Miljö- och byggnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljö- och byggnämnden"

Transkript

1 Protokoll (32) Plats: Kommunkontoret, Munkfors Tid: Klockan Avser : Beslutande: Tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Maria Norell (S), ordförande Willy Eriksson (C), 2: e vice ordförande Lars-Ove Carlsson (S) Peter Andersson (S) Anneli Nilsson (S) Karin Jensen (S) Tore Lennartsson (C) Inge Olsson (M) Birgitta Andersson (S) ersätter Pia Falk (S) Ej tjänstgörande ersättare: Kjell-Åke Bornstedt (S) Linda Bååth (S) Sture Persson (S) Lars-Ola Westerlund (MP) Bertil Bohm (M) Tjänstemän: Jan Erik Engström, stadsarkitekt Tomas Ivansson, miljö- och byggchef Carl Karlsson, byggingenjör Ann-Marie Kvarnström, förvaltningssekreterare Kerrin Petty Nilsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör, Justeringens plats och datum: Kommunkontoret, Forshaga, Sekreterare: Ordförande: Justerare: Ann-Marie Kvarnström Maria Norell (S) Inge Olsson (M)

2 Protokoll (32) Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Miljö- och byggnämnden, : Sammanträdesdatum: Datum för anslags uppsättande: Datum för anslags nedtagande: Förvaringsplats för protokollet: Underskrift: Miljö- och byggförvaltningen Ann-Marie Kvarnström

3 Protokoll (32) MBN 42 Dagordning Dagordningen godkänns med följande tillägg: Ärende 3 B Ärende 3 C Rapport om verksamheten inom miljöenheten Förslag till ny taxa inom verksamheten bygg.

4 Protokoll (32) MBN 43 Rapporter Rapporterna noteras. Stadsarkitekt Jan Erik Engström 1. Information om pågående och avslutade detaljplaner inom Forshaga och Munkfors kommuner 2. Regeringsbeslut om överklagande i fråga om avvisningsbeslut avseende revidering av detaljplan för Östra Dejefors 1:11 i Forshaga kommun. Regeringen avslår överklagandet. Miljö- och byggchef Tomas Ivansson 1. Beslut från Länsstyrelsen om tillstånd enligt miljöbalken till fortsatt bergtäkt på fastigheten Mölnbacka 1:11 i Forshaga kommun. 2. Munkfors Energi AB, förändrad och utökad verksamhet genom en ökad elenergiproduktion med en större mängd bränsle som utgörs av farligt avfall. 3. Myggproblemen i Deje. Röjning har skett ner mot bandyplanen i Risätter. Myggfällor är utplacerade. Miljö- och hälsoskyddsinspektör Kerrin Petty Nilsson 1. Information om livsmedel extra offentlig kontroll Byggingenjör Carl Karlsson 1. Rivningen av brandskadat hus på fastigheten Östra Deje 1:24 ska påbörjas denna vecka.

5 Protokoll (32) MBN 43 Rapporter Maria Norell (s) 1. Skrivelser från (Utelämnade uppgifter enligt personuppgiftslagen), daterade , , , , , , Skrivelserna noteras.

6 Protokoll (32) MBN 44 Rapport om verksamheten inom Miljöenheten Rapporten noteras. Läget inom verksamheterna Miljö- och byggchefen meddelar att livsmedelstillsynen följer kontrollplanen, men på miljö- och hälsoskyddsområdet ligger tillsynen lite efter. I samband med delårsbokslutet kommer nämnden att få en mer ingående rapportering om läget.

7 Protokoll (32) MBN 45 Förslag till ny taxa för verksamheten bygg Dnr: Bygg Med stöd av 12 kap. 10 plan- och bygglagen beslutar kommunfullmäktige att anta bilagda taxa för prövning enligt plan- och bygglagen. Justeringsfaktorn N bestäms till 0,8. Taxan ska gälla från och med det datum då protokollet med beslutet justeras. Tabell 15 och 17 justeras efter plan- och byggförordningens lydelse Undantag från taxan görs för avgiften för strandskydd, där handläggningsfaktorn justeras från 200 till 100, vilket innebär en halvering av kostnaden för strandskydd. Undantag görs även för avgiften för underrättelse till sakägare, där det blir en enhetlig kommuniceringsfaktor med 40 även för fler sakägare än 5 stycken. Sammanfattning Ändring av taxa inom plan- och bygglagens område görs i och med att en ny planoch bygglag träder i kraft den 2 maj Förslaget till taxa är framarbetat av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Den nya taxan är avvägd mot kommunernas kommande kostnader för verksamheten och önskad grad av kostnadstäckning. Kommunens åtaganden kommer att öka i och med införandet av den nya lagen. SKL har för avsikt att utvärdera och om behövligt justera taxan efter att den varit i bruk en tid. Bakgrund Ändringen av taxan är en följd av den nya plan- och bygglagen. Lagändringen har flera syften dels att förenkla plan- och byggprocessen och dels att minska antalet fuskbyggen. Den förändrade processen leder till mer omfattande arbetsuppgifter för miljö- och byggnämnden. Ärendet Bygglovsprocessen får fler moment som tidigare inte funnits. Tekniskt samråd, Startbesked, arbetsplatsbesök, slutsamråd och slutbesked är moment som på olika sätt ska genomföras. Varje moment tar tid men det leder till att kvaliteten på byggnationerna kommer att förbättras men administrationen ökar vilket leder till att kostnaderna för miljö och byggnämnden ökar. Avgifterna är avsedda att täcka kommunens kostnad för den aktuella myndighetsutövningen eller tjänsten. Rådgivning och allmän övervakningsverksamhet bör vara skattefinansierad.

8 Protokoll (32) MBN 45 Förslag till ny taxa för verksamheten bygg Dnr: Bygg Plan- och byggförordningen har tillkommit efter denna taxa och det medför att tabell 15 och 17 behöver justeras. En viktig nyhet i den nya taxan är att begreppet grundbelopp (G) tagits bort för att ersättas med ett värde som följer prisbasbeloppet enligt lagen (1962:381) om allmän försäkring. För att kommunen ska kunna justera taxan med beaktande av sina kostnader för verksamheten och önskad grad av kostnadstäckning införs en justeringsfaktor benämnd N. Faktor N=0,8 föreslås i kommuner med invånare färre än Det har även gjorts en uträkning av intäkterna med N=0,6. Uträkningarna bifogas i en bilaga. Faktor 0,8 föreslås i Forshaga/Munkfors. En ungefärlig beräkning visar att miljö- och byggnämndens intäkter 2010, , skulle med den nya taxan ha varit ca 990 tkr vilket innebär en ökning med ca 130 procent eller ca Med faktor N=0,6 skulle intäkterna ha ökat med ca Det är ingen som idag vet hur den nya taxan kommer att slå, om avgifterna stämmer eller om den är över- eller underfinansierad. Därför är rimligt att miljöoch byggnämnden efter ett år gör en utvärdering av taxeförändringen för byggärenden. Beslutsunderlag Miljö- och byggförvaltningens tjänsteskrivelse Bygglovavgifter med nya taxan Jämförelse mellan gammal och ny taxa (N=0,8) Omedelbar justering Paragrafen justeras omedelbart. Beslutet skickas för verkställighet till: Kommunfullmäktige i Munkfors

9 Protokoll (32) MBN 46 Arbetsutskottets protokoll Protokollet noteras. Beslutsunderlag Protokoll från sammanträde den 17 maj 2011.

10 Protokoll (32) MBN 47 Dömle 1:3, Forshaga kommun, strandskyddsdispens för ändrad användning av sjöbod Dnr: Bygg Miljö- och byggnämnden ställer sig bakom miljö- och byggförvaltningens förslag till yttrande till Länsstyrelsen, daterat den 9 juni Bakgrund Länsstyrelsen har med stöd av 19 kap. 3 b miljöbalken (1998:808) beslutat att prövning av miljö- och byggnämndens beslut om strandskyddsdispens för ändrad användning av sjöbod till bastu på fastigheten Dömle 1:3 i Forshaga kommun ska ske. Beslutet skickas till: Länsstyrelsen Värmland, Förvaltning

11 Protokoll (32) MBN 48 Taxa för Forshaga kommuns och Munkfors kommuns offentliga kontroll av livsmedel Dnr: Dpl 406 Miljö- och byggnämndens förslag till beslut Forshaga och Munkfors kommuns gällande taxa för offentlig kontroll av livsmedel baseras på Livsmedelsverkets vägledning om riskklassificering och beräkning av kontrolltid. Livsmedelsverket ändrade i slutet av 2010 denna vägledning varför en ny taxa behöver fastställas av Kommunfullmäktige. Miljö- och byggnämnden föreslår att kommunfullmäktige ska besluta 1. Att anta i bilaga reviderat förslag till taxa för kommunens offentliga kontroll inom livsmedelsområdet 2. Att detta beslut ersätter tidigare beslut Forshaga Kf 106/09 respektive Munkfors Kf 162/09 Lagstiftning Enligt 3 i förordningen (2006:1166) om avgifter för offentlig kontroll av livsmedel ska en kontrollmyndighets kostnader för offentlig kontroll täckas av en årlig avgift. Enligt tredje stycket samma paragraf innebär detta en skyldighet för en kommun att ta ut en årlig avgift för att täcka kommunens kostnader för offentlig kontroll. Enligt 11 samma förordning ska avgift även tas ut för extra offentlig kontroll som föranleds av bristande efterlevnad av regelverket. Dessutom ska den som ansöker om godkännande eller anmäler en verksamhet för registrering enligt 13 samma förordning betala en avgift för myndighetens prövning. Beskrivning Ändringar i beslut om riskklassificering och avgift för en enskild livsmedelsanläggning börjar gälla kalenderåret efter att beslut om ny avgift tagits. Livsmedelsverket anger i PM den 1 november 2010 att verket själva i sin egen kontrollverksamhet kommer att tillämpa den reviderade vägledningen på avgiftsbeslut som avser verksamhetsåret 2012 och framåt. Detta innebär att ny taxa måste beslutas under 2011 för att gälla Livsmedelsverket rekommenderar alla kommuner att använda den nya vägledningen så att riskklassning och bedömning av kontrolltid sker på ett enhetligt sätt i hela landet.

12 Protokoll (32) MBN 48 Taxa för Forshaga kommuns och Munkfors kommuns offentliga kontroll av livsmedel Dnr: Dpl 406 Sammanfattning 11 i Forshaga och Munkfors kommuns taxa för offentlig kontroll av livsmedel revideras till följd av Livsmedelsverkets nya vägledning Riskklassning av livsmedelsanläggningar och beräkning av kontrolltid. Bakgrund I Livmedelsverkets nya vägledning Riskklassning av livsmedelsanläggningar och beräkning av kontrolltid (fastställt ) redovisas en reviderad modell för beräkning av myndigheternas behov av kontrolltid vid landets livsmedelsföretag. Den reviderade modellen ersätter den nuvarande modellen. Ändringarna i vägledningen innebär i de flesta fall att kontrollmyndigheterna även behöver ändra sina taxebestämmelser innan den nya vägledningen kan tillämpas. Även ändrade avgiftsbeslut vad gäller årlig kontroll kommer att bli nödvändiga. Det är viktigt att kontrollmyndigheter hinner planera och genomföra dessa ändringar, och att riskklassning och bedömning av kontrolltid sker på ett enhetligt sätt i hela landet. Livsmedelsverket rekommenderar därför att vägledningen börjar tillämpas på livsmedelsverksamhet från år Viktiga förändringar i vägledningen är: Fördelningen av riskpoäng förändras Betydelsen av verksamheten i högriskanläggningar som bearbetar livsmedel och anläggningar med lågriskverksamhet minskas. Vissa justeringar görs i riskmodulen, t.ex. hantering av rå fisk flyttas från högrisk till mellanrisk. Storleksindelningen förändras Ytterligare en storleksklass skapas i det storleksområde där väldigt många anläggningar finns placerade. Fler riskklasser Antalet riskklasser ökas från fem till åtta stycken. Informationsmodulen introduceras För att fokusera kontrolltid till bl.a. informations- och redlighetsrelaterad kontroll finns nu en informationsmodul. Erfarenhetsmodulen förenklas Erfarenhetsklass D tas bort, kvar blir därmed tre erfarenhetsklasser. Kontrolltiden ökar bara med 50 % vid flytt till sämre erfarenhetsklass.

13 Protokoll (32) MBN 48 Taxa för Forshaga kommuns och Munkfors kommuns offentliga kontroll av livsmedel Dnr: Dpl 406 Kontrolltiden förändras Uppföljande kontroll sker idag många gånger felaktigt inom ramen för den planerade kontrollen. Debitering för extra offentlig kontroll sker därför i begränsad omfattning. Den nya riskklassningen styr nu mot mer konsekvent debitering vid uppföljande kontroll. Med tillämpning av den nya reviderade vägledningen kommer varje enskild verksamhet få en mer rättvis och riktig kontrolltid, då flera aspekter i livsmedelsverksamheten riskbedöms i den nya modellen för klassning och beräkning av årlig kontrolltid. Vid slutet av 2011 kommer ett nytt beslut om riskklassning och beräkning av kontrolltid fattas för varje enskild livsmedelsanläggning i Forshaga och Munkfors kommun. De nya besluten kommer att baseras på Livsmedelverkets reviderade vägledningen Riskklassning av livsmedelsanläggningar och beräkning av kontrolltid. Beslutsunderlag Miljö- och byggförvaltningens tjänsteskrivelse Reviderat förslag till taxa Beslutet skickas för verkställighet till: Kommunfullmäktige i Forshaga och Munkfors

14 Protokoll (32) MBN 49 Budgetuppföljning t o m maj 2011 Dnr: Dpl 041 Budgetuppföljningen noteras. Beslutsunderlag Miljö- och byggchefens budgetuppföljning t o m maj 2011 Beslutet skickas för verkställighet till: Ekonomikontoret Beslutet skickas för kännedom till: Kommunledningskontoret

15 Protokoll (32) MBN 50 Arkivbeskrivning Miljö- och byggnämnden för Forshaga och Munkfors Dnr: Dpl 004 Nämnden godkänner förslaget till arkivbeskrivning för Miljö- och byggnämnden för Forshaga och Munkfors Arkivbeskrivningen sänds till Kommunfullmäktige för antagande. Bakgrund En arkivbeskrivning ska redovisa uppbyggnaden av arkivbildaren. Varje nämnd/styrelse i en kommun utgör en egen arkivmyndighet/bildare. Arbetet pågår med att upprätta arkivbeskrivningar inom alla nämnder i kommunen. En arkivbeskrivning har tidigare upprättats och godkändes av miljö- och byggnämnden den 14 juni 2006, 60. Denna har nu reviderats och föreligger på sammanträdet. Beslutsunderlag Miljö- och byggförvaltningens tjänsteskrivelse Arkivbeskrivning Arbetsutskottet 36/2011 Beslutet skickas för verkställighet till: Kommunfullmäktige

16 Protokoll (32) MBN 51 Detaljplan för nytt industriområde vid Fryksdalsvägen (delar av Munkerud 1:32 och Munkerud 2:261) Munkfors kommun Dnr: P Nämnden godkänner detaljplaneförslaget efter utställning och lämnar planförslaget till kommunfullmäktige i Munkfors för antagande. Bakgrund Ett förslag till detaljplan för ett nytt industriområde har upprättats för ett område vid Fryksdalsvägen i Munkfors. Samråd Planförslaget har varit föremål för samråd under tiden 16 december 2010 t o m 3 februari Samrådsmöte hölls den 11 januari Miljö- och byggnämnden godkände planförslaget efter samråd den 22 februari 2011, 20, och beslutade att förslaget skulle ställas ut för granskning enligt PBL 5:23. Utställning Planförslaget har varit utställt under tiden 28 mars 18 april Yttranden har kommit in från: Länsstyrelsen Värmland, Samhällsbyggnad Lantmäteriet Trafikverket Munkfors kommun, Socialkontoret Inkomna synpunkter har inte föranlett någon förändring av planen. Det anses inte heller föreligga några synpunkter från samrådsskedet som inte blivit tillgodosedda. Beslutsunderlag Stadsarkitektens utlåtande efter utställning Arbetsutskottet 38/2011 Beslutet skickas för verkställighet till: Kommunfullmäktige i Munkfors

17 Protokoll (32) MBN 52 Detaljplan för del av kvarteret Lönnen, Forshaga kommun Dnr P Efter komplettering godkänner nämnden detaljplaneförslaget efter utställning och lämnar planförslaget till kommunfullmäktige i Forshaga för antagande. Bakgrund Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade den 20 september 2010, 262, att uppdra till Miljö- och byggnämnden att genomföra detaljplaneändring inom kvarteret Lönnen i Forshaga för markbostäder. Miljö- och byggnämnden beslutade den 26 oktober 2010, 69, att ge stadsarkitekten i uppdrag att upprätta förslag till detaljplan för ovanstående område. Samråd Ett planförslag har tidigare upprättats för aktuellt område och planförslaget har varit föremål för samråd under tiden 16 november t o m den 21 december Samrådsmöte hölls den 30 november Synpunkterna som kom in har resulterat i att planen har omarbetats helt. Planens syfte Planen tillåter både småhus, dvs friliggande enbostadshus, parhus, kedjehus samt radhus och mindre flerbostadshus. Vad som kommer att byggas beror till stor del på efterfrågan vid det aktuella tillfället. Antalet lägenheter kan komma att variera mellan ca 2 och 12 beroende på vilken typ av bostadshus som byggs. Bostadshusen får uppföras till högst två våningars höjd. Utställning Planförslaget har varit utställt under tiden 28 mars 18 april Yttranden har kommit in från: Länsstyrelsen Värmland, Samhällsbyggnad Lantmäteriet Trafikverket Forshaga kommun, Lärande och arbete

18 Protokoll (32) MBN 52 Detaljplan för del av kvarteret Lönnen, Forshaga kommun Dnr P Inkomna synpunkter har föranlett att behovet av hänsyn till den omgivande bebyggelsen har preciserats. Vidare har en bullerutredning gjorts som legat till grund för ett förtydligande när det gäller bebyggelsens utformning med hänsyn till gällande riktvärden för vägtrafikbuller. Även särskilda skäl till varför avsteg kan tillämpas har införts i planbeskrivningen. Det anses inte föreligga några synpunkter från samrådsskedet som inte blivit tillgodosedda. Beslutsunderlag Stadsarkitektens utlåtande efter utställning Arbetsutskottet 39/2011 Beslutet skickas för verkställighet till: Kommunfullmäktige i Forshaga

19 Protokoll (32) MBN 53 Förby 1:38, Forshaga kommun, bygglov för nybyggnad av enbostadshus Dnr: BYGG Kontakt ska tas med Trafikverket i ärendet. Nämnden delegerar till byggingenjören att ta beslut i ärendet. Sammanfattning (Utelämnade uppgifter enligt personuppgiftslagen) ansöker om bygglov för nybyggnad av enbostadshus på fastigheten Förby 1:38. Bakgrund Rivningsanmälan är tidigare inlämnad och beviljad för befintligt bostadshus på fastigheten (Dnr: BYGG ) Byggplatsen omfattas inte av några lokala bestämmelser såsom detaljplan eller områdesbestämmelser. I enlighet med 8 kap. 22 plan- och bygglagen har de boende i området getts tillfälle att yttra sig angående utformningen på byggnaderna och hur de är placerade på tomten. Inga erinringar har inkommit till nämnden. Kommunalt vatten och avlopp finns inte i området. Ärendet är remitterat till miljökontoret avseende avlopp. Svar från miljökontoret erhållits och föreligger på sammanträdet. Beslutsunderlag Miljö- och byggförvaltningens tjänsteskrivelse Ritningar Yttrande från miljökontoret Beslutet skickas för verkställighet till: Ewert Alfredsson

20 Protokoll (32) MBN 54 Öjenäs 1:135, Forshaga kommun, bygglov för nybyggnad av enbostadshus Dnr: BYGG Bygglov beviljas med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen. För att genomföra åtgärden krävs en kontrollansvarig. Som kontrollansvarig godtas byggherrens förslag: Fredrik Ernstson, Östra Torgatan 10, Karlstad. Den kontrollansvarige är certifierad kvalitetsansvarig enligt 9 kap. 14 i den upphävda plan- och bygglagen. Upplysningar gällande bygglovsbeslut Åtgärden kräver anmälan till KommunTeknik angående anslutning till kommunalt vatten och avlopp. Åtgärden får inte påbörjas förrän miljö- och byggnämnden har lämnat ett startbesked (enligt 10 kap 3 PBL). Tekniskt samråd krävs i detta ärende. Kallelse till sammanträde för tekniskt sammanträde föreligger på sammanträdet. Innan byggnaden får tas i bruk måste slutbesked ha meddelats enligt 10 kap. 4 PBL. Om åtgärden har påbörjats inom två år gäller bygglovet i fem år från den dag som beslutet vinner laga kraft (enligt 9 kap. 43 PBL). Avgift Avgift enligt miljö- och byggnämndens taxa uppgår för bygglov, bygganmälan och underrättelse till berörda sakägare till kr. Sökande (Utelämnade uppgifter enligt personuppgiftslagen) Ärendet Ansökan avser bygglov utanför detaljplanelagt område och utanför områdesbestämmelser. Förutsättningar Byggplatsen är belägen utanför planlagt område och utanför områdesbestämmelser. Enligt beslut från Naturvårdsverket är platsen ett riksintresseområde för naturvård.

21 Protokoll (32) MBN 54 Öjenäs 1:135, Forshaga kommun, bygglov för nybyggnad av enbostadshus Dnr: BYGG Enligt KommunTeknik är det möjligt att ansluta nybyggnationen till det kommunala vatten- och avloppsnätet. Yttranden Åtgärden är sådan att berörda har underrättats om ansökan och getts tillfälle att yttra sig (enligt 9 kap. 25 plan och bygglagen). Ägare av Öjenäs 1:14, 1:15, 1:16, 1:18, 1:30, 1:33, 1:40, 1:82, 1:110, 1:135, 1:208, 1:261, 1:262, 1:263, 1:264, 1:265 har bedömts vara berörda. Ett yttrande har inkommit och detta har kommunicerats med den sökande (Redovisas på sammanträdet). Skäl till beslut Trots de krav som en kontrollansvarig ska uppfylla enligt 10 kap. 9 får, enligt övergångsbestämmelse 17, den som före den 2 maj 2011 har utsetts till kvalitetsansvarig enligt 9 kap. 14 i den upphävda plan- och bygglagen utses till kontrollansvarig om det görs före utgången av 2012, om det finns särskilda skäl för det. I detta fall bedömer bygglovsenheten att den föreslagna personen har förutsättningar att göra den kontroll som krävs enligt de nya reglerna. Någon certifierad kontrollansvarig finns inte heller inom rimligt avstånd. Beslutsunderlag Miljö- och byggförvaltningens tjänsteskrivelse Kallelse till tekniskt samråd Ritningar Yttranden Beslutet skickas till: (Utelämnade uppgifter enligt personuppgiftslagen) (Utelämnade uppgifter enligt personuppgiftslagen) (Besvärshänvisning, rek + mottagningsbevis) Faktura skickas separat till sökanden.

22 Protokoll (32) MBN 55 Öjenäs 1:148, Forshaga kommun, ändrad användning och till- och ombyggnad av uthus till bostad och butik Dnr: Bygg Nämnden beslutar, med hänvisning till 9 kap 28 plan- och bygglagen,om anstånd med avgörande avseende bygglov och strandskyddsdispens till dess att arbetet med att ta fram en detaljplan för området har avslutats. Skäl till beslut Miljö- och byggnämnden har genom beslut den 19 april 2011 begärt hos budgetberedningen om medel för att genomföra en trafikutredning för området Lyckan. Utredningsarbete inför ev. införande av en ny detaljplan pågår. Upplysningar Detta beslut kan överklagas, se bifogad information om hur det går till. Ett anståndsbeslut innebär inte att miljö- och byggnämndens beslutar i ärendet utan att beslutet skjuts upp till dess att planarbetet har avslutats. Om kommunen inte avgjort planärendet inom två år från det att ansökningen kom in till miljö- och byggnämnden, ska ansökningen avgöras utan dröjsmål. Avgift Ingen avgift tas ut för anståndsbeslut. Sökande (Utelämnade uppgifter enligt personuppgiftslagen) Ärendet Ansökan avser bygglov utanför detaljplanelagt område men omfattas av områdesbestämmelser och ligger inom Acksjöns strandskyddsområde. Förutsättningar Byggplatsen är belägen utanför planlagt område men omfattas av områdesbestämmelse. Enligt områdesbestämmelserna får befintliga hus med större area byggas om inom ramen för nuvarande storlek. Permanentbostadshus omfattas ej av bestämmelserna och har givits en särskild markering på bestämmelsekartan. Enligt KommunTeknik är det möjligt att ansluta byggnaden till det kommunala vatten och avloppsnätet.

23 Protokoll (32) MBN 55 Öjenäs 1:148, Forshaga kommun, ändrad användning och till- och ombyggnad av uthus till bostad och butik Dnr: Bygg Yttranden Åtgärden är av sådan art att berörda har underrättats om ansökan och getts tillfälle att yttra sig (enligt 9 kap. 25 plan och bygglagen). Ägare av Öjenäs 1:19, 1:35, 1:37, 1:38, 1:58, 1:84, 1:112, 1:206, 1:207, 1:252, 1:254, 1:274, och 1:275, har bedömts vara berörda. Tre erinringar har inkommit via underrättelserna. Erinringarna har kommunicerats med den sökande. Beslutsunderlag Miljö- och byggförvaltningens tjänsteskrivelse Ritningar Grannyttranden Bemötande från sökanden avseende yttranden från grannar. Beslutet skickas till: (Utelämnade uppgifter enligt personuppgiftslagen) (Besvärshänvisning, rek + mottagningsbevis)

24 Protokoll (32) MBN 56 Hedegården 1:35, Forshaga kommun, nybyggnad av fritidshus Dnr: Bygg Bygglov beviljas enligt ansökan. Dispens medges från gällande strandskyddsbestämmelser för nybyggnad av ett fritidshus och en komplementbyggnad på fastigheten Hedegården 1:35 i Forshaga kommun. Som tomt får räknas det området som är innanför det som markerats med röd linje på till beslutet tillhörande karta (Bilaga). Som särskilt skäl till beslutet att lämna dispens från gällande strandskyddsbestämmelser anges att nybyggnaden av fritidshuset avser en ersättningsbyggnad för ett befintligt fritidshus som ska rivas och att nybyggnationen av komplementbyggnaden sker inom befintlig hemfridszon. Bedömningen görs att de skäl som anges i 7 kap. 18 c, punkt 1 miljöbalken föreligger, dvs att platsen redan är ianspråktagen. Den nya bebyggelsen bedöms inte påverka det rörliga friluftslivet och ej heller livsvillkoren för djur och växter bedöms påverkas negativt av byggnationen. Upplysningar gällande bygglovsbeslut Minst tre veckor innan byggstart ska byggherren göra en skriftlig bygganmälan till miljö- och byggnämnden. För inrättande av enskild anläggning för avlopp krävs separat tillstånd från miljö- och byggnämnden. Bygglovet upphör att gälla, om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från beslutet om lov. Upplysningar gällande strandskyddsdispens Beslutet om strandskyddsdispens upphör att gälla, om den åtgärd som avses med dispensen inte har påbörjats inom två år eller avslutats inom fem år från den dag då beslutet vann laga kraft. Länsstyrelsen kan överpröva beslutet om strandskyddsdispens. Den som är sökande bör avvakta utgången av tiden för överprövning innan åtgärden påbörjas. Tiden för överprövning tre veckor räknas från den dag då kommunens dispensbeslut inkommer till Länsstyrelsen.

25 Protokoll (32) MBN 56 Hedegården 1:35, Forshaga kommun, nybyggnad av fritidshus Dnr: Bygg Avgift Avgift enligt miljö- och byggnämndens taxa uppgår för bygglov och strandskyddsdispens till kronor. Sammanfattning (Utelämnade uppgifter enligt personuppgiftslagen) ansöker om bygglov och strandskyddsdispens för nybyggnad ett fritidshus och en komplementbyggnad på fastigheten Hedegården 1:35 i Forshaga kommun. Byggplatsen ligger inom Skivtjärns strandskyddsområde och omfattas av områdesbestämmelser som reglerar storleken på byggnationen i området. Bestämmelser Berörd fastighet omfattas av områdesbestämmelser. Det primära syftet med områdesbestämmelserna är att reglera storleken på befintliga fritidshus och därmed förhindra permanent bosättning i området. Områdesbestämmelserna tillåter att befintliga fritidshus byggs ut till 60 kvm bruttoarea. Uthus får byggas endast som komplement till befintlig huvudbyggnad och med en sammanlagd storlek av 15 kvm bruttoarea. Fastigheten ligger inom Skivtjärns strandskyddsområde. Bakgrund Åtgärden är av sådan art att berörda har underrättats om ansökan och getts tillfälle att yttra sig (enligt 8 kap. 22 i den upphävda plan och bygglagen). Ägare av Hedegården 1:3, 1:36, 1:37 och Tjärn 1:2 har bedömts vara berörda. Inga yttranden har inkommit. Kommunalt vatten och avlopp finns inte att tillgå i området. Ärendet har remitterats till miljöavdelningen för utlåtande angående möjligheten att anlägga enskilda anläggningar för vatten och avlopp på fastigheten. Miljöavdelningen svarar att enligt planen för området får inte avloppsvatten från WC infiltreras. Övriga fastigheter i närheten har löst avloppet genom torra toalettsystem eller att wc-vatten leds till en sluten tank och att avloppsvatten för bad-, disk- och tvättvatten leds till en enskild anläggning som består av slamavskiljare med efterföljande rening. För att veta vilken efterföljande rening som blir aktuell i detta fall måste en markundersökning göras. Området som ligger sydöst om fritidshuset skulle kunna vara aktuellt för dessa anläggningar.

26 Protokoll (32) MBN 56 Hedegården 1:35, Forshaga kommun, nybyggnad av fritidshus Dnr: Bygg Avloppsanläggningar ska placeras nedstöms i grundvattenströmmen räknat från närliggande vattentäkter. Det krävs särskilt tillstånd för inrättande av avloppsanordning. Även om bygglov beviljas innebär det inte att man har tillstånd att inrätta en avloppsanläggning. Beslutsunderlag Miljö- och byggförvaltningens tjänsteskrivelse Ritningar Yttrande från Miljökontoret. Beslutet skickas till: (Utelämnade uppgifter enligt personuppgiftslagen) Länsstyrelsen Värmland, Förvaltning (Rek + mottagningsbevis) Faktura skickas separat till sökanden.

27 Protokoll (32) MBN 57 Hagalund 1:120, Munkfors kommun, nybyggnad av transformatorstation Dnr: Bygg Bygglov beviljas med stöd av 9 kap. 30 plan- och bygglagen, PBL Som villkor för beslutet om bygglov gäller att beslutet om dispens från strandskyddsbestämmelserna inte upphävs av Länsstyrelsen. Startbesked för att påbörja åtgärden godkänns med stöd av 10 kap. 23 planoch bygglagen. Tekniskt samråd och en kontrollansvarig krävs inte i detta ärende. Med detta startbesked bestämmer miljö- och byggnämnden att kontrollplanen fastställs. Följande handlingar ska lämnas in till bygglovenheten som underlag för slutbesked: Intyg från byggherren att kontrollplanen har följts och att byggnadsåtgärden överensstämmer med beviljat bygglov. Transformatorstationen ska utföras med faluröd fasad. Dispens medges från gällande strandskyddsbestämmelser för nybyggnad av en transformatorstation på fastigheten Hagalund 1:120 i Munkfors kommun. Som tomt får räknas det område som är innanför det som markerats med röd linje på till beslutet tillhörande karta (Bilaga). Som särskilt skäl till beslutet att lämna dispens från gällande strandskyddsbestämmelser anges att bedömningen görs att de skäl som anges i 7 kap. 18 c, punkt 2, miljöbalken föreligger, dvs att området som dispensen avser genom bebyggelse är väl avskilt från området närmast strandlinjen. Den nya bebyggelsen bedöms inte påverka det rörliga friluftslivet. Livsvillkoren för djur och växter bedöms inte påverkas negativt. Upplysningar gällande beslut om bygglov Byggnadsverket får inte tas i bruk i de delar som omfattas av startbeskedet förrän byggnadsnämnden har gett ett slutbesked, om nämnden inte beslutar annat. Byggnadsnämndens beslut om startbesked upphör att gälla den dag då beslutet om bygglov upphör att gälla. Om åtgärden har påbörjats inom två år gäller bygglovet i fem år från den dag som beslutet vinner laga kraft (enligt 9 kap. 43 plan- och bygglagen).

28 Protokoll (32) MBN 57 Hagalund 1:120, Munkfors kommun, nybyggnad av transformatorstation Dnr: Bygg Upplysningar gällande strandskyddsdispens Beslutet om strandskyddsdispens upphör att gälla, om den åtgärd som avses med dispensen inte har påbörjats inom två år eller avslutats inom fem år från den dag då beslutet vann laga kraft. Länsstyrelsen kan överpröva beslutet om strandskyddsdispens. Den som är sökande bör avvakta utgången av tiden för överprövning innan åtgärden påbörjas. Tiden för överprövning tre veckor räknas från den dag då kommunens dispensbeslut inkommer till Länsstyrelsen. Avgift Avgift enligt miljö- och byggnämndens taxa uppgår för bygglov, strandskyddsdispens samt underrättelse till berörda sakägare till kr. Sökande Fortum Distribution, Martin Karlsson, Gräsmarksvägen 12, Torsby Ärendet Ansökan avser bygglov och strandskyddsdispens utanför detaljplanelagt område och utanför områdesbestämmelser men inom Klarälvens strandskyddsområde. Förutsättningar Byggplatsen är belägen utanför planlagt område och utanför områdesbestämmelser men inom Klarälvens strandskyddsområde. Bedömningen görs att de skäl som anges i 7 kap. 18 c, punkt 2, miljöbalken föreligger och att dispens från strandskyddsbestämmelserna kan lämnas. Trollkullevägen är en samfällighet som ägs av fastighetsägarna i området. Yttranden Åtgärden är av sådan att berörda har underrättats om ansökan och getts tillfälle att yttra sig (enligt 9 kap. 25 plan och bygglagen). Ägare av Heden 1:1, 1:2, 1:10, 1:15, 1:16, 1:17, och 1:18 har bedömts vara berörda. Inga yttranden har kommit in till nämnden. Skäl till beslut Ansökan utgör en byggnad som är nödvändig för att säkerställa leveransen av el till området. Bedömningen görs att transformatorstationen är placerad i ett område som genom bebyggelse är väl avskild från området närmast strandlinjen och att det därför är möjligt att lämna dispens från strandskyddsbestämmelserna.

29 Protokoll (32) MBN 57 Hagalund 1:120, Munkfors kommun, nybyggnad av transformatorstation Dnr: Bygg Beslutsunderlag Miljö- och byggförvaltningens tjänsteskrivelse Ritningar. Beslutet skickas till: Fortum Distribution AB, Martin Karlsson Länsstyrelsen Värmland, Förvaltning (Rek + mottagningsbevis) Faktura skickas separat till sökanden.

30 Protokoll (32) MBN 58 Kurser och konferenser Maria Norell (S) deltar i FSBS Utbildningsdagar 2011 Redovisade kurser och konferenser FSBS Utbildningsdagar 2011 Tid: september 2011 Plats: Karlstad Arrangör: Föreningen Sveriges Bygglovgranskare och byggnadsnämndssekreterare Beslutet skickas till: Maria Norell

31 Protokoll (32) MBN 59 Ärenden för kännedom Ärendena noteras. Kommunala Rådet för Pensionärer och Funktionshindrade Minnesanteckningar från sammanträde den 12 april 2011 Minnesanteckningar från sammanträde den 10 maj 2011 Munkfors kommun, Kommunfullmäktige Ny ersättare till Miljö- och byggnämnden för tiden t o m väljs Kjell-Åke Bornstedt (S), Fältvägen 6, Munkfors. Detta med anledning av Toni Jonssons (S) avsägelse. KF 167/2011.

32 Protokoll (32) MBN 60 Anmälan av delegeringsbeslut Redovisningen av delegeringsbesluten godkännes. Redovisade delegeringsbeslut Arbetsutskottet Miljö- och hälsoskyddsärenden Lovärenden Bostadsanpassning Parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden Protokoll 2012-10-23 1 (12) Plats: Kommunkontoret, Forshaga Tid: Klockan 09.00 10.30 Avser : 69-76 Beslutande: Maria Norell (S), ordförande Pia Falk (S) 1:e vice ordförande Willy Eriksson (C), 2: e vice

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden Protokoll 2012-02-21 1 (15) Plats: Kommunkontoret, Forshaga Tid: Klockan 09.30 11.40 Avser : 13-21 Beslutande: Maria Norell (S), ordförande Willy Eriksson (C), 2: e vice ordförande Lars-Ove Carlsson (S)

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden Protokoll 2011-12-13 1 (15) Plats: Kommunkontoret, Forshaga Tid: Klockan 09.30 11.45 Avser : 84-95 Beslutande: Tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Maria Norell (S), ordförande Pia Falk (S), 1:

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden Protokoll 2012-09-04 1 (25) Plats: Kommunkontoret, Munkfors Tid: Klockan 09:30 11:40 Avser : 53-68 Beslutande: Tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Maria Norell (S), ordförande Willy Eriksson (C).

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden Protokoll 2010-12-14 1 (19) Plats: Kommunkontoret, Munkfors Tid: Klockan 09.30 11.10 Avser : 78-90 Beslutande: Tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Maria Norell (S), ordförande Lars Olsson (V),

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden Protokoll 2011-04-19 1 (27) Plats: Slottet, Forshaga Tid: Klockan 13.45 15.25 Avser : 26-41 Beslutande: Maria Norell (S), ordförande Sture Persson (S), ersätter Pia Falk (S) Willy Eriksson (C), 2: e vice

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden Protokoll 2013-04-23 1 (16) Plats: Kommunkontoret, Munkfors Tid: Klockan 08:30 9:30 Avser : 30-39 Beslutande: Tjänstgörande ersättare: Ej tjänstgörande ersättare: Maria Norell (S), ordförande Pia Falk

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M)

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M) Sammanträdesdatum Sida 1/12 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 15:45 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden Protokoll 2013-10-15 1 (16) Plats: Forshaga, kommunkontoret Tid: Klockan 08.30 10.15 Avser : 75-84 Beslutande: Maria Norell (S), ordförande Lars-Ove Carlsson (S) Peter Andersson (S) Karin Jensen (S) Inge

Läs mer

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell 1(14) Bygg och miljönämnden Plats och tid Hagavallen Töcksfors, kl. 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Gunnar Henriksson (FP) Magnus

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden Protokoll 2012-12-18 1 (18) Plats: Kommunkontoret, Munkfors Tid: Klockan 09:30 11:00 Avser : 77-88 Beslutande: Tjänstgörande ersättare: Maria Norell (S), ordförande Willy Eriksson (C) Lars-Ove Carlsson

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden Protokoll 2014-10-21 1 (31) Plats: Munkfors, kommunhuset Tid: Klockan 08.30 09.40 Avser : 70-88 Beslutande: Tjänstgörande ersättare: Ej tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Maria Norell (S), ordförande

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden Plats: Kommunkontoret, Forshaga 1 (18) Tid: Klockan 09.30 11.15 Avser : 61-71 Beslutande: Maria Norell (S), ordförande Pia Falk (S), 1: e vice ordförande Willy Eriksson (C), 2: e vice ordförande Lars-Ove

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden Protokoll 2011-01-18 1 (14) Plats: Kommunkontoret, Forshaga Tid: Klockan 09.30 11.40 Avser : 1-10 Beslutande: Tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Maria Norell (S), ordförande Willy Eriksson (C),

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden Protokoll 2013-12-17 1 (16) Plats: Forshaga, kommunkontoret Tid: Klockan 09.30 11.00 Avser : 108-115 Beslutande: Tjänstgörande ersättare: Ej tjänstgörande ersättare: Maria Norell (S), ordförande Willy

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp)

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-08-27 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14)

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14) Plats och tid Kommunhuset, planrummet kl. 13.00-14.30 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Louise Warnqvist (M) Elise Radanova

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2160-2166

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2013-2015 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Bergqvist (S)

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Bergqvist (S) Sammanträdesdatum Sida 1/13 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:30 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden Protokoll 2015-01-13 1 (18) Plats: Forshaga, kommunhuset Tid: Klockan 8.30 12.00 Avser : 1-14 Beslutande: Tjänstgörande ersättare: Ej tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Maria Norell (S), ordförande

Läs mer

PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 18 april 2017, kl BESLUTANDE

PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 18 april 2017, kl BESLUTANDE PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 18 april 2017, kl. 15.00 16.30 BESLUTANDE LEDAMÖTER Björn Tolen (C), ordförande Kent Wallin (M), vice ordförande Eilert Karlsson (S) Maj-Britt Pihlström

Läs mer

Jävsnämnden 2015-06-11

Jävsnämnden 2015-06-11 Jävsnämnden 2015-06-11 Jn 5 Säter 2:1, Säter anläggande av konstgräsplan med belysning mm på Säters Idrottsplats... 2 Jn 6 Gruvby 8:2, Gustafs nybyggnad av omklädnings- och duschbaracker... 4 Jn 7 Kungsgården

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden

Miljö- och byggnadsnämnden 1 (14) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 9.00-11.35 Beslutande Günter Ruchatz (M), ordförande Jimmy Odenäng (M) Anne Wilks (MP) Johan Sigvardsson (C) 131-138 Per-Olof Johansson (S) Bertil

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2288-2291 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2117-2123 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C 1(12) Bygg och miljönämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, den 28 oktober kl 14.00-16.30 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson,

Läs mer

Myndighetsnämnd. Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl :00. Myndighetsnämnd

Myndighetsnämnd. Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl :00. Myndighetsnämnd Plats och tid Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl 10.45 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid 00:00 Underskrifter Paragrafer 2001-2008 Sekreterare Ordförande Justerande

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-05-10 1(17) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-14.00 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Sofia Söderström (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Sofia Söderström (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2011-05-17 1 Plats och tid Nämndhusets sammanträdesrum kl 10.00 11.30 Beslutande Erik Liljencrantz ordförande (m), Marie-Louise Karlsson vice ordförande (s), Bertil Karlsson 2:e vice ordförande

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (12)

Miljö- och bygglovsnämnden (12) Miljö- och bygglovsnämnden 2019-07-11 1(12) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, torsdag den 11 juli 2019, kl 8.30-9.40. Paragrafer 67-72 Beslutande ledamöter M Grim Pedersen, ordf KD Madeleine Söderlund,

Läs mer

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss 1(9) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, kommunhuset, torsdagen den 30 maj 2013, kl 08.30 10.00. Thomas Backelin (S) ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Andris Widuss (M) Övriga deltagande

Läs mer

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M)

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 09.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2183-2189 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2024-2033 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Jonas Andersson (M), ordförande Hans Blomberg (KD) Anders Karlsson (S) Linus Andersson (KD) Håkan Strotz (MP) Håkan Strotz ...

Jonas Andersson (M), ordförande Hans Blomberg (KD) Anders Karlsson (S) Linus Andersson (KD) Håkan Strotz (MP) Håkan Strotz ... 2014-10-20 1 Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Ödeshög, måndagen den 20 oktober 2014, kl 14:00-15:40 Jonas Andersson (M), ordförande Hans Blomberg (KD) Anders Karlsson (S) Linus Andersson (KD) Håkan

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) 1(2) Plats och tid Sammanträdesrum Insjön, klockan 8:30-9:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden Protokoll 2014-01-21 1 (26) Plats: Munkfors, kommunkontoret Tid: Klockan 08.30 11:50 Avser : 1-16 Beslutande: Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Maria Norell (S), ordförande

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden Protokoll 2010-10-26 1 (30) Plats: Kommunkontoret, Forshaga Tid: Klockan 09.30 11.10 Avser : 59-77 Beslutande: Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande: Maria Norell (S), ordförande Lars Olsson (V), 1:

Läs mer

Sammanlrädesdatum 2011-12-06

Sammanlrädesdatum 2011-12-06 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanlrädesdatum l P''',o,htid Stadshuset, sammanträdesrummet Öringen, kl. 15:00-16:00 8es!lIIande Ledamöter Kjell-Arne Green (S), ordförande 84-90, 92-95 Knut Indebetou (M), ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 88-89 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 87, ej 88-89 Arne Andersson (S), ersättare

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 10.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Marianne Fältskog (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Marianne Fältskog (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-06-18 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.30 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Martin Äng (C)

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Erkki Pokela (s), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Erkki Pokela (s), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2014-04-01 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl. 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl . kommun Va:nsbro Protokoll 2017-10-19 Plats och tid Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl. 13.00 13.15 Beslutande Sven Blom (C), ordf. Bertil Wanke (S) Annika Simm-Eriksson

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-08-27 1(24) Filip Gille (M), ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-08-27 1(24) Filip Gille (M), ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-08-27 1(24) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-15.00 Beslutande Filip Gille (M), ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Anneli Svensson, miljö- och byggsekreterare Tihomir Jerkovic, miljö- och byggchef Sofia Sköld, miljö- och hälsoskyddsinspektör, kl 15:00-15:05

Anneli Svensson, miljö- och byggsekreterare Tihomir Jerkovic, miljö- och byggchef Sofia Sköld, miljö- och hälsoskyddsinspektör, kl 15:00-15:05 Sammanträdesdatum Sida 1/12 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:10 Beslutande Övriga Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S), kl 15:00-15:55,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bygg och miljönämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bygg och miljönämnden 1(27) Bygg och miljönämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl. 09.00-14.45 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Roland Moberg (KD) Åke Nilsson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2176-2182 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2178-2183 Sekreterare

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15-10.50 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Tobias Hellberg

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden Protokoll 2014-12-09 1 (20) Plats: Forshaga, kommunhuset Tid: Klockan 10.00 11.30 Avser : 89-101 Beslutande: Tjänstgörande ersättare: Ej tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Maria Norell (S), ordförande

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2249-2254 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Jävsnämnden

Jävsnämnden Jävsnämnden 2016-06-16 Jn 10 Säter 4:5, (Hundbadet) Tillsynsärende olovligt byggande: Förslag till beslut om byggsanktionsavgift.... 2 Jn 11 Säter 4:5 - Lov i efterhand för nedtagning av träd, plantering

Läs mer

Ove Karlesand (M), ordförande Bo Sjölin (MP), ledamot Kerstin Lindgren (FP), ledamot

Ove Karlesand (M), ordförande Bo Sjölin (MP), ledamot Kerstin Lindgren (FP), ledamot 1(8) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 09.30 Beslutande Ove Karlesand (M), ordförande Bo Sjölin (MP), ledamot Kerstin Lindgren (FP), ledamot Övriga närvarande Marie-Christine Svensson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00-11.10 Beslutande Övriga deltagande Birgit Åhlund (C), ordförande Jan Kerbosch (M) Anette Håkansson (FP)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf. enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf. enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf. enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2020-2028 Sekreterare A-C Utter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden 2012-04-03 1 (15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden 2012-04-03 1 (15) Jävsnämnden 2012-04-03 1 (15) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00 10.00 Beslutande Ove Karlesand (M), ordförande Gudrun Mo ( C ), ledamot Bo Sjölin (MP), ledamot Kerstin Lindgren (FP),

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2018-2019 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2036-2040 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9)

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9) Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.00-12.00 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman Felth, ordförande Henric Forsberg Stefan Andersson Iréne Frisk

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden Protokoll 2010-04-13 1 (17) Plats: Kommunkontoret, Munkfors Tid: Klockan 09.00-10.20 Avser : 14-24 Beslutande: Tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Maria Norell (S), ordförande Lars Olsson (V),

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2043-2054 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-16.10 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Mats

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Eva Ryman

Läs mer

1 Stubberud 1:36 - ändring av detaljplan för Stubberud fritidshusområde. 2 Takenetorp 1:51 - Ansökan om strandskyddsdispens MBN 13/34

1 Stubberud 1:36 - ändring av detaljplan för Stubberud fritidshusområde. 2 Takenetorp 1:51 - Ansökan om strandskyddsdispens MBN 13/34 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2013-06-11 PLATS OCH TID Mellanfryken, tisdag 11 juni 2013, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE 1 Stubberud 1:36 - ändring av detaljplan för Stubberud

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-11-24 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 24 november 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV)

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV) Plats och tid: Sammanträdesrum Fogden, kommunhuset Jokkmokk kl. 10.00-12.00 10:00-10:30 Vattenfall Eldistribution AB, Mikael Öhlund, informerar nämnden gällande transformatorstationer inom strandskydd.

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2041-2047 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (11)

Miljö- och byggnadsnämnden (11) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-10-18 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-16.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Erik Gustafsson (S) ersätter Dan Eriksson (C)

Läs mer

Ingegärd Olsson (S), ordförande 45 Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Jan Bergqvist (S) Ola Ekblom (L)

Ingegärd Olsson (S), ordförande 45 Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Jan Bergqvist (S) Ola Ekblom (L) Sammanträdesdatum Sida 1/16 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 13:00 16:00 ande Ingemar Tönnberg (S), 42-44 och 46-53 Ingegärd Olsson (S), ordförande 45 Kjell Persson (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Tid och plats kl 11.25 11.30 Kommunstyrelsens sessionssal, Stadshuset Beslutande Ledamöter Peter Sövig (S), ordförande Lena Sundberg (S) Morgan Gutke (C) Kerstin Karlsson (L)

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2016-04-21 kl 08.00-08.30 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Britt Wall (S) Övriga deltagare Justerare Eveline Savik,

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (10) Paragrafer 35-42 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum 1, kl. 13.00 15.20 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten Johansson,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2291-2300 Sekreterare Madeleine

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden 1(12) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, Kommunhuset, torsdagen den 15 maj 2014, kl 08.30 10.25. Thomas Backelin (S), ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Hans Lindqvist (C) Övriga deltagande

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare.

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare. Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Plats och tid Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 15.30-15-35 Beslutande M Jörgen-Hagman Lindén, tjänstgör för Lars-Åke Åkesson (M) C Pontus Johansson M Madeleine

Läs mer

Alt 1 Bygglov ges med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid. 4).

Alt 1 Bygglov ges med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid. 4). Bygglov utanför detaljplan 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Alt 1 Bygglov ges stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen

Läs mer

Myndighetsnämnd. [Plats], kl Henrik Olsson. Myndighetsnämnd Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS.

Myndighetsnämnd. [Plats], kl Henrik Olsson. Myndighetsnämnd Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS. Plats och tid [Plats], kl 09.49 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2209-2212 Sekreterare Ordförande Henrik Olsson Justerande Protokollet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 51 Godkännande av ärendelista 2018/2021 4 52 Anmälan av delegationsbeslut 2018/2022 5 53 Delgivningar 2018/2023 6 54 Ansökan om bygglov, telemast,

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2017-06-19 1(12) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2017-06-19 kl. 13.30-16.00 Paragrafer 54-60 Utses att justera Einar Holmquist (S) Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2017-06-26 Underskrifter

Läs mer

Fågelsjörummet kl John Nyman

Fågelsjörummet kl John Nyman PROTOKOLL Datum Plats och tid Fågelsjörummet kl. 8.30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Sune Frost (MP) Elisabeth Collin (LB) ersätter Lasse Bergqvist (L) Övriga deltagande

Läs mer

Samhällsbyggnadsutskottet

Samhällsbyggnadsutskottet 1(15) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 11.35 12.30 13.50 i Stora sammanträdesrummet. Beslutande Günter Ruchatz (M), ordförande Bength Andersson (S) Tore Andersson (-) 41-48 Anne

Läs mer

Carina Viberg. Anna Eliasson Samhällsbyggnadsförvaltningen

Carina Viberg. Anna Eliasson Samhällsbyggnadsförvaltningen Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef, Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2104-2109 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Mikael Edvardsson (SD) Jan Bergqvist (S)

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Mikael Edvardsson (SD) Jan Bergqvist (S) Sammanträdesdatum Sida 1/13 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:00 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2189-2197 Sekreterare

Läs mer

Alt 2 Säsongslov utanför detaljplan. Bygglov ges med stöd av 9 kap. 9 och 31 alternativt 31 a plan- och

Alt 2 Säsongslov utanför detaljplan. Bygglov ges med stöd av 9 kap. 9 och 31 alternativt 31 a plan- och Säsongslov och tidsbegränsat lov 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Alt 1 Säsongslov för planenlig eller liten

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden (8) Jävsnämnden 2012-05-08 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00 10.15 Beslutande Ove Karlesand (M), ordförande Gudrun Mo ( C ), ledamot Bo Sjölin (MP), ledamot Curt Ekvall (KD), ersättare

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2034-2041 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45.

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Evert Johansson, s, ordförande Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v Ej tjänstgörande Arne Holmgren, s Kenneth Hallberg,

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-08-25 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 25 augusti 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Information

Läs mer