DONATION AV BLODSTAMCELLER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DONATION AV BLODSTAMCELLER"

Transkript

1 DONATION AV BLODSTAMCELLER Informationspaket för de som kallas till fortsatta undersökningar Stamcellsregistret är till för patienterna Stamcellsregistret upprätthålls av Finlands Röda Kors Blodtjänst. Registret grundades år 1992 och har för närvarande cirka frivilliga donatorer. Stamcellsregistrets medlemmar har donerat stamceller till fler än 600 patienter. En patient som behöver ett stamcellstransplantat kan vara ett barn eller en vuxen, i Finland eller utomlands. För endast cirka 30 procent av patienterna hittar man en lämplig donator i den närmaste släkten. De övriga patienterna behöver hjälp av en okänd frivillig. Transplantation av blodstamceller används som behandling av bland annat leukemi, det vill säga blodcancer. Avsikten med stamcellstransplantationen är att ersätta den störda funktionen av cancerpatientens benmärg med friska stamceller. En stamcellstransplantation är patientens sista hopp om tillfrisknande efter att man har gått igenom alla andra möjligheter. I detta informationspaket berättar vi om de fortsatta undersökningarna och om hur det går till att donera stamceller. Inbjudan till fortsatta undersökningar Du är medlem i Stamcellsregistret och har utifrån preliminära vävnadstypundersökningar konstaterats vara en tänkbar donator till en patient som behöver ett stamcelltransplantat. Vi bjuder in dig till fortsatta undersökningar. Syftet med undersökningarna är att ta reda på om din vävnadstyp passar patienten i fråga och om ditt hälsotillstånd tillåter en stamcellsdonation. I regel undersöker vi flera donatorkandidater samtidigt för en patient, så att patienten kan få sitt transplantat så snabbt som möjligt. Ibland kan man hitta endast en lämplig donator trots att registret täcker hela världen.

2 Vi berättar inte för dem som kallas till fortsatta undersökningar hur många donatorkandidater som undersöks. Även om du skulle råka vara den enda lämpliga donatorn för patienten, vill vi ändå att du tänker över donationen utan att känna dig pressad. Om det vid de fortsatta undersökningarna framgår att du är den lämpligaste donatorn till patienten i fråga, får du en kallelse att donera stamceller. Frågor om ditt hälsotillstånd Vi skickar dig en länk till en elektronisk hälsoenkät, där vi ställer frågor om ditt hälsotillstånd samt om dina eventuella tidigare infektioner, operationer och andra ingrepp. Vi ställer även frågor om rökning, alkoholbruk, resor och medicinering. Vi går även igenom personliga frågor bl.a. i anslutning till sexuellt beteende och eventuella könssjukdomar. Det är viktigt att du svarar sanningsenligt på frågorna. Syftet med alla dessa frågor är att säkerställa att det är tryggt för dig att donera stamceller och att transplantatet är tryggt för patienten. Den elektroniska hälsoenkäten ger dig också mer information om att donera stamceller. Det tar minuter att svara på frågorna. Vi ber dig svara på alla frågor. Stamcellsregistret får ett meddelande när du har svarat på frågorna. Registersamordnaren kommer att kontakta dig för att utreda om du kan bli en stamcellsdonator. Enkäten är helt konfidentiell. Hinder för stamcellsdonation Tillfälliga hinder för stamcellsdonation är exempelvis graviditet och amning. Bestående hinder för donation av stamceller är exempelvis svår övervikt, okompenserad blodtryckssjukdom, diabetes eller en genomgången cancersjukdom. Blodprov för fortsatta undersökningar Om det vid hälsoenkäten inte framkommer omständigheter som förhindrar donationen, bokar vi en tidpunkt för ett blodprov. Provet kan tas vid din närmaste blodtjänstbyrå, en hälsovårdscentral eller på laboratoriet på en privat läkarstation. Du behöver inte fasta före provtagningen. Utöver undersökningen av vävnadstyp undersöks blodproven även för blodgruppen samt antikroppar mot HIV, hepatit B och C, cytomegalovirus och syfilis. Kontakt När du har fått en inbjudan till fortsatta undersökningar, skickar vi dig en länk till hälsoenkäten. Vi ringer till dig när du har svarat på enkätfrågorna.

3 Det är särskilt viktigt att du meddelar oss om du inte vill vara med i undersökningarna just nu, om din hälsa inte tillåter det eller om du vill skriva ut dig ur registret. Du kan skicka ett meddelande även per e-post till adressen kantasolurekisteri@veripalvelu.fi. Frivillighet och anonymitet Donation av stamceller bygger på frivillighet och en donator kan när som helst skriva ut sig ur registret. När donatorn har valts och beslut om dagen för donationen har fattats, börjar vi förbereda patienten för stamcellstransplantationen med mycket kraftiga behandlingar. Vi ber dig uppmärksamma att om du ställer in donationen nära den planerade donationstidpunkten kan leda till att patienten avlider. Donatorn och patienten får inte veta varandras identitet. Alla personuppgifter, undersökningsresultat och övriga uppgifter hanteras konfidentiellt och de som har hand om uppgifterna är bundna av en absolut tystnadsplikt. Dina personliga uppgifter, t.ex. namn och personbeteckning, lämnas ut endast med ditt medgivande till den som tar blodprov och, om du blir vald till donator, till den läkare som utför hälsoundersökningen och till stamcellsuppsamlingscentralens personal. Praktiska frågor Om du blir vald till donator, prata med din arbetsgivare om tidtabellen för stamcellsdonationen. Vi strävar efter att beakta dina önskemål om tidtabellen för stamcellsdonationen. Vi berättar alltid vilket donationssätt den behandlande läkaren önskar i första hand. Stamceller kan doneras på två sätt: från blodcirkulationen eller från benmärgen. Donationssättet avgörs i första hand av patientens tillstånd, men ibland är det också möjligt att beakta donatorns eget önskemål. Researrangemang och ersättning av kostnader Stamcellsdonationerna sker på Mejlans sjukhus i Helsingfors. Blodtjänst ersätter de omedelbara kostnader som hälsoundersökningen som stamcellsdonationen medfört enligt verifikationer. Stamcellsregistrets samordnare hjälper dig med researrangemangen i anslutning till både hälsoundersökningen och stamcellsdonationen. Vi ger dig anvisningar, blanketter för ansökan om kostnadsersättningar, ett brev till din arbetsgivare, en försäkringsblankett samt vid behov taxikort med vilka du kan resa smidigt. För dem som är bosatta på annan ort ordnar vi inkvartering. Du kan debitera de kostnader som hälsoundersökningen medfört genast eller tillsammans med de kostnader som stamcellsdonationen medfört.

4 Kostnaderna ersätts även om donationen skulle bli inställd, till exempel om det sker en oförutsebar förändring i patientens sjukdom, varför de behandlande läkarna måste välja en annan behandlingsmetod eller -tidtabell. Du kan komma till hälsoundersökningen med egen bil, men vi rekommenderar att du åker kollektivt. Om stamcellerna samlas in under nedsövning, får du inte komma till donationen med din egen bil. Du får ett sjukledighetsintyg för både hälsoundersökningsdagen och donationen. Förlust av regelbunden inkomst från huvudsysselsättning ersätts enligt utredning som erhålls från skattemyndigheten (beskattad årsinkomst). En företagares dagpenning beräknas utgående från årsinkomsten enligt pensionsförsäkringen. Donatorn är försäkrad Stamcellsregistret sköter om donatorns försäkringsskydd. Försäkringsskyddet omfattar livförsäkring, försäkring för sjukdomskostnader och invaliditetsförsäkring. Får man ersättning för stamcellsdonationen? Principen för Stamcellsregistrets verksamhet är att förmedla en gåva från en okänd till en okänd. Donation av stamceller bygger på frivillighet och för den betalas ingen ersättning. Även Finlands lag förbjuder betalning för donationen. Om du blir vald till donator Läkaren till den patient som väntar på en stamcellstransplantation väljer stamcellsdonatorn. Valet påverkas av den vävnadstyp som fastställts vid de fortsatta undersökningarna samt bl.a. donatorns ålder, kön och blodgrupp. Den valda donatorn informeras om valet inom tre månader från det att donatorn gav prover för de fortsatta undersökningarna. Tidtabellen påverkas av det rådande läget gällande patientens sjukdom. Vi meddelar dig alltid om du valts till donator eller inte. Vi ringer alltid till den valda donatorn. Till de övriga som deltog i fortsatta undersökningar skickar vi ett brev. Hälsoundersökning för donatorn Den som väljs till donator kommer att skickas en till kortare elektronisk hälsoenkät. I den nya enkäten ställer vi ytterligare frågor med syfte av att utreda eventuella nya virusinfektioner och reseanamnesen efter de fortsatta undersökningarna. Den som väljs till donator kommer även att undergå en grundlig hälsoundersökning före stamcellsdonationen. En oberoende läkare kommer att kontakta den blivande donatorn för att boka en tid för hälsoundersökningen. Hälsoundersökningen genomförs på Helsingfors universitets centralsjukhus

5 2 4 veckor före donationen. Hälsoundersökningen genomförs av en oberoende läkare som är insatt i ämnet. Hälsoundersökningen kommer att ta några timmar. Du kan också behöva vänta i kö till laboratoriet och röntgen. Det är en bra idé att ta med sig något att fördriva tiden med, exempelvis något att läsa. Hälsoundersökningen genomförs för att säkerställa att den som valts till donator inte har sådana sjukdomar eller andra faktorer som skulle kunna utgöra en risk för donatorn själv eller vålla olägenhet för den som får stamcellstransplantatet. Blodproverna undersöks bland annat för fullständig blodstatus, sockervärdet, kreatininvärdet med anknytning till njurarnas funktion, levervärdena, infektionsvärdet, koagulationsfaktorerna, blodgruppen samt antikroppar mot HIV, hepatit B och C, cytomegalovirus och syfilis. Utöver blodproverna omfattar hälsoundersökningen även bl.a. lungröntgen och EKG samt graviditetstest för kvinnor. Vid behov hänvisar läkaren dig till ytterligare undersökningar om bedömningen av din lämplighet som donator kräver det. Under hälsoundersökningen går läkaren igenom frågor som gäller donation av stamceller. Sådana är bland annat de olika donationssätten och riskerna i anslutning till dem samt de olika stegen i donationsprocessen. Du ombes underteckna ditt samtycke för donation av stamceller. Trots förhandsfrågorna händer det ibland att man vid hälsoundersökningen upptäcker en omständighet som förhindrar dig att donera stamceller. Du blir alltid informerad om det vid hälsoundersökningen framträder någonting avvikande. Vid behov kommer du att hänvisas till fortsatta undersökningar av den läkare som genomförde hälsoundersökningen. Läkaren meddelar dig cirka en vecka efter hälsoundersökningen huruvida ditt hälsotillstånd tillåter dig att donera stamceller. Två sätt att donera Stamceller kan doneras på två sätt: från blodcirkulationen eller från benmärgen. Insamlingssättet avgörs i första hand av patientens tillstånd. Ibland kan även donatorns eget önskemål beaktas. Ibland kan det vid hälsoundersökningen framkomma omständigheter som gör att den planerade insamlingsmetoden måste ändras. Hur förbereder jag mig inför donationen? Använd inte läkemedel mot förkylning, aspirin eller andra acetylsalicylsyrepreparat inom två veckor före donationen för att minimera risken för blödningar. Ta med dig bekväma, lössittande kläder. Även om allt har planerats i förväg kan det ske plötsliga förändringar i tidtabellen. Du kan behöva vänta på läkaren eller köa till laboratoriet. Ta med dig något att läsa eller något annat att fördriva tiden med. Du serveras måltider på sjukhuset. Ta med dig kontanter eller bankkort om

6 du vill köpa något i kaféet. Du kan kontakta oss på Blodtjänst eller sjukhusets personal i alla frågor som gäller donationen. Du kan också ringa till den läkare som genomförde hälsoundersökningen. Insamling ur blodomloppet Då stamceller insamlas ur blodomloppet, ges donatorn en injektion med tillväxtfaktor under 4 5 på varandra följande dagar på Helsingfors universitets centralsjukhus. Injektionerna med tillväxtfaktor gör att stamcellerna i benmärgen ökar och flyttas till blodomloppet. De samlas in från blodomloppet för att överföras till patienten. Injektionerna med tillväxtfaktor ges under huden i armen, magen eller låret. Överföringen av stamceller till blodomloppet följs upp med blodprover. När det finns tillräckligt med stamceller i blodet, samlas de in från armvecket med en anordning som utvecklats just för detta ändamål. Insamlingen tar 5 6 timmar åt gången och utförs under en dag eller två på varandra följande dagar. Stamcellerna samlas in ur blodomloppet utan nedsövning och donatorn behöver inte stanna på sjukhuset efter ingreppet. I regel samlas stamceller in ur blodomloppet från venerna i armvecket, men i vissa fall behöver man sätta in en central venkateter på halsen.

7 Återhämtningen och riskerna Insamling av stamceller från blodet sänker inte donatorns hemoglobinvärde betydligt eftersom anordningen för de röda blodkropparna tillbaka till donatorns blodomlopp. Tillväxtfaktorn kan orsaka värk då mängden celler i benmärgen ökar, men vanliga smärtstillande medel hjälper mot värken. Eventuell värk slutar snabbt efter insamlingen av stamceller. Andra biverkningar kan framträda i form av influensaliknande symtom, huvudverk, illamående, sömnlöshet, svettningar, frossa, hudsymtom eller feber. Användningen av en central venkateter förknippas med några mycket sällsynta riskfaktorer, såsom smärta, infektions- och blödningsrisk samt luftemboli. Tillväxtfaktorn för leukocyter har redan i åratal använts vid behandling av patienter och man känner inte till att det skulle ha orsakat några långvariga besvär. Tillväxtfaktorn är ett ämne som normalt förekommer i kroppen i låga halter. Donatorn är sjukskriven under behandlingen med tillväxtfaktor och insamlingen av stamceller, dvs. cirka en vecka. Donatorn behöver i allmänhet inte sjukledighet efter själva insamlingen av stamceller. Insamling från benmärgen Donatorn kommer till sjukhuset dagen före insamlingen av stamceller, ger ett blodprov och träffar läkaren. Insamlingen av stamceller från benmärgen sker under nedsövning. Benmärg sugs ut med nålar i små doser inifrån höftbenet ovanför sätet och vid behov också från bröstbenet. Sammanlagt ml av benmärg samlas in, och insamlingen tar 1 1,5 timmar. Benmärg är vävnad som kan förnya sig själv och den donerade benmärgen ersätts snabbt av ny benmärg som fungerar normalt. Insamlingen påverkar inte benmärgens förmåga att producera olika blodceller ens tillfälligt. Återhämtningen och riskerna Donation av stamceller från benmärgen minskar inte donatorns motståndskraft mot infektionssjukdomar och försvagar inte heller effekten av eventuella vaccinationer. De ställen där benmärg insamlats känns ömma i 7 10 dagar efter donationen. På huden syns spår efter nålstick, med den kosmetiska effekten är mycket liten och i regel tillfällig. I samband med donationen uppstår inga skärsår på huden. Nedsövningen och insamlingen av stamceller gör att en del av donatorerna känner sig trötta under dagarna efter insamlingen. Andra möjliga symtom är ont i halsen, huvudvärk, illamående, svindel eller blödning från nålsticken. I regel återhämtar sig donatorerna från ingreppet fullkomligt inom två veckor.

8 Riskerna med nedsövningen minimeras på förhand genom den grundliga hälsoundersökningen. Benmärgsdonatorn får åka hem dagen efter donationen. Efter donationen är donatorn sjukskriven i ungefär en vecka. Patienten får transplantatet En utbildad kurir hämtar det donerade stamcellstransplantatet från sjukhuset och transporterar det till patienten. Patienten får transplantatet omedelbart. Stamcellstransplantationen är patientens sista möjlighet att tillfriskna. Patienternas återhämtningsprocent varierar beroende på sjukdom och utgångsläge. Donatorn kan om han eller hon vill fråga Stamcellsregistret om hur patienten mår ett och ett halvt år efter donationen. Donationen kan väcka starka känslor även hos donatorn och processen kan vara psykiskt påfrestande. Ibland kan patienten avlida trots transplantatet. I dessa fall är det inte fråga om att transplantatet skulle ha varit dåligt, utan att patientens sjukdom var för svår att behandla. Då är det viktigt att komma ihåg att donatorn gav patienten en möjlighet, och att man har gjort allt som kan göras för patienten.

9 Eventuell upprepad donation I samband med hälsoundersökningen informeras du också om en eventuell upprepad donation. En donator kan även ombes att donera stamceller en andra gång. Med en upprepad donation avses en situation där stamceller samlas in av samma donator för samma eller en annan patient procent av stamcellsdonatorerna ombes att komma till en upprepad donation. Patienten kan behöva ett nytt stamcellstransplantat, om det ursprungliga transplantatet inte fungerar tillräckligt bra, om patientens kropp börjar avstöta transplantatet eller om patientens sjukdom återkommer. Den vanligaste begäran gäller donation av lymfocyter, dvs. vita blodkroppar (DLI, Donor Lymphocyte Infusion). Donerade vita blodkroppar behövs om det finns tecken på att patientens sjukdom återkommer. Begäran till donation kommer vanligen i brådskande ordning, och lymfocyterna samlas in från blodomloppet. Injektioner med tillväxtfaktor ges dock inte. Donationer av lymfocyter sker också på Helsingfors universitets centralsjukhus. Transplantationen av lymfocyter görs vanligen inom några månader från donationen. Uppföljning av donatorn Den läkare som genomförde hälsoundersökningen ringer dig ungefär en vecka efter att du donerat stamceller. Läkaren frågar hur du mår och utfärdar vid behov en remiss till blodprov eller andra undersökningar. Även Stamcellsregistrets samordnare kontaktar dig antingen per brev eller telefon för att fråga om dina erfarenheter om stamcellsdonationen. Du kan kontakta Stamcellsregistret eller den läkare som genomförde hälsoundersökningen, om du har något som du funderar på eller om du vill ställa frågor om din återhämtning. Efter donationen Patienten får transplantatet omedelbart efter donationen. Ibland ombes donatorn att donera stamceller en andra gång, om patientens sjukdom kräver det. Vi svarar gärna på dina frågor Du kan kontakta Stamcellsregistret i alla skeden av donationsprocessen. Vi svarar gärna på dina frågor och berättar mer om stamcellsdonationer.

10 Finlands Röda Kors, Stamcellsregistret Stenhagsvägen Helsingfors tfn (vardagar kl. 9 15)

DONERA BLODSTAMCELLER

DONERA BLODSTAMCELLER DONERA BLODSTAMCELLER Informationspaket för stamcelldonator BÄSTA MEDLEM I STAMCELLSREGISTRET Du har valts till donator för en patient med svår sjukdom. I den internationella databasen finns det över 30

Läs mer

Livets celler. Informationspaket för anslutning till Stamcellsregistret

Livets celler. Informationspaket för anslutning till Stamcellsregistret Livets celler Informationspaket för anslutning till Stamcellsregistret Var vänlig, läs noggrant igenom informationen innan du ansluter dig till Stamcellsregistret. Du ansluter dig till registret på webbadressen

Läs mer

Donation av blodstamceller Informationsbroschyr till donator 18 år

Donation av blodstamceller Informationsbroschyr till donator 18 år Donation av blodstamceller Informationsbroschyr till donator 18 år Giltigt i 2 år från 2015-04-24 Sida 1 av 6 Bakgrund De blodbildande stamcellerna finns framför allt i benmärgen. En liten mängd cirkulerar

Läs mer

Till dig som fått VELCADE. Information till patienter och anhöriga

Till dig som fått VELCADE. Information till patienter och anhöriga Till dig som fått VELCADE Information till patienter och anhöriga Information om Velcade till patienter och anhöriga Din läkare har rekommenderat behandling med VELCADE (bortezomib). VELCADE är det första

Läs mer

Personnummer: Längd: Vikt: Adress: Tfn bostad: Tfn arb: Etnisk tillhörighet, jag/min familj härstammar ifrån:

Personnummer: Längd: Vikt: Adress: Tfn bostad: Tfn arb:   Etnisk tillhörighet, jag/min familj härstammar ifrån: HÄLSODEKLARATION Fyll i de första 5 sidorna och skicka med vanlig post till Tobias Registret tillsammans med signerad blankett Medgivande (sida 7). OBS! Missa inte att läsa igenom dokumentet om blodsmitta!

Läs mer

Dialysen/ Njurpolikliniken / NJURTRANSPLANTATION

Dialysen/ Njurpolikliniken / NJURTRANSPLANTATION NJURTRANSPLANTATION Donatorns vävnadstyp och blodgrupp förs in i ett datorsystem, och jämförs med den information som finns om alla njursjuka som finns på transplantationslistan. Datorn söker fram de patienter

Läs mer

Denna broschyr är utarbetad av Njurmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Lund och Kliniken för njurmedicin och Transplantation på

Denna broschyr är utarbetad av Njurmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Lund och Kliniken för njurmedicin och Transplantation på Att ge en njure... Denna broschyr är utarbetad av Njurmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Lund och Kliniken för njurmedicin och Transplantation på Universitetssjukhuset MAS i Malmö, Februari

Läs mer

Hur verkar Fludara. En informativ guide för patienter och sjukvårdspersonal. There s more to life with Fludara

Hur verkar Fludara. En informativ guide för patienter och sjukvårdspersonal. There s more to life with Fludara Hur verkar Fludara En informativ guide för patienter och sjukvårdspersonal There s more to life with Fludara Innehåll Sidan Introduktion 4 Vad är kronisk lymfatisk leukemi (KLL)? 4 Hur verkar Fludara?

Läs mer

FRÅGOR & SVAR INFORAMTION OM VELCADE TILL PATIENT

FRÅGOR & SVAR INFORAMTION OM VELCADE TILL PATIENT FRÅGOR & SVAR INFORAMTION OM VELCADE TILL PATIENT SÅ FUNGERAR DIN BEHANDLING MED VELCADE VELCADE används för behandling av benmärgscancer (multipelt myelom) hos patienter som fått minst två tidigare behandlingar

Läs mer

Gilenya (fingolimod) Information för dig som ska starta behandling med GILENYA. För fullständig GILENYA information se bipacksedeln eller

Gilenya (fingolimod) Information för dig som ska starta behandling med GILENYA. För fullständig GILENYA information se bipacksedeln eller Novartis Neuroscience Gilenya (fingolimod) Information för dig som ska starta behandling med För fullständig information se bipacksedeln eller www.fass.se - ditt nya läkemedel En kapsel en gång om dagen

Läs mer

Neulasta. som stöd för kemoterapi. Patientinformation

Neulasta. som stöd för kemoterapi. Patientinformation Neulasta som stöd för kemoterapi Patientinformation Innehållsförteckning Kemoterapi och de 4 vita blodkropparna i blodet Neutropeni 6 Neulasta 7 Instruktion för injektion 8 Vanliga frågor 12 2 3 Kemoterapi

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Ändring i föreskrifterna (SOSFS 2009:30) om donation och tillvaratagande av organ, vävnader och celler

Socialstyrelsens författningssamling. Ändring i föreskrifterna (SOSFS 2009:30) om donation och tillvaratagande av organ, vävnader och celler 2012:15 (M) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna ( 2009:30) om donation och tillvaratagande av organ, vävnader och celler Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling ()

Läs mer

Information om ersättningsbehandling med hydrokortison vid binjurebarksvikt.

Information om ersättningsbehandling med hydrokortison vid binjurebarksvikt. Information om ersättningsbehandling med hydrokortison vid binjurebarksvikt. Till dig som behandlas med VIKTIGT Den här informationen vänder sig till patienter som fått PLENADREN förskrivet på recept.

Läs mer

Stamceller är sådana celler som kan bli vilken sorts cell som helst Stamceller specialiserar sig så småningom till ex. muskelceller, blodceller,

Stamceller är sådana celler som kan bli vilken sorts cell som helst Stamceller specialiserar sig så småningom till ex. muskelceller, blodceller, Stamceller Vad är stamceller? Från början är vi bara en cell Den cellen delar på sig och blir 2 celler, 4 celler, 8 celler osv tills de är de 100 000 miljarder celler en vuxen människa består av Men alla

Läs mer

Behandlingsguide för patienter

Behandlingsguide för patienter MITOXANTRON Behandlingsguide för patienter Viktig obligatorisk information om riskminimering för patienter som börjar med NOVANTRONE (mitoxantron) för behandling av högaktiv recidiverande multipel skleros

Läs mer

Din vägledning för. Information till patienter

Din vägledning för. Information till patienter Din vägledning för KEYTRUDA (pembrolizumab) Information till patienter Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation.

Läs mer

Patientinformation. Bendamustine medac 100 mg bendamustinhydroklorid. Pulver till koncentrat till infusionsvätska, lösning.

Patientinformation. Bendamustine medac 100 mg bendamustinhydroklorid. Pulver till koncentrat till infusionsvätska, lösning. Patientinformation Bendamustine medac 100 mg bendamustinhydroklorid. Pulver till koncentrat till infusionsvätska, lösning. Bendamustine medac 25 mg bendamustinhydroklorid. Pulver till koncentrat till infusionsvätska,

Läs mer

Guide för njurdonator

Guide för njurdonator Guide för njurdonator Varje frisk person kan ge en njure till någon anhörig eller annan närstående person. Njurtransplantationer med levande donatorer innebär många fördelar. För en omsorgsfullt undersökt

Läs mer

PREP (PRE-EXPOSITIONSPROFYLAX) ETT LÄKEMEDEL I FÖREBYGGANDE SYFTE FÖR ATT MINSKA RISKEN ATT FÅ HIV.

PREP (PRE-EXPOSITIONSPROFYLAX) ETT LÄKEMEDEL I FÖREBYGGANDE SYFTE FÖR ATT MINSKA RISKEN ATT FÅ HIV. PREP (PRE-EXPOSITIONSPROFYLAX) ETT LÄKEMEDEL I FÖREBYGGANDE SYFTE FÖR ATT MINSKA RISKEN ATT FÅ HIV. Den här broschyren är framtagen till den som önskar veta mer om PrEP, funderar på att använda det eller

Läs mer

Celsite Implanterbara injektionsportar

Celsite Implanterbara injektionsportar Celsite Implanterbara injektionsportar Patientinformation Patientinformation Patientens namn: Patientens adress: Telefonnummer: Sjukhus: Sjukhusadress: Telefonnummer: Läkare: Läkarens telefonnummer: Injektionsportens

Läs mer

Njurtransplantation. Njurmedicinska kliniken Karolinska Universitetssjukhuset

Njurtransplantation. Njurmedicinska kliniken Karolinska Universitetssjukhuset Njurtransplantation Njurmedicinska kliniken Karolinska Universitetssjukhuset 1 Introduktion I Sverige transplanteras ca 350 njurar varje år, fördelade på fyra centra, Malmö, Göteborg, Stockholm och Uppsala.

Läs mer

Vad Pamifos är och vad det används för Vad du behöver veta innan du får Pamifos

Vad Pamifos är och vad det används för Vad du behöver veta innan du får Pamifos amifos Pamidronsyra Vad Pamifos är och vad det används för Pamifos är ett läkemedel som påverkar uppbyggnad och nedbrytning av ben. Läkemedlet tillhandahålls i form av en lösning som kan ges som långsam

Läs mer

Anvisning för den som använder Xarelto

Anvisning för den som använder Xarelto Anvisning för den som använder Xarelto 2 Anvisning för den som använder Xarelto Din läkare har ordinerat läkemedelspreparatet Xarelto. Efter ledprotesoperationer är risken för ventrombos, dvs. blodpropp,

Läs mer

Välkommen till Öron-näsa-halskliniken, Nyköpings lasarett för dagkirurgisk operation.

Välkommen till Öron-näsa-halskliniken, Nyköpings lasarett för dagkirurgisk operation. Sida 1 av (5) Kallelse till operation/undersökning Välkommen till Öron-näsa-halskliniken, för dagkirurgisk operation. Ni går direkt till behandlingsavdelningen på plan 11 i höghuset. Betalning sker via

Läs mer

Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion.

Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion. Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion. Pegasys_patientbrosch_105x148_071 1 07-08-28 15.10.27 Pegasys_patientbrosch_105x148_072 2 07-08-28 15.10.29

Läs mer

Den här broschyren har du fått via din behandlande läkare. Bra att veta om din intravenösa infusionsbehandling med ORENCIA (abatacept)

Den här broschyren har du fått via din behandlande läkare. Bra att veta om din intravenösa infusionsbehandling med ORENCIA (abatacept) Den här broschyren har du fått via din behandlande läkare. Bra att veta om din intravenösa infusionsbehandling med ORENCIA (abatacept) Innehållsförteckning Om ORENCIA 3 Din behandling 7 Användbara delar

Läs mer

XELJANZ. Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet.

XELJANZ. Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet. XELJANZ Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet. TILL DIG SOM BEHANDLAS MED XELJANZ, Din läkare har skrivit ut

Läs mer

XELJANZ. Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet.

XELJANZ. Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet. XELJANZ Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet. TILL DIG SOM BEHANDLAS MED XELJANZ, Din läkare har skrivit ut

Läs mer

AMGEVITA (adalimumab)

AMGEVITA (adalimumab) AMGEVITA (adalimumab) Patientkort Detta kort innehåller viktig säkerhetsinformation om AMGEVITA. Du ska: Visa kortet för läkare eller övrig hälso- och sjukvårdspersonal du träffar, för att de ska få veta

Läs mer

XELJANZ. Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet.

XELJANZ. Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet. XELJANZ Den här broschyren är avsedd för dig som har ordinerats XELJANZ. Du hittar mer information i bipacksedeln som medföljer läkemedlet. TILL DIG SOM BEHANDLAS MED XELJANZ, Din läkare har skrivit ut

Läs mer

Central venkateter CVK

Central venkateter CVK Central venkateter CVK Om du ska få läkemedel som dropp kommer du troligen att behöva en central infart till ditt blodomlopp. I den kan du få läkemedel, blodtransfusioner, vätska eller näringsdropp och

Läs mer

KYPROLIS (carfilzomib)

KYPROLIS (carfilzomib) KYPROLIS (carfilzomib) Patientguide Kyprolis i kombination med antingen Revlimid (lenalidomid) och dexametason eller enbart dexametason är avsett för behandling av multipelt myelom hos vuxna patienter

Läs mer

PICC-line, perifert inlagd central venkateter

PICC-line, perifert inlagd central venkateter PICC-line, perifert inlagd central venkateter Om du ska få läkemedel som dropp i blodet kommer du troligen att behöva en central infart till ditt blodomlopp. I den kan du få läkemedel, blodtransfusioner,

Läs mer

En ny behandlingsform inom RA

En ny behandlingsform inom RA En ny behandlingsform inom RA Du som lever med reumatoid artrit har antagligen redan genomgått en hel del olika behandlingsformer. Nu har din läkare ordinerat MabThera (rituximab) för din RA. Din läkare

Läs mer

Terminsplanering i Biologi för 8P4 HT 2012

Terminsplanering i Biologi för 8P4 HT 2012 Terminsplanering i Biologi för 8P4 HT 2012 Vecka Tema Dag Planering Människokroppen celler i V34 samarbete V35 V36 V37 V38 V39 V40 V41 V42 V43 Matspjälkning och andning Blodomloppet Huden och våra rörelseorgan

Läs mer

Att donera en njure. En första information

Att donera en njure. En första information Att donera en njure En första information Denna broschyr är en första information om vad en njurdonation innebär. Du har antagligen fått denna broschyr i din hand därför att någon som står dig nära är

Läs mer

För patienter med reumatoid artrit. Information till dig som behandlas med RoACTEMRA

För patienter med reumatoid artrit. Information till dig som behandlas med RoACTEMRA För patienter med reumatoid artrit Information till dig som behandlas med RoACTEMRA RoACTEMRA - Behandling för patienter med RA (reumatoid artrit) Du har blivit ordinerad RoACTEMRA av din läkare. I denna

Läs mer

Din vägledning för. Information till patienter

Din vägledning för. Information till patienter Din vägledning för KEYTRUDA (pembrolizumab) Information till patienter Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation.

Läs mer

Nationella biobanken för navelsträngsblod

Nationella biobanken för navelsträngsblod Nationella biobanken för navelsträngsblod Anders Fasth Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus och Avd för pediatrik, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet En svensk nationell biobank för navelsträngsblod

Läs mer

Din vägledning för KEYTRUDA. (pembrolizumab) Information till patienter

Din vägledning för KEYTRUDA. (pembrolizumab) Information till patienter Apr 2018, ver 6 Din vägledning för KEYTRUDA (pembrolizumab) Information till patienter Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation.

Läs mer

Information om. Hulio. (adalimumab) För patienter med inflammatorisk tarmsjukdom

Information om. Hulio. (adalimumab) För patienter med inflammatorisk tarmsjukdom Information om Hulio (adalimumab) För patienter med inflammatorisk tarmsjukdom Hulio Ett bra alternativ för behandling av din inflammatoriska tarmsjukdom Hulio är ett biologiskt läkemedel som kan hjälpa

Läs mer

penning som bestäms enligt sjukförsäkringslagen.

penning som bestäms enligt sjukförsäkringslagen. 1994 rd - RP 65 Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av Il lagen om avskiljande av mänskliga organ och vävnader för medicinska ändamål och 4 a sjukförsäkringslagen PROPOSITIONENS

Läs mer

Granocyte Version V1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Granocyte Version V1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Granocyte Version V1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 VI.2.1 Delområden av en offentlig sammanfattning Information om sjukdomsförekomst Minskning i varaktigheten av ett minskat antal

Läs mer

Information till dig som har järnbrist och har ordinerats Ferinject

Information till dig som har järnbrist och har ordinerats Ferinject DENNA INFORMATION HAR DU FÅTT AV DIN LÄKARE/SJUKSKÖTERSKA Ferinject (järnkarboxymaltos) Information till dig som har järnbrist och har ordinerats Ferinject Vad är järnbrist? Järn är ett grundämne som behövs

Läs mer

Viktig information om kombinationen av emtricitabin och tenofovir för att minska risken för infektion med humant immunbristvirus (hiv-infektion)

Viktig information om kombinationen av emtricitabin och tenofovir för att minska risken för infektion med humant immunbristvirus (hiv-infektion) Viktig information om kombinationen av emtricitabin och tenofovir för att minska risken för infektion med humant immunbristvirus (hiv-infektion) Information till personer som ordinerats kombinationen av

Läs mer

Patientguide. Viktig information till dig som påbörjar behandling med LEMTRADA

Patientguide. Viktig information till dig som påbörjar behandling med LEMTRADA Patientguide Viktig information till dig som påbörjar behandling med LEMTRADA Innehållsförteckning 1> Vad är LEMTRADA och hur fungerar det? 3 2> Översikt över behandling med LEMTRADA 4 3> Biverkningar

Läs mer

1. Vad Nebcina är och vad det används för

1. Vad Nebcina är och vad det används för Bipacksedel: Information till användaren Nebcina Nebcina 10 mg/ml injektionsvätska, lösning. Nebcina 40 mg/ml injektionsvätska, lösning. Nebcina 80 mg/ml injektionsvätska, lösning. tobramycin Läs noga

Läs mer

Grundutbildning STI-smittspårning 150526 HIV. Per Hagstam Smittskydd Skåne

Grundutbildning STI-smittspårning 150526 HIV. Per Hagstam Smittskydd Skåne Grundutbildning STI-smittspårning 150526 HIV Per Hagstam Smittskydd Skåne Vad är HIV (humant immunbrist virus)? Retrovirus Lagras i kroppens arvsmassa Läker inte ut spontant Relativt låg smittsamhet Sjukdom

Läs mer

Till dig som får behandling med Zyvoxid (linezolid) M-PRO-06-ZYV-023-SGn-ELIXIR

Till dig som får behandling med Zyvoxid (linezolid) M-PRO-06-ZYV-023-SGn-ELIXIR Till dig som får behandling med Zyvoxid (linezolid) M-PRO-06-ZYV-023-SGn-ELIXIR Önskas mer info? Ring Pfizer Kunskapscentrum. Direktnummer för sjukvården: 08-550 522 00. Pfizer AB. Telefon 08-550 520 00.

Läs mer

Får du ofta fästingbett och vill delta i denna studie!?

Får du ofta fästingbett och vill delta i denna studie!? Får du ofta fästingbett och vill delta i denna studie!? Förfrågan om deltagande i studie Hur vanlig är de fästingburna smittorna Babesios och TBE hos människor i Sydsverige? Se information nedan och kontakta

Läs mer

Blodbrist. Vad beror det på? Läs mer: Sammanfattning

Blodbrist. Vad beror det på? Läs mer: Sammanfattning Blodbrist Vad beror det på? Läs mer: Sammanfattning Allmänt När man har blodbrist, så kallad anemi, har man för få röda blodkroppar eller för liten mängd hemoglobin i de röda blodkropparna. Hemoglobinet,

Läs mer

Behandling med MabCampath. En informationsbroschyr för patienter och anhöriga

Behandling med MabCampath. En informationsbroschyr för patienter och anhöriga Behandling med MabCampath En informationsbroschyr för patienter och anhöriga Innehållsförteckning Sidan Inledning 3 KRONISK LYMFATISK LEUKEMI 4 Vad är kronisk lymfatisk leukemi (KLL)? 4 BEHANDLING MED

Läs mer

XGEVA. (denosumab) PATIENTGUIDE

XGEVA. (denosumab) PATIENTGUIDE XGEVA (denosumab) PATIENTGUIDE INNEHÅLL Innehållsförteckning 2 Varför får du XGEVA 3 Innan och under behandling med XGEVA 5 Graviditet och amning 8 Biverkningar av XGEVA 8 Bra att komma ihåg 10 Ge detta

Läs mer

Bra att veta om din behandling med ORENCIA (abatacept) vid reumatoid artrit

Bra att veta om din behandling med ORENCIA (abatacept) vid reumatoid artrit Bra att veta om din behandling med ORENCIA (abatacept) vid reumatoid artrit O R E N C I A a b ata c e p t 1 2 O R E N C I A a b ata c e p t Innehåll Om Orencia 5 Din behandlingsplan 6 Biverkningar 9 Vanliga

Läs mer

1. Vad Grafalon är och vad det används för

1. Vad Grafalon är och vad det används för Bipacksedel: Information till användaren Grafalon 20 mg/ml koncentrat till infusionsvätska, lösning anti-humant T-lymfocyt immunglobulin från kanin Spara denna bipacksedel, du kan behöva läsa om den. Om

Läs mer

Lunginflammation och vaccinering

Lunginflammation och vaccinering Se till att du inte tappar andan när du verkligen behöver den! Lunginflammation och vaccinering Om lunginflammation Lunginflammation (pneumoni) innebär att de små luftfyllda blåsorna i det inre av lungorna

Läs mer

AMGEVITA (adalimumab)

AMGEVITA (adalimumab) AMGEVITA (adalimumab) Patientkort Detta kort innehåller viktig säkerhetsinformation om AMGEVITA. Du ska: Visa kortet för läkare eller övrig hälso- och sjukvårdspersonal du träffar, för att de ska få veta

Läs mer

P A T I E N T D A G B O K M P N

P A T I E N T D A G B O K M P N PATIENTDAGBOK MPN KÄNN IGEN DINA SYMTOM MPN-dagboken har tagits fram av Novartis i samarbete med Blodcancerförbundet. Syftet med dagboken är att visa vikten av att beskriva sina symtom tydligt och därigenom

Läs mer

Vad Temomedac är och vad det används för Temomedac innehåller läkemedlet temozolomid. Detta läkemedel används för behandling av tumörer.

Vad Temomedac är och vad det används för Temomedac innehåller läkemedlet temozolomid. Detta läkemedel används för behandling av tumörer. Temozolomid Vad Temomedac är och vad det används för Temomedac innehåller läkemedlet temozolomid. Detta läkemedel används för behandling av tumörer. Temomedac används för behandling särskilda former av

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL PATIENTEN. Grafalon 20 mg/ml koncentrat till infusionsvätska, lösning anti-humant T-lymfocyt immunglobulin från kanin

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL PATIENTEN. Grafalon 20 mg/ml koncentrat till infusionsvätska, lösning anti-humant T-lymfocyt immunglobulin från kanin BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL PATIENTEN Grafalon 20 mg/ml koncentrat till infusionsvätska, lösning anti-humant T-lymfocyt immunglobulin från kanin Läs noga igenom denna bipacksedel. - Spara denna information,

Läs mer

Ratiograstim (filgrastim)

Ratiograstim (filgrastim) Ratiograstim (filgrastim) Scandinavia Patientinformation om behandling med Ratiograstim för att öka mängden vita blodkroppar OBSERVERA! Det är mycket viktigt att du genast kontaktar din läkare om: Du får

Läs mer

TUBERKULOS Information till patienter och närstående

TUBERKULOS Information till patienter och närstående TUBERKULOS Information till patienter och närstående Beräknad tuberkulosincidens i världen Uppskattade TB-fall per 100 000 invånare 201-592 101-200 26-100 1-25 ingen uppskattning Denna broschyr är utarbetad

Läs mer

BEHANDLINGARNAS AVSLUTNING OCH UPPFÖLJNINGSVÅRDEN

BEHANDLINGARNAS AVSLUTNING OCH UPPFÖLJNINGSVÅRDEN BEHANDLINGARNAS AVSLUTNING OCH UPPFÖLJNINGSVÅRDEN Ungefär 150 barn insjuknar årligen i cancer i Finland. Nuförtiden blir största delen av dem friska. Hur mycket vet du om eller kommer du ihåg av din sjukdom

Läs mer

Riktlinjer för njurtransplantation

Riktlinjer för njurtransplantation Riktlinjer för njurtransplantation Mål: Alla njurtransplanterade ska ha tillgång till högspecialiserad vård så att riskerna för komplikationer och för tidig död minimeras och så att förutsättningar för

Läs mer

Behandlingsguide Information till patienten

Behandlingsguide Information till patienten Behandlingsguide Information till patienten Viktig säkerhetsinformation för att minimera risken för immunrelaterade biverkningar Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra

Läs mer

Patientinformation. Till dig som behandlas med OPDIVO (nivolumab)

Patientinformation. Till dig som behandlas med OPDIVO (nivolumab) Patientinformation Till dig som behandlas med OPDIVO (nivolumab) www.bms.se Inledning Före behandling med OPDIVO Det här är en broschyr avsedd som vägledning för dig som behandlas med OPDIVO. Här får du

Läs mer

PREP (PRE-EXPOSITIONSPROFYLAX) ETT LÄKEMEDEL I FÖREBYGGANDE SYFTE FÖR ATT MINSKA RISKEN ATT FÅ HIV.

PREP (PRE-EXPOSITIONSPROFYLAX) ETT LÄKEMEDEL I FÖREBYGGANDE SYFTE FÖR ATT MINSKA RISKEN ATT FÅ HIV. PREP (PRE-EXPOSITIONSPROFYLAX) ETT LÄKEMEDEL I FÖREBYGGANDE SYFTE FÖR ATT MINSKA RISKEN ATT FÅ HIV. Den här broschyren är framtagen till den som önskar veta mer om PrEP, funderar på att använda det eller

Läs mer

Patientinformation 1(5)

Patientinformation 1(5) 1(5) Patientinformation Du tillfrågas härmed om att delta i en studie med läkemedlen Avastin (bevacizumab) Tarceva (erlotinib) och Xeloda (capecitabine) för patienter med spridd tjock- /ändtarmscancer.

Läs mer

Patienter som får behandling som sänker antalet blodstamsceller (myeloablativ behandling) följt av benmärgstransplantation (BMT)

Patienter som får behandling som sänker antalet blodstamsceller (myeloablativ behandling) följt av benmärgstransplantation (BMT) VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Filgrastim kan användas - för att öka antalet vita blodkroppar efter behandling med kemoterapi för att hjälpa till

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Typhim Vi 25 mikrogram/0,5 ml injektionsvätska, lösning i förfylld spruta

Bipacksedel: Information till användaren. Typhim Vi 25 mikrogram/0,5 ml injektionsvätska, lösning i förfylld spruta Bipacksedel: Information till användaren Typhim Vi 25 mikrogram/0,5 ml injektionsvätska, lösning i förfylld spruta polysackaridvaccin mot tyfoidfeber Läs noga igenom denna bipacksedel innan du eller ditt

Läs mer

Lunginflammation och vaccinering

Lunginflammation och vaccinering Låt inte lunginflammation komma som en blixt från klar himmel. Lunginflammation och vaccinering Om lunginflammation Lunginflammation (pneumoni) innebär att de små luftfyllda blåsorna i det inre av lungorna

Läs mer

Din guide till. Eylea används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats grenven, dvs grenvensocklusion (BRVO)

Din guide till. Eylea används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats grenven, dvs grenvensocklusion (BRVO) Din guide till Eylea används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats grenven, dvs grenvensocklusion (BRVO) 1 Din ögonklinik är: Kontakt: Telefon: Adress: E-post: 2 Välkommen till din Eylea-guide

Läs mer

Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY

Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY VAD ÄR SYNJARDY? Din läkare har ordinerat SYNJARDY för att sänka ditt blodsocker.

Läs mer

Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Viktiga saker att komma ihåg om din GILENYA (fingolimod) behandling

Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Viktiga saker att komma ihåg om din GILENYA (fingolimod) behandling Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Viktiga saker att komma ihåg om din GILENYA (fingolimod) behandling Din läkare kommer att be dig att stanna kvar på mottagningen eller kliniken i minst

Läs mer

ABSTRAL FÖR BEHANDLING AV GENOMBROTTSSMÄRTA VID CANCER. Broschyr till patienten och dennes anhöriga LÄKEMEDEL PATIENTINFORMATION

ABSTRAL FÖR BEHANDLING AV GENOMBROTTSSMÄRTA VID CANCER. Broschyr till patienten och dennes anhöriga LÄKEMEDEL PATIENTINFORMATION ABSTRAL LÄKEMEDEL FÖR BEHANDLING AV GENOMBROTTSSMÄRTA VID CANCER PATIENTINFORMATION Broschyr till patienten och dennes anhöriga 1 INLEDNING Syftet med denna broschyr är att ge patienter och deras anhöriga

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Selexid 200 mg och 400 mg filmdragerade tabletter Pivmecillinamhydroklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

1. Vad Selexid är och vad det används för

1. Vad Selexid är och vad det används för BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Selexid 200 mg och 400 mg filmdragerade tabletter Pivmecillinamhydroklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

Till dig som behandlas med PLENADREN (hydrokortisontabletter med modifierad frisättning)

Till dig som behandlas med PLENADREN (hydrokortisontabletter med modifierad frisättning) Till dig som behandlas med PLENADREN (hydrokortisontabletter med modifierad frisättning) Information om ersättningsbehandling med hydrokortison vid binjurebarksvikt. VIKTIGT Den här guiden ersätter inte

Läs mer

Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Viktiga saker att komma ihåg om din GILENYA (fingolimod) behandling

Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Viktiga saker att komma ihåg om din GILENYA (fingolimod) behandling Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Viktiga saker att komma ihåg om din GILENYA (fingolimod) behandling Din läkare kommer att be dig att stanna kvar på mottagningen eller kliniken i minst

Läs mer

Patientinformation och behandlingsdagbok

Patientinformation och behandlingsdagbok Patientinformation och behandlingsdagbok Till dig som behandlas med (nivolumab) WWW.BMS.COM/SE Inledning Före behandling med OPDIVO Det här är en broschyr avsedd som vägledning för dig som behandlas med

Läs mer

Du ska få cytostatika

Du ska få cytostatika Du ska få cytostatika FÖRE BEHANDLINGEN Du ska få cytostatika Du ska få cytostatika. Cytostatika är medicin mot cancer. FÖRE BEHANDLINGEN När det är din tur När ditt namn ropas upp är det din tur att få

Läs mer

Autoimmuna sjukdomar är sjukdomar som uppkommer p.g.a. av att hundens egna immunförsvar ger upphov till sjukdom.

Autoimmuna sjukdomar är sjukdomar som uppkommer p.g.a. av att hundens egna immunförsvar ger upphov till sjukdom. Autoimmuna sjukdomar är sjukdomar som uppkommer p.g.a. av att hundens egna immunförsvar ger upphov till sjukdom. Kroppen bildar antikroppar mot sig själv. Kan vara antingen ANA - antinukleära antikroppar.

Läs mer

Riskhanteringsplan för kladribin (MAVENCLAD), version 1.0 Godkänt av Fimea PATIENTGUIDE

Riskhanteringsplan för kladribin (MAVENCLAD), version 1.0 Godkänt av Fimea PATIENTGUIDE MAVENCLAD PATIENTGUIDE RISKHANTERINGS SKOLNINGSMATERIAL - FI/CLA/1117/0052 Viktig information för patienter som påbörjar behandling med MAVENCLAD Innehåll Introduktion till MAVENCLAD Hur ges behandling

Läs mer

Viktiga saker att komma ihåg om din GILENYA (fingolimod) behandling

Viktiga saker att komma ihåg om din GILENYA (fingolimod) behandling Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Viktiga saker att komma ihåg om din GILENYA (fingolimod) behandling Föräldrar/vårdnadshavare Din läkare kommer att be barnet att stanna kvar på mottagningen

Läs mer

Till DIG som ska transplanteras med stamceller från donator

Till DIG som ska transplanteras med stamceller från donator Till DIG som ska transplanteras med stamceller från donator Pretransplantationsutredning Alla som ska genomgå en allogen stamcellstransplantation förbereds genom att funktion av kroppens vitala organ som

Läs mer

Anvisningar för tagning av venöst blodprov på vårdavdelning

Anvisningar för tagning av venöst blodprov på vårdavdelning Anvisningar för tagning av venöst blodprov på vårdavdelning 1. Förberedelser Laboratorieremissen sparas i adb-systemet (Multilab, Pegasos). Om remisserna inte kan sparas direkt i adb-systemet p.g.a. att

Läs mer

Viktiga saker att komma ihåg för dig som har ordinerats och tar GILENYA

Viktiga saker att komma ihåg för dig som har ordinerats och tar GILENYA Viktiga saker att komma ihåg för dig som har ordinerats och tar GILENYA Se bipacksedeln eller www.fass.se för fullständig GILENYA-information. (03/2016) Din läkare kommer att be dig att stanna kvar på

Läs mer

Till dig som behandlas med Waran WARFARINNATRIUM

Till dig som behandlas med Waran WARFARINNATRIUM Till dig som behandlas med Waran WARFARINNATRIUM 3 Innehåll Några inledande ord...3 Är du anhörig?...3 Varför behöver jag Waran?...5 Hur länge behöver jag ta Waran?...5 Hur ofta och när ska jag ta Waran?...6

Läs mer

INFORMATION OM CYTOSTATIKABEHANDLING FÖR PROSTATACANCERPATIENTER

INFORMATION OM CYTOSTATIKABEHANDLING FÖR PROSTATACANCERPATIENTER INFORMATION OM CYTOSTATIKABEHANDLING FÖR PROSTATACANCERPATIENTER FAKTA BAKOM MYTERNA OVANLIGA SJUKDOMAR I MULTIPEL SKLEROS I ONKOLOGI I IMMUNOLOGI 1 TILL LÄSAREN Prostatacancer är den vanligaste cancerformen

Läs mer

Patientens rättigheter

Patientens rättigheter Beställning av broschyren: E-post: lahettamo@yliopistopaino.fi Fax: (09) 7010 2370 Yliopistopaino, expedition, PB 26, 00014 Helsingfors universitet 2005:5swe Minimibeställning 50 ex. Social- och hälsovårdsministeriet

Läs mer

Bipacksedeln: Information till användaren. Ontbort 200 mg tabletter ibuprofen

Bipacksedeln: Information till användaren. Ontbort 200 mg tabletter ibuprofen Bipacksedeln: Information till användaren Ontbort 200 mg tabletter ibuprofen Läs bipacksedeln noggrant innan du börjar använda läkemedlet eftersom den innehåller viktig information. Använd läkemedlet exakt

Läs mer

Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Cosentyx (sekukinumab)

Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Cosentyx (sekukinumab) EMA/775515/2014 Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Cosentyx (sekukinumab) Detta är en sammanfattning av riskhanteringsplanen för Cosentyx som beskriver åtgärder som ska vidtas för att säkerställa

Läs mer

Din vägledning för. Information till patienter

Din vägledning för. Information till patienter Din vägledning för KEYTRUDA (pembrolizumab) Information till patienter Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation.

Läs mer

Tillvarataganderapport för avliden donator, RMV

Tillvarataganderapport för avliden donator, RMV Tillvarataganderapport för avliden donator, RMV I. Underlag för beslut om tillvaratagande BAKGRUND Den avlidnes identitet är styrkt av polisen. Polisdistrikt Kontaktad polis Bevittnad död Sågs senast i

Läs mer

Hälsodeklaration - för den blivande Modern

Hälsodeklaration - för den blivande Modern Hälsodeklaration - för den blivande Modern Denna Hälsodeklaration upprättas i två original varav den blivande Modern behåller originalet i informationshäftet (sidorna 13-16 i informationshäftet 40-03-01)

Läs mer

Tråkigheter i trumpeten När fel saker rör sig mellan benen. Oops! RFSL om könssjukdomar

Tråkigheter i trumpeten När fel saker rör sig mellan benen. Oops! RFSL om könssjukdomar Tråkigheter i trumpeten När fel saker rör sig mellan benen Oops! RFSL om könssjukdomar ONT I HALSEN. Du avfärdar det som en vanlig halsinfektion. Men om det känns som taggtråd i urinröret när du kissar,

Läs mer

Information om. Hulio. (adalimumab) För dig med reumatiska sjukdomar

Information om. Hulio. (adalimumab) För dig med reumatiska sjukdomar Information om Hulio (adalimumab) För dig med reumatiska sjukdomar Hulio Ett bra alternativ för behandling av reumatiska sjukdomar Hulio är ett biologiskt läkemedel som kan hjälpa till att minska symptomen

Läs mer

Patientförsäkringen i Finland. Information om patientförsäkringen på lättläst

Patientförsäkringen i Finland. Information om patientförsäkringen på lättläst Patientförsäkringen i Finland Information om patientförsäkringen på lättläst Patientförsäkring Om du får en personskada i hälsovården eller i sjukvården kan du ansöka om ersättning från patientförsäkringen.

Läs mer

Celsite implanterbara injektionsportar

Celsite implanterbara injektionsportar Celsite implanterbara injektionsportar Patientinformation gällande Celsite injektionsportar. Innehåll Innehåll Beskrivning av injektionsporten Celsite Inledning Ordlista CELSITE injektionsport - Därför

Läs mer

Mina mediciner. Personerna på bilden har inget samband med texten i broschyren.

Mina mediciner. Personerna på bilden har inget samband med texten i broschyren. Mina mediciner Personerna på bilden har inget samband med texten i broschyren. Mina mediciner Namn på medicinen Morgon Kväll Övrigt (utseende, med/utan mat etc) Egna anteckningar: Mina kontakter på sjukhuset:

Läs mer