Yttrande över revisionsrapport Systematiskt miljöarbete- Hållbar användning av mark och vatten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande över revisionsrapport Systematiskt miljöarbete- Hållbar användning av mark och vatten"

Transkript

1 Bromma stadsdelsförvaltning Förskola och teknik Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) Handläggare Gunnar Hedman E-post: bromma@stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Yttrande över revisionsrapport Systematiskt miljöarbete- Hållbar användning av mark och vatten Förslag till beslut Nämnden godkänner förvaltningens yttrande över revisionsrapporten och överlämnar det till stadsrevisionen. Leif Sjöholm stadsdelsdirektör Annica Lagerqvist verksamhetsområdeschef Sammanfattning Revisionskontoret har genomfört en granskning avseende systematiskt miljöarbete med inriktning på miljöprogrammets målområde Hållbar användning av mark och vatten. Granskningen har omfattat stadsledningskontoret, Bromma stadsdelsförvaltning, miljöförvaltningen, stadsbyggnadskontoret, trafikkontoret, exploateringskontoret samt det kommunala bolaget Stockholm Vatten. Syftet har varit att bedöma om stadens nämnder och styrelser arbetar på ett ändamålsenligt sätt för att uppnå målen inom målområdet. Bromma stadsdelsförvaltning Förskola och teknik Gustavslundsvägen 151 G Box Bromma Telefon Växel bromma@stockholm.se stockholm.se Revisionskontoret anser, utifrån sin granskning, att Bromma uppfyller måluppfyllelsen. Kontoret framhåller dock vikten av att kommunstyrelsen och granskade nämnder har ett framåtblickande perspektiv och utvecklar arbetet med att definiera tydliga och konkreta mål. Förvaltningen delar de slutsatser som revisionskontoret tar upp i rapporten. I tjänsteutlåtandet kommenterar vi delmålen, utifrån revisionskontorets rekommendationer och anger ett antal exempel där vi anser att förvaltningen har arbetat framåtblickande i samverkan med andra aktörer för att uppnå måluppfyllelsen.

2 Sida 2 (9) Ärendets beredning Ärendet har beretts av verksamhetsområde förskola och teknik. Bakgrund Den 30 januari 2012 antog kommunfullmäktige Stockholms miljöprogram I programmet anges att samtliga nämnder och styrelser ska vidta åtgärder som leder till måluppfyllelse inom sin verksamhet, oavsett utpekat ansvar för specifika delmål i miljöprogrammet. Samtliga nämnder har också att utifrån miljöprogram klarlägga sin egen miljöpåverkan och beskriva åtgärder för att minska densamma i en miljöhandlingsplan. Revisionskontoret, som är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och bolagsstyrelse, har nu genomfört en granskning avseende systematiskt miljöarbete med inriktning på miljöprogrammets målområde Hållbar användning av mark och vatten. Granskningen, som genomförts med hjälp av en konsult, har omfattat stadsledningskontoret, Bromma stadsdelsförvaltning, miljöförvaltningen, stadsbyggnadskontoret, trafikkontoret, exploateringskontoret samt det kommunala bolaget Stockholm Vatten. en har sänts till de granskade nämnderna för yttranden senast den 24 januari Förvaltningen har begärt och erhållit förlängd svarstid för hinna behandla ärendet i stadsdelsnämnden. Ärendet Följande frågor har legat till grund för granskningen: Har berörda nämnder/styrelser klarlagt sin egen miljöpåverkan utifrån miljöprogram samt beskrivit åtgärder för att minska densamma i en miljöhandlingsplan? Är ansvaret för genomförande och uppföljning av måluppfyllelse, m.m. tydligt vad gäller de nämnder/styrelser som har ansvar för angivet målområde? Vilka insatser/åtgärder vidtas i enlighet med handlingsplan och för måluppfyllelse? Vilka rutiner och processer finns för att mäta måluppfyllelse? Hur redovisas och kommuniceras resultatet? Sker samverkan med de nämnder/styrelser som har ansvar för angivet målområde samt eventuellt andra aktörer? Finns gemensamma utgångspunkter som underlag för bedömningar, prioriteringar, m.m.?

3 Sida 3 (9) Miljöprogrammet är ett stadsövergripande styrdokument som bryter ned kommunfullmäktiges verksamhetsmål i sex övergripande inriktningsmål som knyter an till de nationella miljökvalitetsmålen. Inriktningsmålen konkretiseras genom delmål som beskriver hur nämnder och styrelser förväntas bidra till verksamhetsmålet. De sex övergripande inriktningsmålen är: 1. Miljöeffektiva transporter 2. Giftfria varor och byggnader 3. Hållbar energianvändning 4. Hållbar användning av mark och vatten 5. Miljöeffektiv avfallshantering 6. Sund inomhusmiljö För att följa hur staden bedriver det systematiska miljöarbetet har revisionskontoret valt ut punkt 4, Hållbar användning av mark och vatten, som anger att följande delmål, under programperioden, ska uppnås: Mark- och vattenområden som har särskild betydelse för den biologiska mångfalden ska stärkas och utvecklas Grön- och vattenområden som är särskilt attraktiva för rekreation ska stärkas och utvecklas Intrång i övriga grön- och vattenområden ska minimeras och ersättas Vid förändringar i mark- och vattenområden ska dessa utformas för kommande klimatförändringar Skötseln av grön- och vattenområden ska stärka biologisk mångfald, ekosystemtjänster och rekreativa kvaliteter Vattenkvaliteten i sjöar och vattendrag ska förbättras Sammanfattande slutsatser och bedömning gällande Bromma stadsdelsförvaltning Förvaltningens miljöarbete planeras och följs upp i webb-ils. De förslag till indikatorer och aktiviteter som tas upp i miljöhandlingsplanen arbetas in i ordinarie verksamhetsplaner och verksamhetsuppföljningar under programperioden. Förutom uppföljning via indikatorer och aktiviteter i ILS följer förvaltningen även upp miljöfrågorna via internkontrollen. Den sammantagna bedömningen är att Bromma, i likhet med övriga granskade nämnder och bolag, genom sin dagliga verksamhet bidrar till måluppfyllelse inom området hållbar användning av mark och vatten. Kommunstyrelsen samt granskade nämnder och bolag bör dock fortsätta att utveckla arbetet med att definiera tydliga och konkreta mål, uppföljning av miljöprogrammet samt förtydliga syfte och utformning av miljöhandlingsplaner. Angeläget är att se över miljöhandlings-

4 Sida 4 (9) planerna och säkerställa att de beskrivna aktiviteterna inte bara beskriver det befintliga arbetet utan tar ett framåtblickande perspektiv som krävs för att uppfylla miljöprogrammets målbild. Förvaltningens synpunkter I enlighet med miljöprogrammet har förvaltningen tagit fram en miljöplan, där verksamheternas miljöpåverkan är klarlagda med aktiviteter kopplade till delmål som vi anser vara relevanta. Förvaltningen delar revisionskontorets uppfattning att det krävs ett framåtblickande perspektiv samtidigt som anser att vi till stor del redan har ett sådant arbetssätt. Emellertid vore det positivt om stadsledningskontoret kunde utarbeta centrala direktiv, så att målen blir mer tydliga och konkreta, och bidra med stöd och samordning. Det granskade målet nr 4 kan förvaltningen påverka genom skötseluppdraget, för park- och naturmark, samt med de parkinvesteringsmedel som står till förfogande. Till hjälp har förvaltningen även en lokal parkplan som beskriver hur stadsdelsområdets parker och friytor ska utvecklas och som ger förslag till prioritering av investeringsåtgärder och skötselinsatser. Även vid planremisser och i samband med exploateringsprojekt, som genomförs i stadsdelsområdet, har nämnden en viss påverkan. Nedan följer förvaltningens kommentarer på delmålen utifrån revisionskontorets rekommendationer. Mark- och vattenområden som har särskild betydelse för den biologiska mångfalden ska stärkas och utvecklas Med investeringsmedel har ett antal åtgärder kunnat genomföras, under de senaste åren, för att stärka biologisk mångfald, ekosystemtjänster och rekreativa kvaliteter i skötseln av grönoch vattenområden. Ett exempel på en sådan åtgärd är salamanderdammen i Judarskogens naturreservat som stadsdelsförvaltningen, tillsammans med idrottsförvaltningen, anlade i syfte att återskapa en god livsmiljö för vattensalamandrar och andra groddjur. I anslutning till projektet engagerades en ekolog, för att öka kunskapen om och väcka intresse för groddjuren, varefter elever transporterade vattensalamandrar från Olovslundsammen till dammen. Projektet gick mycket bättre än väntat och nu lever åter den större vattensalamandern i Judarskogen.

5 Sida 5 (9) Salamanderdammen i Judarn Under åren 2012 och 2013 har förvaltningen ansökt om och beviljats 1,3 mnkr för förstärkning av skötseln av naturreservaten. Medlen har använts till bl.a: - förnyelse och förbättring av gränsmarkeringar runt Judarskogens respektive Kyrksjölötens naturreservat, inkluderande siktröjning. - förbättrad information vid entréerna till reservaten. - uppsättning av hundkopplings- och eldningsförbudsskyltar i Judarskogens och Grimsta naturreservat. - friställande av ekar, grusning av naturstigen runt Judarsjön. - återställning av en hårdgjord yta till naturmark, belägen vid Kortenslund inom Kyrksjölötens naturreservat, - grusning av parkvägar runt Kyrksjön samt utefter Mälaren, i östra delen av Grimsta naturreservat. - Nya skyltställ för entréskyltar till Judarsskogen resp Kyrksjölöten. Förnyelse/utbyte av gamla skyltställ i samband med montering av de nya entréskyltarna som togs fram Bommar/gångfållor till Judarskogen vid Åkeshovs allé i syfte att förhindra otillåten trafik och camping i reservatet. - Beställning av hundkopplings respektive eldningsförbudsskylt, för att förbättra informationen kring dessa föreskrifter inom reservaten. - Prioriterade skötselåtgärder enligt skötselplanerna för Judarskogen, Kyrksjölöten resp östra Grimsta, t.ex. friställning av ekar. För år 2014 har förvaltningen ansökt om ytterligare 0,5 mnkr för förstärkning av naturreservatens skötsel.

6 Sida 6 (9) Grön- och vattenområden som är särskilt attraktiva för rekreation ska stärkas och utvecklas Bromma är den stadsdel som har störst andel anlagd parkmark, ca 250 hektar. Brommas totala andel naturmark uppgår till ca 520 hektar med bland annat de tre naturreservaten, Judarskogen, Kyrksjölöten och östra delen av Grimsta. I stadsdelen finns också tre strandbad, Ängbybadet, Solviksbadet och Johannelundsbadet. Utgångspunkten för planering, skötsel och utveckling av stadens parker och natur är Stockholms parkprogram. Till förvaltningens hjälp finns dessutom Brommas lokala parkplaner som beskriver historia, miljö, rekreations och sociala värden och som föreslår framtida investeringsobjekt, utveckling och skötselprioriteringar. För att stärka grön- och vattenområden som är särskilt attraktiva för rekreation har förvaltningen t.ex. byggt ut och kompletterat strandpromenaderna i Ulvsunda och Alvik. Vid sjöarna Judarn och Kyrksjön har delar av promenadvägarna rustats upp och en tillgänglighetsanpassad solbrygga samt en gångbrygga anlagts. Ett arbete som kommer att fortsätta i takt med att ytterligare investeringsmedel frigörs. I ansökan till KF ansöker förvaltningen om 5 miljoner i extra medel för att bygga om strandpromenaden mellan Äppelviken och Smedslätten. Ombyggnad av strandpromenaden i Alvik.

7 Sida 7 (9) Ny gångbrygga vid Judarn Ny tillgänglighetsanpassad brygga vid Kyrksjön Intrång i övriga grön- och vattenområden ska minimeras och ersättas En betydande del av stadsmiljöarbetet består i att aktivt följa stadsbyggnads-, exploaterings- och trafikkontorets arbete med förändringar i stadsmiljön. Förvaltningen bevakar att parkplanens mål uppfylls och att rimliga grönkompensationsåtgärder föreslås vid exploatering av gröna ytor. Även om kvantiteten av grönytor minskar något så kan dock stadsmiljön bli bättre om annan naturmark eller parkmark får en kvalitativ förnyelse. För att

8 Sida 8 (9) tydliggöra arbetet med kompensation har förvaltningen tagit initiativ till att en grönkompensationsplan tagits fram för Bromma. Arbetet som skett tillsammans med exploaterings- och trafikkontoret har utmynnat i en modell som nu ligger till grund för framtida stadsmiljöarbete inom staden. Skötseln av grön- och vattenområden ska stärka biologisk mångfald, ekosystemtjänster och rekreativa kvaliteter För att den biologiska mångfalden ska bibehållas och utvecklas finns skötselplaner för Brommas tre naturreservat. Förvaltningen har även medverkat i framtagande av skötselplaner för Olovslundsdammen samt området Blå porten i Minneberg. Skötselplanen är ett praktiskt program som ger förvaltningen underlag för planering, upphandling, genomförande av skötselåtgärder, dokumentation och uppföljning. Inom ramen för stadens vattenprogram har förvaltningen, med medel från kommunstyrelsen, bedrivit ett projekt inom Solviksbadet, för att förhindra att stora mängder sand försvinner ut i Mälaren. Arbetet har bl.a. inkluderat omhändertagande av eroderande ytvatten, dikesgrävning och brunnar. Samtidigt har de rekreativa kvaliteterna stärkts med nya bänkar och genom att solbryggor av lärkträ skapats för att täcka de gallerförsedda vattenrännorna. Bild från Solviksbadet

9 Sida 9 (9) Dränering och ombyggnad av parkvägar runt Kyrksjön Före åtgärd Bilagor en

PM 2013: RVI (Dnr /2013)

PM 2013: RVI (Dnr /2013) PM 2013: RVI (Dnr 303-1605/2013) Systematiskt miljöarbete Hållbar användning av mark och vatten, revisionsrapport nr 7/2013 Remiss från stadsrevisionen, revisorsgrupp 1 Remisstid den 24 januari 2014 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Grönare Stockholm- Förslag till nya riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden

Grönare Stockholm- Förslag till nya riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och medborgarservice Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Handläggare Love Örsan Telefon: 08-508 24 019 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Grönare Stockholm- Förslag

Läs mer

Yttrande över projektrapport nr 11/2014, Systematiskt miljöarbete - Miljöeffektiva transporter

Yttrande över projektrapport nr 11/2014, Systematiskt miljöarbete - Miljöeffektiva transporter Sida 1 (7) 2015-02-02 Handläggare Karolina Ekman Telefon: 08 508 28996 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2015-02-17 p 14 Yttrande över projektrapport nr 11/2014, Systematiskt miljöarbete - Miljöeffektiva

Läs mer

Kulturnämndens miljöhandlingsplan

Kulturnämndens miljöhandlingsplan KULTURFÖRVALTNINGEN KOMMUNIKATIONSSTABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-11-28 Handläggare: Helene Mårtenson Telefon: 0850831980 Till Kulturnämnden KuN 2012-12-13 Nr 16 Kulturnämndens miljöhandlingsplan

Läs mer

Etapp tre av Grönare Stockholm. Inriktningsbeslut

Etapp tre av Grönare Stockholm. Inriktningsbeslut Dnr Sida 1 (7) 2018-05-06 Handläggare Richard Hultman 08-508 262 31 Till Trafiknämnden 2018-06-14 Etapp tre av Grönare Stockholm. Inriktningsbeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner förslag

Läs mer

Systematiskt miljöarbete Hållbar användning av mark och vatten Nr 7, Projektrapport från Stadsrevisionen

Systematiskt miljöarbete Hållbar användning av mark och vatten Nr 7, Projektrapport från Stadsrevisionen Systematiskt miljöarbete Hållbar användning av mark och vatten Nr 7, 2013 Projektrapport från Stadsrevisionen Dnr 3.1.3-99/2013 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska

Läs mer

Program för miljöövervakning av biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster

Program för miljöövervakning av biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster Skarpnäck stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-04-20 Handläggare Åsa Örnevik Telefon: 08-50815000 Inger Bogne Telefon: 08 50815450 Till Skarpnäck stadsdelsnämnd

Läs mer

Grönare Stockholm Riktlinjer för. planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och. naturområden

Grönare Stockholm Riktlinjer för. planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och. naturområden Avdelningen för ekonomi, stadsmiljö och strategi Sida 1 (9) 2016-10-24 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Jan Ekman 08 508 18 033 Till Farsta stadsdelsnämnd 2016-11-15 Grönare Stockholm Riktlinjer

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ulvsunda 1:1 i Bromma till AB Stockholmshem

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ulvsunda 1:1 i Bromma till AB Stockholmshem Dnr Sida 1 (7) 2017-10-12 Handläggare Sofia Iderheim 08-508 264 90 Till Exploateringsnämnden 2017-11-09 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ulvsunda 1:1 i Bromma till AB Stockholmshem Förslag till

Läs mer

Stockholms miljöprogram

Stockholms miljöprogram Älvsjö stadsdelsförvaltning HR och extern service Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2015-01-14 Handläggare Kajsa Pärke Telefon: 08-508 21 083 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2016-02-04 Stockholms miljöprogram 2016-2019

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Norrmalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Sida 1 (5) 2017-08-18 Handläggare Maria Stigle Telefon: 08 508 09 062 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2017-09-21 Program för ett jämställt Stockholm

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2016

Miljöhandlingsplan 2016 Miljöhandlingsplan 2016 Bilaga 1 Miljöhandlingsplan 2016 Bromma stadsdelsförvaltning 2016 Tjänsteutlåtande Dnr 499-15-1.1. BILAGA MILJÖPLAN 2015-11-11 SID 1 (8) Miljöhandlingsplan för år 2016 Kommunfullmäktige

Läs mer

Remiss gällande Grönare Stockholm

Remiss gällande Grönare Stockholm Bromma Stadsdelsförvaltning Administration Sida 1 (6) 2016-10-28 Handläggare Gunnar Hedman E-post: bromma@stockholm.se Till Bromma Stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till beslut Nämnden överlämnar förvaltningens

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Östermalms stadsdelsförvaltning Kvalitetsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-24 Handläggare Carolina Bjurling Telefon: 08-50810052 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-09-21 Program för barnets

Läs mer

Svar på revisionskontorets årsrapport 2017

Svar på revisionskontorets årsrapport 2017 Norrmalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Sida 1 (5) 2018-05-17 Handläggare Maria Härenstam Telefon: 08-508 09 020 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2018-06-14 Svar på revisionskontorets årsrapport

Läs mer

Etapp två av Grönare Stockholm. Inriktningsbeslut

Etapp två av Grönare Stockholm. Inriktningsbeslut Dnr Sida 1 (6) 2017-10-10 Handläggare Richard Hultman 08-508 262 31 Till Trafiknämnden 2017-11-23 Etapp två av Grönare Stockholm. Inriktningsbeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner förslag

Läs mer

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-03-11 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Susanne Forss-Gustafsson Telefon: 08-508

Läs mer

Utlys klimatnödläge i Stockholms stad

Utlys klimatnödläge i Stockholms stad Sida 1 (4) 2019-09-06 Handläggare Åsa Örnevik Telefon: 0850815039 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2019-09-26 Utlys klimatnödläge i Stockholms stad Svar på medborgarförslag Förslag till beslut Stadsdelsnämnden

Läs mer

Remissvar gällande bostadshus vid Bällstavägen i Mariehäll

Remissvar gällande bostadshus vid Bällstavägen i Mariehäll Bromma stadsdelsförvaltning Förskola och teknik Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-09-03 Handläggare Gunnar Hedman E-post: bromma@stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Remissvar gällande bostadshus vid

Läs mer

Remiss gällande detaljplan för Tvärbana Norr Kistagrenen. Handläggare Gunnar Hedman E-post: Bromma stadsdelsnämnd.

Remiss gällande detaljplan för Tvärbana Norr Kistagrenen. Handläggare Gunnar Hedman E-post: Bromma stadsdelsnämnd. Bromma stadsdelsförvaltning Förskola och teknik Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-11-30 Handläggare Gunnar Hedman E-post: bromma@stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Remiss gällande detaljplan för Tvärbana

Läs mer

Redovisning av förslag till "Vackra Stockholm

Redovisning av förslag till Vackra Stockholm Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-04-30 Handläggare Britt Mattsson Telefon: 08-508 09330 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Förvaltningens

Läs mer

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911 Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Strategi och internservice Dnr 1.5.1-738-2018 Sida 1 (6) 2018-10-22 Handläggare Sofia Kántor Telefon: 08-508 042 45 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-11-15

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 171-1526/2016 Sida 1 (7) 2017-06-16 Handläggare Agneta Widerståhl Telefon: 08-508 29 445 Till Kommunstyrelsen inflytande i

Läs mer

Svar på stadsrevisionens årsrapport 2018

Svar på stadsrevisionens årsrapport 2018 Sida 1 (7) 2019-05-08 Handläggare Per Onning Telefon: 0850804045 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2019-06-13 Svar på stadsrevisionens årsrapport 2018 Förslag till beslut Stadsdelsnämnden överlämnar

Läs mer

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014)

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014) Dnr 165-15-1.5.1. Sida 1 (5) 2015-04-30 Handläggare Elisabet Ödman Telefon: 08-508 06 169 Till Bromma stadsdelsnämnd arbetstid - remissyttrande (321- Förvaltningens förslag till beslut Nämnden godkänner

Läs mer

Yttrande över revisionskontorets årsrapport 2015

Yttrande över revisionskontorets årsrapport 2015 Skärholmens stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.1./433-2016 Sida 1 (6) 2016-05-22 Handläggare Ilona Tóth Till Skärholmens stadsdelsnämnd Yttrande över revisionskontorets

Läs mer

System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning

System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning stockholm.se Augusti 2017 Dnr: 1.2.1-264-2017 Kontaktperson: Per Lindberg 3 (11) Innehåll Inledning... 4 Kontrollsystemet... 5 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Verksamhetsplan 2016 Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Köpings kommun Rapporten skriven av: Linda Eriksson och Göran Nilsson Antagen av: Miljö- och byggnadsnämnden, 2015-11-12 Innehåll Innehåll

Läs mer

Uppföljning av aktiviteter i miljöhandlingsplan

Uppföljning av aktiviteter i miljöhandlingsplan Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Bilaga till miljöhandlingsplan Sida 1 (7) 2014-02-13 av aktiviteter i miljöhandlingsplan 2014-2015 I Skarpnäcks stadsdelsnämnds miljöhandlingsplan

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Farsta Strand till JM AB.

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Farsta Strand till JM AB. Sida 1 (6) 2015-12-18 E2015-03810 Handläggare Kamilla Karlsson 08-508 266 34 Till Exploateringsnämnden 2016-02-04 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Farsta Strand till JM AB.

Läs mer

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-12-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Ett Stockholm för alla Program

Läs mer

Samråd om förslag till Hagsätraskogens naturreservat

Samråd om förslag till Hagsätraskogens naturreservat Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för utveckling, lokaler och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-05-04 Handläggare Fredrik Holmgren Telefon: 08-50814050 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Samråd om förslag till detaljplan för Vinjegatan invid fastigheten Norrmannen 11 m.fl. i Blackeberg

Samråd om förslag till detaljplan för Vinjegatan invid fastigheten Norrmannen 11 m.fl. i Blackeberg Bromma stadsdelsförvaltning Avdelning administration Tjänsteutlåtande Dnr 282-18-1.5.3. Sida 1 (5) 2018-07-19 SDN 2018-08-30 Handläggare Mikael Bohlin Telefon: 08-508 06 205 Till Bromma stadsdelsnämnd

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-31 Handläggare Annelie Sjöberg Tfn: 08-508 25 008 Till Socialnämnden 2017-09-19 Program för barnets

Läs mer

Program för miljöövervakning av biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster. Svar på remiss från miljö- och hälsoskyddsnämnden

Program för miljöövervakning av biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster. Svar på remiss från miljö- och hälsoskyddsnämnden Dnr Sida 1 (7) 2017-04-20 Handläggare Magdalena Möne 08-508 262 47 Till Trafiknämnden 2017-05-18 Program för miljöövervakning av biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster. Svar på remiss från

Läs mer

Granskning av föreslagen detaljplan för Ordenskapitlet 10 i stadsdelen Nockebyhov, Dp

Granskning av föreslagen detaljplan för Ordenskapitlet 10 i stadsdelen Nockebyhov, Dp Bromma stadsdelsförvaltning Avdelning administration Sida 1 (7) 2018-08-29 Handläggare Mikael Bohlin Telefon: 08-508 06 205 Till Bromma stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till beslut Nämnden överlämnar

Läs mer

Hållbar stadsutveckling - komplettering till miljöprogrammet

Hållbar stadsutveckling - komplettering till miljöprogrammet Utlåtande 2010:137 RI+VI (Dnr 303-2256/2009) Hållbar stadsutveckling - komplettering till miljöprogrammet Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Kompletteringen till miljöprogrammet

Läs mer

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Avdelningen för förskola Avdelningen egen regi Sida 1 (6) 2018-09-27 Handläggare: Katarina Höök 08 508 18 138 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-11-15 Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Svar på

Läs mer

System för internkontroll

System för internkontroll BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE ADMINI STRATION STABSENHETEN BILAGA 7 SID 1 (7) 2011-09-10 System för internkontroll Inledning I kommunallagen (SFS 1991:900) 6 kapitlet 7 fördelas ansvaret

Läs mer

Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering

Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering Bromma stadsdelsförvaltning Administration Sida 1 (5) 2016-02-24 Handläggare Gunnar Hedman E-post: bromma@stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag

Läs mer

Förslag till beslut. 1. Trafiknämnden överlämnar och åberopar tjänsteutlåtandet som svar på remissen från kommunstyrelsen.

Förslag till beslut. 1. Trafiknämnden överlämnar och åberopar tjänsteutlåtandet som svar på remissen från kommunstyrelsen. Dnr Sida 1 (5) 2016-11-16 Handläggare Erik Jondelius 08-508 261 14 Till Trafiknämnden 2016-12-08 Om möjlighet för medborgare och företag att bidra till stadsmiljön. Motion (2016:82) från Jonas Naddebo

Läs mer

Förslag till revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg

Förslag till revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Bromma stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande SDN 2014-04-15 Sida 1 (5) 2014-03-24 Handläggare Anna-Lena Yngvesson Telefon: 08-508 06 314 Till Bromma stadsdelsnämnd Remissvar

Läs mer

Utveckling av hemtjänsten

Utveckling av hemtjänsten Bromma stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande Dnr 547-16-1.5.1 Sida 1 (5) SDN 2017-02-02 2016-12-05 Handläggare Susanne Brinkenberg Telefon: 08-508 06 320 Till Bromma stadsdelsnämnd

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Sida 1 (5) 2016-07-21 Handläggare Kalle Sönnergren Telefon: 08-50814670 Till stadsdelsnämnd Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till

Läs mer

Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Svar på remiss från kommunstyrelsen.

Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Svar på remiss från kommunstyrelsen. Dnr Sida 1 (6) 2017-12-05 Handläggare Catarina Nilsson 08-508 262 42 Till Trafiknämnden 2018-02-01 Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2018-2023. Svar på remiss

Läs mer

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-04-29 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2014-05-22

Läs mer

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande DNR 171-116/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Kristina Börjeson Telefon: 08-508 29 452 Till Kommunstyrelsen möjligheter oavsett

Läs mer

Program för centrala Bromma. Svar på remiss av programförslag

Program för centrala Bromma. Svar på remiss av programförslag Exploateringskontoret Tjänsteutlåtande Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) E2015-02231 2016-03-29 Handläggare Hanna Flygt / Niklas Karlsson 08-508 264 65 / 508 260 86 Till Exploateringsnämnden 2016-04-14 Program

Läs mer

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-07 Handläggare Lisa Svensson Telefon: 08-50847980 Till Arbetsmarknadsnämnden den 19 september 2017 Ärende

Läs mer

Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm

Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm Stadsledningskontoret Staben Tjänsteutlåtande Dnr KS 2018/911 Sida 1 (8) 2018-06-25 Handläggare Helen Slättman Elisabet Bremberg Telefon: 29332, 29372 Till Kommunstyrelsen Kommissionen för ett socialt

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Lukas Kvarfordt Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Lukas Kvarfordt Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef Dnr Sida 1 (5) 2018-10-15 Handläggare Lukas Kvarfordt 08-508 876 09 Till Exploateringsnämnden 2018-11-15 Exploateringsavtal för bostäder inom fastigheterna Masugnen 5 och Masugnen 7 i Ulvsunda industriområde

Läs mer

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad POLICY Miljöpolicy för Solna stad POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell

Läs mer

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING.

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. FÖR Vilka är de? Miljöhandlingsplan SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING malm SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING DNR 1280-2012-1.1 SID 1 (8) Miljöhandlingsplan år Bakgrund I budgeten för 2012 beslutades att samtliga

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Sida 1 (6) 2016-08-30 Handläggare Monica Slama Telefon: 08-508 23 092 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2016-09-22 Strategi

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på remiss

Läs mer

ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. Handläggare: Anders Lindgren Telefon: Till Östermalms stadsdelsnämnd

ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. Handläggare: Anders Lindgren Telefon: Till Östermalms stadsdelsnämnd ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2009-05-26 Handläggare: Anders Lindgren Telefon: 08 508 09 306 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2009-06-11 Samråd

Läs mer

Revidering av STAN-programmet - Stockholms Tobaks-, Alkohol- och Narkotikapolitiska program. Remiss från

Revidering av STAN-programmet - Stockholms Tobaks-, Alkohol- och Narkotikapolitiska program. Remiss från HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING Avdelningen för Socialtjänst Ulf Haag Telefon: 508 05 308 TJÄNSTEUTLÅTANDE 20 JANUARI 2010 SID 1 (6) DNR: 006-650-2009 SAMMANTRÄDE 11 FEBRU A R I 2 0 10 Till Hässelby-Vällingby

Läs mer

Stockholms stads program för kvinnofrid - mot våld i nära relationer remiss från kommunstyrelsen

Stockholms stads program för kvinnofrid - mot våld i nära relationer remiss från kommunstyrelsen ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTAVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-11-28 Handläggare: Eva Svedman Telefon: 08-508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd, sammanträde 2011-12-15 Stockholms

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 434-21/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Jennifer Bolin Telefon: 08-508 29 451 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets

Läs mer

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Socialförvaltningen Avdelningens för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-11-20 Handläggare Therese Holmkvist Telefon: 08-508 43 028 Till Socialnämnden 2017-12-12 Förvaltningens

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

Gröna tak Motion den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (MP)

Gröna tak Motion den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (MP) 2013-03-13 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/506-229 Kommunstyrelsen Gröna tak Motion den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (MP) Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Barnsäkerhet i förskolan Remiss från stadsrevisionen, revisorsgrupp 1

Barnsäkerhet i förskolan Remiss från stadsrevisionen, revisorsgrupp 1 PM 2009: RIV (Dnr 321-185/2009) Barnsäkerhet i förskolan Remiss från stadsrevisionen, revisorsgrupp 1 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande 1. Som svar på remissen Barnsäkerhet

Läs mer

Detaljplan för del av Blackeberg 2:1 och 3:1 samt Greken 1 i Blackeberg

Detaljplan för del av Blackeberg 2:1 och 3:1 samt Greken 1 i Blackeberg Bromma stadsdelsförvaltning Administration Sida 1 (5) 2016-09-01 Handläggare Gunnar Hedman E-post: bromma@stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Detaljplan för del av Blackeberg 2:1 och 3:1 samt Greken

Läs mer

Exploateringskontoret Miljö och teknik. Handläggare Frida Nordström Förslag till beslut. 2. Beslutet förklaras omedelbart justerat.

Exploateringskontoret Miljö och teknik. Handläggare Frida Nordström Förslag till beslut. 2. Beslutet förklaras omedelbart justerat. Dnr Sida 1 (5) 2018-05-16 Handläggare Frida Nordström 08-508 876 16 Till Exploateringsnämnden 2018-08-23 Ekologisk kompensation. Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och ekosystemtjänster,

Läs mer

Grönare Stockholm Riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden

Grönare Stockholm Riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2016-10-31 Handläggare Anette Jansson Telefon: 08-508 28 820 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-11-15 p. 14 Grönare Stockholm Riktlinjer

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åkeshov 1:1 i Bromma till Småa AB

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åkeshov 1:1 i Bromma till Småa AB Dnr Sida 1 (7) 2014-05-14 Handläggare Michaela Jögi 08-508 276 24 Till Exploateringsnämnden 2014-06-12 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åkeshov 1:1 i Bromma till Småa AB Förslag till beslut

Läs mer

Stockholms stads kemikalieplan

Stockholms stads kemikalieplan Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2014-03-17 Handläggare Agneta Pernu Olofsson Telefon: 08-508 13 034 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2014-04-10 Stockholms

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ålsten 1:1 i Ålsten och Olovslund till Primula byggnads AB.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ålsten 1:1 i Ålsten och Olovslund till Primula byggnads AB. Dnr Sida 1 (7) 2018-04-27 Handläggare Lisen Lans 08-508 265 23 Till Exploateringsnämnden 2018-06-14 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ålsten 1:1 i Ålsten och Olovslund till Primula byggnads AB.

Läs mer

Kortare plan- och byggprocess samt renodling av ansvar för vissa tekniska processer, inkl. revidering av reglementen - remissvar

Kortare plan- och byggprocess samt renodling av ansvar för vissa tekniska processer, inkl. revidering av reglementen - remissvar ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID TJÄNSTEUTLÅTANDE 006-294/2008 SID 1 (7) 2008-07-17 Handläggare: Marie Broberg Telefon: 508 14 050 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Samråd om Den gröna promenadstaden

Samråd om Den gröna promenadstaden MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (9) 2012-09-10 Handläggare: Anette Jansson Telefon: 08-508 28 820 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-09-25 p. 16 Samråd om Den gröna promenadstaden

Läs mer

Remissyttrande plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholms stad

Remissyttrande plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholms stad Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Sida 1 (6) 2015-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2015-11-26

Läs mer

Färdplan för ett Stockholm för alla en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm

Färdplan för ett Stockholm för alla en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm Kungsholmens stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-10-29 Handläggare Thérèse Salomon Telefon: 076-120 80 79 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-11-22 Färdplan

Läs mer

Projektrapport från Stadsrevisionen Nr 8/2017 Direktupphandling

Projektrapport från Stadsrevisionen Nr 8/2017 Direktupphandling Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (7) 2018-01-02 Handläggare Fredrik Rådman Telefon: 08-50812199 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Projektrapport från Stadsrevisionen

Läs mer

Åtgärder inom aktivitetsstöd m.m

Åtgärder inom aktivitetsstöd m.m Bromma stadsdelsförvaltning Socialtjänst och fritid Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-10-03 Handläggare Suzanne Hartenberger Telefon: 08 50806125 Till Bromma stadsdelsnämnd Åtgärder inom aktivitetsstöd

Läs mer

Avvikelsehantering inom socialtjänsten

Avvikelsehantering inom socialtjänsten Avdelningen för socialtjänst Sida 1 (5) 2014-04-22 Handläggare: Kristina Svärling 08 508 18 080 Till Farsta stadsdelsnämnd 2014-05-22 Avvikelsehantering inom socialtjänsten Yttrande över rapport från Stadsrevisionen

Läs mer

Idrottsnämndens system för internkontroll

Idrottsnämndens system för internkontroll Idrottsförvaltningen Avdelningen för lednings- och verksamhetsstöd Sida 1 (7) 2016-11-30 IDN 2016-12-20 Handläggare Sara Östling Telefon: 08-508 27 918 Till Idrottsnämnden Idrottsnämndens system för internkontroll

Läs mer

Strategisk inriktning för företagsområden. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Strategisk inriktning för företagsområden. Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (6) 2016-08-29 Handläggare Hans-Olov Blom 08-508 287 33 Till Trafiknämnden 2016-09-22 Strategisk inriktning för företagsområden. Svar på remiss från kommunstyrelsen Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

Goda exempel på samverkan med stockholmare och företag för hållbar utveckling i Stockholm

Goda exempel på samverkan med stockholmare och företag för hållbar utveckling i Stockholm Avdelning: Miljöövervakningen Handläggare: Henrik Spovin Telefon: 08-508 28 890 Fax: 08-508 28 808 E-post: henrik.spovin@miljo.stockholm.se TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2006-007515-205 2006-11-27 MHN 2006-12-12

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åkeshov 1:1 i Åkeslund till AB Stockholmshem.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åkeshov 1:1 i Åkeslund till AB Stockholmshem. Dnr Sida 1 (7) 2016-05-10 Handläggare Sofia Iderheim 08-508 264 90 Till Exploateringsnämnden 2016-06-09 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åkeshov 1:1 i Åkeslund till AB Stockholmshem. Förslag

Läs mer

Aktiv avtalsförvaltning inom hemtjänst? Yttrande till Stadsrevisionen i Stockholm

Aktiv avtalsförvaltning inom hemtjänst? Yttrande till Stadsrevisionen i Stockholm KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD TILL RESULTATSTYRNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-11-30 Handläggare: Christina Egerbrandt Telefon: 08 508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2010-12-16 Aktiv

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Farsta 2:1 i Farsta vid Magelungens strand (etapp 1) till Familjebostäder AB.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Farsta 2:1 i Farsta vid Magelungens strand (etapp 1) till Familjebostäder AB. Sida 1 (6) DNR E2014-00457 2014-03-03 Handläggare Margareta Catasús 08-508 260 62 Till Exploateringsnämnden 2014-04-03 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Farsta 2:1 i Farsta vid Magelungens strand

Läs mer

Rekommendation för konstgräs, gummigranulat och platsgjuten gummi

Rekommendation för konstgräs, gummigranulat och platsgjuten gummi Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Utveckling lokal och stadsmiljö Dnr 1.5.3.- 519/2018 Sida 1 (5) 2018-09-28 Handläggare Eva Fagerhem Telefon: 08-508 20 114 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Nedskräpning på Östermalm

Nedskräpning på Östermalm Östermalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-07-28 Handläggare Britt Mattsson Telefon: 08-508 09 330 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22

Läs mer

Årsrapport 2016 Enskede- Årsta- Vantörs stadsdelsnämnd

Årsrapport 2016 Enskede- Årsta- Vantörs stadsdelsnämnd Enskede- Årsta- Vantör stadsdelsförvaltning Lokal och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-04-13 Handläggare Eskil Swerkersson Telefon: 08-50814020 Till Enskede- Årtsa- Vantörs stadsdelsnämnd Årsrapport

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef Dnr Sida 1 (7) 2014-09-15 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2014-10-16 Exploateringsavtal med försäljning för bostäder inom Kabelverket 7 och 8 samt del av fastigheten Solberga

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till Vindpropellern AB

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till Vindpropellern AB DNR 2013-513-01600 Sida 1 (6) 2013-10-22 Handläggare Margareta Catasús 08-508 260 62 Till Exploateringsnämnden 2013-11-14 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts inom individ- och familjeomsorgen i samverkan med ekonomiavdelningen.

Ärendets beredning Ärendet har beretts inom individ- och familjeomsorgen i samverkan med ekonomiavdelningen. Individ- och familjeomsorgen Handläggare: Mats Amlén Tfn: 08/508 06 227 Bromma stadsdelsnämnd Revisionsrapport Nämndernas budgetstyrning, uppföljning och kontroll inom barn- och ungdomsvården Yttrande

Läs mer

Demokratiutveckling på Södermalm

Demokratiutveckling på Södermalm Södermalms stadsdelsförvaltning Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-05-25 Handläggare Lotte Lindgren Telefon: 08 508 12 030 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2015-06-11 Demokratiutveckling på Södermalm

Läs mer

Groddjurs- inventering i Kyrksjödammen

Groddjurs- inventering i Kyrksjödammen Groddjurs- inventering i Kyrksjödammen November 2013 Miljöförvaltningen Groddjursinventering i Kyrksjödammen November 2013 Publikationsnummer: 1 Dnr: 2013 15847 ISBN: - Utgivningsdatum: 2013-11-26 Utgivare:

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder.

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder. Sida 1 (6) 2016-06-15 Handläggare Johan Rapping 08-508 266 98 Till Exploateringsnämnden 2016-08-25 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder. Förslag

Läs mer

B 19 RESTAURERING OCH SKÖTSELPLAN FÖR OLOVSLUNDSDAMMEN

B 19 RESTAURERING OCH SKÖTSELPLAN FÖR OLOVSLUNDSDAMMEN BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING B 19 RESTAURERING OCH SKÖTSELPLAN FÖR OLOVSLUNDSDAMMEN Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm stad Teknik- och kommunikation Lars Steen 2007-11-30 Postadress

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-6148/2016 Sida 1 (7) 2016-08-31 Handläggare Somia Frej Telefon: 08-508 33 027 Till Utbildningsnämnden 2016-09-22

Läs mer

Markanvisning för skola inom del av fastigheten Årsta 1:1 i Liljeholmen till Skolfastigheter i Stockholm AB.

Markanvisning för skola inom del av fastigheten Årsta 1:1 i Liljeholmen till Skolfastigheter i Stockholm AB. Lars Fyrvald Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 263 61 lars.fyrvald@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-02-07 Markanvisning för skola inom del av fastigheten Årsta 1:1 i Liljeholmen

Läs mer

Miljöhandlingsplan för Hässelby- Vällingby stadsdelsnämnd

Miljöhandlingsplan för Hässelby- Vällingby stadsdelsnämnd HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING Dnr 3-647-2012 BILAGA MILJÖHANDLINGSPLAN SID 1 (9) 19 NOVEMBER 2012 Miljöhandlingsplan 2012-2015 för Hässelby- Vällingby stadsdelsnämnd Inledning Stockholms miljöprogram

Läs mer

Områdesplanering för Hagsätra och Rågsved. Utredningsbeslut

Områdesplanering för Hagsätra och Rågsved. Utredningsbeslut Dnr Sida 1 (6) 2016-10-17 Handläggare Nicole Roos 08-508 266 16 Till Exploateringsnämnden 2016-11-10 Områdesplanering för Hagsätra och Rågsved. Utredningsbeslut Förslag till beslut 1. Exploateringsnämnden

Läs mer

Yttrande över revisorernas årsrapport 2018 avseende KuN/kulturförvaltningen

Yttrande över revisorernas årsrapport 2018 avseende KuN/kulturförvaltningen Kulturförvaltningen Administrativa staben Sida 1 (8) 2019-04-03 Handläggare Magnus Hjort Telefon: 08-508 31 986 Till Kulturnämnden 2019-06-18 Yttrande över revisorernas årsrapport 2018 avseende KuN/kulturförvaltningen

Läs mer

Naturreservat för Årsta skog och Årsta holmar. Lägesrapport

Naturreservat för Årsta skog och Årsta holmar. Lägesrapport Dnr Sida 1 (5) 2017-05-24 Handläggare Hampus Olesund 08-508 266 55 Till Exploateringsnämnden 2017-06-08 Naturreservat för Årsta skog och Årsta holmar. Lägesrapport Förslag till beslut 1. Lägesrapporten

Läs mer

Nytt program för upphandling och inköp. Stefan Nordin stadsledningskontoret

Nytt program för upphandling och inköp. Stefan Nordin stadsledningskontoret Nytt program för upphandling och inköp Stefan Nordin stadsledningskontoret The Capital of Scandinavia Nytt program för upphandling och inköp Program ersätter policy i enlighet med staden intention att

Läs mer

Så styrs Stockholm PÅ VÄG MOT VÄRLDSKLASS

Så styrs Stockholm PÅ VÄG MOT VÄRLDSKLASS , borgarrådssekreterare 2014-05-28 Så styrs Stockholm PÅ VÄG MOT VÄRLDSKLASS Så här fungerar Stockholms stad 868 000 invånare VÄLJER 38 500 medarbetare inom Stockholms stad samt entreprenörer i stadens

Läs mer