Komplettering: ytterligare fyra motioner att behandla på Feministiskt initiativs kongress 2015, med styrelsens svar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Komplettering: ytterligare fyra motioner att behandla på Feministiskt initiativs kongress 2015, med styrelsens svar"

Transkript

1 Komplettering: ytterligare fyra motioner att behandla på Feministiskt initiativs kongress 2015, med styrelsens svar Motionerna nedan behandlas separat då de av misstag föll bort när det stora dokumentet med motioner och propositioner sattes ihop. Motion 118. Utredning för att förbjuda insemination inom jordbruket För en feministisk politik Miljö. J.4. Under djurrätt, med nytt namn för avsnittet, under nytt föreslaget kapitel djurskydd. Bakgrund: En ko insemineras i regel en gång per år, för att kunna föda en kalv och därmed kunna producera mjölk. Kon väljer inte detta själv och det är ett övergrepp mot varje enskilt djur som utsätts. Kon skiljs sedan från kalven efter ca. 1 dygn. Vi menar att inseminering är ett sexuellt övergrepp i detta sammanhang. Därför bör en utredning tillsättas för att på sikt få bort inseminationsmetoden från mjölk och köttindustrin. Vi yrkar på att: - Fi ska verka mot inseminering inom jordbrukssektorn genom att en utredning tillsätts för att utreda dagens insemination för att på sikt skapa ett förbud mot inseminering av djur inom jordbrukssektorn. Kontaktpersoner: Louise Thörnqvist. Mail: Louise.thornqvist@feministisktinitiativ.se Carla Billvall. Mail: Carlabillvall@gmail.com Motionärer: Carla Billvall Louise Thörnqvist Styrelsen instämmer i motionärernas syn att större krav kan ställas på svensk mjölkproduktion och djurhållning för att den ska bli mer skonsam för djuren. Dock kan styrelsen inte stå bakom att Fi ska verka för att lägga ner hela mjölkindustrin. Därför kan vi inte bifalla en motion om förbud mot insemination av djur inom jordbrukssektorn, där insemination verkar krävas. Styrelsen hänvisar utveckling av frågor kring djurskydd och djurrätt inom ramen för uppdraget som följer på bifall av motion 68. Styrelsen yrkar: Avslag.

2 Motion 119. Motion om att avskaffa jakt För en feministisk politik Miljö. J.4. Under djurrätt, med nytt namn för avsnittet, under nytt föreslaget kapitel djurrätt. Bakgrund: Att det är lagligt med jakt i skog och mark är ett säkerhetsproblem för djuren som lever i skogen. Innebörden av att jakt tillåts är att det är acceptabelt att bära vapen i syfte att döda andra djur. Vi menar att det inte är förenligt med en feministisk politik att med vapen döda andra varelser och menar att det är problematiskt att i något avseende ha vapen. Maktdimensionen i detta sammanhang är väldigt tydlig då all form av jakt innebär att människan ger dig ut i en miljö där djuren ska leva i trygghet, detta i syfte att döda Fi är emot vapen och våld i andra sammanhang och bör då även vara det i sammanhang där djur berörs. Vi yrkar på att följande text läggs in i ett nytt kapitel om djurrätt och djurskydd, under avsnittet om djurrätt: - Att det är lagligt med jakt i skog och mark är ett säkerhetsproblem för djuren som lever i skogen. Innebörden av att jakt tillåts är att det är acceptabelt att bära vapen i syfte att döda andra djur. Feministisk politik exkluderar vapen och vapenanvändning i syfte att döda djur. Vi yrkar på att följande kravpunkt läggs till i samma avsnitt: - Fi ska verka för att en utredning tillsätts för att på sikt avskaffa licensjakten och övrig jakt helt och hållet. Tilläggsyrkande: - Vi yrkar på att samtliga punkter i politikdokumentet som innehåller text om att jakt ska vara tillåtet stryks. Kontaktpersoner: Louise Thörnqvist. Mail: Louise.thornqvist@feministisktinitiativ.se Carla Billvall. Mail: Carlabillvall@gmail.com Motionärer: Carla Billvall Louise Thörnqvist Styrelsens instämmer inte i motionärernas syn på all jakt på vilda djur som ett säkerhetsproblem, men anser däremot att det är viktigt att jakt sker på sätt som är så etiskt välgrundad och skonsam som möjligt, och vill uppmuntra till fortsatt bevakning av politikområdet, inom ramen för skuggriksdagsgruppen. Styrelsen yrkar: Avslag.

3 Motion 120. Förbud mot tvåkönsnormativa toalettskyltar För en feministisk politik, Sexualpolitik, under F1: Könsidentitet och Könsuttryck Tvåkönsnormativa toalettskyltar försvårar livet för transsexuella personer och andra, som inte vill identifiera sig med ett visst kön och är på det viset diskriminerande. Bilder på toalettdörrar är ofta stereotypa och skötbord är ofta placerade på toaletter med skyltning för kvinnor. Detta förstärker rådande normer och stereotypa könsroller och Fi bör därför verka för att detta aktivt motarbetas. Vi yrkar att texten ovan läggs till efter nuvarande text under. Vi yrkar att kravpunkten nedan läggs till under F1: Könsidentitet och Könsuttryck - Fi ska verka för att tvåkönsnormativa toalettskyltar byts ut till könsneutrala och könsoberoende skyltar. Tillsyn av att tvåkönsnormativa toalettskyltar inte förekommer ska skötas av kommunen, som rapporterar eventuella brister till diskrimineringsombudsmannen,som därefter bör vidta åtgärder. Fi Västra Götaland Louise Thörnqvist, Amanda L, Carla Billvall, Gudrun Tiberg, Victor Nielsen Styrelsen ser gärna att Fi lyfter frågan om könsneutrala toaletter i opinionsbildning, men tror inte att förbud mot tvåkönsnormativa toalettskyltar är rätt väg att gå. Styrelsen yrkar avslag till motionen då nuvarande text och kravlista i politikdokumentet är mer genomarbetad, men föreslår en justering av nuvarande punkt 11 som redan handlar om tillgängliga toaletter för transpersoner. Istället för att det ska stå "alla offentligt finansierade verksamheter" kan det stå "alla offentliga platser och verksamheter", på så sätt täcks även privat verksamhet in. Punkten skulle då i sin helhet lyda såhär: 11 Fi ska verka för att alla offentliga platser och verksamheter ska vara tillgängliga även för transpersoner. Sjukhus, omklädningsrum, fängelser, toaletter och andra lokaler måste byggas med alla människor i åtanke.

4 Styrelsen yrkar: Avslag med styrelsens ändringsförslag av nuvarande punkt 11 Motion 121. Nytt kapitel om djurrätt och djurskydd För en feministisk politik Miljö. J.4. Under djurrätt, med nytt namn för avsnittet Bakgrund till att skapa ett nytt kapitel: Eftersom Fi driver politik inom områdena djurrätt och djurskydd så anser vi att kapitlet bör byta namn till Djurskydd och djurrätt, då det är missvisande att ha ett kapitel med rubriken djurrätt när det även finns politik som handlar om djurskydd. I den version som vi föreslår nedan vill förtydliga vår politik men även visa på uppdelningen mellan djurskydd och djurrätt. Mycket av det som finns med i nuvarande ursprungsdokumentet för en feministisk politik är med, och i viss mån med några förändringar, samt expanderingar och tillägg. Anledningen till att vi föreslår ett helt nytt kapitel i den här motionen är för att det annars skulle finnas risk för att det skulle bli otydligt och svårt att ta beslut på kongressen. Vi yrkar på att nuvarande kapitel i dokumentet För en feministisk politik byts ut mot förslaget nedan: Djurskydd och djurrätt Feministiskt initiativ har som mål att djurens situation blir bättre och att förtrycket mot djur ska minska för att på sikt upphöra. Vår politik utgår därför dels från ett djurrättsperspektiv. Det innebär att den feministiska politiken ifrågasätter människans självpåtagna rätt att utsätta djur för lidande, samt ett ifrågasättande av rådande polarisering mellan djur och människa då maktförhållandet är mycket ojämlikt i dagens samhällen. Med utgångspunkt i feminismen är ett djurrättsligt perspektiv därför av stor vikt. För att skapa bättre livsvillkor för djur, så väl vilda som domesticerade krävs det en politik där det finns ett djurrättsligt förhållningssätt. Det krävs också ett djurskyddsperspektiv, för att kunna arbeta för bättre livsvillkor för djuren och för att göra djurens tillvaro bättre som en del av att minska djurförtrycket. Konsumenter måste ges möjlighet att vara medvetna och kunna göra aktiva val i sin vardag, därför stödjer Feministiskt initiativ den av EU påbörjade processen att all varuproduktion ska märkas utifrån resultat av livscykelanalys. Detta eftersom djur bland annat påverkas av varuproduktion, exempelvis för djur vars kroppar exploateras i industriell verksamhet. Djurrätt Genom djurrättsliga politiska åtgärder vill vi stärka djurens juridiska rättigheter och därigenom verka för att förtrycket mot djur på sikt upphör, exempelvis inom underhållningsbranschen, forskning och inom klädindustrin.vi vill verka för ett synsätt på djur som utgår från djur som egna individer och inte som något som är till för människor i form av mat, kläder, underhållning eller försöksdjur. Vi menar också att det är viktigt att

5 stereotypa skildringar av djur, till exempel i underhållningsmedia och reklambranscherna inte ska reproduceras och att det bör ifrågasättas av en nyinrättad djurskyddsmyndighet. - Fi ska verka för ett förbud mot djur på cirkusar och underhållningsbranscher och övrigt utnyttjande av djur i underhållningssyfte. - Fi ska verka för att innehav och spridning av djurpornografi förbjuds. - Fi ska verka för att alternativ till djurförsök helt ersätter dagens djurförsök. En övergång och avskaffande av djurförsök kräver att det investeras i forskning för att utveckla andra metoder som är etiskt hållbara. - Fi ska verka för att pälsdjursuppfödning förbjuds och på sikt förbjuda import av pälsprodukter. - Fi ska verka för ett förbud av skinnproduktion, och på sikt förbud mot skinnimport. - Fi ska verka för att djurrätt blir en självklar del i undervisningen inom skolan, och att det är en del av den normkritiska pedagogiken. - Fi ska verka för att stereotypa skildringar av djur ska ifrågasättas och granskas, för att motverka normaliserande av djurutnyttjandet då reklam och annan media så väl film som serier ofta ger en missvisande bild av djurens situation och behov. Djurskydd Genom djurskyddspolitiska åtgärder och förändringar kommer djurens situation förbättras. Det handlar om att erkänna djur som kännande varelser där känslor, så väl psykiska och fysiska respekteras. Med ett förhållningssätt där djur ses som kännande varelser och djurskyddspolitiken är utformad utifrån det, kommer normer förändras vilket på sikt kommer förändra människans konsumtionsvanor och industrins produktion och hanteringsvanor. För att på sikt förändra normer och konsumtionsvanor till att inte använda animaliska produkter, exempelvis skinn och kött vill vi verka för att de kommunala verksamheterna och landstingen får en kunskapshöjning genom gedigen utbildning om djurrätt och djurskydd. Att en enskild myndighet med särskilt ansvar för djurskydd och djurvälfärd inrättas är av stor betydelse för att djurskyddslagstiftningen efterlevs. Jordbruksverket har nu ansvar för frågor som rör djurskydd. En särskild djurskyddsmyndighet behövs för att det ska finnas en myndighet som enbart arbetar med frågor som rör djurskydd och som har särskilt fokus på ökad djurvälfärd. Det är av stor vikt då det i ett flertal fall rapporterats om stora brister för djuren inom industrierna. - Fi ska verka för att fler djurskyddskontroller genomförs, planerade såväl som oanmälda. - Fi ska verka för att djurskyddsmyndigheten återinrättas, och tar över det centrala ansvaret för djurskyddet.

6 - Fi ska verka för att en återinrättad djurskyddsmyndighet samarbetar med olika organisationer som arbetar för djurrätt och djurskydd, och att de upptäckter som gjorts hanteras som ett led i att förbättra situationen inom industrin. - Fi ska verka för att mer forskning bedrivs på området djurvälfärd så att mindre plågsamma metoder, exempelvis vid slakt, mjölkproduktion och äggproduktion kan utvecklas, samt att berörda näringsidkare får relevant utbildning på området. - Fi ska verka för att det ska gå att väcka allmänt åtal när djur vanvårdas och att resurserna för lagens efterlevnad ökas genom en kunskapshöjning inom rättsväsendet. - Fi ska verka för att alla djur i jordbruksverksamhet ska ha laglig rätt till längre utevistelse under sommaren. När djur vistas inomhus ska de ha rätt till större utrymmen och att vistas i mindre grupper. Fi ska även verka för att djur ska ha möjlighet att utöva sina naturliga beteenden i enlighet med djurskyddslagstiftningen. - Fi ska verka för att förberedelse eller försök till grova jaktbrott straffbeläggs. - Fi ska verka för att den djurskyddslagstiftning som finns idag efterlevs och att djurskyddsinspektörer känner sig trygga när de utför sitt arbete - Fi ska verka för att en kostriktig och fullständig veganskkost blir norm i skolor och att kött ska vara ett tillval, för att på sikt skapa en vegansk standard. - Fi ska verka för att det ska finnas fler jourboenden för våldsutsatta där husdjur är välkomna. - Fi ska verka for att större hänsyn till djurs rättigheteroch levnadsvillkor skall tas i frågor om samhällsbyggnad - Fi ska verka för en FN resolution om djurs rättigheter - Fi ska verka för att djur i hushåll i Sverige ska bokföras, likt folkbokföringen för människor, för att kunna upptäcka om ett djur far illa i tidigt skede. - Fi skall verka för ett förbud av försäljning av fyrverkerier till privatpersoner, eftersom många djur tar skada både fysiskt och psykiskt, därför behöver marknaden regleras för att på sikt avskaffas. - Fi ska verka för att foder till djur, oavsett art, inte ska innehålla andra djur. Detta eftersom det är oetiskt, medför lidande för fler individer samt eftersom det innebär extra påfrestningar för miljön. Kontaktpersoner:

7 Louise Thörnqvist. Mail: Carla Billvall. Mail: Motionärer: Carla Billvall Louise Thörnqvist Annami Löfving Rasmus Klockljung Vi håller med motionärerna om att djurpolitik är viktigt och ska få ett eget kapitel med underavsnittet djurrätt och djurskydd i politikdokumentet, vilket vi bifallit i vårt svar på motion 68. Djurpolitiken behöver utvecklas inom ramen för skuggriksdagsgruppen. Styrelsen yrkar: Avslag med hänvisning till att vi bifallit motion 68.

Verksamhetsinriktning för Djurens Rätt 2015-2019

Verksamhetsinriktning för Djurens Rätt 2015-2019 Verksamhetsinriktning för Djurens Rätt 2015-2019 Innehåll med sidanvisningar Om verksamhetsinriktningen 3 Vision och delmål hänger ihop 4 Översikt 5 Djurens Rätts verksamhetsinriktning 2015-2019 6 1. Politiskt

Läs mer

20. Motion om vilda djur på cirkus svar Dnr 2015/

20. Motion om vilda djur på cirkus svar Dnr 2015/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 42 (51) 2016-10-31 Kf Ks 354 20. Motion om vilda djur på cirkus svar Dnr 2015/353-109 Harald Hjalmarsson (M) har väckt en motion där han yrkar att Västerviks kommun

Läs mer

Svenska Djurskyddsföreningen

Svenska Djurskyddsföreningen Svenska Djurskyddsföreningen Svenska Djurskyddsföreningen är en ideell organisation som arbetar för alla djurs rätt till human behandling och goda levnadsförhållanden. Allt vårt arbete bygger på fem kärnvärden.

Läs mer

Vi yrkar på följande ändringar i den politiska plattformen För en feministisk politik i Göteborg uppdaterad

Vi yrkar på följande ändringar i den politiska plattformen För en feministisk politik i Göteborg uppdaterad Funktion i hela plattformen Vi yrkar på följande ändringar i den politiska plattformen För en feministisk politik i Göteborg uppdaterad 14.11.2017 Vi anger först ursprungstexten sedan förslaget till ändring.

Läs mer

Valplattform 2014 Djurens parti

Valplattform 2014 Djurens parti Valplattform 2014 Djurens parti 7 juli 2014 Vi vill se ett Sverige med respekt för alla kännande varelser. Sveriges institutioner bör ha en grundsyn att alla kännande varelser har samma moraliska status

Läs mer

SEXUELLT ANVÄNDANDE AV

SEXUELLT ANVÄNDANDE AV Retsudvalget 2010-11 B 102 Bilag 20 Offentligt SEXUELLT ANVÄNDANDE AV DJUR Tidigare reglering Problem och omfattning Vad säger forskningen? Lagstiftningsprocessen Andra länder i Norden Personlig reflektion

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om offentlig djurskyddskontroll;

Läs mer

Djurens Rätts huvud- och riktningsmål Antagen vid riksstämman i Malmö maj 2017

Djurens Rätts huvud- och riktningsmål Antagen vid riksstämman i Malmö maj 2017 Djurens Rätts huvud- och riktningsmål 2017-2019 Djurens Rätts huvud- och riktningsmål 2017-2019 Antagen vid riksstämman i Malmö 27-28 maj 2017 Innehåll Inledning 3 Kapitel 1. Politiskt arbete 6 Huvudmål

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Stärk djurskyddet i Europa

Stärk djurskyddet i Europa Stärk djurskyddet i Europa Europas förenta krafter maj 2009 www.centerpartiet.se Centerpartiet vill: 1. Förbättra skyddet för EU:s grisar 2. Att djur ska bedövas före slakt 3. Införa max åtta timmar långa

Läs mer

8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen

8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:191 av Jens Holm m.fl. (V) Respekt för djuren Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen

Läs mer

Djurskyddslagen. Djurskyddsförordningen. Förordning (1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen

Djurskyddslagen. Djurskyddsförordningen. Förordning (1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen Vilken djurskyddslagstiftning gäller? Fiskodling forskning på fisk Kontaktperson vid frågor som rör djurskydd i användningen av djur till forskning utbildning Ordförande i försöksdjursrådet SLU:s djurskyddsorgan

Läs mer

Förteckning över Djurskyddsmyndighetens föreskrifter m.m.

Förteckning över Djurskyddsmyndighetens föreskrifter m.m. 1 (9) Förteckning över Djurskyddsmyndighetens föreskrifter m.m. Nedan finns en förteckning över Djurskyddsmyndighetens föreskrifter m.m. med de ändringar som gjorts av Jordbruksverket. Här finner du även

Läs mer

Diskrimineringsombudsmannen DO

Diskrimineringsombudsmannen DO Diskrimineringsombudsmannen DO Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en myndighet som arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering. Vi arbetar på uppdrag av Sveriges riksdag och regering. Vi bevakar

Läs mer

För ett stärkt djurskydd

För ett stärkt djurskydd Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3300 av Martin Kinnunen m.fl. (SD) För ett stärkt djurskydd Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att all

Läs mer

Remissvar SOU 2018:37 Att bryta ett våldsamt beteende- återfallsförebyggande insatser för män som utsätter närstående för våld

Remissvar SOU 2018:37 Att bryta ett våldsamt beteende- återfallsförebyggande insatser för män som utsätter närstående för våld 2018-10-17 Socialdepartementet S2018/03375/FS Remissvar SOU 2018:37 Att bryta ett våldsamt beteende- återfallsförebyggande insatser för män som utsätter närstående för våld RFSL (Riksförbundet för homosexuellas,

Läs mer

Arbeta vidare. Har ni frågor får ni gärna kontakta oss på stadskontoret.

Arbeta vidare. Har ni frågor får ni gärna kontakta oss på stadskontoret. Arbeta vidare Utställningen HON, HEN & HAN visar hur normer kring kön påverkar våra handlingar och våra val. Den belyser också hur vi kan tänka annorlunda och arbeta för att förbättra situationen för både

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Sveriges bönder om djur och etik.

Sveriges bönder om djur och etik. Våra värderingar och vårt sätt att handla ska leda till att djuren får en god djurhälsovård, sina grundläggande fysiologiska behov tillgodosedda, möjlighet att bete sig naturligt, skydd mot smärta, lidande

Läs mer

Propositioner till RFSU Stockholms årsmöte 2013

Propositioner till RFSU Stockholms årsmöte 2013 Propositioner till RFSU Stockholms årsmöte 2013 Propositioner är förslag från RFSU Stockholms styrelse. Alla medlemmar kan inför och under årsmötet lämna egna förslag. Det kan vara något helt nytt eller

Läs mer

Kommun- och landstingspolitik ur ett djurrättsperspektiv Valet 2014

Kommun- och landstingspolitik ur ett djurrättsperspektiv Valet 2014 Kommun- och landstingspolitik ur ett djurrättsperspektiv Valet 2014 Frågor 1. Sedan 1990 har köttkonsumtionen ökat med över 40% vilket har lett till en i stort sett motsvarande ökning av antalet individer

Läs mer

Förvirrande begrepp?

Förvirrande begrepp? Självklart! ÖVNING: Förvirrande begrepp? I arbetet med jämställdhet och mångfald dyker det upp en hel del begrepp. Det är inte alltid så lätt att komma ihåg vad som är vad i begreppsdjungeln. Den här övningen

Läs mer

Avskaffande av åldersgräns

Avskaffande av åldersgräns Socialutskottets betänkande 2006/07:SoU15 Avskaffande av åldersgräns Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2006/07:97 Avskaffande av åldersgränsen för privatpraktiserande läkare

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2015-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Remiss, förslag till nya regler i kapitel 16 Import och införsel:

Remiss, förslag till nya regler i kapitel 16 Import och införsel: 1 februari 2016 Remiss, förslag till nya regler i kapitel 16 Import och införsel: - Korrigering av tilläggskrav för animalieproduktion Svara senast 31 mars till regler@krav.se Hjälp oss att göra våra regler

Läs mer

Motion om införande av feministiskt självförsvar som tillval i gymnasieskolan. (AU 375) KS 2014-124

Motion om införande av feministiskt självförsvar som tillval i gymnasieskolan. (AU 375) KS 2014-124 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-01-13 19 Motion om införande av feministiskt självförsvar som tillval i gymnasieskolan. (AU 375) KS 2014-124 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets

Läs mer

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun Vård- och omsorgsnämndens handling nr 17/2013 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Vår handläggare Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Vård- och omsorgsnämnden Förslag till yttrande över motion om att inrätta

Läs mer

Skärpta regler för djurhållning

Skärpta regler för djurhållning PM 2005 RVIII (Dnr 309-4882/2004) Skärpta regler för djurhållning Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på hemställan från Liljeholmens stadsdelsnämnd översänds denna

Läs mer

Strategi för kollektivtrafik på jämlika villkor

Strategi för kollektivtrafik på jämlika villkor Strategi för kollektivtrafik på jämlika villkor Syftet med strategin Syftet med strategin är att få en kollektivtrafik på jämlika villkor och som är icke-diskriminerande. För att komma dit behöver arbetet

Läs mer

REDE. Djurskyddet Sveriges värdegrundsmaterial

REDE. Djurskyddet Sveriges värdegrundsmaterial REDE Djurskyddet Sveriges värdegrundsmaterial 1 REDE - Respekt, Empati, Djur, Etik Djurskyddet Sveriges vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Att arbeta med barn

Läs mer

REDE. Djurskyddet Sveriges värdegrundsmaterial

REDE. Djurskyddet Sveriges värdegrundsmaterial REDE Djurskyddet Sveriges värdegrundsmaterial 1 2 REDE - Respekt, empati, djur och etik Djurskyddet Sveriges vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Att arbeta med

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2075. Bättre livsmedel. Förslag till riksdagsbeslut. Kommittémotion

Motion till riksdagen 2015/16:2075. Bättre livsmedel. Förslag till riksdagsbeslut. Kommittémotion Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2075 av Runar Filper m.fl. (SD) Bättre livsmedel Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att intensifiera arbetet

Läs mer

Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner

Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner 1(6) 2018-03-19 Kulturdepartementet Ulrika Hagström +46 70 5551220 ulrika.hagstrom@tco.se Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner (SOU 2017:92) Utredningen om Stärkt ställning och

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-08-27. Ändringar i djurskyddslagen. Förslaget föranleder följande yttranden:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-08-27. Ändringar i djurskyddslagen. Förslaget föranleder följande yttranden: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-08-27 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. Ändringar i djurskyddslagen Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1(5) Ulf Johansson Djurskyddskontrollant 010-2245280 OLSSON LARS SANDTORP 37 533 96 GÖTENE Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde 2015-09-10 en kontroll

Läs mer

Remiss: Förslag till reviderad läroplan för förskolan. Sammanfattning. 1. Förskolans värdegrund och uppdrag

Remiss: Förslag till reviderad läroplan för förskolan. Sammanfattning. 1. Förskolans värdegrund och uppdrag Riksförbundet för barn, unga REMISSVAR och vuxna med utvecklingsstörning, FUB 2018-02-02 Handläggare: Zarah Melander Skolverket, Skolverkets diarienummer 2017:783 Remiss: Förslag till reviderad läroplan

Läs mer

En sammanhållen diskrimineringslagstiftning, SOU 2006:22 Remiss av slutbetänkande av Diskrimineringskommittén

En sammanhållen diskrimineringslagstiftning, SOU 2006:22 Remiss av slutbetänkande av Diskrimineringskommittén Kansliavdelningen S OCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN Handläggare: Lisbeth Westerlund Tfn: 08-508 25 016 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2006-05-22 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 2006-06-13 DNR 106-0305/2006 Till Socialtjänstnämnden En

Läs mer

Svar på motion om normkritik i Skolan

Svar på motion om normkritik i Skolan l (2) Bilaga KS 2016/133/1 2016-06-27 DIARlEN R: 2016/289 KOMMUNSTYRELSEN Carola Gunnarsson Svar på motion om normkritik i Skolan Beatrice Björkskog (Fl) inkom den 26 februari 2016 med rubricerad motion.

Läs mer

Utkast till lagrådsremiss Bättre skydd mot diskriminering i skolan

Utkast till lagrådsremiss Bättre skydd mot diskriminering i skolan 2018-10-11 YTTRANDE Dnr Ku2018/01543/RS Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Utkast till lagrådsremiss Bättre skydd mot diskriminering i skolan Antidiskrimineringsbyrån Norra Skåne (hädanefter ADB Norra

Läs mer

Motion till riksdagen av Jens Holm m.fl. (V) Respekt för djuren

Motion till riksdagen av Jens Holm m.fl. (V) Respekt för djuren NUMMER DELAD [ ] Kommittémotion Motion till riksdagen pe av Jens Holm m.fl. (V) Respekt för djuren 1 Innehållsförteckning 2 Förslag till riksdagsbeslut... 1 3 Sju förlorade år dags för respekt för djuren...

Läs mer

Ordlista. [vc_row][vc_column width= 1/6 ][/vc_column][vc_column width= 2/3 ][vc_column_text]ordlista

Ordlista. [vc_row][vc_column width= 1/6 ][/vc_column][vc_column width= 2/3 ][vc_column_text]ordlista [vc_row][vc_column width= 1/6 ][/vc_column][vc_column width= 2/3 ][vc_column_text]ordlista Här hittar du nyckelbegrepp som återkommer i Lås Upp. Bisexuell: En person som har förmågan att vara känslomässigt

Läs mer

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden Värdegrund för HRF Vårt ändamål Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation, vars ändamål är att tillvarata hörselskadades intressen samt värna våra

Läs mer

BYGGSTEN: Barnets rättigheter och konventionen

BYGGSTEN: Barnets rättigheter och konventionen KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING BYGGSTEN: Barnets rättigheter och konventionen Denna byggsten innehåller: - Kort beskrivning av barnkonventionen - Förhållandet mellan barnkonventionen

Läs mer

Motion om en kommun maximalt fri från GMO

Motion om en kommun maximalt fri från GMO Miljönämndens arbetsutskott 2010 04 15 29 1 Dnr 2010 0009 Motion om en kommun maximalt fri från GMO Bilaga: Motion om en kommun maximalt fri från GMO Ärendebeskrivning Roger Malmberg (MP) och Marie Anne

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING SKANSEN SVERIGES STÖRSTA KLASSRUM! Klappa en vän. Förskoleklass åk 3

LÄRARHANDLEDNING SKANSEN SVERIGES STÖRSTA KLASSRUM! Klappa en vän. Förskoleklass åk 3 SKANSEN SVERIGES STÖRSTA KLASSRUM! Klappa en vän Förskoleklass åk 3 Innehåll Innan besöket... 1 Notebook Smartboard... 1 Power point... 2 Under besöket... 2 Efter besöket... 2 Till läraren om sällskapsdjur...

Läs mer

20. Jämställdhetsarbete och transinkludering så kommer vi vidare

20. Jämställdhetsarbete och transinkludering så kommer vi vidare 20. Jämställdhetsarbete och transinkludering så kommer vi vidare Clara Berglund, generalsekreterare, Sveriges Kvinnolobby Sandra Ehne, ordförande, RFSL MODERATOR: Charlotte Lindmark, skådespelare och folkbildare,

Läs mer

Uppförandekod. Inledning

Uppförandekod. Inledning Uppförandekod Inledning Kvinna till Kvinna stödjer och samarbetar med kvinnoorganisationer som kämpar för kvinnors rättigheter och tar en aktiv del i arbetet för fred. Våra samarbetsorganisationer utbildar

Läs mer

att ledningsutskottet föreslår att kommunstyrelsen hemställer att kommunfullmäktige

att ledningsutskottet föreslår att kommunstyrelsen hemställer att kommunfullmäktige JUL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 25(43) : SALA LEDNINGSUTSKOTTET KOMMUN Sammanträdesdatum 2018 03-20 Dnr 2017/714-- &. 68 Motion om att alla Sala kommuns skolor ska ha könsneutrala toaletter [NLEDNING Eva Stenberg

Läs mer

SOU 2014:29 Remissvar RFSL - Delbetänkande av utredningen om utökade möjligheter till behandling av ofrivillig barnlöshet.

SOU 2014:29 Remissvar RFSL - Delbetänkande av utredningen om utökade möjligheter till behandling av ofrivillig barnlöshet. Skapat den Sveavägen 59, plan 6 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual,

Läs mer

27. Antalet tillfällen och avgifter för hushåll vid besök till kommunens återvinningscentraler förlängd svarstid Dnr 2018/59-450

27. Antalet tillfällen och avgifter för hushåll vid besök till kommunens återvinningscentraler förlängd svarstid Dnr 2018/59-450 Kommunfullmäktige 45 (59) 2018-02-26 Kf Ks 44 27. Antalet tillfällen och avgifter för hushåll vid besök till kommunens återvinningscentraler förlängd svarstid Dnr 2018/59-450 I samband med att kommunfullmäktige

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! FAKTABLAD Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! sida 2 Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Friska

Läs mer

Dokumentnamn: Verksamhetspolicy

Dokumentnamn: Verksamhetspolicy Verksamhetspolicy Datum: 2018-03-27 Version: 01 Verksamhetspolicy Scandi Bulk ABs främsta ledord är att alltid vara en pålitlig partner. Vi ska alltid uppfylla de relevanta krav som ställs på oss. Det

Läs mer

BARN SOM BEHANDLAS MED RESPEKT, SVARAR MED RESPEKT BARN SOM BLIR VÄL OMHÄNDERTAGNA, TAR VÄL HAND OM ANDRA BARN VARS INTEGRITET INTE KRÄNKS, KRÄNKER

BARN SOM BEHANDLAS MED RESPEKT, SVARAR MED RESPEKT BARN SOM BLIR VÄL OMHÄNDERTAGNA, TAR VÄL HAND OM ANDRA BARN VARS INTEGRITET INTE KRÄNKS, KRÄNKER LIKABEHANDLINGSPLAN VINTERGATAN 2013 / 2014 BARN SOM BEHANDLAS MED RESPEKT, SVARAR MED RESPEKT BARN SOM BLIR VÄL OMHÄNDERTAGNA, TAR VÄL HAND OM ANDRA BARN VARS INTEGRITET INTE KRÄNKS, KRÄNKER INTE ANDRA

Läs mer

Privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad hälso- och sjukvård

Privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad hälso- och sjukvård Socialutskottets betänkande 2016/17:SoU22 Privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad hälso- och sjukvård Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen avslår regeringens förslag till lag

Läs mer

Projekt ELOF Nr 1, sep 2008

Projekt ELOF Nr 1, sep 2008 Nyhetsbrev projekt ELOF djurskyddskontroller mm Det här nyhetsbrevet riktar sig till dig på kommunen som, på ett eller annat sätt, berörs av att länsstyrelserna tar över kommunernas ansvar för kontroller

Läs mer

Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun

Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun PLAN 2015-06-02 Dnr KS14-325-000 Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun 2015-2018 Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun

Läs mer

Förskolan Varvs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Varvs plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Varvs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 16/17 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Hasselbackens förskola Upprättad januari 2019 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter

Läs mer

Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer

Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer Social resursförvaltning Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer 2014 2018 www.goteborg.se Innehåll Det här är en kortversion av Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer. I september 2015

Läs mer

Öka kompetensen genom utbildning. Skapa sociala mötesplatser för hbtq-personer som är i, eller har varit i, asylprocessen.

Öka kompetensen genom utbildning. Skapa sociala mötesplatser för hbtq-personer som är i, eller har varit i, asylprocessen. Göra Plats! består av två delar men har det gemsamma målet att öka stödet och möjligheterna för nyanlända hbtq-personer att få sina rättigheter tillgodosedda, genom: Öka kompetensen genom utbildning. Skapa

Läs mer

BLI EN NORMKRITISK FÖREBILD VERKTYGSLÅDA FÖR DEN MEDVETNA LEDAREN

BLI EN NORMKRITISK FÖREBILD VERKTYGSLÅDA FÖR DEN MEDVETNA LEDAREN BLI EN NORMKRITISK FÖREBILD VERKTYGSLÅDA FÖR DEN MEDVETNA LEDAREN Öppenhet handlar inte om att visa upp och mani festera min sexuella läggning. Öppenhet för mig handlar om att slippa behöva dölja vem jag

Läs mer

Ändringar i djurskyddslagen

Ändringar i djurskyddslagen Lagrådsremiss Ändringar i djurskyddslagen Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 4 oktober 2007 Eskil Erlandsson Mats Wiberg (Jordbruksdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019

Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019 Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019... 1 Inledning... 2 Vision... 2 Syfte... 2 Lagar och

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-04 Handläggare Ewa Jungstedt Pilestål Telefon: 08-508 01 522 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på

Läs mer

5.4 Funktionalitet och tillgänglighet är i det närmaste orört, bortsett från tillägg från tidigare budgetsatsningar.

5.4 Funktionalitet och tillgänglighet är i det närmaste orört, bortsett från tillägg från tidigare budgetsatsningar. Helhetsgrepp om omsorgen, För en feministisk politik i Göteborg, 5. Socialtjänst och omsorg. Omsorgen är ett av de viktigaste områden en kommun hanterar. Inte nog med att den möjliggör ett värdigt liv

Läs mer

Svar på remiss om ny EUförordning

Svar på remiss om ny EUförordning jordbruksverket@jordbruksverket.se Ert dnr: 4.7.21-1335/14. 2014-05-09 Svar på remiss om ny EUförordning om ekologisk produktion Övergripande kommentarer Betoning på djurskydd och beteendebehov Det är

Läs mer

stöd samhälle viktigt samverkan politik förebygga nätverk erfarenhet kunskap Samverkan mot suicid

stöd samhälle viktigt samverkan politik förebygga nätverk erfarenhet kunskap Samverkan mot suicid viktigt samverkan stöd kunskap erfarenhet nätverk politik förebygga samhälle Samverkan mot suicid guide för att inleda eller utveckla befolkningsinriktad suicidprevention Utvecklingen av suicidalitet kan

Läs mer

Våld mot djur och våld i nära relationer

Våld mot djur och våld i nära relationer Våld mot djur och våld i nära relationer Med svansen mellan benen Sällskapsdjur, hästar och lantbrukets djur är beroende av människors välvilja, att vi tar hand om dem och vill dem väl. När djur far illa

Läs mer

Förbudet gäller från 30 dagar efter att Exopet AB har tagit del av detta beslut.

Förbudet gäller från 30 dagar efter att Exopet AB har tagit del av detta beslut. Beslut 26 DL 1(6) EXOPET AB Tommy Säfström NYGATAN 37 311 31 FALKENBERG Förbud enligt djurskyddslagen Beslut Länsstyrelsen beslutar med stöd av 26 djurskyddslagen (1988:534) att förbjuda EXOPET AB, med

Läs mer

Nötkreatur och grisar, hur många och varför

Nötkreatur och grisar, hur många och varför Miljontal På tal om jordbruk och fiske fördjupning om aktuella frågor 2016-10- 24 Nötkreatur och grisar, hur många och varför Svenskt jordbruk blir allt extensivare. Mjölkkrisen har lett till att antalet

Läs mer

g dregskarasbets rättsdatabaser

g dregskarasbets rättsdatabaser SFST Page 1 of 15 g dregskarasbets rättsdatabaser 2011-02- Ny sökning A Sökresultat 4 Föregående Nästa Databas: SFST Post 1 av 1 i SFST Länk till register Observera att del kan förekomma fel i författningstexterna.

Läs mer

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Friktion och fördelar

Friktion och fördelar En förutsättning för att jobba normutmanade är att bli medveten om de privilegier vi själva har i samhället. När vi passar in på olika normer eller tillhör vissa grupper får vi automatiskt fördelar. Det

Läs mer

Feministiskt initiativ Gävle ÅRSMÖTE 2016

Feministiskt initiativ Gävle ÅRSMÖTE 2016 Protokoll Årsmöte 2016-03-20 Feministiskt initiativ Gävle ÅRSMÖTE 2016 Plats och tid: Fängelsemuseet, Hamiltongatan 1, kl. 13:00-16:00 BILAGOR Dagordning (bilaga 1) Närvarolista och röstlängd (bilaga 2)

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering. Förskolan Tingeling Stadions Förskolor 2017/2018. Aktiva åtgärder. Bakgrund.

Plan mot kränkande behandling och diskriminering. Förskolan Tingeling Stadions Förskolor 2017/2018. Aktiva åtgärder. Bakgrund. Plan mot kränkande behandling och diskriminering Aktiva åtgärder Förskolan Tingeling Stadions Förskolor 2017/2018 Bakgrund Alla barn på förskolan har rätt till en trygg och stimulerande miljö fri från

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Yttrande från Göteborgs Stad gällande betänkandet: Transpersoner i Sverige - Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor (SOU 2017:92)

Yttrande från Göteborgs Stad gällande betänkandet: Transpersoner i Sverige - Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor (SOU 2017:92) Kommunstyrelsen Datum 2018-03-28 Diarienummer 0318/18 Kulturdepartementet ku.remissvar@regeringskansliet.se Dnr Ku2017/02516/DISK Yttrande från gällande betänkandet: Transpersoner i Sverige - Förslag för

Läs mer

Intraservice Kan man titta på en människa utan att se henne?

Intraservice Kan man titta på en människa utan att se henne? Intraservice Kan man titta på en människa utan att se henne? Seroj Ghazarian En verksamhet, en organisation, en stad? Berättelsen om vår tid? Vilka värderingar drev dig till att bli socialarbetare? HÅLLBAR

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2017-01-18 LS 2016-1099 Föredragande landstingsråd: Paul Lindquist Förslag till beslut Landstingsrådsberedningen föreslår landstingsstyrelsen

Läs mer

Svar på motion om att Eskilstuna behöver tillgång till toaletter, duschrum och förvaringsskåp

Svar på motion om att Eskilstuna behöver tillgång till toaletter, duschrum och förvaringsskåp Kommunstyrelsen 2018-10-15 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2018:94 Anna-Maarit Tirkkonen 016-710 24 28 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på motion om att Eskilstuna behöver tillgång till toaletter, duschrum

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Galaxen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Galaxen Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017-2018 Galaxen 2(5) Vision Att vara förebild i en verksamhet där alla kan växa och utvecklas! Där man har mod att vara den man är och blir accepterad.

Läs mer

/2018 1(5) Socialdepartementet

/2018 1(5) Socialdepartementet 2018-10-10 3.1.19015/2018 1(5) Rättsavdelningen Katrin Westlund Socialdepartementet s.remissvar@regeringskansliet.se s.jam@regeringskansliet.se Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Att bryta ett

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om offentlig

Läs mer

DEN GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS-EG-FÖRSAMLINGEN

DEN GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS-EG-FÖRSAMLINGEN DEN GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS-EG-FÖRSAMLINGEN Utskottet för sociala frågor och miljö 19 september 2003 APP/3590/1-16 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-16 Förslag till betänkande (APP/3590) Joaquim Miranda och Gado

Läs mer

Barnkonventionen kort version

Barnkonventionen kort version Barnkonventionen kort version Fullständig version på länken: https://www.raddabarnen.se/rad och kunskap/skolmaterial/barnkonventionen/helabarnkonventionen/ FN:s konvention om barnets rättigheter består

Läs mer

Hbtq-strategi och handlingsplan för att öka kunskapen om hbtq-personers situation

Hbtq-strategi och handlingsplan för att öka kunskapen om hbtq-personers situation Hbtq-strategi och handlingsplan för att öka kunskapen om hbtq-personers situation Homo- och bisexuella samt transpersoner och människor med queer identitet eller livstil (hbtq-personer) löper större risk

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! FAKTABLAD Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! sida 2 Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Friska

Läs mer

Remissvar: För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4)

Remissvar: För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Sundbyberg 2017-05-23 Dnr.nr: S2017/00671/FS Vår referens: Sofia Karlsson Socialdepartementet Remissvar: För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Funktionsrätt

Läs mer

Jakt av vilt eller slakt av tamt

Jakt av vilt eller slakt av tamt Jakt av vilt eller slakt av tamt av Daniel Kardell Arja Helena Kautto Vad är vilt vad är tamt? Seminarium den 6 november 2018 vid Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien Stockholm Livsmedelsverkets organisation

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENS REMISSVAR PÅ SOU 2017:92, TRANSPERSONER I SVERIGE FÖRSLAG FÖR STÄRKT STÄLLNING OCH BÄTTRE LEVNADSVILLKOR Sammanfattning

JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENS REMISSVAR PÅ SOU 2017:92, TRANSPERSONER I SVERIGE FÖRSLAG FÖR STÄRKT STÄLLNING OCH BÄTTRE LEVNADSVILLKOR Sammanfattning Kulturdepartementet 103 33 Stockholm JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENS REMISSVAR PÅ SOU 2017:92, TRANSPERSONER I SVERIGE FÖRSLAG FÖR STÄRKT STÄLLNING OCH BÄTTRE LEVNADSVILLKOR Sammanfattning - är positiv till

Läs mer

Djurskyddsförordning (1988:539), L 2

Djurskyddsförordning (1988:539), L 2 Innehållsförteckning Djurskyddshäfte 1a Djurskyddslag (1988:534), L 1 sid Lagens tillämpningsområde 3 EG-bestämmelser som kompletteras av lagen 3 Definitioner 3 Grundläggande bestämmelser om hur djur skall

Läs mer

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling I Sverige finns två lagar som har till syfte att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Motion 1. -att Familjejordbrukarna tar i med krafttag för att få bort all olämplig personal inom djurskyddsmyndigheterna på alla plan.

Motion 1. -att Familjejordbrukarna tar i med krafttag för att få bort all olämplig personal inom djurskyddsmyndigheterna på alla plan. Motion 1 Till Familjejordbrukarnas Riksförbund. ~' Tillämpningen av djurskyddet i Sverige har urartat så långt att många djurskyddshandl~ggare och länsveterinärer utövar ren terror mot landets djurägare.

Läs mer

Yttrande till Kommunstyrelsen över djurskyddsutredningens betänkande till ny djurskyddslag (SOU 2011:75). Dnr KS-KOM-2012-00228

Yttrande till Kommunstyrelsen över djurskyddsutredningens betänkande till ny djurskyddslag (SOU 2011:75). Dnr KS-KOM-2012-00228 Malmö stad Miljöförvaltningen Tjänsteutlåtande Datum 2012-04-03 Handläggare Miljöinspektör Ingela Gammelby Direkttelefon 040-34 20 48 Ärende: 525:00842-2012 Yttrande till Kommunstyrelsen över djurskyddsutredningens

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vetlanda Lärcentrum.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vetlanda Lärcentrum. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2017 Vetlanda Lärcentrum vetlanda.larcentrum@vetlanda.se www.vetlandalarcentrum.se Innehållsförteckning 1. Syfte med planen... 2 2. Begreppsförklaring...

Läs mer

Sammanträdesdatum Motion om transinkluderande ansökningar, blanketter och enkäter

Sammanträdesdatum Motion om transinkluderande ansökningar, blanketter och enkäter I SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET Sammanträdesdatum 216-1-19 8(2) 5 Motion om transinkluderande ansökningar, blanketter och enkäter Dnr 215/44 - INLEDNING Beatrice Björkskog (Fl) och

Läs mer

Kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om offentlig kontroll

Kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om offentlig kontroll LIVSMEDELSVERKET PROMEMORIA 1 (5) Kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om offentlig kontroll Bakgrund Europeiska unionens kommission har den 6 maj lagt fram fyra förslag

Läs mer

Infranords uppförandekod

Infranords uppförandekod Uppförandekod Infranords uppförandekod Infranords uppförandekod tydliggör hur vi ska uppträda som affärspartners, arbetsgivare och samhällsaktör. Uppförandekoden har beslutats av Infranords styrelse och

Läs mer

med anledning av prop. 2017/18:147 Ny djurskyddslag

med anledning av prop. 2017/18:147 Ny djurskyddslag . Kommittémotion Motion till riksdagen 2017/18:4019 av Jens Holm m.fl. (V) med anledning av prop. 2017/18:147 Ny djurskyddslag 1 Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs

Läs mer