Medborgardialog hösten 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Medborgardialog hösten 2013"

Transkript

1 Medborgardialog hösten 2013

2 Sammanställning av förslag inkomna under medborgardialog om Kungstorget och Hasselbacken Sammanfattning och förutsättningar Under perioden 19 september 20 oktober genomförde Uddevalla kommuns tekniska kontor en medborgardialog om tjänstemannaförslaget för ombyggnad av Kungstorget och Hasselbacken. För marknadsföringsinsatserna som var omfattande stod EU-projektet Engagera Mera. Dialogen inleddes med ett öppet hus på Medborgarkontoret där förslaget presenterades och diskuterades. Ett femtiotal besökare slöt upp för informationen som dels skedde muntligt, dels ställdes ut i en skärmutställning. Under hela perioden erbjöds intresserade medborgare att lämna sina förslag hos Medborgarkontoret. Alternativt kunde man lägga förslagen digitalt. Genom teknik (Vi Vill) kopplat till Engagera Mera kunde vem som helst lägga sitt eget förslag via nätet. Här fanns också möjligheter att tycka till om andras förslag och gilla -markera lagda förslag. Under perioden inkom drygt 40 förslag. Många av dem är omfattande och innehåller många delförslag. En stor del av förslagen omfattar åtgärder som egentligen inte har med kommunens förslag till ombyggnad av Kungstorget och Hasselbacken. Det innebär inte att dessa delar av förslagen inte är bra, men vi vill påpeka att möjligheterna att genomföra dem kan komma att kräva nya politiska uppdrag, nya finansieringsbeslut eller omprioriteringar av existerande verksamheter. Ovanpå detta har vi funnits ute och informerat och diskuterat med medborgare i andra sammanhang. Vår analys är att intresset för kommunens förslag är mycket stort, åsikter finns i mängder och engagemanget för ett levande Uddevalla centrum är genuint. Förslagen är naturligtvis inte entydiga. Vissa förslag står emot varandra. Samtidigt upplever vi en tämligen stor acceptans för själva grundförslaget och dess tankar om ett öppet torg och en bevarad stadsoas. Bränner till gör det i t ex parkeringsfrågan, trafikföringen och placering av en skridskobana. De medborgarförslag som berör Kungstorget och Hasselbacken är de förslag vi kommer att lägga extra fokus på i denna sammanställning, men vi kommer att försöka besvara samtliga förslag om inte i varje detalj så åtminstone på ett mer övergripande plan. Svaren är tematiskt uppdelade och förhåller sig inte alltid till ett enda förslag. Men först några principiella ståndpunkter ifrån kommunen:

3 Kungstorget Vi önskar fortfarande bevara möjligheten till många olika typer av aktiviteter på Kungstorget. Vi vill behålla ytan huvudsakligen öppen för att även fortsättningsvis kunna använda ytan till marknader, större arrangemang och det fria ordet. Förslagen om mer torghandel är en naturlig del av detta resonemang. Idag arbetar Uddevalla Centrumutveckling med uthyrningen av marknadsplatser och vi menar att arbetet förbättras under senare tid med t ex en välbesökt matmarknad. Vårt förslag bygger på denna princip och det innebär att vi inte önskar tillföra några nya dominerande fasta installationer då detta påtagligt skulle förändra det önskade användningsområdet. Förslag om stora ingrepp i torgytan, som t ex en skridskobana, bifalls därför inte. Det innebär också att vi inte önskar förvandla Kungstorget till en ny park med omfattande växtlighet. Vi önskar inte heller flytta statyn på Kungstorget, men kommer att jobba med t ex fasadbelysning för att göra Kungstorget mer attraktivt under alla dygnets timmar och oberoende årstid. Hasselbacken Hasselbacken är Uddevallas äldsta stadspark och en oas för många Uddevallabor. Den ska därför snyggas till, bibehållas och användas på ett för området skonsamt sätt. Ökade aktiviteter är däremot inget hinder, men vissa av förslagen som berör detta behöver utredas vidare (se nedan). Trappan som finns i förslaget, såväl ner i Hasselbacken som i kajen är nödvändiga av stabiliseringsskäl. Trafikföringen Många förslag rör trafiken i centrum. Vi är medvetna om att det idag finns lite för mycket av frimärkslösningar i centrum och att det kan vara svårt att ta sig in och ut ur stadens centrum. Handlarna i staden påpekar också vikten av att kunna köra nära intill sina butiker, medan medborgarna i större utsträckning önskar sig ett mer bilfritt centrum. Vi står fast vid vårt förslag om trafikföringen på Torget (dubbelriktad på Trädgårdsgatan, avstängd på Torggatan). Utifrån detta kommer vi att be om uppdraget att se över hela trafiksituationen i centrum. Arbetet får inte bli någon långbänk, men vi behöver en samsyn över var vi kan tänka oss acceptera bilar i framtiden. Förslag spretar mycket och ett helhetsgrepp krävs för att lösa situationen. I detta sammanhang bör också nämnas att en del förslag som inkommit innebär dubbelriktad trafik på idag enkelriktade gator. Dubbelriktning i dessa fall riskerar att påverka

4 tillgången på parkeringsplatser dvs enkelriktningen är en förutsättning för parkering (t ex på Kilbäcksgatan). Förslag till åtgärd: att tekniska nämnden ger tekniska kontoret uppdraget att ta fram en helhetslösning för trafikföringen i centrum, omfattande såväl buss- som biltrafik och gång och cykelbanor, enkel- eller dubbelriktad trafik, öppnandet av nu stängda gator och vice versa i stadskärnan. Parkeringsfrågan På samma sätt är parkeringsfrågan kontroversiell. Uddevalla har i vår mening ganska gott om parkeringar om man kan tänka sig att gå ett par hundra meter (ca 60 % beläggning råder idag på centrala parkeringsplatser). Parkeringshusen Herrnhut och Willysparkeringen (vars övre plan är fritt för alla) står i princip tomma. Samtidigt är Kampenhofområdet lättillgängligt. Vi är dock medvetna om att förslagen att ta bort parkeringarna framför Hasselbackshuset (vissa av dem kommer att behöva tas bort i samband med att trappen byggs) och på Kungstorget är kontroversiella i vissa avseenden, men avser inte att förändra ursprungsförslaget. Däremot menar vi att man kan se över möjligheterna till nya parkeringsplatser på annat håll i centrum. Förslaget om ett underjordiskt parkeringshus vid Kungstorget avslås av kostnadsmässiga och estetiska skäl. Förslag till åtgärd: Vi föreslår därför att trafikföringsutredningen för centrum också ska belysa var alternativa parkeringsplatser kan skapas. Kungsgatan Många förslag har kommit in som rör en upprustning av Kungsgatan. Förslag finns också längs Kungsgatan (t ex Åbergstomten, Röda Kvarn m m). Vi håller med om behoven, men saknar uppdrag och investeringsmedel. Principiellt vill vi inte ha någon inglasning, men kan tänka oss andra typer av lösningar (markiser, skärmar) och är öppna för diskussioner med företagarföreningen, fastighetsägarna och centrumutvecklingen om ett mer attraktivt centrum. Vårt huvudsakliga bidrag i detta kan vara ny beläggning, ny belysning, utsmyckning och eldragning bland annat. Förslag till åtgärd: att tekniska nämnden ger tekniska kontoret uppdraget att påbörja en planering för utveckling av Kungsgatan i ett nära samarbete med fastighetsägare och näringsidkare.

5 Norra Hamngatan/Årummet Flera förslag tangerar Norra Hamngatan och Bäveån längs det s k Årummet (Södra Hamngatan och Norra Hamngatan). Detta ligger lite utanför nuvarande uppdrag men vi har samtidigt för avsikt att dra igång ett arbete under vårvintern/våren 2014 för området. Då kommer åter frågan om trafikföring, parkeringar, handel. Vi planerar en arkitekttävling med vissa inslag av medborgardialog även här. Detta arbete skall inte stå tillbaka p g a andra tillkommande uppdrag rörande t ex Kungsgatan. Tillgänglighetsfrågor Frågor som rör tillgänglighet, t ex belysning, stensättning, handikapparkeringar osv är viktiga. Det gäller såväl tillgängligheten på Kungstorget som i Hasselbacken. Vi avser att under projekteringsperioden återkomma till detaljerna kring detta och tänker oss att föra en levande dialog med handikapporganisationerna. Vår ambition är att Kungstorget och Hasselbacken skall ha högsta möjliga tillgänglighet, samtidigt som vi står fast vid att det blir en dubbelriktad gångfartsgata längs Trädgårdsgatan, samtidigt som Torggatan stängs av från all biltrafik i enlighet med ursprungsförslaget. Förslag till åtgärder med anledning av de specifikt inkomna förslag Saluhall Flera förslag på saluhall finns. Ett förslag är placerat på Åbergstomten (Kungsgatan) och ett annat i det som nu inrymmer Sagabiografen, en lokal som snart kommer att stå tom. Kommunen äger dock varken Åbergstomten eller huset där Sagabiografen är inhyst. Uddevalla kommun har heller inte för avsikt att starta någon saluhall utan menar att det är en fråga för näringslivet och privata entreprenörer. Vi ställer oss dock positiva till idén som förverkligatas i många andra städer av Uddevallas storlek och kan naturligtvis delta genom vårt ansvar för detaljplanearbeten och bygglovsansökningar. Förslag till åtgärd: vi uppmanar fastighetsägarna och Uddevalla centrumutveckling att tillsammans med t ex kommunens näringslivsavdelning bära frågan vidare tillsammans med intresserade entreprenörer. Mer torghandel Många uttrycker ett önskemål om mer torghandel på Kungstorget. Förslag till åtgärd: Att förutsättningarna för detta (t ex el, belysning m m) blir en del av det slutgiltiga projekteringsarbetet.

6 Aktivitetshus/Ungdomens hus Flera förslag omfattar olika aktivitetshus. Solrummet i Centrum av 9-åriga Johannes är ett sådant förslag. Röda Kvarn-förslaget från MF Solid Sound är ett annat. Förslagen skulle mycket väl kunna inrymmas i det kommunala ansvaret, naturligtvis gärna i samarbete med ideella föreningar, och tillföra centrum aktiviteter och samvaro. Röda Kvarn har tidigare utretts av kultur och fritid, som då avstod från att etablera ett kulturhus i lokalerna. Men förslaget är det i särklass mest uppmärksammade förslaget i hela medborgardialogen och det känns som ett förslag för och av ungdomar. Det borde göra förslaget intressant både politiskt och för kommunorganisationen. Vi har inga möjligheter att kostnadsbedöma förslaget i förhållande till byggnadens pris, renoveringsbehov eller driftskostnader. Men det känns tilltalande med fler aktiviteter i centrala lägen när vi pratar om behoven av att stärka centrum. Solrummet skulle kräva en nybyggnation och placeringen behöver utredas. Möjligen kan idén förverkligas på annat håll än på Kungstorget. Vi vill titta närmare på förslaget utan att därvidlag binda oss till några löften. Förslag till åtgärd: att kultur och fritid tillsammans med fastighetsavdelningen får i uppdrag att titta på möjligheterna att förverkliga idén i enlighet med förslagsställarna. Vi uppmanar kultur och fritid att lyfta in idén i Kulturplanearbetet. Isbana Förslag till isbanor finns åtminstone på Kungstorget, Åbergstomten, Margeretgärdeparken, Badhusparken och Museiparken. Ibland i form av en frusen fontän, ibland i tillfälliga lösningar i plast och i åter andra fall en vattenspegel i markplan som fryses på vintern. För att möjliggöra skridskoåkning på en fontän krävs en omfattande storlek och vi menar med hänvisning till resonemanget om Kungstorget att detta skulle förhindra mycket av övrig verksamhet (t ex torghandel), ta för stor plats på Åbergstomten och Margeretgärdeparken. Samtidigt är intresset stort och vi ställer oss därför positiva till att hitta en lämplig placering i stadsrummet. Viktigt i detta avseende är att ytan kan användas året runt (t ex isbana på vintern, fotbollsplan på sommaren). Förslag till åtgärd: att tekniska nämnden ger tekniska kontoret i uppdrag att utreda bästa lämpliga placering för en isbana i stadsrummet. Ytan skall vara användbar året runt. Kultur och fritid deltar också gärna i utredningsarbetet. Vattenspel/Fontän

7 Vi ser att det finns argument för och emot ett vattenspel/fontän på Torget. Vissa förslag bygger i vår mening fast Kungstorget i en allt för stor fast installation som minskar möjligheten till t ex torghandel. Vi vidhåller vårt förslag och går vidare i ett slutförslag där ett eventuellt vattenspel företrädesvis placeras i Kungstorgets hörn Norra Hamngatan och Trädgårdsgatan. Utsmyckningen av vattenspelet finns det synpunkter på (t ex i förslaget om att marknadsföra skalbankarna) och vi föreslår att det avgörs genom en tävling. Förslag till åtgärd: vi fortsätter enligt kommunens ursprungsförslag och arbetar med idén att låta vattenspelets utseende avgöras genom en tävling om dess konstnärliga utsmyckningen. Låta gestaltningen av vattenspelet utgöra torgets nya konstnärliga utsmyckning Utomhusscen Scener finns i många förslag. På Kungstorget, i Hasselbacken, på Åbergstomten, i Museiparken och i Kochs gränd. Vi menar att vi delvis konstruerar en utomhusscen i form av den trappa som skapas i Hasselbacken, men är medvetna om att den är väderberoende. Vi säger dock nej till en permanent scenbyggnad på Kungstorget av tidigare redovisade skäl. Däremot delar vi förslagsställarna syn på att en ny utomhusscen kan komma att berika staden och ställer oss därför positiva till att titta vidare på den bästa lösningen för staden. Detta kan också omfatta flytt av nuvarande scen i Margeretgärdeparken. Arbetet bör lyftas in i kultur och fritids Kulturplanearbete. Förslag till åtgärd: tekniska nämnden ger tekniska kontoret i uppdrag att utreda bästa möjliga placering för en ny permanent utomhusscen i Uddevalla. Glasskiosk Vi ställer oss positiva till en glasskiosk på Kungstorget eller i Hasselbacken och föreslår att detta inarbetas i projekteringsfasen. Gärna då i kombination med en ny offentlig toalett i stadskärnan. Förslag till åtgärd: att överlåta åt det fortsatta arbetet att finna lämplig plats för en glasskiosk. Denna skulle t ex kunna vara inglasad i stil med det orangeri som föreslås i förslaget Kungstorgspaviljongen och med fördel även inrymma en offentlig toalett. Restaurang Hasselbacken med tillhörande uteservering och konsthall Huset hyrs idag av socialtjänsten och kräver ganska omfattande investeringar för att övergå från kontorsytor till en fullfjädrad restaurangbyggnad och konsthall. Liksom med en saluhall

8 ligger dock restaurangverksamhet utanför det kommunala uppdraget. Förslaget får diskuteras vidare med socialtjänsten och kräver extern finansiering. Vi håller dock med om att det saknas en kommunal konsthall i staden. Förslag till åtgärd: ingen åtgärd Minipark kvarteret Åberg Uddevalla kommun har tillsammans med fastighetsägaren (Hembergs fastigheter) tittat på området. Vi har också ritat på en minipark med scen, men ärendet är inte i hamn eftersom förhandlingar mellan kommunen och fastighetsägaren pågår. Trappan som finns i MF Solid Sounds förslag är nytt och skulle kunna vägas in i ett slutgiltigt förslag när förhandlingarna är klara. Förslag till åtgärd: förhandlingarna fortsätter om hyra eller köp av fastigheten Kanalbygge från Vänern Förslaget ligger utanför uppdraget om Kungstorget och Hasselbacken. Det skulle dessutom vara ett mycket omfattande pris på åtgärden som knappast kan belasta enbart kommunen, utan både regional, statlig och kanske överstatlig medfinansiering. Om politiken önskar att vi arbetar vidare med förslaget gör vi naturligtvis det. Förslag till åtgärd: ingen åtgärd Extra bro över Bäveån i Hasselbacken Förslagsställaren vill komma åt även den södra sidan av Hasselbacken, den s k Dyrhaven. Vi föreslår ingen ny bro, men bifaller delvis förslaget ändå. Redan 2014 i samband med att ny belysning sker av Hasselbacken, kommer åtgärder att ske även på denna sida av Hasselbacken. Den existerande stigen från Träbron ner till Dyrhaven kommer att röjas och snyggas till, fågelhusen rustas upp och belysningsinsatser kommer att ske. Förslag till åtgärd: försköningsåtgärder ska ske i Dyrhaven Friare vy över Kungstorget/Hasselbacken Flera förslag talar om att öka den fria vyn mellan Hasselbacken och Kungstorget. Vi menar att vi uppfyller dessa önskemål med liggande förslag där förvisso viss trafik finns kvar, men där den nya trappen ner till Hasselbacken, borttagna parkeringar och åtgärder på Aschebergsplatsen och Dyrhaven kommer att påverka vyn positivt. Förslag till åtgärd: ingen ytterligare åtgärd än liggande förslag

9 Trappornas utformning Förslag finns på bredare trappor, rundare former, trappavsatser och säkerhetsåtgärder i anslutning till de bägge nya trapporna i Hasselbacken. Vi vidhåller i huvudsak vårt liggande förslag utifrån ett estetiskt helhetsgrepp i området. De exakta detaljerna kan möjligen förändras i anslutning till projekteringen av den större trappen. Förslag till åtgärd: ingen ytterligare åtgärd Skulpturtävling Konst i det offentliga rummet är en viktig del i ett attraktivt centrum och ansvaret för en snygg stad kan inte bara vila på tekniska kontoret. Vi föreslår att tävlingen genomförs för utsmyckningen av vattenspelet på Kungstorget. Förslag till åtgärd: en utsmyckningstävling sker för utformningen av fontänen/vattenspelet på Kungstorget. Suckarnas mur I anslutning till Hasselbacken finns en mur som benämns Suckarnas mur. Muren var från under 50-talet en samlingsplats för resandefolk. Bohusläns museum har framfört önskemålet att på något vis bevara minnet av muren i samband med byggnationen av trappan ner till Hasselbacken. Förslag till åtgärd: att i slutarbetet med utformningen av trappan ner i Hasselbacken tillgodose någon form av bevarande av Suckarnas mur (delar av).

En ny stadskärna i ett historiskt kontext. Bomässa

En ny stadskärna i ett historiskt kontext. Bomässa En ny stadskärna i ett historiskt kontext Bomässa 2019-05-04 Uddevallas årsringar Pre stadsbrand Rävgiljan och Vadebacken 1806 1910 Rutnätsstaden Stenstaden. Mångfald av arkitektur och småskalig handel.

Läs mer

Medborgardialog Rådhustorget

Medborgardialog Rådhustorget Medborgardialog Rådhustorget Dialogen har genomförts i form av en webenkät och en synpunktskarta. Totalt har det kommit 106 svar. Sammanställning av enkätsvar Enkäten har funnits tillgänglig på Umeå kommuns

Läs mer

VISIONGRUPP/ ÅTGÄRDSGRUPP

VISIONGRUPP/ ÅTGÄRDSGRUPP VISIONGRUPP/ ÅTGÄRDSGRUPP DELTAGANDE ORGANISATIONER: UDDEVALLA CENTRUMUTVECKLING FÖRETAGARNA I UDDEVALLA UDDEVALLA HANDEL UDDEVALLA NÄRINGSLIV FASTIGHETSÄGARNA DESTINATION UDDEVALLA Tillväxt Uddevalla

Läs mer

Översvämningsskydd. Område i utveckling ett nytt Uddevalla växer fram

Översvämningsskydd. Område i utveckling ett nytt Uddevalla växer fram Översvämningsskydd Område i utveckling ett nytt Uddevalla växer fram Mer info om Uddevalla? Läge storlek etc.. Folkmängden i kommunen har ökat ända sedan 2000 och har nu 55 164 invånare (43:e största).

Läs mer

GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng

GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng PLATSEN Ett torg på vattnet Det som är unikt för Kristinehamns torg är att det är ett torg runt ett vattendrag. Varnan

Läs mer

Området Ångfärjan Mål och motiv

Området Ångfärjan Mål och motiv Området Ångfärjan Mål och motiv w w w. h e l s i n g b o r g. s e /a n g f a r j a n Området Ångfärjan ska utvecklas till en ny mötesplats för helsingborgarna. Här ska man ses, flanera, umgås, äta, underhållas

Läs mer

Enkätundersökning nov - dec 2007. Grundläggande enkätundersökning hos medlemmarna för att kunna förbättra och utveckla Innerstaden Göteborg.

Enkätundersökning nov - dec 2007. Grundläggande enkätundersökning hos medlemmarna för att kunna förbättra och utveckla Innerstaden Göteborg. Enkätundersökning nov - dec 7 Grundläggande enkätundersökning hos medlemmarna för att kunna förbättra och utveckla Innerstaden Göteborg. Bakgrund Under November månad år 7 genomfördes denna enkätundersökning

Läs mer

Totalt: 44 röster Förslag 1: 23 röster Förslag 2: 19 röster Båda: 1 röst Inget: 1 röst. Synpunkter på Stortorget

Totalt: 44 röster Förslag 1: 23 röster Förslag 2: 19 röster Båda: 1 röst Inget: 1 röst. Synpunkter på Stortorget Totalt: 44 röster Förslag 1: 23 röster Förslag 2: 19 röster Båda: 1 röst Inget: 1 röst Synpunkter på Stortorget Båda förslagen har positiva inslag. Torget är omtyckt av många men det har blivit mer igenväxt.

Läs mer

KF Ärende 20. Medborgarförslag om ett levande centrum

KF Ärende 20. Medborgarförslag om ett levande centrum KF Ärende 20 Medborgarförslag om ett levande centrum Tjänsteskrivelse 2018-08-10 KS 2017-0461 Handläggare: Bosse Björk Kommunstyrelsen Svar på medborgarförslag för ett levande centrum Sammanfattning

Läs mer

Drottningtorget - Framtidens torg. Trollhättan

Drottningtorget - Framtidens torg. Trollhättan Drottningtorget - Framtidens torg Trollhättan »» Drottningtorget - Ett torg för Trollhättans invånare, ett torg för framtiden. En flexibel aktivitetsyta för bl a fotboll, basket, handboll och volleyboll.

Läs mer

Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn

Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn Till Stadsbyggnadskontoret Diarienummer 09/0841 Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn Avenyföreningen har ca 230 medlemmar på och kring Avenyn. Medlemmarna är företag och fastighetsägare

Läs mer

Kultur- och fritidskontorets tjänsteskrivelse daterad 2013-10-19. Medborgarförslag "Pelarsal vid Södertälje hamn".

Kultur- och fritidskontorets tjänsteskrivelse daterad 2013-10-19. Medborgarförslag Pelarsal vid Södertälje hamn. 1 (3) 2013-10-19 Tjänsteskrivelse Kontor Kultur- och fritidskontoret Handläggare Anders Lerner 08-523 068 32 Anders.lerner@sodertalje.se Kultur- och fritidsnämnden Medborgarförslag Pelarsal vid Södertälje

Läs mer

Del av Kv Granen DETALJPLAN- SAMRÅDSHANDLING. Planområdet

Del av Kv Granen DETALJPLAN- SAMRÅDSHANDLING. Planområdet Planområdet HANDLINGAR Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser Bilagor Fastighetsförteckning dat 07-02-22 Planen antagen Laga kraft Genomförandetiden utgår DETALJPLAN- SAMRÅDSHANDLING

Läs mer

Strömparterren, kompletterande åtgärder för parkens utveckling och framtida funktion. Genomförandebeslut.

Strömparterren, kompletterande åtgärder för parkens utveckling och framtida funktion. Genomförandebeslut. Bodil Hammarberg Stadsmiljö 08-508 265 24 bodil.hammarberg@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2013-02-07 Strömparterren, kompletterande åtgärder för parkens utveckling och framtida funktion.

Läs mer

Stadsradhus brf Radiomasten

Stadsradhus brf Radiomasten Stadsradhus brf Radiomasten Tre våningar med många alternativ på inredning och material Modernt bekvämt boende med hög kvalitet ETAPP 2 Stadsradhus för dig som vill bo med lite mer frihet. Bo modernt och

Läs mer

Yttrande om trafikplan/centrumplan

Yttrande om trafikplan/centrumplan YTTRANDE Moderaterna Falun 2015-10-25 Till: Falu Kommun, Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Yttrande om trafikplan/centrumplan Inledning Majoritetens hantering av trafikplanen, utan hänsyn taget till centrumutvecklingen

Läs mer

Gnesta centrum - Sammanställning av medborgardialog

Gnesta centrum - Sammanställning av medborgardialog Gnesta centrum - Sammanställning av medborgardialog Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Gnesta centrum - Sammanställning av medborgardialog Dokumentansvarig Diarienummer Senast

Läs mer

Ny stadspark med omgivande handelsområde KS AU 2014-12-09

Ny stadspark med omgivande handelsområde KS AU 2014-12-09 Ny stadspark med omgivande handelsområde KS AU 2014-12-09 Olika typer av planer Översiktsplan (ÖP) Fördjupad översiktsplan (FÖP) Detaljplan (DP) Program-/planområde Tidigare planer Detaljplaner från år

Läs mer

Trafikföringen i centrum, Inre ringen

Trafikföringen i centrum, Inre ringen 1(17) Tjänsteskrivelse Falu kommun Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Datum 2015-09-14 Diarienummer MSN0522/15 Handläggare Mathias Westin Telefon 023-827 39 E-post: mathias.westin@falun.se Miljö-

Läs mer

Fastställt av kommunstyrelsen 31 augusti 2016, 118 HANDLINGSPLAN CENTRALA LAXÅ

Fastställt av kommunstyrelsen 31 augusti 2016, 118 HANDLINGSPLAN CENTRALA LAXÅ Fastställt av kommunstyrelsen 31 augusti 2016, 118 HANDLINGSPLAN CENTRALA LAXÅ 1 Handlingsplan För att följa upp utvecklingsplanen för Centrala Laxå, har vi utvecklat en handlingsplan. Syftet med handlingsplanen

Läs mer

Ärende 8. Motion om att införa bekvämlighetsinrättningar i Karlskoga

Ärende 8. Motion om att införa bekvämlighetsinrättningar i Karlskoga Ärende 8 Motion om att införa bekvämlighetsinrättningar i Karlskoga Tjänsteskrivelse 2013-03-15 SBN 2013.0063 Handläggare: Stig Rengman Samhällsbyggnadsnämnden Svar på motion om att införa bekvämlighetsinrättningar

Läs mer

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING PM TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING 2017-06-02 Tyréns Norrköping Susanna Davidsson Anneli Bellinger GRANSKNING 2017-06-02 1 UPPDRAG Tyréns har på uppdrag av och i dialog med Norrköpings kommun, utrett möjlig

Läs mer

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter 2012-01-25 Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter Är det dags för Hallmans monumentalbyggnad från 1905 eller inte? Carl-Henrik Barnekow Utredning för omvandling av busstorget Bilden på

Läs mer

Medborgardialog om resecentrum i Lerums Kommun

Medborgardialog om resecentrum i Lerums Kommun 1 (5) Infrasupport Stab Anna Säfsten Utvecklingssekreterare 0302-52 14 99, 0768-86 34 56 anna.safsten@lerum.se DNR KS10.302-1 Medborgardialog om resecentrum i Lerums Kommun Visions- och utvecklingsnämnden

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret ANTAGANDEHANDLING 1(12) Samrådsredogörelse

Samhällsbyggnadskontoret ANTAGANDEHANDLING 1(12) Samrådsredogörelse LAGA KRAFT 2014-09-20 Samhällsbyggnadskontoret ANTAGANDEHANDLING 1(12) 2014-06-02 DNR: PBN/2013:112 Samrådsredogörelse Tillhörande detaljplan för: Sparbanken 5 Sparbanken, Strängnäs Kommun Plan- och byggnämnden

Läs mer

DIALOG SKÄGGETORP. Sammanfattning av gruppdiskussioner vid stordialog

DIALOG SKÄGGETORP. Sammanfattning av gruppdiskussioner vid stordialog DIALOG SKÄGGETORP Sammanfattning av gruppdiskussioner vid stordialog 160602 Workshop Stordialog 160602 STORDIALOG SKÄGGETORP - GRUPPDISKUSSION 1. VAD TYCKER NI ÄR BRA OCH DÅLIGT I DE OLIKA ALTERNATIVEN?

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING MEDBORGARDIALOG - KNIVSTA

SAMMANSTÄLLNING MEDBORGARDIALOG - KNIVSTA SAMMANSTÄLLNING MEDBORGARDIALOG - KNIVSTA 2018-05-31 1 AFFISCHERNA 2018-05-31 2 ORDMOLN ALLA KOMMENTARER 3 RESULTAT AV BILDER SMÅSTAD 4 RESULTAT DIALOG: Vi har sorterat och kategoriserat alla kommentarer

Läs mer

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM Sammanställning till webbsidan Medborgardialog södra centrum Måndagen den 17 november 2014 genomförde Samhällsbyggnadsnämnden en medborgardialog om hur södra centrum ska utvecklas.

Läs mer

Med Skeppsbron återfår göteborgarna kontakten med vattnet. Staden får en ny spännande mötesplats vid älven mitt i centrala Göteborg.

Med Skeppsbron återfår göteborgarna kontakten med vattnet. Staden får en ny spännande mötesplats vid älven mitt i centrala Göteborg. 2015-08-27 Q&A Skeppsbron Med Skeppsbron återfår göteborgarna kontakten med vattnet. Staden får en ny spännande mötesplats vid älven mitt i centrala Göteborg. Detta händer just nu I augusti i år invigdes

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården. Remiss. Markanvisning för museum m m till AB Gröna Lund.

Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården. Remiss. Markanvisning för museum m m till AB Gröna Lund. 009--7 Sara Lundén Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 70 54 sara.lunden@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 009--7 Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården.

Läs mer

3. Skiss i skala 1:1000. Visar gång- och cykelbron från sidan. 1. Skiss i skala 1:500. Visar miljön på kajen från sidan.

3. Skiss i skala 1:1000. Visar gång- och cykelbron från sidan. 1. Skiss i skala 1:500. Visar miljön på kajen från sidan. 3. Skiss i skala 1:1000. Visar gång- och cykelbron från sidan. 1. Skiss i skala 1:500. Visar miljön på kajen från sidan. 3. Skiss i skala 1:1000. Visar bron när den är öppnad för båttrafik. Flytbryggor

Läs mer

Vision centrumutveckling

Vision centrumutveckling Vision centrumutveckling Habo kommun Antagandehandling 2013-11-28 1. Bakgrund Bostadsförsörjningsplan blir en centrumutvecklingsplan År 2010 beslutade kommunstyrelsen i Habo att kommunen skulle ta fram

Läs mer

SAMMANFATTNING FRÅN WORKSHOP 3

SAMMANFATTNING FRÅN WORKSHOP 3 SAMMANFATTNING FRÅN WORKSHOP 3 Samt förslag från tidigare workshops Den 20 november 2007 genomfördes den sista workshopen i en serie av tre i projektet Från Dunkers till Hamntorget. Denna sista gång var

Läs mer

Samtliga lappar och kartor samlades in och sammanställdes enligt följande förteckning.

Samtliga lappar och kartor samlades in och sammanställdes enligt följande förteckning. MEDBORGARDIALOG OM SÖDERBÄRKE CENTRUM Söderbärke Folkets hus 18:30-20:30 2015-09-28 Vid tisdagskvällens möte närvarade ca 75-80 personer. Närvarande politiker och tjänstemän från kommunen var: Fredrik

Läs mer

Förstudie Stora torget i Motala Sammanställning av medborgardialog

Förstudie Stora torget i Motala Sammanställning av medborgardialog Förstudie Stora torget i Motala Sammanställning av medborgardialog Skisserna kommer vi att titta särskilt på och sammanställa separat. Synpunkter via vykortet Hjälp oss göra Stora torget ännu bättre! Totalt

Läs mer

KF Ärende 11. Medborgarförslag om att bevara skulpturen "Glädje" på torget

KF Ärende 11. Medborgarförslag om att bevara skulpturen Glädje på torget KF Ärende 11 Medborgarförslag om att bevara skulpturen "Glädje" på torget Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-01-19 KS 2016.0422 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Bosse Björk Svar på medborgarförslag

Läs mer

TORGET / KYRKAN / BRUNNSPARKEN

TORGET / KYRKAN / BRUNNSPARKEN Deltagare i dialogworkshops för TORGET / KYRKAN / BRUNNSPARKEN November 2012 Februari 2013 Användargrupp (ca 30 personer): krögare med verksamhet i direkt anslutning till området elever på Hagaskolan (barn)

Läs mer

8 Så här vill vi utveckla våra stadsdelar, byar och vattenområden. Mjölkudden. Skutviken. Östermalm. Gültzauudden Norra Hamn. Malmudden.

8 Så här vill vi utveckla våra stadsdelar, byar och vattenområden. Mjölkudden. Skutviken. Östermalm. Gültzauudden Norra Hamn. Malmudden. Mjölkudden Skutviken Östermalm Gammelstadsv Gültzauudden Norra Hamn Kungsgatan Repslagargatan Storgatan Rådstugatan Residensg Sandviksgatan Malmudden Södra Hamn Bergnäset 8 Så här vill vi utveckla våra

Läs mer

Offentlig miljö i Arvika

Offentlig miljö i Arvika Offentlig miljö i Arvika Riktlinjer November 2013 Varför riktlinjer? Syftet med riktlinjer för den offentliga miljön i Arvika är att skapa en säker framkomlighet och samtidigt bevara en trivsam miljö kring

Läs mer

Offentliga rum förslag på komplettering till Framkomlighetsstrategin

Offentliga rum förslag på komplettering till Framkomlighetsstrategin 5 Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-11-22 Handläggare Erik Jondelius Telefon: 508 12 098 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-12-14 Offentliga rum

Läs mer

Grönlandsparken. Analys och Förslag

Grönlandsparken. Analys och Förslag Grönlandsparken Analys och Förslag 20170118 Grönlandsparken ligger mitt i Kista arbetsområde och är den enda park som finns i området. Omdaningen av kv Hekla med ny- och tillbyggnad av kontor och bostäder

Läs mer

Dnr KK15/377 POLICY. Konstpolicy för Nyköpings kommun

Dnr KK15/377 POLICY. Konstpolicy för Nyköpings kommun Dnr KK15/377 POLICY Konstpolicy för Nyköpings kommun 2016 Dnr KK15/377K15/377 2/6 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 2.1 Politiska utgångspunkter... 3 2.2 Situationsspecifika

Läs mer

Stadsmarina Karlskrona kommun Gestaltningsprogram 2005-03 - 31

Stadsmarina Karlskrona kommun Gestaltningsprogram 2005-03 - 31 Utformning 15/22 nithällar. Dessa ger även en god framkomlighet för rullstolar och personer som har svårare att gå, samt ger ledning för synskadade. Hällar läggs lämpligen i vilt förband. Utbyte av beläggning

Läs mer

Sammanfattning inspirationsseminarium Eslövs stadskärna. Olle Anderberg Katarina Majer Tyrèns AB

Sammanfattning inspirationsseminarium Eslövs stadskärna. Olle Anderberg Katarina Majer Tyrèns AB Sammanfattning inspirationsseminarium Eslövs stadskärna 2011 01 26 Olle Anderberg Katarina Majer Tyrèns AB Arbetet med Eslövs stadskärna Inspirationsseminarium 25 november 2010 Bearbetning och analys Uppföljningsmöte

Läs mer

Parallella uppdrag för Selma Lagerlöfs torg. Sammanfattning

Parallella uppdrag för Selma Lagerlöfs torg. Sammanfattning Bakgrund Göteborg växer och många vill flytta hit. Därför behöver vi bygga fler bostäder, framför allt på platser där det redan finns kollektivtrafik, vägar, affärer, förskolor och parker. Selma Lagerlöfs

Läs mer

idéskiss Trafik och parkering

idéskiss Trafik och parkering 17 Inledning Utvecklingen inom det studerade området från lantlig småstadsidyll till ett modernt centrum har skapat en komplex och varierad stadsbebyggelse. Den framtida staden bör utgå från vad som är

Läs mer

Placering av nytt församlingshem i Gustavsberg

Placering av nytt församlingshem i Gustavsberg Tjänsteskrivelse 2018-05-17 Handläggare Alva Herdevall Plan- och exploateringsavdelningen Kommunstyrelsens planutskott Placering av nytt församlingshem i Gustavsberg Förslag till beslut I detaljplanearbetet

Läs mer

Medborgarförslag Res en staty över frälsningssoldat Kristina Sandberg

Medborgarförslag Res en staty över frälsningssoldat Kristina Sandberg 1 (3) 2013-02-14 Tjänsteskrivelse Kontor Kultur- och fritidskontoret Handläggare Anders Lerner 08-523 068 32 Anders.lerner@sodertalje.se Kultur- och fritidsnämnden Medborgarförslag Res en staty över frälsningssoldat

Läs mer

Redovisning av förslag till "Vackra Stockholm

Redovisning av förslag till Vackra Stockholm Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-04-30 Handläggare Britt Mattsson Telefon: 08-508 09330 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Förvaltningens

Läs mer

Handlingar till Kommunstyrelsens extra sammanträde torsdagen den 20 februari 2014

Handlingar till Kommunstyrelsens extra sammanträde torsdagen den 20 februari 2014 Handlingar till Kommunstyrelsens extra sammanträde torsdagen den 20 februari 2014 Sidan 3 av 11 Ärende 1 Sidan 4 av 11 Kommunledningskontoret Sidan 5 av 11 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum

Läs mer

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik 1 (8) 8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik Sammanfattning av förslaget om att bygga ett nytt kulturhus 2 (8) Den här rapporten är ett förslag på hur ett nytt kulturhus i Örnsköldsvik kan se ut. Det ska vara Sveriges

Läs mer

Medborgarförslag om att göra isbana i konstverket Hon väntar alltid på Stortorget. KS 2014-474

Medborgarförslag om att göra isbana i konstverket Hon väntar alltid på Stortorget. KS 2014-474 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-08-11 186 Medborgarförslag om att göra isbana i konstverket Hon väntar alltid på Stortorget. KS 2014-474 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Åtgärder. Centrala stan GRANSKNINGSHANDLING. En bilaga till den fördjupade översiktsplanen för Centrala stan

Åtgärder. Centrala stan GRANSKNINGSHANDLING.  En bilaga till den fördjupade översiktsplanen för Centrala stan GRANSKNINGSHANDLING Dnr: 2011-1536 2016-04-01 Åtgärder Centrala stan En bilaga till den fördjupade översiktsplanen för Centrala stan www.skelleftea.se/centralastan Skellefteå kommun 931 85 Skellefteå 0910-73

Läs mer

8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017

8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017 Kulturnämnden 2017-09-19 Sida 56 (90) 8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017 Beslut Kulturnämnden beslutar enligt förslag från kulturförvaltningen:

Läs mer

Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef. Sara Lundén Avdelningschef. Kajsa Ek Enhetschef

Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef. Sara Lundén Avdelningschef. Kajsa Ek Enhetschef Sida 1 (8) DNR: E2018-01606 Handläggare Koki Hjelmström 08-508 263 18 Till Exploateringsnämnden 2018-05-24 Rivning av byggnader samt markanvisning för restaurang och konferenslokaler till Parks and Resorts

Läs mer

Stora Torget i Visby

Stora Torget i Visby Tävlingsinformation för projekttävling Prekvalificering Stora Torget i Visby Datum: 2009-03-27 1(5) 1. TÄVLINGEN Gotlands kommun inbjuder till prekvalificering avseende projekttävling för Stora Torget

Läs mer

H A N D E L S H A M N E

H A N D E L S H A M N E vståndet i antal rum som måste passeras ligger till grund vid beräkningen av den rumsliga integrationen och inte avståndet i meter mellan de olika rummen (ordström, 2004, s. 31). är skiljer man på global

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer

Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2. Grupparbete BILDPROTOKOLL. Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2 2015-06-08

Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2. Grupparbete BILDPROTOKOLL. Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2 2015-06-08 BILDPROTOKOLL Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2 Workshop 2 fokuserade på strukturer, rumslig gestaltning och framtida innehåll på Tullkammarkajen. Kunskap och idéer från workshop 1 har i mellantiden

Läs mer

Upprustning av Sannadalsparken - genomförandeärende

Upprustning av Sannadalsparken - genomförandeärende HÄGERSTEN - LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-04-29 Handläggare: Anna Ambjörn Telefon: 08-508 22 048 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Fittja dialogforum - Hur vill du ha din nya park i Fittja?

Fittja dialogforum - Hur vill du ha din nya park i Fittja? 1 [6] Referens Charlotte Rydberg Fittja dialogforum - Hur vill du ha din nya park i Fittja? Dag och tid Tisdag 21 februari kl.18-20 Plats Närvarande Fittjaskolans matsal Politiker Adnan Issa (S), vice

Läs mer

Nya moderna kontor mitt i Linköping

Nya moderna kontor mitt i Linköping Nya moderna kontor mitt i Linköping Kvarteret Braxen vid Storgatan, Ågatan och Repslagaregatan i Linköping LBE-0584-bofakta-Braxen.indd 1 2013-11-14 14.07 Stadskärnan förvandlas och knyter an till nya

Läs mer

DOKUMENTATION OMBYGGNAD AV GLASSTORGET DIALOGMÖTE 2013 02 28 FÖRSAMLINGSHEMMET NORA

DOKUMENTATION OMBYGGNAD AV GLASSTORGET DIALOGMÖTE 2013 02 28 FÖRSAMLINGSHEMMET NORA DOKUMENTATION OMBYGGNAD AV GLASSTORGET DIALOGMÖTE 2013 02 28 FÖRSAMLINGSHEMMET NORA 1 Nora kommun genomförde 2013 02 28 ett dialogmöte ang ombyggnad av det sk Glasstorget i centrala Nora. Mötet var ett

Läs mer

Sammanträdesdatum 2013-12-17

Sammanträdesdatum 2013-12-17 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET 16 {24) Sammanträdesdatum 2013-12-17 331 Motion om Wi-Fi Dnr 2013/62 INLEDNING Andreas Weiborn (M) inkom den 27 augusti 2013 med motion med förslag att möjligheten

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN. 116 Synskadeanpassning av byggnader (KS 2011.109) Beslut

VALLENTUNA KOMMUN. 116 Synskadeanpassning av byggnader (KS 2011.109) Beslut Sammanträdesprotokoll 19 (37) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2012-10-18 116 Synskadeanpassning av byggnader (KS 2011.109) Beslut Näringslivs- och planutskottet föreslår att: Kommunstyrelsen

Läs mer

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård Uppdragsbeslut 2007-12-12 Samrådsbeslut 1 2008-03-11 Samrådsbeslut 2 2008-08-15 Figeholm, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret jan 2008 SAMRÅDSREDOGÖRELSE samråd 2 Detaljplanen upprättad

Läs mer

Presentation av alternativen i enkäten

Presentation av alternativen i enkäten Vasa centrumstrategi Enkät till stadsborna om alternativ för strukturmodeller 2. 27.5.2012 Presentation av alternativen i enkäten 2.5.2012 Tre olika alternativ för centrumstrategins strukturmodeller för

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-01-09. Medborgarförslag om träningsstation i stadsparken

Sammanträdesdatum 2014-01-09. Medborgarförslag om träningsstation i stadsparken l SAlA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum 2014-01-09 ',< '11' T T' ' ('1 :Il J'.-'.u..L_-,'c, 19 (25) 15 Medborgarförslag om träningsstation i stadsparken Dnr 2013/64 INLEDNING

Läs mer

Markanvisning för centrumändamål inom del av fastigheten Grimsta 2:1 intill fastigheten Ritskåpet 1 i Vällingby till AB Svenska Bostäder

Markanvisning för centrumändamål inom del av fastigheten Grimsta 2:1 intill fastigheten Ritskåpet 1 i Vällingby till AB Svenska Bostäder Anna-Greta Holmbom Björkman Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 267 77 anna-greta.holmbom@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2012-03-15 Markanvisning för centrumändamål inom del av fastigheten

Läs mer

SALA. Motion om Wi-Fi. Dnr 2013/62 INLEDNING

SALA. Motion om Wi-Fi. Dnr 2013/62 INLEDNING l. SALA SAMMANTRÄDESPROTOKOLL STYRELSEN Sammanträdesdatum, - u_;_ - : 2014-01-09 ~.;:~ 11 2C'll~ 17 (25) 13 Motion om Wi-Fi Dnr 2013/62 INLEDNING Andreas Weiborn (M) inkom den 27 augusti 2013 med motion

Läs mer

Kriterier för trygghetsboende. Antagna av kommunfullmäktige 24 februari 2014, 19

Kriterier för trygghetsboende. Antagna av kommunfullmäktige 24 februari 2014, 19 Kriterier för trygghetsboende Antagna av kommunfullmäktige 24 februari 2014, 19 Övergripande kriterier Trygghetsboende ska bestå av hyreslägenheter. Trygghetsboende innefattar ett socialt innehåll med

Läs mer

KALLELSE UNGDOMSFULLMÄKTIGE

KALLELSE UNGDOMSFULLMÄKTIGE KALLELSE UNGDOMSFULLMÄKTIGE 28 september 2015 Föredragningslista l (l) Sammanträde Plats och lid Bohusläns museum, kl. 12:30 måndagen den 28 september 2015 Ordförande sekreterare Föredragningslista Föredragande

Läs mer

Analys - problem. Ytan mellan cirkulationen och torget upplevs som rörig med dess mångfald av olika markmaterial och utrustningsdetaljer.

Analys - problem. Ytan mellan cirkulationen och torget upplevs som rörig med dess mångfald av olika markmaterial och utrustningsdetaljer. Analys - aktivitet Lite bakgrund till hur vi har tänkt. Stora delar av Kanaltorget ligger i skugga framåt eftermiddagen. Något som gör att man vill dra sittplatser österut, mot Byälven. (Solgränsen är

Läs mer

Falkenbergs centrum - projekt inför sommaren 2014. KS 2013-384

Falkenbergs centrum - projekt inför sommaren 2014. KS 2013-384 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-02-25 54 Falkenbergs centrum - projekt inför sommaren 2014. KS 2013-384 KS Beslut Arbetsutskottet föreslå kommunstyrelsen

Läs mer

Anders Lerner

Anders Lerner 1 (4) 2013-05-13 Tjänsteskrivelse Kontor Kultur- och fritidskontoret Handläggare Anders Lerner 08-523 068 32 Anders.lerner@sodertalje.se Kultur- och fritidsnämnden Åtgärder med anledning av medborgarförslaget

Läs mer

Ärende 26. Planbesked för Luna 1

Ärende 26. Planbesked för Luna 1 1 (3) Ärende 26 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-05-12 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Luna 1 Diarienummer: SBN-2016-02846 Fastighet: Luna 1 Sammanfattning av ärendet Fastighetsägaren

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(7) Innerstadsavdelningen Normalt planförfarande Dnr Lena Steffner Tfn

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(7) Innerstadsavdelningen Normalt planförfarande Dnr Lena Steffner Tfn TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(7) Innerstadsavdelningen Normalt planförfarande Lena Steffner 2004-09-28 Tfn 08-508 27 334 Stadsbyggnadsnämnden Kvarteret Skeppsholmsviken mm, Djurgården, Dp 1999-05636-54 redovisning

Läs mer

Snyggt och tryggt i city Västeråsmoderaternas cityprogram för 2014-2018

Snyggt och tryggt i city Västeråsmoderaternas cityprogram för 2014-2018 Snyggt och tryggt i city Västeråsmoderaternas cityprogram för 2014-2018 1 City vårt gemensamma vardagsrum City ska vara och upplevas som vårt gemensamma vardagsrum fullt av aktiviteter och möten. Evenemang

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE

GRANSKNINGSUTLÅTANDE NORMALT PLANFÖRFARANDE DNR KS 2011/416 PLAN NR S158 2014-04-29 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Del av Kv. Svärdet Tomelilla kommun, Skåne län GRANSKNING Detaljplanen har varit utställd för granskning

Läs mer

Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön.

Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön. Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön. Nu blir drömmen om ett kulturhus i Bergsjön verklighet. Göteborgs kommunfullmäktige har bestämt att Göteborg ska få ett nytt kulturhus.

Läs mer

Markanvisning Stora Torget i Sunne centrum

Markanvisning Stora Torget i Sunne centrum ) Datum 2017-01-04 1 (5) Markanvisning Stora Torget i Sunne centrum Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org nr Sunne kommun Miljö,plan och bygg växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro

Läs mer

Godkänt dokument - Peter Lundevall, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr Vision utveckla Husby

Godkänt dokument - Peter Lundevall, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr Vision utveckla Husby Vision utveckla Husby Vision Husby Visionen om ett nytt Husby bygger på synpunkter från er som bor i Husby och andra, som jobbar med stadsdelen. Många gillar Husby, men nästan alla vill att det ska bli

Läs mer

RESECENTRUM 1.4 RESECENTRUM 1.4 LINKÖPING JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER I CENTRUM IDESKISS 2013 09 19

RESECENTRUM 1.4 RESECENTRUM 1.4 LINKÖPING JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER I CENTRUM IDESKISS 2013 09 19 RESECENTRUM 1.4 JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER I CENTRUM NYA MÖJLIGHETER SYFTE MED LINKÖPINGS RESECENTRUM 1.4 NÅGRA KONSEKVENSER AV JÄRNVÄG I TUNNEL SOM JÄMFÖRELSE TILL BROALTERNATIVET Vi

Läs mer

NYBRO. - Analys & förslag till riktlinjer för utveckling av stadens offentliga rum

NYBRO. - Analys & förslag till riktlinjer för utveckling av stadens offentliga rum NYBRO - Analys & förslag till riktlinjer för utveckling av stadens offentliga rum Alexandra Eliasson Examensarbete 30 hp, Magisterprogrammet i Fysisk planering Blekinge Tekniska Högskola, 2008 1 FÖRORD

Läs mer

Vilka frågor vill du vara med och diskutera/vara delaktig i /påverka?

Vilka frågor vill du vara med och diskutera/vara delaktig i /påverka? Vilka frågor vill du vara med och diskutera/vara delaktig i /påverka? Här tas ämnen upp som medborgarna vill vara med och diskutera, påverka och vara delaktiga i. Skola & omsorg Barnomsorg Äldreomsorgen

Läs mer

Offentliga rum förslag till. komplettering av Framkomlighetsstrategin.

Offentliga rum förslag till. komplettering av Framkomlighetsstrategin. Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (1) 2017-11-20 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2017-12-14 Offentliga rum förslag till komplettering av Framkomlighetsstrategin

Läs mer

Medborgardialog om Medborgarplatsens och Björns trädgårds framtida utveckling. - Redovisning av genomfört uppdrag.

Medborgardialog om Medborgarplatsens och Björns trädgårds framtida utveckling. - Redovisning av genomfört uppdrag. SÖDERMALMS STADSDELS- FÖRVALTNING TRAFIKKONTORET 2010-10-27 Kontaktperson södermalms stadsdelsförvaltning Mats Christenson Ekonomiavdelningen Telefon: 08-508 122 01 mats.christenson@stockholm.se Kontaktperson

Läs mer

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde!

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde! Vision 2.1 Denna Vision är ett levande dokument och ett arbetsredskap för att utveckla en ny attraktiv stadsdel. Det innebär att Visionen kommer uppdateras allt eftersom utvecklingsprocessen fortsätter.

Läs mer

Anders Siljelöf 08-523 028 62 Anders.siljelöf@sodertalje.se

Anders Siljelöf 08-523 028 62 Anders.siljelöf@sodertalje.se 1 (4) 2013-02-19 Tjänsteskrivelse Kontor Kultur- och fritidskontoret Handläggare Anders Siljelöf 08-523 028 62 Anders.siljelöf@sodertalje.se Kultur- och fritidsnämnden Placering av hallen för friidrott

Läs mer

Trygghetsvandring Hemmingsmark 2012-09-20 Området kring skolan

Trygghetsvandring Hemmingsmark 2012-09-20 Området kring skolan Trygghetsvandring Hemmingsmark 2012-09-20 Området kring skolan Trygghetsvandringar är en metod för att skapa en bättre och tryggare närmiljö Vid trygghetsvandringar upptäcker man många saker som man annars

Läs mer

Rätt skylt på rätt plats

Rätt skylt på rätt plats Rätt skylt på rätt plats Riktlinjer för kommersiell skyltning i Sundbybergs stad Antaget av... Innehåll Skyltning i Sundbyberg 3 Rätt skylt på rätt plats 4 Placering 5 Utformning 6 Skyltexempel 7 Skyltar

Läs mer

Inriktning för offentlig utsmyckning i Eskilstuna kommun Förslag till beslut. Diariebeteckning KFN/2013:281. Kultur- och fritidsnämnden

Inriktning för offentlig utsmyckning i Eskilstuna kommun Förslag till beslut. Diariebeteckning KFN/2013:281. Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden 2013-10-07 1 (7) Kultur- och fritidsförvaltningen Eskilstuna konstmuseum Kenneth Åström 016-710 17 11 Josefine Bolander 016-710 71 66 Diariebeteckning KFN/2013:281 Kultur- och

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE FÖR: PLANPROGRAM FÖR KVARTEREN ÅLEN, BRAXEN MED FLERA GUDMUNDRÅ FÖRSAMLING, KRAMFORS KOMMUN

SAMRÅDSREDOGÖRELSE FÖR: PLANPROGRAM FÖR KVARTEREN ÅLEN, BRAXEN MED FLERA GUDMUNDRÅ FÖRSAMLING, KRAMFORS KOMMUN 1(6) SAMRÅDSREDOGÖRELSE FÖR: PLANPROGRAM FÖR KVARTEREN ÅLEN, BRAXEN MED FLERA GUDMUNDRÅ FÖRSAMLING, KRAMFORS KOMMUN SAMRÅDSTID Samråd hölls mellan 2014-06-09-2014-07-08 Brev har skickats till samtliga

Läs mer

KARLSTADSSTRÅKET SNABBUSSLINJE

KARLSTADSSTRÅKET SNABBUSSLINJE Webbversion KARLSTADSSTRÅKET SNABBUSSLINJE Karlstads kommun oktober 2018 Nyhetsbrev nummer 20 HAGA Full fart med stenläggning Just nu är det många stenläggare som arbetar med att sätta all sten som ska

Läs mer

Dokumentation från medborgardialog i Valsta 2018

Dokumentation från medborgardialog i Valsta 2018 Dokumentation från medborgardialog i Valsta 2018 Dialogmöte 3, 4 december 2018, Kortversion av förslag på åtgärder www.sigtuna.se Fullständiga åtgärdsförslag I denna rapport presenteras de olika förslagen

Läs mer

Den gröna småstaden. Antagit av kommunfullmäktige 2013-06-19 96

Den gröna småstaden. Antagit av kommunfullmäktige 2013-06-19 96 2013-05-22 1(10) Den gröna småstaden Antagit av kommunfullmäktige 2013-06-19 96 2(10) Innehåll 1. Uppdraget...3 2. Beredningens arbete...3 3. Vårgårda tätorts historia...4 4. Vårgårda tätort idag olika

Läs mer

Svar på medborgarförslag om cykelparkering vid Lärkan (Västeråsleden)

Svar på medborgarförslag om cykelparkering vid Lärkan (Västeråsleden) Il SALA Bilaga ~KOMMUN ;~s 2 o l 5 / 4 9 l l l (2) 2015-03-02 DIARIENR: 2014/1180 KOMMUNSTYRELSEN Carola Gunnarsson SALA KOMMUN Ink. 2015-03- O 3 Svar på medborgarförslag om cykelparkering vid Lärkan (Västeråsleden)

Läs mer

Ärende 18. Medborgarförslag om Alfred Nobels torg

Ärende 18. Medborgarförslag om Alfred Nobels torg Ärende 18 Tjänsteskrivelse 1 (2) 2016-02-11 KS 2015.0262 Handläggare Bosse Björk Svar på medborgarförslag angående Alfred Nobels Torg Sammanfattning Ett medborgarförslag har inkommit som väcktes i kommunfullmäktige

Läs mer

Biskopsparken, avtal om överlåtelse av vattenspel från Lejonfastigheter till kommunen

Biskopsparken, avtal om överlåtelse av vattenspel från Lejonfastigheter till kommunen 1 (2) Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen 2013-11-26 Dnr SBN 2013 - Teknik och samhällsbyggnad Ulf Johanson Lorin Samhällsbyggnadsnämnden Biskopsparken, avtal om överlåtelse av vattenspel från Lejonfastigheter

Läs mer

Framtidsplan för Skrylle

Framtidsplan för Skrylle Kommunkontoret Tjänsteskrivelse 1 (7) Ekonomiavdelningen Gunilla Welander Kommunstyrelsen gunilla.welander@lund.se Framtidsplan för Skrylle Sammanfattning Skrylleområdet är Lunds största natur- och fritidsområde.

Läs mer