Ericsson Seglare. Seglaren medlemsblad nr med aktuell och inaktuell information

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ericsson Seglare. Seglaren medlemsblad nr 1-2003 med aktuell och inaktuell information"

Transkript

1 Seglaren medlemsblad nr med aktuell och inaktuell information Styrelsemöten Med tanke på de stora omorganisationerna inom Ericsson så har man diskuterat en stadgeändring avseende vilka som ska få vara medlemmar i ES. Årsmötet 2003 Frågan om stadgeändring togs upp på årsmötet den 4.e Mars. Nedanstående förslag till ändringar i paragraferna 1 och 2 accepterades enhälligt av mötet. Det traditionstyngda årsmötet ägde som vanligt rum på Älvsjömässan, "Allt för Sjön". Som tidigare serverades samvaro med tilltugg ca 1 timme för mötet. En stor del av de ca 200 medlemmarna hade mött upp. Förslag till Stadgeändring 1 ÄNDAMÅL "ES" är en ideell klubb och har till ändamål att verka för seglingssportens främjande bland Ericssonanställda och andra personer med anknytning till Ericssonkoncernen. 2 MEDLEMSKAP Berättigad att vara medlem är den som är anställd inom eller pensionerad från Ericssonkoncernen. Medlem som blivit uppsagd eller vars verksamhet inom bolaget avyttrats får kvarstå som medlem. Person som ej längre är anställd inom Ericssonkoncernen kan, efter godkännande av styrelsen, godkännas som medlem. 3 osv oförändrade. Höstens och vårens navigationskurser.. har varit lika heta som någonsin. Höstens kurser, antal elever 32 st (fulla kurser) och vårens kurser, antal elever 32 st (fulla kurser). Preliminär Kalender: Måndag, 18:30-21 Kista. Medlemsmöte samt Hydrografica presenterar sina detaljsjökort 1:10'000 mm 2003-xx-xx Kappseglingsteori Vårsegling. Startplats Korshamnsviken KM. Startplats Norrviken. Webben Den interna webben är omöjlig att nå för pensionärer och andra medlemmar som inte längre sitter "bakom Ericsson-brandväggen". Styrelsen ska se om vi kan lägga ES webb på ett externt webbhotell utan alltför mycket besvär för webbmaster och till resonabel kostnad. Sedan äger vi domännamnet och under 2003 ska vi försöka koppla vår medlemsinformation till den webbadressen. Vad ligger bakom? Tidningen Segling och Bengt Jörnstedt har tidigare hackat på SXK för att dölja intressant båtsportrelaterad information för sina medlemmar såtillvida att SXK undviker att skriva om det i sin tidning. Segling har även gjort en webbfråga som fått 199 st svarande: se av dessa tyckte det var elakt av SXK. I decembernumret (nr ) av Segling är det dags igen att klaga på SXK. Den här gången angående att SXK tydligen plagierat ur Hydrographicas detaljsjökort för sin nya hamnbok. Utan att reglera någon ersättningen till Lasse Granath. Trots att medlemmar stöter på SXK om en kommentar i På Kryss så dröjer det ända till nummer 2/2003 innan det kommer en bra förklaring och ursäkter.

2 KM 2002 Den 17.e august 2002 begicks KM i traditionellt gudabenådat väder och med, som vanligt, trevlig samvaro på kvällen i Napoleonviken bild 6 Ulf Sjöström 02 De 11 KM-seglande ES-båtarna samlade efter målgången för matberedning och prisutdelning. Resultatlistan, mer detaljerad och fler bilder på webben ( ): Paul Eriksen, Torbjörn Larsson, Ulf Sjöström, Henrik Andersson, Torbjörn Dahl, Anna Palmberg, Bo Stockman, Erling Olsson, Christer Westerlund, Björn Lind, Rolf Löfqvist. Vinnare Först kom, som vanligt, Paul Eriksen med sin Shipman 28 "Trut" med 7 minuter tillgodo före tvåan Torbjörn Larsson i Accent. Seglad tid 2:29:47. Se Pauls föregående segrarberättelse i vårnumret 2002 av "Seglaren". Kanske kommer det en ny segerberättelse i nästa nummer Tips och artiklar från läsekretsen mottages tacksamt av redaktören. Skicka i ! GPS kartprogram är inne just nu. Många medlemmar har provat Ozi Explorer. Solteknik är nu återförsäljare för Des Newman's OziExplorer i Sverige. Fungerar utmärkt tillsammans med bl.a. GARMIN, Magellan, Lowrance, Eagle and MLR GPS mottagare. En fullständig shareware (Engelsk version) på OziExplorer finns på Soltekniks sida och här hos källan i Australien. Man laddar ned en fullständig version, betalar licensen (75$) och får en nyckel via . Den oupplåsta (demo-) versionen kan bl.a. inte spara waypoints. Demosjökort på: Normalpris för OziExplorer, svensk version, är 895:- inklusive moms och frakt. Det finns också version för fickdator med PocketPC, t.ex. ipaq. En recension finns här: Skönt att kunna känna igen sig i programmet när man kör det i sin palmtop! Det är mycket trevligt att kunna sitta vid sitt skrivbord och på sin dator kunna "segla" omkring i skärgården och slippa slåss med ohanterligt stora sjökort. Det levande sjökortet från svenska Sjöfartsverket, efter modell från sin danska motsvarighet, har nu kommit till attraktiva priser. T.ex Strömstad-Åhus för 820 kr och Ystad-Arholma 950 kr genom SXK. Kanske något att prova på inför sommaren? Strömförsörjning av PC ombord? se här nere om laddare.

3 Bra idéer Mantågstrassel? Easy Guard Pl 3467 A Eskilstuna Tel & fax E-post: info@easyguard.nu Texten kopierad från webben. Pris enligt Segling nr : ca 3000:- Bra idéer förtjänar gratis reklam;-) Mantågsstöttor med led En kraftig rostfri stång. Det nedre hålet i stöttan har en avancerad utformning som möjliggör ostörd fällning. I stöttans nedre del en kraftig led, svarvad och fräst i rostfritt stål. Detta ger en distinkt fällning och ett stabilt mantåg. Stöttorna monteras i befintliga mantågsfötter. I botten finns två urfräsningar som är anpassade till fästskruvarna på de mantågsfötter som finns på marknaden. Sidopulpit En rostfri sidopulpit med en Rutgersson 750 avlastare att spänna och lossa mantåget. Ena benet monteras i mantågsfoten närmast sittbrunnen. Använder du den justerbara foten så har den skruvhål för fäste i skarndäck. Utan justerbar fot använder du en standard mantågsfot. Foten som är justerbar möjliggör montering även om skarndäcket lutar kraftigt. Block med fästen På båtens befintliga förpulpit monteras 2+2 block. Dessa är specialtillverkade för att behålla linornas inbördes avstånd. Samtliga delar är tillverkade i rostfritt och har en marin design. Mantåget Mantåget är 8 mm förstärkt flätad polyester med brottsbelastningen 1400 kg. På linan fästes Linstopp för att underlätta fällning och resning av stöttan. Vad gäller utomlands när det gäller båtar? Tag det bästa av länder som exempel. varunder US Coast Guard effektuerar båtregler under National Vessel Documentation Center på denna web-site. Man undrar ju hur de har det med sina båtar på andra ställen i världen! Under FAQ kan man läsa att alla fartyg över 5 nettoton (net tons) som ägs av en US-medborgare måste registreras enligt de regler och med de blanketter som finns på den här internetsiten. Fartyg över 25 fot faller oftast in i denna kategori. För beräkning av "net tonnage" används begreppet "gross tonnage". För ett segelfartyg med inombordsmotor är net tonnage = 90% av gross tonnage och saknar segelfatyget inombordsmotor så är net tonnage samma som gross tonnage. Gross tonnage är produkten av längd (L), bredd (B) och djup (D) angivet i feet med 1 decimals noggrannhet multiplicerat med faktorn för segelbåtar med centerbord eller motsvarande och för segelbåtar med riktig(!) kölkonstruktion motsvarande t.ex. en IF-båts skrovkonstruktion. För de förra anges djupet (D) = skrovets största djup och för de stadiga segelbåtarna anges kölens djup. D mäts som det vertikala avståndet taget nära midskepps från en linje dragen horisontellt genom de översta kanterna av skrovet / fribordet exklusive däck, relingslist och ev. överbyggnad. Suck Allt står att läsa i anvisningarna på sidan

4 Prisvärd batteriladdare (495:-) Funnen och inköpt hos Clas i sjön ( ) Klarar upp till 90Ah batteri. Backström 1.3 ma = den den ström som laddaren tömmer batteriet med då 230V inte är inkopplat. Dvs laddaren kan vara ständigt inkopplad utan att batteriet urladdas genom laddaren. Läs mer här: Den viktigaste egenskapen för en laddare är precisionen att nå den rätta spänningen under varje del av laddningscykeln. För hög spänning förorsakar kokning av batteriet. Det blir då oanvändbart på grund av uttorkade celler och spaltkorrosion, som beror på hög syrakoncentration och överhettning under laddningen. För låg spänning ger ett ofullständigt laddat batteri, som kommer att tappa mer och mer kapacitet tills det slutligen blir oanvändbart. Störningar och rippel från spänning och ström kan förstöra känslig utrustning ansluten till batteriet som radioutrustning, teleutrustning, GPS och andra navigationsinstrument i båtar. Det gör att man måste koppla loss batteriet elektriskt från elcentralen då det ska laddas om laddaren är för primitiv. Med denna CTEK-laddare kan man låta den vara inkopplad över batteriet ständigt. / red. Köp en laddare per batteri En något större (15%) och dyrare, 1438:- hos Mekonomen, modell finns som klarar upp till 225Ah batteribank. Se även Watski-katalogen 2003.

5 Laddare för portabel PC ombord utan att gå via en spänningsomvandlare från 12V till 230V växelström som får driva den vanliga nätdelen för PC'n. Det blir onödiga förluster. Allas vår Clas Olsson har en prisvärd, 349:-, spänningsomvandlare (art.nr ). Den omvandlar 12V direkt till 15V, 16V, 18V, 19V, 20V, 22V eller 24V. Max 3,5A (15-20V) 3.0 (22, 24V). Fungerar t.ex. utmärkt med en Toshiba 300CT (15V). På kryss i Phuket Läst i DN. Sträckan mellan malaysiska gränsen och vattnen öster om Phuket är något som även vanliga svenska seglare borde titta närmare på. Här finns allt - ett härligt klimat, vindarna är relativt snälla, kristallklart vatten, vänliga människor, god mat, vackra korallrev och kritvita stränder i en fantastisk skärgård. Det finns en guidebok, Sail Thailand (Everingham, Dowden & O'Leary. På nätet cirka 350 kr), som ger utmärkt vägledning till thailändska seglatser. Läs mer på nätet: och Priser runt 1500 Sterling per vecka och båt i 38-fotklassen (Transporter dit och hem tillkommer).

* Elförsörjning med solceller

* Elförsörjning med solceller * Elförsörjning med solceller Kort version Denna utrustning får endast demonstreras av personal. Vad kan man använda elenergin från solcellen till Vad händer med elenergin från solcellen om man inte använder

Läs mer

Gobius 1- överfyllnadsskydd för septiktankar

Gobius 1- överfyllnadsskydd för septiktankar Dokumentrevision 1.0, januari 2011 Gobius 1- överfyllnadsskydd för septiktankar Installationsanvisning Börja här 1. Kontrollera att alla delar finns med i förpackningen. (1 sensor, 1 panel, 1 kontrollenhet

Läs mer

Seglaren medlemsblad våren 2001 med aktuell och inaktuell information

Seglaren medlemsblad våren 2001 med aktuell och inaktuell information Postadress: Henrik Andersson ÄL/GIS/I/ONV Ericsson Global IT Services AB S-125 82 STOCKHOLM email: ericssonseglare@sverige.nu internet: http://members01.chello.se/ly/esk/ alt. http://go.to/esk hems ida

Läs mer

Strömmen kan gå dels till lamporna, dels till ackumulatorn, där energin kan sparas. Mätarna visar hur stor strömmen är på olika ställen

Strömmen kan gå dels till lamporna, dels till ackumulatorn, där energin kan sparas. Mätarna visar hur stor strömmen är på olika ställen ** Kort version Solcellen ger ström. Strömmen kan gå dels till lamporna, dels till ackumulatorn, där energin kan sparas. Mätarna visar hur stor strömmen är på olika ställen Titta på mätarna och försök

Läs mer

***** Testa laddbara batterier

***** Testa laddbara batterier ***** Testa laddbara batterier Kort version Ett laddbart batteri laddar man upp med energi från solceller eller från elnätet. Men får man tillbaka lika mycket energi som man stoppar in? Så här kan du göra

Läs mer

Carrera Helmsman. Byte av inombordsmotor i Carrera Helmsman swe 45

Carrera Helmsman. Byte av inombordsmotor i Carrera Helmsman swe 45 Carrera Helmsman Byte av inombordsmotor i Carrera Helmsman swe 45 När den gamla förbränningsmotorn sjöng på sista versen beslöt vi oss för att satsa på en elmotor. Fördelarna som vi framförallt ser är:

Läs mer

Kundprislista 2015. Täckställning och pallningsmaterial Rev 4. Presenningar

Kundprislista 2015. Täckställning och pallningsmaterial Rev 4. Presenningar Presenningar Båtkapell Covy-line Smidigt heltäckande båtkapell, idealiskt för att skydda båten mot regn, sol och smuts. Tillverkad av grå extra stark nylon 300D vattentät. Elastisk lina insydd i kapellet

Läs mer

Att styra efter kompassen

Att styra efter kompassen Att styra efter kompassen Om du tittar på båtens kompass kan du se ett styrstreck. Ser du styrstrecket på er kompass? Svänger du med båten så snurrar skivan med de olika gradtalen, siffrorna, på kompassen.

Läs mer

Lift Bruksanvisning. 2015-05-05/ ver 10 Bruksanvisning Art nr: 10780

Lift Bruksanvisning. 2015-05-05/ ver 10 Bruksanvisning Art nr: 10780 2015-05-05/ ver 10 Bruksanvisning Art nr: 10780 Lift Bruksanvisning VIKTIGT Lift får ej användas, servas eller rengöras av personer som ej läst eller tagit del av informationen i denna Bruksanvisning.

Läs mer

SmartCharge VÄRLDENS ENKLASTE BATTERILADDARE

SmartCharge VÄRLDENS ENKLASTE BATTERILADDARE VÄRLDENS ENKLASTE BATTERILADDARE 4A och 8A enkel - trygg - användarvänlig är en intelligent laddare som gör det enkelt och tryggt att ladda batterierna - antingen det är båten, bilen, gräsklipparen eller

Läs mer

Både VM och SM till Mollösund i sommar!

Både VM och SM till Mollösund i sommar! Både VM och SM till Mollösund i sommar! Det er med stor glädje Mollösunds Båtförening nu kan sätta Mollösund på Sveriges kappseglingskarta. I konkurrens med andra segelklubbar har MBF fått äran att arrangera

Läs mer

Stay in charge rät ddnin rje Ång

Stay in charge rät ddnin rje Ång Stay in charge RÄTT LADDNING VARJE GÅNG En ny generation exideladdare Sköt om dina batterier så håller de längre. Exide Technologies har, som världsledande batteriproducent, all den kunskap som behövs

Läs mer

** Bygg en bil som laddas av solceller

** Bygg en bil som laddas av solceller ** Bygg en bil som laddas av solceller Kort version Prova Låt solcellerna ladda batteriet i 5 minuter Hur länge kör bilen på en laddning Hur långt kör bilen på en laddning 1 ** Bygg en bil som laddas av

Läs mer

TIPS & INSPIRATION TILL SLÖJD- KALENDERN

TIPS & INSPIRATION TILL SLÖJD- KALENDERN TIPS & INSPIRATION TILL SLÖJD- KALENDERN Tips, inspiration och lite upprepningar till Slöjdkalenderns manual. Många av er har redan börjat lägga in aktiviteter och föreningsinformation på den nya hemsidan!

Läs mer

Bygg din egen GPS antenn

Bygg din egen GPS antenn Bygg din egen GPS antenn 2 Vi har under två år använt extern antenn till GPSmottagare, en Garmin 152. Fördelen med extern eller yttre antenn är att den kan placeras där mottagningen blir bäst. Den som

Läs mer

Omsorgen Användarhandledning

Omsorgen Användarhandledning Omsorgen Användarhandledning 2012-12-13 Steg 1: Logga in Om ditt boende/kommun är ansluten till Omsorgen har du troligtvis fått inloggningsuppgifter. Om inte, skicka ett mail till info@omsorgen.se så kontaktar

Läs mer

VÄRLDENS ENKLASTE BATTERILADDARE. Nu kan alla ladda batteriet själv

VÄRLDENS ENKLASTE BATTERILADDARE. Nu kan alla ladda batteriet själv VÄRLDENS ENKLASTE BATTERILADDARE Nu kan alla ladda batteriet själv är den enklaste vägen till ett fulladdat batteri. Fäst klämmorna på batteriet, sätt i kontakten i väggen och tryck på knappen. Resten

Läs mer

Bilaga 5. Toalettsystem i fritidsbåtar Kostnad för konvertering av befintligt toalettsystem, Alexander Johansson,

Bilaga 5. Toalettsystem i fritidsbåtar Kostnad för konvertering av befintligt toalettsystem, Alexander Johansson, Bilaga 5 Toalettsystem i fritidsbåtar Kostnad för konvertering av befintligt toalettsystem, Alexander Johansson, 2009-09-04 Norrköping 2009 09 04 Toalettsystem i fritidsbåtar Kostnad för konvertering av

Läs mer

Elektrisk motor (OZ Marine Single) monterad i en Späckhuggare F

Elektrisk motor (OZ Marine Single) monterad i en Späckhuggare F Elektrisk motor (OZ Marine Single) monterad i en Späckhuggare F I båten satt tidigare en tvåtakts bensinmotor, Vire 7, med rak axel och en Gori foldingpropeller. Bortmontering av gamla motorn inkl axel

Läs mer

Professionella navigationsystem med vektoriserade sjökort

Professionella navigationsystem med vektoriserade sjökort Professionella navigationsystem med vektoriserade sjökort Har du saknat ett bra navigationssystem för sjön? Transas, som bl.a. utvecklar navigationssystem och vektoriserade sjökort för yrkessjöfarten,

Läs mer

Upprusta elsystemet och gör billiga inköp utomlands.

Upprusta elsystemet och gör billiga inköp utomlands. Upprusta elsystemet och gör billiga inköp utomlands. Här är min lista över de favoriter jag använt under mina inköp till upprustningen av vår Najad. Eftersom jag surfar mycket på Internet, så är det där

Läs mer

Solpaneler. Solpanelssystem: Solpanelssystemet består av: Solpanel Regulator Batteribank

Solpaneler. Solpanelssystem: Solpanelssystemet består av: Solpanel Regulator Batteribank Solpaneler Solpanelen är en anordning som omvandlar solenergin till elektricitet. Solljuset absorberas av solcellsmaterialet därefter sparkas elektroner ut ur materialet, dessa leds i en externkrets och

Läs mer

Installation och drift av Ankarspel South Pacific VA600, VA1000, VA1000C

Installation och drift av Ankarspel South Pacific VA600, VA1000, VA1000C MANUAL Installation och drift av Ankarspel South Pacific VA600, VA1000, VA1000C Du har valt ett ankarspel från South Pacific. Dessa ankarspel och kapstan utmärks av: Rostfritt kabelarhjul för både lina

Läs mer

Elektriska tunnelbogpropellrar

Elektriska tunnelbogpropellrar P O W E R Elektriska tunnelbogpropellrar Patenterat växelhus av komposit, underhållsfritt. Specialbyggd DC motor. Varje modell kan monteras i akter med speciell aktertunnel (se sida 210). CT35 CT60 CT100

Läs mer

TimeLox Access. Programmering, montering och underhåll. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions.

TimeLox Access. Programmering, montering och underhåll. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. TimeLox Access Programmering, montering och underhåll ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. För information om montering, se sidan 6. TimeLox Access dörrenhet levereras komplett med

Läs mer

!!! Solcellsanläggning! Miljövänligt, självförsörjande och kostnadsbesparande!

!!! Solcellsanläggning! Miljövänligt, självförsörjande och kostnadsbesparande! Solcellsanläggning Miljövänligt, självförsörjande och kostnadsbesparande Det finns många anledningar att utnyttja energin från solen, men hur går man tillväga? Vad krävs för att skapa sin egen solcellsanläggning?

Läs mer

EasyStand båtstöttor

EasyStand båtstöttor EasyStand båtstöttor Monteringsanvisningar och användarinstruktioner för segelbåt och motorbåt Monteringsanvisning för EasyStand segelbåtstötta 1 2 Starta med att ta bort all emballering från stöttan och

Läs mer

därför behöver båten batterier

därför behöver båten batterier för alla behov därför behöver båten batterier Starteffekt En båt som är utrustad med en motor behöver ett eller flera startbatterier för att motorn ska kunna starta. Ett startbatteri är specialutformat

Läs mer

DYKARLUBBEN KALMARSUND

DYKARLUBBEN KALMARSUND Styrelsemöte Tid: Plats: Konferenslokal simhallen Närvarande: Johan Bruun Nicklas Dahl Gabriel Mölleborg Mats Gustafsson Thorbjörn Ljungdahl Suppleanter: Rasmus Gustafsson Frånvarande: Magnus Bruun Joakim

Läs mer

FUNKTIONER. Sverige. Knapp för besvarande av uppringning. nummerregister. Knapp för uppkoppling till linje. Knapp för återuppringning

FUNKTIONER. Sverige. Knapp för besvarande av uppringning. nummerregister. Knapp för uppkoppling till linje. Knapp för återuppringning FUNKTIONER Hörlur Sverige Knapp för nummerregister Knapp för uppkoppling till linje Sifferknappar Knapp för besvarande av uppringning Knapp för återuppringning Knapp för snabbtelefon / väntläge med musik

Läs mer

Gobius Fritid för slutna avfallstankar. Installationsanvisning. Börja här

Gobius Fritid för slutna avfallstankar. Installationsanvisning. Börja här Dokumentrevision, 1.01, mars 2017 Gobius Fritid för slutna avfallstankar Installationsanvisning Börja här 1. Kontrollera att alla delar finns med i förpackningen. 3 sensorer, 1 panel, 1 kontrollenhet,

Läs mer

En långsmal segelbåt kan ha en extra stötta under för och akter för extra stabilitet. Ifall masten står på bör man ha två extra stöttor.

En långsmal segelbåt kan ha en extra stötta under för och akter för extra stabilitet. Ifall masten står på bör man ha två extra stöttor. Båtstötta RED DUTY för segelbåt Pris exkl moms Pris inkl moms Vinklad segelbåtsstötta konstruerad i kraftiga stålrör. Snabb höjdjustering. Ledad skrovplatta med gummiskydd. Stöttan är demonterbar för att

Läs mer

Teknisk manual NASA BM-1C Kompakt Batterimonitor

Teknisk manual NASA BM-1C Kompakt Batterimonitor 1 1 Teknisk manual NASA BM-1C Kompakt Batterimonitor 2 2 Innehållsförteckning Läs detta först... 3 Sammanfattning... 3 Teknisk data... 3 Installation... 4 Varning-viktigt... 4 Display-enhet... 4 Shunt-och

Läs mer

Inbjudan för fleetrace (Isv)

Inbjudan för fleetrace (Isv) . Inbjudan för fleetrace (Isv) Tävling: Pelle P Laser Grand Prix 5 2015 Laser Master Cup 3 Klasser: Laser Standard, Laser Standard Master Laser Radial, Laser Radial Master Laser 4.7 Datum: 19 20 september

Läs mer

BATTMAN III Amperetimräknare

BATTMAN III Amperetimräknare BATTMAN III Amperetimräknare Artnr BA 1224 AHR/W SVENSKA Digitalt kontrollinstrument som mäter: Uttagen respektive återförd kapacitet -Ah Laddningsström -A Urladdningsström -A Batterispänning -V Vi tackar

Läs mer

SVENSKA BÅTUNIONEN Riksorganisation för landets båtklubbar

SVENSKA BÅTUNIONEN Riksorganisation för landets båtklubbar SVENSKA BÅTUNIONEN Riksorganisation för landets båtklubbar MiljöBästa Segelbåt Svenska Båtunionen, tillsammans med SWEBOAT och Sjöfartsinspektionen tar inför mässan Allt För Sjön 2009 fram önskemål/kriterier

Läs mer

OBS!!! Anslut ej USB kabeln till dator eller GPS innan du först har installerat drivrutinerna för USB kabeln i din dator.

OBS!!! Anslut ej USB kabeln till dator eller GPS innan du först har installerat drivrutinerna för USB kabeln i din dator. Navirad User Tool 3,7 Manual för GPS 1 Easy, GPS 2, GPS 4 samt Navirad Elite. Du kan ladda ner programmet från följande websida: Leta upp fliken Download och följ instruktionerna. http://www.tmobilteknik.com

Läs mer

Oxalsyraförångare Användarmanual

Oxalsyraförångare Användarmanual Oxalsyraförångare Användarmanual 1 VIKTIGT FÖLJ ANVISNINGARNA I DENNA MANUAL. Tillverkaren och dess återförsäljare tar inget ansvar för felaktig användning av produkten. -) Oxalsyrakristallerna och gaserna

Läs mer

Laddning av batterier

Laddning av batterier Laddning av batterier Celltech AB 2012-11-20 Laddning av de olika batterityperna görs enklast och säkrast med de laddare som normalt följer med den utrustning som innehåller batterierna. Ibland kanske

Läs mer

VÄRLDENS ENKLASTE BATTERILADDARE

VÄRLDENS ENKLASTE BATTERILADDARE VÄRLDENS ENKLASTE BATTERILADDARE -nu kan alla ladda batteriet 4A, 6A, 8A, 10A SmartCharge SmartCharge enkel - säker - användarvänlig SmartCharge är en intelligent laddare som gör batteriladdningen enkel

Läs mer

GPS-dator-plotter 24 maj 2010

GPS-dator-plotter 24 maj 2010 Repetition datorprogram - SeaClear * Sjökort och sökvägar i Mapcal * Språk, kartdatum, instrument, portar mm, - Fugawi Ver 3+ * Arkiv Import av sjökort * Anpassa Inställningar, bibliotek, autoladda * Anpassa

Läs mer

Tankar och funderingar För och nackdelar Teknik. av och med. Thomas Lundgren Datorseglare. Lars Fjelddahl Långfärdsseglare

Tankar och funderingar För och nackdelar Teknik. av och med. Thomas Lundgren Datorseglare. Lars Fjelddahl Långfärdsseglare DATOR OMBORD BÅTMÄSSAN 2006 Tankar och funderingar För och nackdelar Teknik av och med Thomas Lundgren Datorseglare Lars Lars Fjelddahl Långfärdsseglare Thomas Båtmässan 2006 - Dator Ombord 1 VILKA BÅTAR

Läs mer

VIKTIGT! VID UPPLADDNING, FÅR LADDAREN INTE SÄTTAS I VÄGGEN FÖRRÄN LADDAREN ÄR KOPPLAD TILL STOLEN.

VIKTIGT! VID UPPLADDNING, FÅR LADDAREN INTE SÄTTAS I VÄGGEN FÖRRÄN LADDAREN ÄR KOPPLAD TILL STOLEN. VIKTIGT! VID UPPLADDNING, FÅR LADDAREN INTE SÄTTAS I VÄGGEN FÖRRÄN LADDAREN ÄR KOPPLAD TILL STOLEN. VID FÖRSTA UPPLADDNING SKALL BATTERIET LADDAS I 24 TIMMAR. NÄR BATTERIET HÅLLER PÅ ATT BLI URLADDAT HÖRS

Läs mer

Teknisk manual NASA BM-1/2 Batterimonitor

Teknisk manual NASA BM-1/2 Batterimonitor 1 1 Teknisk manual NASA BM-1/2 Batterimonitor 2 2 Innehållsförteckning Läs detta först...3 Sammanfattning...3 Teknisk data...3 Installation...5 Varning-viktigt...5 Display-enhet...5 Shunt-och kablage...5

Läs mer

Handbok. Sladdlös skruvdragare SFAA0360S

Handbok. Sladdlös skruvdragare SFAA0360S Handbok Sladdlös skruvdragare SFAA0360S SÄKERHET Säkerhet VARNING! 1. Tänk på arbetsmiljön. Exponera inte verktyget för regn. Använd inte verktyget på fuktig eller våt plats. Se till att arbetsbelysningen

Läs mer

Bruksanvisning. Easy TILT. Hygienstol. Easy TILT/Gas 56-270 Easy TILT/El 56-271

Bruksanvisning. Easy TILT. Hygienstol. Easy TILT/Gas 56-270 Easy TILT/El 56-271 Bruksanvisning Easy TILT Hygienstol Easy TILT/Gas 6-70 Easy TILT/El 6-7 Övriga instruktioner Kopplingsschema Styrbox Laddning Batteri Kära Användare Gratulerar! Du har införskaffat en Easy Hygienstol.

Läs mer

Användarmanual. Innehållsförteckning Överblick av El-cykeln

Användarmanual. Innehållsförteckning Överblick av El-cykeln Användarmanual Innehållsförteckning Överblick av El-cykeln----------------------------------------2 Specifikationer------------------------------------------------2 Display---------------------------------------------------------3

Läs mer

Comfort Focus Bruksanvisning. Comfort Focus. För ökad koncentration och inlärning. Svenska

Comfort Focus Bruksanvisning. Comfort Focus. För ökad koncentration och inlärning. Svenska Comfort Focus Bruksanvisning Comfort Focus För ökad koncentration och inlärning Svenska 1 Laddning Produkterna drivs av uppladdningsbara batterier, och har en driftstid på 6-10 timmar. Ett tomt batteri

Läs mer

specifikationer Sticksvärd (daggerboards) Roder Aktre vattenballasttankar (sidtankar) Främre vattenballasttankar Riggens höjd Riggens anordning

specifikationer Sticksvärd (daggerboards) Roder Aktre vattenballasttankar (sidtankar) Främre vattenballasttankar Riggens höjd Riggens anordning specifikationer Skrovets längd (ISO 666) Längd vattenlinje (design) Längd (inkl. bogspröt) Skrovets bredd (ISO 666) Maxdjup Båtens vikt (tom) Kölanordning Sticksvärd (daggerboards) Roder Aktre vattenballasttankar

Läs mer

ORDFÖRANDE HAR ORDET. Föreningen. Medlemsblad nr 22, juni 2006

ORDFÖRANDE HAR ORDET. Föreningen. Medlemsblad nr 22, juni 2006 Föreningen Medlemsblad nr 22, juni 2006 ORDFÖRANDE HAR ORDET Mina tankar går till Per Göran och Birgitta Traung. Deras välskötta RB111 nr 40 totalförstördes vid en varvsbrand i Södertälje helt nyligen.

Läs mer

Easy wash Portabel tvätt

Easy wash Portabel tvätt Easy wash Portabel tvätt Art.nr. T95-05 Låg vattenförbrukning och högt vattentryck Låg energiförbrukning miljövänlig Portabel, långlivad, säker och stänkskyddad I hushållet: Badrum, diskbänk, husdjur,

Läs mer

Batteriet - båtens hjärta

Batteriet - båtens hjärta Batteriet - båtens hjärta Batterier spelar en allt större roll i vår vardag och är mer eller mindre en förutsättning för ett bekvämt och bekymmersfritt liv. Många känner säkert igen frustrationen som ett

Läs mer

VIKTIGT! VID UPPLADDNING, FÅR STRÖMMEN INTE SÄTTAS PÅ FÖRÄN LADDAREN ÄR KOPPLAD TILL STOLEN.

VIKTIGT! VID UPPLADDNING, FÅR STRÖMMEN INTE SÄTTAS PÅ FÖRÄN LADDAREN ÄR KOPPLAD TILL STOLEN. VIKTIGT! VID UPPLADDNING, FÅR STRÖMMEN INTE SÄTTAS PÅ FÖRÄN LADDAREN ÄR KOPPLAD TILL STOLEN. VID FÖRSTA UPPLADDNING SKALL BATTERIET LADDAS I 24 TIMMAR. NÄR BATTERIET HÅLLER PÅ ATT BLI URLADDAT HÖRS DET

Läs mer

GPS Antenn - Givare - Svensk English

GPS Antenn - Givare - Svensk English GPS Antenn - Givare - Installation Installationsmanual and Operation Manual Svensk English 1 1 Introduktion... 3 2 Montering... 3 2.1 Placering...3 3 Installation... 4 4 Specifikationer... 6 4.1 CE godkännande...6

Läs mer

NINE EAGLES Sky Climber NINE EAGLES04.NE776B vol. 1

NINE EAGLES Sky Climber NINE EAGLES04.NE776B vol. 1 NINE EAGLES Sky Climber NINE EAGLES04.NE776B vol. 1 Tack för att du valt en Nine Eagles produkt. Vi hoppas att du har roligt med produkten. Läs instruktionerna noggrant, de ger goda råd. Kom alltid ihåg

Läs mer

OBS OBS OBS OBS OBS. Tänk på att överbelastning av din inverter kan förstöra komponenter i den vilket får till följd att garantin utgår.

OBS OBS OBS OBS OBS. Tänk på att överbelastning av din inverter kan förstöra komponenter i den vilket får till följd att garantin utgår. OBS OBS OBS OBS OBS Tänk på att överbelastning av din inverter kan förstöra komponenter i den vilket får till följd att garantin utgår. När man startar en elektrisk apparat som t.ex. en TV, pump, elverktyg

Läs mer

Bruksanvisning. trailerline elvinsch. Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007. trailerline

Bruksanvisning. trailerline elvinsch. Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007. trailerline Bruksanvisning trailerline elvinsch Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007 trailerline INLEDNING Tack för att du har valt en elvinsch från vårt företag. Vi ber dig att noga läsa igenom och sätta dig

Läs mer

Bruksanvisning. Amfibi. Hygienstol. Amfibi Double 56-203DB

Bruksanvisning. Amfibi. Hygienstol. Amfibi Double 56-203DB Bruksanvisning Amfibi Hygienstol Amfibi Double 6-0DB . Uttag för batterikontakt. Uttag för stickpropp (OBS! För att IP-klassning ska gälla så ska stickpropp ALLTID vara ansluten till styrbox). Uttag för

Läs mer

TIPS & INSPIRATION TILL SLÖJD- KALENDERN

TIPS & INSPIRATION TILL SLÖJD- KALENDERN TIPS & INSPIRATION TILL SLÖJD- KALENDERN Tips, inspiration och lite upprepningar till Slöjdkalenderns manual. Många av er har redan börjat lägga in aktiviteter och föreningsinformation på den nya hemsidan!

Läs mer

Användarmanual Elevdator

Användarmanual Elevdator Användarmanual Elevdator UBG Elev-PC Introduktion Innehållsförteckning 1 GENERELL INFORMATION... 2 1.1 Garanti och försäkring... 2 1.2 Innehåll i datorpaket... 2 2 TIPS FÖR ANVÄNDNING AV DIN DATOR... 2

Läs mer

Nya Gobius för septiktankar, version 4. Installationsanvisning. Börja här

Nya Gobius för septiktankar, version 4. Installationsanvisning. Börja här Dokumentrevision, 5,02, augusti 2015 Nya Gobius för septiktankar, version 4 Installationsanvisning Börja här 1. Kontrollera att alla delar finns med i förpackningen. 3 sensorer, 1 panel, 1 kontrollenhet,

Läs mer

Luckgarage Diva 35&355

Luckgarage Diva 35&355 Luckgarage Diva 35&355 Under vintern 2001-02 fick Eskapad, en Diva 355 byggd -91, vistas inomhus i värmen för en ganska omfattande genomgång och reparation. En liten del av förändringarna redovisas i den

Läs mer

55200 Inspelningsbar microfon

55200 Inspelningsbar microfon 55200 Inspelningsbar microfon Lär känna Easi-Speak Innehåll: Inbyggd högtalare Mikrofon Volymknappar Hörlursuttag På-/av-knapp Statuslampa Röd inspelningsknapp Grön uppspelningsknapp USB-anslutning Föregående

Läs mer

5. Vill du ansluta Gobius till ett extra instrument från t ex VDO, Wema, Faria eller annat fabrikat, skall du använda den analoga

5. Vill du ansluta Gobius till ett extra instrument från t ex VDO, Wema, Faria eller annat fabrikat, skall du använda den analoga Dokumentrevision, 5,02, augusti 2015 Nya Gobius 1 nivåvakt för vatten och bränsletankar, version 4.0 Installationsanvisning Börja här 1. Kontrollera att alla delar finns med i förpackningen. 1 sensor,

Läs mer

Earth / Clamp MI 3123 Instruction manual Version 1.0, Code no. 20 751 282

Earth / Clamp MI 3123 Instruction manual Version 1.0, Code no. 20 751 282 Generalagent Sverige - 08-574 103 50 www.toleka.se MI 3123 Smartec, mäter jordmotstånd med 4-polsmetoden, jordtag (1 eller 2 tänger) samt ström Earth / Clamp MI 3123 Instruction manual Version 1.0, Code

Läs mer

Sugtransformator motverkar vagabonderande ström och dess magnetfält.

Sugtransformator motverkar vagabonderande ström och dess magnetfält. Sugtransformator motverkar vagabonderande ström och dess magnetfält. Vallentuna 2013-02-05 Alla hus både nya och gamla har med några få undantag, endast elmatning med 4-ledare s.k. TN-C system. Äldre hus

Läs mer

Skolmaten. Användarhandledning 2015-05-28

Skolmaten. Användarhandledning 2015-05-28 Skolmaten Användarhandledning 2015-05-28 Steg 1: Logga in Om din skola är ansluten till Skolmaten har du fått inloggningsuppgifter. Om inte, skicka ett mail till info@dinskolmat.se så kontaktar vi dig.

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. För takläggare eller för dig som lägger taket själv. Strängpressat lertegel (För måttuppgifter se separat produktblad) BENDERS TAK

LÄGGNINGSANVISNING. För takläggare eller för dig som lägger taket själv. Strängpressat lertegel (För måttuppgifter se separat produktblad) BENDERS TAK BENDERS TAK LÄGGNINGSANVISNING Strängpressat lertegel (För måttuppgifter se separat produktblad) För takläggare eller för dig som lägger taket själv benders.se Tillbehör och taksäkerhet till Benders strängpressade

Läs mer

MANUAL. SÅ HÄR LADDAR DU 1. Anslut laddaren till batteriet. Läs säkerhetsanvisningen

MANUAL. SÅ HÄR LADDAR DU 1. Anslut laddaren till batteriet. Läs säkerhetsanvisningen MANUAL GRATULERAR till köpet av din nya professionella switchade batteriladdare. Denna laddare ingår i en serie av professionella laddare från CTEK Sweden AB och utgör den senaste tekniken inom batteriladdning.

Läs mer

Spicer - Eldriven keramisk salt-/pepparkvarn

Spicer - Eldriven keramisk salt-/pepparkvarn Aktuella kampanjer: Höst/Vinter 2010 Sida: 1 Spicer - Eldriven keramisk salt-/pepparkvarn ELDRIVEN KERAMISK PEPPAR/SALRKVARN som undertill har en smart belysning som lyser samtidigt som kvarnen maler,

Läs mer

Dags för efterlängtad sjösättning

Dags för efterlängtad sjösättning NR 2 2011 Dags för efterlängtad sjösättning Sjösättning sid 4 Seglarskolan 2011 sid 7 Medelhavsseglare sökes sid 5 Lerkils Båtsällskap - årsmöte sid 10 Hamnchefen informerar Båtplatsdekal Lerkils Båtsällskap

Läs mer

NINE EAGLES Solo Pro 228 NINE EAGLES 04.NE228A vol. 1

NINE EAGLES Solo Pro 228 NINE EAGLES 04.NE228A vol. 1 NINE EAGLES Solo Pro 228 NINE EAGLES04.NE228A vol. 1 Tack för att du valt en Nine Eagles produkt. Vi hoppas att du har roligt med produkten. Läs instruktionerna noggrant, de ger goda råd. Kom alltid ihåg

Läs mer

M. Sterky. 100311 M. Sterky

M. Sterky. 100311 M. Sterky M. Sterky www.batteknik.se info@battenik.se Ellära Elektrisk spänning mäts i Volt (V) motsvarar Vattentryck, Elektrisk ström mäts i Ampere (Amp, A), motsvarar Vattenflöde I båten har man oftast 12V likspänning

Läs mer

Användarmanual Elevdator

Användarmanual Elevdator Användarmanual Elevdator UBG Elev-PC Introduktion Innehållsförteckning 1 GENERELL INFORMATION... 2 1.1 Garanti och försäkring... 2 1.2 Innehåll i datorpaket... 2 2 TIPS FÖR ANVÄNDNING AV DIN DATOR... 2

Läs mer

Produkt Detaljer: 1) ipad Cover ) ipad botten lås 3) ipad topp lås 4) Keyboard 5) Funktionsknappar 6) Bluetooth LED 7) Laddning LED 8) Av / på & Bluetooth anslutningsknapp 9) USB-laddning 5V/DC 1 5 3 8

Läs mer

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund Ny medlem

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund Ny medlem Uppdaterad: 2014-05-07 Lathund Ny medlem 1 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ny layout (fr.o.m 12/3) 4 Medlemmar 5 Ny medlem med fullständigt personnummer 6 Vanliga felmeddelanden 7 Ny medlem med ofullständigt

Läs mer

NX Combi givare. Installation och användarmanual Svensk

NX Combi givare. Installation och användarmanual Svensk NX Combi givare Installation och användarmanual Sea Data Set 1 1 Sea Data Set 1 Edition: April 2007 2 Sea Data Set 1 1 Registrera produkten... 3 2 Installation... 3 2.1 Installation av Akterspegelsgivaren...

Läs mer

Preliminär Inbjudan (Eventuella ändringar i inbjudan publiceras på www.ksss.se)

Preliminär Inbjudan (Eventuella ändringar i inbjudan publiceras på www.ksss.se) Nautiska Sandhamn Open Hav 2015 1 (5) Preliminär Inbjudan (Eventuella ändringar i inbjudan publiceras på www.ksss.se) Tävling: Nautiska Sandhamn Open HAV Klasser: ORC International med GPH högst 675,0.

Läs mer

http://office.microsoft.com/sv-se/word/ha100444731053.aspx

http://office.microsoft.com/sv-se/word/ha100444731053.aspx 1. Öppna Word 2007 i 97-2003 2. Vilken Explorer har jag 3. Inloggning med Explorer 8 4. Sökväg till sidan 5. Ha två fönster öppna 6. Stilar 7. Storleksändra 8. Inklistring av text 9. Bilder till startsidan

Läs mer

Gobius för vatten och bränsletankar, version 2.0

Gobius för vatten och bränsletankar, version 2.0 Dokumentrevision 3.7, august 2010 Gobius för vatten och bränsletankar, version 2.0 Installationsanvisning Börja här 1. Kontrollera att alla delar finns med i förpackningen. (3 sensorer, 1 panel, 1 kontrollenhet

Läs mer

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_v2_sv Version: 2.

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_v2_sv Version: 2. Installations och användarmanual för SafetyMOB trådlöst nödstopp - dödmansgrepp Dokument: SM_UM_v2_sv Version: 2.0 SafePort Marine email: info@safeportmarine.se tel: +46 8 501 64 306 www.safeportmarine.se

Läs mer

Självstyrning. Autopiloter och vindroder. Det ena eller det andra, båda eller inget?

Självstyrning. Autopiloter och vindroder. Det ena eller det andra, båda eller inget? Självstyrning Autopiloter och vindroder. Det ena eller det andra, båda eller inget? Varför autopilot eller vindroder? Sover aldrig Äter inte Käftar inte emot Tullar inte av barskåpet 2 Autopiloter, typer

Läs mer

SFF Kommunikationsplan 2012-2013

SFF Kommunikationsplan 2012-2013 SFF Kommunikationsplan 2012-2013 Mål med kommunikationen 2012-13 All kommunikation ska stärka Svenska Fallskärmsförbundets vision och strategi 2012-2016. All kommunikation ska ske på mottagarens villkor.

Läs mer

Kompass 45º - Givare - Svensk English

Kompass 45º - Givare - Svensk English Kompass 45º - Givare - Installation Installationsmanual and Operation Manual Svensk English 1 Denna manual är skriven för: NX2 Kompassgivare Utgåva: Mars 2007 2 Nexus Kompassgivare 45 Installations Manual

Läs mer

Tillägg till DF 65 Manualen (förbättringar och tillägg samt kanske något bra tips)

Tillägg till DF 65 Manualen (förbättringar och tillägg samt kanske något bra tips) Tillägg till DF 65 Manualen (förbättringar och tillägg samt kanske något bra tips) Saker som är bra att kolla på om man har eller kan behöva köpa: Blocknyckel 5.5 mm till att justera kicken med. Beteslås

Läs mer

Din Android enhet skall ha Appen MarineNavigator (paid) app, installerad från Google Play Store.

Din Android enhet skall ha Appen MarineNavigator (paid) app, installerad från Google Play Store. Installation av Sjökort för MarineNavigator via nedladdning Denna instruktion är för nedladdning av sjökort/kartor till Androidappen MarineNavigator (som kan köpas på Google Play Store, priset på appen

Läs mer

RSS fallskydd för sluttande tak är ett patenterat system som uppfyller säkerhetskraven enligt den europeiska normen EN 13374 klass C.

RSS fallskydd för sluttande tak är ett patenterat system som uppfyller säkerhetskraven enligt den europeiska normen EN 13374 klass C. Roof Safety Systems Det smartaste fallskyddssystemet för sluttande tak Kan användas i många situationer sluttande tak kan även användas för platta tak breda och smala takkanter, takrännor vändbart staket

Läs mer

Safeline 1000-Porttelefon Montering och Programmerings manual Augusti 2002

Safeline 1000-Porttelefon Montering och Programmerings manual Augusti 2002 Safeline 1000-Porttelefon Montering och Programmerings manual Augusti 2002 Safeline 1000-P 1 Hela telefonen monteras i hisskorgen Endast ett hål 70X130mm behöver tas upp. Safeline 1000 Montering: Safeline

Läs mer

trätrappor Monteringsanvisning Tel. 0382-133 10 www.snickarlaget.se

trätrappor Monteringsanvisning Tel. 0382-133 10 www.snickarlaget.se Monteringsanvisning trätrappor Denna monteringsanvisning är en generell anvisning för hur en trappa i olika utföranden skall monteras. Läs igenom hela monteringsanvisningen innan montaget börjar för att

Läs mer

STIGA PARK COMPACT SV...4 FI...6 DA... 8 NO.. 10 DE.. 12 EN.. 15 FR.. 17 NL.. 19 IT ES.. 24 PT PL RU.. 32 CZ.. 35 HU.. 37 SL...

STIGA PARK COMPACT SV...4 FI...6 DA... 8 NO.. 10 DE.. 12 EN.. 15 FR.. 17 NL.. 19 IT ES.. 24 PT PL RU.. 32 CZ.. 35 HU.. 37 SL... STIGA PARK COMPACT MONTERINGSANVISNING ASENNUSOHJE MONTERINGSANVISNING MONTERINGSVEILEDNING MONTAGEANLEITUNG INSTALLATION GUIDE GUIDE D'INSTALLATION MONTAGEHANDLEIDING GUIDA DI MONTAGGIO GUÍA DE INSTALACIÓN

Läs mer

Instruktions manual FWT Akterspegel Monterad Motor

Instruktions manual FWT Akterspegel Monterad Motor Instruktions manual FWT Akterspegel Monterad Motor Watersnake elektriska motorer Gratulerar och välkommen till en värld av tysta motorer. Du kommer inte att ångra ditt köp av en lättviktsmotor från Jarvis

Läs mer

* Bygg en soldriven båt

* Bygg en soldriven båt * Kort version Vilken båt är snabbast Vilken båt styr bäst Vilken båt klarar svagast sol Vilken båt klarar motvind Prova i soligt, molnigt, mulet väder Prova utomhus och inomhus Vinkla solcellen Byt propeller

Läs mer

KVALITET TILL ett RIMLIGT PRIS! BastuUGNAR VEDELDADE PRODUKTER 2012 2013

KVALITET TILL ett RIMLIGT PRIS! BastuUGNAR VEDELDADE PRODUKTER 2012 2013 KVALITET TILL ett RIMLIGT PRIS! BastuUGNAR VEDELDADE PRODUKTER 2012 2013 1 TRADITIONELLT Under nästan ett halvt sekel, har Kota bastuugnar och murgrytor erbjudit aktiva bastubadare kvalitet till ett rimligt

Läs mer

ÅF Off Shore Race 2017 Omega 42 ORIOLE II

ÅF Off Shore Race 2017 Omega 42 ORIOLE II ÅF Off Shore Race 2017 Omega 42 ORIOLE II Jag har seglat ett antal Gotland Runt men nu var det första gången med egen båt. Så det var extra spännande, men också en massa jobb som jag tidigare sluppit.

Läs mer

Instruktion. E-Green Medio

Instruktion. E-Green Medio Instruktion E-Green Medio Innehållsförteckning 1. Introduktion... 3 2. Produktbeskrivning... 4 2.1 Ramnummer... 4 3. Funktioner/inställningar... 5 3.1 Batteri -/felindikator... 5 3.2 Assistans funktion...

Läs mer

CW263BT. Badrumsvåg. Manual

CW263BT. Badrumsvåg. Manual CW263BT Badrumsvåg Manual Innehållsförteckning 1. Specifikationer... 3 2. Batteri... 4 3. Drift/Funktion... 4 3. Indikation... 5 4. ios Enheter... 5 5. Android Enheter Installation... 10 6. Andra Instuktioner

Läs mer

Välkommen till Oaxens Båtklubb! (utg 20120319)

Välkommen till Oaxens Båtklubb! (utg 20120319) Välkommen till Oaxens Båtklubb! (utg 20120319) Hej! Hjärtligt välkommen till OBK. Syftet med det här brevet är att ge dej som ny i klubben en snabb information om OBK, vad du behöver veta och vad klubben

Läs mer

Handhavandeguide SmartShop CleaningSystem

Handhavandeguide SmartShop CleaningSystem Handhavandeguide SmartShop CleaningSystem Rengöringssystem för scannerutrustning i butik 2014-02-25 rev 3.0 CleaningSystem Inledning CleaningSystem hjälper dig att effektivt rengöra kontaktytorna i scannerutrustning,

Läs mer

Till årsmötet 2013 deltog 21 röstberättigade medlemmar i SARC. 4 Prövning om årsmötet utlysts stadgeenligt. 5 Fastställande av dagordning för årsmötet

Till årsmötet 2013 deltog 21 röstberättigade medlemmar i SARC. 4 Prövning om årsmötet utlysts stadgeenligt. 5 Fastställande av dagordning för årsmötet PROTOKOLL FRÅN ÅRSMÖTE I SÄLLSKAPET ARCONASEGLARE (SARC) 2013-03- 13 SJÖHISTORSKA MUSEET SÄLLSKAPET ARCONASEGLARE 1 Fastställande av röstlängd Till årsmötet 2013 deltog 21 röstberättigade medlemmar i SARC.

Läs mer

DC-UPS/DC-system. Komplett serie av DC-system DC-UPS med batteribackup DC-UPS med kondensatorbuffring Strömförsörjning

DC-UPS/DC-system. Komplett serie av DC-system DC-UPS med batteribackup DC-UPS med kondensatorbuffring Strömförsörjning DC-UPS/DC-system Komplett serie av DC-system DC-UPS med batteribackup DC-UPS med kondensatorbuffring Strömförsörjning 2015-2016 91 DC-System / Likströmssystem 48 VDC 220 VDC Elrond kan nu även erbjuda

Läs mer