B-52 i krig VIETNAMKRIGET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "B-52 i krig VIETNAMKRIGET"

Transkript

1 DEL 11 VIETNAMKRIGET B-52 i krig B-52 Stratofortress togs fram för kalla krigets krav på kärnvapenbärare, men har som konventionell bombare deltagit i många konflikter. Under Vietnamkriget blev flygplanet vida känt genom sitt deltagande i bombkriget. Det finns även en svensk anknytning som är okänd för de flesta. En B-52 släpper sin last över Vietnam. De främre bomberna har suttit på balkar under vingarna, varför detta är en så kallad Big Belly B-52. av richard areschoug, militärhistorisk författare född som kärnvapenbärare Efter att kärnvapnen blivit hörnstenen i det amerikanska strategiska bombflyget beslutades det att ta fram ett nytt stort bombplan som kom att bli jetdrivet. Uppdraget gick till Boeing och den första YB-52 kom i luften den 15 april Typen blev operativ 1955 under namnet Stratofortress, men var känd bland piloterna som BUFF (Big Ugly Fat Fellow). B-52 kom därefter under många år framöver att vara i ständig beredskap med kärnvapenlast.»the Swedish Connection«En svensk anknytning till B-52 har nyligen avslöjats av den svenske forskaren vid FOI, Robert Dalsjö. Han har studerat det superhemliga samarbetet som försvaret hade med västmakterna under den kallaste delen av kalla kriget. Trots att politiker höll en neutral fasad var samarbetet omfattande och genom spionöversten Stig Wennerström visste Sovjetunionen om det. I den planering som förekom i Sverige byggdes många flygfält ut med långa banor för att kunna ta emot B-52:or. Meningen var att de skulle ha möjlighet att nödlanda eller tanka om det behövdes efter kärnvapenanfall mot Sovjet. När sedan de interkontinentala robotarna tog över uppgiften under mitten av 1960-talet var det inte längre aktuellt. elddop i indokina B-52:ans kontroversiella elddop blev inte som domedagsvapen utan för ytbombning mot FNL-gerillan i Vietnam när USA trappade upp sin insats. Det första B-52-uppdraget flögs den 18 juni 1965 inom kampanjen Arc Light, som kom att pågå hela kriget. Debuten blev något av en katastrof eftersom två B-52 kolliderade vid lufttankning och åtta man omkom. Faktum är att i början av operationerna förlorades inga B-52:or genom fientlig eld, men däremot flera genom olyckor. Det var först i september 1966 under ett uppdrag norr om den demilitariserade zonen mellan nord och syd som en B-52 besköts med en luftvärnsrobot. De stora flygplanen användes även för direkt understöd till egna trupper på marken, och det hände att bomberna behövde fälldas bara några hundra meter från de egna linjerna vilket var en utmaning för besättningarna. Ett exempel på sådana uppdrag var vid den kända undsättningen av basen Khe Sanh Här och i samband med

2 Trots att B-52 ursprungligen var tänkt som en kärnvapenbärare var det med konventionella bomber för ytbombning som flygplanet blev känt. Tetoffensiven kom B-52:orna att flyga uppdrag per månad. Planen kom efter hand att modifieras för att ta större bomblast. Dessa så kallade Big Belly B-52 tog 84 stycken 227 kg bomber i kroppen och samt ytterligare 24 stycken på balkar under vingarna. Samtliga versioner av flygplanet som användes i Vietnam hade dock inte genomgått denna modifikation, varför vissa var begränsade till att enbart ta bomber i kroppen.»julbombningarna«den 17 december 1972 inleddes kampanjen Linebacker II, de omdebatterade Julbombningarna, för att tvinga Nordvietnam tillbaka till fredsförhandlingarna i Paris. Uppdragen flögs främst mot Hanoi och B-52:orna spelade en stor roll. Mot dessa stod ett massivt luftförsvar bestående av tusentals luftvärnsrobotar och eldrörsluftvärn som tillsammans med rådgivare hade levererats från Sovjetunionen. Under de första dagarnas anfall avfyrades över luftvärnsrobotar vilka vållade flera förluster. Ett exempel på en dramatisk episod är följande skildring av en robotskadad B-52:s sista minuter Det brinnande bombplanet kämpade med bara fyra motorer på ena vingen i gång för att hålla sig i luften några minuter till. Trots pilotens omänskliga ansträngningar var det omöjligt och han gav order till besättningen att skjuta ut sig. Alla lyckades utom navigatören, vars nedåtskjutande katapultstol hängt sig. Piloten instruerade honom att krypa ut genom hålet efter den andra katapultstolen i buken. Som genom ett under lyckades det, Att B-52 var ett stabilt flygplan är tydligt av denna bild. Denna B-52H skadades av turbulens 1964, men lyckades trots de omfattande skadorna att landa säkert.

3 En bild från elddopet Operation Arc Lightning. Tre B-52 fäller sin dödliga last över Vietnam. men piloten hade ingen aning om det. Snart slocknade alla system och därefter sköt han ut sig. Inom 15 minuter hade flygräddningshelikoptrar plockat upp alla ur den laotiska djungeln. Att piloten, Captain John D. Mize, senare tilldelades Air Force Cross för sin flygning är inte konstigt då han genom sin skicklighet räddade besättningen från krigsfångenskap. Efter några dagar hade de nordvietnamesiska robotförråden sinat och genom den sönderslagna infrastrukturen kunde inte nya fås fram. Detta i kombination med amerikansk taktikanpassning gjorde att flygplansförlusterna sjönk markant och mot slutet kunde de operera nästan ostört. Det svaga nordvietnamesiska jaktflyget kunde inte heller göra något. I stället kom två MiG-21:or att skjutas ner av B-52:or vilket gör B-52:an till det största flygplan som vunnit en luftstrid! Under Linebacker II som avslutades den 29 december sköts 15 B-52 ner. Av besättningsmännen stupade 33 och lika många blev krigsfångar, medan de resterande 26 räddades. Totalt flögs 729 B-52 uppdrag under operationen och vid sidan av dessa genomförde samtidigt B-52:or bombningar över Sydvietnam. Besättningen till en B-52 framför sitt flygplan. Notera emblemet för Strategic Air Command, som samtliga tunga bombflygförband ingick i.

4 Reaktionerna mot USA på grund av kampanjen blev i vissa delar av världen våldsamma, inte minst i Sverige. Mycket av detta berodde på skicklig propaganda från Nordvietnam och i bakgrunden Sovjetunionen, som utmålade USA som att de aktivt angripit civila och sjukhus. I själva verket var uppdragen inriktade på militära mål och kommunikationer. Att det inte gick att undvika civila offer berodde främst på att det var konventionella dumma bomber som användes, och inte dagens precisionsvapen. Enligt senare vietnamesiska uppgifter dödades civila i kampanjen. B- 52:orna genomförde ytterligare några bombningar av Nordvietnam i början av 1973 för att hålla press på nationen så att fredsförhandlingarna återupptogs. B-52:or flög även uppdrag utanför Vietnam. Genom ett hemligt godkännande av president Nixon i mars 1969 genomfördes bombningar i Kambodja tills den 15 augusti 1973 med syfte att skära av FNL:s försörjningsväg, Ho Chi Minh-leden.. Även över Laos genomfördes uppdrag fram till den 17 april samma år. Totalt hade B-52:orna flugit uppdrag och fällt 2,63 miljoner ton bomber under kriget. Bara 17 plan förlorades genom fientlig eld samt ytterligare 12 av andra orsaker. En tydligare bild på emblemet för Strategic Air Command, som återfanns på resterna av en B-52 som sköts ner över Vietnam. besättningen Besättningen på B-52:an är betydligt mindre än på tidigare stora amerikanska bomplan, men stor för att vara ett stridsflygplan i dag. Ursprungligen utgjordes den av sex man, med pilot och andrepilot längst fram i cockpit. Bakom dessa satt, vända bakåt, navigatören och radarnavigatören, vilken även agerade som bombfällare. Dessa båda hade katapultstolar som sköts ut nedåt, vilket var ett stort problem vid haverier på låg höjd. Rollade inte piloten planet vid utskjutningen gick det illa! Längst bak i nosen satt motmedelsoperatören. På de tidiga versionerna fram till B-52D satt akterskytten i en separat position i bakkroppen. Den enda möjlighet han hade att komma fram till cockpit var genom en lång gång via bombrummen, men den gick bara att använda då besättningsutrymmena inte var trycksatta. På de senare versionerna flyttades skytten till cockpit och styrde sina fyra 12,7 mm kulsprutor därifrån vilket gjorde besättningen mera sammansvetsad, men piloterna saknade de spanande ögonen längst bak som kunde observera robotar. På B-52H hade skytten slopats och motmedelsoperatören antog även hans roll, samtidigt som beväpningen ändrades till en 20 mm Vulcan-kanon monterad i stjärtkonen, som numera tagits bort. Även om det ännu finns ungefär 90 stycken B-52 kvar i aktiv tjänst, har flertalet övergått till att bli utställningsobjekt. Här en B-52 på Langley Air Force Base i Virginia.

5 Det fanns faktiskt B-52:or som hade två man till i besättningen. Det var RB-52 och B-52B som kunde ta en spaningskapsel i främre bombrummet, i vilken två systemoperatörer satt. Det måste nog ha krävts ett speciellt psyke för att sitta i denna konservburk under ett långt uppdrag då de bara hade radiokontakt med resten av besättningen. efter vietnamkriget Efter Vietnamkrigets slut återgick B-52 främst till sin originalroll som en del av USA:s kärnvapenbärare. En mera udda uppgift fick några B-52 som anpassades som marinattackplan med sjömålsrobotar av typ Harpoon, respektive för fällning av minor. På grund av nedrustningsantalet SALT minskades antalet plan och det innebar att 365 stycken skrotades medan de kvarvarande modifierades och vissa fick kapacitet att bära kryssningsrobotar. Dygnetrunt-beredskapen på kärnvapenbärarna fortsatte till Redan efter Iraks invasion av Kuwait 1990 fick besättningarna förbereda sig för en ny roll, och genomförde flyganfall under operation Desert Storm från januari Därefter har flygplanstypen använts i såväl Kosovo, Afghanistan och Irak. I dag finns fortfarande 90 stycken B-52 i tjänst, och allt tyder på att flygplanstypen kommer att sätta rekord i tjänstetid då tanken är att behålla typen till 2040 nästan 90 år efter första flygningen. q Och som här, på militärmuseet i Hanoi resterna av B-52 som sköts ned av Nordvietnamesiskt luftvärn under julbombningarna 1972.

MiG Killers. amerikanska jaktflygaress i Vietnam

MiG Killers. amerikanska jaktflygaress i Vietnam DEL 7 VIETNAMKRIGET MiG Killers amerikanska jaktflygaress i Vietnam Luftstriderna över Vietnam dominerades av flygplan som från början inte var avsedda för manövrerande luftstrid. Från amerikansk sida

Läs mer

Linebacker I USA:s flygoffensiv mot Nordvietnam VIETNAMKRIGET. Vietnams himmel

Linebacker I USA:s flygoffensiv mot Nordvietnam VIETNAMKRIGET. Vietnams himmel DEL 2 B-52 Stratofortress utvecklades för att kärnvapenbomba Sovjetunionen med kapacitet att bära 30 ton bomber. B-52 är fortfarande ett av världens största operativa bombplan, ännu i aktiv tjänst som

Läs mer

Den ryska björnen i Vietnams djungel

Den ryska björnen i Vietnams djungel DEL 13 VIETNAMKRIGET Den ryska björnen i Vietnams djungel Under Vietnamkriget kom Sovjetunionen att agera mer aktivt i Sydostasien än tidigare. Dessförinnan hade man varit mer återhållsam och den sovjetiska

Läs mer

Slagen vid Song Be, Ba Gia och Dong Xoai

Slagen vid Song Be, Ba Gia och Dong Xoai DEL 6 VIETNAMKRIGET Det varade i nästan 20 år av anders frankson, militärhistorisk författare Slagen vid Song Be, Ba Gia och Dong Xoai 1965 är obekanta för oss men dessa slag kan ses som en vattendelare

Läs mer

Kalla kriget 1945-1991

Kalla kriget 1945-1991 Kalla kriget 1945-1991 Sovjetunionen vs. USA Kampen om världsherraväldet Kalla kriget 1 Varför kallas det Kalla Kriget? Kallt krig för att det aldrig blev riktigt hett det blev inte direkt krig, väpnade

Läs mer

Vietnam kriget. Vietnamkriget var en konflikt under kalla kriget i Vietnam,Laos och Kambodja

Vietnam kriget. Vietnamkriget var en konflikt under kalla kriget i Vietnam,Laos och Kambodja Vietnam kriget Vietnamkriget var en konflikt under kalla kriget i Vietnam,Laos och Kambodja Kriget pågick från 1 november 1955 till 30 april 1975. Alltså pågick kriget i 19 år och 180 dagar. Kriget slutade

Läs mer

2. Tisdag 17 april. Hur det kalla kriget började och kommunistskräcken i USA. (s. 454-562)

2. Tisdag 17 april. Hur det kalla kriget började och kommunistskräcken i USA. (s. 454-562) Det kalla kriget för SM2. 1. Onsdag 4 april, Introduktion, Tidslinje. 2. Tisdag 17 april. Hur det kalla kriget började och kommunistskräcken i USA. (s. 454-562) 3. Onsdag 18 april. Kalla kriget orsak,

Läs mer

01 Introduktion. Detta är ett första försök att skapa ett litet kompendium om det vi har pratat om på lektionerna runt kriget i Vietnam.

01 Introduktion. Detta är ett första försök att skapa ett litet kompendium om det vi har pratat om på lektionerna runt kriget i Vietnam. Vietnam Veterans Memorial Wall finns i Washington DC och innehåller 58,272 namn på amerikanska soldater som stupat eller saknas. Bilden är förvanskad, men stenen monumentet är byggd av reflekterar den

Läs mer

Över tiotusen svenskar blev under 1900-talet

Över tiotusen svenskar blev under 1900-talet DEL 5 VIETNAMKRIGET Svenska frivilliga till Vietnam av lars gyllenhaal, militärhistorisk författare Över tiotusen svenskar blev under 1900-talet frivilliga för Finland. I storlek kommer därefter frivilligrörelsen

Läs mer

Svenska Caproni Ca 313 Ca 309 Ca 311

Svenska Caproni Ca 313 Ca 309 Ca 311 Caproni Ca.313 Historia Svenska Caproni Ca 313 var ett tvåmotorigt Italienskt bomb och fjärrspaningsflygplan. Caproni Ca 309 togs fram 1936 och kallades ett "koloniflygplan". Ca 309 var första ledet i

Läs mer

Förpliktelser genom avtal: Avtal mellan sydvietnam och USA som förde med sig ett amerikanskt engagemang i Indokina.

Förpliktelser genom avtal: Avtal mellan sydvietnam och USA som förde med sig ett amerikanskt engagemang i Indokina. Världen idag (HI08) *Denna kurs i historia erbjuder många möjligheter. Det är i praktiken ganska fritt fram hur man väljer att bygga upp denna kurs så länge som den har någonslags relevans till rubriken.

Läs mer

DEN TYSK / RYSKA PAKTEN

DEN TYSK / RYSKA PAKTEN DEN TYSK / RYSKA PAKTEN o Flera var rädda för kommunismen som härskade i Sovjetunionen. o Kanske kunde den stora tyska armén vara ett bra försvar mot Sovjetunionen? o Ett avtal eller snarare en pakt mellan

Läs mer

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark Andra världskriget Som du nu vet, anföll Tyskland Polen den 1 september 1939. Med stridsvagnar tog man sig in landet, och andra världskriget hade börjat. Kriget varade i fem år och när det var över hade

Läs mer

Flygplan Av: Mathilda & Leona

Flygplan Av: Mathilda & Leona Flygplan Av: Mathilda & Leona Första skisserna av glidflygplanet Runt 1800-talet så började hela tanken med att skapa ett flygplan. Människor på flera ställen runt om i världen började med olika skisser.

Läs mer

Text & foto: Daniel Karlsson

Text & foto: Daniel Karlsson 60 år med Fly Med J 29 skapade Saab ett av världens vassaste stridsflygplan. Med sin pilvinge och starka jetmotor var planet i klass med ryssarnas MiG-15 och amerikanarnas F-86. Under J 29-epoken nådde

Läs mer

Extramaterial till Blod och lera Ny teknik i kriget

Extramaterial till Blod och lera Ny teknik i kriget Extramaterial till Blod och lera Ny teknik i kriget Du kommer väl ihåg omslaget till Blod och lera? På bilden ser du soldater från första Australienska divisionen som går på en spång nära Hooge, vid Ypres.

Läs mer

Min mest spännande krigsupplevelse

Min mest spännande krigsupplevelse Min mest spännande krigsupplevelse LAURI TÖRNI: ASEVELI 1934-1954, Brother in Arms, (Vapenbroder) Jubileumspublikation, New York Fortsättnigskrig,1941-1944 Mars1943, Ontasjö (Ontajärvi), Öst-Karelen Korpral

Läs mer

Flyg och verksamhet på F 8 Barkarby Sofia Svalmark

Flyg och verksamhet på F 8 Barkarby Sofia Svalmark Flyg och verksamhet på F 8 Barkarby Sofia Svalmark Området kring Barkarby, nordväst om Stockholm, var länge plats för flygverksamhet. Redan 1913 finns Hägerstalunds ängar som övningsflygplats, men även

Läs mer

EFTERKRIGSTIDEN (Kalla kriget) 1945-1991

EFTERKRIGSTIDEN (Kalla kriget) 1945-1991 EFTERKRIGSTIDEN (Kalla kriget) 1945-1991 Efter 1945 Fred och välfärd Europa var en världsdel i spillror. Politikerna som styrde hade varit med om krisen på 1920- och 1930 talen, världskrig, nazism, kommunism

Läs mer

Obemannade flygplan. Namn: Hampus Hägg. Datum: 2015-03-02. Klass: TE14B. Gruppmedlemmar: Gustav, Emilia, Henric och Didrik

Obemannade flygplan. Namn: Hampus Hägg. Datum: 2015-03-02. Klass: TE14B. Gruppmedlemmar: Gustav, Emilia, Henric och Didrik Namn: Hampus Hägg Obemannade flygplan Datum: 2015-03-02 Klass: TE14B Gruppmedlemmar: Gustav, Emilia, Henric och Didrik Handledare: David, Björn och Jimmy Abstract In this task I ve been focusing on unmanned

Läs mer

Instuderingsfrågor till Kalla krigets tid sid 129-149

Instuderingsfrågor till Kalla krigets tid sid 129-149 1 Instuderingsfrågor till Kalla krigets tid sid 129-149 Konflikten uppstår 1. Vilka frågor diskuterades vid konferensen i Jalta i feb 1945? Vad kom man fram till? 2. Vad bestämdes vid nästa konferens i

Läs mer

Öppna väg till Khe Sanh 1968

Öppna väg till Khe Sanh 1968 DEL 12 VIETNAMKRIGET Öppna väg till Khe Sanh 1968 text: anders frankson, militärhistorisk författare 1968 var ett år då allt ändrades. Tet-offensiven inleddes, där nordvietnamesiska styrkor tillsammans

Läs mer

Vietnamkrigen. Marco Smedberg. historiska media

Vietnamkrigen. Marco Smedberg. historiska media Vietnamkrigen 1880 1980 Marco Smedberg historiska media TIDIGARE UTGIVNING: Om stridens grunder 1994 Om sjökriget 1996 Om luftkriget 1998 Militär ledning 2001 Krigföring 2004 Från Sicilien till Rom 2006

Läs mer

30 år efter Vietnams befrielse

30 år efter Vietnams befrielse 1 Ur Offensiv Per Olsson 30 år efter Vietnams befrielse Nederlaget i Vietnam förföljer ännu USA-imperialismen För nästan exakt 30 år sedan tågade FNL (Nationella befrielsefronten i det som då var Sydvietnam)

Läs mer

Rapport C 1997:47 Olycka med flygplanet SE-YSG den 12 mars 1997 på Vängsö flygplats, D län L-17/97

Rapport C 1997:47 Olycka med flygplanet SE-YSG den 12 mars 1997 på Vängsö flygplats, D län L-17/97 ISSN 1400-5719 Rapport C 1997:47 Olycka med flygplanet SE-YSG den 12 mars 1997 på Vängsö flygplats, D län L-17/97 1997-12-04 L-17/97 Luftfartsverket 601 79 NORRKÖPING Rapport C 1997: 47 Statens haverikommission

Läs mer

Arboga Robotmuseum Teknisk Underrättelsetjänst 2011-12-21 Antero Timofejeff Sida 1(12)

Arboga Robotmuseum Teknisk Underrättelsetjänst 2011-12-21 Antero Timofejeff Sida 1(12) Antero Timofejeff Sida 1(12) Föredrag om Teknisk underrättelsetjänst på Arboga Robotmuseum den 29/11 2011. Källa: Jerk Fehling och Antero Timofejeff. Årets sista föredrag på Robotmuseet samlades 25 personer

Läs mer

BRUKSANVISNING. VIKTIGT! En radiostyrd modell! INTE EN LEKSAK! Data: Spännvidd: 2000mm Längd: 1100mm

BRUKSANVISNING. VIKTIGT! En radiostyrd modell! INTE EN LEKSAK! Data: Spännvidd: 2000mm Längd: 1100mm RC BRUKSANVISNING Data: Spännvidd: 2000mm Längd: 1100mm Ingår: Fyrkanals fabriksmonterad radio Fyra fabriksmonterade microservon Fabriksmonterad motor (borstlös) Fabriksmonterat fartreglage Litium Polymer

Läs mer

Ön Av: Axel Melakari

Ön Av: Axel Melakari Av: Axel Melakari Ön Kapitel 1 Jag sitter på mitt plan. Jag är på väg till thailand när det börjar skaka. Den ena motorn börjar brinna och jag tänker att jag kommer dö. Planet sjunker långsamt neråt. Långt

Läs mer

Det militära läget 1 Vietnam

Det militära läget 1 Vietnam NILS PALMSTIERNA: Det militära läget 1 Vietnam Varför har inte de sydvietnamesiska regeringsstyrkorna och dess allierade med amerikanerna i spetsen för länge sedan kunnat besegra sina kommunistiska motståndare?

Läs mer

Historisk utveckling av styrsystem för Saab 29 till JA37

Historisk utveckling av styrsystem för Saab 29 till JA37 Nedanstående text och bilder är ett utdrag ur originaldokumentet: Utveckling av världens bästa styrsystem https://saabaircraftindustry.com/sv/vagar-till-nyformaga/utvecklingskompetens/formageutveckling-av-styrsystem/

Läs mer

USA tillverkar och använder atombomben Slutar andra världskriget Europa delas mellan segrarmakterna i öst (Sovjet) och väst (USA, Frankrike, England)

USA tillverkar och använder atombomben Slutar andra världskriget Europa delas mellan segrarmakterna i öst (Sovjet) och väst (USA, Frankrike, England) Efterkrigstiden 1945 USA tillverkar och använder atombomben Slutar andra världskriget Europa delas mellan segrarmakterna i öst (Sovjet) och väst (USA, Frankrike, England) 1948-49 Berlinblockaden Sovjet

Läs mer

Ängelholms Flygmuseum. Flygplan J28 Vampire. Historia

Ängelholms Flygmuseum. Flygplan J28 Vampire. Historia Ängelholms Flygmuseum Flygplan J28 Vampire Historia de Havilland Vampire eller DH.100, var det andra jetflygplanet som togs i bruk av brittiska flygvapnet (RAF) under andra världskriget, trots att det

Läs mer

Signalspaningssamarbetet mellan Sverige och USA i början av kalla kriget SM5CKI - Göran Jansson 2010

Signalspaningssamarbetet mellan Sverige och USA i början av kalla kriget SM5CKI - Göran Jansson 2010 Signalspaningssamarbetet mellan Sverige och USA i början av kalla kriget SM5CKI - Göran Jansson 2010 Det skeende under början av det kalla kriget som jag här kortfattat beskriver är bara "toppen på ett

Läs mer

När jag var liten pratades det om att ett. Bombplan störtade i Sövröd utanför Höör. Av Carl-Gustav Olofsson

När jag var liten pratades det om att ett. Bombplan störtade i Sövröd utanför Höör. Av Carl-Gustav Olofsson Det brittiska bombplanet Avro Lancaster Bombplan störtade i Sövröd utanför Höör Av Carl-Gustav Olofsson När jag var liten pratades det om att ett flygplan hade störtat i skogarna utanför Sövröd. Nyfikna

Läs mer

Vietnam som militärhistoria

Vietnam som militärhistoria litteratur Vietnam som militärhistoria Av Olof Santesson Marco Smedberg: Vietnamkrigen 1880 1980, Historiska Media, WS Bookwell AB, Borgå Finland 2008. Några av Akademiens militärskribenter forskar, andra

Läs mer

Jaktrobot RB27 och RB28 Falcon

Jaktrobot RB27 och RB28 Falcon Sida 1(5) RB27/RB28 RB27 Operativ tidsperiod /===============================/==================/ ------- -------- -------- -------- -------- -------- -------- -------- -------- -------- --------- --------

Läs mer

Efterkrigstiden 1945-1991

Efterkrigstiden 1945-1991 Efterkrigstiden 1945-1991 1 Det kalla kriget s.254-255 Kalla kriget = förhållandet mellan supermakterna USA och Sovjetunionen 1945 1989. Liberal demokrati mot kommunistisk diktatur, båda supermakterna

Läs mer

Milobefälhavare Väst: Anfallet kommer från Danmark

Milobefälhavare Väst: Anfallet kommer från Danmark GT 1981-05-07 Milobefälhavare Väst: Anfallet kommer från Danmark Av CURT CARLSSON GÖTEBORG: Anfallet mot Västsverige kommer från Danmark. Inte från danskarna utan från Nato eller Warszawapakten som ockuperat

Läs mer

Extramaterial till Blod och lera Det var ett världskrig

Extramaterial till Blod och lera Det var ett världskrig Extramaterial till Blod och lera Det var ett världskrig Du kommer väl ihåg omslaget till Blod och lera? På bilden ser du soldater från första Australienska divisionen som går på en spång nära Hooge, vid

Läs mer

FN, De mänskliga rättigheterna och konflikten i Korea

FN, De mänskliga rättigheterna och konflikten i Korea FN, De mänskliga rättigheterna och konflikten i Korea FN FN förkortningen till Förenta Nationerna År 1918 efter fyra års krig det rådde vapenstillstånd i Europa, efter att kriget hade skördad miljöns tals

Läs mer

Arboga Robotmuseum Boris Bjuremalm berättar om sitt flygarliv

Arboga Robotmuseum Boris Bjuremalm berättar om sitt flygarliv Sida 1(6) På kvällen den 3 oktober 2012 samlades 34 intresserade åhörare på Robotmuseet i Arboga för att lyssna till Boris Bjuremalm, en leende 190 cm lång flygare som alltid flög med förarstolen i lägsta

Läs mer

Den 28 juni 1914 mördas Ärkehertig Franz Ferdinand och hans fru Sophie

Den 28 juni 1914 mördas Ärkehertig Franz Ferdinand och hans fru Sophie Den 28 juni 1914 mördas Ärkehertig Franz Ferdinand och hans fru Sophie Anti-Serbisk propaganda i Österrike efter mordet på Franz Ferdinand. Texten lyder Serbien måste dö! Efter några veckor så trappades

Läs mer

VIKTIG INFORMATION Ändrade öppettider!

VIKTIG INFORMATION Ändrade öppettider! PROGRAM VÅREN 2019 VIKTIG INFORMATION Ändrade öppettider! Från och med 1 januari 2019 har Flygvapenmuseum kvällsöppet på torsdagar. JANUARI-MAJ Måndagar stängt Tisdag-söndag 11:00-17:00 Torsdag kvällsöppet

Läs mer

Dödsskuggans dal Dien Bien Phu

Dödsskuggans dal Dien Bien Phu DEL 3 VIETNAMKRIGET Med tungt artilleriunderstöd genomförde Vietminh förkrossande massanfall mot fransmännen. foto: Wikipedia Dödsskuggans dal Dien Bien Phu 1945 låg Frankrike i ruiner, men trots detta

Läs mer

Repetition av upptrappningen till kriget Kriget startar Norden i kriget Kriget i väster Kriget i öster Pearl Harbor Normandie Krigsslutet

Repetition av upptrappningen till kriget Kriget startar Norden i kriget Kriget i väster Kriget i öster Pearl Harbor Normandie Krigsslutet Repetition av upptrappningen till kriget Kriget startar Norden i kriget Kriget i väster Kriget i öster Pearl Harbor Normandie Krigsslutet Adolf Hitler hur kunde han få makten? Adolf Hitler hade kommit

Läs mer

Slutrapport RL 2012:17

Slutrapport RL 2012:17 ISSN 1400-5719 (Mil: Rapport RM/ ISSN 1400-5727) Slutrapport RL 2012:17 Händelse den 16 maj 2012 med flygplanet SE-LZK på Arvidsjaurs flygplats, Norrbottens län. Diarienr L-38/12 2012-08-23 För SHK:s del

Läs mer

Rapport RL 2000:17. Olycka ombord på flygplanet SE-LFB i luftrummet över Bohuslän, O län, den 17 januari 2000

Rapport RL 2000:17. Olycka ombord på flygplanet SE-LFB i luftrummet över Bohuslän, O län, den 17 januari 2000 ISSN 1400-5719 Rapport RL 2000:17 Olycka ombord på flygplanet SE-LFB i luftrummet över Bohuslän, O län, den 17 januari 2000 Dnr L-002/00 SHK undersöker olyckor och tillbud från säkerhetssynpunkt. Syftet

Läs mer

Historia. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Texthäfte till delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Historia. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Texthäfte till delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Historia Texthäfte till delprov B Årskurs 9 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta

Läs mer

Flygplan J28 Vampire

Flygplan J28 Vampire Flygplan J28 Vampire Historia de Havilland Vampire eller DH.100, var det andra jetflygplanet som togs i bruk av brittiska flygvapnet (RAF) under andra världskriget, trots att det aldrig såg strid i det

Läs mer

Kalla kriget, första skedet Vänner blir fiender!

Kalla kriget, första skedet Vänner blir fiender! Kalla kriget, första skedet 1946-1947. Vänner blir fiender! Det kalla kriget var en konflikt mellan USA och Sovjetunionen som effektivt delade upp världen i två läger, väst och öst. Det kalla kriget började

Läs mer

Anförande Rikskonferensen 2015 Försvarsminister Peter Hultqvist

Anförande Rikskonferensen 2015 Försvarsminister Peter Hultqvist Anförande Rikskonferensen 2015 Försvarsminister Peter Hultqvist Jenny Salaj 141219 Hultqvist: Käre bror och hederspojke, vi som har växt upp tillsammans, kom så sjunger vi en parsång, flätar samman våra

Läs mer

Slutrapport Fordonsspecifik bilbarnstol

Slutrapport Fordonsspecifik bilbarnstol Rapporten är framtagen med ekonomiskt bidrag från Trafikverkets skyltfond. Ståndpunkter och slutsatser i rapporten reflekterar författaren och överensstämmer inte nödvändighet med Trafikverkets ståndpunkter

Läs mer

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv.

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv. Kalla kriget Kalla kriget var en konflikt mellan USA och Sovjetunionen som utspelade sig från år 1945 till år 1989. USA och Sovjetunionen var två supermakter som bildades efter det Andra världskriget då

Läs mer

NÅGRA DRAG I DET NUTIDA KRIGET

NÅGRA DRAG I DET NUTIDA KRIGET NÅGRA DRAG I DET NUTIDA KRIGET Av generallöjtnant AXEL LJUNGDAHL EN FIENDE som genom krig vill påtvinga oss sin vilja kan göra detta antingen genom att bryta vår vilja till motstånd eller genom att beröva

Läs mer

Ett regn av bomber funderingsfrågor, diskussion och skrivövningar

Ett regn av bomber funderingsfrågor, diskussion och skrivövningar en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Ett regn av bomber funderingsfrågor, diskussion och skrivövningar Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym Lektionstyp: reflektion och

Läs mer

Huvudnyheterna den 16 september 2016 handlade om:

Huvudnyheterna den 16 september 2016 handlade om: ARBETSBLAD PRODUCENT: KRISTOFER CARLSSON PROJEKTLEDARE: MIA BISANDER BESTÄLLNINGSNUMMER: 104656TV3 LILLA AKTUELLT TECKENSPRÅK DEN 16 SEPTEMBER Lilla Aktuellt skola och Lilla Aktuellt teckenspråk är ett

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

Internationella relationer

Internationella relationer Ulf Bjereld Ann-Marie Ekengren Christina Lilja Internationella relationer analyser, teorier & óvningar Innehall 1 Krig eller fred? 10 Kriget i Kosovo 11 Varfór bombade Nato? 12 Olika teorier ger olika

Läs mer

På följande sidor finns ett bildkollage från besöket i Linköping. Sverker Jonasson

På följande sidor finns ett bildkollage från besöket i Linköping. Sverker Jonasson Flygvapenmuseet Innan vintern helt rasat ut från våra trakter for 46 medlemmar i SPF Håbo med buss till Malmslätt vid Linköping den 11 april. Ledningsgruppen bestod av Lennart Carlsson och Gert Lidö. Den

Läs mer

Slaget vid Tali-Ihantala

Slaget vid Tali-Ihantala Slaget vid Tali-Ihantala Slaget vid Tali-Ihantala Del av Fortsättningskriget Finska soldater marscherar bredvid en förstörd sovjetisk T-34-stridsvagn. Ägde rum 25 juni - 9 juli 1944 Plats Karelska näset

Läs mer

Innehåll. Sverige, High Chaparral juli 1987... 9. Vietnam, Hanoi mars 2005... 15. Danmark, Over Dråby april 2005... 101

Innehåll. Sverige, High Chaparral juli 1987... 9. Vietnam, Hanoi mars 2005... 15. Danmark, Over Dråby april 2005... 101 Innehåll Sverige, High Chaparral juli 1987... 9 Vietnam, Hanoi mars 2005... 15 Danmark, Over Dråby april 2005... 101 USA, Colorado, Montrose juni 2006... 181 5 Vi älskar dig för evigt, mamma och pappa,

Läs mer

Undret vid Dunkerque (Dunkirk).

Undret vid Dunkerque (Dunkirk). Undret vid Dunkerque (Dunkirk). I maj 1940 när Tyskland anfaller Frankrike så finns en stor del av brittiska armén i Frankrike. Tyskland anfaller Frankrike via Belgien och genom Ardennerskogen som ligger

Läs mer

Nutidens flygplan Leonardo Da Vincis

Nutidens flygplan Leonardo Da Vincis Nutidens flygplan Leonardo Da Vincis Flygplanens utveckling Det första uppgifter om ritningar och flygförsök var av Ibn Firnasi det islamska Spanien år 875. I Europa skissade Leonardo Da Vinci på de första

Läs mer

Konferens om landstingens krisberedskap 2015. Utvecklingen av det civila försvaret. Magnus Dyberg-Ek Avdelningen för Utvärdering och lärande

Konferens om landstingens krisberedskap 2015. Utvecklingen av det civila försvaret. Magnus Dyberg-Ek Avdelningen för Utvärdering och lärande Konferens om landstingens krisberedskap 2015 Utvecklingen av det civila försvaret Magnus Dyberg-Ek Avdelningen för Utvärdering och lärande Upplägg av presentation Förändrad omvärld Totalförsvar/samlat

Läs mer

Första världskriget 1914-1918

Första världskriget 1914-1918 Första världskriget 1914-1918 1. 2. 3. Varför blev det krig? 4. 5. 2 Orsaker till första världskriget: Imperialismen Industrialiseringen skapade behov av råvaror och nya marknader. Kapplöpning om kolonierna.

Läs mer

Vietnamkriget ett rättfärdigt krig? En normativ studie om USA:s krigsföring i Vietnamkriget

Vietnamkriget ett rättfärdigt krig? En normativ studie om USA:s krigsföring i Vietnamkriget Lunds Universitet Statsvetenskapliga institutionen STVA21 HT10 Handledare: Anna Sundell Vietnamkriget ett rättfärdigt krig? En normativ studie om USA:s krigsföring i Vietnamkriget Malin Christiansen Susanna

Läs mer

OTTSJÖ fjällflygläger 2003 av Lennart Jonsson

OTTSJÖ fjällflygläger 2003 av Lennart Jonsson OTTSJÖ fjällflygläger 2003 av Lennart Jonsson 5/3 Onsdag. Startar resan genom att plocka upp ASK 21:an på Vängsö Klockan 13:00. 18:30 kommer jag till vandrarhemmet vid Iggesund där jag övernattar. 6/3

Läs mer

Försökte att få den lille mannen att känslomässigt gå upp i partiet och nationens kollektiv - Propaganda

Försökte att få den lille mannen att känslomässigt gå upp i partiet och nationens kollektiv - Propaganda Lite om andra världskriget Fascismen Förhärligar staten Fursten, ledaren, eliten, handlingskraften Känslans kraft gentemot förnuftet Ojämlikhet Kollektivet gentemot individen Arbetarklass mot aristokrati

Läs mer

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2 De gröna demonerna Jorden i fara, del 2 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-35-4 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Försvar. 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). 2. Försvar mot 1:a-tempo följt av 3:e-tempo (minst 6 spelare).

Försvar. 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). 2. Försvar mot 1:a-tempo följt av 3:e-tempo (minst 6 spelare). Försvar (! = även lämplig för nybörjare) 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). En passare i mitten (framme vid nät) och fyra försvarare/anfallare på position 1, 2, 4 & 5 (alternativt hel

Läs mer

Fredsaktivist underkänner försvarets syn på hotet; Vi kan inte försvara oss

Fredsaktivist underkänner försvarets syn på hotet; Vi kan inte försvara oss Arbetet 1981-05-22 Fredsaktivist underkänner försvarets syn på hotet; Vi kan inte försvara oss Av CURT CARLSSON GÖTEBBORG: Det främsta hotet mot Västsverige är kriget som sådant, och blir det krig, så

Läs mer

I slutet av sommaren 1940

I slutet av sommaren 1940 SLAGET OM STORBRITANNIEN av Carl-Henrik Larsson Efter att Frankrike kapitulerat i juni 1940 var Tyskland i besittning av ett område som sträckte sig från Brest i väster till Brest-Litovsk i öster. Hittills

Läs mer

Slutrapport RL 2013:18

Slutrapport RL 2013:18 ISSN 1400-5719 Slutrapport RL 2013:18 Olycka den 24 juni 2013 med motorsegelflygplanet SE-UDA vid Huggenäs, Värmlands län. Diarienr L-78/13 2013-11-13 SHK undersöker olyckor och tillbud från säkerhetssynpunkt.

Läs mer

kubakrisen.notebook September 21, 2009

kubakrisen.notebook September 21, 2009 KUBAKRISEN Det Kalla kriget förändrades under den senare delen av 1950 talet. Den värsta kommunisthysterin avtog i USA samtidigt som Khruschev lanserade idén om fredlig samexistens mellan väst och öst.

Läs mer

Denna pdf-fil är nedladdad från webbplatsen för Världens Historia (www.varldenshistoria.se) och får inte lämnas vidare till tredje part.

Denna pdf-fil är nedladdad från webbplatsen för Världens Historia (www.varldenshistoria.se) och får inte lämnas vidare till tredje part. Käre användare! Denna pdf-fil är nedladdad från webbplatsen för Världens Historia (www.varldenshistoria.se) och får inte lämnas vidare till tredje part. Av hänsyn till upphovsrätten är vissa bilder borttagna.

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

värt att försvara Vad Försvarsmakten gör och varför vi finns.

värt att försvara Vad Försvarsmakten gör och varför vi finns. värt att försvara Vad Försvarsmakten gör och varför vi finns. FRED OCH FRIHET. TVÅ BRA SKÄL ATT GÅ UPP PÅ MORGONEN Jorden är fantastisk, Sverige är fantastiskt. Så har det inte alltid varit. Vår historia

Läs mer

REGLER FÖR KLASS F3B-T. RADIOKONTROLLERADE SEGELFLYGMODELLER FÖR HÖJDSTART. ANTAGNA 2004 03 21.

REGLER FÖR KLASS F3B-T. RADIOKONTROLLERADE SEGELFLYGMODELLER FÖR HÖJDSTART. ANTAGNA 2004 03 21. REGLER FÖR KLASS F3B-T. RADIOKONTROLLERADE SEGELFLYGMODELLER FÖR HÖJDSTART. ANTAGNA 2004 03 21. Modelldata: Total bäryta max 150 dm2 Bärytebelastning max 75 g min 12 g/dm Flygvikt max 5 kg Specifikationer:

Läs mer

Andra världskriget. 9gr HT-16

Andra världskriget. 9gr HT-16 Andra världskriget 9gr HT-16 Orsaker till 2VK Versaillesfreden Dolkstötslegenden Rätt man på rätt plats i rätt tid Hitler kom i precis rätt tid. Lovade råda bot på arbetslöshet och fattigdom. Lyckades.

Läs mer

Första världskriget The Great War

Första världskriget The Great War Första världskriget The Great War Europa 1800-talet Nationalismen: en ny tanke samma språk, religion och kultur skulle bli ett land Italien enas Tyskland (tidigare 38 stater) enades 1871 under Bismark

Läs mer

sep 15 19:44 sep 15 19:42 sep 15 20:13 sep 15 20:25

sep 15 19:44 sep 15 19:42 sep 15 20:13 sep 15 20:25 Kronologi: Det andra Världskriget 1939 40 Tyskland invaderar Polen den 1.9. Storbritannien och Frankrike förklarar Tyskland krig 3.9. Sovjetunionen rycker in i Polen några veckor senare, efter att Polen

Läs mer

BEFPAK-Folkmängd Tabell C20KF: Utrikes födda och födda i Sverige med båda¹ föräldrarna födda utomlands efter ursprungsland, kön och ålder.

BEFPAK-Folkmängd Tabell C20KF: Utrikes födda och födda i Sverige med båda¹ föräldrarna födda utomlands efter ursprungsland, kön och ålder. 1 (8) Samtliga Födda i Danmark Födda i Finland Födda i Norge Födda i 448 1 6 6 2 13 19 27 29 62 185 35 17 11 6 6 1 644 1 9 1 5 18 9 14 25 37 74 277 57 32 26 29 12 7 59 6 6 4 1 2 2 1 2 3 3 18 34 4 6 2 2

Läs mer

Världen idag och i morgon

Världen idag och i morgon Världen idag och i morgon Det är många stora problem som måste lösas om den här planeten ska bli en bra plats att leva på för de flesta. Tre globala utmaningar är särskilt viktiga för mänskligheten. Den

Läs mer

FFVS J 22 Bo Lundberg

FFVS J 22 Bo Lundberg Flygplan FFVS J22 Historia FFVS J 22 var ett svensktillverkat stridsflygplan konstruerat av flygingenjör Bo Lundberg som användes för jakt och spaning. Under andra världskriget var bristen på flygplan

Läs mer

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan?

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan? Instuderingsfrågor till : Första världskriget 1. Vilka var orsakerna till kriget? Orsaker till kriget var bl.a. Nationalismen var stor i alla Europas länder Tyskland ville behålla de gränserna de hade

Läs mer

Maria Österlund. Ut i rymden. Mattecirkeln Tid 2

Maria Österlund. Ut i rymden. Mattecirkeln Tid 2 Maria Österlund Ut i rymden Mattecirkeln Tid 2 NAMN: Hur mycket är klockan? fem i åtta 10 över 11 5 över halv 7 20 över 5 10 över 12 kvart i 2 5 över 3 20 i 5 5 i 11 kvart i 6 5 i halv 8 5 över halv 9

Läs mer

Basfrågor: En delad värld

Basfrågor: En delad värld Basfrågor: En delad värld supermakter stormakter ockupationszon järnridån västmakterna kapprustning maktblock permanent mandattid lydstater frihandelsområde förstatliga elit partisankrigare militärdiktatur

Läs mer

Militärt försvar fredsbevarande?

Militärt försvar fredsbevarande? Militärt försvar fredsbevarande? Eders Majestäter, eders Kungliga högheter, herr talman, excellenser, akademiledamöter, mina damer och herrar Alla har vi hört uttrycket Si vis pacem para bellum, myntat

Läs mer

Attack - Piloternas vardag både fars och katastrof

Attack - Piloternas vardag både fars och katastrof Attack - Piloternas vardag både fars och katastrof Från Framsyn nr 1-2004 En vanlig syn över Sverige på 1960-talet - Lansenplan på väg till övning. Här ser vi lansar från F 6 i Karlsborg med bomber under

Läs mer

Kommittédirektiv. En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland. Dir. 2017:30. Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017

Kommittédirektiv. En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland. Dir. 2017:30. Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017 Kommittédirektiv En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland Dir. 2017:30 Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över vissa delar av de

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

Kalla kriget. Ca år 1945-1989

Kalla kriget. Ca år 1945-1989 Kalla kriget Ca år 1945-1989 Period av starka motsättningar mellan USA och Sovjetunionen, samt deras allierade stater Olika ideologiska, politiska och ekonomiska åsikter: kommunism i Sovjetunionen och

Läs mer

Kalla kriget 1945-1989. Håkan Danielsson Flöjtvägen 36 224 68 Lund KOMPENDIUM MED LEKTIONSANTECKNINGAR

Kalla kriget 1945-1989. Håkan Danielsson Flöjtvägen 36 224 68 Lund KOMPENDIUM MED LEKTIONSANTECKNINGAR Håkan Danielsson Flöjtvägen 36 224 68 Lund T 046357624 M dipshoe@gmail.com http://web.me.com/hakan_danielsson /Skola/ Kalla kriget 1945-1989 KOMPENDIUM MED LEKTIONSANTECKNINGAR Kompendium om kalla kriget

Läs mer

Månadsträff Lucky Strike 16 mars 2018

Månadsträff Lucky Strike 16 mars 2018 Månadsträff Lucky Strike 16 mars 2018 Idag var det dags för vår nyvalde ordförande, Lars- Åke, att hälsa välkommen till sin första månadsträff. Som vanligt serverades kaffe och goda smörgåsar, så några

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Flygplan JAS 39 Gripen

Flygplan JAS 39 Gripen Ängelholms Flygmuseum Flygplan JAS 39 Gripen Historia Saab 39 Gripen, i svenska flygvapnet betecknat JAS 39 Gripen, är ett fjärde generationens stridsflygplan som tillverkas av Saab AB. Gripen är ett av

Läs mer

Utveckling av siktlinjesindikatorer till JA37 och JAS39

Utveckling av siktlinjesindikatorer till JA37 och JAS39 Flygtekniska föreningens tidskrift Nr 3/2012 Utveckling av siktlinjesindikatorer till JA37 och JAS39 Göte Svedenkrans, som i år tilldelades Thulinmedaljen i silver, höll ett föredrag om utvecklingen av

Läs mer

ÖN Av ANTON AXELSSON

ÖN Av ANTON AXELSSON ÖN Av ANTON AXELSSON Kapitel 1 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som passerar. Bredvid mig sitter en gammal dam. Vi småpratar lite och jag får reda på att hon är rädd för att flyga. Jag försöker att

Läs mer

Första världskriget

Första världskriget Första världskriget 1914-1918 1. 2. 3. Varför blev det krig? 4. 5. 2 s.194 Orsaker till första världskriget: Imperialismen Industrialiseringen skapade behov av råvaror och nya marknader. Kapplöpning om

Läs mer

Nya exportregler för vapen

Nya exportregler för vapen 1992 Nya exportregler för vapen Nya lagar ska strama upp, Sveriges export av högteknologivaror, krigsmateriel och kärnteknologi. Men tullen i Göteborg kräver ökade insatser inom tullkriminalen för att

Läs mer