Resultat Avslutade projekt Programmet Småland och Öarna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Resultat Avslutade projekt Programmet Småland och Öarna"

Transkript

1 Resultat Avslutade projekt Programmet Småland och Öarna Oktober 2018 (22 har avslutats varav 5 genomförandeprojekt och 17 förstudier)

2 Småland och Öarna XXX miljoner kr Att stärka forskning, teknisk utveckling och innovation Att öka tillgången till, användningen av och kvaliteten på IKT Att öka konkurrenskraften för små- och medelstora företag Att stödja övergången till en koldioxidsnål ekonomi inom transporter

3 Smart tillväxt Att stärka forskning, teknisk utveckling och innovation Budget: 180,1 Mkr Intecknat: 84 Mkr

4 LTC 2020 Det övergripande målet för projektet LTC 2020 var att bidra till stark hållbar tillväxt i regionens små och medelstora teknikföretag genom att överföra och tillämpa värdefulla kompetenser från universitetet samt initiera FoU-arbete och andra innovationsprocesser i företagen. 21forskningsansökningar har lämnats in vilket resulterat i 30,1milj. kr i forskningsmedel. Utvecklingsmedel har beviljats, 3,2 milj. Kr. Sammanlagt har 253 SME deltagit i projektet LTC:s aktiviteter Projektägare: Linneuniversitetet Projekttyp: Projekt Projektperiod: 1 januari april 2018 Beviljat: SEK Utbetalt: SEK 48 innovationer har identifierats t ex två SMF i Älmhult och Tingsryd där en helt ny typ av grusåtervinningsmaskin konstruerats. 10 examensarbetare deltog varav en var internationell studentmedarbetare. Projektet innehåller ett antal innovationer t ex stabilitet, kontrollsystem, väghållning, energi- och materialbesparing.

5 IEC 2020 Det övergripande målet har varit att öka konkurrenskraft hos IKT-företag i Linnéregionen, ökad innovationsförmåga för näringsliv och samhälle samt fler arbetstillfällen för kvalificerad arbetskraft. 18 företag har samarbetat med forskningsinstitutioner. Nätverket har funnit stabila driftsformer efter projektperioden. Projektet har genererat 14 andra utvecklingsprojekt. 230 betalande medlemmar i nätverket. Stor påverkan på utveckling av utbildningar inom IKT. 3x Stora IT kompetensdagen ett verktyg för ökad kunskap. Projektägare: Linneuniversitetet Projekttyp: Genomförandeprojekt Projektperiod: 1 april april 2018 Beviljat: SEK Utbetalt: SEK Nära samspel med RUVeS (Regional utveckling inom välfärds, i syfte att åstadkomma en fungerande ehälso-marknad för SME).

6 Förstudie, Bryggprojekt, Automation för Regional Konkurrenskraft (ARK II) Projektägare: Luleå Tekniska Universitet Projektperiod: 1 oktober januari 2017 Beviljat: SEK Utbetalt: SEK Det övergripande målet för förstudien har varit att stärka och utvidga affärsnätverket och dess verksamhet och undersöka förutsättningarna djupare för projektet Automation Småland, ARK II ( ). I ARK II är en av de långsiktiga målsättningarna att nätverket, som idag omfattar cirka 20 automationsföretag ska växa till sextio företag över hela Jönköpings län under en treårsperiod. Stor kraft har lagts på att visa industriföretag på vilket sätt automation och digitalisering kan förbättra företagens verksamhet och, slutligen, bidra till att produktion är kvar i Sverige. Samarbetet bland aktörerna inom ARK II skall, inom nämnda period, växa till ett fullfjädrat affärsnätverk, ett så kallat "kluster" med egen, långsiktig bärkraft efter projekttidens slut. Projektet lyckades väl med sitt arbete och ett större genomförande projekt blev resultatet som drivs med namnet Automation för regional konkurrenskraft (ARK II)av projektägaren Föreningen Automationsföretagen Sverige.

7 Automation Småland Projektägare: Business Gnosjöregion AB Projekttyp: Projekt Projektperiod: (avbröts ) Beviljat: sek Utbetalt: sek Projektmålet är att tillföra ny teknik, kompetens samt forskning och innovation, för att öka konkurrenskraften hos automationsföretagen och övrig industri. Branschen skall, efter periodens slut ha byggt upp en egen bas, både finansiellt och vad gäller antalet företag. Projektet var framgångsrikt till den punkt det tyvärr fick avbrytas. En intressekonflikt uppstod vilket gav upphov till två målbilder som inte var förenliga. Projektet avbröts knappt halvvägs, resultat ur projektet gav en förstudie och lade senare grunden för projektet Automation för regional konkurrenskraft (ARKII) som startade

8 Förstudie -ProWOOD arena Projektägare: Träcentrum Nässjö Kompetensutveckling AB: Projektperiod: 1 augusti april 2018 Beviljat: kr Utbetalt: kr Övergripande målet har varit att stödja innovationsförmågan och öka konkurrenskraften hos svensk trärelaterad industri genom närmare samverkan och ökat kunskapsutbyte mellan akademi och trärelaterad industri. Måle har också varit att undersöka och identifiera former och samarbetspartner för utveckling av ProWOOD arena. Förstudien har resulterat i att behov och intresse från målgruppen och samarbetspartners har identifierats och ett genomförandeprojekt planeras.

9 Inkluderande tillväxt Att öka tillgången till, användningen av och kvaliteten på IKT Budget: 52,8 Mkr Intecknat: 32,3 Mkr

10 Förstudie för att skapa tillväxtkraft inom e-handel och logistik Projektägare: ALMI Företagspartner Jönköping AB Projektperiod: 1 augusti mars 2018 Beviljat: SEK Utbetalt: SEK Syftet med förstudien var att undersöka sambanden mellan e-handel och logistik i Jönköpings län för att i skärningspunkten mellan dessa hitta utvecklingsområden att jobba vidare med i ett genomförandeprojekt. Förstudien har lett fram till en ansökan om genomförandeprojekt med målet att göra Jönköpings län till ett nationellt ledande kunskaps- och utvecklingscentrum inom digitala affärer och logistik. Projektet söks som samverkansprojet inom Småland & Öarnas utlysning 2018:2 insatsområde 1, Att stärka forskning, teknisk utveckling och innovation, och är för närvarande under beredning.

11 Förstudie -Regional Digitalisering Projektägare: Linnéuniversitetet Projektperiod: 1 september februari 2017 Beviljat: kr Utbetalt: kr Förstudien har fokuserat på den pågående och allt mer genomgripande samhällsdigitaliseringen. Syftet har varit att skapa underlag för en framtida projektansökan inom det regionala strukturfondsprogrammet med fokus på företag i Kalmar län och deras digitalisering. Samtliga delmål som projektet har haft, har utvärderats och anses vara uppfyllda. (1) ramverk och parametrar som fångar och värderar företagets digitaliseringsprocesser; (2) målgrupp bestående av företag ur regionens 12 kommuner; (3) mötesplatser/sätt för kunskapsdelning och vägledning kring digitalisering till företag; (4) horisontella perspektivens plats och betydelse för genomförandeprojekt; (5) plan för genomförande av tänkt genomförandeprojekt.

12 Förstudie -Investeringsbehov bredbandsinfrastruktur för Smålandslänen Projektägare: Regionförbundet i Kalmar län Projektperiod: 1 april december 2017 Beviljat: kr Utbetalt: kr Förstudien har handlat om kartläggning av genomförd och planerad utbyggnad av bredband samt projektering av återstående utbyggnad av bredbandsinfrastruktur i Smålandslänen. Underlag och slutsatser som har tagits fram i förstudien kommer att användas i vidare arbete för att hitta regionala modeller för utbyggnad av bredband till alla hushåll och företag år Underlag och metod kommer också att ingå i ett nationellt arbete med att förbättra kartläggning av bredbandsinfrastruktur.

13 Förstudie INKOMST 4.0 Projektägare: Almi Företagspartner Jönköping AB Projektperiod: Beviljat: SEK Utbetalt: SEK Genom kontakter med de större köparföretagens strategiska verksamhetsstyrnings-grupper både i Sverige och Internationellt så har projektet möjlighet att tidigt få insyn i vilka krav man kommer att ställa på underleverantörer men förhoppningsvis också en möjlighet att påverka dessa så att de blir rimliga. Projektet INKOMST 4.0 vill hjälpa underleverantörerna så att de klarar dessa nya krav på automatisering av administrationen via digitalisering och IoT (uppkopplade sensorer). Förstudien blev framgångsrik och utgör en stabil grund för nu pågående genomförandeprojekt INKOMST 4.0.

14 Smart tillväxt Att öka konkurrenskraften för små- och medelstora företag Budget: 207,8 Mkr Intecknat: 173,1 Mkr

15 Träregion Småland Coaching för tillväxt Syfte har varit att öka konkurrenskraften för små och medelstora företag inom den trärelaterade industrin. Genom coaching och en väl beprövad arbetsmodell har ett stort antal trärelaterade företag fått hjälp med att göra behovsanalyser för vilka områden som de behöver stärka och hur de kan öka sin konkurrenskraft. Det har handlat om exempelvis produktionsrelaterade frågor, produktutveckling, marknadsföring, organisationsöversyn och/eller behov av kompetensutvecklande insatser. Sammanlagt har 103 företag fått stöd inom ramen för projektet. Projektägare: Träcentrum Nässjö Kompetensutveckling AB Projekttyp: Projekt Projektperiod: 1 januari april 2018 Beviljat: SEK Utbetalt: SEK Många företag har varit intresserad av export, nätverk har anordnats med bl.a. Steps to Export i samarbete med Business Sweden och Enterprise Europe Network. Projektet har även arbetat med områden som generationsväxling och företagens interna organisation och strukturer.

16 Innovativ tillväxt i Kalmar län Projektägare: Almi Företagspartner Kalmar AB Projekttyp: Projekt Projektperiod: 1 april juli 2018 Beviljat: SEK Utbetalt: SEK Syftet har varit att skapa ett bestående regionalt innovationssystem bland aktörer i Kalmar län för att öka den innovativa hållbara tillväxten i befintliga SMF företag. En struktur för ett samlat innovationsstöd i regionen har skapats. Ett löpande lärande har skett. Aktörerna har anpassat sig till varandra och bidragit till ett mer måloch resultatinriktat arbete i projektet. Innovatörer och företagare vet var de skall vända sig och I vilket läge aktörerna kan hjälpa till i innovationsprocessen. Detta innebär kortade ledtider för utveckling av produkter och tjänster.

17 Förstudie, Gröna näringars kluster etapp 2 Projektägare: Lantbrukarnas Ekonomi AB Projektperiod: 1 februari oktober 2016 Beviljat: SEK Utbetalt: SEK Förstudien syftade till att undersöka möjligheterna för att öka lönsamhet och tillväxt i företag och region, bidra till nya jobb och öka samverkan inom de gröna näringarna. En struktur för ett samlat innovationsstöd i regionen har skapats. Plattformen för Grönt Kluster är nu etablerad och har ett löpande samarbete som fortsätter efter förstudiens slut.

18 Förstudie företag & FoU Gotland, utveckling av livsmedelsföretagande på Gotland Förstudien syftade till att stärka livsmedelsföretagen samt mat- och matupplevelseföretagen på Gotland så att förädlingsgraden och sysselsättningen ökar. En modell för samverkan mellan företag, akademi och offentlighet har tagits fram. Projektägare: Gotland Grönt Centrum AB Projektperiod: 1 mars november 2016 Beviljat: SEK Utbetalt: SEK Förstudien har resulterat i ett genomförandeprojekt inom ERUF med medfinansiering från Hållbara Gotland.

19 Förstudie Hållbara besök och digitala försteget Projektägare: Science Park Gotland Projektperiod: 1 augusti januari 2017 Beviljat: SEK Utbetalt: SEK Förstudien syftade till att undersöka och skapa förutsättningar för arenaarbetet inom områdena "Digitalisering" samt "Besöksnäring och kultur efter ett regeringsuppdrag att ta fram förslag på insatser för att stärka företag och företagande i Gotlands län. Förstudien identifierade nyckelaktörer samt konkreta insatser för genomförandet av Hållbara Gotland. Förstudien har resulterat i ett genomförandeprojekt inom ERUF med medfinansiering från Hållbara Gotland. Samt ytterligare 4 genomförandeprojekt med fullfinansiering från Hållbara Gotland.

20 Förstudie -Besöksnäringen 2.0 Kalmar län Projektägare: Regionförbundet i Kalmar län Projektperiod: 1 april december 2017 Beviljat: kr Utbetalt: kr Förstudiens mål har varit att ta fram ett underlag inför ett genomförandeprojekt med syftet att skapa en innovationsmiljö för platsbaserad upplevelseindustri i Kalmar län. Innovationsmiljön skall vara en plattform för samverkan mellan näring, akademi, offentlig sektor och civil sektor som bidrar till att näringen utvecklas mot större tillväxt och högre förädlingsgrad kombinerat med bättre långsiktig miljömässig och social hållbarhet. Förstudien har skapat ett gott underlag och beredskap för att kunna initiera aktiviteter i ett genomförandeprojekt och gett möjlighet att förankra en betydande satsning politiskt i regionen.

21 Förstudie kring kärnkraftens underleverantörer Projektägare: Oskarshamns kommun Projektperiod: Beviljat: SEK Utbetalt: SEK Projektets övergripande mål är att genom en förstudie ta reda på vilka behov underleverantörerna har för att kunna ta sig vidare. Projektmålet är att vi ska få ökad kunskap om underleverantörerna, hur de drabbats och vilka insatser de behöver för att kunna ta sig vidare och hitta nya möjligheter. Kunskapen om underleverantörerna har genom förstudien ökats väsentligt vilket skapat en god grund för det genomförandeprojekt som för tillfället pågår med namnet Omställning för kärnkraftens underleverantörer.

22 Hållbar tillväxt Att stödja övergången till en koldioxidsnål eknomi inom transporter Budget: 83,1 Mkr Intecknat: 33,2 Mkr

23 Förstudie Flytande biogas till land och till sjöss Projektägare: Energikontor Sydost AB Projektperiod: 14 november augusti 2017 Beviljat: SEK Utbetalt: SEK Syftet med förstudien har varit att undersöka förutsättningarna för ett förnybart drivmedelsalternativ till tunga fordon och fartyg genom realisering av den regionala biogaspotentialen. Resultatet har gett en god bild om förutsättningarna att producera flytande biogas till ett konkurrenskraftigt pris i regionen och få avsättning för den.

24 Fossilfrihet i regional tågtrafik - en förstudie Projektägare: Kalmar Läns Landsting Projektperiod: 4 januari oktober 2016 Beviljat: kr Utbetalt: kr Förstudien har belyst vilka möjligheter som finns i länen för att övergå till fossilfria bränslen för tågdriften på de ej elektrifierade banorna. Mottagare av förstudien har varit beslutsfattare vid de regionala kollektivtrafik myndigheterna i Jönköpings och Kalmar län. Projektet har i alla delar fungerat bra, på tågmässan i Berlin bidrog tåg-och motortillverkare med viktig information till förstudien som var värdefullt. Resultaten kommer att nyttjas för omställningen av den praktiska driften samt vid upphandling av nya tåg.

25 Åk tåg -Viktigt perspektiv för Näringslivsutveckling och Miljöpåverkan -förstudie Projektägare: Kalmar kommun Projektperiod: 1 september maj 2017 Beviljat: kr Utbetalt: kr Förstudien har skapat en nulägesbild av inställningen till tågåkande bland resenärer i sydöstra Sverige, liksom hur attityder och beteenden ser ut bland Kalmarregionens företagare när det kommer till att nyttja tåg som transportmedel i tjänsten. Förstudien har utröna förutsättningarna för ett större genomförandeprojekt samt klargjort vem som bör äga ett kommande genomförandeprojekt. Tågoperatörernas, Regionförbundets och Trafikverkets medverkan har gett en bra grund för projektet. Arbete pågår för att arbeta vidare med en ansökan för ett genomförandeprojekt.

26 Förstudie -Hållbara transporter Kalmar Växjö och Lnu Projektägare: Kalmar kommun Projektperiod: 31 oktober juli 2017 Beviljat: kr Utbetalt: kr Förstudien har haft som mål att undersöka möjligheterna att ställa om resandet till och från Kalmar och Växjö universitetsområden i en mer hållbar riktning, bland annat genom att öka andelen resor med cykel, minska bilanvändning och därigenom minska koldioxidutsläpp, förbättra hälsa och skapa mer attraktiva stadskärnor. Förstudiens mål har uppnåtts och gett ett bra resultat och underlag för ett genomförandeprojekt. Ett projekt planeras nu med inriktning mot mobility management-åtgärder.

27 Förstudie: Biogas Mönsterås Projektägare: Mönsterås kommun Projektperiod: Beviljat: SEK Utbetalt: SEK Förstudiens frågeställningar, finns förutsättningarna för att bygga en biogasanläggning. Det som utreds är: Detaljplansanpassning, Tillståndsprövningar för byggnation, Ekonomi och Förprojektering av biogasanläggningen. Vid slutet av förstudien var inte alla frågeställningar helt utredda, ett bolag bildades för att driva idén vidare. I tidningen biogas kunde man i februari 2018 läsa att Scandinavian Biogas och Mönsterås Biogas har tecknat ett samarbetsavtal där parterna gemensamt skall fortsätta utveckla möjligheten att bygga och driva en storskalig biogasanläggning i Mönsterås. Parterna har bildat ett gemensamt utvecklingsbolag, Mönsterås Biogasproduktion AB, som skall utgöra grund för ett framtida produktionsbolag.

28 Förstudie, Energieffektiva transportföretag Projektägare: Länsstyrelsen i Gotlands län Projektperiod: Beviljat: Utbetalt: Målet för förstudien är att identifiera vilka åtgärder som är relevanta för ett transportprojekt på Gotland och utifrån det arbeta fram grunden till en ansökning till regionalfonden till årsskiftet 2017/2018 om att stödja enskilda transportföretag att 1.) effektivisera sin energianvändning och därmed sänka sina kostnader och 2.) övergå till förnybara bränslen. Förstudien har varit lyckosam, men en lärdom är att saker tar mer tid och pengar än väntat. Förstudien har genererat det pågående genomförandeprojektet Hållbara Transporter.

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna Förstudier 19 oktober 2017, Kosta

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna Förstudier 19 oktober 2017, Kosta Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna 2014-2020 Förstudier 19 oktober 2017, Kosta Läge Antal förstudier: 19 Beslutat i kronor: 6 198 996 Budget i genomsnitt: 326 263 Genomförandeperiod i genomsnitt:

Läs mer

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna Förstudier 5 december 2017, Hooks Herrgård

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna Förstudier 5 december 2017, Hooks Herrgård Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna 2014-2020 Förstudier 5 december 2017, Hooks Herrgård Läge Antal förstudier: 20 Beslutat i kronor: 6 508 746 Budget i genomsnitt: 325 437 Genomförandeperiod

Läs mer

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt programgenomförande Visby. Henrik Blomberg

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt programgenomförande Visby. Henrik Blomberg Regionalfonden Småland och Öarna 2014-2020 Aktuellt programgenomförande 2017-06-20--21 Visby Henrik Blomberg Resultat Utlysning 2017:1 Utlysningsperiod 12 december 2017 13 mars 2017 Samtliga insatsområden

Läs mer

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt programgenomförande Oskarshamn. Henrik Blomberg

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt programgenomförande Oskarshamn. Henrik Blomberg Regionalfonden Småland och Öarna 2014-2020 Aktuellt programgenomförande 2017-03-23 Oskarshamn Henrik Blomberg Resultat Utlysning 2017:1 Utlysningsperiod 12 december 2017 13 mars 2017 Samtliga insatsområden

Läs mer

1. Bryggprojekt, Automation för regional konkurrenskraft (ARK II) P. Automation för regional konkurrenskraft (ARK II) 2. Förstudie kring kärnkraftens

1. Bryggprojekt, Automation för regional konkurrenskraft (ARK II) P. Automation för regional konkurrenskraft (ARK II) 2. Förstudie kring kärnkraftens 1 1. Bryggprojekt, Automation för regional konkurrenskraft (ARK II) P. Automation för regional konkurrenskraft (ARK II) 2. Förstudie kring kärnkraftens underleverantörer P. Omställning för kärnkraftens

Läs mer

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt genomförandeläge för ERUF SMÖ, Möte med SFP

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt genomförandeläge för ERUF SMÖ, Möte med SFP Regionalfonden Småland och Öarna 2014-2020 Aktuellt genomförandeläge för ERUF SMÖ, 2018-10-08. Möte med SFP 20181008 Henrik Blomberg Aktuellt genomförandeläge, SMÖ Totalt beslutat: 344,76 Mkr Finansieringsfördelning:

Läs mer

Portföljanalys 2017:1 Småland och Öarna

Portföljanalys 2017:1 Småland och Öarna Portföljanalys 2017:1 Småland och Öarna 2017-10-19 Utlysningsomgången Utlysningsomgång 2017:1, var öppen 12 december 2016 13 mars 2017 och prioritering skedde den 21 juni samma år Utlysning 2017:1 resulterade

Läs mer

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020 Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020 Programförslag Att tänka på / nyheter 2014-11-06 1 Senaste nytt! Programbeslut 15 dec. 2014??

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. En smak av EU Lena Johansson-Skeri Anneli Norman

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. En smak av EU Lena Johansson-Skeri Anneli Norman En smak av EU 2015 Lena Johansson-Skeri Anneli Norman 1 Dagens program Vad gör vi på Tillväxtverket? Vad är ett EU-projekt? Vad är ett regionalfondsprojekt? Hur ansöker man om stöd från regionalfonden?

Läs mer

Regionalfonden Småland och Öarna SFP Visby Henrik Blomberg

Regionalfonden Småland och Öarna SFP Visby Henrik Blomberg Regionalfonden Småland och Öarna 2014-2020 SFP Visby. 2018-06-13 Henrik Blomberg Resultat Utlysning 2018:1 Utlysningsperiod 30 oktober 2017 19 mars 2018 Samtliga insatsområden var öppna och sökbara, med

Läs mer

160 miljoner i EU stöd till tolv projekt i Östra Mellansverige

160 miljoner i EU stöd till tolv projekt i Östra Mellansverige Strukturfondspartnerskapet Östra Mellansverige PRESSINFORMATION Datum 10 juni 2015 Dnr Till media i Uppsala, Örebro, Södermanland, Västmanland och Östergötlands län 160 miljoner i EU stöd till tolv projekt

Läs mer

Regionalfonden Västsverige

Regionalfonden Västsverige Regionalfonden Västsverige 2014-2020 Aktuellt beslutsläge - juni 2018 Insatsområde Antal projekt Beviljat, mnkr Kvar att använda, mnkr 1. Samverkan inom forskning och innovation 16 111 (56%) 86 2. Konkurrenskraftiga

Läs mer

Science Park Gotland Innovationsmiljö Gotland

Science Park Gotland Innovationsmiljö Gotland Science Park Gotland Innovationsmiljö Gotland Om Science Park Gotland Uppdrag Science Park Gotlands uppdrag är att bidra till hållbar* tillväxt på Gotland genom att vara en katalysator för tillväxtorienterat

Läs mer

Regional tillväxt skapar vi tillsammans! Ulrika Geeraedts Regional Utvecklingsdirektör

Regional tillväxt skapar vi tillsammans! Ulrika Geeraedts Regional Utvecklingsdirektör Regional tillväxt skapar vi tillsammans! Ulrika Geeraedts Regional Utvecklingsdirektör Ett samlat utvecklingsansvar I Region Jönköpings län finns flera aktörer som jobbar med utveckling i olika former,

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Annika Westerberg Tillväxtverket

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Annika Westerberg Tillväxtverket Annika Westerberg Tillväxtverket 1 2 5 Nio program i Sverige Åtta regionala strukturfondsprogram Ett nationellt regionalfondsprogram 23 Fyra Insatsområden 1. Att stärka forskning, teknisk utveckling och

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. C-BIC Fas 3 och framtiden?

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. C-BIC Fas 3 och framtiden? C-BIC Fas 3 och framtiden? 1 Tillväxtverket Ny programperiod 2014-2020 8 regionala strukturfondsprogram 1 nationellt regionalfondsprogram 945 milj euro 2 Förslag till Regionalt strukturfondsprogram för

Läs mer

Förstudie Hållbar bioenergi

Förstudie Hållbar bioenergi Förstudie Hållbar bioenergi 2017-11-29 Syfte Förstudien undersöker förutsättningarna och möjligheterna för att skapa ett näringsanpassat innovationsstöd för hållbar bioenergi. Innovationsteman inom hållbar

Läs mer

ÖMS Regionalfonden 2014-2020 ÖMS operativa program för regionalfonden

ÖMS Regionalfonden 2014-2020 ÖMS operativa program för regionalfonden ÖMS operativa program för regionalfonden Östra Mellansverige består av Uppsala, Örebro, Sörmland, Västmanland och Östergötlands län Beslutat i december 2014 Bygger på regionala prioriteringar gjorda i

Läs mer

Regionalfonden Västsverige

Regionalfonden Västsverige Regionalfonden Västsverige 2014-2020 Kort om Tillväxtverket Arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Genom kunskap, nätverk och finansiering skapar vi bättre förutsättningar för befintliga och

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Information Nationella Regionalfondsprogrammet

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Information Nationella Regionalfondsprogrammet Information Nationella Regionalfondsprogrammet 1 1 Regionalfonden 2014-2020 Nio program i Sverige 6 2 3 4 5 Åtta regionala strukturfondsprogram 1. Övre Norrland 2. Mellersta Norrland 3. Norra Mellansverige

Läs mer

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt genomförandeläge för ERUF SMÖ, , Borgholm (SFP) Henrik Blomberg

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt genomförandeläge för ERUF SMÖ, , Borgholm (SFP) Henrik Blomberg Regionalfonden Småland och Öarna 2014-2020 Aktuellt genomförandeläge för ERUF SMÖ, 2018-12-06 07, Borgholm (SFP) Henrik Blomberg Läget i regionalfonden 31 augusti 2018 Nationell nivå 84 % beviljat 32 %

Läs mer

Regionalfonden Västsverige

Regionalfonden Västsverige Regionalfonden Västsverige 2014-2020 Kort om Tillväxtverket Nationell myndighet med regional närvaro Ca 400 medarbetare 10 orter Europeiska Struktur- och Investeringsfonder i Sverige Socialfonden 22% Regionalfonden

Läs mer

Regionalfonden Västsverige Möte med strukturfondspartnerskapet 6 december 2017

Regionalfonden Västsverige Möte med strukturfondspartnerskapet 6 december 2017 Regionalfonden Västsverige 2014-2020 Möte med strukturfondspartnerskapet 6 december 2017 Aktuellt beslutsläge december 2017 Insatsområde Antal projekt Beviljat, mnkr Kvar att använda, mnkr 1. Samverkan

Läs mer

STRUKTURFONDER VAD ÄR DET?

STRUKTURFONDER VAD ÄR DET? STRUKTURFONDER VAD ÄR DET? Har du en smart projektidé som främjar jobb, tillväxt eller grön ekonomi? En idé som bidrar till att Mellersta Norrland (Jämtlands län och Västernorrlands län) ligger i framkant

Läs mer

Strukturfonderna Östra Mellansverige. ERUF program Regional handlingsplan för Socialfonden Östra Mellansverige 2014-2020.

Strukturfonderna Östra Mellansverige. ERUF program Regional handlingsplan för Socialfonden Östra Mellansverige 2014-2020. ERUF program Regional handlingsplan för Socialfonden Östra Mellansverige 2014-2020 Örebro 2014-10-13 Ny programperiod! Nya förutsättningar! Börjar med program och plan ÖMS Regionalfonden 2014-2020 ERUF

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Energiting Sydost Småland och Öarna. program/smaland och oarna.html

Energiting Sydost Småland och Öarna.   program/smaland och oarna.html Småland och Öarna https://tillvaxtverket.se/eu program/smaland och oarna.html 1 Vi öppnar dörrar och river barriärer för ett Sverige med fler företag som vill, kan och vågar Nationell myndighet med regional

Läs mer

Europeiska och regionala prioriteringar

Europeiska och regionala prioriteringar www.regionvasterbotten.se och regionala prioriteringar NS forum 2014 05 06 www.regionvasterbotten.se Regionala prioriteringar Regionala och prioriteringar samspelar! Norrbottens och Västerbottens regionala

Läs mer

SMÅLAND & ÖARNA. Portföljanalys 2017:1. Demkowicz Dobrzanski Slawomir VRU verksamhetsstöd

SMÅLAND & ÖARNA. Portföljanalys 2017:1. Demkowicz Dobrzanski Slawomir VRU verksamhetsstöd SMÅLAND & ÖARNA Portföljanalys 2017:1 Demkowicz Dobrzanski Slawomir VRU verksamhetsstöd Innehåll Portföljanalys Småland och Öarna... 2 1 Regionala utmaningar och programmets syfte... 2 2 Utlysningsomgång

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Tidtabell Programstart: tidigast 15 jan 2014 Programmet öppnas eventuellt i två omgångar Omgång 1: Prioritering i juni, beslut senast 30 juni, projektstart tidigast 1 juli. Omgång 2: planerad öppning

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 Ansvarsfördelning för delmål inom miljöstrategiskt program för Region Skåne Genomförande och ansvar Att de konkreta

Läs mer

Förslag regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning i Västsverige samt förslag nationellt Socialfondprogram

Förslag regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning i Västsverige samt förslag nationellt Socialfondprogram Förslag regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning i Västsverige samt förslag nationellt Socialfondprogram SER 2013-11-08 2014 2020 EU nivå Europa 2020 Gemensamt strategiskt

Läs mer

Klimatsynk. Nationellt samarbete för energi och klimat

Klimatsynk. Nationellt samarbete för energi och klimat Klimatsynk Nationellt samarbete för energi och klimat Programbudget, 2014-2020, inkl medfinansiering Totalt inkl. medfinansiering SEK TO1 TO2 TO3 TO4 TO7 TA tot. Exkl. TA Totalt Stockholm 268-238 89-25

Läs mer

Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt

Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt BESLUTSUNDERLAG 1/3 Regionutvecklingsnämnden Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt Projektbeskrivning Företag i Östra Mellansverige står inför stora utmaningar. De behöver möta kraven från en ökad

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 Analys s. 25: Svagheter i stödsystem och finansiering Ytterligare en aspekt som betonades är att kvinnor

Läs mer

Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och

Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och Swerea SWECAST projektet Våga Växa Vinna. Projektet

Läs mer

Sammanställning av utvärderingar för Västsveriges tematiska mål Tillväxtverket

Sammanställning av utvärderingar för Västsveriges tematiska mål Tillväxtverket Sammanställning av utvärderingar för Västsveriges tematiska mål Tillväxtverket 2017-08-31 Tematiskt mål 1 Stärka forskning, teknisk utveckling och innovation Programmet har en tydlig koppling till tillväxtstrategin

Läs mer

Beviljade projekt i ERUF Europeiska regionala utvecklingsfonden

Beviljade projekt i ERUF Europeiska regionala utvecklingsfonden 240 miljoner till projekt i Östra Mellansverige Strukturfondspartnerskapet i Östra Mellansverige har vid sitt sammanträde 10 december prioriterat 24 projekt som sammanlagt får 240 miljoner i EU-stöd. Greger

Läs mer

Flytande biogas till land och till sjöss. Slutseminarium i projektet

Flytande biogas till land och till sjöss. Slutseminarium i projektet Flytande biogas till land och till sjöss Slutseminarium i projektet 2017-06-13 Projektet Långsiktigt mål: Bidra till att uppnå 2030-målen genom att erbjuda tunga fordon, sjöfart och industri ett förnybart

Läs mer

Förslag till prioritering ERUF ansökningsomgång 2018:1 Övre Norrland - SFP-ÖN Bilaga 2

Förslag till prioritering ERUF ansökningsomgång 2018:1 Övre Norrland - SFP-ÖN Bilaga 2 Förslag till prioritering ERUF ansökningsomgång 2018:1 Övre Norrland - SFP-ÖN 2018-05-29 Bilaga 2 ÄrendeID ERUF Sökande Projektnamn Kort projektbeskrivning och motivering 1 20201587 Stift Adopticum RIO

Läs mer

Smart specialisering. Cecilia Johansson

Smart specialisering. Cecilia Johansson Smart specialisering Cecilia Johansson 2019-02-13 Smart specialisering Introducerades 2014 kopplat till användande av ERUF till forskning och innovation S3 syftar till att stärka regioners konkurrenskraft

Läs mer

Regionalfonden Västsverige Möte med strukturfondspartnerskapet 3 juni 2016

Regionalfonden Västsverige Möte med strukturfondspartnerskapet 3 juni 2016 Regionalfonden Västsverige 2014-2020 Möte med strukturfondspartnerskapet 3 juni 2016 Läget i samtliga program Total beslutsram Av total ram Beslutat 2015 Beviljat/ (ansökningar) Skåne och Blekinge Småland

Läs mer

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID!

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! Svensk industri står inför utmaningar. Digitaliseringen driver på industrins redan höga omställningstakt och öppnar för nya affärsmodeller. Särskilt för små företag

Läs mer

INDUSTRINYTTA PÅ VETENSKAPLIG GRUND

INDUSTRINYTTA PÅ VETENSKAPLIG GRUND INDUSTRINYTTA PÅ VETENSKAPLIG GRUND Peter Bökmark peter.bokmark@ri.se 27 Mars 2019 Research Institutes of Sweden Material and Production RISE IVF 2 Ägarens uppdrag till RISE Industriforskningsinstituten

Läs mer

EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö

EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö Enheten för regional tillväxt Energikontor Värmland Dag Hallén 11 tematiska mål 1. Stärka forskning, teknisk utveckling och innovation. 2. Öka

Läs mer

Kraftsamling Biogas II

Kraftsamling Biogas II Tjänsteskrivelse RJL 2015/295 Regionledningskontoret Nämnden för trafik, infrastruktur och miljö Kraftsamling Biogas II Förslag till beslut Kraftsamling Biogas II beviljas 1 662 788 kr i projektmedel för

Läs mer

VINNOVA ansökan Innovationsplattform för hållbar stadsutveckling fas 2

VINNOVA ansökan Innovationsplattform för hållbar stadsutveckling fas 2 Dnr Sida 1 (6) 2015-08-30 Handläggare Anna-Karin Stoltz Ehn 08-508 265 68 Till Exploateringsnämnden 2015-09-24 VINNOVA ansökan Innovationsplattform för hållbar stadsutveckling fas 2 Förslag till beslut

Läs mer

Linnéuniversitetet. Forts. på projekt Energi från Skogen

Linnéuniversitetet. Forts. på projekt Energi från Skogen Linnéuniversitetet Forts. på projekt Energi från Skogen Sune Bengtsson Linnéuniversitetet (Seminarium 2014-04-10) Vision Att skapa en tvärvetenskaplig FoU för hela skogsbränslekedjan (från bränsleuttag

Läs mer

Regionledningskontoret Mikael Gustafsson Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Regionledningskontoret Mikael Gustafsson Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tjänsteskrivelse Regionledningskontoret Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Innovation Runway Förslag till beslut Innovation Runway beviljas 2 862 421 kr i projektmedel för perioden

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

Regionalfonden Västsverige

Regionalfonden Västsverige Regionalfonden Västsverige 2014-2020 Thanos Pinakas Linnea Hagblom 1 Politiska styrmedel EU 2020 Östersjöstrategin Partnerskapsöverenskommelsen Nationell strategi för regional tillväxt och attraktionskraft

Läs mer

Årsplanering 2016 för regionalfondsprogrammet i Östra Mellansverige

Årsplanering 2016 för regionalfondsprogrammet i Östra Mellansverige Dokumentnamn Datum Årsplan 2016 ERUF 2015-08-20 Upprättad av Godkänd av Per Folkeson Strukturfondspartnerskapet Årsplanering 2016 för regionalfondsprogrammet i Östra Mellansverige Fastställd av Strukturfondspartnerskapet

Läs mer

Tilltänkt projektnamn. Beskrivning av tidig projektidé

Tilltänkt projektnamn. Beskrivning av tidig projektidé Sida 1(6) Tilltänkt projektnamn Beskrivning av tidig projektidé Idé- och företagsfabriken Nybro Nybro Företagsgrupp Kontaktperson Carolina Thaysen Telefonnummer E-postadress 0481-175 85 carolina@nfg.se

Läs mer

Attityder till det innovationsstödjande systemet i Kalmar län

Attityder till det innovationsstödjande systemet i Kalmar län Attityder till det innovationsstödjande systemet i Kalmar län Preliminära resultat från pågående undersökning April 2014, Peter Bjerkesjö, Daniel Hallencreutz, Pär Lindquist Kontigo AB Uppdraget Ta fram

Läs mer

Klimatsynk. Nationellt samarbete för energi och klimat

Klimatsynk. Nationellt samarbete för energi och klimat Klimatsynk Nationellt samarbete för energi och klimat Kampen mot klimatpåverkan erbjuder en unik möjlighet att uppnå långsiktig ekonomisk tillväxt och hållbar utveckling EU-kommissionen Ökad teknikutveckling

Läs mer

Landsbygdens transporter är viktiga

Landsbygdens transporter är viktiga Landsbygdens transporter är viktiga 2017-11-28 Einar Tufvesson Trafikverket Landsbygder det ser olika ut! Det finns många olika typer av landsbygder med olika behov av tillgänglighet. Det finns både de

Läs mer

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID!

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! Svensk industri står inför utmaningar. Digitaliseringen driver på industrins redan höga omställningstakt och öppnar för nya affärsmodeller. Särskilt för små företag

Läs mer

Tillväxtprogram för Luleå kommun

Tillväxtprogram för Luleå kommun Tillväxtprogram för Luleå kommun Syfte Tillväxtprogrammet är ett medel för att skapa förutsättningar för långsiktig och hållbar tillväxt hos näringslivet i Luleå. Grundläggande förutsättningar för denna

Läs mer

UTVECKLA DITT FÖRETAGS KONKURRENSKRAFT

UTVECKLA DITT FÖRETAGS KONKURRENSKRAFT Industriföretagen står inför stora utmaningar och möjligheter. Tillsammans i Techtank arbetar vi för att möta och ta tillvara dessa. Välkommen att utveckla ditt företags konkurrenskraft med oss. www.techtank.se

Läs mer

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Industrins betydelse för tillväxt, samhällsutveckling och välstånd i förnyat fokus Industrin

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden. SFP Småland och Öarna 12 juni 2018 Åza Rydén

EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden. SFP Småland och Öarna 12 juni 2018 Åza Rydén SFP Småland och Öarna 12 juni 2018 Åza Rydén Uppföljning av programgenomförandet 18 utlysningar ( PO1 8, PO2 10) 40 projekt har fått bifall - PO1 19st - PO2 21st 6 projekt är avslutade (+ 5 avslutas under

Läs mer

- ett västsvenskt perspektiv

- ett västsvenskt perspektiv Nya möjligheter för små och medelstora företag - ett västsvenskt perspektiv Informationsdag, VINNOVA 27 november 2009 Helena L Nilsson, Enhetschef, h FoU, Regional utveckling 1 Näringslivets satsning på

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: DRIV i Blekinge Programområde: Skåne-Blekinge Ärende ID: 20200450 Sammanfattande beskrivning Under 2014 har ett energikluster i Blekinge byggts upp bestående av företag, offentliga aktörer

Läs mer

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID!

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! Svensk industri står inför utmaningar. Digitaliseringen driver på industrins redan höga omställningstakt och öppnar för nya affärsmodeller. Särskilt för små företag

Läs mer

Sydsvensk REGION BILDNING. Ideell förening

Sydsvensk REGION BILDNING. Ideell förening Sydsvensk REGION BILDNING Ideell förening Upplägg av arbetet och tolkning av direktivet samt vilka som deltagit i arbetet Arbetsgruppen för Hållbar Regional Utveckling En redovisning till arbetsutskottet

Läs mer

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio version 2012-05-02 Dnr 1300432 Läsanvisning Detta dokument är en sammanfattning av dokumentet "Uppföljning av mål för miljöstrategiskt

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Tillväxtverkets program och insatser

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Tillväxtverkets program och insatser Tillväxtverkets program och insatser 1 Programmet Miljödriven Tillväxt Totala medel för 2012: 30 mkr Ansökningar: 1 mars -30 april samt ytterligare en omgång till hösten Mål: Stöd till affärsutveckling

Läs mer

hållbarhetsaspekter Förändringslogik för Hej!

hållbarhetsaspekter Förändringslogik för Hej! Förändringslogik för hållbarhetsaspekter Hej! På sidorna 3-8 fyller du i ditt projekts förändringslogik. Den ifyllda pdf:en kan sedan sparas och bifogas med ansökan. På sidorna 9-15 i denna pdf hittar

Läs mer

Interreg Sverige-Norge Maud Nässén Informationsseminarium Västra Götaland

Interreg Sverige-Norge Maud Nässén Informationsseminarium Västra Götaland Interreg Sverige-Norge 2014-2020 Maud Nässén 2017 04 05 Informationsseminarium Västra Götaland Innehåll Om programmet Tematiska mål Exempel på beviljade projekt Ansöka 2 Geografi Interreg Sverige-Norge

Läs mer

GAME-dagen 14/9 2011. Hållbara transporter (Grön logistik)

GAME-dagen 14/9 2011. Hållbara transporter (Grön logistik) GAME-dagen 14/9 2011 Västsvenska initiativ inom miljöteknikområdet Hållbara transporter (Grön logistik) Bernt Svensén Business Region Göteborg Innehåll Varför hållbara transporter? Förutsättningar & styrkor

Läs mer

Avsiktsförklaring. Bakgrund

Avsiktsförklaring. Bakgrund Avsiktsförklaring Denna avsiktsförklaring har idag träffats mellan Jönköpings kommun och Stiftelsen Högskolan i Jönköping, var för sig även kallad part och gemensamt kallade parterna. Bakgrund Syftet med

Läs mer

Välkommen till Svenska ESF-rådet

Välkommen till Svenska ESF-rådet Välkommen till Svenska ESF-rådet ESF-rådet i korthet Cirka 130 medarbetare i åtta regioner Huvudkontor i Stockholm Myndigheten förvaltar: Europeiska Socialfonden Fead fonden för dem som har det sämst ställt

Läs mer

Miljö, Klimat och Energi

Miljö, Klimat och Energi Miljö, Klimat och Energi Energi och koldioxidsnål ekonomi Erik Brandsma Politikerforum 23 september 2016 Energimyndigheten: Regionalt energiperspektiv Energieffektivisering via Regionalfonden Därutöver

Läs mer

Energi, klimat och miljö

Energi, klimat och miljö Värmland kraftsamlar inför EU:s nästa programperiod 2014-2020: Energi, klimat och miljö Enheten för regional tillväxt Energikontor Värmland Dag Hallén Från turnén i Värmland våren 2014 Värmlandsstrategin

Läs mer

IUC UTVECKLAR SVERIGES SMÅ OCH MEDELSTORA INDUSTRIFÖRETAG

IUC UTVECKLAR SVERIGES SMÅ OCH MEDELSTORA INDUSTRIFÖRETAG IUC UTVECKLAR SVERIGES SMÅ OCH MEDELSTORA INDUSTRIFÖRETAG Gunilla Nordlöf, Generaldirektör, Tillväxtverket: IUC finns nära industriföretagen och har därför en god förståelse för deras vardag, utmaningar

Läs mer

Energieffektiva byggnader

Energieffektiva byggnader Energieffektiva byggnader byggregler, finansiering och regionala mål Lena Eckerberg, Energikontor Sydost Tommy Lindström, Energikontor Sydost Kalmar 20 april 2018 Twitter: @EnergikontorSO Energikontor

Läs mer

Främja kvinnors företagande Värmlands län

Främja kvinnors företagande Värmlands län 1(5) Näringsliv Ingela Bönström Brusgård Främja kvinnors företagande 2007-2009 Värmlands län Förteckning över samtliga beviljade projekt under programperioden 2007-2008-2009 Beviljade projekt 2007 - Offentliga

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Senaste nytt Programstart: tidigast 15 dec 2014 => beslut majjuni Kompletteringsarbete och förhandlingar med EUkommissionen pågår Bredband och hållbara transporter? Smart specialisering en knäckfråga

Läs mer

Företag och innovationsprocesser (Jönköpings län)

Företag och innovationsprocesser (Jönköpings län) Företag och innovationsprocesser (Jönköpings län) Går det ens att driva och utveckla företag om man inte är innovativ? 3 K Viktiga incitament: Nödvändiga stödsystem FOU Regionala lärosäten Lyhördhet på

Läs mer

Regionalt utvecklingskapital Vad består vårt utvecklingskapital av och hur ser det ut i andra regioner?

Regionalt utvecklingskapital Vad består vårt utvecklingskapital av och hur ser det ut i andra regioner? Regionalt utvecklingskapital Vad består vårt utvecklingskapital av och hur ser det ut i andra regioner? Utbildningsdag 20 oktober 2016 Hans Nylund Avdelningen för regional utveckling Norrbottens läns landsting

Läs mer

Strukturfondpartnerskapet Småland och Öarna Åza Rydén

Strukturfondpartnerskapet Småland och Öarna Åza Rydén Strukturfondpartnerskapet Småland och Öarna 2017-03-23 Åza Rydén Halvvägs in i programmet 7 utlysningar 71 ansökningar 3 återtagna 5 under prio idag 6 nya inkomna i beredning 18 avslag ESF 13 avslag efter

Läs mer

TILLVÄXTFAKTOR ENERGIEFFEKTIVT FOSSILBRÄNSLE- FRITT 2030.

TILLVÄXTFAKTOR ENERGIEFFEKTIVT FOSSILBRÄNSLE- FRITT 2030. TILLVÄXTFAKTOR ENERGIEFFEKTIVT FOSSILBRÄNSLE- FRITT 2030. Akko Karlsson (MP) Vice Ordf. Regionförbundet Kalmar län Fossilbränslefritt 2030 (inte 2050) Fossila bränslen, Kalmar län 2008 GWh Drivmedel Eldningsolja

Läs mer

Kommunstyrelsen. Medfinansiering och verksamhetsstöd för treårsperioden av en fortsatt satsning på Uppsala BIO

Kommunstyrelsen. Medfinansiering och verksamhetsstöd för treårsperioden av en fortsatt satsning på Uppsala BIO KS 5 7 NOV 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Per Lundequist 2012-10-17 KSN-2012-1028 Eva Sterte Kommunstyrelsen Medfinansiering och verksamhetsstöd för treårsperioden 2013-2016

Läs mer

Ansökan om projektmedel till projekt Mat- och marknadsutveckling 2013-2014

Ansökan om projektmedel till projekt Mat- och marknadsutveckling 2013-2014 Dnr KS-2013-137 Dpl 06 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum, Näringslivsutveckling & universitet Tjänsteyttrande 2013-05-02 Rose-Marie Andersson, 054-540 12 95 rose-marie.andersson@karlstad.se

Läs mer

Nätverksträff inom NÄRINGSLIV

Nätverksträff inom NÄRINGSLIV Nätverksträff inom NÄRINGSLIV Umeå 22.9.2016 9.30 Fika 10.00 Exempel från Skellefteå Arctic Game Lab 10.30 Möjligheter i Botnia-Atlanticaprogrammet 2014 2020 11.30 Exempel på pågående näringslivsprojekt

Läs mer

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID!

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! Svensk industri står inför utmaningar. Digitaliseringen driver på industrins redan höga omställningstakt och öppnar för nya affärsmodeller. Särskilt för små företag

Läs mer

Bakgrund och omvärld. Projektnamn: Fossilfria och Effektiva Transporter i Östra Mellansverige. Programområde: Östra Mellansverige. Ärende ID:

Bakgrund och omvärld. Projektnamn: Fossilfria och Effektiva Transporter i Östra Mellansverige. Programområde: Östra Mellansverige. Ärende ID: Projektnamn: Fossilfria och Effektiva Transporter i Östra Mellansverige Programområde: Östra Mellansverige Ärende ID: 20201166 Bakgrund och omvärld Bakgrund Transportsektorn är en av de största utmaningarna

Läs mer

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 VINNOVA Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 Kort om oss Så fördelas pengarna Vad vi erbjuder Vi investerar 2,7 MILJARDER KRONOR varje år i runt 2400 FORSKNINGS- OCH INNOVATIONSPROJEKT.

Läs mer

East Sweden Business Region Östergötland samlar sina krafter för innovation & tillväxt

East Sweden Business Region Östergötland samlar sina krafter för innovation & tillväxt East Sweden Business Region Östergötland samlar sina krafter för innovation & tillväxt Process Behov av regional samordning & ett utvecklat ledarskap: Visioner och mål samt uppföljning Gemensamma modeller

Läs mer

Energieffektiva byggnader i sydost. - en satsning på teknik och FoU

Energieffektiva byggnader i sydost. - en satsning på teknik och FoU Energieffektiva byggnader i sydost - en satsning på teknik och FoU VERKSAMHETSIDÉ Energieffektiva byggnader en mötesplats på Växjö Universitet mellan forskningens och marknadens aktörer såsom Fastighetsägare

Läs mer

Nätverksträff inom INNOVATION

Nätverksträff inom INNOVATION Nätverksträff inom INNOVATION Vasa 30.8.2016 9.30 Fika 10.00 Vad är INNOVATION? 10.30 Möjligheter i Botnia-Atlanticaprogrammet 11.30 Exempel på pågående innovationsprojekt 12.00 Lunch 13.00 Från idé till

Läs mer

Kraftsamling Biogas Skåne. Skåne som pilot för Biogas 2009-09-07. Skånes förutsättningar goda. Vad har hänt? Planering. Idé.

Kraftsamling Biogas Skåne. Skåne som pilot för Biogas 2009-09-07. Skånes förutsättningar goda. Vad har hänt? Planering. Idé. Skånes förutsättningar goda Störst råvarutillgångar av Sveriges län Skåne som pilot för biogas Goda förutsättningar för avsättning av biogas och rötrester Stor andel av de svenska företag som levererar

Läs mer

2011-11-30 1. Bräknemodellen. En utvecklingsmodell för småorter på landsbygden.

2011-11-30 1. Bräknemodellen. En utvecklingsmodell för småorter på landsbygden. 2011-11-30 1 Bräknemodellen. En utvecklingsmodell för småorter på landsbygden. Bakgrund Sedan ett år tillbaka har Hoby Företagarförening och Bygd i Samverkan, båda ideella föreningar, arbetat med att ta

Läs mer

Inriktning Program social ekonomi inför 2014?

Inriktning Program social ekonomi inför 2014? Inriktning Program social ekonomi inför 2014? Program för social ekonomi 2012-2015 Beslut regionstyrelsen 2012 Övergripande mål Att främja den sociala ekonomin och dess aktörer samt stärka den sociala

Läs mer

2007-01-18. Promemoria. Näringsdepartementet. Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013

2007-01-18. Promemoria. Näringsdepartementet. Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Promemoria 2007-01-18 Näringsdepartementet Enheten för regional utveckling och turism Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Bakgrund Den europeiska

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Regeringens innovationsstrategi Delmål: Använda potentialen i social innovation och samhällsentreprenörskap för att bidra till att möta samhällsutmaningar. 1 Regeringens innovationsstrategi Det handlar

Läs mer

Regionalfondsprogram i Sverige 2014-2020

Regionalfondsprogram i Sverige 2014-2020 Regionalfondsprogram i Sverige 2014-2020 Stockholmsregionen Björne Hegefeldt Internationella avdelningen 1 Europa 2020 Smart och hållbar tillväxt för alla 2 11 tematiska mål 1. Stärka forskning och innovation

Läs mer

Urvalskriterier och poängbedömning

Urvalskriterier och poängbedömning Urvalskriterier och poängbedömning Bilaga 13.9 till Lokal utvecklingsstrategi Leader Nordvästra Skåne med Öresund 1 Innehåll Inledning... 3 Absoluta villkor för ansökningar till LEADER Nordvästra Skåne

Läs mer

Smart Industri Nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart Industri Nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Finansiering av forskning och utveckling vilka möjligheter för företag? Susanna Kindberg Smart Industri Nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Industri 4.0 Ta tillvara på digitaliseringens möjligheter.

Läs mer

Turismkonsumtionen. ca 300 miljarder kronor 2,7 procent av BNP ca sysselsatta ca 120 miljarder i exportvärde (ca 17 miljarder i moms)

Turismkonsumtionen. ca 300 miljarder kronor 2,7 procent av BNP ca sysselsatta ca 120 miljarder i exportvärde (ca 17 miljarder i moms) SOU 2017:95 1 Turismkonsumtionen ca 300 miljarder kronor 2,7 procent av BNP ca 170 000 sysselsatta ca 120 miljarder i exportvärde (ca 17 miljarder i moms) SOU 2017:95 2 Besöksnäringen inte en bransch utan

Läs mer