Stödsådd med krypven. (Pure Distiction & Crystal Blue Links)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stödsådd med krypven. (Pure Distiction & Crystal Blue Links)"

Transkript

1 Stödsådd med krypven. (Pure Distiction & Crystal Blue Links) Av: Cristian Swärd

2 Stödsådd med krypven. (Pure Distiction & Crystal Blue Links) Cristian Swärd Innehåll: - Inledning - Frågeställning/Försök - Förutsättningar/Nuläge - Sådd/tillvägagångssätt - Avstämning - Resultat & utvärdering - Slutsats - Källor Inledning: 1 Mars -17 började jag min anställning på Hammarö GK tillsammans med BC Jan Lindberg. Efter samtal med styrelse och KC Martin Zetterfeldt framfördes önskemål om att klubben på sikt vill bli en topp 50 bana i Sverige. Jag och Jan tillsammans med Bankommitté gjorde en inventering av banan och lyssnade på vad medlemmar och gäster uppfattat som mindre bra. Vi kom fram till att vi inom de närmsta 3 åren ska fokusera på: - Spelbarhet på green - Gallra ur skog och bredda spelytor runt greener/fw - Dränera vissa ställen på banan som är vattensjuka Som ett steg i att få bättre greener beslutade vi oss för att under de kommande 3 åren så in krypven. Frågeställning/Försök: - Är det möjligt att få synbart resultat av stödsådd av krypven sort PureDistinction och CrystalBlueLinks i befintliga blandgreener (Krypven/Poa) - Om JA, uppskattad effekt % - Är det någon synbar skillnad mellan ytor som behandlas med Primo Maxx eller inte behandlas

3 Förutsättningar/Nuläge: Jag beslutar mig för att så greenerna på banans samtliga 18 hål. (1 ha) Plats: Hammarö GK. Ligger i växtzon 2/3. 18 greener (total yta 1 ha) Greenerna är byggda under 90-talets början med dränerade såbäddar.(inte USGA) De är sådda med krypven av sorten Esmerald från Weibulls. Man har även stödsått vissa greener med Pencross då det uppstått skador. Är idag blandgreener Krypven/Poa. Bevattning finns. Toro 360⁰ Vid tidpunkt för sådden finns inga skador på greenerna (100 % täckning) Ingen eller väldigt lite utav Poan är i blomning. Temperatur dagtid C, nattetid (13 juni-28 aug) Sådd/tillvägagångssätt 1/3 För att ha lite koll på hur plantorna såg ut samt få en ungefärlig bild av hur lång tid det tar för gräset att gro så sådde jag båda sorterna i kruka inomhus.

4 6/3 Kommentar: Förvånansvärt liten skillnad utseendemässigt, PureDistinction något ljusare samt lite smalare blad. För övrigt väldigt finbladig. Var i kontakt med Trygve för att höra lite hur det gått för dessa sorter och kommit fram till liknande slutsatser. Han berättade även att det båda sorterna hade fått betydligt bättre resultat på de tester som gjorts i Danmark än de som gjorts i Norge. Bägge skall vara extremt aggressiva, så det skall bli intressant att se vad det får för förkonsekvenser efter några år.

5 12/6 Greenerna sprutas med Primo Maxx. 0,9 l/400 l vatten Kommentar: Denna täckta yta såddes på samma sätt som samtliga ytor, blev dock aldrig sprutad med Primo Maxx. Sedan hade jag en yta som aldrig såddes men som fick samma Primo behandling som de sådda greener, en ren nollruta. 3x2 m

6 13/6 Vertikalskar i två riktningar (X) på 1,5 mm djup med THATCHAWAY. ( Så här såg det ut efter at vi skurit enkelt vilket var tanken först. Men för att garantera mark/jordkontakt för de frön som inte hamnat precis där såmaskinen gått beslutade vi oss för att skära en gång till.) Klippning (3 mm) Sådd med hjälp av en BLEC Multi-seeder (Dubbla piggvalsar) på 4-8 mm djup. 45 kg frön totalt. ( 0,45 kg / 100 m2) Dressning. Lade ut ca 15 ton. Borstning av greenerna. (Speedbrush) Vattnade greenerna 3x5 min under natten. Markfukt morgonen efter var samtliga greener över 20 % Sådd Green 2.MOV

7

8 15/6 Gödning, Fast (SierraForm Gt All Season ,36 kg N per 100 m2) Kommentar: En bra giva. Brukar ta några dagar upp till en dryg vecka innan man har god effekt, kändes som att det skulle tajma bra till dess att fröna börjat gro. 16/6-16/7 Dagarna efter hoppade vi såväl klippning som vältning, därefter klippte vi varje dag och vältrade 6 av sju dagar. Vattnade även lite mer (oftare) än vad vi gör normalt. Låg mellan % markfukt. Extremt lite naturlig nederbörd. Primo Maxx sprutades hela tiden enligt 200 C-principen Avstämning 1 vecka efter sådd: Under Juni var dagstempen mellan men framför allt varma nätter. Lite regn. Inga spår efter nya krypvensplantor. 2 veckor efter sådd: För att få en lite jämnare puttyta utan att riskera de ev. nya plantorna så kör vi en borstning av greenerna. Inget synbart resultat. 3 veckor efter sådd: I stort sett samma väder. Gödslar Greenmaster Liq High N flytande, en svag giva (0,05 kg N / 100 m2). Tycker mig kunna se lite plantor på några ställen men är ganska pessimistisk.

9 17/7 En dryg månad sedan sådd och under den senaste veckan är känslan att greenerna börjar bli riktigt täta och med en vecka kvar till golfveckan beslutar vi oss för att vertikalskära/dressa greenerna. Samma inställning som sist på klippare och THATCHAWAY. Minskar dressen till 10 ton. Kommentar: För första gången fick vi ett svar på att krypvenen hade tagit sig. Om man tittade på håll efter vertikalskärningen så såg greenen totalt grönprickig ut. Min första tanke var att det var det gamla befintliga gräset som blivit lite grönare tack vare att piggvalsen fungerat som en ytluftare. Men när man gick fram och tittade så såg man att det var små öar av tunna fina blad. Tog en bild på håll.

10 Resultat & utvärdering 27/7 Nollrutan. EJ sådd greenyta men Primobehandlad Kommentar: Bröt isär hela pluggen och tittade med lupp för att se vilka olika sorters gräs jag kunde hitta. En homogen blandning av grov krypven och poa. Rotsystemet består av relativt grova rötter med en längd mellan 4 och 15 cm.

11 Sådd greenyta PureDistinction & Crystal Blue Links och PrimoBehandlad: Kommentar: En hålplugg från 1:ans green som jag menar visar hur det genomsnittliga resultatet blev. Finns någon green som har mer av de nya grässorterna etablerade i sig och även några med sämre resultat. Direkt ser man att gräset växer betydligt tätare. Man ser också tydligt att det är som mörkgröna öar av gräs med väldigt smala blad. Bröt isär pluggen även här. Hittade även här krypven av grövre sort(vä) samt Poa (HÖ). Men också massvis av plantor med betydligt finare blad, PureDistinction/Crystal Blue Links.

12 Den nya krypvenen skiljer sig kraftigt mot Pencross. Bladbredden är extremt smala, nästan i klass med rödsvingel. När man delar pluggen får man också ett rejält bevis på hur aggressiv den är då den bildar ett myller av små rötter och underjordiska utlöpare. Läser man om dessa sorter PD & CBL så beskrivs de på så vis att de är så aggressiva att de skall i täta bestånd kunna trycka bort Poa. På greenerna ser man tydligt större kolonier där det nya plantorna växer. Men tittar man noga ser man att de även växer som insprängt i de gamla gräset.

13 Sådd greenyta PureDistinction & Crystal Blue Links och EJ PrimoBehandlad: Kommentar: Upplevs ha mindre etablerade plantor av PD & CBL. Kollade på rötter och såg inte lika mycket av de nät av rötter som de andra områdena. Men jag kan tänka mig att den yta som inte fick Primo (60x60 cm) var för liten för att man skall få ett tydligt svar. För att tydliggöra resultatet skulle man delat en green i två delar istället, spruta halva med Primo. Utvärdering: Ett kul projekt med gott resultat, även om det tog sin tid innan man såg resultat. Finns säkert andra sätt att göra det på men detta funkar. Tanken med den ganska kraftiga dosen Primo (ca 1 l / 400 l vatten) dagen innan var att försvaga framför allt bef, vitgröe som det nya gräset skall konkurrera med. Såmaskinen med piggvals är i min mening jättebra. Skapar ett hålrum i marken som gör att frön får god markkontakt och efter dress stannar kvar i marken och inte hamnar på ytan. Nästa år när vi sår skall jag även vara ännu tuffare med THATHCAWAY-aggregaten, -2 mm i två riktningar X. Mängd frö 0,45 kg / 100 m2 känns som fullt tillräcklig. Går säkert att kalibrera för bästa resultat. Pris ca kr för 45 kg. Markfukt är av högsta prio i etableringsstadiet. De områden som vi fått sämst resultat på är de ställen som är mest utsatta för torka och vind och någon gångtorkade ifrån oss. Optimal tidpunkt? Tack vare att det var relativt varma nätter så var det i alla fall ingen dålig tid att göra det i slutet Juni. Men bristen på naturligt regn tror jag gjorde att vi inte nådde optimalt resultat. Nästa år kommer vi att så i början av Aug någon gång när den värsta Poa-blomningen är över. Hade varit kul att nörda ner sig mer i det här men pga tidsbrist och byte av arbetsgivare fick det bli på detta sätt. Ska bli spännande att se vad som händer under de kommande 2 åren.

14 Slutsats: - Är det möjligt att få synbart resultat av stödsådd av krypven sort PureDistinction och CrystalBlueLinks i befintliga blandgreener (Krypven/Poa) Svar: Absolut JA. - Om JA, uppskattad effekt % Svar: Svårt att säga men 10 % är ingen överdrift. Växer dels som öar av renbestånd men är även insprängt på samtliga ytor. - Är det någon synbar skillnad mellan ytor som behandlas med Primo Maxx eller inte behandlas Svar: I detta test JA. Men pga ganska litet testområde är jag osäker på om det resultatet är av någon vikt. Bör göra jämförelsen i större skala för att få fram ett mer riktigt svar.

15 Källor: - Föreläsning av Lewis Sharp Agronom och Bankonsult Tee-2-Green - Sortprövningstester gjorda av STERF - Fakta från ansvarig på NIBIO Trygve S Aamlid - SMHI - rl.se Av Cristian Swärd Hammarö Golfklubb

Resan mot rödsvingelgreener

Resan mot rödsvingelgreener Resan mot rödsvingelgreener Examensarbete HGU 2011 Henrik Gustavsson 2013-07-15 Innehållsförteckning Innledning sid 3 Tillvägagångssätt sid 4-5 Resultat sid 6 Slutsats sid 7 Inledning Längst ut på halvön

Läs mer

Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004

Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004 Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004 GUA på Sundsvalls GK 2015 2015 Min förhoppning med dessa timmar! Ge ökad kunskap och förståelse om vad som görs på banan Skapa intresse Insikt om Er

Läs mer

Kärrgröe i Norrland?

Kärrgröe i Norrland? Kärrgröe i Norrland? Christer Hedlund Bodens Gk. Sammanfattning I mitt projektarbete har jag skrivit om våra försök att så greener med Kärrgröe. Jag har sökt svar på ett antal frågeställningar som jag

Läs mer

Med spelarnas hjälp får vi banan i toppskick

Med spelarnas hjälp får vi banan i toppskick Jannes Hörna JULI 2018 Med spelarnas hjälp får vi banan i toppskick Den här sommaren har vi haft en bana i riktigt bra skick. Vi banarbetare är mycket glada för allt beröm vi fått. Det är många faktorer

Läs mer

Förlita dig inte på fröbanken och sluta droppså!

Förlita dig inte på fröbanken och sluta droppså! 2017-01-20 1(7) Förlita dig inte på fröbanken och sluta droppså! En resumé kring projektet hjälpsådd av naturligt vinterskadade greener Inledning Återetablering av golfgreener är något som påverkar golfklubbar

Läs mer

Erfarenheter av vätmedel och ett mindre försök på Fairway

Erfarenheter av vätmedel och ett mindre försök på Fairway EXAMENSARBETE HGU 2008 2010 Erfarenheter av vätmedel och ett mindre försök på Fairway Peter Pettersson Course Manager ABBEKÅS GK 2010 INLEDNING Syfte Är att undersöka om man kan få en märkbar effekt av

Läs mer

Kärrgröe eller engelskt rajgräs som «hjälpgräs» vid hjälpsådd efter vinterskador

Kärrgröe eller engelskt rajgräs som «hjälpgräs» vid hjälpsådd efter vinterskador Kärrgröe eller engelskt rajgräs som «hjälpgräs» vid hjälpsådd efter vinterskador Av Trygve S. Aamlid 1, Pia Heltoft 1, Gudni Thorvaldsson 2 og Anne Mette Dahl Jensen 3 1)Norsk institutt for bioøkonomi

Läs mer

Bra bevattning förutsättning för att klara torra somrar

Bra bevattning förutsättning för att klara torra somrar Jannes Hörna AUGUSTI 2018 Bra bevattning förutsättning för att klara torra somrar Tack för positiva reaktioner vi fått på premiären av Jannes Hörna i juli! Ambitionen är att återkomma med en ny hörna i

Läs mer

Mikael Johansson, Ullna Golf Club

Mikael Johansson, Ullna Golf Club HGU 2010 Primo Maxx Hur påverkar medlet vitgröe på Ullna GC?, 2010-08-20 Inledning Inledning... 3 Bakgrund... 4 Metod... 5 Experiment & Resultat... 7 Slutsats... 11 2 Inledning Som greenkeeper försöker

Läs mer

Nu har klippning och finish högst prioritet på banan

Nu har klippning och finish högst prioritet på banan Jannes Hörna JULI 2019 Nu har klippning och finish högst prioritet på banan Skötseln av vår fina golfanläggning går i juli och augusti in i ett något lugnare skede, trots att golfsäsongen då brukar vara

Läs mer

Fortsatt kamp mot mossan, försök med algomin mossa

Fortsatt kamp mot mossan, försök med algomin mossa Examensarbete Hgu 2015 2015 Fortsatt kamp mot mossan, försök med algomin mossa Magnus Johansson Hgu 2013-2015 Bakgrund/Inledning Jag har de senaste 7 åren jobbat på Torslanda GK och jag har 12 års erfarenhet

Läs mer

När skall man stödså?

När skall man stödså? När skall man stödså? Alltid!!! Varför? Man har alltid moderna gräsarter i backen. Bestäm vilket gräs man skall prioritera! Sköt sedan detta gräs! Och inte vitgröe. Is och stående vatten Om man inte har

Läs mer

Golfbaneskötsel Hjo 2012. AGENDA SGF Bankonsulenter Förutsättningar Gräs Ljus Skötsel Sammanfattning

Golfbaneskötsel Hjo 2012. AGENDA SGF Bankonsulenter Förutsättningar Gräs Ljus Skötsel Sammanfattning Golfbaneskötsel Hjo 2012 AGENDA SGF Bankonsulenter Förutsättningar Gräs Ljus Skötsel Sammanfattning Arbetsområde 1 Göran Hansson Skåne, del av Halland Arbetsområde 2 Mikael Frisk Gotland, Öland, Blekinge,

Läs mer

Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan).

Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan). Banblogg för 2014 Luftning... igen! 2014-07-25 Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan). Frivilliggruppen...

Läs mer

Rapport från SGF:s bankonsulentbesök 20/4 2017

Rapport från SGF:s bankonsulentbesök 20/4 2017 Emmaboda GK Kyrkogatan 360 60 Emmaboda Växjö 21/4 2017 Rapport från SGF:s bankonsulentbesök 20/4 2017 Syfte med besöket: Medverkande: Var att vi skulle titta på banan efter den gångna vintern. Klubbens

Läs mer

Mycket att tänka på innan banan ska gå in i vintervila

Mycket att tänka på innan banan ska gå in i vintervila ! Jannes Hörna OKTOBER 2018 Mycket att tänka på innan banan ska gå in i vintervila Golfsäsongen 2018 börjar på våra breddgrader sjunga på sista versen. När detta skrivs i månadsskiftet september/oktober

Läs mer

Pesticidfri golfbaneskötsel. Hofgårds Golfbana

Pesticidfri golfbaneskötsel. Hofgårds Golfbana Pesticidfri golfbaneskötsel Hofgårds Golfbana Varför jag valde detta skötselkonceptet Presentation av Hofgårds Golfbana Greenskötsel Övriga gräsytor Framtiden för golfbaneskötsel PG Peterson banägare och

Läs mer

Practical reestablishment of golf greens following winter damages -a field study

Practical reestablishment of golf greens following winter damages -a field study Årsrapport från projekt nr. 17 2018-02-15 Practical reestablishment of golf greens following winter damages -a field study Introduktion och bakgrund Ämnen är oftast aktuellt i norra delen av Sverige men

Läs mer

Modern Banskötsel - Miljöoptimerad banskötsel IPM i praktiken

Modern Banskötsel - Miljöoptimerad banskötsel IPM i praktiken Modern Banskötsel - Miljöoptimerad banskötsel IPM i praktiken Miljöoptimerad Banskötsel Vad är det? Banan sköts utan kemiska bekämpningsmedel Ett numera nordiskt nätverk bildades 2002. Medlemmarna får

Läs mer

ERFARENHETER AV VITGRÖE

ERFARENHETER AV VITGRÖE ERFARENHETER AV VITGRÖE Magnus Ljungman 35år Banchef på Österåkers Golf 45 håls anläggning i Åkersberga strax norr om Stockholm 36 hål byggda -89 idag vitgröe 9 hål byggda -04 krypven Från vitgröe "hatare"

Läs mer

VISION 2030 DJURSHOLMS GOLFKLUBB MASTERPLAN BANAN

VISION 2030 DJURSHOLMS GOLFKLUBB MASTERPLAN BANAN VISION 2030 DJURSHOLMS GOLFKLUBB MASTERPLAN BANAN 2019-2030 Vision Djursholms Golfklubb Djursholms Golfklubb ska vara en attraktiv och respekterad familjeklubb där trivsel, spelglädje, kvalité, golftradition

Läs mer

Successful reestablishment of golf greens following winter damages

Successful reestablishment of golf greens following winter damages Successful reestablishment of golf greens following winter damages Försöksgreen innan projektstart 2 maj Demonstrationsförsök på naturligt skadade greener år 2016 År två av detta delprojekt har startat

Läs mer

Mönstrad Gräsmatta. Planering och förberedelser. ASLÖG, Marica Ohlsson 3 april 2007

Mönstrad Gräsmatta. Planering och förberedelser. ASLÖG, Marica Ohlsson 3 april 2007 ASLÖG, Marica Ohlsson 3 april 2007 Mönstrad Gräsmatta Att mönstra gräsmattan genom att använda olika sorters grässorter var en idé jag fick medan jag ritade på huset och trädgården som min sambo och jag

Läs mer

Höstmöte 2014. Henrik Norén Svenska Golfförbundet. Bankonsulent Stockholm Uppland - Gästrikland

Höstmöte 2014. Henrik Norén Svenska Golfförbundet. Bankonsulent Stockholm Uppland - Gästrikland Höstmöte 2014 Henrik Norén Svenska Golfförbundet Bankonsulent Stockholm Uppland - Gästrikland Växtskyddsförordningen och IPM 2014 Nya förordningen om bekämpningsmedel. IPM: Vad innebär det och vad kan

Läs mer

Sport/Umgänge Passa olika spelsätt Alternativ, att våga. Estetiskt tilltalande Spellinje, risk, målområden

Sport/Umgänge Passa olika spelsätt Alternativ, att våga. Estetiskt tilltalande Spellinje, risk, målområden Spel Rättvisa Utmaning Balans Natur Strategi Bra spelytor Sport/Umgänge Passa olika spelsätt Alternativ, att våga Röd tråd Estetiskt tilltalande Spellinje, risk, målområden Skötsel och konstruktion Ekonomi

Läs mer

Kampen mot Silvermossan

Kampen mot Silvermossan Kampen mot Silvermossan Inledning. Det har skrivit mycket om problemet om mossan ex Ulf Eriksson( Sand GC ), Fredrik Degent (Kristianstads GK) i HGU arbetet. Varför ska jag oxå skriva om detta, förklaringen

Läs mer

Examensarbete HGU-2015 Svante Martinsson Vara-Bjertorp gk. Tistlar i ruff - mekanisk bekämpning

Examensarbete HGU-2015 Svante Martinsson Vara-Bjertorp gk. Tistlar i ruff - mekanisk bekämpning Tistlar i ruff - mekanisk bekämpning Innehållsförteckning Bakgrund 1 Fakta 2 Frågeställning 3 Metod 3 Resultat 4 Slutsatser och diskussion 4 Bakgrund Vara-Bjertorp GK är belägen mitt på Västgötaslätten.

Läs mer

Överskötsel kontra Spelbarhet Examens arbete HGU 2008 av Niklas Espelund HISTORIA

Överskötsel kontra Spelbarhet Examens arbete HGU 2008 av Niklas Espelund HISTORIA Överskötsel kontra Spelbarhet Examens arbete HGU 2008 av Niklas Espelund Jag valde det här ämnet med tanke på alla nya krav som ställs på oss idag.våra banor ska vara tillgängliga under stora delar av

Läs mer

Vad kostar det att sköta vitgröe och rödsvingelgreener/kvadratmeter under en säsong?

Vad kostar det att sköta vitgröe och rödsvingelgreener/kvadratmeter under en säsong? Examensarbete 2012 2013-04-03 Vad kostar det att sköta vitgröe och rödsvingelgreener/kvadratmeter under en säsong? Daniel Olsson Kristianstad GK i Åhus Innehållsförteckning Inledning... 3 Tillvägagångssätt...

Läs mer

Projektledare och kontaktperson

Projektledare och kontaktperson Successful reestablishment of golf greens following winter damages Projektledare och kontaktperson Wendy Waalen, Bioforsk Turfgrass Research Group, Bioforsk Øst Apelsvoll, N-2849 Kapp, Telephone +47 45286790,

Läs mer

Ger vertikaldränering en bra effekt på gamla PUSH-UP greener? Ett examensarbete HGU, 2006

Ger vertikaldränering en bra effekt på gamla PUSH-UP greener? Ett examensarbete HGU, 2006 Ger vertikaldränering en bra effekt på gamla PUSH-UP greener? Ett examensarbete HGU, 2006 Momir Trivic Uppsala, 2008 1 Bakgrund På våra nordliga breddgrader är vintern både lång och kall. Vi bor i området

Läs mer

Kvartalsbrev från SGFs Bankonsulent

Kvartalsbrev från SGFs Bankonsulent Växjö 2013-06-28 Mikael Frisk Till alla klubbar/banchefer/greenkeepers I Distriktet Småland Blekinge Värmland Örebro samt Delar av Dalarna Kvartalsbrev från SGFs Bankonsulent Tänk vad tiden går fort. För

Läs mer

Primo MAXX Verkningssätt

Primo MAXX Verkningssätt Primo MAXX Nu har tillväxtregleraren Primo MAXX blivit godkänt av Kemikalieinspektionen, för användning på Svenska golfbanor. Primo har används under ca 20 år, på tusentals banor i USA och Canada. Användning

Läs mer

Hur påverkar träd och skugga våra greener?

Hur påverkar träd och skugga våra greener? Hur påverkar träd och skugga våra greener? HGU arbete 2008-2010 av Daniel Pantzar Landeryds GK Sammanfattning Tanken till arbetet var att hitta argument för att kunna ge äldre greener nya förutsättningar

Läs mer

Kan vi kombinera rödsvingel och krypven på nordiska greener?

Kan vi kombinera rödsvingel och krypven på nordiska greener? Kan vi kombinera rödsvingel och krypven på nordiska greener? Artikel av: Trygve S. Aamlid 1, Pia Heltoft 1, Anne Mette Dahl Jensen 2 och Gudni Thorvaldsson 3 Översättning: Kim Sintorn, bankonsulent Svenska

Läs mer

Korthålsbaneombyggnation. HGU arbete av Stefan Vänstedt, Umeå GK

Korthålsbaneombyggnation. HGU arbete av Stefan Vänstedt, Umeå GK Korthålsbaneombyggnation HGU arbete av Stefan Vänstedt, Umeå GK Frågeställningar: Varför bygger vi om? Hur finansierar vi? Hur bygger vi om? Vilka krav kan vi ha på materialet vi ska bygga med(såbädden)?

Läs mer

Ombyggnation av en golfgreen (genom att återanvända befintligt greenmaterial.)

Ombyggnation av en golfgreen (genom att återanvända befintligt greenmaterial.) Ombyggnation av en golfgreen (genom att återanvända befintligt greenmaterial.) Inledning Jag har valt att skriva om renovering/ombygnation av en puttinggreen, där vi tillskillnad från en normal ombyggnation

Läs mer

Lägesrapport från Distriktet Småland, Gotland, Värmland o Örebro maj 2015.

Lägesrapport från Distriktet Småland, Gotland, Värmland o Örebro maj 2015. Växjö 2015-05-05 Mikael Frisk Till Banchefer, Klubbar, GDF ordf. I distriktet Småland Gotland Värmland - Örebro Lägesrapport från Distriktet Småland, Gotland, Värmland o Örebro maj 2015. När jag skriver

Läs mer

Innehållsförteckning. Sammanfattning 4: Målet med Fill and drill 5: Försöket 6: Resultatet av försöket 7: Maskinen 8: Slutsatser 9: Källförteckning

Innehållsförteckning. Sammanfattning 4: Målet med Fill and drill 5: Försöket 6: Resultatet av försöket 7: Maskinen 8: Slutsatser 9: Källförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning 4: Målet med Fill and drill 5: Försöket 6: Resultatet av försöket 7: Maskinen 8: Slutsatser 9: Källförteckning Bilagor Siktanalys, Baskarpsand Sammanfattning: År 1930

Läs mer

Vad gör en bankonsulent?

Vad gör en bankonsulent? Vad gör en bankonsulent? Banbesök med skötselfrågor Course set-up Utbyggnader, förbättringar av banan Utbildningar och information Myndighetskontakter Vi arbetar behovsanpassat och vår tjänst ingår till

Läs mer

Rapport från SGF s Bankonsulents besök 16/6 2010

Rapport från SGF s Bankonsulents besök 16/6 2010 Växjö 2010-06-20 Slite GK Box 24 620 30 Slite Mikael Frisk Rapport från SGF s Bankonsulents besök 16/6 2010 Syfte med besöket: Medverkande: Vi skulle titta på banan och se vad vi kan göra åt dem blöta

Läs mer

HGU Arbete - Zeoliter

HGU Arbete - Zeoliter HGU Arbete - Zeoliter Roger Strömgren, Banchef, Botkyrka Golfklubb Botkyrka Golfklubb bildades 1980 och har idag drygt 1400 medlemmar fördelat på en 18 hålsbana och en 9 hålsbana som är pay & play. 18

Läs mer

Återetablering efter vinterskador Agnar Kvalbein, Wendy Waalen och Trygve S. Aamlid, NIBIO samt Carl-Johan Lönnberg, SGF

Återetablering efter vinterskador Agnar Kvalbein, Wendy Waalen och Trygve S. Aamlid, NIBIO samt Carl-Johan Lönnberg, SGF Återetablering efter vinterskador Agnar Kvalbein, Wendy Waalen och Trygve S. Aamlid, NIBIO samt Carl-Johan Lönnberg, SGF Artikeln är en översättning från Gressforum nr 1/2017 Vitgröe eller andra gräsarter

Läs mer

Examensarbete HGU-08

Examensarbete HGU-08 WAXHOLMS GK Examensarbete HGU-08 Stödsådd med rödsvingel Johan Öhrman 2010-08-04 Innehållsförteckning Inledning sid 3 Metod sid 4-5 Resultat sid 6 Slutsats sid 7 2 Inledning Waxholms GK är en naturskön

Läs mer

efter vinterskador Av Agnar Kvalbein, Wendy Waalen och Trygve S. Aamlid, NIBIO och Carl-Johan Lönnberg, SGF

efter vinterskador Av Agnar Kvalbein, Wendy Waalen och Trygve S. Aamlid, NIBIO och Carl-Johan Lönnberg, SGF Återetablering efter vinterskador Av Agnar Kvalbein, Wendy Waalen och Trygve S. Aamlid, NIBIO och Carl-Johan Lönnberg, SGF Popular Scientific Articles - STERF, Februar 2017 Vitgröe eller andra gräsarter

Läs mer

Examensarbete HGU

Examensarbete HGU Mikael Ingeroth HGU 2015-2017 Bollnäs GK Examensarbete HGU 2015-2017 Höjning av fairway Bollnäs GK En beskrivning av arbetet som utförts i fairwayprojektet på hål 16 på Bollnäs GK. Innehåller även en ekonomisk

Läs mer

Behöver du extra säkerhet? Hydroseeding ger dig både hängslen och livrem

Behöver du extra säkerhet? Hydroseeding ger dig både hängslen och livrem Hydroseeding Behöver du extra säkerhet? Hydroseeding ger dig både hängslen och livrem Är Hydroseeding (sprutsådd) bästa sättet att skapa bra möjligheter för den nya plantan och samtidigt skydda mot erosion

Läs mer

Slutrapport av projekt nr. 17 Practical reestablishment of golf greens following winter damages -a field study

Slutrapport av projekt nr. 17 Practical reestablishment of golf greens following winter damages -a field study Slutrapport av projekt nr. 17 Practical reestablishment of golf greens following winter damages -a field study Projektledare och författare Carl-Johan Lönnberg, bankonsulent, Svenska Golfförbundet, Box

Läs mer

Generellt: Vi skall alltid ta hänsyn till att vår bana är gammal, kort och med små greener. Detta skall vi bevara och låta vara vårt signum

Generellt: Vi skall alltid ta hänsyn till att vår bana är gammal, kort och med små greener. Detta skall vi bevara och låta vara vårt signum 2012-02-18 Uppdatering av långtidsplan (uppdateringar och kommentarer på vidtagna och planerade åtgärder är markerade med röd färg) Ulricehamns Golfklubb Bankommittén Långtidsplan med förslag till banförbättringar

Läs mer

Hjälpsådd av vinterskadade praktiken.

Hjälpsådd av vinterskadade praktiken. Hjälpsådd av vinterskadade greener i praktiken. SLUTRAPPORT AV STERF:S PROJEKT NR 17 Projektledare och författare: Carl-Johan Lönnberg, bankonsulent Svenska Golfförbundet Finansierat av: Innehåll Slutrapport

Läs mer

Masterplan G O LFKLU B B. Hudiksvalls Golfklubb

Masterplan G O LFKLU B B. Hudiksvalls Golfklubb Masterplan Hudiksvalls Golfklubb HUDIKSVALLS G O LFKLU B B Masterplanen är framtagen av Carl Heed, Peter Barås, Sven-Olof Lindgren, Daniel Westling och Filip Modig. Med synpunkter från Bankonsulent Kim

Läs mer

Hur kan vi, och med vilka metoder kan vi bäst och mest effektivt minska frystorkeproblemen?

Hur kan vi, och med vilka metoder kan vi bäst och mest effektivt minska frystorkeproblemen? Specialarbete HGU 2003 Av: Johan Widell Hur kan vi, och med vilka metoder kan vi bäst och mest effektivt minska frystorkeproblemen? Ett vanligt förekommande problem med golfbaneskötsel i vårat klimat är

Läs mer

Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet

Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet Användning av gräsmattan Hemmanets färdiga gräsmatta håller att gå på genast efter utläggning. I början ska mera slitande användning undvikas tills

Läs mer

nederbörd. av dessa. punkter de olika

nederbörd. av dessa. punkter de olika Fairwayrenovering på Inledning När vi på Kungl. Drottningholms Golfklubb, efter ännu en tung vår med mycket skador på framförallt greenerna, bestämde vi oss för att något måste göras. Det diskuterades

Läs mer

HGU arbete av Jesper Holmberg. Varför har slivertrådsmossan ökat på våra greener de senaste åren?

HGU arbete av Jesper Holmberg. Varför har slivertrådsmossan ökat på våra greener de senaste åren? Varför har slivertrådsmossan ökat på våra greener de senaste åren? Inledning Mossor är ett ersättningsnamn på de tre huvudgrupper som man kan dela in mossor i. Nålfruktsmossor, levermossor och bladmossor.

Läs mer

Rapport från SGF:s Bankonsulent

Rapport från SGF:s Bankonsulent 1 (5) Rapport från SGF:s Bankonsulent Syfte med besöket: Introduktionsmöte, genomgång allmänt Närvarande: Henrik Noren - Svenska Golfförbundet Lars Erik Forsman - Greenkeeper Kenneth Lindström - Bankommittén

Läs mer

ÅhusTurf AB Hybridgräs för naturgräset. Skötselinstruktion. CoverLawn CL 2802 Sport, fotboll, rugby R1A 1

ÅhusTurf AB Hybridgräs för naturgräset. Skötselinstruktion. CoverLawn CL 2802 Sport, fotboll, rugby R1A 1 Skötselinstruktion CoverLawn CL 2802 Sport, fotboll, rugby. 2016-09-26 www.ahusturf.com +46 732 301198 R1A 1 Det finns 3 alternativ. 5 dagar efter installation, 3 veckor efter installation eller efter

Läs mer

Är grannens gräs grönare...

Är grannens gräs grönare... Är grannens gräs grönare... Gräsmattan är en statussymbol På 1600-talet kunde de riktigt rika stoltsera med en tätt klippt gräsmatta. De hade råd att avvara en bit mark för endast en estetisk funktion.

Läs mer

BESTÄMNINGSNYCKEL FÖR GRÄS

BESTÄMNINGSNYCKEL FÖR GRÄS BESTÄMNINGSNYCKEL FÖR GRÄS 2 SVENSKA GOLFFÖRBUNDET INSTRUKTIONER Förse dig med ett så välutrustat plantmaterial (inklusive rötter) som möjligt av det gräs du ska bestämma Identifieringen bygger på ett

Läs mer

Banuppsättning. Foto: Lars Bigge, Bokskogens GK

Banuppsättning. Foto: Lars Bigge, Bokskogens GK Banuppsättning. Foto: Lars Bigge, Bokskogens GK Utmaningar Långa rondtider För svårt uppsatta banor Sämre golfare slutar spela ( avhopparstudien ) Mål Rimliga rondtider En svårighetsgrad som passar alla

Läs mer

Putt GK G 07: 24-26 1

Putt GK G 07: 24-26 1 1 Analyssvar Golfklubb: Putt GK Greenkeeper: Mr Ruff Adress: Golfbanan 1 101 11 Golfeborg Datum: 2008-01-03 Innehåller: Vad vi har funnit Information och råd Åtgärdsförslag 2 Green Snömögel Fusarium Pythium

Läs mer

GRÄSFÖRSÖK GREENGRÄS PROJEKTARBETE HGU

GRÄSFÖRSÖK GREENGRÄS PROJEKTARBETE HGU PROJEKTARBETE HGU -04 2006-08-09 GRÄSFÖRSÖK GREENGRÄS En sammanställning av FoU-gruppen Halland s Försöksplan; Gräsarter och sorter till green utfört vid Halmstad golfklubb Niklas Svantesson, C.M. Halmstad

Läs mer

Vilka effekter har djupluftning på våren?

Vilka effekter har djupluftning på våren? Vilka effekter har djupluftning på våren? Av Jerker Sjödin, Sollefteå GK 6-2-5 I Sammanfattning: I detta arbete berörs viktiga punkter för att vi som greenkeepers ska kunna få en optimal start för våra

Läs mer

MCP nytta eller ingen nytta? Green 6 slutet av augusti 2016.

MCP nytta eller ingen nytta? Green 6 slutet av augusti 2016. MCP nytta eller ingen nytta? Green 6 slutet av augusti 2016. Dan Wikström HGU 2017 Innehållsförteckning: 2 Bakgrund 3 Val av arbete 4 Syfte med mcp 5 Utförande 6 Resultat 7 Slutord BAKGRUND Det började

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN för MORA GK s bana, 2015

VERKSAMHETSPLAN för MORA GK s bana, 2015 1/5 VERKSAMHETSPLAN för MORA GK s bana, 2015 INLEDNING Verksamhetsplanen skall vara styrande för hur Mora GK golfbana skall utvecklas år för år beroende på aktuella förutsättningar. Den skall även vara

Läs mer

Ulricehamns Golfklubb - förslag till banförbättringar. Bankommittén

Ulricehamns Golfklubb - förslag till banförbättringar. Bankommittén - förslag till banförbättringar Bankommittén Generellt: Vi skall alltid ta hänsyn till att vår bana är gammal, kort och med små greener. Detta skall vi bevara och låta vara vårt signum Bunkrar och bunkervallar

Läs mer

Ombyggnad av greener. Agenda. USGA specifikation för greenmtrl. USGA specifikation för greenmtrl. Växtbäddsmaterial greener USGA specification

Ombyggnad av greener. Agenda. USGA specifikation för greenmtrl. USGA specifikation för greenmtrl. Växtbäddsmaterial greener USGA specification Ombyggnad av greener Agenda USGA - Specifikationen. Greenområden Bevattning, dränering Val av gräs Sådd/torvning Skötsel av de nya greenytorna Kim Sintorn, Bankonsulent SGF USGA specifikation för greenmtrl

Läs mer

Sammanställning från A-golf medlemsundersökning 2013.

Sammanställning från A-golf medlemsundersökning 2013. Sammanställning från A-golf medlemsundersökning 2013. Först och främst vill vi tacka för alla era svar i undersökningen som har innehållit både ris och ros. Vi ligger högt i värdena med allt från banans

Läs mer

REDUCERING AV MASK PÅ FAIRWAY

REDUCERING AV MASK PÅ FAIRWAY REDUCERING AV MASK PÅ FAIRWAY Magnus Koinberg HGU 2008 2010-07-16 Innehållsförteckning Sammanfattning Bakgrund Om masken Metoder Försöksrutor Tillvägagångssätt Resultat Bilder Utvärdering Sammantattning

Läs mer

Färdig gräsmatta. - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre.

Färdig gräsmatta. - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre. Färdig gräsmatta - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre. - Ett normalt år kan man börja rulla ut gräs från mitten av maj och hålla på fram

Läs mer

Bevattning. Inget liv utan vatten. Faktablad Integrerat Växtskydd. Sammanfattning

Bevattning. Inget liv utan vatten. Faktablad Integrerat Växtskydd. Sammanfattning Faktablad Integrerat Växtskydd Bevattning Inget liv utan vatten Foto: Agnar Kvalbein Sammanfattning Plantans vattenförbrukning regleras av det vatten som avdunstar genom porerna på bladens ovansida. Minskad

Läs mer

Rapport från STERFS seminarium Best management practises for velvet bentgrass on golf course putting greens, Hyvinkää, Finland 16-18 juni 2010

Rapport från STERFS seminarium Best management practises for velvet bentgrass on golf course putting greens, Hyvinkää, Finland 16-18 juni 2010 Rapport från STERFS seminarium Best management practises for velvet bentgrass on golf course putting greens, Hyvinkää, Finland 16-18 juni 2010 Boel Pettersson 2010-08-04 Inledning Trots flygstrejk, följt

Läs mer

Mellangrödor. i ekologisk produktion i Sverige praktiska erfarenheter. Pauliina Jonsson, Växa Sverige

Mellangrödor. i ekologisk produktion i Sverige praktiska erfarenheter. Pauliina Jonsson, Växa Sverige Mellangrödor i ekologisk produktion i Sverige praktiska erfarenheter Pauliina Jonsson, Växa Sverige Mellangrödor i ekologisk produktion Växtodlingsgårdar Grönsaksodlingar och växthus/tunnlar Under omläggning

Läs mer

Anders Berggren HGU arbete 2010 Ingelsta Golfklubb

Anders Berggren HGU arbete 2010 Ingelsta Golfklubb Anders Berggren HGU arbete 2010 Ingelsta Golfklubb 1 Innehållsförtäckning: 3 Bakgrund 4 Val av arbete 4 Syftet med infiltrationsbrunnar 4-5 Systemets uppbyggnad 6 Vattenprov 7 Framtida Krav 8 Slutord 2

Läs mer

SYFTET MED MIN UNDERSÖKNING

SYFTET MED MIN UNDERSÖKNING SYFTET MED MIN UNDERSÖKNING Det jag vill få fram med min undersökning är hur jag kan få greenfröet att gro snabbast och till lägsta pris. I mitt fall har jag använt mig av Penn-A1. Jag begränsade antalet

Läs mer

Rapport från SGFs Bankonsulent

Rapport från SGFs Bankonsulent Växjö 2014-10-16 Mikael Frisk Till alla Banchefer, klubbar, GDF m.m. I distriktet Småland Gotland Värmland Örebro Hej Alla! Rapport från SGFs Bankonsulent Tänk vad tiden gått fort sedan jag sist hörde

Läs mer

Juni månads kvartalsbrev från SGFs Bankonsulent.

Juni månads kvartalsbrev från SGFs Bankonsulent. Växjö 2014-06-27 Mikael Frisk Till alla klubbar o Banchefer/Greenkeepers I distriktet Småland Gotland Värmland Örebro Samt GDF ordförande Hej Alla! Juni månads kvartalsbrev från SGFs Bankonsulent. Det

Läs mer

SKÖTSELRÅD. Hantering av mottagen leverans: Plantering:

SKÖTSELRÅD. Hantering av mottagen leverans: Plantering: SKÖTSELRÅD För att ge dina nya växter bäst förutsättningar vid nyetablering, vänligen ta del utav våra Skötselråd! Hantering av mottagen leverans: Placera växterna i ett skuggigt område och helst i lä

Läs mer

Verksamhetsplan banor och o vningsomra den Lyckorna GK

Verksamhetsplan banor och o vningsomra den Lyckorna GK Verksamhetsplan banor och o vningsomra den Lyckorna GK Verksamhetsplanen för banor och övningsområden redovisas nedan i två avsnitt, dels gällande 2016, och dels kommande aktiviteter de närmaste två åren

Läs mer

BIOMULL VID NYSÅDD AV GRÖNYTOR

BIOMULL VID NYSÅDD AV GRÖNYTOR BIOMULL VID NYSÅDD AV GRÖNYTOR Av: Stefan Olsson Huvudstadens Golf Lövsättra 2006-07-28 Förord: Under år 2001 anlade och sådde jag Lövsättrabanans fairways till hälften med biomull och till hälften med

Läs mer

Bunkerrenovering Upsala Gk HGU Andreas Westin

Bunkerrenovering Upsala Gk HGU Andreas Westin Bunkerrenovering Upsala Gk HGU-2017 Andreas Westin Bakgrund Upsala Golfklubb bildades 1937, och består nu av en 18-hålsbana och två 9-hålsbanor varav en pay & play bana. Under 2008-2009 utfördes en omfattande

Läs mer

ERFA-gruppen Miljöoptimerad banskötsel (MOB) Minnesanteckningar Studieresa Danmark 21-22/6-05

ERFA-gruppen Miljöoptimerad banskötsel (MOB) Minnesanteckningar Studieresa Danmark 21-22/6-05 ERFA-gruppen Miljöoptimerad banskötsel (MOB) Minnesanteckningar Studieresa Danmark 21-22/6-05 Deltagare: Delsjö Hofgård Mölndal Norge SGF Ingvar Fjellman greenk. Rune Olsson BKO Pg Petterson banägare Hans

Läs mer

SCANGREEN Sammanfattning av. Gräsarter och sorter till golfgreener i Norden:

SCANGREEN Sammanfattning av. Gräsarter och sorter till golfgreener i Norden: Gräsarter och sorter till golfgreener i Norden: Sammanfattning av SCANGREEN 2015-2018 Av Trygve S. Aamlid, Pia Heltoft, Tatsiana Espevig & Wendy Waalen, NIBIO, Anne Mette Dahl Jensen, Köpenhamns Universitet

Läs mer

Oväntat högt kväveupptag

Oväntat högt kväveupptag Till hemsidan Prenumerera Region Mitt vecka 24, 2019 Oväntat högt kväveupptag Höstvetet är mitt i axgång, på vissa håll i slutet av axgång, det vill säga runt DC 55-57. Tidiga fält har redan nått begynnande

Läs mer

Installationsanvisning CoverLawn NRT 2500

Installationsanvisning CoverLawn NRT 2500 Hybrid för naturgräs Installationsanvisning CoverLawn NRT 2500 2017-06-01 www.ahusturf.com +46 732 301198 R1B 1 Hybrid för naturgräs Markarbete 1. Plana ytan ska vara så jämn och hård som möjligt. Dock

Läs mer

Trender och nytänkande vid renovering av golfbanor Tees

Trender och nytänkande vid renovering av golfbanor Tees Artikel Greenbladet Trender och nytänkande vid renovering av golfbanor En gammal sanning är att en golfbana aldrig blir färdig eller slutar att utvecklas. Spelarnas utveckling och önskemål samt utrustningens

Läs mer

Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013.

Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013. Växjö 2013-06-20 Mikael Frisk Mora GK Box 264 Sandängarna 792 24 Mora Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013. Syfte med besöket: Var att vi skulle titta på banan inför RM Äkta makar 2013. Medverkande:

Läs mer

Vinteröverlevnad i Norr. Examensarbete HGU Linus Bylund

Vinteröverlevnad i Norr. Examensarbete HGU Linus Bylund Vinteröverlevnad i Norr Examensarbete HGU 2015-2017 Linus Bylund En studie av olika invintringsstrategier, tekniker samt material och växtskyddsmedel som tar avstamp i en kustnära stad belägen i norra

Läs mer

Vilka svampbekämpningsmedel skall vi använda hösten 2013 och hur många bekämpningar är nödvändiga?

Vilka svampbekämpningsmedel skall vi använda hösten 2013 och hur många bekämpningar är nödvändiga? Bekämpning av övervintringssvampar: Vilka svampbekämpningsmedel skall vi använda hösten 2013 och hur många bekämpningar är nödvändiga? Av Trygve S. Aamlid 1, Tatsiana Espevig 1 och Boel Sandström 2 1 Bioforsk

Läs mer

Policy för Course Set-Up Forsgårdens Golfklubb 28:e juni 2014

Policy för Course Set-Up Forsgårdens Golfklubb 28:e juni 2014 Policy för Course Set-Up Forsgårdens Golfklubb 28:e juni 2014 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Formspråk... 4 Tees... 4 Fairway... 5 Bunkrar... 6 Klippning och Klipplinjer... 7 Avslutning... 8 2 Bakgrund

Läs mer

Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Frågeställningar... 3 Linköpings GK... 4 Historik... 4 Verksamhet/Organisation... 4 Banan... 6 EM...

Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Frågeställningar... 3 Linköpings GK... 4 Historik... 4 Verksamhet/Organisation... 4 Banan... 6 EM... Andreas Bergqvist Examensarbete HGU 2013 Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Frågeställningar... 3 Linköpings GK... 4 Historik... 4 Verksamhet/Organisation... 4 Banan... 6 EM... 7 Historik... 7 Arrangemanget...

Läs mer

SVAMP, STRESS OCH GRÄS

SVAMP, STRESS OCH GRÄS SVAMP, STRESS OCH GRÄS HUR DEFINIERAS STRESS HOS VÄXTER? Stress Any unfavorable condition or substance that affects or blocks a plant s metabolism, growth, or development is regarded as stress. Varje ogynnsamt

Läs mer

Pär Öhman Head greenkeeper, Wäsby Golf HGU2008. Konstgräsgreener

Pär Öhman Head greenkeeper, Wäsby Golf HGU2008. Konstgräsgreener Konstgräsgreener 1 Innehåll Sid. 2 Sid.3 Sid.4 Sid.5 6 Sid.7 Sid.8 9 Sid.10 Innehåll Förord Greenuppbyggnad Skötselplan konstgräsgreen Historik/ordlista Våra erfarenheter Referenser 2 Förord Konstgräs

Läs mer

HGU 2002 Singelklippning kontra trippelklippning greener

HGU 2002 Singelklippning kontra trippelklippning greener HGU 2002 Singelklippning kontra trippelklippning greener Att det tar längre tid att singelklippa greenerna känner vi alla till, kostnaderna ökar. Vad är det som motiverar vissa golfbanor att arbeta med

Läs mer

Groblad (Plantago major) Tusensköna (Bellis perennis) Krypnarv (Sagina procumbens) Lär känna dina vanliga ogräs. Faktablad Integrerat växtskydd

Groblad (Plantago major) Tusensköna (Bellis perennis) Krypnarv (Sagina procumbens) Lär känna dina vanliga ogräs. Faktablad Integrerat växtskydd Faktablad Integrerat växtskydd Groblad (Plantago major) Tusensköna (Bellis perennis) Krypnarv (Sagina procumbens) Reviderat april 2016 Lär känna dina vanliga ogräs Groblad. Foto: Anne Mette Dahl Jensen

Läs mer

Trampgröe slitagemästaren!

Trampgröe slitagemästaren! Trampgröe slitagemästaren! Poa supina (Schrad.) på svenska trampgröe, har varit med i de norska sortförsöken sedan 2011, representerad med sorten Supranova. Den tål slitage, skugga och låg klipphöjd, reparerar

Läs mer

KLIPPA gräs. Vad kostar det att klippa? Jag har svaret! Tommy Franzon

KLIPPA gräs. Vad kostar det att klippa? Jag har svaret! Tommy Franzon KLIPPA gräs Vad kostar det att klippa? Jag har svaret! Tommy Franzon Examensarbete HGU 2008 Att det kostar mycket pengar att klippa gräs det vet jag. Att det kostar så mycket det trodde jag inte. Hur har

Läs mer

Högre Greenkeeper Utbildning SLITSDRÄNERING. - Med lecakulor och vibratorplog från Shelton. Författare: Anders Askmo

Högre Greenkeeper Utbildning SLITSDRÄNERING. - Med lecakulor och vibratorplog från Shelton. Författare: Anders Askmo Svenska Golfförbundet PROJEKTARBETE Högre Greenkeeper Utbildning 2004 2006-08-04 SLITSDRÄNERING - Med lecakulor och vibratorplog från Shelton Författare: Anders Askmo Sammanfattning Syftet med denna undersökning

Läs mer

Hydrosådd. Kostnadseffektiv etablering av gräs. Proffs på gröna sportytor

Hydrosådd. Kostnadseffektiv etablering av gräs. Proffs på gröna sportytor Hydrosådd Kostnadseffektiv etablering av gräs Proffs på gröna sportytor Hydrosådd en effektiv metod för etablering av gräs Hydrosådd är en mycket effektiv metod för etablering av gräs. Med stor precision

Läs mer

Nyhetsbrev 19 juli 2017

Nyhetsbrev 19 juli 2017 S V E R I G E S 5 0 B Ä S TA B A N O R NR 34 VÄSTERLED Nyhetsbrev 19 juli 2017 HEJ PÅ ER, Det har varit en spännande första halva av säsongen och det händer saker i alla hörn på anläggningen med spel,

Läs mer