Fel och dröjsmål en sammanfattning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fel och dröjsmål en sammanfattning"

Transkript

1 Fel och dröjsmål en sammanfattning Fel i vara En vara är felaktig utifrån konsumentköplagen om den inte överensstämmer med vad konsumenten och näringsidkaren kommit överens om i fråga om varans art, mängd, kvalitet och förpackning. En vara med vissa brister, till exempel ett visningsexemplar med repor, är alltså inte felaktig i lagens mening om det är något som konsumenten och näringsidkaren kommit överens om. Men Aisha som beställt en tresitssoffa, och istället får en tvåsitssoffa levererad ja, hon har fått en felaktig vara. Saknar anvisningar En vara är felaktig om den inte levereras med nödvändiga anvisningar om installation, montering, användning, förvaring och skötsel. Bruksanvisningen ska i normala fall vara på svenska. Om Bosse har köpt en kamera som fungerar som den ska, men saknar bruksanvisning vilket innebär att han inte använda den, då är varan felaktig. Uppfyller inte särskilda ändamål En vara är felaktig om den inte är lämpad för det särskilda ändamål som konsumenten tänkt använda den till, och näringsidkaren borde ha förstått det. Bosse har talat om för expediten att han vill ha en kamera som man kan dyka med. Expediten pekar ut en kamera och säger att den är perfekt för ändamålet. Men när Bosse under nästa dykresa använder kameran visar det sig att den tar in vatten och slutar fungera. Eftersom Bosse framförde sitt önskemål om att kunna använda kameran under vatten var det fel av näringsidkaren att sälja kameran som inte var vattentät. Kameran är alltså felaktig. En vara ska vara lämpad för sitt ändamål, så länge en konsument och näringsidkare inte kommer överens om annat. Varan är alltså felaktig om den avviker på ett sätt som konsumenten rimligtvis inte hade kunnat förutsätta. Ett regnplagg ska exempelvis stå emot regn.

2 Stämmer inte överens med beskrivning Varan är felaktig om varan inte stämmer överens med den beskrivning som säljaren lämnat, eller inte har de egenskaper som säljaren hänvisat till genom att visa upp ett prov eller en modell. Låt säga att Aisha till slut får sin tresitssoffa, men soffan som levereras är lite annorlunda mot vad hon beställde. Aisha ringer säljaren och frågar vad som står på? Säljaren förklarar att den soffa Aisha hade tittat på i affären var fjolårets modell, och den som nu levererats var det senaste årets modell. Även om den levererade soffan fungerar som den ska så avviker den från den soffa som användes som modell i affären. Därmed är soffan felaktig. Stämmer inte överens med marknadsföringen Varan är felaktig om den inte överensstämmer med uppgifter om varan som har lämnats vid marknadsföring av den. När Bosse botaniserar bland kameror i butiken ser han en reklamskylt. Skylten visar en crossförare med en kamera fastmonterad på sin hjälm. Även om Bosse och expediten inte pratar om kameran som en actionkamera så kan Bosse invända att den är felaktig om den går sönder när han använder kameran på samma sätt som på skylten. Felaktigt förpackad Varan är felaktig om den inte är förpackad på vanligt eller försvarligt sätt för att skydda den. Bosses kamera bör vara förpackad i en kartong som gör att den är tillräckligt skyddad för transporten hem till bostaden. Saknar information om egenskaper Varan är felaktig om säljaren inte har berättat för konsumenten om varans egenskaper eller användning. Det är sådan information som säljaren haft, eller borde ha haft, och som konsumenten rimligtvis borde blivit informerad om eftersom det hade påverkat köpet. Ett exempel på sådan information kan vara Charlies nya torktumlare, som inte får placeras ovanpå en tvättmaskin. Det måste Charlie få veta innan köpet av torktumlaren. Felaktig installation En installation som hör ihop med ett varuköp och som orsakar ett fel kan göra att varan är felaktig. Då räknas varan som felaktig, även om det inte var fel på den från början. Låt säga att Charlie får hjälp att installera den nya torktumlaren av säljaren, men installationen orsakar ett fel. Då räknas torktumlaren som felaktig även om det egentligen inte var fel på den från början.

3 Befintligt skick En vara som säljs i så kallat befintligt skick kan också vara felaktig om den är i sämre skick än vad konsumenten rimligtvis hade kunnat förvänta sig. Farlig En vara som är farlig ur hälso- och säkerhetssynpunkt är en felaktig vara. Bevisbörda Det är viktigt att komma ihåg att det är konsumenten som har bevisbördan för att varan är felaktig. Det innebär att konsumenten ska kunna visa att varan inte överensstämmer med vad som har avtalats eller på något annat sätt är felaktig. Rättigheter vid fel i vara Upptäcker man som konsument ett fel på en vara innan den är betald har man möjlighet att hålla inne med så stor del av betalningen som ger säkerhet för kravet på grund av att varan är felaktig. Om en vara är felaktig har konsumenten i första hand rätt till avhjälpande, det vill säga reparation eller omleverans. Företaget har normalt rätt att välja om de vill reparera eller omleverera varan, så länge det inte innebär en kostnad eller väsentlig olägenhet för konsumenten. Avhjälpande Avhjälpande ska ske inom skälig tid och utan kostnad för konsumenten. Vad som är skälig tid avgörs utifrån hur viktigt det är för konsumenten att få en felfri vara, och utifrån företagets möjlighet att åtgärda felet. Om reservdelar måste beställas från utlandet är det rimligt att reparationen tar längre tid än om samtliga delar finns tillgängliga. Om en konsument måste vänta längre än en vecka kan man i normalfallet kräva en lånevara av företaget. Prisavdrag och hävning Om avhjälpande eller omleverans inte kan göras inom skälig tid eller om felet är väsentligt har konsumenten rätt till prisavdrag eller att häva köpet. Om näringsidkaren genomfört två avhjälpningsförsök, men samma fel kvarstår, har konsumenten rätt till prisavdrag eller om felet är väsentligt häva köpet. Om det rör sig om olika fel kan näringsidkaren få ytterligare några avhjälpningsförsök innan det blir aktuellt med hävning. Om köpet hävs ska konsumenten få tillbaka vad den har betalat inklusive ränta, mot att varan lämnas tillbaka så snart som möjligt.

4 Näringsidkaren har rätt att ta betalt för den tid som varan har varit till nytta för dig, ett så kallat nyttoavdrag. Skadestånd Som konsument har man rätt till ersättning för den ekonomiska skada som man har drabbats av på grund av felet, till exempel vissa utlägg eller inkomstförlust. Man ska kunna visa vilken ekonomisk skada man har drabbats av. Det är därför bra att spara kvitton på eventuella utlägg. Utlägg som man som konsument kan få ersättning för är exempelvis bärgning av bil, telefon, porto, bensinkostnad eller bussbiljett. Näringsidkarens skyldighet att betala ersättning omfattar även ersättning för följdskador på annan egendom som tillhör konsumenten eller någon medlem i hens hushåll. Här måste konsumenten kunna visa på ett orsakssamband mellan det ursprungliga felet och följdskadorna. Ett exempel på detta kan vara att konsumenten visar att ett trasigt kylskåp lett till förstörda matvaror. Konsumenten får heller inte ha förvärrat följdskadorna, exempelvis genom att låta det trasiga kylskåpet stå och läcka under en längre tid, så att det dessutom blir skador på golvet. Konsumenten måste, när det är möjligt, hålla nere sin förlust och begränsa de kostnader som uppstår i samband med en felaktig vara. Man får heller inte förvärra ett fel på varan genom att fortsätta använda den. Fortsätter man att använda en bil trots ett oljeläckage, och det resulterar i ett motorhaveri, kan konsumenten inte räkna med att få hela reparationskostnaden ersatt. Täckningsköp I vissa fall kan man som konsument även ha rätt till ersättning för prisskillnad om man efter att köpet har hävts gör ett köp av en likadan vara från en annan näringsidkare till ett högre pris. Det kallas för ett täckningsköp. Dröjsmål och rättigheter Med dröjsmål menas att konsumenten inte får sin vara inom avtalad tid. Fullgörande Om näringsidkaren är i dröjsmål har konsumenten till att börja med rätt att kräva att köpet fullgörs och att näringsidkaren levererar varan.

5 Hålla inne betalningen Konsumenten har även rätt att hålla inne med hela eller delar av betalningen, till dess att varan är levererad. Konsumenten får hålla inne så stor del av beloppet som krävs för att säkerställa kravet på leverans. Hävning Om näringsidkarens dröjsmål är väsentligt har konsumenten rätt att häva köpet. Detsamma gäller om konsumenten vid köpet har meddelat att leverans en viss dag är avgörande för köpet, till exempel vid köp av en bröllopsklänning. Om klänningen levereras efter bröllopet har konsumenten rätt att häva köpet. Skadestånd Om en konsument förlorat pengar på grund av en sen leverans kan man ha rätt till skadestånd från säljaren.

Inledning. Köplagen. Konsumentköplagen. lös egendom Dispositiv (3 ) köp av lösa saker som näringsidkare säljer till konsument (1 )

Inledning. Köplagen. Konsumentköplagen. lös egendom Dispositiv (3 ) köp av lösa saker som näringsidkare säljer till konsument (1 ) 2013-09-23 1 Inledning Köplagen lös egendom Dispositiv (3 ) Konsumentköplagen köp av lösa saker som näringsidkare säljer till konsument (1 ) Definition näringsidkare Definition konsument Tvingande mellan

Läs mer

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare När du som konsument köper en bil från en bilhandlare Denna information innehåller de viktigaste regler som gäller för dig som konsument när du köper en bil från en bilhandlare. Den lag som reglerar köpet

Läs mer

Konsumentköplag (1990:932)

Konsumentköplag (1990:932) Konsumentköplag (1990:932) Inledande bestämmelser Tillämpningsområde 1 Denna lag gäller köp av lösa saker som en näringsidkare säljer till en konsument. Lagen gäller även i fall då säljaren inte är en

Läs mer

BESTÄLLNINGSVILLKOR. 1. Om Holmgrens

BESTÄLLNINGSVILLKOR. 1. Om Holmgrens BESTÄLLNINGSVILLKOR 1. Om Holmgrens Vid beställning med leverans till och uthämtning vid uthämtningsställen med adress Femvägsskälet 1, Femvägsskälet 4, Tagenevägen 30, Aröds industriväg 2, Norra Långebergsgatan

Läs mer

KONSUMENTKÖPLAGEN. Daniel Nordström

KONSUMENTKÖPLAGEN. Daniel Nordström KONSUMENTKÖPLAGEN Daniel Nordström PRESENTATIONENS INNEHÅLL Juridiska begrepp Konsumentköplagen Felaktig vara Rättelse av fel Distans- och hemförsäljningslagen Konsumenttjänstlagen Oskäliga avtalsvillkor

Läs mer

Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och

Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Konsument verket KO PROTOKOLL Dnr Datum 2012/1044 2013-12-12 Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Elektronikbranschen Konsumentverket och Elektronikbranschen har träffat en överenskommelse

Läs mer

Konsument verket KO /(' / PROTOKOLL 2012-12-07 2011/103. Konsumentverket och Sweboat - Båtbranschens Riksförbund har träffat följande överenskommelse:

Konsument verket KO /(' / PROTOKOLL 2012-12-07 2011/103. Konsumentverket och Sweboat - Båtbranschens Riksförbund har träffat följande överenskommelse: Konsument verket KO PROTOKOLL Datum Dnr 2012-12-07 2011/103 5 Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Sweboat Båtbranschens Riksförbund angående överenskommelsen 2012/15 angående

Läs mer

ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR HUSVAGN OCH HUSBIL 2011 (konsument)

ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR HUSVAGN OCH HUSBIL 2011 (konsument) Bilaga 1 ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR HUSVAGN OCH HUSBIL 2011 (konsument) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Husvagnsbranschens Riksförbund efter överenskommelse med Konsumentverket 1. Giltighet För

Läs mer

AVTALS & KÖPRÄTT. Daniel Nordström

AVTALS & KÖPRÄTT. Daniel Nordström AVTALS & KÖPRÄTT Daniel Nordström PRESENTATIONENS INNEHÅLL Juridiska begrepp Avtalslagen Avtalsförfarande Fullmakt Ogiltigt avtal Juridiska dokument i privatjuridik Kompletterande lagstiftning Köplagen

Läs mer

SFS 1990:932 Lagen ger dig ett skydd när du som konsument köper en vara av en näringsidkare

SFS 1990:932 Lagen ger dig ett skydd när du som konsument köper en vara av en näringsidkare Konsumentköplagen SFS 1990:932 Lagen ger dig ett skydd när du som konsument köper en vara av en näringsidkare Reviderad april 2005 Konsumentköplagen ger dig ett skydd när du som konsument köper en vara

Läs mer

Konsumentköplagen SFS 1990:932. Lagen ger dig ett skydd när du som konsument köper en vara av en näringsidkare.

Konsumentköplagen SFS 1990:932. Lagen ger dig ett skydd när du som konsument köper en vara av en näringsidkare. Konsumentköplagen SFS 1990:932 Lagen ger dig ett skydd när du som konsument köper en vara av en näringsidkare. Reviderad april 2007 Konsumentköplagen ger dig ett skydd när du som konsument köper en vara

Läs mer

Avtal och rättskällor. Rättskällor Vad säger lagen? Domstolar

Avtal och rättskällor. Rättskällor Vad säger lagen? Domstolar 2011-05-18 och rättskällor Rättskällor Vad säger lagen? Författning Lag Förordning Föreskrift Förarbeten Statens offentliga utredningar Propositioner EG rätt Fördrag, beslut, förordning, direktiv Rättspraxis

Läs mer

Reviderad maj Konsumentköplagen SFS 1990:932. Lagen ger dig ett skydd när du som konsument köper en vara av en näringsidkare.

Reviderad maj Konsumentköplagen SFS 1990:932. Lagen ger dig ett skydd när du som konsument köper en vara av en näringsidkare. Reviderad maj 2016 Konsumentköplagen SFS 1990:932 Lagen ger dig ett skydd när du som konsument köper en vara av en näringsidkare. Konsumentköplagen SFS 1990:932 Konsumentköplagen ger dig ett skydd när

Läs mer

KONSUMENTVÄGLEDNING. Konsumentvägledning finns i de flesta kommuner och vägledningen är gratis.

KONSUMENTVÄGLEDNING. Konsumentvägledning finns i de flesta kommuner och vägledningen är gratis. KONSUMENTVÄGLEDNING Konsumentvägledaren hjälper till med information om bl.a. konsumenträtt och vänder sig till både konsument och näringsidkare i Ger råd och tips om tester innan köp. om du har hamnat

Läs mer

JOHNNY HERRE UNDER MEDVERKAN AV JAN RAMBERG. Konsumentköplagen. En kommentar ANDRA UPPLAGAN NORSTEDTS JURIDIK AB

JOHNNY HERRE UNDER MEDVERKAN AV JAN RAMBERG. Konsumentköplagen. En kommentar ANDRA UPPLAGAN NORSTEDTS JURIDIK AB JOHNNY HERRE UNDER MEDVERKAN AV JAN RAMBERG Konsumentköplagen En kommentar ANDRA UPPLAGAN NORSTEDTS JURIDIK AB Översiktligt innehäll Förord 5 Förkortningar 27 Dell Inledning 31 1. Kommentarens uppläggning

Läs mer

1 Uppgifter i reklam är i allmänhet inte bindande för annonsören. Priset bestäms först när kunden och säljaren möts och ingår avtal. Du kan därför inte kräva att få köpa en vara eller tjänst, till det

Läs mer

MRFs REPARATIONSVILLKOR

MRFs REPARATIONSVILLKOR MRFs REPARATIONSVILLKOR 1. Definitioner A. Med konsument menas i dessa bestämmelser en fysisk person som beställer en tjänst för ändamål som huvudsakligen faller utanför näringsverksamhet. För konsumenter

Läs mer

LEVERANSVILLKOR LANTBRUK 16

LEVERANSVILLKOR LANTBRUK 16 LEVERANSVILLKOR LANTBRUK 16 Det finstilta på vanlig svenska Leveransvillkoren Lantbruk 16 är utarbetade och framtagna av Maskin- Leverantörerna (ML) och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) tillsammans. Vi

Läs mer

Konsumentverket och Sweboat- Båtbranschens Riksförbund har träffat följande överenskommelse:

Konsumentverket och Sweboat- Båtbranschens Riksförbund har träffat följande överenskommelse: Konsument verket KO PROTOKOLL Datum Dn r 2012-12-07 2011/103 : 3 80 Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Sweboat - Båtbranschens Riksförbund angående överenskommelsen 2012/16 om

Läs mer

Köprätt 1. Avtalstyper

Köprätt 1. Avtalstyper Avtalstyper Köprätt 1 Mycket stor variation Grundläggande avtalsrättsliga regler och avtalstypens särreglering Särregleringen syftar vanligtvis att skydda en svagare part Köp (byte) a) dispositiv, vanliga

Läs mer

4 Lagen gäller inte i fall då konsumentköplagen (1990:932) är tillämplig.

4 Lagen gäller inte i fall då konsumentköplagen (1990:932) är tillämplig. Köplagen (1990:931) Inledande bestämmelser Tillämpningsområde 1 Denna lag gäller köp av lös egendom. Lagen gäller i tillämpliga delar även byte av lös egendom. Lagen gäller inte överlåtelse av tomträtt.

Läs mer

Reparationsvillkor. 1. Definitioner

Reparationsvillkor. 1. Definitioner Reparationsvillkor 1. Definitioner A. Med konsument menas i dessa bestämmelser en fysisk person som beställer en tjänst för ändamål som huvudsakligen faller utanför näringsverksamhet. Konsumenter omfattas

Läs mer

De varor och tjänster vi behöver betalar vi med våra tillgångar, pengar.

De varor och tjänster vi behöver betalar vi med våra tillgångar, pengar. Konsumentkunskap Ordet konsumtion betyder förbrukning. Alla vi som använder saker och tjänster är konsumenter för vi förbrukar. De varor och tjänster vi behöver betalar vi med våra tillgångar, pengar.

Läs mer

Webbutik vad gäller? Niclas Ernebratt, Konsumentverket.

Webbutik vad gäller? Niclas Ernebratt, Konsumentverket. Webbutik vad gäller? Niclas Ernebratt, Konsumentverket niclas.ernebratt@konsumentverket.se Föreläsningens innehåll Information - Vilken information krävs? - Konsekvenser vid utebliven information Ångerrätt

Läs mer

RÄTTS-KUNSKAP KAPITEL 9. KONSUMENTskydd

RÄTTS-KUNSKAP KAPITEL 9. KONSUMENTskydd RÄTTS-KUNSKAP KAPITEL 9 KONSUMENTskydd Konsumentköplagen Gäller för köp av varor ( lösa saker ): Ansvar för varan Fel på varan Reklamera felet Garanti Rättsligt fel Rättelse av fel Ångra ett köp Dröjsmål

Läs mer

1.1 Köprätten och dess systematiska hemvist 25

1.1 Köprätten och dess systematiska hemvist 25 Innehåll FÖRKORTNINGAR 19 FÖRORD 23 1 KÖPRÄTTEN 25 1.1 Köprätten och dess systematiska hemvist 25 1.2 Lagstiftningen inom köprätten 29 1.2.1 Allmänt 29 1.2.2 1990 års köplag 30 1.2.3 Nyare kontraktsrättslig

Läs mer

Däckverkstadens Reparationsvillkor

Däckverkstadens Reparationsvillkor Däckverkstadens Reparationsvillkor Avtal mellan Däckspecialisternas Riksförbund och Konsumentverket gällande från och med 1 januari 1998 med ändringar den 1 januari 2003 2. Däckverkstadens reparationsvillkor

Läs mer

Juridik, grundkurs OH nr 1. Svenska Kennelklubbens organisation

Juridik, grundkurs OH nr 1. Svenska Kennelklubbens organisation OH nr 1 Svenska Kennelklubbens organisation Svenska Kennelklubben sep 2009 OH nr 3 a 1. KVALITET OCH EGENSKAPER Om inte annat särskilt angetts i detta avtal gäller följande. Köpet avser en hund av angiven

Läs mer

Våra tjänster. lrfkonsult.se. Ekonomi Juridik Affärsrådgivning Fastighetsförmedling. Ekonomi Juridik Affärsrådgivning Fastighetsförmedling

Våra tjänster. lrfkonsult.se. Ekonomi Juridik Affärsrådgivning Fastighetsförmedling. Ekonomi Juridik Affärsrådgivning Fastighetsförmedling Våra tjänster Ekonomi Juridik Affärsrådgivning Fastighetsförmedling 1 KÖPA OCH SÄLJA HÄST Vad kan regleras med avtal? 3 mars 2014 LRF KONSULT Vad säger lagen? KÖPLAGEN - Näringsidkare (s) Näringsidkare

Läs mer

Vad händer om man inte avtalar? Advokat, jur. dr Jon Kihlman Stockholm den 9 november 2010

Vad händer om man inte avtalar? Advokat, jur. dr Jon Kihlman Stockholm den 9 november 2010 Vad händer om man inte avtalar? Advokat, jur. dr Jon Kihlman Stockholm den 9 november 2010 www.avtalsrätt.com Agenda 1. Vem drabbas av en transportskada? 2. Hur avgör man om avtalsobjektet är felaktigt?

Läs mer

PoG Woody Bygghandel AB (PoG:s) ALLMÄNNA SÄLJ- OCH LEVERANSVILLKOR FÖR LEVERANSER AV BYGGMATERIAL M M TILL KONSUMENT

PoG Woody Bygghandel AB (PoG:s) ALLMÄNNA SÄLJ- OCH LEVERANSVILLKOR FÖR LEVERANSER AV BYGGMATERIAL M M TILL KONSUMENT PoG Woody Bygghandel AB (PoG:s) ALLMÄNNA SÄLJ- OCH LEVERANSVILLKOR FÖR LEVERANSER AV BYGGMATERIAL M M TILL KONSUMENT 2013-01-01 Om inget annat följer av tvingande lag tillämpas följande avtalsvillkor vid

Läs mer

Köparens checklista vid köpeavtal

Köparens checklista vid köpeavtal Köparens checklista vid köpeavtal Postat av: Andreas Hagen, 2014-09-12 Nedan följer ett antal punkter som köparen bör tänka på i samband med genomgång eller upprättande av avtal om köp av lös egendom (vara).

Läs mer

Innehållsförteckning. *OBS! För utbildning gäller särskilda villkor. Rev. 2013-08-16

Innehållsförteckning. *OBS! För utbildning gäller särskilda villkor. Rev. 2013-08-16 Innehållsförteckning 1. Köp- och leveransvillkor 1.1 Faktura 1.2 Leverans- och fraktvillkor 1.3 Reklamation 1.4 Öppet köp och ångerrätt 1.5 Utbildning * 1.6 PuL - Personuppgiftslagen *OBS! För utbildning

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR KÖP AV LADDBOX FÖR ELDRIVNA FORDON I ENFAMILJSBOSTAD

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR KÖP AV LADDBOX FÖR ELDRIVNA FORDON I ENFAMILJSBOSTAD ALLMÄNNA VILLKOR FÖR KÖP AV LADDBOX FÖR ELDRIVNA FORDON I ENFAMILJSBOSTAD 1 INLEDANDE BESTÄMMELSER 1.1 Dessa avtalsvillkor avser köp av Laddboxar för eldrivna fordon från Fortum Markets AB, org. nr 556549

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR 1. Inledning Dessa villkor är tillämpliga i förhållandet mellan Ikaros och dess kunder genom direkt referens till avtalsvillkoren i parternas individuella avtal eller avtalshandlingar.

Läs mer

Revidering av branschöverenskommelse sker bland annat med anledning av medförda ändringar i konsumentköplagen (1990:932).

Revidering av branschöverenskommelse sker bland annat med anledning av medförda ändringar i konsumentköplagen (1990:932). Konsument verket KO Datum 2014-02^26 Dnr 2014/870 KONSUMENTVERKET KONSUMENTOMBUDSMANNEN INK. 20H -in- 2 Q Dnr 9åäl!m """"^"""""" '" lll.h...,,,, Ordn.nr... 10 Protokoll fört efter förhandlingar mellan

Läs mer

Nybilsgaranti Volkswagen Personbilar

Nybilsgaranti Volkswagen Personbilar Nybilsgaranti Volkswagen Personbilar Nybilsgaranti I enlighet med -Nybilsgaranti 05 1. Tillämplighet och giltighetstid I samband med köpet lämnas Nybilsgarantin av det företag som sålt bilen (säljaren)

Läs mer

TILLFÄLLE 5 - KÖPRÄTT. Jur. dr Jessica Östberg Stockholm Centre for Commercial Law, SCCL

TILLFÄLLE 5 - KÖPRÄTT. Jur. dr Jessica Östberg Stockholm Centre for Commercial Law, SCCL TILLFÄLLE 5 - KÖPRÄTT Jur. dr Jessica Östberg Stockholm Centre for Commercial Law, SCCL Lagreglering 1. KöpL 1990 2. KköpL 1990 3. CISG 1980 (Internationella köplagen 1987) Gäller vid köp mellan två näringsidkare

Läs mer

När du har köpt en produkt som har brister

När du har köpt en produkt som har brister När du har köpt en produkt som har brister Innehåll Samarbete är nödvändigt när brister upptäckts 5 Du som upptäcker en brist ska alltid kontakta säljaren 5 Säljaren är skyldig att åtgärda de brister som

Läs mer

.. Kopvillkor. Allmänt

.. Kopvillkor. Allmänt .. Kopvillkor Allmänt Privatperson För dig som är privatperson, gäller Distansavtalslagen om din beställning är genomförd på distans (se nedan angående ångerrätt) samt Konsumentköplagen, som har strikta

Läs mer

2012/91. Efter uppdragets färdigställande

2012/91. Efter uppdragets färdigställande Allmänna villkor för reparation och däckförvaring 2013 Villkor i enlighet med överenskommelsen 2012/18 mellan Konsumentverket och Däckspecialisternas Riksförbund 1. Definitioner A. Med konsument menas

Läs mer

Exempel MFL. Marknadsföringslagen. Läs 10.

Exempel MFL. Marknadsföringslagen. Läs 10. K14 Konsumentlagar Konsumentköplagen Konsumen3jänstlagen Distansavtalslagen Men vi tar först upp Marknadsföringslagen Avtalslagen Som inte är konsumentlagar Marknadsföringslagen MFL styr hur näringsidkare

Läs mer

Nybilsgaranti I enlighet med Nybilsgaranti 05

Nybilsgaranti I enlighet med Nybilsgaranti 05 Nybilsgaranti Nybilsgaranti I enlighet med Nybilsgaranti 05 1. Tillämplighet och giltighetstid I samband med köpet lämnas Nybilsgarantin av det företag som sålt bilen (säljaren) till köparen. Garantin

Läs mer

Har du varit i kontakt med kommunal konsumentvägledning?

Har du varit i kontakt med kommunal konsumentvägledning? Anmälare Förnamn Allmänna reklamationsnämnden Box 174 101 23 Stockholm E-post: arn@arn.se www.arn.se Efternamn Anmälan - reparation 1 (11) c/o Postadress (Adress i utlandet skrivs i sin helhet i denna

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR KÖP OCH INSTALLATION AV LADDBOX FÖR ELDRIVNA FORDON I ENFAMILJSBOSTAD

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR KÖP OCH INSTALLATION AV LADDBOX FÖR ELDRIVNA FORDON I ENFAMILJSBOSTAD ALLMÄNNA VILLKOR FÖR KÖP OCH INSTALLATION AV LADDBOX FÖR ELDRIVNA FORDON I ENFAMILJSBOSTAD 1 INLEDANDE BESTÄMMELSER 1.1 Dessa avtalsvillkor avser köp och installation av Laddboxar för eldrivna fordon från

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 5 april 2016 T 2963-14 KLAGANDE BO Ombud: Advokat ML MOTPART Stockholms Kök- & Byggkonsult AB, 556717-7976 Väsbygatan 5 E 733 38 Sala Ombud:

Läs mer

Jan Ramberg Johnny Herre. Allmän köprätt. Femte upplagan NORSTEDTS JURIDIK

Jan Ramberg Johnny Herre. Allmän köprätt. Femte upplagan NORSTEDTS JURIDIK Jan Ramberg Johnny Herre Allmän köprätt Femte upplagan NORSTEDTS JURIDIK Innehåll 1. Introduktion till köprätten 15 1.1 Inledning 15 1.2 Köpet som avtalstyp 19 1.3 Köpet som del av obligationsrätten 20

Läs mer

Har du varit i kontakt med kommunal konsumentvägledning?

Har du varit i kontakt med kommunal konsumentvägledning? Anmälare Förnamn Allmänna reklamationsnämnden Box 174 101 23 Stockholm E-post: arn@arn.se www.arn.se Efternamn Anmälan - köp av 1 (10) c/o Postadress (Adress i utlandet skrivs i sin helhet i denna ruta)

Läs mer

Köp och försäljning av häst och levande djur i konsumentköplagen (KkL)

Köp och försäljning av häst och levande djur i konsumentköplagen (KkL) Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2483 av Mats Green och Cecilia Widegren (båda M) Köp och försäljning av häst och levande djur i konsumentköplagen (KkL) Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen

Läs mer

Rätt försäkring för tv:n

Rätt försäkring för tv:n RAPPORT 23 december 2008 FI DNR 08-10495-000 KOV DNR 2008/1179 2008:21 Rätt försäkring för tv:n EN GRANSKNING AV ELEKTRONIKBRANSCHENS PRODUKTFÖRSÄKRINGAR OCH KONSUMENTVERKET Sammanfattning Konsumenter

Läs mer

RETURPOLICY OCH LAGFÄST GARANTI

RETURPOLICY OCH LAGFÄST GARANTI RETURPOLICY OCH LAGFÄST GARANTI 1.1 Kunden har rätt att häva köpeavtalet utan någon anledning, utan några påföljder och utan att behöva lämna någon förklaring inom 14 (fjorton) dagar från dagen för leverans

Läs mer

2013-11-21. Fel i fastighet

2013-11-21. Fel i fastighet Fel i fastighet 1 2 Felsystemet i JB Köpets konstruktion (två köpehandlingar) Feltidpunkten vid köpet Försämringar mellan avtal och tillträde 4 kap 11-12 JB Säljaren har vårdplikt till överlämnandet 4

Läs mer

Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Elektriska hushållsapparatleverantörer

Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Elektriska hushållsapparatleverantörer Konsument verket KO PROTOKOLL Dnr Datum 2012/273 2012-12-17 Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Elektriska hushållsapparatleverantörer Konsumentverket och Elektriska hushållsapparatleverantörer

Läs mer

2. Bilaga Allmänna villkor

2. Bilaga Allmänna villkor 2. Bilaga Allmänna villkor 2.1 Allmänna villkor Belysningsarmaturer 2.1.1 Bakgrund och syfte Dessa Allmänna villkor gäller för Avrop från Ramavtalet Belysningsarmaturer med dnr 96-89-2013. Leverans av

Läs mer

ELISABETH LEHRBERG under medverkan av Bert Lehrberg ELEKTRONISK FULLGÖRELSE JBÄ

ELISABETH LEHRBERG under medverkan av Bert Lehrberg ELEKTRONISK FULLGÖRELSE JBÄ ELISABETH LEHRBERG under medverkan av Bert Lehrberg ELEKTRONISK FULLGÖRELSE JBÄ Innehåll FÖRORD 13 FÖRKORTNINGAR 15 1 FRÅGESTÄLLNINGAR OCH UTGÅNGSPUNKTER 19 1.1 Elektronisk handel och elektronisk fullgörelse

Läs mer

Juridik, grundkurs OH nr 1. Svenska Kennelklubbens organisation

Juridik, grundkurs OH nr 1. Svenska Kennelklubbens organisation OH nr 1 Svenska Kennelklubbens organisation Svenska Kennelklubben, 163 85 Spånga Besöksadress: Rinkebysvängen 70 Telefon: 08-795 30 00 Webbplats: www.skk.se Köpeavtal för hund sid 1 (2) A SKK J5 12 000

Läs mer

Har du varit i kontakt med kommunal konsumentvägledning?

Har du varit i kontakt med kommunal konsumentvägledning? Anmälare Förnamn Allmänna reklamationsnämnden Box 174 101 23 Stockholm E-post: arn@arn.se www.arn.se Efternamn Anmälan - köp av 1 (7) c/o Epost Kön Kvinna Ålder Man Annan Har du varit i kontakt med kommunal

Läs mer

Verktygslåda U HANDBOK -- RESERVDELSLISTA. Modell ; passar nedanstående Hi-boy-sprutor: Rev. A. Montering

Verktygslåda U HANDBOK -- RESERVDELSLISTA. Modell ; passar nedanstående Hi-boy-sprutor: Rev. A. Montering HANDBOK -- RESERVDELSLISTA ANVISNINGAR Handboken innehåller viktig information och säkerhetsföreskrifter. LÄS OCH BEHÅLL SOM REFERENS. Ditt bästa val när kvalitet får avgöra.z 308--817U Rev. A Verktygslåda

Läs mer

Kraftringens allmänna försäljningsvillkor för Laddutrustning Konsument

Kraftringens allmänna försäljningsvillkor för Laddutrustning Konsument Kraftringens allmänna försäljningsvillkor för Laddutrustning Konsument Giltiga från och med [2018-09-01] 1 Tillämpning 1.1 Dessa allmänna avtalsvillkor ( Allmänna Villkor ) gäller när Kraftringen Energi

Läs mer

AVSNITT 2. Avtal. Avtal. Koll på cashen 1

AVSNITT 2. Avtal. Avtal. Koll på cashen 1 AVSNITT 2 Koll på cashen 1 Ordlista 24-månadersavtal ett avtal där du binder dig att betala en viss kostnad i 24 månader, för till exempel en mobiltelefon. Abonnemang ett löpande avtal som ger dig tillgång

Läs mer

Dessa villkor ("Avtalsvillkoren") gäller för köp hos Lunds universitet, Media-Tryck.

Dessa villkor (Avtalsvillkoren) gäller för köp hos Lunds universitet, Media-Tryck. Avtalsvillkor Dessa villkor ("Avtalsvillkoren") gäller för köp hos Lunds universitet, Media-Tryck. Allmänt Media-Tryck säljer böcker i olika format via Internet till dess kunder ("Kund") i Sverige och

Läs mer

Promemoria. April Anna-Karin Strömqvist

Promemoria. April Anna-Karin Strömqvist Promemoria Anna-Karin Strömqvist Anna-karin.stromqvist@svenskhandel.se 070-347 25 99 April 2016 Svensk Handels kommentarer till förslaget till direktiv om digitalt innehåll (Directive of the European parliament

Läs mer

JUHTA - Delegationen för informationsförvaltningen inom den offentliga förvaltningen

JUHTA - Delegationen för informationsförvaltningen inom den offentliga förvaltningen JHS 166 Allmänna avtalsvillkor för IT-upphandlingar inom den offentliga förvaltningen Bilaga 7. Specialvillkor för maskinvaruupphandlingar (JIT 2015 Maskinvara) Version: 2.0 Publicerad: 22.9.2015 Giltighetstid:

Läs mer

1.7 Resenärer som inte utnyttjar bokad charter eller infinner sig för sent vid avtalad tid, förlorar rätten till paketresans alla delar.

1.7 Resenärer som inte utnyttjar bokad charter eller infinner sig för sent vid avtalad tid, förlorar rätten till paketresans alla delar. 1. Charterkontrakt Huvudresenär är den person som bokar charterevenemanget och därmed ingår avtal med TeamSailing Nyström AB. Alla ändringar samt ev. avbeställning måste ske av huvudresenären. Medresenärer

Läs mer

Vi förbehåller oss rätten att när som helst ändra dessa allmänna villkor. Avtal som redan har ingåtts påverkas inte av en eventuell ändringar.

Vi förbehåller oss rätten att när som helst ändra dessa allmänna villkor. Avtal som redan har ingåtts påverkas inte av en eventuell ändringar. Allmänna villkor 1. Tillämpningsområde Dessa allmänna villkor gäller för alla avtal som ingås med oss (pinkorblue.se) med anledning av vårt utbud på vår webbshop-sida www.pinkorblue.se (nedan även kallad

Läs mer

Glöm inte att alltid motivera era svar och ange tillämplig rättskälla ( mm)

Glöm inte att alltid motivera era svar och ange tillämplig rättskälla ( mm) Glöm inte att alltid motivera era svar och ange tillämplig rättskälla ( mm) Uppgift 1 (4p) (1 poäng vardera) 1. Sympatiåtgärd (inom arbetsrätten) 2. Ideell skada 3. Denuntiation 4. Omleverans (inom köprätten)

Läs mer

Konsument Göteborg. Konsumenträtt. Yashin Hajee. Konsumentsverige Kommunal verksamhet. Statlig myndighet. Konsument Göteborg

Konsument Göteborg. Konsumenträtt. Yashin Hajee. Konsumentsverige Kommunal verksamhet. Statlig myndighet. Konsument Göteborg Konsumenträtt Konsument Göteborg Yashin Hajee Konsumentsverige Kommunal verksamhet Konsument Göteborg Statlig myndighet Statlig myndighet Konsumentverket/KO Hallå konsument Konsument Europa Allmänna reklamationsnämnden

Läs mer

Kö pfö rsä kring fö r Mervä rde MästerCärd Frä gör & Svär sämt exempel pä hur fö rsä kringen kän änvä ndäs

Kö pfö rsä kring fö r Mervä rde MästerCärd Frä gör & Svär sämt exempel pä hur fö rsä kringen kän änvä ndäs Kö pfö rsä kring fö r Mervä rde MästerCärd Frä gör & Svär sämt exempel pä hur fö rsä kringen kän änvä ndäs Vad omfattar försäkringen? Försäkringen består av fyra delar. Här är en sammanfattning av de olika

Läs mer

Nordeuropa Försäkring AB

Nordeuropa Försäkring AB Nordeuropa Försäkring AB SÄRSKILDA VILLKOR ÅTKOMSTFÖRSÄKRING FÖR MATERIALLEVERANTÖR N46:1 FÖRSÄKRINGSGIVAREN ANGES I FÖRSÄKRINGSBREVET Innehåll 6.3 Åtkomstförsäkring för materialleverantör 6.3.1 Försäkrade

Läs mer

BRA ATT VETA För dig som reser i Europa

BRA ATT VETA För dig som reser i Europa BRA ATT VETA För dig som reser i Europa Transport Flygbolaget har en skyldighet att informera om dina rättigheter. Om ditt flyg blir kraftigt försenat, inställt eller om du nekas ombordstigning mot din

Läs mer

Följande utdrag är hämtat ur Handbok för handlare (år 2001, Artikelnr. 13-006), utgiven av Svensk Handel: Handpenning i Pyramid, modul Kassa

Följande utdrag är hämtat ur Handbok för handlare (år 2001, Artikelnr. 13-006), utgiven av Svensk Handel: Handpenning i Pyramid, modul Kassa Handpenning i PBS Gäller Pyramid Business Studio, från version 3.40A sp12 (2011-01-03) Vad är handpenning? Följande utdrag är hämtat ur Handbok för handlare (år 2001, Artikelnr. 13-006), utgiven av Svensk

Läs mer

Tips till ett tryggare köp från andra privatpersoner

Tips till ett tryggare köp från andra privatpersoner Tips till ett tryggare köp från andra privatpersoner Innehåll Introduktion Vad guiden är till för Sid. 3 Att tänka på när du gör ditt köp Sid. 4-5 Köplagen en kort översikt Sid. 6-7 Undersökningsplikten

Läs mer

Livgardets kamratförening

Livgardets kamratförening Livgardets kamratförening Innehållsförteckning Gardesbutiken Allmänna villkor 1. Köpinformation 2. Priser och betalsätt 3. Leveransinformation 4. Transportskador och felexpediering 5. Reklamation 6. Ångerrätt

Läs mer

232, Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund, BÖ 2015:3

232, Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund, BÖ 2015:3 Konsument verket KO INK. PROTOKOLL Datum Dnr 2015-06-24 2OH/1939 (BÖ 2015:3) Dnr... ^^... v.../..»*- 232, Ordn.w Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund,

Läs mer

Lag (2000:274) om konsumentskydd vid distansavtal och hemförsäljningsavtal

Lag (2000:274) om konsumentskydd vid distansavtal och hemförsäljningsavtal Lag (2000:274) om konsumentskydd vid distansavtal och hemförsäljningsavtal 1 Denna lag gäller för avtal varigenom en näringsidkare överlåter eller upplåter lös egendom till eller utför tjänster åt en konsument,

Läs mer

Marknadsföring, försäljning till konsument, webbshop och produktsäkerhet. Konsumentverket Erik Fröcklin

Marknadsföring, försäljning till konsument, webbshop och produktsäkerhet. Konsumentverket Erik Fröcklin Marknadsföring, försäljning till konsument, webbshop och produktsäkerhet Konsumentverket Erik Fröcklin Konsumentverket Generaldirektör och konsumentombudsman (KO) är Cecilia Tisell. Cirka 170 anställda.

Läs mer

Har du varit i kontakt med kommunal konsumentvägledning?

Har du varit i kontakt med kommunal konsumentvägledning? Allmänna reklamationsnämnden Box 174 101 23 Stockholm E-post: arn@arn.se www.arn.se 1 (10) * = Det här fältet måste du fylla i. Anmälare Förnamn * Efternamn * Postadress (Om du bor i ett annat land än

Läs mer

Allmänna Försäljnings- och Leveransvillkor

Allmänna Försäljnings- och Leveransvillkor DACAPO STAINLESS AB Allmänna Försäljnings- och Leveransvillkor 1. INLEDNING Dessa Allmänna Försäljnings- och Leveransvillkor gäller för samtliga leveranser av produkter och/eller tjänster från Dacapo Stainless

Läs mer

TRYGGHETSPAKET SOLID OTURSFÖRSÄKRING OCH SIBA UTÖKAD GARANTI. I samarbete med. Lägre priser bättre service

TRYGGHETSPAKET SOLID OTURSFÖRSÄKRING OCH SIBA UTÖKAD GARANTI. I samarbete med. Lägre priser bättre service TRYGGHETSPAKET SOLID OTURSFÖRSÄKRING OCH SIBA UTÖKAD GARANTI Lägre priser bättre service I samarbete med FÖRMÅNLIGT TRYGGHETSPAKET Här lämnas information som försäkringsföretag enligt lag ska lämna innan

Läs mer

Entreprenad. Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting

Entreprenad. Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Entreprenadjuridik Entreprenad Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Tjänsteavtal där en uppdragstagare förpliktigar sig att

Läs mer

Beslut ; (I) och (II) JL begärde att få frånträda avtalet om fiberanslutning utan kostnad för honom.

Beslut ; (I) och (II) JL begärde att få frånträda avtalet om fiberanslutning utan kostnad för honom. 2018-14272 2019-05-27 036 Avtal om fiberanslutning med 24 månaders leveranstid har inte ansetts oskäligt enligt 36 avtalslagen. I ärende där företaget bevisat att det utfört en avsevärd del av det avtalade

Läs mer

4. Tjänsten utfördes för sent 5. Fel på varan: 6. Brister i utförandet av tjänsten: 7. Varan motsvarar inte beställningen:

4. Tjänsten utfördes för sent 5. Fel på varan: 6. Brister i utförandet av tjänsten: 7. Varan motsvarar inte beställningen: ANVISNINGAR RÖRANDE BESKRIVNINGEN AV KONSUMENTENS PROBLEM OCH ANSPRÅK I det följande förklaras vilka typer av problem som kan dyka upp och vilka anspråk konsumenten kan göra gällande. Samtidigt ges några

Läs mer

der utförsäljningen den 16/1 (före rekonstruktionen)

der utförsäljningen den 16/1 (före rekonstruktionen) INSTRUKTIONER FRÅN KONKURSFÖRVALTARNA Följande regler gäller från och med den 16/1 2019 i de fysiska butikerna i Sverige tillsvidare. Utnyttjande av ev. bytes- och returrätt enligt nedanstående schema

Läs mer

R 8558/2001 Stockholm den 11 januari 2002

R 8558/2001 Stockholm den 11 januari 2002 R 8558/2001 Stockholm den 11 januari 2002 Till Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 12 november 2001 beretts tillfälle att avge yttrande över 1. Departementspromemorian Ändringar

Läs mer

Entreprenad. Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting

Entreprenad. Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Entreprenadjuridik Entreprenad Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Tjänsteavtal där en uppdragstagare förpliktigar sig att

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY Konsumenter och kontaktpersoner hos företagskunder

INTEGRITETSPOLICY Konsumenter och kontaktpersoner hos företagskunder INTEGRITETSPOLICY Konsumenter och kontaktpersoner hos företagskunder DIREKTRONIK AB Version 1.1, uppdaterad den 2018-02-21 13:33 1 INLEDNING Denna integritetspolicy syftar till att du som konsument eller

Läs mer

VILLKOR VID REPARATION AV BÅTAR, MOTORER OCH DELAR TILL DEM

VILLKOR VID REPARATION AV BÅTAR, MOTORER OCH DELAR TILL DEM VILLKOR VID REPARATION AV BÅTAR, MOTORER OCH DELAR TILL DEM 1.1.2012 VILLKOR VID REPARATION AV BÅTAR Båt- och motorverkstäder samt måleriverkstäder, som tillhör Båtbranschens Centralförbund Finnboats rf:s

Läs mer

EHL Konsumentköp 2005 med korta kommentarer

EHL Konsumentköp 2005 med korta kommentarer EHL Konsumentköp 2005 med korta kommentarer ELEKTRISKA HUSHÅLLSAPPARAT LEVERANTÖRER Förord Den 1 januari 1991 infördes en ny konsumentköplag. Lagen reviderades 1 juli 2002 vid implementeringen av ett EU-direktiv.

Läs mer

ANSVARET FÖR FEL OCH GARANTI VID KÖP AV KONSUMTIONSVAROR

ANSVARET FÖR FEL OCH GARANTI VID KÖP AV KONSUMTIONSVAROR ANSVARET FÖR FEL OCH GARANTI VID KÖP AV KONSUMTIONSVAROR I denna anvisning presenteras de principer som gäller ansvaret för fel och garantiutfästelser. Bestämmelserna om ansvar för fel finns i konsumentskyddslagens

Läs mer

DEUTSCH 8217-3033-01. Silencium

DEUTSCH 8217-3033-01. Silencium DEUTSCH D 8217-3033-01 Silencium S SVENSKA 1. 2. 2 SVENSKA S 3. 4. 3 SE SVENSKA ALLMÄNT Ni har köpt en trädgårdskvarn som är effektiv och av hög kvalitet. Läs följande instruktioner noggrant för att försäkra

Läs mer

Allmänna villkor för Mobilcirkeln TM

Allmänna villkor för Mobilcirkeln TM Allmänna villkor för Mobilcirkeln TM Särskilt för mobiltelefoner Allmänna villkor gäller när Kunden hos sitt försäkringsbolag har anmält en skada på sin mobiltelefon och Försäkringsbolaget i samarbete

Läs mer

trygghetspaket siba utökad garanti och solid otursförsäkring i samarbete med

trygghetspaket siba utökad garanti och solid otursförsäkring i samarbete med trygghetspaket siba utökad garanti och solid otursförsäkring i samarbete med förmånligt trygghetspaket När du köper en produkt hos oss kan du teckna ett förmånligt trygghetspaket. I paketet ingår två skydd,

Läs mer

1.2 Fastighetsägaren får genom Fibergruppens nät möjlighet att ingå avtal med Tjänsteleverantör om att erhålla Bredbandstjänster.

1.2 Fastighetsägaren får genom Fibergruppens nät möjlighet att ingå avtal med Tjänsteleverantör om att erhålla Bredbandstjänster. Allmänna villkor för Fibergruppen nät Rev 2012-12-20 1 Inledning 1.1 Dessa allmänna villkor gäller då Fibergruppen Sverige AB ( Fibergruppen ) till en småhusägare ( Fastighetsägaren ) tillhandahåller installation

Läs mer

ACTE SOLUTIONS AB INTEGRITETSPOLICY KONTAKTPERSONER HOS FÖRETAGSKUNDER VERSION 1.0, UPPDATERAD

ACTE SOLUTIONS AB INTEGRITETSPOLICY KONTAKTPERSONER HOS FÖRETAGSKUNDER VERSION 1.0, UPPDATERAD ACTE SOLUTIONS AB INTEGRITETSPOLICY KONTAKTPERSONER HOS FÖRETAGSKUNDER VERSION 1.0, UPPDATERAD 2018-05-21 1. SYFTE Syftet med denna integritetspolicy är att du som kontaktperson hos ett företag ska få

Läs mer

Ö V E R L Å T E L S E B E S I K T N I N G ÄNDAMÅLET MED BESIKTNINGEN

Ö V E R L Å T E L S E B E S I K T N I N G ÄNDAMÅLET MED BESIKTNINGEN 1 (4) Ö V E R L Å T E L S E B E S I K T N I N G Uppdragsbekräftelse / Utlåtande Avtal om besiktning i samband med överlåtelse av fast egendom ÄNDAMÅLET MED BESIKTNINGEN Det avtalade ändamålet med att genomföra

Läs mer

Med Utprovning avses att konsulent och/eller tekniker bistår förskrivare med experthjälp vid val av hjälpmedel för bestämd brukare.

Med Utprovning avses att konsulent och/eller tekniker bistår förskrivare med experthjälp vid val av hjälpmedel för bestämd brukare. 2012-01-20 1 (5) BILAGA 4 DEFINITIONER TJÄNSTER Utprovning Med Utprovning avses att konsulent och/eller tekniker bistår förskrivare med experthjälp vid val av hjälpmedel för bestämd brukare. Anpassning

Läs mer

Överenskommelse angående Däckverkstadens reparationsvillkor. Stockholm den 21 februari 2003

Överenskommelse angående Däckverkstadens reparationsvillkor. Stockholm den 21 februari 2003 Konsument verket KO PROTOKOLL Datum Dnr 2003-02-21 2002/2916 Överenskommelse angående Däckverkstadens reparationsvillkor 1 Konsumentverket/KO och Däckspecialisternas Riksförbund (DRF) har träffat en överenskommelse

Läs mer

Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Kollektiv GR-13:1

Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Kollektiv GR-13:1 Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Kollektiv GR-13:1 1. Vem försäkringen gäller för Försäkringstagare är Villaägarnas Riksförbund, som tecknar försäkringen kalenderårsvis (Försäkringsår) med början

Läs mer

Avtalsbrott, reklamationer och påföljder Karl Ekman, Gabriella Sydorw och Sebastian Svartz. Sid 1

Avtalsbrott, reklamationer och påföljder Karl Ekman, Gabriella Sydorw och Sebastian Svartz. Sid 1 Avtalsbrott, reklamationer och påföljder Karl Ekman, Gabriella Sydorw och Sebastian Svartz Sid 1 Kontrakt ur ett upphandlingsrättsligt perspektiv Det ska vara möjligt att kontrollera de krav som ställts

Läs mer