Underskrifter Paragrafer Ann-Marie Thorell. Göran Carlsson. Sven Lokander

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Underskrifter Paragrafer 38-59. Ann-Marie Thorell. Göran Carlsson. Sven Lokander"

Transkript

1 (113) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, Tierp, kl Beslutande Se förteckning sid 72 Övriga närvarande Per Jonsson, chef Medborgarservice Leif Lagman, produktionschef Helena Gåije, planarkitekt Ann-Marie Thorell, sekreterare Utses att justera Justeringens plats och tid Sven Lokander (M) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp Underskrifter Paragrafer Sekreterare Vidimerande Ann-Marie Thorell Ordförande Göran Carlsson Justerande Sven Lokander BEVIS OM ANSLAG Justering av utskottet samhällsbyggnads protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Organ Sammanträdesdatum Datum då anslaget sätts upp Datum då anslaget tas ned Förvaringsplats för protokollet Paragrafer Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp Underskrift Ann-Marie Thorell Utdragsbestyrkande

2 (113) Beslutande Göran Carlsson (S) Sven Lokander (M) Håkan Ståhlberg (S) 39, 41-51, Anna Ahlin (C) Närvarande tjänstgörande ersättare Jenny Lundström (MP) 38, 40, Närvarande ej tjänstgörande ersättare Jenny Lundström (MP) 39, 41-51, Urban Blomster (V) Lars-Göran Birkehorn Karlsen (M)

3 (113) 38 Information om tillgänglighet Dagens sammanträde börjar med en information av produktionschef Leif Lagman och chef för Medborgarservice Per Jonsson. Leif Lagman är ansvarig att åtgärda enkla hinder, såsom kommunala vägar, lokaler, hissar mm och Per Jonsson är ansvarig för tillsynen i tillgänglighetsfrågor. Exempel på tillgänglighet som är på gång är bl a att sittbänkar skall placeras ut i Tierps köping och trottoarkanter skall ses över.

4 (113) 39 Dp 29 Dp 350 Förslag till ersättning av detaljplan för fastigheten Gyllby 1:58 och del av Gyllby 73:1 i Tegelsmora församling i Örbyhus Beslut föreslår kommunstyrelsen besluta att anta detaljplanen. Bakgrund Förslag till detaljplan för fastigheten Gyllby 1:58 och del av Gyllby 73:1 i Teglesmora församling i Örbyhus har upprättats med enkelt planförfarande och varit föremål för samråd under tiden 7 februari 2011 t o m 14 mars Syftet med planen är att möjliggöra ny bostadsbebyggelse.

5 (113) 40 Dp 59 Förslag till ersättning av detaljplan 127, fastigheten Tierp 24:7 m fl i Tierps köping Beslut beslutar med stöd av kommunstyrelsens delegationsordning punkt S075 att uppdra till plankontoret att upprätta förslag till detaljplan, samt att godkänna startpromemorian för planuppdraget. Reservation Mot utskottet samhällsbyggnads beslut anmäler Sven Lokander (M) skriftlig reservation till förmån för eget yrkande. /Bilaga/ Bakgrund På grund av efterfrågan på bostäder i Tierp köping ska en prövning av möjligheter att bygga bostäder och affärslokaler i centrala köpingen genomföras. Beskrivning av planärendet Karta över planområdet med preliminär avgränsning Planområdet utgörs av fastigheten Tierp 24:7 m.fl omfattar cirka 2 ha. forts.

6 (113) 40 forts. Omgivning Planområdet är placerat i centrala delen av Tierps köping. Syfte och mål Möjliggöra byggande av bostäder mm. Normalt planförfarande Statliga och kommunala intressen samt kommunala planer Området är placerat i yttre vattenskyddsområde. Övrigt finns inga riksintressen och området är omnämnt som utredningsområde i öp som är under framtagande. Planeringsförutsättningar Marken är i privat ägo och en del är i kommunen ägo. Prioritering Projektets prioritering i förhållande till övriga planarbeten kommer att fastställas i ett senare skede. Planarbetets bedrivande Planarbetet kommer att genomföras med normalt planförfarande. Projektledare är Helena Gåije, planarkitekt. Projektgruppen består av plantekniker Kenneth Ottosson. Ekonomi Planen ska bekostas av kommunen och finansieras genom bygg- och marklov. Preliminär tidsplan Planarbetet kommer att påbörjas våren Detaljplanearbetet med samråd bedöms ta cirka två år varefter antagandeprövning av Kommunfullmäktige kan ske. forts.

7 (113) 40 forts. Yrkande Sven Lokander (M) yrkar att utskottet samhällsbyggnad beslutar att planuppdraget ska legalisera befintlig parkering på markområde att planuppdraget ska möjliggöra byggande av bostäder och handel att uppdra till plankontoret att upprätta förslag till detaljplan att godkänna startpromemorian för planuppdraget. Motivering Planområdet har i strid med gällande detaljplan under ca 30 år nyttjats som parkeringsyta. Parkeringsytan fyller ett stort behov för befintlig handel i området. Tyvärr så är parkeringsytan inte i ordningsställd för bilparkering med beläggning eller markerade platser. Trots detta så är ytan ofta fullt utnyttjad. För att legalisera och möjliggöra i ordningsställande av parkeringsytan bör uppdraget till plankontoret kompletteras. Möjligheten till horisontell fastighetsbildning bör utredas. Proposition Ordförande ställer utskottet samhällsbyggnads förslag mot Sven Lokanders (M) yrkande och finner utskottet samhällsbyggnads förslag antaget. Delges Plankontoret.

8 (113) 41 Dp 62 Förslag till ändring av detaljplan för fastigheten Libbarbo 8:1 i Örbyhus Beslut beslutar med stöd av kommunstyrelsens delegationsordning punkt S075 att uppdra till plankontoret att upprätta förslag till detaljplan, samt att godkänna startpromemorian för planuppdraget. Bakgrund Kommunens fastighetssamordnare har inkommit med en förfrågan om att ändra vägområde till kvartersmark och att komplettera ändamålet bostäder med kontor och skola, vilket skulle legalisera den befintliga parkeringen. Beskrivning av planärendet Karta över planområdet med preliminär avgränsning forts.

9 (113) 41 forts. Planområdet utgörs av fastigheten Libbarbo 8:1, 1:25-27, och 1:179 och omfattar cirka 3,6 ha. Omgivning Planområdet är placerat i centrala Örbyhus. Syfte och mål Möjliggöra att använda vägområde som kvartersmark och utöka ändamål från bostäder till bostäder, kontor och skola. Detta för att legalisera befintlig parkering. Enkelt planförfarande Statliga och kommunala intressen samt kommunala planer Inom området finns en registrerad fornlämning och området är beskrivet som kulturområde i Tierp tar tillvara. Området är omnämnt i ÖP , som är under framtagande, som ett utredningsområde. Planeringsförutsättningar Delar av planområdet är i privat ägo och andra delar ägs av kommunen Prioritering Projektets prioritering i förhållande till övriga planarbeten kommer att fastställas i ett senare skede. Planarbetets bedrivande Planarbetet kommer att genomföras med enkelt planförfarande. Projektledare är Helena Gåije, planarkitekt. Projektgruppen består av plantekniker Kenneth Ottosson. Ekonomi Planen ska bekostas av kommunen. Preliminär tidsplan Planarbetet kommer att påbörjas våren Detaljplanearbetet med samråd bedöms ta cirka ett år varefter antagandeprövning av Kommunstyrelsen kan ske. Delges Plankontoret

10 (113) 42 Dp 63 Förslag till ändring av detaljplan 161, 113 och 184 samt ny detaljplan för fastigheten Tierp 4:140 m fl i Tierps köping Beslut beslutar med stöd av kommunstyrelsens delegationsordning punkt S075 att uppdra till plankontoret att upprätta förslag till detaljplan, samt att godkänna startpromemorian för planuppdraget. Bakgrund På grund av efterfrågan på bostäder i Tierp köping ska en prövning av möjligheter att bygga bostäder i södra delen av köpingen genomföras. Beskrivning av planärendet Karta över planområdet med preliminär avgränsning Planområdet utgörs av fastigheten del av Tierp 4:140, 1:1 och Tierp 4:74, 4:125 m.fl omfattar cirka 34 ha. forts.

11 (113) 42 forts. Omgivning Planområdet är placerat i södra delen av Tierps köping. Syfte och mål Möjliggöra byggande av bostäder mm. Normalt planförfarande Statliga och kommunala intressen samt kommunala planer I området finns inga riksintressen och området är omnämnt som utredningsområde i ÖP som är under framtagande. Planeringsförutsättningar Marken är i privat ägo och en del är i kommunen ägo. Prioritering Projektets prioritering i förhållande till övriga planarbeten kommer att fastställas i ett senare skede. Planarbetets bedrivande Planarbetet kommer att genomföras med normalt planförfarande. Projektledare är Helena Gåije, planarkitekt. Projektgruppen består av plantekniker Kenneth Ottosson. Programhandlingarna kommer att tas fram av en konsult. Ekonomi Planen ska bekostas av kommunen och finansieras genom bygg- och marklov. Preliminär tidsplan Planarbetet kommer att påbörjas våren Detaljplanearbetet med samråd bedöms ta cirka två år varefter antagandeprövning av Kommunfullmäktige kan ske. Delges Plankontoret

12 (113) 43 Dp 65 Förslag till ändring av detaljplan 147, fastigheten Tierp 58:1 i Tierps köping Beslut beslutar med stöd av kommunstyrelsens delegationsordning punkt S075 att uppdra till plankontoret att upprätta förslag till detaljplan, samt att godkänna startpromemorian för planuppdraget. Bakgrund Samhällsbyggnadsenheten har inkommit med en förfrågan om att ändra detaljplan 147 från industriändamål till industri-, skola-, kontors-, idrotts- och handelsändamål. Beskrivning av planärendet Karta över planområdet med preliminär avgränsning Planområdet utgörs av fastigheten del av Tierp 58:1 och omfattar cirka 1,5 ha. forts.

13 (113) 43 forts. Omgivning Planområdet är placerat i nordvästra delen av Tierps köping. Syfte och mål Legalisera pågående verksamhet industri-, skola-, kontors-, idrotts- och handelsändamål. Enkelt planförfarande Statliga och kommunala intressen samt kommunala planer I området finns inga riksintressen och är nämnt som utredningsområde i ÖP som är under framtagande. Planeringsförutsättningar Marken är i kommunens ägo. Prioritering Projektets prioritering i förhållande till övriga planarbeten kommer att fastställas i ett senare skede. Planarbetets bedrivande Planarbetet kommer att genomföras med enkelt planförfarande. Projektledare är Helena Gåije, planarkitekt. Projektgruppen består av plantekniker Kenneth Ottosson. Ekonomi Planen ska bekostas av kommunen och finansieras genom bygg- och marklov. Preliminär tidsplan Planarbetet kommer att påbörjas hösten Detaljplanearbetet med samråd bedöms ta cirka ett år varefter antagandeprövning av Kommunstyrelsen kan ske. Delges Plankontoret

14 (113) 44 Dp 66 Förslag till ändring av detaljplan 1001, fastigheterna Tierp 75:1, 75:5 m fl i Tierps köping Beslut beslutar med stöd av kommunstyrelsens delegationsordning punkt S075 att uppdra till plankontoret att upprätta förslag till detaljplan, samt att godkänna startpromemorian för planuppdraget. Bakgrund Samhällsbyggnadsenheten har inkommit med en förfrågan om att ändra från mark som inte får bebyggas till parkering-, skola-, kontors-, idrotts- och handelsändamål. Beskrivning av planärendet Karta över planområdet med preliminär avgränsning Planområdet utgörs av fastigheten del av Tierp 75:1, 75:5 m.fl omfattar cirka 3 ha. forts.

15 (113) 44 forts. Omgivning Planområdet är placerat i centrala delen av Tierps köping. Syfte och mål Möjliggöra etablering av parkering, skola, kontor, idrott och handel. Enkelt planförfarande Statliga och kommunala intressen samt kommunala planer Området ligger inom yttre vattenskyddsområde och är nämnt som utredningsområde i ÖP som är under framtagande. Planeringsförutsättningar Marken är i kommunens ägo och Tierp 75:5 är i privat ägo. Prioritering Projektets prioritering i förhållande till övriga planarbeten kommer att fastställas i ett senare skede. Planarbetets bedrivande Planarbetet kommer att genomföras med enkelt planförfarande. Projektledare är Helena Gåije, planarkitekt. Projektgruppen består av plantekniker Kenneth Ottosson. Ekonomi Planen ska bekostas av kommunen och finansieras genom bygg- och marklov. Preliminär tidsplan Planarbetet kommer att påbörjas hösten Detaljplanearbetet med samråd bedöms ta cirka ett år varefter antagandeprövning av Kommunstyrelsen kan ske. Delges Plankontoret

16 (113) 45 Dp 67 Förslag till ändring av detaljplan 184, fastigheterna Tierp 1:1 och 126:1 i Tierps köping Beslut beslutar med stöd av kommunstyrelsens delegationsordning punkt S075 att uppdra till plankontoret att upprätta förslag till detaljplan, samt att godkänna startpromemorian för planuppdraget. Bakgrund Samhällsbyggnadsenheten har inkommit med en förfrågan om att ändra från bilservice till handelsändamål. Beskrivning av planärendet Karta över planområdet med preliminär avgränsning Planområdet utgörs av fastigheten del av Tierp 1:1 och 126:1 omfattar cirka 30 ha. Omgivning Planområdet är placerat i södra delen av Tierps köping. forts.

17 (113) 45 forts. Syfte och mål Möjliggöra etablering av handel för hela området. Normalt planförfarande Statliga och kommunala intressen samt kommunala planer I området finns inga riksintressen och området är omnämnt som utredningsområde i öp som är under framtagande. Planeringsförutsättningar Marken är i kommunens ägo och Tierp 126:1 är i privat ägo. Prioritering Projektets prioritering i förhållande till övriga planarbeten kommer att fastställas i ett senare skede. Planarbetets bedrivande Planarbetet kommer att genomföras med normalt planförfarande. Projektledare är Helena Gåije, planarkitekt. Projektgruppen består av plantekniker Kenneth Ottosson. Ekonomi Planen ska bekostas av kommunen och finansieras genom bygg- och marklov. Preliminär tidsplan Planarbetet kommer att påbörjas våren Detaljplanearbetet med samråd bedöms ta cirka två år varefter antagandeprövning av Kommunfullmäktige kan ske. Delges Plankontoret

18 (113) 46 Dp 68 Förslag till ändring av detaljplan 401, fastigheten Jörsön 1:32 m fl i Söderfors Beslut beslutar med stöd av kommunstyrelsens delegationsordning punkt S075 att uppdra till plankontoret att upprätta förslag till detaljplan, samt att godkänna startpromemorian för planuppdraget. Bakgrund Samhällsbyggnadsenheten har inkommit med en förfrågan att ändra detaljplanen från allmänt ändamål till kontors- och skoländamål. Beskrivning av planärendet Karta över planområdet med preliminär avgränsning Planområdet utgörs av fastigheterna Jörsön 1:24, 1:32, 1:116 och 1:117 i Söderfors och omfattar cirka 2 ha. Omgivning Planområdet är placerat i centrala delen av Söderfors. forts.

19 (113) 46 forts. Syfte och mål Legalisera befintligt kontorsändamål. Enkelt planförfarande Statliga och kommunala intressen samt kommunala planer Området ligger inom riksintresse för friluftsliv, Nedre Dalälven och är nämnt som utredningsområde i ÖP som är under framtagande. Planeringsförutsättningar Marken är i privat ägo och Jörsön 1:32 ägs av Tierps kommun. Prioritering Projektets prioritering i förhållande till övriga planarbeten kommer att fastställas i ett senare skede. Planarbetets bedrivande Planarbetet kommer att genomföras med enkelt planförfarande. Projektledare är Helena Gåije, planarkitekt. Projektgruppen består av plantekniker Kenneth Ottosson. Ekonomi Planen ska bekostas av kommunen och finansieras genom bygg- och marklov. Preliminär tidsplan Planarbetet kommer att påbörjas hösten Detaljplanearbetet med samråd bedöms ta cirka ett år varefter antagandeprövning av Kommunstyrelsen kan ske. Delges Plankontoret

20 (113) 47 Dnr Ks Förslag till bevarandeplan för Natura 2000-området Finngrundet Östra banken, Lst dnr Beslut beslutar med stöd av kommunstyrelsens delegationsordning punkt B006 att anta kommunekologens yttrande som sitt eget. Bakgrund Kommunekologens yttrande: Tierps kommun har beretts tillfälle att inkomma med synpunkter på förslaget till bevarandeplan för Natura 2000-området Finngrundet Östra banken i Sveriges ekonomiska zon. Det bör förtydligas varför etablering av vindkraft anses vara ett hot mot bevarandevärdena. Övriga potentiella hot beskrivs i löptexten men inte vindkraften. Kommunen anser också att tidsintervallen för uppföljning är mycket långa. För två viktiga parametrar anges dock inget tidsintervall alls. För dessa bör intervallet vara betydligt kortare än de övrigas 12 år. I övrigt har Tierps kommun inga invändningar mot föreslagen bevarandeplan. Delges Länsstyrelsen Gävleborgs län

21 (113) 48 Dnr Ks Lokal tolkning av begrepp i Plan- och bygglagen Beslut föreslår kommunstyrelsen besluta att Lokal tolkning av begrepp i Plan- och bygglagen (2010:900) och Plan- och byggförordningen (2011:XXX) m fl antas som grund för beslut i ärenden om bygglov och andra ärenden som rör Plan- och bygglagen i Tierps kommun. Bakgrund Bygglovshandläggarens yttrande: Nya plan- och bygglagen träder i kraft 2 maj Med den kommer ett antal nya begrepp som vi som fattar beslut måste tolka. Som myndighet har vi en skyldighet att behandla alla lika (likabehandlingsprincipen), och det blir därför viktigt att alla vi på Tierps kommun gör samma tolkning av de olika begreppen. Eftersom lagen är ny finns inte rättspraxis till hjälp för tolkningen. Därför har vi tagit fram en vägledning med riktlinjer för hur vi väljer att tolka lagen till dess sådan rättspraxis finns. Dokumentet bör ses som riktlinjer. Finns särskilda skäl kan tolkningen i det enskilda fallet göras snävare eller vidare, men i normalfallet bör riktlinjerna följas. Även plan- och byggförordningen kommer att förändras. Beslut om denna har dock ännu inte tagits. Förslaget på tolkning är gjort utifrån remissutgåvan och vissa förändringar kan därför uppkomma i den slutgiltiga förordningen. Förslag till beslut Lokal tolkning av begrepp i Plan- och bygglagen (2010:900) och Plan- och byggförordningen (2011:XXX) m fl antas som grund för beslut i ärenden om bygglov och andra ärenden som rör plan- och bygglagen i Tierps kommun.

22 (113) 49 Dnr Ks Områden med sammanhållen bebyggelse inom Tierps kommun Beslut föreslår kommunstyrelsen besluta att godkänna förslag till områden med sammanhållen bebyggelse inom Tierps kommun, område 1 57 att bygglovsbefrielsen enligt Plan- och bygglagen 9 kap 6 första och andra stycket inte gäller inom områden med sammanhållen bebyggelse som markeras i bifogat kartmaterial. Bygglovsbefrielsen gäller heller inte inom en 50 m bred buffertzon utanför markerat område, samt att kartorna ska uppdateras vid behov, dock minst en gång per mandatperiod. Reservation Mot utskottet samhällsbyggnads beslut anmäler Sven Lokander (M) och Anna Ahlin (C) skriftligt yrkande. /Bilaga/ Bakgrund Planarkitektens, planteknikerns och bygglovshandläggarens yttrande: Enligt kommunstyrelsens beslut , (dnr Ks ), fick plankontoret i uppdrag att se över kartor och riktlinjer för samlad bebyggelse i Tierps kommun. Den 2:a maj 2011 träder en ny plan- och bygglag i kraft (PBL 2010:900). Därmed kommer begreppet samlad bebyggelse att försvinna och istället används begreppet sammanhållen bebyggelse. Lagtexten angående bygglovsfrihet för en- och tvåbostadshus förändras också. forts.

23 (113) 49 forts. 9 kap 6 För en- och tvåbostadshus och tillhörande komplementbyggnader, murar och plank utanför ett område med detaljplan krävs det, trots 2, inte bygglov för att 1. göra en liten tillbyggnad, om åtgärden inte vidtas närmare gränsen än 4,5 meter, eller 2. uppföra en komplementbyggnad, en mur eller ett plank i omedelbar närhet av bostadshuset, om åtgärden inte vidtas närmare gränsen än 4,5 meter. En åtgärd som avses i 1 eller 2 får vidtas närmare gränsen än 4,5 meter, om de grannar som berörs medger det. Första och andra styckena gäller inte om kommunen enligt 8 första stycket 3 har bestämt att åtgärden kräver bygglov eller om åtgärden vidtas inom en sammanhållen bebyggelse och bygglov behövs med hänsyn till omfattningen av byggnadsverk i bebyggelsen. Den nya skrivningen innebär att den bygglovsfrihet som tidigare endast gällde utanför samlad bebyggelse nu kommer att gälla allt som inte är detaljplanelagt, om inte kommunen bestämmer att det i utpekade områden med sammanhållen bebyggelse krävs bygglov med hänsyn till bebyggelsen. Sammanhållen bebyggelse definieras enl PBL 1 kap 4 som: bebyggelse på tomter som gränsar till varandra eller skiljs åt endast av en väg, gata eller parkmark. Bebyggelse definieras som: en samling av byggnadsverk som inte enbart består av andra anläggningar än byggnader. Enligt lagkommentarerna avser bebyggelse minst tre byggnader, dvs betydligt mindre husgrupper än det gamla begreppet som syftade till bebyggelsegrupper med minst hus. Motivering Syftet med att peka ut områden där bygglovsfriheten enligt PBL 9 kap 6 inte ska gälla, är att skydda grannars och allmänna intressen. Enligt föreliggande förslag har störst fokus lagts på värdefulla områden, såsom riksintresse för kulturmiljövården, områden som omfattas av kommunens kulturmiljöprogram Tierp tar tillvara o dyl. Inom dessa områden pekas grupper om ned till 5 hus ut. Inom områden där det inte finns några särskilt utpekade värden utgår materialet från de tidigare kartorna för samlad bebyggelse. Dessa har reviderats och justerats, det vill säga grupper om hus eller fler pekas ut. forts.

24 (113) 49 forts. Förslag till beslut - Bygglovsbefrielsen enligt PBL 9 kap 6 första och andra stycket gäller inte inom områden med sammanhållen bebyggelse som markeras i bifogat kartmaterial. Bygglovsbefrielsen gäller heller inte inom en 50 m bred buffertzon utanför markerat område. - Kartorna ska uppdateras vid behov, dock minst en gång per mandatperiod. Yrkande Sven Lokander (M) och Anna Ahlin (C) yrkar att utskottet samhällsbyggnad föreslår kommunstyrelsen besluta att bygglovsbefrielsen enligt PBL 9 kap 6 skall gälla att utökad lovplikt i sammanhållen bebyggelse ej krävs generellt att utökad lovplikt i speciellt känsligt område beslutas i särskild ordning. Motivering Enligt PBL 9 kap 6 krävs inte bygglov utanför detaljplanelagt område för liten tillbyggnad, om den inte uppförs närmare än 4,5 m från tomtgräns samt för komplementbyggnad mur eller plank i omedelbar närhet till bostadshuset. Detta gäller om inte kommunen beslutar att bestämmelsen även skall gälla utanför detaljplanelagt område såsom område med sammanhållen bebyggelse. Proposition Ordföranden ställer utskottet samhällsbyggnads förslag mot Sven Lokanders (M) och Anna Ahlins (C) yrkande och finner utskottet samhällsbyggnad förslag antaget.

25 (113) 50 Dnr Ks Förfrågan angående statliga bidragsmedel för undersökningar av föroreningar vid f d Strömsbergs bruk och Västlands bruk Beslut föreslår kommunstyrelsen besluta att Tierps kommun åtar sig huvudmannaskap för undersökningar av förorenade markområden vid Strömsbergs bruk och Västlands bruk. Bakgrund Länsstyrelsen har i förfrågan 4 mars 2011 ställt förfrågan till kommunstyrelsen hur kommunen ställer sig till att åta sig huvudmannaskap för undersökningar av förorenade markområden vid f d Strömsbergs bruk och Västlands bruk.

26 (113) 51 Dnr Ks Yttrande över Strålsäkerhetsmyndighetens förslag till föreskrifter och allmänna råd om hantering av torv- och trädbränsleaska som är kontaminerad med cesium-137 eller naturligt förekommande radioaktiva ämnen Beslut föreslår kommunstyrelsen besluta att Tierps kommun har inga synpunkter på rubricerat förslag till föreskrifter och allmänna råd. Bakgrund Miljö- och hälsoskyddsinspektörens yttrande: Tierps kommun har beretts tillfälle att lämna synpunkter på Strålsäkerhetsmyndighetens förslag till föreskrifter och allmänna råd om hantering av torv- och trädbränsleaska som är kontaminerad med cesium-137 eller naturligt förekommande radioaktiva ämnen som uppkommer vid större förbränningsanläggningar för energiproduktion. De föreslagna föreskrifterna är tillämpliga på hantering av kontaminerad torv- och trädbränsleaska som uppkommer i förbränningsanläggningar för energiproduktion där det uppstår mer än 100 ton aska torrsubstans per år. De företag som berörs av reglerna är primärt förbränningsanläggningar som eldar träd- och torvbränsle. Sekundärt påverkas de verksamhetsutövare som återvinner och deponerar kontaminerad aska. Motivering Medborgarservice bedömer att Strålskyddsmyndighetens konsekvensutredning grundligt har utrett frågan om omfattningen på kraven står i proportion till de beräknade strålskyddsmässiga riskerna. Vidare ser Medborgarservice positivt på att allmänna råd ges ut i samband med föreskrifterna, för att underlätta för såväl tillsynsmyndigheter som verksamhetsutövare som berörs av de nya kraven. Förslag till yttrande Tierps kommun har inga synpunkter på rubricerat förslag till föreskrifter och allmänna råd.

27 (113) 52 Underrättelser om lantmäteriförrättningar Beslut beslutar att lägga underrättelserna till handlingarna. Bakgrund Lantmäterimyndigheten i Uppsala, har översänt följande underrättelser om lantmäteriförrättningar Dnr Ks syst Avstyckning från Tierps-Bro 1:27 och anslutning enligt 42a anläggningslagen. Dnr Ks syst Fastighetsreglering berörande Halls 3:31 och 5:5. Dnr Ks syst Återställande av gränsmärke berörande Karlholm 1:18 och 1:48. Dnr Ks syst Avstyckning från Österlövsta-Åkerby 31:1. Dnr Ks syst Fastighetsreglering berörande Jörsön 9:1 och Söderfors bruk 1:153. Dnr Ks syst Avstyckning från Nöttö 51:1 samt ledningsrättsåtgärd.

28 (113) 53 Meddelanden Beslut beslutar att lägga meddelandena till handlingarna. Bakgrund KS Syst 2011/165 Länsstyrelsen har den 21 februari 2011 beslutat att SMK Uppsala med undantag från terrängkörningslagen får arrangera motortävling på fastighet Älby 6:2 den 2 juni och september Ks Syst 2011/50 Sveriges Kommuner och Landsting har den 24 januari 2011 beskrivit förutsättningarna för att en regionform ska kunna genomföras i hela landet från Ks Syst 2011/105 Länsstyrelsen har den 1 mars 2011 beslutat att lämna Jonas Larsson tillstånd till yrkesmässig transport av icke farligt avfall. Tillståndet gäller tillsvidare. Ks Syst 2011/114 Länsstyrelsen har den 9 mars 2011 beslutat om dispens från vattenskyddsföreskrifterna för Västland i Västlandsåsen i samband med utförande av energilager för utvinning av jord/bergvärme inom inre vattenskyddsområde på fastigheten Tierp 4:111. Ks Syst 2011/115 Länsstyrelsens har den 4 mars 2011 beslutat att ge Naturskyddsföreningen dispens enligt 7 kap 7 miljöbalken och 9 förordning om områdesskydd enligt miljöbalken från reservatsföreskrifter för fågelskyddsområden inom Uppsala län för att göra kontroller av havsörnsbon. Ks Syst 2011/116 Länsstyrelsen har den 8 mars 2011 beslutat att Sweco Energuide AB får dispens för avverkning av enstaka kantträd vid ledningsgata genom Bredforsens naturreservat, Tierps kommun. forts.

29 (113) 53 forts. Ks Syst 2011/118 Länsstyrelsen har den 11 mars 2011 beslutat lämna tillstånd till Trädgår n i Söderfors AB för att förändra ett växthus beläget inom skyddsområde till byggnadsminnet Söderfors bruk 1:89. Ks Syst 2011/119 Bergsstaten har i beslut den 10 mars 2011 medgivit att Helsingland Exploration AB, Söderhamn får överlåta undersökningstillstånd enligt minerallagen inom Tierps kommun till Kjell Wallin och Lars Wallberg i Ljusdal. Överlåtelsen sker i enlighet med tidigare inlämnat optionsavtal. Ks Syst 2011/125 Länsstyrelsen har i beslut den 15 mars 2011 lämnat med stöd av 26 och 27 avfallsförordningen Conny Johanssons Åkeri AB tillstånd till yrkesmässig transport av icke farligt och farligt avfall. Tillståndet av farligt avfall gäller till och med 15 mars 2016 samt tillståndet för transport av icke farligt avfall gäller tillsvidare. Ks Dnr 2010/ Länsstyrelsen har i meddelande den 9 mars 2011 presenterat ett förslag på fortsatta aktiviteter inför en sanering av kolhuset i Strömsbergs bruk. Ks Syst 2011/145 Länsstyrelsen har i beslut den 22 mars 2011 lämnat Statens fastighetsverk tillstånd till nedtagning av fem träd inom byggnadsminnet Lövstabruk. Ks Dnr 2010/ Länsstyrelsen har den 24 februari 2011 avskrivit ärendet avseende ägare till fastigheten Svanby 5:18 då de har återkallat överklagandet. Länsstyrelsen avslår överklagandet avseende överklagandet från ägaren till fastigheten Väsby 6:23. Ks Dnr 2010/ Energimyndigheten har den 25 februari 2011 meddelat att Tierps kommun beviljas 560 tkr för att genomföra projektet Energi- och klimatrådgivning. Ks Dnr 2011/ Länsstyrelsen har den 28 februari 2011 beslutat avslå Tierps kommuns ansökan om LOVA-bidrag för projektet Ringlande utlopp vid Edvalladammen.

30 (113) 54 Delgivning Beslut beslutar att lägga informationen till handlingarna. Bakgrund delges Dnr Del Länsstyrelsen i Uppsala län har i meddelande den 17 mars 2011 beslutat att kommunens beslut om dispens från strandskyddet gäller, Ersta 1:47. Fastigheten är belägen inom vattenskyddsområde och skall beslutas av Länsstyrelsen. Dnr Ks syst Nya fastighetsbildningsärenden fr o m 7 februari 2011 t o m 7 mars Dnr Ks syst Sveriges kommuner och landsting har tagit fram Rapporten Samhällsbyggande för klimatet kommuner och landsting som visar vägen. Dnr Ks syst Länsstyrelsen i Uppsala län har tagit fram en Rapport om tre asplevande skalbaggar i Uppsala län. Inventering av cinnoberbagge, aspsplintbock och aspbarkgnagare i Uppsala län och Norrtälje kommun

31 (113) 55 Edp Tierp 57:2, förhandsbesked, nybyggnad av industrihall Beslut beslutar att ärendet kommuniceras enligt 8 kap 22 Plan- och bygglagen. Reservation Mot utskottet samhällsbyggnads beslut anmäler Sven Lokander (M) skriftlig reservation till förmån för eget yrkande. /Bilaga/ Bakgrund och planförhållanden m m Tierps Järnbruk AB har lämnat in ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av industrihall på fastigheten Tierp 57:2. Enligt den första ansökan planerades hallen till en storlek av 110x50 m med en byggnadshöjd om ca 14 m. Byggnaden var tänkt att placeras 24 m från fastighetsgräns mot gata. Byggnaden är tänkt att fungera som väderskydd för färdigvarulager samt hantering av järnskrot och dämpning av buller till omgivningen. Fastigheten ligger inom detaljplanelagt område och omfattas av bestämmelserna i Dp 147, som vann laga kraft Planen föreskriver industriändamål som markanvändningssätt. Enligt detaljplanen är byggnadshöjden begränsad till 6,0 m de främre 76 metrarna mot Parkgatan. På inre delen av tomten tillåts 9,0 m. Reviderade ritningar inkom till Medborgarservice Enligt dessa ska hallen bli 110x42 m med en byggnadshöjd om ca 14 m. I de reviderade ritningarna avses hallen placeras 28 m från gränsen mot Parkgatan. Inom området får för särskilt fall, efter byggnadsnämndens bedömning medges en större höjd som kan påvisas vara erforderlig för enstaka byggnadsdel och som ur allmän synpunkt prövas lämplig med hänsyn till omgivande bebyggelse. Någon begränsning av byggnadsyta finns inte. Handlingar som ligger till grund för bedömningen Ansökan, situationsplan, sektion, illustration samt reviderade ritningar. Granne på fastigheten 56:2 har yttrat sig negativt till byggnaden. forts.

32 (113) 55 forts. Motivering Hallbyggnadens storlek anges till m 2 varav knappt halva hallbyggnaden (2000 m²) placeras på mark där högsta byggnadshöjd är 6,0 m och för resten är begränsningen 9,0 m. Hallen kommer här att vara 8,0 m respektive 5,0 m för hög. På området finns, trots detaljplanens byggnadshöjdsbegränsning, byggnad som överstiger den höjd detaljplanen stipulerar vilket innebär att denna byggnad inte blir högsta byggnad på fabriksområdet. Den tänkta verksamheten färdigvarulager, men framförallt skrothantering med ny maskinell utrustning vars arbetshöjd erfordrar minst 12 meter fritt utrymme, blir en miljömässigt bättre hantering när den sker på hårdgjord yta samt under tak. Det spill som alltid uppkommer vid skrothantering kan på ett bättre sätt än om verksamheten bedrivs utomhus tas till vara och återvinnas. Ur bullersynpunkt blir det minskade bullerstörningar gentemot omgivningen om verksamheten utförs inomhus. Undantaget i detaljplanen, inom området får för särskilt fall, efter byggnadsnämndens bedömning medges en större höjd som kan påvisas vara erforderlig för enstaka byggnadsdel och som ur allmän synpunkt prövas lämplig med hänsyn till omgivande bebyggelse. Någon begränsning av byggnadsyta finns inte. Den tänkta verksamheten erfordrar den redovisade storleken på byggnad samt är ur allmän synpunkt lämplig med hänsyn till omgivande bebyggelse och boende lämplig att den kommer till stånd. Bygglovshandläggaren har 22 mars 2011 avgivit eget yttrande. Förslag till beslut Som förhandsbesked enligt 8 kap 34 PBL förklarar Utskottet Samhällsbyggnad att nybyggnad av industrihall kan tillåtas. Avgift tas ut enligt fullmäktiges taxa. Yrkande Sven Lokander (M) yrkar att utskottet samhällsbyggnads beslutar att Ej bevilja förhandsbesked enligt inlämnat förslag att handläggningsavgift kronor uttas enligt fastställd taxa forts.

33 (113) 55 forts. Motivering Den föreslagna byggnaden är 4600 kvm och kommer att dominera fastigheten i storlek. Dessutom så överskrids tillåten bygghöjd med över 100% för hela byggnaden. Föreslagen verksamhet är förutom färdigvarulager, ny verksamhet i form av skrothantering. Då skrothantering kan ge upphov till störande buller bör även den aspekten beaktas. Lämpligare industrimark för den nya verksamheten och byggnationen bör erbjudas. Proposition Ordföranden ställer utskottet samhällsbyggnads förslag mot Sven Lokanders (M) yrkande och finner utskottet samhällsbyggnads förslag antaget.

34 (113) 56 Edp NN, ansökan om förlängning av slamtömningsintervall Beslut beslutar enligt kommunstyrelsens delegationsordning punkt S003 att avslå ansökan med stöd av 6 i Renhållningsordningen för Tierps kommun samt 2 kap 3 miljöbalken. Hur man överklagar ett beslut se bilaga. Bakgrund och motivering Miljö- och hälsoskyddsinspektörens yttrande: Den 4 februari 2011 inkom ansökan om förlängt intervall för slamtömning. Enligt ansökan är fastigheten ett fritidshus, som används av fem personer med ungefär 40 övernattningar per år. Avloppsanläggningen har WC anslutet, men inga uppgifter om avloppsanläggningens utformning har lämnats i ansökan. Det finns heller inget beslut i kommunens arkiv om anläggande av enskild avloppsanläggning på fastigheten. För att kunna få ett förlängt intervall för slamtömning krävs en av kommunen godkänd avloppsanläggning. Medborgarservice bedömer att ett förlängt tömningsintervall riskerar att öka utsläppen av näringsämnen och sjukdomsalstrande bakterier. Ärendet har kommunicerats med sökanden den 3 mars Något yttrande har inte inkommit. Förslag till beslut Ansökan om förlängt intervall för slamtömning avslås med stöd av 6 i Renhållningsordning för Tierps kommun samt 3, 2 kap miljöbalken. Delges Sökanden

35 (113) 57 Del Edp Grönö 2:5, ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av en komplementbyggnad Beslut beslutar med stöd av kommunstyrelsens delegationsordning punkt S007 att medge dispens från strandskyddsbestämmelserna med stöd av 7 kap 18 b miljöbalken för uppförande av en komplementbyggnad med villkor att tomtplatsens gräns mot udden markeras på ett tydligt sätt, samt att granskningsavgift enligt miljöbalken utgör kronor. Bakgrund Kommunekologens yttrande: Dispens från strandskyddet söks för att uppföra en komplementbyggnad på fastigheten Grönö 2:5 på ön Stångharen i Lövstabukten. Komplementbyggnaden ska bli 40 kvm stor och ska uppföras i nära anslutning till ett fritidshus som kommunen beviljade dispens till Tomtplatsen för fritidshuset och komplementbyggnaden behöver justeras en aning då den tidigare beslutade tomtplatsen går in i ett område där markägaren slutit naturvårdsavtal med skogsstyrelsen. Tomtplatsen kan därmed inte avstyckas eller tas i anspråk som privat tomt. Sökanden föreslår att ett staket eller liknande avgränsning kan sättas upp i tomtgränsen för att förstärka intrycket av att udden är tillgänglig för allmänheten. Längs kusten gäller 300 meter strandskydd enligt 7 kap miljöbalken. Strandskyddets syfte är att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur- och växtlivet. Inom strandskyddat område får inte nya byggnader uppföras eller åtgärder vidtas som väsentligen försämrar livsvillkoren för djur- och växtarter eller som avhåller allmänheten från att beträda områden där den annars skulle ha fått färdas fritt. Enligt 7 kap. 18 b miljöbalken kan dispens från strandskyddet medges om det finns särskilda skäl. Särskilda skäl är att platsen redan är ianspråktagen, att platsen är väl avskuren från stranden eller att det är en anläggning som för sin funktion måste ligga vid vatten. Åtgärden måste dessutom vara förenlig med strandskyddets syfte. forts.

36 (113) 57 forts. Motivering Byggnaden ska uppföras i direkt anslutning till ett fritidshus som är under uppbyggnad, marken kan anses som redan ianspråktagen. Tomtplatsens förskjutning är motiverad för att respektera naturvårdsavtalet. Särskilda skäl för beviljande av strandskyddsdispens föreligger. Den sökta åtgärden medför ingen väsentlig påverkan på växt- och djurlivet eller någon ytterligare inskränkning av det rörliga friluftslivet och är således även förenlig med strandskyddets syfte. Informationskarta Kartmaterialet bygger på TIERPS KOMMUN 2007 samt på Lantmäteriverket Kontakt GIS-frågor Patric Norlin. Röd stjärna markerar placering av fritidshus Röd cirkel markerar ansökt komplementbyggnad Röd heldragen linje markerar ny tomtplats Blå streckad linje markerar tidigare beslutad tomtplats. forts.

37 (113) 57 forts. Tomtplats För alla beslut om strandskyddsdispens ska en tomtplatsbestämning göras som definierar det område där markägaren kan hävda privat zon. En tomtplats behöver inte sammanfalla med fastighetsgräns och fri passage ska alltid lämnas närmast vattnet. Tomtplatsens storlek bestäms i det här fallet till ca 800 kvm och är utmärkt på kartan ovan. Förslag till beslut Dispens från strandskyddsbestämmelserna medges, med stöd av 7 kap 18 b miljöbalken, för uppförande av en komplementbyggnad på fastigheten Grönö 2:5 med följande villkor: Tomtplatsens gräns mot udden markeras på ett tydligt sätt Upplysningar Åtgärderna ska vara påbörjade inom två år och ha avslutats inom fem år. För handläggningen ska avgift betalas. Faktura skickas separat. Beslutet går att överklaga hos Länsstyrelsen, se bilaga. Delges Länsstyrelsen i Uppsala län Sökanden

38 (113) 58 Del Edp Slada 3:34, ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av fritidshus Beslut beslutar med stöd av kommunstyrelsens delegationsordning punkt S007 att medge dispens från strandskyddsbestämmelserna med stöd av 7 kap 18 b miljöbalken för uppförande av fritidshus, samt att granskningsavgift enligt miljöbalken utgör kronor. Bakgrund Kommunekologens yttrande: Dispens från strandskyddet söks för att få ersätta ett fritidshus på fastigheten Slada 3:34 på östra Hållnäshalvön. Sökanden önskar riva det gamla fritidshuset och ersätta det med ett nytt. Huset planeras bli 64 kvm stort. Längs kusten gäller 300 meter strandskydd enligt 7 kap miljöbalken. Strandskyddets syfte är att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur- och växtlivet. Inom strandskyddat område får inte nya byggnader uppföras eller åtgärder vidtas som väsentligen försämrar livsvillkoren för djur- och växtarter eller som avhåller allmänheten från att beträda områden där den annars skulle ha fått färdas fritt. Enligt 7 kap. 18 b miljöbalken kan dispens från strandskyddet medges om det finns särskilda skäl. Särskilda skäl är att platsen redan är ianspråktagen, att platsen är väl avskuren från stranden eller att det är en anläggning som för sin funktion måste ligga vid vatten. Åtgärden måste dessutom vara förenlig med strandskyddets syfte. Strandskyddet är ett allmänt intresse som väger tungt, lagstiftaren har därför utgått från att frågan om dispens ska bedömas restriktivt. Om ett område är av särskild betydelse för naturvården eller friluftslivet bör normalt aldrig dispens medges. I bedömningen ska också områdets betydelse i framtiden vägas in, liksom omgivningen. forts.

39 (113) 58 forts Motivering Området är av riksintresse för naturvården åtgärden bör dock inte kunna medföra påtaglig skada på riksintresset. Huset ersätter befintlig byggnad på redan ianspråktagen mark. Särskilda skäl för beviljande av strandskyddsdispens föreligger. Den sökta åtgärden medför ingen väsentlig påverkan på växt- och djurlivet eller någon ytterligare inskränkning av det rörliga friluftslivet och är således även förenlig med strandskyddets syfte. Informationskarta Kartmaterialet bygger på TIERPS KOMMUN 2007 samt på Lantmäteriverket Kontakt GIS-frågor Patric Norlin. Röd stjärna markerar aktuellt fritidshus forts.

40 (113) 58 forts. Tomtplats För alla beslut om strandskyddsdispens ska en tomtplatsbestämning göras som definierar det område där markägaren kan hävda privat zon. En tomtplats ska för fritidshus inte vara större än 1500 kvm, gränsen behöver inte sammanfalla med fastighetsgräns och fri passage ska alltid lämnas närmast vattnet. Tomtplatsens storlek bestäms detta fall till samma som fastighetsgränsen, ca 1500 kvm. Förslag till beslut Dispens från strandskyddsbestämmelserna medges, med stöd av 7 kap 18 b miljöbalken, för uppförande av fritidshus på fastigheten Slada 3:34. Upplysningar Dispensen upphör att gälla om åtgärderna inte har påbörjats inom två år eller avslutats inom fem år. För handläggningen ska avgift betalas. Faktura skickas separat. Beslutet går att överklaga hos Länsstyrelsen, se bilaga. Delges Länsstyrelsen i Uppsala län Sökanden

41 (113) 59 Del Edp Slada 6:1, ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av fritidshus och garage Beslut beslutar med stöd av kommunstyrelsens delegationsordning punkt S007 att medge dispens från strandskyddsbestämmelserna med stöd av 7 kap 18 b miljöbalken för uppförande av fritidshus och garage, samt att granskningsavgift enligt miljöbalken utgör kronor. Bakgrund Kommunekologens yttrande: Dispens från strandskyddet söks för att få uppföra ett garage och ersätta ett fritidshus på fastigheten Slada 6:1 på östra Hållnäshalvön. Sökanden önskar riva det gamla fritidshuset och ersätta det med ett nytt. I anslutning till detta vill sökanden uppföra ett garage. Huset planeras bli 79,7 kvm stort och garaget 33 kvm. Platsen har besökts i fält av kommunekologen. Längs kusten gäller 300 meter strandskydd enligt 7 kap miljöbalken. Strandskyddets syfte är att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur- och växtlivet. Inom strandskyddat område får inte nya byggnader uppföras eller åtgärder vidtas som väsentligen försämrar livsvillkoren för djur- och växtarter eller som avhåller allmänheten från att beträda områden där den annars skulle ha fått färdas fritt. Enligt 7 kap. 18 b miljöbalken kan dispens från strandskyddet medges om det finns särskilda skäl. Särskilda skäl är att platsen redan är ianspråktagen, att platsen är väl avskuren från stranden eller att det är en anläggning som för sin funktion måste ligga vid vatten. Åtgärden måste dessutom vara förenlig med strandskyddets syfte. Strandskyddet är ett allmänt intresse som väger tungt, lagstiftaren har därför utgått från att frågan om dispens ska bedömas restriktivt. Om ett område är av särskild betydelse för naturvården eller friluftslivet bör normalt aldrig dispens medges. I bedömningen ska också områdets betydelse i framtiden vägas in, liksom omgivningen. forts.

42 (113) 59 forts. Motivering Området är av riksintresse för naturvården åtgärden bör dock inte kunna medföra påtaglig skada på riksintresset. Huset ersätter befintlig byggnad i ungefär samma storlek och båda byggnaderna uppförs på redan ianspråktagen mark. Särskilda skäl för beviljande av strandskyddsdispens föreligger. Den sökta åtgärden medför ingen väsentlig påverkan på växt- och djurlivet eller någon ytterligare inskränkning av det rörliga friluftslivet och är således även förenlig med strandskyddets syfte. Informationskarta Kartmaterialet bygger på TIERPS KOMMUN 2007 samt på Lantmäteriverket Kontakt GIS-frågor Patric Norlin. Röd stjärna markerar aktuellt fritidshus Röd fyrkant markerar ansökt plats för garage Röd streckad linje markerar tomtplats forts.

43 (113) 59 forts. Tomtplats För alla beslut om strandskyddsdispens ska en tomtplatsbestämning göras som definierar det område där markägaren kan hävda privat zon. En tomtplats ska för fritidshus inte vara större än 1500 kvm, gränsen behöver inte sammanfalla med fastighetsgräns och fri passage ska alltid lämnas närmast vattnet. Tomtplatsens storlek bestäms detta fall till ca 1500 kvm och är markerad på kartan ovan. Förslag till beslut Dispens från strandskyddsbestämmelserna medges, med stöd av 7 kap 18 b miljöbalken, för uppförande av fritidshus och garage på fastigheten Slada 6:1. Upplysningar Kommunen förutsätter att eventuella andra berörda markägares tillstånd inhämtas innan åtgärderna påbörjas. Dispensen upphör att gälla om åtgärderna inte har påbörjats inom två år eller avslutats inom fem år. För handläggningen ska avgift betalas. Faktura skickas separat. Beslutet går att överklaga hos Länsstyrelsen, se bilaga. Delges Länsstyrelsen i Uppsala län Sökanden

Ann-Marie Thorell. Anna Ahlin

Ann-Marie Thorell. Anna Ahlin 2014-07-24 210 (221) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl 09.00 10.00 Beslutande Se förteckning sid 211 Övriga närvarande Ann-Marie Thorell, sekreterare Utses att justera Justeringens plats och tid

Läs mer

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp 2015-07-20 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 09:00 09:30 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, bygglovhandläggare 96 Helena Lundberg, sekreterare Utses att justera

Läs mer

Underskrifter Paragrafer 116-134. Ann-Marie Thorell. Göran Carlsson. Rolf Pettersson

Underskrifter Paragrafer 116-134. Ann-Marie Thorell. Göran Carlsson. Rolf Pettersson 2010-10-05 244 (282) Plats och tid Rådrummet, Tierp, kl 13.00 15.30 Beslutande Se förteckning sid 245 Övriga närvarande Merike Kalholm, chef Medborgarservice Kenneth Ottosson, plantekniker Ann-Marie Thorell,

Läs mer

Jonas Nyberg (S) Anna Ahlin (C) Viktoria Wennberg (S) Jenny Lundström (MP) Jim Blomstedt (M)

Jonas Nyberg (S) Anna Ahlin (C) Viktoria Wennberg (S) Jenny Lundström (MP) Jim Blomstedt (M) 2015-04-21 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 08:00 08:30 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Per Jonsson, chef Medborgarservice Maria Wikström, chef Bygg- och miljö Helena Lundberg,

Läs mer

Bertil Ahlin (C), ordförande Stig Lundqu ist (M) Gert Berlin (S) Carl-Bertil Wallin (S) Ann-Marie ThorelI BEVIS OM ANSLAG

Bertil Ahlin (C), ordförande Stig Lundqu ist (M) Gert Berlin (S) Carl-Bertil Wallin (S) Ann-Marie ThorelI BEVIS OM ANSLAG SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 20 12-04-1 7 1 (10) Plats och tid ande Kommunhuset, Rådrummet, Tierp, kl 14.00-15.00 Bertil Ahlin (C), ordförande Stig Lundqu ist (M) Gert Berlin (S) Carl-Bertil Wallin (S) Övriga

Läs mer

TIERPS KOMMUN. / Ar Se förteckning sid 2. Sylvia Lundholm Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp. Jonas Nyberg holm

TIERPS KOMMUN. / Ar Se förteckning sid 2. Sylvia Lundholm Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp. Jonas Nyberg holm 2017-01-31 10 Plats och tid Rådrummet, kl. 13:00 14:00 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Se förteckning sid 2 Utses att Justera Justeringens plats och tid Sylvia Lundholm Kommunhuset, Centralgatan

Läs mer

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande

Läs mer

Justering av utskottet arbete och omsorgs protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av utskottet arbete och omsorgs protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2011-04-06 51 (63) Plats och tid Kommunhuset, Tierp, Rådrummet kl 13.00-16.00 ande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga närvarande Pia Wårdsäter, ordförande (S) Patrik Årman (S) Håkan Thomsson (MP)

Läs mer

Justering av utskottet samhällsbyggnads protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av utskottet samhällsbyggnads protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2012-02-16 45 (68 ) Kommunhuset, Medborgarrummet, kl 09.15 11.00 Se förteckning sid 46 Katrin Karlsson, bygg- och miljöchef Helena Gåije, planarkitekt Ann-Marie Thorell, sekreterare Håkan Ståhlberg (S)

Läs mer

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( )

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( ) Datum: 2019-05-28 Samhällsbyggnadsnämnden Handläggare: Josephine Bruhn Direktnr: Diarienr: 2019.273 SBN Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens (2018-0294) Ärendebeskrivning Ansökan avser strandskyddsdispens för

Läs mer

Justering av jävsnämndens protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av jävsnämndens protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2012-08-16 11 (16) Plats och tid Kommunhuset, A-salen, Tierp, kl 14.00 15.00 ande Bertil Ahlin (C), ordförande Stig Lundquist (M) Anette Eriksson (S) Stefan Wårdsäter (S) Övriga närvarande Utses att justera

Läs mer

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2015-06-08 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2014BNS0625/227 Byggnadsnämnden Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 Dispens från strandskydd Förslag till beslut 1. Dispens från

Läs mer

Jonas Nyberg (S), ordförande Gunnar Jansson (S) Sylvia Lundholm (MP) Anna Ahlin (C), vice ordförande

Jonas Nyberg (S), ordförande Gunnar Jansson (S) Sylvia Lundholm (MP) Anna Ahlin (C), vice ordförande Tid och plats 19 juni 2018, kl. 13:00 14:30 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 69-78 Utses att justera Anna Ahlin ande Ledamöter Jonas Nyberg (S), ordförande Gunnar Jansson (S) Sylvia Lundholm

Läs mer

Justering av kommunstyrelsens protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av kommunstyrelsens protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2009-10-27 1 (9) Plats och tid Kommunhuset, Tierp, kl 14.00-15.10 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Bertil Ahlin (C), ordförande Gert Berlin (S) Karl-Bertil Wallin (S)

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M)

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 09.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (12) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén

Läs mer

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C 1(12) Bygg och miljönämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, den 28 oktober kl 14.00-16.30 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00-11.10 Beslutande Övriga deltagande Birgit Åhlund (C), ordförande Jan Kerbosch (M) Anette Håkansson (FP)

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8 Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8 Ärendeförteckning 55 Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av fritidshus på fastigheten 56 Meddelande till Tillsyns- och tillståndsnämnden

Läs mer

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp)

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-08-27 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Sofia Söderström (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Sofia Söderström (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2011-05-17 1 Plats och tid Nämndhusets sammanträdesrum kl 10.00 11.30 Beslutande Erik Liljencrantz ordförande (m), Marie-Louise Karlsson vice ordförande (s), Bertil Karlsson 2:e vice ordförande

Läs mer

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45.

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Evert Johansson, s, ordförande Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v Ej tjänstgörande Arne Holmgren, s Kenneth Hallberg,

Läs mer

Jenny Lundström (MP) ordförande Jonas Nyberg (S) vice ordförande Anna Ahlin (C) Gunnar Jansson (S)

Jenny Lundström (MP) ordförande Jonas Nyberg (S) vice ordförande Anna Ahlin (C) Gunnar Jansson (S) Tid och plats 5 mars 2019, kl. 13:00 15:15 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 18-33 Utses att justera Jonas Nyberg ande Ledamöter Jenny Lundström (MP) ordförande Jonas Nyberg (S) vice ordförande

Läs mer

Helena Lundberg. Gert Berlin

Helena Lundberg. Gert Berlin Jävsnämnden 2015-03-17 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 14:00 15:30 ande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Maria Wikström, chef Bygg- och miljö Lisa Hellström, alkoholhandläggare 1

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 10.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Anna Ahlin (C) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp

Anna Ahlin (C) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp 2016-03-22 1 (6) Plats och tid B-salen, kl. 11:30 12:10 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Se förteckning sid 2 Utses att justera Justeringens plats och tid Anna Ahlin (C) Kommunhuset, Centralgatan

Läs mer

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41 1 (19) Plats och tid 08.00-12.00, i Ansätten (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 31-41 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden 1(12) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, Kommunhuset, torsdagen den 15 maj 2014, kl 08.30 10.25. Thomas Backelin (S), ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Hans Lindqvist (C) Övriga deltagande

Läs mer

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Anna Henriksson, sekreterare Ove Dahlgren, 1:e miljöinspektör, 1

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Anna Henriksson, sekreterare Ove Dahlgren, 1:e miljöinspektör, 1 1(13) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, kl. 14:00-16:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) Lennart Larsson(S),

Läs mer

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell 1(14) Bygg och miljönämnden Plats och tid Hagavallen Töcksfors, kl. 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Gunnar Henriksson (FP) Magnus

Läs mer

att fastställa nedan angivna sammanträdesdagar för Jävsnämnden 2012, samt att vid behov utöka sammanträdesplanen. att sammanträdena börjar kl 14.00.

att fastställa nedan angivna sammanträdesdagar för Jävsnämnden 2012, samt att vid behov utöka sammanträdesplanen. att sammanträdena börjar kl 14.00. 2011-11-08 12 (22) Plats och tid Kommunhuset, Medborgarrummet, Tierp, kl 14.00 15.15 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Bertil Ahlin (C), ordförande Stig Lundquist (M)

Läs mer

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Plats och tid för mötet: Gruppmöten Föredragande Samling kl 09.00 vid kommunhusets entré för besiktning av ärende nr 2. Tisdagen den 31 oktober 2006. Sammanträde

Läs mer

Jenny Lundström (MP) ordförande Jonas Nyberg (S) vice ordförande Anna Ahlin (C) Gunnar Jansson (S) Lars-Göran Birkehorn Karlsen (M)

Jenny Lundström (MP) ordförande Jonas Nyberg (S) vice ordförande Anna Ahlin (C) Gunnar Jansson (S) Lars-Göran Birkehorn Karlsen (M) Tid och plats 19 december 2018, kl. 08:00-09:30 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp Paragrafer 135-146 Utses att justera Anna Ahlin (C) ande Ledamöter Jenny Lundström (MP) ordförande Jonas Nyberg (S) vice

Läs mer

Justering av utskottet samhällsbyggnads protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av utskottet samhällsbyggnads protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2011-12-15 311 (335) Kommunhuset, Rådrummet, kl 09.00 11.00 Se förteckning sid 312 Katrin Karlsson, processledare Per Jonsson, chef Medborgarservice och tf produktionschef, 158-163, 165-167 Kenneth Ottosson,

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 18 april 2017, kl BESLUTANDE

PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 18 april 2017, kl BESLUTANDE PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 18 april 2017, kl. 15.00 16.30 BESLUTANDE LEDAMÖTER Björn Tolen (C), ordförande Kent Wallin (M), vice ordförande Eilert Karlsson (S) Maj-Britt Pihlström

Läs mer

Åsa Joelsson, bygglovshandläggare Mikael Granath, utredningssekreterare Tomas Isaksson, miljö- och Pontus Wätterbäck, miljö- och byggchef

Åsa Joelsson, bygglovshandläggare Mikael Granath, utredningssekreterare Tomas Isaksson, miljö- och Pontus Wätterbäck, miljö- och byggchef Vansbro Tid och plats Järnarummet, onsdagen den 18juni 2014 kl. 10.00-10.30 Beslutande Sven Blom, C, ordf. Pernilla Gomersson, C Renate Särnmo, S Tjg ersättare Martin Stornils, S Övriga deltagare Utses

Läs mer

Uppdragsgivare Uppdragsgivare är densamma som sökande:

Uppdragsgivare Uppdragsgivare är densamma som sökande: ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS Enligt 7 kap 18 miljöbalken Bygg & Miljö Sökande Namn: Skickas till: Hörby kommun Miljönämnden 242 80 HÖRBY Organisationsnummer/Personnummer: Adress, postnummer och ort:

Läs mer

Ören, tisdagen den 16 juni 2009, kl. 10 00 11 00. Evert Johansson, s, ordförande, Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v

Ören, tisdagen den 16 juni 2009, kl. 10 00 11 00. Evert Johansson, s, ordförande, Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v Plats och tid Beslutande Ören, tisdagen den 16 juni 2009, kl. 10 00 11 00. Evert Johansson, s, ordförande, Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v Ej tjänstgörande Arne Holmgren, s Kenneth Hallberg, kp Övriga

Läs mer

Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 6 Henrik Jokijärvi, Chef Miljö- och hälsoskyddsenheten Helena Lundberg, Sekreterare

Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 6 Henrik Jokijärvi, Chef Miljö- och hälsoskyddsenheten Helena Lundberg, Sekreterare 2016-03-15 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 14:00 15:00 ande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 6 Henrik Jokijärvi, Chef Miljö- och hälsoskyddsenheten

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Byggnadsnämnden 2005-12-15 1(12) Plats och tid Magistraten, Rådhuset, Askersund 2005-12-15 kl 15.00 15.35 Beslutande Roland Larsson (c) ordförande Bengt Averin (s) Lennart Lindvall

Läs mer

Plats Bygglovskontoret, Gamla Torget 1A, Åtvidaberg

Plats Bygglovskontoret, Gamla Torget 1A, Åtvidaberg Bygg och räddningsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Roothvillan, Gamla Torget 1A, 13 30 15 20 Beslutande Ledamöter Peder Griph, (s), ordförande, Arne Holmgren, (s) Johan Merving, (m)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Eva Ryman

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (8) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén (M) vice

Läs mer

Sammanlrädesdatum 2011-12-06

Sammanlrädesdatum 2011-12-06 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanlrädesdatum l P''',o,htid Stadshuset, sammanträdesrummet Öringen, kl. 15:00-16:00 8es!lIIande Ledamöter Kjell-Arne Green (S), ordförande 84-90, 92-95 Knut Indebetou (M), ordförande

Läs mer

Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 1 Roger Kjettselberg, AB Tierpsbyggen 1 Helena Lundberg, Sekreterare.

Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 1 Roger Kjettselberg, AB Tierpsbyggen 1 Helena Lundberg, Sekreterare. 2016-02-18 1 (5) Plats och tid Kommunhuset, B-salen, kl. 09:30 10:50 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 1 Roger Kjettselberg, AB Tierpsbyggen 1 Helena Lundberg,

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.30-10.17 ande Lena Vilhelmsson (S) ordförande Christian Nålberg (S) v ordförande Heinz Blahusch (S) Ingvar Duán (S)

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15-10.50 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Tobias Hellberg

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av garage inom fastigheten Sikeå hamn 1:10

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av garage inom fastigheten Sikeå hamn 1:10 Datum 2017-08-29 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017-B0213 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2288-2291 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (6)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Sida 1 (6) Plats och tid Stadshuset plan 2, Carlstensrummet klockan 08:30-13:30 Beslutande Claes Andersson (L) Ordförande Jeanette Rignè (V) Marie Olofsson (S) Kjell Svanström (S) Christina Högstedt (UP)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Einar Wängmark (S), ordförande Pär Johansson (M), vice ordförande Per Helgesson (S) Gun-Marie Swessar (C)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Einar Wängmark (S), ordförande Pär Johansson (M), vice ordförande Per Helgesson (S) Gun-Marie Swessar (C) 2017-05-18 1 (11) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdag den 18 maj, kl 09:00-11:30 Beslutande Ledamöter Einar Wängmark (S), ordförande Pär Johansson (M), vice ordförande Per Helgesson

Läs mer

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S)

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) 1(9) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, kl. 14:00-17:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik

Läs mer

Strandskyddet i Uppsala kommun

Strandskyddet i Uppsala kommun Strandskyddet i Uppsala kommun Strandpromenad vid Vårdsätra, Uppsala kommuns hemsida Tack vare strandskyddet har vi möjlighet att promenera längs stränderna, bada, fiska, åka skridskor och göra strandhugg

Läs mer

Sammanhållen bebyggelse Arvika kommun

Sammanhållen bebyggelse Arvika kommun Sammanhållen bebyggelse Arvika kommun Bakgrund Plan- och bygglagen (PBL) har i uppgift att dels se till den enskildes rätt till största möjliga frihet och initiativmöjlighet, dels grannars rätt till skydd

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Seth Skagerström (s), Håkan Björndahl (s), Marianne Fältskog (fp), Olof Carlsson (v) 74-81

Tommy Eriksson (s), Seth Skagerström (s), Håkan Björndahl (s), Marianne Fältskog (fp), Olof Carlsson (v) 74-81 BYGGNADSNÄMNDEN 2010-11-09 1 Plats och tid Nämndhusets sammanträdesrum kl 14.00 15.25 Beslutande Marie-Louise Karlsson ordförande (s), Johan Söderberg 1:e vice ordförande (s), Katarina Rosenlund-Svensson

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i Lysekil kommun

Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i Lysekil kommun Miljönämnden i mellersta Bohuslän Tjänsteskrivelse 2015-02-03 Sida 1 av 8 Miljönämnden i mellersta Bohuslän Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i

Läs mer

Helena Lundberg. Sylvia Lundholm

Helena Lundberg. Sylvia Lundholm 2015-08-19 1 (55) Plats och tid Rådrummet, kl. 08:30 11:00 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Per Jonsson, Chef Medborgarservice Henrik Jokijärvi,

Läs mer

Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer (C) Margaretha Lundgren (S) Lennart Svenberg (S) Robert Beronius (FP) adjungerad

Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer (C) Margaretha Lundgren (S) Lennart Svenberg (S) Robert Beronius (FP) adjungerad NORRTÄLJE KOMMUN SAMMANTRADESPROTOKOLL Bygg- och miljönämndens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Rådmansö-rummet kl 09:00-09:20 Beslutande Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer

Läs mer

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30 Beslutande: Göran Olsson (c) Göran Lindgren (m) Göran Frisk (s) Margareta Holm (mp) Rune Larsson

Läs mer

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5)

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.00-10.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson

Läs mer

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss 1(9) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, kommunhuset, torsdagen den 30 maj 2013, kl 08.30 10.00. Thomas Backelin (S) ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Andris Widuss (M) Övriga deltagande

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

INGARÖ-LÅNGVIK 1:18, Björkviksvägen 19 : Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av brygga

INGARÖ-LÅNGVIK 1:18, Björkviksvägen 19 : Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av brygga Datum Dnr 2016-11-21 STR.2016.4967 37 Ann Aldeheim ann.aldeheim@varmdo.se 08-570 480 59 Miljöinspektör REK + MB Tjänsteskrivelse INGARÖ-LÅNGVIK 1:18, Björkviksvägen 19 : Ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

TIERPS KOMMUN. Kommunhuset, Rådrummet, Tierps Köping, Kl Urban Blomster (V) kommunhuset, Tierps köping

TIERPS KOMMUN. Kommunhuset, Rådrummet, Tierps Köping, Kl Urban Blomster (V) kommunhuset, Tierps köping 2017-05-30 1 (18) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, Tierps Köping, Kl. 15.30 16.00 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 60-67 Utses att justera Justeringens plats Urban Blomster

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 88-89 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 87, ej 88-89 Arne Andersson (S), ersättare

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Martin Äng (C)

Läs mer

Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54

Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54 82 Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar: 1. efter lokaliseringsprövning

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Marianne Fältskog (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Marianne Fältskog (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-06-18 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.30 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Näs 3:33

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Näs 3:33 Datum 2018-08-29 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: SHBK 2018-702 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

ANSÖKAN om strandskyddsdispens

ANSÖKAN om strandskyddsdispens 1 (5) ANSÖKAN om strandskyddsdispens Sökande* Namn Organisationsnr/Personnr Adress Telefon bostad Postnummer och ort Telefon arbete/mobiltelefon Fastighet Fastighetsbeteckning Fastighetsadress Fastighetsägare

Läs mer

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov 2014-06-04 1 (5) CIRKULÄR 14:21 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Anna-Bie Agerberg Kommundirektörer Bygglov, nämnd Bygglov, förvaltning Bygglovchefer eller motsvarande Information om lagändringar

Läs mer

Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken

Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken 1(6) Myndighetsnämnden för miljö och byggnad Myndighetsenheten - Miljö Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken INFORMATION Strandskyddet kom till på 1950-talet för att förhindra

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2011-11-15

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2011-11-15 Plats och tid Beslutande Ledamöter Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 november 2011 kl. 13 30 14 50. Peder Griph, s ordförande Kenneth Axelsson, m Arne Holmgren, s Astrid-Marie Jonsson, c Anna-Thuresson,

Läs mer

UPPHÄVANDE AV TOMTINDELNING ANTAGANDEHANDLING

UPPHÄVANDE AV TOMTINDELNING ANTAGANDEHANDLING SAMHÄLLSBYGGNAD Plan: Upphävande av tomtindelning Planförfarande: Förenklat Dnr: EDP 2018.170 Datum: 2019-01-09 Handläggare: Markus Norbäck UPPHÄVANDE AV TOMTINDELNING UPPHÄVANDE AV TOMTINDELNING FÖR KV.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(10) Bygg och räddningsnämnden 2013-09-17 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(10) Plats och tid Roothvillan, Gamla Torget 1A, 13 30 14 45 Beslutande Ledamöter Peder Griph, (s), ordförande, Kenneth Axelsson, (m), vice

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (11)

Miljö- och byggnadsnämnden (11) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-10-18 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-16.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Erik Gustafsson (S) ersätter Dan Eriksson (C)

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad på arrenderad tomt inom del av fastigheterna Lägde 1:19 och 11:1

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad på arrenderad tomt inom del av fastigheterna Lägde 1:19 och 11:1 Datum 2016-02-01 Handläggare Johanna Söderholm Telefon exp. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0002-5 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13)

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13) Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.00-12.15 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman-Felth, ordförande Christina Söhrman Henric Forsberg Iréne Frisk Benny

Läs mer

Underskrifter Paragrafer Ann-Marie Thorell. Göran Carlsson. Lars Mattsson

Underskrifter Paragrafer Ann-Marie Thorell. Göran Carlsson. Lars Mattsson 2010-01-22 1 (38) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, Tierp, kl 09.00 11.00 ande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Merike Kalholm, chef Medborgarservice Leif Lagman, produktionschef Helena Gåije,

Läs mer

NR ÄRENDE DNR. Information till nämnden 2017 MBN 17/25. 2 Månadsuppföljning för miljö- och byggnadsnämnden t.o.m. mars 2017

NR ÄRENDE DNR. Information till nämnden 2017 MBN 17/25. 2 Månadsuppföljning för miljö- och byggnadsnämnden t.o.m. mars 2017 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2017-04-18 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 18 april 2017, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA NR ÄRENDE DNR Val av justerare 1 Information

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Djäkneboda 1:68

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Djäkneboda 1:68 Datum 2018-03-16 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: SHBK 2018-284 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M)

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M) Sammanträdesdatum Sida 1/12 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 15:45 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson

Läs mer

Fågelsjörummet kl John Nyman

Fågelsjörummet kl John Nyman PROTOKOLL Datum Plats och tid Fågelsjörummet kl. 8.30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Sune Frost (MP) Elisabeth Collin (LB) ersätter Lasse Bergqvist (L) Övriga deltagande

Läs mer

Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd

Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd LULEÅ KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd Uppgifter om fastighet och sökande Fastighetsbeteckning: Organisationsnummer/personnummer:

Läs mer

Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2009-09-15 1 (13)

Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2009-09-15 1 (13) Sammanträdesdatum Blad Miljö- och Byggnadsnämnden 2009-09-15 1 (13) Plats och tid: BUN:s lokaler Sparbanksgatan 1, kl 09.00 11.00. Beslutande: Ersättare: Tjänstemän: Justeringsman: Bengt-Olov Persson,

Läs mer

Göran Carlsson. Sven Lokander

Göran Carlsson. Sven Lokander 2012-12-19 385 (428) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl 09.00 11.30 Beslutande Se förteckning sid 386 Övriga närvarande Katrin Karlsson, bygg- och miljöchef Per Jonsson, chef Medborgarservice och

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2198-2203 Sekreterare

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Lennart Larsson(S), tjg.

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Lennart Larsson(S), tjg. 1(14) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, kl. 15:15-18:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Lennart

Läs mer

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Ändring av detaljplan (1283K-15079) för del av Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av förråd inom Gumbodahamn, fastigheten Gumboda 31:15

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av förråd inom Gumbodahamn, fastigheten Gumboda 31:15 Datum 2018-04-17 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2018-363 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Föredragningslista Bygg- och plannämnden

Föredragningslista Bygg- och plannämnden Föredragningslista Bygg- och plannämnden Plats och tid för sammanträdet Haffragården Kölsillre, tisdagen den 26 september 2006 OBS se nedan Gruppmöten Föredragande Ärenden 1 Justering 2 Borgsjöbyn 8:13,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2249-2254 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

83 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

83 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2011-10-19 1 (1) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 19 oktober, kl 13.00-16.00. ande Ledamöter Patrik Eriksson (MP), ordförande Ylva Ivarsson (S), vice ordförande Uno Andersson

Läs mer