Nyhetsbrev. Göteborg. Under och i anslutning till Krisberedskapsveckan v 22 genomförde vi sex event om civil krisberedskap - för din säkerhet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nyhetsbrev. Göteborg. Under och i anslutning till Krisberedskapsveckan v 22 genomförde vi sex event om civil krisberedskap - för din säkerhet."

Transkript

1 Göteborg augusti Military weekend 25 augusti-7 september GU-F Grundläggande soldatutbildning för frivilliga 8 september Instruktör validering 8-9 september Instruktör introduktion 7-9 september Fysiskt stridsvärde 7-9 september Military weekend 12 september Planeringskväll för föreningarna 27 september För Din Säkerhet Aktuell information hittar du på vår hemsida: se/goteborg Nyhetsbrev w w w.forsv arsutbildarna.se/goteborg Nr 9 augusti 2018 Under och i anslutning till Krisberedskapsveckan v 22 genomförde vi sex event om civil krisberedskap - för din säkerhet. Vi har utbildat 216 personer i hur man klarar sig minst en vecka utan vatten, värme, el och internet. Aktiviteterna uppmärksammades och förstärktes av att brochyren om kriget eller krisen kommer levererades under krisberedskapsveckan. FöUtb Göteborg har också medverkat vid nationaldagsfirandet den 6 juni på Oscar II fort. Samt genomfört en military weekend den 8-10 juni. Kontaktuppgifter Adress Kvibergs kaserner Övre kaserngården 4C Box , Göteborg telefon Redaktör Bertil Garpland bertil.garpland@forsvar sutbildarna.se

2 I samband med Hemvärnets högtidsmiddag den 8 juni på Göteborgs garnison hade vi förmånen att uppmärksamma två som gör och gjort ett förtjänstfullt arbete. Rikshemvärnschefen Genmj Roland Ekenberg ska gå i pension den sista augusti. Vi avtackade honom med en kil till en 20 mm luftvärnsautomatkanon m/40-70, monterad på en träplatta. Med motiveringen att vad ska en artillerist ha när han slutar om inte en del av en kanon. Den initierade vet att en pipa byter namn till eldrör när kalibern passerar 20 mm och blir en del i en artilleripjäs. Roland startade sin karriär på A 6 i Jönköping. Den andra som vi uppmärksammade var chefen för Elfsborgsgruppen Övlt Lars-Gunnar Olsson som av Försvarsutbildarnas överstyrelse tilldelats Försvarsutbildarnas vackraste utmärkelse, vårt förtjänsttecken. Med motiveringen att han gör ett förtjänstfullt arbete. De två försvarsutbildningsförbund som Elfsborgsgruppen stödjer har under många år känt ett gått stöd och upplever ett gott och positivt samarbete. Det har chefen medverkat till.

3 10-12 augusti och den 7-9 september genomför FöUtb Göteborg Military Weekend på garnisonen/fömedc - Käringberget. Kursens syfte Military Weekend är till för dig som är 18 år eller äldre och funderar på om du ska delta aktivt i Försvarsmaktens verksamhet. Du är dock inte säker på vad som passar dig bäst utan vill veta mer om hur det, bland annat, är att vara anställd på heltid eller deltid, att vara en del av hemvärnet eller om det passar dig bäst att ägna fritiden åt en frivillig försvarsorganisation. Kursbeskrivning Under tre intensiva dagar får du prova på det militära livet med, förläggningstjänst, sjukvård, exercis och hantering av militär utrustning. Du får också veta mer om de frivilliga försvarsorganisationerna, Försvarsmakten och hur man kan gå vidare för att, t ex bli specialist inom hemvärnet. Under kursen får du också prova på Försvarsmaktens fysiska grundkrav. Särskilda förkunskaper Deltagare ska vara 18 eller äldre, vara svensk medborgare samt vara fullt frisk med god fysik. Ansökan till Military Weekend Ansökan ska vara inne senast 4 veckor före kursstart. För att söka denna kurs krävs inget medlemskap i en frivillig försvarsorganisation.

4

5 Intressant om desinformation från SVT: MSB: Migrationsfrågan används som slagträ av främmande makt. Främmande makter sprider en falsk bild av Sverige för att skapa en misstro till den svenska staten och pressa beslutsfattare. Det säger omvärldschefen Mikael Tofvesson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Under Almedalsveckan manar han till källkritik. Sedan Ryssland annekterade Krim 2015 har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap arbetat med att kartlägga desinformation som sprids om Sverige. Mikael Tofvesson är chef för enheten för omvärld och beredskap, och han säger att nyhetskanaler som bedrev informationskrig om Ukraina därefter riktade ökat fokus mot Sverige. De har lagt kraft på att sprida en förvrängd bild kring vad som händer i Sverige, för att förstärka problem på olika sätt. Den här enträgna, ensidiga rapporteringen maler ned uppfattningen om hur saker och ting står till i vårt land. Fokuserar på flyktingfrågan Mikael Tofvesson nämner Ryssland och Daesh som främmande makter som jobbat riktat mot Sverige. Fler exempel vill han inte ta upp, det är skyddsvärd information. När främmande makt bedriver ett narrativ ska det finnas två komponenter: det ena är att det är viktigt för dem att få fram budskapet. Det andra är att vi är sårbara för budskapet. Utifrån de kriterierna kan vi konstatera att migrationsfrågan verkar vara ett stort intresse från främmande makts informationskanaler. De vill koppla migrationsfrågan till social oro, terrorism och organiserad brottslighet för att därigenom påvisa att vi har ett dysfunktionellt samhälle med en svag ledning och att vår nationella media ger en falsk bild till våra medborgare. Budskapet är att du inte kan lita på våra politiker, och du kan inte lita på vår media. Med andra ord blir man utlämnad till en annan leverantör av kunskap, säger Mikael Tofvesson.

6 Skapar oro på felaktiga grunder. Mikael Tofvesson säger att desinformationskampanjerna ofta riktar in sig på ämnen som det finns en oro för i samhället. De lever tillsammans med vår inre debatt. Problemet är att de kan förstärka vissa värderingar och åsikter i en viss riktning, och tyvärr uppfattar vi att förstoringen av problem kopplat till flyktingfrågan skapar oro baserat på felaktiga grunder. Berättelserna förstoras eller vinklas så att de får negativa konsekvenser. En negativ konsekvens till och med vara våld emot flyktingar. Långsiktig strategi: Mellan 2015 och 2016 såg MSB en ökning av desinformationsaktivitet mot Sverige, men sedan 2017 har aktiviteten planat ut och man har inte heller sett en ökning inför höstens val. Men de berättelser om Sverige som fått spridning de senaste åren fortsätter att påverka. Vår uppfattning är att detta är en del av en långsiktig plan att försöka nå våra medborgare och utifrån pressa våra beslutsfattare. En konspiratoriskt lagd person skulle hävda att du försvarar svenska staten och att de andra främmande makterna ger en mer sann bild. Ja, och det är det narrativet som finns. Man kan inte lita på staten, man kan inte lita på journalister: Vi ger en felaktig bild för vi har ett eget intresse. Men om man tänker att vi är ute för att lura befolkningen, då blir det väldigt underligt när vårt huvudbudskap är att vi tycker att befolkningen ska ha en allsidig kost på media. Vi lägger oss inte i vad du tycker och tänker. Var ligger manipulationen i det? Mer sårbara för desinformation. Har desinformationen ökat? Alla ljuger. Även du. Det är ett mänskligt beteende. Det går inte att mäta. Däremot har vi blivit sårbara för att det är lättare att ha direktkontakt en masse. Du kan nå många människor raka vägen, utan att gå via en tidning eller en redaktör. Det har gjort att vi blivit mer sårbara för desinformation, för att vi är mer tillgängliga för den.

7 INBJUDAN TILLINSTRUKTÖRSKURS INTRODUKTION STARTEN MOT ATT BLI INSTRUKTÖR I FÖRSVARSUTBILDARNA FömedC Göteborg, 8 september, kl september, kl Vänder sig till dig som är intresserad av att utbilda dig till instruktör för de verksamheter som Försvarsutbildarna bedriver inom frivillig försvarsverksamhet. Syftet med Instruktörskurs Introduktion är att ge dig en möjlighet att visa att du är en av de instruktörer som Försvarsutbildarna söker för att utbilda deltagare/elever på våra kurser, kopplat till våra uppdrag och inom våra verksamheter. Kursens innehåll i stort: Du kommer att genomföra ett kort pass som du planerat hemma. Pedagogik, metodik, verksamhetssäkerhet. Inventering av dina kunskaper och färdigheter. Information om instruktörstjänstgöring hos Försvarsutbildarna. Vilka vägar finns för att bli instruktör hos Försvarsutbildarna? Kursen är öppen för alla medlemmar i de frivilliga försvarsorganisationerna. Den riktar sig till dig som är intresserad av att utbilda i de verksamheter som Försvarsutbildarna genomför och som vill engagera dig som instruktör. Ansökan ska vara Försvarsutbildarna tillhanda senast den 27 augusti och sänds till Försvarsutbildarnas kansli i Stockholm (utbildning@forsvarsutbildarna.se) alt Box Stockholm) alternativt via Min medlemssida. Vill du veta mer, kontakta Ulf Hammarlund (ulf@forsvarsutbildarna.se alt ) Varmt välkomna!

8 INSTRUKTÖRSKURS VALIDERING KAN MINA KUNSKAPER OCH FÄRDIGHETER VALIDERAS MOT ATT BLI INSTRUKTÖR I FÖRSVARSUTBILDARNA? Göteborg FömedC kl Under kursen kommer vi tillsammans diskutera möjligheterna att kunna validera dina kunskaper och färdigheter inom det militärpedagogiska området. Vi analyserar då tillsammans möjligheterna att ansöka om validering enligt den rutin som finns inom de frivilliga försvarsorganisationerna. Kanske kan du klassas som instruktör redan nu eller efter kompletterande utbildning? Eller krävs det något annat för att du ska kunna vara instruktör? VAD ÄR SYFTET? Syftet med Instruktörskurs validering är att ge dig en möjlighet att visa att du är en av de instruktörer som Försvarsutbildarna söker för att utbilda deltagare/elever på våra kurser, kopplat till våra uppdrag och inom våra verksamheter. Saknas delar av den formella och faktiska kompetensen ser vi på möjligheter att komplettera dessa genom exempelvis handledning, utbildning eller praktik. VILKA KAN SÖKA? Kursen är öppen för alla medlemmar i de frivilliga försvarsorganisationerna. Den riktar sig till dig som är intresserad av att utbilda i de verksamheter som Försvarsutbildarna genomför och som vill engagera dig som instruktör för att kunna planera och genomföra utbildning som instruktör hos oss. HUR SÖKER DU? Kursansökan sänds till Försvarsutbildarnas kansli i Stockholm (utbildning@forsvarsutbildarna.se alt Box Stockholm) alternativt via Min medlemssida. VILL DU VETA MER? Ulf Hammarlund (ulf@forsvarsutbildarna.se alt )

9 VI GENOMFÖR EN GU-F (GRUNDLÄGGANDE SOLDATUTBILDNING FÖR FRIVILLIGA) INOM GÖTEBORGS GARNISION 25 aug sep 2018 Grundutbildning av specialister till hemvärnsförbanden och för frivilliginstruktörer. Utbildningen är en tvåveckorskurs där man får lära sig grundläggande soldatfärdigheter för att kunna placeras i ett hemvärnsförband, efter att man kompletterat utbildningen med sin befattningsutbildning. Mer information finner du på FöUtb hemsida. PLANERINGSKVÄLL PÅ FÖRBUNDSLOKALEN KVIBERG 12 SEP 2018 KL. 18:30 21:00 Inbjudna är representanter för våra föreningar, förbundsstyrelsen och den regionala utbildningsledaren. Vi planerar 2019 och 2020, vad avser medlemsaktiviteter, försvarsinformation och aktiviteter inom civil krishantering. Vi stämmer av centrala uppdrag och kompletteringsutbildning. FÖRSVARSFORUM I samarbete med AFF/Föreningen för Göteborgs Försvar och Krigsvetenskapsakademien avser vi ordna ett event under rubriken Försvarsforum på Chalmers tekniska högskola den 15 oktober. Vik dagen mer information kommer.

10 Från och med 2018 kommer FöUtb och Svenska Lottakåren dela på uppdraget att rekrytera och utbilda fältkockar till Hemvärnet. Under 2019 kommer vi påbörja utbildning av fältkockar. Vecka på Väddö och vecka på Camp Ånn i Jämtland. För att vi ska lyckas med detta stimulerande uppdrag är det viktigt att vi är aktiva. Som ett stöd i detta kommer vi: Under sommarens utbildningar i Karlskrona ha ett filmteam som tar fram en rekryteringsfilm som kan användas under höstens rekryteringar Säkerställa att vi får listor på tidigare utbildade kockar som är lämpliga att kontakta Ta fram rekryteringsvykort Under de regionala konferenserna ha en punkt hur många kockar kan vårt förbund rekrytera till våra två kurser Genomföra en till två military weekend med inriktning på förplägnad Under hösten samarbeta med privata företag för att locka fler till kockuppdraget Hjälp oss att rekrytera blivande kockar. Be intresserade kontakta den regionala utbildningsledaren.

11 Inbjudan utbildning i För Din Säkerhet DATUM 27 SEPTEMBER 2018 TID 18:30-21:30 PLATS Kvibergs kantin, övre kaserngården 12, Kvibergs kaserner ANMÄLAN SENAST 20 September 2018 ANMÄL DIG VIA: När katastrofen är ett faktum, det oförutsedda har inträffat eller det som du visste inte fick hända har blivit verklighet! Vad betyder det för dig att hantera en situation när ljuset inte tänds när du slår på strömbrytaren, mobilen är död och internet har slutat fungera? På För din säkerhet! får du grundläggande kunskaper om var du hittar information vid kriser, hur du skapar din egen beredskap inför att värme, vatten eller el saknas hemma. Du stärker din egen förmåga att ta hand om dig själv och dina nära vid kriser i samhället. Vi riktar oss till dig som är 16 år och äldre. Eventuella frågor besvaras av: bertil.garpland@forsvarsutbildarna.se För din säkerhet! är kostnadsfritt och alla som deltar får en praktisk förstahjälpenväska och en checklista.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev Göteborg 25 augusti - 7 september GU-F Grundläggande soldatutbildning för frivilliga 8 september Instruktör validering 8-9 september Instruktör introduktion 7-9 september Fysiskt stridsvärde 7-9 september

Läs mer

Nyhetsbrev. Hösten fortsätter med ett späckat program, se vidare i det här nyhetsbrevet. Göteborg. Nr 11 oktober 2018.

Nyhetsbrev. Hösten fortsätter med ett späckat program, se vidare i det här nyhetsbrevet. Göteborg. Nr 11 oktober 2018. Göteborg Nyhetsbrev www.forsvarsutbildarna.se/goteborg Nr 11 oktober 2018 25 september För din säkerhet 15 oktober Försvarsforum 18 oktober FDS Röda korset 24 oktober Luftförsvar-Patriot 29 oktober 2 november

Läs mer

Nyhetsbrev. Göteborg. Vi har genomfört två större event i närtid, Försvarsforum som beskrivs mer på nästa sida.

Nyhetsbrev. Göteborg. Vi har genomfört två större event i närtid, Försvarsforum som beskrivs mer på nästa sida. Göteborg 22 oktober FDS Röda korset 29 oktober 2 november Ungdomskurs-tema sjukvård 20 november Etik, moral och värdegrund 27 november Piratjakt i Adenviken 1 december Soldatprov 7-9 december 2 Military

Läs mer

Nyhetsbrev. Göteborg. I det här numret också diverse inbjudningar. Vi fortsätter också inläggen om gråzons problematiken samt lite historia.

Nyhetsbrev. Göteborg. I det här numret också diverse inbjudningar. Vi fortsätter också inläggen om gråzons problematiken samt lite historia. Kalendarium 11-16 februari Ungdom vintertjänst 15 februari -1 mars Grundutbildning för frivilliga GU-F 10 mars Totalförsvarsinformation -GK 21 mars Förbundsstämma med försvarsupplysning Aktuell information

Läs mer

Nyhetsbrev. Göteborg. Nr 15 mars Kontaktuppgifter

Nyhetsbrev. Göteborg. Nr 15 mars Kontaktuppgifter Göteborg Kalendarium 5 mars Öppet hus - Kviberg 8-10 mars Totalförsvarsinformation -GK 21 mars Förbundsstämma med försvarsupplysning 27 mars För din säkerhet 5-7 april Military weekend - sjukvård Aktuell

Läs mer

INRIKTNING 2015 & Försvarsutbildarna det naturliga valet för stöd till samhällets förmåga att möta kris och krig

INRIKTNING 2015 & Försvarsutbildarna det naturliga valet för stöd till samhällets förmåga att möta kris och krig INRIKTNING 2015 & 2016 Försvarsutbildarna det naturliga valet för stöd till samhällets förmåga att möta kris och krig 1 Innehåll vår Verksamhetsidé... 3 INLEDNING... 4 VAD ska åstadkommas... 6 AXPLOCK

Läs mer

Nyhetsbrev. Nr 16 april Förbundsstämman är avklarad. Mer om den längre fram.

Nyhetsbrev. Nr 16 april Förbundsstämman är avklarad. Mer om den längre fram. Nyhetsbrev www.forsvarsutbildarna.se/goteborg Nr 16 april 2019 Kalendarium 27 mars FDS! Kviberg 2 april I Wemmenhög- Bohussalen 3 april Öppet hus förbundslokalen 5-7 april Military weekendsjukvård 25 april

Läs mer

Nyhetsbrev. Göteborg. Nr 13 januari Här kommer en önskan om ett Gott Nytt År till våra medlemmar och samarbetspartner.

Nyhetsbrev. Göteborg. Nr 13 januari Här kommer en önskan om ett Gott Nytt År till våra medlemmar och samarbetspartner. Göteborg 10 januari För din säkerhet 16 januari Luftvärn och Patriotsystemet 30 januari Försvarssjukvård 15 februari -1 mars Grundutbildning för frivilliga GU-F 10 mars Totalförsvarsinformation -GK 21

Läs mer

ALLMÄNNA FÖRSVARSFÖRENINGEN ÖVERGRIPANDE STRATEGI 2013-2015

ALLMÄNNA FÖRSVARSFÖRENINGEN ÖVERGRIPANDE STRATEGI 2013-2015 ALLMÄNNA FÖRSVARSFÖRENINGEN ÖVERGRIPANDE STRATEGI 2013-2015 Antagen av årsstämman 15 maj 2013 ÖVERGRIPANDE STRATEGI 1. INRIKTNING Allmänna försvarsföreningens uppgift är och har alltid varit att lyfta

Läs mer

De frivilliga försvarsorganisationerna. En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering

De frivilliga försvarsorganisationerna. En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering De frivilliga försvarsorganisationerna En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering Frivillighetens samhällsbetydelse Det civila samhällets många ideella organisationer har länge haft en

Läs mer

Nyhetsbrev. Nr 17 Maj 2019

Nyhetsbrev. Nr 17 Maj 2019 Nyhetsbrev www.forsvarsutbildarna.se/goteborg Nr 17 Maj 2019 Kalendarium 25 april Etik moral och värdegrund Kviberg 6-12 maj Krisberedskapsveckan 11 maj Fälttävlan Sörred 11 12 maj Elfsborgsmarschen 17-19

Läs mer

FAQ frivilliguppdrag som kommunikatör hos länsstyrelser 2016

FAQ frivilliguppdrag som kommunikatör hos länsstyrelser 2016 FAQ frivilliguppdrag som kommunikatör hos länsstyrelser 2016 Vilka uppdrag rekryterar ni till nu? Criscom har fått medel från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för att rekrytera och utbilda frivilliga

Läs mer

FYRAHUNDRA TUSEN. De frivilliga försvarsorganisationerna, en viktig del av Sveriges försvar.

FYRAHUNDRA TUSEN. De frivilliga försvarsorganisationerna, en viktig del av Sveriges försvar. FYRAHUNDRA TUSEN De frivilliga försvarsorganisationerna, en viktig del av Sveriges försvar. VILL DU GÖRA EN FRIVILLIG INSATS FÖR FRIHETEN? Fred, frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Det är några

Läs mer

FRIVILLIGA FÖRSVARS- ORGANISATIONER

FRIVILLIGA FÖRSVARS- ORGANISATIONER FRIVILLIGA FÖRSVARS- ORGANISATIONER 18 FRIVILLIGA FÖRSVARSORGANISATIONER BILKÅREN Rekryterar och grundutbildar fordonsförare på tunga behörigheter h Försvarsmakten,Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Läs mer

FRAMTIDA FRIVILLIGFÖRSVAR EN SKISS

FRAMTIDA FRIVILLIGFÖRSVAR EN SKISS FRAMTIDA FRIVILLIGFÖRSVAR EN SKISS EN ENDA MILITÄR FRIVORG VARFÖR Försvarsmaktens behov av frivilligt stöd kommer att minska Frivilligförsvaret är inte anpassat för framtiden Det statliga stödet kommer

Läs mer

FÖRSVARSMAKTSHUND Du och din hund gör nytta

FÖRSVARSMAKTSHUND Du och din hund gör nytta FÖRSVARSMAKTSHUND Du och din hund gör nytta Försvarsmaktshund Försvarsmaktshundens främsta uppgift är att med hjälp av sina välutvecklade hörsel- och luktsinnen, varna sin förare för personer i ett bevakningsområde.

Läs mer

Kommittédirektiv. Frivillig försvarsverksamhet. Dir. 2008:2. Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008

Kommittédirektiv. Frivillig försvarsverksamhet. Dir. 2008:2. Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008 Kommittédirektiv Frivillig försvarsverksamhet Dir. 2008:2 Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska lämna förslag om den frivilliga försvarsverksamhetens

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 Verksamhetsplan 2019 Flygvapenfrivilliga Region Väst Innehåll Inledning, syfte och mål Ledning Ungdomsverksamhet Vuxenverksamhet Aktiviteter Rekrytering och Representation Inledning, syfte och mål Flygvapenfrivilliga

Läs mer

ÖVERSTYRELSENS ANVISNINGAR 2013 & Försvarsutbildarna det naturliga valet för stöd till samhällets förmåga att möta kris och krig

ÖVERSTYRELSENS ANVISNINGAR 2013 & Försvarsutbildarna det naturliga valet för stöd till samhällets förmåga att möta kris och krig ÖVERSTYRELSENS ANVISNINGAR 2013 & 2014 Försvarsutbildarna det naturliga valet för stöd till samhällets förmåga att möta kris och krig 1 Innehåll vår NYA Verksamhetsidé... 3 Planeringsinriktning för åren

Läs mer

Verksamhetsorder 2015 för Norra Smålands försvarsutbildningsförbund

Verksamhetsorder 2015 för Norra Smålands försvarsutbildningsförbund VERKSAMHETSORDER 2015 2015-01-01 Sida 1(7) Sändlista sid. 7 Verksamhetsorder 2015 för Norra Smålands försvarsutbildningsförbund 1. Orientering 1.1 Grunder Utdrag ur Överstyrelsens anvisningar inför 2015

Läs mer

Grundläggande soldatutbildning för frivilligpersonal, GU-F

Grundläggande soldatutbildning för frivilligpersonal, GU-F Grundläggande soldatutbildning för frivilligpersonal, GU-F Syfte med GU-F Grundläggande soldatutbildning för medlemmar i frivilliga försvarsorganisationer som skall bemanna särskilda befattningar i första

Läs mer

INFORMATIONSTRÄFF FÖR ANHÖRIGA. Västanstångs Ungdomsavdelning

INFORMATIONSTRÄFF FÖR ANHÖRIGA. Västanstångs Ungdomsavdelning INFORMATIONSTRÄFF FÖR ANHÖRIGA Västanstångs Ungdomsavdelning 2014-10-08 FÖRSVARSUTBILDARNAS VISION Försvarsutbildarna det naturliga valet för stöd till samhällets förmåga att möta kris och krig! Vi kännetecknas

Läs mer

Ung med patrullhund Svenska Brukshundklubben

Ung med patrullhund Svenska Brukshundklubben Ung med patrullhund Svenska Brukshundklubben Söker du... Spänning Gemenskap Utmaningar Kamratskap Kunskap om patrullhund och hur det är att vara hundförare...då är det här något för dig! Hos Svenska Brukshundklubben

Läs mer

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen den 10 januari 2015.

Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen den 10 januari 2015. samhällsskydd och beredskap 1 (9) Opinioner 2015 Anförande av MSB:s generaldirektör Helena Lindberg vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen den 10 januari 2015. Konferensdeltagare! De senaste åren

Läs mer

Patrullhund SVENSKA BRUKSHUNDKLUBBEN - FRIVILLIG FÖRSVARSORGANISATION

Patrullhund SVENSKA BRUKSHUNDKLUBBEN - FRIVILLIG FÖRSVARSORGANISATION Patrullhund SVENSKA BRUKSHUNDKLUBBEN - FRIVILLIG FÖRSVARSORGANISATION Vill du göra nytta är du den vi söker? Hos Svenska Brukshundklubben är du och din hund, oavsett ras och erfarenhet, välkommen att bli

Läs mer

NORMALSTADGAR FÖR UNGDOMSFÖRENING S T A D G A R

NORMALSTADGAR FÖR UNGDOMSFÖRENING S T A D G A R NORMALSTADGAR FÖR UNGDOMSFÖRENING S T A D G A R för... Försvarsutbildningsungdomsförening Föreningen bildad den..... Stadgarna antagna vid.. Försvarsutbildningsungdomsförenings stämma och godkända av...

Läs mer

Patrullhund. Svenska Brukshundklubben

Patrullhund. Svenska Brukshundklubben Patrullhund Svenska Brukshundklubben Är du den vi söker? Vill du bli soldat i ett hemvärnsförband? Tycker du om att vara ute i skog och mark? Är du aktiv och gillar att röra på dig? Har du en arbetsvillig

Läs mer

UTBILDNINGSKATALOG SKÅNE 2013

UTBILDNINGSKATALOG SKÅNE 2013 UTBILDNINGSKATALOG SKÅNE 2013 Försvarsutbildarna Skåne hälsar alla medlemmar välkomna till årets stora urval av kurser. Katalogen innehåller förbundets regionala utbildningar. Alla medlemmar är behöriga

Läs mer

INRIKTNING. Försvarsutbildarna det naturliga valet för stöd till samhällets förmåga att möta kris och krig

INRIKTNING. Försvarsutbildarna det naturliga valet för stöd till samhällets förmåga att möta kris och krig INRIKTNING 2016 2018 Försvarsutbildarna det naturliga valet för stöd till samhällets förmåga att möta kris och krig Innehåll Vår Verksamhetsidé... 3 Inledning... 4 Vad ska åstadkommas... 6 Försvarsutbildarna

Läs mer

Försvarsutbildarna Miljö och hälsa. Verksamhetsplan 2015 2018

Försvarsutbildarna Miljö och hälsa. Verksamhetsplan 2015 2018 Försvarsutbildarna Miljö och hälsa Verksamhetsplan 2015 2018 Verksamhetsplan 2015-2018, beslutad på förbundsstämma den 21 mars 2015 Inledning Verksamhetsplanen är ett underlag som styrelsen för Försvarsutbildarna

Läs mer

kurser VintER och VåR 2015

kurser VintER och VåR 2015 kurser Vinter och vår 2015 1 Välkommen på våra kurser Försvarsutbildarna genomför ett stort antal olika kurser som riktar sig till medlemmar i frivilliga försvarsorganisationer. Våra kurser är inriktade

Läs mer

2017 års Verksamhet. Förbundsaktiviteter och utbildningar i den Södra regionen.

2017 års Verksamhet. Förbundsaktiviteter och utbildningar i den Södra regionen. Skaraborg 2017 års Verksamhet. Förbundsaktiviteter och utbildningar i den Södra regionen. 2 Försvarsutbildarna Ett förbund för framtiden. Kamrater! Vi har haft en händelserik period bakom oss. Bara det

Läs mer

Regional utbildning Östergötland 2013

Regional utbildning Östergötland 2013 Regional utbildning Östergötland 2013 FÖRSVARSMAKTEN Helikopterflottiljen Livgrenadjärgruppen 581 98 Linköping Denna folder redovisar regional utbildning som Livgrenadjärgruppen arrangerar under 2013.

Läs mer

Vår ungdomsverksamhet är en självklar del av Bilkåren och insatser görs för att den ska öka och få en större plats.

Vår ungdomsverksamhet är en självklar del av Bilkåren och insatser görs för att den ska öka och få en större plats. Verksamhetsplan för 2018 Blå fält anger målet i mål och verksamhetsinriktningen 2017-2018 (fastställd på riksstämman) Beige fält anger mål för verksamhetsplan 2018. (fastställs i CS) Bilkåren - En modern

Läs mer

Vi är aktiva för att påverka beslutsfattare i olika myndigheter etc och på olika nivåer i frågor som är angelägna för Bilkåren.

Vi är aktiva för att påverka beslutsfattare i olika myndigheter etc och på olika nivåer i frågor som är angelägna för Bilkåren. Verksamhetsplan för 2019 Blå fält anger målet i mål och verksamhetsinriktningen 2019-2020 (fastställd på riksstämman) Beige fält anger mål för verksamhetsplan 2019. (fastställd av CS 181124) Bilkåren -

Läs mer

KURSER. vinter och vår

KURSER. vinter och vår KURSER vinter och vår 2019 www.forsvarsutbildarna.se VÄLKOMMEN PÅ VÅRA KURSER Försvarsutbildarna genomför ett stort antal utbildningar som främst riktar sig till medlemmar i frivilliga försvarsorganisationer

Läs mer

PROPOSITIONER. Riksstämma 2015 Gävle

PROPOSITIONER. Riksstämma 2015 Gävle PROPOSITIONER Riksstämma 2015 Gävle Centralstyrelsen Proposition 1 Centralstyrelsens proposition 1 till 2015 års Riksstämma Ändring av Svenska Blå Stjärnans stadgar antagna 2013 1A) Stadgar Blå Stjärnan

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning - vilket stöd kan MSB ge vid implementeringen?

Gemensamma grunder för samverkan och ledning - vilket stöd kan MSB ge vid implementeringen? Mötesplats SO Seminarium 5 Gemensamma grunder för samverkan och ledning - vilket stöd kan MSB ge vid implementeringen? Carina Forslind 2015-04-28 Innehåll i stort Presentera gemensamma grunder Informera

Läs mer

Flygvapenfrivilliga. Flygvapenfrivilliga har huvudasvaret för att grundutbilda samtliga frivilliga försvarsorganisationers instruktörer.

Flygvapenfrivilliga. Flygvapenfrivilliga har huvudasvaret för att grundutbilda samtliga frivilliga försvarsorganisationers instruktörer. Välkommen till Flygvapenfrivilliga Vi är en modern och kvalificerad Frivillig Försvarsorganisation som utbildar personal för befattningar inom Försvarsmakten. Flygvapenfrivilliga har huvudasvaret för att

Läs mer

Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60)

Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) YTTRANDE Vårt dnr: 2017-09-26 Kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Inledande ställningstagande är en av 249 remissinstanser till betänkandet

Läs mer

Läget i Syrien. Ja Kan inte säga Nej. Finland bör utöka sitt humanitära bistånd till området.

Läget i Syrien. Ja Kan inte säga Nej. Finland bör utöka sitt humanitära bistånd till området. Läget i Syrien "I Syrien rasar ett inbördeskrig sedan några år. Hur borde det internationella samfundet och Finland enligt er åsikt agera för att en lösning på situationen ska kunna hittas?" Ja Nej Figur

Läs mer

Inbjudan till ungdomsutbildning 4-6 Oktober -13

Inbjudan till ungdomsutbildning 4-6 Oktober -13 Flygvapenfrivilliga 2013-09-08 Sida 1 av 6 Inbjudan till ungdomsutbildning 4-6 Oktober -13 Hej ungdom! Härmed inbjuds du som är elev och medlem i FVRM eller FBU Stockholm att delta i ungdomsutbildning

Läs mer

Korta referat av presentationer vid konferensen Krissamverkan Västra Götaland Nytt säkerhetsläge nytt totalförsvar 15 december 2016

Korta referat av presentationer vid konferensen Krissamverkan Västra Götaland Nytt säkerhetsläge nytt totalförsvar 15 december 2016 Korta referat av presentationer vid konferensen Krissamverkan Västra Götaland Nytt säkerhetsläge nytt totalförsvar 15 december 2016 Hur ser dagens säkerhetspolitiska läge ut? Vilka hot kan riktas mot vårt

Läs mer

Bilaga 2 - beviljade uppdrag, FFO

Bilaga 2 - beviljade uppdrag, FFO Bilaga 2 - beviljade uppdrag, FFO Projekt Frivillig försvarsorganisation belopp 2015, kr Ledarskap - grundläggande SLK - Svenska Lottakåren 1 292 440 Provtagare inom Nationell strålberedskap SLK - Svenska

Läs mer

UTBILDNINGSKATALOG 2013

UTBILDNINGSKATALOG 2013 Skåne UTBILDNINGSKATALOG 2013 Försvarsutbildarna Skåne hälsar alla medlemmar välkomna till årets stora urval av kurser. Katalogen innehåller förbundets regionala utbildningar samt lokala utbildningar som

Läs mer

Kurser. vinter och vår

Kurser. vinter och vår Kurser vinter och vår 2018 www.forsvarsutbildarna.se Välkommen på våra kurser Försvarsutbildarna genomför ett stort antal olika kurser som främst riktar sig till medlemmar i frivilliga försvarsorganisationer

Läs mer

Strategi för förstärkningsresurser

Strategi för förstärkningsresurser samhällsskydd och beredskap 1 (8) Enheten för samverkan och ledning Jassin Nasr 010-240 53 21 jassin.nasr@msb.se Strategi för förstärkningsresurser Strategidokument samhällsskydd och beredskap 2 (8) Innehållsförteckning

Läs mer

Så är vi redo om krisen kommer

Så är vi redo om krisen kommer Rakel Så är vi redo om krisen kommer Råd till dig som använder Rakel och arbetar inom samhällsviktig verksamhet Vårt samhälle är sårbart och vi lever i en tid med nya hot och utmaningar. Sverige stärker

Läs mer

Nyhetsbrev. Nr 18 juni Halva verksamhetsåret är snart avklarat. Som du ser av nästa sida har vi hunnit med en hel del

Nyhetsbrev. Nr 18 juni Halva verksamhetsåret är snart avklarat. Som du ser av nästa sida har vi hunnit med en hel del Nyhetsbrev www.forsvarsutbildarna.se/goteborg Nr 18 juni 2019 Kalendarium 30 maj Känsödagen 6 juni Nationaldagsfirande OII fort 14-16 juni Military weekend Aktuell information hittar du på vår hemsida:

Läs mer

Inbjudan till, och program 2014-års Känsöseminarier

Inbjudan till, och program 2014-års Känsöseminarier Sida 1 (5) Inbjudan till, och program 2014-års Känsöseminarier Årets seminarier genomförs på traditionellt sätt det vill säga delat i två olika delar med lite olika målgrupper, seminarierna har delvis

Läs mer

Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet

Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet P 1 Det här vill Civilförsvarsförbundet: Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet I Inledning Inför uppbyggnaden av ett nytt

Läs mer

Kompletterande anvisningar inför dialoger 2008

Kompletterande anvisningar inför dialoger 2008 Kompletterande anvisningar inför dialoger 2008 Inledning I samband med 2007 års tilldelning av medel från Försvarsmakten uppstod förändringar i principer för tilldelning av medel och dialoger. Det har

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

IT-säkerhet och sårbarhet Hur ser kommunernas krisplanering ut? ANNA THOMASSON

IT-säkerhet och sårbarhet Hur ser kommunernas krisplanering ut? ANNA THOMASSON IT-säkerhet och sårbarhet Hur ser kommunernas krisplanering ut? ANNA THOMASSON Inledande frågor, 1. Hur ser kommunernas arbete med krishantering ut? 2. I vilken utsträckning tar kommunen hänsyn till behov

Läs mer

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER Kansli Svenska Cykelstäder info@svenskacykelstader.se 073-324 77 84 Svenska Cykelstäder Verksamhetsplan för 2018 2019 Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 Introduktion Svenska Cykelstäder vill öka andelen

Läs mer

HAR DU DET SOM KRÄVS?

HAR DU DET SOM KRÄVS? HAR DU DET SOM KRÄVS? 1 VI SÖKER DIG Som du kanske vet förbereder Försvarsmakten en övergång från värnplikt till frivillighet. Förutsatt att riksdagen tar beslut under våren kommer ingen att utbildas med

Läs mer

Lagen om extraordinära händelser. Helen Kasström, MSB

Lagen om extraordinära händelser. Helen Kasström, MSB Lagen om extraordinära händelser Helen Kasström, MSB Vad är en extraordinär händelse i fredstid? Enligt lagens definition: En händelse som avviker från det normala Innebär en allvarlig störning eller risk

Läs mer

STARKARE CIVIL BEREDSKAP

STARKARE CIVIL BEREDSKAP STARKARE CIVIL BEREDSKAP Mandat, ansvar och resurser Stockholm, den 31 juli 2018 Sveriges krisledningsförmåga behöver stärkas Tsunamikatastrofen, IT-skandalen vid Transportstyrelsen och skogsbranden i

Läs mer

Verksamhetsberättelse med Årsbokslut 2016 Skåne Försvarsutbildningsförbund

Verksamhetsberättelse med Årsbokslut 2016 Skåne Försvarsutbildningsförbund Verksamhetsberättelse med Årsbokslut 2016 Skåne Försvarsutbildningsförbund 846001-0146 Allmänt Först ett stort tack alla ledare och funktionärer i förbundet och våra föreningar för det arbete ni lägger

Läs mer

SOMMAR/HÖST KURSER. Anmäl dig senast den 15 april

SOMMAR/HÖST KURSER. Anmäl dig senast den 15 april SOMMAR/HÖST 2012 KURSER Anmäl dig senast den 15 april 1 På kurs med Försvarsutbildarna Varje kurs med Försvarsutbildarna är unik beroende på ämnesområde, deltagare, utbildningsplats och lärare. En viktig

Läs mer

Försvarsutbildarnas riktlinjer för digitala medier

Försvarsutbildarnas riktlinjer för digitala medier Sid 1 (5) Försvarsutbildarnas riktlinjer för digitala medier Försvarsutbildarna har en positiv inställning till och uppmuntrar ingående förbund och föreningar att använda sig av digitala medier och att

Läs mer

Stockholm 2015-06-17. Ju2015/30/SSK. Justitiedepartementet 103 33 Stockholm. ju.registrator@regeringskansliet.se

Stockholm 2015-06-17. Ju2015/30/SSK. Justitiedepartementet 103 33 Stockholm. ju.registrator@regeringskansliet.se 1 Stockholm 2015-06-17 Ju2015/30/SSK Justitiedepartementet 103 33 Stockholm ju.registrator@regeringskansliet.se Svenska Röda Korsets yttrande över både MSB:s redovisning av regeringsuppdrag om det civila

Läs mer

Smst motioner utbildning 2007

Smst motioner utbildning 2007 Smst motioner utbildning 2007 Mot nr Rubrik Insänt av RIKSHV RiksHvR Tinget U 1 Gradbeteckning=Utbnivå! Säkerhet för KRAG Hvråd Rikets försvar att visa. U 2 Datastöd - Utökad information i PLIS Dalarådet

Läs mer

Norrbottens regemente

Norrbottens regemente Norrbottens regemente 2018-2020 Vi utvecklar och tränar krigsförband som är redo att genomföra insatser och säkerställer Försvarsmaktens förmåga till strid på marken i subarktisk miljö regementschefen

Läs mer

Civila aktörers beredskap SKYDD MOT OLYCKOR, KRISBEREDSKAP OCH CIVILT FÖRSVAR

Civila aktörers beredskap SKYDD MOT OLYCKOR, KRISBEREDSKAP OCH CIVILT FÖRSVAR Civila aktörers beredskap SKYDD MOT OLYCKOR, KRISBEREDSKAP OCH CIVILT FÖRSVAR SSK driver tre system som har till uppgift att skydda medborgaren och samhället! Skydd mot olyckor Alarmeringsavtal Samhällets

Läs mer

Informationsplan vid extraordinära händelser, stora olyckor och andra kriser. Antagen av Kommunfullmäktige , 69

Informationsplan vid extraordinära händelser, stora olyckor och andra kriser. Antagen av Kommunfullmäktige , 69 Informationsplan vid extraordinära händelser, stora olyckor och andra kriser Antagen av Kommunfullmäktige 2009-08-27, 69 Dokumentets historia Upprättad: 2009-03-26 Antagen: 2009-08-27 Reviderad: Denna

Läs mer

Vårt Luftvärn. Nr 4 Årgång 75 2015. Luftvärnets Befälsutbildningsförbunds tidskrift 1 (5)

Vårt Luftvärn. Nr 4 Årgång 75 2015. Luftvärnets Befälsutbildningsförbunds tidskrift 1 (5) Vårt Luftvärn Luftvärnets Befälsutbildningsförbunds tidskrift Nr 4 Årgång 75 2015 1 (5) Luftvärnets Befälsutbildningsförbund OBS - ny boxadress från 2012-09-13: Box 27019, 102 51 STOCKHOLM Tfn 08-664 71

Läs mer

Stöd till länsstyrelserna och fortsatt utveckling av forumet. Henrik Larsson, Lena Andersson

Stöd till länsstyrelserna och fortsatt utveckling av forumet. Henrik Larsson, Lena Andersson Stöd till länsstyrelserna och fortsatt utveckling av forumet Henrik Larsson, Lena Andersson Agenda Regionala utvecklingsprocesser Regionala behovsanalyser och åtgärder Exempel på MSB stöd Utveckling av

Läs mer

förslag till åtgärder

förslag till åtgärder Föreningsprogram Föreningsprogrammets förslag till åtgärder VERKSAMHETEN 1. Föreningarnas grundläggande verksamhet och program byggs modigt upp på nytt Föreningens verksamhet utgår från medlemmarna och

Läs mer

Små barn har stort behov av omsorg

Små barn har stort behov av omsorg Små barn har stort behov av omsorg Den svenska förskolan byggs upp Sverige var ett av de första länderna i Europa med offentligt finansierad barnomsorg. Sedan 1970-talet har antalet inskrivna barn i daghem/förskola

Läs mer

Utveckling av FRG-konceptet

Utveckling av FRG-konceptet samhällsskydd och beredskap PM 1 (5) Utveckling av räddningstjänst och krishantering Jassin Nasr 010-240 5321 jassin.nasr@msb.se Utveckling av FRG-konceptet Inledning Konceptet frivilliga resursgrupper

Läs mer

Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019

Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019 samhällsskydd och beredskap 1 (9) 2019-03368 Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019 Nedan följer anvisningar för regionernas förenklade rapportering av risk-och sårbarhetsanalys

Läs mer

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB:s roll i totalförsvaret Henrik Moberg Verksamhetsansvarig, Civilt försvar Avdelningen för utveckling av samhällsskydd, MSB SME-D, 10 oktober 2018

Läs mer

STADGAR FÖR. Södra Lapplands Försvarsutbildningsförening

STADGAR FÖR. Södra Lapplands Försvarsutbildningsförening STADGAR FÖR Södra Lapplands Försvarsutbildningsförening med ungdomsavdelning Föreningen kommuniceras som Södra Lapplands Försvarsutbildningsförening (fd Lycksele FBU-föreningen) bildades NIL Stadgarna

Läs mer

Ansökan fullvärdigt medlemskap i Föreningen Kontakta Sverige

Ansökan fullvärdigt medlemskap i Föreningen Kontakta Sverige Ansökan fullvärdigt medlemskap i Föreningen Kontakta Sverige Ansökan skickas till: Kontakta Box 1029 171 21 SOLNA Kontakta En självklar företrädare för kundkommunikation på distans! Kontakta är en bransch-

Läs mer

EN GUIDE AV. Så matchar du kandidat med företagskultur!

EN GUIDE AV. Så matchar du kandidat med företagskultur! EN GUIDE AV Så matchar du kandidat med företagskultur! EN GUIDE AV Inledning En av de vanligaste anledningarna till att medarbetare säger upp sig är att de inte känner sig hemma i företagskulturen. Det

Läs mer

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post.

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Robusthet och beredskap i elektroniska kommunikationsnät SUNET-dagarna Ove Landberg Det säkerhetspolitiska

Läs mer

Foto: Zeljko Radojko/Shutterstock. Kurser 2019 Svenska Blå Stjärnan

Foto: Zeljko Radojko/Shutterstock. Kurser 2019 Svenska Blå Stjärnan Foto: Zeljko Radojko/Shutterstock Kurser 2019 Svenska Blå Stjärnan Foto: Niklas Ladberg Foto: Amelie Wisén Utbilda dig och bli en resurs för djuren i samhällets krisberedskap Svenska Blå Stjärnan arbetar

Läs mer

Vision för år 2015 och inriktningsplan för 2013

Vision för år 2015 och inriktningsplan för 2013 Vision för år 2015 och inriktningsplan för 2013 Civilförsvarsförbundet i Jönköpings län Innehållsförteckning Självskyddsutbildning sid. 3 Frivilliga resursgrupper sid. 4 Energiinformation sid. 5 Medlemsvård,

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018 Styrdokument för krisberedskap Ragunda kommun 2015-2018 Innehåll Termer... 3 1. Inledning... 4 1.1 Mål med styrdokumentet enligt överenskommelsen... 4 2. Krav enligt lagen om Extraordinära händelser...

Läs mer

Insatsingenjörerna IIR

Insatsingenjörerna IIR Insatsingenjörerna IIR Historik Flygfältsingenjörerna 1960-2008 Medlemsantal ca 1200 Organiserade i tre föreningar Syd, Mitt och Nord Organisationsförändring 2008 bildades Insatsingenjörernas Riksförbund.

Läs mer

Frivilligorganisationer bidrar till ett säkrare samhälle. Vendela Dobson Frivilligsamordnare MSB

Frivilligorganisationer bidrar till ett säkrare samhälle. Vendela Dobson Frivilligsamordnare MSB Frivilligorganisationer bidrar till ett säkrare samhälle Vendela Dobson Frivilligsamordnare MSB Krisberedskap God beredskap för kriser Fallolyckor Drunkningsolyckor Strömavbrott Pandemier Bränder i byggnader

Läs mer

Plats: Transport Tekniskt Centrum, Bäckadalsgymnasiet, Jönköping. RKC, Curt-Ove Jakobsson, hälsade alla hjärtligt välkomna till Kårchefsrådet.

Plats: Transport Tekniskt Centrum, Bäckadalsgymnasiet, Jönköping. RKC, Curt-Ove Jakobsson, hälsade alla hjärtligt välkomna till Kårchefsrådet. Östersund 2016-02-29 Frivilliga Automobilkårernas Riksförbund Anteckningar fört vid Kårchefsrådet 2016-02-20 Plats: Transport Tekniskt Centrum, Bäckadalsgymnasiet, Jönköping Inledning RKC, Curt-Ove Jakobsson,

Läs mer

orsvars UTBILDARNA Uddevalla Verksamhetsberättelse 2012

orsvars UTBILDARNA Uddevalla Verksamhetsberättelse 2012 orsvars UTBILDARNA Uddevalla Verksamhetsberättelse 2012 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR FÖRSVARSUTBILDARNA UDDEVALLA 2012 1. Styrelsen har under verksamhetsåret bestått av: Ordförande Vice ordförande Sekreterare

Läs mer

Materialet i detta nyhetsbrev är skyddat av upphovsrättslagen Copyright Sveriges Civilförsvarsförbund

Materialet i detta nyhetsbrev är skyddat av upphovsrättslagen Copyright Sveriges Civilförsvarsförbund Nytt från Civilförsvarsförbundet Sverige #6 (utgivningsdag fredag 19 november 2014) Kontaktuppgifter: E-post red@civil.se eller Box 2034, 169 02 Solna Materialet i detta nyhetsbrev är skyddat av upphovsrättslagen

Läs mer

Ny utbildningsdocka för HLR-utbildningar

Ny utbildningsdocka för HLR-utbildningar Nytt från Civilförsvarsförbundet Sverige #1 (utgivningsdag 29 januari 2014) Kontaktuppgifter: E-post red@civil.se eller Box 2034, 169 02 Solna Första nyhetsbrevet Välkommen till Civilförsvarsförbundets

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 2 (10) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Exempel

Läs mer

Inbjudan till FMLOPE kurs, Handledare utbildningsmetodik 2019

Inbjudan till FMLOPE kurs, Handledare utbildningsmetodik 2019 2019-02-27 FM2017-19451:3 Sida 1 (6) Sändlista Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning Mikael Gudmundsson,

Läs mer

Administrativa och ekonomiska riktlinjer 2008

Administrativa och ekonomiska riktlinjer 2008 Administrativa och ekonomiska riktlinjer 2008

Läs mer

Styrel. Inriktningsdokument för prioriteringsordning. Anna Rinne MSB

Styrel. Inriktningsdokument för prioriteringsordning. Anna Rinne MSB Styrel Inriktningsdokument för prioriteringsordning Anna Rinne MSB MSB:s uppdrag i regleringsbrevet 2010 MSB ska tillsammans med Statens energimyndighet och Affärsverket svenska kraftnät utarbeta ett inriktningsdokument

Läs mer

Styrande dokument. Styrdokument för krishantering Oskarshamns kommun. Fastställd av Kommunstyrelsen , 97

Styrande dokument. Styrdokument för krishantering Oskarshamns kommun. Fastställd av Kommunstyrelsen , 97 Styrande dokument Styrdokument för krishantering 2016-2018 Oskarshamns kommun Fastställd av Kommunstyrelsen 2016-04-19, 97 Gäller från och med 2016-04-29 1 (6) Styrdokument för Krishantering 2016-2018

Läs mer

INFOKOLL. Formulera frågor Söka information. Granska informationen Bearbeta informationen. Presentera ny kunskap

INFOKOLL. Formulera frågor Söka information. Granska informationen Bearbeta informationen. Presentera ny kunskap INFOKOLL Att söka, bearbeta och presentera information på ett effektivt sätt är avgörande när du arbetar med projekt, temaarbeten och fördjupningar. Slutmålet är att du ska få ny kunskap och mer erfarenheter.

Läs mer

JAK Distans - Kursplan

JAK Distans - Kursplan JAK Distans - Kursplan Varmt välkommen att delta på JAK Distans! En grundkurs om som folkrörelse och bank samt om våra idéer för ekologisk, rättvis och räntefri ekonomi. Kursen sker i samverkan med Åredalens

Läs mer

Resiliens i en förändrad omvärld

Resiliens i en förändrad omvärld WWW.FORSVARSMAKTE N.SE Resiliens i en förändrad omvärld 2015-03- 27 1 AGENDA Kort presentation inklusive Försvarsmaktens uppgifter Förändrad omvärld och förändrat samhälle hur ser hotbilden ut? Förändrat

Läs mer

Kantar Sifos anseendeindex för svenska lärosäten 2019

Kantar Sifos anseendeindex för svenska lärosäten 2019 Kantar Sifos anseendeindex för svenska lärosäten 2019 Anseendeindex svenska lärosäten 2019 slutsatser och kommentarer Chalmers i anseendetopp För åttonde året i följd presenterar Kantar Sifo sitt anseendeindex

Läs mer

Revidering av Civilförsvarsförbundets grund- och fortbildning av självskyddsinstruktörer

Revidering av Civilförsvarsförbundets grund- och fortbildning av självskyddsinstruktörer 2011-04-27 Revidering av Civilförsvarsförbundets grund- och fortbildning av självskyddsinstruktörer Enligt uppdrag från förbundsstyrelsen avger härmed arbetsgruppen för revidering av grund- och fortbildning

Läs mer