Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Använd av Gud. Av: Johannes Djerf"

Transkript

1 Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in i ditt och mitt liv med en så pass stor nöd för oss att tårarna rinner nedför hans kinder. Vi har talat om hur Jesus själv en dag ska komma till oss igen men hur i hans närvaro redan är här och som genom ett litet senapskorn så får vi välja att plantera och låta hans rike börja växa inom oss och låta tron bli levande och verksam. Och var och en av oss har ställts inför frågan vad gör jag när Jesus besöker mig och hur långt är jag beredd att låta Guds rike bli levande för mig just nu? Och idag, den här söndagen när vi firar fjärde advent så ställts vi inför ännu en fråga utifrån Jesus egna längtan att få dela livet med dig. Vill jag vara använd av Gud? För någon så är det en fråga med ett självklart svar, Ja Gud använd mig så som du vill men beroende av hur vi ser på oss själva och inte minst vad vi har för bild av Gud så är det inte alltid en speciellt enkel fråga. Den här seriestrippen visar bra hur det kan vara tycker jag. (Visa) Några vänner har samlats för att läsa Bibeln, fika och be tillsammans då någon känner frimodigheten att leda i bön, och ber Gör vad du vill med våra liv Gud! Jaa!! stämmer någon in i med hela hjärtat och ett brett avslappnat leende, medan Kristian ute på kanten som troligtvis börjar fundera på vad detta faktiskt kan innebära i praktiken blir mer frustrerad och ropar tyst Nej!!. Och jag tror att flera av oss känner igen den känslan. När det går upp för oss att det är på riktigt och att det inte bara handlar om hur Gud kan använda andra människor utan att det verkligen handlar om mig, då kan det vara en kamp många gånger och inte minst när vi förstår att det faktiskt handlar om Guds vilja och inte min. Vi vill tystna ner rösten som ropar inom oss. Som Kristian försöker göra vid det här tillfället (visa). Här möter han behovet av hjälp hos en annan människa. Han ser den hemlöse, känner med honom och frågar varför gör du ingenting Gud? Varför gör du ingenting Kristian, svarar Gud honom. Guds angelägenhet om att använda just honom kommer som ett väldigt oväntat svar och Kristian svarar bara med ett schh Och så tror jag det kan vara även för dig och mig ibland. Vi tror att Gud är en allsmäktig Gud, som egentligen har makten att förändra människors liv och situationer runt omkring oss.

2 Därför undrar vi ibland varför det sker så lite runt omkring oss och vi blir lika förvånade varje gång att Gud svarar med att han vill ha med oss i det som han vill göra. Detta illustrerar Gud för oss väldigt bra genom hela julen då vi läser om Maria och hennes erfarenhet av att bli använd av Gud. Jag är lite allergisk mot sådana här 10 stegs modeller som människor tar fram för att vi ska uppnå ett rikare kristet liv om vi bara följer det, men jag kan inte låta bli att göra en liten sådan här modell idag, för att vi ska komma fram till ett stort och tydligt Ja på frågan om Gud får använda oss så som han vill. Och det är ingen modell jag kommit på själv faktiskt utan jag hittar denna förklarings modell i berättelsen om Maria. Här tecknas en bild av en stor och mäktig men närvarande och talande Gud. Och här tecknas en ung kvinnas kamp med sig själv, sin oro och sina tvivel. Då det sköna är att ingen har velat korrigera bilden eller försköna Maria på något sätt. Utan detta är på riktigt! Vi kan slå upp Luk.1: Utifrån vers 28 så börjar vi med steg 1 av 4 där jag satt rubriken: Gläd dig! Gläd dig du högt benådade sade ängeln till Maria. Det är en hälsning som man kan översätta både med "var hälsad" och med just "gläd dig". Och om vi för samman de två orden så handlar denna hälsning om nästan samma sak som när någon hälsar till dig genom någon annan. Någon har tänkt på dig. Någon vill dig väl. Alltså Gud tänker på Maria och vill henne bara väl. Maria är innesluten i Guds seende. Och eftersom ängeln förmodligen talat på arameiska, Marias egna språk, så har han antagligen också hälsat henne med "shalom", det fantastiska ordet där först och främst frid med Gud ingår men även frid på alla områden i ens liv. Även om livet skulle kastas om och bli något helt annat än vad den unga tonårsflickan tänkt sig så skulle frid, Guds frid följa henne. Herren är med dig säger ängeln. Ett löfte som följde och var barnets hela identitet, som nu började formas i Marias mage. Ett löfte som för evig tid skulle skapa glädje i människors liv. Jag tror inte det finns någon människa som blir ledsen över att höra att Gud är med dig utan det får oss bara att lyfta på smilgroparna och le, även om det ibland låter som omöjligt. Tänk bara på löftet som Gud gav Abraham och Sara om att få ett barn tillsammans. Det står att Abraham föll ner på sitt ansikte, han såg att detta är omöjligt men det står att han log över tanken att det skulle födas ett barn åt en man som är hundra år och en kvinna som var nittio år. Och Sara som hört alltsammans genom tältduken hon log, står det.

3 Löftet om Guds närvaro och angelägenhet att få använda dig till glädje för andra skapar glädje! Och att tro på Guds löften, handlar om att välja glädje, vilket alltid är möjligt, jag tror faktiskt det! Även om det känns långt borta för dig som kanske varit tyngd av bördor av sorg den senaste tiden så kan du välja att tro på Guds löften och börja le igen. Ängeln ger Maria namnet högt benådad. Ett namn som ingen annan får sig tilldelat i Bibeln vad jag vet. Så Maria är unik. Jag tror inte det är en anledning att tillbe henne för hon var en människa med brister och fel. Men ingen annan har fått en sådan kallelse som Maria. Hon var utvald för att bära Guds son under sitt eget hjärta. Tänk bara på tanken att i Marias inre formades de händer som format hela universum! Maria födde Gud en son. Hon födde världen ett hopp! Många har fått ge sitt liv till Jesus. Men tänk på att Maria fick ge Jesus liv. Hon var en enkel tjej ifrån en helt okänd fattig familj, men hon var högt benådad. Det innebär inte att hon automatiskt var syndfri. Det grekiska ordet för benådad, charetå innebär inte att hon var fri från straff men det står i en pågående form som innebär att hon var omgiven av Guds nåd hela hennes liv. Vilka ord till en tjej som nu stod inför en till synes omöjlig uppgift! Det här ordet finns på ett ställe till i Bibeln och det är i Ef.1:6. Vi kan läsa det, men vi börjar redan i vers 3. Och så vers 6. för att den härliga nåd som han har skänkt oss i den älskade skall prisas. För att ge er en kort grekiska lektion ifrån en som egentligen inte vet vad han pratar om, så är skillnaden här att det är en aorist, vilket menas med att det är något som är pågående men verbets innebörd pekar mot något som har hänt. Alltså här handlar det om en nåd att bli ifrån straff, du och jag omsluts av nåd genom det som Jesus gjort. I honom är vi friköpta genom hans blod och har förlåtelse för våra synder på grund av den rika nåd som han har låtit flöda över oss, med all vishet och insikt. vers.7 Alltså Guds ögon är riktade mot dig och han hälsar att du är innesluten i hans nåd och han är intresserad av att använda just dig Du kanske hälsar tillbaka och undrar varför då, för du tycker att du själv inte har så mycket att komma med, men lyssna då än en gång till på Jesus hälsning! Jesus har välsignat dig med all den himmelska världens andliga välsignelser. Gud har skänkt oss nåden som finns i hans älskade, för att förändra din omgivning! Du kanske tycker att du saknar både det ena och det andra för att vara en använd människa, men det är inte sant! Du har blivit benådad för att föra Jesus in i den här världen, precis som Maria! Jag!? Nej, nej,nej.. Jo! Jo! Jo säger Jesus! I din tro på honom så har du fått allt, hör du detta? Allt det som kan förändra människorna på din gata, din arbetsplats, din skola, ja det som kan förändra hela den här världen!

4 Du har din del av världen, och den vill Jesus komma till. En son har blivit dig given Är du med!? Du har fått nåd av Gud! Allt har han skänkt dig. Så gläd dig, du högt benådade! Svårt att ta in? Mm jag kan förstå det och du är faktiskt inte ensam. Maria var inte heller van vid att bli föremål för sådan uppmärksamhet. Det står att hon blev förskräckt när ängeln stod i rummet. Men det är inte för att den himmelska närvaron plötsligt lyser upp utan hon blir förskräckt vid hans ord och undrade vad denna hälsning kunde betyda. Hon var en enkel flicka som fortfarande var mamma och pappas lilla flicka och hade aldrig varit med om speciellt stora uppdrag. Löftet om att 'Herren är med dig sjöng vackert i hennes inre men redan i de orden så förstod Maria att det skulle komma en fortsättning på ängelns ord och att något stort och svårt väntade henne. Och jag tror att det kan vara även så för oss. Gud som en närvarande Gud gör oss kanske inte speciellt förskräckta. Det är många av oss som har lärt känna igen hans närvaro men Guds ord kan fortfarande göra oss rädda. Att Gud menar allvar när han visar sitt intresse att vara del av varje steg som vi tar. Men ängeln svarar Marias och vår oro med detsamma och säger: Var inte rädd! Steg 2. För mig så är dessa ord en fantastisk Gudsbild, en slags förklaring av vem Gud är på något sätt. Gud är stor, så stor att ingen av oss kan greppa honom, som ensam är odödlig, som bor i ett ljus dit ingen kan komma, och som ingen människa har sett eller kan se, som Paulus beskriver Gud i Timoteusbrevet. Väldig är Herren i höjden, mer än bruset av stora vatten, väldiga vatten, havets bränningar. skriver psalmförfattaren, men när Gud talar till Maria ljuder inte hans röst som väldiga vatten eller havets vågsvall utan som en tröstande viskning i natten: Var inte rädd Maria. Jag tycker det är en mäktig bild av vår Gud! Det logiska borde ju vara att pågrund av Guds storhet så borde Maria bli totalt vettskrämd inför Gud. Men här är det tvärtom. Hon behöver inte vara rädd pågrund av att Gud är stor!det handlar om en stor Gud som känner en liten människa. Det handlar om en Gud som bryr sig om du är rädd. Som vi kanske är när vi står inför Gud och hör hans ord om att han alltid är med oss. Tanken svindlar efterson det löftet talar också om att låta han göra det han vill med våra liv och det gör oss rädda, som för Kristian i vår lilla seriestripp, som bara kände Nej! När vi hör hans ord och ser på vilka vi själva är, med vår egen vilja och med vår egen svaghet så ligger ett nej närmare än ett ja. Men Gud säger var inte rädd, du har funnit nåd hos Gud.

5 Steg 3 har jag kallat Häng på, även om du är du Att ängeln måste upprepa orden om Guds nåd åt Maria för att lugna henne, tyder på att Maria var medveten om inte bara sin litenhet utan också om sin syndfullhet inför Gud. Men det hindrar fortfarande inte Gud att använda henne! Maria behövde hjälp till att förstå hur allt skulle gå till Ingen man har ju rört mig. Hon hade många frågor och behövde tydliga instruktioner för att förstå Guds väg, men det hindrade inte Gud att använda henne. Och det hindrar inte Gud att använda dig! Även fast du är och kan känna dig liten och även att du vet om att det inte alltid lyckas och går så som Gud vill! Även fast du har många frågor och behöver instruktioner för hur det ska gå till så vill Gud ha med dig i vilket fall! Så häng på. När jag var mindre så ville pappa oftast ha med mig i mycket av det som han gjorde, när han målade, tapetserade eller klippte gräset så ville han ha med mig. Det tog längre tid för att få hans arbete klart, då jag hela tiden behövde hjälp, jag slog mig då och då, jag förstörde hans penslar och hans verktyg och det blev inte alltid så som han ville. Ibland blev jag ledsen för att jag inte kunde något och började göra något annat istället. Men pappa ville ändå att jag skulle vara där och i alla fall serva honom med ett verktyg eller en bulle kanske. Men även det kunde gå fel. Jag hade fel verktyg, trampade i målarburken eller råkade slå honom i huvudet med en planka som jag försökte räcka honom. Så det var en stor gåta att pappa ville ha med mig nästa gång han målade om ett rum. Men så var det. Även om jag inte var den bästa hjälpen så var han bara glad att jag var med. Och jag kan inte låta bli att tänka på att så här måste det vara för Gud när han vill använda dig och mig. Han säger till dig kom och hjälp mig. Jag har ett arbete att göra. Jag ska förändra världen. Och jag vill att du är med. Men att förändra världen är ett svårt arbete. Du behöver hela tiden ha hjälp och instruktioner hur det ska gå till, och pågrund av rädsla och oförstånd så tar allt väldigt mycket längre tid. Du slår dig och misslyckas ibland med uppgiften du fått och då och då blir du mest sittande i ett hörn, ledsen över att du kan så lite kan. Men då händer det att Gud ser på dig och säger du vill kanske hålla i ett verktyg? Ja Gud, svarar Du, och tappar hans verktyg och trampar i Guds färgburkar. Men Gud vill ha med dig ändå. Fortfarande lyser det i Guds ögon när han säger att han tycker det är bra att du är med. Gud utesluter aldrig din betydelse. Tvärtom innesluter Gud dig. Gud vill visa världen vem han är, genom sin Andes närvaro, genom under och tecken och på många sätt!

6 Och fast Gud kan göra vad han vill betyder det inte att du inte behövs, för den Gud som kan göra vad han vill, vill faktiskt göra det genom dig! Han lovar dig att Den helige Ande skall komma över dig, och den Högstes kraft skall vila över dig. Vi är där igen. Du har fått allt du behöver för att vara använd av Gud. Och för Gud är ingenting omöjligt sade ängeln till Maria. Du känner dig liten, ängeln säger till dig idag: Ingenting är omöjligt för Gud. Du är sjuk. ängeln säger: Ingenting är omöjligt för Gud. Du är trött. Du är modlös. Andra människor är modlösa. Det är tröstlöst och full av sorg runtomkring dig, ängeln säger: Ingenting är omöjligt för Gud. Du är förälder, men vet inte hur du ska klara det, ängeln säger: Ingenting är omöjligt för Gud. Din arbetsplats är ett kaos, ingen lyssnar och det är omöjligt att vara ett vittne för Gud i en sådan miljö, det finns ingen lösning säger du, ängeln säger: Ingenting är omöjligt för Gud. Ja, men Roger är ett svin rakt igenom som inte går att tycka om och visa kärlek, ängeln säger ingenting är omöjligt för Gud! Fortsätt så länge du vill och ängeln kommer alltid att svara dig att Ingenting är omöjligt för Gud. Gud vill använda dig när som helst och hur som helst, för ingenting är omöjligt för honom! Ibland är tålamodet nästintill slut men löftet som skapar glädje, som får dig att le är värt att vänta på! Och det får bli vårt sista steg. Steg 4. Vänta. Detta är ett svårt ämne för oss då allt ska gå snabbt, snabbt, snabbt, men Maria lär oss något livsviktigt. Vänta på Jesus. Ingen har väntat på honom som Maria, som dag för dag fick känna hur skaparen skapades inom henne. Och hur väntan på löftet ifrån ängeln fick påverka hela henne och hela hennes omgivning och som till slut, 9 månader senare förverkligades i Jesus. Och på samma sätt så vill löftet om det omöjliga ta sin boning i oss genom Jesus. Ibland behöver vi vänta för att vi själva och andra människor ska se det. Jag tycker att bilden av en graviditet, som Marias, kan vara ganska talande faktiskt för hur Gud vill bo i oss och använda oss. Först så är graviditeten osynlig, också för den som är gravid. Även om det via graviditetstest har visat sig att det faktiskt är så att kvinnan är gravid så kanske det kan vara svårt att riktigt lita på det. När jag och Lisa trodde att vi skulle få barn så visade till och med testet först ingenting, vilket gjorde oss lite förbryllade och så kan det vara också på trons väg. Inte för alla men för en del kan det vara så att tron börjar som ett litet frö som vi pratade om sist, som knappt är synligt ens för mig själv. Men ju mer det växer till så syns det.

7 Efter en tid så blev det allt mer uppenbart för Lisa att hon var gravid, hennes mamma började plötsligt titta konstigt på henne, hon började må illa och plötsligt så gillade hon inte smaken av kaffe längre, och då förstår man att det är något som hänt. Och så är det med tron. Det händer saker inom oss på trons väg. Vi börjar längta allt mer efter Gud. Efter att leva nära honom, efter att be, fira gudstjänst, vara med sin församling, och läsa Bibeln. Men ännu är det inte uppenbart för andra vad som hänt med oss, om vi inte berättar det förstås. Men så småningom så sker det saker. Som med lisas mage, den blev större vilket alla andra också kunde se. Jag kan nog ärligt säga att vi inte berättade för någon i församlingen att Lisa var gravid, det kom fram ändå genom mycket skvaller, men inte minst för att man började se det på henne. I början var det många som inte vågade fråga med risk för att mista sig, men ju mer tiden gick så blev det allt mer uppenbart. Och nu kan väl ingen undgå att se att det faktiskt bor en liten knodd i henne. Hör ni, tänk att få leva så nära Jesus att hans närvaro är påtaglig i vårt liv för andra människor helt utan ord. Tänk vilken nåd och vilken glädje att få se hur din tro påverkar andra. Jag är fullt medveten om att ett barn kommer förändra hela livet. Det kommer ge en otrolig kärlek, hopp och framtidstro, nya intressen och nya val i livet. Men det kommer också påverka vårt arbete, vår ekonomi, vår tid, ja man kan nog säga att ett barn kommer påverka alla människor runt omkring honom, eller henne. Och det tror jag att din tro på Jesus också kommer att göra. Om du låter Jesus ta sin boning inom dig så kommer det påverka allt. Du kanske inte tycker att du ser det nu, men om du väntar och leva nära Jesus å ska du få se att det kommer påverka alla runt omkring dig. Du kommer vara använd av Gud! En gång steg Gud in i Marias liv. Hon berövades inte sin fria vilja, men Gud hade en vilja med Marias liv. Det betydde inte att den skedde automatiskt. Utan Gud inväntade det avgörande ordet, ja!! Vilket kom. Maria valde den väg som hade valt henne. Och Guds Andes närvaro befruktades, och löftet om att vara använd av Gud då ingenting är omöjligt för honom tog sin boning. Vill du vara använd av Gud? Du är benådad och äger det som kan förändra allt! Var inte rädd, häng på även fast du är du och lär dig att vänta på löftets uppfyllelse!

8 Med ditt hjärtas bekännelse stäm in i Marias JA!! "Se, jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som du har sagt."

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

Tema: Herrens Moder, fjärde advent Predikan av Micael Nilsson, Korskyrkan, 23 december, 2007

Tema: Herrens Moder, fjärde advent Predikan av Micael Nilsson, Korskyrkan, 23 december, 2007 Tema: Herrens Moder, fjärde advent Predikan av Micael Nilsson, Korskyrkan, 23 december, 2007 Vi är nära nu Det kanske inte ligger samma dramatik i den upptäckten när man snart är 45 år som när man var

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG

JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG ÄNGELN Ängeln Gabriel GABRIEL kommer KOMMER till Maria TILL MARIA JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG Tidsram: 20-25 minuter Kyrkan firar Herrens bebådelse jungfru Marie bebådelsedag normalt den 25 mars. Det är

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning D. I sorgehuset Andakten leds av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. På ett bord som är täckt med en vit duk kan man placera en bibel, ett kors eller ett krucifix och ett tänt

Läs mer

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har Illustration: En ung munk fick för första gången i ansvar att hålla i morgonandakten.

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40

Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40 Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40 Idag är det tacksägelsedagen och temat för helgen är lovsång. Lovsången hänger intimt samman med tron på vem Jesus är. Dagens text som handlar

Läs mer

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder 4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder Tänk om man kunde ha en sådan stark tro som Maria! Hon har fått besök av ängeln Gabriel, som sagt henne att hon ska bli gravid och föda ett barn, och inte vilket

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

aldrig någon trygghet hos. Och vi vet att vi en dag måste göra räkenskap för allt vi gjort.

aldrig någon trygghet hos. Och vi vet att vi en dag måste göra räkenskap för allt vi gjort. 1 13 08 18 De uträckta händerna På nattvardsbordet längst fram i vår kyrka finns den här Kristusgestalten som, håller ut sina välsignande händer. Den finns i många kyrkor och hem, och är en kopia av en

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

371 Herren är min herde, mig skall intet fattas, han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. (Psalt.

371 Herren är min herde, mig skall intet fattas, han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. (Psalt. 370 Jag vet att min förlossare lever. (Job 19:25) 372 1 Inte ens i den mörkaste dal fruktar jag något ont, ty du är med mig. Psalt. 23:4 373 Jag överlämnar mig i dina händer. Du befriar mig, Herre, du

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

Född är Frälsaren och Förlossaren, Kristus, Herren, i Davids stad. Kommen är friden, himmelska tiden nu är fullbordad. Min själ, var glad.

Född är Frälsaren och Förlossaren, Kristus, Herren, i Davids stad. Kommen är friden, himmelska tiden nu är fullbordad. Min själ, var glad. Predikotext: Joh 1:1-14 Född är Frälsaren och Förlossaren, Kristus, Herren, i Davids stad. Kommen är friden, himmelska tiden nu är fullbordad. Min själ, var glad. PS 127:2 Jesu födelse omges av mycket

Läs mer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer 1 Tunadalskyrkan 161127 Första Advent Hosianna- välsignad är han som kommer Idag är det festdag i kyrkorna. Det är första dagen på det nya kyrkoåret, Nyårsdag med nya möjligheter och nya påminnelser om

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen Kärlek nu och för alltid Studiehäfte av Henrik Steen Innehåll Introduktion 4 Helt älskad älska helt 5 1. Helt älskad älska helt / Synen 5 2. Smaken / Hörseln 7 3. Känseln / Lukten 9 Fördjupningsruta:

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Luk 1:26a I sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd av Gud Luk 1:27 till en jungfru i staden Nasaret i Galileen. Luk 1:28 Ängeln kom in och sade till

Luk 1:26a I sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd av Gud Luk 1:27 till en jungfru i staden Nasaret i Galileen. Luk 1:28 Ängeln kom in och sade till Luk 1:26a I sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd av Gud Luk 1:27 till en jungfru i staden Nasaret i Galileen. Luk 1:28 Ängeln kom in och sade till henne: "Gläd dig, du benådade. Herren är med dig."

Läs mer

Tro en vardagsförmiddag- 10:27

Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167 14 Bromma 2 INNEHÅLL Ett litet förtydligande... 4 Att använda materialet...

Läs mer

C. En kyrkas invigningsdag

C. En kyrkas invigningsdag C. En kyrkas invigningsdag I anslutning till den dag av året när en kyrka har invigts kan man hålla andakt enligt detta formulär eller infoga delar av detta andaktsmaterial i högmässan. Andakten kan ledas

Läs mer

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Inledningsmusik Gudstjänsten inleds med orgelmusik och vigselparet börjar sitt intåg. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras.

Läs mer

Se, jag gör allting nytt.

Se, jag gör allting nytt. Se, jag gör allting nytt. I bibelns sista bok, uppenbarelseboken, kan man i ett av de sista kapitlen läsa hur Gud säger Se jag gör allting nytt (Upp 21:5). Jag har burit med mig de orden under en tid.

Läs mer

TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf

TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf När vår lilla Hilma skulle komma till den här världen så hade i alla fall jag sett framför mig i mitt huvud på ett ungefär hur allt skulle gå till. Vi hade varit på

Läs mer

PREDIKAN OM GUDS RIKE Söndagen den 16 nov i Sankt Lars kyrka, av Annika Vårblom Sandström

PREDIKAN OM GUDS RIKE Söndagen den 16 nov i Sankt Lars kyrka, av Annika Vårblom Sandström Dagens evangelietext är ur Lukas evangelium, kap 17, vers 20-30 De första verserna lyder : Tillfrågad av fariséerna om när Guds rike skulle komma svarade han (Jesus):Guds rike kommer inte på ett sådant

Läs mer

Vänner kallar jag er

Vänner kallar jag er Vänner kallar jag er Av: Johannes Djerf Många utav er vet jag känner till det sociala nätverket facebook, och går man in på Johannes Djerfs profil och läser om mig så ser man inte bara vad jag gjort den

Läs mer

Tunadalskyrkan 14 05 25. Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13

Tunadalskyrkan 14 05 25. Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13 1 Tunadalskyrkan 14 05 25 Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13 Livet består av många ingredienser. Det är olika sidor men hänger ändå ihop med att vara människa. Vi möter sådant som skapar

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 02 03. Kyndelsmässodagen Luk 2:22-40

Tunadalskyrkan 13 02 03. Kyndelsmässodagen Luk 2:22-40 1 Tunadalskyrkan 13 02 03 Kyndelsmässodagen Luk 2:22-40 Jesus var drygt en månad gammal, och Maria och Josef började vänja sig vid att ha en bebis i familjen. Det hade hänt så mycket omkring dem och det

Läs mer

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 - om trons olika dimensioner Steg i tro denna vecka Skriv under veckan ner på ett papper, som du delar in i fyra kolumner, när du upplever tron som huvud,

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM?

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? Pingstkyrkan i Södertälje presenterar: Kan man vara kristen? - en predikoserie om grunderna i kristen tro VI TÄNKTE UTFORSKA LIVETS MENING TA CHANSEN GRUNDKURS

Läs mer

Tunadalskyrkan Luk 7: Ett heligt mysterium

Tunadalskyrkan Luk 7: Ett heligt mysterium 1 Tunadalskyrkan 130915 Luk 7:11-17 Ett heligt mysterium Olika bibelöversättningar ger olika varianter av bibeltexten. I en av de nyare The Message på svenska är det också tillrättalagt för att det lättare

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8 Vägledning vecka 8 Guds kärlek till oss Förlåtande nåd Vägledning: Hur mycket Gud måste glädja sig Den här veckankommer vi att vandra runt i Guds kärlek till oss. Vi vill smaka - och till fullo njuta av

Läs mer

Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 BÄRA BÖRDOR!

Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 BÄRA BÖRDOR! - 1 - Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 Gal 6:1-7 BÄRA BÖRDOR! 1 Bröder, om ni kommer på någon med att begå en överträdelse, då skall ni som är andliga människor i mildhet upprätta en sådan. Men se till

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

4 advent, Herrens moder, Luk 1:46-55, Guds löfte

4 advent, Herrens moder, Luk 1:46-55, Guds löfte 4 advent, Herrens moder, Luk 1:46-55, Guds löfte Då sade Maria: Min själ prisar Herrens storhet, min ande jublar över Gud min frälsare: Han har vänt sin blick till sin ringa tjänarinna. Från denna stund

Läs mer

25 mars - Herrens bebådelse - Jungfru Marie bebådelsedag. Första läsningen - Jes 7:10-14 (Den unga kvinnan är havande)

25 mars - Herrens bebådelse - Jungfru Marie bebådelsedag. Första läsningen - Jes 7:10-14 (Den unga kvinnan är havande) 1481 25 mars - Herrens bebådelse - Jungfru Marie bebådelsedag Ingångsantifon (Heb 10:5, 7) När Herren trädde in i världen sade han: Se, jag kommer, Gud, för att göra din vilja. (P.T. Halleluja) Kollektbön

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

Guds Ande påverkar allt!

Guds Ande påverkar allt! Guds Ande påverkar allt! Av: Johannes Djerf I fredags kväll så var jag inbjuden till Rydaholm och tonårsgruppen i kyrkan där för att tala om relationer och sex. Och jag förstår om ni undrar om det var

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att ställa er en fråga idag som du kan fundera en liten stund på med den som sitter bredvid dig. Och frågan är; vad innebär det att vara ödmjuk?

Läs mer

A. När en närstående har dött

A. När en närstående har dött A. När en närstående har dött Andakt när en närstående har dött hålls på begäran av den avlidnas anhöriga. Den kan hållas i sjukhusets kapell, i patientrummet i hemmet. På ett bord, som täckts av en vit

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller

Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller Jag har märkt att vi kristna ibland glömmer hur fantastiskt det är att känna Jesus. Vi blir

Läs mer

A. När någon har avlidit

A. När någon har avlidit A. När någon har avlidit När någon har avlidit kan andakt hållas på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med

Läs mer

Jesus: förödmjukad och upphöjd

Jesus: förödmjukad och upphöjd Lektion 9 Jesus: förödmjukad och upphöjd Vi undersöker Kristi liv i två faser Vilken underbar plan Gud förberedde för att rädda mänskligheten efter syndafallet! Denna plan som är given åt syndare världen

Läs mer

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Samtal om dopet undviks numera ofta. Det verkar som om man har gett upp när det gäller att bli enig om vad Bibeln lär om dopet. Är verkligen Bibeln

Läs mer

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn.

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. VIGSELGUDSTJÄNST KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Inför Guds ansikte har vi samlats till vigsel mellan er, NN och NN. Vi är här för att be om Guds

Läs mer

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga D. På födelsedagen På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär använda det i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Psalmer Följande psalmer

Läs mer

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf Herren behöver dem Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att fråga om någon vet vilken produkt som denna logga tillhör? (bild). Karlsson Klister, det som är känt för att kunna laga allt. Det lagade mina

Läs mer

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår (Alla Bibelord ifrån Svenska Folkbibeln) Om du hör Herrens, din Guds, röst och noga lyssnar till hans bud och

Läs mer

Vad Gud säger om Sig Själv

Vad Gud säger om Sig Själv Lektion 3 Vad Gud säger om Sig Själv Treenighetens mysterium uppenbaras endast i Bibeln Guds stora plan är att frälsa genom tron allena på vår Frälsare. Denna plan kan förstås och trodd av det minsta barn

Läs mer

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26 FÖRSAMLINGS- BLADET KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014 Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. Klag 3:26 Hur läser man Bibeln? Under olika bibelsamtal uppstår då och då frågan om hur man läser

Läs mer

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari 15 Januari Vid årsskiftet 1 januari Vår Herre och vår Gud, vi gläder oss i Dig. Vi behöver Din hjälp för att orädda möta året som ligger framför. Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året.

Läs mer

Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016

Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016 Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016 Bön - Vi lever i en tid i Sverige där det på de flesta platser inte bildas några stora köer av människor som vill omvända

Läs mer

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo 1 Inledning Låt oss börja med att förflytta oss 3 mil i avstånd till Rydaholm och 320 år i tiden till 1689. Vi ska möta en ung man som heter Per Svensson.

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

Sanningen leder till ljuset Av: Johannes Djerf

Sanningen leder till ljuset Av: Johannes Djerf Sanningen leder till ljuset Av: Johannes Djerf För ett antal år sedan så hade jag ett par badbyxor, som jag hade varit ägare till under en längre tid, och därför så var också resåren i byxorna något slitna.

Läs mer

År 2010. Allt vad han gör lyckas väl (psalm 1:3)

År 2010. Allt vad han gör lyckas väl (psalm 1:3) År 2010 Allt vad han gör lyckas väl (psalm 1:3) Temat för 2010 års kalender är hämtat från Psalm 1. Det är speciellt en mening som jag vill lyfta fram: Allt vad han gör lyckas väl (Ps 1:3). Att lyckas

Läs mer

B. När en kyrka byggs

B. När en kyrka byggs B. När en kyrka byggs Innan arbetet med en ny kyrka påbörjas eller när grundstenen muras kan man fira andakt på byggplatsen. Detta material kan också användas vid andakter när andra församlingslokaler

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Hosianna (kanon) Här är det fest I advent På en vanlig åsna Stenarna Tänd ett ljus Vi är så glada

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Fjärde söndagen i advent år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Fjärde söndagen i advent år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön 75 Fjärde söndagen i advent år A Ingångsantifon Jfr Jes 45:8 Dryp, ni himlar därovan, och må skyarna låta rättfärdigheten strömma ner. Må jorden öppna sig och dess frukt bli Frälsaren. Inledning Adventstiden

Läs mer

Herrens moder om inkarnationen. Fjärde Advent, 20 dec, 2015

Herrens moder om inkarnationen. Fjärde Advent, 20 dec, 2015 Herrens moder om inkarnationen Fjärde Advent, 20 dec, 2015 Lukas 1:26 38 I den sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd av Gud till en jungfru i staden Nasaret i Galileen. Hon var trolovad med en man som

Läs mer

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Filipperbrevet 3:7-11 7 Men allt det som förr var en vinst för mig räknar jag nu som förlust för Kristi skull. 8 Ja, jag räknar allt som förlust, för jag har funnit

Läs mer

Tunadalskyrkan 130804. Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11

Tunadalskyrkan 130804. Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11 1 Tunadalskyrkan 130804 Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11 Den helige Ande skickar överraskande budbärare Ja så löd rubriken på ett blogginlägg som jag råkade hitta på internet. En man med en sjukdom som ibland

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst 2 Dopfamiljen, eventuella faddrar och prästen går in i kyrkan Psalm Inledningsord och tackbön Prästen läser inledningsorden och efter dessa ber någon av föräldrarna följande bön

Läs mer

E. Dop i församlingens gudstjänst

E. Dop i församlingens gudstjänst E. Dop i församlingens gudstjänst Om dop och förberedelse av dop, se formuläret Barndop (1 A). När dopet förrättas i församlingens gudstjänst (högmässa, gudstjänst, veckomässa, familjemässa) fogas nedanstående

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

4 sön e Trettondedagen. Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36

4 sön e Trettondedagen. Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36 4 sön e Trettondedagen Västerås 2017-01-28, Norrköping 2017-01-29 1/5 Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36 Nåd vare med er och

Läs mer

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen.

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Dop av barn Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Präst medhjälpare kan framföra en hälsning med egna ord. Psalm Inledningsord och tackbön P I Faderns och Sonens och

Läs mer

Ett andligt liv i frihet.

Ett andligt liv i frihet. Ett andligt liv i frihet. Romarbrevet kapitel 8. År 2013 Ett andligt liv i frihet. Romarbrevet kapitel 8. Foto: Tobias Lindberg Eva Söderström Konstnär, Religionsvetare Kulturvetare Mobil +46 (0)70-686

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Tunadalskyrkan söndagen i påsktiden Ps 23

Tunadalskyrkan söndagen i påsktiden Ps 23 1 Tunadalskyrkan 13 04 14 3 söndagen i påsktiden Ps 23 Vi använder många symboler och bilder för att beskriva det som är svårt att beskriva. Det kan handla om egenskaper, det kan handla om uttryckssätt,

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop av barn Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Ordning för begravningsgudstjänst

Ordning för begravningsgudstjänst Ordning för begravningsgudstjänst Klockringning Musik Gudstjänsten inleds med orgelmusik, där så kan ske. Annan instrumental- och/ eller vokalmusik kan utföras. Därefter kan prästen säga följande eller

Läs mer

Hjälparen, Anden kommer - men hur? Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Lördag 14 juni :36

Hjälparen, Anden kommer - men hur? Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Lördag 14 juni :36 Det är en härlig tid vi är mitt inne i just nu. Allt lever och utvecklas och nu om någonsin kan vi se hur Guds ande ger liv i skapelsen. Samme Ande som skapar liv i naturen föder också de andligt döda

Läs mer

BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN

BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN Samtliga sångförslag är hämtade från lovsångsboken LOVSJUNG TILLSAMMANS 150 sånger för alla generationer. http://www.davidmedia.se/produkter/davnot17-lovsjung-tillsammans_19095

Läs mer

Luk.19:31-43 Fastlagssönd. 1:a årg. 090222

Luk.19:31-43 Fastlagssönd. 1:a årg. 090222 Luk.19:31-43 Fastlagssönd. 1:a årg. 090222 Det börjar dra ihop sig för Jesus och hans vänner. De känner det nog i luften. Jesus känner på sig att det kommer att hända något. Det syns på honom, det hörs

Läs mer

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4 Pingstkyrkans Vision Vi vill forma Alingsås framtid genom att vara en stor kyrka som har avgörande betydelse i stan. I vardagen vill vi lyssna, höras och vara en given tillgång. Söndagens gudstjänst och

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

Vi är mitt inne i en serie Livsviktigt en upptäcksfärd i Efesierbrevet.

Vi är mitt inne i en serie Livsviktigt en upptäcksfärd i Efesierbrevet. Allt ljus på nåden 140907 Vi är mitt inne i en serie Livsviktigt en upptäcksfärd i Efesierbrevet. Vid ett tillfälle för ett par år sedan kändes det som att mitt hjärta nästan stannade. Jag blev rädd. Jag

Läs mer