59 Trädgårdstips och ideér att inspireras av

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "59 Trädgårdstips och ideér att inspireras av"

Transkript

1 1 of Trädgårdstips och ideér att inspireras av En e-bok från Mervi Lievonen, 2009, All Rights Reserved

2 2 of Trädgårdstips och ideér att inspireras av Att odla och skapa en skön trädgård eller balkong är så mycket mer än att bara planera odlingarna, sköta växterna och njuta av dem. Det handlar också om en stor portion kreativitet och att ge sig hän den skapande kraften alla har inom sig. Det finns inte nog inte en trädgård som är likadan som en annan och samma människa skulle nog inte skapa en likadan trädgård två gånger. Att skapa en trädgård är att vara konstnär och det finns väl ingen konstnär som inte låtit sig inspireras av andra. Det är därför den här eboken blivit skriven. Den är tänkt som en inspirationskälla för odlare. Om du låter en idé trigga en ny alldeles egen idé eller kopierar något rakt av spelar ingen roll, för hittar du bara något som är användbart här, så har boken fyllt sitt syfte. Mervi Lievonen

3 3 of Titta på din trädgård Under vintern när inte blommorna blommor och träd och buskar är kala är det lättare att se strukturen i trädgården än under sommaren. Det är då man ser vad som fattas i trädgårdens stomme för att trädgården ska bli mer harmonisk. Kanske fattas det en häck inne i trädgården eller en avskärmande spalje runt komposten som under sommaren göms bakom stora perenner Första året i nya huset Vänta med stora förändringar på den nya tomten innan du har bott in dig. Då lär du känna tomten och ser hur det ser ut under årets alla månader. Du lär dig hur vinden blåser och hur solen rör sig över området och hur mycket skugga olika partier får. Under det första året blir du också bekant med de växter som redan finns och du lär känna jordmånen. Efter ett år har du också en bättre koll på vilka träd som ska vara kvar och om något ska bort. 3. Nya växter gratis eller nästan gratis Det finns flera sätt att få nya växter till sin trädgård gratis eller nästan gratis. Ett av dessa är att föröka växter själv. De vanligaste sätten är delning, sticklingar, avläggare och fröförökning. Med den sistnämnda metoden kan man få mängder av plantor på en gång. Flera trädgårdssällskap har frölistor där man kan beställa billigt och ibland gratis. Ett annat sätt är att få nya växter är att byta plantor med andra, t.ex. grannar, släkt, vänner eller genom någon trädgårdsförening. 4. Annorlunda marktäckare Klätterväxter behöver inte nödvändigtvis växa rakt upp. Många kan växa och sprida sig på marken också. som t.ex. storblommig klematis, klätterhortensia och kaprifol. 5. Ta en bit i taget Känner du dig överväldigad av att ha en stor tomt som du vill göra i ordning? Satsa då krutet på att bara göra i ordning en bit i taget. Entrén är bra att börja med eftersom det är den man ser mest. 6. Med blicken mot entrén På vintern är det kanske det enda man ser av sin trädgård så vintergröna växter, växter med vacker bark eller form har sin naturliga hemvist här. Det är också vid entrén (eller vägen mot den) som man lättast får syn på vårlökarna när de börjar dyka upp. Detta kan man sedan komplettera med lite perenner och kanske någon klätterväxt. Mahonia passar vid en skuggig entré.

4 4 of Trädgårdens gångar I en helt ny trädgård kan det vara en god idé att vänta med anläggningen av gångarna tills man ser vara man går naturligt. Det är där gångarna passar bäst. 8.Tätt i rabatten Satsa på marktäckande växter och plantera tätt i rabatterna så får de frösådda ogräsen en tuff match och du sparar in en del ogräsrensning. En god grund, som alltid, är att jorden är fri från rotogräs. De första åren innan allt vuxit upp ordentligt kan det ändå vara lite glest och då kan man komplettera med ettåriga växter i luckorna. 9. Färgfest Dahlior är lätta att fröså och de finns i många olika vackra färger. En påse dahliafrön kan bli en riktig smällkaramell. De blommar länge på sensommaren/hösten ända till frosten sätter stopp för dem. De bästa exemplaren kan man märka upp innan frosten tar dem och sedan kan man gräva upp rotknölarna och spara dem frostfritt till nästa år. Då kan de planteras på nytt och åter avnjutas. 10. Våga prova Våga prova att odla växter som inte anses härdiga där du bor. Det är stående vinterfukt som är det största hotet mot växterna, men med ett skyddat läge, väldränerad jord och gärna sten som lagrar värme kan det mycket väl lyckas. 11. Skaffa dig lite vår i förtid Många blomsteraffärer säljer drivna vårlökar, färdiga att sätta ihop till fina arrangemang. Snabbt och enkelt. 12. Spara sommaren Det finns många växter som är fina att torka, exempelvis romersk riddarsporre, jätteeternell, stjärnflocka (perenn), safflor, solboll, brudslöja (perenn), risp, roseneternell, sideneternell, pappersblomster, judas silverpenningar och många fler. Gör gärna en hel rabatt med eterneller. Plocka dem när de är som finast och torka dem hängande på mörk plats. När höstrusket kommer kan du sedan göra fina arrangemang av dem som Pappersblomster du kan njuta av länge. 13. Fråga mer Om du vill ha en speciell växt som du inte kan hitta i din lokala handelsträdgård, fråga personalen. De kan ofta beställa hem det du söker. 14. Förbättra dräneringen Det är få växter som uppskattar att stå med rötterna i ständigt blöt jord. Vinterhärdigheten ökar också om dräneringen är bra. Ett sätt att förbättra dräneringen om din jord dåligt dränerad är att odla i upphöjda bäddar.

5 5 of Satsa på direktsådd Har du ont om plats för förkultivering? Satsa då på blommor som kan sås direkt i jorden utomhus, t.ex. kornvallmo, sömntuta, ringblomma, luktärt, romersk riddarsporre m.fl. Det är bara att så, vattna och vänta. (Om du har svårt för att skilja det sådda från fröogräs är det bästa att så i rader som du märker upp, men annars spelar det ingen roll.) Enklare kan det inte bli. Luktärt 16. Snabbt insynsskydd Har du en öppen tomt och vill ha lite insynsskydd vid din uteplats, så kan du snabbt ordna det med flyttbara skärmväggar (i väntan på att eventella buskar ska växa sig stora). 17. Överraskande spontanitet Tvååriga växter (och en del andra växter) sprider sig med frö och kan dyka upp där du minst anar det. När de får välja plats själva kan man få uppleva riktigt lyckade växtkombinationer som man inte skulle ha tänkt på själv. 18. Njut av växternas dofter De flesta doftande växter doftar mest på kvällen. Plantera dem gärna vid uteplatsen där du vistas under kvällen eller i närheten av sovrumsfönstret. Änglatrumpet doftar starkt på kvällen. 19. Istället för krukor Det går bra att t.ex. plantera i korgar, trälådor, cementrör, gamla båtar, skottkärror, stövlar m.m. Låt kreativiteten flöda så kan du hitta alldeles egna unika kärl att plantera dina sommarblommor i. Se bara till att det finns dränering i dina unika kärl så att inte växterna dränks om det kommer en störtskur eller någon är för generös med vattenkannan.

6 6 of När de förgrodda plantorna börjar trängas En provisorisk kallbänk kan man snabbt bygga med några halmbalar, ett fönster (eller ram med genomskinlig plast), lite markduk och grus. Börja med att lägga ut markduken. Bygg sedan upp väggarna med halmbalar. I botten av bänken lägger man sedan lite grus. Fönstret använder man som lock. En kallbänk skyddar mot lättare frost på senvåren och där kan man förvara sina förodlade plantor tills frostrisken är över helt. 21. Klipp till Flera perenner kan faktiskt bjuda på en blomning till ifall de klipps ner efter blomningen. Lupiner, riddarsporrar och kantnepeta är några av dem. Många rosor (utom de man vill ska utveckla nypon) mår också bra av att få gamla blommor bortklippta så att nya skott och blommor kan växa ut. Kantnepeta 22. Skaffa fler sittplatser i trädgården Med många sittplatser kan du sitta och njuta av din trädgård från flera håll. Du kan också välja om du vill sitta i solen eller i skuggan eller kanske bara sätta dig där du är för stunden för att beundra din nyrensade rabatt. 23. Läa in dig Med buskar och träd runt tomten mildras vindens inverkan i trädgården och mikroklimatet blir bättre. Ett plank som inte är helt tätt och silar vinden är också ett bra alternativ. 24. Välj rätt växter Välj växter som passar för den jord och växtförhållanden som du har så utvecklas de på bästa sätt. Rosenbräcka passar i stenpartiet. 25. Gräsligt vackert Prydnadsgräs är alltid vackert och de behöver inte alltid vara odlade gräs. Vanliga vilda sorter av gräs kan vara minst lika vackra. Gräs är lätta att torka och behåller sitt utseende även som torra. Det är bara att plocka en bukett och ställa i en vas utan vatten. Snyggt och enkelt. 26. Bordsdekoration Låga skålar och fat som man kan ha lite vatten i är utmärkta att använda som vaser. De blommor som man sätter i dem får bara en mycket kort stjälk så att de flyter på vattenytan. Särskilt pioner och rosor gör sig bra i sådana arrangemang och flera stycken på ett lite större fat kan nästan ge illusionen av en tårta.

7 7 of Plantera för alla sinnen Trädgård är i allra högsta grad en sinnlig upplevelse. Förstärk den gärna genom att plantera växter för dina fem sinnen. Exempel: Iris, Orientvallmo och Buskpion för synsinnet. Änglatrumpet, Lavendel och hägg för luktsinnet. Jordgubbar, Timjan och Ananassalvia för smaksinnet. Lammöron, Mossa och Kinesisk Ananassalvia sekvoja för känselsinnet Iris Bambu, Glansmiskantus och asp för hörselsinnet. 28. Tänk långsiktigt Det är lätt att förälska sig i de växter som blommar då man besöker sin handelsträdgård på våren, men köp också växter som blommar senare på säsongen så får du blomning under hela sommaren. Generellt gäller att bästa tiden för plantering är att plantera vårblommande växter på hösten och höstblommande blommor på våren. 29. Kolla plantorna Kontrollera att växten du tänker köpa är frisk och att rötterna är välutvecklade. Helst ska de inte heller ha växt för länge i en för trång kruka. 30. Gödsling för glömska Blanda ner långtidsverkande gödningskulor i blomjorden innan du planterar dina sommarblommor, så behöver du inte tänka på det mer den säsongen. Gratis hästgödsel 31. Gratis gödning. Många stall har problem att bli av med sin gödsel och ofta är det fritt fram att hämta gratis om man frågar. Om det är färskt är det vettigt att låta det kompostera ett år för att det ska bli lättare att sprida och för att kvävet inte ska lakas ur så lätt, men det är inte helt nödvändigt. Om gödslet däremot innehåller mycket strö är det viktigare att låta det kompostera först för att det ska fungera som gödning. Ett annat gödselmedel är gräsklipp som är fantastiskt att använda i odlingarna. Samla bara ihop och lägg på ett fem till tio centimeter högt lager (utom för vedartade växter som får mindre) och fyll på när lagret sjunkit ihop. Urin är också gratis och kan användas till sommarblommorna. Det är kväverikt och starkt så det ska spädas med 9-10 delar vatten innan det används.

8 8 of Annorlunda blombuketter Grön oasis kan fuktas med vatten och sedan kan man sticka ner snittblommor i den, exempelvis rosor eller nejlikor. Stick ner blommorna tätt så blir effekten kraftfull. Oasis finns att köpa i flera former men kan också skäras till önskad form, till exempel ett hjärta. 33. Använd gamla stubbar Stubbar som blivit kvar efter fällda träd kan användas till att ställa blomkrukor på men det går också bra att odla direkt på stubben! Taklök och annat torktåligt passar bra att odla på stubben. 34. Höstfyrverkeri Många växter får fina färger på hösten och det blir som ett sista färgfyrverkeri innan bladen faller. De mest färgstarka växterna hittar man bland exempelvis häggmisplar, benved, lönnar, rönnar, oxbär och vildvin. Vildvin 35. Vackra vinterdekorationer Man behöver inte avstå från fina arrangemang i kruka bara för att det är vinter. Vintergröna växter såsom idegran, vintergröna eller buxbom m.fl. kan plockas och arrangeras i krukorna. Lite fina bär av t.ex. skogsolvon eller snöbär blir pricken över i:et. 36. Ljus i mörkret Ljusslingor vid entrén piggar upp i vintermörkret. En liten slinga med mikroljus runt dörrkransen är snyggt, eller varför inte en större slinga i en buske vid ytterdörren? 37. Trädgårdsmöbler utöver det vanliga Om du är lite händig kan du skapa alldeles egna unika trädgårdsmöbler av knotiga grenar. En sådan bänk passar alldeles särskilt bra på en skogstomt eller kanske ett anlagt woodland.

9 9 of Vattenblänk Ett litet vattenblänk är fint att ha och behöver inte vara krångligt att ordna. Det räcker med en fin balja fylld med vatten och några flyt- och sumpjordsväxter. Sedan kan du bara fylla på med lite nytt vatten då och då. 39. Till din samling Om du har en samling med växter, t.ex. pelargoner eller fuchsior kan du visa upp dem genom att ställa dem på en fristående trappa eller hyllor mot en vägg. En spaljé kan också användas att sätta upp hyllor på där dina växter kan visas upp. 40. Doftande balkong Det finns många doftande växter som kan odlas i kruka på balkongen, t.ex. heliotrop, luktärt (behöver stora krukor/lådor), lavendel, doftpelargoner, lövkoja, isop, kattmynta, citronmeliss och underblomma. Heliotropen doftar vanilj 41. Ta det lugnt Ska du fälla stora träd på tomten så tänk efter en gång till. Det går fort att såga ner ett träd, men det går definitivt inte fort att få ett nytt träd att växa upp till samma storlek. Någon ångervecka finns alltså inte. 42. Skydda träden Om du ska utföra anläggningsarbeten på tomten med stora maskiner är det lätt hänt att träden skadas om de inte skyddas. Bra skydd får man om man lägger uppskurna bildäck runt stammen eller binder fast plankor runt om. 43. Marktäckare. Ja, tack! Naken jord är inte naturligt och innebär rent automatiskt att ogräset tar över ytan. Om man däremot täcker ytan med något så hejdar man ogräsets framfart. Man kan använda täckbark, halm eller liknande men det är trevligare med marktäckande växter. Innan man planterar får man se till att jorden är fri från rotogräs. De första åren innan allt växer till sig får man också hålla efter fröogräs med sedan sköter det sig i stort sett själv. Ormöga blommar tidigt på säsongen. 44. Köp fräscha lökar När blomsterlökarna kommer ut i affären bör du köpa dem så snart som möjligt. De mår inte bra av att ligga i butiken för länge och bör helst komma ner i jorden så fort som möjligt.

10 10 of Plantera vårlökarna under buskar. När lökarna blommat över skyls deras nervissnande bladen av buskarna spirande grönska. Under buskarna skyddas de också från sommarväta. 46. Titta på bladen Växter med vackra blad är minst lika värdefulla i trädgården som de med vackra blommor - ja, till och med mer värdefulla eftersom bladen håller längre än blommorna. Variera gärna bladformer så blir planteringen mer spännande att titta på. Perenner med ett snyggt och friskt bladverk blir också en prydnad att titta på även när de inte blommar. Några växter med intressanta och vackra blad är lammöron, lungört, funkia och ormbunkar. Pionen har vackra blad från start till sent på säsongen. 47. Vattna rejält När du vattnar så gör det rejält. Hellre sällan och mycket än lite och ofta. Vattnet ska tränga djupt ner i jorden (minst 20 cm) för det är där rötterna är. Ett litet regn som gett 5 mm blöter inte ner jorden mer än 5 cm ner och det är ingenting för växterna men det är perfekt att vattna då eftersom jorden är mer mottaglig för vatten. 48. Slipp rotskott En del träd utvecklar rotskott när de fälls. För att slippa det ska man ringbarka trädet ett år (gärna två) år innan det fälls. Det innebär att man tar bort barken runt stammen ända in till veden. Ringbarkning ska utföras då trädet grönskar. 49. Kontraster eller harmonier När man ska plantera mot en vägg bör man ta hänsyn till väggens färg när man ska välja växter. Vita blommor skulle "försvinna" mot en vit vägg och röda rosor skulle inte synas så bra mot en röd vägg. I en del fall kan det bli snyggt med blomfärger som går ton-i ton med väggen. Om det är fina harmonier eller kontrasterande färger som passar bäst i ditt fall är det bara du som kan avgöra. Klätterrosen 'Flammentanz' mot en ljusgrå vägg.

11 11 of Fotografera din trädgård En trädgård förvandlas ständigt och det är kul och intressant att kunna gå tillbaka och titta på bilder av hur det såg ut förr. 51. Alternativ till buxbom Vill du kunna formklippa buskar till klot men bor i en del av landet där buxbom inte är härdigt? Då kan du t.ex. välja idegran (zon 1-5), järnek 'Blue Princess' (zon 1-5), måbär (zon 1-8) eller brudspirea (zon 1-5). 52. En sommarpärla En ampel med växter planterade runt om, även i sidorna, är en riktig sommarpärla. Använd kvalitetsjord och helst också vattenhållande kristaller för att växterna ska trivas. Den kräver dock daglig skötsel så om du reser bort behöver någon annan se till den under tiden. Läs mer om ampelodling. Ampel med snöflinga, hängverbena, petunia och fuchsia 'Deep Purple'. 53. Sommarblommor i ny kombination När många sommarblommor i krukor och lådor har gett upp för säsongen, brukar det ändå finnas några som vägrar ge upp. Plantera ihop dessa långblommare så kan du njuta av dem ett tag till. 54. Förändra en platt och livlös perennrabatt En perennrabatt med växter av ungefär samma höjd kan få ett riktigt lyft om man planterar in några riktigt höga växter, t.ex. jättevädd, temynta eller silverax. 55. Mjukare hörn Vassa hörn på hus kan mjukas upp genom att plantera klätterväxter eller buskar alldeles intill. Klätterväxter kan också fås att växa runt fönster och så att det blir som en ram runt dem. Klätterhortensia 56. Töm krukorna Även frostsäkra krukor kan spricka om jorden får stå kvar i dem över vintern eftersom vattnet i jorden expanderar när det blir frysgrader. Det gäller särskilt de krukor som smalnar av upptill.

12 12 of Plantera ut julhyacinten När din julhyacint har blommat färdigt kan du gräva ner den i trädgården om det fortfarande är tjälfritt. Till våren kan de bjuda på ännu en blomning. 58. Höstfavorit Ölandstoken blommar verkligen som en galning på sensommaren och hösten då den är som allra vackrast. Den bara fortsätter och fortsätter. Dessutom är ölandstoken lättskött, tålig och passar fint att plantera som mindre friväxande häckar. Ölandstok 59. Lämna perennerna ifred Klipp inte ner perennerna på hösten, utan vänta till våren istället. De nervissnade plantorna skyddar övervintringsknopparna under vintern. Dessutom kan öppningar i stjälkarna leda ner vatten till rotklumpen som kan ruttna.

Innehåll. Tack 6. Förord 9. Biologi och ursprung 10. Odlade pioner 18. Placering och plantering 90. Skötsel och förökning 96

Innehåll. Tack 6. Förord 9. Biologi och ursprung 10. Odlade pioner 18. Placering och plantering 90. Skötsel och förökning 96 Innehåll Tack 6 Förord 9 Biologi och ursprung 10 Odlade pioner 18 Placering och plantering 90 Skötsel och förökning 96 Sjukdomar och skadedjur 100 Nybörjarens vanligaste frågor 103 Ordlista 106 Adresser

Läs mer

Wändels perennodlare

Wändels perennodlare Wändels perennodlare Artikeln införd i Din Trädgård nummer 11-2002 Den här PDF-filen ligger som en bilaga på webbplatsen http://www.monarda.se - gå dit>>> Lars Forslin Observera att texten ligger som bild.

Läs mer

EVA HERNBÄCK TRÄDGÅRDSSKOLAN. Illustration: IANN EKLUND TINBÄCK

EVA HERNBÄCK TRÄDGÅRDSSKOLAN. Illustration: IANN EKLUND TINBÄCK EVA HERNBÄCK TRÄDGÅRDSSKOLAN Illustration: IANN EKLUND TINBÄCK 3 Prisma Besöksadress: Tryckerigatan 4 Box 2052, 103 12 Stockholm www.prismabok.se Prisma ingår i Norstedts Förlagsgrupp AB, Grundad 1823

Läs mer

Sommar & semester. Odla din egen picknick! Se sid 6-7. Trädgårdsinspiration 2019

Sommar & semester. Odla din egen picknick! Se sid 6-7. Trädgårdsinspiration 2019 Sommar & semester Trädgårdsinspiration 2019 Odla din egen picknick! Se sid 6-7 Sommarfavoriter Sommarblommor finns i så många färger och former att du kan låta din kreativa sida få fritt spelrum att skapa

Läs mer

kärlekshistoria B akom en tät och insynsskyddande Deras gröna paradis är en Gröna entusiaster

kärlekshistoria B akom en tät och insynsskyddande Deras gröna paradis är en Gröna entusiaster Gröna entusiaster Har man ingen sjötomt får man fixa det själv. Dammen mitt i grönskan skänker ro i trädgården. Runt den växer prydnadsgräs, funkia och ormbunkar. Den spännande skulpturen köptes på en

Läs mer

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an N V Ö S En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an Välkommen till 42:ans lilla trädgårdsbok. Häftet är framtaget för att vi skall få en grön, trygg, och trevlig närmiljö. 2005-2006

Läs mer

PRESSMEDDELANDE. Svenskarnas trädgårdsvanor kartlagda: Rosor och äppelträd i topp - mormorsträdgården en favorit!

PRESSMEDDELANDE. Svenskarnas trädgårdsvanor kartlagda: Rosor och äppelträd i topp - mormorsträdgården en favorit! FÖR MER INFORMATION, KONTAKTA: Camilla von Otter, chefredaktör Vi i Villa Mobil: 070 400 51 45 Mail: camilla.vonotter@viivilla.se www.viivilla.se PRESSMEDDELANDE Lidingö den 25 mars 2013 Svenskarnas trädgårdsvanor

Läs mer

99:- Lev livet lite grönare MORS DAG! TRÄDGÅRDS- HORTENSIA. Söndag 26 maj. /blomsterlandet. Till mor!

99:- Lev livet lite grönare MORS DAG! TRÄDGÅRDS- HORTENSIA. Söndag 26 maj.   /blomsterlandet. Till mor! UPPTÄCK VÅR E- BUTIK WWW.BLOMSTERLANDET.SE Lev livet lite grönare TRÄDGÅRDS- HORTENSIA Hydrangea macrophylla Välj bland flera färger. Ord. pris 149:- Söndag 26 maj MORS DAG! 6-pack SOMMAR- BLOMMOR Välj

Läs mer

FAKTA om våra. tjänster vid plantering och gravskötsel

FAKTA om våra. tjänster vid plantering och gravskötsel FAKTA om våra tjänster vid plantering och gravskötsel 13 Behöver du hjälp med skötsel av gravplatsen? Vi på Borås kyrkogårdar kan hjälpa till att sköta din gravplats. Vi utför bland annat vår-, sommaroch

Läs mer

Checklista för trädgårdsdesign

Checklista för trädgårdsdesign Denna checklista är tänkt att vara en inspirationskälla och ge mer vidgade vyer, inom ett område som man inte nödvändigtvis är insatt i. I de fall då man vill ha en designad trädgård, skall den också ligga

Läs mer

Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar. 27 goda orasaker att plantera lök i höst. eller. www.exoticgarden.

Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar. 27 goda orasaker att plantera lök i höst. eller. www.exoticgarden. 2015, Exotic Garden Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar eller 27 goda orasaker att plantera lök i höst Darwinhybridtulpanerna är kraftiga och ståtliga, ca 60 cm

Läs mer

Aloysia citridora. BLOMNING Små svagt lila blommor i juli-aug.

Aloysia citridora. BLOMNING Små svagt lila blommor i juli-aug. Växtlista Aloysia citridora Små svagt lila blommor i juli-aug. Bladen är gröna lansettliknande. Det är en vedartad liten buske som med åren kan likna ett litet miniatyr träd 60-80 cm hög. Både blad och

Läs mer

Amaryllisens dag. 19 november

Amaryllisens dag. 19 november Amaryllisens dag 19 november Amaryllisens dag 19 november Amaryllis är den perfekta blomman till jul eftersom den är så sagolikt vacker. Den har attityd och skapar stämning samtidigt som den är busenkel

Läs mer

99:- Lev livet lite grönare MORS DAG! TRÄDGÅRDS- HORTENSIA. Söndag 26 maj. /blomsterlandet. Till mor!

99:- Lev livet lite grönare MORS DAG! TRÄDGÅRDS- HORTENSIA. Söndag 26 maj.   /blomsterlandet. Till mor! UPPTÄCK VÅR E- BUTIK WWW.BLOMSTERLANDET.SE Lev livet lite grönare TRÄDGÅRDS- HORTENSIA Hydrangea macrophylla Välj bland flera färger. Ord. pris 149:- Söndag 26 maj MORS DAG! 6-pack SOMMAR- BLOMMOR Välj

Läs mer

Älskade Pelargoner...

Älskade Pelargoner... Stjärnpelargon Bladen spetsigt flikiga, liknar lönnblad. Blommorna är stjärnformiga, lite spretiga. Även dubbla sorter finns, de är charmigt rufsiga. blomjord. Plocka bort vissna blommor och blad efter

Läs mer

FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR.

FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR. FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR. Tillbaka till naturen Skapa din egen unika odling var du vill. Bestäm vad du vill odla,

Läs mer

En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap. Spara 20:-/st 49:- Dianthus Kahori.

En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap. Spara 20:-/st 49:- Dianthus Kahori. En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap Spara 20:-/st Nejlika 49:- Kahori. Dianthus Kahori. Ord. 69:- Fantastisk låg mattbildande nejlika som trivs både i rabatt,

Läs mer

En vandring i blommornas spår

En vandring i blommornas spår En vandring i blommornas spår VÄLKOMMEN TILL SÄVSJÖS TRÄDGÅRD Lagunen "Kloka bin suger inte i vissna blommor" Kinesiskt ordspråk Mitt i Sävsjö, bakom Kulturhuset, finns det nya smultronstället för dig

Läs mer

Nu vaknar trädgården Beskärning Växtval (perenner som inte faller rådjuren i smaken ) Plantering Nigella Trädgård, Camilla Wihlander Nu vaknar Trädgården Aspenäs Villaägarförening februari 2011 Beskärning

Läs mer

Sommarblommor. Småpetunia Million Bells. 3 st 100:- Ord.pris 49.90/st. Öppettider se hemsidan. Nu även Webbshop. Telefon

Sommarblommor. Småpetunia Million Bells. 3 st 100:- Ord.pris 49.90/st. Öppettider se hemsidan. Nu även Webbshop.  Telefon Sommarblommor Småpetunia Million Bells 3 st 100:- Ord.pris 49.90/st Nu även Webbshop Öppettider se hemsidan Telefon 033-27 95 00 Sommarblommor för soliga Bägarranka Potatisblomma Blå eller vit Lättskött!

Läs mer

Wexthuset erbjuder kvalitetprodukter inom odling och trädgård från ledande märken. Växtnäring och gödning. Specialjord och orkidékompost

Wexthuset erbjuder kvalitetprodukter inom odling och trädgård från ledande märken. Växtnäring och gödning. Specialjord och orkidékompost Wexthuset erbjuder kvalitetprodukter inom odling och trädgård från ledande märken. Växtnäring och gödning Specialjord och orkidékompost Orkidékrukor, stöd och clips Amplar Hanging Basket Swellgel bevattningsgel

Läs mer

Ribes nigrum Vertti, Grönt vinbär Ett svartvinbär där bären inte blir svarta utan behåller sin gröna färg även när de mognar. De har en söt och god

Ribes nigrum Vertti, Grönt vinbär Ett svartvinbär där bären inte blir svarta utan behåller sin gröna färg även när de mognar. De har en söt och god Ribes nigrum Vertti, Grönt vinbär Ett svartvinbär där bären inte blir svarta utan behåller sin gröna färg även när de mognar. De har en söt och god smak som lämpar sig väl för saft- och vintillverkning.

Läs mer

T R Ä D G Å R D S D E S I G N E N M I N I K U R S

T R Ä D G Å R D S D E S I G N E N M I N I K U R S T R Ä D G Å R D S D E S I G N E N M I N I K U R S EN VACKER TRÄDGÅRD KRÄVER OMSORG När du har skapat en trädgård precis som du vill ha den ger det en riktigt skön känsla - känslan att kunna slappna av

Läs mer

Vårvinterstäda. Checklista för sköna trädgårdssysslor i februari mars

Vårvinterstäda. Checklista för sköna trädgårdssysslor i februari mars Vårvinterstäda Checklista för sköna trädgårdssysslor i februari mars GÖR EN SAK I TAGET Jag har funnit att det är mest effektivt att göra klart en typ av syssla över hela trädgården, innan jag går på nästa.

Läs mer

Malin Hidesäter, text & Anna Skoog, foto. Flower power. B U K E T T E R o c h E N K L A A R R A N G E M A N G

Malin Hidesäter, text & Anna Skoog, foto. Flower power. B U K E T T E R o c h E N K L A A R R A N G E M A N G Malin Hidesäter, text & Anna Skoog, foto Flower power B U K E T T E R o c h E N K L A A R R A N G E M A N G Malin Hidesäter, text & Anna Skoog, foto ALBERT BONNIERS FÖRLAG www.albertbonniersforlag.se 2007

Läs mer

BLAST FROM THE PAST VI PÅ FRITZ BLOMMOR

BLAST FROM THE PAST VI PÅ FRITZ BLOMMOR ROSA En av årets trendfärger är rosa i olika nyanser. Puderrosa, gammelrosa och toner mot aprikos ser vi just nu både hos växter, på väggar och i tyger. BLAST FROM THE PAST Så skulle man kunna beskriva

Läs mer

79:- 49:- 19:- 79:- HORTENSIOR HÄRLIGA. Sveriges Trädgårdsmästare. JORDVIVA Primula vulgaris HOYA AUSTRALIS RUND. Flera olika former!

79:- 49:- 19:- 79:- HORTENSIOR HÄRLIGA. Sveriges Trädgårdsmästare. JORDVIVA Primula vulgaris HOYA AUSTRALIS RUND. Flera olika former! Sveriges Trädgårdsmästare Krukväxt 2015 Inspiration, tips och råd för både hem och trädgård. JORDVIVA Primula vulgaris Ord.pris 89:- 19:- Ord.pris 29:- HÄRLIGA HORTENSIOR Flera olika former! MINI- DRIVHUS

Läs mer

Kärlekspelargon (Pelargonium Calliope)

Kärlekspelargon (Pelargonium Calliope) Kärlekspelargon (Pelargonium Calliope) En riktigt röd Pelargon! Växer upprätt, väl förgrenad. Bladen är njurformade/runda, blanka och friskt gröna. Blommorna är dubbla och sitter på lång stjälk i klotrund

Läs mer

29:- Spara 20:-/bunt Tulpaner. Bunt med 10 tulpaner

29:- Spara 20:-/bunt Tulpaner. Bunt med 10 tulpaner Spara 20:-/bunt Tulpaner. 29:- Bunt med 10 tulpaner Ord. 49:- Vi har öppet igen och har fyllt upp med massor av fräscha tulpaner. Varför inte använda en glascylinder som vas? Glascylinder 15 cm. Pris 39:-

Läs mer

Från Barnträdgård till Trädgårdsbarn

Från Barnträdgård till Trädgårdsbarn Från Barnträdgård till Trädgårdsbarn Projektledare Martina Jönsson Matkonsult Hushållningssällskapet Halland Nästan alla barn gillar att odla och alla barn gillar att skörda smultron, jordgubbar, små söta

Läs mer

Israelsson/Kål och krasse En av förra årets höjdare. Lena Israelsson visar hur man snyggt och skojigt blandar grönsaker med prydnadsväxter.

Israelsson/Kål och krasse En av förra årets höjdare. Lena Israelsson visar hur man snyggt och skojigt blandar grönsaker med prydnadsväxter. Israelsson/Kål och krasse En av förra årets höjdare. Lena Israelsson visar hur man snyggt och skojigt blandar grönsaker med prydnadsväxter. Israelsson/Handbok för köksträdgården Detta är troligen den mest

Läs mer

SKÖTSELRÅD. Hantering av mottagen leverans: Plantering:

SKÖTSELRÅD. Hantering av mottagen leverans: Plantering: SKÖTSELRÅD För att ge dina nya växter bäst förutsättningar vid nyetablering, vänligen ta del utav våra Skötselråd! Hantering av mottagen leverans: Placera växterna i ett skuggigt område och helst i lä

Läs mer

Våren och försommaren är bästa tiden att göra en vild sallad. Då är växterna späda och goda.

Våren och försommaren är bästa tiden att göra en vild sallad. Då är växterna späda och goda. Syfte: Skapa förståelse för odlingens grundprinciper och ge en känsla av att kunna bidra till en hållbar utveckling genom egna handlingar, samt väcka ett intresse för odling hos barnen Mål: Att jämföra

Läs mer

149:- Peperomia Välj 3 betala 2. Lykta 249:- NYHET! Inspiration. tips & råd Stämningsfullt vid graven!

149:- Peperomia Välj 3 betala 2. Lykta 249:- NYHET! Inspiration. tips & råd  Stämningsfullt vid graven! Sveriges Trädgårdsmästare Inspiration tips & råd www.bogront.se Alla Helgon 2013 Stämningsfullt vid graven! Lykta Passar både vid grav och entré 149:- Ord.pris 199:- Peperomia Välj 3 betala 2 NYHET! Lykta

Läs mer

Hans trädgård är en fest!

Hans trädgård är en fest! Hans trädgård är en fest! Text: Stina Lovisa Seger Bild: Ewa-Marie Rundquist Det är väl knappast någon som har missat att vi trädgårdsintresserade delar vårt intresse med Sveriges genom tiderna största

Läs mer

Vika Förskola Spring önskelista 20100209

Vika Förskola Spring önskelista 20100209 Vika Förskola Spring önskelista 20100209 Då vi har en gård som är mycket exponerad för solen känns solskydd extra viktigt. Backen upp mot rutschkanan där det kan vara mycket sol vill vi ha som den är eftersom

Läs mer

SKAPA RUM FÖR DINA KÄRL

SKAPA RUM FÖR DINA KÄRL 1 SKAPA RUM FÖR DINA KÄRL KÄRLSTORLEKAR 140 l 1 190 l 370 l 2 660 l 2 HÖJD 106,5 cm 107,5 cm 106,8 cm 121,9 cm BREDD 48,4 cm 55,9 cm 77 cm 125,5 cm DJUP 55 cm 69 cm 81,1 cm 77,4 cm Skapa rum för kärlet

Läs mer

PRESSMEDDELANDE. Skåningarnas trädgårdsvanor kartlagda: Rosor och äppelträd i topp i skånska trädgårdar - men medelhavsträdgården på väg upp!

PRESSMEDDELANDE. Skåningarnas trädgårdsvanor kartlagda: Rosor och äppelträd i topp i skånska trädgårdar - men medelhavsträdgården på väg upp! FÖR MER INFORMATION, KONTAKTA: Camilla von Otter, chefredaktör Vi i Villa Mobil: 070 400 51 45 Mail: camilla.vonotter@viivilla.se www.viivilla.se PRESSMEDDELANDE Lidingö den 28 februari 2013 Skåningarnas

Läs mer

SOLROSEN HELINANTHUS ANNUUS. Fakta om solrosen

SOLROSEN HELINANTHUS ANNUUS. Fakta om solrosen SOLROSEN HELINANTHUS ANNUUS Fakta om solrosen Solrosen är en blomma som tillhör arten korgblommiga växter. Det finns ca 70 olika solrosarter och det går att ha dem både inomhus och utomhus. Den blommar

Läs mer

Belysningsskolan. Stämningsfull belysning gör att vi kan fortsätta njuta av trädgården.

Belysningsskolan. Stämningsfull belysning gör att vi kan fortsätta njuta av trädgården. Belysningsskolan 2013 Stämningsfull belysning gör att vi kan fortsätta njuta av trädgården. Se din trädgård som ett extra rum till huset även under årets mörka månader! Vi lägger allt mer tid på våra trädgårdar.

Läs mer

Bänk. 12. Blåflox, Phlox divaricata, 60 st, två sorter: o Clouds of Perfume, ljust blåviolett o White Perfume, vit

Bänk. 12. Blåflox, Phlox divaricata, 60 st, två sorter: o Clouds of Perfume, ljust blåviolett o White Perfume, vit Bänk Växtförteckning Träd och buskar. Amerikansk strimlönn, flerstammig, Acer pensylvanicum, st. Svartaronia, Aronia melanocarpa GLORIE E, 6 st 3. Klematis, Clematis (Integrifolia-Gruppen) Arabella, st.

Läs mer

När jag odlade i skolträdgården i Göteborgs botaniska trädgård

När jag odlade i skolträdgården i Göteborgs botaniska trädgård När jag odlade i skolträdgården i Göteborgs botaniska trädgård Mitt arbetshäfte namn klass Träff 1 Datum Idag har vi träffats för första gången. Vi har rensat ogräs, grävt, gödslat jorden, satt lök och

Läs mer

Trädgård på naturens villkor

Trädgård på naturens villkor Trädgård på naturens villkor Biolog Miljövän Trädgårdsmästare Ekoodlare Trädkramare Pensionär Det ska gå runt i naturen Lineärt tänkande skapar stora problem och är ohållbart. Det ska gå runt i naturen!

Läs mer

MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal

MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal Lindskog Förlag Tack alla sjöar och havsvikar för att ni aldrig tröttnade när vi kom och hälsade på. Tack till grodan Kvack och

Läs mer

Innehåll. Blommor gör vardagen vackrare, 7. Äntligen vår, 11. Lekfullt med påskägg och fjädrar, 21. Fånga sommarens stunder, 30

Innehåll. Blommor gör vardagen vackrare, 7. Äntligen vår, 11. Lekfullt med påskägg och fjädrar, 21. Fånga sommarens stunder, 30 5 Innehåll Innehåll Blommor gör vardagen vackrare, 7 Äntligen vår, 11 Lekfullt med påskägg och fjädrar, 21 Fånga sommarens stunder, 30 Skördetidens skatter, 44 Härliga höstlöv, 57 Grön jul med mossa! 73

Läs mer

SKAPA RUM FÖR SOPTUNNAN

SKAPA RUM FÖR SOPTUNNAN SKAPA RUM FÖR SOPTUNNAN -Designerns bästa tips Underhållsfri mur En solid och prydlig lösning som du kanske inte bygger på egen hand. Men när den väl är på plats klarar den sig utan underhåll. En mur är

Läs mer

Vackert från vår till höst. Annamaris trädgård är ljuvlig från vår till höst. Här finns en bas av bladverk och blommor som växlar efter säsong.

Vackert från vår till höst. Annamaris trädgård är ljuvlig från vår till höst. Här finns en bas av bladverk och blommor som växlar efter säsong. Vackert från vår till höst Annamaris trädgård är ljuvlig från vår till höst. Här finns en bas av bladverk och blommor som växlar efter säsong. Text: Marie Onäng Foto: Sonja Dahlgren 24 Storbladig funkia

Läs mer

Sofieros blommor. Drottning Silvias Blomstersmycke

Sofieros blommor. Drottning Silvias Blomstersmycke Sofieros blommor Drottning Silvias Blomstersmycke Detta blomstersmycke är tillägnat Drottning Silvia på hennes 50-årsdag 1993 och då fylldes den här platsen med Drottning Silvias favoritväxter. Det är

Läs mer

29:- Äntligen sommar. Lavendel. /st. Spara 20:-/st. Ord. 49:- En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap

29:- Äntligen sommar. Lavendel. /st. Spara 20:-/st. Ord. 49:- En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap Äntligen sommar Spara 20:-/st Lavendel. Lavandula 29:- angustifolia. Ord. 49:- /st Lavendel blommar länge, lavendel doftar

Läs mer

- Precis, det är det jag tänker! Att man har lite sallad, morötter, och bara kunna gå ut och plocka. - Som det är nu så har jag krukor...

- Precis, det är det jag tänker! Att man har lite sallad, morötter, och bara kunna gå ut och plocka. - Som det är nu så har jag krukor... Trädgårdsarbete - Nu är det ju snart sommar och jag har precis köpt ett hus med en ganska stor trädgård. Och jag vet inte så mycket om det här med trädgårdsarbete. Jag tycker det verkar ganska spännande

Läs mer

Välkommen. I bästa fall. För entrésidan är ofta den delen som det känns allra svårast att göra något meningsfullt

Välkommen. I bästa fall. För entrésidan är ofta den delen som det känns allra svårast att göra något meningsfullt Entrén 115 Välkommen en liten jordyta framför huset. Av den ska man skapa en entré som känns välkomnande. För gäster, naturligtvis. Men lika mycket för en själv och familjen. Det är vi själva som oftast

Läs mer

Perennmatta. Perennmatta

Perennmatta. Perennmatta 118 Fördelar med färdiga perennmattor Snabb och säker etablering Minimalt skötselbehov Håller fröogräset borta Lång planteringssäsong Minskad risk för vandalisering Skyddar mot erosion Marktäckande växtlighet

Läs mer

Förslag på cirkelträffar: Beskärning (14*) Planering (30, 37,17, 28, 44, 32, 23, 34, 39, 42) Välja växter (27, 35)

Förslag på cirkelträffar: Beskärning (14*) Planering (30, 37,17, 28, 44, 32, 23, 34, 39, 42) Välja växter (27, 35) Trädgård & Utemiljö Träd, buskar och blommor Vintern Vintern är den lugnaste tiden i en trädgård, därför kan det då vara bra att göra en noggrann planering över den kommande säsongen, och läsa på om växter,

Läs mer

Skäm bort dig själv och din trädgård

Skäm bort dig själv och din trädgård SE Universal stabiliserar infarten och motverkar hjulspår PlantProtect skyddar mot lätt vårfrost, insekter och kraftigt solljus Universal håller kvar jorden inuti och minimerar ogräset AquaSorb bekväm

Läs mer

Görande 11 Skapa goda förutsättningar för en odlande förskola

Görande 11 Skapa goda förutsättningar för en odlande förskola Görande 11 Skapa goda förutsättningar för en odlande förskola Att ha ett lättillgängligt förråd eller en förvaringsplats där all odlingsutrustning är samlad är det bästa sättet för att slippa leta efter

Läs mer

79:- Trädgårdens dag söndagen den 11/9. Rosa ölandstok. En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap

79:- Trädgårdens dag söndagen den 11/9. Rosa ölandstok. En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap Trädgårdens dag söndagen den 11/9 Spara 31:-/planta Rosa ölandstok. Potentilla fr. Lovely Pink 79:- Ord. 110:- Kompakt buske

Läs mer

I MAJ MÅNAD GRÖN PASSION VÅRA FILMER. Denna vackra passionsblomma kan du läsa mer om på sidan 8. En perfekt klängväxt som gillar sol.

I MAJ MÅNAD GRÖN PASSION VÅRA FILMER. Denna vackra passionsblomma kan du läsa mer om på sidan 8. En perfekt klängväxt som gillar sol. MAJ 2017 PASSION Denna vackra passionsblomma kan du läsa mer om på sidan 8. En perfekt klängväxt som gillar sol. I MAJ MÅNAD GRÖN I maj sig öppnar jordens stora sköte och himlens kärlek strålar ner däri,

Läs mer

Insektshotell - guide

Insektshotell - guide Insektshotell - guide Vill du bidra mer? gå till: villbidra.wordpress.com Insektshotellets konstruktion Konstruktionen bör ha en bakvägg, sidoväggar och ett skyddande tak. En bra idé är att bygga hotellet

Läs mer

Gröna skolgårdar, rapport 2013

Gröna skolgårdar, rapport 2013 Gröna skolgårdar, rapport 2013 Sinnenas trädgård, Förskolan Blomman Förskolan Blomman ligger i Nilstorp i Lund och består av två avdelningar. Det är en ganska liten men personlig förskola som har ett nära

Läs mer

Färdig gräsmatta. - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre.

Färdig gräsmatta. - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre. Färdig gräsmatta - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre. - Ett normalt år kan man börja rulla ut gräs från mitten av maj och hålla på fram

Läs mer

Onsdag 2 april kl. 17:00 BLOMSTERFEST, HISTORISK VÅR på Drottningholm.

Onsdag 2 april kl. 17:00 BLOMSTERFEST, HISTORISK VÅR på Drottningholm. Vårprogrammet 2008_2 När detta skrivs är det Påsk och snön ligger vit efter en grön och våt vinter. Men frösådderna gror inne i värmen och snart är det barmark igen. Väl mött på nya inspirerande träffar

Läs mer

Drottningtorget. Trollhättan. - Det gröna torget

Drottningtorget. Trollhättan. - Det gröna torget Drottningtorget Trollhättan - Det gröna torget »» Med inspiration från sinnebilden av en trädgård vill vi skapa en grön oas på ett modernt torg. Fantasifull lek, vackra planteringar och konstnärlig utsmyckning

Läs mer

B3- Syrenbuddleja 'Buzz Skyblue' B4- Syrenbuddleja 'Buzz Ivory' B5- KLätterbenved ''Emerald'n Gold' B6- Bergsbambu 'Bimbo' B8- Purpurhortensia 'Preziosa' B9- Smalbladig kalmia 'Rubra' B10- Rosenmagnolia

Läs mer

Året runt. som fastighetsägare i Uppsala kommun. det här ansvarar du för!

Året runt. som fastighetsägare i Uppsala kommun. det här ansvarar du för! Året runt som fastighetsägare i Uppsala kommun det här ansvarar du för! Inledning Du är en av alla fastighetsägare i Uppsala kommun. I den här foldern hittar du information om ditt ansvar och vad du behöver

Läs mer

49:- Nyhet! 25:- Inspiration. Dags att börja så och förgro! tips & råd www.bogrönt.se. TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!!

49:- Nyhet! 25:- Inspiration. Dags att börja så och förgro! tips & råd www.bogrönt.se. TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!! Inspiration tips & råd www.bogrönt.se Tidig Vår 2012 Nyhet! TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!! Dags att börja så och förgro! Minidrivhus 49:- Ord.pris 79:- Så- och kaktusjord 25:- Ord.pris ca 39:-

Läs mer

79:- Vårkänslor. Läckert och lättskött. Odla på fönsterbrädan! FÖR på köpet. 2. Hortensia. Kaktus. själv. Inspiration för hemmet 2018.

79:- Vårkänslor. Läckert och lättskött. Odla på fönsterbrädan! FÖR på köpet. 2. Hortensia. Kaktus. själv. Inspiration för hemmet 2018. Läckert och lättskött Vårkänslor Inspiration för hemmet 2018 Kaktus 3 Den billigaste FÖR på köpet. 2 Hortensia 20:- 79:- Ord. pris 99:- Hortensia Hydrangea Macrophylla i sorter Trivs i ljusa lägen, men

Läs mer

vad kan vi hjälpa dig med? tjänster vi erbjuder Grundskötsel Vår- och sommarblommor Höst- och vinterdekorationer Övriga tjänster

vad kan vi hjälpa dig med? tjänster vi erbjuder Grundskötsel Vår- och sommarblommor Höst- och vinterdekorationer Övriga tjänster vad kan vi hjälpa dig med? tjänster vi erbjuder Grundskötsel Vår- och sommarblommor Höst- och vinterdekorationer Övriga tjänster gravskötsel och tjänster Kyrkogårdarna i Uppsala utgör ett vilorum för de

Läs mer

Glöm inte att märka dina sådder. Här en primula, P. tanneri ssp Nepalensis. Foto: Helen Isaksson-Nyman

Glöm inte att märka dina sådder. Här en primula, P. tanneri ssp Nepalensis. Foto: Helen Isaksson-Nyman Så perenner - så här kan du göra! Publicerad: 2012-01-03 Det kliar i många gröna fingrar nu. Så snart det nya året börjar blickar vi framåt mot en ny vår och sommar och vi vill börja så fröer! Perennerna

Läs mer

69:- 49:- Ord.pris 69:- 15:- HÄRLIGA HORTENSIOR Hydrangea Trivs i ljusa lägen och vill ha jämn fuktighet. I vitt, rosa och blått.

69:- 49:- Ord.pris 69:- 15:- HÄRLIGA HORTENSIOR Hydrangea Trivs i ljusa lägen och vill ha jämn fuktighet. I vitt, rosa och blått. Inspiration, tips & råd. VI ÄR SVERIGES TRÄDGÅRDSMÄSTARE Inspiration, tips och råd för både hem och trädgård. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. www.bogront.se 15:- JORDVIVA Primula vulgaris Ord.pris 25:-

Läs mer

VÅR/SPRING 2014. Make your house a home!

VÅR/SPRING 2014. Make your house a home! VÅR/SPRING 2014 Make your house a home! Mr Plant är en av Europas ledande leverantörer av konstväxter. Företaget grundades 1988 och har sedan dess levererat konstgjorda blommor, växter och träd över hela

Läs mer

PRISLISTA Täby kyrkogårdsförvaltning

PRISLISTA Täby kyrkogårdsförvaltning PRISLISTA 2019 Täby kyrkogårdsförvaltning - 2 skötsel och plantering skötsel Gravrättsinnehavaren är den som ansvarar för att hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick enligt begravningslagen: 7 kap

Läs mer

Hydrangea macrophylla Magical sortiment

Hydrangea macrophylla Magical sortiment Hydrangea macrophylla Magical sortiment Magical Four Seasons Speciellt utvald Skiftar i färg under säsongen Tjusig present Fyra årstider med Magical Hydrangea macrophylla Magical är en fröjd för ögat.

Läs mer

Att odla kryddväxter enkelt, vackert, väldoftande och gott!

Att odla kryddväxter enkelt, vackert, väldoftande och gott! Att odla kryddväxter enkelt, vackert, väldoftande och gott! Av: Katarina Kihlberg Det finns flera goda anledningar till att odla sina egna kryddor för den goda smakens skull, för doften och skönheten och

Läs mer

ROSOR & PIONER. Honungsrosen svingar sina grenar över gången in till Körsbärshult, och innanför grinden väntar rum efter rum med rosor.

ROSOR & PIONER. Honungsrosen svingar sina grenar över gången in till Körsbärshult, och innanför grinden väntar rum efter rum med rosor. Rosenblom och humlesurr Klängrosen svingar sina grenar i en båge över den vita trägrinden. Innanför öppnar sig ett doftande paradis. Välkommen till Körsbärshult! Av Maria Fors Östberg (text och foto) illustration

Läs mer

CHECKLISTA. Fastighetsbeteckning: Datum: Adress: Tel nr:

CHECKLISTA. Fastighetsbeteckning: Datum: Adress: Tel nr: CHECKLISTA Kontaktperson: Fastighetsbeteckning: Datum: Adress: Tel nr: Kundbeskrivning Familjemedlemmar (inklusive husdjur) Namn Ålder Intressen Förväntningar Stil, karaktär, stämning och personlighet

Läs mer

VUXENFRÅGA. 1 Träd: Naturens jättar. Vi står nu vid ett rejält träd. Men vad är det för träd egentligen? 1. Tysklönn. X. Amerikansk Svartpoppel

VUXENFRÅGA. 1 Träd: Naturens jättar. Vi står nu vid ett rejält träd. Men vad är det för träd egentligen? 1. Tysklönn. X. Amerikansk Svartpoppel 1 Träd: Naturens jättar Vi står nu vid ett rejält träd. Men vad är det för träd egentligen? 1. Tysklönn X. Amerikansk Svartpoppel 2. Turkisk Hassel 2 Hur stor är naturparken, en sifferövning. Det som tidigare

Läs mer

Copyright Octopus Publishing Group Ltd 2009. Bonnier Impact, imprint inom Bonnier Fakta, 2010. Text Joanna Smith. Översättning Maud Steen

Copyright Octopus Publishing Group Ltd 2009. Bonnier Impact, imprint inom Bonnier Fakta, 2010. Text Joanna Smith. Översättning Maud Steen First published in 2009 under the title Hamlyn All Colour 200 No-work Garden Ideas, by Hamlyn, a division of Octopus Publishing Group Ltd 2 4 Heron Quays, London E14 4JP www.octopusbooks.co.uk Copyright

Läs mer

Behov av åtgärder i utemiljön en kort översikt

Behov av åtgärder i utemiljön en kort översikt Brf Mörbyskogen 1 20170925 FÖRSLAG Behov av åtgärder i utemiljön en kort översikt Här ges en kort översikt av behov och förslag för åtgärder i utemiljön, på både kort och lite längre sikt, dvs inom ca

Läs mer

98:- SOMMAR. Klasblommig ros. Spara 67:-/st. Ord. 165:- Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap

98:- SOMMAR. Klasblommig ros. Spara 67:-/st. Ord. 165:- Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap SOMMAR 2013En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap Spara 67:-/st Bonica 98:- Klasblommig ros. Ord. 165:- Blommar med halvfyllda rosa blommor. Blommorna skiftar i

Läs mer

Trendig Tantblomma

Trendig Tantblomma Trendig Tantblomma 2012-09- 28 Julstjärnorna har fört en lite bortglömd tillvaro under de senaste åren, men nu är de nästa tantblomma på tur att sätta sin prägel på svenskarnas hem och julfirande. Tillsammans

Läs mer

Vi bjuder på några idéer Hör av dig för mer inspiration. Välkommen!

Vi bjuder på några idéer Hör av dig för mer inspiration. Välkommen! En förpackning behöver inte vara brun Förpackningar behöver inte vara bruna De kan vara stora, små, långa och korta Skimrande eller matta Vadderade eller inte Det beror lite på innehållet Det är bara

Läs mer

Verksamhet, organisation och målgrupp

Verksamhet, organisation och målgrupp Fylgia i Vasa rf Skolhusgatan 34, 65100 Vasa, Finland GRÖNA RUM GODA EXEMPEL Gröna rum Verksamhet, organisation och målgrupp Fylgia i Vasa rf är en allmännyttig förening, grundad 1890, med ideellt syfte

Läs mer

Lusthus i solrosornas sken

Lusthus i solrosornas sken Lusthuset är en byggsats ritad av Mats Theselius till en utställning på Rosendal 1998. Det är mycket lättskött tack vare den enkla konstruktionen med skjutdörrar av glas, plasttak, väggar av segelduk och

Läs mer

TRÄDGÅRDs RECEPT. från. TRÄD gårdar & landskap

TRÄDGÅRDs RECEPT. från. TRÄD gårdar & landskap 1 ENTRÉGÅRDEN Stenmuren har ett litet jordlager och det blir torrt. Det som trivs här är den lilla blå nnn och taklök. Några växtförslag: Vinteriberis, Iberis sempervirens, en liten vintergrön förvedad

Läs mer

29:90 NYHET! RÖD KRUKA SIAM. Lysande fågelbord! Inspiration, tips & råd. Sveriges Trädgårdsmästare Advent 2013

29:90 NYHET! RÖD KRUKA SIAM. Lysande fågelbord! Inspiration, tips & råd. Sveriges Trädgårdsmästare Advent 2013 Sveriges Trädgårdsmästare Advent 2013 Inspiration, tips & råd. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. www.bogront.se NYHET! Lysande fågelbord! RÖD KRUKA SIAM 29:90 Ord.pris 45:- Fågelbord Twilight Ett fågelbord

Läs mer

Välkommen att boka annonsutrymme i kommande utgåvor Välkommen att boka annonsutrymme i kommande utgåvor Kontakta

Välkommen att boka annonsutrymme i kommande utgåvor Välkommen att boka annonsutrymme i kommande utgåvor Kontakta 2015 Kontakta Ulrika Carlström, 0651-169 93, ulrika@annonskraft.se Göran Cavallin, 0651-169 82, cavallin@annonskraft.se Roger +46 8 Nilsson, 562 734 00, 0651-169 info@annonsvision.se, 81, roger.nilsson@annonskraft.se

Läs mer

GRÖNARE TRÄDGÅRD ÖSTORPS BEVATTNING AB

GRÖNARE TRÄDGÅRD ÖSTORPS BEVATTNING AB GRÖNARE TRÄDGÅRD ÖSTORPS BEVATTNING AB Grönare Trädgård Vill du också ha mer tid över till att njuta av din trädgård? Med en automatisk bevattning i din trädgård får du en frodig grönska och tid över till

Läs mer

78:- Vidjehortensia. Nyhemkomna sommarblommor! Våra favoritväxter i sommarkrukan Sidan 4 Det lilla extra Sidan 7

78:- Vidjehortensia. Nyhemkomna sommarblommor! Våra favoritväxter i sommarkrukan Sidan 4 Det lilla extra Sidan 7 Idé och kundtidning från Blekingeplantan i Nättraby Nyhemkomna sommarblommor! Vidjehortensia 78:- Behagligt växande buske med stora (upp till 30 cm) blommor. Blommorna är först grönaktiga, men blir sedan

Läs mer

Välkommen att boka annonsutrymme i kommande utgåvor Kontakta

Välkommen att boka annonsutrymme i kommande utgåvor Kontakta 2015 Välkommen att boka annonsutrymme i kommande utgåvor Kontakta Ulrika Carlström, 0651-169 93, ulrika@annonskraft.se Göran Cavallin, 0651-169 82, cavallin@annonskraft.se Roger Nilsson, 0651-169 81, roger.nilsson@annonskraft.se

Läs mer

Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016

Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016 Växter och stubbar Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016 Tegelstugans Förskola ligger i Veberöd och består av åtta avdelningar. Förskolan har en stor grön gård med många outnyttjade möjligheter

Läs mer

SKAPA RUM FÖR SOPTUNNAN

SKAPA RUM FÖR SOPTUNNAN SKAPA RUM FÖR SOPTUNNAN -Designerns bästa tips SKAPA RUM FÖR SOPTUNNAN Restavfall, trädgårdsavfall och matavfall. En soptunna kan enkelt bli två och snart tre, för den som vill sortera så mycket som möjligt

Läs mer

Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet

Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet Användning av gräsmattan Hemmanets färdiga gräsmatta håller att gå på genast efter utläggning. I början ska mera slitande användning undvikas tills

Läs mer

Rosserien Easy Elegance

Rosserien Easy Elegance easyelegance.se Rosserien Easy Elegance Easy Elegance - rosor alla kan odla Rotäkta rosor Alla Easy Elegance -rosorna är rotäkta. Rotäkta rosor är mer härdiga än ympade rosor och efter en riktigt kall

Läs mer

Prislista. lidingö kyrkogård

Prislista. lidingö kyrkogård Prislista lidingö kyrkogård 2019 Information om skötsel och plantering Ansvaret för skötseln av begravningsplatsen delas av Lidingö kyrkogårdsförvaltning och dig som gravrättsinnehavare. Kyrkogårdsförvaltningen

Läs mer

Gr G a r v a s v k s ö k t ö s t e s l e i ig ö G t ö e t b e o b r o g r g

Gr G a r v a s v k s ö k t ö s t e s l e i ig ö G t ö e t b e o b r o g r g Gravskötsel i Göteborg 2011 Prislista ÅRspaket Planteringsyta Planteringsyta Standard Större ramgrav Vår- och sommarblommor, granrissmyckning till Alla helgons dag, skötsel av sammanhängande gräsmatta

Läs mer

Paket. Grästrimning alt. 1. Grundskötsel utan gravrabatt alt. 2. Grundskötsel med gravrabatt alt. 3

Paket. Grästrimning alt. 1. Grundskötsel utan gravrabatt alt. 2. Grundskötsel med gravrabatt alt. 3 Som gravrättsinnehavare har du en skyldighet, enligt Begravningslagen 7 kap 3, att hålla gravplatsen i ett vårdat och värdigt skick. Du kan välja att sköta gravplatsen helt själv eller så kan du vända

Läs mer

Välkommen till Naturstig Miskarp

Välkommen till Naturstig Miskarp Välkommen till Naturstig Miskarp Naturstig Miskarp kom till under Mjölby Golfklubbs arbete med GEOcertifiering. Under arbetet såg man en möjlighet att skapa en lärorik naturstig för allmänheten som en

Läs mer

E-mail Apache Patio Hot Peppers 69:-

E-mail Apache Patio Hot Peppers  69:- Du kan redan nu förhandsbeställa våra ekologiskt odlade plantor. Uppdragna från ekofrö i det natursköna Karlskoga, Värmland. Tillgången är starkt begränsad. Plantorna skickas per post så snart frostrisken

Läs mer

Caroline Isaksson. Vill du komma i kontakt med mig? Maila till cais0001@stud.slu.se

Caroline Isaksson. Vill du komma i kontakt med mig? Maila till cais0001@stud.slu.se Caroline Isaksson Jag heter Caroline Isaksson och är uppvuxen i Bjärred. Jag bor sedan 2005 i Malmö. Flyttade efter gymnasiet till Älmhult och gick en träteknisk kvalificerad yrkesutbildning (KY) som hette

Läs mer

Råd och anvisningar för kompostering av trädgårdsavfall. Kretslopp

Råd och anvisningar för kompostering av trädgårdsavfall. Kretslopp MEDDELANDE 1 (5) Miljöskyddsenheten Råd och anvisningar för kompostering av trädgårdsavfall Kompostering av trädgårdsavfall och liknande, så kallad kallkompostering, får ske utan anmälan till miljö och

Läs mer