-08-05 Handläggare Mari Ferring Telefon: 08-508 31 573 Till Kulturnämnden 2013-08-29 Nr 6 Förslag till beslut Kulturförvaltningen

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (6) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET Handläggare: Cecilia Skog Telefon: 08-508 29 766 2012.05.21 SR Dnr 2012-0188 (S-Dp 2011-06771) Till Stadsbyggnadskontoret Ang. Marieberg, programsamråd

Läs mer

3-2015. 1. Dagordning. Förelåg ny föredragningslista. Upptogs ärenden i ordningen 1-3, extra ärende, 4, 6, 5, 7

3-2015. 1. Dagordning. Förelåg ny föredragningslista. Upptogs ärenden i ordningen 1-3, extra ärende, 4, 6, 5, 7 Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (9) 3-2015 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset 25 i stadsdelen Norrmalm (0 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset 25 i stadsdelen Norrmalm (0 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-02-25 Handläggare Helena Wessberg Telefon 08-508 27 331 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset

Läs mer

Samrådsyttrande detaljplan för nytt kraftvärmeverk i Boländerna, Uppsala kommun

Samrådsyttrande detaljplan för nytt kraftvärmeverk i Boländerna, Uppsala kommun KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Elfwendahl, Magnus 2017-11-22 KTN-2017-0465 Kulturnämnden Samrådsyttrande detaljplan för nytt kraftvärmeverk i Boländerna, Uppsala kommun Förslag till

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kavringen 1 samt område invid Saltvägen, del av Farsta 2:1 i stadsdelen Hökarängen (190 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kavringen 1 samt område invid Saltvägen, del av Farsta 2:1 i stadsdelen Hökarängen (190 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (10) 2015-02-23 Handläggare Anna-Stina Bokander Telefon 08-508 26 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kavringen

Läs mer

Samråd om förslag till detaljplan för Vinjegatan invid fastigheten Norrmannen 11 m.fl. i Blackeberg

Samråd om förslag till detaljplan för Vinjegatan invid fastigheten Norrmannen 11 m.fl. i Blackeberg Bromma stadsdelsförvaltning Avdelning administration Tjänsteutlåtande Dnr 282-18-1.5.3. Sida 1 (5) 2018-07-19 SDN 2018-08-30 Handläggare Mikael Bohlin Telefon: 08-508 06 205 Till Bromma stadsdelsnämnd

Läs mer

Utlåtande 2016:47 RI (Dnr /2016) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Utlåtande 2016:47 RI (Dnr /2016) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Utlåtande 2016:47 RI (Dnr 123-485/2016) Överenskommelse om exploatering med tomträtt, för Nobel Center inom del av fastigheten Norrmalm 3:43 m.fl. på Norrmalm med Nobelhuset AB Genomförandebeslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Medborgardialog i detaljplanearbetet bostäder Paradiset

Medborgardialog i detaljplanearbetet bostäder Paradiset SAMMANSTÄLLNING AV DIALOGMÖTE 3 (ÅTERKOPPLING) Bakgrund I januari 2015 genomfördes en medborgardialog med boende i Paradiset. Dialogen genomfördes efter det att samhällsbyggnadskontoret fått planuppdrag

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen Östberga (lager- /industriverksamhet)

Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen Östberga (lager- /industriverksamhet) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-02-09 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen Bandhagen (35 lägenheter och bollplan)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen Bandhagen (35 lägenheter och bollplan) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-10-14 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen Sundby (2 parhus)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen Sundby (2 parhus) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-29 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (7) 2010-5 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet sammanträde måndagen den 10 maj 2010 i Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan

Läs mer

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Upprättad i juni 2011 av Plan- och byggavdelningen Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 27/10 Planområde Plan-

Läs mer

Ansökan om bygglov för nybyggnad av restaurang/bar/cafè/, Vasastaden 1:118, Vasastaden

Ansökan om bygglov för nybyggnad av restaurang/bar/cafè/, Vasastaden 1:118, Vasastaden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Bygglovsavdelningen Sida 1 (10) 2015-10-01 Handläggare Elise Ljung Telefon 08-50827558 Till Stadsbyggnadsnämnden Ansökan om bygglov för nybyggnad av restaurang/bar/cafè/,

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Holmia 9 i stadsdelen Hersby

Detaljplan för fastigheten Holmia 9 i stadsdelen Hersby 2015-08-18 Dnr MSN/2015:673 Planutskottet Start-PM Detaljplan för fastigheten Holmia 9 i stadsdelen Hersby Ärendet Ägaren till Holmia 9 (Villa Solgården) har sökt planbesked i syfte att ändra användning

Läs mer

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden beslutar att planarbete påbörjas. Anette Scheibe Lorentzi

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden beslutar att planarbete påbörjas. Anette Scheibe Lorentzi Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-05-16 Handläggare Sandra Öhrström Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Hammarbyhöjden

Läs mer

Dp HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser. Till planen hör denna planbeskrivning samt genomförandebeskrivning.

Dp HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser. Till planen hör denna planbeskrivning samt genomförandebeskrivning. PLANBESKRIVNING (5) PLANAVDELNINGEN Anna Rex 0-0-9 Dp 09-043 Tfn 0-50 2 596 Detaljplan för Lindansaren 2 m.fl. i stadsdelen Vasastaden i Stockholm Dp 09-043 Drottninggatan HANDLINGAR Planen består av plankarta

Läs mer

Detaljplan för del av Skutviken, del av Skutviken 16:5, Pumpstation GRANSKNINGSUTLÅTANDE

Detaljplan för del av Skutviken, del av Skutviken 16:5, Pumpstation GRANSKNINGSUTLÅTANDE Dnr: SBF 2015/27 Stadsbyggnadsförvaltningen Detaljplan för del av Skutviken, del av Skutviken 16:5, Pumpstation Luleå kommun Norrbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2015-12-18 Bakgrund (ev.) Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

datum PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av DP 4136 för södra delen av Toftanäs industriområde i Husie i Malmö

datum PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av DP 4136 för södra delen av Toftanäs industriområde i Husie i Malmö datum 2016-04-08 diarienummer 2013-00346 ÄDp 5375 SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av DP 4136 för södra delen av Toftanäs industriområde i Husie i Malmö INLEDNING Då planförslaget

Läs mer

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för utveckling, lokaler och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-04-24 Handläggare Fredrik Holmgren Telefon: 08-50814050 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2015-09-14 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården. Remiss. Markanvisning för museum m m till AB Gröna Lund.

Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården. Remiss. Markanvisning för museum m m till AB Gröna Lund. 009--7 Sara Lundén Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 70 54 sara.lunden@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 009--7 Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården.

Läs mer

Lidingö Hembygdsförenings yttrande över Planprogram för Centrum/Torsvik

Lidingö Hembygdsförenings yttrande över Planprogram för Centrum/Torsvik s yttrande över Planprogram för Centrum/Torsvik (LHF) får med anledning av samråd kring planprogram för Centrum/Torsvik lämna följande synpunkter. Yttrandet har beretts av föreningens Natur- och Kulturgrupp

Läs mer

Samrådsyttrande strukturprogram för främre Boländerna, Uppsala kommun

Samrådsyttrande strukturprogram för främre Boländerna, Uppsala kommun KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Elfwendahl, Magnus 2017-04-27 KTN-2017-0139 Kulturnämnden Samrådsyttrande strukturprogram för främre Boländerna, Uppsala kommun Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Blästern 14 i stadsdelen Vasastaden (ca 80 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Blästern 14 i stadsdelen Vasastaden (ca 80 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (15) 2015-11-09 Handläggare Karin Månsson Telefon 08-508 28 105 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Blästern

Läs mer

Antagandehandling Dnr: 2013:261. Granskningsutlåtande. Detaljplan för Götaland 5. Väster, Jönköpings kommun

Antagandehandling Dnr: 2013:261. Granskningsutlåtande. Detaljplan för Götaland 5. Väster, Jönköpings kommun Antagandehandling 2019-01-16 Dnr: 2013:261 Granskningsutlåtande Detaljplan för Götaland 5 Väster, Jönköpings kommun 1 Hur samrådet har bedrivits Ett planförslag upprättades över fastigheten Götaland 5

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-10-22 Handläggare: Tony Andersson Tfn 08-508 273 18 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen

Antagande av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-08-19 Handläggare: Inge Almqvist Tfn 08-508 27 382 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Moské vid kv

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2011-09-26 Handläggare: Inge Almqvist Tfn 08-50827382 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning

Läs mer

Ändring av detaljplan D154, Eldaren 1

Ändring av detaljplan D154, Eldaren 1 Ändring av detaljplan D154, Eldaren 1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2019-01-29 Dnr. 2018-181 2(11) 3(11) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter/erinran

Läs mer