I Äspölaboratoriet, djupt nere i det svenska urberget, pågår generalrepetitionen inför byggandet av ett slutförvar för använt kärnbränsle.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I Äspölaboratoriet, djupt nere i det svenska urberget, pågår generalrepetitionen inför byggandet av ett slutförvar för använt kärnbränsle."

Transkript

1 ÄSPÖ LABORATORIET

2 I Äspölaboratoriet, djupt nere i det svenska urberget, pågår generalrepetitionen inför byggandet av ett slutförvar för använt kärnbränsle. På nästan 500 meters djup jobbar forskare och ingenjörer tillsammans med att göra fältförsök och ta fram tekniska lösningar som gör slutförvaret säkert för både människa och miljö. Äspölaboratoriet liknar i mångt och mycket det framtida slutförvaret. Det mesta finns redan på plats: kapslarna, leran, maskinerna, tunnlarna och deponeringshålen. Men på en viktig punkt skiljer sig anläggningarna åt det använda kärnbränslet finns naturligtvis inte här. Välkommen till underjorden!

3 3 Genrep och forskningsresurs Äspölaboratoriet utanför Oskarshamn är en unik anläggning. Här bedriver SKB forskning och utveckling i full skala inför byggandet av ett slutförvar för använt kärnbränsle. Äspölaboratoriet utanför Oskarshamn är centrum för den generalrepetition som pågår för att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle. Bilden till vänster visar forskarbyn. Den underjordiska delen av laboratoriet består av en tunnel som går ner till 460 meters djup, se bilden till höger. För att förstå de långsiktiga förändringarna i ett slutförvar för använt kärnbränsle krävs forskning, både i laboratorium och i fält. SKB har en unik anläggning i Äspölaboratoriet. I detta underjordiska berglaboratorium på nästan 500 meters djup genomför vi en rad försök i samarbete med både svensk och internationell expertis. ÖVAR OLIKA MOMENT Syftet är att ta reda på hur slutförvarets barriärer (kopparkapseln, bentonitbufferten och berget) hindrar radioaktiva ämnen i det använda bränslet från att ta sig upp till markytan. Laboratoriet är en vidareutveckling av det arbete som tidigare bedrevs i Stripa gruva i Bergslagen. Största delen av Äspölaboratoriets verksamhet handlar emellertid om teknikutveckling. Här pågår en generalrepetition av olika arbetsmoment i slutförvaret. Bland annat övar vi på att deponera kapslar, fylla och plugga igen tunnlar, samt att återta redan deponerat bränsle. Att testa olika maskiner, som ska användas i slutförvaret, är en annan viktig uppgift.

4 4 De olika försöken äger rum i grenar och nischer i tunneln. Några försök är avslutade men de flesta pågår fortfarande. Horisontell deponering RNR-försöket True Block Scale Demoförsöket Alternativa buffertmaterial Återfyllning och pluggning Pelarförsöket Minican Prototypförvaret Zedexförsöket Lotförsöket Återtagsförsöket RNR-försöket TBT-försöket Mikrobprojektet Lasgitförsöket Tvåfasflöde LTDE-försöket Matrisförsöket Rexprojektet Kolloidförsöket True-1 SPIRALFORMAD TUNNEL Den underjordiska delen av Äspölaboratoriet är utformad som en tunnel från Simpevarpshalvön, där Oskarshamns kärnkraftverk ligger, till södra delen av Äspö. På Äspö fortsätter huvudtunneln i två spiralvarv ned till ett djup av 460 meter. De olika försöken äger rum i grenar och nischer i huvudtunneln. På Äspö finns laboratoriets ovanjordsanläggning. Tunneln är där ansluten till schakt för hiss och ventilation. Ovan jord finns en forskarby med kontor, förråd osv. METODER OCH MODELLER Anläggningen började byggas 1990 och stod klar Tiden före och under bygget användes till att pröva olika metoder för att göra platsundersökningar (noggranna undersökningar av berggrunden). Metoderna utvecklades liksom de modeller som användes för att beskriva bergets egenskaper. Vi ville framför allt försäkra oss om att de borrhål som borrats från markytan gav tillräcklig information om berget. Väl under jord kunde berget studeras i detalj från laboratoriets tunnlar och schakt.

5 5 Fler än besökare kommer till Äspölaboratoriet varje år. Det använda kärnbränslet ska deponeras på cirka 500 meters djup. Slutförvarets barriärer kapseln, bufferten och berget hindrar de radioaktiva ämnena från att ta sig upp till markytan. Det är viktigt att testa alla arbetsmoment och maskiner i realistisk miljö. SAMARBETE ÖVER GRÄNSERNA Flera olika länder deltar i de försök som görs i Äspölaboratoriet. SKB samarbetar i dag med en rad länder och organisationer som jobbar med kärnavfallsfrågor. I olika former och projektgrupper arbetar vi tillsammans med systerorganisationer, forskningsinstitut och universitet i bland annat Finland, Frankrike, Japan, Kanada, Schweiz, Spanien, Tjeckien och Tyskland. De internationella kontakterna är viktiga för att jämföra olika metoder för beräkningar och analyser samt för att få en grundligare diskussion och värdering av resultaten. Samarbetet betyder också att resurserna kan utnyttjas bättre. Det ger oss även möjlighet att anlita de främsta experterna inom olika områden. Däremot handlar inte det internationella samarbetet om att Sverige ska kunna ta emot kärnavfall från andra länder. MÅNGA BESÖKARE Äspölaboratoriet är ett stort besöksmål. Varje år tar Äspölaboratoriet emot över besökare både från Sverige och från utlandet. Vi visar gärna anläggningen för alla intresserade och berättar om vår verksamhet. Kostnadsfria guidade turer ges året om. Åldersgränsen är sju år. Besök för mer information.

6 6 Tekniken i praktiken Vi vet hur slutförvaret för använt kärnbränsle ska se ut i teorin. Generalrepetitionen av de praktiska delarna pågår för fullt i Äspölaboratoriet. Här testar vi både maskiner och metoder. Deponeringsmaskinen som ska användas i slutförvaret måste testas under realistiska förhållanden. REALISTISKA FÖRHÅLLANDEN I ett slutförvar för använt kärnbränsle ställs mycket höga krav på strålskydd och driftsäkerhet. Att testa olika maskiner och metoder i en realistisk miljö blir därför en allt viktigare del av verksamheten ju närmare i tiden vi kommer byggstarten för slutförvaret. I Äspölaboratoriet pågår en rad försök för att utveckla slutförvarets barriärer och deponeringstekniken. Några men långt ifrån alla finns beskrivna på detta uppslag. Slutförvarsmetoden bygger på att SKB ska gå fram i steg. Till en början kommer bara mellan fem och tio procent av den totala mängden använt kärnbränsle att deponeras. Under tiden ska metoden utvärderas. Om utvärderingen av någon anledning ger ett negativt resultat måste vi vara beredda på att frilägga och ta upp kapslarna ur deponeringshålen igen. Detta provar vi i Återtagsförsöket. MASKIN FÖR DEPONERING I en närliggande tunnel prövar vi i det så kallade Demoförsöket hur man bäst placerar de 25 ton tunga kopparkapslarna med använt bränsle och den omgivande bentonitleran i deponeringshålen. Vi har tagit fram en fjärrstyrd och strålskyddad deponeringsmaskin för att kunna genomföra försöket. SKB testar också tekniken för att fylla och plugga igen tunnlar. I Äspölaboratoriet har vi fyllt och pluggat igen ett 30 meter långt försöksområde i en sprängd tunnel. Vi följer kontinuerligt fyllningens och pluggens tätningsförmåga med hjälp av ungefär 200 olika mätinstrument. Resultaten från mätningarna kommer att ge svar på om tekniken fungerar och hur väl de beräkningsmodeller, som vi hittills har använt oss av, stämmer med verkligheten.

7 7 I Prototypförvaret har vi byggt upp en kopia av en del av slutförvaret. Bilden visar hur en av de sex kapslarna deponeras. Försöken innebär att en rad mätinstrument måste installeras. Här dras kablar mellan olika utrymmen. OLIKA LEROR Kapslarna med det använda bränslet ska vara inbäddade i en buffert av bentonitlera. Hittills har vi koncentrerat oss på att undersöka en amerikansk bentonitlera med en bestämd sammansättning. Nu ska vi även testa om andra bentonitleror från Indien och Grekland fungerar lika bra eller kanske till och med bättre. Försöken görs i den så kallade Apse-tunneln, där vi tidigare gjort mätningar av spänningar i berget. För att visa hur ett slutförvar fungerar har vi byggt upp Prototypförvaret en deponeringstunnel med sex kapslar i full skala. Något använt kärnbränsle används inte vid försöket. Värmeutvecklingen från bränslet åstadkoms i stället av elektriska värmare. I borrhålen, leran, kapslarna, bentonitleran, återfyllningen och berget runt omkring finns mätinstrument som registrerar vad som händer. LIGGANDE KAPSLAR Kapslarna med använt kärnbränsle kan deponeras både stående och liggande. När kapslarna deponeras horisontellt krävs specialutformad utrustning för både borrning av deponeringshålen och själva deponeringen. Detta testar vi på 220-metersnivån i Äspötunneln.

8 8 Vid forskningsfronten SKB:s forskning handlar till stor del om vad som händer på lång sikt i slutförvaret med kapseln, bufferten och berget. På Äspölaboratoriet kan vi göra fältförsök för att göra bilden av förvaret så fullständig som möjligt. Det är viktigt att ta reda på hur vattnet strömmar i berget för att man ska kunna avgöra om slutförvaret är säkert. SÄKERHET I CENTRUM Även om de teknikorienterade försöken numera dominerar verksamheten vid Äspölaboratoriet pågår även en rad experiment som har med slutförvarets säkerhet på lång sikt att göra. Målet är att förstå alla de förändringar som uppkommer i slutförvaret och hur de påverkar förvarets förmåga att isolera det använda kärnbränslet. Om en kapsel av någon anledning inte skulle vara tät kan vatten komma in i den och leda till att gjutjärnsinsatsen i kapseln korroderar. I projektet Minican undersöker vi hur korrosionen utvecklas i gapet mellan insatsen och kopparhöljet. Fem kapslar i miniatyrformat sänks ner i borrhål och övervakas. På alla kapslarna är höljet genomborrat med små hål. Även Lasgitförsöket har koppling till vad som händer om kapseln inte är tät. När järnet i insatsen rostar bildas vätgas. Trycket inuti kapseln stiger och gasen letar sig då ut genom den omgivande bentonitleran. Detta skulle i teorin kunna leda till att det bildas kanaler i leran. I Lasgitförsöket trycksätter vi en kapsel med gas för att kontrollera att detta inte händer i verkligheten. LIV UNDER JORDEN Ett av de intressantaste projekten är de försök med underjordiska bakterier som görs i Äspölaboratoriet i det så kallade Mikrobförsöket. Ett av målen

9 9 Provtagning av mikrober. Underjordiska mikrober kan skydda kapseln mot korrosion. Undersökningar i borrhål in i bergväggen ger kunskap om hur olika radioaktiva ämnen letar sig in i sprickor och porer i berget. med Mikrobförsöket är att ta reda på om bakterier som producerar sulfidjoner kan överleva i det lager av bentonitlera som omger varje kapsel i slutförvaret. Sulfidjoner kan vara ett hot mot kapslarna, eftersom de kan få kapseln att korrodera. Men mikroberna kan också motverka korrosion i och med att de förbrukar syre, som annars kan reagera med kopparn. Mikrobförsöket ska undersöka i vilken omfattning mikrober kan hålla förvaret fritt från syre. PAKET I GOLVET Syftet med Lotförsöket är att studera hur bentonitleran förändras med tiden dels i en miljö som liknar den i det framtida förvaret, dels i en ännu mer aggressiv miljö. Paket med kopparrör och bentonit har placerats i borrade hål i tunnelns golv. Efter att paketen värmts upp under ett antal år tar vi upp dem och undersöker hur lerans egenskaper har förändrats och hur radioaktiva ämnen har rört sig i leran. För att undersöka hur bentonitlera påverkas av värme har vi stoppat ner paket med kopparrör och lera i hål i tunnelgolvet. Paketet värms upp av elektriska värmare.

10 10 Det gäller att gå på djupet för att kunna bygga ett säkert slutförvar. BERGET FÖRDRÖJER Syftet med LTDE-försöket är att undersöka i vilken utsträckning olika radioaktiva ämnen tar sig in i porer och sprickor i berget. Fenomenet kallas diffusion och är viktigt för bergets förmåga att bromsa transporten av de radioaktiva ämnena. Vi vill också få data för sorptionsegenskaperna för olika radioaktiva ämnen. Sorption är den process vid vilken ett ämne i lösning fäster på en fast fas. SMÅ SVÄVANDE PARTIKLAR Kan kolloider transportera radioaktiva ämnen? Den frågan har funnits på dagordningen länge och utreds nu ytterligare i Kolloidförsöket. Kolloider är partiklar som är så små att de kan hålla sig svävande i en lösning utan att sedimentera. Storleken brukar variera mellan en tusendels och en miljondels millimeter. De finns naturligt i grundvattnet och i senare skeden av förvarets utveckling kan strömmande grundvatten erodera bentonitleran i bufferten så att det bildas kolloidala partiklar även på detta sätt.

11 I denna broschyr skrapar vi bara på ytan när det gäller verksamheten i Äspölaboratoriet. Mer om de olika experimenten finns i skriften Experiment vid Äspölaboratoriet. Ladda ner eller beställ den från SKB:s webbplats Webbplatsen innehåller också mer information om vad vi gör, våra anläggningar och om våra planer för framtiden. Kontakta oss gärna om du har några frågor eller vill besöka våra anläggningar.

12 Äspölaboratoriet Oskarshamn Recitera/Edita Box Stockholm Telefon

Äspölaboratoriet. En unik plats för experiment och forskning

Äspölaboratoriet. En unik plats för experiment och forskning Äspölaboratoriet En unik plats för experiment och forskning Berget i Äspölaboratoriet är ett tämligen vanligt granitiskt berg med både täta och vattenförande partier. Vi har djup kunskap om bergets egenskaper

Läs mer

SKB har uppdraget. att ta hand om det svenska kärnavfallet

SKB har uppdraget. att ta hand om det svenska kärnavfallet SKB har uppdraget att ta hand om det svenska kärnavfallet Att skydda män niskor och miljö I Sverige finns radioaktivt avfall. Det är SKB:s uppdrag att ta hand om detta avfall och skydda människor och miljön,

Läs mer

INFORMATION till allmänheten från Svensk Kärnbränslehantering AB. Inkapsling och slutförvaring I OSKARSHAMN

INFORMATION till allmänheten från Svensk Kärnbränslehantering AB. Inkapsling och slutförvaring I OSKARSHAMN INFORMATION till allmänheten från Svensk Kärnbränslehantering AB Inkapsling och slutförvaring I OSKARSHAMN UNDERLAG FÖR SAMRÅDSMÖTE DEN 5 APRIL 2005 UNDERLAG FÖR SAMRÅDSMÖTE DEN 5 APRIL 2005 Det här är

Läs mer

Gilla läget i 100 000 år... www.slutforvaret.se

Gilla läget i 100 000 år... www.slutforvaret.se Gilla läget i 100 000 år... I den här broschyren har vi antagit ett filosofiskt perspektiv på hur man kan tänka kring ett slutförvar av använt kärnbränsle. Du kan läsa den rätt upp och ner och själv fundera

Läs mer

Fud 2007. Program för forskning, utveckling och demonstration

Fud 2007. Program för forskning, utveckling och demonstration Fud 2007 Program för forskning, utveckling och demonstration Fud 2007 Program för forskning, utveckling och demonstration ISBN 978-91-976891-0-6 CM Gruppen, januari 2008 Foto: Curt-Robert Lindqvist, Lasse

Läs mer

SFR Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall

SFR Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall SFR Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall Här finns Sveriges radioaktiva driftavfall SFR, Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, var den första anläggningen i sitt slag när den togs i drift

Läs mer

Slutförvar. En undersökning om kunskap, information och förtroende. Strålsäkerhetsmyndigheten

Slutförvar. En undersökning om kunskap, information och förtroende. Strålsäkerhetsmyndigheten Slutförvar En undersökning om kunskap, information och förtroende Metod 3543 respondenter Minst 100 per län Minst 500 i Halland, Kalmar, Uppsala Fältperiod 4 december 2013 3 januari 2014 Övergripande resultat

Läs mer

Bentonitbufferten. KÄRNAVFALLSRÅDET Swedish National Council for Nuclear Waste. Montmorrilonitens struktur

Bentonitbufferten. KÄRNAVFALLSRÅDET Swedish National Council for Nuclear Waste. Montmorrilonitens struktur Bentonitbufferten Montmorrilonitens struktur 2008-12-17 www.karnavfallsradet.se 1 Bakgrund till rådets rekommendationer Bentonitens sammansättning Component Chemical formula Content (mass %) Clay minerals*

Läs mer

18 Vald metod (KBS-3) och andra studerade metoder

18 Vald metod (KBS-3) och andra studerade metoder 2017-09-06 1 18 Vald metod (KBS-3) och andra studerade metoder 2017-09-06 2 18 Vald metod KBS-3 Johan Andersson, teknisk fysiker och docent i vattenbyggnad Chef för enheten Analys vid avdelningen för Kärnbränsle

Läs mer

2008-11-07. Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Box 5864 102 40 Stockholm. Sofie Tunbrant@skb.se

2008-11-07. Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Box 5864 102 40 Stockholm. Sofie Tunbrant@skb.se 2008-11-07 Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Box 5864 102 40 Stockholm Sofie Tunbrant@skb.se Kommentarer och frågor från Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, med anledning av kärnkraftsindustrins

Läs mer

Gilla läget i 100 000 år... www.slutforvaret.se

Gilla läget i 100 000 år... www.slutforvaret.se Gilla läget i 100 000 år... 10 år 2003-2013 1 I den här broschyren funderar vi på ett mer filosofiskt plan på hur man kan tänka kring ett slutförvar av använt kärnbränsle. Det finns korta frågeställningar

Läs mer

Miljöorganisationernas kärnavfallsgransknings, MKG:s, kommentarer till kärnkraftsindustrins (SKB AB:s) syn på alternativet djupa borrhål

Miljöorganisationernas kärnavfallsgransknings, MKG:s, kommentarer till kärnkraftsindustrins (SKB AB:s) syn på alternativet djupa borrhål 2006-10-24 Miljöorganisationernas kärnavfallsgransknings, MKG:s, kommentarer till kärnkraftsindustrins (SKB AB:s) syn på alternativet djupa borrhål På kärnkraftsindustrins (SKB:s) hemsida finns ett uttalande

Läs mer

Referensgrupp om kopparkorrosion. Lägesrapport april 2012

Referensgrupp om kopparkorrosion. Lägesrapport april 2012 Referensgrupp om kopparkorrosion Lägesrapport april 2012 Referensgrupp om kopparkorrosion Lägesrapport april 2012 Sedan våren 2010 bedrivs en del av SKB:s forskning om kopparkorrosion med insyn av en

Läs mer

Kärnavfallsrådets utfrågning om systemanalys. 24 april 2008

Kärnavfallsrådets utfrågning om systemanalys. 24 april 2008 Kärnavfallsrådets utfrågning om systemanalys 24 april 2008 Helhetsbild av slutförvarssystemet Olle Olsson Projektchef Kärnbränsleprojektet Dagens presentationer Anläggningar för slutligt omhändertagande

Läs mer

Fud-program 2004 Svensk Kärnbränslehantering AB

Fud-program 2004 Svensk Kärnbränslehantering AB Fud-program 2004 Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall, inklusive samhällsforskning Svensk Kärnbränslehantering AB Swedish Nuclear

Läs mer

92 Svar på domstolens fråga 4 och 5 från 13 oktober

92 Svar på domstolens fråga 4 och 5 från 13 oktober Mål nr M 1333-11 KBS-3-SYSTEMET CLAB CLINK KÄRNBRÄNSLEFÖRVARET Bakgrund och uppdrag Metodval Platsval Säkerhet efter förslutning MKB och samråd 2017-10-23 1 NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: 2017-10-23

Läs mer

Tillståndsprövning av slutförvar för använt kärnbränsle i Sverige

Tillståndsprövning av slutförvar för använt kärnbränsle i Sverige Tillståndsprövning av slutförvar för använt kärnbränsle i Sverige Kärnkraft vid Bottenviken? Konferens, Skellefteå, 21 maj 2016 Johan Anderberg? Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM) uppdrag Säker strålmiljö

Läs mer

Kärnavfallsrådets möte om platsval för slutförvar: SKI:s föreskrifter m.m. Näringslivets hus 4-5 juni 2008

Kärnavfallsrådets möte om platsval för slutförvar: SKI:s föreskrifter m.m. Näringslivets hus 4-5 juni 2008 Kärnavfallsrådets möte om platsval för slutförvar: SKI:s föreskrifter m.m. Näringslivets hus 4-5 juni 2008 Föreskrifter Drift av anläggning Presentation Långsiktig säkerhet: Barriärer och barriärfunktioner

Läs mer

92 Svar på domstolens frågor 4 och 5 (a, b) från 2 oktober

92 Svar på domstolens frågor 4 och 5 (a, b) från 2 oktober 1 NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: MÅLNR: M 1333-11 AKTBIL: 789 92 Svar på domstolens frågor 4 och 5 (a, b) från 2 oktober 2 Domstolens frågor 4. I SKB:s presentation den 6 september, punkt 21 i förhandlingsordningen,

Läs mer

Sammanfattning av presentationer som Clifford Voss höll på seminarier den 6-8:e december 2005 vid sitt besök i Sverige.

Sammanfattning av presentationer som Clifford Voss höll på seminarier den 6-8:e december 2005 vid sitt besök i Sverige. Sammanfattning av presentationer som Clifford Voss höll på seminarier den 6-8:e december 2005 vid sitt besök i Sverige. Titel på föredraget: Recharge-Area repository in Sweden Safer than a Coastal Site?

Läs mer

Rapport 2010-02-28. Granskning av. MKB för slutförvaring av använt kärnbränsle, preliminär version december 2009. Hans Roos Konsult 2010-02-28

Rapport 2010-02-28. Granskning av. MKB för slutförvaring av använt kärnbränsle, preliminär version december 2009. Hans Roos Konsult 2010-02-28 Rapport 2010-02-28 Granskning av MKB för slutförvaring av använt kärnbränsle, preliminär version december 2009 Hans Roos Konsult 2010-02-28 Hans Roos Granskning av MKB för slutförvaring av använt kärnbränsle,

Läs mer

2009-02-20. Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Box 5864 102 40 Stockholm. lars.birgersson.kem@skb.se

2009-02-20. Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Box 5864 102 40 Stockholm. lars.birgersson.kem@skb.se 2009-02-20 Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Box 5864 102 40 Stockholm lars.birgersson.kem@skb.se Kommentarer och frågor från Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, med anledning av

Läs mer

Deponeringsdjupets betydelse

Deponeringsdjupets betydelse Deponeringsdjupets betydelse vid slutförvaring av högaktivt kärnavfall i berggrunden -- en karakterisering av grunda och djupa slutförvar -- Karl-Inge Åhäll Rapport till Kärnavfallsrådet Januari 2011 Östhammar

Läs mer

Nova FoU. en väg till forskning och utveckling

Nova FoU. en väg till forskning och utveckling Nova FoU en väg till forskning och utveckling Geologi Hydrogeologi Biologi Hydrogeokemi Miljöteknik Energiteknik Samhällsvetenskap Teknikutveckling Forskarutbildning Miljö och vattenfrågor 1 Bengt Karlsson,

Läs mer

SKI s och SSI s granskning av säkerhetsanalysen SR-Can. Utfrågning i Oskarshamns kommun 27/11-2008 Björn Dverstorp och Bo Strömberg

SKI s och SSI s granskning av säkerhetsanalysen SR-Can. Utfrågning i Oskarshamns kommun 27/11-2008 Björn Dverstorp och Bo Strömberg SKI s och SSI s granskning av säkerhetsanalysen SR-Can Utfrågning i Oskarshamns kommun 27/11-2008 Björn Dverstorp och Bo Strömberg Strålsäkerhetsmyndigheten Ny myndighet från och med 1/7-2008 SKI SSI SSM

Läs mer

Slutförvaring av använt kärnkraftsbränsle MKG:s syn på kärnavfallsfrågan Johan Swahn, kanslichef

Slutförvaring av använt kärnkraftsbränsle MKG:s syn på kärnavfallsfrågan Johan Swahn, kanslichef Slutförvaring av använt kärnkraftsbränsle MKG:s syn på kärnavfallsfrågan Johan Swahn, kanslichef 0 Box Slutförvaring 7005, 402 av 31 använt Göteborg, kärnkraftsbränsle Tel: 031-711 00 MKG:s 92, Fax: syn

Läs mer

KÄRNAVFALL DEN OLÖSTA MILJÖFRÅGAN

KÄRNAVFALL DEN OLÖSTA MILJÖFRÅGAN KÄRNAVFALL DEN OLÖSTA MILJÖFRÅGAN Innehåll 4 Ett livsfarligt avfall El från kärnkraft ger upphov till ett av de mest miljöfarliga avfall som hittills skapats. 5 Kärnavfallets tidsperspektiv Att lösa slutförvarsfrågan

Läs mer

2009-05-05. Till: Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB 106 58 Stockholm

2009-05-05. Till: Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB 106 58 Stockholm Naturskyddsföreningen Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG Box 4625, 116 91 Stockholm Box 7005, 402 31 Göteborg Telefon: 08-702 65 00 Telefon: 031-711 00 92 Hemsida: www.naturskyddsforeningen.se

Läs mer

Granskning av SKB:s säkerhetsanalyser som avser slutförvaring av använt kärnbränsle. Presentation Östhammars kommun 20/5 2019

Granskning av SKB:s säkerhetsanalyser som avser slutförvaring av använt kärnbränsle. Presentation Östhammars kommun 20/5 2019 Granskning av SKB:s säkerhetsanalyser som avser slutförvaring av använt kärnbränsle Presentation Östhammars kommun 20/5 2019 Bo Strömberg, Slutförvarsenheten, Utredare säkerhetsanalys Strålsäkerhetsmyndigheten

Läs mer

Rivning. av kärnkraftverk Nov 2005. Byte av ånggenerator på Ringhals kärnkraftverk. Foto: Börje Försäter/Hallands Bild

Rivning. av kärnkraftverk Nov 2005. Byte av ånggenerator på Ringhals kärnkraftverk. Foto: Börje Försäter/Hallands Bild Rivning av kärnkraftverk Nov 2005 Byte av ånggenerator på Ringhals kärnkraftverk. Foto: Börje Försäter/Hallands Bild Reparationer ger erfarenhet De svenska erfarenheterna av att helt montera ned kärntekniska

Läs mer

Närboendemöte i Forsmark

Närboendemöte i Forsmark Närboendemöte i Forsmark Datum:, kl. 12.00 14.15. Plats: Värdshuset, Forsmark. Målgrupp: Närboende. Samrådsmötet genomfördes i anslutning till det årliga närboendemötet, som denna hölls med anledning av

Läs mer

En övergripande naturvärdesfråga

En övergripande naturvärdesfråga Naturskyddsföreningens och MKG:s synpunkter rörande verksamheten vid uppförande och drift m.m. för kärnbränsleförvaret i Forsmark i mål nr M 1333-11 (kärnbränsleslutförvarsmålet) Punkt 77 Punkter En övergripande

Läs mer

Framtida mänskliga handlingar. Lerbuffertens stabilitet och saunaeffekten

Framtida mänskliga handlingar. Lerbuffertens stabilitet och saunaeffekten 1 Framtida mänskliga handlingar Lerbuffertens stabilitet och saunaeffekten 2 Replik lerbuffertens stabilitet och saunaeffekten Patrik Sellin, civilingenjör Kemiteknik, koordinator på SKB för forskning

Läs mer

Frågor ställda av Mark- och miljödomstolen under huvudförhandlingen om ett slutförvar för använt kärnbränsle t.o.m. 24 oktober 2017.

Frågor ställda av Mark- och miljödomstolen under huvudförhandlingen om ett slutförvar för använt kärnbränsle t.o.m. 24 oktober 2017. Frågor ställda av Mark- och miljödomstolen under huvudförhandlingen om ett slutförvar för använt kärnbränsle t.o.m. 24 oktober 2017 (mål nr M1333-11) Nedtecknade av Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning

Läs mer

NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: MÅLNR: M AKTBIL: 739

NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: MÅLNR: M AKTBIL: 739 NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: 2017-10-11 MÅLNR: M 1333-11 AKTBIL: 739 Naturskyddsföreningens och MKG:s synpunkter rörande verksamheten vid uppförande och drift m.m. för kärnbränsleförvaret i Forsmark

Läs mer

Rapport Haveri för kärnavfallet. - Synpunkter på kraftindustrins planer för slutförvaring. mkg. Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning

Rapport Haveri för kärnavfallet. - Synpunkter på kraftindustrins planer för slutförvaring. mkg. Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning Rapport Haveri för kärnavfallet - Synpunkter på kraftindustrins planer för slutförvaring mkg Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning Innehåll Förord 1 Bakgrund 2 Haveri för kärnavfallet! - Är det

Läs mer

Säkerhetsanalys för projektering, konstruktion och deponering

Säkerhetsanalys för projektering, konstruktion och deponering Seminarium om Kärnavfallsrådets kunskapslägesrapport Kunskapsläget på kärnavfallsområdet 2012 långsiktig säkerhet, haverier och global utblick Stockholm, 6 mars 2012 Säkerhetsanalys för projektering, konstruktion

Läs mer

FUD-program 98. Kärnkraftavfallets behandling och slutförvaring

FUD-program 98. Kärnkraftavfallets behandling och slutförvaring FUD-program 98 Kärnkraftavfallets behandling och slutförvaring Program för forskning samt utveckling och demonstration av inkapsling och geologisk djupförvaring September 1998 Svensk Kärnbränslehantering

Läs mer

Fud Peter Wikberg Forskning för långsiktig säkerhetsanalys

Fud Peter Wikberg Forskning för långsiktig säkerhetsanalys Fud 2010 Peter Wikberg Forskning för långsiktig säkerhetsanalys SKB:s forsknings- och utvecklingsprogram har pågått under lång tid Fud - 89 Studie av WP-cave metoden Studie av tunnlar under Östersjön Ny

Läs mer

Buffert och återfyllning som kopparkapselns beskyddare vad vet vi idag?

Buffert och återfyllning som kopparkapselns beskyddare vad vet vi idag? Buffert och återfyllning som kopparkapselns beskyddare vad vet vi idag? Oskarshamn 15 juni 2011 1 Kärnavfallsrådets synpunkter på bentonitens mineralsammansättning och övriga innehåll Enligt SKBS:s krav

Läs mer

Stockholm SSM 2016/3612

Stockholm SSM 2016/3612 YTTRANDE 2017-03-07 Till: Strålsäkerhetsmyndigheten Myndighetens dnr: 171 16 Stockholm SSM 2016/3612 registrator@ssm.se Yttrande från Naturskyddsföreningen och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning,

Läs mer

Kärnkraftsavfallet en teknisk och politisk utmaning

Kärnkraftsavfallet en teknisk och politisk utmaning Kärnkraftsavfallet en teknisk och politisk utmaning Willis Forsling Prof. Emeritus i Oorganisk kemi, Luleå tekniska universitet Ledamot i Kärnavfallsrådet (Statens råd för kärnavfallsfrågor) Denna text

Läs mer

SSM:s synpunkter på Fud-program 2007

SSM:s synpunkter på Fud-program 2007 SSM:s synpunkter på Fud-program 2007 Redovisning i Östhammar 17 december 2008 Innehåll Allmänna synpunkter Förslag till komplettering Förslag till samrådsfrågor Övriga bedömningar och synpunkter Regeringsbeslut

Läs mer

Bilaga 3. Korrespondens maj juni 2009 mellan MKG och kärnavfallsbolaget SKB rörande bolagets kopparkorrosionsforskning

Bilaga 3. Korrespondens maj juni 2009 mellan MKG och kärnavfallsbolaget SKB rörande bolagets kopparkorrosionsforskning Bilaga 3 Korrespondens maj juni 2009 mellan MKG och kärnavfallsbolaget SKB rörande bolagets kopparkorrosionsforskning 1 2010-06-22 Till: Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB 106 58 Stockholm Synpunkter

Läs mer

Slutförvarsanläggningen och dess

Slutförvarsanläggningen och dess Slutförvarsanläggningen och dess bergtekniska utmaningar Olle Olsson, Eva Widing, Rolf Christiansson Platsundersökningar Flygmätning Inventering av flora Kulturinventeringar Bergkartering Borrhål Forsmark

Läs mer

mkg Samrådsinlagor och yttrande över Fud-10 från Naturskyddsföreningen och MKG MKG Rapport 5

mkg Samrådsinlagor och yttrande över Fud-10 från Naturskyddsföreningen och MKG MKG Rapport 5 Samrådsinlagor 2009-2010 och yttrande över Fud-10 från Naturskyddsföreningen och MKG Rapporten innehåller samrådsinlagor från samrådet om ett slutförvar för använt kärnbränsle om: - val av plats - den

Läs mer

Instrumentering och utvärdering av fullskaleförsök av betongplugg för slutförvar av kärnbränsle

Instrumentering och utvärdering av fullskaleförsök av betongplugg för slutförvar av kärnbränsle Instrumentering och utvärdering av fullskaleförsök av betongplugg för slutförvar av kärnbränsle Kraftindustrins betongdag 2019-03-13 Richard Malm, Tekn. Dr KTH Royal Institute of Technology SWECO Energy

Läs mer

Samråd med temat: Säkerhet och strålskydd

Samråd med temat: Säkerhet och strålskydd Samråd med temat: Säkerhet och strålskydd Datum: Maj juni 2007 Plats: Skriftligt samråd Målgrupp: Berörda myndigheter och verk, berörda kommuner samt organisationer som får medel från Kärnavfallsfonden

Läs mer

Fud-program 2013 2013-10-17

Fud-program 2013 2013-10-17 Fud-program 2013 1 Fud-program 2013 Kraven enligt kärntekniklagen (12 ) Den som har tillstånd [för] en kärnkraftsreaktor ska låta upprätta ett program för den allsidiga forsknings- och utvecklingsverksamhet

Läs mer

Minican Brytning av försök 3

Minican Brytning av försök 3 Sidan 1 av 5 Minican Brytning av försök 3 Sammanfattning från: Plan for the Proposed Removal of MiniCan Experiment 3 from Borehole KA3386A04, Dokument ID 1275538 1 Hela minkapseln och insatsen tas ut och

Läs mer

Frågan om kopparkorrosion i syrefritt vatten

Frågan om kopparkorrosion i syrefritt vatten Frågan om kopparkorrosion i syrefritt vatten Jinsong Liu, Björn Dverstorp (SSI) och Bo Strömberg (SKI) (Öppet möte med MKB-forum i Oskarshamn och Samråds- och MKB-grupp Forsmark, Arlanda Conference & Business

Läs mer

Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall

Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall Fud-program 2007 Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall September 2007 Svensk Kärnbränslehantering AB Swedish Nuclear Fuel and Waste

Läs mer

Samråd med temat: Säkerhet och strålskydd

Samråd med temat: Säkerhet och strålskydd Samråd med temat: Säkerhet och strålskydd Datum: Oktober november 2008 Plats: Skriftligt samråd Målgrupp: Berörda myndigheter och verk, berörda kommuner samt organisationer som får medel från Kärnavfallsfonden

Läs mer

SKB anger i det följande när svar på delfrågorna 1-4 kommer att lämnas. För delfråga 5 ges svar i form av kompletterande information till ansökan.

SKB anger i det följande när svar på delfrågorna 1-4 kommer att lämnas. För delfråga 5 ges svar i form av kompletterande information till ansökan. Strålsäkerhetsmyndigheten Att: Ansi Gerhardsson 171 16 Stockholm DokumentID 1385067 Ärende Handläggare Patrik Sellin Er referens SSM2011-2426-81 Kvalitetssäkrad av Olle Olsson Saida Engström Godkänd av

Läs mer

Kärnbränsleförvaret Tidigt på morgonen bar det av från Stockholm då det var mycket som skulle hinnas med under denna dag.

Kärnbränsleförvaret Tidigt på morgonen bar det av från Stockholm då det var mycket som skulle hinnas med under denna dag. YG21 Grupp Avfall Den 20-21 april, 2015 genomförde vi vår studieresa i Sverige. Under dessa två heldagar besökte vi Svensk Kärnbränslehantering AB i Forsmark, Forsmarks kärnkraftverk (F3), Ågesta samt

Läs mer

171 16 Stockholm SSM2014-1683, SSM2015-2519 registrator@ssm.se

171 16 Stockholm SSM2014-1683, SSM2015-2519 registrator@ssm.se NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 YTTRANDE INKOM: 2016-05-31 MÅLNR: M 1333-11 AKTBIL: 401 Stockholm 2016-05-31 Till: Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt Mark- och miljödomstolens mål Box 1104 nr M 1333-11

Läs mer

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Datum: 2004-05-04, klockan 18.30 21 Plats: IVA, Grev Turegatan 16, Stockholm Målgrupp: Nationella

Läs mer

Svar till SSM på begäran om förtydligande avseende svar på tidigare begäran om komplettering rörande grundvattenkemi på kort och medellång sikt

Svar till SSM på begäran om förtydligande avseende svar på tidigare begäran om komplettering rörande grundvattenkemi på kort och medellång sikt Strålsäkerhetsmyndigheten Att: Ansi Gerhardsson 171 16 Stockholm DokumentID 1476865 Ärende Handläggare Björn Gylling, Patrik Sellin, Allan Hedin Er referens SSM2011-2426-218 Kvalitetssäkrad av Johan Andersson

Läs mer

I Sverige är Framtiden avveckling och slutförvaring

I Sverige är Framtiden avveckling och slutförvaring Reseberättelse Grupp Framtid, YG 22, nyhetsbrev nr 1, Datum 2017-01-19 Text av Framtidsgruppen I Sverige är Framtiden avveckling och slutförvaring För vår Sverigeresa valde vi att besöka kärnkraftverken

Läs mer

Kort historia På ITV s hemsida berättar de om hur ITV var först i Sverige så började man att använda geotermisk energi i början av 70-talet i form av

Kort historia På ITV s hemsida berättar de om hur ITV var först i Sverige så började man att använda geotermisk energi i början av 70-talet i form av GEOTERMISK ENERGI Innehållsförteckning 2-3 Kort historia 4-5 Hur utvinns energin, bergvärme 6-7 Hur utvinns energin, jordvärme 8-9 Värmepumpen 10-11 Energiomvandlingarna 12-13 Miljövänlig? 14-15 Användning

Läs mer

Naturskyddsföreningens och MKG:s synpunkter på kärnbränsleförvarsprövningen. 8 maj 2018

Naturskyddsföreningens och MKG:s synpunkter på kärnbränsleförvarsprövningen. 8 maj 2018 Naturskyddsföreningens och MKG:s synpunkter på kärnbränsleförvarsprövningen 8 maj 2018 Presentation och PM Naturskyddsföreningen och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) (i presentationen

Läs mer

Underlag för samråd enligt 6:e kapitlet miljöbalken för prövningen enligt miljöbalken och kärntekniklagen

Underlag för samråd enligt 6:e kapitlet miljöbalken för prövningen enligt miljöbalken och kärntekniklagen Samråd november 2014 Tänd ett lager: P, R eller TR. ID 1448927 Underlag för samråd enligt 6:e kapitlet miljöbalken för prövningen enligt miljöbalken och kärntekniklagen Oskarshamn Utökad kapacitet för

Läs mer

Studiebesök i Tyskland

Studiebesök i Tyskland YG16 Avfallsgruppen Ulrika Bäckström, Petty Bernitt Cartemo, Emma Nilsson, Katri Pajander, Niklas Bergh, Daniel Welander, Catharina Solén-Gregorsson, Olga Korneevets, Patrik Konnéus, Sofie Skoog, Rasmus

Läs mer

Minican resultatöversikt juni 2011

Minican resultatöversikt juni 2011 Sidan av Minican resultatöversikt juni Sammanställt från arbetsmaterial SKBModelCanisterProgressReport Dec_Issue -4-7 MINICAN microbe report Claes Taxén Siren Bortelid Moen Kjell Andersson Översikt över

Läs mer

VÄRDERINGAR I METODVALET. Carl Reinhold Bråkenhielm KASAM

VÄRDERINGAR I METODVALET. Carl Reinhold Bråkenhielm KASAM VÄRDERINGAR I METODVALET Carl Reinhold Bråkenhielm KASAM SKB:s ansökan om inkapslingsanläggning, ggning, bilaga A, 3.1 Syfte och ändamål, s. 7 SKB har som syfte att ett slutförvar för f r kärnbrk rnbränsle

Läs mer

Frågor och svar. om använt kärnbränsle

Frågor och svar. om använt kärnbränsle Frågor och svar om använt kärnbränsle 1 2 Innehåll Inledning... 5 Frågor om: Använt kärnbränsle... 7 Ansvar för slutförvaringen... 13 Hantering av det använda kärnbränslet idag... 19 Planer för slutförvaringen...

Läs mer

Säkerhetsredovisning för slutförvaring av använt kärnbränsle

Säkerhetsredovisning för slutförvaring av använt kärnbränsle Säkerhetsredovisning för slutförvaring av använt kärnbränsle Successiv redovisning av säkerhet Ansökan Redovisning av säkerhet, men ingen PSAR enligt SSMFS 2008:1 Inför uppförande av slutförvar Preliminär

Läs mer

Närboendemöte i Forsmark

Närboendemöte i Forsmark Närboendemöte i Forsmark Datum:, kl. 12.00 14.00. Plats: Forsmarksverkets informationsbyggnad, Forsmark. Målgrupp: Närboende. Samrådsmötet genomfördes i anslutning till det årliga närboendemötet, som hålls

Läs mer

Slutförvaring av använt kärnbränsle i Forsmark EN NATIONELL FRÅGA PÅ LOKAL NIVÅ

Slutförvaring av använt kärnbränsle i Forsmark EN NATIONELL FRÅGA PÅ LOKAL NIVÅ Slutförvaring av använt kärnbränsle i Forsmark EN NATIONELL FRÅGA PÅ LOKAL NIVÅ Bakgrund Det svenska kärnavfallet I Sverige har vi sedan 1960-talet producerat el i kärnkraftverk, vilket innebär att vi

Läs mer

En skriftlig inbjudan skickades till boende i Misterhults församling, inklusive fritidsboende. Inget underlag framtaget särskilt för mötet.

En skriftlig inbjudan skickades till boende i Misterhults församling, inklusive fritidsboende. Inget underlag framtaget särskilt för mötet. Närboendemöte i Oskarshamn Datum: 8 juli 2009, kl. 18.00 19.30. Plats: Figeholms Fritid och Konferens, Hägnad, Figeholm. Målgrupp: Närboende. Samrådsmötet genomfördes med anledning av SKB:s att ansöka

Läs mer

SKB:s replik på synpunkter från MKG m fl om lokalisering av Kärnbränsleförvaret

SKB:s replik på synpunkter från MKG m fl om lokalisering av Kärnbränsleförvaret 2017-09-12 1 SKB:s replik på synpunkter från MKG m fl om lokalisering av Kärnbränsleförvaret 2017-09-12 2 SKB har valt Forsmark Berget i Forsmark ger betydligt bättre förutsättningar för ett långsiktigt

Läs mer

Ansökansplan för inkapslingsanläggningen. för använt kärnbränsle. Svensk Kärnbränslehantering AB. September 2006

Ansökansplan för inkapslingsanläggningen. för använt kärnbränsle. Svensk Kärnbränslehantering AB. September 2006 R-06-50 Ansökansplan för inkapslingsanläggningen och slutförvaret för använt kärnbränsle Svensk Kärnbränslehantering AB September 2006 Svensk Kärnbränslehantering AB Swedish Nuclear Fuel and Waste Management

Läs mer

Verksamheten och de allmänna hänsynsreglerna - slutförvarssystemet

Verksamheten och de allmänna hänsynsreglerna - slutförvarssystemet Öppen Rapport DokumentID 1208614 Författare Kerstin Blix Granskad av Version 1.0 Status Godkänt Reg nr Datum 2011-02-21 Granskad datum Sida 1 (24) Godkänd av Olle Olsson Godkänd datum 2011-02-21 Verksamheten

Läs mer

Möte med SSM om kopparkorrosion

Möte med SSM om kopparkorrosion Möte med SSM om kopparkorrosion 2012-06-19 Fråga 1 Inverkan av en representativ grundvattenkemi på den termodynamiska drivkraften för kopparkorrosion i syrgasfritt vatten (som enligt what-if fall i SKB

Läs mer

Teknisk PM Geoteknik. Detaljplan Hällebäck. Stenungsund 2013-08-26

Teknisk PM Geoteknik. Detaljplan Hällebäck. Stenungsund 2013-08-26 Detaljplan Hällebäck Stenungsund 2 (6) Beställare Samhällsbyggnad Plan 444 82 Stenungsund Daniela Kragulj Berggren, Planeringsarkitekt Konsult EQC Karlstad Lagergrens gata 8, 652 26 Karlstad Telefon: 010-440

Läs mer

Svar till SSM på begäran om komplettering rörande grundvattenkemi på kort och medellång sikt

Svar till SSM på begäran om komplettering rörande grundvattenkemi på kort och medellång sikt Strålsäkerhetsmyndigheten Att: Ansi Gerhardsson 171 16 Stockholm DokumentID 1437441 Ärende Handläggare Christina Lilja Patrik Sellin Allan Hedin Er referens SSM2011-2426-140 Kvalitetssäkrad av Helene Åhsberg

Läs mer

Referensgruppsmöte kopparkorrosion 21 juni 2011

Referensgruppsmöte kopparkorrosion 21 juni 2011 Öppen Anteckning DokumentID Version 1.0 1292188 Författare Lars Birgersson Sofie Tunbrant Kvalitetssäkrad av Status Godkänt Reg nr Datum 2011-09-02 Kvalitetssäkrad datum Sida 1 (10) Godkänd av Lars Birgersson

Läs mer

Johan Swahn, Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG

Johan Swahn, Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG 0 Prövningsprocessen för slutförvaret och Naturskyddsföreningens och MKG:s arbete Johan Swahn Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG e-post: johan.swahn@mkg.se, mobil: 070-467 37 31 Box 7005,

Läs mer

R-98-11. Alternativa metoder. Långsiktigt omhändertagande av kärnbränsleavfall. Ann-Marie Ekendahl, Tönis Papp (Red) Svensk Kärnbränslehantering AB

R-98-11. Alternativa metoder. Långsiktigt omhändertagande av kärnbränsleavfall. Ann-Marie Ekendahl, Tönis Papp (Red) Svensk Kärnbränslehantering AB R-98-11 Alternativa metoder Långsiktigt omhändertagande av kärnbränsleavfall Ann-Marie Ekendahl, Tönis Papp (Red) Svensk Kärnbränslehantering AB September 1998 Svensk Kärnbränslehantering AB Swedish Nuclear

Läs mer

Bufferten och återfyllning som kopparkapselns beskyddare vad vet vi i dag? Analys av buffertens funktion efter förslutning

Bufferten och återfyllning som kopparkapselns beskyddare vad vet vi i dag? Analys av buffertens funktion efter förslutning Bufferten och återfyllning som kopparkapselns beskyddare vad vet vi i dag? Analys av buffertens funktion efter förslutning Patrik Sellin, SKB 2011-06-15 1 Upplägg Specifika frågeställningar Säkerhetsanalys

Läs mer

SKB: s referensgrupp för kopparkorrosion förslag till nya uppgifter

SKB: s referensgrupp för kopparkorrosion förslag till nya uppgifter Kjell Andersson, Karita Research Claes Taxén, Swerea/KIMAB 2011-04-26 SKB: s referensgrupp för kopparkorrosion förslag till nya uppgifter På möte med SKB: s referensgrupp för kopparkorrosion 2011-03-23

Läs mer

Lagerbladet. Dela med dig av sommaren! Skicka Lagerbladets vykort. Morgonljus i Oxhagen Sid 8 9. Lera i säkerhetens tjänst. Så gör Ungern.

Lagerbladet. Dela med dig av sommaren! Skicka Lagerbladets vykort. Morgonljus i Oxhagen Sid 8 9. Lera i säkerhetens tjänst. Så gör Ungern. Lagerbladet O S K A R S H A M N 2 2006 En tidning till alla hushåll i Oskarshamns kommun från Svensk Kärnbränslehantering AB Lera i säkerhetens tjänst Sid 4 6 Så gör Ungern Sid 11 14 Morgonljus i Oxhagen

Läs mer

Granskningsgruppens arbetsplan 2010

Granskningsgruppens arbetsplan 2010 s arbetsplan 2010 Antagen av 2010-02-09 1 Förord I och med platsvalsbeslutet den 3 juni 2009 har förutsättningarna kring det planerade slutförvarssystemet i Sverige tydliggjorts för LKO-projektet. SKB:s

Läs mer

Ämne: Kritiska synpunkter på SKBs koncept KBS3(V) för slutförvaring av använt reaktorbränsle

Ämne: Kritiska synpunkter på SKBs koncept KBS3(V) för slutförvaring av använt reaktorbränsle Nacka tingsrätt, mark- och miljödomstolen Box 1104 131 26 Nacka Strand, mmd.nacka.avdelning4@dom.se Ange domstolens målnummer 1333-11, 2016-04-12 NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: 2016-04-13 MÅLNR: M

Läs mer

SSM:s uppföljning av driftfrågor i buffert och återfyllning

SSM:s uppföljning av driftfrågor i buffert och återfyllning SSM:s uppföljning av driftfrågor i buffert och återfyllning (SSM) Hur arbete vi med frågorna? Myndigheten håller ständiga dialog med SKB genom att sin expertgrupp (BRITE-gruppen) vidmakthåller och uppdaterar

Läs mer

Synpunkter på mål nr M (OKG AB:s ansökan om tillstånd till verksamheten vid Oskarshamns kärnkraftverk)

Synpunkter på mål nr M (OKG AB:s ansökan om tillstånd till verksamheten vid Oskarshamns kärnkraftverk) 2006-02-02 Till: Växjö Tingsrätt Miljödomstolen, rotel 10 Box 81 351 03 Växjö Synpunkter på mål nr M3171-04 (OKG AB:s ansökan om tillstånd till verksamheten vid Oskarshamns kärnkraftverk) Miljöorganisationernas

Läs mer

Utvecklingen av KBS-3-metoden

Utvecklingen av KBS-3-metoden R-10-40 Utvecklingen av KBS-3-metoden Genomgång av forskningsprogram, säkerhetsanalyser, myndighetsgranskningar samt SKB:s internationella forskningssamarbete Svensk Kärnbränslehantering AB November 2010

Läs mer

Marcus från Vasa samarbetar med Nasa

Marcus från Vasa samarbetar med Nasa 1 / 2 Foto: Jessica Lindgren Det är ju en jätteutmaning. Jag inspireras av det nya, av det svåra och okända. Något som är så annorlunda - stimulerar fantasin, säger Marcus Laaksoharju om projektet för

Läs mer

Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall

Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall FUD-program 2001 Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall September 2001 Svensk Kärnbränslehantering AB Box 5864 102 40 Stockholm Tel

Läs mer

R-00-28. Förvarsalternativet djupa borrhål. Innehåll och omfattning av FUD-program som krävs för jämförelse med KBS-3-metoden

R-00-28. Förvarsalternativet djupa borrhål. Innehåll och omfattning av FUD-program som krävs för jämförelse med KBS-3-metoden R-00-28 Förvarsalternativet djupa borrhål Innehåll och omfattning av FUD-program som krävs för jämförelse med KBS-3-metoden Svensk Kärnbränslehantering AB Augusti 2000 Svensk Kärnbränslehantering AB Swedish

Läs mer

Svar till SSM på begäran om tidplan för kvarstående kompletteringar av Miljökonsekvensbeskrivningen

Svar till SSM på begäran om tidplan för kvarstående kompletteringar av Miljökonsekvensbeskrivningen Strålsäkerhetsmyndigheten Att: Ansi Gerhardsson 171 16 Stockholm DokumentID 1431235 Ärende Handläggare Mikael Gontier Er referens SSM2011-2426-163 Kvalitetssäkrad av Godkänd av Kommentar Sida 1(5) Datum

Läs mer

Kärnämneskontroll Kunskapslägesrapport 2015, kap. 3. Carl Reinhold Bråkenhielm

Kärnämneskontroll Kunskapslägesrapport 2015, kap. 3. Carl Reinhold Bråkenhielm Kärnämneskontroll Kunskapslägesrapport 2015, kap. 3 Carl Reinhold Bråkenhielm Kärnbränslecykeln Kärnämneskontrollens huvudmotiv Att förhindra att kärnämnen avleds från den civila kärnbränsecykeln till

Läs mer

Stockholms Tingsrätt Miljödomstolen Box Stockholm

Stockholms Tingsrätt Miljödomstolen Box Stockholm 2006-06-13 Stockholms Tingsrätt Miljödomstolen Box 8307 104 20 Stockholm Miljöorganisationernas kärnavfallsgransknings, MKG:s, yttrande över Forsmarks Kraftgrupp AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken

Läs mer

Minnesanteckningar från Granskningsgruppen den 12 juni 2014 kl 08.30 12:00 Plats: Äspö, SKB

Minnesanteckningar från Granskningsgruppen den 12 juni 2014 kl 08.30 12:00 Plats: Äspö, SKB Granskningsgruppen Minnesanteckningar från Granskningsgruppen den 12 juni 2014 kl 08.30 12:00 Plats: Äspö, SKB Närvarande ordinarie gruppdeltagare: Charlotte Liliemark, ordförande Rigmor Eklind, (s) vice

Läs mer

DokumentID Författare Lars Birgersson Kvalitetssäkrad av. Version 1.0. Allan Hedin Godkänd av Helene Åhsberg

DokumentID Författare Lars Birgersson Kvalitetssäkrad av. Version 1.0. Allan Hedin Godkänd av Helene Åhsberg Öppen Promemoria (PM) DokumentID 1525533 Författare Lars Birgersson Kvalitetssäkrad av Version 1.0 Allan Hedin Godkänd av Helene Åhsberg Status Godkänt Reg nr Datum 2015-12-16 Kvalitetssäkrad datum 2016-01-13

Läs mer

Kärnavfallsrådets granskning av Fud-program 2007

Kärnavfallsrådets granskning av Fud-program 2007 Kärnavfallsrådets granskning av Fud-program 2007 Torsten Carlsson, Willis Forsling, Gert Knutsson, Carl Reinhold Bråkenhielm 2008-12-17 www.karnavfallsradet.se 1 Utgångspunkter Rådet tar ställning till

Läs mer

Anteckningar expertgruppsmöte berglinjen

Anteckningar expertgruppsmöte berglinjen Öppen Anteckningar DokumentID 1207112 Författare Ingrid Aggeryd Version 1.0 Status Godkänt Reg nr Datum 2009-05-27 Sida 1 (40) Anteckningar expertgruppsmöte berglinjen Plats: Folkets Hus, Barnhusgatan

Läs mer

Kopparkapsel i KBS-3. Kopparkorrosion i in situ experimentet Minican

Kopparkapsel i KBS-3. Kopparkorrosion i in situ experimentet Minican Sidan 1 av 12 Kopparkorrosion i in situ experimentet Minican Johannes Johansson 2013-03-25 Kopparkapsel i KBS-3 Referensdesign Tätslutande 5cmkopparkapsel Segjärnsinsats Sidan 2 av 12 Olika svetsmetoder

Läs mer

R-14-27. Korrosionsprovning av ingjutna stålstänger i betongblock och ingjutna bergbultar. Fem års exponering i Äspölaboratoriet

R-14-27. Korrosionsprovning av ingjutna stålstänger i betongblock och ingjutna bergbultar. Fem års exponering i Äspölaboratoriet R-14-27 Korrosionsprovning av ingjutna stålstänger i betongblock och ingjutna bergbultar Fem års exponering i Äspölaboratoriet Behnaz Aghili, Svensk Kärnbränslehantering AB Oktober 2014 Svensk Kärnbränslehantering

Läs mer

Problem med de konstgjorda barriärerna i KBS-metoden

Problem med de konstgjorda barriärerna i KBS-metoden YTTRANDE 2008-10-30 Till: Regeringen Miljödepartementet, 103 33 Stockholm Till: Miljödepartementet, Enheten för miljökvalitet Dnr: M2008/2833/Mk Miljöorganisationernas kärnavfallsgransknings, MKG:s, synpunkter

Läs mer