Undret vid Dunkerque (Dunkirk).

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Undret vid Dunkerque (Dunkirk)."

Transkript

1 Undret vid Dunkerque (Dunkirk). I maj 1940 när Tyskland anfaller Frankrike så finns en stor del av brittiska armén i Frankrike. Tyskland anfaller Frankrike via Belgien och genom Ardennerskogen som ligger i Frankrike och Belgien. Tysklands Bliextkrieg går snabbt och Tyska trupper passerar Frankrikes gräns med lätthet. De brittiska och Franska trupperna backar och inser att de håller på att bli instängda av tyskarna. De brittiska och franska trupperna flyr mot Dunkirk, tyskarna är tätt efter med stridsvagnar och bombplan. Samtidigt så kör Storbritannien över allt de har i båtväg mot Dunkirk för att rädda de soldater de kan. Denna räddningsaktion lyckas och cirka brittiska och franska soldater räddas till Storbritannien. Vad tror ni hade hänt ifall de Franska och Brittiska soldaterna inte hade klarat sig undan tyskarna utan hade blivit tillfångatagna? Vad hade det fått för följder för krigets fortsättning.

2 Operation Barbarossa Den 22 juni 1941 anfaller Tyskland Sovjetunionen i den så kallade Operation Barbarossa. Tyskland bryter icke-angreppspakten med Sovjetunionen. Tyskland är kraftigt försenat på grund av att Italien har misslyckats i kriget i Norra Afrika och mot Grekland och Kreta. Tyskland måste hjälpa Italien att besegra de Brittiska och Grekiska trupperna. Anfallet mot Sovjetunionen går bra för Tyskland i början. Men när vintern kommer så går det tyngre för Tyskland. Vintrarna under andra världskriget var riktigt kalla. Sovjetunionen står emot Tyskland. I och med Operation Barbarossa inleds så ökar massavrättningarna av judar. Vad tror ni det fick för följder att Tyskland försenades i anfallet av Sovjetunionen? Hur förändrades kriget när Tyskland anföll Sovjetunionen? (tänk på hur det var innan med förbund och pakter)

3 Slaget om Storbritannien Bilderna visar slaget om Storbritannien som började efter det att Tyskland ockuperat Frankrike. Då fick Tyskland nära till Storbritannien. Tyskland hade hoppats att Storbritannien skulle söka fred med Tyskland, vilket inte Storbritannien gjorde. Då försökte Tyskland att bomba ut Storbritannien. Tyskland började bomba Storbritanniens städer på nätterna den så kallade Blietzen. Hur gick det i Tysklands försök att ta Storbritannien? Vad tror ni hade hänt ifall Tyskland hade lyckats ta Storbritannien?

4 Attacken mot Pearl Harbor 7 december Den 7 december 1941 slog Japan, som tillhörde axelmakterna till mot den amerikanska flottbasen Pearl Harbor på Hawaii. På två timmar skadade och sänkte 350 japanska flygplan en stor del av USA Stillahavsflotta. 21 fartyg bl.a. stora krigsfartyg som Arizona, Oklahoma och Utah skadades eller sänktes. Cirka 350 amerikanska plan förstördes och 2400 amerikaner miste livet. Japan trodde att denna attack skulle göra att Japan kunde styra över Stilla Havet (The Pacific). Denna attack ledde till att USA anslöt sig till de allierade och förklarade krig mo Japan och senare mot Tyskland. Hur tror ni denna händelse påverkade kriget? Tror ni USA hade gått med i kriget även om inte Japan attackerat Pearl Harbor?

5 Stalingrad november 1942 januari 1943 Under 1942 och 1943 utkämpades flera slag vid Östfronten. Tyskland hade vid den här tiden 80% av sina stridskrafter i Sovjetunionen. Under Sommaren 1942 hade tyskarna haft stora framgångar vi den viktiga staden Stalingrad vid floden Volga. Hitler ville snabbt ta staden och kontrollera floden Volga. Stora mängder krigsmaterial bl.a. från USA transporterades på floden. Flera gånger trodde tyskarna att de hade vunnit slaget om Stalingrad, men Röda Armén vägrade att ge sig. Månaderna gick utan något avgörande. På den tiden hann Stalin samla sina styrkor för ett motanfall. 19 november kom anfallet och på några dagar hade den tyska armén inringats. Striderna fortsatte i bitande kyla fram till januari, då den tyske befälhavaren Paulus kapitulerade mot Hitlers order tyska soldater hade dött och tillfångatogs. Striderna i Sovjetunionen fortsatte och vintern 1943 kom ett stort avgörande slag vid Kursk 35 mil söder om Moskva som tyskarna förlorade. Sovjetunionen började i och med Stalingrad vinna striderna mot Tyskland. Hur kom det sig att tyskarna misslyckades i kriget mot Sovjetunionen? Efter Stalingrad och Kursk ändrades förutsättningarna för kriget, Tyskland hade börjat förlora och stor del av Tyska armén drog sig tillbaka. Hur blev kriget nu?

6 Ökenkriget och slaget vid El-Alamein hösten 1942 Erwin Rommel ledde en tysk elitstyrka i Nordafrika. Våren 1941 drev han tillbaka Engelsmännen långt in i Egypten. Om tyskarna skulle segra så låg vägen öppen till de oljerika länderna i Mellanöstern. Det avgörande slaget i Nordafrika skedde vid El-Alamein i norra Egypten. Montgomerys 8:e armé lyckades med hjälp av amerikanskt stöd i form av flyg och Sherman stridvagnar besegra Rommels trupper. Rommels trupper flydde till Tunisien för att sedan drivas ut ur Nordafrika. Vägen till södra Europa låg nu öppen för de allierade. Varför var det så viktigt att besegra Tyskarna i Nordafrika? Vad fick vinsten för följder?

7 Dagen D Invasionen av Normandie I gryningen den 6 juni 1944 anföll de allierade det tyskockuperade Frankrike. Anfallet skedde i gryningen vid Normandies stränder. Den 6 juni hade de allierade samlat ihop cirka två miljoner man och väldiga mängder krigsmateriel. Det var osäkert in i det sista om invasionen skulle sättas igång, eftersom ett oväder drog fram över Engelska kanalen.anfallet kom helt överraskande för tyskarna. De hade hela tiden trott att anfallet skulle komma vid staden Calais där avståndet mellan Frankrike och England är som kortast. Anfallet skedde på ett område som var väl befäst av tyskarna. Efter de första dagarnas hårda strider började de allierade att avancera in i Frankrike. Cirka soldater dödades och skadades under striderna. Cirka var från de allierade styrkorna. De allierade tog cirka tyska krigsfångar. Vilken betydelse tror ni anfallet hade för kriget? Hur tror ni det hade gått ifall anfallet hade misslyckats eller var det så att anfallet inte kunde misslyckas?

8 Atombomber över Hiroshima och Nagasaki Under 1943 och 1944 drev amerikanarna långsamt tillbaka japanerna. I april 1945 erövrades ön Okinawa efter fruktansvärda strider amerikanska soldater stupade och dubbelt så många japaner. De amerikanska ledarna räknade med att det skulle bli ännu större förluster när kriget skulle föras över till de japanska huvudöarna. USA:s president Truman (Roosevelt hade avlidit och vice president Truman tog över presidentskapet) bestämde att USA skulle använda ett nytt vapen Atombomben. På morgonen den 6 augusti 1945 släppte USA en atombomb över Hiroshima. På några minuter dödades mellan och tusen människor. Några dagar senare den 9 augusti släppte USA en ännu starkare atombomb över Nagasaki där tusen människor dödades. 2 september kapitulerade Japan. Varför valde USA att använda sig av ett nytt vapen? Varför släppte USA två atombomber? Var det nödvändigt?

9 Samarbete och Splittring Kalla kriget 1945 slutade andra världskriget och kalla kriget började. Varför skedde detta? Efter kriget delade segrarmakterna upp Tyskland i fyra ockupationszoner: en amerikansk, en brittisk, en fransk och en sovjetisk. Berlin som låg mitt i den sovjetiska zonen delades på samma sätt d.v.s. i fyra zoner. Den Sovjetiska zonen förklarades senare som en egen stat Östtyskland och de andra tre zonerna bildade Västtyskland. Motsättningarna ökade decennierna efter kriget mellan Öst och Väst denna spända period som sträckte sig fram till 1989 kallades Kalla kriget. Under denna period utspelade sig flera krig och konflikter som var en direkt orsak av osämjan mellan Sovjetunionen och USA som bl.a. Korea kriget, Vietnam kriget, Cuba krisen, kriget i Afghanistan etc. Hur kom det sig att Segrarmakterna som samarbetade under andra världskriget kom i konflikt med varandra? Hur tror ni Kalla Kriget har påverkat Världen idag Kan ni se några spår efter Kalla Kriget idag?

10 Tyskarna anfaller Polen 1/ Andra världskriget bröt ut den 1 september 1939, när Tyskland anföll Polen. Två dagar senare, den 3 september, förklarade Storbritannien och Frankrike krig mot Tyskland. Polen utsattes vid slutet på 1930-talet för påtryckningar från Tyskland för att överlämna den polska korridoren, smal landremsa mellan tyska Östpommern och tyska Ostpreussen. Polen avvisade kravet 1938 och ingick försvarsallians med Storbritannien och Frankrike. Samtidigt, den 23 augusti 1939, ingick Tyskland och Sovjetunionen en icke-aggressionspakt (Molotov- Ribbentroppakten) och delade upp Polen och Östeuropa mellan varandra. Tyskland minimerade också risken för sovjetiskt anfall och Sovjetunionen köpte sig tid för att rusta mot det oundvikliga tyska anfallet mot landet. Den 1 september invaderades Polen av Tyskland västerifrån och den 17 september 1939 anföll de sovjetiska trupperna de östra provinserna, när det polska försvaret hade blivit praktiskt taget utslaget. Varför var det viktigt för Tyskland att teckna en icke angreppspakt med Sojetunionen? Hur kunde Tyskland slå ut Polen så snabbt?

11 Tyskland ockuperar Danmark och Norge våren 1940 På morgonen den 9 april 1940 gick tyska trupper över gränserna till Danmark och Norge. En av orsakerna till angreppet var att säkra de svenska järnmalmsleveranserna till Tyskland, som bland annat transporterades via den norska hamnstaden Narvik. Det danska försvaret var alltför dåligt rustat för att strida mot den tyska armén. Danmark kapitulerade och regeringen satt kvar och styrdes av Tyskland Den norska regeringen sade nej till de tyska kraven om samarbete och förklarade krig mot Tyskland. Storbritannien och Frankrike sände några mindre trupper till Norges hjälp, men kunde inte hindra invasionen Norge tvingades kapitulera den 10 juni. Några dagar tidigare hade den norska regeringen och kungen flytt till London, där en exilregering Upprättades Varför ockuperade Tyskland Danmark och Norge? Varför ockuperades ej Sverige?

12

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark Andra världskriget Som du nu vet, anföll Tyskland Polen den 1 september 1939. Med stridsvagnar tog man sig in landet, och andra världskriget hade börjat. Kriget varade i fem år och när det var över hade

Läs mer

Före första världskriget (1861-1914) För att förstå världskrigen är det viktigt att förstå bakgrunden, varför det gick som det gick

Före första världskriget (1861-1914) För att förstå världskrigen är det viktigt att förstå bakgrunden, varför det gick som det gick Före första världskriget (1861-1914) För att förstå världskrigen är det viktigt att förstå bakgrunden, varför det gick som det gick Tysklands enande Preussens kung Wilhelm I ville ha ett stort enat Tyskland.

Läs mer

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan?

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan? Instuderingsfrågor till : Första världskriget 1. Vilka var orsakerna till kriget? Orsaker till kriget var bl.a. Nationalismen var stor i alla Europas länder Tyskland ville behålla de gränserna de hade

Läs mer

Besök flyktingarna.se för att läsa fler berättelser och hjälpa till att sprida dem. 33

Besök flyktingarna.se för att läsa fler berättelser och hjälpa till att sprida dem. 33 Utdrag ur Europa Europa program/noter/kampskrift (2014). Se europaeuropa.nu för mer information. Flyktingarna.se: Jag vill leva mitt liv men tiden går, åren tas ifrån mig Flyktingarna.se är en partipolitiskt,

Läs mer

Kan folket få vad de vill? en intervju med Gilbert Achcar

Kan folket få vad de vill? en intervju med Gilbert Achcar 1 Kan folket få vad de vill? en intervju med Gilbert Achcar [Intervjun gjordes av David Finkel, redaktör på Against the Current, den amerikanska organisationen Solidaritys tidning. Intervjun gjordes 6

Läs mer

Några få procent som, precis som adeln, var befriade från att betala skatt. Alla biskopar var adliga.

Några få procent som, precis som adeln, var befriade från att betala skatt. Alla biskopar var adliga. 1 REVOLUTIONER Den franska revolutionen 1789-1799 Mot slutet av 1700-talet var Frankrike Europas mäktigaste stat. Så länge någon kunde minnas hade landet styrts av enväldiga kungar som fått stöd av adeln

Läs mer

Kommunisterna och 2:a världskriget 1939-40

Kommunisterna och 2:a världskriget 1939-40 Kommunisterna och 2:a världskriget 1939-40 Innehåll Introduktion... 1 1. Molotov-Ribbentrop-pakten... 2 Sovjetunionen tröttnar på Chamberlains sabotage... 2 Chamberlain hårt pressad... 3 Antikominternpakten

Läs mer

Övergången av Düna Realistiska stridsförberedelser

Övergången av Düna Realistiska stridsförberedelser Slaget vid Narva Den 1 oktober 1700 avseglade kungen från Karlskrona till Pernau i norra delen av Rigaviken. Han var fast besluten att först vända sig mot ryssarna och söka befria Narva, den starkt befästa

Läs mer

Den långa marschen Fjärde Internationalens historia

Den långa marschen Fjärde Internationalens historia Kenth-Åke Andersson Den långa marschen Fjärde Internationalens historia Från Mullvaden nr 10-16/72 Innehåll Del 1: Utvecklingen fram till 1923... 1 Byråkratin växer fram... 1 Lenin och Trotskij mot byråkratin...

Läs mer

I skuggan av ett krig Kazor

I skuggan av ett krig Kazor Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism I skuggan av ett krig Kazor Sammanfattning I skuggan av ett krig Kazor är ett spel där eleverna delas in i två grupper som gestaltar folken, nordlänningar och sydlänningar.

Läs mer

Forntiden 800 1100- talet e.kr.

Forntiden 800 1100- talet e.kr. Forntiden 800 1100- talet e.kr. 1 Innehållsförteckning TIDSLINJE... 3 ARKEOLOGI... 3 LIVLIGT LIV... 5 ASAGUDAR... 5 SAMHÄLLET... 6 VENDELSTIDEN... 7 DE FÖRSTA STÄDERNA... 8 BIRKA... 8 SIGTUNA... 9 I ÖSTERLED...

Läs mer

Hur Pol Pot kom till makten

Hur Pol Pot kom till makten Ben Kiernan Hur Pol Pot kom till makten Detta är de två avslutande kapitlen (nr 8 och Epilog) ur Ben Kiernans bok How Pol Pot Came to Power, Colonialism, Nationalism, and Communism in Cambodia, 1930-1975.

Läs mer

1940 1949 Uppdaterad 2014-01-04

1940 1949 Uppdaterad 2014-01-04 1940 1949 Uppdaterad 2014-01-04 KRONOLOGI ÖVER FLYGET I SVERIGE 1940 Tyskland överfaller Danmark och Norge den 9 april, operation "Weserübung". Den 10 maj anfaller tyska trupper Belgien, Holland och Frankrike

Läs mer

Nyckeln till Norrlands lås. del 1 Megasystemet de gyllene åren

Nyckeln till Norrlands lås. del 1 Megasystemet de gyllene åren Nyckeln till Norrlands lås del 1 Megasystemet de gyllene åren Bra att veta innan man börjar arbeta med Nyckeln till Norrlands lås Introduktion Här presenteras några av de förutsättningar som skapade den

Läs mer

Det öppna såret Om massmord och medlöperi

Det öppna såret Om massmord och medlöperi Det öppna såret Per Ahlmark Det öppna såret Om massmord och medlöperi Timbro Av Per Ahlmark har tidigare utgivits på Timbro och Ratio: Vänsterns moraliska skuld (med andra), 1991 Sovjetmyten i Sverige

Läs mer

ETT FÖNSTER MOT MASSAKERN Marco Impagliazzo

ETT FÖNSTER MOT MASSAKERN Marco Impagliazzo ETT FÖNSTER MOT MASSAKERN Marco Impagliazzo "Vem talar idag om folkmordet på armenierna?" 1. Detta välkända uttalande av Hitler gjordes inför chefsbefälhavare för de väpnade tyska styrkorna den 22 augusti

Läs mer

Kapitel 5 FN och de mänskliga rättigheterna

Kapitel 5 FN och de mänskliga rättigheterna Kapitel 5 FN och de mänskliga rättigheterna 118 Kapitel 5 FN och de mänskliga rättigheterna Andra världskrigets övergrepp gjorde att världens länder kunde enas om en gemensam deklaration som skulle skydda

Läs mer

Framtidens Energi. Var kommer den komma ifrån?

Framtidens Energi. Var kommer den komma ifrån? Framtidens Energi Var kommer den komma ifrån? Innehåll Inledning:... 2 Energi... 3 Elektricitet... 4 Vindkraft... 5 Historik... 5 Funktion och delar:... 6 Byggnad, plats och kostnad:... 7 Hur bygger man

Läs mer

Vad ska vi med facket till?

Vad ska vi med facket till? Vad ska vi med facket till? S o c i a l i s t i s k a P a r t i e t Vad ska vi med facket till? En skrift utgiven av Socialistiska Partiet info@socialistiskapartiet.se Tel: 0700 193081 Inledning Fackföreningarna

Läs mer

HATET MOT MUSLIMER Islamofobi

HATET MOT MUSLIMER Islamofobi Institutionen för kommunikation och information Vårterminen 2009 HATET MOT MUSLIMER Islamofobi Mohammed Doubakil Kurs: HY513G Examensarbete i hypermedievetenskap 15 hp C-nivå Handledare: Tyrone Martinsson

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Min pappa har Asperger syndrom

Min pappa har Asperger syndrom Min pappa har Asperger syndrom Magnus Stephensen Min pappa är ingen Asperger-pappa. Min pappa har däremot diagnosen Asperger syndrom. En diagnos är ju, när det kommer till kritan, inte mer än en benämning

Läs mer

VAD EN ROS FÖRMÅR. Vad en ros förmår. Minnestal av Sara Lidman på 25-årsdagen av Vietnams återförening, 30 april 2000

VAD EN ROS FÖRMÅR. Vad en ros förmår. Minnestal av Sara Lidman på 25-årsdagen av Vietnams återförening, 30 april 2000 Vad en ros förmår Minnestal av Sara Lidman på 25-årsdagen av Vietnams återförening, 30 april 2000 Det finns i Vietnam ett ordspråk ur dess historias gryning: Hacka inte fienden i hälarna när han flyr.

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

Europa i ett nötskal

Europa i ett nötskal Europa i ett nötskal Vad är Europeiska unionen? Den är europeisk Den är en union = unionen ligger i Europa. = den förenar länder och människor. Kom så tar vi en närmare titt. Vad har alla européer gemensamt?

Läs mer