Komplettering till ansökan i Mark- och miljödomstolen i Växjö mål M

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Komplettering till ansökan i Mark- och miljödomstolen i Växjö mål M2842-11"

Transkript

1 Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version Rapport verksamhet Frisläppt / 3.0 Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1 PRB Öppen BKAB Miljödom 2012 PSG / FSG enl dok.nr Ersätter Alt. dokument-id 2 Handläggare Granskat av Godkänt av Stenqvist Viktoria PRBOPP Roth Leif PRBD Ceder Per-Gunnar A PRB Frisläppt av Ceder Per-Gunnar A PRB Komplettering till ansökan i Mark- och miljödomstolen i Växjö mål M Barsebäck Kraft AB (BKAB) har tillsänt Växjö tingsrätt, Mark- och miljödomstolen en ansökan om tillstånd enligt miljöbalken. Denna rapport avser att besvara de önskemål om komplettering av ansökan och MKB som följande myndigheter framfört: Länsstyrelsen i Skåne (Dnr ) Strålsäkerhetsmyndigheten (Dnr SSM ) Havs- och vattenmyndigheten (Dnr ) Delgivning och distribution Delgivning för åtgärd: Advokat Louis Vasseur; Mark och miljödomstolen i Växjö Delgivning för kännedom: PgCe Roh Hft Besk Rgl Bah Loz Loj Jåb Roe Tag Lrh Lub Mbn Lmr Jgj Jej Thö Pål Lål Igu Mab E.ON Åsa Carlson Distribution: 1 (26)

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ANSÖKAN AVSER ALTERNATIV Fortsatt servicedrift utan partiell nedmontering av reaktortankens interndelar Fortsatt servicedrift, inklusive partiell nedmontering av anläggningen, innan färdigställd utbyggnad av SFR Tidigarelagd nedmontering och rivning av hela anläggningen innan färdigställd utbyggnad av SFR Tidigarelagd nedmontering och rivning efter omlicensiering av SFR Kraftigt försenad nedmontering och rivning av Barsebäcksverket SAMRÅDSREDOGÖRELSE VERKSAMHET Ingrepp och avyttring av komponenter Materialåtervinning och skrotning ÖVERSIKTLIG BESKRIVNING AV TILLVÄGAGÅNGSSÄTTET VID NEDMONTERING OCH RIVNING INTERNDELSLAGER Funktionsbeskrivning av anläggningen, inklusive tekniska ritningar Tekniska ritningar Lokalisering och alternativ Interndelslagrets tålighet mot yttre påverkan Konstruktionsstyrande händelser med yttre påverkan Fysiskt skydd Lagringskapacitet i interndelslager HAMN OCH MUDDRING Hamn Inseglingsränna Planerad sjömätning, muddring och analyser Framtida plats för muddermassor UTSLÄPP OCH MILJÖPÅVERKAN SKÅNES MILJÖMÅL Delmålet Utsläpp av växthusgaser Delmålet Effektivare energianvändning BARSEBÄCKSVERKETS BEHOV AV KYLVATTEN DÅ OCH NU Kylvattenplymer Beräkningar utförda för drift av en reaktor Dagens situation...24 Öppen 2 (26)

3 10.2 Kylvattenplymens påverkan på växt- och djurlivet BILAGOR REFERENSER ANSÖKAN AVSER SSM framför förslaget att BKAB ska omformulera texten i ansökan och BKAB föreslår därför följande formulering. Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken för servicedrift och för partiell nedmontering av Barsebäcks kärnkraftverk samt hamnverksamhet och underhållsmuddring vid Barsebäcks kärnkraftverks hamn, Kävlinge kommun, Skåne län. Enligt vår tolkning blir konsekvensen av denna förändring bl.a. att kraven enligt Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM) författningssamling, SSMFS 2011:3, 9 kap, 1, 7 och 8 skall uppfyllas innan den partiella nedmonteringen får påbörjas. Enligt de Allmänna råden till SSMFS 2011:3, 9 kap. 7 bör tillståndshavaren och SSM i god tid samråda om hur den omarbetade säkerhetsredovisningen bör utformas. Det är då lämpligt att även samråda kring övrig redovisning enligt berörda föreskrifter. 2 ALTERNATIV Enligt miljöbalken ska en miljökonsekvensbeskrivning även innehålla en beskrivning av konsekvenserna av att en sökt verksamhet ej kommer till stånd det så kallade nollalternativet: 0. Fortsatt servicedrift utan partiell nedmontering av reaktortankens interndelar Följande fyra alternativ kan ses som en jämförelse till nollalternativet: 1. Fortsatt servicedrift, inklusive partiell nedmontering av anläggningen, innan färdigställd utbyggnad av SFR 2. Tidigarelagd nedmontering och rivning av hela anläggningen innan färdigställd utbyggnad av SFR 3. Tidigarelagd nedmontering och rivning efter omlicensiering av SFR 4. Kraftigt försenad nedmontering och rivning Vart och ett av dessa alternativ beskrivs nedan. Observera att det avfall som är tänkt att slutförvaras i slutförvaret för långlivat radioaktivt avfall, SFL, måste mellanlagras på annan ort innan SFL är färdigställt och driftsatt enligt plan år För närvarande planeras att detta avfall tillfälligt ska förvaras i SFR mellan 2020 och Öppen 3 (26)

4 2.1 Fortsatt servicedrift utan partiell nedmontering av reaktortankens interndelar Nollalternativet innebär att nuvarande verksamhet, som bland annat omfattar anläggningsservice, omhändertagande av driftavfall och rivningsplanering, fortsätter utan förändring. Att endast genomföra nollalternativet ställt mot det av BKAB sökta alternativet i MKB Barsebäcksverket 2011(referens 1), beskrivet nedan under punkt 2.2, innebär följande negativa konsekvenser för den framtida fortsatta nedmonteringen och rivningen av Barsebäcksverket med start år 2020: Segmentering av interndelarna under kommande rivningsprojekt ligger då på en tidskritisk linje. Nollalternativet medför därför att planerade tidoch kostnadsbesparande åtgärder inte kan genomföras. Segmentering av interndelarna under rivningsdriften medför att behovet av vattentäckning i reaktorhallsbassängerna kvarstår. Detta medför att det inte är möjligt att under servicedriften genomföra en radiologisk kartläggning av bassängplåt samt bakomvarande betongkonstruktion. Den informationen är viktig för planering av dekontamineringsåtgärder, avfallslogistik samt upphandling av entreprenader. Nollalternativet skapar förseningar i denna process. En fortsatt vattenhantering i reaktorhallsbassängerna ger en fördröjning av att avveckla avfallsanläggningen. Detta påverkar i sin tur möjligheten att minimera utsläpp till vattenrecipienten. Ett nollalternativ skulle medföra att endast driftavfallet i bassängerna kan segmenteras, paketeras samt lagras i bassängerna under servicedriften. Resterande interndelar i reaktortanken skulle då segmenteras, paketeras och uttransporteras under kommande nedmontering/rivning. Uttransporten av driftavfallet måste också anstå till dess. Detta leder till en hantering som inte medför någon dosbesparing till personalen enligt ALARA-principen. Ett nollalternativ leder till högre transportberoende för de segmenterade interndelarna under rivningen både inom och från Barsebäcksverket via SKB:s transportfartyg till mellanlagring i SFR. 2.2 Fortsatt servicedrift, inklusive partiell nedmontering av anläggningen, innan färdigställd utbyggnad av SFR Det är detta alternativ som BKAB förordar och söker miljötillstånd för. Partiell nedmontering av anläggningen genom att nedmontera och konditionera interndelarna i reaktortanken. Lagring tills SFR är klart år 2020 sker i det planerade interndelslagret på Barsebäcksverket. En mindre försening i den planerade utbyggnaden av SFR innebär inte någon större förändring jämfört med nuvarande planering för Barsebäcksverket, förutom att nedmontering och rivning försenas i motsvarande grad. En större försening ingår under alternativ 4 enligt kapitel 2.5 nedan. Öppen 4 (26)

5 2.3 Tidigarelagd nedmontering och rivning av hela anläggningen innan färdigställd utbyggnad av SFR En tidigarelagd nedmontering och rivning av hela anläggningen innan färdigställd utbyggnad av SFR är en omfattande verksamhet som kräver stor lagringskapacitet antingen på Barsebäcksverket eller på annan ort. Frågan var uppe i samband med förhandlingarna i den förra miljöprövningen 2006 och befanns då innebära höga kostnader, ingen miljövinst men viss tidvinst. Att idag påbörja en planering och rivning av hela Barsebäcksverket innebär ingen eller mycket begränsad tidsvinst mot sökt alternativ. Även dagslägets otydliga kravbild avseende rivningsavfall riskerar att leda till att avfallet inte konditioneras på ett korrekt sätt inför slutförvaringen. Påverkan av mellanlagring av radioaktiva avfallsmassor i ny byggnad och dess konsekvenser finns beskrivet i avvecklingsplanen för Barsebäcksverket, kapitel 8.2. Avvecklingsplanen finns som bilaga 9 till BKAB:s MKB (referens 1). 2.4 Tidigarelagd nedmontering och rivning efter omlicensiering av SFR Nedmontering och rivning av hela Barsebäcksverket efter ev. omlicensiering av SFR är inte genomförbart enligt SKB:s bedömning, som regeringen instämde i och som redovisas i vår MKB kapitel 4.6. Eventuellt skulle en omlicensiering av SFR kunna innebära att visst avfall kan tas emot i begränsad omfattning, men detta alternativ har inte värderats av BKAB på grund av den utbyggnadsplanering som redan pågår för SFR. BKAB anser dock att alternativet till viss del beaktats i den kommande utbyggnadsprocessen för SFR, som också innebär möjlighet att mellanlagra långlivat avfall i väntan på att SFL står klart Enligt SKB:s tidsplan för SFR-utbyggnaden kommer SFR att stängas för deponering under 2016 till Det kan därefter bli ytterligare deponeringsuppehåll under 2019 till mitten av Kraftigt försenad nedmontering och rivning av Barsebäcksverket Det finns ingenting som pekar på en kraftigt försenad start av nedmontering och rivning av Barsebäcksverket idag, och då menar vi en försening med 5 år eller mer. Detta stöder vi på BKAB:s och ägarnas uttalade målsättning att avsluta rivningen av verket under 2020-talet. BKAB bedömer i dagsläget att det enda som kan försena rivningen av verket är en kraftigt försenad utbyggnad av SFR. BKAB följer pågående projektering av SFR-utbyggnaden och kommer i god tid att få information om SFR kan ta emot rivningsavfall år 2020 eller ej. Om kraftiga förseningar uppstår kommer BKAB att hantera detta inom sin rivningsplanering och då också värdera behovet av eventuella åtgärder med avseende på en höjning av havsytan till följd av klimatförändringar. Vi anser att den redovisning som finns i BKAB:s MKB kapitel 17.5 är tillfyllest tills dess. Öppen 5 (26)

6 3 SAMRÅDSREDOGÖRELSE SSM påpekar att ansökan med MKB saknar en samrådsredogörelse. BKAB har lämnat in en samrådsredogörelse till Länsstyrelsen i Skåne.(Se bilaga 1). Länsstyrelsen har svarat BKAB att de har avslutat ärendet om samråd. (Se bilaga 2). BKAB redogör i MKB kapitel 5 för samråden och inkomna synpunkter. Samrådsredogörelsen innehåller 12 bilagor av vilka alla utom bilaga 5 och 8 redan är bilagor i BKAB:s MKB. Samrådsredogörelses bilaga 5 och 8 är bilagda denna rapport. (Se bilaga 1a och 1b). Samrådsredogörelsens övriga bilagor återfinns alltså i MKB:n, se referens 1, enligt nedan: Samrådsredogörelsens bilagor 1-4 och 6, 7 och 9 i MKB:ns bilaga 13 och 14 SSM:s synpunkter i bilaga 10 Danmarks synpunkter i bilaga 11 och 12 4 VERKSAMHET Under kapitel 8 i BKAB:s MKB Beskrivning av bolaget Barsebäck kraft AB har ett beklagligt fel insmugit sig. Självklart är BKAB medvetet om att bolaget innehar det kärntekniska tillståndet och därmed också har ansvar för avveckling och rivning. I kapitel 8.3 redogör BKAB för kompetensen i organisationen samt hur den upprätthålls. Till detta kan kompletteras: I nuläget finns 2 personer i BKAB:s organisation som svarar för omgivningskontrollprogram och de har tillräcklig kompetens för arbetsuppgifterna. Organisationen har även en specialist inom radiokemi som är ett stöd för omgivningsanalyser. BKAB:s bedömning är att om en kompetensbrist uppstår så kan denna ersättas genom en nyrekrytering alternativt en inhyrd resurs. I BKAB:s kompetens och resursplanering ingår att under år 2012 utöka organisationen med en radiofysiker. Huvudsakliga arbetsuppgifter för denna resurs blir inom rivningsplanering, men personen kan också bli ett stöd för omgivningsanalyser. Vid behov av djupare kunskap inom biologi kopplat till omgivningsanalyser avser BKAB att använda konsulter. Öppen 6 (26)

7 4.1 Ingrepp och avyttring av komponenter Ingrepp i anläggningen är enligt BKAB:s bedömning inte enbart nedmontering utan de är en naturlig del av kraftverkets servicedrift. Ingrepp i anläggningen förekommer vid genomförande av anläggningsändringar, förebyggande- och avhjälpande underhåll, provningar, avyttring av komponenter etcetera. Ingrepp i anläggningen föregås av en planering, samt i de flesta fall en framtagning av arbetsrelaterade dokument såsom till exempel arbetsorder, arbets- och skyddstillstånd. Följande förutsättningar ska vara uppfyllda vid avyttring av komponenter i anläggningen: Komponenten ska vara överflödig det vill säga komponenten har ingen driftfunktion att fylla på Barsebäcksverket under dagens servicedrift och heller ingen under den framtida rivningsdriften För kunden ska komponenten (reservdelen) ha ett värde Innan komponenten demonteras görs en analys av BKAB:s kostnader; både ekonomiska, arbetsmiljö och miljörelaterade. BKAB värderar om sanering av aktiva komponenter kan undvikas för att minimera emissioner till vatten och luft Komponenter demonteras efter förfrågan från kund Avsikten med avyttring av komponenter från Barsebäcksverket är återanvändning i kärntekniska anläggningar eller andra industrier. Detta är en avsevärd miljövinst i jämförelse med nytillverkning samt medför att den totala avfallsvolymen från den svenska kärnkraftsbranschen minskar. Samtidigt förbättras drifttillgänglighet och effektivitet hos kunden då leveranstiden från Barsebäcksverket är förhållandevis kort i jämförelse med nytillverkning. Någon lista på komponenter, som är till försäljning alternativt någon försäljningsplan, finns inte utan det är kundens behov som avgör omfattningen på avyttringen. Följande är exempel på komponenter som avyttrats de senaste åren: Drivdonsskruvar Generatorkylare Plattvärmeväxlare Testutrustning för AUMA-don Säkerhetsventiler Förvärmardränagepump Cirkulationspump Turbindelar, bland annat löpskovelsteg Servomotorer Öppen 7 (26)

8 4.2 Materialåtervinning och skrotning Normalt under drift och servicedrift av kraftverk förekommer utbyte av reservdelar samt förändringar i anläggningen som skapar skrot vars enda värde är metallvärdet. Detta sker på både aktiv och inaktiv sida. Se kapitel 13 och 14 i BKAB:s MKB. Meningen i BKAB:s MKB (s.42 näst sista stycket) Om avyttring inte är möjlig, kan en successiv skrotning av icke aktiva material ske är tyvärr formulerad så att den kan leda tanken fel. Någon storskalig, systematisk skrotning av material avses inte. Däremot ansöker BKAB om att omhänderta driftavfall enligt alternativ 1 (Se MKB s.46) segmentera och förpacka interndelar enligt alternativ 2a (Se MKB s.47) avveckla material/komponenter/byggnadsdelar om det är fördelaktigt ur miljö- och/eller säkerhetssynpunkt. Exempel är transformatorer som inte används eller kommer att användas. Ur miljösynpunkt är det en fördel att avlägsna dessa eftersom de innebär en risk för oljeläckage avveckla material/komponenter/byggnadsdelar på icke aktiv sida om de uppenbarligen inte längre har en funktion och de belastar verksamheten till exempel i form av ökat underhåll och tillsyn nedmontera och även riva byggnadsdelar i samband med att produktionslinjer inför rivningen ska etableras (Se MKB kap 9.2) skrota delar som uppkommer under servicedrift av anläggningen För spårbarhetens skull dokumenteras all avyttring och skrotning och anläggningsregistret uppdateras. Dekontaminationsanläggningen omfattar utrustning för elektrokemisk rengöring. Utrustningen är sedan flera år avställd och det är sannolikt att den inte kommer användas under kommande år. Vid elektrokemisk rengöring av föremål från anläggningen skapas ett flytande avfall som är svårt och kostsamt att hantera. BKAB har därför infört en intern rutin som beskriver förfarandet vid sanering av föremål och vilka överväganden som ska ske. Vid svårare förorening innebär denna rutin att föremålet istället skrotas och lämnas vidare för hantering av Studsvik AB. 5 ÖVERSIKTLIG BESKRIVNING AV TILLVÄGAGÅNGSSÄTTET VID NEDMONTERING OCH RIVNING Den framtida nedmonteringen och rivningen av Barsebäcksverket finns beskriven i BKAB:s MKB och i dess bilaga 9; Avvecklingsplan för Barsebäcksverket (BKAB id ). Nedan ges en kort övergripande beskrivning av tillvägagångssättet. Öppen 8 (26)

9 BKAB:s definition av nedmontering motsvarar den som finns i EU-kommisionens rekommendation av den 11 oktober 2010 till artikel 37 i Euratomfördraget 1. Därefter vidtar rivning av friklassade byggnader. Man kan därför se nedmontering som en del av avvecklingen. Rivningsprojektet startar under servicedriften med en förprojektering och efterföljande projektering, samt genomförande av rivningsförberedelser. Rivningsförberedelser för B1 sker under samt för B2 under Dessa förberedelser finns beskrivna i BKAB:S MKB kapitel samt i dess bilaga 9 kapitel 9.3. BKAB planerar att under servicedriften genomföra en partiell nedmontering av anläggningen genom att demontera interndelarna i reaktortanken. Segmentering av dessa interndelar samt förbrukade interndelar från drifttiden kommer att utföras i reaktorhallens bassänger. Delarna placeras i stålbehållare som transporteras till ett nybyggt lager på Barsebäcksverket. Projekteringen av interndelsprojektet genomförs under 2012 inför ett beslut under 2013 om genomförande av projektet år En fortsatt nedmontering av Barsebäcksverket planeras att starta när slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall i Forsmark, SFR, kan ta emot rivningsavfall för slutförvar och mellanlagring. Detta är enligt SKB:s nuvarande plan under år BKAB genomför studier för att analysera den framtida nedmonteringen, rivningen och avfallslogistiken för Barsebäcksverket. Dessa studier samt vidare värderingar kan ändra strategin för i vilken ordning system och byggnader ska omhändertas jämfört med vad som planeras idag. Studier som BKAB genomför planeras vara klara under år Nedmonteringen (exklusive interndelarna) fortsätter på B1 enligt nuvarande planering år 2020 samt på B2 år 2021 med de mest aktiva system- och byggnadsdelarna. Därigenom minskas stråldoserna till personal för de kommande aktiviteterna. Stora komponenter som reaktortank, värmeväxlare och tankar/tryckkärl omhändertas först. Samtidigt nedmonteras mindre aktiva men stora och tunga komponenter t.ex. mellanöverhettare, låg- och högtrycksförvärmare, turbin och kondensor. Hela nedmonteringen av de stora komponenterna bör kunna hanteras inom en tvåårsperiod för hela verket. Omhändertagandet av stora komponenter är en av de mest komplexa och kapitalintensiva aktiviteterna. BKAB har analyserat konsekvenserna av olika metoder för omhändertagandet av reaktortanken, hel tank alternativt segmenterad tank. BKAB:s förslag med en heltankslösning har behandlats i SKB Rivningsgrupp, där övrig kärnteknisk industri ingår. Gruppen förordade en heltankslösning vilket projektet för utbyggnad av SFR:s också planerar för. Därefter följer övrig systemrivning av bland annat rör och komponenter. Under systemrivningen avlägsnas radioaktiva rör, komponenter, byggnads- 1 Inom dessa verksamheter omfattar nedmontering isärtagning, skärning och rivning av kontaminerade eller radioaktiva komponenter, system och strukturer, inklusive förpackning, och överföring till annan plats. Öppen 9 (26)

10 material med mera som har en högre aktivitetsnivå än de som har fastställts i myndigheternas friklassningsföreskrifter (för närvarande SSMFS 2011:2). Övrig systemrivning beräknas vara avslutat år BKAB måste även genom kompletterande mätningar och avhjälpande åtgärder säkerställa att aktivitetsnivåerna på marken inom kraftverkets område ligger under de gränsvärden som kommer att fastställas av myndigheterna enligt friklassningsföreskrifterna. Detta beroende på vad marken ska användas till i framtiden. Under år 2024 redovisas resultaten från avslutade radiologiska friklassningsmätningar enligt kraven i friklassningsföreskrifterna (för närvarande SSMFS 2011:2), tillsammans med en ansökan till SSM, med målsättningen att kunna få anläggningsplatsen friklassad. Efter denna ansökan ska SSM kunna besluta om att Barsebäcksverket inte längre är en kärnteknisk anläggning. Under åren genomförs konventionell byggnadsrivning och markarbeten enligt gängse lagstiftning till det slutmål som har beslutats av anläggningsägarna E.ON Kärnkraft Sverige AB i dialog med berörda intressenter som till exempel Kävlinge kommun. 6 INTERNDELSLAGER Tidigare redovisat underlag i MKB:n och kompletteringar i denna rapport baseras på de förstudierapporter som är framtagna. Projekteringen av interndelslagret kommer att följa kravbilden för uppförande av en byggnad för kärnteknisk verksamhet. Projekteringen genomförs under 2012/2013. Beslut om ett slutgiltigt genomförande fattas under BKAB kommer att förbereda nödvändiga handlingar som berör uppförandet av ett nytt interndelslager på Barsebäcksverket: Anmälan om större anläggningsändring till SSM Anmälan om en preliminär SAR till SSM Framtagande av avfallsplan för primär- och sekundäravfall inför segmenteringen till SSM Ansökan om bygglov till Kävlinge kommun Anmälan och den preliminära SAR:en ska godkännas av SSM. Därefter krävs en förnyad och godkänd SAR inför provdriften av interndelslagret samt en godkänd kompletterad SAR inför den rutinmässiga driften, enligt SSMFS 2008 kap.4 2. Öppen 10 (26)

11 6.1 Funktionsbeskrivning av anläggningen, inklusive tekniska ritningar Interndelslagrets funktion är att verka som förvaringsplats för stålbehållare med radioaktivt avfall i avvaktan på en slutlig borttransport till ett licensierat förvar i SKB-regi. Dessutom ska bygganden utgöra en strålskärmning så att dosraterna utanför ytterväggarna inte överstiger 2 Sv/h. Interndelslagret kommer att bestå av ett inre lagerutrymme, en lastzon och en kontorsdel. Den utförs i betong med plåtfasad. Väggtjockleken är dimensionerad så att strålnivån utanför byggnaden blir så låg att personer med behörighet till området kan röra sig fritt utan krav på att bära dosimeter. Den totala byggnadsarean planeras till cirka 500 m 2 (bilaga 3 och 4). Efter förslutning av stålbehållarna med radioaktivt avfall transporteras behållarna från reaktorbyggnaderna till interndelslagret i en strålskyddande transportbehållare. Från interndelslagrets lastzon flyttas behållaren in i det inre lagringsutrymmet med hjälp av en fjärrmanövrerad travers. Transporterna mellan reaktorbyggnaderna och interndelslagret kommer att ske med samma transportbehållare som har använts i Forsmark eller motsvarande. Interndelslagret kommer att inrymma cirka 70 stålbehållare fördelat på tre nivåer. Behållarna har olika godstjocklek beroende på vilken aktivitet avfallet har. Totalt beräknas cirka 450 ton kärnavfall flyttas till lagret under åren Verksamheten som bedrivs i interndelslagret kommer inte att medföra några utsläpp av radioaktiva ämnen till mark, luft och vatten. Verksamheten orsakar därmed inget bidrag till stråldoserna till allmänheten. För frånluften från kontorsdelen krävs ingen aktivitetsövervakning. Däremot kommer dosraterna utanför byggnaden att kontrolleras regelbundet. Verksamheten i interndelslagret förväntas inte leda till utsläpp av konventionella ämnen till mark, luft och vatten. Inga golvbrunnar kommer att finnas i det inre lagerutrymmet. Ingående system i interndelslagret: Lyftutrustning, travers Ventilationen utförs i två separata system: - I det inre lagerutrymmet kommer endast interncirkulerande system för avfuktning och temperaturkontroll till +5 till +8 C att installeras. - Ventilation för utrymmena i kontorsdelen. Luften ska hålla för kontorsmiljö normal rumstemperatur. Dagvatten Sanitärt avloppsvatten Belysning och kraft, inomhus Öppen 11 (26)

12 Tillträdesskydd Brandlarm Jordning Åskskydd Tekniska ritningar Följande tekniska detaljritningar är framtagna i förstudierapporterna, se bilagorna 3 5. Situationsplan över placering av interndelslager Sammanställningsritning för interndelslager gällande plan-, takplan-, 3D-vy- och sektioner Sammanställningsritning för interndelslager gällande fasader 6.2 Lokalisering och alternativ Olika alternativ för lokalisering av ett tillfälligt lager för radioaktivt avfall har analyserats. De alternativ som har värderats är byggnader och utrymmen som ligger inom BKAB:s industriområde eller inom bevakat område för att kunna utnyttja befintlig övervakning och fysiska skyddsbarriärer. Följande alternativ har studerats: Reaktorbyggnader med reaktorhallsbassänger Turbinbyggnader Övriga yttre byggnader Ny byggnad inom området Utvärderingskriterierna har varit: Påverkan på det framtida nedmonterings- och rivningsprojektet Rivningslogistik Risker och osäkerheter Travers med tillräcklig lyftkapacitet och lyfthöjd Möjligheter till fjärrmanövrering av travers Strålskärmning av avfallsbehållare Borttransport av avfallsbehållare till SFR Transportväg för tunga transporter Kostnad Öppen 12 (26)

13 Resultatet av utförd analys visar att uppförandet av ny byggnad inom bevakat område för lagring av avfallsbehållare är det mest fördelaktiga alternativet. Kostnad-nytta-analysen återfinns i MKB:n kapitel 9.3. (Referens 1) Förslag till placering, framgår av bilaga Interndelslagrets tålighet mot yttre påverkan Med Barsebäcksverket i servicedrift har risken för radiologisk omgivningspåverkan förändrats radikalt jämfört med när anläggningarna var i effektdrift. Det sista kärnbränslet avlägsnades året Detta innebär att sannolikheten för radioaktiva utsläpp har minskat och konsekvenserna av ett radioaktivt utsläpp därför har minskat avsevärt. Uppförande och drift av interndelslagret förändrar inte riskbilden för Barsebäcksverket jämfört med dagens servicedrift Konstruktionsstyrande händelser med yttre påverkan Följande händelser som kan ha en yttre påverkan på interndelslagret kommer att värderas vid uppförandet: Vind- och snölast Onormala havsvattenförhållanden Extrema nederbördsmängder Seismisk aktivitet Störtande flygplan Händelserna enligt ovan kommer därefter att analyseras och riskbedömas i BKAB:s säkerhetsredovisning för servicedrift med avseende på interndelslagrets uppförande och rutinmässiga drift. Risker vid händelsen av brand kommer att beaktas med avseende på en radiologisk omgivningspåverkan. De vid tillfället gällande byggreglerna och konstruktionsreglerna från Boverket kommer att tillämpas i samband med uppförandet av interndelslagret Fysiskt skydd Den föreslagna placeringen av interndelslagret ligger inom bevakat område. Interndelslagret, eller delar därav, ska utgöra skyddat område och förses med skalskydd och transporterna kommer att bevakas. Interndelslagret omfattas av SSM:s föreskrift 2008:12 om fysiskt skydd av kärntekniska anläggningar. Öppen 13 (26)

14 6.4 Lagringskapacitet i interndelslager Figur 6.1 visar lagringsvolymen av det sammanlagda antalet behållare i lagerdelen av det planerade interndelslagret. Enligt gjorda beräkningar i de tidigare förstudierna så uppgår behovet av behållare till cirka 70 stycken. Lagringen förutsätts ske i tre nivåer. Behållare som innehåller det mer radioaktiva avfallet placeras centralt för att omges av behållare med lägre ytdosrater. Strålskärmsblock i betong placeras ovanpå den översta nivån av behållare. Betongblock eller tomma behållare placeras som strålskärmar mot de vertikala behållarnas sidor som exponeras mot inlastningsutrymmet. I figur nedan visas en intransport av en behållare i interndelslagret. Det planerade interndelslagret beräknas att ha en total kapacitet på cirka 84 behållare. Figur 6.1 Lagring av avfallsbehållare i planerat interndelslager Vid driften av interndelslagret så kommer lagrad mängd avfall att registreras och årligen rapporteras till SSM. Öppen 14 (26)

15 7 HAMN OCH MUDDRING 7.1 Hamn För fortsatta sjötransporter till och från Barsebäcksverket krävs att hamn och inseglingsränna underhålls med avseende på farledsdjup. Området som avses i ansökan om underhållsmuddring framgår av bilaga 6. Vattendomen från år 1970 anger muddring till ett generellt djup om 6 meter och 7,5 meter i vissa delar av hamnen. Framtida underhållsmuddringar kommer att ske till dessa djup. Vid senast muddringar 1997 i hamn och 2006 inseglingsränna bestod massorna av sand och grus. Inga större stenar upptäcktes vid dessa muddringar. Analyser, tagna hösten 2010, visar att massorna innehåller aktivitet av bland annat nukliderna Co-60 och Cs-137. Övriga analyser av föroreningar visar, att i de fall påvisbara halter av metaller, kolväten, PAH, PCB och tennorganiska föroreningar finns, så understiger halterna Naturvårdsverkets generella riktvärden för känslig mark. Två metaller, arsenik och kadmium, överskrider riktvärdet för känslig mark men underskrider riktvärdet för mindre känslig mark. Muddring i hamnen, som har en totalyta av cirka m 2, utfördes senast år Vid detta tillfälle togs det upp massor om cirka m 3 som mellanlagras i sedimentbassänger på kraftverksområdet. År 1999 utfördes en sjömätning av vattendjupet som visade en påbyggnad av sediment om 0-5 cm/år. Inget muddringsbehov ansågs föreligga för de närmst kommande åren. Inför planerad muddring år 2005 utfördes sjömätning av hamnen och inseglingsränna som visade på tillräckligt djup i hamnen och därför fanns det inget behov av att muddra. Inseglingsrännan muddrades 2006 och efter muddring utfördes en verifierande sjömätning i hamnen. Baserat på utförda sjömätningar mellan år görs en konservativ bedömning att framtida muddringar av hamnen maximalt kan ge cirka m 3 muddermassor per tillfälle beräknat på en sedimentökning om 3 cm/år. 7.2 Inseglingsränna Sjömätningen år 2005 av inseglingsrännan, som har en totalyta av cirka m 2, visade på ett behov att muddra vissa toppar. Muddringen utfördes det kommande året. Upptagna muddermassor blev 480 m 3 på en yta av m 2 som mellanlagras i sedimentbassäng på kraftverksområdet. Sjömätningen som utfördes år 2006 efter muddringsarbetet visade på ett lägsta djup om 6 m i inseglingsrännan. Öppen 15 (26)

16 Baserad på utförd sjömätning år 2006 görs även här en konservativ bedömning att framtida muddringar av inseglingsrännan maximalt kan ge cirka m 3 per tillfälle beräknat på en sedimentökning om 3 cm/år. 7.3 Planerad sjömätning, muddring och analyser Under våren 2012 är det planerat för ny sjömätning av hamn och inseglingsränna för att få en bättre uppfattning om volymen av muddermassorna. Även prover av bottensediment kommer att tas ut för analyser. Planerad muddring av hamn och inseglingsränna beräknas ske år 2013 och Försiktighets- och skyddsåtgärder vid kommande muddringar kommer att följa Länsstyrelsens allmänna råd och anvisningar för muddringsarbeten i avsikt att minska riskerna för negativ påverkan på fiskbeståndet och på naturmiljön i övrigt. Detta innefattar val av muddringsperiod, åtgärder för att minimera grumling och liknande. Innan muddringsarbeten påbörjas kommer bottensedimentet analyseras med avseende på tungmetaller, humusinnehåll, tennorganiska föroreningar och aktivitetsinnehåll. Analyser för aktivitetsinnehåll kommer att ske för samma nuklider som analyseras enligt BKAB:s radiologiska kontrollprogram av påväxtprover och sediment. 7.4 Framtida plats för muddermassor Plats för framtida massor kommer, beroende av analysresultat, att bestämmas i samråd med Länsstyrelsen och i förekommande fall SSM. De alternativ som kommer att finnas är: täckning och utfyllnad på annan mark kan ske om massorna av myndigheterna bedöms som lämpliga mellanlagring i befintliga sedimentbassänger är praktiskt möjligt men BKAB behöver diskutera med myndigheterna om hur det slutliga omhändertagandet i så fall ska ske återföring till havet kräver dispens från 15 kapitlet i Miljöbalken och myndigheternas syn på detta har BKAB ännu inte inhämtat deponering på kommunal deponi får ses som alternativ om massorna är förorenade Öppen 16 (26)

17 8 UTSLÄPP OCH MILJÖPÅVERKAN I MKB:n under kapitlet 18 Hänsynsregler i Miljöbalken och dess underrubrik Försiktighetsprincipen och värdering av bästa möjliga teknik, kan läsaren förledas att tro, att eftersom SSM har gett ut föreskrifter om bästa möjliga teknik, skulle ansvaret för utsläpp och tillämpningen av Miljöbalkens hänsynsregler vila på myndigheten. BKAB är helt medvetna om att ansvaret att leva upp till hänsynsreglerna i Miljöbalken ligger på bolaget. BKAB har i stycket som kommer därefter redogjort för de åtgärder som BKAB anser visar att bolaget tillämpar bästa möjliga teknik som är tillgänglig och för kärnkraftsindustrin även beprövad samt kan bedömas som rimlig utifrån aspekterna säkerhet, miljö och ekonomi. BKAB bedriver också ständigt erfarenhetsutbyte med andra bolag i branschen för att ta del av senaste kunskap om bästa möjliga teknik. BKAB har nyligen sett över vilka åtgärder som kan minska de radioaktiva emissionerna under kommande år. Rening i betongtankar, typbeskrivning B07:1, är den första åtgärden som ska utvärderas för att rena det vatten som finns kvar på BKAB. Om betongtankar inte visar sig ge tillfredställande resultat kommer centrifugering, ultrafiltrering och sedimentering att värderas. Det vatten som genereras vid betongingjutningen renas av en utrustning med nano/ultra-filtrering. Reningen med avseende på Co-60 (som är den dominerande nukliden) fungerar mycket bra och koncentrationen reduceras från cirka Bq/kg till mindre än 10 Bq/kg. Utsläppen av radioaktiva ämnen till vatten under den återstående servicedriften förväntas minska något och bedöms ligga i storleksordningen 2 E8 Bq per år (aktivitet exklusive tritium). Motsvarande värde för luft förväntas bli i storleksordningen 2 E7 Bq/år. Vad gäller vattenvolymer så förväntas dessa hamna på ett årligt genomsnitt av m 3 /år. BKAB har sedan början av 2000-talet minskat mängden processavloppsvatten genom att aktivt arbeta för hushållning med inkommande vatten. Bolaget värderar löpande behovet av ytterligare insatser. Under år 2011 har det utsetts en funktionsansvarig för avfallsdrift som tillsammans med drift- och kemipersonal aktivt arbetar med frågor om utsläppsminimering. Det finns en strategi i planeringsstadiet som går ut på att successivt rena och tömma bassänger och tankar för att år 2016/2017 ha en anläggning som är helt tom på processvatten. I projektet Segmentering av interndelar ingår att i god tid ta fram och säkerställa miljö- och arbetsmiljöfrågorna. I dagsläget finns exempelvis förslag på en mobil reningsanläggning, som kan användas på båda blocken. En sådan utrusning har möjlighet att punktsuga, exempelvis vid kapning av interndelar, och slamsuga bassängbottnar. Det filter, som BKAB tittat på, är väl beprövat och har tidigare använts på samtliga svenska kärnkraftverk. Öppen 17 (26)

18 Filtret renar i första hand partiklar och ska ses som ett komplement till den bassängrening som idag finns och fungerar väl. Med ovanstående åtgärder eller likvärdiga, bedömer BKAB att utsläppen till omgivningen kommer att fortsätta på den nivå som var underlag då det anpassade omgivningskontrollprogrammet fastslogs Barsebäcks referensvärde under perioden visar tydligt BKAB:s ambitioner att hela tiden sträva efter att sänka utsläppen till vatten. Bq/år luft Referensvärden för utsläpp av Co-60 för luft och vatten under åren Bq/år vatten 3,0E+07 1,0E+12 B1 luft 2,5E+07 B2 luft 1,0E+11 2,0E+07 1,5E+10 1,0E+10 8,0E+09 5,0E+09 Vattenutsläpp 1,0E+10 1,5E+07 1,0E+09 5,0E+08 4,0E+08 3,0E+08 2,0E+08 1,0E+09 1,0E+07 1,0E+08 5,0E+06 1,0E+07 0,0E ,0E+06 Figur 8.1. Referens värden för utsläpp av Co-60 för luft och vatten åren SKÅNES MILJÖMÅL Länsstyrelsen i Skåne har fokuserat på miljömålet Begränsad klimatpåverkan och har under 2009 antagit nya delmål samt åtgärder för att nå dessa delmål. Länsstyrelsen har nu begärt en komplettering av redovisningen hur BKAB uppfyller delmålen; Utsläpp av växthusgaser och Effektivare energianvändning. Miljömålen för Skåne är publicerade i rapporten Skånes miljöhandlingsprogram 2003:26 som reviderades Delmålet Utsläpp av växthusgaser Delmålet utsläpp av växthusgaser i Skåne ska år 2020 vara minst 30 procent lägre än Målet gäller verksamheter som inte omfattas av systemet för handel med utsläppsrätter. Utsläppen ska räknas som koldioxidekvivalenter och omfatta de växthusgaser som ingår i EU:s klimatbeslut. BKAB var 1990 ett kärnkraftverk i full drift. Till kraftverket hörde ett antal hjälpsystem som använde naturgas, eldningsolja 1 och diesel. Tyvärr har det Öppen 18 (26)

19 inte varit möjligt att få fram data från 1990 men det finns data från 1991 som borde vara jämförbara och kan användas som ingångsdata års data Förbrukning Koldioxidekvivalenter Naturgas m ton Eldningsolja 1 53 ton 166 ton El (kärnkraft) MWh 15 ton Köldmedia R22 24,6 kg 44 ton Transporter (uppskattning) Summa koldioxidekvivalenter Tabell 9.1. Koldioxidekvivalenter för BKAB ton ton 2011 års data Förbrukning Koldioxidekvivalenter Naturgas m ton Eldningsolja 1 0 ton 0 ton El (Vattenfall mix) MWh 40 ton Köldmedia R22 2,1 kg 4 ton Transporter (uppskattning) Summa koldioxidekvivalenter Tabell 9.2. Koldioxidekvivalenter för BKAB ton ton BKAB har alltså reducerat utsläppen av koldioxid med nästan 60 %. Länsstyrelsen i Skåne har också tagit fram en rad åtgärder som stödjer delmålen (referens 2). Redovisningen nedan visar hur BKAB stödjer de åtgärder som berör företaget. Åtgärd 1.4 Företagen ombeds ta fram en mötespolicy som stimulerar telefon- och videomöten samt bidra till miljöanpassningen av arbetsresor. BKAB har idag ingen speciell mötespolicy men har inredda konferensrum för telefon- och videomöten. Dessa används speciellt flitigt av utbildningsföretaget KSU som hyr lokaler av BKAB. Tjänsteresor och närvaro i Ringhals har minskat efter omorganisationen 2007 då organisationen blev platsspecifik på respektive kraftverk. Åtgärd 1.5 Minst hälften av alla anställda som kör regelbundet i tjänsten utbildas i sparsam körning. Volymen tjänsteresor med bil minskade kraftigt efter omorganisationen BKAB kommer att undersöka om en utbildning i sparsam körning är ekonomiskt rimlig att erbjuda de anställda inom ramen för vår återkommande miljöutbildning. Öppen 19 (26)

20 Åtgärd 1.7 Miljökrav ställs vid upphandling och inköp av transporttjänster och endast fordon med goda miljöegenskaper upphandlas. Inköp sker genom upphandling tillsammans med Ringhals AB. Vid upphandlingar av tjänster där transporten står för en betydande del av miljöbelastningen används miljökriterier, som en del av utvärderingen mellan olika anbudsgivare. Då BKAB äger mycket få fordon får inköpskriterier för dessa diskuteras när det är aktuellt att begära in anbud på nyanskaffning. 9.2 Delmålet Effektivare energianvändning Länsstyrelsen i Skånes delmål för energianvändning är att Energianvändningen i Skåne ska år 2020 vara 10 procent lägre än genomsnittet för åren Målet avser slutlig energianvändning. Under åren var BKAB ett energiproducerade bolag med en reaktor i drift. Behovet av energi för de egna hjälpprocesserna var stort. Exempelvis drar en stor matarvattenpump cirka 4,5 MW/h. I gengäld så producerade en reaktor avsevärt mycket mer energi. Därför är en jämförelse mellan åren och 2020 (eller idag) inte rättvisande då BKAB idag inte bedriver samma verksamhet som då. Naturgas MWh El-användning MWh Produktion MWh (medel) Besparing % 65 % Tabell 9.3. Egen användningen av naturgas och el. BKAB har jämfört med 2006 sparat 53 % på naturgasen och 65 % på elanvändningen. Åtgärd 1.18 Industrins energianvändning minskas genom ändrad systemtillsyn, utbildning och tekniska effektiviseringsåtgärder. Sedan 2006 har BKAB målmedvetet arbetat med att minska energibehovet och har genom enkla åtgärder också minskat sitt energibehov. En energikartläggning gjordes som en inledning i energisparprojektet. Följande åtgärder har utförts under åren 2006 till Belysningen har behovsanpassats i byggnaderna Släck efter dej - kampanj har genomförts Ventilationsfläktar har varvats ner eller stängts av i byggnader som inte används En del luftkylning i ventilationssystemen har stängts av Uppvärmningen har behovsanpassats i alla byggnader och stängts av i byggnader som inte används Öppen 20 (26)

21 Elsystemen har byggts om och anpassats till de nya behoven Ny effektivare gaspanna har installerats för uppvärmning 2009 Åtgärd 1.20 Vid upphandling av varor och tjänster vägs aspekter in som minskad energianvändning och miljöanpassad energiförsörjning. Vid upphandling av utrustning beaktas energianvändning. Ett exempel, där medvetna val av utrustningen gjordes, är ombyggnaden av kök och personalmatsal under Kontorsutrustning som datorer, kopiering m.m., hyrs av annat Vattenfallbolag. I direktiven anges att utrustning som bidrar till energibesparingen ska väljas i första hand. 10 BARSEBÄCKSVERKETS BEHOV AV KYLVATTEN DÅ OCH NU Reaktor B1 togs i drift 1975 och reaktor B Båda reaktorerna var i drift fram till 1999 och reaktor B2 var fortsatt i drift fram till 2005 med undantag för årliga revisioner. Ingående och utgående kylvatten var samma volym med den skillnaden att utgående kylvatten var maximalt cirka 12,4 C varmare än ingående. Under åren fram till 1982 tillsattes järnsulfat som korrosionsinhibitor till kondensorns kylvatten ersattes kondensortuberna med nya tillverkade i titan och behovet av korrosionsinhibitor upphörde. I hjälpkylvattensystemen fortsatte doseringen av små mängder järnsulfat fram till Under ett år, , tillsattes ett medel, Hatasperse, mot musseltillväxt i hjälpkylvattensystemen. Från och med 1995 tillsätts inga kemiska ämnen till kylvattnet. Tid Status Kylvattenflöde Drift av reaktor B1 Drift av båda reaktorerna Drift av reaktor B2 25 m³/s 50 m³/s 25 m³/s och framöver Ingen drift men bränsle kvar i bränslebassängerna som kräver kylning Spädvattenflöde. Drift av en kylvattenpump under cirka timmar per år inkl. provdrift och underhåll. Tabell Enklare sammanställning över volymerna kylvatten 2 m³/s 4 m³/s Öppen 21 (26)

22 Under hösten 2006 fraktades uranbränslet bort från BKAB och därmed försvann behovet av kylning. Därefter finns endast behov av att skapa god omblandning för det processavloppsvatten som pumpas till havet Kylvattenplymer Utredningar över kylvattenplymerna gjordes 1967, 1976 och 1977 samt Undersökningar som föregick byggandet av kraftverket utfördes både före kraftverkets byggande samt åren därefter. Vattendomstolen förelade redan 1963 SMHI som sakkunnig att utföra dessa undersökningar. En serie undersökningar och beräkningar utfördes i närområdet av det befintliga Barsebäcksverket. Syftet var att kartlägga förhållandena innan kraftverket byggdes. Undersökningarna kartlade havsbottens utseende, salthaltens och temperaturens variation i vattenmassan och strömförhållandena (bilaga 7). Salthalten är i det vanligaste scenariot strax under 10 i ytvattnet ner till ett språngskikt där salthalten ökar. Temperaturen i vattenmassan varierar mest under uppvärmningsperioden och skillnaden varierar mellan 0.3C till 1,3C mellan stationer på 1,5 meters djup nära land och 2 km ut. Strömmen utanför kraftverket är till största delen (70-85%) nordlig och under % av tiden är strömmen sydlig. Dessa undersökningar förelåg som underlag till den deldom som Sydsvenska Värmekraft AB (nuvarande E.ON AB) fick 1970 av Söderbygdens vattendomstol. I deldomen föreskrevs att ytterligare kontrollundersökningar skulle ske under de första 5 åren av kraftverkets drift. Dessa kontrollundersökningar är redovisade i årliga rapporter från SMHI samt en sammanfattande rapport Barsebäck Kylvattenutsläpp i havet (bilaga 7). Rapporten har redovisats till Vattendomstolen i Växjö och var underlag till den slutliga vattendom som BKAB fick Se bilaga 6 till MKB:n. I rapporten redovisas mätdata från från automatiskt registrerade temperatur, ström, och vindmätare som placerades ut i havet. Med hjälp av dessa data har SMHI utarbetat kylvattenplymer för fem olika scenarier, så kallade plymklasser. De fem olika plymklasserna är: 1. Nordlig utbredning, nära land 2. Nordlig utbredning, påverkan av storskalig virvel i Lundåkrabukten 3. Nordlig utbredning, läge mellan påverkan av virvel och nära land 4. Vändläge 5. Sydlig utbredning 0-0 innebär att temperaturpåslaget är mindre än 1C. Öppen 22 (26)

23 Plymklass ,8 31,4 14,8 19,3 3,0 18,7 Tabell Frekvensen i procent av de olika plymklasserna under perioden 1977 till Resultatet visar att: under 55% av tiden transporteras kylvattnet norrut (plymklass 1, 2 och 3) nästan var tredje plym påverkades av virveln i Lundåkrabukten (klass 2) kylvattenplymer i klass 5 är underrepresenterade eftersom gränsen för påverkan är satt till 1C den yta som någon gång påverkades av kylvattnet med minst 1 C har ej överstigit 5 km 2 en yta upp till 3 km 2 har påverkats i 60 % av tiden Beräkningar utförda för drift av en reaktor 2004 förberedde BKAB en miljöprövning av kärnkraftverket avseende drift av en reaktor. Till ansökan togs det fram ett underlag för bedömning av kylvattnets påverkan på Öresund. SMHI gjorde simuleringar av kylvattenplymer (bilaga 8) som byggde på ett utsläpp av 25 m³/s. För att kunna jämföra med de studier som utfördes tidigare så beräknades utbredningen för samma plymklasser. Plymklasserna skiljer sig från varandra med avseende på vindförhållande och rådande bakgrundsström i recipienten. I utredningen redovisas för varje plymklass kartor över de områden som påverkas minst av 1 C övertemperatur i ytan ( 0-0,5 m djup). Beräkningarna avser en tänkt situation i maj, som är typisk för vår/sommarförhållande samt en situation i februari, som avser att spegla vinterförhållande. Påverkansområden presenteras i kartform för både yt- och bottenvatten och även som areor i tabellform. (Bilaga 8 kapitel 7) De genomgående små bottendjupen utanför Barsebäcksverket medförde att relativt stora områden påverkades av det uppvärmda kylvattnet eftersom spädvatten från större djup hade svårt att tillföras. Beräkningar visar att ett område med den ungefärliga arean 6,5 km 2 någon gång påverkades av minst 1 C övertemperatur i ytan. Vid botten blev det påverkade området mindre, dels därför att tillgången på spädvatten ökar när djupet ökar, dels därför att plymerna inte når så djupt beroende på att kylvattnet har en lägre densitet än omgivande havsvatten. Det beräknade området nära botten som någon gång påverkas av minst 1 C övertemperatur är cirka 5,7 km 2. Beräkningar visar också att de områden som alltid påverkas av övertemperaturer är begränsade till utsläppets omedelbara närhet. Även här uppvisas viss skillnad mellan utbredning i ytan och vid botten. Området med minst av 1 C övertemperatur i ytan utgörs av 0,08 km 2 och vid botten av 0,06 km 2. Öppen 23 (26)

24 Dagens situation Någon relevant jämförelse med dagens utsläpp kan inte göras då ingen uppvärmning av utgående kylvatten sker. Vid utpumpning av processavloppsvatten från avfallsbyggnaden startas en kylvattenpump. Varje utpumpning tar cirka 4-5 timmar och omfattar en volym av m 3 processavloppsvatten, ungefär 0,02 m³/s, som späs med ett flöde om 4 m³/s havsvatten. Ungefär 4-10 utpumpningar kommer att ske per år. Någon simulering av kylvattenplymens utbredning för dagens situation har ej utförts Kylvattenplymens påverkan på växt- och djurlivet Under åren 1969 till 1983 genomförde Statens Naturvårdsverk, sektionen för kustvatten, biologiska studier utanför kraftverket. Tyvärr har BKAB inte kunnat återfinna alla de rapporter som togs fram. Vad vi vet är att 13 uppsatser redovisades till Växjö Vattendomstol under 1981 samt att en sammanfattning skickades in till Växjö Vattendomstol 1983 i mål AD 2/69. De rapporterna går med all säkerhet att eftersöka endera hos Naturvårdsverket eller hos Växjö Tingsrätt. Därefter har ett antal uppföljande och sammanfattande rapporter tagits fram. Nedan presenteras resultaten från ett urval av dessa rapporter. Under åren i drift har Fiskeriverket varit BKAB behjälpliga med studier av ål- och fiskförekomst i kylvatten och kylvattenplym. Dessa rapporter finns utgivna av Fiskeriverket. (Referenserna 3-6.) I rapport Finfo 2008:3 (referens 6) för åren gör Fiskeriverket en sammanfattning av åren med fiske med ålbottengarn och småryssjor. Fiske med ålbottengarn skedde under åren och med småryssjor från 1977 och pågår än i dag. Torsk, ål, tånglake och skrubbskädda svarar för 80% av de fångade arterna av fisk. Rapporten redogör också för tidigare utvärderingar, som utförts av Naturvårdsverket eller Fiskeriverket, av fisket inom det kylvattenpåverkade området. Man konstaterar också att maximalt så uppmättes 3,1 C varmare vatten vid botten på den mest påverkade fångstplatsen under åren med två reaktorer i drift och att efter 1999, då en reaktor stängts, så hade skillnaderna i vattentemperatur i stort sett upphört. Maximal skillnad uppmättes till 1,2 C, vilket ligger inom samma temperaturintervall som naturliga skillnader mellan olika platser i Öresund. I sammanfattningen konstaterar Fiskeriverket bland annat att: En jämförelse av perioder med och utan direkt påverkan av uppvärmt kylvatten visar att förekomsten av torsk och tånglake påverkades negativt av det uppvärmda kylvattnet Trots att tidigare undersökningar har påvisat en anlockning av ål till utsläppsområdet, sågs ingen effekt av att det uppvärmda kylvattnet försvann efter 1999 Öppen 24 (26)

25 Beståndet av tånglake återhämtade sig starkt i den före detta kylvattenplymens område under 2000-talet, vilket skiljer sig klart från en negativ utveckling längre norrut vid västkusten Under förberedelsen till ansökan om miljödom 2004 för drift av en reaktor lät BKAB företaget SKUTAB göra en analys av de ekologiska konsekvenserna (bilaga 9). Från SKUTAB:s rapport kan utläsas följande: effekterna är små och i huvudsak begränsade till ytan att man inte funnit några belägg för att fisken utanför kraftverket innehåller allvarligt förhöjda halter av miljögifter man finner att lokaliseringen är väl vald eftersom området påverkas av kraftiga strömmar och det innebär att det inte skapas någon stabil kylvattenplym med förhöjd temperatur vilket motverkar anlockningseffekterna på fisk SKUTAB sammanfattar miljöpåverkan på detta vis: Förlust av fisk, i första hand ål, förväntas ske i kraftverkets kylvattenvägar Högre produktion och förändrad artsammansättning förväntas hos fastsittande växter och djur i utsläppets omedelbara närhet Horngäddor, anlockade på våren, förväntas löpa stor risk att dö av gasblåsesjuka Anlockning av andra fiskarter kommer att ske, men effekterna förväntas vara mycket små och övervägande positiva genom bättre tillväxt Inför ansökan om miljödom för avställt kraftverk 2006 gjorde SKUTAB en ny rapport (bilaga 10) som speglar att driften vid Barsebäck upphör. Den rapporten var en bilaga till BKAB:s ansökan 2006 om miljötillstånd för avställnings- och servicedrift. SKUTAB avgav följande samlade bedömning Effekterna vid dagens drift med ett aggregat är tydliga endast i närområdet längre ut styrs växt- och djursamhällena av mer storskaliga förhållanden i Öresundsvatten Anlockningen av fisk till utsläppet kommer att upphöra omedelbart efter stopp Risken för gasblåsesjuka hos anlockad horngädda kommer att minska kraftigt Positiva effekter i form av ökad tillväxt hos anlockad fisk kommer upphöra Gödningseffekterna i utsläppsområdet som beror på närsaltstillförsel med kylvattnet kommer att avklinga Öppen 25 (26)

Författningar som styr avveckling och rivning av kärnkraftverk eller annan kärnreaktor

Författningar som styr avveckling och rivning av kärnkraftverk eller annan kärnreaktor Författningar som styr avveckling och rivning av kärnkraftverk eller annan kärnreaktor Miljöbalken (1998:808) - förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - förordning (1998:905)

Läs mer

Regeringen Miljödepartementet 103 33 Stockholm

Regeringen Miljödepartementet 103 33 Stockholm Sidan 1 av 5 Strategienheten Anders Bergman Datum Sid 2015-01-19 Dnr 2015KS004 1 (5) Regeringen Miljödepartementet 103 33 Stockholm Underrättelse enligt 17 kap. 5 miljöbalken samt hemställan om tillåtlighetsprövning

Läs mer

Utökad mellanlagring 1

Utökad mellanlagring 1 Utökad mellanlagring 1 SVAFO SVAFO:s uppgift är att på ett säkert och miljömässigt ansvarsfullt sätt avveckla kärntekniska anläggningar, ta hand om kärnavfall från den tidiga svenska kärnforskningen samt

Läs mer

VATTENFALL AB SAMRÅD INFÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND ATT NEDMONTERA OCH RIVA ÅGESTAVERKET

VATTENFALL AB SAMRÅD INFÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND ATT NEDMONTERA OCH RIVA ÅGESTAVERKET VATTENFALL AB SAMRÅD INFÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND ATT NEDMONTERA OCH RIVA ÅGESTAVERKET 2018-02-20 SÄKERHETEN FRÄMST Vänligen notera var närmaste nödutgångar, brandsläckare, samlingsplats och hjärtstartare

Läs mer

KÄRNAVFALLSRÅDET Swedish National Council for Nuclear Waste

KÄRNAVFALLSRÅDET Swedish National Council for Nuclear Waste Om skyldigheter och ansvar vid avveckling och rivning av kärnkraftsreaktorer Drift av kärnkraftsreaktorer är kärnteknisk verksamhet som kräver tillstånd enligt lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet

Läs mer

Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version. Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1.

Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version. Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1. Ringhals AB Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version Rapport - VO Frisläppt 2015-10-16 2338313 / 2.0 Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1 NR-C Öppen STURE

Läs mer

Rivning. av kärnkraftverk Nov 2005. Byte av ånggenerator på Ringhals kärnkraftverk. Foto: Börje Försäter/Hallands Bild

Rivning. av kärnkraftverk Nov 2005. Byte av ånggenerator på Ringhals kärnkraftverk. Foto: Börje Försäter/Hallands Bild Rivning av kärnkraftverk Nov 2005 Byte av ånggenerator på Ringhals kärnkraftverk. Foto: Börje Försäter/Hallands Bild Reparationer ger erfarenhet De svenska erfarenheterna av att helt montera ned kärntekniska

Läs mer

Samråd gällande ändrad drift vid Ringhals kärnkraftverk

Samråd gällande ändrad drift vid Ringhals kärnkraftverk Samråd gällande ändrad drift vid Ringhals kärnkraftverk 17 november 2015 Dagordning Introduktion och presentation av deltagarna Redovisning från Vattenfall - Bakgrund - Projektet - Ansökan ändringstillstånd

Läs mer

Svar till SSM på begäran om tidplan för kvarstående kompletteringar av Miljökonsekvensbeskrivningen

Svar till SSM på begäran om tidplan för kvarstående kompletteringar av Miljökonsekvensbeskrivningen Strålsäkerhetsmyndigheten Att: Ansi Gerhardsson 171 16 Stockholm DokumentID 1431235 Ärende Handläggare Mikael Gontier Er referens SSM2011-2426-163 Kvalitetssäkrad av Godkänd av Kommentar Sida 1(5) Datum

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Ulf Yngvesson Föreskrifter om ändring i Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (SSMFS 2008:1) om säkerhet i kärntekniska anläggningar;

Läs mer

Dessutom kommer tillhörande transporterna till och från bolaget att kvantifieras.

Dessutom kommer tillhörande transporterna till och från bolaget att kvantifieras. Bilaga 2 till samrådsunderlag Miljökonsekvensbeskrivning för Höganäs Sweden AB En miljökonsekvensbeskrivning kommer att utarbetas av Profu AB och Svensk MKB AB till den planerade ansökan. Miljökonsekvensbeskrivningen

Läs mer

Översiktlig struktur av MKB-dokumentet för slutförvarssystemet

Översiktlig struktur av MKB-dokumentet för slutförvarssystemet Mellanlagring, inkapsling och slutförvaring av använt kärnbränsle Översiktlig struktur av MKB-dokumentet för slutförvarssystemet Svensk Kärnbränslehantering AB December 2007 Svensk Kärnbränslehantering

Läs mer

Tillstånd för hantering av radioaktiva ämnen vid avvecklingen av isotopcentralen i Studsvik

Tillstånd för hantering av radioaktiva ämnen vid avvecklingen av isotopcentralen i Studsvik AB SVAFO 611 82 Nyköping Beslut Vårt datum: 2014-12-11 Er referens: S-10-786 Diarienr: SSM 2010/2001 Handläggare: Simon Carroll Telefon: +46 8 799 41 24 Tillstånd för hantering av radioaktiva ämnen vid

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt kärntekniklagen komplettering juli 2016

Ansökan om tillstånd enligt kärntekniklagen komplettering juli 2016 Följebrev Bilaga SFR-U K:4 Motiv till förvarsdjup Bilaga SFR-U K:5 Motivering av vald utformning för 2-5BLA Ansökan om tillstånd enligt kärntekniklagen komplettering juli 2016 Bilaga SFR-U K:6 Redovisning

Läs mer

Yttrande över Svensk Kärnbränslehantering AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken utbyggnad och fortsatt drift av SFR

Yttrande över Svensk Kärnbränslehantering AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken utbyggnad och fortsatt drift av SFR Sida 1 av 6 Strategienheten Anna Bergsten Datum Dnr Sid 2018-02-15 KS-2015-4 1 (6) M7062-14 Nacka Tingsrätt Mark- och miljödomstolen Box 1104 131 26 Nacka Strand Yttrande över Svensk Kärnbränslehantering

Läs mer

NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: MÅLNR: M AKTBIL: 435. Presentation MMD m

NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: MÅLNR: M AKTBIL: 435. Presentation MMD m NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 Presentation MMD m INKOM: 2016-11-02 MÅLNR: M 1333-11 AKTBIL: 435 2016-11-02 1 Befintliga och planerade verksamheter i Forsmark Plats för Kärnbränsleförvaret Forsmarks kärnkraftverk

Läs mer

Innehållsförteckning med kommentarer för Barsebäcks MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

Innehållsförteckning med kommentarer för Barsebäcks MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version Miljörapport Skapat 2004-02-21 1824852 / 1.3 Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1 Företagsintern PSG / FSG enl

Läs mer

rivningen av Barsebäcksverket?

rivningen av Barsebäcksverket? Hur förbereder f sig Barsebäck Kraft AB inför rivningen av Barsebäcksverket? I Barsebäck jobbar vi med utveckling KASAM - Rivning av nedlagda kärntekniska k anläggningar i Sverige 11 december 2007, VD

Läs mer

Barsebäcksverket inför rivning. Leif Roth och Håkan Lorentz, BKAB

Barsebäcksverket inför rivning. Leif Roth och Håkan Lorentz, BKAB Barsebäcksverket inför rivning Barsebäck Typ: Kapacitet: BWR 1800 MWt / 615MWe Start elproduktion: 15 maj 1975 / 21 mars 1977 Leverantör: ASEA Atom (Westinghouse Electric Sweden) Ägare av anläggning:

Läs mer

Ansökningarnas struktur

Ansökningarnas struktur MKB Pia Ottosson 1 Ansökningarnas struktur KÄRNTEKNIKLAGEN (KTL) Toppdokument MILJÖBALKEN (MB) Toppdokument Huvudrapport Långsiktig säkerhet GEMENSAMMA BILAGOR Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Samrådsredogörelse

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken komplettering juli 2016

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken komplettering juli 2016 Bilaga SFR-U K:1 Frågor och svar per remissinstans Bilaga SFR-U K:4 Motiv till förvarsdjup Bilaga SFR-U K:5 Motivering av vald utformning för 2-5BLA Bilaga SFR-U K:6 Redovisning av alternativa utformningar

Läs mer

Prövning av hamnverksamheten i Forsmarks hamn

Prövning av hamnverksamheten i Forsmarks hamn Prövning av hamnverksamheten i Forsmarks hamn Muntlig förberedelse i Nacka tingsrätt, mark- och miljödomstolen NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: 2016-09-08 MÅLNR: M 7062-14 AKTBIL: 52 9 september 2016

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken komplettering juli 2016

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken komplettering juli 2016 Bilaga SFR-U K:1 Frågor och svar per remissinstans Bilaga SFR-U K:4 Motiv till förvarsdjup Bilaga SFR-U K:5 Motivering av vald utformning för 2-5BLA Bilaga SFR-U K:6 Redovisning av alternativa utformningar

Läs mer

Utbyggnad av SFR Samrådsmöte med Länsstyrelsen, Östhammars kommun och Strålsäkerhetsmyndigheten 29 september 2010

Utbyggnad av SFR Samrådsmöte med Länsstyrelsen, Östhammars kommun och Strålsäkerhetsmyndigheten 29 september 2010 Utbyggnad av SFR Samrådsmöte med Länsstyrelsen, Östhammars kommun och Strålsäkerhetsmyndigheten 29 september 2010 Förslag till dagordning 1. Välkomna och presentationsrunda 2. Mötets syfte och dagordning

Läs mer

Dispens med anledning av nya och ändrade föreskrifter för Oskarshamn 2

Dispens med anledning av nya och ändrade föreskrifter för Oskarshamn 2 Dokumentstatus: Godkänt OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Beslut Vårt datum: 2019-02-21 Er referens: 2018-13391 Diarienr: SSM2019-82 Handläggare: Marika Andersson Telefon: +46 8 799 4418 Dispens med anledning

Läs mer

Samrådsunderlag - ansökan om utökad lagringsvolym i Ringhals markförvar

Samrådsunderlag - ansökan om utökad lagringsvolym i Ringhals markförvar Ringhals AB Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version Rapport - VO Frisläppt 2016-08-16 2363201 / 2.0 Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1 ND Öppen PSG /

Läs mer

RINGHALS AB SAMRÅD INFÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND SAMT ANLÄGGA OCH DRIVA MARKFÖRVAR

RINGHALS AB SAMRÅD INFÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND SAMT ANLÄGGA OCH DRIVA MARKFÖRVAR RINGHALS AB SAMRÅD INFÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND ATT NEDMONTERA OCH RIVA RINGHALS 1 OCH 2 SAMT ANLÄGGA OCH DRIVA MARKFÖRVAR 2017-12-04 DAGORDNING 1. Presentation av deltagare 2. Bakgrund 3. Samrådets omfattning

Läs mer

Granskningsrapport FKA:s avvecklingsplan

Granskningsrapport FKA:s avvecklingsplan Tillsynsrapport Datum: 2014-05-19 Er referens: FQ-2013-0573 Diarienr: SSM2013-3580 Granska i tillsyn Forsmarks Kraftgrupp AB F1-3 Ansvarig handläggare: Mathias Leisvik Samråd: Markus Forsberg Godkänt av:

Läs mer

Plats och tid Barsebäck Kraft AB, , klockan

Plats och tid Barsebäck Kraft AB, , klockan Protokoll för sammanträde 2018-02-28 Plats och tid Barsebäck Kraft AB, 2018-02-28, klockan 13.00 14.30 Beslutande Pia Almström (M) Ordförande Roland Palmqvist (S) Tommy Almström (M) Mikael Juul Sörensen

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN:

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om undantag från kravet på godkännande

Läs mer

Fud-program 2013 2013-10-17

Fud-program 2013 2013-10-17 Fud-program 2013 1 Fud-program 2013 Kraven enligt kärntekniklagen (12 ) Den som har tillstånd [för] en kärnkraftsreaktor ska låta upprätta ett program för den allsidiga forsknings- och utvecklingsverksamhet

Läs mer

SSM:s synpunkter på Fud-program 2007

SSM:s synpunkter på Fud-program 2007 SSM:s synpunkter på Fud-program 2007 Redovisning i Östhammar 17 december 2008 Innehåll Allmänna synpunkter Förslag till komplettering Förslag till samrådsfrågor Övriga bedömningar och synpunkter Regeringsbeslut

Läs mer

NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: MÅLNR: M AKTBIL: 438. Presentation MMD m (Bild tillagda efter muf)

NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: MÅLNR: M AKTBIL: 438. Presentation MMD m (Bild tillagda efter muf) NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 Presentation MMD m INKOM: 2016-11-15 MÅLNR: M 1333-11 AKTBIL: 438 2016-11-02 (Bild 19-29 tillagda efter muf) 1 Befintliga och planerade verksamheter i Forsmark Plats för Kärnbränsleförvaret

Läs mer

SFR Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall

SFR Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall SFR Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall Här finns Sveriges radioaktiva driftavfall SFR, Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, var den första anläggningen i sitt slag när den togs i drift

Läs mer

Tillståndsprövning av slutförvar för använt kärnbränsle i Sverige

Tillståndsprövning av slutförvar för använt kärnbränsle i Sverige Tillståndsprövning av slutförvar för använt kärnbränsle i Sverige Kärnkraft vid Bottenviken? Konferens, Skellefteå, 21 maj 2016 Johan Anderberg? Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM) uppdrag Säker strålmiljö

Läs mer

Dispens med anledning av nya och ändrade föreskrifter

Dispens med anledning av nya och ändrade föreskrifter Dokumentstatus: Godkänt Forsmarks Kraftgrupp AB 742 03 Östhammar Beslut Vårt datum: 2019-01-24 Er referens: F-0083754 Diarienr: SSM2018-3221 Handläggare: Lars Skånberg Telefon: +46 8 799 4274 Dispens med

Läs mer

Hur jobbar vi inom miljöskydd. Carina Lif och Elisabeth Lindqvist

Hur jobbar vi inom miljöskydd. Carina Lif och Elisabeth Lindqvist Hur jobbar vi inom miljöskydd Carina Lif och Elisabeth Lindqvist Miljöskyddets verktyg Prövning 9, 11 och 14 kap MB Tillsyn Projekt Remisser Miljövervakning Miljömål Giftfri miljö Miljöfarlig verksamhet

Läs mer

&edmontering och rivning av kärnkraftsreaktorerna Oskarshamn 1 och 2

&edmontering och rivning av kärnkraftsreaktorerna Oskarshamn 1 och 2 207-03972 207-03-4 3 (20) 3. Rapport - Allmän &edmontering och rivning av kärnkraftsreaktorerna Oskarshamn och 2 Underlag inför fortsattt samråd OKG AB 207-03972 207-03-4 4 (20) 3. Rapport - Allmän Innehållsförteckning

Läs mer

SERO Sveriges Energiföreningars Riksorganisation Box 57 Telefon 0221-82422 e-mail. info@sero.se 731 22 KÖPING Telefax: 0221-82522 www.sero.

SERO Sveriges Energiföreningars Riksorganisation Box 57 Telefon 0221-82422 e-mail. info@sero.se 731 22 KÖPING Telefax: 0221-82522 www.sero. SVERIGES ENERGIFÖRENINGARS RIKSORGANISATION 201402 17 SKB SamradSFR@skb.se Box 250 101 24 STOCKHOLM Härmed överlämnas SERO:s remissvar på samråd om SFR under februari 2014. Enligt uppdrag för SERO Leif

Läs mer

Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall

Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall Regeringsbeslut I:7 1 bilaga 2018-03-21 M2017/00828/Ke M2017/01689/Ke M2017/02382/Ke Miljö- och energidepartementet Adressater: se bilagan Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder

Läs mer

Åtgärder, hotell och restaurang inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram

Åtgärder, hotell och restaurang inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Åtgärder, hotell och restaurang inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Respektive aktör tar själv beslut om åtgärderna skall utföras och i vilken omfattning detta ska ske. Åtgärder märkta med *

Läs mer

MKB och samråd. 31 MKB-processen och genomfört samråd. 31 MKB och samråd. Översikt

MKB och samråd. 31 MKB-processen och genomfört samråd. 31 MKB och samråd. Översikt 2017-09-12 1 31 MKB-processen och genomfört samråd MKB och samråd 2017-09-12 2 31 MKB och samråd Erik Setzman, civilingenjör Lantmäteri, miljösamordnare SKB Översikt Varför samråd Samrådsparter Genomförda

Läs mer

INFORMATION till allmänheten från Svensk Kärnbränslehantering AB. Inkapsling och slutförvaring I OSKARSHAMN

INFORMATION till allmänheten från Svensk Kärnbränslehantering AB. Inkapsling och slutförvaring I OSKARSHAMN INFORMATION till allmänheten från Svensk Kärnbränslehantering AB Inkapsling och slutförvaring I OSKARSHAMN UNDERLAG FÖR SAMRÅDSMÖTE DEN 5 APRIL 2005 UNDERLAG FÖR SAMRÅDSMÖTE DEN 5 APRIL 2005 Det här är

Läs mer

Forum för prövning av slutförvaringssystem för använt kärnbränsle eller kärnavfall

Forum för prövning av slutförvaringssystem för använt kärnbränsle eller kärnavfall Lagrådsremiss Forum för prövning av slutförvaringssystem för använt kärnbränsle eller kärnavfall Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 30 oktober 2008 Andreas Carlgren Egon Abresparr

Läs mer

Kärnavfallsavgift för reaktorinnehavare

Kärnavfallsavgift för reaktorinnehavare Sida: 1/7 PROMEMORIA Datum: 2011-05-16 Vår referens: SSM2011-153-25 Författare: Eva Folkow, verksjurist Fastställd: Ulf Yngvesson, chefsjurist Kärnavfallsavgift för reaktorinnehavare Inledning Finansieringssystemet

Läs mer

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag [Denna lydelse var gällande fram till 2018-01-01.] 6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag När det krävs en miljökonsekvensbeskrivning 6 kap. 1 En miljökonsekvensbeskrivning ska ingå

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt kärntekniklagen komplettering juli 2016

Ansökan om tillstånd enligt kärntekniklagen komplettering juli 2016 Följebrev Bilaga SFR-U K:4 Motiv till förvarsdjup Bilaga SFR-U K:5 Motivering av vald utformning för 2-5BLA Ansökan om tillstånd enligt kärntekniklagen komplettering juli 2016 Bilaga SFR-U K:6 Redovisning

Läs mer

Stocksund 2009-01-07 Forsmarks Kraftgrupp AB Att. Kerstin Sjöberg 742 03 Östhammar

Stocksund 2009-01-07 Forsmarks Kraftgrupp AB Att. Kerstin Sjöberg 742 03 Östhammar 1 Stocksund 2009-01-07 Forsmarks Kraftgrupp AB Att. Kerstin Sjöberg 742 03 Östhammar Yttrande med anledning av utökat samråd om markdeponi för radioaktivt avfall på Svalören vid Forsmarks kärnkraftverk.

Läs mer

Mellanlagring, inkapsling och slutförvaring. Preliminär MKB och vattenverksamhet. Presentationer och samrådsmöte 9 februari 2010

Mellanlagring, inkapsling och slutförvaring. Preliminär MKB och vattenverksamhet. Presentationer och samrådsmöte 9 februari 2010 Mellanlagring, inkapsling och slutförvaring Preliminär MKB och vattenverksamhet Presentationer och samrådsmöte Erik Setzman Mikael Gontier Pia Ottosson 1 Avslutande samråd Samråden påbörjades år 2002 och

Läs mer

P-13-35. Avvecklingsplan för ett utbyggt SFR. Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall. Markus Calderon, Svensk Kärnbränslehantering AB

P-13-35. Avvecklingsplan för ett utbyggt SFR. Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall. Markus Calderon, Svensk Kärnbränslehantering AB P-13-35 Avvecklingsplan för ett utbyggt SFR Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall Markus Calderon, Svensk Kärnbränslehantering AB December 2013 Svensk Kärnbränslehantering AB Swedish Nuclear Fuel

Läs mer

Underlag för samråd enligt 6:e kapitlet miljöbalken för prövningen enligt miljöbalken och kärntekniklagen

Underlag för samråd enligt 6:e kapitlet miljöbalken för prövningen enligt miljöbalken och kärntekniklagen Samråd november 2014 Tänd ett lager: P, R eller TR. ID 1448927 Underlag för samråd enligt 6:e kapitlet miljöbalken för prövningen enligt miljöbalken och kärntekniklagen Oskarshamn Utökad kapacitet för

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

2011-12-07. Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Stora Asphällan 8 742 94 Östhammar. sfr.samrad@skb.se

2011-12-07. Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Stora Asphällan 8 742 94 Östhammar. sfr.samrad@skb.se 2011-12-07 Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Stora Asphällan 8 742 94 Östhammar sfr.samrad@skb.se Kommentarer och frågor från Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, med anledning av

Läs mer

Dispenser för Oskarshamn 1

Dispenser för Oskarshamn 1 Dokumentstatus: Godkänt OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Beslut Vårt datum: 2018-12-19 Er referens: 2018-06907 Diarienr: SSM2018-3309 Handläggare: Martin Amft Telefon: +46 8 799 4023 Dispenser för Oskarshamn

Läs mer

Länsstyrelsens arbete med slutförvarsansökan

Länsstyrelsens arbete med slutförvarsansökan Länsstyrelsens arbete med slutförvarsansökan Lars Johnsson, miljöskyddshandläggare Tillsyn och prövning av kärnteknisk verksamhet Hur arbetar länsstyrelsen idag med kärnteknisk verksamhet (KTV) Tillsyn

Läs mer

Konsekvensutredning. Datum: Diarienr: SSM Dokumentnr: SSM

Konsekvensutredning. Datum: Diarienr: SSM Dokumentnr: SSM Konsekvensutredning Datum: 2017-07-06 Diarienr: SSM2017-3115 Dokumentnr: SSM2017-3115-3 Konsekvensutredning till Förslag till föreskrifter om friklassning av material, byggnadsstrukturer och områden vid

Läs mer

SKB:s övergripande tidsplan 2012-11-13. Kärnbränsleprogrammet. Lomaprogrammet 2012-11-13. Kärnbränsleförvaret

SKB:s övergripande tidsplan 2012-11-13. Kärnbränsleprogrammet. Lomaprogrammet 2012-11-13. Kärnbränsleförvaret Tillståndsprövning och tidsplaner SKB:s övergripande tidsplan Kärnbränsleprogrammet Fud Fud Fud Fud Fud Fud Kärnbränsleförvaret Tillståndsprövning i Uppförande och driftssättning i Dift Drift Projektering,

Läs mer

SKB:s syn på behov av samordning av SKB:s mål hos mark- och miljödomstolen

SKB:s syn på behov av samordning av SKB:s mål hos mark- och miljödomstolen 1570625, (1.0 Godkänt) Reg nr Dokumenttyp Promemoria (PM) Författare 2016-12-01 Anders Ingman 1(6) SKB:s syn på behov av samordning av SKB:s mål hos mark- och miljödomstolen I målet om ansökan om tillstånd

Läs mer

16 Anläggningar som ingår i prövningen, underlaget för prövningen, avgränsningar mm

16 Anläggningar som ingår i prövningen, underlaget för prövningen, avgränsningar mm 1 16 Anläggningar som ingår i prövningen, underlaget för prövningen, avgränsningar mm Mål nr M 1333-11, Svensk Kärnbränslehantering AB Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till anläggningar

Läs mer

Resa till Barsebäck och Risø, April

Resa till Barsebäck och Risø, April Reseberättelse Grupp Avveckling, YG 24, nyhetsbrev nr #, Datum Adam Bruce Duvheim, Hanna Åberg, Olof Tengstrand Resa till Barsebäck och Risø, 16-17 April Under en tvådagars resa gjorde vi besök på Barsebäck

Läs mer

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Malmö stad Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (6) Datum 2018-02-09 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2017-1402 Yttrande Till Miljö- och energidepartementet Remiss från Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Kärnavfallsrådets utfrågning om systemanalys. 24 april 2008

Kärnavfallsrådets utfrågning om systemanalys. 24 april 2008 Kärnavfallsrådets utfrågning om systemanalys 24 april 2008 Helhetsbild av slutförvarssystemet Olle Olsson Projektchef Kärnbränsleprojektet Dagens presentationer Anläggningar för slutligt omhändertagande

Läs mer

Mellanlagring och inkapsling

Mellanlagring och inkapsling NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: 2017-10-03 MÅLNR: M 1333-11 AKTBIL: 712 Mellanlagring och inkapsling Daniel Kjellin Projektledare Clink s roll Regeringens expertmyndighet Beredande myndighet vid prövning

Läs mer

Samråd enligt miljöbalken

Samråd enligt miljöbalken Samråd enligt miljöbalken 1 och 2 dec 2010 1 Hållpunkter för samrådsmötet 1. Inledning närvarande 2. Vad är ett samråd enligt miljöbalken? 3. Varför behöver hamnbassängen saneras? 4. Vilka blir de långsiktiga

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) BROMÖLLA KOMMUN Miljökontoret 1 (12) Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ver. 040122 Administrativa uppgifter Anläggningens namn Besöksadress Utdelningsadress

Läs mer

Projekt Valdemarsviken

Projekt Valdemarsviken Projekt Valdemarsviken Samråd enligt miljöbalken 2008-02-25 2008-02-27 1 Dagordning Inledning och presentation av deltagare Allmänt om Projekt Valdemarsviken Syftet med mötet Efterbehandlingsbehovet Planerade

Läs mer

Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål

Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål Inledning Detta handläggarstöd är tänkt som en hjälp i bedömningen av när en anläggning där schaktmassor (avfall) återvinns

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i parternas utevaro. RÄTTEN Rådmannen Anders Lillienau, även protokollförare, och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson

PROTOKOLL Handläggning i parternas utevaro. RÄTTEN Rådmannen Anders Lillienau, även protokollförare, och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson 1 NACKA TINGSRÄTT PROTOKOLL 2016-11-22 Handläggning i parternas utevaro Aktbilaga 441 Mål nr M 1333-11 RÄTTEN Rådmannen Anders Lillienau, även protokollförare, och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson SÖKANDE

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Sökande Verksamhetens namn Organisationsnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Utdelningsadress Faktureringsadress Kontaktperson Telefon

Läs mer

Miljörapport 2010 enligt Miljöbalken för Barsebäcks kärnkraftverk

Miljörapport 2010 enligt Miljöbalken för Barsebäcks kärnkraftverk Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version Miljörapport Frisläppt 2011-03-31 2127404 / 2.0 Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1 PRB Öppen PSG / FSG enl dok.nr

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: REMISS Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om hantering av radioaktivt avfall och utsläpp från verksamhet med öppna strålkällor;

Läs mer

Underlag för samråd enligt 6 kap miljöbalken för tillståndsprövning enligt miljöbalken Hamnverksamhet i Forsmarks hamn

Underlag för samråd enligt 6 kap miljöbalken för tillståndsprövning enligt miljöbalken Hamnverksamhet i Forsmarks hamn 1550936, (1.0 Godkänt) Reg nr Dokumenttyp Promemoria (PM) Författare 2016-07-13 1(10) Underlag för samråd enligt 6 kap miljöbalken för tillståndsprövning enligt miljöbalken Juli 2016 LEGAL#13945830v3 Figur

Läs mer

PM Markföroreningar inom Forsåker

PM Markföroreningar inom Forsåker PM Markföroreningar inom Forsåker Göteborg 6-- Bakgrund Mölndala Fastighets AB har gett i uppdrag att sammanfatta föroreningssituationen i mark inom Forsåker, bedöma vilka risker som föreligger och principerna

Läs mer

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Miljöförvaltningens rapport nr 8/2007 Inledning Bakgrund Miljönämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalkens mål följs vid miljöskyddsobjekten

Läs mer

Ansökan enligt miljöbalken

Ansökan enligt miljöbalken Bilaga MKB Miljökonsekvensbeskrivning Bilaga AH Verksamheten och de allmänna hänsynsreglerna Samrådsredogörelse Metodik för miljökonsekvensbedömning Vattenverksamhet Laxemar-Simpevarp Vattenverksamhet

Läs mer

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL SOM BERÖR AVFALL NATIONELLA MILJÖMÅL Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation, det vill säga med sikte på år

Läs mer

Kärnavfallsprocessen. Viktiga principer Kärntekniklagen Miljöbalken Miljömål EU Händelser MKB-processen Nyckelfrågor

Kärnavfallsprocessen. Viktiga principer Kärntekniklagen Miljöbalken Miljömål EU Händelser MKB-processen Nyckelfrågor Kärnavfallsprocessen Viktiga principer Kärntekniklagen Miljöbalken Miljömål EU Händelser MKB-processen Nyckelfrågor Kenneth Gunnarsson Kärnavfallsträffen, Sundsveden 26 aug. 2005 Viktiga principer Hållbar

Läs mer

Värdering av vattenomsättningen i Valdemarsviken

Värdering av vattenomsättningen i Valdemarsviken Författare: Uppdragsgivare: Sture Lindahl Valdemarsviks kommun/envipro Granskare: Granskningsdatum: Dnr: Version: Cecilia Ambjörn 2003-08-27 2003/603/204 1.0-5 Rapport Värdering av vattenomsättningen i

Läs mer

Rivningsplan / avfallshanteringsplan

Rivningsplan / avfallshanteringsplan Rivningsplan / avfallshanteringsplan Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning alt. adress Beräknat start och stoppdatum för rivning Byggherre Kontaktperson/telefon Entreprenör Kontaktperson/telefon

Läs mer

Forsmarks historia. 1965 Vattenfall köper mark vid Käftudden i Trosa eftersom det var den plats där kärnkraftverket först planerades att byggas.

Forsmarks historia. 1965 Vattenfall köper mark vid Käftudden i Trosa eftersom det var den plats där kärnkraftverket först planerades att byggas. Forsmarks historia 1965 Vattenfall köper mark vid Käftudden i Trosa eftersom det var den plats där kärnkraftverket först planerades att byggas. 1970 Riksdagen beslutade att omlokalisera främst av arbetsmarknadspolitiska

Läs mer

NyhetsblAD nr. 2012:2

NyhetsblAD nr. 2012:2 NyhetsblAD nr. 2012:2 FRÅN KÄRNAVFALLSRÅDET Den 28 mars: Kärnavfallsrådet arrangerade ett seminarium om avveckling och rivning på Studsvik Nuclear AB Den 28 mars arrangerade Kärnavfallsrådet ett seminarium

Läs mer

Samrådsmöte utbyggnad av SFR

Samrådsmöte utbyggnad av SFR Öppen Protokoll DokumentID 1255646 Författare Petra Adrup Kvalitetssäkrad av Elin Forsberg Godkänd av Peter Larsson Version 1.0 Status Godkänt Reg nr Datum 2010-10-04 Kvalitetssäkrad datum 2010-10-27 Godkänd

Läs mer

RÄTTEN Rådmannen Magnus Hjort, tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson samt två särskilda ledamöter (inte utsedda ännu)

RÄTTEN Rådmannen Magnus Hjort, tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson samt två särskilda ledamöter (inte utsedda ännu) NACKA TINGSRÄTT Aktbilaga 142 Mål M 7062-14 Sid 1 (7) FÖRHANDLINGSORDNING Huvudförhandling i mål om fortsatt och utökad verksamhet vid anläggningen för slutförvaring av låg- och medelaktivt avfall (SFR)

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens roll och skyddskrav

Strålsäkerhetsmyndighetens roll och skyddskrav Strålsäkerhetsmyndighetens roll och skyddskrav Kärnavfallsrådets seminarium om strålningsrisker Stockholm den 3 november 2015 Anders Wiebert Disposition UNSCEAR, ICRP, EU och SSM SSM:s slutförvarsföreskrifter

Läs mer

Beslut om tillståndsvillkor för avveckling av Oskarshamn 2

Beslut om tillståndsvillkor för avveckling av Oskarshamn 2 Dokumentstatus: Godkänt OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Beslut Vårt datum: 2017-06-29 Diarienr: SSM2017-2290 Handläggare: Martin Amft Telefon: +46 8 799 40 23 Beslut om tillståndsvillkor för avveckling

Läs mer

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN Namn Adress Postadress Telefonnummer Fastighetsbeteckning där det planerade stallet ska ligga samt för spridningsarealerna:

Läs mer

Anmälan avser Ny verksamhet Ange beräknat startdatum: Ändring av befintlig verksamhet Ange datum för ändring:

Anmälan avser Ny verksamhet Ange beräknat startdatum: Ändring av befintlig verksamhet Ange datum för ändring: ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 1 kap 10 och 11 Miljöprövningsförordningen (2013:251) samt 22 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan avser Ny verksamhet Ange beräknat startdatum:

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Skicka blanketten i 2 exemplar till: Östersunds kommun 831 82 ÖSTERSUND ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Om verksamheten ligger inom vattenskyddsområde,

Läs mer

Yttrande över AB SVAFO:s ansökan om övertagande av tillståndet enligt lag (1984:3) om kärnteknisk verksamhet för Ågestaverket, Huddinge

Yttrande över AB SVAFO:s ansökan om övertagande av tillståndet enligt lag (1984:3) om kärnteknisk verksamhet för Ågestaverket, Huddinge Yttrande Datum: 2015-04-16 Diarienr: SSM 2009/4884 Yttrande över AB SVAFO:s ansökan om övertagande av tillståndet enligt lag (1984:3) om kärnteknisk verksamhet för Ågestaverket, Huddinge Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken för utökad mellanlagring av radioaktivt avfall vid AB SVAFO, Hånö Säteri 1:9, Nyköpings kommun

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken för utökad mellanlagring av radioaktivt avfall vid AB SVAFO, Hånö Säteri 1:9, Nyköpings kommun 2016-04-27 SV-2016-0020 1 (11) Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt Box 1104 131 26 NACKA STRAND Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken för utökad mellanlagring av radioaktivt avfall vid, Hånö

Läs mer

Händelser från verkligheten Fukushima. Jan Johansson Avdelningen för Strålskydd Enheten för Beredskap

Händelser från verkligheten Fukushima. Jan Johansson Avdelningen för Strålskydd Enheten för Beredskap Händelser från verkligheten Fukushima Jan Johansson Avdelningen för Strålskydd Enheten för Beredskap Innehåll Olycksförlopp Konsekvenser och åtgärder Japan Invånare: 128 miljoner. Yta: 378 000 km 2. Indelat

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Malmö stad Miljönämnden ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken om ny verksamhet Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN M il jö- oc h by g g nadsn ä m n d e n Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning:

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 1 ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Enligt Miljöprövningsförordningen (SFS 2013:251). Avgift för handläggning av anmälan kommer att tas ut enligt fastställd taxa. Anmälan

Läs mer

Frågor ställda av Mark- och miljödomstolen under huvudförhandlingen om ett slutförvar för använt kärnbränsle t.o.m. 24 oktober 2017.

Frågor ställda av Mark- och miljödomstolen under huvudförhandlingen om ett slutförvar för använt kärnbränsle t.o.m. 24 oktober 2017. Frågor ställda av Mark- och miljödomstolen under huvudförhandlingen om ett slutförvar för använt kärnbränsle t.o.m. 24 oktober 2017 (mål nr M1333-11) Nedtecknade av Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning

Läs mer

Maria Svenningsson, kommunsekreterare Martin Andersson, näringslivsdirektör. Sekreterare Maria Svenningsson Paragraf

Maria Svenningsson, kommunsekreterare Martin Andersson, näringslivsdirektör. Sekreterare Maria Svenningsson Paragraf Kommunstyrelsen 2017-12-19A 1-6 Plats och tid Sammanträdesrum A1, klockan 13.30-13.40 Beslutande Ersättare inte tjänstgörande Övriga deltagare Utses att justera Ann-Charlotte Stenkil (M), ordförande Micael

Läs mer

Nationell plan för hantering av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall i Sverige

Nationell plan för hantering av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall i Sverige Nationell plan för hantering av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall i Sverige Seminarium 2015-03-26, Slutförvaring av radioaktivt avfall Översikt Syfte och mål med NAP-arbete Krav Resultat för NAP-arbete

Läs mer

Granskningsgruppens arbetsplan 2010

Granskningsgruppens arbetsplan 2010 s arbetsplan 2010 Antagen av 2010-02-09 1 Förord I och med platsvalsbeslutet den 3 juni 2009 har förutsättningarna kring det planerade slutförvarssystemet i Sverige tydliggjorts för LKO-projektet. SKB:s

Läs mer

Information om fordonstvätt

Information om fordonstvätt Information om fordonstvätt Spillvatten från fordonstvättar innehåller bl a mineralolja (opolära alifatiska kolväten), metaller och andra organiska och oorganiska ämnen och behöver behandlas (renas) innan

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Skickas till: Samhällsenheten Box 100 796 22 Älvdalen Tel: 0251-313 00 e-post: kommun@alvdalen.se Administrativa

Läs mer