Som underlag för en detaljplan har Ekologigruppen genomfört en naturvärdesinventering samt inmätning av skyddsvärda träd i Engelbrektsområdet,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Som underlag för en detaljplan har Ekologigruppen genomfört en naturvärdesinventering samt inmätning av skyddsvärda träd i Engelbrektsområdet,"

Transkript

1

2

3

4 Som underlag för en detaljplan har Ekologigruppen genomfört en naturvärdesinventering samt inmätning av skyddsvärda träd i Engelbrektsområdet, Järfälla. Naturvärdesinventeringen har gjorts enligt SIS-standard på nivå detalj, med tillägg av delobjekt av klass 4 och kartering av värdeelement. Inom inventeringsområdet har delobjekt klassats och identifierats efter dess art- respektive biotopvärde. Fem objekt med visst naturvärde (klass 4) har identifierats. Området i Engelbrektsområdet utgörs av kvartersytor, där naturmiljöerna mellan befintliga hyresrätter är av parkliknande karaktär med alléer, planterade träd, buskar och gräsmattor. De flesta träden är av relativt ung ålder och bör ha planterats kring 60/70- tal. Eftersom alléer är skyddade som biotopskyddsområden har även dessa karterats. Biotopskyddet innebär att man innan avverkning av alléträd måste söka dispens hos Länsstyrelsen. I allén förekommer ask (Fraxinus excelsior) en art som numera är rödlistad som starkt hotad (EN) på grund av askskottsjukan. Ask är den enda naturvårdsarten som har hittats i området. Inga naturvårdsarter knutna till träd; så som lavar, mossor och svampar kunde hittas trots eftersök. Detta beror främst på att alléträden är för unga för att ha hunnit utveckla några höga naturvärden. Men på sikt bör träden utveckla högre naturvärden. Naturvärdena i Engelbrektsområdet är kopplat till träden och avverkning av dessa bör i möjligaste mån begränsas till träd utan några något skyddsvärde. Det vill säga, att bevara så många av de karterade träden med skyddsvärde som möjligt, främst de med högst skyddsvärde, klass 1 och klass 2 (se figur 1). Askar bör i möjligaste mån undvikas att avverkas vid bebyggelse. Vid avverkning av alléer och enskilda träd bör dessa ersättas med nya. En del fåglar förekommer i området, dock noterades inga ovanliga arter under fältbesöket i februari. En inventering av häckande fåglar i Engelbrektsområdet kommer att genomföras under våren.

5 Uppdragets syfte har varit att genomföra en naturvärdesbedömning och kartering av skyddsvärda träd samt alléer inom Engelbrektsområdet i Jakobsberg, som underlag för en detaljplan. Uppdragets mål är att i kartor och rapport dokumentera naturvårdsintressanta träd, artfynd och områden med naturvärden enligt SIS-standarden för naturvärdes-inventeringar. Fältinventeringen genomfördes den 15 februari 2017 av Raul Vicente och intern granskning har skett av Aina Pihlgren som även är projektansvarig. Jannike Andersson har hjälpt till vid framtagandet av kartor. I området förekommer 8 alléer och dessa är skyddade som biotopskyddsområden. Inom ett biotopskyddsområde är det förbjudet att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd som kan skada naturmiljön. Om det finns särskilda skäl får dispens från förbudet ges i det enskilda fallet. Bestämmelser om biotopskyddsområden finns i 11 i miljöbalkens sjunde kapitel Skydd av områden. En naturvärdesinventering (NVI) enligt SIS-standard (SS :2014) på nivå detalj med tillägg av delobjekt av klass 4 och kartering av värdeelement har genomförts. Naturvårdsintressanta arter, strukturer och miljöer har noterats med tillägg av trädinmätning enligt Ekologigruppens metodik. Metodiken för inventering av särskilt skyddsvärda träd följer Naturvårdsverkets standard (Naturvårdsverket 2004). Där har bland annat träddiameter mäts in, förekomst av håligheter, mulmbildning samt eventuella förekomster av naturvårdsarter på träd noterats. För en mer utförlig beskrivning av metodiken se bilaga 3. Enligt Naturvårdsverkets riktlinjer ska åtgärder som påverkar särskilt skyddsvärda träd samrådas med Länsstyrelsen. Befintlig kunskap om området biologiska värden har eftersökts i följande databaser och litteratur: Artportalen Fullständiga webbadresser eller litteraturhänvisning finns i rapportens källförteckning. Inventeringsområdet avgränsas av planområdet. Vid eftersök av naturvårdsarter har fokus legat på arter förekommande i naturtyperna inom området bland annat; växter, mossor, lavar, fåglar och eventuella insektsgnag på träd. Växter och insekter kunde endast översiktligt inventeras på grund av årstiden. Inventeringen av skyddsvärda träd avgränsas av metodiken som är baserat på Naturvårdsverkets metodik. Rekreationsanalys ingår ej i denna rapport. Vid naturvärdesinventeringar måste osäkerhetsfaktorer identifieras. Eftersom inventeringen genomförts i mitten av februari blir eftersök av naturvårdsarter i vissa fall bristfällig, till exempel är flera växter vissna. Som försiktighetsåtgärd görs en expertbedömning, där delobjekt tilldelas ett naturvärde baserat på förväntad potential att

6 hysa naturvårdsarter. Inom området hittades dock inga högre naturvärden, så den preliminära bedömningen kan anses vara rätt säker.

7 Området i Engelbrektsområdet utgörs av kvartersytor, där naturmiljöerna mellan befintliga hyresrätter är av parkliknande karaktär med alléer, planterade träd, buskar och gräsmattor. Området är ca 6,8 hektar stort och ligger strax öster om Jakobsbergs pendeltågsstation. Närheten till pendeltågsstationen och en naturlig gångväg till andra bostads- och hyresrätter längre bort, innebär att området nyttjas som promenadstråk för många. I området har enbart en naturvårdsart påträffats, ask (Fraxinus excelsior). Ärten är rödlistad som starkt hotad och har starkt signalvärde, för mer info se nedan. Med naturvårdsarter avses fridlysta arter, rödlistade arter, typiska arter, ansvarsarter, signalarter. Naturvårdsarter innefattar även de arter som i Artskyddsförordningen förtecknats med n, N eller B. Typiska arter indikerar gynnsam bevarandestatus för Natura2000-naturtyper och olika naturtyper har olika arter typiska för den definierade naturtypen. En ansvarsart är en art som på regional nivå kan vara talrik, medan den nationellt är ovanlig. Den region som hyser artens starkaste fäste har ett ansvar för arten, även om det inte innebär något lagligt skydd för arten. En art behöver inte falla under det ena eller det andra kriteriet, det vill säga; en signalart kan även vara rödlistad, fridlyst och dessutom utgöra en typisk art för en viss naturtyp. Tabell 1. Över naturvårdsarter. Rödlistekategorier: NT - Nära hotad, VU - Sårbar, EN - Starkt hotad, CR -Akut hotad. Signalvärdeskategorier: 0 Obetydligt signalvärde, 1 - Visst signalvärde, 2 Högt signalvärde, 3 - Mycket högt signalvärde. Inga fridlysta arter och inga fåglar med förteckningen B har hittats i området. Endast en signalindikator art har hittats inom området, ask (Fraxinus excelsior). Ask har ett högt signalvärde och är rödlistad som starkt hotad (EN). Arter med högt eller mycket högt indikatorvärde räknas enligt Ekologigruppens naturvärdesbedömningsmetodik som skyddsvärda.

8 Ask minskar på grund av en svampinfektion, askskottsjukan. Trädet förekommer i två delobjekt, delobjekt 1 och delobjekt 3.

9 Inom planområdet har enbart fem objekt av visst naturvärde (naturvärdesklass 4) identifierats. Se objektsbeskrivningar nedan.

10 En allé i norra delen av planområdet som främst domineras av lönn, ek, ask och oxel. Askarna befinner sig strax utanför planområdet, men hör ihop med samma objekt. Förutsättningar för naturvårdsintressanta lavar, mossor och svampar att förekomma finns, främst på sikt. Visst biotopvärde, obefintligt artvärde. Enstaka positiva biotopkvalitéer, förekomst av en naturvårdsart. En preliminär bedömning har gjorts på grund av årstiden. Förutsättningar för naturvårdsintressanta lavar bedöms som goda. Alléer, hålträd och ädellövträd. Ask (EN) högt signalvärde

11 En gles talldunge i planområdets östra delar. Solbelysta stammar och öppet gräsdominerat fältskikt bedöms vara gynnsamt för insektsfaunan. Visst biotopvärde, obefintligt artvärde. Enstaka positiva biotopkvalitéer och inga förekomster av naturvårdsarter. Bedömningen anses säker. Solbelysta stammar, öppna gräsytor som snabbt värms upp är gynnsamt för insekter. Inga naturvårdsarter är noterade i objektet.

12 Två alléer och samt enstaka ekar i västra delen av planområdet. En jätteek förekommer i området. Alléerna domineras av lönn, björk och ask, med förekomst av hålträd. Förutsättningar för naturvårdsintressanta lavar, mossor, svampar och insekter att förekomma finns, främst på sikt. Visst biotopvärde, obefintligt artvärde. Enstaka positiva biotopkvalitéer, förekomst av en naturvårdsart. Bedömningen anses säker. Alléer, jätteek, hålträd, ädellövträd och solbelysta ytor. Ask (EN) högt signalvärde

13 En gles talldunge med enstaka grövre vårtbjörkar i planområdets södra delar. Solbelysta stammar av både tall och björk, samt öppet gräsdominerat fältskikt bedöms vara gynnsamt för insektsfaunan. Visst biotopvärde, obefintligt artvärde. Enstaka positiva biotopkvalitéer och inga förekomster av naturvårdsarter. Bedömningen anses säker. Solbelysta stammar, öppna gräsytor som snabbt värms upp är gynnsamt för insekter. Inga naturvårdsarter är noterade i objektet.

14 En solitär vidkroning ek, en möjlig apel samt gräsmatta i planområdets södra delar. Området är väl solbelyst och har ett hålträd, vilket bedöms vara gynnsamt för insekter. Visst biotopvärde, obefintligt artvärde. Enstaka positiva biotopkvalitéer och inga förekomster av naturvårdsarter. Bedömningen anses säker. Grov ek, hålträd, solbelysta stammar och öppna gräsytor som snabbt värms upp är gynnsamt för insekter. Inga naturvårdsarter är noterade i objektet.

15 Karteringen av skyddsvärda träd gjordes enligt Naturvårdsverkets metodik (se bilaga 3). I den samlade bedömningen och skyddsklassningen av träden, räcker det med ett kriterium för att ge ett träd en klass. För information om varje träd se tabell i bilaga 2.

16

17 I området förekommer trädalléer vilka omfattas av biotopskydd. Alléer kan utgöra stabila miljöer under lång tid. Ju äldre träd blir desto fler arter mossor, lavar och insekter knyts till dem. Ljustillgången är ofta rätt hög i alléer och ljuset bidrar med värme, vilket är en viktig faktor som många arter kräver. Temperaturskillnaden mellan trädets solsida och skuggsida kan en varm sommardag ibland vara mer än 30 grader. Alléer är därför viktiga miljöer för många insektsarter som trivs på den varma barken på de solbelysta stammarna. Skuggsidan kan däremot ofta hysa en speciell lavflora. Definition av allér enligt Miljöbalken (bilaga 1 till förordning (1998:1252)) är följande: Lövträd planterade i en enkel eller dubbel rad som består av minst fem träd längs en väg eller det som tidigare utgjort en väg eller i ett i övrigt öppet landskap. Träden ska till övervägande del utgöras av vuxna träd. Värdeelement har också identifierats i planområdet. I parkliknande miljöer utgörs värdeelement bland annat av stenmurar, vattensamlingar, vedbackar, solbelysta stammar och gamla träd. I planområdet utgörs värdeelementen av solbelysta stammar av träd och förekomst av två äldre ekar. (se figur 5).

18

19

20 Träd- ID Trädart Skyddsvärdes - klass Diameter (cm) 1 Alm Klass Alm Klass Alm Klass Alm Klass Oxel Klass Alm Klass Lönn Klass Lönn Klass Ask Klass 3 48 Hålträd Mulmvolym Kommentar Sannolikt varieteten 'Hörsholmsalm'. Sannolikt varieteten 'Hörsholmsalm'. Sannolikt varieteten 'Hörsholmsalm'. Sannolikt varieteten 'Hörsholmsalm'. Sannolikt varieteten 'Hörsholmsalm'. 10 Ask Klass Tvådelad bas. 11 Ask Klass Tvådelad bas. 12 Ask Klass Tvådelad bas. 13 Ask Klass Tvådelad bas. 14 Ask Klass Tvådelad stam. Fågelbo på grenklyka. 15 Ask Klass Tvådelad bas. 16 Lönn Klass 2 60 < 10 cm i diameter 10 liter Tvådelad vid brösthöjd. Småhål, veteraniserad. Lite mulm. 17 Lönn Klass 3 50 Tvådelad bas. 18 Oxel Klass Triviallöv Klass Oxel Klass Oxel Klass Lönn Klass Oxel Klass Lönn Klass Oxel Klass Oxel Klass Oxel Klass Lönn Klass Oxel Klass Lönn Klass Ek Klass Lönn Klass Oxel Klass Oxel Klass Oxel Klass Oxel Klass cm i diameter 10 liter Björk.

21 Träd- ID Trädart Skyddsvärdesklass Diameter (cm) 40 Oxel Klass Lönn Klass Oxel Klass Lönn Klass Oxel Klass Oxel Klass Lönn Klass Lönn Klass 3 50 Hålträd Mulmvolym 48 Triviallöv Klass 3 53 Björk 49 Triviallöv Klass 3 55 Björk Kommentar 50 Triviallöv Klass 3 55 Björk Björk. Två delad cm. 51 Triviallöv Klass 3 70 Vid basen 75 cm bred. 53 Lönn Klass Oxel Klass Ek Klass Ek Klass Lönn Klass Ek Klass Lönn Klass Oxel Klass Oxel Klass Ek Klass Triviallöv Klass Lönn Klass 3 50 < 10 cm i diameter 10 liter Äppelträd? 65 Triviallöv Klass 3 51 Björk 66 Triviallöv Klass 3 30 < 10 cm i diameter 10 liter Hagtorn 67 Ask Klass Ask Klass Triviallöv Klass 3 51 Björk 70 Triviallöv Klass 3 50 Björk 71 Ask Klass Triviallöv Klass cm i diameter Björk 73 Ask Klass Ask Klass Ask Klass Ask Klass Ask Klass Lönn Klass Triviallöv Klass 3 56 Björk 80 Lönn Klass Lönn Klass Lönn Klass Ask Klass Lönn Klass 3 50

22 Träd- ID Trädart Skyddsvärdesklass Diameter (cm) Hålträd Mulmvolym Kommentar 85 Lönn Klass Lönn Klass Lönn Klass Lönn Klass Lönn Klass Lönn Klass 3 50

23 Avgränsade objekt klassificeras med avseende på dess naturvärde. Med naturvärde menas här ett värde för biologisk mångfald. Metoden genomförs enligt SIS standard :2014 Naturvärdesinventering avseende biologisk mångfald (NVI) genomförande, naturvärdesbedömning och redovisning. Standarden har tagits fram av Trafikverket och ledande naturmiljökonsulter. Naturvärdesbedömningen utgår normalt från fyra värderingskategorier. Dessa är: Naturtypens areal och sällsynthet, inklusive hot mot naturtypen i fråga Förekomst av naturvårdsarter Förekomst av viktiga strukturer och funktioner i naturtypen Grön infrastruktur och ekologiska samband Värdebedömningen utgörs av en samlad bedömning av de fyra värderingskategorierna, där värden i de olika kategorierna som regel förstärker varandra. Nedan förklaras och exemplifieras de olika delarna av värderingskategorierna. 1. Naturtypens ovanlighet/sällsynthet. Exempelvis naturmiljöer som är ovanliga ur ett riksperspektiv, exempelvis större ansamlingar av grova ihåliga ädellövträd, eller artrika betesmarker, klassas minst som klass 2 nationellt naturvärde. 2. Objektets storlek och kontinuitet: ju större objekt och ju längre kontinuitet desto högre värde. Storlek och kontinuitet är de två enskilt viktigaste ekologiska faktorerna för biologisk mångfald. 3. Ekologiska samband med intilliggande miljöer. Detta kriterium kan ersätta storlekskriteriet i de fall många små objekt med starka ekologiska samband ligger i nära anslutning till varandra. 4. Ekologiskt viktiga strukturer eller småmiljöer, exempelvis förekomst av död ved eller hålträd, som utgör viktiga livsmiljöer för hotade insekts-, svamp-, moss- och lavarter. En rik förekomst av grov död ved eller hålträd innebär alltid minst klass Förekomst av hotade/rödlistade arter. I allmänhet tilldelas objekt med förekomst av akut eller kritiskt (EN, CR) hotade arter minst klass 2. Områden med förekomst av sårbara arter (VU) tilldelas som regel minst klass 3. Detta gäller även för områden med förekomst av sällsynta missgynnade arter (NT). Observera att undantag gäller för tämligen allmänt förekommande missgynnade fågelarter, där rödlistekriteriet utgörs av starkt minskande trend. Dessa arter t.ex. kungsfågel. Förekomst av dessa arter medför inte automatiskt att området betraktas som klass 3 - kommunalt naturvärde. 6. Förekomst av naturvårdsarter. Om arter med mycket högt indikatorvärde förekommer, innebär det oftast klass 2 - regionalt naturvärde. I naturliga gräsmarker är naturvårdsarter den viktigaste grunden för klassificering. I övrigt utgör de en viktig hjälp men utgör inte den viktigaste faktorn (se vidare nedan). 7. Förutsättningar för behållande av värde. En liten naturlig gräsmark, exempelvis en liten åkerholme kan tilldelas en lägre värdeklass om det bedöms vara omöjligt att på praktiskt sätt upprätthålla värden genom skötsel. Värderingen inom de olika värdekategorierna vägs samman till en samlad naturvärdesbedömning vars motiv för värdering redovisas i löptext i kommunens naturdatabas. I samband med den samlade bedömningen görs också en redovisning av

24 osäkerhet i värdebedömningen. Den samlade bedömningen är en analys som görs av en ekolog och där värden som identifierats i de olika värdekategorierna används som grund. Värden i de olika värdekategorierna förstärker som regel varandra. Så kan exempelvis den samlade bedömningen bli klass 2 högt naturvärde, även om värdet för var och en av kriterierna endast når klass 3 påtagligt naturvärde. Kunskap rörande hur strukturer och funktioner, samt naturvårdsarter uppträder i olika naturtyper har stor betydelse för värdebedömningen. I vissa naturmiljöer, exempelvis magra tallskogar, förekommer få naturvårdsarter och dessa är ofta svåra att hitta. Detta faktum vägs in i den samlade bedömningen. Den samlade bedömningen för ett objekt kan således resultera i ett av fyra naturvärdesklasser. De fyra naturvärdesklasserna, enligt den fyrgradiga skalan är: Värdeklassen omfattar naturmiljöer som antingen har skydd enligt miljöbalken eller där skydd av miljöerna krävs för att uppnå de nationella miljömålen. Naturmiljön i värdeklassen har så höga naturvärden att de kan anses ha nationellt intresse. Klassen ska dock inte blandas ihop med utpekade Riksintresse för naturvård, enligt Miljöbalken. I klassen återfinns miljöer som är så ovanliga eller hyser en så rik biologisk mångfald att de kan anses är viktiga att bevara för att behålla den biologiska mångfalden i länet och kan liksom klass 1 anses omfatta naturmiljöer som antingen har skydd enligt miljöbalken eller där skydd av miljöerna krävs för att uppnå de nationella miljömålen. I denna klass ingår bland annat skogliga nyckelbiotoper utpekade av Skogsstyrelsen och områden som är utpekade som värdefulla i äng- och betesmarksinventeringen. I klassen återfinns miljöer som hyser en påtaglig biologisk mångfald eller är ovanliga ur ett kommunalt perspektiv. Miljöerna är viktiga att bevara för att behålla den biologiska mångfalden i den berörda kommunen. I denna klass ingår bland annat områden med naturvärden utpekade av skogsstyrelsen. I klassen återfinns miljöer som hyser en biologisk mångfald som gör dem viktiga att bevara för att behålla den biologiska mångfalden på lokal nivå. Med lokal menas stadsdel, socken eller annan begränsad geografisk enhet som definieras i inventeringen. En naturvärdesbedömning är alltid förknippad med en rad osäkerhetsfaktorer. Osäkerhetsfaktorer utgörs i första hand av: naturvårdsarter inom organismgrupp viktig för naturtypen går inte att inventera under årstiden då fältarbetet genomförs väderleken är olämplig för inventering av viktiga organismgrupper av naturvårdsarter då fältarbetet genomförs (exempelvis fjärilar och fåglar) väderleken är olämplig för inventering av markstrukturer (snötäckt mark, etc.) specialistkompetens för eftersök av mer svårbestämda organismgrupper av naturvårdsarter saknas tidsbudget för eftersök av svårbestämda/svårhittade organismgrupper av naturvårdsarter ingår inte i uppdraget underlag för bedömning av värde för regional och kommunal grönstruktur saknas Grad av säkerhet i värdebedömningen redovisas alltid i en tregradig skala säker, viss osäkerhet, osäker. Orsak till osäkerhet i bedömningen redovisas alltid.

25 Osäker bedömning anges när: naturvårdsarter inte har inventerats en organismgrupp av naturvårdsarter som är avgörande för naturtypen inte har inventerats (exempelvis marksvampar i en sandbarrskog och fåglar i större strandängsmiljöer) Viss osäkerhet i bedömning anges när: inte samtliga organismgrupper som är mycket viktiga för värdebedömning har inventerats (förutsatt att minst en grupp inom kategorin mycket viktiga eller avgörande har inventerats) området bedöms ha hög potential för rik förekomst av stödjande naturvårdsartsorganismgrupp och dessa ej inventerats underlag för bedömning av värde för regional eller kommunal grönstruktur saknas När bedömningen är osäker, görs en expertbedömning av delområdets potential att hysa naturvårdsarter. Delområdet tilldelas därefter, med tillämpande av försiktighetsprincipen, det högsta värde som det bedöms ha potential för. Vid viss osäkerhet i bedömningen sker ingen höjning av värdet med hänvisning till osäkerhet. Med särskilt skyddsvärda träd avses (Naturvårdsverket 2004): a) jätteträd; träd grövre än 1 meter i diameter på det smalaste stället under brösthöjd. b) mycket gamla träd; Gran, tall, ek och bok äldre än 200 år. Övriga trädslag äldre än 140 år. c) grova hålträd; träd grövre än 40 cm i diameter i brösthöjd med utvecklad hålighet i huvudstam. Särskilt skyddsvärda träd definieras här med utgångspunkt från egenskaper hos det enskilda trädet. Både levande och döda träd ingår i definitionen. Basinventeringen förkortas framöver som BI. Tabell 1. Definition av gamla träd (Naturvårdsverket 2004 och 2007 BI). Trädart Mycket gamla träd (år) Gamla träd - ålder (år), BI Nästan gamla träd - ålder (år), BI Hela SV Södra Norra Södra Norra Triviallöv Gran Tall Ek Bok Övriga ädellövträd och hästkastanj

26 Tabell 2. Definition av grova träd (Naturvårdsverket 2004 och BI, samt Ekologigruppen - kursiv stil). Måtten gäller träddiameter mätt i brösthöjd. För metodik av ask, se tabell 3. Trädart Grova träd, BI (cm) Södra Sverige Grova träd, BI (cm) Norra Sverige Grova träd, Ekologigruppen (cm) Mycket grovt, Ekologigruppen (cm) Jätteträd (cm) Triviallöv Tall/Gran Sälg Oxel Rönn Ek Bok Hästkastanj Lönn, parklind Skogsalm Hägg Tabell 3. Metodik för bedömning av det rödlistade trädet ask (Ekologigruppen) Eftersom träden ask i snabb takt minskat på grund av askskottsjukan är den i behov av någon form av skyddsklassning. Asken är numer rödlistad som starkt hotad (EN). En viktig lösning för att bevara asken är att spara träd och bibehålla en genetisk variation. På sikt kan det bidra till en ökad genetisk motståndskraft mot sjukdomarna, vilket redan har noterats hos vissa träd. Unga träd är också bevaransvärda då de har överlevt svampsjukdomen, vid tillväxtens kritiska perioder. Eftersom många artgrupper är starkt knutna till ask är de också hotade (exempelvis flera rödlistade lavar och svampar). Med ovanstående faktorer i åtanke bedömer Ekologigruppen att träden ask därmed är skyddsvärd redan vid en lägre ålder och med en mindre diameter (diameter på 20 cm eller mer). Trädart Grova träd, Ekologigruppen (cm) Mycket grovt, Ekologigruppen (cm) Jätteträd (cm) Ask (EN) Tabell 4. Samlad bedömning av kriterier. I den samlade bedömningen räcker det med det högsta kriteriet för att ge träd en viss värdeklass. Exempel; ett träd med en diameter mindre än den som anses skyddsvärd, men som hyser en rödlistad art, resulterar i klass 2, skyddsvärt träd. Det vill säga att ett klass 1-kriterie har en högre rangordning än ett klass 2-kriterie.

27 Värdeklass Ålder Storlek Hålträd, mm. Hamling Skyddsvärda arter Klass 3. Värdefullt träd Klass 2. Skyddsvärda träd Klass 1. Särskilt skyddsvärda träd Nästan gammalt Gammalt Mycket gammalt Grovt Mycket grovt Rödlistade arter eller flera naturvårdsarter Jätteträd Ersättningsträd till särskilt skyddsvärda träd, samt ask & alm Hålträd cm/ blottlagd ved Grovt hålträd, 60 cm i diameter i brösthöjd med utvecklad hålighet i huvudstam. Hamlat träd Nästan grovt hamlat träd Grovt hamlat träd Förekomst av naturvårdsart Hotade arter eller flera rödlistade arter Källor: Artdatabanken, SLU, Rödlistade arter i Sverige Länsstyrelsen Hallands län, Vårdplan över Sperlingsholms almallé. Naturvårdsverket, Åtgärdsprogram för särskilt skyddsvärda träd, rapport Naturvårdsverket, Manual för basinventering av skog.

Naturvärdesinventering inför åtgärder Väg 26, Gullspång- Otterbäcken

Naturvärdesinventering inför åtgärder Väg 26, Gullspång- Otterbäcken Datum 2014-12-05 Rapport Naturvärdesinventering inför åtgärder Väg 26, Gullspång- Otterbäcken Trafikverket EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5C Telefon 031-771

Läs mer

Naturvärdesinventering Vårgårda Hallaberget

Naturvärdesinventering Vårgårda Hallaberget NATURCENTRUM AB Naturvärdesinventering Vårgårda Hallaberget 2019-04-23 Naturcentrum nr 1893 Uppdragsgivare Ramböll Sverige AB Box 5343, Vädursgatan 6 402 27 Göteborg Uppdragsgivarens kontaktperson Henrik

Läs mer

Version 1. Naturvärdesinventering Svartviksstrand, Upplands Bro

Version 1. Naturvärdesinventering Svartviksstrand, Upplands Bro 2016-12-06 Version 1 Naturvärdesinventering, Upplands Bro 2 Beställning: Riksbyggen Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 Slutversion: xxxx-xx-xx Uppdragsansvarig:

Läs mer

Trädinventering av Allégatan i Mönsterås

Trädinventering av Allégatan i Mönsterås 2014-12-16 Trädinventering av Allégatan i Mönsterås Ecocom AB på uppdrag av Mönsterås kommun Inledning Ecocom AB har fått i uppdrag av Mönsterås kommun att genomföra en inventering av träden längs Allégatan

Läs mer

Granskningsversion. Naturvärdesinventering vid Kragstalund, Vallentuna kommun

Granskningsversion. Naturvärdesinventering vid Kragstalund, Vallentuna kommun Naturvärdesinventering vid, Vallentuna kommun 2 Beställning: Structor Miljöbyrån Stockholm AB Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 Slutversion: Uppdragsansvarig:

Läs mer

NATURVÄRDEN VID SÖDRA TÖRNSKOGEN, SOLLENTUNA KOMMUN

NATURVÄRDEN VID SÖDRA TÖRNSKOGEN, SOLLENTUNA KOMMUN NATURVÄRDEN VID SÖDRA TÖRNSKOGEN, SOLLENTUNA KOMMUN Inledning Inför en planerad exploatering vid södra Törnskogen i Sollentuna kommun har Ekologigruppen AB genomfört en bedömning av områdets naturvärden.

Läs mer

Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning

Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning Biotopkartering Syfte Biotopkartering är en väl beprövad metod för inventering och värdering av skyddsvärda naturmiljöer. Syftet är att med en rimlig arbetsinsats

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7466 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för förskolor på Lövnäs, Hammarö

Version 1.00 Projekt 7466 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för förskolor på Lövnäs, Hammarö Version 1.00 Projekt 7466 Upprättad 2018-09-28 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för förskolor på Lövnäs, Hammarö 1 Sammanfattning En naturvärdesinventering har skett i samband med

Läs mer

NATURVÄRDESBEDÖMNING AV

NATURVÄRDESBEDÖMNING AV NATURVÄRDESBEDÖMNING AV NATUROMRÅDE VID RINGVÄGEN, KUNGSÄNGEN, UPPLANDS-BRO KOMMUN Underlag för miljöbedömning av detaljplan 2010-04-29 Beställning: NCC Boende AB Kim Hultén Framställt av: Ekologigruppen

Läs mer

Naturvärdesinventering av småbiotoper vid Slagsta, Eskilstuna kommun

Naturvärdesinventering av småbiotoper vid Slagsta, Eskilstuna kommun Naturvärdesinventering av småbiotoper vid Slagsta, Eskilstuna kommun Naturföretaget 2016 Inventering och rapport: Karolin Ring, Naturföretaget Foto: Karolin Ring Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum

Läs mer

Naturvärdesinventering område A söder om Kartåsen

Naturvärdesinventering område A söder om Kartåsen Datum 2016-04-29 PM Naturvärdesinventering område A söder om Kartåsen Lidköpings kommun EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771 87 40 Telefax 031-771

Läs mer

En naturvärdesinventering har genomförts i två delområden vid Nacka golfbana som underlag inför eventuella förändringar av golfbanan.

En naturvärdesinventering har genomförts i två delområden vid Nacka golfbana som underlag inför eventuella förändringar av golfbanan. En naturvärdesinventering har genomförts i två delområden vid Nacka golfbana som underlag inför eventuella förändringar av golfbanan. Området ingår i Velamsunds naturreservat. I det inventerade området

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Porsödalen Luleå kommun 2016-10-20 Uppdragsnr: 16139 Status: Granskningshandling Naturvärdesinventering Porsödalen Luleå kommun Beställare Luleå kommun Daniel Rova Konsult Vatten

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk 2013-12-09 Inledning I december 2013 utfördes en övergripande inventering av skogsområdena med syfte att

Läs mer

Naturvärdesinventering av ett område norr om Annelund, Jönköping 2017

Naturvärdesinventering av ett område norr om Annelund, Jönköping 2017 Naturvärdesinventering av ett område norr om Annelund, Jönköping 2017 2 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Allmän beskrivning av naturmiljön... 3 Metodik och avgränsning... 3 Begreppet rödlistad

Läs mer

Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun

Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun Version 1.00 Projekt 7400 Upprättad 2016-05-30 Reviderad Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun Sammanfattning En inventering har

Läs mer

Granskningsversion. Naturvärdesinventering Dannemora- Gimo-Harg. Inför byggande av ny kraftledning

Granskningsversion. Naturvärdesinventering Dannemora- Gimo-Harg. Inför byggande av ny kraftledning 2016-08-29 Granskningsversion Naturvärdesinventering Dannemora- Gimo-Harg Inför byggande av ny kraftledning 2 Beställning: ÅF Industry AB Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon:

Läs mer

Slutversion. Naturvärdesbedömning för Saltsjöbaden C och Gröna dalen

Slutversion. Naturvärdesbedömning för Saltsjöbaden C och Gröna dalen Slutversion Naturvärdesbedömning för Saltsjöbaden C och Gröna dalen 2 Beställning: Nacka kommun Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 Slutversion: Uppdragsansvarig:

Läs mer

Allmän naturvärdesinventering vid Bollebygds Prästgård 1:2

Allmän naturvärdesinventering vid Bollebygds Prästgård 1:2 Allmän naturvärdesinventering vid Bollebygds Prästgård 1:2 Huskvarna Ekologi 2014-12-17 Bakgrund 2014-09-28 genomfördes en allmän naturvärdesinventering inom fastigheten Bollebygds Prästgård 1:2. Inventeringen

Läs mer

Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90

Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90 Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad 2018-05-22 Reviderad 2018-08-13 Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90 1 Sammanfattning En inventering har skett i samband med

Läs mer

Kompletterande Naturvärdesinventering vid E18 Tullstation Hån, Årjängs kommun

Kompletterande Naturvärdesinventering vid E18 Tullstation Hån, Årjängs kommun Datum 2015-05-04 PM Kompletterande Naturvärdesinventering vid E18 Tullstation Hån, Årjängs kommun Trafikverket EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon

Läs mer

Slutversion. Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet

Slutversion. Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet 2 Beställning: Järfälla Hus AB Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 : Uppdragsansvarig: Aina Pihlgren Medverkande:

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun

Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad 2018-11-26 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun 1 Sammanfattning En naturvärdesinventering har skett i samband med

Läs mer

räd Värdefulla THestra Inventerare: Hanna Torén, Biolog

räd Värdefulla THestra Inventerare: Hanna Torén, Biolog Denna lind vid vägkanten i Kyrkobol är det största trädet i Gislaveds kommun. Linden har en omkrets på 646 cm i brösthöjd. Värdefulla räd THestra Inventerare: Hanna Torén, Biolog Värdefulla träd i Hestra

Läs mer

NATURVÄRDESINVENTERING KRISTINEBERG/RINGSBERG I VÄXJÖ. RAPPORT Andreas Malmqvist

NATURVÄRDESINVENTERING KRISTINEBERG/RINGSBERG I VÄXJÖ. RAPPORT Andreas Malmqvist NATURVÄRDESINVENTERING KRISTINEBERG/RINGSBERG I VÄXJÖ RAPPORT 2017-12-13 Andreas Malmqvist Uppdragsgivare VÖFAB Nygatan 34 352 31 Växjö Uppdragsgivarens kontaktperson Christer Carlsson Tel: 0470-411 14

Läs mer

Naturvärdesinventering (NVI) Gamla lands - vägen i Spånga Underlag till detaljplan ARBETSMA - TERIAL

Naturvärdesinventering (NVI) Gamla lands - vägen i Spånga Underlag till detaljplan ARBETSMA - TERIAL 15-10-15 ARBETSMA - TERIAL Naturvärdesinventering (NVI) Gamla lands - vägen i Spånga Underlag till detaljplan 2015 Naturvärdesinventering Gamla landsvägen i Spånga: underlag till detaljplan Spånga Oktober

Läs mer

Naturvärdesinventering Hasselhöjden, Stenungsunds kommun

Naturvärdesinventering Hasselhöjden, Stenungsunds kommun Naturvärdesinventering Hasselhöjden, Stenungsunds kommun Beställare: Stenungsunds kommun Strandvägen 15 444 82 STENUNGSUND Beställarens representant: Jan Schuman Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult

Läs mer

ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP

ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP 25 maj 2015 ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP NATUR- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN NATURVÅRDSAVDELNINGEN Nicklas Johansson Inledning I samband med att området utreds

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun

Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad 2017-04-28 Reviderad Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun Sammanfattning En inventering har skett i samband med detaljplanearbete i området Hammar

Läs mer

T räd. Värdefulla. Anderstorp

T räd. Värdefulla. Anderstorp Ekekullen i Anderstorp är ett bra exempel på hur värdefulla träd ger karaktär och upplevelsevärden åt ett område i tätortsmiljö. Värdefulla T räd Anderstorp Inventerare : Hanna Torén, Biolog Värdefulla

Läs mer

ÖVERSIKTLIG NATURINVENTERING

ÖVERSIKTLIG NATURINVENTERING 14 UPPDRAGSNUMMER: 3840003 FÖR DETALJPLAN LÅNGREVET, VÄSTERVIK 2014-04-03 Sweco Architects AB Ulrika Kanstrup Sweco 14 1 Sammanfattning Naturen i bostadsområdet utgörs av mindre skogspartier med främst

Läs mer

Träd inom Detaljplan Hageby 4:2

Träd inom Detaljplan Hageby 4:2 1(4) 2017-02-17 Tekniska kontoret Handläggare, titel, telefon Maja Pålsson, landskapsarkitekt 011-152091 Träd inom Detaljplan Hageby 4:2 Bakgrund Stadsbyggnadskontoret har fått i uppdrag att utföra planarbete

Läs mer

Naturvärdesinventering till vägplan för ombyggnad av E45 Slakthusmotet, Göteborgs Stad

Naturvärdesinventering till vägplan för ombyggnad av E45 Slakthusmotet, Göteborgs Stad Datum 2015-10-30 Rev 2015-11-12 Naturvärdesinventering till vägplan för ombyggnad av E45 Slakthusmotet, Göteborgs Stad ÅF Infrastructure AB EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress

Läs mer

2015-03-10. Fyrklövern, Upplands Väsby. Inventering av värden för biologisk mångfald

2015-03-10. Fyrklövern, Upplands Väsby. Inventering av värden för biologisk mångfald , Upplands Väsby Inventering av värden för biologisk mångfald 2(15) Ersätt Ersätt med med sidhuvud Beställning: Upplands Väsby kommun, Anna Åhr Evertson. Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7461 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Götetorps skola och förskola

Version 1.00 Projekt 7461 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Götetorps skola och förskola Version 1.00 Projekt 7461 Upprättad 2018-05-22 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Götetorps skola och förskola Sammanfattning En naturvärdesinventering har utförts i samband med

Läs mer

räd Värdefulla TBurseryd Inventerare: Hanna Torén, Biolog

räd Värdefulla TBurseryd Inventerare: Hanna Torén, Biolog Denna alm i Götsbo är förmodligen den största almen i kommunen. Trädet har en omkrets på 586 cm. Värdefulla räd TBurseryd Inventerare: Hanna Torén, Biolog Värdefulla träd i Burseryd Under sommaren 2013

Läs mer

Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan Väppeby 7:18 m.fl., Håbo kommun

Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan Väppeby 7:18 m.fl., Håbo kommun RAPPORT Handläggare Lars Bohlin Tel +46 (0)10-505 45 56 Mobil +46 (0)72-547 58 82 E-mail lars.b.bohlin@afconsult.com Datum 2015-10-15 Uppdragsnr 708847 Förprojektering VA och gator inom planområde Väppeby

Läs mer

PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun

PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun Version 1.00 Projekt 7390 Upprättad 2015-12-21 Reviderad PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun Sammanfattning En inventering har skett i samband

Läs mer

INVENTERING AV NATURVÄRDES- TRÄD TALLÅSEN 2, ÖSTERSUND

INVENTERING AV NATURVÄRDES- TRÄD TALLÅSEN 2, ÖSTERSUND PM INVENTERING AV NATURVÄRDES- TRÄD TALLÅSEN 2, ÖSTERSUND Pro Natura April 2019 Inventering, text och foto: Pro Natura Långåkersvägen 3 837 96 Undersåker Telefon: 073 685 54 63 e-post: fredrik.larsson@pro-natura.net

Läs mer

Svensk standard för naturvärdesinventering NVI

Svensk standard för naturvärdesinventering NVI Svensk standard för sinventering NVI Lättare att upphandla Lättare att granska Lättare att jämföra Lättare att sammanställa Bättre naturvård Vilka är med och tar fram standarden? Trafikverket har initierat

Läs mer

Naturvärdesinventering Fridhem, Höviksnäs, Tjörns kommun

Naturvärdesinventering Fridhem, Höviksnäs, Tjörns kommun Naturvärdesinventering Fridhem, Höviksnäs, Tjörns kommun Beställare: Beställarens representant: Konsult: Tjörns kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen 471 80 Skärhamn Kristina Stenström Norconsult AB Box

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneområde vid Säterivägen, Säffle kommun.

Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneområde vid Säterivägen, Säffle kommun. Version 1.10 Projekt 7442 Upprättad 2017-07-07 Reviderad 2017-08-08 Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneområde vid Säterivägen, Säffle kommun. Sammanfattning En inventering av utpekat

Läs mer

Naturvärdesinventering inför detaljplan i Brunnsparken

Naturvärdesinventering inför detaljplan i Brunnsparken Datum 2014-10-20 Rapport Naturvärdesinventering inför detaljplan i Brunnsparken EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5C Telefon 031-771 87 40 Telefax 031-771 87

Läs mer

Naturvärdesinventering vid väg 136, Ekerum Borgholms kommun, 2015

Naturvärdesinventering vid väg 136, Ekerum Borgholms kommun, 2015 2015-05-19 Naturvärdesinventering vid väg 136, Ekerum Borgholms kommun, 2015 Inventering, bedömningar och rapportering är utförd av Marcus Arnesson, biolog på Ecocom AB Omslagsbild: Väg 136 vid infarten

Läs mer

BESIKTNING AV OMRÅDE I ALESKOGEN VID HALMSTAD 2014

BESIKTNING AV OMRÅDE I ALESKOGEN VID HALMSTAD 2014 BESIKTNING AV OMRÅDE I ALESKOGEN VID HALMSTAD 2014 SAMMANFATTANDE NATURVÅRDSUTLÅTANDE 2014-10-20 Örjan Fritz & Jonas Stenström Uppdragsgivare Halmstads kommun Samhällsbyggnadskontoret c/o Lasse Sabell

Läs mer

NATURVÄRDESINVENTERING

NATURVÄRDESINVENTERING KILENKRYSSET AB NATURVÄRDESINVENTERING BRISTA 2018-06-26 NATURVÄRDESINVENTERING Brista Kilenkrysset AB KONSULT WSP Environmental Sverige Dragarbrunnsgatan 41 753 20 Uppsala Besök: Dragarbrunnsgatan 41

Läs mer

Ny vägsträckning vid Fiskeby

Ny vägsträckning vid Fiskeby Att: Gun-Marie Gunnarsson Vectura Ny vägsträckning vid Fiskeby Norrköpings kommun Allmän ekologisk inventering Sammanfattning Allmän ekologisk inventering Vid den allmänna ekologiska inventeringen har

Läs mer

Naturvärdesinventering vid Hjulsbro, Linköping

Naturvärdesinventering vid Hjulsbro, Linköping Naturvärdesinventering vid Hjulsbro, Linköping 2 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Allmän beskrivning av naturmiljön... 3 Metodik och avgränsning... 3 Begreppet rödlistad art och naturvårdsart...

Läs mer

ÖVERSIKTLIG BIOTOPKARTERING OCH

ÖVERSIKTLIG BIOTOPKARTERING OCH NATURCENTRUM AB NATURINVENTERINGAR ÖVERSIKTLIG BIOTOPKARTERING OCH NATURVÄRDESBEDÖMNING Kronetorps gård, Burlövs kommun UNDERLAG FÖR DETALJPLAN På uppdrag av FOJAB Arkitekter, Malmö 2010-03-18 Uppdragstagare

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7407 Upprättad Reviderad. PM vattenmiljö och botten, tillhörande detaljplaneprogram Södra Grimmstad, Kils kommun

Version 1.00 Projekt 7407 Upprättad Reviderad. PM vattenmiljö och botten, tillhörande detaljplaneprogram Södra Grimmstad, Kils kommun Version 1.00 Projekt 7407 Upprättad 2016-09-06 Reviderad PM vattenmiljö och botten, tillhörande detaljplaneprogram Södra Grimmstad, Kils kommun Sammanfattning En riktad inventering av har skett i samband

Läs mer

Äger du ett gammalt träd?

Äger du ett gammalt träd? Äger du ett gammalt träd? Då har du något speciellt i din vård Projektet Värna skyddsvärda träd ska öka kunskapen om trädens värde. Sexton kommuner i Västra Götaland och Halland vill gemensamt visa hur

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Sumpskog vid Flärkmyran SE0710200 Foto: Per Sander Namn: Sumpskog vid Flärkmyran Sitecode: SE0710200 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 2,3 hektar Skyddsform: Biotopsskyddsområde

Läs mer

Naturvärdesinventering av Noret, Mora kommun

Naturvärdesinventering av Noret, Mora kommun Naturvärdesinventering av Noret, Mora kommun Naturföretaget 2016 Inventering och rapport: Johan Kjetselberg, Naturföretaget Foto: Johan Kjetselberg Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum rapport: 2016-07-11

Läs mer

RAPPORT. Inventering och bedömning av naturvärde detaljplan vid Östmarkskorset UPPDRAGSNUMMER SWECO ENVIRONMENT AB TORSBY KOMMUN

RAPPORT. Inventering och bedömning av naturvärde detaljplan vid Östmarkskorset UPPDRAGSNUMMER SWECO ENVIRONMENT AB TORSBY KOMMUN TORSBY KOMMUN Inventering och bedömning av naturvärde detaljplan vid Östmarkskorset UPPDRAGSNUMMER 13006646 INTERNGRANSKAT SWECO ENVIRONMENT AB KIRSI JOKINEN, INVENTERING, BEDÖMNINGAR OCH ANNELI NILSSON,

Läs mer

Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Skillerälven, Storbron, Filipstads kommun.

Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Skillerälven, Storbron, Filipstads kommun. Version 1.00 Projekt 7425 Upprättad 2017-06-21 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Skillerälven, Storbron, Filipstads kommun. Sammanfattning En inventering har skett i samband

Läs mer

Naturvärdesinventering av Nya Älvstaden, Trollhättans stad, 2014

Naturvärdesinventering av Nya Älvstaden, Trollhättans stad, 2014 2014-01-13 Naturvärdesinventering av Nya Älvstaden, Trollhättans stad, 2014 Inventering, bedömningar och rapportering är utförd av Marcus Arnesson, biolog på Ecocom AB Omslagsbild: Utfarten till Kungsportsvägen

Läs mer

2015-02-03. Värdefulla träd vid Palsternackan i Solna

2015-02-03. Värdefulla träd vid Palsternackan i Solna Värdefulla träd vid i Solna Värdefulla Ersätt Ersätt med träd med sidhuvud Beställning: Bostadsstiftelsen Signalisten, kontaktperson: Lena Pålsson, ALMA Arkitekter AB. Framställt av: Ekologigruppen AB.

Läs mer

INVENTERING AV GENERELLA BIOTOPSKYDDSOBJEKT I NÖDINGE, ALE KOMMUN

INVENTERING AV GENERELLA BIOTOPSKYDDSOBJEKT I NÖDINGE, ALE KOMMUN INVENTERING AV GENERELLA BIOTOPSKYDDSOBJEKT I NÖDINGE, ALE KOMMUN RAPPORT 2017-02-15 Johan Svedholm Uppdragsgivare Ale kommun Ledetvägen 6 449 51 Alafors Uppdragstagare Naturcentrum AB, 2016 Strandtorget

Läs mer

Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun. PM inför detaljplan. På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06

Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun. PM inför detaljplan. På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06 Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun PM inför detaljplan På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06 Uppdragstagare Naturcentrum AB Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund johan.svedholm@naturcentrum.se

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7428 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Norra Ängenäs, Melleruds kommun

Version 1.00 Projekt 7428 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Norra Ängenäs, Melleruds kommun Version 1.00 Projekt 7428 Upprättad 2017-05-17 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Norra Ängenäs, Melleruds kommun Sammanfattning En inventering har skett i samband med detaljplanearbete

Läs mer

Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun

Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun Datum 12 juli 2012 Beställare Kungälvs kommun (Kontaktperson: Pauline Svensson) Konsult Melica

Läs mer

Naturvärdesinventering vid Finngösa, Partille

Naturvärdesinventering vid Finngösa, Partille Naturvärdesinventering vid Finngösa, Partille Underlag för stabilitetsförstärkande åtgärder På uppdrag av Golder Associates AB 2015-11-11 Uppdragstagare Naturcentrum AB Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund

Läs mer

NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV 2014-10-07

NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV 2014-10-07 NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV ÄLMHULTS KOMMUN 2014-10-07 Inventering, text och foto Naturcentrum AB 2014 Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160

Läs mer

Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna

Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna 2015-12-14 Objekt-ID Nvklass Biotop Beskrivning 1a 3 Ädellövskog Ädellövskog med stor trädslagsvariation. Bok dominerar i större delen av området.

Läs mer

Hur har naturvärden påverkats av röjning/avverkning i betesmarker?

Hur har naturvärden påverkats av röjning/avverkning i betesmarker? Hur har naturvärden påverkats av röjning/avverkning i betesmarker? Resultatet av en snabb inventering 2008 av trädklädda betesmarker som åtgärdats under och efter införandet av den s k 50-trädsregeln Leif

Läs mer

Skogar norr om Öjaby, kompletterande inventering 2017.

Skogar norr om Öjaby, kompletterande inventering 2017. Skogar norr om Öjaby, kompletterande inventering 2017. Av Tobias Ivarsson, saperda@spray.se Inledning Under hösten 2017 gjordes några besök i skogarna norr om Öjaby då det finns planer på bebyggelse och

Läs mer

2015-08-28 Slutversion. Naturinventering och översiktlig spridningsanalys. Solskensvägen Tullinge

2015-08-28 Slutversion. Naturinventering och översiktlig spridningsanalys. Solskensvägen Tullinge Naturinventering och översiktlig spridningsanalys Tullinge 2 Beställning: Wästbygg Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 : Uppdragsansvarig: Karn Terä Medverkande:

Läs mer

Naturvärdesinventering, förstudie för detaljplaneområdet Barkarbystaden II PM 2014-03-28

Naturvärdesinventering, förstudie för detaljplaneområdet Barkarbystaden II PM 2014-03-28 Naturvärdesinventering, förstudie för detaljplaneområdet Barkarbystaden II PM 2014-03-28 Innehåll Uppdraget 3 Naturvärdesinventering 3 Metod! 3 Inventeringsområdet! 4 Potentiellt naturvärdesobjekt! 4 Landskapsobjekt!

Läs mer

Naturvärdesinventering på fastigheten Tullinge 16:121 i Botkyrka kommun

Naturvärdesinventering på fastigheten Tullinge 16:121 i Botkyrka kommun Naturvärdesinventering på fastigheten Tullinge 16:121 i Botkyrka kommun Om dokumentet Enetjärn Natur AB på uppdrag av FB Bostad Naturvärdesinventering på fastigheten Tullinge 16:121, Botkyrka kommun Utredningen

Läs mer

PM Naturinventering Täby IP Upprättad av: Jenny Jonsson Granskad av: Anna Gustafsson

PM Naturinventering Täby IP Upprättad av: Jenny Jonsson Granskad av: Anna Gustafsson PM Naturinventering Täby IP 2015-09-30 Upprättad av: Jenny Jonsson Granskad av: Anna Gustafsson INLEDNING WSP har på uppdrag av Täby kommun utfört en naturinventering inom planerat detaljplanområde för

Läs mer

Beskrivning biotopskyddade objekt

Beskrivning biotopskyddade objekt Stadsbyggnadskontoret Göteborgs stad, Detaljplan Halvorsäng Beskrivning biotopskyddade objekt Bilaga till dispensansökan biotopskydd Göteborg, 2010-10-05 Peter Rodhe Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Naturvärdesinventering på Åh 1:20 m fl Uddevalla kommun

Naturvärdesinventering på Åh 1:20 m fl Uddevalla kommun Naturvärdesinventering på Åh 1:20 m fl Uddevalla kommun På uppdrag av HB Arkitektbyrå Maj 2013 Uppdragstagare Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund Niklas.Franc@naturcentrum.se Tel. 0303-72 61 65 Fältarbete:

Läs mer

Inventering av naturvärden knutna till stadsträd i Göteborgs kommun. Vasagatan

Inventering av naturvärden knutna till stadsträd i Göteborgs kommun. Vasagatan Inventering av naturvärden knutna till stadsträd i Göteborgs kommun Vasagatan 2 (15) Inventering av naturvärden knutna till stadsträd i Göteborgs kommun Vasagatan. 2012 Diarienummer: Text: Emil Nilsson,

Läs mer

Naturvärdesinventering Öxnehaga

Naturvärdesinventering Öxnehaga Naturvärdesinventering Öxnehaga 2 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Allmän beskrivning av naturmiljön... 3 Metodik och avgränsning... 3 Begreppet rödlistad art och naturvårdsart... 3 Resultat...

Läs mer

911. Trädklädd betesmark

911. Trädklädd betesmark Sida: 1 911. Trädklädd betesmark Naturvärdesklass Naturtypsgrupp Naturtyp Högsta naturvärde - naturvärdesklass 1 Äng och betesmark Trädklädd betesmark Skyddsstatus Inventerare Ingen Okänt Områdesbeskrivning

Läs mer

NATURVÅRDSUTLÅTANDE LAVFLORAN UTMED MÖLNDALSÅN I MÖLNLYCKE

NATURVÅRDSUTLÅTANDE LAVFLORAN UTMED MÖLNDALSÅN I MÖLNLYCKE NATURCENTRUM AB NATURVÅRDSUTLÅTANDE LAVFLORAN UTMED MÖLNDALSÅN I MÖLNLYCKE 2010-10-23 Lavinventering utmed Mölndalsån, Mölnlycke, Härryda kommun Naturcentrum AB har genomfört en översiktlig inventering

Läs mer

Uppdragets syfte var att genomföra en detaljerad artinventering, dokumentera värdefulla träd och potentiella groddjursmiljöer inför en

Uppdragets syfte var att genomföra en detaljerad artinventering, dokumentera värdefulla träd och potentiella groddjursmiljöer inför en Uppdragets syfte var att genomföra en detaljerad artinventering, dokumentera värdefulla träd och potentiella groddjursmiljöer inför en detaljplanering. Detaljplanen rör en skola i Segeltorp, Huddinge kommun.

Läs mer

NATURVÄRDESINVENTERING. Kompletterande inventering 2017 PLANERAD 400 KV LEDNING EKHYDDAN - NYBRO

NATURVÄRDESINVENTERING. Kompletterande inventering 2017 PLANERAD 400 KV LEDNING EKHYDDAN - NYBRO NATURVÄRDESINVENTERING PLANERAD 400 KV LEDNING EKHYDDAN - NYBRO Kompletterande inventering 2017 2017-06-09 NATURVÄRDESINVENTERING PLANERAD 400 KV LEDNING EKHYDDAN - NYBRO KUND Svenska Kraftnät KONSULT

Läs mer

Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona

Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona 1 (12) Om dokumentet Enetjärn Natur AB på uppdrag av Norrtälje kommun Tilläggsuppdrag naturvärdesinventering Nordrona Utredningen har genomförts i juni

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Detaljplan för Nybble Vimmerby kommun Naturvärdesinventering 2 (10) Syftet med naturvärdesinventering (NVI) är att identifiera och avgränsa de geografiska områden i landskapet som

Läs mer

Naturvärden i Hedners park

Naturvärden i Hedners park Naturvärden i Hedners park Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Sammanfattning... 3 Resultat... 3 Förslag till hänsyn vid restaurering... 6 Förstasidan visar beståndet med gamla tallar, den norra granbersån

Läs mer

Naturvärdesinventering (NVI) i Gammelhusområdet

Naturvärdesinventering (NVI) i Gammelhusområdet Naturvärdesinventering (NVI) i Gammelhusområdet Bilaga 3 Naturvärdesobjekt Beställare: Temagruppen, på uppdrag av Östhammars kommun Kontaktperson Temagruppen: Emily Lidman, 08-690 28 69 Projektledare Calluna:

Läs mer

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneprogram för Ertseröd 1:53 m.fl. Grebbestad, Tanums kommun

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneprogram för Ertseröd 1:53 m.fl. Grebbestad, Tanums kommun Version 1.00 Projekt 7380 Upprättad 2015-06-09 Reviderad 2015-06-24 Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneprogram för Ertseröd 1:53 m.fl. Grebbestad, Tanums kommun

Läs mer

Naturvärdesinventering inom detaljplaneområde Sydöstra Hogstad, Västanå 2:7 och Hogstad 20:1, Mjölby kommun

Naturvärdesinventering inom detaljplaneområde Sydöstra Hogstad, Västanå 2:7 och Hogstad 20:1, Mjölby kommun 1(4) Handläggare Frida Nilsson Tfn 0142-853 86 frida.nilsson@mjolby.se Naturvärdesinventering inom detaljplaneområde Sydöstra Hogstad, Västanå 2:7 och Hogstad 20:1, Mjölby kommun Uppdrag Miljökontoret

Läs mer

Bedömning av naturvärden inför detaljplan: Distansgatan, Marconigatan samt Nymilsgatan

Bedömning av naturvärden inför detaljplan: Distansgatan, Marconigatan samt Nymilsgatan Bedömning av naturvärden inför detaljplan: Distansgatan, Marconigatan samt Nymilsgatan Inför detaljplan för Distansgatan har naturvärdesbedömningar gjorts i flera områden vid ett antal tillfällen. Inventering

Läs mer

Axamoskogen -Nyckelbiotoper och naturvärden 2016

Axamoskogen -Nyckelbiotoper och naturvärden 2016 Axamoskogen -Nyckelbiotoper och naturvärden 2016 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Metodik och avgränsning... 3 Resultat... 4 Områden... 4 Arter... 4 Områdesredovisning... 5 Litteratur... 11 Framsidans

Läs mer

Naturvärdesinventering tillhörande området Sapphult

Naturvärdesinventering tillhörande området Sapphult Version 1.00 Projekt 7457 Upprättad 2018-05-22 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande området Sapphult 1 Sammanfattning En naturvärdesinventering har skett i samband med arbetet inför en detaljplan

Läs mer

Naturvärdesbedömning i Ådö skog, Upplands Bro kommun November 2012

Naturvärdesbedömning i Ådö skog, Upplands Bro kommun November 2012 ADOXA Naturvård org.nr.590419-1037 F-skattsedel finns Skogshall 640 24 Sköldinge Telefon: 0708-804582, Pg 456 10 12-8 E-mail: janne.elmhag@adoxanatur.se Janne Elmhag Naturvärdesbedömning i Ådö skog, Upplands

Läs mer

NATURVÄRDEN VID NORDKROKEN, VÄNERSBORGS KOMMUN UNDERLAG FÖR DETALJPLAN PÅ UPPDRAG AV

NATURVÄRDEN VID NORDKROKEN, VÄNERSBORGS KOMMUN UNDERLAG FÖR DETALJPLAN PÅ UPPDRAG AV NATURVÄRDEN VID NORDKROKEN, VÄNERSBORGS KOMMUN UNDERLAG FÖR DETALJPLAN PÅ UPPDRAG AV VÄNERSBORGS KOMMUN 2014-10-30 Uppdragstagare Naturcentrum AB Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund johan.svedholm@naturcentrum.se

Läs mer

PM DETALJPLAN KVARNBÄCK, HÖÖR. BEDÖMNING AV NATURVÄRDEN

PM DETALJPLAN KVARNBÄCK, HÖÖR. BEDÖMNING AV NATURVÄRDEN PM DETALJPLAN KVARNBÄCK, HÖÖR. BEDÖMNING AV NATURVÄRDEN PM 2018-03-09 Andreas Malmqvist och Jens Morin Uppdragsgivare Höörs kommun Samhällsbyggnadssektor, Strategiska enheten Box 53 243 21 Höör Uppdragsgivarens

Läs mer

Naturvärdesinventering (NVI) Sörgårdsvä - gen i Spånga Underlag till detaljplan ARBETSMA - TERIAL

Naturvärdesinventering (NVI) Sörgårdsvä - gen i Spånga Underlag till detaljplan ARBETSMA - TERIAL 15-10-15 ARBETSMA - TERIAL Naturvärdesinventering (NVI) Sörgårdsvä - gen i Spånga Underlag till detaljplan 2015 Naturvärdesinventering Sörgårdsvägen i Spånga Oktober 2015 Publikationsnummer: Dnr:- ISBN:

Läs mer

NATURVÄRDESINVENTERING

NATURVÄRDESINVENTERING GÄVLE KOMMUN NATURVÄRDESINVENTERING ERSBO SYD ETAPP 3 - DELRAPPORT 2018-10-26 10272903 NVI Ersbo syd etapp 3 1 NATURVÄRDESINVENTERING Ersbo syd etapp 3 - delrapport Gävle kommun KONSULT WSP Sverige AB

Läs mer

Östberga. Bilaga 1: Metod N aturvärdesinventering. Konnektivitetsanalys. Naturvärdesanalys

Östberga. Bilaga 1: Metod N aturvärdesinventering. Konnektivitetsanalys. Naturvärdesanalys Naturvärdesanalys Östberga Bilaga 1: Metod N aturvärdesinventering och Konnektivitetsanalys 201 7 Naturvärdesanalys Innehåll Uppdraget 3 Naturvärdesinventering 3 Bedömningsgrund biotop 3 Bedömningsgrund

Läs mer

Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Finnshyttan och Tranbo, Filipstads kommun.

Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Finnshyttan och Tranbo, Filipstads kommun. Version 1.00 Projekt 7425 Upprättad 2017-06-21 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Finnshyttan och Tranbo, Filipstads kommun. Sammanfattning En inventering har skett i samband

Läs mer

Bilaga 3 Naturinventering

Bilaga 3 Naturinventering GothiaVindAB Bilaga3Naturinventering Projekt:Fjällboheden Datum:201105 Utförare:MiljötjänstNordAB 2011 Naturvärdesinventering av terrester miljö vid Fjällboheden i Skellefteå kommun, Västerbottens län

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Detaljplan Renön 1:5 m.fl. MAF Arkitektkontor 2016-01-29 Uppdragsnr: 15092 Status: Granskningshandling Naturvärdesinventering Detaljplan Renön 1:5 m.fl. MAF Arkitektkontor Beställare

Läs mer

Som underlag för en föreslagen detaljplan har Ekologigruppen fått i uppdrag av NAI Svefa att genomföra en naturvärdesbedömning i Veddesta, Järfälla

Som underlag för en föreslagen detaljplan har Ekologigruppen fått i uppdrag av NAI Svefa att genomföra en naturvärdesbedömning i Veddesta, Järfälla Som underlag för en föreslagen detaljplan har Ekologigruppen fått i uppdrag av NAI Svefa att genomföra en naturvärdesbedömning i Veddesta, Järfälla kommun. Inventeringsområdet i Veddesta utgörs av ett

Läs mer

Bilaga 3 Naturvärdesobjekt Förbigångsspår Herrljunga Västra Befintlig väg

Bilaga 3 Naturvärdesobjekt Förbigångsspår Herrljunga Västra Befintlig väg Bilaga 3 Naturvärdesobjekt Förbigångsspår Herrljunga Västra Befintlig väg Herrljunga kommun, Västra Götalands län Järnvägsplan 2017-05-30 Projektnummer: 146181 I denna bilaga beskrivs ingående de naturvärdesobjekt

Läs mer

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425)

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Värmdö kommun Stefan Eklund 2013-05-24 Figur 1 Tallticka RAPPORT Västra Ekedal 2013 Postadress Besöksadress Telefon Organisationsnr E-post Huvudkontor

Läs mer

!!!! Naturvärdesinventering (NVI) i Skarpäng, Täby kommun !!!!!

!!!! Naturvärdesinventering (NVI) i Skarpäng, Täby kommun !!!!! Naturvärdesinventering (NVI) i Skarpäng, Täby kommun Bilaga 3 Naturvärdesobjekt 1 Beställare: Täby kommun, Plan- och bygglovavdelningen Kontaktperson: Sören Edfjäll, Miljöplanerare Projektledare Calluna:

Läs mer