1 Kongressens öppnande SULF:s ordförande Anna Götlind hälsar kongressledamöter och övriga närvarande välkomna och öppnar 2010 års kongress.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 Kongressens öppnande SULF:s ordförande Anna Götlind hälsar kongressledamöter och övriga närvarande välkomna och öppnar 2010 års kongress."

Transkript

1 KONGRESSPROTOKOLL 2010 Art: SULFs ordinarie kongress Tid: /24 Plats: Elite Hotel Marina Tower Närvarande: Se bilaga till originalprotokollet 1 Kongressens öppnande SULF:s ordförande Anna Götlind hälsar kongressledamöter och övriga närvarande välkomna och öppnar 2010 års kongress. 2 Upprop och justering av röstlängd godkänna att upprop genomförts och att röstlängden upprättats genom avprickning vid ingången till kongresslokalen. 3 Val av mötesordförande och ersättare jämte två mötessekreterare att utse Christian Häthén till mötesordförande med Ulla Åhnby som ersättare. vidare att utse Eva Jacobsson och Tommy Bergström till mötessekreterare. 4 Byte av mötesordförande Christian Häthén övertar ordförandeskapet och tackar för förtroendet. 5 Val av två protokolljusterare tillika rösträknare jämte suppleanter att välja Christer Gardelli och Kerstin Abbing till protokolljusterare och tillika rösträknare med Eva Spens och Mitsuru Zuzuki som suppleanter. 6 Kongressens behöriga utlysande att anse mötet behörigen utlyst. 7 Fastställande av föredragningslistan att fastställa föredragningslistan. 8 Fastställande av arbetsordning att fastställa arbetsordningen enligt bilaga 1. 9 Fastställande av mötesregler att fastställa mötesreglerna enligt bilaga 2 med tillägget att ordföranden i SDF Joakim Kalantari och ordförande emeritus Christoph Bargholtz har närvarande och yttranderätt vid SULF:s kongress Fastställande av kongressutskott samt fördelning av propositioner och motioner på utskott att efter fastställa kongressutskott samt fördelning av propositioner och motioner på utskott enligt bilaga 3 med de anmälda förändringarna nedan.

2 2 Förändring: Anna-Lena Egebäck ersätter David Minugh i utskott B den 23/11. Claes Moberg flyttar från utskott B till utskott C. Elisabeth Larsen Cederström placerad i utskott B har lämnat återbud. 11 Ajournering att ajournera förhandlingarna för att lyssna på Anna Ekström, ordförande i Saco. Därefter lite inspiration inför utskottsarbetet från Jonas Hallberg. 12 Sammanträdet återupptas att återuppta mötet. 13 Ajournering Ordföranden ger några praktiska instruktioner inför eftermiddagens utskottsarbete och påminner om återsamling till statsrådet Jan Björklunds tal. att ajournera förhandlingarna för utskottsbehandling. 14 Sammanträdet återupptas att återuppta mötet. 15 Styrelsens propositioner och inkomna motioner Kongressen behandlar dessa med utgångspunkt i ärendenas fördelning på kongressutskott enligt följande: Utskott A Dechargefrågor, budget, stadgefrågor m.m. Utskottsordförande: Helén Persson Verksamhetsberättelse och årsredovisning för 2008, inkl konfliktfonden Verksamhetsberättelse och årsredovisning för 2009, inkl konfliktfonden Verksamhetsrapport för 2010 Styrelsens proposition om stadgeändring ang. kongressperiod 1. Motion angående hur ledamöter till Saco-S representantskap utses. Förslag till stadgeändring 2. Tre perioder i styrelsen 3. Tidsbegränsning för förbundsstyrelsearbetet 4. Motion om stadgeändring angående kongressperiod 5. Instruktion till valberedningen att med godkännande lägga verksamhetsberättelse och årsredovisning för 2008 inkl. konfliktfonden jämte revisorernas berättelse för verksamhetsåret 2008 till handlingarna

3 3 att med godkännande lägga verksamhetsberättelse och årsredovisning för 2009 inkl. konfliktfonden jämte revisorernas berättelse för verksamhetsåret 2009 till handlingarna med följande ändringar: Bilaga 5, rubriken Översikt Nuvarande lydelse: andra skrivelser till kongressen. Även avtalsmässigt Föreslagen lydelse: andra skrivelser till kongressen. De fem arbetsgrupperna har behandlat psykosocial arbetsmiljö, begreppet skuggdoktorand, kompetensutveckling, forskningspolitiskt program och lärarutbildningsfrågor. Även avtalsmässigt Bilaga 5, Förhandlingsverksamhet på det statliga avtalet, sista stycket, första meningen Nuvarande lydelse: vid ett stort antal tillfällen Föreslagen lydelse: vid drygt ett tiotal tillfällen att bevilja styrelsen ansvarsfrihet för verksamhetsåret att bevilja styrelsen ansvarsfrihet för verksamhetsåret att godkänna verksamhetsrapporten för 2010 med följande förändring: Personal och lokaler Rubriken ändras till Personal. Sista meningen flyttas till ett nytt stycke som får rubriken Lokaler. Styrelsens proposition om stadgeändring ang. kongressperiod enhälligt att i enlighet med styrelsens förslag besluta om en stadgeändring från nuvarande lydelse 12 Ordinarie kongress sammanträder vart annat år i november eller december månad till följande lydelse 12 Ordinarie kongress sammanträder vart tredje år i november eller december månad att gälla fr o m enhälligt Motion nr 1 ang. hur ledamöter till Saco-S representantskap utses. Förslag till stadgeändring att i enlighet med styrelsens överväganden besluta om en stadgeändring med tillägg till 25, SULF:s stadgar: Förbundsstyrelsen åligger att besluta om ledamöter till Saco-S representantskap för SULF:s räkning.

4 4 Att utse ledamöter i Saco-S representantskap är en grannlaga uppgift. Dessa femton personer (fem ordinarie ledamöter och tio suppleanter) har att tillvarata förbundets intressen i viktiga förhandlingsfrågor. Det kräver att de flesta av dem är väl insatta inte bara i gällande avtal och deras tillämpning utan också i förbundets ställningstaganden och såväl centralt som lokalt förhandlingsarbete, att de kan avsätta erforderlig tid till uppdraget och att de kan delta tillräckligt långsiktigt och tillräckligt ofta för att bygga upp kontakter med de andra ledamöterna, samt har intresse för det fackliga arbetet på myndigheter som inte är högskolor. Förbundet bestämmer självständigt när man vill ändra ledamöter, vilket ger möjlighet till flexibilitet. På grund av uppdragets omfattning har praxis under många år varit att förbundsordföranden och andra presidieledamöter är ordinarie ledamöter endast under avtalsrörelserna, då de går för att ge ytterligare tyngd åt den kärntrupp av ledamöter och suppleanter (som ofta närvarar tillsammans med de ordinarie ledamöterna) som sköter det långsiktiga uppdraget. Att den viktiga uppgiften att utse förbundets representanter faller på styrelsen ter sig naturligt. Motion nr 2 ang. tre perioder i styrelsen att avslå motionen i enlighet med styrelsens förslag. Motion nr 3 ang. tidsbegränsning för förbundsstyrelsearbetet att avslå motionen i enlighet med styrelsens förslag. Motion nr 5 ang. instruktion till valberedningen att bifalla motionen i enlighet med styrelsens förslag. Vi har valt att behandla motion 2, 3 och 5 tillsammans eftersom de tar upp frågor som i stort sett handlar om samma sak (om än med något olika överväganden och slutsatser): hur många mandatperioder som en enskild ledamot kan sitta i förbundsstyrelsen. Tidigare kongressbeslut (år 2000) förskriver i tre att-satser (1) att maximalt antal mandatperioder för ledamot i förbundsstyrelsen är tre, men (2) att detta kan utökas om det finns särskilda skäl. Valberedningen har även enligt detta beslut i uppdrag (3) att inför kongressen skriftligen motivera omval till förbundsstyrelsen. Vi finner att alla tre motionerna ger goda argument att ta fasta på, men vi menar att ett bifall för Motion nr 5 och att avslå de två andra uppnår det som de tre motionerna i sak är överens om. Motion 2 från SULF/Uppsala yrkar att det bör finnas en viss flexibilitet i hur många mandatperioder som kan vara aktuella för ledamot i förbundsstyrelsen, och att presidiet bör undantas från begränsning. Motion 3 från SULF/KTH och SDF yrkar på att begränsningen av mandatperioder utökas till fyra.

5 5 Motion 5 från SULF/Lund har flera yrkanden rörande kongressbeslutet Det viktigaste i föreliggande sammanhang är att upphäva det tidigare kongressbeslutet från 2000 om instruktion till valberedningen, som förskriver att maximalt antal mandatperioder för ledamot i förbundsstyrelsen är tre. Motionen hemställer även att förbundsstyrelsen ges i uppdrag att utreda frågan om eventuella stadgeändringar och att utreda hur termen särskilda skäl ska tolkas, samt att valberedningen ges i uppdrag att efterfråga nomineringar från lokalföreningarna och upplysa alla medlemmar att det är fri nominering. Styrelsen anser, efter en sammanvägd bedömning av de tre motionerna, att det är viktigt att det finns både förnyelse och kontinuitet i förbundsstyrelsens arbete: det borgar för att arbetet bedrivs på bästa möjliga sätt. Det tar tid att komma in i styrelsearbetet, och det är därför viktigt att det finns en viss kontinuitet. Samtidigt är det givetvis också viktigt att styrelsen förnyas för att tillföras nya och andra perspektiv. Valberedningens arbete måste vara inriktat på båda dessa saker. Att upphäva de tre att-satserna från kongressbeslutet 2000 om instruktion till valberedningen innebär att valberedningens uppdrag kan förtydligas och förenklas, samt att det säkerställer att fokus på förnyelse inte kan komma att utesluta kontinuitet i styrelsearbetet. Vi finner även att det är angeläget att förbundsstyrelsen ges i uppdrag att utreda om det behövs en stadgeändring för att förtydliga valberedningens uppdrag. Vi tillstyrker även att nomineringsförfarandet behöver förtydligas. Motion nr 4 från SULF/Umeå ang. motion om stadgeändring angående kongressperiod att anse motionen besvarad med hänvisning till styrelsens yttrande. Förbundsstyrelsen hänvisar till styrelsens proposition där förbundsstyrelsen föreslår att kongressen beslutar om en stadgeändring till att ordinarie kongress sammanträder vart tredje år. Förbundsstyrelsen föreslår att ändringen skall gälla f o m år 2012, då det måste finnas en period av 2 år för omställningsarbete. T ex måste valberedning såväl till förbundsstyrelse som till sektionerna (bortsett från doktorandsektionen) ha kännedom om detta i sitt arbete. Utskott B Förbundets inre arbete Utskottsordförande: Bo Ekengren Styrelsens proposition om formerna för förbundets arbete med lärarutbildningsfrågor Rapport från förbundsstyrelsen om förbundets identitetsarbete Rapport från förbundsstyrelsen om nya riktlinjer med kommentarer för SULF:s etiska kommitté 6. Policy om ekologisk och etisk konsumtion 7. Den goda handledaren 8. Rekryteringsarbetet 9. Mötespaket för arbetsplatsmöten

6 6 10. Motion om inrättande av ett kontaktforum för förtroendevalda 11. Motion om sektionernas representation i SULF:s förbundsstyrelse 12. Bevakning av de yngre forskarnas fackliga intressen inom förbundet och gruppens organisatoriska tillhörighet 13. SULF ska vara ett förbund för alla akademiker inom universitets- och högskolevärlden 14. Alternativ behandling av motioner Styrelsens proposition om formerna för förbundets arbete med lärarutbildningsfrågor enhälligt att i enlighet med styrelsens förslag ersätta sektionen Sveriges Lärarutbildarförening med att en ledamot i förbundsstyrelsen ges särskilt ansvar för att bevaka och driva lärarutbildningsfrågorna tillsammans med övriga sektioners styrelser. Den ansvariga ledamoten ges rätten att vid behov sammankalla en temporär arbetsgrupp. att förbundets valberedning fortsättningsvis ska beakta att det i förslaget till ny förbundsstyrelse ska finnas kompetens att bevaka och driva lärarutbildningsfrågor. att från och med kongressen 2012 ändra förbundets stadgar enligt följande: Nuvarande lydelse 40 Föreslagen lydelse 40 SULF:s medlemmar ingår i sektioner enligt följande indelning. - Sveriges Professorers Förening, SPF - Sveriges Universitetslektorers och Forskares Förening, ULF - Sveriges Universitetsadjunkters Förening, SUAF - Sveriges Lärarutbildarförening, SLF - Sveriges Doktorandförening, SDF Förbundsstyrelsen fastställer vilka befattningar som skall hänföras till respektive sektion. SULF:s medlemmar ingår i sektioner enligt följande indelning. - Sveriges Professorers Förening, SPF - Sveriges Universitetslektorers och Forskares Förening, ULF - Sveriges Universitetsadjunkters Förening, SUAF - Sveriges Doktorandförening, SDF Förbundsstyrelsen fastställer vilka befattningar som skall hänföras till respektive sektion. Medlem som inte kan hänföras till någon sektion bildar gruppen övriga medlemmar Medlem som inte kan hänföras till någon sektion bildar gruppen övriga medlemmar Övriga paragrafer som behandlar eller omnämner sektioner (dvs. 39, 41 och 50) föreslås oförändrade. Rapport från förbundsstyrelsen om förbundets identitetsarbete att godkänna rapporten. Rapport från förbundsstyrelsen om nya riktlinjer med kommentarer för SULF:s etiska kommitté att med gillande lägga rapporten till handlingarna.

7 7 Motion nr 6 Policy om ekologisk och etisk konsumtion att anse motionens första att-sats besvarad i enlighet med styrelsens förslag att avslå motionens andra och tredje att-sats med hänvisning till styrelsens yttrande. Motionärerna reser viktiga frågor om hur SULF tillvaratar olika intressen i den dagliga verksamheten: klimatet och villkor för människor som arbetar med de produkter vi använder. Överhuvudtaget är det rimligt att SULF som medlemsorganisation vid varje inköp så långt som möjligt garanterar att medlemsavgifterna används väl och övertänkt. Detta gäller inte bara mat och resor utan även representation. Dessutom är det av värde att ha inte bara god praxis utan också att denna finns satt på pränt och gäller alla. Idag finns till exempel en representationspolicy (i stort sett identisk med den flera andra förbund har) som används av personalen, men ingen för de förtroendevalda. Styrelsen kommer under nästa mandatperiod att åtgärda bristen. Någon i skrift formulerad resepolicy finns idag inte. Sedan länge har också SULF som praxis att i första hand välja tåg som transportmedel. I syfte att stärka detta har förbundskansliet upphandlat ett mycket bra avtal med SJ om rabatterade resor. Under nästa kongressperiod ska denna praxis ersättas med en policy. När det gäller KRAV- och Fair Trade-märkta produkter finns även där en praxis att i görligaste mån välja sådana produkter när det gäller inköp till kansliet. Men att införa detta som policy för samtliga möten låter sig svårligen göras eftersom SULF-föreningarnas inköp i stor utsträckning bestäms av utbudet på campus, där sådant kanske inte är tillgängligt även om det finns på orten i någon viss affär. Det är naturligtvis självklart att för kansliet gällande praxis bör vara utgångspunkt även lokalt när det inte försvårar för de lokala förtroendevalda. Motion nr 7 Den goda handledaren att anse motionen besvarad med hänvisning till utskottets yttrande nedan. Utskottet rekommenderar att förbundsstyrelsen verkar för att lärosätena lokalt inrättar ett pris som premierar goda handledare, samt att SULF tar fram en lista över aktuell litteratur vad gäller handledning för doktorander. Motion nr 8 Rekryteringsarbetet att anse motionen besvarad med hänvisning till styrelsens yttrande. Rekrytering av nya medlemmar är en viktig uppgift för SULF-föreningarna, men stöd och hjälp behövs ibland från förbundskansliet för att kunna genomgöra detta. I motionen föreslås att lokalföreningarna ska få hjälp med till exempel arrangemang och utskick. Denna hjälp finns redan idag, vi erbjuder lokalföreningarna ett brett stöd då det gäller framtagande av e-postlistor, nyhetsbrev, utskick, enkäter, utformning av inbjudningar, affischer och

8 8 publicering av arrangemang i kalendariet på webben och i Universitetsläraren. Lokalföreningarna har dessutom verktyg via Förtroendemannasidorna att tillgå. I listan Beställ oss finns förslag på aktuella ämnen och seminarieföreläsare till lokala arrangemang, där förbundet bistår med marknadsföring, material och föreläsare. Kansliet delar gärna med sig av sin expertis i form av föredrag om ett stort antal ämnen i anslutning till medlemsmöten samt bistår med stöd då det gäller lokal opinionsbildning, t ex i form av presshantering och skrivande av debattartiklar. Motion nr 9 Mötespaket för arbetsplatsmöten att anse motionen besvarad med hänvisning till styrelsens yttrande. Arbetsplatsmöten är en viktig del av förbundets lokala arbete med medlemskontakter och rekrytring. I motionen föreslås att lokalföreningarna ska få hjälp med mötespaket för arbetsplatsmöten. Mötespaket av det slag som motionären efterfrågar finns redan idag och används flitigt ute på lärosätena av lokalföreningarna. På förtroendemannawebben finns dessutom verktyg på i form av Beställ material, Beställ oss och Förmånsbladet att tillgå för föreningarna vid beställning av mötespaket. Kansliet bistår dessutom gärna med stöd då det gäller att ta fram specialpaket. Motion nr 10 om inrättande av ett kontaktforum för förtroendevalda att anse motionen besvarad med hänvisning till styrelsens yttrande. Förbundsstyrelsen instämmer i motionärens uppfattning att det är viktigt att skapa möjligheter för erfarenhets- och kunskapsutbyte för förbundets förtroendevalda. SULF:s nuvarande webbplats som lanserades 2004 har saknat den tekniska plattform som möjliggör kontaktforum av det slag som föreslås i motionen. Förbundsstyrelsen fattade 2009 beslut om att utveckla och lansera en helt ny webbplats för förbundet och i specifikationen för den nya hemsidan ingår forum.

9 9 Motion nr 11 om sektionernas representation i SULF:s förbundsstyrelse att avslå motionen med hänvisning till styrelsens yttrande. Styrelsen menar att det vore olämpligt att i stadgarna fastslå att ett visst antal av styrelsens ledamöter ska representera förbundets olika sektioner. Förbundsstyrelsens ledamöter ska företräda alla förbundets medlemmar och inte olika särintressen. Det är dessutom fler variabler än sektionstillhörighet som bör beaktas av valberedningen i dess arbete vilket också nämns i de riktlinjer som valberedningen i dag har att arbeta efter. I dessa uppmanas valberedningen att tänka på att de styrelseledamöter som föreslås så långt möjligt ska återspegla medlemskollektivet vad gäller kön, ålder, kategori, lärosäte, fakultet, etnicitet etc. Styrelsen menar att dessa direktiv till valberedningen är tillräckliga. Motion nr 12 Bevakning av de yngre forskarnas fackliga intressen inom förbundet och gruppens organisatoriska tillhörighet att avslå motionen i enlighet med styrelsens förslag. Motionen behandlar hur de yngre forskarnas fackliga intressen tas om hand organisatoriskt inom förbundet. Som motionären skriver bevakades tidigare de yngre forskarnas intressen av doktorandsektionen, men flyttades till ULFsektionen då denna bedömdes som en mer naturlig hemvist än doktorandsektionen. Styrelsen bedömer inte att det är aktuellt att åter pröva frågan om sektionstillhörighet. I det fall grupperingen yngre forskare inte ser att ULFsektionen i tillräcklig utsträckning driver de frågor som särskilt berör t ex visstidsanställda, handlar det om att genom påverkansarbete inom sektionen förändra detta. Utöver vad som sker inom ULF-sektionen driver förbundet de mycket viktiga frågor som berör visstidsanställda forskare, inte minst sker detta inför de förestående förändringarna av högskolelag och förordning. Motion nr 13 SULF ska vara ett förbund för alla akademiker inom universitets- och högskolevärlden att anse motionens första yrkande besvarat genom styrelsens överväganden samt att avslå motionens andra yrkande. Motionen tar sin utgångspunkt i 1 i förbundets stadgar: Sveriges universitetslärarförbund, SULF, är en partipolitiskt obunden facklig organisation och ett professionsförbund för universitetslärare, forskare, doktorander samt jämförlig personal. Motionärerna är av uppfattningen att den nuvarande skrivningen medför en otydlighet gällande möjligheten för teknisk och administrativ personal att bli medlemmar i förbundet och föreslår att alla inom universitets- och högskolevärlden med minst akademisk grundexamen ska kunna vara medlemmar i SULF och att en stadgeförändring därför ska genomföras.

10 10 Styrelsen ser det problem som motionärerna påvisar men styrelsen ser inte någon möjlighet att genomföra en stadgeändring i enlighet med vad motionärerna yrkar. En stadgeändring skulle uppfattas av övriga Saco-S-förbund som att SULF medvetet försöker rekrytera medlemmar från dessa förbunds medlemskategorier. Styrelsens uppfattning är att en aktiv rekrytering inom grupperna teknisk och administrativ personal därför inte är möjlig. Och därutöver skulle SULF ha svårt att vara ett professionsförbund även för dessa grupper. Däremot blir inte någon enskild som på eget initiativ söker medlemskap nekad detsamma. En medlem som byter arbete blir inte heller utestängd även om medlemmen inte längre skulle vara t.ex. forskare. Motion nr 14 Alternativ behandling av motioner att avslå motionen i enlighet med styrelsens förslag. Motionen föreslår alternativ för behandling av motioner vid SULF:s kongresser. Ett av de förslag som lyfts fram är användandet av s.k. åsiktstorg som ett alternativ till beredning i utskott. Åsiktstorg används av vissa organisationer som ett alternativ till traditionell utskottsbehandling, t ex använder Sveriges Förenade studentkårer och (SFS) och Saco-studentråd denna form av beredning vid kongress eller motsvarande. Beredningen utgår från att motioner och styrelsens förslag fritt diskuteras av kongressombud och styrelseledamöter. Alternativa förslag kan antecknas och sättas upp och kongressens delegationer kan sedan anteckna sitt stöd för ett visst förslag och då anteckna det antal mandat som står bakom förslaget. Utifrån detta kan man sedan finna ett huvudförslag. Styrelsen ser inte att åsiktstorg skulle öka kongressombudens inflytande. Däremot bedömer styrelsen att åsiktstorget i jämförelse med utskottsbehandling minskar möjligheten att finna kompromissförslag då processen lätt leder till att flera olika förslag ställs mot varandra. En ytterligare konsekvens av att använda åsiktstorg kan vara att de större delegationernas inflytande ökar när antalet mandat som stödjer ett visst förslag ska antecknas. Utskottsordförande Bo Ekengren avtackades av ordföranden. Utskott C Utbildnings- och forskningspolitik Utskottsordförande: David Ludvigsson Styrelsens proposition: SULF:s forskningspolitiska program 15. Motion ang. adjunkters rösträtt 16. Ett rättvisare kollegialitetsbegrepp

11 Motion rörande kvalitet i högre utbildning och vikten av ett nära samband mellan forskning och undervisning 18. Motion om samtliga lärares rätt och skyldighet till forskning 19. Motion om effektivare ekonomistyrning 20. Motion om arbete för ökat inflytande över universitetens kvalitetsarbete 21. Granskning av förändrade ledningsstrukturer vid universiteten 22. Scholarship of Teaching and Learning 23. Lektorernas arbetssituation en kvalitetsfråga för den högre utbildningen 24. Framtida utbud och efterfrågan på universitetslärare 25. Arbetstid och forskning Styrelsens proposition: SULF:s forskningspolitiska program att anta SULF:s forskningspolitiska program med de ändringar i att satserna som bifogas nedan 3 Varför ska forskning bedrivas? SULF anser att forskarnas integritet och etiska förhållningssätt måste värnas och upprätthållas och att löpande kvalitetskontroll är angelägen, och men att den måste utföras så att den inte hämmar nytänkande. 4 Vem ska forska? SULF anser, av omsorg om kvaliteten i utbildning och forskning, att universitet och högskolor ska erbjuda attraktiva bra och tydliga karriärmöjligheter för såväl kvinnor som män, att alla doktorander ska ha en anställning under hela forskarutbildningen, att både forskning och undervisning normalt ska ingå i varje disputerade universitetslärares arbetsuppgifter; professorer ska ägna minst halva tiden åt forskning och övriga minst en tredjedel, att varje tillsvidareanställd universitetslärare med undantag av professor ska ha rätt att prövas för befordran och att sakkunnigprövning alltid ska föregå tillsättning av utlysta lärarbefattningar respektive befordran till högre befattning.

12 12 5 Var ska forskning bedrivas? SULF anser att statligt finansierad forskning huvudsakligen ska bedrivas vid universitet och högskolor i skydd av den akademiska friheten, att forskning ska bedrivas vid alla lärosäten, att även näringslivet i större utsträckning bör kunna tillgodogöra sig utnyttja högskolans forskningskompetens, att högskolans forskare måste kommunicera och samarbeta mer med forskarna utanför högskolan, att ett ökat antal kombinationsanställningar för vetenskapligt kompetent vårdpersonal bör inrättas inom sjukvården och att fler anställningar för industridoktorander och adjungerade professorer ska inrättas. 6 Hur ska forskningen finansieras vid universitet och högskolor? SULF anser att basresurser till universitetslärarnas och doktorandernas forskning ska baseras på antalet helårsstudenter respektive doktorander/doktorsexamina, att lärosätena dessutom ska tilldelas en lärosätesresurs för forskning baserad på utvärderingen av verksamhetens kvalitet, att mer resurskrävande projekt ska finansieras genom bidrag som söks från forskningsråd, Vinnova, forskningsstiftelser och andra privata finansiärer, att uppdragsforskning med respekt för den akademiska friheten är en viktig del av forskningsverksamheten och att stora nationella eller internationella infrastrukturella investeringar för forskning även fortsättningsvis ska finansieras efter beslut av en nationell, forskarstyrd kommitté. Motion nr 15 ang. adjunkters rösträtt Motion nr 16 från Sveriges Doktorandförening (SDF) och SULF/KTH ang. ett rättvisare kollegialitetsbegrepp att anse motionerna besvarade med hänvisning till styrelsens yttrande. Riksdagen godkände i juni 2010 regeringens proposition En akademi i tiden ökad frihet för universitet och högskolor (prop. 2009/10:149). Beslutet innebär bl.a. att nuvarande regler om fakultetsnämnders sammansättning och utseende utgår ur både högskolelagen och högskoleförordningen fr.o.m. den 1 januari 2011.

13 13 Den enda kvarvarande regleringen anger att beslut om akademiska frågor ska fattas av vetenskapligt kompetenta personer och att om en grupp fattar beslut ska majoriteten i gruppen utgöras av vetenskapligt kompetenta personer. Det finns således inget i de nya reglerna som hindrar adjunkter eller andra personalgrupper från att ingå i kollegiala organ eller delta i val till sådana organ. Huruvida det kommer att finnas några kollegiala organ är däremot en öppen fråga. Under hösten 2010 bedrivs utredningsarbete och förs diskussioner om den interna organisationen på de flesta lärosäten, i många fall med företrädare för de fackliga organisationerna. Detta är en viktig fråga för lokala förhandlare att bevaka i samband med MBL-förhandlingarna inför respektive beslut. För att underlätta för sådana diskussioner och förhandlingar har SULF sammanställt en s.k. lathund som dels presenterades på ordförandekonferensen i september, dels skickades ut till samtliga lokala Saco-S-föreningar/-råd där SULF är kontaktförbund. I denna lathund hänvisas bl.a. till det program för den akademiska ledningsorganisationen (SULF-skrift XXX) som fastställdes redan av 2006 års SULF-kongress. Av detta program framgår att SULF:s bestämda uppfattning är att frågor om utbildning och forskning ska behandlas i kollegiala organ, som ska väljas. Vidare framgår att majoriteten ska utgöras av vetenskapligt kompetenta personer men att adjunkter ska vara både valbara och röstberättigade. Skälen härför är att de på många ställen utgör en stor del av lärarkåren och att de besitter en stor kompetens och erfarenhet när det gäller pedagogiska frågor. Det återstår dock att se i hur utsträckning Saco-S lokala förhandlare kommer att få gehör för SULF:s mycket klara ställningstagande för adjunkternas representation. Motion nr 17 rörande kvalitet i högre utbildning och vikten av ett nära samband mellan forskning och undervisning Motion nr 18 ang. samtliga lärares rätt och skyldighet till forskning Motion nr 25 ang. arbetstid och forskning att anse motionerna besvarade med hänvisning till styrelsens yttrande. Styrelsen instämmer i beskrivningen av de svårigheter som alltför stora delar av högskolan har att ge alla lärare rimlig tid för forskning, ett problem som t.o.m. professorer drabbas av i tilltagande utsträckning. Vi menar dock att förbundet i sin verksamhet uppmärksammat detta problem på en rad upptänkliga sätt under många år för att skapa opinion för en rimligare arbetstidsfördelning för högskolans lärare, bl.a. med skriften Utbildningskvalitet och forskande lärare hur ser sambandet ut? (skrift XXXII), som togs fram till 2009 års Almedalsseminarium. Redan i slutet av 1990-talet lanserade SULF idén om en lärarpeng för att möjliggöra en reell forskningsanknytning av alla högskoleutbildningar; en idé som rönt allt större acceptans hos högskoleledningar, hos studentföreträdare, hos regeringens särskilde utredare Dan Brändström och t.o.m. hos vissa utbildningspolitiker, men som tyvärr ännu inte realiserats. Dessa frågor aktualiseras också i det förslag till forskningspolitiskt program som kongressen kommer att ta ställning till.

14 14 Styrelsen kommer oförtrutet att arbeta vidare dels med den övergripande politiska opinionsbildningen, dels med att på det mer handgripliga planet bevaka utformningen och tillämpningen av de lokala arbetstidsavtalen. Motion nr 19 om effektivare ekonomistyrning att avslå motionen med hänvisning till styrelsens yttrande. Styrelsen instämmer i motionärernas kritik av storleken på lärosätenas samlade oförbrukade resurser. I en situation där studenter klagar på alltför få lärarledda timmar, där lärare anser sig ha alltför liten tid till förberedelse och efterarbete och där många lärare inte ges rimlig tid för att kunna vara aktiva forskare är det naturligtvis besvärande att så många lärosäten inte gör av med de resurser som riksdagen anvisat för utbildning och forskning. Att detta upprepas år efter år gör det än mer anmärkningsvärt. Förbundet har i olika sammanhang framfört denna kritiska uppfattning direkt eller indirekt till ansvariga företrädare för lärosätena och kommer att fortsätta med sådana påpekanden så länge problemet kvarstår. Styrelsen menar dock att det inte torde vara SULF:s uppgift att som förbund på central nivå verka för en effektivare och bättre ekonomistyrning, då detta är en fråga som måste hanteras lokalt på varje lärosäte, t.ex. i samband med MBLförhandlingar inför beslut om budget. Denna uppfattning stärks av det faktum att även andra lokala faktorer, såsom den interna organisationen, ansvarsförhållanden samt budgeterings- och resurstilldelningssystem kan påverka det ekonomiska utfallet. Inom Riksrevisionen pågår för övrigt just nu en studie av oförbrukade forskningsmedel, så möjligen kommer problemet och dess orsaker att ytterligare kunna belysas inom kort. Motion nr 20 om arbete för ökat inflytande över universitetens kvalitetsarbete att avslå motionen med hänvisning till styrelsens yttrande. Skälen för styrelsens förslag att avslå motionen är i huvudsak två. För det första vore det från jävssynpunkt rent principiellt olämpligt och dessutom orimligt arbetskrävande att SULF skulle medverka i samtliga de utvärderingar av högskoleutbildningar som Högskoleverket genomför. För det andra kommer det nya utvärderingssystemet som riksdagen godkände i juni i år att innebära att allt större fokus kommer att läggas på resultatet av utbildningen och inte på dess förutsättningar och processer. Då lärarnas möjlighet till direktinflytande över utbildningen och över sin arbetssituation inte kan definieras som resultat av utbildningen utan snarare utgör förutsättningar för undervisningen kommer sådana faktorer inte att beaktas i det kommande utvärderingssystemet.

15 15 Motion nr 21 ang. granskning av förändrade ledningsstrukturer vid universiteten att bifalla motionen med hänvisning till styrelsens yttrande. Styrelsen delar motionärernas uppfattning att det är av stort värde för det fortsatta fackliga arbetet att förbundet skapar sig en samlad bild av de organisationsförändringar som blir en följd av den s.k. Autonomipropositionen. I uppdraget bör därför ingå att inventera vilka organisationsmodeller som valts vid lärosätena och vilka erfarenheter som successivt görs. Motion nr 22 ang. Scholarship of Teaching and Learning att efter rösträkning med röstsiffrorna avslå motionen med hänvisning till styrelsens yttrande. Styrelsen delar motionärernas uppfattning att universitetslärarnas pedagogiska verksamhet ofta inte värderas efter förtjänst vare sig meritmässigt eller lönemässigt. För att påtala dessa förhållanden och för att uppmärksamma den pedagogiska verksamheten fastställde 2008 års kongress programmet Universitetslärares pedagogiska utveckling och meritering (SULF skrift XXXIII). I programmet diskuteras bl.a. vad som är forskningsanknuten undervisning. Däremot tas ingen ställning för någon specifik pedagogisk modell eller förhållningssätt då detta får anses ligga i varje universitetslärares ansvar att själv utveckla, individuellt eller i grupp. Styrelsen finner ingen anledning att förbundet särskilt skulle verka för det av motionärerna beskrivna specifika förhållningssättet och att just detta förhållningssätt skulle ge effekt i löneförhandlingarna, varför motionen bör avslås i sin helhet. Motion nr 23 ang. lektorernas arbetssituation en kvalitetsfråga för den högre utbildningen att efter rösträkning med röstsiffrorna avslå motionens första att-sats i enlighet med styrelsens förslag och att anse motionens andra att-sats besvarad med hänvisning till styrelsens yttrande. Styrelsen anser att det ligger närmast till hands att ULF-sektionens styrelse själv gör den efterlysta sammanställningen och analysen av aktuella undersökningar rörande lektorernas arbetssituation. Härigenom torde ytterligare argument kunna tas fram för att stärka både sektionens och förbundets opinionsbildande arbete när det gäller effekterna av urholkningen av ersättningarna per student och kravet att lärarna ska vara aktiva forskare för att en reell forskningsanknytning ska nås. SULF har sedan mer än tio år argumenterat för att en lärarpeng ska föras till studentpengen (per capitaersättningen per student) för att möjliggöra forskningsanknytning av all grundutbildning. Om en sådan infördes skulle

16 16 förutsättningarna för att sluta lokala arbetstidsavtal förändras radikalt. Styrelsen har för avsikt att argumentera vidare för en sådan resurs hos statsmakterna. Under tiden måste arbetet med att bevaka tillämpningen av de lokala arbetstidsavtalen fortgå. Motion nr 24 ang. framtida utbud och efterfrågan på universitetslärare att i enlighet med utskottets förslag, avslå motionen med hänvisning till styrelsens yttrande. Även om den fråga som behandlas i motionen är en mycket angelägen fråga anser styrelsen att motionen bör avslås. Skälet för detta är att det framtida behovet av universitetslärare är en så komplex fråga att det knappast framstår som meningsfullt att ens försöka. Här kan nämnas några exempel för att belysa komplexiteten. Studenternas efterfrågan är inte bara beroende av demografiska svängningar utan också av eventuella politiska ambitioner vad gäller hur stor del av en årskull som bör påbörja högskoleutbildning och vilken typ av utbildning som efterfrågas, men också av konjunkturläget och dess inverkan på arbetsmarknaden. Lärarbehovet beror på politiska ambitioner vad gäller resurstilldelningen per student, men också av hur mycket resurser som kommer att satsas på forskning. Lärartillgången påverkas också av de verksamma lärarnas och forskarnas pensionsbenägenhet men också av deras intresse för alternativa karriärvägar, inte minst om man också ska beakta det globala flödet av universitetslärare och forskare. Till svårigheterna att hantera dessa olika faktorer som påverkar det framtida behovet av universitetslärare kan läggas att analysen skulle behöva göras ämne för ämne då universitetslärare inte är utbytbara ens mellan närliggande ämnen. Styrelsens samlade bedömning är att Högskoleverket inte kommer att finna det meningsfullt att anvisa utredningsresurser till den efterfrågade analysen. Utskottsordförande David Ludvigsson avtackades av ordföranden. Mötet ajourneras Universitetskansler Lars Haikola Haikola, Högskoleverket, håller anförande om villkor och visioner för forskning och utbildning. Mötet återupptas Utskott D Universitetslärarkarriären Utskottsordförande: Ingmarie Mellenius Rapport från förbundsstyrelsen om begreppet skuggdoktorand Rapport från förbundsstyrelsen om kompetensutveckling

17 Visstidsanställda 27. Motion om genomförande av internationell jämförelsestudie om högskolelärares arbetsvillkor 28. Anställning för alla postdoktorer 29. Befattningsstruktur 30. Tydliga karriärvägar 31. Prolongation biträdande lektor 32. Motion om forskares möjlighet att erhålla lektorat 33. Tidsbegränsning av anställning för lärare inom konstnärlig verksamhet 34. Begränsning av visstidsanställningar 35. Handledarutbildning 36. Rätten till prövning för befordran ska vara kvar 37. Emeritilärare 38. Universitetsadjunkters framtida roll inom högskolan 39. Motion om bibehållande av lärarkategorin universitets/högskoleadjunkt 40. Bättre villkor för utländska doktorander 41. Anställning för nyantagna doktorander 42. Angående stipendiefinansiering av doktorander och postdoktorer 43. Anställning som doktorand 44. Universitetsadjunkternas arbetsmiljöförhållanden 45. Motion om införandet av ett försäkringspaket för alla stipendiefinansierade SULF:s medlemmar lärare 47. Ökande arbetslöshet bland forskarutbildade i Sverige Rapport från förbundsstyrelsen om begreppet skuggdoktorand att med gillande lägga rapporten till handlingarna med en uppmaning om att rapporten offentliggörs via hemsidan. Rapport från förbundsstyrelsen om kompetensutveckling att med gillande lägga rapporten till handlingarna med en uppmaning om att rapporten offentliggörs via hemsidan. Motion nr 26 ang. visstidsanställda att anse motionens första att-sats besvarad med hänvisning till styrelsens yttrande och att bifalla motionens andra att-sats med hänvisning till styrelsens yttrande. Högskoleverket har efter påtryckningar från SULF uppdragit åt Statistiska centralbyrån (SCB) att för första gången också ange uppgifter om antalet visstidsanställda i det senaste statistiska meddelande Personal vid universitet och

18 18 högskolor 2008 (UF 23 SM 0901) som publicerats. Så kommer också att ske fortsättningsvis varför förbundet inte på egen hand behöver göra en sådan inventering som motionärerna efterlyser. Styrelsen anser däremot att det är av stort intresse för SULF att noga följa EUrättens inverkan på möjligheterna att visstidsanställa i Sverige samt att sprida information om detta vidare inom förbundets lokalföreningar och sektioner. Motion nr 27 om genomförande av internationell jämförelsestudie om högskolelärares arbetsvillkor att bifalla motionen efter beslut att stryka all text inom parentes i motionens att-sats Styrelsen delar motionärernas uppfattning att det vore värdefullt både för SULF och för enskilda medlemmar att ha tillgång till en sådan jämförande studie som skisseras i motionen. Av erfarenhet från de försök till jämförelser som SULF gjort under flera års tid tillsammans med sina systerorganisationer i de övriga nordiska länderna vet vi dock att en sådan uppgift är mycket omfattande och komplicerad. Svårigheterna ligger dels i att utifrån sinsemellan olika utbildnings och socialförsäkringssystem göra beskrivningar på ett begripligt sätt och enas om definitioner så att meningsfulla jämförelser kan göras mellan länderna, dels i att hålla informationen uppdaterad. Trots flera års intensivt arbete och diskussioner har vi inte lyckats göra vårt material användbart för våra respektive medlemmar. Motionärernas ambition att inkludera ytterligare länder kommer givetvis att komplicera uppgiften ytterligare. Mot denna bakgrund finner styrelsen det uteslutet att SULF på egen hand skulle åta sig en sådan studie och relativt osannolikt att Högskoleverket skulle göra det. Möjligen skulle frågan kunna väckas inom ramen för EU eller det vidare europeiska samarbetet inom Bolognaprocessen. Inom båda dessa samarbeten är ju frågan om mobilitet för universitetslärare och forskare central. Motion nr 28 ang. anställning för alla postdoktorer Motion nr 30 ang. tydliga karriärvägar att anse motionerna besvarade med hänvisning till styrelsens yttrande Styrelsen delar motionärernas uppfattning att nydisputerade ska erbjudas anställning och inte stipendier. Detta är en uppfattning som förbundet drivit under flera års tid och som bl.a. ledde fram till att SULF tog initiativet till det avtal om postdoktorsanställningar som Saco-S slöt tillsammans med övriga parter redan under Med anledning av en motion från SULF beslöt Sacos kongress 2009 att Saco ska verka för att de som påbörjar postdoktorsmeritering ska erbjudas anställning. Förbundet kommer fortsatt att driva frågan om anställning och att eventuella stipendiemedel ska användas till att finansiera anställningar istället. Förbundet har också länge, och med ökande intensitet under de senaste årens debatt med anledning av Befattnings- och Autonomiutredningen, hävdat att en

19 19 attraktiv karriär som universitetslärare måste vara förutsebar och erbjuda rimligt trygga villkor för att den ska kunna konkurera med övriga delar av den svenska och internationella arbetsmarknaden. En sådan attraktiv karriär är avgörande för om lärosätena i framtiden ska kunna rekrytera och behålla lovande unga forskare, såväl kvinnliga som manliga. Motion nr 29 ang befattningsstruktur att anse motionen besvarad med hänvisning till styrelsens yttrande Styrelsen delar motionärernas uppfattning att den nyligen beslutade avregleringen av befattningsstrukturen för universitetslärare bl.a. kan komma att hindra rörligheten mellan lärosätena och att det därför är angeläget med en nationellt samordnad befattningsstruktur. Detta har påpekats av SULF under de senaste årens debatt med anledning av Befattnings- och Autonomiutredningen. Hur en sådan befattningsstruktur ska utformas i detalj och hur samordningen ska kunna nås kommer förhoppningsvis att klarna under Att nuvarande rätt till prövning för befordran ska kvarstå har också förbundet hävdat i alla sammanhang. Motion nr 31 ang. prolongation biträdande lektor att bifalla motionen i enlighet med styrelsens yttrande. I motionen yrkas att SULF i avtalsförhandlingar skall verka för att biträdande lektorer eller motsvarande framöver skall ha möjlighet att förlänga tjänstgöringstiden vid olika typer av ledighet. Som påpekas i motionen kommer det från 1 januari 2011 inte att finnas någon reglering i högskoleförordningen avseende biträdande lektorer. Statsmakternas syfte är att anställningar förutom professor och lektor skall regleras i en anställningsordning vid respektive universitet och högskola. Enligt förbundets uppfattning är det angeläget att anställningsformen biträdande lektorer finns kvar, även om de skulle kunna benämnas med ett annat begrepp. Av den anledningen har det sänts ut anvisningar, som det är avsikten med att de successivt skall uppdateras, om vad som bör ingå i en anställningsordning vad avser anställningsformer. För den anställningsform som idag kallas biträdande lektor är det av vikt att de ledigheter som idag anges som särskilda skäl i högskoleförordningens 4 kap 8a kommer att kunna amvändas som skäl för att förlänga anställningstiden. Som framgår ovan har förbundet arbetat aktivt i dessa frågor, och kommer att göra så framöver. Styrelsen anser således att motionen bör bifallas. Motion nr 32 ang. forskares möjlighet att erhålla lektorat att avslå motionen med hänvisning till styrelsens yttrande.

20 20 Genom förändringar i högskoleförordningen kommer den i förordningen uttryckta rätten till befordran att tas bort. Förändringarna innebär inget förbud mot befordran till lektor respektive professor, men det kräver att universitet och högskolor reglerar möjligheten i sina Anställningsordningar vilket SULF rekommenderar. Motionärerna pekar på att det för den grupp av anställda som benämns forskare finns särskilda problem. Eftersom de inte faller in under högskoleförordningens definition av lärare har de inte samma rättigheter som dessa. Styrelsen anser det dock vara av yttersta vikt att samma principer skall gälla för samtliga som söker anställning som lektor. Problemen som kan finnas för forskare får enligt styrelsens uppfattning lösas i annat sammanhang och ej genom ett frångående av reglerna för tillsättning av lektorer. Styrelsen anser mot denna grund att motionen skall avslås. Motion nr 33 ang. tidsbegränsning av anställning för lärare inom konstnärlig verksamhet att bifalla motionen med hänvisning till styrelsens yttrande. Enligt styrelsens uppfattning finns inga sakliga skäl för den nuvarande ordningen att alla lärare anställda inom konstnärlig verksamhet skall ha tidsbegränsade anställningar. Skälet till att anställningarna skall vara tidsbegränsade synes grunda sig på uppfattningen att den konstnärliga och kreativa förmågan tar slut efter ett visst antal år och leder till en konstnärlig stagnation. Denna uppfattning delar inte förbundet. I regeringens proposition 2009/10:149, En akademi i tiden (även kallad autonomipropositionen) anger regeringen följande riktmärke. Regeringen vill dock understryka att huvudregeln även för lärare inom konstnärlig verksamhet bör vara att de anställs tills vidare. Det finns inga sakliga skäl till varför lärare inom konstnärlig verksamhet skall ha en sämre anställningstrygghet, med allt vad det innebär av otrygghet, varför styrelsen anser att samtliga tre att-satser i motionen skall bifallas. Motion nr 34 ang. begränsning av visstidsanställningar att anse motionen besvarad med hänvisning till styrelsens yttrande. I motionen yrkas att SULF skall verka för att minska möjligheten till stapling av olika visstidsanställningar. Förbundets uppfattning är helt i överensstämmelse med motionärernas önskan. Förbundet agerar, och har vid flera tillfällen agerat, för att minska möjligheten till

21 21 tidsbegränsade anställningar. Som exempel kan nämnas förbundets motion till Saco:s kongress angående tidsbegränsade anställningar. EU-kommissionen har också påtalat för Sverige att det strider mot EU:s regler att stapla tidsbegränsade anställningar på sätt som nu kan ske enligt svensk arbetsrätt och förväntar att Sverige gör nödvändiga ändringar i lagstiftningen. Detta bör även innebära förbättringar för våra medlemmars del. Förbundet följer noga ärendet. Motion nr 35 ang. handledarutbildning att bifalla motionen i enlighet med styrelsens förslag. I motionen yrkas att SULF skall verka för att alla handledare av doktorander skall ha genomgått utbildning i forskarhandledning. I den nya högskoleförordningen tas kravet på handledarutbildning bort. SULF anser att detta är en försämring för såväl doktoranden som handledaren. Doktoranden skall självklart erbjudas det bästa stödet som går att få i sitt arbete med sin avhandling, för att kunna uppnå största möjliga kvalitet på avhandlingen. Även för handledaren är det ett viktigt stöd i det krävande arbetet att vara handledare att man har en relevant utbildning till sitt förfogande. Styrelsen delar helt motionärens uppfattning att samarbetet mellan en doktorand och en handledare gynnas av en medveten professionellt reflekterande handledare. Motion nr 36 ang. rätten till prövning för befordran ska vara kvar att anse motionen besvarad med hänvisning till styrelsens yttrande. I motionen yrkas att SULF skall verka för att befordringsmöjligheterna för biträdande lektorer respektive lektorer skall finnas kvar. Förbundet anser att möjligheten till befordran skall finnas kvar. Och att den möjligheten skall finnas vid samtliga lärosäten. Genom förändringar i högskoleförordningen kommer emellertid den i förordningen uttryckta rätten till befordran att tas bort. Förändringarna innebär inget förbud mot befordran till lektor respektive professor även fortsättningsvis. Detta kräver däremot att universitet och högskolor reglerar möjligheten i sina Anställningsordningar. Av den anledningen har förbundet kontakter med olika centrala organ såsom SUHF för att understryka vikten av att möjligheten skall finnas kvar och vara likvärdig för alla lärosäten. Men det är också viktigt att förbundet agerar lokalt så att det klart framgår av lärosätenas anställningsordningar att befordringsmöjligheten finns kvar. Förbundet har därför inledningsvis tagit fram en viss vägledning för hur de olika förändringarna i högskoleordningen kan hanteras lokalt. Till detta kommer den rådgivning som ges konkret till de lärosäten där frågan är och blir aktuell.

22 22 Motion nr 37 ang. emeritilärare att anse motionen besvarad med hänvisning till styrelsens yttrande. Styrelsen delar motionärernas uppfattning att många lärosäten inte i tillräckligt hög grad utnyttjar den resurs emeriterade lärare utgör. Skriften Pensionerade professorer en resurs för akademin (SULF:s skriftserie nr XXIX) visar att det finns tydliga problem, och det finns inga skäl att anta att läget är bättre för övriga lärarkategorier. Denna skrift avslutas med just de av motionärerna efterfrågade strategierna, vilka torde kunna anpassas till övriga lärarkategorier och användas i det lokalfackliga arbetet. Motion nr 38 ang. universitetsadjunkters framtida roll inom högskolan Motion nr 39 om bibehållande av lärarkategorin universitets/högskoleadjunkt att bifalla motion nr 38 efter det att styrelsen bifallit utskottets hemställan. att bifalla motion nr 39 efter det att styrelsen bifallit utskottets hemställan. Motion nr 40 ang. bättre villkor för utländska doktorander att bifalla motionens andra och tredje att-sats. att i övrigt anse motionen besvarad med hänvisning till styrelsens yttrande. Styrelsens yttrande Styrelsen anser att det är viktigt att utländska doktorander kommer till Sverige med sin kunskap och bidrar till en internationaliserad forskningsmiljö. Naturligtvis ska inte nationaliteten påverka doktorandens anställningsvillkor. SULF har under lång tid arbetat aktivt för att alla doktorander ska erbjudas anställning. Vid några lärosäten finns exempel på regelverk för att garantera en rättssäker och transparent antagningsprocess som är anpassad för internationella sökande. Dessa kan med fördel användas och spridas som goda exempel. Samma sak gäller regelverk för hur stipendier kan hel- eller delfinansiera doktorandanställningar så att de istället utbetalas som lön av lärosätet. Motion nr 41 ang. anställning för nyantagna doktorander Motion nr 43 ang. anställning som doktorand att anse motionerna 41 och 43 besvarade med hänvisning till styrelsens yttrande. Styrelsen delar motionärernas uppfattning om att det är viktigt att alla doktorander erbjuds anställning. SULF arbetar kontinuerligt med att förbättra doktorandernas villkor. Förbundet har i många sammanhang tydligt tagit ställning för att doktorander ska ha en anställning under sin forskarutbildning; exempelvis genom

Mall för stadgar för lokal organisation inom Sveriges universitetslärarförbund (SULF)

Mall för stadgar för lokal organisation inom Sveriges universitetslärarförbund (SULF) Mall för stadgar för lokal organisation inom Sveriges universitetslärarförbund (SULF) Ändamål och uppgifter 1 Sveriges Universitetslärarförbunds lokalförening SULF/X, är lokal organisation för SULFs medlemmar

Läs mer

Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29).

Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29). Yttrande Dnr 20160056 TCO Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29). har fått möjlighet att yttra sig till TCO angående betänkandet Trygghet

Läs mer

Stadgar. För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna

Stadgar. För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna Stadgar För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna Innehåll Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 3 2 Organisation 3 3 Regler för beslut och val 3 Årsmöte 4 Årsmöte 4 5 Årsmötets sammansättning 4 6 Närvarorätt

Läs mer

Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet

Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet Förslag till stadgar antogs av SULF/LiU vid årsmöte 2014-01-14 och fastställdes av SULF:s förbundsstyrelse 2014-02-07. Innehåll Allmänna bestämmelser

Läs mer

Kunskapens krona. Förslag till lönepolitiskt program. Motions- och propositionsdialogen

Kunskapens krona. Förslag till lönepolitiskt program. Motions- och propositionsdialogen Proposition Kunskapens krona. Förslag till lönepolitiskt program Motions- och propositionsdialogen Föreliggande dokument är ett utkast avsett att ge förbundsstyrelsen möjligheten att inför kongressen kunna

Läs mer

Stadgar. SULF:s Professorers Förening (SPF)

Stadgar. SULF:s Professorers Förening (SPF) Stadgar SULF:s Professorers Förening (SPF) Innehåll Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 3 2 Organisation 3 3 Regler för beslut och val 3 Ombudsmöte 4 Ombudsmöte 4 5 Ombudsmötets sammansättning 4 6 Närvarorätt

Läs mer

Stadgar för SULF-föreningen vid Kungliga tekniska högskolan (KTH)

Stadgar för SULF-föreningen vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) Stadgar för SULF-föreningen vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) Förslag till stadgar antogs av SULF/KTH:s årsmöte 2013-11-05 och fastställdes av SULF:s förbundsstyrelse XXXX-XX-XX. Allmänna bestämmelser

Läs mer

Stadgar för SULF-föreningen vid Göteborgs universitet

Stadgar för SULF-föreningen vid Göteborgs universitet Stadgar för SULF-föreningen vid Göteborgs universitet Ändring av stadgarna antogs av SULF/GU:s årsmöte 2014-01-28 och fastställdes av SULF:s förbundsstyrelse XXXX-XX-XX.) Allmänna bestämmelser 1 Ändamål

Läs mer

Propositionen En akademi i tiden (Prop. 2009/10:149) som riksdagen beslutade om den 15 juni 2010 innebär ökad frihet och självbestämmande

Propositionen En akademi i tiden (Prop. 2009/10:149) som riksdagen beslutade om den 15 juni 2010 innebär ökad frihet och självbestämmande Propositionen En akademi i tiden (Prop. 2009/10:149) som riksdagen beslutade om den 15 juni 2010 innebär ökad frihet och självbestämmande TRE huvudskäl till förändringen: Det är en viktig principfråga

Läs mer

Motions- och propositionsdialogen

Motions- och propositionsdialogen Proposition Verksamhetsinriktning Motions- och propositionsdialogen Föreliggande dokument är ett utkast avsett att ge förbundsstyrelsen möjligheten att inför kongressen kunna arbeta in inkomna synpunkter.

Läs mer

Verksamhetsinriktning SULF:s kongress 2018 Bilaga 19. Förbundsstyrelsens proposition

Verksamhetsinriktning SULF:s kongress 2018 Bilaga 19. Förbundsstyrelsens proposition SULF:s kongress 2018 Bilaga 19 Förbundsstyrelsens proposition Verksamhetsinriktning 2019-2021 Utgångspunkten för verksamhetsinriktningen för kongressperioden är SULF:s vision I mänsklighetens tjänst: Högre

Läs mer

SULF:s KONGRESS. Lathund för kongressombud. /Sveriges universitetslärare och forskare

SULF:s KONGRESS. Lathund för kongressombud. /Sveriges universitetslärare och forskare SULF:s KONGRESS Lathund för kongressombud /Sveriges universitetslärare och forskare Välkommen som ombud till SULF:s kongress! STÄLL FRÅGOR! Det finns inga dumma frågor! DISKUTERA! Vi fattar bättre beslut

Läs mer

Stadgar för SULF:s doktorandförening

Stadgar för SULF:s doktorandförening Stadgar för SULF:s doktorandförening Innehåll Stadgar för SULF:s doktorandförening... 1 Innehåll... 1 Stadgar för SULF:s doktorandförening... 2 Allmänna bestämmelser... 2 1 Ändamål... 2 2 Organisation...

Läs mer

Saco studentråds stadga

Saco studentråds stadga Saco studentråd 2014 Saco studentråds stadga Senast uppdaterad på Saco studentråds kongress 2014 och antagen av Sacos styrelse den 15 december 2014 2 Innehåll Allmänna bestämmelser 4 1 Ändamål 4 2 Sammansättning

Läs mer

Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska. program. SULF:s kongress 2018 Bilaga 17. Förbundsstyrelsens proposition

Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska. program. SULF:s kongress 2018 Bilaga 17. Förbundsstyrelsens proposition SULF:s kongress 2018 Bilaga 17 Förbundsstyrelsens proposition Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska program SULF:s lönepolitiska program vänder sig både inåt, som en samlande kraft för organisationen,

Läs mer

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK:S STADGA Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK organiserar akademiker utbildade inom dokumentation, information, kommunikation och kultur. Verksamheten utgår från DIK:s professioner. DIK

Läs mer

Fastställande av kongressutskott samt Fördelning av motioner och propositioner på utskott

Fastställande av kongressutskott samt Fördelning av motioner och propositioner på utskott SULF:s Kongress 2010 BILAGA 3 Fastställande av kongressutskott samt Fördelning av motioner och propositioner på utskott Styrelsen föreslår att kongressen fastställer kongressutskott, fördelar propositioner

Läs mer

Utskott E Arbetsmiljö, arbetsrätt, facklig utbildning med mera. Propositioner och motioner

Utskott E Arbetsmiljö, arbetsrätt, facklig utbildning med mera. Propositioner och motioner Utskott E Arbetsmiljö, arbetsrätt, facklig utbildning med mera Propositioner och motioner SULF:s Kongress 2012 UTSKOTTSUTLÅTANDE 2012-11-29 Utskott E Arbetsmiljö, arbetsrätt, facklig utbildning, m.m. Styrelsens

Läs mer

DIK:s stadga. Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015

DIK:s stadga. Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015 DIK:s stadga Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015 DIK DIK är facket för akademiker som arbetar eller studerar inom kultur, medier och kommunikation. Förbundet driver lön- och arbetsrättsliga frågor

Läs mer

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen )

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen ) Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen 2012-04-21) 1 Ändamål Sveriges Aktiesparares Riksförbund Aktiespararna är en oberoende intresseorganisation för enskilda som sparar eller vill främja sparande

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva

Stadgar för Hela Sverige ska leva Stadgar för Hela Sverige ska leva Antagna vid årsmötet 2011-05-10 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva. Föreningen är ideell och partipolitiskt och religiöst obunden. 2 Föreningens

Läs mer

reviderade vid årsmöte Billingehus, Skövde

reviderade vid årsmöte Billingehus, Skövde Stadgar reviderade vid årsmöte 2013-04-10 Billingehus, Skövde 1 Föreningens namn Stadgar för Föreningen Nationella Nätverket för Samordningsförbund (NNS) Föreningens namn är Nationella Nätverket för Samordningsförbund

Läs mer

1 / 5 STADGAR. 1 Namn. 1.1 Den ideella föreningen Intize (Intize) 2 Säte 2.1 Intize har sitt säte i Göteborg.

1 / 5 STADGAR. 1 Namn. 1.1 Den ideella föreningen Intize (Intize) 2 Säte 2.1 Intize har sitt säte i Göteborg. 1 Namn STADGAR 1.1 Den ideella föreningen Intize (Intize) 2 Säte 2.1 Intize har sitt säte i Göteborg. 3 Ändamål 3.1 Föreningens syfte är att inspirera till ett ökat intresse för och öka kunskaperna i matematik

Läs mer

Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola

Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola Innehåll Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola 3 Universitet och högskolor 3 Universitet och högskolors verksamhet 3 Akademisk

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet Huntingtons Sjukdom

Stadgar för Riksförbundet Huntingtons Sjukdom Stadgar för Riksförbundet Huntingtons Sjukdom 1 Förbundets ändamål Riksförbundet Huntingtons Sjukdom är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening. Ändamålen är: arbeta intressepolitiskt för

Läs mer

Vissa stadgeändringar. SULF:s kongress 2018 Bilaga 11. Förbundsstyrelsens proposition

Vissa stadgeändringar. SULF:s kongress 2018 Bilaga 11. Förbundsstyrelsens proposition SULF:s kongress 2018 Bilaga 11 Förbundsstyrelsens proposition Vissa stadgeändringar Förbundets stadgar föreslås ändras för att förtydliga vilken rättshjälp förbundet kan ge, för att ändra mandatberäkningen

Läs mer

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen )

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen ) Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen 2016-04-23) 1 Ändamål Sveriges Aktiesparares Riksförbund Aktiespararna är en oberoende intresseorganisation för enskilda som sparar eller vill främja sparande

Läs mer

Stadgar. reviderade vid extra årsmöte Lasse-Maja, Järfälla

Stadgar. reviderade vid extra årsmöte Lasse-Maja, Järfälla Stadgar reviderade vid extra årsmöte 2018-11-13 Lasse-Maja, Järfälla 1 Föreningens namn Stadgar för Föreningen Nationella Nätverket för Samordningsförbund (NNS) Föreningens namn är Nationella Nätverket

Läs mer

Innehåll Föreningens namn Målsättning Säte Beslutande organ Firmateckning... 3

Innehåll Föreningens namn Målsättning Säte Beslutande organ Firmateckning... 3 Stadgar INNEHÅLL Innehåll... 2 1 Föreningens namn... 3 2 Målsättning... 3 3 Säte... 3 4 Beslutande organ... 3 5 Firmateckning... 3 6 Verksamhets- och räkenskapsår... 3 7 Stadgeändring... 3 8 Upplösning

Läs mer

Stadgar för Afasiförbundet i Sverige

Stadgar för Afasiförbundet i Sverige Stadgar för Afasiförbundet i Sverige 1 Förbundets namn Förbundets namn är Afasiförbundet i Sverige, kallat Afasiförbundet. 2 Förbundets syfte Afasiförbundet är en ideell intresseorganisation som är demokratiskt

Läs mer

Normalstadgar. För föreningar anslutna till Djurskyddet Sverige

Normalstadgar. För föreningar anslutna till Djurskyddet Sverige Normalstadgar För föreningar anslutna till Djurskyddet Sverige September 2010 Normalstadgar för Djurskyddet Sveriges föreningar antagna 22-23 maj 2010 vid förbundsstämman i Södertälje. Reviderade vid förbundsstämman

Läs mer

STADGAR. antagna 8 maj 2011

STADGAR. antagna 8 maj 2011 STADGAR antagna 8 maj 2011 1 2 Stadgar för Njurförbundet Antagna 8 maj 2011 1 Förbundets namn Förbundets namn är Njurförbundet. Förbundet är partipolitiskt och religiöst obundet. 2 Medlemskap Medlemmar

Läs mer

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Fastställd av Konsistoriet 2018-10-15 Dnr: 1-877/2017 Gäller från och med 2018-10-15 Ersätter anställningsordning för Karolinska Institutet dnr

Läs mer

4.1 Unga Republikaner är en riksorganisation. Verksamheten består av - Kongress - Förbundsstyrelse - Lokalföreningar - Arbetsgrupper

4.1 Unga Republikaner är en riksorganisation. Verksamheten består av - Kongress - Förbundsstyrelse - Lokalföreningar - Arbetsgrupper 1 Förbundets namn 1.1 Förbundets namn är Unga Republikaner. 2 Ändamål 2.1 Unga Republikaner är en partipolitisk obunden förbund som skall verka för att Sverige skall införa ett demokratiskt valt statsskick.

Läs mer

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Fastställd av Konsistoriet 2017-12-04 Dnr: 1-877/2017 Gäller från och med 2018-04-01 Ersätter anställningsordning för Karolinska Institutet dnr

Läs mer

Stadgar för Njurförbundet antagna 7 maj 2017

Stadgar för Njurförbundet antagna 7 maj 2017 Stadgar för Njurförbundet antagna 7 maj 2017 1 Förbundets namn Förbundets namn är Njurförbundet. Förbundet är partipolitiskt och religiöst obundet. 2 Medlemskap Medlemmar i förbundet är njursjuka, njurdonatorer,

Läs mer

Personer och organisationer som inte kan eller vill bli medlemmar i partiets organisation kan bli stödmedlemmar. Stödmedlemmar saknar rösträtt.

Personer och organisationer som inte kan eller vill bli medlemmar i partiets organisation kan bli stödmedlemmar. Stödmedlemmar saknar rösträtt. Stadgar 1 Namn Partiets namn är Vägvalet. 2 Säte Partiets säte är Göteborg. 3 Syfte och värderingar Vägvalets mål och syfte är att driva politik där demokratin utgår från medborgarna och speglar deras

Läs mer

Normalstadgar för Svenska Celiakiungdomsförbundets medlemsföreningar

Normalstadgar för Svenska Celiakiungdomsförbundets medlemsföreningar Normalstadgar för Svenska Celiakiungdomsförbundets medlemsföreningar Dessa normalstadgar är den ram utifrån vilken SCUF:s medlemsföreningar ska utforma sina stadgar. Stadgarna går att ändra så länge medlemsföreningen

Läs mer

Förslag till nya stadgar för SPF Seniorerna Karlaplan bakgrund

Förslag till nya stadgar för SPF Seniorerna Karlaplan bakgrund Stockholm i januari 2015 Förslag till nya stadgar för SPF Seniorerna Karlaplan bakgrund Vid SPFs kongress 11-14 juni 2014 togs beslut om ändrade stadgar för förbundet samt förändring av normalstadgar för

Läs mer

Studentsektionen Sesam Stadgar

Studentsektionen Sesam Stadgar Studentsektionen Sesam Stadgar Antagna: Antagna på sektionsmöte 2016-02-09 samt 2016-04-07 och stadda i kraft 2016-04-07. Innehåll: 1. Allmänt 2. Sektionsmöte 3. Besvär 4. Valberedning 5. Styrelsen 6.

Läs mer

Stadgar. Antagna vid årsmötet den 26 maj Hela SVerige ska leva

Stadgar. Antagna vid årsmötet den 26 maj Hela SVerige ska leva Stadgar Antagna vid årsmötet den 26 maj 2016. Hela SVerige ska leva 1 Föreningens status Riksorganisationen Hela Sverige ska leva är en riksomfattande ideell förening som är partipolitiskt och religiöst

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna

Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna Beslutade på årsmöte 2016 05 22 1 Föreningens status Hela Sverige ska leva Dalarna är en ideell förening som är partipolitiskt och religiöst obunden. Föreningen

Läs mer

Stadgar för förbundet Ung Media Sverige

Stadgar för förbundet Ung Media Sverige Stadgar för förbundet Ung Media Sverige Antagna vid årsmötet 2012-10-21 Definition 1 Syfte mom 1 Förbundets syfte är att genom demokratisk organisering skapa förutsättningar för unga att producera och

Läs mer

Med medlemmar avses anställda (motsv.) vid LiU som är medlemmar i ett Saco-S-förbund.

Med medlemmar avses anställda (motsv.) vid LiU som är medlemmar i ett Saco-S-förbund. Saco-S-rådet vid Linköpings universitet Stadgar för Saco-S-rådet vid Linköpings universitet 1 Definitioner Saco-S-rådet är Saco-S lokala arbetstagarorganisation vid LiU. Saco-S-rådet vid Linköpings universitet

Läs mer

Stadgar för SPF Seniorerna Filbyter Linköping Antagna vid årsmötet 2015-02-16

Stadgar för SPF Seniorerna Filbyter Linköping Antagna vid årsmötet 2015-02-16 Stadgar för SPF Seniorerna Filbyter Linköping Antagna vid årsmötet 2015-02-16 Innehåll sid 1 Namn 2 2 Ändamål 2 3 Medlemskap 2 4 Möten 2 Tid för årsmötekallelse motioner 2 Extra årsmöte 3 Antal möten 3

Läs mer

STADGAR FÖR SVERIGES DÖVAS RIKSFÖRBUND

STADGAR FÖR SVERIGES DÖVAS RIKSFÖRBUND STADGAR FÖR SVERIGES DÖVAS RIKSFÖRBUND Antagna vid kongressen i Stockholm 2017 Paragrafer 1 Förbundets namn och säte sid. 3 2 Ändamål sid. 3 3 Organisationer sid. 3 4 Medlemmar sid. 4 5 Medlemsavgift sid.

Läs mer

Förbundet bildades 1918 och stadgarna omarbetades helt under 2016 och de nya stadgarna godkändes på årsmötena och XY

Förbundet bildades 1918 och stadgarna omarbetades helt under 2016 och de nya stadgarna godkändes på årsmötena och XY STADGAR FÖR SVERIGES HÄRADSALLMÄNNINGSFÖRBUND Förbundet bildades 1918 och stadgarna omarbetades helt under 2016 och de nya stadgarna godkändes på årsmötena 2016-05-20 och 2017-05-XY ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Läs mer

Styrelsens förslag till ändringar av STFs stadgar

Styrelsens förslag till ändringar av STFs stadgar SVENSKA TURISTFÖRENINGEN Dagordningspunkt 11 Riksstämma 2010 Bilaga 1 Styrelsens förslag till ändringar av STFs stadgar STADGAR för SVENSKA TURISTFÖRENINGEN Antagna vid årsmöte den 24 25 maj 1997 Reviderade

Läs mer

SÖDRA GÖTALANDS TYNGDLYFTNINGSFORBUND

SÖDRA GÖTALANDS TYNGDLYFTNINGSFORBUND Stadgar för SÖDRA GÖTALANDS TYNGDLYFTNINGSFORBUND Antagna vid årsmötet 2011-03-19 Revisionshistoria 1998-02-07 Första utgåvan antagna vid årsmötet 1998-02-07. 2011-03-19 Uppdaterad enligt beslut på årsmöte

Läs mer

Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR)

Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR) Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR) Organisationsnummer 802402 4831 Grundstadgar antagna vid årsmöte den 2 maj 1996 Ändring av stadgar antagna vid årsmöte 19 mars 2005, 25 mars 2006 Stadgar reviderade

Läs mer

Stadgar. Allmänna bestämmelser

Stadgar. Allmänna bestämmelser Stadgar Sveriges universitetslärare och forskares stadgar antagna av SULF:s ordinarie kongress 2018 och vid extrakongressen 2019. Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Sveriges universitetslärare och forskare,

Läs mer

STADGAR FÖR VÄSTERGÖTLANDS BADMINTONFÖRBUND

STADGAR FÖR VÄSTERGÖTLANDS BADMINTONFÖRBUND STADGAR FÖR VÄSTERGÖTLANDS BADMINTONFÖRBUND Godkänd av Svenska Badmintonförbundet _15_/ 8_ 1996. KAP. 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 UPPGIFTER Västergötlands Badmintonförbund (SDF) skall, enligt dessa stadgar

Läs mer

Antagen vid Sveriges Arkitekter Studenternas årsmöte 2018 och Sveriges Arkitekters stämma 2018

Antagen vid Sveriges Arkitekter Studenternas årsmöte 2018 och Sveriges Arkitekters stämma 2018 Antagen vid Sveriges Arkitekter Studenternas årsmöte 2018 och Sveriges Arkitekters stämma 2018 Stadgar 1 Ändamål 2 Medlemmar 3 Organisation 4 Årsmöte 5 Årsmötets åliggande 6 Styrelse 7 Valberedning 8 Studentavdelning

Läs mer

- STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA

- STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA - STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA BAKGRUND Svenska Karateförbund Västra (SKV) bildades som Specialdistriktsförbund (SDF) 2010-XX-XX mot bakgrund av att Svenska Karateförbundet vid Riksidrottsmötet

Läs mer

Stadgar för Frisk & Fri Riksföreningen mot ätstörningar Slutgiltigt förslag

Stadgar för Frisk & Fri Riksföreningen mot ätstörningar Slutgiltigt förslag Stadgar för Frisk & Fri Riksföreningen mot ätstörningar Slutgiltigt förslag 1 Föreningen Föreningens namn är Frisk & Fri Riksföreningen mot ätstörningar. Verksamheten är partipolitiskt obunden och religiöst

Läs mer

Stadgar RFSU. 1 Ändamål. 2 Organisation och ansvar. 3 Medlemskap. Reviderade och antagna av kongressen 2015

Stadgar RFSU. 1 Ändamål. 2 Organisation och ansvar. 3 Medlemskap. Reviderade och antagna av kongressen 2015 Stadgar RFSU Reviderade och antagna av kongressen 2015 1 Ändamål Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, är en partipolitiskt, fackligt och religiöst obunden ideell förening. RFSU utgår från övertygelsen

Läs mer

Bilaga 4: Stadgar Psykologstudent Sverige

Bilaga 4: Stadgar Psykologstudent Sverige Bilaga 4: Stadgar Psykologstudent Sverige 1. Föreningens namn och organisationsnummer Föreningens namn är Psykologstudent Sverige, med förkortningen PS. Föreningens organisationsnummer är 80244157688.

Läs mer

STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ

STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ Antagna vid årsmöte 2017-04-09 1 Föreningens namn och organisationsnummer Föreningens namn är Feministiskt initiativ Malmö (F!Malmö). Föreningen är registrerad

Läs mer

ÅRSMÖTE 25 Årsmötet är Försvarshögskolans Studentkårs högsta beslutande organ.

ÅRSMÖTE 25 Årsmötet är Försvarshögskolans Studentkårs högsta beslutande organ. Stadga för FÖRSVARSHÖGSKOLANS STUDENTKÅR Denna stadga antogs första gången 31 januari 2008. Stadgan reviderades en första gång 3 mars 2010. Denna version av stadga gäller från och med 1 juli 2010. ÄNDAMÅL

Läs mer

sulf:s lönepolitiska program Kunskapens krona /Sveriges universitetslärare och forskare

sulf:s lönepolitiska program Kunskapens krona /Sveriges universitetslärare och forskare sulf:s lönepolitiska program Kunskapens krona /Sveriges universitetslärare och forskare Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska program 2019-2024 SULF:s vision, antagen av kongressen 2015, är tydlig i skrivningarna

Läs mer

STADGAR STOCKHOLMS KONSTÅKNINGSFÖRBUND

STADGAR STOCKHOLMS KONSTÅKNINGSFÖRBUND STADGAR FÖR STOCKHOLMS KONSTÅKNINGSFÖRBUND Specialidrottsdistriktsförbund Konståkning Stockholms region KAPITEL 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 - UPPGIFT Stockholms Konståkningsförbund skall, enligt dessa stadgar

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna

Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna Utkast inför andra revideringsbeslut vid årsmöte 2016-05-22 Hej! Nedan finns gällande stadgar för Hela Sverige ska leva Länsbygderådet Dalarna, till höger finns

Läs mer

FÖRSLAG STADGAR MESKALIN

FÖRSLAG STADGAR MESKALIN FÖRSLAG STADGAR MESKALIN 1 NAMN Föreningens namn är Meskalin, och har sitt säte i Kalmar. Meskalin är en religiöst och partipolitiskt obunden förening. 2 SYFTE Meskalin ska representera och arbeta för

Läs mer

Kommittédirektiv. Befattningsstruktur vid universitet och högskolor. Dir. 2006:48. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006.

Kommittédirektiv. Befattningsstruktur vid universitet och högskolor. Dir. 2006:48. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Kommittédirektiv Befattningsstruktur vid universitet och högskolor Dir. 2006:48 Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall göra en översyn

Läs mer

Stadgar för Motormännens Riksförbund

Stadgar för Motormännens Riksförbund Stadgar för Motormännens Riksförbund Antagna vid ordinarie kongress 2010 Gäller från den 1 juli 2011 Senast ändrad den 27 april 2014 enligt beslut vid kongress 2012, fastställt vid kongress 2014 1. kap.

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning

Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning Första versionen, antagna vid riksförbundets bildande 2018-02-09. Organisationsnummer: ansökan skickas snarast till Skatteverket. Säte: Stockholm 1. Förbundets

Läs mer

Sveriges Fotterapeuter Protokoll från Årsstämman 2005-03-19 Atrium, Uppsala

Sveriges Fotterapeuter Protokoll från Årsstämman 2005-03-19 Atrium, Uppsala Sveriges Fotterapeuter Protokoll från Årsstämman 2005-03-19 Atrium, Uppsala 1 Årsstämmans öppnande Förbundsordförande Ann Lindström hälsade alla välkomna och förklarade Årsstämman öppnad. 2 Val av ordförande

Läs mer

Föreningens namn är Ideella föreningen Nätverket Företagsamma kvinnor i Tjörns, Orusts och Stenungsunds kommuner och är ett Lokalt Resurs Centrum.

Föreningens namn är Ideella föreningen Nätverket Företagsamma kvinnor i Tjörns, Orusts och Stenungsunds kommuner och är ett Lokalt Resurs Centrum. Företagsamma kvinnor Tjörn Orust Stenungsund Stadgar Stadgar för ideella Föreningen Nätverket Företagsamma Kvinnor i Tjörns, Orusts och Stenungsunds kommuner. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Ideella

Läs mer

Proposition 1. Studentförbundet för Socialt Arbete. i Stockholm. Revidering av stadgar STUDENTFÖRBUNDET FÖR SOCIALT ARBETE I STOCKHOLM

Proposition 1. Studentförbundet för Socialt Arbete. i Stockholm. Revidering av stadgar STUDENTFÖRBUNDET FÖR SOCIALT ARBETE I STOCKHOLM Proposition 1 Revidering av stadgar Studentförbundet för Socialt Arbete i Stockholm 1 Proposition 1 Studentkåren är i konstant förändring och därmed behöver stadgarna uppdateras kontinuerligt. Nuvarande

Läs mer

FÖRSLAG TILL STADGAR FÖR TIBBLESENIORERNA

FÖRSLAG TILL STADGAR FÖR TIBBLESENIORERNA FÖRSLAG TILL STADGAR FÖR TIBBLESENIORERNA 1 Namn Föreningens namn är SPF Tibbleseniorerna i Täby, och ingår i Stockholmsdistriktet av SPF Seniorerna. Föreningens organisationsnummer är 802409-1814. Föreningen

Läs mer

NORMALSTADGAR för lokalföreningar (Antagna av kongressen i Västerås den oktober 2006)

NORMALSTADGAR för lokalföreningar (Antagna av kongressen i Västerås den oktober 2006) NORMALSTADGAR för lokalföreningar (Antagna av kongressen i Västerås den 20-22 oktober 2006) 1 Lokalföreningens namn Föreningens namn är Afasiföreningen i Södertälje/Nykvarn och föreningen är ansluten till

Läs mer

Föreningens namn är Kreditförsäkringsföreningen (förkortat KFF) med säte i Stockholm, (på engelska: the Swedish Credit Insurance Association).

Föreningens namn är Kreditförsäkringsföreningen (förkortat KFF) med säte i Stockholm, (på engelska: the Swedish Credit Insurance Association). STADGAR Dessa stadgar har antagits vid Föreningsstämma 23:e mars 2015 och är en uppdatering av ursprungliga Stadgar antagna på Ordinarie Föreningsstämma från 26:e juni 2013 samt uppdateringar vid extra

Läs mer

STADGAR. Malmö mot Diskriminering. Stadgar för. Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö

STADGAR. Malmö mot Diskriminering. Stadgar för. Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö Malmö mot Diskriminering Stadgar för Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö Antagna vid årsmöte 2010-09-22 STADGAR Malmö mot Diskriminering Malmö

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet Balans

Stadgar för Riksförbundet Balans Stadgar för Riksförbundet Balans Föreningen Balans bildades år 1997. Ombildad till Riksförbundet Balans den 27 augusti 2012 med säte i Stockholm. Organisationsnummer: 802407-9074 Stadgarna antagna vid

Läs mer

Sveriges elevråd - SVEAs stadgar

Sveriges elevråd - SVEAs stadgar Sveriges elevråd - SVEAs stadgar Kapitel 1 Organisation 1.1 Namn, säte och förbund Sveriges elevråd SVEA (Sweden s student councils SVEA) är ett förbund av och för elevråd. Sveriges elevråd SVEA är en

Läs mer

Stadgar för SPF Klaran

Stadgar för SPF Klaran Stadgar för SPF Klaran 1 Namn Föreningens namn är SPF Seniorerna Klaran Karlstad (SPF Klaran) inom Värmlandsdistriktet av SPF Seniorerna. Föreningens organisationsnummer är 802419-4360. Föreningen är ideell

Läs mer

Normalstadgar för avdelningar

Normalstadgar för avdelningar Normalstadgar för avdelningar 2016-03-02 Normalstadgar för avdelningar syftar till att utgöra ett stöd för avdelningens egna stadgar och förbundets stadgar är överordnade avdelningens stadgar. Dessa reviderade

Läs mer

Demokratihandbok. Februari Version 9. Del 6. Innehållsförteckning

Demokratihandbok. Februari Version 9. Del 6. Innehållsförteckning Demokratihandbok Februari 2017 - Version 9 Del 6 Innehållsförteckning 7. Förbundsstyrelsen... 2 8. Kongressen... 6 9. Avtalsrådet... 8 10. Förbundsrådet... 8 11. Valberedning... 9 12. Revision... 9 13.

Läs mer

Stadgar. Senast reviderad 2013-11- 04

Stadgar. Senast reviderad 2013-11- 04 Stadgar Senast reviderad 2013-11- 04 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ALLMÄNT... 4 1.1 SYFTE... 4 1.2 FIRMA... 4 1.3 SÄTESORT... 4 1.4 VERKSAMHETSÅR... 4 1.5 FIRMATECKNARE... 4 1.6 ORGANISATION... 4 1.7 STYRDOKUMENT...

Läs mer

Stadgar för MediUm Kårföreningen för studenter vid Institutionen för kultur- och mediavetenskaper

Stadgar för MediUm Kårföreningen för studenter vid Institutionen för kultur- och mediavetenskaper Ändamål 1 MediUm har som huvudsakligt syfte att bevaka och medverka i utvecklingen av utbildningen och förutsättningarna för studier vi Umeå universitet. 2 Föreningen fungerar som kårförening inom Humanistiska

Läs mer

Föreningsmöte för Föräldraföreningen vid Stuxbergsgatans Fritidspark Måndagen den 27 augusti 2012 kl. 18:45 Föreningslokalen i Stuxbergsparken

Föreningsmöte för Föräldraföreningen vid Stuxbergsgatans Fritidspark Måndagen den 27 augusti 2012 kl. 18:45 Föreningslokalen i Stuxbergsparken Välkommen alla medlemmar till Föreningsmöte för Föräldraföreningen vid Stuxbergsgatans Fritidspark Måndagen den 27 augusti 2012 kl. 18:45 Föreningslokalen i Stuxbergsparken 1 Mötet öppnas 2 Val av ordförande,

Läs mer

Psykologstudent Sverige Stadgar

Psykologstudent Sverige Stadgar Psykologstudent Sverige Stadgar 1 Föreningens namn, organisationsnummer och form 1.1 Psykologstudent Sverige, förkortas PS. 1.2 Föreningens organisationsnummer är 802441 7688. 1.3 Föreningen drivs av psykologstudenter,

Läs mer

G-gruppen Genealogi över Östersjön Årsmötesprotokoll 2011-02-26

G-gruppen Genealogi över Östersjön Årsmötesprotokoll 2011-02-26 Tid. Den 26 februari 2011, kl 13.30 Plats: Släktforskarförbundets lokaler, Solna Närvarande: 25 personer enligt närvarolista, bil 1. 1. Föreningens ordförande Otfried Czaika inledde med att bl a tacka

Läs mer

Stadgar för Veterinär Omtanke om Våldsutsattas riksförening

Stadgar för Veterinär Omtanke om Våldsutsattas riksförening Stadgar för Veterinär Omtanke om Våldsutsattas riksförening VOOV, Veterinär Omtanke om Våldsutsatta, är en ideell partipolitiskt och religiöst obunden förening i Sverige. 1 Förening, namn och säte Veterinär

Läs mer

STADGAR FÖR SMÅLAND BLEKINGE BOWLINGFÖRBUND

STADGAR FÖR SMÅLAND BLEKINGE BOWLINGFÖRBUND STADGAR FÖR SMÅLAND BLEKINGE BOWLINGFÖRBUND Kap 1 Allmänna Bestämmelser 1 Uppgift Småland Blekinge Bowlingförbund (SDF) skall, enligt dessa stadgar och Svenska Bowlingförbundets stadgar, såsom Svenska

Läs mer

Stadgar: Föreningen för studenter vid Idrottsvetenskapliga programmet och Tränarprogrammet vid Umeå universitet

Stadgar: Föreningen för studenter vid Idrottsvetenskapliga programmet och Tränarprogrammet vid Umeå universitet Stadgar: Föreningen för studenter vid Idrottsvetenskapliga programmet och Tränarprogrammet vid Umeå INNEHÅLL FÖRENINGENS VERKSAMHETSIDÉ OCH MÅL... 3 MEDLEMSKAP... 3 EKONOMI... 3 REVISION OCH ANSVARSFRIHET...

Läs mer

NORMALSTADGAR. För släktforskarförening

NORMALSTADGAR. För släktforskarförening Sveriges Släktforskarförbund Framtagna 2011 NORMALSTADGAR För släktforskarförening 1 Föreningens namn Föreningens namn är. 2 Föreningens ändamål Föreningen, är en ideell förening samt politiskt och religiöst

Läs mer

Fler meriteringsanställda får en tillsvidareanställning

Fler meriteringsanställda får en tillsvidareanställning STATISTISK ANALYS 1(23) Avdelning /löpnummer / Nr 1 Analysavdelningen Handläggare Annika Haglund och Per Gillström 08-563 087 28 annika.haglund@uka.se, per.gillstrom@uka.se Universitetskanslersämbetets

Läs mer

Centerstudenters stadgar

Centerstudenters stadgar Centerstudenters stadgar fastställda av förbundsstämman i april 1984 reviderade vid förbundsstämman 1992 reviderade vid förbundsstämman 1997 reviderade vid förbundsstämman 00 reviderade vid förbundsstämman

Läs mer

Östsvenska Taekwondoförbundet STADGAR

Östsvenska Taekwondoförbundet STADGAR Östsvenska Taekwondoförbundet STADGAR STADGAR FÖR ÖSTSVENSKA TAEKWONDOFÖRBUNDET KAP. 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Uppgift Östsvenska Taekwondoförbundet skall, enligt dessa stadgar och Svenska Taekwondoförbundets

Läs mer

STADGAR. Föreningens organisationsnummer är Föreningen är ideell samt partipolitiskt och religiöst obunden.

STADGAR. Föreningens organisationsnummer är Föreningen är ideell samt partipolitiskt och religiöst obunden. STADGAR 1 Namn Föreningens namn är SPF Seniorerna Mälarhöjden - Hägersten inom Stockholms distrikt av SPF Seniorerna. Föreningen har nummer 149 inom SPF Seniorerna Föreningens organisationsnummer är 802402-1514.

Läs mer

Förbundsstyrelsens förslag till Förbundsmötet 2012

Förbundsstyrelsens förslag till Förbundsmötet 2012 Revidering av Gymnastikförbundets stadgar 1 Kap. Grundläggande bestämmelser 1 Ändamål Svenska Gymnastikförbundet (SvGF), i dessa stadgar benämnt Gymnastikförbundet, har till uppgift att utveckla och stödja

Läs mer

STADGAR för VALLDA TORÅSSKOLANS FÖRÄLDRAFÖRENING

STADGAR för VALLDA TORÅSSKOLANS FÖRÄLDRAFÖRENING STADGAR för VALLDA TORÅSSKOLANS FÖRÄLDRAFÖRENING 1 Ändamål Föreningen, vars namn är Vallda Toråsskolans Föräldraförening (VTFF) har till uppgift inom Toråsskolan och dess förskolor stödja hemmen och skolan

Läs mer

Protokoll från årsmöte Göteborgs Klätterklubb 2010 Plats: Chalmersvillan, Gibraltargatan 1a Tid: kl 18.30, 24 februari 2010

Protokoll från årsmöte Göteborgs Klätterklubb 2010 Plats: Chalmersvillan, Gibraltargatan 1a Tid: kl 18.30, 24 februari 2010 1 Göteborgs Klätterklubb Göteborgs Klätterklubb Plusgiro: 72 61 69-6 info@gbgkk.nu Box 11076 Org-nr: 855100-5864 www.gbgkk.nu 404 22 Göteborg Protokoll från årsmöte Göteborgs Klätterklubb 2010 Plats: Chalmersvillan,

Läs mer

Stadgar för Juridiska föreningen vid Umeå universitet (JF)

Stadgar för Juridiska föreningen vid Umeå universitet (JF) Stadgar för Juridiska föreningen vid Umeå universitet (JF) Inledande bestämmelser 1 Juridiska föreningen vid Umeå universitet, nedan föreningen, är en partipolitiskt, fackligt och religiöst oberoende ideell

Läs mer

Förbundet omfattar de föreningar som är medlemmar i SAFF, och som har hemvist inom distriktets geografiska område.

Förbundet omfattar de föreningar som är medlemmar i SAFF, och som har hemvist inom distriktets geografiska område. Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Södra Svenska Amerikansk FotbollsFörbund. nedan benämnt förbundet, skall, enligt dessa stadgar och Svenska Amerikansk Fotbollförbundets (SAFF) stadgar, såsom SAFFs

Läs mer

Skånes Bowlingförbund omfattar de föreningar som är medlemmar i Svenska Bowlingförbundet och som har hemvist inom distriktets geografiska område.

Skånes Bowlingförbund omfattar de föreningar som är medlemmar i Svenska Bowlingförbundet och som har hemvist inom distriktets geografiska område. KAP 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Uppgift Skånes Bowlingförbund (SDF) skall, enligt dessa stadgar och Svenska Bowlingförbundets stadgar, såsom Svenska Bowlingförbundets (SvBF) regionala organ arbeta i enlighet

Läs mer

Stadgar för SYLF Blekinge

Stadgar för SYLF Blekinge Stadgar för SYLF Blekinge Erkänd som lokalavdelning av Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF). Senast ändrade vid SYLF Blekinges årsmöte 20:e januari 2016 och ändringen godkänd av SYLF:s styrelse XX månad

Läs mer

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Fastställd av rektor vid Umeå universitet 2015-01-27 Sid 2 (7) Innehåll 1 Namn...3 HandelshögskolanvidUmeåuniversitet(HH)UmeåSchoolofBusinessandEconomics(USBE)

Läs mer

Stadgar för Sveriges Fotterapeuter

Stadgar för Sveriges Fotterapeuter Stadgar för Sveriges Fotterapeuter 1 Förbundets namn Förbundets namn är Sveriges Fotterapeuter. Organisationsnummer 802407-9090 Kansliet har sitt säte i Stockholm. Förbundets ändamål Förbundet är en riksomfattande

Läs mer