Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Östra Mellansverige Unga till utbildning och arbete

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Östra Mellansverige Unga till utbildning och arbete"

Transkript

1 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Östra Mellansverige Unga till utbildning och arbete Utlysning Nu kan ni söka stöd för projekt inom programområde 2 Ökade övergångar till arbete. Mål 2.2 Underlätta etablering i arbetslivet och öka deltagandet för unga (15-24 år) kvinnor och män. Svenska ESF-rådet avsätter 63 miljoner kronor till projekt som ska bedrivas i Östra Mellansverige (Södermanland-, Uppsala-, Västmanland-, Örebro och Östergötlands län). Medfinansiering ska uppgå till 33 procent. Specifikt mål för utlysningen är att minska avhopp från gymnasieskolan samt bidra till att unga som redan hoppat av gymnasieskolan återgår till studier alternativt närmar sig/kommer in på arbetsmarknaden. Målgruppen är unga kvinnor och män mellan år. Insatserna kan även rikta sig till personal som i sin yrkesroll arbetar med målgruppen, t.ex. kompetensutvecklingsinsatser i olika former. Resultatet av utvecklingsarbetet ska kunna implementeras i reguljär verksamhet hos relevanta aktörer vilka även ska delta aktivt i utvecklingsarbetet. Projekten kan tidigast starta 1 september och senast 1 november Projekten ska avslutas senast om inte Svenska ESF-rådet fattar särskilt beslut om möjlighet till förlängning av projekt. Utlysningen pågår mellan den 2 mars 2015 och den 16 april 2015.

2 2 Beskrivning Det svenska operativa programmet för Socialfonden genomförs som en del av Europa strategin, det vill säga EU:s strategi för smart, inkluderande och hållbar tillväxt. Fondmedlen ska användas till att förstärka och utveckla den nationella arbetsmarknadspolitiken samt bidra till Europa 2020-strategins uppfyllande. Insatser inom Socialfonden genomförs inom ramen för det operativa programmet och så kallade prioriteringsaxlar vilka benämns programområden. För Sveriges del omfattar detta programområde 1 kompetensförsörjning, programområde 2 ökade övergångar till arbete samt programområde 3 satsningar på ungdomar inom ramen för EU:s sysselsättningsinitiativ för unga (endast regionerna Sydsverige, Norra Mellansverige och Mellersta Norrland). Det svenska operativa programmet för Socialfonden genomförs i åtta regioner, var och en av dessa har egna regionala planer. Den regionala planen för Östra Mellansverige (ÖMS) baseras på regionala tillväxtplaner/strategier för Sörmland, Västmanland, Uppland, Östergötland samt Örebro län. Sammantaget består regionen av 52 kommuner med invånare. Befolkningsstrukturen i regionen präglas i hög grad av att det finns flera regionalt starka regioncentra, relativt få mellanstora städer samt ett stort antal mindre kommuner. Situationen på arbetsmarknaden i ÖMS är idag svårare än för bara fem till tio år sedan. Efter finanskrisen ökade arbetslösheten markant för att därefter minska något. När läget på arbetsmarknaden började stabilisera sig hamnade arbetslöshetsnivån på en långt högre nivå än tidigare. Detta drabbade framförallt grupper som redan hade svårigheter att komma in på arbetsmarknaden, unga, nyanlända, utlandsfödda, personer med funktionsnedsättning och långtidssjukskrivna med flera. ÖMS står därför inför stora utmaningar för att kunna behålla sin tillväxt och konkurrenskraft. Dessa är: En åldrande befolkning Befolkningsminskning i perifera delar vilket påverkar arbetskraftsutbud och arbetstillfällen En arbetsmarknad som är kraftigt uppdelad utifrån vilket land man är född i samt könstillhörighet, vilket bidrar till inlåsningseffekter och minskar rörligheten på arbetsmarknaden Begränsade möjligheter till pendling, speciellt i ytterområdena av ÖMS-regionen En ökning av andelen utrikesfödda som står till arbetsmarknadens förfogande i de större regioncentra Hög arbetslöshet bland ungdomar, i vissa kommuner inom ÖMS upp till 30 procent. En orsak till detta kan vara att en hög andel unga saknar fullständiga gymnasiebetyg. Utmaningarna är identifierade av regionalt tillväxtansvariga organisationer och omnämns i styrdokumenten för det regionala utvecklingsarbetet. Ovan nämnda utmaningar ligger även i linje med både Europa 2020 strategin och den nationella Partnerskapsöverenskommelsen.

3 3 Nationella och regionala utmaningar Arbetsmarknadssituationen för unga är i många avseenden mer utsatt än för äldre. På EU-nivå uppgick ungdomsarbetslösheten till 23,3 procent under första kvartalet 2012 gentemot 9,3 procent för befolkningen som helhet. Ungdomar som i förtid hoppar av skola/utbildning utgör en högriskgrupp och 55,5 procent av dessa är också arbetslösa. Cirka 13 procent av unga (15-24 år) i EU kan hänföras till gruppen NEETS (Not in employment, education or training). Samtidigt som arbetslöshetstalen är höga finns det ungefär två miljoner lediga tjänster i EU, vilket visar att det föreligger ett matchningsproblem på den europeiska arbetsmarknaden. (Källa: DG Employment, Samma bild som gäller i Europa gäller i Sverige. EU-kommissionen rekommenderar i sitt positionspapper (november 2012) att Sverige bland annat agerar för att minska arbetslösheten bland unga. I det svenska nationella Socialfondsprogrammet för framgår att trösklarna in på arbetsmarknaden för unga är fortsatt höga. En betydande del bland de unga arbetslösa står långt från arbetsmarknaden och har betydande svårigheter att ta sig in på denna. Särskilt de unga som saknar fullföljd gymnasieutbildning, är utrikes födda eller har nedsatt arbetsförmåga på grund av funktionsnedsättning löper stor risk att hamna i framtida långtidsarbetslöshet. Även i Sverige finns det en matchningsproblematik, där flera branscher uttrycker oro för den framtida kompetensförsörjningen. Avsaknad av eller låg omfattning av studie- och yrkesvägledning samt bristande genuskunskap hos vägledare kan vara en orsak till elevernas könsstereotypa val. Bland arbetslösa unga återfinns långt fler män än kvinnor, speciellt på mindre orter. I Östra Mellansverige varierar arbetslösheten för ungdomar år mellan procent. En ökande andel är individer som inte fullföljer sina gymnasiestudier. Både forskning och enskilda studier visar att avhoppen kan kopplas ihop med signaler som visat sig redan under de tidigare skolåren. Unga med funktionsnedsättning ingår i ovanstående grupp. Orsaker till avhopp under hela skoltiden kan variera, exempelvis kan det vara könsrelaterade orsaker som psykisk ohälsa hos unga kvinnor, en utslagningsprocess under hela skoltiden eller andra skäl. Förväntade resultat och effekter av projekten Med resultat menas förändringar som insatserna i projektet ger direkt upphov till medan effekt avser långsiktiga och indirekta förändringar. Utlysningen riktas mot unga kvinnor och män, år, som riskerar att eller som redan har hamnat utanför utbildning och/eller arbetsmarknad. Insatserna ska bidra till att tidigt fånga upp dessa ungdomar och ge dem stöd att återgå till utbildning eller att komma in på arbetsmarknaden. Utlysningen ska leda till att unga kvinnor och mäns etablering på arbetsmarknaden stärks, särskilt genom att öka andelen som fullföljer sin gymnasieutbildning.

4 4 Förväntade resultat och effekter av projekten i denna utlysning är: Att former och metoder för unga, som riskerar att hamna utanför skolan, utvecklas, prövas och etableras. Att former och metoder för unga som redan hamnat utanför skolan utvecklas, prövas och etableras. Att projektet leder till bestående förändringar i medverkande organisationer. Att det byggs varaktiga strukturer för fortsatt arbete med att minska avhopp från gymnasieskolan. Att ungdomars uppfattningar om könsstereotypa studieval och arbetsroller vidgas och att de därmed väljer utbildningar/yrkesinriktning utifrån ett bredare perspektiv. Integrerat arbete med jämställdhet, tillgänglighet och icke diskriminering vilka också benämns horisontella principer Lika möjligheter och icke-diskriminering Frihet från diskriminering är en mänsklig rättighet. I svensk lagstiftning finns skydd mot diskriminering som har samband med diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning och ålder. Det finns också krav på att arbetsgivare ska vidta aktiva åtgärder för att förhindra diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter vad gäller kön, etnisk tillhörighet och religion eller annan trosuppfattning. Det innebär att det i projekten ska finnas en god kunskap om förekomst av och mekanismer bakom diskriminering och att denna kunskap används i utformning och genomförande av projekten. Verksamheterna bör tillämpa rutiner och metoder som främjar lika möjligheter och säkerställer att diskriminering inte förekommer. Målet är att projekten främjar icke-diskrimineringsperspektivet i sin verksamhet genom att kunskap om diskriminering används i utformning och genomförande av projekten. Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Regeringen har som mål att skapa ett samhälle utan hinder för delaktighet och jämlikhet i levnadsvillkor för personer med funktionsnedsättning. Insatserna ska bekämpa diskriminering och ge flickor och pojkar, kvinnor och män med funktionsnedsättning förutsättningar för självständighet och självbestämmande. Det konkreta tillgänglighetsarbetet behöver fokuseras på att identifiera och undanröja hinder för personer med olika funktionsnedsättningar att bli delaktiga i arbetslivet. Insatser som bidrar till att förändra och bredda arbetsmarknaden för att rymma fler är också nyckeln till en hållbar samhällsutveckling som skapar inkludering, delaktighet och tillväxt.

5 5 Tillgänglighet ska tillämpas som horisontell princip och inriktas på att bidra till förutsättningar för en mer inkluderande arbetsmarknad som kan öppna möjligheter för fler personer med funktionsnedsättning att få arbete på lika villkor. Målet är att projekten ska främja tillgänglighetsperspektivet i sin verksamhet genom att identifiera och undanröja hinder för tillgänglighet, och på så sätt möjliggör för kvinnor och män med olika funktionsnedsättningar att bli delaktiga i projektets insatser. Jämställdhet Socialfondens projekt ska främja jämställdhet med utgångspunkt i programmets mål, målgrupper och prioriteringar genom att projektet har jämställdhetskompetens internt eller genom externt stöd, att en jämställdhetsanalys ingår i projektets problemanalys och att aktiviteter i projektet beaktar jämställdhetsperspektiv i enlighet med analysen. Målet är att projekten främjar jämställdhetsperspektivet i sin verksamhet genom att kunskap om kvinnors och mäns olika förutsättningar och villkor på arbetsmarknaden används i analyser och vid genomförande av projekten. För att få godkänt på projektansökans jämställdhetsanalys ställer myndigheten följande krav, i enlighet med Standarden för jämställdhetsintegrering: Analys 1. En jämställdhetsanalys av projektets fokusområde ska ingå i problembeskrivningen där könsmönster finns beskrivna med kvantitativa och kvalitativa data. Analysen ska göras med utgångspunkt i de jämställdhetsmål som fastställs utifrån projektets problemområde och målgrupp. Genom att arbeta utifrån sin kontext ska projekten bidra till att uppnå de jämställdhetspolitiska målen. Vi rekommenderar metoden 4R som stöd i genomförandet av analysen. Mål och indikatorer 2. Projektet ska ange egna jämställdhetsmål som visar hur projektet bidrar till jämställdhet inom projektets fokusområde. 3. Projektet ska ange förväntade resultat och specificera indikatorer för att kunna följa upp sina jämställdhetsmål. Aktiviteter/Genomförande 4. Aktiviteter i genomförandet ska finnas angivna i syfte att lösa de i projektansökan identifierade jämställdhetsproblemen. Det finns en logisk koppling mellan analys, mål, aktiviteter, resultat och effekter. Jämställdhetskompetens 5. Projektet måste ha tillgång till en jämställdhetskompetens, antingen internt eller externt. Uppföljning 6. Projektet beskriver i rapporter hur mål för jämställdhet ska följas upp internt och åtgärdas om de inte följer planen. I Standarden för jämställdhetsintegrering kan du läsa mer om hur du ska göra och vilka krav som ställs för att du ska få godkänt på din ansökan. Standarden kommer att läggas ut på i anslutning till utlysningen.

6 6 Projekt Projektgenomförandet delas in i tre olika faser: - Analys- och planeringsfas - Genomförandefas - Avslutsfas Endast en ansökan görs för samtliga tre faser. Det ska tydligt framgå i ansökan hur lång tid projektet behöver för respektive fas. Analys- och planeringsfas kan pågå i tre till nio månader. I ansökan ska bifogas en tids- och aktivitetsplan för analys- och planeringsfasen. Avslutsfasen kan pågå i en till tre månader. Den totala projektperioden i denna utlysning kan vara maximalt 40 månader. Detta innebär att projektet kan ha 4 månader längre projekttid än den ordinarie stipulerade tiden på 36 månader. Den längre projektperioden motiveras av de erfarenheter och behov som framkommit vid tidigare genomfört ESF-projekt Plug In och grundar sig bland annat på att projektarbetet måste anpassas till skolterminernas förläggning samt för att ge behövlig tid för implementering. Svenska ESF-rådet kan pröva frågan om förändrad projekttid, efter ansökan från projektet eller på eget initiativ. För att övergå från Analys- och planeringsfas till Genomförandefas måste följande kriterier ha uppnåtts: En fördjupad målgruppsanalys inklusive fastställt antal deltagare. Konkretisering av mål, indikatorer samt förväntade resultat och effekter En beskrivning av projektorganisation, styrgrupp (namngivna personer) samt ev. referensgrupp/er Projektpersonal är rekryterad Konkret beskrivning av hur projektet ska arbeta strategiskt med att påverka aktörer och ordinarie verksamhet. En kommunikationsplan ska vara framtagen En avropad/upphandlad utvärderare Uppdaterad tid- och aktivitetsplan där aktiviteterna tydligt kopplas till projektets förväntade restultat och effekter En konkretiserad plan för projektets arbete med jämställdhetsintegrering En konkretiserad plan för projektets arbete med tillgänglighet En konkretiserad plan för projektets arbete med icke-diskriminering Jämställdhetsperspektivet ska vara integrerat i allt arbete i projektet, se specifik punkt tidigare i utlysningen Om sökande lyder under LOU ska den egna policyn för upphandlingar insändas. De projektägare som inte lyder under LOU ska sända in den policy gällande inköp av varor och tjänster som kommer att tillämpas i projektet. Avstämning kommer att göras efter analys- och planeringsfasen. Verksamheten ska redovisas till Svenska ESF-rådet i form av en avstämningsrapport där redovisning av ovanstående punkter ingår.

7 7 I genomförandefasen arbetar projektet framför allt med deltagarrelaterade insatser. Följande insatser kan genomföras i en Avslutsfas: Färdigställande av slutrapport Färdigställande av utvärderares rapport Avslutskonferens med spridning av metod/er Ekonomisk slutredovisning av projektet Transnationellt samarbete Socialfonden ska under programperioden stödja satsningar på och koordinering av interregionala och transnationella aktiviteter där målgrupperna finns i minst ytterligare en annan medlemsstat. Ett viktigt medel för detta är transnationellt samarbete vilket bör användas som verktyg för inhämtning och spridning av nya idéer, erfarenhetsutbyte, omvärldskunskaper och metodutveckling. Det aktuella projektets inriktning och kompetensbehov ska styra vilket land samarbetspartners väljs ifrån även om projekt gärna får bygga vidare på redan etablerade kontakter, samarbeten och erfarenheter från tidigare transnationella aktiviteter. I denna utlysning är transnationell samverkan frivillig. Insatser inom Europeiska regionalfonden, ERUF Projekt i denna utlysning kan innehålla aktiviteter som faller inom ramen för Europeiska regionala utvecklingsfonden. För mer information om regionalfonden, se Utvärdering Klusterutvärdering Klusterutvärdering kan komma att användas under förutsättning att flera projekt i denna ansökningsomgång beviljas stöd. För projektens del innebär en ev. klusterutvärdering att tid måste avsättas för några nätverksmöten och gemensamt arbete med att specificera gemensamma utvärderingsfrågor. Det kan handla om 3-5 arbetsdagar per projekt och år. Projektutvärdering i utlysningen Alla insatser som finansieras av medel från Europeiska socialfonden följs upp och utvärderas. Nedan ges en kortfattad information om det övergripande syftet med uppföljning och utvärdering i Socialfonden samt information kring vad som behöver framgå av en projektansökan i denna utlysning. 1. Uppföljningen med indikatorer syftar till att vara ett underlag för styrning av och information om satsningarna i Socialfonden, både på program- och projektnivå. Uppföljningen syftar också till att skapa underlag för utvärderingen av program och projekt. För uppföljning gäller att projekten ska följas upp med Socialfondens indikatorer. För projekten innebär det att projektledaren är ansvarig för att rapportera in uppgifter om deltagarna till SCB. När deltagarna börjar ska projektet rapportera vem som anvisat deltagaren, personnummer och startdatum, därefter månatligen antal timmar som deltagarna deltagit. I ansökan ska det framgå att projektet har kapacitet att hantera rapporteringen. 2. Projektutvärderingarna har två primära syften: Att bidra med kunskap till projektledningen om projektets utveckling och till projektägare/styrgrupp om hur resultaten dockar in i organisationernas utvecklingsbehov.

8 8 Att bidra med kunskap till ESF-rådet och dess uppdragsgivare om hur projekten bidrar till utlysningarnas syften via sina påvisade resultat och effekter. Eftersom projekten i Socialfondsprogrammet kan ha många olika mål, målgrupper och projektupplägg kommer även utvärderingen skilja sig mellan projekt. Oavsett typ av projekt gäller dock följande: Utvärderingen ska bidra till kunskapsbehov och nytta på flera olika nivåer. Det är både utvärderarens och projektledningens ansvar att säkerställa att relevanta intressenter får nytta av utvärderingen. Utvärderingen ska kunna studera både processer och effekter/resultat från projektet, kopplat till utlysningen. Det konkreta utvärderingsupplägget för ett projekt utformas efter bifall i samband med att projektet i samråd med ESF-rådet beställer en utvärdering. Sökanden behöver således inte beskriva ett exakt utvärderingsupplägg för projektet vid ansökningstillfället. Sökande bör däremot översiktligt beskriva: Resurser avsatta för utvärdering och återföring. Hur utvärderingen och dess resultat ska användas och hur den bidrar till genomförandet av projektet samt att stärka utvecklingsarbetet i de deltagande organisationerna. Projektutvärderingen ska som huvudregel avropas från ESF-rådets ramavtal. Upphandling utanför ramavtalet är möjligt om särskilda skäl föreligger, detta ska då stämmas av med ESF-rådet i förväg. Syftet med ramavtalet är att säkra att upphandlingen förenklas och blir korrekt samt att leverantörerna av utvärdering håller god kvalité. Om Svenska ESF-rådets ramavtal inte är klart då projekten får bifall kan projekten upphandla utvärdering utanför ramavtalet. Projekten ska i så fall använda de kvalitetskrav och förutsättningar som ESF-rådet anger. Ytterligare riktlinjer och vägledning gällande uppföljning och utvärdering tillkommer i samband med bifall. Socialfondens nationella urvalskriterier/regionala principer för urval Nationella utvalskriterier Inom Socialfonden finns ett antal urvalskriterier. Dessa ska bidra till att de projekt som har bäst förutsättningar att uppfylla det nationella Socialfondsprogrammets mål väljs ut. Kriterierna som är aktuella i denna utlysning är: Projektet ska bidra till utlysningens och programmets mål och förväntade resultat. Ansökan ska även beskriva hur projektet utgått från målgruppens och aktörernas behov i sin problemformulering. Projekt som direkt eller indirekt bidrar till att byta könsstereotypa mönster på arbetsmarknaden eller att motverka demografiska obalanser bör prioriteras. Det ska finnas relevant kapacitet och kompetens hos projektorganisationen.

9 9 Projektet ska uppfylla kraven som ställs vid ansökningstillfället gällande principer för lika möjligheter. För jämställdhet ska även standarden för jämställdhetsintegrering följas. Projektet ska grunda sig i en problem- och behovsanalys. Projektet ska vara väl förankrat och ha säkrat ägarskap och utpekade mottagare för resultat. Projekt som involverar för projektmålen relevant samverkan och då särskilt samverkan med Arbetsförmedlingen ska prioriteras. Projektet och dess resultat ska vara kostnadseffektiva. Projektet och dess resultat ska vara utvärderingsbara. Regionala principer för urval Projekt som omfattar stora delar av eller hela Östra Mellansveriges region prioriteras. Projekt som bygger på tidigare gjorda erfarenheter prioriteras. Tidigare ESF-projekt som bör hämtas erfarenhet ifrån är t.ex. Plug In. Utlysningens framtagande i samråd med Strukturfondspartnerskapet Strukturfondspartnerskapet, förvaltande myndighet och regionalt tillväxtansvariga har för den nya programperioden valt att utforma strukturfondsarbetet på ett nytt sätt. Alla tre parter har kommit överens om att följa en gemensam arbetsprocess där varje part har sitt ansvarsområde. Denna arbetsprocess är inte reglerad i lag utan bygger på en gemensam överenskommelse parterna emellan. Den nya gemensamma arbetsprocessen styrs av en årsplan vars syfte är att de aktörer som avser att söka medel från strukturfonderna ska få chansen att med viss framförhållning få vetskap om vad för satsningar parterna vill se. Planen innehåller de insatsområden och investeringsprioriteringar inom både ÖMS regionala handlingsplan för Socialfonden och regionalfondsprogrammet, som parterna vill se prioriterade under en årscykel. Beskrivning av deltagare Unga år som riskerar att hoppa av gymnasieskolan alternativt redan har lämnat skolan utan fullständiga gymnasiebetyg. Insatser kan även omfatta personer vilka inom sina respektive verksamheter kan bidra till att stärka de ungas deltagande i utbildning eller etablering på arbetsmarknaden. Dessa insatser kan endast omfatta personer knutna till projektets verksamhet.

10 10 Förutsättningar för projektets genomförande Projekttid och projektlängd Maximal projektlängd i utlysningen är 40 månader. Projekten kan starta tidigast den 1 september 2015 dock senast den 1 november Projekten ska avslutas senast den 31 december 2018*. Projektet ska bedrivas i Östra Mellansverige, (Sörmlands, Uppsala, Västmanland, Örebro och Östergötlands län). Utlysningen Utlysningen öppnar den 2 mars 2015 och stänger kl torsdagen den 16 april För ansökan och budget finns särskild ansökningsmall samt budgetmall som fastställts av Svenska ESF-rådet för den nya programperioden, se Ansökan med budget görs i projektrummet på Budget Observera att de projekt som beviljas stöd ska budgetera med de schabloner och enhetskostnader som Svenska ESF-rådet publicerar tillsammans med budgetmallen. I denna utlysning ska projektens medfinansieringsgrad uppgå till 33 procent och kan bestå av kontanter, ersättning till projektdeltagare samt andra bidrag i annat än pengar från både offentlig och privat medfinansiär. Se mer på Säkerställande av medfinansiering I projektansökan ska anges hur medfinansieringen kommer att säkerställas och vad den kommer att bestå av. I samband med beredning av ansökan kommer ESF-rådet att säkerställa och bedöma angiven medfinansiering. Det är därför viktigt att ansökan innehåller aktuella och kompletta kontaktuppgifter till angivna medfinansiärer. Statsstöd Ekonomiskt stöd från Europeiska socialfonden omfattas av EU:s regler om statsstöd. Möjligheterna att lämna ekonomiskt stöd till näringslivet regleras och bedöms enligt gällande fördrag och förordningar. En redogörelse för sådant statligt stöd inklusive stöd av mindre betydelse som företag som deltar i insatsen mottagit de senaste tre åren ska bifogas ansökan om stöd. Kostnadseffektivitet och lagen om offentlig upphandling (LOU) Samtliga stödsökande ska vid köp av varor och tjänster verka för att kostnadseffektivitet uppnås. Stödsökande som är upphandlande enheter enligt LOU ska även tillämpa denna lag inom projektverksamheten. Den egna policyn för inköp och upphandlingar ska sändas in i samband med ansökan. Stödsökande i den ideella och privata sektorn är normalt inte berörda av LOU. Här krävs istället att man kan visa att man har agerat på i övrigt affärsmässiga villkor, vilket i normalfallet innebär att köp av varor och tjänster ska utsättas för konkurrens och att principerna om likvärdighet, icke diskriminering, öppenhet, ömsesidigt godkännande samt proportionalitet beaktas så att kostnadseffektivitet uppnås. Den egna policyn för inköp och tjänster ska insändas i samband med ansökan. En preliminär upphandlingsplan och eventuella samverkansavtal ska bifogas ansökan om stöd.

Diarienummer 2017/ Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Diarienummer 2017/ Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt Kompetensutveckling i relation till samhällsorientering och etablering av

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Östra Mellansverige "Minska långtidsarbetslösheten i Östra Mellansverige" Nr2 Nu kan ni

Läs mer

Utlysning för Västsverige Samverkan för arbetsgivarkontakter

Utlysning för Västsverige Samverkan för arbetsgivarkontakter 2015-03-27 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Västsverige Samverkan för arbetsgivarkontakter Samverkan för arbetsgivarkontakter

Läs mer

Utlysning för Västsverige Insatser för nyanlända

Utlysning för Västsverige Insatser för nyanlända 2015-03-27 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Västsverige Insatser för nyanlända Nu kan ni söka stöd för projekt inom programområde

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Östra Mellansverige "Stärka kompetensen för sysselsatta och arbetslösa i ÖMS" Nu kan ni

Läs mer

Utlysning för Östra Mellansverige Unga i mobilitet

Utlysning för Östra Mellansverige Unga i mobilitet 2015-02-26 2015/00137 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Östra Mellansverige Unga i mobilitet Nu kan ni söka stöd för projekt

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Mellersta Norrland Inkludera fler i arbete

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Mellersta Norrland Inkludera fler i arbete 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Mellersta Norrland Inkludera fler i arbete Utlysning Nu kan ni söka stöd för projekt år

Läs mer

Utlysning för Västsverige Projekt som utgår från förstudier 2014

Utlysning för Västsverige Projekt som utgår från förstudier 2014 2015-03-27 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Västsverige Projekt som utgår från förstudier 2014 Nu kan ni söka stöd för projekt

Läs mer

Utlysning för Sydsverige

Utlysning för Sydsverige 1 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Sydsverige Nu kan ni söka stöd för projekt inom Programområde 3 Sysselsättningsinitiativet

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Mellersta Norrland Främja lika möjligheter för personer med funktionsnedsättning Utlysning

Läs mer

Utlysning för Västsverige Kompetensutveckling inom små och medelstora företag

Utlysning för Västsverige Kompetensutveckling inom små och medelstora företag 2015-02-02 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Västsverige Kompetensutveckling inom små och medelstora företag Nu kan ni söka

Läs mer

Utlysning för Västsverige Kompetensutveckling inom hälsoteknik och hälsoinnovation

Utlysning för Västsverige Kompetensutveckling inom hälsoteknik och hälsoinnovation 2015-02-02 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Västsverige Kompetensutveckling inom hälsoteknik och hälsoinnovation Nu kan ni

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Mellersta Norrland - Insatser för att skapa lågtröskelverksamheter Utlysning Svenska ESF-rådet

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Mellersta Norrland Kompetensutveckling för offentligt anställda som arbetar med målgruppen

Läs mer

Diarenummer 2017/ Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Diarenummer 2017/ Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Mellersta Norrland - Insatser för personer m svag anknytning till arbetsmarknad Utlysning

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Mellersta Norrland - Öka övergångarna till arbete i MN

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Mellersta Norrland - Öka övergångarna till arbete i MN Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Mellersta Norrland - Öka övergångarna till arbete i MN Utlysning Svenska ESF-rådet utlyser

Läs mer

Utlysning av medel inom region Övre Norrland Utveckling och tillämpning av metoder för att stärka arbetsmarknaden i region Övre Norrland

Utlysning av medel inom region Övre Norrland Utveckling och tillämpning av metoder för att stärka arbetsmarknaden i region Övre Norrland Utlysning av medel inom region Övre Norrland Utveckling och tillämpning av metoder för att stärka arbetsmarknaden i region Övre Norrland Europeiska socialfonden ska bidra till en väl fungerande arbetsmarknad

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Mellersta Norrland Social inkludering för nyanlända i Mellersta Norrland Utlysning Svenska

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Mellersta Norrland - Breddad rekrytering för arbete i Mellersta Norrland Utlysning Svenska

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Övre Norrland "Förstudier 2014 till genomförande 2015

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Övre Norrland Förstudier 2014 till genomförande 2015 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Övre Norrland "Förstudier 2014 till genomförande 2015 Utlysning Nu kan ni söka stöd för

Läs mer

Utlysning för Västsverige - Underlätta övergångarna till arbete för kvinnor och män som står särskilt långt från arbetsmarknaden

Utlysning för Västsverige - Underlätta övergångarna till arbete för kvinnor och män som står särskilt långt från arbetsmarknaden Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Västsverige - Underlätta övergångarna till arbete för kvinnor och män som står särskilt långt

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Nu kan ni söka stöd inom programområde 2, Öka övergångarna till arbete.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Nu kan ni söka stöd inom programområde 2, Öka övergångarna till arbete. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Östra Mellansverige "För ett jobb i vården" Utlysning Nu kan ni söka stöd inom programområde

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Östra Mellansverige "Kompetensutveckling inom affärsutveckling för Solo- och mikroföretag"

Läs mer

Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling

Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Västsverige Öka övergångarna till arbete för kvinnor och män som står särskilt långt ifrån

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Mellersta Norrland Förstudier 2014 till genomförande 2015

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Mellersta Norrland Förstudier 2014 till genomförande 2015 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Mellersta Norrland Förstudier 2014 till genomförande 2015 Utlysning Nu kan ni söka stöd

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning Kompetenshöjning för framgångsrik integration i Mellersta Norrland Utlysning Nu kan ni söka

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Östra Mellansverige "Underlätta etablering på arbetsmarknaden för kvinnor och män inom

Läs mer

Utlysning för Västsverige - Underlätta övergångarna till arbete och studier för unga kvinnor och män

Utlysning för Västsverige - Underlätta övergångarna till arbete och studier för unga kvinnor och män Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Västsverige - Underlätta övergångarna till arbete och studier för unga kvinnor och män Underlätta

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Småland och Öarna " Stärkt ställning på arbetsmarknaden"

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Småland och Öarna  Stärkt ställning på arbetsmarknaden 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Småland och Öarna " Stärkt ställning på arbetsmarknaden" Utlysning Nu kan ni söka stöd

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Mellersta Norrland Hållbart arbetsliv i Mellersta Norrland

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Mellersta Norrland Hållbart arbetsliv i Mellersta Norrland 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Mellersta Norrland Hållbart arbetsliv i Mellersta Norrland Utlysning Nu kan ni söka stöd

Läs mer

Europeiska Socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling

Europeiska Socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling 1 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Sydsverige Unga i mobilitet Nu kan ni söka stöd för projekt inom programområde 2 ökade övergångar

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt Nya vägar in på arbetsmarknaden - med stöd av civilsamhället och social

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Övre Norrland Utveckling och tillämpning av metoder för att stärka arbetsmarknaden i region

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt: Nyanländas etablering ohälsa och/eller funktionsnedsättning Utlysning Svenska

Läs mer

Stärkt digital kompetens för små och medelstora företag

Stärkt digital kompetens för små och medelstora företag Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Stärkt digital kompetens för små och medelstora företag Nu kan ni söka stöd för projekt inom programområde

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt: Förstudie angående nyanlända kvinnor och mäns ohälsa och funktionsnedsättning

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Östra Mellansverige "Underlätta etablering på arbetsmarknaden för funktionsnedsatta kvinnor

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Östra Mellansverige Kompetensutveckling/kompetensförsörjning inom vård- och omsorgsbranschen

Läs mer

Utlysning för Västsverige Kompetensförsörjning för livsmedel och gröna näringar

Utlysning för Västsverige Kompetensförsörjning för livsmedel och gröna näringar Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Västsverige Kompetensförsörjning för livsmedel och gröna näringar Nu kan ni söka stöd för

Läs mer

Europeiska Socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling

Europeiska Socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling 1 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Sydsverige Samverkan mot långtidsarbetslöshet och utanförskap Nu kan ni söka stöd för projekt

Läs mer

Utlysning för Västsverige Utveckling av collegeverksamhet

Utlysning för Västsverige Utveckling av collegeverksamhet Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Västsverige Utveckling av collegeverksamhet Utveckling av collegeverksamhet Nu kan ni söka

Läs mer

Ökade övergångar till arbete och studier

Ökade övergångar till arbete och studier Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Ökade övergångar till arbete och studier Nu kan ni söka stöd för projekt inom programområde 2, Ökade övergångar

Läs mer

Ökade övergångar till arbete för utrikesfödda fokus på kvinnor

Ökade övergångar till arbete för utrikesfödda fokus på kvinnor Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Ökade övergångar till arbete för utrikesfödda fokus på kvinnor Nu kan ni söka stöd för projekt inom programområde

Läs mer

Utlysning för Västsverige Insatser för unga år

Utlysning för Västsverige Insatser för unga år Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Västsverige Insatser för unga 15-24 år Nu kan ni söka stöd för projekt inom programområde

Läs mer

Utlysning för Västsverige Kompetensförsörjning inom vård- och omsorgsbranschen

Utlysning för Västsverige Kompetensförsörjning inom vård- och omsorgsbranschen Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Västsverige Kompetensförsörjning inom vård- och omsorgsbranschen Kompetensförsörjning inom

Läs mer

Utlysning för Västsverige Studie- och yrkesvägledning som hela skolans ansvar

Utlysning för Västsverige Studie- och yrkesvägledning som hela skolans ansvar 2017/00098 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Västsverige Studie- och yrkesvägledning som hela skolans ansvar Nu kan ni söka

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Övre Norrland Ökade övergångar till arbete för nyanlända invandrare och utrikesfödda i

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Norra Mellansverige "Kompetensutveckling för tillgängligare arbetsmarknad i Norra Mellansverige"

Läs mer

Öka övergångarna till arbete eller studier

Öka övergångarna till arbete eller studier Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Öka övergångarna till arbete eller studier Nu kan ni söka stöd för projekt inom programområde 2, Ökade övergångar

Läs mer

Europeiska Socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling

Europeiska Socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling 1 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Sydsverige Social inkludering Nu kan ni söka stöd för projekt inom Programområde 2 ökade

Läs mer

Utlysning av medel inom region Övre Norrland Individbaserade insatser för att stärka personer med särskilt svag anknytning till arbetsmarknaden

Utlysning av medel inom region Övre Norrland Individbaserade insatser för att stärka personer med särskilt svag anknytning till arbetsmarknaden 1 Utlysning av medel inom region Övre Norrland Individbaserade insatser för att stärka personer med särskilt svag anknytning till arbetsmarknaden Europeiska socialfonden ska bidra till en väl fungerande

Läs mer

Utlysning för Västsverige Hållbart arbetsliv och kompetensutveckling för att förebygga och motverka psykisk ohälsa

Utlysning för Västsverige Hållbart arbetsliv och kompetensutveckling för att förebygga och motverka psykisk ohälsa Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Västsverige Hållbart arbetsliv och kompetensutveckling för att förebygga och motverka psykisk

Läs mer

Kompetensutveckling för breddad rekrytering

Kompetensutveckling för breddad rekrytering Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Kompetensutveckling för breddad rekrytering Nu kan ni söka stöd för projekt inom programområde 1, Kompetensförsörjning,

Läs mer

Utlysning av medel inom region Övre Norrland

Utlysning av medel inom region Övre Norrland Utlysning av medel inom region Övre Norrland Kompetensutveckling inom etablering, mottagning och integration Europeiska socialfonden ska bidra till en väl fungerande arbetsmarknad och en varaktig ökad

Läs mer

Utlysning för Västsverige Kompetensförsörjning för besöksnäringen

Utlysning för Västsverige Kompetensförsörjning för besöksnäringen Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Västsverige Kompetensförsörjning för besöksnäringen Nu kan ni söka stöd för projekt inom programområde

Läs mer

Europeiska Socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling

Europeiska Socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling 1 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Sydsverige Systematisk samverkan Nu kan ni söka stöd för projekt inom Programområde 2 ökade

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Östra Mellansverige (ÖMS) med inriktning "Effektivare strukturer för yrkesutbildning och

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Småland och Öarna Ökade möjligheter till arbete för utrikesfödda " Utlysning Nu kan ni

Läs mer

Utlysning för Västsverige Kompetensförsörjning för livsmedel och gröna näringar

Utlysning för Västsverige Kompetensförsörjning för livsmedel och gröna näringar Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Västsverige Kompetensförsörjning för livsmedel och gröna näringar Nu kan ni söka stöd för

Läs mer

Utlysning av medel inom region Övre Norrland Kompetensutveckling inom etablering, mottagning och integration

Utlysning av medel inom region Övre Norrland Kompetensutveckling inom etablering, mottagning och integration Utlysning av medel inom region Övre Norrland Kompetensutveckling inom etablering, mottagning och integration Europeiska socialfonden ska bidra till en väl fungerande arbetsmarknad och en varaktig ökad

Läs mer

Utlysning för Västsverige - Kompetensutveckling för att motverka diskriminering och öka inkluderingen på arbetsmarknaden

Utlysning för Västsverige - Kompetensutveckling för att motverka diskriminering och öka inkluderingen på arbetsmarknaden Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Västsverige - Kompetensutveckling för att motverka diskriminering och öka inkluderingen på

Läs mer

Stärkt digital kompetens för vård- och omsorgssektorn

Stärkt digital kompetens för vård- och omsorgssektorn Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Stärkt digital kompetens för vård- och omsorgssektorn Nu kan ni söka stöd för projekt inom programområde

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Övre Norrland " Kompetensutveckling, mångfald och lärande för att stärka särskilt utsatta

Läs mer

Utlysning av medel inom region Övre Norrland

Utlysning av medel inom region Övre Norrland Utlysning av medel inom region Övre Norrland Individbaserade insatser för att stärka personer med svag anknytning till arbetsmarknaden, kopplat till rekryteringsbehov i region Övre Norrland Europeiska

Läs mer

Utlysning för ESF Nationellt av genomförandeprojekt med inriktning "Metoder för att öka nyanlända kvinnors sysselsättning

Utlysning för ESF Nationellt av genomförandeprojekt med inriktning Metoder för att öka nyanlända kvinnors sysselsättning 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt av genomförandeprojekt med inriktning "Metoder för att öka nyanlända kvinnors

Läs mer

Europeiska Socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling

Europeiska Socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling 1 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Sydsverige Sysselsättningsinitiativet för unga, utlysning 3 i region Sydsverige Nu kan ni

Läs mer

Utlysning för Västsverige - Förstudieprojekt för unga med tema spel och spelutveckling

Utlysning för Västsverige - Förstudieprojekt för unga med tema spel och spelutveckling Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Västsverige - Förstudieprojekt för unga med tema spel och spelutveckling Nu kan ni söka stöd

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Mellersta Norrland " Ökad samverkan och förstärkt koppling mellan utbildning, arbetsliv

Läs mer

Europeiska Socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling

Europeiska Socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling 1 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning Kompetensutveckling för små företag i Sydsverige Nu kan ni söka stöd för projekt inom programområde

Läs mer

Ökade övergångar till arbete och studier för unga (15-24 år)

Ökade övergångar till arbete och studier för unga (15-24 år) Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Ökade övergångar till arbete och studier för unga (15-24 år) Nu kan ni söka stöd för projekt inom programområde

Läs mer

Europeiska Socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling

Europeiska Socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling 1 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Sydsverige Stärkta yrkesutbildningar Nu kan ni söka stöd för projekt inom programområde

Läs mer

Utlysning för Västsverige Studie- och yrkesvägledning som hela skolans ansvar

Utlysning för Västsverige Studie- och yrkesvägledning som hela skolans ansvar Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Västsverige Studie- och yrkesvägledning som hela skolans ansvar Nu kan ni söka stöd för projekt

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt Närmare arbetsmarknaden med stöd av civilsamhället Utlysning Nu kan ni söka

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014-2020

Europeiska socialfonden 2014-2020 Europeiska socialfonden 2014-2020 -avstamp i Europa 2020-strategin Maria Johansson-Berg, Svenska ESF-rådet Utgångspunkter för det nya Socialfondsprogrammet Bygga vidare på struktur, erfarenhet och resultat

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt för genomförandeprojekt med inriktning "Ett arbetsliv för alla" Utlysning

Läs mer

Utlysning för Västsverige Öka övergångarna till arbete eller studier för sjukskrivna

Utlysning för Västsverige Öka övergångarna till arbete eller studier för sjukskrivna Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Västsverige Öka övergångarna till arbete eller studier för sjukskrivna Nu kan ni söka stöd

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt av genomförandeprojekt med inriktning "Strategisk satsning för effektivare

Läs mer

Utlysning av medel inom region Övre Norrland

Utlysning av medel inom region Övre Norrland Utlysning av medel inom region Övre Norrland Stärka kompetensutveckling och öka omställningsförmågan för arbetsplatser och för individer Europeiska socialfonden ska bidra till en väl fungerande arbetsmarknad

Läs mer

Europeiska Socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling

Europeiska Socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling 1 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Sydsverige Samverkan och kompetens för inkludering Nu kan ni söka stöd för projekt inom

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Sydsverige Strategisk samverkan mot ohälsa Nu kan ni söka stöd för projekt inom Programområde

Läs mer

1.2 Ökad samverkan och förstärkt koppling mellan utbildning, arbetsliv och arbetsförlagt lärande.

1.2 Ökad samverkan och förstärkt koppling mellan utbildning, arbetsliv och arbetsförlagt lärande. Namn på utlysningen: Främja lika möjligheter Belopp: 22 miljoner kronor Programområde: 1 Kompetensförsörjning 2 Ökade övergångar till arbete 3 Sysselsättningsinitiativet för unga Specifikt mål: 1.1 Stärka

Läs mer

Beslutsdatum Diarienummer 2016/ Utlysning för ESF Nationellt: Genomförandeprojekt angående

Beslutsdatum Diarienummer 2016/ Utlysning för ESF Nationellt: Genomförandeprojekt angående 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt: Genomförandeprojekt angående Nyanländas etablering på arbetsmarknaden.

Läs mer

Stärkt digital kompetens för vård- och omsorgssektorn II

Stärkt digital kompetens för vård- och omsorgssektorn II Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Stärkt digital kompetens för vård- och omsorgssektorn II Nu kan ni söka stöd för projekt inom programområde

Läs mer

Europeiska Socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling

Europeiska Socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling 1 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning Hållbar stadsutveckling och inkludering i Sydsverige Nu kan ni söka stöd för projekt inom Programområde

Läs mer

Utvecklade metoder för övergångar till arbete och studier

Utvecklade metoder för övergångar till arbete och studier Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utvecklade metoder för övergångar till arbete och studier Nu finns möjlighet att söka stöd för projekt inom

Läs mer

1.2 Ökad samverkan och förstärkt koppling mellan utbildning, arbetsliv och arbetsförlagt lärande.

1.2 Ökad samverkan och förstärkt koppling mellan utbildning, arbetsliv och arbetsförlagt lärande. Namn på utlysningen: Förstärkt etablering på arbetsmarknaden Belopp: 42 miljoner kronor Programområde: 1 Kompetensförsörjning 2 Ökade övergångar till arbete 3 Sysselsättningsinitiativet för unga Specifikt

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF i Östra Mellansverige av projekt med inriktning "Insatser för nyanlända med sammansatt

Läs mer

Europeiska Socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling

Europeiska Socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling 1 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Sydsverige Samarbete, kompetensutveckling och social inkludering Nu kan ni söka stöd för

Läs mer

Ökade övergångar till arbete för utrikes födda fokus på kvinnor

Ökade övergångar till arbete för utrikes födda fokus på kvinnor Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Ökade övergångar till arbete för utrikes födda fokus på kvinnor Nu kan ni söka stöd för projekt inom programområde

Läs mer

Utlysning av medel inom region Övre Norrland

Utlysning av medel inom region Övre Norrland Utlysning av medel inom region Övre Norrland Kompetensförsörjning för tillväxt i region Övre Norrland Europeiska socialfonden ska bidra till en väl fungerande arbetsmarknad och en varaktig ökad sysselsättning

Läs mer

Beslutsdatum Diarienummer 2017/ Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Beslutsdatum Diarienummer 2017/ Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt Strategisk kompetensförsörjning för SME Utlysning 1 Nu kan ni söka stöd

Läs mer

1.2 Ökad samverkan och förstärkt koppling mellan utbildning, arbetsliv och arbetsförlagt lärande.

1.2 Ökad samverkan och förstärkt koppling mellan utbildning, arbetsliv och arbetsförlagt lärande. Namn på utlysningen: Sysselsättningsinitiativet för unga i Norra Mellansverige Belopp: 74 miljoner kronor Programområde: 1 Kompetensförsörjning 2 Ökade övergångar till arbete 3 Sysselsättningsinitiativet

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Småland och Öarna En jämställd och inkluderande arbetsmarknad" Utlysning Nu kan ni söka

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning Sydsverige Kompetens- och verksamhetsutveckling för hälsa och hållbart arbetsliv på arbetsplatser

Läs mer

Bakgrund. Beslutsdatum 2016-03-17. Diarienummer 2016/00183

Bakgrund. Beslutsdatum 2016-03-17. Diarienummer 2016/00183 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt "Pilotverksamhet för utformningen av ett regionalt yrkesvux Utlysning Nationellt

Läs mer

Välkomna till vår informationsträff! Svenska ESF-rådet

Välkomna till vår informationsträff! Svenska ESF-rådet Välkomna till vår informationsträff! Svenska ESF-rådet Småland och Öarna Agenda 9.30-ESF-rådet Socialfonden Den aktuella utlysningen Ungdomssatsningar Socialfondsprojekt, horisontella principer mm Planera

Läs mer

1.2 Ökad samverkan och förstärkt koppling mellan utbildning, arbetsliv och arbetsförlagt lärande.

1.2 Ökad samverkan och förstärkt koppling mellan utbildning, arbetsliv och arbetsförlagt lärande. Namn på utlysningen: Kompetensutveckling för Solo- och mikroföretagare Belopp: 33 miljoner kronor Programområde: 1 Kompetensförsörjning 2 Ökade övergångar till arbete 3 Sysselsättningsinitiativet för unga

Läs mer

Utlysning för Västsverige Kompetensförsörjning inom mottagarorganisationer för nyanlända

Utlysning för Västsverige Kompetensförsörjning inom mottagarorganisationer för nyanlända Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Västsverige Kompetensförsörjning inom mottagarorganisationer för nyanlända Kompetensförsörjning

Läs mer

Utlysning av medel inom region Övre Norrland

Utlysning av medel inom region Övre Norrland Utlysning av medel inom region Övre Norrland Fler rekryteringar i region Övre Norrland Europeiska socialfonden ska bidra till en väl fungerande arbetsmarknad och en varaktig ökad sysselsättning på lång

Läs mer

Utlysning för ESF Nationellt: Framtidens välfärd kompetensförsörjning inom välfärdssektorn

Utlysning för ESF Nationellt: Framtidens välfärd kompetensförsörjning inom välfärdssektorn 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt: Framtidens välfärd kompetensförsörjning inom välfärdssektorn Utlysning

Läs mer