Sverige på rätt spår

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sverige på rätt spår"

Transkript

1 Socialdemokraterna Stockholm Sverige på rätt spår nio åtgärder för ordning och reda i järnvägstrafiken

2 2 (11) Åsa Torstensson har förlorat kontrollen över järnvägen - nu krävs åtgärder Det svenska järnvägssystemet befinner sig i djup kris. Ständiga förseningar och mängder av inställda avgångar har blivit en del av tågpassagerarnas vardag. Järnvägskrisen har en rad orsaker, men bristande spårkapacitet framstår som den enskilt viktigaste förklaringen. Ett järnvägssystem som slagit i kapacitetstaket saknar förmåga att hantera störningar. Minsta avvikelse från ideala förhållanden riskerar leda till kaosartade förhållanden i hela järnvägsnätet. Vad gör infrastrukturminister Åsa Torstensson åt den skriande kapacitetsbristen? I princip ingenting. Regeringens plan för investeringar i transportinfrastrukturen fram till år 2021 är kliniskt ren på åtgärder längs den södra och västra stambanan, det vill säga ryggraden i det svenska järnvägssystemet. Åtgärderna för att bättre styra och samordna de olika aktörerna på järnvägsområdet inte minst SJ, Jernhusen och Trafikverket lyser också med sin frånvaro. Det enda Åsa Torstensson lyckats åstadkomma under de senaste fyra åren är avreglering av järnvägstrafiken. Det har marknadsförts som en mirakelkur. Analysen tycks vara att SJ gravt missbrukat sin ensamrätt att bedriva nationell tågtrafik och att detta kan förklara i princip alla de problem som tågresenärerna idag upplever. Men faktum är att en avreglerad järnvägstrafik kommer att fördjupa järnvägens kris ytterligare. Fler aktörer på redan överfulla spår kommer att sluta med ännu större kaos, inte minst för arbetspendlande storstadsbor som redan idag upplever ständiga problem med överfulla vagnar, förseningar och inställda avgångar. Den planerade avregleringen tillsammans med den slappa statliga styrningen av SJ leder ibland till rent stötande konsekvenser. Nyligen presenterade SJ sitt resultat för andra kvartalet år Bolaget fördubblade sin vinst jämfört med samma kvartal år Samtidigt pågår ett besparingsprogram som ska minska SJ:s kostnader med 650 miljoner kronor fram till början av nästa år. Det är uppenbart att bolaget förbereder sig inför avregleringen genom att skära ned i trafiken och samla i ladorna genom att göra stora vinstuttag. Och man gör det med Åsa Torstensson goda minne. Notan skickas till resenärerna. Sammantaget är det uppenbart att regeringen förlorat kontrollen över järnvägen. Och vad värre är: Man tycks inte bry sig. I en intervju med Sydsvenskan den 6 november 2007 sa till exempel finansminister Anders Borg följande: En investering i väg är

3 3 (11) fyra-fem gånger viktigare än i järnväg. Vi har överinvesterat i järnvägar. Vi måste våga göra en prioritering. Nyligen meddelade SJ:s VD att villkoren i resegarantin ska förbättras. Det är ett välkommet besked men som resenär är det viktigaste att tågen går och att tidtabellerna är pålitliga, oavsett årstid och väderlek. Till skillnad från regeringen tar Socialdemokraterna järnvägskrisen på största allvar. Vi presenterar här ett kraftfullt och brett niopunktsprogram för att skapa ett järnvägssystem som folk kan lita på. Det är åtgärder som måste påbörjas omedelbart. För Socialdemokraterna är en fungerande järnvägstrafik en viktig del av välfärden. För den konservativa regeringen är det tvärtom järnvägen ryms inte i välfärdens lilla kärna. Vi kan inte vänta. 1. SJ måste få ett tydligt samhällsuppdrag Styrningen av SJ är endast baserad på finansiella måsättningar. Det målet måste kompletteras med ett tydligt samhällsuppdrag. SJ ska vara ett enkelt, prisvärt och pålitligt resealternativ och bolaget ska aktivt medverka till att uppnå de transportpolitiska målsättningar som fastställts av riksdag och regering. SJ ska ha en prispolitik på biljetter som gör att de kan vinna marknadsandelar från andra transportslag. 2. Trafikverket, SJ och Jernhusen beordras att samverka Ansvaret för järnvägssystemet är idag uppdelat på flera aktörer. Trafikverket ansvarar för spåren och trafikledningen, Jernhusen för stationerna och SJ för själva trafiken. Under vinterns snökaos blev samordningsproblemen särskilt tydliga när passagerare fick vänta utomhus i iskyla därför att väntsalarna var stängda. Det är oacceptabelt. Det ska ligga i Trafikverkets, Jernhusens och SJ:s grundläggande uppdrag att skapa former för väsentligt bättre samverkan, både för att förebygga problem men också för att utarbeta rutiner för hantering av oförutsedda händelser som hård väderlek.. 3. Det ska framgå hur avvägningar mellan SJ:s olika målsättningar ska göras För att inte de finansiella målsättningarna ska bli helt dominerande måste staten ge bolagsledningen instruktioner för hur avvägningen mellan finansiella målsättningar och det nya samhällsuppdraget ska göras. 4. Större förändringar i SJ:s ledning ska övervägas Styrelsen har en nyckelroll i den förändrade styrning av SJ vi vill genomföra. För att det nya uppdraget från ägaren ska kunna fullgöras på ett tillfredsställande sätt måste betydande förändringar i styrelsens sammansättning övervägas.

4 4 (11) 5. Målen för SJ ska vara bindande Statens styrning av SJ är idag inte bindande, vilket försvårar styrning och ansvarsutkrävande. Vi vill därför att både de finansiella målsättningarna för bolaget och samhällsuppdraget underställs beslut av bolagsstämman. Så gäller till exempel för de statliga bolagen Apoteket och Systembolaget. 6. Fördubbla investeringarna i ny kapacitet Majoriteten av de förseningar och störningar som drabbar SJ:s resenärer har sin orsak i ett slitet och överbelastat järnvägsnät. Vi vill fördubbla nyinvesteringarna i järnvägsnätet jämfört med regeringens så kallade åtgärdsplan för perioden fram till år Investeringarna ska framför allt göras i de kraftigt belastade persontrafikstråken kring Stockholm, Göteborg och Malmö. 7. Mer och effektivare järnvägsunderhåll Underhållsinvesteringarna ökas med 8 miljarder kronor jämfört med regeringens planer för perioden Vi vill utveckla nya metoder för att bättre styra underhållsåtgärderna mot områden som ger bäst effekt för resenärerna. 8. Se över hur underhållet organiseras Infranord AB, tidigare Banverket produktion, behålls i statlig ägo och förutsättningarna att återföra det löpande/avhjälpande underhållet till Trafikverket ska studeras. 9. Spårutrymmet ska fördelas efter vad som är bäst för resenären och samhället i stort Regeringen är nu i full färd med att genomföra en fullständig avreglering av den svenska järnvägstrafiken. Att i det närmaste utan restriktioner släppa in nya aktörer på spår som redan är överfulla kommer att skapa kaos. Vi vill skapa ett nationellt sammanhållet järnvägssystem där spårutrymmet fördelas efter vad som är bäst för resenären och samhället i stort. En socialdemokratisk regering kommer därför omedelbart att se över regelverket kring hur spårkapaciteten fördelas mellan olika aktörer samt mellan fjärr- och regionaltågtrafik.

5 5 (11) 1. SJ måste få ett tydligt samhällsuppdrag De statliga bolagen delas in i två kategorier; Företag som verkar under marknadsmässiga villkor (M-bolag) och Företag med särskilda samhällsintressen (S-bolag). För att definieras som ett M-bolag krävs att bolaget verkar på en marknad med full konkurrens och/eller att ägaren, staten, ställer marknadsmässiga krav på resultat och avkastning baserat på riskprofil. Eftersom SJ AB uppfyller åtminstone de senare kriteriet är bolaget definierat som ett M-bolag. Gemensamt för M-bolagen är att ägaren staten i allmänhet inte har ställt upp några andra målsättningar för verksamhet än de rent finansiella. Ett av få undantag är Vattenfall som genom bolagsordningen uppdragits att, inom ramen för kravet på affärsmässighet, vara det ledande företaget i omställningen till en ekologiskt och ekonomiskt uthållig svensk energiförsörjning Dagens styrning av SJ är endast baserad på finansiella målsättningar. Ägarens långsiktiga finansiella målsättning för SJ är en soliditet på 30 procent och en avkastning på eget kapital uppgående till 10 procent. De ekonomiska målen avser ett genomsnitt över en konjunkturcykel. På kortare sikt kan utfallet således vara högre eller lägre. Vad gäller aktieutdelningen till staten är bolagets policy att denna ska uppgå till en tredjedel av årets vinst, givet att soliditetsmålet om 30 procent har uppnåtts. Vi vill se en väsentligt tydligare styrning av SJ och en bredare definition av företagets målsättningar. Avkastnings- och soliditetskrav är inte ensamma några goda styrinstrument för en långsiktig och ansvarstagande nationell järnvägsverksamhet. SJ:s roll måste förstås ur ett samhällsekonomiskt perspektiv snarare än ur ett strikt företagsekonomiskt. SJ ska dock fortfarande bedriva sin verksamhet på företagsekonomiska villkor och vara oberoende av medel från statskassan. Men även företag som verkar under marknadsmässiga förutsättningar med avkastningskrav kan ha särskilda funktioner att fylla utöver detta. SJ tillhör definitivt den typen av företag. Statens styrning av SJ AB, som idag enbart är baserad på finansiella målsättningar, ska därför utvecklas för att tydliggöra bolagets särskilda ställning som den dominerande nationella järnvägsaktören. Ett genomgående tema i styrningen ska vara att SJ ska vara ett enkelt, prisvärt och pålitligt resealternativ och att bolaget aktivt ska medverka till att uppnå de transportpolitiska målsättningar som fastställts av riksdag och regering. SJ ska ha en prispolitik på biljetter som gör att de kan vinna marknadsandelar från andra transportslag.

6 6 (11) 2. Trafikverket, Jernhusen och SJ beordras att samverka Ansvaret för järnvägssystemet är idag uppdelat på flera olika aktörer. Trafikverket ansvarar för spåren och trafikledningen, Jernhusen för stationerna och SJ för själva trafiken. Under de senaste månaderna har det funnits tendenser till att de olika aktörerna pekat på varandra istället för att från dag ett göra allt för att lösa problemen på bästa sätt. Samordningsproblemen blev särskilt tydliga under vinterns snökaos. Passagerare fick till exempel vänta utomhus i iskyla därför att väntsalarna som ägs och förvaltas av Jernhusen var stängda. Detta är naturligtvis helt oacceptabelt. Jernhusen, SJ och Trafikverket måste omedelbart se till att lösa dessa uppenbara samordningsproblem. Det ska ligga i Trafikverkets, Jernhusens och SJ:s grundläggande uppdrag att skapa former för väsentligt bättre samverkan, både för att förebygga problem men också för att utarbeta rutiner för hantering av oförutsedda händelser som hård väderlek. Samordningsuppdraget ska inskärpas genom att det förs in i de centrala styrdokumenten, det vill säga i Trafikverkets regleringsbrev samt i bolagsordning och/eller ägardirektiv för SJ och Jernhusen. 3. Det ska framgå hur avvägningar mellan SJ:s olika målsättningar ska göras Ett bolag som styrs av både finansiella målsättningar och ett samhällsuppdrag kommer för eller senare hamna i situationer där det måste göras en avvägning mellan de olika målen. För att underlätta för bolagsledningen att göra sådana avvägningar är det av yttersta vikt att de parallella, och ibland kolliderande målsättningarna, är klart definierade. Om man till exempel ställer ett oprecist samhällsuppdrag mot ett glasklart avkastningskrav är risken uppenbar att det senare kommer att stå som ensam segrare om en målkonflikt uppstår. Staten måste också ge bolagsledningen instruktioner för hur avvägningen mellan finansiella målsättningar och samhällsuppdraget ska göras. Sådana instruktioner är inte särdeles vanliga för statliga bolag men vi menar att de bör införas för SJ. För vissa S-bolag, till exempel Systembolaget, finns dock skrivningar i aktieägardirektiv och/eller särskilda avtal med staten som reglerar hur avvägningar mellan de olika målen för verksamheten ska hanteras.

7 7 (11) 4. Större förändringar i SJ:s ledning ska övervägas Även om ägaren staten skärper sin styrning av SJ AB kommer det alltid finns ett behov av ytterligare tolkning och konkretisering av bolagets målsättningar. Detta ansvar vilar i första hand på styrelsen som omedelbart måste inleda ett arbete med att ytterligare utveckla de samhällspolitiska målsättningar som framgår av ägardirektiv och/eller bolagsordning så att dessa kan tjäna som tillräckligt underlag för styrning och rapportering. Styrelsen ska också se till att modeller och metoder för mätning av måluppfyllelse utvecklas. Styrelsen måste vidare se till att bolagets externa rapportering snabbt anpassas så att den tydligt utgår från det breddade uppdraget. Styrelsen har alltså en nyckelroll i statens förändrade styrning av SJ. Styrelsen måste visa att den snabbt kan anpassa sig till de nya villkoren för bolagsstyrningen. Om det visar sig att detta uppdrag från ägaren inte fullgörs på ett tillfredsställande sätt måste betydande förändringar i styrelsens sammansättning övervägas. 5. Målen för SJ ska vara bindande SJ är ett aktiebolag som är helägt av den svenska staten. Styrningen måste därmed ske på helt andra premisser än om SJ hade varit en statlig myndighet. Den kontroll och styrning som regeringen vill utöva på bolaget regleras av samma lagstiftning som vilket annat aktiebolag som helst. För aktiebolag gäller allmänt att bindande uppdrag från ägaren till verkställande ledning måste återfinnas i bolagsordningen eller att bolagsstämman fattar beslut om att tillämpa ett direktiv från ägaren (aktieägardirektiv). Utöver bolagsordningen har inga andra styrdokument underställts beslut på SJ AB:s bolagsstämma. Det innebär att bolagsordningen är det enda styrdokument som är aktiebolagsrättsligt bindande för SJ AB. Bolagsordningen är dock mycket kortfattad och vad gäller inriktningen på verksamheten ges enbart den triviala instruktionen att SJ ska bedriva persontrafik och därmed förenlig verksamhet. Det är en orimlig situation att SJ:s verkställande ledning inte underställts några egentliga bindande direktiv från ägaren staten. Detta måste omedelbart åtgärdas. Vi vill att såväl de finansiella målsättningarna för bolaget som det kompletterande samhällsuppdraget ska vara aktiebolagsrättsligt bindande, vilket innebär att de ska vara beslutade av bolagsstämman. Detta kan ske antingen genom att målsättningarna för verksamheten förs in i bolagsordningen eller genom att ett kompletterande aktieägardirektiv beslutas av bolagsstämman.

8 8 (11) 6. Fördubbla investeringarna i ny kapacitet Järnvägen är ett slutet, känsligt och mycket komplext system. Minsta störning kan snabbt fortplanta sig till utbredda trafikkaos. På en rad högtrafikerade sträckor, inte minst i och omkring våra storstäder, är i praktiken kapacitetstaket nått. Det finns alltså ingen luft i systemet, vilket gör järnvägen extremt känslig för oförutsedda händelser. Majoriteten av de förseningar och störningar som drabbar SJ:s resenärer har sin orsak i ett slitet och överbelastat järnvägsnät. För att långsiktigt skapa ett mer robust järnvägssystem och ge SJ bättre förutsättningar att bedriva en bra verksamhet är därför kraftfulla kapacitetshöjande åtgärder helt nödvändiga. Vi vill fördubbla nyinvesteringarna i järnvägsnätet jämfört med regeringens så kallade åtgärdsplan för perioden fram till år De projekt som möjliggörs tack vare vår utökade investeringsram har en stark koncentration till de kraftigt belastade persontrafikstråken kring Stockholm, Göteborg och Malmö. 7. Mer och effektivare järnvägsunderhåll En ökad underhålls- och reinvesteringsvolym är centralt för att på kort sikt göra järnvägssystemet mer robust. För att nå de rekommendationer Trafikverket gett för att hålla höga ambitioner i underhåll och drift av järnvägen krävs en höjning av anslagen. Vi föreslår därför en sammanlagd anslagshöjning med 8 miljarder kronor under perioden De ökade anslagen måste även paras med åtgärder för att skapa en bättre styrning av järnvägsunderhållet för att få ut en större effekt av varje insatt krona. Enligt Riksrevisionens nyligen avslutade granskning av järnvägsunderhållet har Banverket inte förmått ta fram tillräckliga och tillförlitliga underlag för en effektiv styrning av underhållet av de statliga järnvägarna. Riksrevisionen pekar även på att regeringens styrning av underhåll av järnväg har varit passiv. 8. Se över hur underhållet organiseras Järnvägsunderhåll är ett extremt komplext arbete som inte kan jämföras med underhåll av vägar. En misslyckad eller felaktigt timad underhållsinsats sprider sig blixtsnabbt genom järnvägssystemet med förseningar och andra trafikstörningar som följd. Särskilt stora krav på samordning krävs vid löpande/avhjälpande underhållsinsatser på de högtrafikerade sträckorna. Den borgerliga regeringen har valt att avskilja järnvägsunderhållet från Trafikverket genom att bolagisera verksamheten. Givet regeringens policy för statligt ägande talar

9 9 (11) det mesta för att detta är ett steg i riktning mot att sälja det nybildade bolaget Infranord till privata intressenter. Vi motsätter oss en utförsäljning av Infranord eftersom bolaget kommer att verka på en dåligt fungerande oligopolmarknad. Utöver att staten ska behålla sitt ägande i Infranord menar vi att det även finns skäl att överväga en återföring av det löpande/avhjälpande underhållet till Trafikverket. De extrema kraven på samordning med spårhållaren (trafikledningen) gör att det finns klara fördelar med att bedriva verksamheten i egen regi. 9. Spårutrymmet ska fördelas efter vad som är bäst för resenären och samhället i stort Regeringen är nu i full färd med att genomföra en fullständig avreglering av den svenska järnvägstrafiken. Sverige kommer att bli ensamt i världen om att ha en totalt avreglerad nationell järnvägstrafik. Endast tre länder i världen har tidigare genomfört en fullskalig avreglering av järnvägen. Först ut var Storbritannien. Därefter har Nya Zeeland och den ultraliberala regeringen i Estland försökt sig på samma sak. I samtliga tre fall har det slutat på samma sätt: Praktfiasko och återreglering. Järnvägstrafik är vad man brukar kalla ett naturligt monopol, det vill säga en verksamhet som saknar förutsättningar att organiseras som en väl fungerande marknad. De enorma stordriftsfördelarna i kombination med de extremt höga kraven på en samordnad trafik gör att en avreglering av järnvägsmarknaden obönhörligen kommer att leda till att ett fåtal stora vinstmaximerande företag kommer att dominera marknaden. Det innebär högre priser och glesare trafik. Avregleringen av tågtrafiken är även ett allvarligt hot mot den regionala pendeltågstrafiken. För att ge plats åt de nya privata aktörerna på spår som redan är överfulla planerar regeringen att auktionera ut så kallade tåglägen. Effekten blir att trafik med svag betalningsförmåga, framför allt regionala pendeltåg, trängs bort till förmån för den företagsekonomisk mer lönsamma fjärrtågstrafiken. En sådan utveckling skulle vara ett mardrömsscenario för arbetspendlande storstadsbor som redan i dag upplever ständiga problem med överfulla vagnar, förseningar och inställda avgångar. Vi vill skapa ett nationellt sammanhållet järnvägssystem där spårutrymmet fördelas efter vad som är bäst för resenären och samhället i stort. Att i det närmaste utan restriktioner släppa in nya aktörer på spår som redan är överfulla kommer att skapa kaos. En socialdemokratisk regering kommer därför omedelbart att se över

10 regelverket kring hur spårkapaciteten fördelas mellan olika aktörer samt mellan fjärroch regionaltågtrafik. 10 (11)

11 Riksdagen T: (växel)

För kvalitet, klimat och tillväxt

För kvalitet, klimat och tillväxt För kvalitet, klimat och tillväxt SEKO:s järnvägspolitiska program, kortversion april 2012 SEKOs krav för en fungerande järnväg: Mer kontroll av marknaden Den svenska järnvägen har under de senast 20

Läs mer

FRÅN TÅGKAOS TILL ORDNING OCH REDA

FRÅN TÅGKAOS TILL ORDNING OCH REDA FRÅN TÅGKAOS TILL ORDNING OCH REDA Miljöpartiets förslag till åtgärder för ett effektivt och robust järnvägssystem Miljöpartiet de Gröna Sidan 2 av 6 NIO PUNKTER FÖR ETT ROBUST JÄRNVÄGSSYSTEM De senaste

Läs mer

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg 55 miljarder till Ostlänken, Göteborg-Borås samt investeringar i drift och underhåll som del i investeringssatsning för jobb och tillväxt Regeringen

Läs mer

Kommittédirektiv. Överförande av basunderhåll från Infranord AB till Trafikverket. Dir. 2018:24. Beslut vid regeringssammanträde den 21 mars 2018

Kommittédirektiv. Överförande av basunderhåll från Infranord AB till Trafikverket. Dir. 2018:24. Beslut vid regeringssammanträde den 21 mars 2018 Kommittédirektiv Överförande av basunderhåll från Infranord AB till Trafikverket Dir. 2018:24 Beslut vid regeringssammanträde den 21 mars 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska utreda hur ett överförande

Läs mer

Att Vi ska agera som en aktiv ägare och se till att de av oss gemensamt ägda bolag blir starka och konkurrenskraftiga.

Att Vi ska agera som en aktiv ägare och se till att de av oss gemensamt ägda bolag blir starka och konkurrenskraftiga. B 20 Motion till SAP kongressen 2009 Vi som tillhör de äldre i landet har med stor oro noterat att den borgerliga regeringen håller på att rasera den välfärd som vi och tidigare generationer kämpat för

Läs mer

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform.

Läs mer

Förslag till riksdagsbeslut. Kommittémotion

Förslag till riksdagsbeslut. Kommittémotion Kommittémotion Motion till riksdagen 2008/09:s12014 j av Tomas Eneroth m.fl. (s) med anledning av skr. 2007/08:120 2008 års redogörelse för företag med statligt ägande Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen

Läs mer

2011-08-30. 5 miljarder kronor till järnväg och väg

2011-08-30. 5 miljarder kronor till järnväg och väg 2011-08-30 5 miljarder kronor till järnväg och väg Den globala skuldkrisen påverkar också Sverige. Tillväxten dämpas och arbetsmarknaden försämras. En stor osäkerhet kring den ekonomiska utvecklingen ställer

Läs mer

Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304

Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304 2011-08-04 Kommunstyrelsen Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304 Trafikverket har fått i uppdrag

Läs mer

med anledning av skr. 2016/17:20 Riksrevisionens rapport om erfarenheter av OPS-lösningen för Arlandabanan

med anledning av skr. 2016/17:20 Riksrevisionens rapport om erfarenheter av OPS-lösningen för Arlandabanan Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3523 av Emma Wallrup m.fl. (V) med anledning av skr. 2016/17:20 Riksrevisionens rapport om erfarenheter av OPS-lösningen för Arlandabanan 1 Innehållsförteckning

Läs mer

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD SID 1(6) BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD 1. Bakgrund En stor del av stadens verksamhet drivs i aktiebolagsform. En grundförutsättning för stadens bolagsverksamhet är att den liksom stadens övriga verksamhet

Läs mer

UaFS Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober

UaFS Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015 248 Innehållsförteckning 1. Bolaget som en del av den kommunala organisationen... 2 2. Föremålet

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1

FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1 VÄSTERVIKS KOMMUNS ÄGARPOLICY FÖR HEL- OCH DELÄGDA KOMMUNALA BOLAG FASTSTÄLLDA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-12-20, 78 Västerviks Kommuns Förvaltnings AB är moderbolag

Läs mer

Lekmannarevision 2015

Lekmannarevision 2015 www.pwc.se Lekmannarevision 2015 Robert Bergman Revisionskonsult Mars 2016 Granskning av Vilhelminabostäder AB och Vilhelmina Fastighetsförvaltning AB 1 Inledning Kommunens bolag: Lekmannarevision 2 Inledning

Läs mer

Ägardirektiv för Elmen AB

Ägardirektiv för Elmen AB Kommunfullmäktige 2013-08-27 1 (5) Beslutsreferens KF 2013-09-30, 86, Dnr 2013/157 003 Elmens bolagsstämma 2013-11-05, 7 Ägardirektiv för Elmen AB 1 Styrande dokument Bolagets verksamhet regleras av kommunallagen

Läs mer

Fullgörande av verksamhetsuppdrag

Fullgörande av verksamhetsuppdrag Granskningsredogörelse Fullgörande av verksamhetsuppdrag Blaikenvind AB Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Mars 2013 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2 2.2.

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om järnvägens organisation (N 2013:02) Dir. 2014:160

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om järnvägens organisation (N 2013:02) Dir. 2014:160 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om järnvägens organisation (N 2013:02) Dir. 2014:160 Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2014 Ändring av och förlängd tid för uppdraget Regeringen

Läs mer

Förändring av bolagets strategiska inriktning. Skellefteå Kraft AB

Förändring av bolagets strategiska inriktning. Skellefteå Kraft AB www.pwc.se Granskningsredogörelse Förändring av bolagets strategiska inriktning Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor AB Mars 2017 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte

Läs mer

MILJÖPARTIETS SATSNINGAR FÖR EN MODERN TÅGTRAFIK

MILJÖPARTIETS SATSNINGAR FÖR EN MODERN TÅGTRAFIK MILJÖPARTIETS SATSNINGAR FÖR EN MODERN TÅGTRAFIK Miljöpartiets satsningar för en modern tågtrafik 2011-12-09 Sammanfattning Miljöpartiet presenterar här ett paket med våra förslag för en modernisering

Läs mer

Ägarpolicy för kommunägda bolag

Ägarpolicy för kommunägda bolag Datum 2014-09-18 Ägarpolicy för kommunägda bolag Kommunfullmäktige 2014 Antagen av: Kommunfullmäktige 2014-11-24, 196 Dokumentnamn: Ägarpolicy för kommunägda bolag Ärendebeteckning: Kst/2014:452, Ägarpolicy

Läs mer

MP1301 Enskild motion

MP1301 Enskild motion Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2536 av Stina Bergström m.fl. (MP) SJ:s samhällsuppdrag Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om SJ:s samhällsuppdrag

Läs mer

Bolagspolicy för Oskarshamns kommun

Bolagspolicy för Oskarshamns kommun Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-02-10 21 Gäller från och med 2014-02-10 Inledning - ägaridé Kommunen äger bolag och driver bolagsverksamhet för att förverkliga kommunala ändamål. Verksamheten som

Läs mer

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 hela DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 Det är 30 % fler som arbetar i Malmö/Lund än som bor där - effektiv pendling med kollektivtrafik är nödvändig! kåne är en region med 1,3 miljoner invånare,

Läs mer

Granskningsredogörelse Fastighetsunderhåll

Granskningsredogörelse Fastighetsunderhåll www.pwc.se Granskningsredogörelse Fastighetsunderhåll Skelleftebostäder AB Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2 2.2. Syfte och

Läs mer

Rapport: Investering i höghastighetsjärnväg. Rapport: Uppgradering av Södra och Västra stambanorna. Lena Erixon Generaldirektör

Rapport: Investering i höghastighetsjärnväg. Rapport: Uppgradering av Södra och Västra stambanorna. Lena Erixon Generaldirektör TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Rapport: Investering i höghastighetsjärnväg Rapport: Uppgradering av Södra och Västra stambanorna Lena Erixon Generaldirektör 2016-05-31 Agenda Bakgrund: Kapacitetsbrist

Läs mer

Ägardirektiv - AB Storfors Mark och industrifastigheter

Ägardirektiv - AB Storfors Mark och industrifastigheter Antagen i kommunstyrelsen 2019-04-29 Ägardirektiv - AB Storfors Mark och industrifastigheter 1. Bolaget som kommunalt organ Bolaget ingår som organ i den kommunala organisationen. Bolaget ska därför utföra

Läs mer

Ägardirektiv för AB Trelleborgshem

Ägardirektiv för AB Trelleborgshem Ägardirektiv för AB Trelleborgshem Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i AB Trelleborgshem som ägs av Trelleborgs kommun. Ägardirektiven ska vara föremål för översyn en gång per mandatperiod. Ägardirektiven

Läs mer

Arlandabanan Infrastructure AB. Delårsrapport januari - juni 2012

Arlandabanan Infrastructure AB. Delårsrapport januari - juni 2012 Arlandabanan Infrastructure AB Delårsrapport januari - juni Arlandabanan Infrastructure AB 2(7) FÖRETAGET OCH VERKSAMHETEN Arlandabanan Infrastructure AB (AIAB) är ett statligt ägt aktiebolag, vars aktier

Läs mer

Höghastighetsutredningenmed Ostlänkenglasögon

Höghastighetsutredningenmed Ostlänkenglasögon Höghastighetsutredningenmed Ostlänkenglasögon Riksdagen 11 februari 2009 Per Sandström VD Nyköping- Östgötalänken AB www.ostlanken.se Vilka är bolaget? Ägare Kommunerna Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping,

Läs mer

2013-12-10 Ks 213/2013. Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag

2013-12-10 Ks 213/2013. Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag 2013-12-10 Ks 213/2013 Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Tillämpningsområde... 3 3. Ägarroll... 3 3.1 Kommunfullmäktige...3 3.2 Kommunstyrelsen...4

Läs mer

Workshop om medfinansiering. Sveriges Kommuner och Landsting 20 november Thomas Eriksson Planeringsavdelningen

Workshop om medfinansiering. Sveriges Kommuner och Landsting 20 november Thomas Eriksson Planeringsavdelningen Workshop om medfinansiering Sveriges Kommuner och Landsting 20 november 2014 Thomas Eriksson Planeringsavdelningen Utgångspunkter för medfinansiering Medfinansieringen syftar till att åstadkomma effektiva

Läs mer

Ägarpolicy. Sammanställning av principer om fördelning av ansvar och befogenheter för Linköpings kommuns ägande av företag

Ägarpolicy. Sammanställning av principer om fördelning av ansvar och befogenheter för Linköpings kommuns ägande av företag Sammanställning av principer om fördelning av ansvar och befogenheter för Linköpings kommuns ägande av företag Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Antaget 2015-02-24, 47 Giltighetstid:

Läs mer

med anledning av skr. 2018/19:76 Riksrevisionens rapport om fyrstegsprincipen

med anledning av skr. 2018/19:76 Riksrevisionens rapport om fyrstegsprincipen Kommittémotion V019 Motion till riksdagen 2018/19:3054 av Jens Holm m.fl. (V) med anledning av skr. 2018/19:76 Riksrevisionens rapport om fyrstegsprincipen 1 Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer

Läs mer

ÅRSSTÄMMA I ENIRO AB (publ)

ÅRSSTÄMMA I ENIRO AB (publ) ÅRSSTÄMMA I ENIRO AB (publ) fredagen den 30 mars 2007, klockan 10.00 STYRELSENS FULLSTÄNDIGA FÖRSLAG Dagordningspunkterna 10b, 14, 15, 16 och 17. Vinstutdelning (punkt 10b) Styrelsen föreslår att 4,40

Läs mer

UaFS Blad 1 BOLAGSPOLICY FÖR KOMMUNALA BOLAG I UDDEVALLA KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015 248

UaFS Blad 1 BOLAGSPOLICY FÖR KOMMUNALA BOLAG I UDDEVALLA KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015 248 Blad 1 BOLAGSPOLICY FÖR KOMMUNALA BOLAG I UDDEVALLA KOMMUN Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015 248 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 1.1 Syftet med Bolagspolicyn... 2 1.2 Allmänt om

Läs mer

ÅRSSTÄMMA I ENIRO AB (publ)

ÅRSSTÄMMA I ENIRO AB (publ) ÅRSSTÄMMA I ENIRO AB (publ) onsdagen den 7 maj 2008, klockan 15.00 STYRELSENS FULLSTÄNDIGA FÖRSLAG Dagordningspunkterna 10b, 17 och 18 Vinstutdelning (punkt 10b) Styrelsen föreslår att 5,20 kronor per

Läs mer

Granskningsredogörelse Strategisk styrning

Granskningsredogörelse Strategisk styrning www.pwc.se Granskningsredogörelse Strategisk styrning Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Mars 2016 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Syfte och revisionsfrågor...3 2.3.

Läs mer

Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - Skövde, ökad kapacitet samt Sävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad)

Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - Skövde, ökad kapacitet samt Sävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad) Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - kövde, ökad kapacitet samt ävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad) Handläggare: Maria Zachariadis, ZG Telefon: 031-103405 e-post:: maria.zachariadis@banverket.se

Läs mer

Vilken betydelse har järnvägens organisation?

Vilken betydelse har järnvägens organisation? Vilken betydelse har järnvägens organisation? Reflektioner kring tilläggsdirektiven till andra steget i Gunnar Alexandersson Seminarium om punktlighet och tillförlitlighet för resenärer och gods, KTH Järnvägsgruppen

Läs mer

Företagspolicy för Hällefors kommun

Företagspolicy för Hällefors kommun Företagspolicy för Hällefors kommun 2(4) I enlighet med bestämmelserna i 3 kapitlet 16-18 Kommunallagen (1991:900), (KL) har Hällefors kommun valt att bedriva viss kommunal verksamhet i aktiebolagsform.

Läs mer

Midsona AB:s tillämpning av Svensk kod för bolagsstyrning (april 2015)

Midsona AB:s tillämpning av Svensk kod för bolagsstyrning (april 2015) Midsona AB:s tillämpning av Svensk kod för bolagsstyrning (april 2015) 1. BOLAGSSTÄMMA Kodens innehåll Följs Kommentar 1.1 Tidpunkt och ort för stämman samt ärende på stämman 1.2 Kallelse och övrigt underlag

Läs mer

FÖRETAGSPOLICY FÖR BOLAG ÄGDA AV ANEBY KOMMUN

FÖRETAGSPOLICY FÖR BOLAG ÄGDA AV ANEBY KOMMUN FÖRETAGSPOLICY FÖR BOLAG ÄGDA AV ANEBY KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2009-02-23 6 Inledning och syfte Aneby kommun bedriver en del av sin verksamhet i form av bolag eller stiftelser. Verksamhet i

Läs mer

Storumans kommun. Ägarpolicy för. Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94

Storumans kommun. Ägarpolicy för. Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94 Storumans kommun Ägarpolicy för Storumans kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94 Ägarpolicy för Storumans kommun Allmänt 1. Inledning Delar av Storuman kommuns verksamhet bedrivs i aktiebolagsform.

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum C:\Users\PKO0107\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\TU2K05FY\N2016-00179-TIF Nybro kommun.doc Sammanträdesdatum 98 59 Dnr KSF 2015-97 Yttrande över

Läs mer

ÄGARPOLICY FÖR NORRKÖPINGS KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige 1999-06-17, 116

ÄGARPOLICY FÖR NORRKÖPINGS KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige 1999-06-17, 116 ÄGARPOLICY FÖR NORRKÖPINGS KOMMUN Fastställd av kommunfullmäktige 1999-06-17, 116 Bakgrund och syfte Kommunen bedriver verksamhet i såväl nämnd- som bolagsform. Inom kommunen skall en helhets- och samsyn

Läs mer

Ägardirektiv AB Vänersborgsbostäder

Ägardirektiv AB Vänersborgsbostäder Ägardirektiv AB Vänersborgsbostäder kommun nantagen av kommunfullmäktige 2013-12-11, 165 Innehållsförteckning 1. BOLAGET SOM ORGAN FÖR KOMMUNAL VERKSAMHET...1 2. SYFTE MED BOLAGETS VERKSAMHET...1 3. KOMMUNENS

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR UMEÅ UNIVERSITET HOLDING AB

ÄGARDIREKTIV FÖR UMEÅ UNIVERSITET HOLDING AB Giltighetstid: Tillsvidare Dnr: FS 1.1-1968-17 Beslutsdatum Sid 1 (5) ÄGARDIREKTIV FÖR UMEÅ UNIVERSITET HOLDING AB Föredragande Biträdande universitetsdirektör Per Ragnarsson Sammanfattning Ägardirektiven

Läs mer

Ägarpolicy för de kommunala bolagen

Ägarpolicy för de kommunala bolagen Ägarpolicy för de kommunala bolagen 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform. De kommunalt ägda

Läs mer

Ägardirektiv för Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Ägardirektiv för Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB Ägardirektiv för Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB Fastställda av moderbolaget Rodret i Örnsköldsvik AB den 10 november 2014, 73. 1. Föremålet för verksamheten i bolaget (syftet) Föremål för bolagets

Läs mer

Kommunallagen ställer tre krav för att kommunen ska få överlämna ansvaret för en kommunal verksamhet till ett bolag.

Kommunallagen ställer tre krav för att kommunen ska få överlämna ansvaret för en kommunal verksamhet till ett bolag. FÖRETAGSPOLICY B:2 1 Bakgrund Kommunallagen ger kommunerna möjlighet att överlämna vården av en kommunal angelägenhet till aktiebolag, ekonomisk förening, ideell förening eller stiftelse. (Kl 3 kap 16)

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling Koncernpolicy för Kävlinge kommun Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Policy Kommunstyrelsen Kommunkansliet Antagen 2002-03-14, Kf 12/02:1 Ansvar Kanslichef Koncernpolicy

Läs mer

I BENGTSFORS KOMMUN. Agardirektiv Majberget Utvecklings AB ÄGARDIREKTIV. Kommunledningskontoret Petra Nordwall

I BENGTSFORS KOMMUN. Agardirektiv Majberget Utvecklings AB ÄGARDIREKTIV. Kommunledningskontoret Petra Nordwall I BENGTSFORS KOMMUN Kommunledningskontoret Petra Nordwall petra.nordwall@bengtsfors.se ÄGARDIREKTIV Antagen av Kommunfullmäktige 2014.017 003 12/14 1(5) Agardirektiv '''rh,.'...,.

Läs mer

Samrådsunderlag, utökat samråd järnvägsnätsbeskrivning (JNB) 2012

Samrådsunderlag, utökat samråd järnvägsnätsbeskrivning (JNB) 2012 SAMRÅDSUNDERLAG 2010-11-10 Trafikverket Besöksadress: Telefon: Texttelefon: 0243-750 90 www.trafikverket.se registrator@trafikverket.se Håkan Dahlkvist, Tjfa Direkt: 0243-44 56 31 Mobil: Diariet Samrådsunderlag,

Läs mer

Bolagsstyrningsrapport Gävle Energi AB

Bolagsstyrningsrapport Gävle Energi AB Bolagsstyrningsrapport 2017 Gävle Energi AB Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Ägarstyrning...3 3 Uppfyllelse av bolagsordning och ägardirektiv...3 4 Styrelsens och verkställande direktörens arbete...3

Läs mer

Nytt ägardirektiv för Higab AB

Nytt ägardirektiv för Higab AB Bilaga J Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0055/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Nytt ägardirektiv för Higab AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Ägardirektiv för koncernen Söderhamn NÄRA AB

Ägardirektiv för koncernen Söderhamn NÄRA AB Ägardirektiv för koncernen Söderhamn NÄRA AB 1. Inledning - Beskrivning av modell för ägarstyrning 1.1 Bolaget som organ för kommunens verksamhet Enligt kommunallagen får en kommun, med vissa begränsningar,

Läs mer

REGION GOTLANDS AKTIEÄGARPOLICY

REGION GOTLANDS AKTIEÄGARPOLICY Antagen av regionfullmäktige 2014-06-16, 99. Bakgrund 1. Kommunallagen ställer krav på Region Gotlands inflytande och kontroll över all regionens verksamhet, även den som ägs och bedrivs i privaträttslig

Läs mer

Policy för kommunala bolag

Policy för kommunala bolag Policy för kommunala bolag Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS 2018:157 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 27 september 2018 Dokumentet

Läs mer

FÖRETAGSPOLICY FÖR SJÖBO KOMMUN

FÖRETAGSPOLICY FÖR SJÖBO KOMMUN 1(8) Beslutad av kommunfullmäktige den 25 mars 2015 12 FÖRETAGSPOLICY FÖR SJÖBO KOMMUN 1. Inledning I kommunallagen markeras kommunfullmäktiges överordnade roll i förhållande till de kommunala bolagen.

Läs mer

Ägardirektiv för AB Enköpings Hyresbostäder

Ägardirektiv för AB Enköpings Hyresbostäder ENKÖPINGS NÄMNDHUS AB 2005-03-17 Ägardirektiv för AB Enköpings Hyresbostäder Ägardirektiv för verksamheten i AB Enköpings Hyresbostäder (nedan kallat bolaget) antagna av kommunfullmäktige i Enköpings kommun

Läs mer

SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson

SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson SKL tycker om Sverigeförhandlingen Höghastighetsbanor är positivt och ska finansieras med statliga medel. Det är ny infrastruktur av stort

Läs mer

Sammanfattning: Trafikverket Borlänge Stockholm den 30 augusti 2011

Sammanfattning: Trafikverket Borlänge Stockholm den 30 augusti 2011 Trafikverket 781 89 Borlänge (trafikverket@trafikverket.se) Stockholm den 30 augusti 2011 Naturskyddsföreningens dnr: 158 / 2011 Trafikverkets ärendenr: TRV 2011 / 17304 Naturskyddsföreningens remissvar

Läs mer

Region Värmland - kommunalförbund 2011-11-28

Region Värmland - kommunalförbund 2011-11-28 Region Värmland - kommunalförbund 2011-11-28 Ägardirektiv för Värmlandstrafik AB Ägardirektiv för verksamheten i Värmlandstrafik AB (nedan bolaget) antagna av Region Värmlands (nedan regionen) fullmäktige

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB Innehållsförteckning 1. Bolaget som organ för kommunal verksamhet... 3 2. Kommunens direktivrätt... 3 5. Grundläggande principer för bolagets verksamhet... 3 6. Likställighetsprinciperna...

Läs mer

Förändrat ansvar för drift och underhåll av järnvägens infrastruktur

Förändrat ansvar för drift och underhåll av järnvägens infrastruktur Näringsutskottets yttrande 2011/12:NU1y Förändrat ansvar för drift och underhåll av järnvägens infrastruktur Till trafikutskottet Trafikutskottet beslutade den 24 april 2012 att ge näringsutskottet och

Läs mer

Riktlinjer och mål (ägardirektiv) för Alvesta Energi AB

Riktlinjer och mål (ägardirektiv) för Alvesta Energi AB Riktlinjer och mål (ägardirektiv) för Alvesta Energi AB För Alvesta Energi AB inklusive dotterbolaget Alvesta Elnät AB, nedan kallat bolaget, gäller följande direktiv antagna den 24 november 2015 av styrelsen

Läs mer

ÄGARDIREKTIV för. Dokumentnamn: Ägardirektiv för Östersundshem AB Sida: 1(5) Beslutad av: KF

ÄGARDIREKTIV för. Dokumentnamn: Ägardirektiv för Östersundshem AB Sida: 1(5) Beslutad av: KF Dokumentnamn: Ägardirektiv för Östersundshem AB Sida: 1(5) ÄGARDIREKTIV för Bolag: Adress: 556528-1648 Östersundshem AB Rådhusgatan 29, 831 35 ÖSTERSUND Bolags- Antagen av kommunfullmäktige 2011-05-05

Läs mer

1(8) Företagspolicy. Styrdokument

1(8) Företagspolicy. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-10-28 140 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Policy & ägardirektiv

Läs mer

ALVESTA KOMMUNFÖRETAG AB Riktlinjer och mål (ägardirektiv) Org.nr

ALVESTA KOMMUNFÖRETAG AB Riktlinjer och mål (ägardirektiv) Org.nr Riktlinjer och mål (ägardirektiv) för Alvesta Renhållnings AB För Alvesta Renhållnings AB, nedan kallat bolaget, gäller följande direktiv antagna den 24 november 2015 av styrelsen för Alvesta Kommunföretag

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR BOLAGEN I SPINNERSKANKONCERNEN Kf 2012-04-26, 33 Blad 1(5) Marks kommun har fyra helägda bolag Spinnerskan i Mark AB, Marks Bostads AB, Marks Fastighets AB och Mark Kraftvärme

Läs mer

Styrning och kontroll av SEKAB samt återrappor- tering till ägarna

Styrning och kontroll av SEKAB samt återrappor- tering till ägarna Granskningsredogörelse Styrning och kontroll av SEKAB samt återrappor- tering till ägarna Norrlands Etanolkraft AB Linda Marklund Robert Bergman Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 1 2. Inledning 2

Läs mer

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en portalparagraf i Vattenfalls bolagsordning och tillkännager detta för regeringen.

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en portalparagraf i Vattenfalls bolagsordning och tillkännager detta för regeringen. Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:125 av Birger Lahti m.fl. (V) Vattenfall 1 Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en portalparagraf i Vattenfalls

Läs mer

I. Nordeas fonder Corporate governance-policy riktlinjer för ägarstyrning

I. Nordeas fonder Corporate governance-policy riktlinjer för ägarstyrning 2010 1 (5) I. Nordeas fonder Corporate governance-policy riktlinjer för ägarstyrning Nordeas fonder 1 har antagit följande riktlinjer för ägarstyrning avseende bolag verksamma på den finländska och svenska

Läs mer

Ägardirektiv för Ystad Energi AB D 17:04

Ägardirektiv för Ystad Energi AB D 17:04 Ägardirektiv för Ystad Energi AB D 17:04 Dokumentet gäller för: Ystad Energi AB Gäller fr.o.m. - t.o.m. 2017-08-01--tillsvidare Fastställd av: Kommunfullmäktige 2017-06-14 106 Ersätter: För revidering

Läs mer

Efter artikeln som är 2 st finns toni kommentaren som du inte skall missa! Skriven av Infrastrukturminister Åsa Torstensson, juni 2008

Efter artikeln som är 2 st finns toni kommentaren som du inte skall missa! Skriven av Infrastrukturminister Åsa Torstensson, juni 2008 Efter artikeln som är 2 st finns toni kommentaren som du inte skall missa! Skriven av Infrastrukturminister Åsa Torstensson, juni 2008 "Ny lag om kollektivtrafik flyttar makten från länen" Infrastrukturminister

Läs mer

a. bolagsordning b. ägardirektiv c. förekommande avtal mellan kommunen och Bolaget.

a. bolagsordning b. ägardirektiv c. förekommande avtal mellan kommunen och Bolaget. 1(5) ÄGARDIREKTIV FÖR PARTILLEBO AB Ägardirektiv för verksamheten i Partillebo AB, nedan kallat Bolaget, antagna av kommunfullmäktige i Partille kommun den 27 mars 2003, rev. 19 juni 2007, rev. 1 mars

Läs mer

Förslag till nationell plan för transportsystemet

Förslag till nationell plan för transportsystemet YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-11-17 Sektionen för infrastruktur och fastigheter Linnéa Lindemann Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Sammanfattning

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att kommunstyrelsen, nämnder och bolagsstyrelser upprätthåller en tillfredsställande

Läs mer

Ägarstyrning och uppsikt. Skellefteå Stadshus AB

Ägarstyrning och uppsikt. Skellefteå Stadshus AB www.pwc.se Granskningsredogörelse Ägarstyrning och uppsikt Martin Gandal Skellefteå Stadshus AB Mars 2016 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Syfte och revisionsfrågor...3

Läs mer

Betänkandet Färdplan för framtiden en utvecklad flygtrafiktjänst (SOU 2012:27)

Betänkandet Färdplan för framtiden en utvecklad flygtrafiktjänst (SOU 2012:27) KKV1007, v1.2, 2011-02-06 YTTRANDE 2012-06-05 Dnr 296/2012 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Betänkandet Färdplan för framtiden en utvecklad flygtrafiktjänst (SOU 2012:27) N2012/2150/TE Sammanfattning

Läs mer

Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24

Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24 Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24 1. Inledning - ägaridé Kommunen äger bolag och driver bolagsverksamhet för att förverkliga

Läs mer

Tåg i tid. Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik

Tåg i tid. Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik Tåg i tid Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik Sedan våren 2011 har Region Värmland och Karlstads kommun tillsammans med Trafikverket drivit projektet Tåg i tid. Aktörerna har arbetat fram

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborg Stads Leasing AB

Ägardirektiv för Göteborg Stads Leasing AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0012/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ägardirektiv för Göteborg Stads Leasing AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

REGLEMENTE INTERN KONTROLL

REGLEMENTE INTERN KONTROLL REGLEMENTE INTERN KONTROLL Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Järnvägens avreglering i Sverige Erfarenheter och framtidsutsikter

Järnvägens avreglering i Sverige Erfarenheter och framtidsutsikter Järnvägens avreglering i Sverige Erfarenheter och framtidsutsikter Gunnar Alexandersson Senior Adviser Konference om jernbanestrategien, Odense, 31. maj 2010 Outline Branschföreningen Tågoperatörerna Den

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av avgiftsfinansierad verksamhet 2016

Revisionsrapport Granskning av avgiftsfinansierad verksamhet 2016 TRAFIKVERKET 781 89 BORLÄNGE Trafikverket Revisionsrapport Granskning av avgiftsfinansierad verksamhet 2016 Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Trafikverket (TRV) granskat myndighetens

Läs mer

Yttrande över - Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över - Förslag till nationell plan för transportsystemet Yttrande 1 (5) Kommunstyrelsen 2017-11-21 Dnr KS 2017-649 Ert Dnr: N2017/05430/TIF Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se Yttrande över - Förslag till

Läs mer

Särskilt ägardirektiv för Lejonfastigheter AB med dotterbolag

Särskilt ägardirektiv för Lejonfastigheter AB med dotterbolag Särskilt ägardirektiv för Lejonfastigheter AB med dotterbolag Dokumenttyp: Regler Fastställd av: Kommunfullmäktige i Linköping Datum: 2019-03-26, 114 Antagen vid bolagsstämma: 2019-05-10 Giltighetstid:

Läs mer

Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB

Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB FÖRFATTNING 2.5.1 Antagen av kf 90/11 och av bolagsstämman 2011-05-04 Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB Ägardirektiv för verksamheten i Staffanstorps Centrum

Läs mer

Datum Dnr Ändrade regler gällande förskottering av infrastrukturinvesteringar. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Ändrade regler gällande förskottering av infrastrukturinvesteringar. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Regionstyrelsen Therese Andersson Enhetschef 040-675 32 44 therese.m.andersson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-09-19 Dnr 1601227 1 (5) Regionstyrelsen Ändrade regler gällande förskottering av infrastrukturinvesteringar

Läs mer

Revisionsrapport Rutiner och intern styrning och kontroll 2018

Revisionsrapport Rutiner och intern styrning och kontroll 2018 M I T T U N I V E R S I T E T E T 851 70 S U N D S V A LL Mittuniversitetet Revisionsrapport Rutiner och intern styrning och kontroll 2018 Som ett led i granskningen av årsredovisningen med syfte att göra

Läs mer

Ägardirektiv för Ulricehamns Energi AB (UEAB)

Ägardirektiv för Ulricehamns Energi AB (UEAB) Ägardirektiv för Ulricehamns Energi AB (UEAB) 1 Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i Ulricehamns Energi AB, nedan kallat bolaget, och är antagna av kommunfullmäktige den 22 mars 2018, 37 och fastställda

Läs mer

Policy för intern styrning och kontroll

Policy för intern styrning och kontroll Rättslig grund Policy för intern styrning och kontroll Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om styrning, riskhantering och kontroll i kreditinstitut (FFFS 2014:1) Dokumentägare Antagen datum

Läs mer

Bilaga 2. Enkätfrågor till styrelseordförande och vd:ar i statligt ägda bolag med särskilt beslutade samhällsuppdrag

Bilaga 2. Enkätfrågor till styrelseordförande och vd:ar i statligt ägda bolag med särskilt beslutade samhällsuppdrag Bilaga 2. Enkätfrågor till styrelseordförande och vd:ar i statligt ägda bolag med särskilt beslutade samhällsuppdrag RiR 2017:37 Statligt ägda bolag med samhällsuppdrag regeringens styrning RIKSREVISIONEN

Läs mer

Remissvar Kapacitetsutredningen

Remissvar Kapacitetsutredningen 2011 08 25 1 (5) Magnus Davidsson, 08 782 08 09 magnus.davidsson@teknikforetagen.se Remissvar TRV2011/17304 Lena Erixon Trafikverket trafikverket@trafikverket.se SWEDTRAIN Magnus Davidsson Remissvar Kapacitetsutredningen

Läs mer

Ägardirektiv för Norra Staden Fastighetsutveckling i Norrköping AB och dess dotterbolag KS 2015/0108

Ägardirektiv för Norra Staden Fastighetsutveckling i Norrköping AB och dess dotterbolag KS 2015/0108 Ägardirektiv Ägardirektiv för Norra Staden Fastighetsutveckling i Norrköping AB och dess dotterbolag KS 2015/0108 Fastställt senast av kommunfullmäktige den 26 mars 2018 och av bolagsstämman den 17 april

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/11 Fastställd: 2018-03-26 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB 2/8 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Revisionsrapport. Marknadsföring. Skellefteå City Airport AB. Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman

Revisionsrapport. Marknadsföring. Skellefteå City Airport AB. Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionsrapport Marknadsföring Skellefteå City Airport AB Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Robert Bergman Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 1 2. Inledning 2 2.1. Bakgrund 2 2.2. Revisionsfråga

Läs mer

Ostlänken och trafikutvecklingen. Jan Forsberg Vd SJ AB 2006-03-10

Ostlänken och trafikutvecklingen. Jan Forsberg Vd SJ AB 2006-03-10 Ostlänken och trafikutvecklingen Jan Forsberg Vd SJ AB 2006-03-10 1 SJ AB:s resultat 2005 +566 Mkr Snabbtåg 2 SJ:s goda resultat beror på Kraftigt minskade kostnader Ökade intäkter trots Kraftigt ökad

Läs mer