Utkast till policy för märkestagning i Johannebergs Scoutkår

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utkast till policy för märkestagning i Johannebergs Scoutkår"

Transkript

1 Utkast till policy för märkestagning i Johannebergs Scoutkår Det ska vara roligt att ta märken, inte ett jobbigt måste. Det är upp till varje avdelning, med visst undantag se nedan, om man vill ta märken, men om man vill syssla med märkestagning måste man följa kårens märkespolicy. Det är inte meningen att verksamheten ska kretsa runt att ta märken, det ska finnas gott om tid att göra annat. Vi har satt olika märken i olika avdelningar, men det finns inget förbud mot att gå vidare mot nästa märke, även om scouten inte är i den avdelningen. Det är dock viktigt att vi inte skapar prestationsångest för de scouter som inte klarar vissa märken. Ledarna måste vara lyhörda för dessa signaler, och på bästa sätt anpassa programmet för dessa scouter. Märkena bygger på varandra så dessa måste tas i tur och ordning. T.ex. om man kommer in i scoutverksamheten som seniorscout, så måste man börja med att ta nyingen sedan scouten osv. Undantag görs för kompetensmärken som kan tas om åldern är inne. Märkena tas under terminen, men kontroll av att scouten klarar märket sker av en styrelsefunktionär, ledare eller i vissa fall förälder. Utdelandet av märken sker under högtidliga former. Alla uppgifter som ingår i märket dokumenteras och sparas. Märkena sätts fast på scoutskjortan enligt mall för kåren.

2 Märkesutdelning sker på följande sätt: 1. Denna punkt är endast till för invigning av nya scouter: a. De nya scouterna bes ta ett steg fram från de övriga som står sida mot sida. b. Ett anförande hålls för scouterna (se min första termin som scout) c. Scoutlagen läses upp. d. Ledaren/kårordförande ställer sig med ryggen mot åskådarna vänd mot scouterna. e. Ledaren/kårordföranden frågar om scouterna är redo att avlägga sitt scoutlöfte. f. Scouterna (bör) svara JA! g. Ledaren/kårordföranden håller sin högra hand görandes scouthälsningstecken i axelhöjd med handflatan ut mot scouterna h. Scouterna skall i sin tur hålla upp sin högra hand görandes samma gest. i. Ledaren läser scoutlöftet och scouterna svarar av typen: j. L: Jag lovar, k. S: Jag lovar, l. L: att efter bästa förmåga, m. S: att efter bästa förmåga, n. L: följa scoutlagen! o. S: följa scoutlagen! p. Därefter så förklarar ledaren/kårordföranden dem välkomna i scoutrörelsen. 2. Scouterna ställer sig på ett led, sida vid sida (eller står kvar om punkt 1 används). 3. Scouten ser till att hans/hennes vänster skjortficka är öppen. 4. Ledaren stiger fram till scouten, lägger de(t) avsedda märket/märkena i skjortfickan. 5. Ledaren tar scouten i hand med vänster hand (vanlig handskakning, fast med vänster) samtidigt som ledaren med sin högra hand gör scouthälsningen och säger valspråket. 6. Scouten svarar med lösenet. Ledaren tar ett steg åt sidan till nästa scout.

3 Min första termin som scout: Oavsett ålder så skall scouten ha närvarat/varit med under sin första termin på aktiviteter och möten för att kunna scoutvigas. Detta för att scouten skall få insikt om scoutrörelsen. Lära känna dess grunder och värderingar samt kunna ha tid att börja eventuellt anpassa sitt levene till scoutlagen. Efter halva terminen kan vid lämpligt tillfälle om så önskas kårmärke delas ut. Annars så görs detta i samband med den stora invigningen. Efter scoutens första termin bör i ett mer högtidligt sammanhang en scoutinvigning hållas. Detta kan ske genom att ledaren, kårordförande eller någon annan betydelsefull person håller först ett anförande till scouterna. Detta anförande bör sluta med låt oss nu lyssna till scoutlagen, varvid scoutlagen läses upp gärna av (äldre) redan vigda scouter. Vid denna ceremoni bör scouterna stå så att närvarande förälder och släkt (som är att hälsa välkomna till invigningen) kan ha god överblick över dem, samt se till att miljön kring känns högtidlig. Märken som skall nu delas ut är: Förbundsmärket Världsförbundsmärket Kårmärket (om ej tidigare utdelat)

4 Indelning Scoutmärken kan indelas i 5 olika huvudgrupper: Tillhörighetsmärken, det är scoutmärken med betydelsen av att man tillhör scouting. Inom den här gruppen finns märken såsom kårmärke, förbundsmärke, distriktsmärke, kretsmärke, patrullmärke etc. Det är detta som gör oss olika med våra scoutmärken och kan också sägas vara det som skiljer oss åt inom rörelsen. Basmärken, är uppgiftsmärken i triangelform. De är uppbyggda kring grunder som ideologi och säkerhetsfrågor. Basmärken är det som bygger scoutens individuella scoututveckling och på detta sätt är grundläggande uppgifter. Uppgifterna för att få dessa märken är fastställda av scoutförbundet, och inte åldersberoende. Säkerhetsmärken, är de scoutmärken som är säkerhetsrelaterade. Alla dessa märken har krav för sina uppgifter. Dessa märken har en viktig uppgift för att säkerställa kunskapen och även utgöra bevismärken. Frimärken, är märken som kåren själva kan påverka och utforma. Förbundet har tagit fram en del broderade märken, men kårerna får själva bestämma vad som skall fordras för märkena. Upplevelsemärken, är den kategorin av märken som omfattas av de flesta övriga märken. Det kan vara lägermärken, kursmärken, hajkmärken etc.

5 Tillhörighetsmärken Tillhörighetsmärken kan även kallas för grundmärken. Det är de märken som vi använder som grunder i vår scoutklädsel. Som tillhörighetsmärken, vilka vi skall bära på scoutskjortan är: Världsscoutmärke, WOSM eller WAGGGS Distriktsmärke Scoutförbundets märke Kårnamn Basmärken Nyingen Jag har varit med om minst 10 scoutträffar av något slag, varav minst en dagsutfärd, övernattning eller hajk. Jag tillhör en patrull Jag har berättat för mina ledare vad jag vill göra i scouterna Jag har lärt mig valspråk och lösen och pratat med patrullkamraterna och ledare om vad det betyder att vara scout. Jag har tillverkat en sak som jag kan använda hemma eller i scouterna. Exempel: pennskrin, packpåse, sölja, nyckelring. Jag kan mitt telefonnummer för att kunna ringa hem om det händer något. Scouten Jag har varit med på dagsutfärder, övernattningar, hajker och/eller läger under tre olika årstider, varav minst ett läger. Jag har lärt mig och förstått innehållet i allemansrätten, det vill säga att jag kan vad man får och inte får göra i naturen. Jag har ansvarat för något vi gjort tillsammans i min patrull och efteråt berättat för mina ledare hur det gick. Exempel: lek, lära sig något, ceremoni, laga mat. Vi har i min patrull pratat om scoutlagens sju punkter och visat/berättat vad vi tycker de betyder. Exempel: Visa med charader, sketcher, collage. Jag har tillverkat någonting jag har användning för i friluftslivet. Exempel: Besticksfodral, kartfodral, knivslida, bälte, hajkbricka. Jag kan sköta min kniv och använda den på ett riktigt sätt. Jag har lärt mig göra upp eld utomhus. Jag kan larma räddningstjänsten (SOS) vid en olycka. Vägvisaren Jag har varit med och bestämt och ansvarat för minst en aktivitet på en av våra utfärder/läger/hajker. Jag har varit på läger. Jag har själv eller tillsammans med en kamrat ansvarat för ett patrullmöte. Jag har varit på kårstämma. Jag har tillsammans med en kamrat gått tyst i naturen och efteråt berättat vad vi sett, hört, känt och upplevt. Jag har lärt mig hur och varför jag ska sköta min personliga hygien på hajker och läger samt ta hand om små sår och mindre skador. Exempel: Tvätta sig, toabesök, mens, skavsår, näsblod, skrubbsår, mindre skärsår, vrickningar.

6 Stigfinnaren Jag har varit med på övernattningar, hajker och/eller läger under alla årstider: sommar höst vinter vår. Jag har varit på ett veckoläger. Jag kan såga och använda yxa på ett säkert sätt. Jag kan rädda liv med ABC (andning, blödning, chock) Jag har varit ensam i naturen och efteråt berättat vad jag sett, hört, känt och upplevt. Jag har tillsammans med en patrullkamrat byggt eldstad, eldat, lagat mat av råvaror över öppen eld, släckt samt återställt eldstaden. Jag har tillsammans med min patrull planerat och genomfört en hajk, och efteråt pratat om vad som gick bra och vad som kan bli bättre. Utsikten Jag har varit med på hajker under alla årstider: sommar höst vinter vår. Jag har deltagit i ett förbunds/rådsarrangemang till ex Blå hajk, Biscaya, Explorer Belt eller arrangemang i ett annat scoutförbund eller genomfört en veckolång upptäcksfärd tillsammans med någon/några av mina scoutkamrater. Jag har deltagit i ett internationellt scoutarrngemang i eller utanför Sverige. Exempel: Vänortsutbyte, distriktsläger, läger utomlands, Explorer Belt. Jag har själv eller tillsammans med patrullen/laget genomfört en aktivitet för andra utanför scouterna. Exempel; Insamling för krigsdrabbat området, FN kväll, naturstädning. Jag har haft kontakt med en eller flera scouter i något annat land, t ex genom brevväxling, JOTA/JOTI, eller resa, och jämfört hur scouting och samhället fungerar i våra länder. Jag har tagit reda på hur min kommun arbetar med Agenda 21. Insikten Jag har tillsammans med patrullen/laget tillverkat eller byggt något, t ex stockvindskydd, tipi, kajak, fast lägerplats, brygga, flotte, fjällpulka eller något annat för friluftslivet. Jag kan rädda liv med ABC och HLR. Jag har tillsammans med patrullen/laget ordnat något för andra scouter, t ex ett kvällsmöte för yngre scouter eller en distriktshajk. Jag har tillsammans med patrullen/laget sett tillbaka på vad jag/vi gjort under ett år, speciellt med tanke på patrull/lagarbetet, friluftslivet och vad vi lärt oss. Jag har tillsammans med patrullen/laget diskuterat vad scoutlagens punkter står för, hur de hänger ihop med det vi gör, vilka punkter som är viktigast för mig och vad det betyder att jag har avgett scoutlöftet. Jag har pratat med en ledare i min scoutkår om vilka möjligheter det finns att fortsätta med scouting när jag blir över 18 år och vad det innebär att vara scoutledare.

7 Årsmärken Stegen blå/grön Du ska ha erlagt kåravgift för året. Du ska ha närvarat vid minst 75 % av årets avdelningsmöten, om inte längre sjukdom eller annat giltigt förfall finns. Du ska ha varit på minst 1 hajk och en utfärd under året. Leden, Stigen Du ska ha erlagt kåravgift för året. Du ska ha närvarat vid minst 75 % av årets avdelningsmöten, om inte längre sjukdom eller annat giltigt förfall finns Du ska ha varit på minst 2 hajker under året. Du ska inneha knivbeviset Du skall inneha minst ett basmärke, Nyingen Färden, Spåret, Vandringen Du ska ha erlagt kåravgift för året. Du ska ha närvarat vid minst 75 % av årets avdelningsmöten, om inte längre sjukdom eller annat giltigt förfall finns Du ska ha varit på minst 2 hajker och under året. Du ska inneha kniv och yxbeviset. Du skall inne ha minst basmärke, Scouten. Om du inte nyss börjat.

8 Säkerhetsmärken Märkena knivbevis och yxbevis är obligatoriska kompetensmärken. Knivbevis kan tidigast tas det år scouten fyller 10år, och börjat i juniorverksamheten. Yxbevis kan tidigast tas det år scouten fyller 12 år och börjar på patrullscoutverksamheten. Innehavare av kniv eller yxbevis får utan ledarens uppsikt använda respektive redskap, då scouten genom att ta märket uppvisat ett kunnande som säkerställer en riskminimernade hantering av verktyget. Det är värt att poängtera att scouter får använda både yxa och kniv utan att ha kniv respektive yxbevis under uppsikt av ledare. Knivbevis För att få ta knivbevis måste man visa att man kan hantera en kniv och det viktigaste i och med användningen av kniven. Vad man skall kunna är: Kunna Skogsfolkets hederskodex Knivens delar Lämna och ta emot en kniv Hantering av kniven Vässa kniven Kunna lagar och bestämmelser kring knivar Skogsfolkets hederskodex Jag använder min kniv som ett verktyg och inte som en leksak Jag håller min kniv ren och skarp Jag är varsam om andras egendom och allt levande Knivens delar Alla scouter som vill ta knivbeviset måste kunna berätta vilka olika delar som det finns på en kniv och förklara var och vad de olika delarna sitter och har för funktion. De olika delarna är blad, egg, parerstång och handtag. Scouten skall också veta hur en brynsten ser ut. Lämna och ta emot en kniv När man lämnar över en kniv skall man hålla kniven så att den inte kan skada mottagaren eller överlämnaren. Ett sätt är att hålla i bladet med eggen uppåt så att mottagaren kan ta kniven i handtaget. Hantering av kniven När man använder en kniv för att tälja eller skära får man inte hålla i kniven så att den kan träffa en kamrat om man slinter. Man skall heller inte tälja med eggen mot sig själv. När man inte använder kniven skall den alltid förvaras i sin slida för att man inte skall riskera att skada sig själv eller kniven. Lagar och bestämmelser Eggvapen är förbjudet att ha på sig på allmän plats. Skall man ha med sig en kniv till scoutträffen skall man alltid förvara den i en ryggsäck eller annan packning. Under ledarledda aktiviteter och på hajker och läger är det dock tillåtet att ha med sig en kniv, förutsatt att man har ett knivbevis såklart. Vässa kniven För att kunna vässa kniven behöver man ett bryne. Det finns flera olika sorters bryne men de flesta behöver lite vätska för att fungera. Det finns också diamantbryn som inte behöver någon vätska för att fungera. Antingen vatten, saliv eller olja. Rostfria knivar är svåra att hålla vassa, och kan därför behöva brynas

9 oftare en vanliga knivar. Hur man vässar sina knivar är dock gemensamt för alla sorters brynstenar. Fukta brynstenen Håll knivbladet i 15 vinkel mot brynstenen Rör kniven i cirkelformade rörelser Fortsätt röra kniven i cirkelrörelser tills kniven är så vass som den skall vara. Glöm inte bort att torka av kniven efter att man har brynt den och ta hand om brynstenen. När man kan allt om kniven och hur den skall användas får man knivbeviset. När du fått märket måste du i fortsätta följa reglerna annars tar vi tillbaka märket.

10 Yx- och sågbevis För att få ta yxa/sågbevis måste du visa att du kan hantera yxa och såg samt regler kring verktygen. Vad du skall kunna är: Skogsfolkets Hederskodex Yxans och sågens delar Lämna och ta emot yxa och såg samt bära dem Hantering yxa och såg Vässa yxan Skogsfolkets hederskodex Jag använder yxa och såg som verktyg och inte som leksaker Jag håller verktygen rena och skarpa Jag är varsam om andras egendom och allt levande Yxans delar Alla scouter som vill ta yxa och sågbeviset måste kunna berätta vilka olika delar som det finns på verktygen och förklara var och vad de olika delarna sitter och har för funktion. Scouten skall också veta hur en brynsten ser ut. Lämna och ta emot en yxa När man lämnar över en yxa skall man hålla yxa så att den inte kan skada mottagaren eller överlämnaren. Ett sätt är att hålla i yxhuvudet med eggen åt sidan så att mottagaren kan ta skaftet. Hantering av yxa Yxan skall vara försedd med eggskydd, när den inte används. Stå stadigt när du hugger. Se till att inte någon står för nära Se till att du har ett ordentligt underlag när du klyver ved sluta hugga när du börjar känna dig trött När du förflyttar dig med yxan, greppa runt yxhuvudet med eggen bakåt samt låt skaftet peka uppåt och stödja sig mot armen När du kvista ett träd gör det från rotändan mot toppen Vässa yxan För att kunna vässa yxan behöver man ett bryne och ibland även en fil. Fila gör du om eggen blivit taggig så att eggen har en jämn linje innan du börjar med brynstenen. Det finns flera olika sorters bryne men de flesta behöver lite vätska för att fungera. Det finns också diamantbryn som inte behöver någon vätska för att fungera. Antingen vatten, saliv eller olja. Hur man vässar yxan är dock gemensamt för alla sorters brynstenar. Fukta brynstenen Håll brynstenen i 15 vinkel mot yxans blad Rör brynstenen i cirkelformade rörelser Fortsätt röra brynstenen i cirkelrörelser tills yxan är så vass som den skall vara. Glöm inte bort att torka av brynstenen efter att du har brynt den och ta hand om brynstenen.

11 Sågens delar Lämna och ta emot en såg När man lämnar över en såg skall man hålla yxa så att den inte kan skada mottagaren eller överlämnaren. Ett sätt är att hålla sågbladets rygg så att mottagaren kan ta i skaftet. Hantering av såg Sågen skall vara försedd med sågskydd över tänderna, när den inte används. Se till att sågen är vass, byt annars sågblad Stå stadigt när du sågar. Se till att inte någon står för nära Se till att du det du ska såga ligger stadigt före det att du börjar såga Håll inte fingrarna får nära sågen Sluta såga när du börjar känna dig trött Låt inte sågen bli våt torka av den när du använt den. När man kan allt om yxa och såg samt hur den skall användas får man yx- och sågbeviset. När du fått märket måste du fortsätta följa reglerna annars tar vi tillbaka märket.

12 Frimärken För att få ett fungerande scoutprogram finns scoutmärken. Märkessytemet skall ses som en resurs för ledarna att skapa ett program som är attraktivt för ungdomarna. Därmed är det inte sagt att man som ledare måste arbeta med märkesuppgifter, om det inte finns ett behov eller efterfrågan från scouterna. Upplägget kan antingen göras så att scouterna själva väljer vilka märken de vill arbeta med, och gör det i sin egen takt. Det andra är att låta märkena ingå i terminsprogrammet som en del i det vanliga scoutarbetat. På så sätt får man tid till de aktiviteter som behövs på mötena. Det ger även uppslag till program för de vanliga scoutmötena. Det brukar ofta vara ett stort intresse från scouterna att få märken. Metoden för märkestagningen bygger på scoutens eget intresse att arbete för märket. Belöningen av arbetet är att scouten får ett märken efter en genomförd prestation. Detta resulterar i att scouten kan känna en stolthet i att ha tagit märket. Således är märket en individuell belöning för hans arbete, och som stärker hans självförtroende av at ha klarat uppgiften. Vissa frimärken kräver samarbete och därmed att fler har samma intresse. Då kan man som scoutledare tvingas påverka scouterna, eller styra så att det valda märket blir avdelnings mål. Det är av erfarenhet viktigt att inte göra märkena till ett självändamål. Det händer att scouterna så fort de gjort en sak skall ha märket som en belöning och två timmar senare inte alls kan knopen som efterfrågades. Vi måste därför också poängtera det livslånga lärandet i vår metodik. Motsvarar inte märket den prestationen eller den kunskap som krävs för märket, blir budskapet fel. Stoltheten att ha klarat uppgiften uteblir och statusen på märket blir lågt. Det är viktigt att inte ledarna själva gör bedömningen om vilka av uppgifterna som skall genomföras, på grund av sin egen åsikt. De har dock full frihet att påverka hur dessa uppgifter genomförs.

13 Miniormärken: Hemhjälpsmärket Under 14 dagar ska du: plocka undan där du leker eller arbetar, bädda ängen och hänga upp kläder, minst 2 gånger koka choklad, kaffe eller te och duka, diska och plocka i ordning efter dig. Du ska utföra minst tre av följande uppgifter: du lär dig putsa koppar, silver eller mässing, du hjälper till att baka t ex bullar, sockerkaka, du gör en fruktsallad till familjen du sköter ett trädgårdsland under 4 dagar (eller krukväxter, akvarium) du gör en inköpslista tillsammans med någon vuxen och handlar sedan. Underhållning Tillsammans med en eller flera kamrater underhåller du de andra kamraterna i minst 10 minuter. Ni gör en affisch med ert program. I underhållningen bör minst tre av följande ingå: Sång dramatisering (av t ex en saga) Pantomim (de andra ska gissa) Berättelse Dockteater spela en melodi på valfritt instrument Simmaren röd Du gör följande uppgifter: o simmar 100 m bröstsim o hämtar föremål på minst 1,5 meters djup o dyker eller hoppar från bassängkant. o Redogör för de viktiga badreglerna; o bada inte ensam o bada inte genast efter maten o knuffa aldrig i någon, inte ens på skoj o se upp så du inte råkar hoppa på någon i vattnet o simma inte under hoppställningar o dyk aldrig på okänt vatten o tala alltid om för någon vuxen när ni går och badar o ropa aldrig på hjälp på skoj.

14 Händighet Du syr på ett märke på din scoutskjorta Du tillverkar något av föremål du själv funnit i naturen, t ex stenar, kottar, pinnar Du gör två av följande uppgifter: o du lär dig att klä om en bok o du tillverkar en pappersdrake och lär dig flyga den o du tillverkar en mobil av valfritt material o du syr en påse som du kan ha tallrik och bestick i o du formar av lera, sand eller snö ett djur, en växt, en fantasifigur o du tillverkar en present som du själv slår in och ger bort till någon du känner. Världen runt Du tar reda på hur en jämnårig har det i ett annat land. Fråga någon som känner till landet, någon som har sina rötter där eller någon som rest dit. Annars kan du läsa i en bok. Du målar landets flagga. Du gör en bilderbok eller en väggplansch om landet. Använd t ex rese broschyrer, vykort, frimärken, tidningar eller teckningar. Visa sedan boken eller planschen för dina kamrater och berätta för dem hur det kan vara att bo i det landet. o Extra uppgift: du lär t ex ut en sång från landet. Råband Du kan slå följande knopar: o Råbandsknop o Överhandsknop o Dubbelt halvslag o Trumpetstek Du gör en sölja i form av en valknop. Du deltar i en lek som ovanstående knopar måste användas. Sport Du gör minst tre av följande: o Hoppar rep framåt 25 ggr. o Hoppar rep bakåt 10 ggr. o Kastar lite boll 20 m. o Fångar en boll kastad från 7 m avstånd. o Eget förslag, t ex gå 10 m på styltor. Dessutom ska du gå eller åka skidor minst 5 km tillsammans med ledare eller någon annan vuxen. Samlar Du lär dig hur man ordnar en samling och bestämmer dig för vad du vill samla; stenar, mynt, frimärken, etiketter, tidningsurklipp m m. Du bygger upp en samling och visar den efter ett tag för din ledare. Prata med någon erfaren samlare om hur denne ordnat sin samling, och gör i ordning din egen Efter 3 månader visar du din samling för dina kamrater i avdelningen och berättar om hur du byggt upp samlingen.

15 Upplevelsemärken Upplevelsemärken är alla de märken vi får på kurser, läger, hajker etc. Dessa märken får alla bära på sin högra arm. Avdelningsledarna får själva avgöra när dessa skall delas ut till sina scouter.

Märkessystemet inledning

Märkessystemet inledning Dokument från 1999 Märkessystemet inledning Värmdö jöscoutkår vill att alla scouter ska få samma baskunskaper i de olika grenarna, oavsett vilken avdelning de tillhör. Det som här beskrivs från venska

Läs mer

Policydokument över scoutmärken för Hammarstrand Scoutkår, SSF

Policydokument över scoutmärken för Hammarstrand Scoutkår, SSF Policydokument över scoutmärken för Hammarstrand Scoutkår, SSF Version 2.0 Upprättade 2006-06-02 Antagna vid kårstämman 200x-xx-xx Reviderade xx-xx-xx Version 2.0 1 Scoutmärken Eftersom vi nu börjar få

Läs mer

SDA specialmärken för spårare.

SDA specialmärken för spårare. SDA specialmärken för spårare. Detta är en sammanställning gjord av KG Eriksson januari 2015 av de SDA specialmärken som finns med svenska kriterier för spårare. Vill ni som patrull ta ett märke och tycker

Läs mer

EU-båge: Detta märke skall man sy fast på sin skjorta om man skall åka utomlands, eller vara med på ett läger där det

EU-båge: Detta märke skall man sy fast på sin skjorta om man skall åka utomlands, eller vara med på ett läger där det 2 3 4 Tillhörighetsmärken: Tillhörighetsmärkena beskriver endast vem scouten är samt varifrån han/hon kommer eller vilken kår eller avdelning man är medlem i. Märkena får man själva beställa då man beställer

Läs mer

HSS scoutdräkt och märkessystem

HSS scoutdräkt och märkessystem HSS scoutdräkt och märkessystem Klädsel Inom Hässelby Strands Sjöscoutkår används en blå scoutskjorta och en vit halsduk. Scoutskjortan är obligatorisk vid högtidliga tillfällen, såsom terminsavslutning,

Läs mer

HSS scoutdräkt och märkessystem

HSS scoutdräkt och märkessystem HSS scoutdräkt och märkessystem Innehåll Klädsel...1 Allmänt om märken...1 Översikt och bilder på märken...4 Tillhörighetsmärken:...4 Övriga märken:...5 Sömnadsbeskrivning...7 Kriterier för fri- och bevismärken...9

Läs mer

MÄRKEN. 1. Scoutmärken i Saltsjöbadens Sjöscoutkår. Gren Basmärke Bevismärke Frimärke Minior 1:a året Nyingen Tändstickan Sjöprogrammet

MÄRKEN. 1. Scoutmärken i Saltsjöbadens Sjöscoutkår. Gren Basmärke Bevismärke Frimärke Minior 1:a året Nyingen Tändstickan Sjöprogrammet 1. Scoutmärken i Saltsjöbadens Sjöscoutkår I huvuddrag följer kårens policy den i SCOUT men förändringar har gjorts för att anpassa den till vår kår. Basmärkena ersätter följande gamla årsmärken: a. Stegarna

Läs mer

Stegringsplan och märkessystem

Stegringsplan och märkessystem Stegringsplan och märkessystem Kårens guide för programplanering med en successiv och genomtänkt stegring av kunskaper inom scoutprogrammets 5 block Version: 2009-08-05 Innehåll Introduktion... 2 Syfte

Läs mer

Scoutmärken och dess användning EQUMENIA SKÅREKYRKAN SAMMANSTÄLLT AV HELENE HELGESSON HÄLLMAN

Scoutmärken och dess användning EQUMENIA SKÅREKYRKAN SAMMANSTÄLLT AV HELENE HELGESSON HÄLLMAN 2016 Scoutmärken och dess användning EQUMENIA SKÅREKYRKAN SAMMANSTÄLLT AV HELENE HELGESSON HÄLLMAN Inledning Inom equmenia Skårekyrkans scoutverksamhet har det inte funnits någon samlad information om

Läs mer

Blå Tråd Äventyr Idéprogram för Hanekinds Äventyrare

Blå Tråd Äventyr Idéprogram för Hanekinds Äventyrare Blå Tråd Äventyr Idéprogram för Hanekinds Äventyrare 2012-01-17 Monica Svenselius Torbjörn Lundberg Henrik Lindståhl Det här dokumentet berättar om Hanekinds scoutkårs syn på scouting och vad vi ska syssla

Läs mer

Placering av märken KFUK-KFUM

Placering av märken KFUK-KFUM Placering av märken KFUK-KFUM HÖGER ÄRM FRAM VÄNSTER ÄRM Sektionsnamn Nationella EFS Sektionsmärke Förbundsmärke Distriktsnamn Kårnamn Roverscout Världsförbund Sjöscoutmärke Europa Utbildning WWF SVERIGE

Läs mer

EU-båge: Detta märke skall man sy fast på sin skjorta om man skall åka utomlands, eller vara med på ett läger där det

EU-båge: Detta märke skall man sy fast på sin skjorta om man skall åka utomlands, eller vara med på ett läger där det 2 3 4 Tillhörighetsmärken: Tillhörighetsmärkena beskriver endast vem scouten är samt varifrån han/hon kommer eller vilken kår eller avdelning man är medlem i. Märkena får man själva beställa då man beställer

Läs mer

Läs boken om patrull Järven

Läs boken om patrull Järven Läs boken om patrull Järven I scoutboken Järven kan du läsa om en helt vanlig scoutpatrull och vad de gör under ett år. Du träffar Sanna, Niklas och de andra som ger sig ut på hajk, löser chiffer och lär

Läs mer

Plåstra. Hjälpa. Märken Scouterna och Engelbrekt Scoutkår. Märke Beskrivning Lämplig för Avdelning i E-brekt. Spårarscout

Plåstra. Hjälpa. Märken Scouterna och Engelbrekt Scoutkår. Märke Beskrivning Lämplig för Avdelning i E-brekt. Spårarscout Märken Scouterna och Engelbrekt Scoutkår Märke Beskrivning Lämplig för Avdelning i E-brekt Plåstra Hjälpa För att få intressemärket Plåstra ska du känna till och kunna visa dina scoutkompisar och din ledare:

Läs mer

Märkestavla Upptäckare Termin: 1

Märkestavla Upptäckare Termin: 1 Termin: 1 Vägen Andra repmärket Andra repmärket är en fortsättning på det första repmärket. Genom att jobba med aktiviteter kopplade övar du dig i att lösa problem och hur du kan få nytta av rep till olika

Läs mer

Mowgli Vårterminen 2018 Terminsprogram

Mowgli Vårterminen 2018 Terminsprogram 31 jan Terminsstart! 7 feb Avdelningsmöte 14 feb Avdelningsmöte 21 feb Avdelningsmöte 28 feb Sportlov inga scouter 7 mars Avdelningsmöte 14 mars Avdelningsmöte 21 mars Avdelningsmöte 28 mars Avdelningsmöte

Läs mer

BLÅ TRÅD S:t Drottens scoutkår

BLÅ TRÅD S:t Drottens scoutkår BLÅ TRÅD S:t Drottens scoutkår Februari 2015 Program Bäver Spårare Upptäckare Äventyrare Kniv / Yxa Knopar Prova kniv i liten grupp. Lära sig regler vad som gäller vid hantering av kniv. Råband, Timmerstek,

Läs mer

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Fastställd av Svenska Scoutrådets styrelse 2009-06-13 Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Scouting handlar om att ge unga människor verktyg till att bli aktiva samhällsmedborgare med ansvar

Läs mer

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång!

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Som ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i scoutkåren prioriteras

Läs mer

MÄ RKEN DÄLÄRÖ SJÖ SCÖUTKÄ R

MÄ RKEN DÄLÄRÖ SJÖ SCÖUTKÄ R MÄ RKEN DÄLÄRÖ SJÖ SCÖUTKÄ R Detta dokument beskriver de märken som används inom och ligger till grund för respektive avdelnings märkesbok. Datum: 2019-01-27 Version: 1.7 MÄRKEN DALARÖ SJÖSCOUTKÅR 1 Innehåll

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Scoutdräkten. Översikt:

Scoutdräkten. Översikt: Scoutdräkten För att visa vad en scout kan, vad den har varit med om och vilken nivå (ålder) scouten är på används märken. Det finns i huvudsak fyra olika sorters märken; basmärke, bevismärke, frimärke

Läs mer

I Scouterna kan du uppleva äventyr i naturen, upptäcka nya sätt att lösa problem eller bara ha kul tillsammans medan vi utforskar världen.

I Scouterna kan du uppleva äventyr i naturen, upptäcka nya sätt att lösa problem eller bara ha kul tillsammans medan vi utforskar världen. Spårare 8-9 år I Scouterna kan du uppleva äventyr i naturen, upptäcka nya sätt att lösa problem eller bara ha kul tillsammans medan vi utforskar världen. I Scouterna kan du hitta på nästan vad som helst,

Läs mer

Carl Bondes Väg 90 Box 5007 Telefon Webb

Carl Bondes Väg 90 Box 5007 Telefon Webb Dokumentnamn: Programstegning Fastställt av: Kårstyrelsen Originalförfattare: Ingrid Norberg Version: 1. 1.1 Författat: 2013-08-28 Typ av dokument: Styrande Beslutsdatum: 2013-12-19 Programstegning, märken

Läs mer

Läs boken om patrull Getingen

Läs boken om patrull Getingen Läs boken om patrull Getingen I scoutboken Getingen kan du läsa om en helt vanlig scoutpatrull och vad de gör under ett år. Du träffar Mia, Azul och de andra som ger sig ut på hajk, löser chiffer och lär

Läs mer

Kärrtorps scoutkår. Stegringsplan och märkessystem

Kärrtorps scoutkår. Stegringsplan och märkessystem Kärrtorps scoutkår Stegringsplan och märkessystem 1 Stegringsplan och märkessystem Kärrtorps scoutkårs guide för programplanering inom respektive gren med en successiv och genomtänkt stegring av kunskaper

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

MAT I NATUREN LÄRARHANDLEDNING TEMA: MATEN I VÅRA LIV SYFTE GENOMFÖRANDE CENTRALT INNEHÅLL

MAT I NATUREN LÄRARHANDLEDNING TEMA: MATEN I VÅRA LIV SYFTE GENOMFÖRANDE CENTRALT INNEHÅLL LÄRARHANDLEDNING Ämne: Hem- och konsumentkunskap, Idrott och hälsa, Biologi Årskurs: 4-6 SYFTE Syftet med övningen är att eleverna lär sig mer om att planera proviant för en längre utflykt i skog och natur

Läs mer

Infobrev #12 - En sista koll på allt

Infobrev #12 - En sista koll på allt Infobrev #12 - En sista koll på allt Vad kul att just Du har valt att åka till Japan! Tillsammans kommer vi göra det till ett fantastiskt äventyr! Kommer du ihåg att det var så det stod, i det första infobrevet

Läs mer

Boken framtagen och utvecklad av Sjöscoutgruppen Godkänd av Riksskeppsklaget i Malmö, februari 2007 Redaktör Björn Julius Copyright Björn Julius

Boken framtagen och utvecklad av Sjöscoutgruppen Godkänd av Riksskeppsklaget i Malmö, februari 2007 Redaktör Björn Julius Copyright Björn Julius Läs boken om patrull Järven I scoutboken Järven kan du läsa om en helt vanlig scoutpatrull och vad de gör under ett år. Du träffar Sanna, Niklas och de andra som ger sig ut på hajk, löser chiffer och lär

Läs mer

LEDARHANDLEDNING FÖR AVDELNINGSARBETET EMBRYO TILL HANDLEDNING FÖR SJÖSCOUTLEDARE OCH SJÖLEDARASSISTENTER

LEDARHANDLEDNING FÖR AVDELNINGSARBETET EMBRYO TILL HANDLEDNING FÖR SJÖSCOUTLEDARE OCH SJÖLEDARASSISTENTER LEDARHANDLEDNING FÖR AVDELNINGSARBETET EMBRYO TILL HANDLEDNING FÖR SJÖSCOUTLEDARE OCH SJÖLEDARASSISTENTER 1 AVDELNINGSMÖTET Man kan säga att det finns tre typer av möten, ordinarie avdelningsmöte, tememöte

Läs mer

Vikingen nr 3 2006 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2006 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2006 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

Regler och bestämmelser för DM i Dacke scoutdistrikt

Regler och bestämmelser för DM i Dacke scoutdistrikt Sidan 1 av 6 Regler och bestämmelser för DM i Dacke scoutdistrikt REGLER TID ARRANGÖR TÄVLINGSLEDNING DELTAGARE INBJUDAN EKONOMI MAT ANMÄLAN ÅTERBETALNING KLÄDSEL MEDFÖLJANDE LEDARE Reglerna påvisar de

Läs mer

Författare: Can. Kapitel1

Författare: Can. Kapitel1 Ön Författare: Can Kapitel1 Jag heter Johnny Depp och är 37 år. Jag. bor i Madagaskar. Min mamma är svårt sjuk och jag måste försöka se min mamma innan hon dör.hon bor i Australien och jag har lånat en

Läs mer

13. Ställningstagandemärke. 1. Förbundsmärke. 2. Åldersgruppsmärke. 4. Förtjänstmärken. 3. Patrullmärke. 5. Ledarutbildningsbevis. 6.

13. Ställningstagandemärke. 1. Förbundsmärke. 2. Åldersgruppsmärke. 4. Förtjänstmärken. 3. Patrullmärke. 5. Ledarutbildningsbevis. 6. Märkesplacering på scoutskjortan I detta dokument finns en detaljerad guide för var de olika märkena ska sitta. Klicka på namnet för de märke på skjortan ni vill ha mer information om. För att komma tillbaka

Läs mer

Verksamhetsplan för 2018

Verksamhetsplan för 2018 Verksamhetsplan för 2018 den 27 januari 2018 Verksamhetsplan för 2018 Innehåll Inledning 3 Ur Scouternas strategi 2015-2025 3 Scouterna utvecklas till förebilder 3 Vi överträffar scouternas förväntningar

Läs mer

Kårläger maj 2017

Kårläger maj 2017 Kårläger 25-28 maj 2017 Årets kårläger arrangerar vi tillsammans med A-dalens scoutkår. Vi kommer att hålla till vid Djursjön i Lindome, se vägbeskrivning på sista sidan. Vi bor som vanligt i tält som

Läs mer

Program roverforum 2015

Program roverforum 2015 Program roverforum 2015 Normkritisk scouting - Regnbågsscouterna Funderar du mycket på normer? Eller är det så att du aldrig har skänkt det en tanke? På Regnbågsscouternas workshop kommer vi att vrida

Läs mer

Genomförandeplan Personlig omsorg

Genomförandeplan Personlig omsorg Fastställd 300 Vad ska göras Morgon Personlig hygien Klädsel Bäddning Diskning Sophantering När ska det göras Ca 8.30 Detta gör jag själv Jag går med min rollator bredvid dig till toaletten. Under tiden

Läs mer

Säkerhet vid bad med barngrupp

Säkerhet vid bad med barngrupp Säkerhet vid bad med barngrupp Ta med till badet! Bada ofta och säkert Att bada är bra för barns utveckling. Det ger inte bara nyttig träning av kondition, motorik och sociala färdigheter, det är också

Läs mer

Knivsta Scoutkår. Ungdoms- och föreningspolicy för Knivsta scoutkår Antagen vid kårstämman den 18 mars 2012

Knivsta Scoutkår. Ungdoms- och föreningspolicy för Knivsta scoutkår Antagen vid kårstämman den 18 mars 2012 Ungdoms- och föreningspolicy för Knivsta scoutkår Antagen vid kårstämman den 18 mars 2012 Inledning till vår policy Vår förenings värderingar bygger på scoutrörelsen synsätt och uppfattningar. Nedan finns

Läs mer

STARTA SCOUTKÅR. Så här startar du en lokalförening i Scouterna

STARTA SCOUTKÅR. Så här startar du en lokalförening i Scouterna STARTA SCOUTKÅR Så här startar du en lokalförening i Scouterna 2016 Hej! Vad roligt att just du är nyfiken på Scouterna! I det här materialet hittar du information om vad Scouterna är och vilka möjligheter

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Välkommen som medlem i Tuve Scoutkår!

Välkommen som medlem i Tuve Scoutkår! Välkommen som medlem i Tuve Scoutkår! Som ny medlem i Tuve Scoutkår har du säkert en massa frågor. På de här sidorna skall vi försöka svara på de vanligaste. Självklart skall du fråga din ledare om du

Läs mer

Rapport om ungdomsinflytande

Rapport om ungdomsinflytande Rapport om ungdomsinflytande På förbundsstämman 2009 uppdrogs åt Svenska Scoutförbundet styrelse att ta fram en rapport som visar hur ungdomsinflytandet fungerar idag. I rapporten har även tankar om hur

Läs mer

Haki Gud behöver våra. händer och fötter

Haki Gud behöver våra. händer och fötter Haki Gud behöver våra händer och fötter Ett förslag på aktivitet till exempelvis en gudstjänst för att presentera BIAL och BIALs resedocka Haki. Mål: Att barnen får höra missionsbefallningen. Att barnen

Läs mer

Vandra i fjället Utrustning: Spade Första förbandslåda Rep/Makramé Kniv med slida Yxa/Såg Tändstål Tändstickor Stormkök Liggunderlag Sovsäck Tandborste som är avklippt Tandkräm i liten behållare Tält/Vindskydd

Läs mer

Säters Scoutkår. - Vi hjälper barn och ungdomar att bli redo för livet!

Säters Scoutkår. - Vi hjälper barn och ungdomar att bli redo för livet! Säters Scoutkår - Vi hjälper barn och ungdomar att bli redo för livet! Innehåll Välkommen! 3 Redo för livet 4 Avdelningar 5 Scoutmötet 6 Scoutåret 7 Praktisk information 8 Scoutkåren och miljön 9 Trygga

Läs mer

Kårläger 2014 28 maj-1 juni

Kårläger 2014 28 maj-1 juni Kårläger 2014 28 maj-1 juni Årets kårläger arrangerar vi tillsammans med A-dalens scoutkår och Mölndals scoutkår, och vi kommer att hålla till vid Djursjön i Lindome, se vägbeskrivning på sista sidan.

Läs mer

Åldersgrupp Från Spårarscout

Åldersgrupp Från Spårarscout Plåstra En förutsättning för att du som scout ska kunna ta eget ansvar och ge dig ut på olika äventyr är att du kan hantera skador och olyckssituationer som kan uppstå. Det är viktigt att du vet vad man

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Studiehandledning till

Studiehandledning till Studieguide Studiehandledning till Glöd scouting på kristen grund Studieguiden är framtagen av equmenia och Studieförbundet Bilda för att scoutledare ska få hjälp att samtala och arbeta med innehållet

Läs mer

Föreningsträdet. Handledning Aktiva 7 år

Föreningsträdet. Handledning Aktiva 7 år Föreningsträdet Handledning Aktiva 7 år Alma och Burre plockar svamp Tennisturnering i skogen Effe och Burre spelar pingis Alma och skogsbusarna spelar innebandy I vår busgrupp Att arbeta med Föreningsträdet

Läs mer

Blå Tråd Idéprogram för Hanekinds Scoutkår

Blå Tråd Idéprogram för Hanekinds Scoutkår Blå Tråd Idéprogram för Hanekinds Scoutkår 2012-01-17 Monica Svenselius Torbjörn Lundberg Henrik Lindståhl Bakgrund Hanekinds scoutkårs Blå Tråd Det här är vårt sätt att beskriva hur vi håller ihop verksamheten

Läs mer

Antal år sedan senaste scoutledarutbildningen?

Antal år sedan senaste scoutledarutbildningen? Antal år sedan senaste scoutledarutbildningen? Villighet lägga ned tid på utbildning, (uppdelat på ålder) (uppdelat på ålder) Personer upp till 25 år kan i högre grad tänka sig att lägga 4-7 dagar på utbildning

Läs mer

Benefit Sports 300 996101

Benefit Sports 300 996101 Benefit Sports 300 996101 1 Säkerhetsinstruktioner Konsultera med läkare innan användning Om du känner smärta i bröst, yrsel eller andfåddhet avbryt träningen och kontakta läkare. Använd inte kläder som

Läs mer

BARN, BAD OCH VAtten.

BARN, BAD OCH VAtten. BARN, BAD OCH VAtten. ingen ska drunkna Varje år drunknar nio barn i Sverige. Många av olyckorna i vatten händer nära barnens hem. Alla vuxna tänker inte på att det kan finnas farliga platser för barn

Läs mer

VÄXTKRAFT 15 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 13-15/11 2015 I SAMARBETE MED SENSUS

VÄXTKRAFT 15 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 13-15/11 2015 I SAMARBETE MED SENSUS VÄXTKRAFT 15 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 13-15/11 2015 I SAMARBETE MED SENSUS Trygga Möten Kursledare: Södertörns kursteam Fredag kl 18.00-21.00 Våra scouter tillbringar mycket av sin tid i scoutverksamheten.

Läs mer

VÄXTKRAFT 15 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 13-15/11 2015 I SAMARBETE MED SENSUS

VÄXTKRAFT 15 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 13-15/11 2015 I SAMARBETE MED SENSUS VÄXTKRAFT 15 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 13-15/11 2015 I SAMARBETE MED SENSUS Trygga Möten Kursledare: Södertörns kursteam Fredag kl 18.00-21.00 Våra scouter tillbringar mycket av sin tid i scoutverksamheten.

Läs mer

Sweden Outdoor arena

Sweden Outdoor arena Vår hemmaplan Sweden Outdoor arena Tänk dig en egen arena där alla får obegränsat med speltid, alla har VIP-loger och offside existerar inte. Självklart finns det, vi kallar det för scouting. Vår hemmaplan

Läs mer

Rutin f ör inköp av scoutkläder och märken

Rutin f ör inköp av scoutkläder och märken Rutin f ör inköp av scoutkläder och märken Engelbrekt Scoutkår Version 0. 1 2014-03-03 Scouterna Box 420 34 Telefon: +46 8-555 065 00 Webb: www.scouterna.se The Guides and Scouts of Sweden 126 12 Stockholm

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Intressemärken. Plåstra

Intressemärken. Plåstra Intressemärken Nedan finner ni en sammanställning över alla de intressemärken som finns. Tyvärr går inte riktigt alla att köpa i scouternas webbshop just nu. I mitten av höstterminen kommer alla märken

Läs mer

Skogsgruppen Träsktrollen

Skogsgruppen Träsktrollen Skogsgruppen Träsktrollen Från och med v.10 startar vi upp skogsgruppen träsktrollen.tanken med gruppen är att vi ska lära oss att vistas i naturen på ett glädjefyllt sätt och enligt allemansrättens regler

Läs mer

Kårläger. 13-17 maj 2015

Kårläger. 13-17 maj 2015 Kårläger 13-17 maj 2015 Årets kårläger arrangerar vi tillsammans med A-dalens scoutkår. Vi kommer att hålla till vid Djursjön i Lindome, se vägbeskrivning på sista sidan. Vi bor som vanligt i tält som

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

Kårstyrelsens förslag till årsmötet Onsdagen den 5 mars 2014

Kårstyrelsens förslag till årsmötet Onsdagen den 5 mars 2014 Kårstyrelsens förslag till årsmötet Onsdagen den 5 mars 2014 1. Medlemsavgift 2014 Medlemsavgift per år: 200 kr. Medlemsavgift per år och familj: 500 kr. Medlemsavgift för projekt: 100 kr. (Medlemskap

Läs mer

Säkerhetsplan för Legend 2018

Säkerhetsplan för Legend 2018 Säkerhetsplan för Legend 2018 Allmänt Säkerheten på lägret utgår ifrån grundtanken att deltagare, ledare och funktionärer ska ha en god grundläggande säkerhetsmedvetenhet för att själva kunna uppträda

Läs mer

Övningar och tester. Dessa kan genomföras av medföljande skolpersonal med de elever som av simlärarna bedömts simkunniga.

Övningar och tester. Dessa kan genomföras av medföljande skolpersonal med de elever som av simlärarna bedömts simkunniga. Övningar och tester Dessa kan genomföras av medföljande skolpersonal med de elever som av simlärarna bedömts simkunniga. Genomförs i samråd med simlärarna. Övningarna på sid 2 genomförs hemma på egna skolan.

Läs mer

Övningar kommunikationsplattformen

Övningar kommunikationsplattformen Övningar kommunikationsplattformen Hisspitchen att prata om Scouterna på ett enhetligt sätt Hur visar vi bäst att Scouterna är aktiva, engagerande och äkta? Väcker du/vi associationer till spänning, gemenskap

Läs mer

Skogsgruppen Träsktrollen

Skogsgruppen Träsktrollen Skogsgruppen Träsktrollen Från och med v.10 startar vi upp skogsgruppen träsktrollen.tanken med gruppen är att vi ska lära oss att vistas i naturen på ett glädjefyllt sätt och enligt allemansrättens regler

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Metodhäfte: Rekrytera barn

Metodhäfte: Rekrytera barn Metodhäfte: Rekrytera barn Innehållsförteckning Rekryteringsworkshop 4 Del 1 4 Inspirationsmingel 4 Varför ska vi växa 4 Drömkåren 5 Framgångsrikt 5 Del 2 Nulägesanalys Framtida rekrytering Rekryteringscykel

Läs mer

För nya ledare börjar resan på Ledarskapsön med landstigning på ön via Bryggan. Vilka utbildningar finns här? (Trygga möten och Leda scouting)

För nya ledare börjar resan på Ledarskapsön med landstigning på ön via Bryggan. Vilka utbildningar finns här? (Trygga möten och Leda scouting) För nya ledare börjar resan på Ledarskapsön med landstigning på ön via Bryggan. Vilka utbildningar finns här? (Trygga möten och Leda scouting) Genom arbetet med Trygga Möten rustar Scouterna ledare för

Läs mer

Ledarutbildning INTRO

Ledarutbildning INTRO Ledarutbildning INTRO Ledarutbildning INTRO - 1 - Ledarutbildning INTRO Inledning Det här är instruktioner till dig som ska hålla Ledarutbildning INTRO. Målgrupp Nyfikna vuxna som vill lära sig grunderna

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

Första dagen byggde vi upp ett väldigt snyggt lägerområde med spis osv. På kvällen var det orientering. Den vanns klart av Britt och Norman.

Första dagen byggde vi upp ett väldigt snyggt lägerområde med spis osv. På kvällen var det orientering. Den vanns klart av Britt och Norman. På miniorlägret var det ca 15 ungar och nästan lika många ledare. Vi kom ut på lördagen och började med att bygga på en gång. Först reste vi tält med hjälp av ledarna. Spis och sånt var redan klart; men

Läs mer

Jag har på vissa ställen hänvisat till instruktionsboken om ni inte har den kvar så finns den under länken instruktionsböcker.

Jag har på vissa ställen hänvisat till instruktionsboken om ni inte har den kvar så finns den under länken instruktionsböcker. Länken Om Slipning har vi nu börjat lägga in på vår hemsida. Mycket felar ännu men efterhand kommer den att kompletteras. Vi arbetar också med nya tillbehör till er som slipar svarvstål. Informationen

Läs mer

Ärende 3 Utvärdering av feriearbeten

Ärende 3 Utvärdering av feriearbeten Ärende 3 Utvärdering av feriearbeten Utvärdering feriearbete 2015 1. Hur har du blivit bemött av personalen på arbetsplatsen? 2. Hur har handledningen på arbetsplatsen varit? 3. Har arbetsuppgifterna varit

Läs mer

Gemensamma åldersgrupper

Gemensamma åldersgrupper Gemensamma åldersgrupper Samhället förändras och vi med det! Vi tar tillvara de erfarenheter som gjorts under våra första 100 år och förpackar det vi gör på ett attraktivt sätt för dagens barn och unga.

Läs mer

Kärna scoutkår Ledarhandbok 2016/2017

Kärna scoutkår Ledarhandbok 2016/2017 Kärna scoutkår Ledarhandbok 2016/2017 Kärna scoutkår tillhör Nordöstra Götalands Scoutdistrikt och riksorganisationen Scouterna. Kåren bildades 24/10 1930. I dagsläget har kåren runt 120 medlemmar. Kärna

Läs mer

VÄXTKRAFT 14 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 7-9/11 2014 I SAMARBETE MED SENSUS. Lär dig spela ukulele steg 1. Kursledare: Gitten Abramsson

VÄXTKRAFT 14 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 7-9/11 2014 I SAMARBETE MED SENSUS. Lär dig spela ukulele steg 1. Kursledare: Gitten Abramsson VÄXTKRAFT 14 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 7-9/11 2014 I SAMARBETE MED SENSUS Lär dig spela ukulele steg 1 Kursledare: Gitten Abramsson Materialkostnad: Ukulele finns för 295:- om du inte har egen.

Läs mer

Min bok om hållbar utveckling

Min bok om hållbar utveckling Min bok om hållbar utveckling av: Emilia Nordstrand från Jäderforsskola Energianvändning När jag såg filmen så tänkte jag på hur mycket energi vi egentligen använder. Energi är det som gör att te.x. lamporna

Läs mer

Efter att jag byggt mitt bo är jag väldigt hungrig, efter långt slit märker jag att det inte finns något på stranden så jag hugger mer material så

Efter att jag byggt mitt bo är jag väldigt hungrig, efter långt slit märker jag att det inte finns något på stranden så jag hugger mer material så Ön av Gabbe KAPITEL 1 Jag sitter på ett plan och lyssnar på Arne alligator så hör jag en smäll. Alla skriker: AAAAAAAAA` Jag förstår att något hemskt håller på att hända. Plötsligt ser jag brandrök och

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

Hajkrapport Gnagarhajken 2-3 juni 2012 av Pliiiggis

Hajkrapport Gnagarhajken 2-3 juni 2012 av Pliiiggis Hajkrapport Gnagarhajken 2-3 juni 2012 av Pliiiggis Jag får väl börja med att tack för förtroendet att ni vågade skicka ut era scouter med Lillen och mig i den kallaste och regnigaste junihelg i mannaminne.

Läs mer

mhtml:file://q:\safsk\grön flagg\rapport.mht

mhtml:file://q:\safsk\grön flagg\rapport.mht Sida 1 av 7 Skolans namn: Salvägens förskola Kommun: Eskilstuna Kategori: Förskola Kontaktperson: Inga Bergström Tema: Närmiljö Rapporten godkänd: 2010-03-30 13:04:21 Mål 1: Lära barnen att trivas och

Läs mer

Äventyrarscouter 12-15 år

Äventyrarscouter 12-15 år m a r g o r p s n i term Äventyrarscouter 12-15 år Välkommen till en ny termin! Snart är det en ny termin och dags för mängder av barn och unga att ha roligt tillsammans, få möjlighet att utvecklas och

Läs mer

Vill du följa med mig på scoutmöte?

Vill du följa med mig på scoutmöte? Vill du följa med mig på scoutmöte? Så lätt kan det vara att erbjuda nya barn scouting. Som spårar- eller upptäckarscout har jag många kompisar. De finns i skolan, hos grannen, på stranden, kusinen eller

Läs mer

Självvärdering The big five

Självvärdering The big five Kommunikativ förmåga Samtala, resonera och diskutera med varandra. I ett samtal är jag delaktig. Jag lyssnar på mina kamrater. Jag lyssnar på mina kamrater och värderar deras åsikter. Jag ser till att

Läs mer

SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING

SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING UNGA SOM GÖR VÄ Scouterna ger över 70 000 barn och unga från alla delar av samhället chansen att uppleva äventyr tillsammans och växa som individer. Det innebär att vi

Läs mer

Klipp ut denna del. www.speakbook.org. system för icke-verbal kommunikation. Klipp ut denna del. Klipp ut denna del.

Klipp ut denna del. www.speakbook.org. system för icke-verbal kommunikation. Klipp ut denna del. Klipp ut denna del. Ring bind along this edge Ring bind along this edge Ring bind along this edge Ring bind along this edge Ring bind along this edge Färgblindsvänlig! system för icke-verbal kommunikation www.speakbook.org

Läs mer

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige?

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige? Känner du dig hemma i naturen? Finns det allemansrätt i landet du kommer från? Vad vill du göra på stranden? Vilken plats är din favoritplats? Varför? Är du rädd för djur i skogen? Är du rädd för djur

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. TRELLEBORGS SCOUTKÅR Gemenskap och friluftsliv sedan 1911

Verksamhetsplan 2015. TRELLEBORGS SCOUTKÅR Gemenskap och friluftsliv sedan 1911 Verksamhetsplan 2015 TRELLEBORGS SCOUTKÅR Gemenskap och friluftsliv sedan 1911 Verksamhetsplan Vi erbjuder barn och unga unika möjligheter till utveckling, äventyr och gemenskap. Vi vill att alla ska få

Läs mer

Göteborgs. Scoutdistrikts

Göteborgs. Scoutdistrikts Göteborgs Scoutdistrikts Arrangemang Hösten 2013 2 KALENDARIET September Oktober 1 S 1 T 2 M Mandalay kv.segl. 2 O 3 T 3 T 4 O 4 F Vandringen 2013 5 T 5 L Vandringen 2013 6 F Mandalay ny.segl. 6 S Vandringen

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november

Tranbärets månadsbrev november 2013-12-04 Tranbärets månadsbrev november Snart kommer han med skägget! Det ligger längtan och förväntan i luften. Vi myser, pysslar och firar jul här på förskolan. Julen är också en tid att rå om varandra

Läs mer

Havskajak nivå 3 blå, vad förväntas jag kunna

Havskajak nivå 3 blå, vad förväntas jag kunna Havskajak nivå 3 blå, vad förväntas jag kunna Den som genomfört examination på blå nivå anses vara en god paddlare och ska ha en befäst baskunskap och färdighet avseende teknik, miljö och säkerhet i samband

Läs mer