Birger Jarl. Bruno Eringstam, Prästängsskolan, Alvesta -

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Birger Jarl. Bruno Eringstam, Prästängsskolan, Alvesta - www.lektion.se"

Transkript

1 Birger Jarl Programledaren: God dag kung Birger. Välkommen till programmet Vem sitter på tronen! När var du kung? Birger: Ja, jag var egentligen aldrig en riktig kung. Jag var en jarl, kungens närmaste man. Men Kung Erik, den läspe och halte kallades han var för svag och klen och kunde inte regera! Så jag hade makten mellan 1248 och P: Vad är du mest känd för? B: Det är nog mina fridslagar; lagar som skulle vara gemensamma för hela landet! P: Vad stod det i lagarna? B: Ja, det var fyra fridslagar. 1 Det skulle vara förbjudet att vara våldsam mot kvinnor. 2 Det skulle vara förbjudet att överfalla någon i hemmet. 3 Det skulle vara förbjudet att överfalla någon på tinget. 4 Det skulle vara förbjudet att överfalla någon på väg till kyrkan eller i kyrkan. P: Ja, det känner jag till. Lagarna brukar kallas kvinnofrid, hemfrid, tingsfrid och kyrkofrid, eller hur? B: Det är alldeles riktigt. P: Vad händer om man bryter mot någon lag? B: Då blir man fredlös, det vill säga: Vem som helst i landet får döda honom! P: Men har du inte instiftat en lag till? B: Jo, det stämmer. Lagen om arvsrätt! P: Vad menas med det? B: Jo, en dotter får ärva hälften så mycket som en son! P: Men det är väl inte helt rättvist? B: Nej, men det är bättre än innan, för då fick flickor inte ärva något alls! P: Är du känd för något annat än lagar?

2 B: Det är väl inte så lite bara det! Men jag erövrade ju Finland också! P: Oj då, hur gick det till? B: De flesta i Finland var inte kristna så jag åkte dit med en hel här korsriddare för att kristna finländarna och då passade jag på att erövra en bit av landet! Sedan tog mina efterträdare ytterligare delar av landet och i slutet av medeltiden var hela Finland svenskt. Bra va? P: Jo visst, men det kanske inte finländarna tyckte. Det var ju många som dog i striderna! B: Ja, det kan väl hända.men nu har jag inte tid att prata mer.jag måste ju regera också!

3 Magnus Ladulås Programledare: Välkommen till programmet Vem sitter på tronen Kan du berätta lite om dig själv? Magnus Ladulås: Ja, det kan jag väl göra. Birger Jarl var min far och jag stiftade lagar precis som han gjorde. Jag regerade mellan P: Jaha; vilken lag är du mest känd för? M: Det är nog den om våldgästning! P: Våldgästning! Vad menar du med det? M: Jo, förstår du! När stormännen åkte om kring i landet tvingade de bönderna att ge dem mat och sovplatser. Stormännen hade också många tjänare med sig, så det var ett stort följe och de åt kanske upp all mat som de fattiga bönderna skulle ha för ett helt år framåt! Då förbjöd jag det och det kallas för lagen om våldgästning! P: Ja, då förstår jag varför du kallas Magnus Ladulås! Du satte ju som ett lås för bondens lada när stormännen kom! M: Alldeles riktigt! P: Kan du berätta mer om dig själv? M: Ja, jag har tre söner Birger, Erik och Valdemar. Birger är ju äldst så han får väl efterträda mig som kung! För att de inte ska bråka om makten har det fått var sitt hertigdöme att bestämma över. Jag hoppas att de håller sig lugna! P: Ja, det hoppas jag också! M: Nej, nu måste jag skriva under några papper och sätta mitt sigill under! P: Ja, tack för intervjun då!

4 Kung Birger Magnusson Programledare: Välkommen till programmet Vem sitter på tronen Ja, du blev alltså kung efter din fars död? Kung Birger Magnusson: Det stämmer det när Magnus Ladulås, alltså min far, dog valdes jag Birger Magnusson till kung! Men jag har fått bekymmer! Far ville ju inte att vi bröder skulle bråka men mina bröder Erik och Valdemar vill också ha mer makt. Allra helst Erik! Jag litar inte på honom! P: Jasså! Varför inte då? BM: Han har förlovat sig med en norsk prinsessa; Ingeborg heter hon! P: Men det är väl inget konstigt med det? BM: Konstigt! Ingeborg är bara ett år gammal! P: Vad, säger du? Ett år Vad har han för baktanke med det? BM: Jo, förstår du! Ingeborg ska ärva den norska kungakronan och då räknar Erik med att han ska bli kung över både Norge och Sverige. P: Oj då! BM: En dag i september 1306 kom mina bröder ridande till min gård som heter Håtuna! P: Det låter ju trevligt att de kom och hälsade på! BM: Trevligt vad säger du? P: Ja BM: Nej du, det var inte trevligt jag bjöd dem på middag och vet du vad på natten tog de mig till fånga och jag fick sitta fängslad i flera år! P: Är det den händelsen som kallas Håtunaleken? BM: Inte tyckte jag att det var en lek men historikerna kallar den visst så? P: Vad hände sedan? BM: Jag blev frigiven efter några år och vi bröder delade landet mellan oss och jag fick fortfarande vara kung. Men jag glömmer inte Håtunaleken!

5 P: Nej, det förstår jag! Vad hände sedan? BM: Jo, i december 1317 så bjöd jag in mina bröder till en fest, det kallades gästabud på den tiden, på slottet Nyköpingshus. Mina bröder vill först inte komma men jag sa att allt bråk mellan oss skulle vara glömt! Så de tackade ja! P: Blev det en trevlig fest; gästabud menar jag! BM: Mina bröder tyckte nog inte det för under natten tog jag dem tillfånga, precis som de hade gjort med mig, på Håtuna! P: Oj då vad hände? BM: Jag slängde ner dom i fängelsehålan under slottet, låste och kastade nyckeln i ån! Och så sa jag till dem: Kommer ni ihåg Håtunaleken? P: Vad hände sedan? BM: Mina bröders vänner ville befria dom men Erik och Valdemar var redan döda när fängelsehålan öppnades! De hade dött av svält! P: Fortsatte du att regera? BM: Nej, jag hotades till livet och var tvungen att fly till Danmark. Och kan du tänka dig Erik och Valdemars vänner avrättade min oskyldige son istället! Han skulle ju ha blivit kung efter mig! P: Men vem skulle var kung i Sverige nu Var du det fortfarande? BM: Nej, jag kunde aldrig återvända då hade jag blivit dödad! P: Men vad hände i Sverige då? BM: Ja, det fanns ju ingen kung på Sveriges tron så man samlades på Mora äng, utanför Uppsala och valde Eriks son Magnus till kung! P: Ja, tack för intervjun då?

6 Kung Magnus Eriksson Programledaren: Välkommen till programmet Vem sitter på tronen Tack för ni ville komma på besök och att jag får ställa några frågor! Kung Magnus Eriksson: Ja, fråga på du bara! P: När var du kung? ME: Mellan 1319 och P: Det var ganska lång tid! ME: Ja, men jag var bara tre år när jag valdes till kung på Mora äng så jag fick inte regera själv förrän 1332! P: Då var du väl 16 år? ME: Du är bra på matte du det stämmer! P: Men varför valde man en kung som bara var tre år? ME: Jo, jag var ju från samma släkt som de förra kungarna och min släkt ville ju inte släppa makten. Så riksråden och adelsmännen bestämde och det hade de ju inget emot, för då fick ju de större makt, innan jag själv blev gammal nog att styra landet. P: Är du känd för något speciellt? ME: Jag är nog mest känd för min allmänna landslag! P: Var du tränare i landslaget? ME: Nej, nej jag stiftade en lag som gällde i hela Sverige; alltså samma lag i alla landskap. Tidigare hade man dömts olika beroende på i vilket landskap man bodde. Vi började ju bli ett enat land nu! P: Hur var det detdär med trälarna? ME: Jo, förstår du; prästerna tyckte ju att alla människor skulle vara lika värda och jag ville ju vara en god kristen så jag förbjöd träldomen; ingen människa skulle äga en annan människa. Alla trälbarn som föddes efter 1335 skulle födas som fria människor. P: Gjorde du något mer när du var kung?

7 ME: Ja, jag köpte Skåne och Blekinge av danskarna ja, jag fick betala dyrt många silvermynt var det! I början tycket alla att det var ett bra köp, det skulle ge landet mycket pengar! Men det blev ont om pengar i landet istället. Många bönder hade dött i digerdöden och kunde inte betala skatt. Så jag tyckte att adelsmännen skulle hjälpa till men de vägrade! P: Ja, det var ju besvärliga tider! ME: Ja, och folk började tycka att det var mitt fel. Och inte nog med det; den danske kungen Valdemar Atterdag tog tillbaka Skåne utan att betala tillbaka silvermynten. P: Stackars dig! ME: Ja, det kan man lugnt säga! Adelsmännen tog till vapen och avsatte mig. jag var tvungen att fly hit till Norge år 1373! P: Ja tack för att jag fick ställa dessa frågor till dig! ME: Ja, tack själv..det var trevligt att få besök från Sverige. Nu ska jag ut med min båt en runda längs norska kusten! P: Kungen kom aldrig tillbaka från båtresan han drunknade 1374 när båten förliste i en storm!

8 Kung Albrekt av Mecklenburg Programledaren:: Välkommen till programmet Vem sitter på tronen Får jag ställa några frågor? Kung Albrekt av Mecklenburg: Det går väl bra det! P: Hur kom det sig att ni blev kung i Sverige ni är ju från Mecklenburg i Tyskland, eller hur? AM: Jo, under Magnus Erikssons tid hade han och sönerna bråkat om makten. Berättade han inte det? P: Nej det sa han inget om! AM: Jo, titta i regentlängden så får du se två kunganamn till innan jag blev kung. P: Ja, jag ser det! AM: Jo, i vilket fall som helst hade bråket skapat oro i landet och stormännen valde mig för jag var ju i alla fall från samma släkt som de förra kungarna, släkten ville ju inte förlora makten. P: Ja, jag förstår! Kan ni berätta mer om er själv! AM: Jag placerade tyska fogdar på mina slott som skulle kontrollera om bönderna betalade sin skatt. Det tyckte bönderna inte om. Fogdarna gick visst lite hårt fram! P: Hur var det med adelsmännen? Stod de på er sida? AM: Nej, det kan jag inte påstå! De tyckte att tyskarna hade fått för mycket att säga till om i Sverige, så de bad den danska drottningen Margareta om hjälp att störta mig! P: Jo då, hur gick det? AM: Drottningen sände en armé till Falans slätt i Falköping den 24 februari Jag sände min armé! P: Jaha fortsätt!

9 AM: Kung Byxlös segrade! P: Förlåt vad sa ni? AM: Jo, jag sa att den där kung Byxlös segrade; drottning Margareta alltså! Jag fick avgå alltså nej nu vill jag inte prata med er mer! Jag kan väl inte hjälpa att mina fogdar behandlade bönerna illa! P: Men vad hände med er sen? AM: De tog mig till fånga och jag blev inte fri förrän Sedan regerade jag lite över Gotland en kortare tid och åkte sedan tillbaka till Mecklenburg där jag hade ett hertigdöme nej nu vill jag inte prata med er svenskar mer!

10 Drottning Margareta Programledaren: Välkommen till programmet Vem sitter på tronen! Drottning Margareta: Tack så mycket. P: Vill du berätta lite om dig själv! DM: Jag föddes i Danmark. Min far var Valdemar Attedag. Jag vet att han inte har så gott rykte i Sverige. Han tog ju tillbaka Skåne som ni hade köpt och så brandskattade han ju Visby men jag hoppas att ni har förlåtit det nu! P: Ja, kanske mycket har ju hänt sedan dess! DM: När min far dog övertog jag tronen i Danmark och gifte mig med den norske kungen, Håkan. Tyvärr dog han mycket ung och även min älskade son dog. Då fick ja överta tronen även i Norge. Jag blev alltså både Danmarks och Norges drottning. P: Men hur kom det sig att ni även blev drottning i Sverige? DM: En del adelsmän frågade mig om jag kunde hjälpa dem att bli av med Albrekt av Mecklenburg, som ju inte var så omtyckt i Sverige! Då sände jag mina soldater till Falköping och de besegrade kung Albrekts armé och så blev jag drottning även över Sverige! P: Vad hände sedan? DM: Jag tyckte att de tre länderna alltid skulle vara förenade så jag kallade till ett möte i Kalmar där jag och adelsmännen kom överens om detta. För att länderna, även efter min död, skulle ha en gemensam kung föreslog jag att, eftersom jag inte hade några egna barn i livet, min släkting Erik av Pommern skulle väljas till min efterträdare. P: Är det detta som kallas Kalmarunionen? DM: Ja, det stämmer eftersom det ju var i Kalmar som vi bestämde att det skulle vara en union mellan Sverige, Norge och Danmark. P: Vilket år var detta?

11 DM: P: Fungerade unionen bra? DM: Ja, under min regeringsperiod var det inga problem! P: Blev ni inte drottning 1389? DM: Jo, men unionen bildades inte förrän 1397! P: Ja, visst ja så dum jag är! DM: Man kan ju inte hålla reda på allt som sagt jag lyckades regera skickligt, om jag får säga det själv, det var inga större problem med unionen under min tid, som sagt var! P: Ja, vi får väl se hur framtiden bli! DM: Jag hoppas att unionen ska vara för evigt men man vet ju aldrig vad som händer efter min död! P: Jag hoppas ju att ni får leva ett tag till! Tack för att ni vill komma hit! DM: Tack själv det var trevligt att vara här! P:( Drottning Margareta fick leva till 1412).

12 Erik av Pommern Programledaren: Välkommen till programmet Vem sitter på tronen 1 Erik av Pommern: Tack så mycket! P: Det blev som din släkting drottning Margareta ville; ni blev kung över unionen Sverige, Norge och Danmark! EP: Ja, man hade ju kommit överens om detta i Kalmar1397! P: Berätta lite vad som hände under din regeringsperiod! EP: Ja, som du vet så regerade jag från 1412 till P: Ja det har jag sett i regentlängden! EP: Jag ville utöka unionen och sätta stopp för det där handelsförbundets alltförstora makt i Östersjön! P: Vilket handelsförbund var det? EP: Hansan, så klart! Det var ju bara dom som fick handla med varor i nästan hela Östersjön! P: Hansaförbundet javisst,ja! EP: Men när jag ville sätta stopp för deras makt blev det krig mellan unionen och Hansan. Kriget kostade många människoliv och mycket pengar. P: Vad tyckte folket i unionen om kriget? EP: Folket anklagade mig för att det inte gick så bra! Och i Sverige klagade man på att jag, precis som Albrekt av Mecklenburg, hade placerat tyska fogdar på mina slott och att fogdarna misshandlade bönderna! P: Gjorde de inte de då? EP: Bönderna i Sverige hade alltid varit mycket friare än bönderna ute i övriga Europa så de var inte vana vid lite hårdare tag! P: Vad händer!

13 EP: Ja, det var inte bara bönderna som var på krigsstigen. Även bergsmännen, de som ägde de stora gruvorna i Mellansverige, var uppretade eftersom de inte kunde sälja sitt järn utomlands nu när jag, Erik av Pommern, var i krig med Hansan. P: Det kan jag ju förstå! EP: Jasså det kan du! Hur som helst så startade bergsmännen ett uppror mot mig. Ledaren för upproret hette Engelbrekt Engelbrektsson. Han ägde en gruva i Dalarna. P: Hur gick upproret? EP: Dåligt om jag får säga det. Jag blev besegrad och fick fly tillsammans med mina fogdar. P: Blir Engelbrekt ny kung nu då? EP: Nej, men han blir vald till rikshövitsman; alltså högste chef över svenska armén. P: Jaha och sedan blir han kung! EP: Nej och åter nej! Han mördas av en svensk adelsman! P: Av en svensk adelsman! Hur kommer det sig? EP: Avundsjuka tror jag, man var rädd för att Engelbrekt skulle skaffa sig mer makt! P: Vad hände med dig? EP: En sorglig historia jag blev sjörövare! P: Oj då! Tack för att ni ville komma till programmet! EP: Tack själv!

14 Sten Sture d.ä. och Sten Sture d.y. Programledaren: Detta var vår sista gäst i programserien Vem sitter på tronen men Sveriges historia fortsätter med följande händelser: Unionskungarna bodde oftast i Danmark och i Sverige valde man en riksföreståndare som skulle bestämma i frågor som bara gällde Sverige. Sten Sture den äldre var en sådan. Han tyckte, liksom många andra svenska, inte om unionen! Därför ville unionskungen Kristian I få slut på bråket i Sverige och sände en armé för att besegra Sten Sture stod ett stort slag på Brunkebergsåsen utanför Stockholm. Kung Kristian I fick ge sig och flydde i panik! Det blev en lugn period i Sverige i nästan 30 år var Sten Sture den yngre (han var inte släkt med Sten Sture den äldre) riksföreståndare. Sten Sture den yngre blev ovän med ärkebiskopen Gustav Trolle (han ville ha unionen kvar och var vän med kungen) och avsatte honom! Kristian II som nu var unionskung blev arg när han hörde detta och sänder en armé för att krossa Sten Sture den yngre och svenskarna! Striderna stod vid Brännkyrka söder om Stockholm! Svenskarna försvarade sig bra och kung Kristian II måste hitta på ett annat sätt att besegra svenskarna. Han skulle lura Sten Sture och sa: Om sex av dina adelsmän kommer ombord på mitt skepp så kan vi förhandla och komma fram till en fredlig lösning! Sten Sture tyckte det lät bra och sex av hans närmaste män gick ombord på Kristians båt! Sten Sture stod kvar på stranden och väntade men inga

15 män kom tillbaka. Kristian hade tagit dem tillfånga och seglat hem till Danmark! Ombord fanns en adelsman vid namn Gustav Eriksson Vasa! Kung Kristian fick påvens stöd och började ett nytt krig mot Sverige. Kriget stod på sjön Åsundens( i Västergötland) is och Sten Sture blev träffad av en kanonkula redan i början av stridigheterna och dör senare på väg tillbaka till Stockholm. Kung Kristian segrar och kröns som kung vid en stor fest i Stockholm Festen slutade tragiskt. Kristian tillsatte en domstol som skulle döma alla som hade varit med att avsätta ärkebiskop Gustav Trolle. Kristian viste vilka de skyldiga var för alla hade sitt sigill på domen mot Trolle. En efter en blev förhörda och när turen kom till biskop Brask sa han: Jag blev tvingad att skriva på! Och mycket riktigt under sigillet fanns en skrynklig lapp med orden: Härtill är jag nödd och tvungen (detta kallas numera för en Brasklapp). Detta räddade hans liv! Alla de övriga, över 80 personer, blev halshuggna på Stortorget i Stockholm denna dag den 8 november Detta kom att kallas Stockholms blodbad. Här slutar medeltiden!

16

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE ARBETSFRÅGOR FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE Sveriges medeltid 1300-1500-tal 1300-TALET s. 5 1. Hur gammal var Magnus Eriksson när han valdes till kung? a) 3 år b) 13 år c) 30 år s. 6 2. Varför blev Tre kronor

Läs mer

1. Gustav Vasa som barn

1. Gustav Vasa som barn På Gustav Vasas tid Innehåll 1. Gustav Vasa som barn 2. Tiden för Gustav Vasa början av 1500-talet 3. Stockholms blodbad 1520 4. Gustav Vasa blir kung 5. Gustav Vasa som kung 6. Gustav Vasas familj 1.

Läs mer

Medeltid. Lydnad betydde att man lovade att lyda Gud mer än man lydde människor. Fattigdom betydde att man lovade att man inte skulle äga någonting.

Medeltid. Lydnad betydde att man lovade att lyda Gud mer än man lydde människor. Fattigdom betydde att man lovade att man inte skulle äga någonting. Medeltiden 1 Medeltid I Sverige 1050-1520 (500-1500 ute i Europa) Tider förändras sakta Efter det vi kallar Vikingatiden kommer medeltiden. Nu var det inte så att människor vaknade upp en morgon och tänkte:

Läs mer

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken Medeltiden KRISTENDOMEN KRISTENDOMEN Kyrkan var sträng, de som inte löd kyrkans regler kallades kättare Bönderna fick betala skatt till kyrkan, kallades tionde Påmedeltiden var Sverige katolskt, påven

Läs mer

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden.

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Vad hände under medeltiden? Sverige blev ett rike. Människor blev kristna. Handeln ökade. Städer började byggas. Riddare och borgar.

Läs mer

medeltiden 1050-1523 Malin Hägg, Emådalskolan, Mörlunda www.lektion.se

medeltiden 1050-1523 Malin Hägg, Emådalskolan, Mörlunda www.lektion.se medeltiden 1050-1523 Medeltiden Medeltiden varade i Sverige i ungefär 500 år. Mellan åren 1050 1523. Under medeltiden hände det mycket både inom kyrkan och med handeln. Jordbruket utvecklades också genom

Läs mer

Från Sturarna t o m Gustav Wasa.

Från Sturarna t o m Gustav Wasa. Från Sturarna t o m Gustav Wasa. Kalmarunionen 1398 1522. Drottning Margareta hade lyckats via sin son att skapa en union mellan Sverige, Danmark och Norge. Denna union och den svenska kampen emot den

Läs mer

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Vad 4b ska kunna i religion och historia torsdagen den 12 mars Kort sammanfattning Det ser nog ändå mycket

Läs mer

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten.

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten. FORNTIDEN ISTIDEN - Inga människor kunde bo i Sverige - 5000 år f.kr hade isen smält, och då invandrade människor till Sverige - De första svenskarna var nomader Forntiden STENÅLDERN - 3000 år f.kr lärde

Läs mer

Medeltiden e.kr

Medeltiden e.kr Medeltiden 1000 1500 e.kr Medeltidens människor De fyra stånden; adel, präster, borgare och bönder Bönder och trälar 92% Borgare (stadsbor) 5% Nunnor, munkar och präster 2% Adel 1% Jorden är nu rund och

Läs mer

Historia prov. Här kommer begreppen och frågorna jag vill att du tränar på. Du avgör själv om du vill träna in enkla svar eller utvecklade svar.

Historia prov. Här kommer begreppen och frågorna jag vill att du tränar på. Du avgör själv om du vill träna in enkla svar eller utvecklade svar. Historia prov Du ska få ha ett prov i historia kring Medeltiden tisdag 24/9. Provet handlar om begrepp och frågor kring orsaker och konsekvenser. Alla begrepp och alla frågor har vi pratat om och arbetat

Läs mer

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN EXPERTKORT VASATIDEN 1. GUSTAV VASA FLYR Koll på vasatiden sid. 10-11 1. Vad är en krönika? 2. Vem bestämde vad som skulle stå i krönikan om hur Gustav Vasa flydde från soldaterna? 3. Vem berättade för

Läs mer

1305 Ev drabbas Söderköping av brand (enl Visbykrönikan den enda källan)

1305 Ev drabbas Söderköping av brand (enl Visbykrönikan den enda källan) Söderköping under 1300-talet 1302 2/12 Birger Magnussons och Märtas kröning. Birger Magnusson hade som förmyndarregent Torgils Knutsson från 1290, då hans far Magnus Birgersson Ladulås avled. Birger var

Läs mer

Kung Polybos: Men ut med språket då ditt vider!vad väntar du på? Spåman: Din son kommer förråda dig! Din son kommer bli din död.

Kung Polybos: Men ut med språket då ditt vider!vad väntar du på? Spåman: Din son kommer förråda dig! Din son kommer bli din död. SCEN 1 - I TRONRUMMET Scenen börjar med att Drottning Iokaste och Kung Polypos sitter i tronsalen, Iokaste håller i ett spädbarn när en spåman kommer in. Spåman: Min kung! Jag har nyheter till er! Kung

Läs mer

Svensk historia 1600-talet

Svensk historia 1600-talet Svensk historia 1600-talet Viktiga händelser att kunna berätta om kring 1600-talet. SID Kungar under 1600-talet 3 Älvsborgs andra lösen 4-5 Göteborgs grundande 6-8 Vasaskeppet 9 Trettioåriga kriget och

Läs mer

OBS! Det kan finnas fel så se inte detta som en säker källa

OBS! Det kan finnas fel så se inte detta som en säker källa OBS! Det kan finnas fel så se inte detta som en säker källa MEDELTIDEN Kristendomen införs under 1000-talet i Sverige och med den medeltiden. Medeltiden slutar med de religiösa och politiska förändringar

Läs mer

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen?

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? FRANSKA REVOLUTIONEN Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Situationen i Frankrike 1789 Frankrike hade krigat med Storbritannien

Läs mer

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen?

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? FRANSKA REVOLUTIONEN Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Situationen i Frankrike 1789 Frankrike hade krigat med Storbritannien

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Riddare död i krig. Idea utforskar om Hansans köpmän. Hansan. En dag hos bönderna

Riddare död i krig. Idea utforskar om Hansans köpmän. Hansan. En dag hos bönderna Journalister: 4:rorna från Sätunaskolan Drottning MARGARETA! Ida har träffat drottningen i ett spännande möte. Hansan Idea utforskar om Hansans köpmän Riddare död i krig. än En dag hos bönderna Matilda

Läs mer

Stormaktstiden fakta

Stormaktstiden fakta Stormaktstiden fakta 1611-1718 Stormaktstiden varade i ca 100 år. Sverige var stort och hade en miljon invånare. Som levde i ett stånd samhälle. Under denna tid skaffade Sverige sig mycket makt och erövrade

Läs mer

Vasatiden. Du kommer att få läsa om den här nya tiden, lite om vad som hände i Europa men mest om vad som hände i Sverige.

Vasatiden. Du kommer att få läsa om den här nya tiden, lite om vad som hände i Europa men mest om vad som hände i Sverige. Vasatiden Med Gustav Vasa brukar man säga att den nya tiden kom till Sverige. Medeltiden tog slut och en ny tid kom till Sverige. Vi kallar den Vasatiden. Det var den tiden då Gustav Vasa och hans söner

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

Utforskarna. ålder 4-5 år

Utforskarna. ålder 4-5 år Utforskarna ålder 4-5 år I våra mål satte vi upp att vi ville ha mer drama, konstruktion och berättelse. Detta gjorde att vi delade upp utforskarna i tre grupper med dessa områden som fokus. Barnen fick

Läs mer

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE ARBETSFRÅGOR FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE Sveriges medeltid 1100-1200-tal MEDELTIDEN s.6 1. Hur kan man sammanfatta medeltiden? a) Som en långtråkig tid då inget hände b) Som en mycket händelserik tid c) Som

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7

Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7 Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7 1. Omkring år 1500 skedde stora förändringar i människornas liv. Därför har historikerna bestämt att det är omkring år 1500 som Den nya tiden börjar. Berätta kort vilka

Läs mer

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Delprov A. Elevens namn och klass/grupp

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Delprov A. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Historia Delprov A Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Historiska tidsbegrepp När vi studerar historia använder vi tidsbegrepp för att sortera det som hände i olika tidsperioder.

Läs mer

Dramatisering kristendomen

Dramatisering kristendomen Dramatisering kristendomen Ni ska, i indelade grupper, dramatisera olika viktiga händelser under kristendomens utveckling. Er uppgift består av att sätta upp en dramatisering i två till flera akter där

Läs mer

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna ( och pratar mycket bred skånska.) Jag är en främling i detta land, men detta land är ingen främling i mig! Men måste vi verkligen? Vet du vem som sa så? Klart jag gör. Vet du vem som kände sig som en

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Franska Revolutionen. Varför blev det revolution? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen?

Franska Revolutionen. Varför blev det revolution? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Franska Revolutionen Varför blev det revolution? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Franska revolutionen Före revolutionen Kungen och adeln bestämde allt De flesta människorna

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

Enkel dramatisering Erik den helige Festdag 18 maj

Enkel dramatisering Erik den helige Festdag 18 maj 1 Enkel dramatisering Erik den helige Festdag 18 maj Bakgrund Erik den helige, kung och martyr, är Sveriges nationalhelgon och skyddspatron som också givit namn till vår katolska Domkyrka i Stockholm.

Läs mer

Facit till frågor Kompass historia

Facit till frågor Kompass historia Facit till frågor Kompass historia Vikingatiden 1 Mellan år 800 och 1050 brukar man säga att vikingatiden varade. 2 Ingen vet säkert. Kanske betyder det någon som ligger på lur i en vik och väntar på att

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Vikingatid Medeltid & Gustav Vasa

Vikingatid Medeltid & Gustav Vasa Vikingatid Medeltid & Gustav Vasa Vikingatid medeltid Vikingar? ca 800-tal-1000-talet Namnet? från viken? Någon som levde och uppehöll sig vid vikar/fjordar Vad är en viking? Pirat -plundrare, handelsman,

Läs mer

Svensk historia 1600-talet

Svensk historia 1600-talet Svensk historia 1600-talet Viktiga händelser att kunna berätta om kring 1600-talet. SID Kungar under 1600-talet 3 Älvsborgs andra lösen 4-5 Göteborgs grundande 6-8 Vasaskeppet 9 Trettioåriga kriget och

Läs mer

HÄNT I SVERIGE 1361-1612

HÄNT I SVERIGE 1361-1612 HÄNT I SVERIGE 1361-1612 SVENSK MEDELTID 1361-1612 Under Sveriges medeltid var den politiska makten fördelad mellan olika grupper: ADELN Adelsmännen tillhörde rika och inflytelserika släkter, som hade

Läs mer

MEDELTIDEN. ca

MEDELTIDEN. ca MEDELTIDEN ca1050-1520 Medeltiden var en intensiv expansionsperiod, både materiellt och andligt. Under medeltiden utvecklades jordbruket i takt med att nya jordbruksmetoder och uppfinningar togs i bruk.

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Den magiska dörren. Albin Vesterlund

Den magiska dörren. Albin Vesterlund Den magiska dörren Albin Vesterlund 1 Hej Hej jag heter Isabella jag är 10 år. Jag älskar att ha kjol och klänning och jag har lockigt blont hår och jag älskar sandal. Och jag går på Kyrkmons skola. Min

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan Gustav II Adolf Sveriges regent mellan 1611-1632 Gustav II Adolf -Ärvde kungakronan från sin far Karl IX som 16 åring. -Hans mamma var en tysk prinsessa - Kristina - Ung men väl förberedd på sin uppgift

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning TÖI OLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning Ordlista redogörare arbetssökande överklaga högre instans inskriven på arbetsförmedlingen värnpliktstjänstgöring styrkta uppgifter arbetsgivarintyg kassakort

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

Nationaldagen 6 juni 2012. Bästa ängelholmare!

Nationaldagen 6 juni 2012. Bästa ängelholmare! 1 Nationaldagen 6 juni 2012 Bästa ängelholmare! Idag är det Sveriges Nationaldag, 6 juni, 2012. En sådan här dag känner vi historiens vingslag sväva över oss alla. Vår svenska historia i forntid och nutid

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder 4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder Tänk om man kunde ha en sådan stark tro som Maria! Hon har fått besök av ängeln Gabriel, som sagt henne att hon ska bli gravid och föda ett barn, och inte vilket

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

Upptäck Historia. PROVLEKTION: Digerdöden orsak och konsekvenser

Upptäck Historia. PROVLEKTION: Digerdöden orsak och konsekvenser Upptäck Historia Upptäck Historia Lgr 11 är ett grundläromedel i historia för årskurs 4 6. Läromedlet består av grundboken Upptäck Historia med tillhörande två arbetsböcker och en lärarbok. PROVLEKTION:

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Enkel dramatisering. Den heliga Birgitta. Festdag 7 oktober

Enkel dramatisering. Den heliga Birgitta. Festdag 7 oktober 1 Enkel dramatisering Den heliga Birgitta Festdag 7 oktober Bakgrund Birgitta var en av medeltidens mest kända personligheter. Hon föddes 1303 i Uppland som dotter till en mäktig lagman. Redan som barn

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius I Kära bröder och systrar i Kristus! Genom hela Bibeln möter vi den: splittringen inom Guds folk, splittringen som skapar strid

Läs mer

Vad vi sagt om religion under medeltiden (och lite av det som kom före medeltiden)

Vad vi sagt om religion under medeltiden (och lite av det som kom före medeltiden) Vad vi sagt om religion under medeltiden (och lite av det som kom före medeltiden) Tips 1: Repetera ordläxorna innan du läser det här, då blir det lättare att läsa. Tips 2: Det du måste kunna är markerat.

Läs mer

Lars Gahrn. Herrevadsbro 1251. Om liv och leverne på medeltiden bearbetad av Anna Bratås

Lars Gahrn. Herrevadsbro 1251. Om liv och leverne på medeltiden bearbetad av Anna Bratås Lars Gahrn Herrevadsbro 1251 Om liv och leverne på medeltiden bearbetad av Anna Bratås Maktens vägar Hon är så trött av att alltid oroa sig. Oroa sig över att rövare ska plundra matförråden. Att hungriga

Läs mer

Sägnen om Fale Bure den unge som gett namn åt Birsta

Sägnen om Fale Bure den unge som gett namn åt Birsta Sägnen om Sägnen om Fale Bure den unge som gett namn åt Birsta I slutet av 1100-talet och början av 1200- talet står striden om kungamakten i samband med enandet av det svenska riket mellan olika ätter,

Läs mer

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11 Avigajl Förra söndagen sa jag att denna söndag skulle det handla om Avigail och de flesta av er såg ut som frågetecken. Och vem vet, det kanske ni kommer att göra idag också efter den här predikan. Jag

Läs mer

Hur prins Siddharta blev Buddha

Hur prins Siddharta blev Buddha buddism Hur prins Siddharta blev Buddha En mycket konstig dröm En natt, i ett land som nu kallas Nepal, satte sig en kvinna plötsligt rakt upp i sin säng. Det var drottning Maya, kung Suddhodanas hustru,

Läs mer

Före 1789: Adeln 300 personer = 1 röst Präster 300 personer = 1 röst Tredje ståndet 600 personer = 1 röst

Före 1789: Adeln 300 personer = 1 röst Präster 300 personer = 1 röst Tredje ståndet 600 personer = 1 röst Historia. Staten hade dålig ekonomi. (Bland annat p g a 7åriga kriget med Storbritannien) Dåliga skördar ledde till att brödpriserna steg. Ludvig XVI var inte intresserad av politik, ville hellre jaga

Läs mer

Roger Rosbeck, S:t Örjans skolor, Stockholm

Roger Rosbeck, S:t Örjans skolor, Stockholm Roger Rosbeck, S:t Örjans skolor, Stockholm www.lektion.se Franska revolutionen är en period i Frankrikes historia som rör tiden mellan år 1789 och år 1799. Vid tiden för revolutionens utbrott var Frankrike

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Var inte rädd, var inte rädd Jag är din vän, jag vill dig väl Var inte rädd, var inte rädd Jag är din vän, jag vill dig väl Var inte rädd

Var inte rädd, var inte rädd Jag är din vän, jag vill dig väl Var inte rädd, var inte rädd Jag är din vän, jag vill dig väl Var inte rädd Vill dig väl ciss A E H ciss A E H A (H E) ciss A (H E) E A H Var inte rädd Om du är för spinkig Eller om du är helt prickig Om du blivit retad Eller om du bara är ensam Var inte rädd Om du bär en slöja

Läs mer

Grekiska gudar och myter

Grekiska gudar och myter Under det här arbetsområdet kommer vi att arbeta med Antikens Grekland och Romarriket. Jag kommer att hålla genomgångar, ni kommer att få ta del av den här presentationen så kommer ni själva att få söka

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2012 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2012 Section 1, Part A Text 1 THOMAS: THOMAS : THOMAS : [Knocks on the door] Kom igen

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén sidan 1 Författare: Christina Walhdén Vad handlar boken om? Hamed kom till Sverige för ett år sedan. Han kom helt ensam från Afghanistan. I Afghanistan är det krig och hans mamma valde att skicka Hamed

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Romarriket en resa i tiden

Romarriket en resa i tiden Romarriket en resa i tiden Namn: Klass: För att lösa denna uppgift måste du åka tillbaka i tiden. När du skriver skall du skriva som det händer nu, det vill säga i presens. Du ska berätta vad du upplever

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Berätta om dig själv!

Berätta om dig själv! HELENA BROSS ANNA HANSEN Arbetsboken Facit Innehåll Berätta om dig själv! 2 Världen stannar 4 Morfars hemlighet 6 Södermanland 8 Närke 11 Västergötland 14 Dalsland 17 Bohuslän 20 Göteborg 23 Halland 26

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo 1 Inledning Låt oss börja med att förflytta oss 3 mil i avstånd till Rydaholm och 320 år i tiden till 1689. Vi ska möta en ung man som heter Per Svensson.

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

God dag. Jag skulle behöva tala med någon assistent eller så, som kan hjälpa mig med ett problem jag har fått. Det gäller sjukpenning.

God dag. Jag skulle behöva tala med någon assistent eller så, som kan hjälpa mig med ett problem jag har fått. Det gäller sjukpenning. TÖI ROLLSPEL F 007 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista sjukpenning inskriven komplettering diskbråck sjukanmälan distriktsläkarmottagning utbetalningskort registerkort nyinflyttad datan personnummer

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

Historia Stormaktstiden

Historia Stormaktstiden Historia Stormaktstiden Historia i skolan Vilka spår från historien hittar vi idag Hur samhället har förändrats Hur vi kan dra slutsatser med hjälp av olika källor, orsaker och konsekvenser Möten mellan

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7 Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2 De kristna förföljs...2 Kristendomen blir mäktig...3 Vem ska bestämma?...3 Den apostoliska trosbekännelsen...3 Kristendomen kommer till Sverige...5 Sverige

Läs mer

Läs och fråga om svåra ord. Jag har markerat de ord jag tror ni tycker är svåra. (fakta hämtad ur Spår av tro ) Lucia

Läs och fråga om svåra ord. Jag har markerat de ord jag tror ni tycker är svåra. (fakta hämtad ur Spår av tro ) Lucia Läs och fråga om svåra ord. Jag har markerat de ord jag tror ni tycker är svåra. (fakta hämtad ur Spår av tro ) Lucia Legenden om Lucia berättar om hur en hedning hade blivit förälskad i henne, men att

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9 INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse Berättare: Magnus Krepper Indiska Berättelser del 9 Har du någon gång tänkt på hur den värsta av alla demoner skulle kunna

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer