Åsa Forssell, Anna-Kirsti Löfgren

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Åsa Forssell, Anna-Kirsti Löfgren"

Transkript

1 Åsa Forssell, Anna-Kirsti Löfgren

2 2(19) I denna skrift frågar vi oss vem som får del av sänkt statlig inkomstskatt. Vi laborerar också med ett tillägg till barnbidraget riktat till ensamstående föräldrar och analyserar dess fördelningseffekter. Vi kallar det vi gör just laborationer, eftersom det inte är fråga om några förslag från vår sida. Analysen möjliggörs genom en omfattande simuleringsmodell 1 med gällande regelverk och verkliga uppgifter om ett stort antal individer (som inkomster, skatter och transfereringar) som bas. Vi gör två laborationer med sänkt statlig inkomstskatt, dels ett bortagande av den s.k. värnskatten, d.v.s. en sänkning av skattesatsen för de högst avlönade, dels en sänkning av skattesatsen för alla som betalar statlig inkomstskatt. Från borgerligt håll finns nämligen önskemål om att sänka den statliga inkomstskatten. Motiven som förs fram är att marginalskatten som den innebär är för hög. Man säger att Sverige inte står sig i den internationella konkurrensen om arbetskraft inom högavlönade yrken. Man säger också att det inte lönar sig att utbilda sig. Sänkt skatt behövs för tillväxt, sägs det. Dessa skattesänkningar skulle innebära minskade skatteintäkter för staten med 2,8 respektive 5,2 miljarder kronor under 22. För individerna som får del av dessa skattelättnader blir dock effekten av mindre betydelse. En skatteminskning på 4 för en person som tjänar 4 kronor per år utgör ju bara 1 procent av hans (för det är oftast män som berörs) bruttoinkomst, liksom en skattesänkning på hela 11 kronor per år endast utgör 2 procent av inkomsten för en höginkomsttagare som tjänar 55 kronor per år. Dessa skattesänkningar måste också ställas mot andra mer angelägna reformer. Fortfarande finns behov av att kompensera för de besparingar som gjordes under 9- talet. Barnfamiljerna och särskilt de ensamstående mödrarna är de som i många studier pekas ut som förlorarna, hushållsekonomiskt sett, under 9-talet. Offentliga sparkrav och följderna av dessa drabbade särskilt barnfamiljerna. Kostnaden för att avskaffa värnskatten räcker till ett tillägg till barnbidraget för ensamstående med barn (ensamståendetillägg) på 65 kronor i månaden per barn under 18 år (d.v.s. 7 8 kronor per år och barn), vilket skulle innebära en avsevärt förbättrad situation för många familjer. För en ensamstående mamma med två barn och en inkomst på 16 kronor i månaden innebär det ensamståendetillägg som vi laborerar med en inkomstökning motsvarande drygt 8 procent av hennes bruttoinkomst (och en ännu större andel av hennes disponibla inkomst). 1 Vi använder simuleringsmodellen Fasit 1999, version 3 (reviderad).

3 3(19) Statlig inkomstskatt betalas av individer som har en beskattningsbar inkomst som överstiger kronor om året (år 22), vilket motsvarar en inkomst på omkring 24 2 kronor i månaden 2. Den statliga inkomstskatten utgörs av 2 procent på beskattningsbara förvärvsinkomster som överstiger denna gräns och ytterligare 5 procent på inkomster som överstiger en högre gräns på kronor (år 22) 3. Det är de extra 5 procenten som kallas värnskatt. 3 procent av alla inkomsttagare beräknas betala värnskatt år 22. Om värnskatten tas bort påverkas alltså inte skatten för inkomsttagare med årsinkomster under 43 9 kronor om året (vilket motsvarar en beskattningsbar inkomst på kronor). Storleken på skatteminskningen för inkomsttagare med beskattningsbara inkomster över kronor varierar med storleken på individens inkomst. De som har beskattningsbara inkomster nära gränsen (<43 kronor) får en skattesänkning som understiger 1 kronor. Skattesänkningen stiger både absolut och relativt med ökad inkomst (tabell 1). Tabell 1 Skatteminskning med slopad värnskatt för olika inkomstnivåer, i kronor och i procent av den beskattningsbara förvärvsinkomsten Beskattningsbar inkomst kr % <=414.2,% ,4% ,23% ,41% ,93% ,96% ,31% ,48% Marginalskatten för individer som betalar statlig skatt uppgår till 5-55 procent, om man räknar med en genomsnittlig kommunalskatt på 3 procent. Om man tar bort värnskatten, så minskas alltså marginalskatten för individer med inkomster över kronor per år från 55 till 5 procent. 2 Skiktgränsen gällande beskattningsbar inkomst på kronor motsvarar en brytpunkt gällande taxerad inkomst på 29 1 kronor. Skillnaden utgörs av grundavdraget och avdraget för allmän pensionsavgift. 3 Skiktgränsen gällande beskattningsbar inkomst på kronor motsvarar en brytpunkt gällande taxerad inkomst på 43 9 kronor. Skillnaden utgörs av grundavdraget och avdraget för allmän pensionsavgift.

4 4(19) Om värnskatten slopas år 22 innebär det minskade skatteintäkter på 2,8 miljarder kronor, vilket motsvarar,6 procent av individskatten år 22 eller 9,5 procent av den statliga inkomstskatten (år 2). Eftersom värnskatten betalas av individer med mycket höga inkomster tillfaller så gott som hela skattesänkningen, eller närmare bestämt 99,4 procent, den tiondel av skattebetalarna som har de högsta nettoinkomsterna. Som en följd av att de flesta höginkomsttagare är män är det främst män som gynnas av ett borttagande av värnskatten. Endast 1 procent av skattesänkningen skulle tillfalla kvinnor. Hur skattesänkningen fördelas på olika åldersgrupper visas i diagram 1 nedan. Här framgår det att den övervägande delen av skattesänkningen (omkring 64 procent) tillfaller åldersgruppen 4-59 år, d.v.s. de åldrarna där man finner den högsta andelen förvärvsarbetande som också har hunnit etablera sig i yrkeslivet. Diagram 1 Procentuell fördelning på åldersgrupper av skattesänkningen som följer av slopad värnskatt 22 2% 18% 16% 14% 12% 1% 8% 6% 4% 2% % Ovan har ingen hänsyn tagits till att antalet individer/skattebetalare inte är detsamma i de olika grupperna. Resultaten kan vara missvisande om grupperna är väldigt olika stora. I diagram 2 nedan visas därför hur stor skattesänkning varje skattebetalare skulle få om den totala skattesänkningen per åldersgrupp skulle fördelas på alla skattebetalare i den åldersgruppen.

5 5(19) Diagram 2 Skattesänkning per skattebetalare i olika åldrar om skattesänkningen som följer av slopad värnskatt 22 fördelas lika på alla i varje åldersgrupp Totalt (18+) Om alla skattebetalare (>17 år) skulle få lika stor del av en skattesänkning på 2,8 miljarder kronor skulle alla få 413 kronor lägre skatt år 22. Slopad värnskatt ger mer än 413 kronor till åldersgrupperna år och mindre än 413 kronor till de yngsta (18-34 år) och de äldsta skattebetalarna (65 år och äldre). Störst genomsnittlig skattesänkning går till åldersgruppen 4-44 år, nära 9 kronor per individ. Därefter följer åldrarna år med omkring 7 kronor per individ. Åldersgruppen 6-64 år får ungefär 65 kronor och åldersgruppen år får ungefär 55 kronor per individ. Ett annat sätt att studera effekterna av den slopade värnskatten är att se hur hushållens disponibla inkomster förändras. Det hushållsbegrepp som vi använder är kosthushåll, vilka omfattar personer som bor i samma bostad och i någon mån har gemensam ekonomi och kosthållning. För att det ska vara relevant att jämföra hushållens inkomster måste man också ta hänsyn till hushållets storlek och sammansättning, vilket brukar kallas hushållets försörjningsbörda. Vi studerar därför disponibel inkomst per konsumtionsenhet som också kallas justerad disponibel inkomst. Om hushållen rangordnas efter storleken på sina justerade disponibla inkomster och därefter delas in i tio lika stora grupper, får man hushållens decilindelning. Förändringen till följd av slopad värnskatt i den genomsnittliga justerade disponibla inkomsten för hushållens decilindelning visas i diagram 3 nedan. Som väntat stiger den genomsnittliga disponibla inkomsten nästan bara för hushållen i den tionde decilen, medan den knappt påverkas alls för övriga hushåll.

6 6(19) Diagram 3 genomsnittlig disponibel inkomst per konsumtionsenhet vid slopad värnskatt 22, med uppdelning på decilgrupper (konstanta) 2 5,9%,8% 2,7%,6% 1 5,5% ,4%,3%,2%,1%,% genomsnittlig disponibel inkomst/k.e. (i kr) genomsnittlig disponibel inkomst/k.e. (i %) Diagram 4 visar hur slopad värnskatt påverkar de justerade disponibla inkomsterna i olika åldersgrupper (hushållsföreståndarens ålder). Diagrammet visar samma mönster som diagram 1 och 2; de äldsta och de yngsta får i stort sett oförändrade disponibla inkomster, medan grupperna med störst andel personer i förvärvsaktiv ålder som hunnit etablera sig på arbetsmarknaden i något olika hög grad får mer pengar att röra sig med. Diagram 4 genomsnittlig disponibel inkomst per konsumtionsenhet vid slopad värnskatt 22, med uppdelning på hushållsföreståndarens ålder 7,5% 6,45%,4% 5,35% 4,3%,25% ,2%,15%,1%,5%,% genomsnittli g disponibel inkomst/k.e. (i kr) genomsnittli g disponibel inkomst/k.e. (i %)

7 7(19) Av diagram 5 framgår att samboende får en ökad justerad disponibel inkomst som överstiger genomsnittet. Samboende med barn får störst ökning mätt i kronor, medan samboende utan barn får störst ökning mätt i procent (samboende utan barn har en högre justerad disponibel inkomst i utgångsläget). Ensamstående utan barn och äldre hushåll får en mycket liten ökning av den genomsnittliga disponibla inkomsten justerad för försörjningsbörda, eftersom det finns mycket få höginkomsttagare i dessa grupper. Diagram 5 genomsnittlig disponibel inkomst per konsumtionsenhet vid slopad värnskatt 22, med uppdelning på familjetyp 1 2,7% 1,6% 8,5%,4% 6,3% 4,2% 2,1%,% ens m barn samb m barn ens u barn samb u barn hush u barn hf>65 totalt genomsnittlig disponibel inkomst/k.e. (i kr) genomsnittlig disponibel inkomst/k.e. (i %) Ett borttagande av värnskatten påverkar endast de ca 3 procent av skattebetalarna som har de allra högsta inkomsterna. I det följande studerar vi effekterna av en sänkning av skattesatsen för alla som betalar statlig inkomstskatt, vilka utgör ungefär procent av skattebetalarna. Sänkningen konstrueras som en sänkning av båda skattesatserna för statlig inkomstskatt, dels en sänkning av värnskatten från 25 till 2 procent (enligt tidigare avsnitt), dels en sänkning från 2 till 17 procent för beskattningsbara inkomster mellan kronor och kronor. Denna sänkning av den statliga skatten innebär en marginalskattesänkning från 55 till 5 procent för individerna med de högsta inkomsterna och en sänkning av marginalskatten från 5 till 47 procent för övriga som betalar statlig inkomstskatt.

8 8(19) Skatteminskningen för individer med inkomster nära gränsen för statlig inkomstskatt blir liten och den stiger både absolut och relativt med högre inkomst (tabell 2). För en beskattningsbar inkomst på drygt 4 kronor uppgår skattesänkningen till ungefär 1 procent eller 4 kronor. Tabell 2 Skatteminskning med minskad statlig inkomstskatt för olika inkomstnivåer, i kronor och i procent av den beskattningsbara inkomsten Beskattningsbar inkomst kr % <=273.8,% ,7% ,26% ,65% ,95% ,33% ,% ,94% ,35% ,18% ,45% ,59% Minskad statlig skatt genom en sänkning av skattesatserna från 2 till 17 procent på inkomster mellan och kronor och från 25 till 2 procent på inkomster över kronor skulle leda till minskade skatteintäkter på 5,2 miljarder kronor år 22. Detta motsvarar 1,1 procent av individskatten eller 17,6 procent av den totala statliga inkomstskatten. Denna skattesänkning tillfaller, i likhet med slopad värnskatt, uteslutande individer med höga inkomster. 91 procent, eller 4,7 miljarder kronor, tillfaller den tiondel av den vuxna befolkningen som har de högsta nettoinkomsterna. 8 procent, eller,4 miljarder, tillfaller den tiondel som har de näst högsta nettoinkomsterna. Precis som vid ett borttagande av värnskatten är det främst män som gynnas av den sänkning av den statliga inkomstskatten som vi laborerar med. Detta då de flesta höginkomsttagare är män. 15 procent av skattesänkningen skulle tillfalla kvinnor. Hur skattesänkningen fördelas på olika åldersgrupper visas i diagram 6 nedan. Mönstret liknar det som gäller vid slopad värnskatt; den övervägande delen av skattesänkningen (omkring 62 procent) tillfaller åldersgruppen 4-59 år, dvs de åldrarna där man finner den högsta andelen förvärvsarbetande som också har hunnit

9 9(19) etablera sig i yrkeslivet, en mindre andel går till mellanåldrarna 3-34 år respektive 6-64 år och nästan ingen del av skattesänkningen tillfaller de yngsta och de äldsta i den vuxna befolkningen. Diagram 6 Procentuell fördelning på åldersgrupper av skattesänkningen som följer av minskad statlig inkomstskatt 22 2% 18% 16% 14% 12% 1% 8% 6% 4% 2% % För att ta hänsyn till att antalet individer/skattebetalare inte är detsamma i de olika åldersgrupperna har skattesänkning per skattebetalare och åldersgrupp beräknats (diagram 7). Diagram 7 Skattesänkning per skattebetalare i olika åldrar om skattesänkningen som följer av minskad statlig inkomstskatt 22 fördelas lika på alla i varje åldersgrupp Totalt (18+)

10 1(19) Om alla skattebetalare (>17 år) skulle få lika stor del av en skattesänkning på 5,2 miljarder skulle alla få 761 kronor lägre skatt år 22. Minskad statlig inkomstskatt ger i likhet med slopad värnskatt mer än genomsnittet till åldersgrupperna år och mindre än genomsnittet till de yngsta (18-34 år) och de äldsta skattebetalarna (65 år och äldre). Störst genomsnittlig skattesänkning går även här till åldersgruppen 4-44 år. Även resterande rangordning är densamma som vid slopad värnskatt. Hushållens disponibla inkomster justerade för försörjningsbörda påverkas som väntat mest för den tiondel av hushållen som har de högsta inkomsterna (diagram 8). Den genomsnittliga ökningen av justerad disponibel inkomst är 1,3 procent för hushållen i den tionde decilen, medan övriga hushåll knappt påverkas alls, bortsett möjligen från den nionde decilen som får en ökning av den genomsnittliga disponibla inkomsten med knappt,4 procent. Diagram 8 genomsnittlig disponibel inkomst per konsumtionsenhet vid minskad statlig inkomstskatt 22, med uppdelning på decilgrupper (konstanta) 4 5 1,4% 4 1,2% ,% 2 5,8% 2,6% ,4%,2% genomsnittlig disponibel inkomst/k.e. (i kr) ,% genomsnittlig disponibel inkomst/k.e. (i %) Den genomsnittliga ökningen av justerad disponibel inkomst uppdelat på åldersgrupper, som visas i diagram 9 nedan, följer samma mönster som tidigare åldersfördelade diagram, bortsett från att nivån är högre.

11 11(19) Diagram 9 genomsnittlig disponibel inkomst per konsumtionsenhet vid minskad statlig inkomstskatt 22, med uppdelning på hushållsföreståndarens ålder 1 2,8% 1,7%,6% 8,5% 6,4% ,3%,2%,1%,% genomsnittli g disponibel inkomst/k.e. (i kr) genomsnittli g disponibel inkomst/k.e. (i %) Även en uppdelning på familjetyper ger liknande resultat som tidigare, om än med högre nivåer då det rör sig om en större skattesänkning. De samboendes disponibla inkomster ökar mest, medan äldre och ensamstående med barn knappt märker av någon förändring. Diagram 1 genomsnittlig disponibel inkomst per konsumtionsenhet vid minskad statlig inkomstskatt 22, med uppdelning på familjetyp 1 2,7% 1,6% 8,5%,4% 6,3% 4 2 ens m barn samb m barn ens u barn samb u barn hush u barn hf>65 totalt,2%,1%,% genomsnittlig disponibel inkomst/k.e. (i kr) genomsnittlig disponibel inkomst/k.e. (i %)

12 12(19) Som ett alternativ till att minska värnskatten har vi laborerat med ett tillägg till barnbidraget riktat till ensamstående föräldrar. I vårt exempel får varje person som har fyllt 18 år, är ensamstående och har barn under 18 år ett tillägg till barnbidraget med 65 kronor per barn och månad, vilket motsvarar 7 8 kronor per barn och år. Vår konstruktion innebär att föräldrar som är gifta eller sammanboende med någon annan än barnens andra förälder inte betraktas som ensamstående och därför inte får något ensamståendetillägg. Hur systemet skulle utformas vid delad vårdnad om barn har vi inte funderat närmare på. Vi har i tidigare avsnitt visat att ett borttagande av värnskatten kostar 2,8 miljarder kronor. Det ensamståendetillägg till barnbidraget som vi skissat på ovan skulle innebära lika stora bruttokostnader, nämligen 2,8 miljarder kronor. Vi har här inte tagit hänsyn till hur ett tillägg till barnbidraget skulle påverka andra transfereringar, såsom socialbidrag och bostadsbidrag. Om socialbidragen, för dem som får sådant, reduceras lika mycket som barnbidragen ökar så skulle kommunernas utgifter minska med ett par hundra miljoner kronor. Beroende på hur regelverket utformas är det alltså möjligt att ett tillägg till barnbidraget skulle medföra minskade utgifter för offentlig sektor och minskade marginaleffekter för den som får skattereduktionen. Eftersom barnen, när föräldrarna inte lever tillsammans, oftare bor hos mamman än pappan tillfaller ett ensamståendetillägg till barnbidraget till 85 procent kvinnor. Hur ensamståendetillägget fördelas på olika åldersgrupper visas i diagram 11 nedan. Här framgår det att den övervägande delen av den totala kostnaden (omkring 7 procent) tillfaller åldersgruppen 3-44 år, d.v.s. där man kan vänta sig att återfinna många föräldrar.

13 13(19) Diagram 11 Procentuell fördelning på åldersgrupper av kostnaden som följer av ensamståendetillägg till barnbidraget år 22 35% 3% 25% 2% 15% 1% 5% % På individuell bas tillfaller ett ensamståendetillägg till barnbidraget personer i alla inkomstgrupper, men till största delen tillfaller den medelinkomsttagare. Diagram 12 nedan visar hur ensamståendetillägget skulle fördela sig på decilgrupper baserade på individernas nettoinkomster. Diagram 12 Procentuell fördelning på decilgrupper (baserade på individernas nettoinkomster) av den sammanlagda kostnaden för ett ensamståendetillägg till barnbidraget år 22 18% 16% 14% 12% 1% 8% 6% 4% 2% % decilgrupp

14 14(19) Om man i stället för att se på hur ett ensamståendetillägg till barnbidraget fördelar sig på grupper av individer betraktar förändringen i hushållens justerade disponibla inkomster blir bilden något annorlunda. I diagram 13 ser vi att, justerat för försörjningsbörda förändrar ensamståendetillägget till störst del den genomsnittliga disponibla inkomsten, för den tiondel av hushållen med näst lägst disponibla inkomster. Förändringen i genomsnittlig disponibel inkomst för de 3 procent av hushållen med högst disponibla inkomster per konsumtionsenhet är i det närmaste obetydlig. Den procentuella förändringen i genomsnittlig disponibel inkomst justerad för försörjningsbörda förstärker bilden av att ett ensamståendetillägg till barnbidraget är mer betydelsefull för hushåll med låga inkomster än med höga. Diagram 13 genomsnittlig disponibel inkomst per konsumtionsenhet med ett ensamståendetillägg till barnbidraget 22, med uppdelning på decilgrupper (konstanta) 8 1,2% ,%,8% 4,6% 3 2 1,4%,2% decilgrupp,% kronor procent Den genomsnittliga disponibla inkomsten justerad för försörjningsbörda ökar med 1 25 kr, eller nästan en procent om man studerar gruppen hushåll med barn samlat (d.v.s. utan uppdelning på ensamstående och samboende). För hushåll med en ensamstående förälder är motsvarande ökning 4 71 kr, eller lite drygt 5 procent.

15 15(19) Tillägget förändrar den genomsnittliga disponibla inkomsten justerad för försörjningsbörda främst för hushåll där hushållsföreståndaren är 3-44 år. Detta visas i diagram 14. Diagram 14 genomsnittlig disponibel inkomst per konsumtionsenhet med ett ensamståendetillägg till barnbidraget 22, med uppdelning på hushållsföreståndarens ålder 8,7% 7,6% 6,5% 5 4 3,4%,3% 2,2% 1,1%,% Hushållsföreståndarens ålder förändring i kronor förändring i procent

16 16(19) Tabell 3: Sammanfattande information om våra laborationer Beskrivning Slopad värnskatt Statliga inkomstskatten för inkomster över kr minskas från 25 till 2 % Minskad statlig inkomstskatt Tillägg till barnbidraget för ensamstående med barn Statliga inkomstskatten minskas från 25 till 2 procent för inkomster över kr och från 2 till 17 % för inkomster mellan och kr Ensamstående med barn får ett tillägg till barnbidraget med 65 kronor per månad och barn under 18 år. Antal berörda individer/ hushåll 3 % av alla inkomsttagare beräknas betala värnskatt år 22 4 Omkring 17 % av alla inkomsttagare beräknas betala statlig skatt år 22 5 Omkring 39 barn lever i hushåll med ensamstående föräldrar. Av de ensamstående föräldrarna är cirka 85 % kvinnor. Kostnad för staten år 22 Fördelningspolitiska effekter 2,8 miljarder kr Gynnar höginkomsttagar e regressiv fördelningsprofil 5,2 miljarder kr Gynnar höginkomsttagar e regressiv fördelningsprofil 2,8 miljarder kr (brutto) Gynnar ensamstående med barn progressiv fördelningsprofil (på hushållsnivå). 4 Fördelningseffekter av moderaternas skattepolitik (dec. 21), Christer Persson och Emma Lennartsson 5 Regeringens proposition 21/22:1 (Volym 1, s 183)

17 17(19) Tabell 4: Procentuell fördelning på decilgrupper (individer över 17 år), år 22 Decilgrupp Skatteminskning vid slopad värnskatt Skatteminskning vid minskad statlig inkomstskatt Total kostnad för ensamståendetillägg till barnbidraget 1,,2 8,64 2,11,1 5,89 3,, 7,55 4,,2 11,36 5,11,1 15,52 6,,8 14,99 7,11,19 11,1 8,7,29 8,22 9,21 8,5 1, ,4 91,16 6,1 Totalt 1, 1, 1, Tabell 5: Procentuell fördelning på kvinnor och män, år 22 Kön Skatteminskning vid slopad värnskatt Skatteminskning vid minskad statlig inkomstskatt Total kostnad för ensamståendetillägg till barnbidraget Män 89,17 84,51 15,27 Kvinnor 1,83 15,49 84,73 Totalt 1, 1, 1,

18 18(19) Tabell 6: Procentuell fördelning på åldersgrupper, år 22 Ålder Skatteminskning vid slopad värnskatt Skatteminskning vid minskad statlig inkomstskatt Total kostnad för ensamståendetillägg till barnbidraget 18-24,7,19 2, ,39 1,75 7, ,57 7,83 17, ,96 12,9 28, ,86 16,7 21, ,16 13,88 13, ,71 17,9 7, ,24 13,8 1, ,54 9,51, ,44 3,66, ,56 1,48, 75-79,67,77,14 8+,82 1,6, Totalt 1, 1, 1, Tabell 7: Förändring av disponibel inkomst per konsumtionsenhet för kosthushåll fördelad på decilgrupper, år 22 Decilgrupp Slopad värnskatt Minskad statlig inkomstskatt Ensamståendetillägg till barnbidraget % kr % kr % kr 1, 2,1 3, , 1,1 4, , 1,1 1, , 2,2 15, ,1 6,4 43, ,2 2,8 93, ,4 55,14 185,6 8 8,6 9,17 264,2 37 9,13 236,37 691,1 16 1, , ,1 25 Totalt,21 281,41 534,18 235

19 19(19) Tabell 8: Förändring av disponibel inkomst per konsumtionsenhet för kosthushåll fördelad på familjetyper, år 22 Familjetyp Slopad värnskatt Minskad statlig inkomstskatt Ensamståendetillägg till barnbidraget % kr % kr % kr Ensamstående,13 116, , med barn -17 år Samboende med,39 473,66 86, barn -17 år Ensamstående,17 229,37 479, utan barn -17 år Samboende utan,3 551, , barn -17 år Hushåll utan barn,8 92,16 184, -17 år, hf>65 år Totalt,21 281,41 534, Tabell 9: Förändring av disponibel inkomst per konsumtionsenhet för kosthushåll fördelad på hushållsföreståndarens ålder, år 22 Hushållsföre ståndarens ålder Slopad värnskatt Minskad statlig inkomstskatt Ensamståendetillägg till barnbidraget % kr % kr % kr 18-24, 3,2 16, ,2 2,12 145, ,18 245,41 541, ,28 343,53 66, ,45 576,73 941, ,29 378,54 714, ,33 52,61 97, ,29 487,55 942, ,31 519,55 98, ,18 252,34 481, ,8 97,15 177, 75-79,3 31,7 84,1 7 8+,4 39,8 85, 1 Totalt,21 281,41 534,18 235

Finansdepartementet. Sänkt skatt för pensionärer

Finansdepartementet. Sänkt skatt för pensionärer Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2017/01434/S1 Sänkt skatt för pensionärer Mars 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Lagtext... 4 3 Bakgrund... 7 4 Överväganden och förslag...

Läs mer

Ett ytterligare steg för att ta bort skillnaden i beskattning mellan löneinkomst och pension

Ett ytterligare steg för att ta bort skillnaden i beskattning mellan löneinkomst och pension Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2018/02415/S1 Ett ytterligare steg för att ta bort skillnaden i beskattning mellan löneinkomst och pension Juni 2018 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...

Läs mer

Ytterligare skattesänkningar för personer över 65 år

Ytterligare skattesänkningar för personer över 65 år Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2019/02411/S1 Ytterligare skattesänkningar för personer över 65 år Juni 2019 1 1 Sammanfattning Inför budgetpropositionen för 2020 är det angeläget att

Läs mer

En tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer

En tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer 2010-03-27 En tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer Sverige ser ut att ha klarat sig igenom finanskrisen bättre än många andra länder. Aktiva insatser för jobben och välfärden, tillsammans med

Läs mer

Redovisa om möjligt hur förändringarna 2016 i kronor samt andel av disponibel inkomst påverkar inkomstfördelningen mellan män och kvinnor.

Redovisa om möjligt hur förändringarna 2016 i kronor samt andel av disponibel inkomst påverkar inkomstfördelningen mellan män och kvinnor. 2015-08-25 Dnr 2015:1213 Redovisa de offentligfinansiella effekterna åren 2016-2019 av att 1) höja gränsen för reseavdraget till 18 000 kronor för personer som bor i kommungrupp 1-4 samt sänka gränsen

Läs mer

Skattereduktion för hushållstjänster år 2008

Skattereduktion för hushållstjänster år 2008 Landsorganisationen i Sverige 2010-03-16 1(7) Enheten för ekonomisk politik och arbetsmarknad, EOA Anna-Kirsti Löfgren Skattereduktion för hushållstjänster år 2008 Individer År 2008 fick 90 400 individer,

Läs mer

Finansdepartementet. Begränsad uppräkning av skiktgränserna för statlig inkomstskatt för 2018

Finansdepartementet. Begränsad uppräkning av skiktgränserna för statlig inkomstskatt för 2018 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2017/01365/S1 Begränsad uppräkning av skiktgränserna för statlig inkomstskatt för 2018 Mars 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till

Läs mer

Ytterligare skattesänkning för pensionärer

Ytterligare skattesänkning för pensionärer Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ytterligare skattesänkning för pensionärer Maj 2010 1 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229)...4

Läs mer

2013-10-04 Dnr 2013:1474

2013-10-04 Dnr 2013:1474 2013-10-04 Dnr 2013:1474 I rapporten redovisas en fördelningsanalys av regeringens budgetproposition för 2014. Förslagen analyseras i förhållande till gällande regler. I denna promemoria redovisas direkta

Läs mer

BRIEFING PAPER #17. Avskaffa barnbidraget. Isak Kupersmidt. april 2018 SAMMANFATTNING

BRIEFING PAPER #17. Avskaffa barnbidraget. Isak Kupersmidt. april 2018 SAMMANFATTNING BRIEFING PAPER #17 april 218 Avskaffa barnbidraget Isak Kupersmidt SAMMANFATTNING Den 1 mars 218 höjde regeringen barnbidraget och studiehjälpen med syftet att stärka barnfamiljernas ekonomi. Den här rapporten

Läs mer

JOBBAR DU HELTID ÄR DU RIK. - Så blev (nästan) alla Sveriges heltidsjobbare till de nya rika i den politiska debatten

JOBBAR DU HELTID ÄR DU RIK. - Så blev (nästan) alla Sveriges heltidsjobbare till de nya rika i den politiska debatten JOBBAR DU HELTID ÄR DU RIK - Så blev (nästan) alla Sveriges heltidsjobbare till de nya rika i den politiska debatten SAMMANFATTNING De Rödgröna har sedan hösten 29 drivit kampanj mot de skattesänkningar

Läs mer

FÖRDELNINGSANALYS 2010-2011

FÖRDELNINGSANALYS 2010-2011 UTREDNINGSTJÄNSTEN Tommy Lowén Tfn: 08-786 5661 PM 2010-04-26 Dnr 2010:0752 FÖRDELNINGSANALYS 2010-2011 En analys av fördelningseffekterna av de förslag som enligt Socialdemokraterna kommer att presensteras

Läs mer

MER KVAR AV LÖNEN LÅNGSIKTIGT ANSVAR FÖR JOBBEN

MER KVAR AV LÖNEN LÅNGSIKTIGT ANSVAR FÖR JOBBEN MER LÅNGSIKTIGT ANSVAR FÖR JOBBEN I höstens budget vill Moderaterna genomföra ytterligare skattelättnader för dem som jobbar, sänkt skatt för pensionärer och en höjning av den nedre brytpunkten för statlig

Läs mer

TYPFALLSBERÄKNINGAR MED RÖDGRÖNA FÖRSLAG

TYPFALLSBERÄKNINGAR MED RÖDGRÖNA FÖRSLAG U T R E D N I N G S T J Ä N S T E N Brigitta Hultblad Tfn: 08-786 54 08 Måns Hector Tfn: 08-786 56 35 PM 2010-10-22 Dnr 2010:1599 TYPFALLSBERÄKNINGAR MED RÖDGRÖNA FÖRSLAG Vi skulle vilja ha en uppdatering

Läs mer

Skatte- och tullavdelningen. Avskaffad övre skiktgräns för statlig inkomstskatt (s.k. värnskatt)

Skatte- och tullavdelningen. Avskaffad övre skiktgräns för statlig inkomstskatt (s.k. värnskatt) Finansdepartementet Fi2019/02421/S1 Skatte- och tullavdelningen Avskaffad övre skiktgräns för statlig inkomstskatt (s.k. värnskatt) Juni 2019 1 Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås

Läs mer

av arbetet, lönen och skatterna Inkomstfördelningen som resultat Juni 2010 Har skattesystemets omfördelningseffekter överdrivits?

av arbetet, lönen och skatterna Inkomstfördelningen som resultat Juni 2010 Har skattesystemets omfördelningseffekter överdrivits? Inkomstfördelningen som resultat av arbetet, lönen och skatterna Har skattesystemets omfördelningseffekter överdrivits? Juni 2010 Eva Löfbom Omslag: Emelie Ek är ansvarig för sociala medier på Volkswagen

Läs mer

Familjeekonomi. Från småbarn till tonåring

Familjeekonomi. Från småbarn till tonåring 87 Familjeekonomi Se tabellerna 10 i Barn och deras familjer 2001 Del 1 Tabeller Barnens ekonomiska standard bestäms huvudsakligen av föräldrarnas inkomster tillsammans med samhälleliga bidrag och ersättningar.

Läs mer

Begränsad avdragsrätt för privat pensionssparande Avdragsrätten för privat pensionssparande sänks från 12 000 till 1 800 kronor per år.

Begränsad avdragsrätt för privat pensionssparande Avdragsrätten för privat pensionssparande sänks från 12 000 till 1 800 kronor per år. Aktuell analys 10 oktober 2014 Effekter av skatteförslag från nya regeringen Den nya regeringen har lämnat några skatteförslag på remiss. De som arbetar och tjänar över 50 000 kronor per månad får betala

Läs mer

Begränsad avdragsrätt för privat pensionssparande Avdragsrätten för privat pensionssparande sänks från 12 000 till 1 800 kronor per år.

Begränsad avdragsrätt för privat pensionssparande Avdragsrätten för privat pensionssparande sänks från 12 000 till 1 800 kronor per år. Aktuell analys 10 oktober 2014 Skatteförslag från nya regeringen Den nya regeringen har lämnat några skatteförslag på remiss. De som arbetar och tjänar över 50 000 kronor per månad får betala mer i skatt

Läs mer

Tekniskt appendix. Pensioner. Konsumtionsskatter. Uträkning av statsfinansiell effekt

Tekniskt appendix. Pensioner. Konsumtionsskatter. Uträkning av statsfinansiell effekt Tekniskt appendix Pensioner I Sverige tjänar man in till den allmänna pensionen på inkomster upp till 40 000 kr i månaden. Avsättningen är 17,21 procent av inkomsten. Eftersom brytpunkten för statlig skatt

Läs mer

SANNINGEN OM MILJONÄRERNA DIN GUIDE TILL DEN NYA SYMBOLPOLITIKEN. Det blir knappast miljonärerna som betalar skattehöjningarna.

SANNINGEN OM MILJONÄRERNA DIN GUIDE TILL DEN NYA SYMBOLPOLITIKEN. Det blir knappast miljonärerna som betalar skattehöjningarna. SANNINGEN OM MILJONÄRERNA DIN GUIDE TILL DEN NYA SYMBOLPOLITIKEN Det blir knappast miljonärerna som betalar skattehöjningarna. SAMMANFATTNING Särskilt Socialdemokraterna har sedan hösten 29 drivit kampanj

Läs mer

Ska världens högsta marginalskatter bli ännu högre? - en granskning av S, V och MP:s förslag till avtrappning av jobbskatteavdraget

Ska världens högsta marginalskatter bli ännu högre? - en granskning av S, V och MP:s förslag till avtrappning av jobbskatteavdraget Ska världens högsta marginalskatter bli ännu högre? - en granskning av S, V och MP:s förslag till avtrappning av jobbskatteavdraget 2013-10-15 Moderaterna i riksdagens skatteutskott Inledning... 3 1. Marginalskatterna

Läs mer

Höjd beloppsgräns vid avdrag för resor till och från arbetet

Höjd beloppsgräns vid avdrag för resor till och från arbetet Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Höjd beloppsgräns vid avdrag för resor till och från arbetet Juni 2016 1 1 Sammanfattning Inför budgetpropositionen för 2017 är det angeläget att skatteförslag

Läs mer

Sänkt pensionärsskatt äts upp av andra skatter

Sänkt pensionärsskatt äts upp av andra skatter Pressmeddelande 19 april 2017 Sänkt pensionärsskatt äts upp av andra skatter Sänkt skatt för pensionärer och långtidssjukskrivna, och höjd skatt för höginkomsttagare är några av de förslag inför 2018 som

Läs mer

VÄSTERNORRLAND OCH SKATTERNA SÅ MYCKET HAR VÄSTERNORRLANDS LÄN TJÄNAT PÅ SÄNKT SKATT PÅ ARBETE, KOMMUN FÖR KOMMUN OCH SKATT FÖR SKATT

VÄSTERNORRLAND OCH SKATTERNA SÅ MYCKET HAR VÄSTERNORRLANDS LÄN TJÄNAT PÅ SÄNKT SKATT PÅ ARBETE, KOMMUN FÖR KOMMUN OCH SKATT FÖR SKATT VÄSTERNORRLAND OCH SKATTERNA SÅ MYCKET HAR VÄSTERNORRLANDS LÄN TJÄNAT PÅ SÄNKT SKATT PÅ ARBETE, KOMMUN FÖR KOMMUN OCH SKATT FÖR SKATT SAMMANFATTNING AV VÅRA RESULTAT Skatt är den klart största utgiften

Läs mer

Resultatindikatorer för den ekonomiska familjepolitiken

Resultatindikatorer för den ekonomiska familjepolitiken Huvudkontoret, avdelningen för analys och prognos Nicklas Korsell Telefon 010-116 91 83 SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG Datum Vår beteckning 2011-06-22 Dnr: 036496-2011 Resultatindikatorer för den ekonomiska

Läs mer

Rapport om VD löner inkomståren 2008-2009

Rapport om VD löner inkomståren 2008-2009 Februari 2011 Rapport om VD löner inkomståren 2008-2009 Rapport från Soliditet Sammanfattande resultat Den genomsnittlige VD:n hade 2009 en inkomst av tjänst på 432 132 kr, vilket var 1,6 gånger mer än

Läs mer

Skillnad på marginalen - en ESO rapport om reformerad inkomstbeskattning

Skillnad på marginalen - en ESO rapport om reformerad inkomstbeskattning Skillnad på marginalen en ESO rapport om reformerad inkomstbeskattning Spencer Bastani Linnéuniversitetet Håkan Selin IFAU 4 juni, 2019 SNS Introduktion I Sverige är marginalskatter på arbetsinkomst olika

Läs mer

Ansvar för jobb och tillväxt Mer kvar av lönen för dem som jobbar

Ansvar för jobb och tillväxt Mer kvar av lönen för dem som jobbar 2013-09-16 Ansvar för jobb och tillväxt Mer kvar av lönen för dem som jobbar Ansvar för jobb och tillväxt Mer kvar av lönen för dem som jobbar Alliansregeringenvillstärkadrivkrafternaförjobbgenomattgelågoch

Läs mer

MEST ÅT DE RIKA Fördelningsstudie av Alliansregeringen politik 2006-2014

MEST ÅT DE RIKA Fördelningsstudie av Alliansregeringen politik 2006-2014 12 MEST ÅT DE RIKA Fördelningsstudie av Alliansregeringen politik 2006-2014 RAPPORTFÖRFATTARE: ERIK HEGELUND OCH DANIEL SUHONEN Katalys Institut för facklig idéutveckling No: 12 MEST ÅT DE RIKA Fördelningsstudie

Läs mer

Rapport om vd-löner inkomståren 2009-2010

Rapport om vd-löner inkomståren 2009-2010 Kvinnliga vd:ar under 45 år ökade sina löner med 5,4 procent 2010, vilket är mer än dubbelt så mycket som en genomsnittlig vd. Men fortfarande tjänar kvinnliga vd:ar klart mindre än manliga. Mars 2012

Läs mer

StatistikInfo. Inkomster i Västerås 2012. Statistiskt meddelande från Västerås stad, Konsult och Service 2014:12. [Skriv text]

StatistikInfo. Inkomster i Västerås 2012. Statistiskt meddelande från Västerås stad, Konsult och Service 2014:12. [Skriv text] StatistikInfo Statistiskt meddelande från Västerås stad, Konsult och Service 2014:12 [Skriv text] Konsult och Service, 721 87 Västerås 021-39 00 00, www.vasteras.se Frida Wahlström, Tfn 021-39 13 55 StatistikInfo

Läs mer

Pressmeddelande 9 april 2014

Pressmeddelande 9 april 2014 Pressmeddelande 9 april 2014 Plus för löntagare men även pensionärer med Alliansregering Vårpropositionen innehöll inte så många oväntade plånboksfrågor den här gången. Men sedan Alliansregeringen tillträdde

Läs mer

Resultatindikatorer för den ekonomiska familjepolitiken med prognos för 2011

Resultatindikatorer för den ekonomiska familjepolitiken med prognos för 2011 Svar på regeringsuppdrag 1 (8) Resultatindikatorer för den ekonomiska familjepolitiken med prognos för 2011 Om denna rapport Indikatorerna i denna rapport är ett urval av de som presenterades i svar på

Läs mer

kronor respektive 14 miljarder kronor. Den lägre summan avser den reducerade skatt pensionärer med pension upp till kronor i månaden har i

kronor respektive 14 miljarder kronor. Den lägre summan avser den reducerade skatt pensionärer med pension upp till kronor i månaden har i I den allmänna debatten om pensioner används begreppet pensionärsskatt för att omtala att pensionärer betalar mer i inkomstskatt i jämförelse med dem som arbetar och får ta del av det så kallade jobbskatteavdraget.

Läs mer

Ett förstärkt jobbskatteavdrag

Ett förstärkt jobbskatteavdrag Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ett förstärkt jobbskatteavdrag September 2009 1 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229)...4

Läs mer

Utbildningsnivå, eftergymnasial utbildning 25-44 år

Utbildningsnivå, eftergymnasial utbildning 25-44 år Folkhälsodata; Ekonomiska och sociala förutsättningar 1 Utbildningsnivå, eftergymnasial utbildning 25-44 år Andel i procent av befolkningen i åldersgruppen 25-44 år 21 37,13 31,3 31,64 27,9 22 38,65 32,26

Läs mer

klyfta mellan de marginalskatter på arbete som medel- och höginkomsttagare

klyfta mellan de marginalskatter på arbete som medel- och höginkomsttagare Sammanfattning Frågan hur skatte- och bidragssystemet bör utformas tillhör de allra mest fundamentala i en modern välfärdsstat. Staten tar in skatt för att finansiera gemensamma angelägenheter som polis

Läs mer

1,6 miljarder till jämlikhetsreformer

1,6 miljarder till jämlikhetsreformer Vänsterpartiet 2016-09-14 1,6 miljarder till jämlikhetsreformer Gruppen med högst inkomster drar idag ifrån övriga befolkningen. I andra ändan av skalan har många svårt att få vardagen att gå ihop ekonomiskt

Läs mer

Skattefridagen 18 juli 2016 Tre dagar senare än i fjol

Skattefridagen 18 juli 2016 Tre dagar senare än i fjol Skattefridagen 18 juli 2016 Tre dagar senare än i fjol Skattefridagen 18 juli 2016 Skattefridagen är den dag på året då den genom snittliga inkomsttagaren tjänat ihop tillräckligt för att kunna betala

Läs mer

Skattenyheter från Visma Spcs

Skattenyheter från Visma Spcs Av Jan-Erik W Persson och Anders Andersson Innehåll 2 000 kr i lönehöjning 2009 men ändå ingen statlig skatt 1 Prisbasbeloppet ökar med 1 800 kr 1 Skiktgränserna för statlig skatt år 2009 höjs med ca 6,4

Läs mer

REMISSVAR (Fi2008/3983) Sänkt skatt på förvärvsinkomster

REMISSVAR (Fi2008/3983) Sänkt skatt på förvärvsinkomster 2008-08-13 Rnr 63.08 Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM REMISSVAR (Fi2008/3983) Sänkt skatt på förvärvsinkomster I promemorian föreslås dels att det så kallade jobbskatteavdraget förstärks och delvis

Läs mer

Skattefridagen 16 juli 2015 Samma dag som i fjol tack vare Alliansens budget

Skattefridagen 16 juli 2015 Samma dag som i fjol tack vare Alliansens budget Skattefridagen 16 juli 2015 Samma dag som i fjol tack vare Alliansens budget Skattefridagen är den dag på året då medelinkomsttagaren har tjänat ihop tillräckligt mycket pengar för att kunna betala årets

Läs mer

PM Dok.bet. PID124950 2015-01-19

PM Dok.bet. PID124950 2015-01-19 1 (13) PM Pensionsutvecklingsavdelningen Stefan Granbom Gunilla Larsson Skatt före och från och med 66-årsåret Kunskaperna om de ekonomiska konsekvenserna i valet mellan att fortsätta att arbeta eller

Läs mer

Närområdesprofil Område: Kista. Antal boende inom området = Antal arbetande inom området =

Närområdesprofil Område: Kista. Antal boende inom området = Antal arbetande inom området = Närområdesprofil Område: Kista Antal boende inom området = 13 941 Antal arbetande inom området = 27 951 Ingående postnummerområden Källa: Posten 2013-04-01 SCB:S Registret över totalbefolkningen 2012-12-31

Läs mer

Sänkt skatt på förvärvsinkomster

Sänkt skatt på förvärvsinkomster Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Sänkt skatt på förvärvsinkomster Juni 2008 1 Innehållsförteckning Inledning och sammanfattning...3 1 Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229);

Läs mer

Resultat indikatorer för den ekonomiska familje politiken

Resultat indikatorer för den ekonomiska familje politiken Social Insurance Report Resultat indikatorer för den ekonomiska familje politiken ISSN 1654-8574 Utgivare: Upplysningar: Försäkringskassan Analys och prognos Mats Johansson 08-58 00 15 42 Jan Almqvist

Läs mer

Familjer och hushåll

Familjer och hushåll Kenth Häggblom, statistikchef Tel. 018-25497 Befolkning 2018:1 12.6.2018 Familjer och hushåll 31.12.2017 Statistiken för 2017 visar att den genomsnittliga hushållsstorleken är 2,09 personer, vilket är

Läs mer

Simuleringar för kartläggning av ekonomiskt utbyte av arbete Ekonomiskt utbyte av att arbeta jämfört med att inte arbeta 2017

Simuleringar för kartläggning av ekonomiskt utbyte av arbete Ekonomiskt utbyte av att arbeta jämfört med att inte arbeta 2017 Sammanfattning Sverige har haft en ökande nettoinvandring sedan 1980-talet och flyktingar har kommit att utgöra en stor andel av de som invandrat. Hur väl utrikes födda integreras i samhället och kan etablera

Läs mer

Hushållens ekonomiska standard

Hushållens ekonomiska standard Hushållens ekonomiska standard Sta Hushållens ekonomiska standard Innehåll Innehåll Hushållens ekonomiska standard... 5 De totala beloppen för olika inkomstslag... 6 Inkomstspridning... 7 Ekonomisk standard

Läs mer

Resultatindikatorer för den ekonomiska familjepolitiken

Resultatindikatorer för den ekonomiska familjepolitiken SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG Datum Vår beteckning Huvudkontoret, avdelningen för analys och prognos 2012-06-04 Dnr: 005553-2012 Avser punkt 5 Resultatindikatorer för den ekonomiska familjepolitiken KORT OM

Läs mer

Hushållens ekonomiska standard

Hushållens ekonomiska standard STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(13) Hushållens ekonomiska standard Den ekonomiska standarden, (medianvärdet för den disponibla inkomsten per konsumtionsenhet, räknat i fasta priser) har ökat varje år sedan

Läs mer

Effekt av balansering 2011 med hänsyn tagen till garantipension och bostadstillägg

Effekt av balansering 2011 med hänsyn tagen till garantipension och bostadstillägg Pensionsutveckling, statistik & utvärdering Stefan Granbom, 1-454 2423 21-11-11 Effekt av balansering 211 med hänsyn tagen till garantipension och bostadstillägg Balanseringen inom pensionssystemet påverkar

Läs mer

De flesta hushåll får mer i plånboken 2019, men köpkraften sjunker

De flesta hushåll får mer i plånboken 2019, men köpkraften sjunker Pressmeddelande 18 december 2018 De flesta hushåll får mer i plånboken 2019, men köpkraften sjunker De flesta hushåll får mer i plånboken i januari 2019 jämfört med januari 2018. Högre löner och pensioner,

Läs mer

10. Familjeekonomi ur olika perspektiv

10. Familjeekonomi ur olika perspektiv Barn och deras familjer 2004 Barnens ekonomiska standard bestäms huvudsakligen av föräldrarnas inkomster tillsammans med samhälleliga bidrag och ersättningar. Genom arbete under framförallt lov skaffar

Läs mer

Del III Särskilda redovisningar

Del III Särskilda redovisningar 139 Del III Särskilda redovisningar 140 Utdrag ur den första preliminärskattetabellen. Staten övertog ansvaret för debitering och uppbörd av alla skatter och avgifter 1947. För första gången skulle skattebetalning

Läs mer

Bättre ekonomi tack vare sänkta skatter och höjda bidrag

Bättre ekonomi tack vare sänkta skatter och höjda bidrag Pressmeddelande 29 december 2017 Bättre ekonomi tack vare sänkta skatter och höjda bidrag För pensionärer, ensamstående föräldrar och studerande ökar den disponibla inkomsten i fasta priser 2018 främst

Läs mer

NORDVÄSTRA SKÅNE OCH SKATTERNA VÄSTRA SKÅNE: SÅ MYCKET HAR SKATTEN PÅ ARBETE I SKÅNE SÄNKTS, KOMMUN FÖR KOMMUN OCH SKATT FÖR SKATT

NORDVÄSTRA SKÅNE OCH SKATTERNA VÄSTRA SKÅNE: SÅ MYCKET HAR SKATTEN PÅ ARBETE I SKÅNE SÄNKTS, KOMMUN FÖR KOMMUN OCH SKATT FÖR SKATT NORDVÄSTRA SKÅNE OCH SKATTERNA VÄSTRA SKÅNE: SÅ MYCKET HAR SKATTEN PÅ ARBETE I SKÅNE SÄNKTS, KOMMUN FÖR KOMMUN OCH SKATT FÖR SKATT SAMMANFATTNING AV VÅRA RESULTAT Skatt är den klart största utgiften för

Läs mer

#ESOkunskap. Detta seminarium websänds direkt på eso.expertgrupp.se

#ESOkunskap. Detta seminarium websänds direkt på eso.expertgrupp.se #ESOkunskap Detta seminarium websänds direkt på eso.expertgrupp.se Skillnad på marginalen en ESO rapport om reformerad inkomstbeskattning Spencer Bastani Linnéuniversitetet Håkan Selin IFAU 24 april, 2019

Läs mer

Aktuell analys. Kommentarer till Budgetpropositionen för 2015. 23 oktober 2014

Aktuell analys. Kommentarer till Budgetpropositionen för 2015. 23 oktober 2014 Aktuell analys 23 oktober 2014 Kommentarer till Budgetpropositionen för 2015 Den nya regeringen presenterade idag sin budget för 2015. Vinnarna är ensamstående med underhållsstöd och pensionärer. Underhållsstödet

Läs mer

PM Dok.bet. PID124950 2013-11-19

PM Dok.bet. PID124950 2013-11-19 1 (12) PM Pensionsutvecklingsavdelningen Stefan Granbom Gunilla Larsson Skatt före och från och med 66-årsåret Kunskaperna om de ekonomiska konsekvenserna i valet mellan att fortsätta att arbeta eller

Läs mer

RUT GER KLÖVER! De nya RUT-jobben en vinst för både individ, samhälle och fler företag

RUT GER KLÖVER! De nya RUT-jobben en vinst för både individ, samhälle och fler företag RUT GER KLÖVER! De nya RUT-jobben en vinst för både individ, samhälle och fler företag 1 Tusentals jobb hotas om RUT avskaffas RUT-avdraget, det vill säga rätten att dra av halva kostnaden för hushållsnära

Läs mer

10 Tillgång till fritidshus

10 Tillgång till fritidshus Tillgång till fritidshus 201 10 Tillgång till fritidshus Bland de många olika former av rekreation och miljöombyte som finns för befolkningen, är en relativt vanlig form fritidsboende. Vanligast är nog

Läs mer

Familjer och hushåll

Familjer och hushåll Kenth Häggblom, statistikchef Tel. 018-25497 Befolkning 2015:2 7.12.2015 Familjer och hushåll 31.12.2014 Statistiken för 2014 visar att den genomsnittliga hushållsstorleken är 2,12 personer, vilket är

Läs mer

Ytterligare ett år med bättre ekonomi för hushållen

Ytterligare ett år med bättre ekonomi för hushållen Pressmeddelande 19 mars 2014 Ytterligare ett år med bättre ekonomi för hushållen Ekonomin har fortsatt att förbättras för de flesta, många hushåll har mer kvar i plånboken i januari 2014 jämfört med för

Läs mer

Ulf Kristersson & Elisabeth Svantesson 18 april 2018

Ulf Kristersson & Elisabeth Svantesson 18 april 2018 Ulf Kristersson & Elisabeth Svantesson 18 april 2018 Moderaterna är ett parti för dem som jobbar, för dem som vill jobba och dem som har jobbat - därför sänker vi skatten på arbete Arbete är grunden för

Läs mer

GRANSKNING AV SVERIGEDEMOKRATERNAS EKONOMISKA POLITIK MAGDALENA ANDERSSON PETER HULTQVIST 10 AUGUSTI 2018

GRANSKNING AV SVERIGEDEMOKRATERNAS EKONOMISKA POLITIK MAGDALENA ANDERSSON PETER HULTQVIST 10 AUGUSTI 2018 GRANSKNING AV SVERIGEDEMOKRATERNAS EKONOMISKA POLITIK MAGDALENA ANDERSSON PETER HULTQVIST 1 AUGUSTI 218 Vad blir svårast att komma överens om med Moderaterna om du skulle få chansen? Moderaterna är ju

Läs mer

10. Familjeekonomi ur olika perspektiv

10. Familjeekonomi ur olika perspektiv 10. Familjeekonomi ur olika perspektiv Barnens ekonomiska standard bestäms huvudsakligen av föräldrarnas inkomster tillsammans med samhälleliga bidrag och ersättningar. Genom arbete under framförallt ferier

Läs mer

Skatt före och från och med 66-årsåret. 1 Kort sammanfattning med typexempel

Skatt före och från och med 66-årsåret. 1 Kort sammanfattning med typexempel 1 (15) PM 2016-12-19 Pensionsutvecklingsavdelningen Stefan Granbom Ann-Sofie Kraft Nilsson Skatt före och från och med 66-årsåret Det är bra att ha rätt kunskap om de ekonomiska konsekvenserna när man

Läs mer

Vilka bor i hyresrätt och hur har det förändrats?

Vilka bor i hyresrätt och hur har det förändrats? 1 (5) Handläggare Datum Sven Bergenstråhle 2005-01-31 Vilka bor i hyresrätt och hur har det förändrats? I december 2004 publicerade Statistiska centralbyrån en sammanställning från Undersökningen av levnadsförhållanden

Läs mer

Höstbudgeten för 2007: väntade förslag med jobbavdrag och sänkt ersättning i a-kassan

Höstbudgeten för 2007: väntade förslag med jobbavdrag och sänkt ersättning i a-kassan Pressmeddelande Stockholm den 16 oktober 2006 Höstbudgeten för 2007: väntade förslag med jobbavdrag och sänkt ersättning i a-kassan Vid årsskiftet sänks skatten för löntagarna, medan familjepolitiska förslagen

Läs mer

Familjer och hushåll

Familjer och hushåll Kenth Häggblom, statistikchef Tel. 018-25497 Befolkning 2019:1 11.6.2019 Familjer och hushåll 31.12.2018 Statistiken för 2018 visar att den genomsnittliga hushållsstorleken är 2,09 eller densamma som 2017.

Läs mer

SKATTER OCH SAMHÄLLSEKONOMISK EFFEKTIVITET

SKATTER OCH SAMHÄLLSEKONOMISK EFFEKTIVITET SKATTER OCH SAMHÄLLSEKONOMISK EFFEKTIVITET Fördelningspolitiska skäl Marknadsimperfektioner roblem: åverkar i sig ofta effektiviteten negativt Indirekta skatter Figur 1. Skatt per konsumerad (producerad)

Läs mer

Barn- och familjeförmånernas betydelse för barnhushållens ekonomi

Barn- och familjeförmånernas betydelse för barnhushållens ekonomi Barn- och familjeförmånernas betydelse för barnhushållens ekonomi utveckling över tid Hanna Hultin Avdelningen för analys och prognos Sid 1 Jan 2018 Målen med den ekonomiska familjepolitiken Bidra till

Läs mer

REMISSVAR (Fi2018/02415/S1)

REMISSVAR (Fi2018/02415/S1) 218-8-31 Rnr 53.18 Finansdepartementet 13 33 Stockholm REMISSVAR (Fi218/2415/S1) Ett ytterligare steg för att ta bort skillnaden i beskattning mellan löneinkomst och pension Förslagen i sammandrag Promemorian

Läs mer

10. Familjeekonomi ur olika perspektiv

10. Familjeekonomi ur olika perspektiv 10. Familjeekonomi ur olika perspektiv Barnens ekonomiska standard bestäms huvudsakligen av föräldrarnas inkomster tillsammans med samhälleliga bidrag och ersättningar. Genom arbete under framförallt ferier

Läs mer

Pensionärernas köpkraft halkar efter

Pensionärernas köpkraft halkar efter Pensionärernas köpkraft halkar efter Innehåll Sammanfattning......................................................... 3 Pensionärerna har tappat en femtedel i köpkraft gentemot löntagarna... 5 Utveckling

Läs mer

Länsrapporten 1. Lång väntan för att få ihop till kontantinsatsen

Länsrapporten 1. Lång väntan för att få ihop till kontantinsatsen Länsrapporten 1 Del 1 av 4 från Länsförsäkringar Maj 217 Lång väntan för att få ihop till kontantinsatsen Det tar dubbelt så lång tid att spara ihop till en kontantinsats om du bor i än om du bor i. Längst

Läs mer

Familjer och hushåll

Familjer och hushåll Kenth Häggblom, statistikchef Tel. 018-25497 Befolkning 2017:1 12.6.2017 Familjer och hushåll 31.12.2016 Statistiken för 2016 visar att den genomsnittliga hushållsstorleken är 2,10 personer, vilket är

Läs mer

Pressmeddelande. Stockholm den 6 december 2006

Pressmeddelande. Stockholm den 6 december 2006 Pressmeddelande Stockholm den 6 december 2006 Så här blir hushållens ekonomi 2007 Bättre för löntagare och sämre för pensionärer Reallöneökningarna väntas fortsätta även under nästa år vilket förbättrar

Läs mer

Förstärkt nedsättning av egenavgifter

Förstärkt nedsättning av egenavgifter Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Förstärkt nedsättning av egenavgifter Augusti 2013 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till lag om ändring i socialavgiftslagen (2000:980)...

Läs mer

PM Dok.bet. PID

PM Dok.bet. PID 1 (14) PM Pensionsutvecklingsavdelningen Stefan Granbom Ann-Sofie Kraft Nilsson Skatt före och från och med 66-årsåret Kunskaperna om de ekonomiska konsekvenserna i valet mellan att fortsätta att arbeta

Läs mer

Resultatindikatorer för den ekonomiska familjepolitiken

Resultatindikatorer för den ekonomiska familjepolitiken Huvudkontoret, avdelningen för försäkringsutveckling Mats Johansson Telefon 1-116 97 85 SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG Datum Vår beteckning 29-6-26 Dnr 5788-29 Resultatindikatorer för den ekonomiska familjepolitiken

Läs mer

Illusionerna i det svenska skattesystemet 1+1=1,84?

Illusionerna i det svenska skattesystemet 1+1=1,84? 2009 : 3 ISSN 1654-1758 Stockholms Handelskammares analys Illusionerna i det svenska skattesystemet 1+1=1,84? Det svenska skattesystemet för inkomster är obegripligt för den som inte är expert. Förutom

Läs mer

Vissa inkomstskatte- och socialavgiftsfrågor inför budgetpropositionen för 2015

Vissa inkomstskatte- och socialavgiftsfrågor inför budgetpropositionen för 2015 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Vissa inkomstskatte- och socialavgiftsfrågor inför budgetpropositionen för 2015 Oktober 2014 Promemorians huvudsakliga innehåll Regeringen avser att i budgetpropositionen

Läs mer

Hushållens ekonomiska standard 2013

Hushållens ekonomiska standard 2013 Hushållens ekonomiska standard 2013 SCB, Stockholm 08-506 940 00 SCB, Örebro 019-17 60 00 www.scb.se STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(16) Hushållens ekonomiska standard 2013 Uppgifterna i denna sammanställning

Läs mer

Sänkt skatt för pensionärer

Sänkt skatt för pensionärer Skatteutskottets betänkande 2008/09:SkU13 Sänkt skatt för pensionärer Sammanfattning Utskottet tillstyrker regeringens förslag (prop. 2008/09:38) om skattelättnader för personer som fyllt 65 år. Förslaget

Läs mer

Fickekonomen 2006. Institutet för Privatekonomi Mars 2006 1

Fickekonomen 2006. Institutet för Privatekonomi Mars 2006 1 Fickekonomen 2006 I årets upplaga av Fickekonomen framkommer att det är barnfamiljer, där båda föräldrarna har arbete och barnen barnbidrag, som är de största vinnarna 2006. Höjda löner och sänkt skatt

Läs mer

Pressmeddelande. Så påverkas du av regeringens budget. 20 september 2017

Pressmeddelande. Så påverkas du av regeringens budget. 20 september 2017 Pressmeddelande 20 september 2017 Så påverkas du av regeringens budget Idag presenterade regeringen budgetpropositionen för 2017. Hushållen påverkas bland annat genom lägre skatt vid bostadsförsäljning

Läs mer

2015-12-04. 5.1 Månadstabellen... 5 5.2 Tvåveckorstabellen... 6. 6 Avdrag som beaktas i preliminärskattetabellerna... 6. 6.1 Grundavdrag...

2015-12-04. 5.1 Månadstabellen... 5 5.2 Tvåveckorstabellen... 6. 6 Avdrag som beaktas i preliminärskattetabellerna... 6. 6.1 Grundavdrag... *Skatteverket 1(21) Sammanfattning... 2 1 Inledning... 2 2 Förutsättningar som skattetabellerna grundas på... 3 3 Tabellernas indelning i kolumner... 3 4 Tabellernas indelning i avlöningsperioder... 5

Läs mer

Skatteavdrag enligt tabell med ADB 2007

Skatteavdrag enligt tabell med ADB 2007 Skatteavdrag enligt tabell med ADB 2007 SKV 433 utgåva 17. Utgiven i december 2006. *Skatteverket 1(16) Sammanfattning... 2 1 Inledning... 2 2 Förutsättningar som skattetabellerna grundas på... 2 3 Tabellernas

Läs mer

Förord. Skattebetalarna och SPF kan med följande rapport avslöja att dessa åtgärder har varit otillräckliga.

Förord. Skattebetalarna och SPF kan med följande rapport avslöja att dessa åtgärder har varit otillräckliga. Pensionärerna förlorar 1,8 miljarder kronor i köpkraft 2014 Förord Vid årsskiftet sänktes pensionerna för tredje gången de senaste fem åren, som följd av att bromen i pensionssystemet återigen slagit till.

Läs mer

Familjer och hushåll

Familjer och hushåll Kenth Häggblom, statistikchef Tel. 018-25497 Befolkning 2016:2 29.11.2016 Familjer och hushåll 31.12.2015 Statistiken för 2015 visar att den genomsnittliga hushållsstorleken är 2,10 personer, vilket är

Läs mer

Delgrupper. Uppdelningen görs efter kön, ålder, antal barn i hushållet, utbildningsnivå, födelseland och boregion.

Delgrupper. Uppdelningen görs efter kön, ålder, antal barn i hushållet, utbildningsnivå, födelseland och boregion. Delgrupper I denna bilaga delas de ensamstående upp i delgrupper. Detta görs för att undersöka om den ekonomiska situationen och dess utveckling är densamma i alla sorts ensamförälderhushåll, eller om

Läs mer

Pressmeddelande. Så blir din ekonomi i januari 2010. Stockholm 2009-11-24

Pressmeddelande. Så blir din ekonomi i januari 2010. Stockholm 2009-11-24 Pressmeddelande Stockholm 2009-11-24 Så blir din ekonomi i januari 2010 Har du jobb och dessutom bostadslån med rörlig ränta? Då tillhör du vinnarna. Är du däremot pensionär i hyresrätt går du på minus.

Läs mer

Statistiska centralbyrån 201

Statistiska centralbyrån 201 )DPLOMHHNRQRPLXUROLNDSHUVSHNWLY Barnens ekonomiska standard bestäms huvudsakligen av föräldrarnas förvärvsinkomster tillsammans med samhälleliga bidrag och ersättningar. Genom arbete under framförallt

Läs mer

Resultatindikatorer för den ekonomiska familjepolitiken

Resultatindikatorer för den ekonomiska familjepolitiken SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG Datum Vår beteckning Huvudkontoret, avdelningen för analys och prognos 2012-06-18 Dnr: 005553-2012 Resultatindikatorer för den ekonomiska familjepolitiken KORT OM UPPDRAGET...

Läs mer

SCB:s statistik om inkomstskillnader

SCB:s statistik om inkomstskillnader PM Till: Bettina Kashefi Från: Jonas Frycklund Tid: 2018-02-12 Ärende: SCB:s statistik om inkomstskillnader SCB:s statistik om inkomstskillnader SCB:s senaste inkomststatistik slogs upp i media med rubriker

Läs mer

2013-09-02. 2,5 miljarder till pensionärerna

2013-09-02. 2,5 miljarder till pensionärerna 2 2013-09-02 2,5 miljarder till pensionärerna 3 2,5 miljarder till pensionärerna Regeringen kan i dag presentera att vi avser att genomföra en skattelättnad för landets pensionärer på 2,5 miljarder kronor.

Läs mer

Boverket. Hushållens boendeekonomi år 2004 med prognos för 2006

Boverket. Hushållens boendeekonomi år 2004 med prognos för 2006 Boverket Hushållens boendeekonomi år 2004 med prognos för 2006 Hushållens boendeekonomi år 2004 med prognos för 2006 Boverket december 2006 Titel: Hushållens boendeekonomi år 2004 med prognos för 2006

Läs mer