Ericsson Seglare. Seglaren medlemsblad nr med aktuell och inaktuell information

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ericsson Seglare. Seglaren medlemsblad nr 1-2003 med aktuell och inaktuell information"

Transkript

1 Seglaren medlemsblad nr med aktuell och inaktuell information Styrelsemöten Med tanke på de stora omorganisationerna inom Ericsson så har man diskuterat en stadgeändring avseende vilka som ska få vara medlemmar i ES. Årsmötet 2003 Frågan om stadgeändring togs upp på årsmötet den 4.e Mars. Nedanstående förslag till ändringar i paragraferna 1 och 2 accepterades enhälligt av mötet. Det traditionstyngda årsmötet ägde som vanligt rum på Älvsjömässan, "Allt för Sjön". Som tidigare serverades samvaro med tilltugg ca 1 timme för mötet. En stor del av de ca 200 medlemmarna hade mött upp. Förslag till Stadgeändring 1 ÄNDAMÅL "ES" är en ideell klubb och har till ändamål att verka för seglingssportens främjande bland Ericssonanställda och andra personer med anknytning till Ericssonkoncernen. 2 MEDLEMSKAP Berättigad att vara medlem är den som är anställd inom eller pensionerad från Ericssonkoncernen. Medlem som blivit uppsagd eller vars verksamhet inom bolaget avyttrats får kvarstå som medlem. Person som ej längre är anställd inom Ericssonkoncernen kan, efter godkännande av styrelsen, godkännas som medlem. 3 osv oförändrade. Höstens och vårens navigationskurser.. har varit lika heta som någonsin. Höstens kurser, antal elever 32 st (fulla kurser) och vårens kurser, antal elever 32 st (fulla kurser). Preliminär Kalender: Måndag, 18:30-21 Kista. Medlemsmöte samt Hydrografica presenterar sina detaljsjökort 1:10'000 mm 2003-xx-xx Kappseglingsteori Vårsegling. Startplats Korshamnsviken KM. Startplats Norrviken. Webben Den interna webben är omöjlig att nå för pensionärer och andra medlemmar som inte längre sitter "bakom Ericsson-brandväggen". Styrelsen ska se om vi kan lägga ES webb på ett externt webbhotell utan alltför mycket besvär för webbmaster och till resonabel kostnad. Sedan äger vi domännamnet och under 2003 ska vi försöka koppla vår medlemsinformation till den webbadressen. Vad ligger bakom? Tidningen Segling och Bengt Jörnstedt har tidigare hackat på SXK för att dölja intressant båtsportrelaterad information för sina medlemmar såtillvida att SXK undviker att skriva om det i sin tidning. Segling har även gjort en webbfråga som fått 199 st svarande: se 188 av dessa tyckte det var elakt av SXK. I decembernumret (nr ) av Segling är det dags igen att klaga på SXK. Den här gången angående att SXK tydligen plagierat ur Hydrographicas detaljsjökort för sin nya hamnbok. Utan att reglera någon ersättningen till Lasse Granath. Trots att medlemmar stöter på SXK om en kommentar i På Kryss så dröjer det ända till nummer 2/2003 innan det kommer en bra förklaring och ursäkter.

2 KM 2002 Den 17.e august 2002 begicks KM i traditionellt gudabenådat väder och med, som vanligt, trevlig samvaro på kvällen i Napoleonviken bild 6 Ulf Sjöström 02 De 11 KM-seglande ES-båtarna samlade efter målgången för matberedning och prisutdelning. Resultatlistan, mer detaljerad och fler bilder på webben (www.ericssonseglare.com ): Paul Eriksen, Torbjörn Larsson, Ulf Sjöström, Henrik Andersson, Torbjörn Dahl, Anna Palmberg, Bo Stockman, Erling Olsson, Christer Westerlund, Björn Lind, Rolf Löfqvist. Vinnare Först kom, som vanligt, Paul Eriksen med sin Shipman 28 "Trut" med 7 minuter tillgodo före tvåan Torbjörn Larsson i Accent. Seglad tid 2:29:47. Se Pauls föregående segrarberättelse i vårnumret 2002 av "Seglaren". Kanske kommer det en ny segerberättelse i nästa nummer Tips och artiklar från läsekretsen mottages tacksamt av redaktören. Skicka i ! GPS kartprogram är inne just nu. Många medlemmar har provat Ozi Explorer. Solteknik är nu återförsäljare för Des Newman's OziExplorer i Sverige. Fungerar utmärkt tillsammans med bl.a. GARMIN, Magellan, Lowrance, Eagle and MLR GPS mottagare. En fullständig shareware (Engelsk version) på OziExplorer finns på Soltekniks sida och här hos källan i Australien. Man laddar ned en fullständig version, betalar licensen (75$) och får en nyckel via . Den oupplåsta (demo-) versionen kan bl.a. inte spara waypoints. Demosjökort på: Normalpris för OziExplorer, svensk version, är 895:- inklusive moms och frakt. Det finns också version för fickdator med PocketPC, t.ex. ipaq. En recension finns här: Skönt att kunna känna igen sig i programmet när man kör det i sin palmtop! Det är mycket trevligt att kunna sitta vid sitt skrivbord och på sin dator kunna "segla" omkring i skärgården och slippa slåss med ohanterligt stora sjökort. Det levande sjökortet från svenska Sjöfartsverket, efter modell från sin danska motsvarighet, har nu kommit till attraktiva priser. T.ex Strömstad-Åhus för 820 kr och Ystad-Arholma 950 kr genom SXK. Kanske något att prova på inför sommaren? Strömförsörjning av PC ombord? se här nere om laddare.

3 Bra idéer Mantågstrassel? Easy Guard Pl 3467 A Eskilstuna Tel & fax E-post: Texten kopierad från webben. Pris enligt Segling nr : ca 3000:- Bra idéer förtjänar gratis reklam;-) Mantågsstöttor med led En kraftig rostfri stång. Det nedre hålet i stöttan har en avancerad utformning som möjliggör ostörd fällning. I stöttans nedre del en kraftig led, svarvad och fräst i rostfritt stål. Detta ger en distinkt fällning och ett stabilt mantåg. Stöttorna monteras i befintliga mantågsfötter. I botten finns två urfräsningar som är anpassade till fästskruvarna på de mantågsfötter som finns på marknaden. Sidopulpit En rostfri sidopulpit med en Rutgersson 750 avlastare att spänna och lossa mantåget. Ena benet monteras i mantågsfoten närmast sittbrunnen. Använder du den justerbara foten så har den skruvhål för fäste i skarndäck. Utan justerbar fot använder du en standard mantågsfot. Foten som är justerbar möjliggör montering även om skarndäcket lutar kraftigt. Block med fästen På båtens befintliga förpulpit monteras 2+2 block. Dessa är specialtillverkade för att behålla linornas inbördes avstånd. Samtliga delar är tillverkade i rostfritt och har en marin design. Mantåget Mantåget är 8 mm förstärkt flätad polyester med brottsbelastningen 1400 kg. På linan fästes Linstopp för att underlätta fällning och resning av stöttan. Vad gäller utomlands när det gäller båtar? Tag det bästa av länder som exempel. varunder US Coast Guard effektuerar båtregler under National Vessel Documentation Center på denna web-site. Man undrar ju hur de har det med sina båtar på andra ställen i världen! Under FAQ kan man läsa att alla fartyg över 5 nettoton (net tons) som ägs av en US-medborgare måste registreras enligt de regler och med de blanketter som finns på den här internetsiten. Fartyg över 25 fot faller oftast in i denna kategori. För beräkning av "net tonnage" används begreppet "gross tonnage". För ett segelfartyg med inombordsmotor är net tonnage = 90% av gross tonnage och saknar segelfatyget inombordsmotor så är net tonnage samma som gross tonnage. Gross tonnage är produkten av längd (L), bredd (B) och djup (D) angivet i feet med 1 decimals noggrannhet multiplicerat med faktorn för segelbåtar med centerbord eller motsvarande och för segelbåtar med riktig(!) kölkonstruktion motsvarande t.ex. en IF-båts skrovkonstruktion. För de förra anges djupet (D) = skrovets största djup och för de stadiga segelbåtarna anges kölens djup. D mäts som det vertikala avståndet taget nära midskepps från en linje dragen horisontellt genom de översta kanterna av skrovet / fribordet exklusive däck, relingslist och ev. överbyggnad. Suck Allt står att läsa i anvisningarna på sidan

4 Prisvärd batteriladdare (495:-) Funnen och inköpt hos Clas i sjön ( ) Klarar upp till 90Ah batteri. Backström 1.3 ma = den den ström som laddaren tömmer batteriet med då 230V inte är inkopplat. Dvs laddaren kan vara ständigt inkopplad utan att batteriet urladdas genom laddaren. Läs mer här: Den viktigaste egenskapen för en laddare är precisionen att nå den rätta spänningen under varje del av laddningscykeln. För hög spänning förorsakar kokning av batteriet. Det blir då oanvändbart på grund av uttorkade celler och spaltkorrosion, som beror på hög syrakoncentration och överhettning under laddningen. För låg spänning ger ett ofullständigt laddat batteri, som kommer att tappa mer och mer kapacitet tills det slutligen blir oanvändbart. Störningar och rippel från spänning och ström kan förstöra känslig utrustning ansluten till batteriet som radioutrustning, teleutrustning, GPS och andra navigationsinstrument i båtar. Det gör att man måste koppla loss batteriet elektriskt från elcentralen då det ska laddas om laddaren är för primitiv. Med denna CTEK-laddare kan man låta den vara inkopplad över batteriet ständigt. / red. Köp en laddare per batteri En något större (15%) och dyrare, 1438:- hos Mekonomen, modell finns som klarar upp till 225Ah batteribank. Se även Watski-katalogen 2003.

5 Laddare för portabel PC ombord utan att gå via en spänningsomvandlare från 12V till 230V växelström som får driva den vanliga nätdelen för PC'n. Det blir onödiga förluster. Allas vår Clas Olsson har en prisvärd, 349:-, spänningsomvandlare (art.nr ). Den omvandlar 12V direkt till 15V, 16V, 18V, 19V, 20V, 22V eller 24V. Max 3,5A (15-20V) 3.0 (22, 24V). Fungerar t.ex. utmärkt med en Toshiba 300CT (15V). På kryss i Phuket Läst i DN. Sträckan mellan malaysiska gränsen och vattnen öster om Phuket är något som även vanliga svenska seglare borde titta närmare på. Här finns allt - ett härligt klimat, vindarna är relativt snälla, kristallklart vatten, vänliga människor, god mat, vackra korallrev och kritvita stränder i en fantastisk skärgård. Det finns en guidebok, Sail Thailand (Everingham, Dowden & O'Leary. På nätet cirka 350 kr), som ger utmärkt vägledning till thailändska seglatser. Läs mer på nätet: och Priser runt 1500 Sterling per vecka och båt i 38-fotklassen (Transporter dit och hem tillkommer).

Nummer 3 år 2007. Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna.

Nummer 3 år 2007. Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna. Nummer 3 år 2007 Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna. 2 STAR Medlemsforum för TRIKEPILOTER STAR = Svenska Trikeflygares Allmänna Riksförening. En ideell intresseförening för trikeflygare.

Läs mer

Informationsblad för Nordisk Familjebåtsförbundet, NF-förbundet. rdförandeord

Informationsblad för Nordisk Familjebåtsförbundet, NF-förbundet. rdförandeord i NF o 1/05 Informationsblad för Nordisk Familjebåtsförbundet, NF-förbundet O rdförandeord Nu har vi en ny hemsida : www.nfseglare.com! Titta gärna in om du har tid. Jag tackar Nicklas Stang för ett jättefint

Läs mer

o Uppdaterad 2014-03-11 Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering

o Uppdaterad 2014-03-11 Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering o Uppdaterad 2014-03-11 Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering Inledning... 4 Utbildning... 4 Specialidrottsförbundens och distriktens hemsidor... 4 Information... 4 Manualer... 4 Operativsystem och

Läs mer

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte Ett år i föreningen Det finns i en förening några områden som återkommer varje år. Ett sätt att planera arbetet i föreningen är att se vilka uppgifter de är och när de behöver göras. Här hittar du några

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

16.00 17.00!!!!!! Glöm inte medlemsavgiften! Se sid 5!!!!!! ÅRSMÖTE DEN 25 mars kl 16,30 i konferenscenter ÄL Götalandsvägen 230, Älvsjö

16.00 17.00!!!!!! Glöm inte medlemsavgiften! Se sid 5!!!!!! ÅRSMÖTE DEN 25 mars kl 16,30 i konferenscenter ÄL Götalandsvägen 230, Älvsjö Medlemstidning för Ericssons Datorklubb Årgång 26, Mars 2009 Nr 82 Innehåll Innehåll + foto 1 Annonsplats DUSTIN 2 Ledaren 3 Extra medlemsmöte 4 Flexpay eller hur man betalar medlemsavgift 5 Test av USB-minne

Läs mer

BRUNNAREN. Medlemstidning för Segelsällskapet Brunnsviken nr 3 2012

BRUNNAREN. Medlemstidning för Segelsällskapet Brunnsviken nr 3 2012 BRUNNAREN Medlemstidning för Segelsällskapet Brunnsviken nr 3 2012 Fotogalleri i Brunnaren? Detta är en seglare som någon mött någon gång i disigt väder i Lännerstasundet. Nog vore det trevligt om du kunde

Läs mer

Att köpa begagnad båt utomlands

Att köpa begagnad båt utomlands Att köpa begagnad båt utomlands Sammanställning för Najdklubben Väst av Lennart Lundin Efter att jag har tagit hem många båtar och hjälpt några båtsökare att skaffa bra båtar utomlands, så vill jag gärna

Läs mer

HÄR ÄR DEN BÄSTA SOMMARBILDEN HHF. Nr 3 2014 Årgång 21. minhamn.se. Sid 6-7. Sid 3 H A M N F Ö R E N I N G BJÖRLANDA KILE HAMNFÖRENING

HÄR ÄR DEN BÄSTA SOMMARBILDEN HHF. Nr 3 2014 Årgång 21. minhamn.se. Sid 6-7. Sid 3 H A M N F Ö R E N I N G BJÖRLANDA KILE HAMNFÖRENING Roder ladet Nr 3 2014 Årgång 21 BJÖRLANDA KILE HAMNFÖRENING BÅTLAGET TORSLANDA LAGUN FISKEBÄCKS BÅTFÖRENING HINSHOLMENS BÅTFÖRENING HOVÅS HHF H A M N F Ö R E N I N G HOVÅS HAMNFÖRENING KILLINGSHOLMENS

Läs mer

Uppdaterad 2013-12-10. Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering

Uppdaterad 2013-12-10. Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering Uppdaterad 2013-12-10 Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering Inledning... 4 Utbildning... 4 Specialidrottsförbundens och distriktens hemsidor... 4 Information... 4 Manualer... 4 Operativsystem och webbläsare...

Läs mer

Rule IT Telemarketing... 2. Varför behövs Rule IT Telemarketing... 2. Internet Explorer (IE)... 3 Firefox... 3 Crome... 3

Rule IT Telemarketing... 2. Varför behövs Rule IT Telemarketing... 2. Internet Explorer (IE)... 3 Firefox... 3 Crome... 3 Innehållsförteckning Rule IT Telemarketing... 2 Ett program för effektiv kundbearbetning på telefon... 2 Vad är Rule IT Telemarketing?... 2 Varför behövs Rule IT Telemarketing... 2 Ladda ner från www.ruleit.nu...

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

BULLANDÖ NEWS CANBERRA DEN STORMEN GÄSTHAMNEN STOCKHOLM MARIN. upptagningen BULLANDÖBESÄTTNING ETT ANNORLUNDA BÅTLIV CHATARINAS

BULLANDÖ NEWS CANBERRA DEN STORMEN GÄSTHAMNEN STOCKHOLM MARIN. upptagningen BULLANDÖBESÄTTNING ETT ANNORLUNDA BÅTLIV CHATARINAS BULLANDÖ NEWS NR 2 2014 ÅRGÅNG 31 UPPTAGNINGSNINGSNUMMER Vad är det för ett stort jakttorn som någon har byggt vid träsket i Hemmesta? Celebert besök i GÄSTHAMNEN BULLANDÖBESÄTTNING totalvann - igen ETT

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

CHARTER XXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXX

CHARTER XXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXX MEDLEMSTIDNING FÖR SVENSKA BÅTUNIONEN NUMMER 42 2014 PRIS 60 KR XXXXX XXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXX XXXXXXXX XXXXX EN UTPOST CHARTER XXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXX XXXXX XXXXXX I SKÄRGÅRDEN Cia ipicatus dipsum quasperum

Läs mer

Häng med när jag tittar på hur vi kan använda en skrivare idag och hur den passar in i ett trådlöst nätverk och en mobil livsstil.

Häng med när jag tittar på hur vi kan använda en skrivare idag och hur den passar in i ett trådlöst nätverk och en mobil livsstil. 1 Så här lätt skaffar du dig en egen Trådlös skrivare http://www.omwlan.se/guider/tradlost skrivare.aspx 2011 08 12 Sidor 16 Att börja prata skrivare såhär en bra bit in på 10 talet känns för många kanske

Läs mer

MBK-info Nr 3/2010 INNEHÅLL F R Å N M A R I E F R E D S B Å T K L U B B. Viktiga sjötermer 12 Berättelsen om M/S Sofia 13 Att göra -lista 17

MBK-info Nr 3/2010 INNEHÅLL F R Å N M A R I E F R E D S B Å T K L U B B. Viktiga sjötermer 12 Berättelsen om M/S Sofia 13 Att göra -lista 17 MBK-info Nr 3/2010 HÖSTINFORMATION F R Å N M A R I E F R E D S B Å T K L U B B Kallelse till höstmöte 2 Ordförande har ordet 3 Vårmötesprotokoll 4 Seglingsresultat 6 Anette informerar 7 Upptagningsinformation

Läs mer

God Jul och Gott Nytt År! SOMMAREN... ...VINTER, ...som gick blev lång och trevlig. En och annan hade kanske ännu kortbrallorna på när masten

God Jul och Gott Nytt År! SOMMAREN... ...VINTER, ...som gick blev lång och trevlig. En och annan hade kanske ännu kortbrallorna på när masten Nr. 6. December 2006. Årgång 78. SOMMAREN......som gick blev lång och trevlig. En och annan hade kanske ännu kortbrallorna på när masten skulle av. Och undantaget den lilla köldknäppen vi fick så verkar

Läs mer

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Borås Golfklubb

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Borås Golfklubb Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Borås Golfklubb Varför föreslår styrelsen att Borås Golfklubb ska byta dagens finansieringssystem? Borås Golfklubb har under de senaste åren, liksom många

Läs mer

BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE

BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE KONSTEN ATT FÅ MÅNGA OCH NÖJDA KUNDER Jens Collskog Fortnox 2009 Text: Jens Collskog Illustrationer: www.illustrationsbolaget.se Tryck: Åtta.45 Tryckeri AB BLI VÄRLDENS BÄSTA

Läs mer

Hur påverkas Sveriges småföretagare av finanskris och lågkonjunktur?

Hur påverkas Sveriges småföretagare av finanskris och lågkonjunktur? FöretagarFörbundets medlemspanel bland småföretagare Hur påverkas Sveriges småföretagare av finanskris och lågkonjunktur? 08-11-12 1 Fakta om FöretagarFörbundets medlemspanel bland småföretagare Hur genomfördes

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

Sommarjobb, tips och idéer

Sommarjobb, tips och idéer Sommarjobb, tips och idéer Vill du tjäna extra pengar under sommaren och samtidigt få ut det mesta av lovet? Då är det ett perfekt tillfälle att söka jobb under sommaren! Vem vet, kanske leder sommarjobbet

Läs mer

Tips för att lyckas med e-handel

Tips för att lyckas med e-handel Tips för att lyckas med e-handel Innehållsförteckning 1. PRODUKTER 3 PRODUKTTEXTER 3 PRODUKTBILDER 3 PRISSÄTTNING 3 2. MARKNADSFÖRING 4 SEO (SÖKMOTOROPTIMERING) 4 GOOGLE ADWORDS 7 NYHETSBREV 7 SMS 8 BANNERANNONSERING

Läs mer

MANUAL TILL SVENSKA KYRKANS UNGAS MEDLEMSSIDOR. Utgåva mars 2015

MANUAL TILL SVENSKA KYRKANS UNGAS MEDLEMSSIDOR. Utgåva mars 2015 MANUAL TILL SVENSKA KYRKANS UNGAS MEDLEMSSIDOR Utgåva 205 Manual 20 INNEHÅLL Allmänt Logga in Nyhet: Logga in från hemsidan Glömt lösenord Lokalavdelningens sida. Ändra uppgifter på lokalavdelning och

Läs mer

äventyret börjar här...

äventyret börjar här... äventyret börjar här... din önskan - vår syssla! www.catchrelax.se, 08-544 913 20, 070-556 09 52, Stegesundsvägen 63, 185 99 Vaxholm, info@catchrelax.se innehåll välkommen till vår värld företagspaket

Läs mer

myweblog Användarhandbok

myweblog Användarhandbok myweblog Användarhandbok Version 2.1SE Utgiven 2010-06-30 Copyright Magnus Winsth 2006-2010 2 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Innehållsförteckning... 3 2 Förord... 5 3 Systemkrav, säkerhet och backup... 6 3.1

Läs mer

De som har gott om pengar kan exempelvis tjäna pengar på fastigheter, det är en typ av passiva inkomster.

De som har gott om pengar kan exempelvis tjäna pengar på fastigheter, det är en typ av passiva inkomster. Copyright 2013 Digital Solutions AB - Mikael Eriksson Inga delar av detta material får kopieras i någon form utan speciellt tillstånd från ansvarig utgivare. Detta material är skyddat av upphovsrättslagen.

Läs mer

Bruksanvisning för C55

Bruksanvisning för C55 Bruksanvisning för C55 Denna manual är skriven för att hjälpa till både för den nyblivne C 55 ägaren och den som redan har en båt. Regler som finns i klassregeln är inlagd på några ställen för att man

Läs mer

Mitt säkra kort. Förord

Mitt säkra kort. Förord Mitt säkra kort Förord Instruktionerna som du nu kommer att läsa fungerar förutsatt att du följer dem till punkt och pricka. Du kommer att tjäna från 10.000 till över 100.000 kronor per månad beroende

Läs mer