Det här är Åbonejdens Alzheimerförenings

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Det här är Åbonejdens Alzheimerförenings"

Transkript

1 Det här är Åbonejdens Alzheimerförenings Förstainformationspaket! Informationen riktar sig till Dig som nyligen fått höra att Du själv eller en anhörig till Dig har insjuknat i en minnessjukdom. I början är det kanske svårt att lägga allt på minnet och det lönar sig att ta till sig informationen småningom i egen takt. I detta informationspaket hittar Du information och förhoppningsvis svar på frågor som Du funderar på.

2 Hur du använder infopaketet På sidorna presenteras olika temaområden kortfattat. På de flesta sidorna kan du läsa mera om de ämnen som intresserar dig genom att med musen klicka på den gula balken Om du inte vill läsa hela innehållet kan du gå direkt till ett ämne som intresserar dig genom att klicka på rubriken i förteckningen på nästa sida.

3 Innehåll 1. Vad är en minnessjukdom? 2. Vad är demens? 3. Vad händer i hjärnan? 4. Hade jag kunnat förhindra insjuknandet? 5. Medicinering 6. Rehabilitering 7. Motionens betydelse 8. Kost och näring 9. Sinnesstämningen 10. Hjälp i vardagen 11. Förmåner, stöd och service 12. Intressebevakningsfullmakt och viljeyttring om vård 13. Kontaktuppgifter till minnesföreningen i ditt område

4 Vad är en minnessjukdom? Efter det att misstankarna om minnesproblem väcktes, har du följt en individuell vårdkedja och fått en diagnos. Minnet och tankeverksamheten kan försämras på grund av många olika sjukdomar. De framskridande minnessjukdomarna är folksjukdomar på samma sätt som hjärt- och blodkärlssjukdomar. Över människor i Finland har insjuknat i en minnessjukdom, så du är inte ensam!

5 Det finns många olika minnessjukdomar En minnessjukdom framskrider alltid individuellt och sålunda kan ditt sjukdomsförlopp vara helt olikt någon annans. Symptomen varierar mycket och det är inte lätt att förutspå framtiden. De vanligaste framskridande minnessjukdomarna är: Alzheimers sjukdom Blodkärlsrelaterad minnessjukdom Lewy body sjukdomen Degeneration i pann- och tinningloben Parkinsons sjukdom Även kan på grund av de problem sjukdomen orskar i informationsbehandlingen räknas till de framskridande minnessjukdomarna.

6 Livet med en minnessjukdom Även om det inte går att bota framskridande minnessjukdomar, kan man genom rehabilitering och medicinering förbättra livskvaliteten. Olika hobbyn och social samvaro med vänner piggar upp. Det lönar sig inte att ensam börja oroa sig utan istället leva ett meningsfullt liv trots de nya utmaningarna. Läs en berättelse skriven av en man som insjuknat i Alzheimers sjukdom (texten är på finska).

7 Myt eller sanning? Sjukdomsförloppet är svårt att förutspå. Sant, det finns stora individuella variationer i sjukdomsförloppet. Speciellt i början av sjukdomen är det omöjligt att förutspå när en försämring av tillståndet sker. Symptomens ordningsföljd samt hur kraftiga de är varierar mycket. Sjukdomskänslan försvinner då sjukdomen framskrider. Sant, sjukdomskänslan försvagas ofta då sjukdomen framskrider. Den insjuknade behöver då mera stöd och den närståendes ansvar för vardagen ökar.

8 Myt eller sanning? Alla som insjuknat i en minnessjukdom har synhallucinationer. Myt, alla har inte hallucinationer. Hallucinationerna kan även vara feltolkningar (t.ex. ser saker annorlunda ut i mörker). Någon ser icke existerande människor som de också pratar med. Sömnproblem förekommer ofta i samband med en minnesssjukdom. Sant, många sover dåligt. Den insjuknade kan ha svårt att somna och/eller vaknar ofta på morgonnatten. Det lönar sig att tala om typen av sömnproblem med läkaren.

9 Myt eller sanning? Minnessjukdomar är alltid förknippade med aggressivt beteende. Myt, minnessjukdomar kan dock vara förenade med övergående beteendesymptom såsom aggressivitet. Det är viktigt att ta reda på orsaken, så att man kan behandla/eliminera de faktorer som förorsakar symptomen. Som anhörig är man skyldig att bli närståendevårdare. Myt, det finns ingen lagstadgad skyldighet. Var och en fattar själv ett beslut om att bli närståendevårdare utgående ifrån sin egen vilja och resurser samt ekonomiska möjligheter.

10 Vad är demens? Demens är inte en sjukdom, det är ett tillstånd (ett syndrom) med olika symptom. Man kan således inte insjukna i demens. Den vanligaste orsaken till demens är en framskridande minnessjukdom. Förutom minnesstörningar förekommer minst en av följande: språkliga svårigheter nedsatt praktisk förmåga försämrad gestaltnings- och igenkänningsförmåga svårigheter i komplicerade tankemässiga (intellektuella) funktioner.

11 Hur yttrar sig demens? Svårigheter att komma ihåg, förstå eller hitta rätt ord Upprepade frågor om samma sak Oförmåga att identifiera tid eller plats Förändringar i personlighet och beteende Svårigheter med att följa instruktioner och klara av dagliga rutiner Inlärda färdigheter och saker försvinner ur minnet

12 Vad händer i hjärnan? Människans hjärna är ett extremt komplicerat och förfinat system med uppskattningsvis 100 miljarder enskilda nervceller som skickar ut elektriska nervimpulser. I framskridande minnessjukdomar, såsom Alzheimers sjukdom, går impulserna inte fram och nervcellerna förtvinar. Sjukdomssymptomen varierar beroende på vilka delar av hjärnan som drabbas. Förändringarna inverkar emellertid på nästan all hjärnverksamhet. Källa: Alzheimer Centralförbundet

13 Vad händer i hjärnan? Visste du att hjärnan vid krävande tankearbete kan förbruka upp till 50 % av det syre och de näringsämnen som fås via blodomloppet? Eller visste du, att förändringarna i hjärnan vid Alzheimers sjukdom kan börja mer än 20 år före diagnosen? Källa: Alzheimer Centralförbundet Gör en rundtur i hjärnan på Alzheimer s Associations webbplats och lär dig mer om hur hjärnan fungerar! Alzheimer s Association (på finska)

14 Hade jag kunnat förhindra sjukdomen? Det är ännu oklart hur minnessjukdomar uppstår. Vi vet att vi genom en sund och hälsosam livsföring kan skydda vår hjärna och förebygga minnessjukdomar. Minnessjukdomarna är emellertid en summa av många faktorer. Anklaga inte dig själv för att du insjuknat!

15 Ärftlighet? Många som insjuknat oroar sig för sina närstående kommer sjukdomen att gå i arv till barnen? Klart ärftliga minnessjukdomar är mycket ovanliga, de börjar ofta vid ung ålder. Även om det i släkten skulle finnas flera personer som insjuknat i en minnessjukdom finns det inget skäl att oroa sig för ärftligheten om symptomen börjat efter att de fyllt 65 år. Läs mera om ärftlighet

16 Medicinering Det finns inte något läkemedel som botar minnessjukdomar. Nuförtiden rekommenderas ändå medicinering för alla under hela sjukdomstiden. Med hjälp av läkemedel kan man påverka sjukdomsförloppet och inverka positivt på möjligheterna att klara sig i vardagen. Läkemedlens effekt varierar mycket för olika människor; medicineringen måste sålunda planeras noggrant och individuellt. Läkemedel för minnessjukdomar kan, liksom alla läkemedel, orsaka biverkningar. Biverkningar förekommer i allmänhet endast då medicineringen påbörjas. Det lönar sig att i ett så tidigt skede som möjligt ta i bruk en dosett (dvs. en läkemedelsdoserare), så att det blir en vana att använda den!

17 Medicinering Din egen läkare är den bästa experten eftersom han eller hon känner till minnessjukdomens symptom och förlopp eventuella andra sjukdomar som du har vilka läkemedelsformer som passar dig (tabletter, kapslar, medicinplåster och flytande läkemedel) samverkan mellan de läkemedel som du använder. Diskutera medicineringen med din läkare regelbundet minst en gång per år! Mera information om medicineringen

18 Myt eller sanning? Det gör inget om man inte tar medicinerna regelbundet. Myt, det är viktigt att ta medicinerna regelbundet för att deras verkan skall bli så effektiv och jämn som möjligt. Endast med en regelbunden medicinering kan man lindra sjukdomens symptom. Medicinerna kan förbättra minnet. Myt och sant, medicinerna återställer inte de förändringar som skett i hjärnan. Men en regelbunden och rätt medicinering påverkar t.ex. vakenheten och koncentrationsförmågan och sålunda även minnet.

19 Myt eller sanning? Läkemedlens effekt varierar. Myt och sant, läkemedlens effekt är mycket individuella och alla läkemedel passar inte alla. Det lönar sig att tala med läkaren om olika alternativ ifall läkemedlens effekt verkar utebli. Alkohol och läkemedel för minnessjukdomar passar inte ihop. Myt och sant, riklig alkoholkonsumtion är alltid skadligt för hjärnan. Minnessjukdomen och dess medicinering hindrar inte en måttlig alkoholkonsumtion. Dock måste man även vid små mängder uppmärksamma individuella variationer samt övriga sjukdomar och läkemedel.

20 Rehabilitering upprätthåller funktionsförmågan Med hjälp av rehabilitering försöker man upprätthålla funktionsförmågan och stärka de resurser du har. Även om det inte går att stoppa sjukdomens framskridande, är rehabilitering ett sätt att påverka sjukdomsförloppet. Den viktigaste rehabiliterande åtgärden som du kan göra är att fortsätta vara aktiv.

21 Rehabiliteringsplan Alla insjuknade borde ha en individuell rehabiliteringsplan som är utarbetad tillsammans med yrkespersoner inom branschen. Planen skall regelbundet uppdateras så att den är aktuell och på bästa sätt stöder rehabiliteringen och den insjuknade att upprätthålla sin funktionsförmåga. I guiden Livet med en minnessjukdom beskrivs olika former av rehabilitering för personer med en minnessjukdom.

22 Stöd i en ny situation Anpassningsträning är en form av rehabilitering som stöder den insjuknades och anhörigas möjligheter att klara sig i vardagen. Den kan vara individuell eller alternativt ske i grupp, då deltagarna också får stöd av personer i liknande situation. Anpassningsträning ordnas i form av kurser men kan också vara öppen rehabilitering t.ex. hemma. Finansiärer är bl.a. FPA, RAY och sjukvårdsdistrikten. Mera information om utbudet av anpassningsträning får du t.ex. av din minnesskötare eller Minnesföreningens minnesrådgivare tfn

23 Myt eller sanning? De förstörda nervcellerna i hjärnan kan repareras med hjärngymnastik. Myt, tyvärr kan de förstörda nervcellerna inte återställas. Men genom att aktivera hjärnan mår nervcellerna bättre och de kan skapa nya nervbanor så att hjärnan fungerar smidigare. Det behövs ingen rehabilitering om man rör sig aktivt. Myt och sant, förutom den fysiska funktionsförmågan omfattar rehabiliteringen även den psykiska, sociala och kognitiva funktionsförmågan. I den individuella rehabiliteringsplanen kommer man överens om aktuella åtgärder.

24 Motionens betydelse Visste du att minnessjukdomarna också påverkar den fysiska funktionsförmågan? Det kan yttra sig i form av långsammare steg och sämre balans. Motion utvecklar den fysiska konditionen och balansen förbättrar blodcirkulationen i hjärnan och aktiverar hjärnan förebygger rastlöshet, lindrar ångest, är avkopplande och höjer humöret God fysisk kondition gör det lättare att klara vardagen. Motion och promenader aktiverar också hjärnan och påverkar minnesfunktionerna.

25 Motionens betydelse Det är viktigt att hålla sig aktiv. Till minnessjukdomar kan höra nedsatt initiativförmåga och det kan kännas svårt att komma i gång. Använd dig av t.ex. en kalender eller ett veckoprogram, där man antecknar alla aktiviteter uppmuntran och sällskap av de anhöriga en frivilligarbetare som assistent. Lämpliga former av fysisk träning är t.ex. att gå i trappor, hemgymnastikprogram, promenader, konditionscykling, dans och gymnastik i grupp. Kom i gång hemgymnastikprogram

26 Hjärtvänlig kost är hälsosam också för hjärnan Det är bra att äta fet fisk (t.ex. lax, strömming eller mujkor) 2 gånger i veckan. Föredra mjukt fett t.ex. rypsolja. Även nötter innehåller rikligt med godartat fett och antioxidanter. Ät dagligen rikligt med frukt, grönsaker och rotsaker. Inhemska bär är också mycket bra! Bilder: Statens näringsdelegation

27 Tillräcklig mängd energi Det är bra att månatligen kontrollera vikten eftersom den kan minska efter insjuknandet. Förändringar i smak- och luktsinnet kan orsaka aptitlöshet. Minnessjukdomen kan emellertid också orsaka en stor lust för sötsaker. Det är viktigt att försäkra sig om att energiintaget är tillräckligt i förhållande till konsumtionen. Då man blir äldre behövs det i ökande mängd proteiner för att upprätthålla musklerna. Goda proteinkällor är bl.a. mjölkprodukter, fisk, kött, broiler, ägg, spannmålsprodukter och nötter. Läs mera om näringsrekommendationer för äldre

28 Vitaminer och spårämnen D-vitamintillskott rekommenderas för över 65-åringar året runt, för yngre enbart på vintern. B-gruppens vitaminer är nödvändiga för hjärncellernas funktion. B12-vitamin är den viktigaste för minnet. Den bästa källan till vitaminer och spårämnen är en mångsidig kost. Det är bra att diskutera behovet av vitamin- och spårämnestillskott med din läkare. Läs mera om olika näringsfaktorer

29 Statens näringsdelegation

30 Statens näringsdelegation

31 Sinnesstämningen Minnessjukdomen berör både den insjuknade och närstående. Växlingar i humöret eller oro inför framtiden kan märkbart påverka vardagen och hur man klarar den. Bearbetning av en eventuell kris som insjuknandet har fört med sig kan minska eller till och med förebygga beteendestörningar som kan förekomma senare i sjukdomsförloppet.

32 Bli inte ensam med frågor du oroar dig för! Psykologer och psykoterapeuter m.fl. erbjuder professionell hjälp. Även stödgruppsverksamhet kan vara till stor hjälp. Du kan få tilläggsinformation om grupper nära dig från din Minnesförening. Alzheimer Centralförbundet har ett diskussionsforum som är öppet för alla: Alzheimer Centralförbundets diskussionsforum

33 Depression och minnessjukdomar Depression förekommer ofta. Tyvärr känns den ofta inte igen och blir sålunda inte omskött. Diskutera med din läkare om du misstänker att du själv eller din närstående är deprimerad. Depression kan skötas både utan och med läkemedel. Utan läkemedel innebär förutom hälsosamma levnadsvanor även samtalshjälp med t.ex. en psykolog eller någon från mentalvårdsbyrån.

34 Hjälp i vardagen för dig som har en minnessjukdom Information finns t.ex. i guiden Hur jag klarar mig Många hälsocentraler har en minnesskötare som kan informera Dig om serviceformer inom ditt område. Du kan också ringa till Åbonejdens Alzheimer-förenings minnesrådgivare tfn Föreningen ordnar även förstainformations kurser på finska. Under kursen får du information samt stöd av personer i liknande situation. Tilläggsinformation: vardagar tfn

35 Hur underlätta minnet? Det lönar sig att börja använda olika hjälpmedel som stöd för ditt minne redan i början av sjukdomsförloppet, t.ex. minneslappar, medicinlista, docett, inköpslista matrecept eller olika uppgiftslistor äggklocka, mobiltelefonen som påminnare kalender veckoprogram; Du kan fylla i ett nytt veckoprogram varje vecka. Det kan hjälpa dig att strukturera veckan samt att komma ihåg. Du kan skriva ut veckoprogrammet här

36 Hjälpmedel ger stöd i vardagen Genom den egna hälsocentralen är det möjligt att få gratis eller låna olika hjälpmedel. En minnesskötare, ergoterapeut eller person på hjälpmedelscentralen hjälper dig att välja lämpliga hjälpmedel. I Kunnonkoti kan du kan bekanta dig med olika hjälpmedel och lösningar som gör hemmet tillgängligare. I Turvallinen arki -sidan finns sammanfattat information på finska.

37 Ett tryggt och fungerande hem För att främja tryggheten och den självständiga funktionsförmågan då minnessjukdomen framskrider kan det göras ändringsarbeten i bostaden. Hälsocentralens ergoterapeut kan hjälpa dig att bedöma behovet av ändringsarbeten och Centralförbundet för de gamlas väl erbjuder gratis rådgivning. Mera information om rådgivning i sanering Tips på finska finns även i Miljöministeriets guide Det är möjligt att få finansiellt stöd för ändringsarbetena t.ex. från kommunen.

38 Hjälp i vardagen för dig som är anhörig till en person med minnessjukdom Många hälsocentraler har en minnesskötare som kan informera Dig om serviceformer inom ditt område. Du kan också ringa till Åbonejdens Alzheimer-förenings minnesrådgivare tfn Föreningen ordnar förstainformations kurser på finska. Under kursen får du information samt stöd av personer i liknande situation. Tilläggsinformation: vardagar tfn Information får du t.ex. från Novartis Finland Ab:s guider Förändringar i närheten En bättre vardag

39 Förmåner, stöd och service Kommunerna och FPA (m.fl.) erbjuder olika serviceoch stödformer. Mera information hittar du i Alzheimer Centralförbundets hemsida På hemsidan finns information om bl.a. olika förmåner samt service- och stödformer; varifrån de söks samt kriterier för beviljandet den insjuknades självbestämmanderätt och handlingsbehörighet

40 Vem vill du att skall ta hand om dina ärenden? Med en intressebevakningsfullmakt kan du befullmäktiga en av dig utsedd person att sköta dina ärenden ifall du senare pga. en framskridande minnessjukdom eller annat skulle förlora förmågan att själv göra det. För att intressebevakningsfullmakten skall vara giltig rekommenderas att den görs i början av sjukdomsförloppet (fullmaktsgivaren bör i tillräcklig mån förstå fullmaktens innehåll och betydelse). Mera information om intressebevakningsfullmakter

41 Hur göra en intressebevakningsfullmakt? Intressebevakningsfullmakten har speciella formella krav dvs. det går inte att använda fullmakter som inte fyller dessa krav. Alzheimer Centralförbundet har gjort modelldokument för att underlätta upprättandet av en fullmakt (på finska). Edunvalvontavaltuutusmalli 1 Edunvalvontavaltuutusmalli 2 Det rekommenderas att anlita någon sakkunnig vid upprättandet av fullmakten. Det lönar sig att höra sig för på olika ställen (t.ex. banker) eftersom kostnaderna för upprättandet kan variera mycket.

42 Viljeyttringen beskriver hurdan vård och omsorg du önskar I viljeyttringen (eller vårdtestamentet) uttrycks den egna viljan om den vård och omsorg som önskas i framtiden. Förutom bindande viljeyttringar kan du skriva t.ex. önskemål om vårdplats eller vad du tycker om/ inte tycker om. Viljeyttringen kan du skriva ut här För att viljeyttringen skall vara giltig lönar det sig att skriva den i början av sjukdomsförloppet (se intressebevakningsfullmakt).

43 Kontaktuppgifter till din förening Åbonejdens Alzheimer-förening r.f. Adress: Rustmästarvägen 15, Åbo tfn Minnesrådgivare Leeni Eriksson tfn Ring eller kom och träffa Leeni Planerare Marjut Aalto tfn Rådgivning om sociala förmåner, serviceformer mm.

Hur var det nu igen? Information om minnet och minnessjukdomar

Hur var det nu igen? Information om minnet och minnessjukdomar Hur var det nu igen? Information om minnet och minnessjukdomar SÖK hjälp i tid www.muistiliitto.fi/se Alzheimer Centarlförbundet är en organisation för personer med minnessjukdom och deras närstående.

Läs mer

Hur var det nu igen? Information om minnet och minnessjukdomar

Hur var det nu igen? Information om minnet och minnessjukdomar Hur var det nu igen? Information om minnet och minnessjukdomar MINNET OCH MINNESSTÖRNINGAR Minnet är en serie av händelser, då man i minnet återkallar saker man tidigare lärt sig eller upplevt och lär

Läs mer

LEWY BODY -SJUKDOMEN Kunskap och stöd för den sjuka och hans anhöriga

LEWY BODY -SJUKDOMEN Kunskap och stöd för den sjuka och hans anhöriga LEWY BODY -SJUKDOMEN Kunskap och stöd för den sjuka och hans anhöriga Lewy body -sjukdomen är en progressiv minnessjukdom som bryter ut i 50 80 års åldern. Sitt namn har den fått av Lewy delar, som består

Läs mer

LEWY BODY -SJUKDOMEN Kunskap och stöd för den sjuka och hans anhöriga

LEWY BODY -SJUKDOMEN Kunskap och stöd för den sjuka och hans anhöriga LEWY BODY -SJUKDOMEN Kunskap och stöd för den sjuka och hans anhöriga ALZHEIMER CENTRALFÖRBUNDET RF 2013 www.muistiliitto.fi/sv Denna broschyr finns också på Alzheimer Centralförbundets internetsidor.

Läs mer

ÖVA UPP DIN INLÄRNINGSFÖRMÅGA

ÖVA UPP DIN INLÄRNINGSFÖRMÅGA ÖVA UPP DIN INLÄRNINGSFÖRMÅGA Riitta Aikkola Vasa yrkeshögskola 1 ÖVA UPP DIN INLÄRNINGSFÖRMÅGA Inlärning är en förmåga och det går att öva upp sin förmåga att lära sig. Alla har möjlighet att utveckla

Läs mer

BLODKÄRLSRELATERAD MINNESSJUKDOM. Kunskap och stöd för den sjuka och hans anhöriga

BLODKÄRLSRELATERAD MINNESSJUKDOM. Kunskap och stöd för den sjuka och hans anhöriga BLODKÄRLSRELATERAD MINNESSJUKDOM Kunskap och stöd för den sjuka och hans anhöriga Alzheimer Centralförbundet rf 2013 www.muistiliitto.fi/se/ Denna broschyr finns också på Alzheimerförbundets internetsidor.

Läs mer

INFORMATION OM INVEGA

INFORMATION OM INVEGA INFORMATION OM INVEGA Du är inte ensam Psykiska sjukdomar är vanliga. Ungefär var femte svensk drabbas varje år av någon slags psykisk ohälsa. Några procent av dessa har en svårare form av psykisk sjukdom

Läs mer

Kort information om demens

Kort information om demens Kort information om demens Innehållsförteckning Vad är demens? Olika typer av demens Minnesförsämring Fyra huvudsymtom BPSD Att vara anhörig Omvårdnad och läkemedelsbehandling Mer information 3 4 5 5 6

Läs mer

Demens. Demenssjuksköterskans roll spindeln i nätet När skall jag söka vård?

Demens. Demenssjuksköterskans roll spindeln i nätet När skall jag söka vård? Demens När skall jag söka vård? Hur kan jag som anhörig eller vän hjälpa och stötta en närstående som drabbats? Kan man förebygga demenssjukdomar? Christèl Åberg Leg sjuksköterska, Silviasjuksköterska,

Läs mer

Apotekets råd om. Nedstämdhet och oro

Apotekets råd om. Nedstämdhet och oro Apotekets råd om Nedstämdhet och oro Vi drabbas alla någon gång av nedstämdhet och oro. Nedstämdhet är en normal reaktion på tillfälliga på - frestningar, övergångsfaser i livet och svåra livssituationer.

Läs mer

Varför utreda vid misstanke om demenssjukdom:

Varför utreda vid misstanke om demenssjukdom: Demensutredning Varför utreda vid misstanke om demenssjukdom: Utesluta annan botbar sjukdom Diagnosticera vilken demenssjukdom Se vilka funktionsnedsättningar som demenssjukdomen ger och erbjuda stöd/hjälp

Läs mer

ALZHEIMERS SJUKDOM. Kunskap och stöd för den sjuka och hans anhöriga

ALZHEIMERS SJUKDOM. Kunskap och stöd för den sjuka och hans anhöriga ALZHEIMERS SJUKDOM Kunskap och stöd för den sjuka och hans anhöriga Alzheimer Centralförbundet rf 2013 www.muistiliitto.fi/se/ Denna broschyr finns också på Alzheimerförbundets internetsidor. Guiden är

Läs mer

Låt oss hållas starka!

Låt oss hållas starka! Låt oss hållas starka! Dagens informationsflöde ger inte nödvändigtvis en bra bild av hur man äter hälsosamt. Vi kan i stället känna oss förvirrade och föreställa oss att det är svårt och dyrt att äta

Läs mer

ALZHEIMERS SJUKDOM. Kunskap och stöd för den sjuka och hans anhöriga

ALZHEIMERS SJUKDOM. Kunskap och stöd för den sjuka och hans anhöriga ALZHEIMERS SJUKDOM Kunskap och stöd för den sjuka och hans anhöriga Alzheimers sjukdom är en långsamt men jämnt progressiv hjärnsjukdom vars symptom förorsakas av skador på vissa områden i hjärnan. Sjukdomens

Läs mer

Demens När skall jag söka vård? Hur kan jag som anhörig eller vän hjälpa och stötta en närstående som drabbats?

Demens När skall jag söka vård? Hur kan jag som anhörig eller vän hjälpa och stötta en närstående som drabbats? Demens När skall jag söka vård? Hur kan jag som anhörig eller vän hjälpa och stötta en närstående som drabbats? Kan man förebygga demenssjukdomar? Christèl Åberg Leg sjuksköterska, Silviasjuksköterska,

Läs mer

En arbetsbok om. Kost. Ett kursmaterial i serien Ett självständigt liv (ESL). ESL- kost är ett tillägg till manualen.

En arbetsbok om. Kost. Ett kursmaterial i serien Ett självständigt liv (ESL). ESL- kost är ett tillägg till manualen. En arbetsbok om Kost Ett kursmaterial i serien Ett självständigt liv (ESL). ESL- kost är ett tillägg till manualen Steg för Steg ESL 2019 Författare: Sophia Elgemark, Maja Svensson och Dag Andersson Inledning

Läs mer

DEMENS. Demensstadier och symptom. Det finns tre stora stadier av demens.

DEMENS. Demensstadier och symptom. Det finns tre stora stadier av demens. DEMENS Ordet demens beskriver en uppsättning symptom som kan innebära förlust av intellektuella funktioner (som tänkande, minne och resonemang) som stör en persons dagliga funktion. Det är en grupp av

Läs mer

Vård av en dement person i hemförhållanden

Vård av en dement person i hemförhållanden Vård av en dement person i hemförhållanden Bemötande, vård och rapportering Kerstin Savolainen Lene-Maj Asplund 06.03.04 Vad är demens? Förorsakas av organiska sjukdomstillstånd i hjärnan Störningar i

Läs mer

GUIDE MUISTIKKA - UPPFÖLJNINGSVERKTYG FÖR ANVÄNDNING AV UPPFÖLJNINGSVERKTYGET

GUIDE MUISTIKKA - UPPFÖLJNINGSVERKTYG FÖR ANVÄNDNING AV UPPFÖLJNINGSVERKTYGET MUISTIKKA - UPPFÖLJNINGSVERKTYG För tidig identifiering av minnessjukdomar bland personer med en utvecklingsstörning GUIDE FÖR ANVÄNDNING AV UPPFÖLJNINGSVERKTYGET MUISTIKKA-UPPFÖLJNINGSVERKTYG FÖR TIDIG

Läs mer

MINNESSJUKDOMAR MINNET - KAN MAN MINSKA RISKEN? - minnesknep

MINNESSJUKDOMAR MINNET - KAN MAN MINSKA RISKEN? - minnesknep MINNESSJUKDOMAR - KAN MAN MINSKA RISKEN? MINNET - minnesknep Minnesproblem / minnessjukdom - Var 3:e person över 65 år klagar på försämrat minne - Årligen insjuknar ca 14 500 personer i en minnessjukdom

Läs mer

Frågor och svar. om åldrande, alkohol och läkemedel

Frågor och svar. om åldrande, alkohol och läkemedel Frågor och svar om åldrande, alkohol och läkemedel S O C I A L - O C H H Ä L S O V Å R D S M I N I S T E R I E T S broschyrer 2006:6swe 1 Frågor och svar om åldrande, alkohol och läkemedel Stigande ålder

Läs mer

Demenssjukdom. Stöd för dig som har en demenssjukdom och för dina närstående. Sammanställt av Signe Andrén leg. sjuksköterska dr med vetenskap

Demenssjukdom. Stöd för dig som har en demenssjukdom och för dina närstående. Sammanställt av Signe Andrén leg. sjuksköterska dr med vetenskap Demenssjukdom Stöd för dig som har en demenssjukdom och för dina närstående Sammanställt av Signe Andrén leg. sjuksköterska dr med vetenskap 1 NATIONELLA RIKTLINJER Hur kan de nationella riktlinjerna hjälpa

Läs mer

ALLT OM TRÖTTHET. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ALLT OM TRÖTTHET. www.almirall.com. Solutions with you in mind ALLT OM TRÖTTHET www.almirall.com Solutions with you in mind VAD ÄR DET? Trötthet definieras som brist på fysisk och/eller psykisk energi, och upplevs ofta som utmattning eller orkeslöshet. Det är ett

Läs mer

FÖRÄNDRINGAR I NÄRHETEN Guide för anhöriga till demenssjuka

FÖRÄNDRINGAR I NÄRHETEN Guide för anhöriga till demenssjuka FÖRÄNDRINGAR I NÄRHETEN Guide för anhöriga till demenssjuka 1 FÖRÄNDRINGAR I NÄRHETEN Guide för anhöriga till demenssjuka Syftet med denna guide är att ge information om hur det är att leva med en person

Läs mer

Information om. Reminyl (galantamin)

Information om. Reminyl (galantamin) Information om Reminyl (galantamin) Alzheimers sjukdom I Sverige finns det cirka 140 000 personer som har en så kallad demenssjukdom. Ungefär hälften har Alzheimers sjukdom. Denna sjukdom drabbar i de

Läs mer

Träning, näring, funktion och välbefinnande. Åsa von Berens Leg Dietist, Medicine doktor Utredare Äldrecentrum

Träning, näring, funktion och välbefinnande. Åsa von Berens Leg Dietist, Medicine doktor Utredare Äldrecentrum Träning, näring, funktion och välbefinnande Åsa von Berens Leg Dietist, Medicine doktor Utredare Äldrecentrum Vad kommer jag prata om? Betydelsen av att kombinera träning med rätt näring Vad säger senaste

Läs mer

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar.

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar. Människans hälsa beror på mycket. Vi gör många val som påverkar hur vi mår. Hur lever vi Hur äter vi Vad äter vi Hur mycket sover vi Hur mycket tränar vi Många saker att tänka på för att kunna må bra.

Läs mer

Information om minnessjukdomar Heljä Lotvonen, geriatriker Villa Breda 6.5.2015

Information om minnessjukdomar Heljä Lotvonen, geriatriker Villa Breda 6.5.2015 Information om minnessjukdomar Heljä Lotvonen, geriatriker Villa Breda 6.5.2015 Det är vanligt med minnets problem En av tre över 65 år klagar på minnets problem I Finland ca. 130 000 personer med minnessjukdom

Läs mer

Information om Reminyl depotkapslar (galantamin)

Information om Reminyl depotkapslar (galantamin) Information om Reminyl depotkapslar (galantamin) Alzheimers sjukdom I Sverige finns det cirka 150 000 personer som har en så kallad demenssjukdom. Egentligen är demenssjukdom ett samlings - begrepp för

Läs mer

Patientinformation Aricept (donepezil)

Patientinformation Aricept (donepezil) Patientinformation Aricept (donepezil) Denna skrift riktar sig till dig som behandlas med Aricept (donepezil) men även till dina närstående. Hur vanligt är Alzheimers sjukdom och vilka drabbas? Alzheimers

Läs mer

Patientinformation Aricept (donepezil)

Patientinformation Aricept (donepezil) Patientinformation Aricept (donepezil) Denna skrift riktar sig till dig som behandlas med Aricept (donepezil) men även till dina närstående. Hur vanligt är Alzheimers sjukdom och vilka drabbas? Alzheimers

Läs mer

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den VARFÖR BEHÖVER ÄLDRE MÄNNISKOR MER LÄKEMEDEL ÄN YNGRE? Den biologiska klockan går inte att stoppa hur mycket vi än skulle vilja. Mellan 70 och 75 år börjar vår kropp åldras markant och det är framför allt

Läs mer

IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION

IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION ANSVARSOMRÅDEN FÖR ATT UTVECKLAS OCH BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE Faktorer som du kan påverka -Träning -Kost -Sömn -Vila - Skola Faktorer som du inte kan påverka

Läs mer

NÄR PAPPA GLÖMDE MINNESSJUKDOM I FAMILJEN

NÄR PAPPA GLÖMDE MINNESSJUKDOM I FAMILJEN NÄR PAPPA GLÖMDE MINNESSJUKDOM I FAMILJEN Semesterresan blev alldeles strålande fast pappa glömde hem sin egen fotboll. Pappa fick oss att skratta genom att leka världens sämsta målvakt På hösten fick

Läs mer

CHECKLISTA FÖR MINNESSJUKA OCH NÄRSTÅENDE. Ta modigt upp frågor om rehabilitering, omsorg och vård till diskussion.

CHECKLISTA FÖR MINNESSJUKA OCH NÄRSTÅENDE. Ta modigt upp frågor om rehabilitering, omsorg och vård till diskussion. Ta modigt upp frågor om rehabilitering, omsorg och vård till diskussion. CHECKLISTA FÖR MINNESSJUKA OCH NÄRSTÅENDE Verktyg för val och bedömning av boende- och omsorgsplats Att använda checklistan HUR

Läs mer

Spånga IS Fotboll Kost och Hälsa

Spånga IS Fotboll Kost och Hälsa Spånga IS Fotboll Kost och Hälsa Ansvarsområden för att utvecklas och bli en bättre fotbollsspelare Faktorer som du kan påverka: Träning Kost Sömn Vila Skola Faktorer som du inte kan påverka: Väder Planer

Läs mer

KOL. den nya svenska folksjukdomen. Fråga din läkare om undersökningen som kan rädda ditt liv.

KOL. den nya svenska folksjukdomen. Fråga din läkare om undersökningen som kan rädda ditt liv. KOL den nya svenska folksjukdomen. Fråga din läkare om undersökningen som kan rädda ditt liv. Den kallas för den nya folksjukdomen och man räknar med att omkring 500 000 svenskar har den. Nästan alla är

Läs mer

Kost och träning Sömn och vila Hälsa

Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Vi är skapta för att röra på oss, annars bryts musklerna ner. Starkt skelett minskar risken för benbrott och stukade leder. Mat är vår bensin för att

Läs mer

Kriterier för stöd för närståendevård. för vård av vuxna 2015

Kriterier för stöd för närståendevård. för vård av vuxna 2015 Kriterier för stöd för närståendevård för vård av vuxna 2015 Godkänd av socialnämnden 13.5.2015 Stöd för närståendevård Närståendevård avser vård av och omsorg om en äldre, handikappad eller sjuk person,

Läs mer

BRÖSTCANCER KAN FÖRHINDRAS

BRÖSTCANCER KAN FÖRHINDRAS BRÖSTCANCER KAN FÖRHINDRAS Det centrala målet för Rosa Bandet-insamlingen är att allt flera bröstcancerfall kan förhindras eller behandlas och att varje person får det stöd hon behöver i olika skeden av

Läs mer

Symptom. Stamcellsforskning

Symptom. Stamcellsforskning Stamcellsforskning Det stösta hoppet att finna en bot till diabetes just nu är att framkalla insulinbildande celler i kroppen. Det finns dock två stora problem för tillfället som måste lösas innan metoden

Läs mer

Minnesformulär ANDRA FORMULÄR

Minnesformulär ANDRA FORMULÄR Minnesformulär ANDRA FORMULÄR MMSE MMSE (på svenska) Muistikysely läheiselle Minnesformulär till närstående Muistikysely Minnesformulär ADCS-ADL ADCS-ADL (på svenska) CDR ja GDS-Fast CDR och GDS-Fast (på

Läs mer

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 Social- och hälsovårdsväsendet i Vasa/Socialarbete och familjeservice/ Handikappservice PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 ALLMÄNT OM PERSONLIG

Läs mer

Tillfälligt, under 10 h/månad. Regelbunden, stödd hemvård 10 h/månad. Regelbunden, övervakad hemvård h/månad

Tillfälligt, under 10 h/månad. Regelbunden, stödd hemvård 10 h/månad. Regelbunden, övervakad hemvård h/månad Kriterier för hemvård från 1.1.2019 Msta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite Kriterier för hemvård Funktionsförmåga Servicebehov Mängden service Mål för service Nedsatt funktionsförmåga

Läs mer

Riktlinjer gällande dagverksamhet för hemmaboende personer med demenssjukdom

Riktlinjer gällande dagverksamhet för hemmaboende personer med demenssjukdom Vård, omsorg och IFO Lena Mossberg lena.mossberg@bengtsfors.se Riktlinjer 2017-03-10 Antagen av Kommunstyrelsen 1(6) Diarienummer KSN 2017-000605 003 182/17 Riktlinjer gällande dagverksamhet för hemmaboende

Läs mer

SÅ KAN VI MINSKA ENSAMHETEN BLAND ÄLDRE

SÅ KAN VI MINSKA ENSAMHETEN BLAND ÄLDRE SÅ KAN VI MINSKA ENSAMHETEN BLAND ÄLDRE Varför blir äldre ensamma? Ensamhet kan komma plötsligt eller långsamt. Att råka ut för en förlust på äldre dagar som att förlora vänner, make/maka, husdjur eller

Läs mer

KRITERIER OCH VERKSAMHETSPRINCIPER FÖR DAGVERKSAMHETEN

KRITERIER OCH VERKSAMHETSPRINCIPER FÖR DAGVERKSAMHETEN KRITERIER OCH VERKSAMHETSPRINCIPER FÖR DAGVERKSAMHETEN 1.4.2015 1 Innehåll 1. DAGVERKSAMHET FÖR ÄLDRE... 2 2. BLI KUND... 2 3. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV DAGVERKSAMHET... 2 3.1 Dagverksamhet ordnas för

Läs mer

BLODKÄRLSRELATERAD MINNESSJUKDOM. Kunskap och stöd för den sjuka och hans anhöriga

BLODKÄRLSRELATERAD MINNESSJUKDOM. Kunskap och stöd för den sjuka och hans anhöriga BLODKÄRLSRELATERAD MINNESSJUKDOM Kunskap och stöd för den sjuka och hans anhöriga ALZHEIMER CENTRALFÖRBUNDET RF 2013 www.muistiliitto.fi/sv Denna broschyr finns också på Alzheimer Centralförbundets internetsidor.

Läs mer

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13 Teori Kost och Kondition År 6 ht -13 KOST OCH KONDITION l Din kropp behöver regelbundet mat för att du ska må bra och orka med skola, fritids och eftermiddagsaktiviteter. Om du äter tre huvudmål per dag

Läs mer

Oroliga själar. Om generaliserat ångestsyndrom (GAD), för dig som är drabbad och dina närmaste.

Oroliga själar. Om generaliserat ångestsyndrom (GAD), för dig som är drabbad och dina närmaste. Oroliga själar Om generaliserat ångestsyndrom (GAD), för dig som är drabbad och dina närmaste. 1 Sluta oroa dig i onödan! Om du har generaliserat ångestsyndrom har du antagligen fått uppmaningen många

Läs mer

tumregler för ett längre liv Vetenskapligt baserade råd för din hälsa

tumregler för ett längre liv Vetenskapligt baserade råd för din hälsa 5 tumregler för ett längre liv Vetenskapligt baserade råd för din hälsa 1. Använd sunt förnuft Få saker är så genuint farliga som att röka. I år dör över 12000 människor i Sverige på grund av det. Det

Läs mer

Kriterier för hemvården fr. o. m

Kriterier för hemvården fr. o. m Kriterier för hemvården fr. o. m 1.1 2017 Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite Kriterier för hemvården Funktionsförmåga Servicebehov Servicemängd Målsättning för servicen Serviceform

Läs mer

10 Livsviktigt! De åtta B-vitaminerna De fettlösliga är vitamin A, D, E och K.

10 Livsviktigt! De åtta B-vitaminerna De fettlösliga är vitamin A, D, E och K. 10 Livsviktigt! Förutom de ämnen som ger oss energi, så innehåller maten massvis med andra ämnen som vi också behöver. Vitaminer kan t.ex. fungera som en tändande gnista och sätta igång en reaktion i kroppen,

Läs mer

Kommentarer till utbildningsmaterial för vård- och omsorgspersonal.

Kommentarer till utbildningsmaterial för vård- och omsorgspersonal. Kommentarer till utbildningsmaterial för vård- och omsorgspersonal. Bild 2 Släng ut frågorna: Vad är det som gör att Per och Anna (de vanligaste namnen på personer över 65 år i Jämtland) inte faller? Vad

Läs mer

VÅRDVILJA. Min vårdvilja. Definition av vårdvilja. När är vårdviljan giltig?

VÅRDVILJA. Min vårdvilja. Definition av vårdvilja. När är vårdviljan giltig? VÅRDVILJA På den här blanketten kan du uttrycka din önskan om behandling och vård. Vårdviljan träder i kraft i en situation då du inte själv har förmåga att fatta beslut om din vård. Genom vårdviljan kan

Läs mer

H. Lundbeck AB, Box 23, 250 53 Helsingborg tel 042-25 43 00, fax 042-20 17 19 www.lundbeck.se. Fakta om Alzheimers sjukdom

H. Lundbeck AB, Box 23, 250 53 Helsingborg tel 042-25 43 00, fax 042-20 17 19 www.lundbeck.se. Fakta om Alzheimers sjukdom H. Lundbeck AB, Box 23, 250 53 Helsingborg tel 042-25 43 00, fax 042-20 17 19 www.lundbeck.se Fakta om Alzheimers sjukdom Alzheimers sjukdom är vanligt förekommande. Anhöriga till demenssjuka och vårdpersonal

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

Till dig som har varit med om en svår upplevelse

Till dig som har varit med om en svår upplevelse Till dig som har varit med om en svår upplevelse Vi vill ge dig information och praktiska råd kring vanliga reaktioner vid svåra händelser. Vilka reaktioner är vanliga? Det är normalt att reagera på svåra

Läs mer

Nu är det jul igen...

Nu är det jul igen... Nu är det jul igen... Hur är det med julkänslan? Är du klar med julkorten, satt glöggen, handlat och slagit in samtliga julklappar och bakat lussekatter, pepparkakor och diverse julgodis? Inte? Då är du

Läs mer

Bra mat för seniorer

Bra mat för seniorer Bra mat för seniorer Tips på hur du bör äta för att må bra på äldre dar. Vacker, god och energirik mat är bra mat! Ät den mat du tycker om! Variera livsmedelsvalet! Behov av mat för äldre Med ökad ålder

Läs mer

Sköt om ditt minne. Ida Mitchell Minneshandledare Minneslots Nyland

Sköt om ditt minne. Ida Mitchell Minneshandledare Minneslots Nyland Sköt om ditt minne Ida Mitchell Minneshandledare Minneslots Nyland Nylands Minneslots En del av Minneslots-nätverk, som koordineras av Alzheimer Centralförbundet (Muistiliitto) Administreras av Esbo och

Läs mer

Riktlinje gällande dagverksamhet för hemmaboende personer med demenssjukdom

Riktlinje gällande dagverksamhet för hemmaboende personer med demenssjukdom Vård, omsorg och IFO Lena Mossberg lena.mossberg@bengtsfors.se Riktlinjer Antagen av Kommunstyrelsen 8 juni 2016 1(5) Diarienummer KSN 2016 000144 167 Riktlinje gällande dagverksamhet för hemmaboende personer

Läs mer

Dialysen/ Njurpolikliniken /

Dialysen/ Njurpolikliniken / PRE-DIALYS När njurarnas funktion är nedsatt. Njurarna är bönformade organ som finns på båda sidorna om Din ryggrad ungefär mitt på ryggen. Njurarna fungerar som filter, genom vilka blodet strömmar 24

Läs mer

Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1.

Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1. Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1. Lagen börjar med att beskriva vilka personer med funktionshinder som har rätt till insatser enligt LSS. Dessa personer

Läs mer

Fall och fallolyckor - risker och hur man kan förebygga

Fall och fallolyckor - risker och hur man kan förebygga Fall och fallolyckor - risker och hur man kan förebygga Lena Zidén, leg fysioterapeut, fil dr Fysioterapi SU/Mölndal, Göteborgs Universitet, Göteborgs Stad Våra kroppar är gjorda för rörelse Första steget

Läs mer

Teori - Mat och näring

Teori - Mat och näring Teori - Mat och näring Webbplats Kurs Anpassad bok Utskriven av Socialstyrelsen utbildning Ett fall för teamet Teori - Mat och näring Gästanvändare Datum lördag, 12 oktober 2019, 19:01 Mat och näring:

Läs mer

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder Ulrica Melcher Familjeterapeut leg psykoterapeut & leg sjuksköterska FÖRE 21 ÅRS ÅLDER HAR VART 15:E BARN UPPLEVT ATT EN FÖRÄLDER FÅTT CANCER Varje år får 50

Läs mer

Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall

Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall De flesta fallskador som drabbar äldre personer sker i det egna hemmet och i närmiljön. Kanske har du själv eller någon du känner ramlat den senaste

Läs mer

ForMare 2015. Stress, sömnkvalitet och uppehåll av hälsosam livsstil

ForMare 2015. Stress, sömnkvalitet och uppehåll av hälsosam livsstil ForMare 2015 Stress, sömnkvalitet och uppehåll av hälsosam livsstil Stress En situation där kraven och utmaningarna är större än resurserna Nästan vilken som helst positiv eller negativ förändring kan

Läs mer

Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Förlossningsavdelningen 3 Mariegatan 16-20, Karleby tel Efter förlossningen

Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Förlossningsavdelningen 3 Mariegatan 16-20, Karleby tel Efter förlossningen Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Förlossningsavdelningen 3 Mariegatan 16-20, Karleby tel. 06 826 4355 Efter förlossningen Efter förlossningen När du blir utskriven från sjukhuset

Läs mer

Manual hembesök 1 Löpnummer 2008- Datum: 2008- - 1. Bakgrund 1.1. Område 1. Norr 2. Söder 3. Öster 4. Centrum 5 Väster

Manual hembesök 1 Löpnummer 2008- Datum: 2008- - 1. Bakgrund 1.1. Område 1. Norr 2. Söder 3. Öster 4. Centrum 5 Väster Frågeguide vid förebyggande verksamhet 2008 Tomelilla kommun Sidan 1 av 7 Manual hembesök 1 Löpnummer 2008- Datum: 2008- - 1. Bakgrund 1.1. Område 1. Norr 2. Söder 3. Öster 4. Centrum 5 Väster 1.2. Kön

Läs mer

Min vårdplan introduktion och manual

Min vårdplan introduktion och manual Min vårdplan introduktion och manual Nationella cancerstrategin lyfter i många stycken fram sådant som stärker patientens ställning. Ett kriterium för en god cancervård är att varje cancerpatient får en

Läs mer

Ataxier Vad händer i nervsystemet? Sakkunnig: docent Tor Ansved, specialist i neurologi och klinisk neurofysiologi, Läkarhuset Odenplan, Stockholm

Ataxier Vad händer i nervsystemet? Sakkunnig: docent Tor Ansved, specialist i neurologi och klinisk neurofysiologi, Läkarhuset Odenplan, Stockholm Ataxier Vad händer i nervsystemet? Lillhjärnan samordnar våra rörelser. Lillhjärnan ligger under storhjärnans nacklober alldeles bakom hjärnstammen, som den också är förenad med. Lillhjärnan är framför

Läs mer

Studie- & diskussionsmaterial WEBBUTBILDNINGEN

Studie- & diskussionsmaterial WEBBUTBILDNINGEN Studie- & diskussionsmaterial WEBBUTBILDNINGEN Studie- och diskussionsmaterial till webbutbildningen i BPSD-registret Materialet kan användas som underlag för gruppdiskussioner vid till exempel arbetsplatsträffar

Läs mer

MINDRE GER MER. Guide för dig som vill minska på ditt drickande

MINDRE GER MER. Guide för dig som vill minska på ditt drickande 1 MINDRE GER MER Guide för dig som vill minska på ditt drickande INNEHÅLL Finns det skäl till förändring?... 3 Former av problembruk... 4 Utvärdera nuläget... 5 Bedöm din konsumtion i portioner... 6 Exempel

Läs mer

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN Kriterier för beviljande av stöd för närståendevård och tillämpningsanvisningar inom äldreomsorgen. Stödet

Läs mer

Våga fråga- kunskap & mod räddar liv

Våga fråga- kunskap & mod räddar liv Våga fråga- kunskap & mod räddar liv Självmord, suicid eller psykologiska olycksfall Statistik 1500 personer dör varje år till följd av självmord i Sverige. 4 människor tar sitt liv varje dag i Sverige.

Läs mer

Mat/näring Uppdrag 1

Mat/näring Uppdrag 1 Mat/näring Uppdrag 1 Ät minst tre saker under dagen som är bra för hjärnan. Tips: o Rågbröd o Gröt o Müsli o Fisk o Skaldjur o Kaffe o Färgrann frukt o Vinbär o Nässlor o Grönkål o Jordgubbar o Spenat

Läs mer

Svårt att minnas, Demens... Har du en demenssjukdom? Eller är orolig för att ha drabbats?

Svårt att minnas, Demens... Har du en demenssjukdom? Eller är orolig för att ha drabbats? Svårt att minnas, Demens... Har du en demenssjukdom? Eller är orolig för att ha drabbats? Vad är demens? Demens är ett samlingsnamn på olika demenssjukdomar som kan drabba människor i olika åldrar. Sjukdomen

Läs mer

Att leva med Parkinsons sjukdom

Att leva med Parkinsons sjukdom SE_My Life my PD_Booklet_2april2010:A5 Hur kan jag förbättra min sömn? Hur får jag bästa möjliga effekt av min Parkinsonmedicin? 05.04.2010 15:45 Hur kan jag göra det lättare för människor att förstå vad

Läs mer

Goda vanor för att förebygga fallskador

Goda vanor för att förebygga fallskador Goda vanor för att förebygga fallskador För de allra flesta är det viktigt att kunna göra det man vill. Att tänka efter före och förebygga olyckor kan ge ett mer självständigt liv. Fallolyckor är tyvärr

Läs mer

ÅRSKALENDER 2019 FÖR EN SÄKRARE OCH MER VÄLBALANSERAD VARDAG

ÅRSKALENDER 2019 FÖR EN SÄKRARE OCH MER VÄLBALANSERAD VARDAG ÅRSKALENDER 2019 FÖR EN SÄKRARE OCH MER VÄLBALANSERAD VARDAG VISSTE DU ATT... fallolyckor är den vanligaste olyckstypen i Sverige? 70 000 1 000 65+ Varje år faller närmare 70 000 personer så illa att de

Läs mer

Centrum för allmänmedicin. Centre for Family Medicine. När minnet sviktar

Centrum för allmänmedicin. Centre for Family Medicine. När minnet sviktar Centrum för allmänmedicin Centre for Family Medicine När minnet sviktar SBAR-Demens En strukturerad kommunikationsmodell om vad du bör tänka på om du misstänker kognitiv nedsättning eller demenssjukdom

Läs mer

Kriterier för hemvård

Kriterier för hemvård Syftet med Kriterier för hemvård är att redogöra för grunderna för beviljande av hemvård i XXX kommun. Målsättningen är jämlika, rättvisa och rätt riktade tjänster. Därtill presenteras vilka tjänster hemvården

Läs mer

En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre

En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre LILLA EDETS KOMMUN KommunRehab Sjukgymnastik/Arbetsterapi En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre Nytt arbetssätt för att förbättra kvaliteten på rehabiliteringen riktat mot personer

Läs mer

NÄR PAPPA GLÖMDE MINNESSJUKDOM I FAMILJEN

NÄR PAPPA GLÖMDE MINNESSJUKDOM I FAMILJEN NÄR PAPPA GLÖMDE MINNESSJUKDOM I FAMILJEN Semesterresan blev alldeles strålande fast pappa glömde hem sin egen fotboll. Pappa fick oss att skratta genom att leka världens sämsta målvakt Efter semestern

Läs mer

ADHD är en förkortning av Attention Deficit Hyperactivity Disorder och huvudsymtomen är:

ADHD är en förkortning av Attention Deficit Hyperactivity Disorder och huvudsymtomen är: Ung med ADHD Det här faktabladet är skrivet till dig som är ung och har diagnosen ADHD. Har det hänt att någon har klagat på dig när du har haft svårt för att koncentrera dig? Förstod han eller hon inte

Läs mer

H ÄLSA Av Marie Broholmer

H ÄLSA Av Marie Broholmer H ÄLSA Av Marie Broholmer Innehållsförteckning MAT FÖR BRA PRESTATION... 3 Balans... 3 Kolhydrater... 3 Fett... 3 Protein... 3 Vatten... 4 Antioxidanter... 4 Måltidssammansättning... 4 Före, under och

Läs mer

Att leva med Ataxier

Att leva med Ataxier Att leva med Ataxier Att leva med ataxier Jag kan fortfarande göra allt på mitt eget sätt Johanna Nordbring, 47 år i dag, gick tredje årskursen på gymnasiet när hon märkte att hon hade problem med balansen.

Läs mer

ALZHEIMERS SJUKDOM. Kunskap och stöd för den sjuka och hans anhöriga

ALZHEIMERS SJUKDOM. Kunskap och stöd för den sjuka och hans anhöriga ALZHEIMERS SJUKDOM Kunskap och stöd för den sjuka och hans anhöriga ALZHEIMER CENTRALFÖRBUNDET RF 2013 www.muistiliitto.fi/sv Denna broschyr finns också på Alzheimer Centralförbundets internetsidor. Text:

Läs mer

Så minskar du risken att falla. Lättläst svenska

Så minskar du risken att falla. Lättläst svenska Så minskar du risken att falla Lättläst svenska Så minskar du risken att falla Lättläst svenska Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier

Läs mer

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN Stöd & Service STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN STÖD OCH SERVICE till dig som har en psykisk funktionsnedsättning -Team Psykiatri- STÖD OCH SERVICE till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning

Läs mer

Så minskar du risken att falla

Så minskar du risken att falla Så minskar du risken att falla Balansera mera! Alla kan falla men med rätt mat, motion och koll på dina mediciner kan du minska risken för fall. Så minskar du risken att falla Så minskar du risken att

Läs mer

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV BOENDEPLATS

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV BOENDEPLATS KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV BOENDEPLATS 1.4.2015 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Allmänna kriterier för beviljande av boende... 4 3. Kriterier för beviljande av plats på demensenhet... 4 4. RAI-utvärdering...

Läs mer

Kostutbildning. Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper:

Kostutbildning. Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper: Kostutbildning Vad är kost? Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper: Kolhydrater Protein Fett Vitaminer & mineraler Kolhydrater ger kroppen energi och gör att du

Läs mer

DINA LEVNADSVANOR DU KAN GÖRA MYCKET FÖR ATT PÅVERKA DIN HÄLSA

DINA LEVNADSVANOR DU KAN GÖRA MYCKET FÖR ATT PÅVERKA DIN HÄLSA DINA LEVNADSVANOR DU KAN GÖRA MYCKET FÖR ATT PÅVERKA DIN HÄLSA FYSISK AKTIVITET Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:

Läs mer