Den 8 september 2013 genomförs en rådgivande folkomröstning i Västerbottens läns landsting.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Den 8 september 2013 genomförs en rådgivande folkomröstning i Västerbottens läns landsting."

Transkript

1 Folkomröstning Därför genomförs en folkomröstning Den 8 september 2013 genomförs en rådgivande folkomröstning i Västerbottens läns landsting. Omröstningsfråga Som en del i att nå balans i ekonomin beslutade landstinget 2011 att minska antalet vårdplatser i Dorotea och ersätta den stationerade ambulansen i Åsele med en akutbil. Vill du ge Västerbottens läns landsting i uppdrag att utforma ett åtgärdspaket för hela länet som innebär att Dorotea får vårdplatser med läkarjourkedja som 2011 och att Åsele får en stationerad ambulans? Doroteaupproret Det så kallade Doroteaupproret startade 2012 en namninsamling för att få till stånd en folkomröstning om sjukvården i länet. Bakgrunden är att Västerbottens läns landsting under hösten 2011 beslutade om ett antal åtgärder som en del i att nå ekonomisk balans. Besparingarna innebar bland annat att ambulansen i Åsele avvecklades och ersattes med en akutbil. De fyra vårdplatser med läkarjourkedja som tidigare fanns på Dorotea sjukstuga togs bort och istället har landstinget slutit avtal med Dorotea kommun som innebär att landstinget disponerar två vårdplatser på Bergvattengården med samma vårdnivå som vårdplatserna på sjukstugan. Dessa planeras öppna 2 september Enligt lag måste landstingsfullmäktige pröva om folkomröstning ska hållas om minst tio procent av de röstberättigade i länet begär det. Under perioden 4 juni 4 december 2012 samlade Doroteaupproret in det antal namnunderskrifter som krävs. Doroteaupprorets förslag till folkomröstningsfråga löd: Vill du ge Västerbottens läns landsting i uppdrag att utforma ett åtgärdspaket som säkerställer sjukvård för alla, vilket bland annat innebär att Dorotea sjukstuga får primärvårdsjour och vårdplatser som tidigare och att Åsele får en egen ambulans? Under våren 2013 beslutade landstingsfullmäktige att rådgivande folkomröstning ska genomföras söndag 8 september 2013 och hur frågeformuleringen ska lyda. Rådgivande folkomröstning En folkomröstning som tillkommit med stöd av folkinitiativ är rådgivande. Den slutgiltiga beslutanderätten ligger hos fullmäktige, vilket innebär att det är landstingsfullmäktige som efter folkomröstningen genom majoritetsbeslut bestämmer om åtgärder och prioriteringar.

2 Så går folkomröstningen till I röstningslokal 8 september Röstkort Alla röstberättigade får sitt röstkort skickat till sin folkbokföringsadress ungefär i god tid innan omröstningsdagen. Information om var du ska rösta hittar du på ditt röstkort. Ta med ditt röstkort tillsammans med giltig identitetshandling till röstningslokalen. Röstsedlar I röstningslokalen kommer det att finnas tre olika röstsedlar i samma färg. På två av röstsedlarna står frågan följt av JA eller NEJ. På den tredje står enbart BLANK RÖSTSEDEL. Röstningslokaler På omröstningsdagen kommer röstningslokaler att hålla öppet i valdistrikten i varje kommun i länet. De flesta röstningslokaler håller öppet , med lokala undantag. På vissa platser finns även möjlighet att rösta i röstmottagningslokaler med begränsat öppethållande på omröstningsdagen.. Information om röstningslokaler finns på Vem får rösta? Du har rösträtt vid folkomröstning i ett landsting om du har rösträtt vid landstingsval i länet. Det vill säga om du senast på dagen för folkomröstningen fyller 18 år, senast 30 dagar före omröstningsdagen är folkbokförd i Västerbottens län och: är medborgare i Sverige eller i någon annan av Europeiska unionens medlemsstater (unionsmedborgare) är medborgare i Island eller Norge är medborgare i annat land, men har varit folkbokförda i Sverige tre år i följd före dagen för folkomröstningen. Rättelse i röstlängd Du som anser att röstlängden innehåller felaktiga uppgifter om dig ska senast tolv dagar före omröstningsdagen skriftligen begära att uppgifterna rättas. Detta gäller också du som anser dig vara felaktigt uteslutna ur röstlängden. Det som hänt senare än 30 dagar före omröstningsdagen får inte ligga till grund för rättelse. Frågor om rättelse i röstlängden vid denna folkomröstning prövas av Umeå kommun. Om du tappar ditt röstkort Vänd dig till din kommun om du förlorar ditt röstkort, så kan de utfärda ett dublettröstkort. Om du har skyddad identitet kan du kontakta Umeå kommun för att få dublettröstkort utfärdat. På andra språk I samtliga vallokaler kommer tolkservice via telefon att erbjudas på valdagen.

3 Om du inte kan ta dig till röstningslokal 8 september Om du inte har möjlighet att ta dig till din röstningslokal söndag 8 september finns andra möjligheter att rösta. Förtidsröstning I alla kommuner i Västerbottens län kommer det att finnas en eller flera platser där det är möjligt att förtidsrösta två veckor innan omröstningsdagen. Ta med ditt röstkort och giltig identitetshandling till lokalen där du ska förtidsrösta. Information om lokaler för förtidsröstning finns på Rösta på institution På vissa institutioner, till exempel äldreboenden, kommer det att finnas möjlighet att rösta och exakta tider för detta bestäms av respektive institution. Kommuner som inte brukar ha institutionsröstning nyttjar kommunala bud som särskilt förordnats av kommunen. Information om institutionsröstning finns på Rösta med bud Om du är sjuk eller funktionshindrad och inte själv kan ta dig till din röstningslokal kan du rösta med bud. Detsamma gäller om du är intagen på häkte eller kriminalvårdsanstalt. För att rösta med bud krävs särskilt material, bland annat ytterkuvert, som kan hämtas på alla ställen där man kan förtidsrösta eller hos kommunen. Du kan också kontakta din kommun för att få material för budröstning skickat hem till dig. Bara vissa personer får vara bud. Budet ska vara minst 18 år gammalt. Följande personer kan vara bud: väljarens make/maka eller sambo väljarens, makens/makans eller sambons barn, barnbarn, föräldrar eller syskon de som yrkesmässigt eller på liknande sätt ger väljaren vård, eller de som annars brukar hjälpa väljaren i personliga angelägenheter lantbrevbärare anställda vid häkte eller kriminalvårdsanstalt personer som kommunen särskilt förordnat att vara kommunala bud. Väljare som röstar med bud gör själv i ordning sin röst genom att lägga en röstsedel i ett valkuvert och stänga kuvertet. Förutom budet behövs ett vittne som kan intyga att allt gått rätt till. Inför vittnet och budet lägger väljaren ner valkuvertet i ytterkuvertet för budröst och klistrar därefter igen ytterkuvertet. Sedan fyller väljaren, vittnet och budet i samtliga uppgifter som finns på ytterkuvertet. Observera att vittne och bud inte får vara samma person. Budet tar därefter ytterkuvertet och lämnar in det på något av följande ställen: i väljarens röstningslokal på omröstningsdagen (se ditt röstkort) i en lokal där man kan förtidsrösta. Budet ska visa giltig identitetshandling när han eller hon lämnar in budrösten. Om budet lämnar in rösten i en lokal för förtidsröstning måste väljarens röstkort också lämnas in.

4 Information om röstningslokaler och lokaler för förtidsröstning finns på Utlandsröstning och institutionsröstning utanför länet Röstkort skickas till folkbokföringsadressen och särskilt röstmottagningsställe tillhandahålls inte. Lagens regler för budröstning tillämpas, och innebär att du då får rösta med bud om du inte själv kan ta dig till en röstningslokal. Ångerröstning Om du röstar i förtid i detta val har du inte möjlighet att ångra din röst på valdagen. Rösträkning och resultat Varje kommun i länet ansvarar för att räkna sina egna röster och rapporterar resultatet till Umeå kommun som sammanställer resultatet av folkomröstningen. Resultatet av folkomröstningen Det slutgiltiga resultatet kommer att presenteras onsdag 11 september. Resultatet av denna folkomröstning är enbart rådgivande för landstingsfullmäktige. På söndag kväll kommer det troligtvis att finnas ett preliminärt röstresultat. Information kommer att publiceras på Kontrollräkning I allmänna val kontrollräknas rösterna. Rutinerna varierar vid rådgivande folkomröstningar och beslutas av fullmäktige. För denna folkomröstning har landstingsfullmäktige beslutat att om resultatet visar att skillnaden mellan JA och NEJ är mindre än 1 procent av antalet avgivna röster kommer de att kontrollräknas. Kontakt Vid frågor om folkomröstningen, kontakta: Lars Jansson, utredare, Västerbottens läns landsting lars.jansson@vll.se, Stellan Hallberg, omröstningssamordnare, Västerbottens läns landsting stellan.hallberg@bredband.net,

5 Begrepp och definitioner Vårdplatser Vårdplatser på sjukstugor är till för patienter som på grund av sjukdom eller social situation inte klarar att vårdas inom kommunal omsorg eller hemma, men samtidigt inte behöver akutsjukhusets utrednings- och behandlingsresurser. Det kan till exempel vara patienter som behöver behandlas för akuta infektioner, kroniska sjukdomar eller tillfälliga åkommor. Vårdplatserna kan också användas för att förbereda patienter inför undersökningar, ingrepp och medicinska åtgärder, vård i livets slutskede, samt rehabilitering och eftervård. Denna typ av vårdplatser finns på landstingets sjukstugor, men också i verksamheter som drivs i kommunal regi hos vilka landstinget enligt avtal disponerar vårdplatser. Läkarjourkedja Sjukstugorna i inlandskommunerna Åsele, Vilhelmina och Dorotea har sedan tidigare delat läkarjour, vilket innebär att jourhavande läkare finns på dessa olika orter olika dagar. När vårdplatserna på Dorotea sjukstuga avvecklades togs Dorotea även bort från läkarjourkedjan, vilket innebär att jourhavande läkare nu finns på plats växelvis i Åsele och Vilhelmina. Jourhavande läkare kan dock alltid nås per telefon via 1177 Sjukvårdsrådgivningen. Akutbil Akutbilen är ett komplement till ambulanssjukvården, vars uppdrag är att erbjuda tillgång till vård oberoende av var man bor. Akutbilen ingår i akutsjukvården Västerbotten. Akutbilen är stationerad i Åsele och genomför prio 1-uppdrag och prio 2-uppdrag inom kommunen. I och med detta har akutbilen kortare inställelsetider än ambulans som vanligtvis har större uppdragsområde. Vid särskilda händelser kan akutbilens uppdragsområde utökas efter dirigering från SOS Alarm. Akutbilen bemannas av sjuksköterska och förare som arbetar enligt ambulanssjukvårdens behandlingsriktlinjer och har samma mandat och befogenheter som personal i en ambulans. Den har ett integrerat journal- och kartsystem och har samma behandlings- och transportmöjligheter som en ambulans. Akutbilens utrustning består bland annat av bår, hjärtstartare med möjlighet att skicka EKG, utrustning för att intubera och administrera syrgas, fixationsutrustning inklusive så kallad scoopbår, samt utrustning för initialt omhändertagande av barn, förlossning och brännskador. Införandet av akutbilen är början av ett fördjupat samarbete mellan landstingets akutsjukvård, primärvård samt Åsele kommun. Räddningstjänsten i Åsele bemannar förartjänsten. Sjuksköterskor från akutbilen gör insatser på kommunala boenden inom Åsele kommun och arbetar inom den lokala primärvården.

6 Ambulans Akutbil Möjlighet att behandla akut Samma Samma sjuka patienter Transport av IVA/Kuvös Ja Nej Tillgänglighet Dirigeras av SOS Alarm och har hela länet som uppdragsområde Blåljus Ja Nej Samverkan kommun Nej Ja Samverkan primärvård Nej Ja Bemanning Sjuksköterska, undersköterska Larmas ut av SOS Alarm Ja Ja Akutsjukvårdens Ja Ja behandlingsriktlinjer Kostnad kronor, exkl investering ambulans samt utrustning Intäkt kr kr Kortare inställelsetider pga att akutbilen är stationerad i Åsele och ej ingår i gränslösa dirigeringen Sjuksköterska, förare ur räddningstjänsten kronor, inkl fordon samt utrustning

Malin Åberg, Kommunikationsstaben. Utgångsläget

Malin Åberg, Kommunikationsstaben. Utgångsläget Västerbottens län 1 Utgångsläget Nov 2011. Stor utmaning att klara ekonomin. För att fortsatt kunna erbjuda en utvecklad hälso- och sjukvård som också ger utrymme för viktiga satsningar påbörjades en översyn

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i vallagen (2005:837); SFS 2014:301 Utkom från trycket den 27 maj 2014 utfärdad den 15 maj 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om vallagen (2005:837)

Läs mer

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdag, landsting och kommun 1 19 september 2010

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdag, landsting och kommun 1 19 september 2010 HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING Röstmottagning i röstningslokal val till riksdag, landsting och kommun 1 19 september 2010 ATT KOMMA IHÅG Kontrollera rösträtten Försäkra dig om att antalet valkuvert stämmer

Läs mer

Föreskrifter för folkomröstning i frågan om etablering av en kriminalvårdsanläggning i Svedala kommun

Föreskrifter för folkomröstning i frågan om etablering av en kriminalvårdsanläggning i Svedala kommun 1(6) Föreskrifter för folkomröstning i frågan om etablering av en kriminalvårdsanläggning i Svedala kommun Antagna av valnämnden den 12 mars 2019, 11 Efter inkommit folkinitiativ i frågan om etablering

Läs mer

Föreskrifter för genomförande av rådgivande kommunal folkomröstning i Vaxholms stad 2017

Föreskrifter för genomförande av rådgivande kommunal folkomröstning i Vaxholms stad 2017 Föreskrifter för genomförande av rådgivande kommunal folkomröstning i Vaxholms stad 2017 Föreskrift antagen av Kommunfullmäktige 2017-04-19 23 Kristoffer Staaf 2017-04-19 Post: 185 83 Vaxholm Besök: Eriksövägen

Läs mer

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009 Valet i fickformat Europaparlamentet 2009 Valet i fick format Europaparlamentet 2009 1 Val till Europaparlamentet 7 juni 4 Rösta på parti och person använd valsedeln rätt! 6 De som har rösträtt får röstkort

Läs mer

Valet i fickformat. Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014

Valet i fickformat. Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014 Valet i fickformat Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014 Valet i fickformat Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige Val 2014... 3 Din rösträtt... 4 Ditt röstkort...

Läs mer

Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014. Så här röstar du

Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014. Så här röstar du Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014 Så här röstar du Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valen år 2014. Du kan också läsa om vad du kan göra om du

Läs mer

Så här röstar du. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014.

Så här röstar du. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014. Lättläst om valet till Europaparlamentet 2014 Så här röstar du Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014. Du kan också läsa om vad du kan göra om du inte kan rösta

Läs mer

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till Europaparlamentet 8-26 maj 2019

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till Europaparlamentet 8-26 maj 2019 6 9 HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING Röstmottagning i röstningslokal val till Europaparlamentet 8-26 maj 2019 ATT KOMMA IHÅG Kontrollera rösträtten Försäkra dig om att antalet valkuvert stämmer med väljarens

Läs mer

Valet i fickformat. Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010

Valet i fickformat. Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Valet i fickformat Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Valet i fickformat Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Val 2010... 2 Valsedlar... 4 Rösta på parti och

Läs mer

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdagen, kommun och landsting 22 augusti 9 september 2018

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdagen, kommun och landsting 22 augusti 9 september 2018 HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING Röstmottagning i röstningslokal val till riksdagen, kommun och landsting 22 augusti 9 september 2018 ATT KOMMA IHÅG Kontrollera rösträtten Försäkra dig om att antalet valkuvert

Läs mer

En rättvis sjukvård i hela länet Allians för Västerbottens syn på en regional folkomröstning om sjukvården i länet

En rättvis sjukvård i hela länet Allians för Västerbottens syn på en regional folkomröstning om sjukvården i länet En rättvis sjukvård i hela länet Allians för Västerbottens syn på en regional folkomröstning om sjukvården i länet 1 1. Inledning En regional folkomröstning är något historiskt då det aldrig skett i Sverige

Läs mer

Val till Europaparlamentet 2009

Val till Europaparlamentet 2009 Lättläst information Val till Europaparlamentet 2009 Så här röstar du Innehåll Vad är EU?... 3 Valet i Sverige... 3 Vem får rösta?... 4 Vem röstar du på?... 5 Så här röstar du... 6 Du kan rösta före valet...

Läs mer

Så här röstar du i omvalet

Så här röstar du i omvalet LÄTTLÄST om omvalet till kommunfullmäktige i Båstad 2015 Så här röstar du i omvalet Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i omvalet till kommunfullmäktige i Båstad 2015. Du kan också läsa om vad

Läs mer

18 Utbildning av röstmottagare vid 2014 års val till Europaparlamentet. 19 Utbildning av röstmottagare vid 2014 års allmänna val

18 Utbildning av röstmottagare vid 2014 års val till Europaparlamentet. 19 Utbildning av röstmottagare vid 2014 års allmänna val Valnämnden Sammanträdesdatum 2014-03-05 Ärendelista 18 Utbildning av röstmottagare vid 2014 års val till Europaparlamentet 19 Utbildning av röstmottagare vid 2014 års allmänna val 20 Säkerhet i röstningslokalen

Läs mer

Kommunal folkomröstning rörande ombyggnation av Ljusnarshallen

Kommunal folkomröstning rörande ombyggnation av Ljusnarshallen m LJUSNARSBERGS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 3 (6} Sammanträdesdatum VALNÄMNDEN 2018-04-16 Vn 2 Dn r KS 0120/2017 Kommunal folkomröstning rörande ombyggnation av Ljusnarshallen Ärendebeskrivning Den 8 december

Läs mer

Genomförande av folkomröstning 2018 om skolstruktur i

Genomförande av folkomröstning 2018 om skolstruktur i TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Dnr VN/2018:1-108 2018-05-07 1/5 Handläggare Ulf Broström 0152-29106 Valnämnden Genomförande av folkomröstning 2018 om skolstruktur i Strängnäs kommun Förslag till beslut

Läs mer

Svenska kyrkans bestämmelser

Svenska kyrkans bestämmelser Svenska kyrkans bestämmelser Kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om direkta val meddelat den 21 november 2012. SvKB 2012:18 Kyrkostyrelsen beslutar med stöd av 38 kap. 89 i kyrkoordningen följande.

Läs mer

2 kap. Kommunernas och landstingens befogenheter kap. Kommunernas och landstingens organisation och verksamhetsformer kap.

2 kap. Kommunernas och landstingens befogenheter kap. Kommunernas och landstingens organisation och verksamhetsformer kap. Innehåll Vallag (SFS 2005:837)... 3 AVDELNING I. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 3 1 kap. Inledande bestämmelser... 3 2 kap. Partier och kandidater... 4 3 kap. Valmyndigheter m.m.... 8 4 kap. Valkretsar och valdistrikt

Läs mer

Sevederummet, Stadshuset, Vimmerby Torsdag 1 oktober 2015 Klockan

Sevederummet, Stadshuset, Vimmerby Torsdag 1 oktober 2015 Klockan Sammanträdesdatum 1(10) Plats och sammanträdestid Beslutande ledamöter Tjänstgörande ersättare Sevederummet, Stadshuset, Vimmerby Torsdag 1 oktober 2015 Klockan 13.15-14.35. Annika Högberg (S), ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll VALNÄMNDEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 13:15-14:00 Beslutande Laila Borger (S), ordförande Lilian Palm (S) Stig Lindqvist (S) Lars Levahn (S) Per-Axel Siljebäck (M)

Läs mer

Kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om direkta val

Kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om direkta val BILAGA 2 a Kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om direkta val SVKB 2004:1 KYRKOSTYRELSENS BESLUT MED NÄRMARE BESTÄMMELSER OM DIREKTA VAL MEDDELAT DEN 20 APRIL 2004 Kyrkostyrelsen föreskriver

Läs mer

Svensk författningssamling 2005:837

Svensk författningssamling 2005:837 Startsidan / Dokument & lagar / Lagar / Svensk författningssamling / Vallag (2005:837) Svensk författningssamling 2005:837 Det kan förekomma fel i författningstexterna, och bilagor kan saknas. Kontrollera

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll VALNÄMNDEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00-10:55 Beslutande Lilian Palm (S), ordförande Stig Lindqvist (S) Laila Borger (S) Lars Levahn (S) Henrik Hästbacka (M) Kristina

Läs mer

i Stockholm samt tilläggsanslag för merkostnader i samband med folkomröstningen

i Stockholm samt tilläggsanslag för merkostnader i samband med folkomröstningen Utlåtande 2006: RI (Dnr 011-2267/2006) Föreskrifter för folkomröstningen om miljöavgifter/trängselskatt i Stockholm samt tilläggsanslag för merkostnader i samband med folkomröstningen Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

ÖLAND -en kommun? FOLKOMRÖSTNING SÖNDAGEN DEN 26 MAJ 2019

ÖLAND -en kommun? FOLKOMRÖSTNING SÖNDAGEN DEN 26 MAJ 2019 ÖLAND -en kommun? FOLKOMRÖSTNING SÖNDAGEN DEN 26 MAJ 2019 Öland -en kommun? FOLKOMRÖSTNING SÖNDAGEN DEN 26 MAJ 2019 borgholm.se morbylanga.se Materialet och slutsatserna i den här broschyren utgår dels

Läs mer

HANDLEDNING. Röstmottagning i vallokal val till Europaparlamentet 26 maj 2019

HANDLEDNING. Röstmottagning i vallokal val till Europaparlamentet 26 maj 2019 6 9 HANDLEDNING Röstmottagning i vallokal val till Europaparlamentet 26 maj 2019 Kontrollera rösträtten Försäkra dig om väljarens rösträtt innan valkuvertet läggs ner i valurnan! Väljarens rösträtt står

Läs mer

Genomförande av folkomröstning 2018 om skolstruktur i Strängnäs kommun

Genomförande av folkomröstning 2018 om skolstruktur i Strängnäs kommun Kommunstyrelsen 2018-05-30 26/63 14:1 KS 122 Genomförande av folkomröstning 2018 om skolstruktur i Strängnäs kommun Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. datum för folkomröstning

Läs mer

Förord. Stockholm i juni 2001

Förord. Stockholm i juni 2001 Förord I denna promemoria föreslås vissa ändringar i lagen (1994:692) om kommunala folkomröstningar. Syftet med förslagen är att anpassa lagen så att lagstiftningen inom detta område så långt som möjligt

Läs mer

Redovisa vilka skillnader som finns beträffande hur verksamheterna bedrivs jämfört med hur de bedrevs innan

Redovisa vilka skillnader som finns beträffande hur verksamheterna bedrivs jämfört med hur de bedrevs innan Socialstyrelsen T/Regionala tillsynsenheten nord/sek2 Krister Lundström krister.lundstrom@socialstyrelsen.se BESLUT 2012-06-18 Dnr 9. l-42646/2011 Västerbottens läns landsting Landstingsdirektör J. Rastad

Läs mer

Svenska kyrkans bestämmelser

Svenska kyrkans bestämmelser Svenska kyrkans bestämmelser Kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om direkta val meddelat den 16 december 2015. SvKB 2015:15 Kyrkostyrelsen beslutar med stöd av 38 kap. 89 i kyrkoordningen följande.

Läs mer

Omval den 15 maj 2011

Omval den 15 maj 2011 Lättläst information Omval den 15 maj 2011 Här kan du läsa om var det är omval den 15 maj. Du kan också läsa om hur du gör när du röstar i omvalet den 15 maj och om vem som får rösta. Informationen kommer

Läs mer

Prehospital vård. översiktliga fakta

Prehospital vård. översiktliga fakta Prehospital vård översiktliga fakta 120918 Vad är prehospital vård? Prehospital vård är den vård som ges innan patienten kommer till sjukhus. Prioriterings- och dirigeringstjänst: tar emot samtal från

Läs mer

1919/LJUSNARSBERGS ~KOMMUN

1919/LJUSNARSBERGS ~KOMMUN 1919/LJUSNARSBERGS ~KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2018-04-25 11 (38) Ks 85 Vn 2 Dnr KS 0120/2017 Kommunal folkomröstning rörande ombyggnation av Ljusnarshallen Va/nämnden

Läs mer

HANDLEDNING. Röstmottagning i vallokal val till riksdagen, kommun och landsting 9 september 2018

HANDLEDNING. Röstmottagning i vallokal val till riksdagen, kommun och landsting 9 september 2018 HANDLEDNING Röstmottagning i vallokal val till riksdagen, kommun och landsting 9 september 2018 ATT KOMMA IHÅG Kontrollera rösträtten Försäkra dig om väljarens rösträtt innan valkuverten läggs ner i valurnorna!

Läs mer

Tjänsteskrivelse - Val- och röstningslokaler samt särskild röstmottagning vid valet 9 september 2018

Tjänsteskrivelse - Val- och röstningslokaler samt särskild röstmottagning vid valet 9 september 2018 1(5 Tjänsteskrivelse - Val- och röstningslokaler samt särskild röstmottagning vid valet 9 september 2018 Förslag till beslut beslutar att godkänna att röstningsmottagningen sker enligt upprättat förslag,

Läs mer

Val 2010. Lättläst information. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet år 2010 och om vem som får rösta.

Val 2010. Lättläst information. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet år 2010 och om vem som får rösta. Lättläst information Val 2010 Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet år 2010 och om vem som får rösta. Du kan också läsa om hur du kan göra om du inte kan rösta på valdagen den 19 september.

Läs mer

Margareta Gustafsson (C) Christoffer Johansson (S) Frida Blomqvist, administrativ chef Josefin Karlsson, kommunsekreterare.

Margareta Gustafsson (C) Christoffer Johansson (S) Frida Blomqvist, administrativ chef Josefin Karlsson, kommunsekreterare. Plats och tid Svarvaren, torsdagen den 1 februari 2018 kl 18:00-19:10 ande Karina Gren (S), ordförande Liselott Nydén (S) Thomas Carlsson (S) Mattias Johansson (C) Ingemar Ryefalk (L) Ove Emanuelsson (M)

Läs mer

Omval 2011 HANDLEDNING. Röstmottagning i vallokal. omval till landstingsfullmäktige i Västra Götalands län 15 maj 2011

Omval 2011 HANDLEDNING. Röstmottagning i vallokal. omval till landstingsfullmäktige i Västra Götalands län 15 maj 2011 Omval 2011 HANDLEDNING Röstmottagning i vallokal omval till landstingsfullmäktige i Västra Götalands län 15 maj 2011 ATT KOMMA IHÅG Kontrollera rösträtten Försäkra dig om väljarens rösträtt innan valkuvertet

Läs mer

Valnämndens preliminära rösträkning

Valnämndens preliminära rösträkning VALMYNDIGHETENS MANUALER Förberedelser inför och genomförande av Valnämndens preliminära rösträkning Valmyndigheten 728 utg 10 1 Innehåll 1. Regelverk för valnämndens preliminära rösträkning 2 1.1 Viktigt

Läs mer

VALMYNDIGHETENS NYHETSBREV FÖR KOMMUNER 2014:17 V Stockholm 2014 06 05 Sida 1 (2) Registrering av lokaler senast den 18 juni Den 18 juni bör kommunerna ha registrerat alla val- och röstningslokaler som

Läs mer

VÄSTERBOTTENS Gee LANS LANDSTING. Ink 2012-10-0 9. Socialstyrelsen Region Nord

VÄSTERBOTTENS Gee LANS LANDSTING. Ink 2012-10-0 9. Socialstyrelsen Region Nord VÄSTERBOTTENS Gee LANS LANDSTING Tjänstemannaledningen Marie Rodling Wahlström Håkan Larsson Jonas Rastad Socialstyrelsen Region Nord Ink 2012-10-0 9 Umeå 2012-10- majd_52c2032/bp Socialstyrelsen Regionala

Läs mer

Här beskrivs fyra externa informationsmål enligt Valmyndighetens informationsriktlinjer:

Här beskrivs fyra externa informationsmål enligt Valmyndighetens informationsriktlinjer: 1 (5) Handläggare: David Mirlas Tel: 08-635 69 22 E-post: david.mirlas@val.se April 2015 Inför varje val tar Valmyndigheten fram en informationsplan som beskriver vilka informationsinsatser som kommer

Läs mer

Regeringens proposition 2013/14:124

Regeringens proposition 2013/14:124 Regeringens proposition 2013/14:124 Ökad effektivitet, säkerhet och tillgänglighet i valförfarandet Prop. 2013/14:124 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 6 mars 2014 Jan

Läs mer

2011-11-10 2014-08-06 1 (11) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 6 augusti, 2014, kl. 18.00 19.

2011-11-10 2014-08-06 1 (11) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 6 augusti, 2014, kl. 18.00 19. 2011-11-10 2014-08-06 1 (11) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 6 augusti, 2014, kl. 18.00 19.10 Beslutande Ledamöter Åke Jonsson (S) Ordförande Ulla Mortimer (M), vice ordförande

Läs mer

Val på Åland den 18 oktober 2015

Val på Åland den 18 oktober 2015 Val på Åland den 18 oktober 2015 Foldern är utgiven av Ålands landskapsregering 2015 Mera information hittar du på hemsidan www.val.ax Välkommen att delta i valen! Det är val till lagtinget och kommunernas

Läs mer

Ökad effektivitet, säkerhet och tillgänglighet i valförfarandet. Mathias Säfsten (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Ökad effektivitet, säkerhet och tillgänglighet i valförfarandet. Mathias Säfsten (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ökad effektivitet, säkerhet och tillgänglighet i valförfarandet Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 23 januari 2014 Karin Enström Mathias Säfsten (Justitiedepartementet)

Läs mer

Handlingar till Valnämndens sammanträde den 18 mars 2019

Handlingar till Valnämndens sammanträde den 18 mars 2019 Handlingar till Valnämndens sammanträde den 18 mars 2019 Dagordning Beslutsärenden 14 Beslut om förtidslokaler, öppettider och lokala anvisningar vid val 15 Val av ordförande, vice ordförande till valdistrikt

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll VALNÄMNDEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00-10:50 Beslutande Lilian Palm (S), ordförande Laila Borger (S) Lars Levahn (S) Monica Andersson (S) Kristina Ohls (C) Övriga

Läs mer

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp.

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp. Nödnumret 112 När man blir äldre ökar risken för akut sjukdom och olyckor i hemmet. Det finns många hot från att man faller och slår sig till att drabbas av allvarliga tillstånd som stroke eller hjärtinfarkt.

Läs mer

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp.

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp. Nödnumret 112 När man blir äldre ökar risken för akut sjukdom och olyckor i hemmet. Det finns många hot från att man faller och slår sig till att drabbas av allvarliga tillstånd som stroke eller hjärtinfarkt.

Läs mer

I år är det val i Sverige!

I år är det val i Sverige! I år är det val i Sverige! www.sollentuna.se I år är det val i Sverige! Den 9 september är det val. I Sverige röstar man i tre val; riksdag, landsting och kommun. Var fjärde år, när det är allmänna val,

Läs mer

Valförrättare. ett informationshäfte om valförrättarnas arbetsuppgifter

Valförrättare. ett informationshäfte om valförrättarnas arbetsuppgifter Valförrättare ett informationshäfte om valförrättarnas arbetsuppgifter Innehåll Inledning 3 Kyrkovalet 2013 4 Vallokalens öppettider och utrustning 6 Övergripande om valets genomförande 9 Röstmottagning

Läs mer

Kommunal folkomröstning mellan valen

Kommunal folkomröstning mellan valen VALMYNDIGHETENS MANUALER Kommnal folkomröstning mellan valen Valmyndigheten 770 tg 10 1 Den här manalen gäller för kommner och landsting som ordnar kommnal folkomröstning som ej sammanfaller med allmänt

Läs mer

Valmyndighetens erfarenheter från 2018 års val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige

Valmyndighetens erfarenheter från 2018 års val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige Valmyndighetens erfarenheter från 2018 års val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige Upplägg - Valmyndighetens uppdrag och inriktning - Valet i siffror - Vår bedömning av valets genomförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Tid och plats Onsdag 9 augusti 2017, kl. 13:00-14:00, i Höga rummet, kommunhuset Beslutande Lars-Gösta Johansson (S) Margareta Ivarsson (C) Bosse Henriksson (M) Barbro Thelaus (KD) Louise Tikkanen (S)

Läs mer

Att vårda sin hälsa. i Sverige

Att vårda sin hälsa. i Sverige Att vårda sin hälsa i Sverige Vården och du Som patient ska du ha inflytande över din vård. Din hälso- och sjukvård ska så långt som möjligt planeras och genomföras med dig. Vissa rättigheter är reglerade

Läs mer

Din röst spelar roll! Använd ditt röstkort. Vem kan du rösta på? Personrösta på tre kandidater

Din röst spelar roll! Använd ditt röstkort. Vem kan du rösta på? Personrösta på tre kandidater Din röst spelar roll! Söndagen den 20 september 2009 är det kyrkoval och du är röstberättigad. Vilka ska få ditt förtroende att fatta viktiga beslut i kyrkan de kommande fyra åren? Det handlar både om

Läs mer

PROTOKOLL 1 (12)

PROTOKOLL 1 (12) PROTOKOLL 1 (12) 2014-04-28 Valnämnden Plats och tid Sammanträdesrum E3, bottenvåningen Stadshuset, kl. 13.30-16.00 Beslutande Siv Brännström (S), ordförande Lennart Bergman (S) Thomas Nordenstam (KD)

Läs mer

E-röstning och andra valfrågor

E-röstning och andra valfrågor E-röstning och andra valfrågor Slutbetänkande av 2011 års vallagskommitté Stockholm 2013 SOU 2013:24 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar Fritzes Offentliga

Läs mer

PROTOKOLL 1(21) Valnämnden Sammanträdesdatum: Plats och tid Hövdingasalen, Ale torg, kl 14:00-15:40

PROTOKOLL 1(21) Valnämnden Sammanträdesdatum: Plats och tid Hövdingasalen, Ale torg, kl 14:00-15:40 PROTOKOLL 1(21) Plats och tid Hövdingasalen, Ale torg, kl 14:00-15:40 ande och tjänstgörande ersättare Närvarande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter

Läs mer

i i,tdru6sbesl.kamle EKERÖ KOMMUN Valnämnden Ks au 100 Dnr 06/KS Folkomröstning om trängselskatt Folkomröstning och yttrande om trängselskatt

i i,tdru6sbesl.kamle EKERÖ KOMMUN Valnämnden Ks au 100 Dnr 06/KS Folkomröstning om trängselskatt Folkomröstning och yttrande om trängselskatt EKERÖ KOMMUN KALLELSE Kommunstyrelsen 2006-04-25 Organ Extra Kommunstyrelsen Plats och tid Tisdag den 9 maj 2006 kl 18.00, kommunhusets annex Ärende 1. Folkomröstning och yttrande över trängselskatten

Läs mer

Valmyndighetens författningssamling

Valmyndighetens författningssamling Valmyndighetens författningssamling Valmyndighetens föreskrifter om ändring i Valmyndighetens föreskrifter (VALFS 2008:1) i anslutning till valförordningen (2005:874); VALFS 2018:1 Utkom från trycket den

Läs mer

UTBILDNING NYA RÖSTMOTTAGARE VÄLKOMNA!

UTBILDNING NYA RÖSTMOTTAGARE VÄLKOMNA! UTBILDNING NYA RÖSTMOTTAGARE VÄLKOMNA! Utbildning för dig som ska vara röstmottagare valdagsröstning Länk till film som hälsar dig välkommen Innehåll 1. Roller och ansvar 2. Material och rutiner 3. Valsedlar

Läs mer

Valet i fickformat. Val till Europaparlamentet 2014

Valet i fickformat. Val till Europaparlamentet 2014 Valet i fickformat Val till Europaparlamentet 2014 Valet i fickformat Val till Europaparlamentet 2014 Val till Europaparlamentet... 2 Din rösträtt... 4 Ditt röstkort... 5 Valsedlar... 6 Rösta på parti

Läs mer

HANDLEDNING. Röstmottagning i vallokal val till Europaparlamentet 25 maj 2014

HANDLEDNING. Röstmottagning i vallokal val till Europaparlamentet 25 maj 2014 HANDLEDNING Röstmottagning i vallokal val till Europaparlamentet 25 maj 2014 ATT KOMMA IHÅG Kontrollera rösträtten Försäkra dig om väljarens rösträtt innan valkuvertet läggs ner i valurnan! Väljarens

Läs mer

Valnämnden

Valnämnden Valnämnden 2010-02-15 1 Plats och tid Bildhuggaren klockan 18:00-19:00 Beslutande Kjell-Åke Johansson (KD) Hans Dahm (S) Ove Emanuelsson (M) Ingemar Ryefalk (FP) Anna Ohlsson (KD), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Valnämnden. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Underskrifter ANSLAG/BEVIS

Valnämnden. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Underskrifter ANSLAG/BEVIS Plats och tid Sammanträdesrummet Bildhuggaren kl 18.00-18.45 Beslutande Kjell-Åke Johansson, (KD) ordf Hans Dahm, (S) v ordf Ingemar Ryefalk, (FP) Ove Emanuelsson, (M) Torbjörn Andersson, (FP) ersätter

Läs mer

Valnämnden Styrbjörn Lind (s), ordförande Kjellan Grundström (v) Alexandra Wermelin (c) Sven-Erik Lindbom (s) Viveka Lindbom (s)

Valnämnden Styrbjörn Lind (s), ordförande Kjellan Grundström (v) Alexandra Wermelin (c) Sven-Erik Lindbom (s) Viveka Lindbom (s) Valnämnden 2019-03-05 1 Plats och tid Kommunhuset, onsdag 2019-03-05, klockan 09.00-11.25 Avbrott för fika klockan 09.50-10.05 Beslutande Styrbjörn Lind (s), ordförande Kjellan Grundström (v) Alexandra

Läs mer

Carl Widercrantz, politisk sekreterare (TUP) Ulf Hjalmarsson (M)

Carl Widercrantz, politisk sekreterare (TUP) Ulf Hjalmarsson (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[7] Plats och tid Kommunalhuset, rum 1:1, kl 18:00 19:30 ande Lars Nyberg (S), ordförande Ulf Hjalmarsson (M) Kurt Trogen (S), tjg ersättare för Barbro Hillblom (S) Leif Glad Saga

Läs mer

Gösta Hansson (c), ordförande Elving Claessonl (s), vice ordförande Vivianne Gustafsson (s) Christina Johansson (fp) Christina Höij (m)

Gösta Hansson (c), ordförande Elving Claessonl (s), vice ordförande Vivianne Gustafsson (s) Christina Johansson (fp) Christina Höij (m) 01-10 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl. 15.00-18.00 Beslutande Gösta Hansson (c), ordförande Elving Claessonl (s), vice ordförande Vivianne Gustafsson (s) Christina Johansson (fp) Christina

Läs mer

Framtidens Hälso- och sjukvård. Målbild

Framtidens Hälso- och sjukvård. Målbild 1 Framtidens Hälso- och sjukvård Målbild 2015-10-14 2 Aktuella uppdrag till LD Utreda dagakuten i Karlshamn Beskriva en arbetsfördelning mellan Karlshamn och Karlskrona Ta fram en 10-årig investeringsplan

Läs mer

PROTOKOLL Valnämnden

PROTOKOLL Valnämnden Sida 1(10) Plats och tid Mörrumssalen, klockan 09:00 09:35 Beslutande Annika Wåhlin Ordförande (S) Claes Mårlind Ledamot (M) Kristofer Borvall Vice ordförande (MP) Margaretha Lennarthsson Ledamot (SD)

Läs mer

Utbildningsträff inför val Välkomna!

Utbildningsträff inför val Välkomna! Utbildningsträff inför val 2018 Välkomna! Program 09.30 12.00 Utbildningspass 12.00 13.00 Lunchpaus 13.00 14.30 Utbildningspass 14.30 15.00 Fika 15.00 16.30 Utbildningspass med frågestund Agenda Lagar

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-02-07 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Severin Blomstrand samt justitierådet Kristina Ståhl. Ökad effektivitet, säkerhet och tillgänglighet

Läs mer

Materialet framtaget i Projekt Mitt val.

Materialet framtaget i Projekt Mitt val. För mer demokrati 2 Materialet framtaget i Projekt Mitt val. Ett projekt i samverkan med FUB och Riks-Klippan med stöd från Allmänna Arvsfonden och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Projektledare:

Läs mer

Kommunfullmäktige har beslutat att en folkomröstning ska genomföras om utredning om och genomförande av ny skolorganisation.

Kommunfullmäktige har beslutat att en folkomröstning ska genomföras om utredning om och genomförande av ny skolorganisation. Jag Tjänsteskrivelse VARMDO KOMMUN 2013-12-16 Handläggare Per Fogeiström Kanslienheten Diarienummer 13KS/0587 Kommunstyrelsen Föreskrifter för kommunal folkomröstning samt uppdrag till kommunstyrelsen

Läs mer

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen 2011-04-11 Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen Inledning Under de senaste åren har akutsjukvården varit i starkt fokus i Västra Götalandsregionen. En av orsakerna till detta är att politiken

Läs mer

Forskningssymposium om prehospital akutsjukvård Sjukvårdens larmcentral

Forskningssymposium om prehospital akutsjukvård Sjukvårdens larmcentral Forskningssymposium om prehospital akutsjukvård 2018 Sjukvårdens larmcentral Västra Götalandsregionen Mats Kihlgren Områdeschef Hur kan vi organisera oss för att möta framtida behov? Patienter Personal

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i sametingslagen (1992:1433); SFS 2006:803 Utkom från trycket den 19 juni 2006 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om sametingslagen

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om personalbrist och gammal utrustning i ambulanssjukvården

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om personalbrist och gammal utrustning i ambulanssjukvården Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2106-10-11 1 (4) HSN 2016-4458 Handläggare: Birgitta Rosengren Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om personalbrist

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll VALNÄMNDEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 13:15 13:50 Beslutande Laila Borger (S), ordförande Lilian Palm (S) Stig Lindqvist (S) Lars Levahn (S) Per-Axel Siljebäck (M)

Läs mer

Utbildning valförrättare & röstmottagare

Utbildning valförrättare & röstmottagare Utbildning valförrättare & röstmottagare 1. Allmänt kyrkovalet, ansvarsfördelning, nya bestämmelser NÄR ÄR DET KYRKOVAL? Kyrkovalet genomförs vart fjärde år, den tredje söndagen i september. Nästa val:

Läs mer

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009 Valet i fickformat Europaparlamentet 2009 Valet i fick format Europaparlamentet 2009 1 Val till Europaparlamentet 7 juni 4 Rösta på parti och person använd valsedeln rätt! 6 De som har rösträtt får röstkort

Läs mer

Kuvertlayouter. Bilaga 2

Kuvertlayouter. Bilaga 2 Kuvertlayouter Bilaga 2 3.1 Omslagskuvert för brevröst Omslagskuveret för brevröst har en liten perforerad klaff som går att riva loss. Under finns ett fönster. Omslagskuvert för brevröst E5 54 101 104

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, Trosa kl Greger Tidlund (S) vice ordf. Anita Gustafsson (FP)

Plats och tid: Trosa kommunhus, Trosa kl Greger Tidlund (S) vice ordf. Anita Gustafsson (FP) Plats och tid: hus, Trosa kl. 08.00-08.40 Beslutande ledamöter Dan Larson (M) ordf. Greger Tidlund (S) vice ordf. Anita Gustafsson (FP) Ej tjänstgörande ersättare Lars Haraldsson (KD) Birgitta Danielsson

Läs mer

Riksdagsval. Förhandsröstning 8 14.4.2015 Valdag söndagen den 19 april 2015. En lättläst broschyr

Riksdagsval. Förhandsröstning 8 14.4.2015 Valdag söndagen den 19 april 2015. En lättläst broschyr 2015 Förhandsröstning 8 14.4.2015 Valdag söndagen den 19 april 2015 En lättläst broschyr Riksdagens uppgifter Vi har riksdagsval vart fjärde år. är det folket som har makten i Finland. Enligt Finlands

Läs mer

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal. omval den 15 maj 2011. till landstingsfullmäktige i Västra Götaland

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal. omval den 15 maj 2011. till landstingsfullmäktige i Västra Götaland HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING Omval 2011 omval den 15 maj 2011 till landstingsfullmäktige i Västra Götaland och kommunfullmäktige i Örebro kommun, nordöstra valkretsen ATT KOMMA IHÅG Kontrollera röstkortet

Läs mer

2. L A N D S K A P S L A G om ändring av kommunallagen för landskapet Åland

2. L A N D S K A P S L A G om ändring av kommunallagen för landskapet Åland PARALLELLTEXTER Datum 2018-XX-XX REMISSVERSION Parallelltexter till landskapsregeringens lagförslag Ny vallag för Åland Landskapsregeringens lagförslag nr x/2018-2019x INNEHÅLL L A N D S K A P S L A G

Läs mer

Valstrategi. Tillsammans skapar vi möjligheternas. Västra Götaland. Biskopsgården. för Socialdemokraterna i Biskopsgården 2011-03-30

Valstrategi. Tillsammans skapar vi möjligheternas. Västra Götaland. Biskopsgården. för Socialdemokraterna i Biskopsgården 2011-03-30 Biskopsgården 2011-03-30 Valstrategi för Socialdemokraterna i Biskopsgården Tillsammans skapar vi möjligheternas Västra Götaland Socialdemokraterna i Biskopsgården www.socialdemokraterna.se/biskopsgarden

Läs mer

Gösta Hansson (C), ordförande Elving Claessonl (S), vice ordförande Vivianne Gustafsson (S) Christina Johansson (FP) Lasse Andersson (M)

Gösta Hansson (C), ordförande Elving Claessonl (S), vice ordförande Vivianne Gustafsson (S) Christina Johansson (FP) Lasse Andersson (M) 26-35 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl. 16.00 17.30 Beslutande Gösta Hansson (C), ordförande Elving Claessonl (S), vice ordförande Vivianne Gustafsson (S) Christina Johansson (FP) Lasse

Läs mer

HANDLEDNING. Valmyndigheten 709 utg 7. Röstmottagning på utlandsmyndigheter Val till Europaparlamentet 25 maj 2014

HANDLEDNING. Valmyndigheten 709 utg 7. Röstmottagning på utlandsmyndigheter Val till Europaparlamentet 25 maj 2014 HNDLEDNING Valmyndigheten 709 utg 7 östmottagning på utlandsmyndigheter Val till Europaparlamentet 25 maj 2014 2 Innehåll Kalender för val till Europaparlamentet 4 1. 2014 - ett stort valår! 5 1.1 östning

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1. Valnämnden (20)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1. Valnämnden (20) Nr 1 Valnämnden 2014-03-19 1(20) Tid och plats Onsdagen den 19 mars 2014, klockan 17.00 18.30, i Skållerudsrummet Beslutande Ledamöter Lennart Karlsson, ordf. (C) Reine Dahlman, v ordf. (S) Karin Johansson

Läs mer

Förtidsröstningslokaler vid 2018 års val

Förtidsröstningslokaler vid 2018 års val Tjänsteskrivelse 2018-01-31 Handläggare Tove Liljas Utredningsenheten Valnämnden Förtidsröstningslokaler vid 2018 års val Förslag till beslut 1. Följande förtidsröstningslokaler ska användas vid 2018 års

Läs mer

Välkomna till Länsstyrelsens utbildning inför VALEN 2018

Välkomna till Länsstyrelsens utbildning inför VALEN 2018 Välkomna till Länsstyrelsens utbildning inför VALEN 2018 Dagordning 09:00 Kaffe 09:30 Inledning och nyheter 10:00 Utbildning 12:00 Lunch 13:00 Utbildning fortsätter 14:30 Kaffe 14:50 Utbildning fortsätter

Läs mer

Valmyndighetens författningssamling

Valmyndighetens författningssamling Valmyndighetens författningssamling Valmyndighetens föreskrifter om ändring i Valmyndighetens föreskrifter (VLFS 2008:1) i anslutning till valförordningen (2005:874); Utkom från trycket den 31 januari

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll VALNÄMNDEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 13:15-14:00 Beslutande Laila Borger (S), ordförande Stig Lindqvist (S) Per-Axel Siljebäck (M) Monika Pettersson (C) Mikael Karlsson

Läs mer

Röstmottagning i vallokal val till riksdagen, kommun och landsting 9 september 2018

Röstmottagning i vallokal val till riksdagen, kommun och landsting 9 september 2018 Röstmottagning i vallokal val till riksdagen, kommun och landsting 9 september 2018 Agenda för utbildningen 18.00 Röstmottagarna placeras valdistriktsvis i lokalen och signerar sin närvaro på listan Presentation

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 17:00-17:50. Maria Arman (MP), vice ordförande Louise Montgomery (C) Melissa Bojang, sekreterare

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 17:00-17:50. Maria Arman (MP), vice ordförande Louise Montgomery (C) Melissa Bojang, sekreterare Valnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2018-04-17 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 17:00-17:50 ande ledamöter: Dan Larson (M), ordförande Maria Arman (MP), vice ordförande Louise Montgomery

Läs mer