Betänkande: Ny djurskyddslag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Betänkande: Ny djurskyddslag"

Transkript

1 Betänkande: Ny djurskyddslag Kap. 3 Nulägesbeskrivning med analys Övriga sällskapsdjur Sid Analys Märkligt att jämföra den vetenskapliga klassen fåglar med arterna kanin, marsvin osv. när man gör statistik över vilka djur som hålls i Sverige. SJV ser en ökande trend mot ovanliga djur. Vad är ovanliga djur? En ökande trend gör att de blir vanligare Tom talet var utbudet av djurarter betydligt mycket större än nu, men ingen myndighet brydde sig om, och visste därför inte, vad folk då hade som sällskapsdjur. Kap. 4 Etiska utgångspunkter 4.3 Utredarens överväganden och förslag Sid Exempel på etiska avvägningar Utredaren anser det inte etiskt försvarbart att hålla djur vars behov är svåra eller omöjliga att tillgodose. Alla djur är därför t.ex. inte lämpliga att ha som sällskapsdjur. Det vet vi redan därför håller vi inte heller dessa arter!!! Kap. 5 Lagstiftningens detaljeringsgrad och struktur Sid. 409 Utredaren föreslår en sänkning av detaljeringsgraden i djurskyddslagen och djurskyddsförordningen. Mer detaljerade bestämmelser flyttas till Jordbruksverkets djurskyddsföreskrifter. Utredaren föreslår också att Jordbruksverket ska se över sina föreskrifter för att göra dem tydligare och sänka detaljeringsnivån när det är möjligt. Utredaren föreslår också att ett vetenskapligt råd kopplas till föreskriftprocessen. Utredaren föreslår att flexibiliteten i lagstiftningen bör ökas ytterligare genom bl.a. att mindre avvikelser införs även för andra djur än lantbruksdjur och att djurägare kan delta i kontrollprogram där lagstiftningens mål kan uppfyllas på ett annat sätt än det som lagstiftningen föreskriver. Sid. 428 SJV har uppgett att verkets mål är att göra föreskrifterna så målinriktade som möjligt för att göra det lättare för djurhållare att ha olika lösningar. Sid. 430 Minimimått på utrymme. Mindre avvikelser bör endast accepteras för befintliga anläggningar.

2 Utredaren påpekar att vissa minimimått är förvånansvärt lågt satta och bör ses över Uppgifter för Jordbruksverket Sid sänka detaljeringsgraden, öka målstyrningen och göra om föreskrifter till allmänna råd där så är möjligt 3. införa en bestämmelse som möjliggör mindre avvikelse från vissa bestämmelser för andra djurgrupper än lantbruksdjur och häst 4. utarbeta föreskriftsmotiv, artkarakteristika eller annat informationsmaterial knutet till föreskrifterna Sid Göra en översyn av föreskrifterna om hållande av sällskaps-o hobbydjur. I översynen ska det ingå en lista på vilka djur som får hållas för detta ändamål. Påpeka: förbjudna djur blir oftast mer attraktiva o värdefulla se gamla reptilimportförbudet 3. Göra checklistor för olika arter av sällskapsdjur. (Checklistor för djurskyddsinspektörer när de gör sina inspektioner.) Sid Meddela föreskrifter om informationskrav vid försäljning av hundar, katter och övr. sällskapsdjur och häst. Sid 441 Möjlighet att göra undantag från lagstiftningen i krissituationer. Kap. 6 Naturligt beteende 6.4 Utredarens överväganden och förslag Sid. 467 Utredaren anser att begreppet naturligt beteende handlar om de beteenden som är viktiga för djurens välfärd. Även om alla beteenden som djuren gör i naturen är naturliga så betyder det inte att djuren alltid har ett behov att utföra dessa i olikas situationer eller miljöer. Sid 468 Utredaren föreslår att krav införs i lagen: Djur ska hållas och skötas på ett sådant sätt att de ges möjlighet att utföra sina naturliga beteenden: 1. som djuren är starkt motiverade för 2. som ger en funktionell återkoppling, dvs. minskar djurets motivation för att utföra beteendet i fråga, samt 3. relaterar till djurets behov av rörelse, vila, komfort, sysselsättning, födosök och socialt umgänge. Djur ska hållas och skötas på ett sådant sätt att beteendestörningar förebyggs.

3 Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om i vilken omfattning och hur djurs behov av naturligt beteende ska tillgodoses. Kap. 9 Särskilda krav för viss djurhållning Sid kravet tas bort. Ersätts med lokalgodkännande och generella kravet på utbildning för djurägare med yrkesmässig eller större djurhållning. 9.5 Zoobutiker och förbud mot hållande av vissa sällskapsdjur sid Varför finns det särskilda krav för zoobutiker och förbud mot hållande av vissa djur som sällskapsdjur Sid Europakonventionen om skydd av sällskapsdjur EU-domstolens dom i mål C-219/07 Sid 641 Domstolen fann att förordningen (EG) nr 338/97 inte utgör hinder för att göra en nationell positiv lista över lämpliga djurarter om det grundas på skyddet av djurs välbefinnande, intresset av att skydda människors och djurs hälsa och liv eller tvingande krav som miljöskydd. Sid Förutom kunskap måste det finnas praktiska förutsättningar för att hållandet av djuret ska fungera: foder, veterinärers kompetens, med hänsyn till vårt klimat vara möjligt att skapa en hållandemiljö Morbjudande karaktärer: lukt, högljudda, orenlighet Sid Fåglar Enligt Harryson (1998) dieten problematisk. 90 % av kliniska problem är foderrelaterade. Fåglar har ett så varierande foderbehov att det är kommersiellt omöjligt att tillgodose alla olika arter som hålls som sällskapsdjur. Stress är ett annat problem. Papegojor är mycket sociala fåglar och lever i naturen i stora flockar. Stereotypier hos fåglar i fångenskap är relaterad till bristen på yta och fysisk komplexitet andra stereotypier är relaterade till brist på tillfälle att utföra födosökande beteende. Även om många papegojor föds upp i fångenskap så anses de inte vara domesticerade utan har kvar medfödda beteenden och fysiska behov som vilda papegojor. I Sverige får vi bara hålla uppfödda fåglar. Alla djurarter har kvar medfödda vilda beteenden även våra domesticerade tamdjur. Harryson är pelletstillverkare ser annat foder som problem.

4 Fåglar diskuteras som grupp inte som arter. Man sätter likhetstecken mellan fåglar = papegojor, och då främst stora sådana. Fågelarter är sins emellan lika olika som däggdjursarter! Ingen skulle generalisera så här med däggdjursarter! Resonemangen gäller amerikanska förhållanden för många år sedan. Studier sannolikt på en stor del viltfångade fåglar + handuppmatade fåglar. Endast sjuka fåglar tas till veterinär (Jämför hund och katt.). Flertalet papegojor är inte flockdjur de är starkt revirhävdande. Kan dock ha fodersök tillsammans för att en foderresurs finns på just det stället inte pga att de uppskattar varandras sällskap! Miljöberikning motarbetar stress. Hur är förhållandena i Sverige? Svenska studier behövs som underlag en utvärdering av effekterna av L80. Dvs. det är i sammanhanget ointressant vilka förhållanden som rådde i USA under 1990-talet. Sid Utredarens överväganden och förslag 16-tillstånd Består av två delar: Lämpligheten hos djurhållaren (utbildning och erfarenhet) Godkända lokaler för hållande av djur Utredaren förslag: ett generellt kompetenskrav för all djurhållning. Sid 893, 900, 901, 906. Någon form av anmälningsplikt när nya djurverksamheter ska startas. Sid. 648 Utredaren föreslår att man inför ett allmänt krav på lokaler i yrkesmässig djurhållning och djurhållning av större omfattningska godkännas i förväg. Verksamheter av mindre omfattning bör undantas. Sid. 655 Zoobutiker Skriftlig information kvarstår. SJV bör se över vägledningen för djurskyddskontroll (bl.a. checklistan). Utredaren anser att kontrollen av sällskapsdjurshållningen måste tas på större allvar. Sid Endast djur som är lämpade bör få hållas som sällskaps och hobby Detta ska vara uppfyllt: 1. Att det finns praktiska förutsättningar för att som privatperson, och i svenskt klimat, ge djuren god välfärd 2. Att det finns tillräckligt med kunskap om djuret och dess behov hos djurägare, veterinärer och kontrollpersonal Djuren hålls inomhus i inomhusklimat = savannklimat. (Människan är en afrikansk art, som inte kan överleva utomhus i Sverige) Det är betydligt lättare att värma upp eller göra fuktigare än tvärt om (kallare o torrare). Veterinärer med kunskap om exotiska djur finns (ex. i zoopark m.flera specialutbildningar finns). Det är dessa veterinärer som dessa djurägare konsulterar.

5 Veterinärer som saknar vidareutbildning på exotiska djur borde inte ensamma få behandla eller ta emot dessa djur bör då konsultera en sakkunnig kollega. Inspektörer kan ta experthjälp från djurhobbyföreningar, som har expertkunskaper om skötsel, uppfödning mm. Sid. 658 veterinärers och inspektörers kompetens SE OVAN!! Utredaren anser att endast djur som är lämpade som sällskapsdjur tillåts hållas för detta syfte. Utredaren anser att detta bör ske genom att SJV ser över sina föreskrifter gällande sällskapsdjur och uppdaterar bestämmelserna utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet. Arbetet bör också bedrivas i dialog med forskare, bransch- och djurskyddsorganisationer. Här måste företrädare för våra djur och zoofackhandeln också vara med!! Sid Fåglar o reptiler SJV utreder Farliga djur giftormar Utredaren anser att SJV ska uppdras att se över sina djurskyddsföreskrifter för sällskapsfåglar utifrån den forskning som gjorts på området. Möjlighet att flyga, utföra naturliga beteenden. Burar ska uppfylla dessa behov. Ej hålla sociala fåglar ensamma. Kap 16 Utredarens övriga överväganden Sid. 891 Det förs in i lagen att det är djurägaren eller den som på annat sätt förfogar över djuret som är ansvarig för djurets välfärd. Det anges även att den som har huvusansvaret för djuret ska vara minst 16 år Krav på kompetens och utbildning Sid 893 Krav på utbildning finns for zoobutiker Utredarens överväganden och förslag Sid Förslag: Djurägaren eller den som på annat sätt tar hand om djur ska ha tillräcklig kompetens. Den som yrkesmässigt eller i större omfattning håller eller hanterar djur ska ha lämplig utbildning. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om krav på kompetens och utbildning, samt undantag från utbildning för den som håller eller hanterar djur. OBS! Utbildningskravet föreslås gälla för den som yrkesmässigt eller i större omfattning håller eller hanterar djur. Tidigare text avsåg handel med djur. Det är skillnad på produktionsdjurshållning och sällskapsdjurshållning:

6 I produktionsdjurshållning avser ägaren att leva på sin verksamhet dvs. hålla nere kostnaderna och rationalisera. Sällskapsdjurshållningen är en hobby, som kostar pengar för djurägaren, precis som all annan hobbyverksamhet (trädgård mm). Den som har ett större antal hobbydjur, är oftast ocks den som kan mycket om dessa djur. Här är det nybörjarna (som har få djur) som fr.a. behöver utbildningen. Dvs vem ska utbilda de redan kunniga? (Se SJV:s synpunkt ang 16) Åldersgräns för innehav av djur Sid Utredarens överväganden och förslag Sid. 910 Enl. föräldrabalken får man inte själv bestämma over sin inkomst före 16 års ålder. Full rätt att bestämma över sin egendom först vid 18 års ålder. Straffmyndig först vid 15 års ålder. Utredaren anser att ett ålderskrav (i lagtexten) på lägst 16 år ska ställas på den som har huvudansvaret för djur.

TILLSTÅND. Enligt 16 djurskyddslagen. Jordbruksverket har tagit över ansvaret för djurskyddsfrågor. www.sjv.se. Kundtjänst 0771-223 223

TILLSTÅND. Enligt 16 djurskyddslagen. Jordbruksverket har tagit över ansvaret för djurskyddsfrågor. www.sjv.se. Kundtjänst 0771-223 223 Jordbruksverket har tagit över ansvaret för djurskyddsfrågor. www.sjv.se Kundtjänst 0771-223 223 TILLSTÅND Enligt 16 djurskyddslagen SWEDISH ANIMAL WELFARE AGENCY Djurskyddsinformation 06-2005 TILLSTÅND

Läs mer

TILLSTÅND Enligt 16 djurskyddslagen

TILLSTÅND Enligt 16 djurskyddslagen TILLSTÅND Enligt 16 djurskyddslagen SWEDISH ANIMAL WELFARE AGENCY Djurskyddsinformation 06-2005 TILLSTÅND FÖR VERKSAMHET MED HÄST, SÄLLSKAPSDJUR ELLER PÄLSDJUR Har du en djurhållning eller verksamhet med

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om uppfödning,

Läs mer

Yttrande till Kommunstyrelsen över djurskyddsutredningens betänkande till ny djurskyddslag (SOU 2011:75). Dnr KS-KOM-2012-00228

Yttrande till Kommunstyrelsen över djurskyddsutredningens betänkande till ny djurskyddslag (SOU 2011:75). Dnr KS-KOM-2012-00228 Malmö stad Miljöförvaltningen Tjänsteutlåtande Datum 2012-04-03 Handläggare Miljöinspektör Ingela Gammelby Direkttelefon 040-34 20 48 Ärende: 525:00842-2012 Yttrande till Kommunstyrelsen över djurskyddsutredningens

Läs mer

SÄLLSKAPSDJUR. Ämnets syfte

SÄLLSKAPSDJUR. Ämnets syfte SÄLLSKAPSDJUR Ämnet sällskapsdjur behandlar de djur som människan håller som följeslagare för sällskaps skull. Ämnet handlar om skötsel av djur och deras vistelsemiljöer. Centralt i ämnet är djurens behov,

Läs mer

beslutade den - november 2013.

beslutade den - november 2013. Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2013:79) om ämnesplan för ämnet sällskapsdjur i gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå; beslutade den - november

Läs mer

Förteckning över Djurskyddsmyndighetens föreskrifter m.m.

Förteckning över Djurskyddsmyndighetens föreskrifter m.m. 1 (9) Förteckning över Djurskyddsmyndighetens föreskrifter m.m. Nedan finns en förteckning över Djurskyddsmyndighetens föreskrifter m.m. med de ändringar som gjorts av Jordbruksverket. Här finner du även

Läs mer

5, 6 Förvaring, utfodring och/eller upplåtelse av hund/katt (Djurskyddslag 1988:534)

5, 6 Förvaring, utfodring och/eller upplåtelse av hund/katt (Djurskyddslag 1988:534) Munkedals kommun Miljö-och bygg v kontoret Ansökan om tillstånd enligt 16 djurskyddslagen 1988:534 Ansökan om tillstånd att yrkesmässigt eller i större omfattning bedriva hund- eller katthållning Ansökan

Läs mer

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till föreskrifter om hästhållning

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till föreskrifter om hästhållning Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING SKANSEN SVERIGES STÖRSTA KLASSRUM! Klappa en vän. Förskoleklass åk 3

LÄRARHANDLEDNING SKANSEN SVERIGES STÖRSTA KLASSRUM! Klappa en vän. Förskoleklass åk 3 SKANSEN SVERIGES STÖRSTA KLASSRUM! Klappa en vän Förskoleklass åk 3 Innehåll Innan besöket... 1 Notebook Smartboard... 1 Power point... 2 Under besöket... 2 Efter besöket... 2 Till läraren om sällskapsdjur...

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1(5) Ulf Johansson Djurskyddskontrollant 010-2245280 OLSSON LARS SANDTORP 37 533 96 GÖTENE Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde 2015-09-10 en kontroll

Läs mer

Undervisningen i ämnet djur ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet djur ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: DJUR Ämnet djur behandlar skötsel av djur och anläggningar. I ämnet behandlas djur för livsmedelsproduktion och landskapsvård samt hästar, hundar, sällskapsdjur och djurparksdjur av olika slag. Ämnet omfattar

Läs mer

Remissvar Förslag på förändrade regler för fåglar och kaniner för sällskap och hobby (L80) (Diarienummer 31-5050/11)

Remissvar Förslag på förändrade regler för fåglar och kaniner för sällskap och hobby (L80) (Diarienummer 31-5050/11) fredag den 25 januari 2013 Remissvar Förslag på förändrade regler för fåglar och kaniner för sällskap och hobby (L80) (Diarienummer 31-5050/11) Inledningsvis: En kontinuerlig justering av gällande detaljreglering

Läs mer

Djurskyddslagen. Djurskyddsförordningen. Förordning (1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen

Djurskyddslagen. Djurskyddsförordningen. Förordning (1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen Vilken djurskyddslagstiftning gäller? Fiskodling forskning på fisk Kontaktperson vid frågor som rör djurskydd i användningen av djur till forskning utbildning Ordförande i försöksdjursrådet SLU:s djurskyddsorgan

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i djurskyddsförordningen (1988:539); SFS 2012:675 Utkom från trycket den 27 november 2012 utfärdad den 15 november 2012. Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

Telefon/mobiltelefon Fax/e-postadress Hemsideadress

Telefon/mobiltelefon Fax/e-postadress Hemsideadress Information Gällande regler: 16 Djurskyddslagen (SFS 1988:534). Läs mer på sista sidan. Sida 1 av 8 Dina personuppgifter används för att utifrån ett register utöva tillsyn, handlägga ärenden, fakturera,

Läs mer

Katarina Cvek. Koordinator för försöksdjursfrågor, SLU

Katarina Cvek. Koordinator för försöksdjursfrågor, SLU Katarina Cvek Koordinator för försöksdjursfrågor, SLU Lagar och regler kring försöksdjursanvändning Vad är ett djurförsök? Definitioner av djurförsök EU och Europarådet Användning av djur för försök och

Läs mer

Näringspolitik djurskydd - vad vill vi? Hög konkurrenskraft med bibehållen god djuromsorg!

Näringspolitik djurskydd - vad vill vi? Hög konkurrenskraft med bibehållen god djuromsorg! Näringspolitik djurskydd - vad vill vi? Hög konkurrenskraft med bibehållen god djuromsorg! Svenska företagare med djurhållning ska ha sådana produktionsförutsättningar att de kan vara konkurrenskraftiga

Läs mer

ANSÖKAN SÄLLSKAPSDJUR - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534)

ANSÖKAN SÄLLSKAPSDJUR - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Malmö stad Miljönämnden ANSÖKAN SÄLLSKAPSDJUR - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Ansökan om tillstånd för att yrkesmässigt eller i större omfattning hålla, föda upp, sälja eller ta emot sällskapsdjur

Läs mer

ANSÖKAN KATT - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534)

ANSÖKAN KATT - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Malmö stad Miljönämnden ANSÖKAN KATT - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Ansökan om tillstånd för att yrkesmässigt eller i större omfattning hålla, föda upp, upplåta, sälja eller ta emot katter

Läs mer

Skärpta regler för djurhållning

Skärpta regler för djurhållning PM 2005 RVIII (Dnr 309-4882/2004) Skärpta regler för djurhållning Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på hemställan från Liljeholmens stadsdelsnämnd översänds denna

Läs mer

Svarsblankett till REMISS /17

Svarsblankett till REMISS /17 1(12) Datum 2019-04-08 Remissinstansens dnr: 5.2.17-7727/17 Remissinstans Svenska Djurskyddsföreningen Svarsblankett till REMISS 5.2.17-7727/17 Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande

Läs mer

ANSÖKAN HUND - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534)

ANSÖKAN HUND - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Malmö stad Miljönämnden ANSÖKAN HUND - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Ansökan om tillstånd för att yrkesmässigt eller i större omfattning hålla, föda upp, upplåta, sälja eller ta emot hundar

Läs mer

Köp och försäljning av häst och levande djur i konsumentköplagen (KkL)

Köp och försäljning av häst och levande djur i konsumentköplagen (KkL) Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2483 av Mats Green och Cecilia Widegren (båda M) Köp och försäljning av häst och levande djur i konsumentköplagen (KkL) Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! FAKTABLAD Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! sida 2 Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Friska

Läs mer

Djurskyddsmyndigheten föreskriver 1, med stöd av 4, 18 och 29 djurskyddsförordningen (1988:539), följande samt beslutar följande allmänna råd:

Djurskyddsmyndigheten föreskriver 1, med stöd av 4, 18 och 29 djurskyddsförordningen (1988:539), följande samt beslutar följande allmänna råd: Djurskyddsmyndighetens författningssamling Djurskyddsmyndigheten Box 80 532 21 SKARA Tel: 0511-274 00, fax 0511-274 90 ISSN 1652-3040 Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om uppfödning,

Läs mer

Hundar. Rättigheter och ansvar. Information 2009. Miljö & Teknik. Svenska kennelklubben 08-795 30 00 info@.skkse www.skk.se

Hundar. Rättigheter och ansvar. Information 2009. Miljö & Teknik. Svenska kennelklubben 08-795 30 00 info@.skkse www.skk.se Hundar Svenska kennelklubben 08-795 30 00 info@.skkse www.skk.se Rättigheter och ansvar Länsstyrelsen i Skåne län 040/044 25 20 00 lansstyrelsen@m.lst.se www.lansstyrelsen.se/skane Jordbruksverket 036-15

Läs mer

Ny djurskyddslag föreslagen hur påverkar den mjölkgården?

Ny djurskyddslag föreslagen hur påverkar den mjölkgården? DJURVÄLFÄRD & UTFODRING SVENSK MJÖLK SAMLAR BRANSCHEN Ny djurskyddslag föreslagen Jonas Carlsson, Avdelningen för Djurvälfärd, Svensk Mjölk jonas.carlsson@svenskmjolk.se År 1988 infördes en ny djurskyddslag

Läs mer

Djurhälsopersonalens anmälningsplikt enligt djurskyddslagen --- Olika parters olika roller

Djurhälsopersonalens anmälningsplikt enligt djurskyddslagen --- Olika parters olika roller Djurhälsopersonalens anmälningsplikt enligt djurskyddslagen --- Olika parters olika roller Kurser i djurskyddsbedömning våren 2010 samt januari 2011 Björn Dahlén Djurskyddschef 1 Den svenska modellen Samtal,

Läs mer

Konsekvensutredning Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2011:xx) och allmänna råd om uppfödning och hållande av pälsdjur

Konsekvensutredning Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2011:xx) och allmänna råd om uppfödning och hållande av pälsdjur Dnr 31-5476/11 Konsekvensutredning Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2011:xx) och allmänna råd om uppfödning och hållande av pälsdjur 1 Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Sammanfattning

Läs mer

med anledning av prop. 2017/18:147 Ny djurskyddslag

med anledning av prop. 2017/18:147 Ny djurskyddslag . Kommittémotion Motion till riksdagen 2017/18:4019 av Jens Holm m.fl. (V) med anledning av prop. 2017/18:147 Ny djurskyddslag 1 Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om förebyggande

Läs mer

Jordbruksinformation 3 2011. Djurskyddsbestämmelser. Katt

Jordbruksinformation 3 2011. Djurskyddsbestämmelser. Katt Jordbruksinformation 3 2011 Djurskyddsbestämmelser Katt Grafisk form: Holmbergs i Malmö AB 2011 2 Innehåll Om djurskyddsbestämmelserna 5 Nya regler 5 Djurskydd för katter 6 Skötsel av katter 6 Utrymmen

Läs mer

Regler och ansvarsförsäkran gällande för Expo Mitt och Expo Syd.

Regler och ansvarsförsäkran gällande för Expo Mitt och Expo Syd. Regler och ansvarsförsäkran gällande för Expo Mitt och Expo Syd. Viktiga ändringar: Förbud mot fjällösa reptiler Förbud mot venomoider (opererade giftormar) Minsta behållare 1.5 dl Skärpta krav för giftiga

Läs mer

Nya föreskrifter - Kanin Uppfödning för produktion av livsmedel, ull, skinn eller pälsar samt avel

Nya föreskrifter - Kanin Uppfödning för produktion av livsmedel, ull, skinn eller pälsar samt avel Nya föreskrifter - Kanin Uppfödning för produktion av livsmedel, ull, skinn eller pälsar samt avel KSLA 2012-03-22 Björn Dahlén Djurskyddschef Disposition Djurskyddslagstiftningen vad är det? Djurskyddsföreskrifter

Läs mer

Vad tjänar vi på att ha kor på bete ur ett djurvälfärdsperspektiv? Betesdrift miljö, ekonomi och djurhälsa Höglandet Nässjö 6 mars 2013 Jonas

Vad tjänar vi på att ha kor på bete ur ett djurvälfärdsperspektiv? Betesdrift miljö, ekonomi och djurhälsa Höglandet Nässjö 6 mars 2013 Jonas Vad tjänar vi på att ha kor på bete ur ett djurvälfärdsperspektiv? Betesdrift miljö, ekonomi och djurhälsa Höglandet Nässjö 6 mars 2013 Jonas Carlsson Djurhälsoveterinär Växa Sverige DISPOSITION 1988 års

Läs mer

Innehåll. Sammanfattning...5. Författningsförslag...7 Förslag till Lag om ändring i djurskyddslagen (1988:534) Inledning...

Innehåll. Sammanfattning...5. Författningsförslag...7 Förslag till Lag om ändring i djurskyddslagen (1988:534) Inledning... Innehåll Sammanfattning...5 Författningsförslag...7 Förslag till Lag om ändring i djurskyddslagen (1988:534)...7 Förslag till Förordning om ändring i djurskyddsförordningen (1988:539)...10 1 Inledning...11

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-0254/2016 17.2.2016 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av kommissionen i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen om införande av kompatibla

Läs mer

Hunden människans bästa vän

Hunden människans bästa vän Hunden människans bästa vän Det är både roligt och stimulerande att ha hund men också förenat med ett stort ansvar. Som hundägare får man inte glömma bort att det finns människor som är rädda för hundar,

Läs mer

20. Motion om vilda djur på cirkus svar Dnr 2015/

20. Motion om vilda djur på cirkus svar Dnr 2015/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 42 (51) 2016-10-31 Kf Ks 354 20. Motion om vilda djur på cirkus svar Dnr 2015/353-109 Harald Hjalmarsson (M) har väckt en motion där han yrkar att Västerviks kommun

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om frivillig organiserad hälsokontroll

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om offentlig

Läs mer

Handel inom EU med utrotningshotade djurarter

Handel inom EU med utrotningshotade djurarter Handel inom EU med utrotningshotade djurarter Oktober 2009 I hela världen finns det över 5 000 djurarter och 28 000 växtarter som nu är starkt utrotningshotade. För att skydda och bevara dessa för framtiden

Läs mer

Remiss avseende Djurskyddsutredningens betänkande Ny djurskyddslag (SOU 2011:75).

Remiss avseende Djurskyddsutredningens betänkande Ny djurskyddslag (SOU 2011:75). p YTTRANDE 2012-06-08 Landsbygdsdepartementet 103 33 Stockholm Remiss avseende Djurskyddsutredningens betänkande Ny djurskyddslag (SOU 2011:75). Sammanfattning Forska Utan Djurförsök har i vårt yttrande

Läs mer

Checklista. Det finns giltigt tillstånd enligt 19 a Djurskyddslagen. Ej aktuell. Det finns giltigt godkännande av en djurförsöksetisk nämnd.

Checklista. Det finns giltigt tillstånd enligt 19 a Djurskyddslagen. Ej aktuell. Det finns giltigt godkännande av en djurförsöksetisk nämnd. Checklista 1(6) Försöksdjur Allmän Tillstånd 1 Det finns giltigt tillstånd enligt 19 a Djurskyddslagen. DL 19a, DL 20, DF 40, L50 4kap 1 2 Det finns giltigt godkännande av en djurförsöksetisk nämnd. DL

Läs mer

Vårdhund på äldreboende tänk efter före! Vad ska man tänka på?

Vårdhund på äldreboende tänk efter före! Vad ska man tänka på? Vårdhund på äldreboende tänk efter före! Vad ska man tänka på? Hallå! Ni har kommit till Vårdhygien. Ja hallå! Nu har dom släpat hit en hund igen nu får ni göra nåt!!! Vårdhund? Livsmedelslag Personalhundar

Läs mer

Hund och katt hälsa, hållbarhet och välfärd

Hund och katt hälsa, hållbarhet och välfärd Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Hund och katt hälsa, hållbarhet och välfärd Det är något särskilt med hundar och katter Familjemedlemmar, arbetsredskap och stöd Hunden och katten

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! FAKTABLAD Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! sida 2 Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Friska

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Peter Stenberg 010-2241645 Peter.Stenberg@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell Checklista 1(6) Katt Allmän Katt 27 Finns eller söks tillstånd enligt 16 djurskyddslagen. DL 16, L120 Katt 28 Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. DL 16 Katt 29 Tillsyn sker av katterna

Läs mer

Ändringar i djurskyddslagen

Ändringar i djurskyddslagen Lagrådsremiss Ändringar i djurskyddslagen Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 4 oktober 2007 Eskil Erlandsson Mats Wiberg (Jordbruksdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

Svenska djurskyddslagstiftning

Svenska djurskyddslagstiftning Svenska djurskyddsföreskrifter gällande gris i jämförelse med EU:s grisdirektiv Gunnar Palmqvist - DHIG 1 Svenska djurskyddslagstiftning -Djurskyddslagen (1988:534) -Riksdagen -Djurskyddsförordning (1988:539)

Läs mer

Beslutet ska gälla omedelbart även om det överklagas.

Beslutet ska gälla omedelbart även om det överklagas. Beslut Miljöförvaltningen förelägger God Bostad AB org. nr 556677-8899, såsom ägare till fastigheten Lugnet 100:2 att genom provtagning och analys utreda orsak till och omfattning av fukt och mikroorganismer

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om uppfödning,

Läs mer

Förebygga smittor i kattgrupper Bengalklubben 15/11 2009

Förebygga smittor i kattgrupper Bengalklubben 15/11 2009 Förebygga smittor i kattgrupper Bengalklubben 15/11 2009 Ulrika Forshell, laboratorieveterinär Enhet för Virologi, Immunbiologi och parasitologi Parasitologisk diagnostik Vad är en katt? Har minimalt flockbeteende

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om handel

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks

Läs mer

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell Checklista 1(7) Hund Allmän Hund 32 Finns eller söks tillstånd enligt 16 djurskyddslagen. DL 16, L120 Hund 33 Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. DL 16 Hund 34 Tillsyn sker av hundarna

Läs mer

Djurvård. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på

Djurvård. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på Djurvård Naturbruksprogrammet - Djur Läs mer på www.ingelstorp.nu Årskurs 1 Året innehåller bl.a djurskötsel, djurskydd, djurbeteenden, djurens biologi Ditt första år på djurvård Under ditt första år får

Läs mer

Ett djurförbud som meddelats en lantbrukare som gjort sig skyldig till brottet djurplågeri har ansetts oproportionerligt.

Ett djurförbud som meddelats en lantbrukare som gjort sig skyldig till brottet djurplågeri har ansetts oproportionerligt. HFD 2017 ref. 5 Ett djurförbud som meddelats en lantbrukare som gjort sig skyldig till brottet djurplågeri har ansetts oproportionerligt. 29 första stycket 4 och andra stycket djurskyddslagen (1988:534)

Läs mer

Uppdrag att utreda gränsdragning mellan förvaltning av vilt och fisk och användning av vilda djur i forskning

Uppdrag att utreda gränsdragning mellan förvaltning av vilt och fisk och användning av vilda djur i forskning Koncept Regeringsbeslut 2018-06-20 N2018/03772/DL Näringsdepartementet Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Uppdrag att utreda gränsdragning mellan förvaltning av vilt och fisk och användning av vilda

Läs mer

Vägledning för djurskyddskontroll slakteri. Johan Loberg Jordbruksverket

Vägledning för djurskyddskontroll slakteri. Johan Loberg Jordbruksverket Vägledning för djurskyddskontroll slakteri Johan Loberg Jordbruksverket 2 LST Utveckling och kalibrering: Ansvarig Jordbruksverket: process bestående av en tidig förankring med SLV, ett samarbete med SLU/SCAW,

Läs mer

Djurskyddsutredningens betänkande Ny djurskyddslag (SOU 2011:75)

Djurskyddsutredningens betänkande Ny djurskyddslag (SOU 2011:75) REMISSYTTRANDE 1 (7) Datum Diarienr 2012-06-08 AdmD-98-2012 Ert datum Ert diarienr 2012-02-07 L2011/3138 Landsbygdsdepartementet 103 33 Stockholm Djurskyddsutredningens betänkande Ny djurskyddslag (SOU

Läs mer

Konsekvensutredning av följdändringar i Jordbruksverkets föreskrifter om djurskydd på grund av ny djurskyddslag och ny djurskyddsförordning.

Konsekvensutredning av följdändringar i Jordbruksverkets föreskrifter om djurskydd på grund av ny djurskyddslag och ny djurskyddsförordning. Diarienummer 5.2.18-04105/2019 Konsekvensutredning av följdändringar i Jordbruksverkets föreskrifter om djurskydd på grund av ny djurskyddslag och ny djurskyddsförordning. Enligt förordning (2007:1244)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2018-04-09 60 Svar på motion 2018:01 från Sverigedemokraterna Kommunal mark ska inte upplåtas till cirkusar KS-2018/71 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om offentlig djurskyddskontroll;

Läs mer

De mest framgångrika lantbruksföretagarna i länet väljer allt oftare en utveckling för sitt företag som innebär direktkontakt med marknaden, dvs

De mest framgångrika lantbruksföretagarna i länet väljer allt oftare en utveckling för sitt företag som innebär direktkontakt med marknaden, dvs YTTRANDE 1 (6) Länsstyrelsen i Gävleborgs läns yttrande avseende betänkande SOU 2015:15 Attraktiv, innovativ och hållbar -strategi för en konkurrenskraftig jordbruks- och trädgårdsnäring Länsstyrelsen

Läs mer

HUNDKUNSKAP. Ämnets syfte

HUNDKUNSKAP. Ämnets syfte HUNDKUNSKAP Hundar används i många sammanhang, som brukshundar och sällskapsdjur. Efterfrågan på yrkeskunnande i arbete med och fostran av hundar ökar. Ämnet hundkunskap behandlar skötsel och samspel med

Läs mer

Checklista. Kontrollplatsnamn och besöksadress Kontrollplatsnr Datum för senaste kontroll. Koordinat X

Checklista. Kontrollplatsnamn och besöksadress Kontrollplatsnr Datum för senaste kontroll. Koordinat X A Kontrollplats Checklista Kontrollplatsnamn och besöksadress Kontrollplatsnr Datum för senaste kontroll 1(10) Koordinat X Koordinat Y Län Kommun Församling Fastighetsbeteckning Djurslag enligt PLATS Djurslag

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om frivillig och förebyggande

Läs mer

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell Checklista 1(7) Gnagare och Kanin Allmän Gnag 29 Finns eller söks tillstånd enligt 16 djurskyddslagen. DL 16, L120 Gnag 30 Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. DL 16 Gnag 31 Tillsyn

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om förprövning;

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om obligatorisk salmonellakontroll

Läs mer

CIRKUS Kontroll enligt djurskyddslagen (1988:534)

CIRKUS Kontroll enligt djurskyddslagen (1988:534) 1 (26) CIRKUS Kontroll enligt djurskyddslagen (1988:534) Datum Diarienummer Cirkusens namn Plats för kontroll Cirkusens adress i hemlandet Cirkusens adress under föreställningssäsong i Sverige Kontaktperson

Läs mer

Redovisning av länsstyrelsernas djurskyddskontrollarbete

Redovisning av länsstyrelsernas djurskyddskontrollarbete RAPPORT Bilaga 2014-05-27 Dnr 5.2.17-5978/14 Redovisning av länsstyrelsernas djurskyddskontrollarbete under 2013 I Jordbruksverkets regleringsbrev för år 2013 anges att Jordbruksverket ska den 31 juli

Läs mer

#AntibiotikaSkolan. Antibiotika och djuruppfödning

#AntibiotikaSkolan. Antibiotika och djuruppfödning #AntibiotikaSkolan Antibiotika och djuruppfödning 2 Antibiotika och djuruppfödning Antibiotika och djuruppfödning Friska djur behöver inte antibiotika. Sverige är det land i EU som använder minst antibiotika

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydd- och veterinärenheten Caroline Grappson 010-2241339 caroline.grappson@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Särskilda skäl har ansetts föreligga för att befria en djurhållare som lider av demenssjukdom från ansvar för kostnader för omhändertagande av djur.

Särskilda skäl har ansetts föreligga för att befria en djurhållare som lider av demenssjukdom från ansvar för kostnader för omhändertagande av djur. HFD 2016 ref. 65 Särskilda skäl har ansetts föreligga för att befria en djurhållare som lider av demenssjukdom från ansvar för kostnader för omhändertagande av djur. 35 djurskyddslagen (1988:534) Högsta

Läs mer

Djurskyddstillsynen under år 2001

Djurskyddstillsynen under år 2001 1(6) RAPPORT 34-5785/01 2002-03-27 Djurskyddstillsynen under år 2001 Jordbruksverket skall årligen rapportera till Regeringen och EU-kommissionen om den svenska djurskyddstillsynen. Verket har begärt in

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om frivillig organiserad hälsokontroll

Läs mer

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till nya föreskrifter om hästdjur som används till avel och om identitetshandlingar för hästdjur

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till nya föreskrifter om hästdjur som används till avel och om identitetshandlingar för hästdjur Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Mattias Gårdlund 010-2241351 Mattias.Gardlund@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av djurskyddslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av djurskyddslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av djurskyddslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att djurskyddslagen ändras så att de bestämmelser

Läs mer

SKRIVELSE 2011-12-07. Yttrande över remissen En EU-rättslig anpassning av regelverket för sprutor och kanyler (Ds 2011:38)

SKRIVELSE 2011-12-07. Yttrande över remissen En EU-rättslig anpassning av regelverket för sprutor och kanyler (Ds 2011:38) Stockholms läns landsting Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2011-12-07 i (i) LS 1111-1540 Landstingsstyrelsen r tandstwgsstyrelsen 1M2-20 * 011 Yttrande över remissen En EU-rättslig anpassning av regelverket

Läs mer

Lag C1 generellt undantag. Förordning C2. Föreskrifter D8 undantag för djurvårdare

Lag C1 generellt undantag. Förordning C2. Föreskrifter D8 undantag för djurvårdare 1 Här finns hänvisning lagstiftning C1 1 kap. 3 Lag C1 generellt undantag Lag (2009:302) om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård (C1) Förordning C2 Förordning (2009:1386) om verksamhet inom djurens

Läs mer

Tillstånd för verksamhet med katt

Tillstånd för verksamhet med katt Foto: Rose-Marie Åkerström Tillstånd för verksamhet med katt ( 16 Djurskyddslagen) Information från Länsstyrelsen i Stockholm Tillstånd för verksamhet med katt Du kan behöva tillstånd för din kattverksamhet

Läs mer

Import- och exportföreskrifter/veterinärkontroll m.m. 1. Definitioner

Import- och exportföreskrifter/veterinärkontroll m.m. 1. Definitioner Import- och exportföreskrifter/veterinärkontroll m.m. 1 Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2011:49) om införsel av sällskapsdjur och hund- och kattsperma samt hundar, katter och illrar avsedda

Läs mer

LIF policy. LIF Policy om djurförsök 2006:2

LIF policy. LIF Policy om djurförsök 2006:2 LIF policy LIF Policy om djurförsök 2006:2 November 2006 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Väl utformade djurstudier är idag nödvändiga... 5 Framsteg för alternativa metoder... 5 LIFs principer

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av djurskyddslagstiftningens. utformning och innehåll, Dir. 2009:57. Beslut vid regeringssammanträde den 4 juni 2009

Kommittédirektiv. Översyn av djurskyddslagstiftningens. utformning och innehåll, Dir. 2009:57. Beslut vid regeringssammanträde den 4 juni 2009 Kommittédirektiv Översyn av djurskyddslagstiftningens utformning och innehåll Dir. 2009:57 Beslut vid regeringssammanträde den 4 juni 2009 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska göra en bred

Läs mer

Djurförsöksetik. Djurförsök.info hemsida med information om djurförsök www.djurforsok.info

Djurförsöksetik. Djurförsök.info hemsida med information om djurförsök www.djurforsok.info Djurförsöksetik Djurförsök.info hemsida med information om djurförsök www.djurforsok.info Svensk definition av djurförsök Användning av djur för vetenskaplig forskning, undervisning, sjukdomsdiagnos, framställning

Läs mer

Remiss avseende Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om försöksdjur, diarienr /10

Remiss avseende Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om försöksdjur, diarienr /10 p YTTRANDE 2012-08-13 Jordbruksverket 551 82 Jönköping Remiss avseende Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om försöksdjur, diarienr 31-13678/10 Sammanfattning och övergripande synpunkter

Läs mer

Katrineholms kommuns författningssamling

Katrineholms kommuns författningssamling Kommunstyrelsens handling nr 63/2007 Katrineholms kommuns författningssamling Nr 4.1 Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet enligt djurskyddslagen m.m. (SFS 1988:534) Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 SJVFS 2017:8 Statens jordbruksverks föreskrifter om exportkarantän

Läs mer

8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen

8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:191 av Jens Holm m.fl. (V) Respekt för djuren Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen

Läs mer

Bemyndigande för föreskriftsändringen återfinns i 9 och 23 förordningen (2006:84) om foder och animaliska biprodukter.

Bemyndigande för föreskriftsändringen återfinns i 9 och 23 förordningen (2006:84) om foder och animaliska biprodukter. Jordbruksverket Diarienummer 6.7.16-9902/14 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2006:84) om befattning med animaliska biprodukter och införsel av andra produkter, utom

Läs mer

Antibiotika till djur

Antibiotika till djur Antibiotika till djur Foto: Björn Nylander Lagstöd och antibiotikapolicys Jenny Bransell, Länsstyrelsen Gävleborg Lagstiftning Riktlinjer och policys (SVF och SVS) Länsstyrelsens kontrollområden Kontroll

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Peter Stenberg 010-2241645 Peter.Stenberg@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer