Hanne Bartholin Danmark, född 1962

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hanne Bartholin Danmark, född 1962"

Transkript

1 Hanne Bartholin Danmark, född 1962 Hanne Bartholin utbildade sig till tecknare och grafiker 1987 vid Designskolen i Kolding. Sedan hon debuterade 1995 har hon arbetat med en rad bokprojekt tillsammans med olika författare. Bildberättandet engagerar henne och vid sidan av sitt eget konstnärskap har hon under senare år arbetat som gästlärare inom illustratörs- och bilderboksutbildningar på Designskolen i Kolding och på Danmarks Designskole i Köpenhamn. Hanne Bartholins bildvärld präglas ofta av mättade färger, ro och balans, men den varierar i uttryck mellan olika böcker. Själv säger hon: Jag ser varje ny bilderbok jag gör som ett forskningsprojekt. Jag vill utveckla och förnya. Den lille gule pige Dansk utgåva 2008, Høst & søn Text: Ida Jessen 28 sidor En liten gul flicka bor ensam på stora gula ängar. En dag vecklar plötsligt en stor röd vallmo ut sina kronblad. Flickan blir glad och när blomman plötsligt är borta ger hon sig ut för att hitta den igen. På en annan plats i världen bor en liten röd flicka bland mängder av vallmoblommor. Kommer de både flickorna att mötas? En stillsam och poetisk bilderbok där text och bild berättar om ensamhet och vänskap. Hanne Bartholin arbetade nära tillsammans med författaren Ida Jessen och berättelsen föddes ur historier som Hannes mormor brukade berätta. Historien om absolut ingenting Dansk utgåva 2012, ABC Text: Sören Lind 28 sidor Ingenting är något av det finaste som finns. Men om du vill veta hur ingenting ser ut, så måste du ju förstås hitta det först. Var ska man börja leta? En filosofisk bilderbok för barn där Hanne Bartholin samarbetat med författaren Søren Lind. Han är utbildad i filosofi och har tidigare skrivit böcker om språk och medvetande.

2 Gry Moursund Norge, född 1969 Gry Moursund är uppvuxen i Nordnorge och har utbildat sig inom illustration och grafisk design i Norge och England. Hon har arbetat med bilderböcker sedan 1999 och blivit känd för ett lekfullt och färgstarkt uttryckssätt som lägger sig nära små barns bildspråk. Tre gånger har hon fått norska Kulturdepartementets bilderbokspris, senast i mars 2010 för Bockarna Bruse på badhuset. Sommaren 2013 arbetar hon med en ny bok till vilken hon skapar både bild och text, en deckargåta som utspelar sig på en liten ö i norr, där en grupp barn försöker ta reda på vem som kört över deras älskade katt. Bockarna Bruse på badhuset Norsk utgåva 2009, Cappelen Damm Svensk utgåva 2012, Lilla Piratförlaget Text: Bjørn F. Rørvik Översättning: Pija Lindenbaum 48 sidor I Bockarna Bruse på badhuset får den välkända sagan nytt liv i nutida inramning. Det börjar som vi är vana, de tre bockarna är på väg till vallen för att äta sig feta. På vägen får de syn på en skylt där det står Badhus 200 meter. Kan vi inte sticka dit i år? frågar mellanbocken. Please? säger den minsta bocken. Då slipper vi gå över bron också. Det är så läskigt med trollet. Badhuset är en spännande plats, där man får familjerabatt och kan åka stora rutschkanor. Men kommer de tre bockarna verkligen slippa undan trollet?

3 Joanna Hellgren Sverige, född 1981 Efter examen i grafisk design och illustration från Konstfack i Stockholm flyttade Joanna Hellgren till Paris. Där gav hon 2008 ut sin första grafiska roman Mon frère nocturne (Min nattbror). Den utsågs till en av årets bästa franska böcker på seriefestivalen i Angoulême. Att skapa berättelser att kliva in i, att ge utrymme för tankar och känslor och möjliga sätt att leva sitt liv är några av hennes drivkrafter fick hon Expressens ungkulturpris Heffaklumpen för triologin Frances. Sedan ett par år lever och arbetar Joanna Hellgren i Stockholm och de verk som först enbart publicerades på franska finns nu också på svenska. Detaljerade och linjekänsliga teckningar har varit grunden för de grafiska romanerna. I sina bilderböcker experimenterar hon mer med uttrycket, arbetar i relation till texten och författaren, tillför färg och arbetar med collage. Mormors sjal Svensk utgåva 2012, Rabén & Sjögren Text: Åsa Lind 32 sidor Om rätten att få tänka i fred, om vänskap och om döden handlar boken Mormors sjal. Två kusiner är berättelsens centrum. De rör sig tillsammans i en lägenhet som fyllts av släktingar som firar att mormor just kommit hem från sjukhuset. För att få vara ifred bygger de en koja av mormors sjal. Där inne kan de äntligen få tänka och fantisera tillsammans om sådant de gillar, som vita stenar, olika frisyrer och mormor. Men också om det som de anar kommer att hända.

4 Kamila Slocinska Danmark, född 1981 Kamila Slocinska föddes i Warszawa, Polen. Hon bor och arbetar i Århus, Danmark. Hon har utbildat sig vid Aarhus School of Architecture, Danmarks Designskole samt Glasgow School of Art. Idag skapar hon bilderböcker och bildkonst för både barn och vuxna med en intensiv och spretig teckningsstil. I hennes böcker finns såväl svärta som ömhet och fantasifulla vindlingar varvas med samhällskritiska undertoner. Hösten 2013 nominerades hon till danska Kulturministeriets illustrationspris för barn och ungdomsböcker. Da Latterfabrikken lukkede Dansk utgåva oktober 2013, Turbinde Forlaget Text: Kathrine Assels 24 sidor En berättelse om pojken Claus P och det som händer när den stora krisen kommer till landet. Alla är rädda för den, det talas om den på radio och på tv. Den kommer allt närmare och till slut måste Skrattfabriken (Latterfabrikken), där Claus P:s mamma och pappa arbetar, stänga. Allt som förr var bra blir plötsligt svårt. Vad ska de göra?

5 Klara Persson Sverige, född 1985 Klara Persson är illustratör och grafisk formgivare. Hon tog sin examen vid Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg våren 2013 och har intresse för litteratur, bild och formgivning tre områden som hon själv ser som viktiga komponenter för bilderboksskapande. Debutboken, Molly & Sus, om två sammanflätade tvillingar började som ett examensarbete och en vilja att berätta om samhörighet och separation. Boken vann 2013 både bilderbokspriset Snöbollen och Barn- och ungdomsboksförfattarnas debutantpris Slangbellan publicerade Klara Persson sin andra bok, Maximilian och Minimilian. Molly & Sus Svensk utgåva 2012, Urax förlag 36 sidor En dag föddes två barn. Två barn på en och samma dag. Från början var de små och sen blev de större. Hela tiden var de tvillingar. Håret hade också alltid varit som det var. Deras flätor satt ihop redan från början. Men det är så svårt att ta på sig kläderna när håret är på det viset! Och varför måste Molly cykla så långsamt, när Sus vill cykla jättefort? Varför måste de krocka hela tiden? Maximilian och Minimilian Svensk utgåva 2013, Urax förlag 28 sidor Huvudpersonerna Maximilian och Minimilian är vänner. En av dem är tillräckligt liten för att kunna sitta på den andras axlar. Och en av dem är tillräckligt stor för att orka bära omkring på den andra. Men måste det vara så? Kan man få byta ibland? Vad händer då?

6 Mari Kanstad Johnsen Norge, född 1981 Mari Kanstad Johnsen växte upp i Bergen och utbildade sig vid Konsthögskolan i Oslo och på Konstfack i Stockholm, där hon tog sin masterexamen i Storytelling Hon debuterade som bilderboksskapare 2011 och vann silverpriset för årets vackraste bok i Norge med Vivaldi, som hon gjorde tillsammans med författaren Helge Torvund. Hon arbetar främst med illustration, animering och böcker, men hon söker även andra vägar i sitt skapande. Kreativa samarbeten är viktiga. Hon har samarbetat med ett konstnärsdrivet galleri i Oslo och genomfört utställningsprojekt tillsammans med sin syster, illustratören och bilderbokskaparen Åshild Kanstad Johnsen. Boken Livredd i Syden är Marie Kanstad Johnsens första bilderbok, där hon själv står för både text och bild. Livredd i Syden Norsk utgåva 2013, Gyldendal norsk forlag 32 sidor Vi får följa med flickan Maja och hennes pappa till en charterort, fylld av solsemesterns alla lockelser. Alla älskar semesterlivet, utom Maja. Det är knuffiga köer till glassen, massor av okända människor och stora farliga vågor i havet. Som tur är har Maja en pappa som är stor och aldrig rädd så det gör inte så mycket att hon inte är så tuff. Men på djurparken, bland alla de vilda djuren, händer plötsligt det som inte får hända. Boken handlar om rädsla och mod och är en fin skildring av relationen mellan far och dotter.

7 Mats Jonsson Sverige, född 1973 Mats Jonsson är en etablerad serietecknare som gett ut ett antal omtalade självbiografiska album, som Pojken i skogen (2005) om sin uppväxt och Mats kamp (2011) om livet som nybliven förälder. Tidigt etablerade han en egen teckningsstil, klassiskt svartvit med tusch på papper och med ett lite barnsligt, naivistiskt uttryck. Hans bildberättande handlar inte om snitsighet utan om ett sökande efter ärlighet. Mats Jonsson kombinerar det egna skapandet med ett stort intresse för serier och grafiska romaner för vuxna. Han är ansvarig utgivare och förläggare på Galago, Sveriges ledande förlag för alternativa serier. Hösten 2013 utkommer hans första bok som vänder sig till barn. Det är den första i en planerad serie med Mats böcker. Liksom tidigare böcker bygger även denna på egna livserfarenheter. Monstren i skogen Svensk utgåva 2013, Alfabeta 44 sidor Det handlar om pojken Mats som bor med sin mamma och pappa i byn Stensätter i Norrland. Han går i skolan, ritar och klappar sin katt, men det ligger en skräck på lur i skogen bakom huset. En alltmer uppslukande fobi för rotvältor krånglar till Mats liv. Vi får följa med på hans resa och uppleva hur det känns att möta monstren och gå till psykologen för första gången.

8 Rikke Bakman Danmark, född 1980 Rikke Bakman rör sig i fältet mellan konst, tecknade serier och illustration. Hon har utbildat sig vid Det Fynske Kunstakademi och Serieskolan i Malmö. Hennes första bok Tag mig med utkom år 2007 och sedan dess har hon medverkat i flera antologier och utställningar. Arbetet med den självbiografiska tecknade romanen Glimtar inledde hon under sin utbildning. De 100 första sidorna visades på examensutställningen och det tog henne sedan mer än ett år att färdigställa boken. Glimtar riktades ursprungligen inte till barn, men bygger på ett genomtänkt barnperspektiv. Rikke Bakmans mål var att skapa ett verk som lät både henne själv och läsaren kliva in i barndomens tillstånd. Glimtar Dansk utgåva 2011, Aben maler Svensk utgåva 2011, Optimal press Översättning: Ninni Holmqvist 288 sidor En självbiografisk barndomsskildring som följer den sexåriga Rikke genom en sommarlovsdags alla upplevelser och känslor: att åka till stranden, hitta en död hare och pilla med handtaget i bilen fast man inte får. Livet med syskon och föräldrar är ibland långtråkigt, lika ofta obegripligt och skrämmande som varmt och nära. Glimtar har fått stor uppmärksamhet, hyllats i pressen, premierats av danska statens konstråd, vunnit Kulturministerets illustratörspris och Pingpriset för årets bästa tecknande serie. Efter publiceringen på danska har boken översatts och getts ut i Sverige och Frankrike och kommer snart ut även i Italien.

9 Rui Tenreiro Sverige (Moçambique), född 1979 Rui Tenreiro är en författare, illustratör och art director från Moçambique som idag bor och arbetar i Stockholm. Han har bott en tid i Norge och utbildat sig i Sydafrika, England och Sverige. Han sätter historieberättandet i centrum och vill skapa upplevelser som bjuder in dig till en annan värld och ett annat sinnestillstånd. Han arbetar gärna med böcker och söker gränsöverskridande samarbeten, där text, bild och ljud samverkar på olika sätt. Resan till världens farligaste land Svensk utgåva 2012, Bonnier Carlsen Text: Malte Persson 32 sidor Arbetet med boken Resan till världens farligaste land initierades av förlaget, men utvecklades till något mer än ett illustrationsuppdrag av Rui Tenreiro. Malte Perssons text talade till honom och det suggestiva språket, textens rytmiska, musikaliska ton bjöd in till att skapa en bildvärld som samspelade och förstärkte historiens helhet. Text och bild utgör tillsammans en äventyrsroman som är både vacker, läskig och rolig på samma gång. Den som seglar över världens största hav, där vattnet blivit många sjömäns grav, kommer till en mörk och kuslig strand i världens allra farligaste land. - Resan till världens farligaste land

10 Stian Hole Norge, född 1969 Ett eget bilduttryck, en collageteknik, där bilderna bearbetas digitalt i photoshop, har gett författaren och illustratören Stian Hole mycket uppmärksamhet. Han utbildade sig vid Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo och arbetade i början främst som grafisk formgivare publicerade han sin första bilderbok Den gamle mannen og hvalen och året efter kom den första boken om pojken Garman, Garmans sommar (Hermans sommar). Det nordiska landskapet, utvecklandet av en egen digital collageteknik och viljan att försöka komma ihåg och skildra upplevelsen av världen genom ett barns ögon är de främsta drivkrafterna i Stian Holes bilderboksskapande. Han har vunnit flera viktiga priser, bland andra Bologna Ragazzi Award på den internationella barnlitteraturmässan i Italien Annas himmel Svensk utgåva 2013, Alfabeta 44 sidor Mammas rum är tomt, där hänger bara tomma klänningar på en galge. Vi får aldrig helt säkert veta vad som hänt, men i berättelsens nu är bara Anna och pappa kvar. De måste skynda sig säger pappa, men Anna funderar över var mamma är och vad hon gör. Vad gör man när man saknar någon så mycket? Bildernas fantasirikedom och den enkla texten lyfter varandra och tillsammans blir det en vacker, fri och trösterik bok.

11 Virpi Talvitie Finland, född 1961 Virpi Talvitie utbildade sig inom grafisk design och illustration och tog sin examen i Helsingfors i slutet av 1980-talet. Hon har arbetat som illustratör för tidningar och tidskrifter sedan dess. Sedan 1998 har hon inriktat sig på böcker för barn och samarbetat med författare som skriver allt från poesi, folksagor, faktaböcker och romaner. Hon har utvecklat ett eget bilduttryck och en teknik, där hon blandar oljepastell med akvarell. I den kombinationen kan hon bygga upp färgmättade bilder och skapa struktur och variation genom att skrapa och bygga upp kontraster. Kissa, kissa, kissa Finsk utgåva oktober 2013, Lasten Keskus Text: Tuula Korolainen 48 sidor Hösten 2013 utkommer Virpi Talvities senaste bok med dikter av författaren Tuula Korolainen. Katten är ett speciellt djur, den sägs ha nio liv och minst lika många personligheter. I dikter och bilder får vi möta dem alla, de gulliga, de ståtliga, de ilskna och de heliga. En del är små och andra stora, några lugna och andra vilda. Här får vi en chans att lära oss mer om dessa outgrundliga varelser och förstå att katterna arbetar, älskar och drömmer precis som vi människor.

12 Øyvind Torseter Norge, född 1972 Øyvind Torseter har utbildat sig inom illustration och grafisk design i Norge och på Kent Institute of Art and Design i England. Sedan 1998 har han bott och arbetat i Oslo. Han är upphovsman till många prisbelönta bilderböcker, både egna och i samarbete med olika författare. Ofta rör han sig fritt mellan genregränser och åldersgrupper. Konstbok, bilderbok eller tecknade serier alla är de uttryck som kan utforskas och användas. Bilderna skapas med både traditionella och digitala bildtekniker. Nästan alltid finns en kärna i uttrycket som handlar om linjespel och teckning. I sina böcker experimenterar Øvind Torseter gärna med bokens grafiska utformning. Bilderna till den bokserie som han producerat tillsammans med författaren Tore Renberg är skapade som tredimensionella papperscollage och uppbyggda miljöer. Scenerna har byggts upp, därefter fotograferats och bearbetats digitalt. Ge järnet, Ina Norsk utgåva 2010, Cappelen Damm Text: Tore Renberg Svensk utgåva 2011, Kabusa böcker Översättning: Ebba Berg 32 sidor Ge järnet, Ina är den första bilderboken i serien om storasyster Ina och lillebror Hasse. Ina har just tappat en tand och klarar i stort sett allt. Hasse har just lärt sig prata, men än kan han bara två ord, ja och traktor. Tillsammans ger de sig ut i skogen för att hugga ner ett träd. He He Hasse Norsk utgåva 2011, Cappelen Damm Text: Tore Renberg, Svensk utgåva 2012, Kabusa böcker Översättning: Ebba Berg 36 sidor He He Hasse fortsätter där Ge järnet, Ina slutade. Tillsammans med djuren som de träffade i skogen ger de sig ut på nya upptåg. De hittar en stor sten på en åker som de vill spränga i luften. Men var ska de hitta dynamit? Vaffelmøkk Norsk utgåva 2013, Cappelen Damm Text: Tore Renberg 32 sidor Ina gräddar våfflor till sig och Hasse. Hasse kan ett nytt ord, Vaffelmøkk, skriker han gång på gång. Men vad menar han egentligen? Ina försöker förstå och med lekens hjälp lyckas de lösa Hasses problem.

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Vad kan kreativitet och konst göra för unga personer?

Vad kan kreativitet och konst göra för unga personer? Vad kan kreativitet och konst göra för unga personer? Med utgångspunkt från Moderna Museets utställning Konstplaneten Bild: Moderna Museet, Stockholm 1 Rapport i Konstpedagogik, Stockholms Universitet

Läs mer

Den magiska dörren. - ett romanprojekt

Den magiska dörren. - ett romanprojekt Den magiska dörren - ett romanprojekt Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Bakgrund! 3 Idé! 3 Rättigheter! 4 Syfte! 4 Arbetets gång! 4 Lektionsupplägg! 5 Framsida! 5 Kapitel 1 - Hej! 6 Kapitel

Läs mer

LÄS EN FILM. diskutera, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia. en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk

LÄS EN FILM. diskutera, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia. en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk LÄS EN FILM, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk Film i Dalarna. Kaserngården 13. 79140 Falun. 023-26275. www.filmidalarna.se innehåll:

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

Stefan Blomgren. utan barn

Stefan Blomgren. utan barn Pappa utan barn Pappa Stefan Blomgren utan barn Bokförlaget Efron & Dotter AB Duvnäsvägen 1 131 43 Nacka www.efron.se bokforlaget@efron.se Stefan Blomgren 2007 Bokförlaget Efron & Dotter AB 2007 Omslagsfoto

Läs mer

Att teckna är stort ATT TECKNA ÄR STORT. - om tecknandets möjligheter och kraft -

Att teckna är stort ATT TECKNA ÄR STORT. - om tecknandets möjligheter och kraft - ATT TECKNA ÄR STORT Att teckna är stort - om tecknandets möjligheter och kraft - Projektledning: Pia Wretlind, Lena Eriksson, Anna Berglund, Jesper Norda, Kristian Berglund ATT TECKNA ÄR STORT 1 2 INNEHÅLL

Läs mer

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter 2013 Lyssna på mig Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter Snacka aldrig skit om varandra. Aldrig. Det gör så jävla ont. Barn borde få bestämma 50% vid en skilsmässa så de vuxna inte

Läs mer

tytti solantaus bilder: antonia ringbom

tytti solantaus bilder: antonia ringbom tytti solantaus bilder: antonia ringbom innehållsförteckning förord 3 vad är psykisk ohälsa? 4 förändringar i känslolivet 5 förändringar i beteendet 6 tankestörningar 6 vad beror den psykiska ohälsan på?

Läs mer

TILL DIG SOM AR LARARE!

TILL DIG SOM AR LARARE! .... TILL DIG SOM AR LARARE! 1 .. VALKOMMEN! Det här är en lärarhandledning till Pernilla Stalfelts bok Vem är du? En bok om tolerans. Den är tänkt att vara ett inspirerande verktyg för dig som vill arbeta

Läs mer

INSATSEN GAR TILL... internationellinsats. varandra. varandradra. varandra? varandra? insatslandet? insatslandet? insatsområdet? insatsområdet?

INSATSEN GAR TILL... internationellinsats. varandra. varandradra. varandra? varandra? insatslandet? insatslandet? insatsområdet? insatsområdet? Vad kan man göra närnär man Vad kan man göra man saknar varandra? saknar varandra? FåFå idéer tilltill idéer attatt tävla med tävla med varandra varandra SeSe tilltill attatt skapa skapa ettett gott gäng

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

Bli xtpatrullens äventy r. Lek och lär om nedskräpning, allemansrätt och om skräpet som resurs.

Bli xtpatrullens äventy r. Lek och lär om nedskräpning, allemansrätt och om skräpet som resurs. Bli xtpatrullens äventy r Lek och lär om nedskräpning, allemansrätt och om skräpet som resurs. Stiftelsen Håll Sverige Rent Februari 2011 Författare: Lisa Adelsköld Illustrationer, pusselbitar: Gro Leksaker,

Läs mer

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k Nu, då och sen m i n e g e n b o k Innehåll Hur mår du idag? Rita ansikten i den gula ringen! Hej! Det här är din egen bok 3 Det här är jag idag 4 5 Min resa 6 Mitt nya hem 7 Så här såg det ut där jag

Läs mer

Vägar genom sorg. CeFAM Kris- & katastrofpsykologi

Vägar genom sorg. CeFAM Kris- & katastrofpsykologi Vägar genom sorg CeFAM Kris- & katastrofpsykologi De dödas kläder som du får ta hand om på sjukhuset och lägga bakom dig i bilen och köra hemåt med, de dödas kläder är mycket tysta. Tystare än någon skog

Läs mer

Folkets Bio presenterar. En film från Olympia Filmproduktion i samproduktion med Sveriges Television med stöd av Svenska Filminstitutet

Folkets Bio presenterar. En film från Olympia Filmproduktion i samproduktion med Sveriges Television med stöd av Svenska Filminstitutet Folkets Bio presenterar En film från Olympia Filmproduktion i samproduktion med Sveriges Television med stöd av Svenska Filminstitutet Långt från Jordbro En film om några av Jordbrobarnens barn En film

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com

Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com Att klara av en livsomställning 1 ATT BLI PENSIONÄR Kompendium av Bengt Elmén socionom Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com 2 ATT BLI PENSIONÄR INLEDNING

Läs mer

Katalogen är tryckt med stöd av Beata Brummers stipendiefond samt Fröberg-Cramérs stipendiefond. Stort tack till Konstfacks rektor Maria Lantz.

Katalogen är tryckt med stöd av Beata Brummers stipendiefond samt Fröberg-Cramérs stipendiefond. Stort tack till Konstfacks rektor Maria Lantz. Katalogen är tryckt med stöd av Beata Brummers stipendiefond samt Fröberg-Cramérs stipendiefond. Stort tack till Konstfacks rektor Maria Lantz. Författarna till varje projekt 2013 Detta verk är skyddat

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Ledarmaterial För barn mellan 7 och 9 år, eventuellt ända upp till 11 år En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Introduktion Detta är ett ledarmaterial

Läs mer

Nosa på nätet. De första stegen mot ett vaket nätanvändande. lärarhandledning 1

Nosa på nätet. De första stegen mot ett vaket nätanvändande. lärarhandledning 1 Lärarhandledning Nosa på nätet De första stegen mot ett vaket nätanvändande lärarhandledning 1 2 Nosa på nätet Lärarhandledning Nosa på nätet De första stegen mot ett vaket nätanvändande Inledning 5 Vill

Läs mer

När pengarna inte räcker. Barn i Sverige och Moçambique berättar om ekonomisk utsatthet.

När pengarna inte räcker. Barn i Sverige och Moçambique berättar om ekonomisk utsatthet. När pengarna inte räcker. Barn i Sverige och Moçambique berättar om ekonomisk utsatthet. När pengarna inte räcker BRIS, SOS Barnbyar 2012 Form. Susann Karlsson Nemirovsky Redaktör. Agnete Dannenberg Texter.

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer