Gilla läget i år...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gilla läget i 100 000 år... www.slutforvaret.se"

Transkript

1 Gilla läget i år...

2 I den här broschyren har vi antagit ett filosofiskt perspektiv på hur man kan tänka kring ett slutförvar av använt kärnbränsle. Du kan läsa den rätt upp och ner och själv fundera på de frågeställningar vi lagt in. Eller så kan ni använda den för att diskutera i grupper.

3 Utmaningen I Sverige finns tusentals ton med använt kärnbränsle. Det kallas också högaktivt kärnavfall. Källan till avfallet är de kärnreaktorer som förser oss med elektricitet. Den atomklyvning som sker i en kärnkraftreaktor skapar restprodukter vilka är extremt radioaktiva och farliga för människor i år. Just nu mellanlagras avfallet i underjordiska bassänger vid kärnkraftverket i Oskarshamn (Clab). Men regeringen har beslutat att vi måste hitta en långsiktig lösning på problemet år är en väldigt lång tid. Vi måste på allvar fundera över hur detta avfall kan förvaras säkert under så lång tid. Hur världen ser ut idag vet vi, men hur ser den ut i framtiden?

4 Framtiden - ett oskrivet blad Vi kan inte veta exakt vad som kommer att hända i framtiden, men vi kan försöka göra kvalificerade gissningar. Du kan t.ex. ta med ett paraply om du tror att det skall regna eller spara pengar för att kunna köpa någonting om ett par månader. Är det någon idé att fundera över framtiden? Men det blir mycket svårare om man ger sig på att gissa eller försöker avgöra vad som händer om många år. Hur kan vi veta att jordens klimat påverkas av våra koldioxidutsläpp? Hur kan man veta att t.ex. vårdyrket kommer att bli ett bristyrke i framtiden och hur vet man att den ekonomiska utvecklingen i Kina kommer att påverka hela världen?

5

6 Scenarier Ett sätt att handskas med framtiden är att fundera över olika saker som kan hända i framtiden t.ex. genom att formulera scenarier. Scenarier är olika händelseutvecklingar utifrån nuvarande situation. Ett scenario är att det kommer att regna på fredag, ett annat att det blir mulet och ett tredje att det blir solsken. Exakt vilket scenario som är rätt vet man inte förrän efteråt. Utifrån scenarierna kan man dock lättare förbereda sig på vad som kan hända. Scenarier ger alltså kunskap som kan användas för planering, men kan inte ge helt säker kunskap om framtiden.. När använder du själv scenarier?

7 Hur långt in i framtiden kan man planera egentligen? Scenarier för ekonomi, klimat och teknik Företag och regeringar använder scenarier för ekonomiska beslut. Forskare som arbetar med att beskriva och förstå jordens klimatförändringar gör också det. De använder sig bland annat av datorgenererade scenarier, och dessa visar att vi borde minska användningen av fossila bränslen (olja, gas och kol) samt utsläppen av koldioxid. Även tekniker och ingenjörer använder scenarier i form av riskanalyser och säkerhetsbedömningar. Riskanalyser och säkerhetsbedömningar handlar om att fundera på vad som i värsta fall kan hända vid en olycka i ett kärnkraftverk eller vid en flygplansolycka och hur man kan undvika detta. Fast det är ju en sak att uttala sig om nästa vecka och en helt annan att tala om vad som händer om tusentals år...

8

9 Vad händer om år? För solsystemet är år en mycket liten tidsperiod och förändringarna är små. Även för jordskorpan är det en kort period eftersom jordplattorna endast rör sig med några få centimeter per år. På en lokal nivå kan dock naturliga förändringar hända betydligt snabbare. Jordbävningar kan förändra berg och dalgångar. Skogsbränder kan få en tusenårig skog att förvandlas till slätt. Men trots att naturen kan förändras mycket snabbt, så är det vårt mänskliga samhälle som har den snabbaste förändringstakten. Dessutom kan människan påverka naturen, vilket är speciellt tydligt när djurarter utrotas. Vilka förändringar i samhället har du själv upplevt?

10 Grafik från spelet Metro 2033 Sverige: då, nu och sen Människor som levde i vårt område för år sedan kunde knappast föreställa sig hur vårt samhälle skulle se ut idag. Inte heller för 100 år sedan kunde någon tro att vi genom teknologi och vetenskap skulle kunna kontrollera vår omgivning i den grad som vi nu gör. Hur kan vi då föreställa oss något om en ännu längre tidsperiod? Många författare har gett beskrivningar på hur människan kommer att leva i framtiden, bl.a. Dmitrij Gluchovskij i Metro Här följer tre exempel på hur Sverige skulle kunna se ut om 100 år.

11 Det hypermoderna samhället Kärnfusion ger mycket och billig energi. Medvetna datorer är vanliga. De flesta människor bor i storstäder och en världsstat är etablerad. Det ekologiska samhället Människor har anpassat sig efter naturen. Sol och vattenkraft ger stabil energi. Nära kontakt mellan länder och kulturer prioriteras. Det kollapsade samhället Överanvändning av resurser har lett till miljöproblem. Teknologisk nivå varierar stort mellan olika länder och områden. Konflikter är vanliga. Vilka andra exempel på framtider finns det?

12 Varför ska vi bry oss om framtida generationer? Fantasi och etik För att kunna avgöra vilka scenarier som är tänkbara måste vi sätta oss in i hur samhället har förändrats men också i hur det är att vara människa i största allmänhet. Här måste man använda sin fantasi eftersom det inte finns någon säker källa till kunskap. Speciellt viktigt är hur våra handlingar kan påverka de generationer som kommer efter oss. Är det t.ex. acceptabelt att hugga ner alla träd om vi vill? För att besvara sådana frågor finns det olika filosofiska idéer om vad som rätt/fel och vad som är gott/ont. Problemet är att vår relation till framtida generationer är annorlunda jämfört med vår relation till varandra. T.ex. kommer vi aldrig att träffa framtida människor eller veta så mycket om deras liv.

13 Kärnavfall och ansvar mot framtida generationer Trots att vi inte vet vilka människor som kommer att leva i framtiden, kan vi ta hänsyn till dem genom att låta vårt handlande styras av tre etiska principer: A. Den som smutsar ner - betalar Vi som lever nu har dragit nytta av kärnkraften och bör därför också betala för hanteringen av dess avfall. B. Icke-skada Vi bör skydda framtida generationer från radioaktiv strålning på samma sätt som vi skyddar oss själva. Det är fel att hantera avfallet så att människor kan skadas i framtiden. C. Frihet att välja Eftersom vi själva värderar att kunna leva enligt våra egna idéer om ett gott liv, bör vi också göra det möjligt för framtida människor att leva enligt sina idéer.

14 Forsmarks kärnkraftverk

15 Kärnavfall i Sverige I Sverige har vi bestämt att följa de tre etiska principerna som finns för hantering av högaktivt kärnavfall. Politiker, medborgare och tekniker är överens om att vi som lever nu bör ta hand om avfallet på ett sätt som både skyddar mot strålning och som skyddar friheten att handla. Det innebär mer konkret att vår hantering ska isolera avfallet från omgivningen under en mycket lång tid. Även andra principer skulle kunna formuleras, t.ex. bör vi kanske föra över information om det farliga avfallet till framtida generationer. Samtidigt kan kunskapen om avfallet göra att framtida människor vill undersöka saken närmare, vilket i sin tur kan leda till att de skadas. Hur kan man informera framtida generationer om avfallets farlighet?

16 Pyramiderna har funnits i år, slutförvaret ska hålla i år... KBS-3 metoden Ägarna till de svenska kärnkraftverken * bildade på 1970-talet företaget Svensk kärnbränslehantering AB (SKB) som då fick uppdraget att hantera det svenska avfallet. Företaget vill bygga ett geologiskt slutförvar som kallas KBS-3 (KärnBränsleSäkerhet-3) djupt ner i det svenska urberget. Genom riskanalyser har SKB försökt att hantera osäkerheten kring framtiden. Företaget tänker placera det radioaktiva avfallet inkapslat i kopparkapslar på 500 meters djup och därefter fylla tunnlarna med lera. Leran suger upp och binder grundvattnet vilket ska skydda kopparen från fukt. Tanken är att vattenflödet ska minskas, och att leran då försvårar för radioaktiviteten från en trasig kapsel att komma ut och skada människor eller miljö. Förvaret är tänkt att byggas för att klara kommande istider och eventuella jordbävningar. * Vattenfall, Forsmarks kraftgrupp, E-on samt OKG

17 SKB:s metod innehåller flera säkerhetsbarriärer. Metoden bygger på på att det använda kärnbränslet placeras i kapslar som placeras i lera djupt nere i det svenska urberget.

18 Ett slutförvar i Östhammar 2011 lämnade SKB in en ansökan om att få bygga slutförvaret för använt kärnbränsle i Östhammars kommun. Ansökan ska nu granskas av olika myndigheter - Strålsäkerhetsmyndigheten - Mark-och miljödomstolen - Östhammars kommun Regeringen kommer tidigast 2015 att fatta beslut i frågan. Först därefter om det ansetts tillräckligt säkert får bygget påbörjas. När anläggningen är klar kommer den att drivas under årtionden och stängas ca 2070.

19 Men varför just i Östhammars kommun? En anledning är att berggrunden i kommunen, enligt SKB:s undersökningar, är mycket stabil och tillräckligt torr för ett långsiktigt slutförvar. Regeringen ska fråga kommunen om den kan acceptera ett slutförvar enligt det förslag som SKB lagt fram. Kommunen kan alltså säga nej till planerna. Invånarna i Östhammars kommun har hittills varit mycket positiva till en etablering av slutförvar i Forsmark. Att det farliga avfallet finns kvar under så lång tid gör det nödvändigt för oss alla att fortsätta tänka både kring vilka risker det medför och säkerheten runtomkring oss.

20

21 Regionförbundet Uppsala län Länets åtta kommuner och landstinget bildar tillsammans Regionförbundet Uppsala län. Vår roll är bl.a. att, på ett neutralt och opartiskt sätt, informera om slutförvarsprojektet, eftersom att ett slutförvar för använt kärnbränsle kan komma att etableras i länet. Sugen på att få veta mer? E-posta oss på info@slutforvaret.se eller besök vår webbplats Du kan läsa mer om Regionförbundet Uppsala län på

22 Här finns också information Östhammars Kommun, Svensk kärnbränslehantering AB, Strålsäkerhetsmyndigheten, Kärnavfallsrådet, Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, Miljörörelsens kärnavfallssekretariat,

23

24 Regionförbundet Uppsala län, mars 2012, 1500 ex.

Gilla läget i 100 000 år... www.slutforvaret.se

Gilla läget i 100 000 år... www.slutforvaret.se Gilla läget i 100 000 år... 10 år 2003-2013 1 I den här broschyren funderar vi på ett mer filosofiskt plan på hur man kan tänka kring ett slutförvar av använt kärnbränsle. Det finns korta frågeställningar

Läs mer

SKB har uppdraget. att ta hand om det svenska kärnavfallet

SKB har uppdraget. att ta hand om det svenska kärnavfallet SKB har uppdraget att ta hand om det svenska kärnavfallet Att skydda män niskor och miljö I Sverige finns radioaktivt avfall. Det är SKB:s uppdrag att ta hand om detta avfall och skydda människor och miljön,

Läs mer

Slutförvar. En undersökning om kunskap, information och förtroende. Strålsäkerhetsmyndigheten

Slutförvar. En undersökning om kunskap, information och förtroende. Strålsäkerhetsmyndigheten Slutförvar En undersökning om kunskap, information och förtroende Metod 3543 respondenter Minst 100 per län Minst 500 i Halland, Kalmar, Uppsala Fältperiod 4 december 2013 3 januari 2014 Övergripande resultat

Läs mer

Varför drar slutförvarsprövningen ut på tiden?

Varför drar slutförvarsprövningen ut på tiden? Varför drar slutförvarsprövningen ut på tiden? Johan Swahn Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG e-post: johan.swahn@mkg.se, mobil: 070-467 37 31 Box 7005, 402 31 Göteborg Tel: 031-711 00 92,

Läs mer

Johann Helgason Dreamstime.com. Kärnavfall - ett ansvar över generationsgränser

Johann Helgason Dreamstime.com. Kärnavfall - ett ansvar över generationsgränser Johann Helgason Dreamstime.com Kärnavfall - ett ansvar över generationsgränser Kärnavfall avger farlig strålning i 100 000 år Kärnavfall ska hanteras på ett sätt som inte pålägger framtida generationer

Läs mer

Johan Swahn, Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG

Johan Swahn, Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG 0 Prövningsprocessen för slutförvaret och Naturskyddsföreningens och MKG:s arbete Johan Swahn Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG e-post: johan.swahn@mkg.se, mobil: 070-467 37 31 Box 7005,

Läs mer

Remiss: Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av SKB:s slutförvarsansökan

Remiss: Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av SKB:s slutförvarsansökan Datum: 2014-04-28 Diarienr: SSM2014-1683 Remiss: Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av SKB:s slutförvarsansökan Ni bereds härmed möjlighet att yttra er över Svensk Kärnbränslehantering AB:s (SKB) slutförvarsansökan

Läs mer

Samarbetsavtal angående utvecklingsinsatser i Oskarshamns och Östhammars kommuner i anslutning till genomförandet av det svenska kärnavfallsprogrammet

Samarbetsavtal angående utvecklingsinsatser i Oskarshamns och Östhammars kommuner i anslutning till genomförandet av det svenska kärnavfallsprogrammet 1 Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB), Vattenfall AB, E.ON Kärnkraft Sverige AB, Forsmark Kraftgrupp AB, OKG Aktiebolag och Oskarshamns och Östhammars kommuner har idag träffat följande Samarbetsavtal

Läs mer

Forum för prövning av slutförvaringssystem för använt kärnbränsle eller kärnavfall

Forum för prövning av slutförvaringssystem för använt kärnbränsle eller kärnavfall Lagrådsremiss Forum för prövning av slutförvaringssystem för använt kärnbränsle eller kärnavfall Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 30 oktober 2008 Andreas Carlgren Egon Abresparr

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i parternas utevaro. RÄTTEN Rådmannen Anders Lillienau, även protokollförare, och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson

PROTOKOLL Handläggning i parternas utevaro. RÄTTEN Rådmannen Anders Lillienau, även protokollförare, och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson 1 NACKA TINGSRÄTT PROTOKOLL 2017-03-17 Handläggning i parternas utevaro Mål nr M 1333-11 Aktbilaga 508 RÄTTEN Rådmannen Anders Lillienau, även protokollförare, och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson SÖKANDE

Läs mer

Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall

Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall Regeringsbeslut I:7 1 bilaga 2018-03-21 M2017/00828/Ke M2017/01689/Ke M2017/02382/Ke Miljö- och energidepartementet Adressater: se bilagan Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder

Läs mer

I Äspölaboratoriet, djupt nere i det svenska urberget, pågår generalrepetitionen inför byggandet av ett slutförvar för använt kärnbränsle.

I Äspölaboratoriet, djupt nere i det svenska urberget, pågår generalrepetitionen inför byggandet av ett slutförvar för använt kärnbränsle. ÄSPÖ LABORATORIET I Äspölaboratoriet, djupt nere i det svenska urberget, pågår generalrepetitionen inför byggandet av ett slutförvar för använt kärnbränsle. På nästan 500 meters djup jobbar forskare och

Läs mer

Kärnavfallsfrågan ur ett miljöperspektiv

Kärnavfallsfrågan ur ett miljöperspektiv Kärnavfallsfrågan ur ett miljöperspektiv Oss - Opinionsgruppen för säker slutförvaring Östhammar September 2005 Olika perspektiv Ett projekt eller ett problem kan te sig annorlunda ut om man betraktar

Läs mer

Stockholms Tingsrätt Miljödomstolen Box Stockholm

Stockholms Tingsrätt Miljödomstolen Box Stockholm 2006-06-13 Stockholms Tingsrätt Miljödomstolen Box 8307 104 20 Stockholm Miljöorganisationernas kärnavfallsgransknings, MKG:s, yttrande över Forsmarks Kraftgrupp AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken

Läs mer

Tillståndsprövning av slutförvar för använt kärnbränsle i Sverige

Tillståndsprövning av slutförvar för använt kärnbränsle i Sverige Tillståndsprövning av slutförvar för använt kärnbränsle i Sverige Kärnkraft vid Bottenviken? Konferens, Skellefteå, 21 maj 2016 Johan Anderberg? Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM) uppdrag Säker strålmiljö

Läs mer

Synpunkter på mål nr M (OKG AB:s ansökan om tillstånd till verksamheten vid Oskarshamns kärnkraftverk)

Synpunkter på mål nr M (OKG AB:s ansökan om tillstånd till verksamheten vid Oskarshamns kärnkraftverk) 2006-02-02 Till: Växjö Tingsrätt Miljödomstolen, rotel 10 Box 81 351 03 Växjö Synpunkter på mål nr M3171-04 (OKG AB:s ansökan om tillstånd till verksamheten vid Oskarshamns kärnkraftverk) Miljöorganisationernas

Läs mer

Rapport till Regionförbundet Uppsala län och Östhammars kommun februari 2015

Rapport till Regionförbundet Uppsala län och Östhammars kommun februari 2015 Regionförbundet Uppsala län och Östhammars kommun SKOP har på uppdrag av intervjuat drygt 2.300 personer. Intervjuerna gjordes under januari och. Undersökningens genomförande redovisas i Metodbeskrivning.

Läs mer

2011-12-07. Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Stora Asphällan 8 742 94 Östhammar. sfr.samrad@skb.se

2011-12-07. Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Stora Asphällan 8 742 94 Östhammar. sfr.samrad@skb.se 2011-12-07 Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Stora Asphällan 8 742 94 Östhammar sfr.samrad@skb.se Kommentarer och frågor från Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, med anledning av

Läs mer

Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle

Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle Telefonintervjuer i Uppsala län, Gävle kommun och Norrtälje kommun under december 8 januari 9 av SKOP Lucie Riad, Regionförbundet Uppsala län,

Läs mer

Svensk Kärnbränslehantering AB. Saida Laârouchi Engström

Svensk Kärnbränslehantering AB. Saida Laârouchi Engström Svensk Kärnbränslehantering AB Saida Laârouchi Engström 2011-01-25 2 Vårt uppdrag Oavsett frågan om kärnkraftens framtid så finns i dag kärnavfall som måste tas om hand på kort och lång sikt för att skydda

Läs mer

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Datum: Januari mars 2004 Plats: Målgrupp: Inbjudan: Syfte: Underlag: Skriftligt samråd Regionala

Läs mer

Miljörörelsen gör slutförvaringen säkrare

Miljörörelsen gör slutförvaringen säkrare Miljörörelsen gör slutförvaringen säkrare För att skydda människor, natur och miljö finns det regler om hur det ska gå till när man ger tillstånd till miljöfarliga verksamheter. Det gäller inte minst nya

Läs mer

Underlag för samråd enligt 6:e kapitlet miljöbalken för prövningen enligt miljöbalken och kärntekniklagen

Underlag för samråd enligt 6:e kapitlet miljöbalken för prövningen enligt miljöbalken och kärntekniklagen Samråd november 2014 Tänd ett lager: P, R eller TR. ID 1448927 Underlag för samråd enligt 6:e kapitlet miljöbalken för prövningen enligt miljöbalken och kärntekniklagen Oskarshamn Utökad kapacitet för

Läs mer

Miljöorganisationernas kärnavfallsgransknings, MKG:s, kommentarer till kärnkraftsindustrins (SKB AB:s) syn på alternativet djupa borrhål

Miljöorganisationernas kärnavfallsgransknings, MKG:s, kommentarer till kärnkraftsindustrins (SKB AB:s) syn på alternativet djupa borrhål 2006-10-24 Miljöorganisationernas kärnavfallsgransknings, MKG:s, kommentarer till kärnkraftsindustrins (SKB AB:s) syn på alternativet djupa borrhål På kärnkraftsindustrins (SKB:s) hemsida finns ett uttalande

Läs mer

Regeringens proposition 2008/09:76

Regeringens proposition 2008/09:76 Regeringens proposition 2008/09:76 Forum för prövning av slutförvaringssystem för använt kärnbränsle eller kärnavfall Prop. 2008/09:76 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm

Läs mer

KÄRNAVFALL DEN OLÖSTA MILJÖFRÅGAN

KÄRNAVFALL DEN OLÖSTA MILJÖFRÅGAN KÄRNAVFALL DEN OLÖSTA MILJÖFRÅGAN Innehåll 4 Ett livsfarligt avfall El från kärnkraft ger upphov till ett av de mest miljöfarliga avfall som hittills skapats. 5 Kärnavfallets tidsperspektiv Att lösa slutförvarsfrågan

Läs mer

NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: MÅLNR: M AKTBIL: 435. Presentation MMD m

NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: MÅLNR: M AKTBIL: 435. Presentation MMD m NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 Presentation MMD m INKOM: 2016-11-02 MÅLNR: M 1333-11 AKTBIL: 435 2016-11-02 1 Befintliga och planerade verksamheter i Forsmark Plats för Kärnbränsleförvaret Forsmarks kärnkraftverk

Läs mer

Rivning. av kärnkraftverk Nov 2005. Byte av ånggenerator på Ringhals kärnkraftverk. Foto: Börje Försäter/Hallands Bild

Rivning. av kärnkraftverk Nov 2005. Byte av ånggenerator på Ringhals kärnkraftverk. Foto: Börje Försäter/Hallands Bild Rivning av kärnkraftverk Nov 2005 Byte av ånggenerator på Ringhals kärnkraftverk. Foto: Börje Försäter/Hallands Bild Reparationer ger erfarenhet De svenska erfarenheterna av att helt montera ned kärntekniska

Läs mer

SFR Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall

SFR Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall SFR Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall Här finns Sveriges radioaktiva driftavfall SFR, Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, var den första anläggningen i sitt slag när den togs i drift

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 för Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG

Verksamhetsplan 2017 för Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG 2017-01-04 Verksamhetsplan 2017 för Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, är en förening med Fältbiologerna, Naturskyddsföreningen, Naturskyddsföreningen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-04-27 1 (5) Plats och tid Kommunkontoret, SR Ormön, Östhammar, kl. 08.15-09:30 Beslutande Sune Berglund Ingrid Gustavsson Christina Haaga Lisa Landberg Sune Pettersson Övriga deltagande Johanna Yngve

Läs mer

FORSMARK. En kort faktasamling om kärnkraft och Forsmarks Kraftgrupp AB

FORSMARK. En kort faktasamling om kärnkraft och Forsmarks Kraftgrupp AB FORSMARK En kort faktasamling om kärnkraft och Forsmarks Kraftgrupp AB OM FORSMARK Forsmark är Sveriges yngsta kärnkraftverk som har drivits sedan 1980. Varje år producerar tre reaktorer en sjättedel av

Läs mer

Frågor ställda av Mark- och miljödomstolen under huvudförhandlingen om ett slutförvar för använt kärnbränsle t.o.m. 24 oktober 2017.

Frågor ställda av Mark- och miljödomstolen under huvudförhandlingen om ett slutförvar för använt kärnbränsle t.o.m. 24 oktober 2017. Frågor ställda av Mark- och miljödomstolen under huvudförhandlingen om ett slutförvar för använt kärnbränsle t.o.m. 24 oktober 2017 (mål nr M1333-11) Nedtecknade av Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning

Läs mer

3. Ekonomistyrningsverket Har inga synpunkter på förslagen.

3. Ekonomistyrningsverket Har inga synpunkter på förslagen. Remissammanställning 2008-08-18 M2008/1780/Mk Miljödepartementet Enheten för miljökvalitet Ansi Gerhardsson Telefon 08-405 35 09 Skrivelse från Statskontoret angående försöksverksamhet med stöd ur kärnavfallsfonden

Läs mer

INFORMATION till allmänheten från Svensk Kärnbränslehantering AB. Inkapsling och slutförvaring I OSKARSHAMN

INFORMATION till allmänheten från Svensk Kärnbränslehantering AB. Inkapsling och slutförvaring I OSKARSHAMN INFORMATION till allmänheten från Svensk Kärnbränslehantering AB Inkapsling och slutförvaring I OSKARSHAMN UNDERLAG FÖR SAMRÅDSMÖTE DEN 5 APRIL 2005 UNDERLAG FÖR SAMRÅDSMÖTE DEN 5 APRIL 2005 Det här är

Läs mer

Hållbar utveckling Vad betyder detta?

Hållbar utveckling Vad betyder detta? Hållbar utveckling Vad betyder detta? FN definition en ytveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generations möjlighet att tillfredsställa sina behov Mål Kunna olika typer

Läs mer

NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: MÅLNR: M AKTBIL: 438. Presentation MMD m (Bild tillagda efter muf)

NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: MÅLNR: M AKTBIL: 438. Presentation MMD m (Bild tillagda efter muf) NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 Presentation MMD m INKOM: 2016-11-15 MÅLNR: M 1333-11 AKTBIL: 438 2016-11-02 (Bild 19-29 tillagda efter muf) 1 Befintliga och planerade verksamheter i Forsmark Plats för Kärnbränsleförvaret

Läs mer

2009-05-05. Till: Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB 106 58 Stockholm

2009-05-05. Till: Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB 106 58 Stockholm Naturskyddsföreningen Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG Box 4625, 116 91 Stockholm Box 7005, 402 31 Göteborg Telefon: 08-702 65 00 Telefon: 031-711 00 92 Hemsida: www.naturskyddsforeningen.se

Läs mer

Slutförvaring av använt kärnbränsle i Forsmark EN NATIONELL FRÅGA PÅ LOKAL NIVÅ

Slutförvaring av använt kärnbränsle i Forsmark EN NATIONELL FRÅGA PÅ LOKAL NIVÅ Slutförvaring av använt kärnbränsle i Forsmark EN NATIONELL FRÅGA PÅ LOKAL NIVÅ Bakgrund Det svenska kärnavfallet I Sverige har vi sedan 1960-talet producerat el i kärnkraftverk, vilket innebär att vi

Läs mer

PROTOKOLL 2014-01-08 Handläggning i Nacka Strand. RÄTTEN Marianne Wilanan Ahlberg (ordförande) och det tekniska rådet Ola Lindstrand

PROTOKOLL 2014-01-08 Handläggning i Nacka Strand. RÄTTEN Marianne Wilanan Ahlberg (ordförande) och det tekniska rådet Ola Lindstrand 2014-01-08 Handläggning i Nacka Strand Aktbilaga 28 Mål nr Sid l (7) Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Marianne Wilanan Ahlberg (ordförande) och det tekniska rådet Ola Lindstrand FÖRARE Beredningsjuristen

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken komplettering juli 2016

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken komplettering juli 2016 Bilaga SFR-U K:1 Frågor och svar per remissinstans Bilaga SFR-U K:4 Motiv till förvarsdjup Bilaga SFR-U K:5 Motivering av vald utformning för 2-5BLA Bilaga SFR-U K:6 Redovisning av alternativa utformningar

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i parternas utevaro. RÄTTEN Rådmannen Anders Lillienau, även protokollförare, och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson

PROTOKOLL Handläggning i parternas utevaro. RÄTTEN Rådmannen Anders Lillienau, även protokollförare, och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson 1 NACKA TINGSRÄTT PROTOKOLL 2016-11-22 Handläggning i parternas utevaro Aktbilaga 441 Mål nr M 1333-11 RÄTTEN Rådmannen Anders Lillienau, även protokollförare, och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson SÖKANDE

Läs mer

Till: Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt Mål nr M Box Nacka strand

Till: Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt Mål nr M Box Nacka strand NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 YTTRANDE 2017-10-23 INKOM: 2017-10-23 MÅLNR: M 1333-11 AKTBIL: 797 Till: Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt Mål nr M 1333-13 Box 1104 131 26 Nacka strand mmd.nacka.avdelning4@dom.se

Läs mer

Regeringen Miljödepartementet 103 33 Stockholm

Regeringen Miljödepartementet 103 33 Stockholm Sidan 1 av 5 Strategienheten Anders Bergman Datum Sid 2015-01-19 Dnr 2015KS004 1 (5) Regeringen Miljödepartementet 103 33 Stockholm Underrättelse enligt 17 kap. 5 miljöbalken samt hemställan om tillåtlighetsprövning

Läs mer

Närboendemöte i Forsmark

Närboendemöte i Forsmark Närboendemöte i Forsmark Datum:, kl. 12.00 14.00. Plats: Forsmarksverkets informationsbyggnad, Forsmark. Målgrupp: Närboende. Samrådsmötet genomfördes i anslutning till det årliga närboendemötet, som hålls

Läs mer

Vad blir konsekvensen om det blir fel?

Vad blir konsekvensen om det blir fel? Vad blir konsekvensen om det blir fel? Eva Forssell-Aronsson Avd f Radiofysik Inst f Kliniska Vetenskaper Göteborgs Universitet KVA KAR 151103 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling SSMFS 2008:37

Läs mer

anläggningar i ett sammanhängande system för slutförvaring av använt kärnbränsle och kärnavfall M Svar: 14 februari 2017

anläggningar i ett sammanhängande system för slutförvaring av använt kärnbränsle och kärnavfall M Svar: 14 februari 2017 SERO Remissvar slutförvarsprocess avseende tillstånd till anläggningar i ett sammanhängande system för slutförvaring av använt kärnbränsle och kärnavfall M 1333-11 Svar: 14 februari 2017 Sammanfattning

Läs mer

Granskningsgruppens arbetsplan 2010

Granskningsgruppens arbetsplan 2010 s arbetsplan 2010 Antagen av 2010-02-09 1 Förord I och med platsvalsbeslutet den 3 juni 2009 har förutsättningarna kring det planerade slutförvarssystemet i Sverige tydliggjorts för LKO-projektet. SKB:s

Läs mer

Lokala säkerhetsnämnden 7 juni

Lokala säkerhetsnämnden 7 juni Lokala säkerhetsnämnden 7 juni Lägesrapport från SKB 1. Tillståndsprövningar KBS-3 och utbyggnad SFR 2. Sigrid skyddsobjekt 3. Opinionsundersökning 2018 4. Jerry Westerstedt, ny chef SFR SVENSK KÄRNBRÄNSLEHANTERING

Läs mer

Äspölaboratoriet. En unik plats för experiment och forskning

Äspölaboratoriet. En unik plats för experiment och forskning Äspölaboratoriet En unik plats för experiment och forskning Berget i Äspölaboratoriet är ett tämligen vanligt granitiskt berg med både täta och vattenförande partier. Vi har djup kunskap om bergets egenskaper

Läs mer

Fud-program 2010: Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall

Fud-program 2010: Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall Fud-program 2010: Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall Kommentarer från Aktionsgruppen för ett atomkraftsfritt Åland och Ålands natur

Läs mer

Underlag för samråd enligt 6 kap miljöbalken för tillståndsprövning enligt miljöbalken Hamnverksamhet i Forsmarks hamn

Underlag för samråd enligt 6 kap miljöbalken för tillståndsprövning enligt miljöbalken Hamnverksamhet i Forsmarks hamn 1550936, (1.0 Godkänt) Reg nr Dokumenttyp Promemoria (PM) Författare 2016-07-13 1(10) Underlag för samråd enligt 6 kap miljöbalken för tillståndsprövning enligt miljöbalken Juli 2016 LEGAL#13945830v3 Figur

Läs mer

ENERGIKÄLLOR FÖR- OCH NACKDELAR

ENERGIKÄLLOR FÖR- OCH NACKDELAR ENERGIKÄLLOR Vindkraft släpper i stort sett inte ut någon koldioxid alls under sin livscykel Har inga bränslekostnader. Påverkar det omgivande landskapet och ger upphov till buller Beroende av att det

Läs mer

Geologins Dags tipsrunda 2015 för vuxna och andra nyfikna Mer om geologi finns på

Geologins Dags tipsrunda 2015 för vuxna och andra nyfikna Mer om geologi finns på 1. Marmor är en så kallad metamorf bergart. Det innebär att den tidigare var en annan bergart som omvandlats genom höga tryck och höga temperaturer. Marmor ofta används till att göra golv, trappor och

Läs mer

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Datum: Januari mars 2004 Plats: Målgrupp: Inbjudan: Syfte: Underlag: Skriftligt samråd Regionala

Läs mer

2008-11-07. Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Box 5864 102 40 Stockholm. Sofie Tunbrant@skb.se

2008-11-07. Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Box 5864 102 40 Stockholm. Sofie Tunbrant@skb.se 2008-11-07 Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Box 5864 102 40 Stockholm Sofie Tunbrant@skb.se Kommentarer och frågor från Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, med anledning av kärnkraftsindustrins

Läs mer

KÄRNAVFALLSRÅDET Swedish National Council for Nuclear Waste

KÄRNAVFALLSRÅDET Swedish National Council for Nuclear Waste Om skyldigheter och ansvar vid avveckling och rivning av kärnkraftsreaktorer Drift av kärnkraftsreaktorer är kärnteknisk verksamhet som kräver tillstånd enligt lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet

Läs mer

NGO for the Safe Final Storage of Radioactive Waste. Kenneth Gunnarsson Höstträffen, Skellefteå 30 Sept 2012

NGO for the Safe Final Storage of Radioactive Waste. Kenneth Gunnarsson Höstträffen, Skellefteå 30 Sept 2012 NGO for the Safe Final Storage of Radioactive Waste Kenneth Gunnarsson Ett livsfarligt avfall Ett livsfarligt avfall Lagstiftning Kärntekniklagen - slutförvaring, allt ansvar på kärnkraftindustrin Ett

Läs mer

Kärnavfallsrådets möte om platsval för slutförvar: SKI:s föreskrifter m.m. Näringslivets hus 4-5 juni 2008

Kärnavfallsrådets möte om platsval för slutförvar: SKI:s föreskrifter m.m. Näringslivets hus 4-5 juni 2008 Kärnavfallsrådets möte om platsval för slutförvar: SKI:s föreskrifter m.m. Näringslivets hus 4-5 juni 2008 Föreskrifter Drift av anläggning Presentation Långsiktig säkerhet: Barriärer och barriärfunktioner

Läs mer

Samråd med temat: Metod, lokalisering, framtid

Samråd med temat: Metod, lokalisering, framtid Samråd med temat: Metod, lokalisering, framtid Datum: 12 augusti, 2006, kl. 10.00 12.00. Plats: Öppet hus på Strandhotellet, Öregrund. Målgrupp: Allmänheten, speciellt fritidsboende. Inbjudan: En inbjudan

Läs mer

ÖSTHAMMARS KOMMUN SLUTFÖRVARSORGANISATIONEN

ÖSTHAMMARS KOMMUN SLUTFÖRVARSORGANISATIONEN ÖSTHAMMARS KOMMUN SLUTFÖRVARSORGANISATIONEN AGENDA 01 INTRODUKTION 02 FRÅN ANSÖKNINGSPROCESS TILL PRÖVNINGSPROCESS 03 INTRESSENTBESKRIVNING 04 ANALYS 05 FÖRSLAG INTRODUKTION UPPDRAG, MÅL OCH SYFTE Uppdraget

Läs mer

ENKEL Geografi 7-9 ~ del 2 25

ENKEL Geografi 7-9 ~ del 2 25 ENKEL Geografi 7-9 ~ del 2 25 Icke förnybara energikällor Fossila bränsle Olja, kol och gas är fossila bränslen. De bildades för väldigt lång tid sedan av döda växter och djur, som pressats ihop i jordskorpan.

Läs mer

Om slutförvar i Forsmark

Om slutförvar i Forsmark Om slutförvar i Forsmark Slutförvar i Uppsalaregionen? Ett slutförvar för använt kärnbränsle från Sveriges kärnkraftverk kan komma att byggas i Forsmark. Det betyder att nära trettio års arbete med att

Läs mer

Deltagande och demokrati i kärnavfallsfrågan 3 december 2007

Deltagande och demokrati i kärnavfallsfrågan 3 december 2007 Deltagande och demokrati i kärnavfallsfrågan 3 december 2007 Tal Inledning Jag har ju växt upp i skuggan av Barsebäck kan man ju säga. Under några år satt jag tillsammans med Torsten Carlsson även i Sydkrafts

Läs mer

Kärnbränsleförvaret Tidigt på morgonen bar det av från Stockholm då det var mycket som skulle hinnas med under denna dag.

Kärnbränsleförvaret Tidigt på morgonen bar det av från Stockholm då det var mycket som skulle hinnas med under denna dag. YG21 Grupp Avfall Den 20-21 april, 2015 genomförde vi vår studieresa i Sverige. Under dessa två heldagar besökte vi Svensk Kärnbränslehantering AB i Forsmark, Forsmarks kärnkraftverk (F3), Ågesta samt

Läs mer

Gränsöverskridande miljökonsekvenser relaterade till Sveriges behandling av använt kärnbränsle

Gränsöverskridande miljökonsekvenser relaterade till Sveriges behandling av använt kärnbränsle 1/14 2/14 3/14 Inoficiell översättning Appendix E 4/14 Utlåtande: Arbets- och näringsministeriet Gränsöverskridande miljökonsekvenser relaterade till Sveriges behandling av använt kärnbränsle Svensk Kärnbränslehantering

Läs mer

Granskning av SKB:s säkerhetsanalyser som avser slutförvaring av använt kärnbränsle. Presentation Östhammars kommun 20/5 2019

Granskning av SKB:s säkerhetsanalyser som avser slutförvaring av använt kärnbränsle. Presentation Östhammars kommun 20/5 2019 Granskning av SKB:s säkerhetsanalyser som avser slutförvaring av använt kärnbränsle Presentation Östhammars kommun 20/5 2019 Bo Strömberg, Slutförvarsenheten, Utredare säkerhetsanalys Strålsäkerhetsmyndigheten

Läs mer

Så fungerar kärnkraft version 2019

Så fungerar kärnkraft version 2019 Så fungerar kärnkraft version 2019 Enkelt uttryckt är ett kärnkraftverk en elfabrik, där uran används som bränsle. Att tillverka el i ett kärnkraftverk sker enligt samma princip som i ett kraftverk som

Läs mer

Kärnavfallsrådets utfrågning om systemanalys. 24 april 2008

Kärnavfallsrådets utfrågning om systemanalys. 24 april 2008 Kärnavfallsrådets utfrågning om systemanalys 24 april 2008 Helhetsbild av slutförvarssystemet Olle Olsson Projektchef Kärnbränsleprojektet Dagens presentationer Anläggningar för slutligt omhändertagande

Läs mer

Närboendemöte i Forsmark

Närboendemöte i Forsmark Närboendemöte i Forsmark Datum:, kl. 12.00 14.15. Plats: Värdshuset, Forsmark. Målgrupp: Närboende. Samrådsmötet genomfördes i anslutning till det årliga närboendemötet, som denna hölls med anledning av

Läs mer

YTTRANDE 1 (4) Dnr Miljödepartementet STOCKHOLM

YTTRANDE 1 (4) Dnr Miljödepartementet STOCKHOLM YTTRANDE 1 (4) Mats Lindman Tel: 070 66 12 413 även 018-19 52 73 Fax: 018-19 52 01 E-post: mali@c.lst.se Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Se sändlista Miljödepartementets remiss angående forum vid prövning

Läs mer

NyhetsblAD nr. 2012:2

NyhetsblAD nr. 2012:2 NyhetsblAD nr. 2012:2 FRÅN KÄRNAVFALLSRÅDET Den 28 mars: Kärnavfallsrådet arrangerade ett seminarium om avveckling och rivning på Studsvik Nuclear AB Den 28 mars arrangerade Kärnavfallsrådet ett seminarium

Läs mer

Mark- och miljödomstolens mål nr: Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt. SERO Remissvar slutförvarsprocess 30 mars 2016

Mark- och miljödomstolens mål nr: Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt. SERO Remissvar slutförvarsprocess 30 mars 2016 Mark- och miljödomstolens mål nr: 1333-11 Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt Box 1104 131 26 Nacka Strand NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: 2016-03-31 MÅLNR: M 1333-11 AKTBIL: 377 mmd.nacka@dom.se

Läs mer

Min bok om hållbar utveckling

Min bok om hållbar utveckling Min bok om hållbar utveckling av: Emilia Nordstrand från Jäderforsskola Energianvändning När jag såg filmen så tänkte jag på hur mycket energi vi egentligen använder. Energi är det som gör att te.x. lamporna

Läs mer

NyhetsblAD nr. 2012:1

NyhetsblAD nr. 2012:1 NyhetsblAD nr. 2012:1 FRÅN KÄRNAVFALLSRÅDET Den 6 mars 2012: Kärnavfallsrådet bjöd in till ett seminarium om årets kunskapslägesrapport Den 6 mars arrangerade Kärnavfallsrådet ett välbesökt seminarium

Läs mer

MKB-forum i Oskarshamn 051117

MKB-forum i Oskarshamn 051117 0 Kort om MKG (I) Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) är en ideell förening med följande medlemsföreningar: Fältbiologerna Oss - Opinionsgruppen för säker slutförvaring i Östhammar Svenska

Läs mer

Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle

Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle Telefonintervjuer i Uppsala län, Gävle kommun och Norrtälje kommun under december 2010 januari 2011 av SKOP SKOP har på uppdrag av intervjuat

Läs mer

Översiktlig struktur av MKB-dokumentet för slutförvarssystemet

Översiktlig struktur av MKB-dokumentet för slutförvarssystemet Mellanlagring, inkapsling och slutförvaring av använt kärnbränsle Översiktlig struktur av MKB-dokumentet för slutförvarssystemet Svensk Kärnbränslehantering AB December 2007 Svensk Kärnbränslehantering

Läs mer

Rapport Haveri för kärnavfallet. - Synpunkter på kraftindustrins planer för slutförvaring. mkg. Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning

Rapport Haveri för kärnavfallet. - Synpunkter på kraftindustrins planer för slutförvaring. mkg. Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning Rapport Haveri för kärnavfallet - Synpunkter på kraftindustrins planer för slutförvaring mkg Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning Innehåll Förord 1 Bakgrund 2 Haveri för kärnavfallet! - Är det

Läs mer

SKRIVELSE Eventuella frågor besvaras av rådman Anders Lillienau,

SKRIVELSE Eventuella frågor besvaras av rådman Anders Lillienau, NACKA TINGSRÄTT SKRIVELSE 2016-11-22 Aktbilaga 442 Mål nr M 1333-11 Avdelning 4 Anges vid kontakt med domstolen Svensk Kärnbränslehantering AB angående tillstånd till anläggningar i ett sammanhängande

Läs mer

Utbildningspaket Konsumtion

Utbildningspaket Konsumtion Utbildningspaket Konsumtion Hur och vad? Resurser Vi berättar om olika resurser och konsekvenserna av att vi använder dem. Hushållssopor Vi berättar om hushållssopor och vem som ansvarar för dem. Vad är

Läs mer

Ansökan enligt miljöbalken

Ansökan enligt miljöbalken Bilaga MKB Miljökonsekvensbeskrivning Bilaga AH Verksamheten och de allmänna hänsynsreglerna Samrådsredogörelse Metodik för miljökonsekvensbedömning Vattenverksamhet Laxemar-Simpevarp Vattenverksamhet

Läs mer

Forsmarks historia. 1965 Vattenfall köper mark vid Käftudden i Trosa eftersom det var den plats där kärnkraftverket först planerades att byggas.

Forsmarks historia. 1965 Vattenfall köper mark vid Käftudden i Trosa eftersom det var den plats där kärnkraftverket först planerades att byggas. Forsmarks historia 1965 Vattenfall köper mark vid Käftudden i Trosa eftersom det var den plats där kärnkraftverket först planerades att byggas. 1970 Riksdagen beslutade att omlokalisera främst av arbetsmarknadspolitiska

Läs mer

mkg Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning Strålsäkerhetsmyndigheten Stockholm

mkg Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning Strålsäkerhetsmyndigheten Stockholm mkg! Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning 2015-05-28 Till: Strålsäkerhetsmyndigheten 171 16 Stockholm registrator@ssm.se SSM:s diarienummer: 2015-1136 Synpunkter från Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning,

Läs mer

SYNPUNKTER FRÅN MILJÖRÖRELSENS KÄRNAVFALLSSEKRETARIAT (Milkas) VID SAMRÅD ENLIGT MILJÖBALKEN AVSEENDE SLUTFÖRVARING AV ANVÄNT KÄRNBRÄNSLE M.

SYNPUNKTER FRÅN MILJÖRÖRELSENS KÄRNAVFALLSSEKRETARIAT (Milkas) VID SAMRÅD ENLIGT MILJÖBALKEN AVSEENDE SLUTFÖRVARING AV ANVÄNT KÄRNBRÄNSLE M. 1 Miljörörelsens kärnavfallssekretariat, Milkas The Swedish Environmental Movement s Nuclear Waste Secretariat Pustegränd 2, 118 20 Stockholm, Sweden Tel. +46-(0)8-559 22 382. E-post: info@milkas.se www.milkas.se

Läs mer

2009-02-20. Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Box 5864 102 40 Stockholm. lars.birgersson.kem@skb.se

2009-02-20. Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Box 5864 102 40 Stockholm. lars.birgersson.kem@skb.se 2009-02-20 Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Box 5864 102 40 Stockholm lars.birgersson.kem@skb.se Kommentarer och frågor från Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, med anledning av

Läs mer

Ringhals en del av Vattenfall

Ringhals en del av Vattenfall Ringhals en del av Vattenfall Nordens största kraftverk 1 Ringhals - Sveriges största elfabrik 2 Ringhals + Barsebäck Barsebäck Kraft AB är dotterbolag till Ringhals AB Ägare: Vattenfall (70,4 %) och E.ON

Läs mer

mkg Samrådsinlagor och yttrande över Fud-10 från Naturskyddsföreningen och MKG MKG Rapport 5

mkg Samrådsinlagor och yttrande över Fud-10 från Naturskyddsföreningen och MKG MKG Rapport 5 Samrådsinlagor 2009-2010 och yttrande över Fud-10 från Naturskyddsföreningen och MKG Rapporten innehåller samrådsinlagor från samrådet om ett slutförvar för använt kärnbränsle om: - val av plats - den

Läs mer

Seminarier under Almedalsveckan om frågor kring ett slutförvar för använt kärnbränsle

Seminarier under Almedalsveckan om frågor kring ett slutförvar för använt kärnbränsle KÄRNAVFALLSRÅDET Swedish National Council for Nuclear Waste Seminarier under Almedalsveckan om frågor kring ett slutförvar för använt kärnbränsle En tillståndsprocess pågår om att få bygga ett slutförvar

Läs mer

Slutförvaring av använt kärnkraftsbränsle MKG:s syn på kärnavfallsfrågan Johan Swahn, kanslichef

Slutförvaring av använt kärnkraftsbränsle MKG:s syn på kärnavfallsfrågan Johan Swahn, kanslichef Slutförvaring av använt kärnkraftsbränsle MKG:s syn på kärnavfallsfrågan Johan Swahn, kanslichef 0 Box Slutförvaring 7005, 402 av 31 använt Göteborg, kärnkraftsbränsle Tel: 031-711 00 MKG:s 92, Fax: syn

Läs mer

2014-01-19. Ärendenr: NV-04556-14. Till: Naturvårdsverket registrator@naturvardsverket.se

2014-01-19. Ärendenr: NV-04556-14. Till: Naturvårdsverket registrator@naturvardsverket.se 2014-01-19 Ärendenr: NV-04556-14 Till: Naturvårdsverket registrator@naturvardsverket.se Miljöorganisationernas kärnavfallsgransknings, MKG:s, synpunkter på Plan and strategic environmental impact assessment

Läs mer

92 Svar på domstolens frågor 4 och 5 (a, b) från 2 oktober

92 Svar på domstolens frågor 4 och 5 (a, b) från 2 oktober 1 NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: MÅLNR: M 1333-11 AKTBIL: 789 92 Svar på domstolens frågor 4 och 5 (a, b) från 2 oktober 2 Domstolens frågor 4. I SKB:s presentation den 6 september, punkt 21 i förhandlingsordningen,

Läs mer

Kärnämneskontroll Kunskapslägesrapport 2015, kap. 3. Carl Reinhold Bråkenhielm

Kärnämneskontroll Kunskapslägesrapport 2015, kap. 3. Carl Reinhold Bråkenhielm Kärnämneskontroll Kunskapslägesrapport 2015, kap. 3 Carl Reinhold Bråkenhielm Kärnbränslecykeln Kärnämneskontrollens huvudmotiv Att förhindra att kärnämnen avleds från den civila kärnbränsecykeln till

Läs mer

MKB och samråd. 31 MKB-processen och genomfört samråd. 31 MKB och samråd. Översikt

MKB och samråd. 31 MKB-processen och genomfört samråd. 31 MKB och samråd. Översikt 2017-09-12 1 31 MKB-processen och genomfört samråd MKB och samråd 2017-09-12 2 31 MKB och samråd Erik Setzman, civilingenjör Lantmäteri, miljösamordnare SKB Översikt Varför samråd Samrådsparter Genomförda

Läs mer

2-1: Energiproduktion och energidistribution Inledning

2-1: Energiproduktion och energidistribution Inledning 2-1: Energiproduktion och energidistribution Inledning Energi och energiproduktion är av mycket stor betydelse för välfärden i ett högteknologiskt land som Sverige. Utan tillgång på energi får vi problem

Läs mer

2010-03-10. Till: Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB 106 58 Stockholm

2010-03-10. Till: Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB 106 58 Stockholm Naturskyddsföreningen Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG Box 4625, 116 91 Stockholm Box 7005, 402 31 Göteborg Telefon: 08-702 65 00 Telefon: 031-711 00 92 Hemsida: www.naturskyddsforeningen.se

Läs mer

KÄRNAVFALLSRÅDET Swedish National Council for Nuclear Waste

KÄRNAVFALLSRÅDET Swedish National Council for Nuclear Waste KÄRNAVFALLSRÅDET Swedish National Council for Nuclear Waste VERKSAMHETSPLAN 2011 1 (5) 2010-10-27 Dnr 15/2010 Kärnavfallsrådets Verksamhetsplan 2011 I mars 2011 planerar Svensk Kärnbränslehantering AB:s

Läs mer

Utskriftsdatum Avgörande Datum Avgörandetyp Utgång Innehåll Överklaganden BESLUT Övrigt BESLUT Övrigt

Utskriftsdatum Avgörande Datum Avgörandetyp Utgång Innehåll Överklaganden BESLUT Övrigt BESLUT Övrigt Organisatorisk enhet: Mark- och Miljödomstolen, Avdelning 3, D3:08 Sambandsmål: Inkommandedatum: 2014-12-19 Plockgallras: Avgörande Datum Avgörandetyp Utgång Innehåll Överklaganden 2014-12-22 BESLUT Övrigt

Läs mer

Slutförvar av kärnbränsle lösningar i olika länder. Christopher L. Rääf Medicinsk strålningsfysik Malmö, Lunds universitet

Slutförvar av kärnbränsle lösningar i olika länder. Christopher L. Rääf Medicinsk strålningsfysik Malmö, Lunds universitet Slutförvar av kärnbränsle lösningar i olika länder Christopher L. Rääf Medicinsk strålningsfysik Malmö, Lunds universitet INTRODUKTION O Citat Nuclear power is the only large-scale energy-producing technology

Läs mer

Måndagen den 14:e november anordnade kärnavfallsbolaget Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) ett möte i Alunda.

Måndagen den 14:e november anordnade kärnavfallsbolaget Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) ett möte i Alunda. 2005-12-02 Till: SKB AB Attn: Saida Laârouchi Engström Box 5864 102 40 Stockholm Frågor från Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) med anledning av mötet arrangerad 2005-11-14 av kärnavfallsbolaget

Läs mer