Hälso- och miljörisker

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hälso- och miljörisker"

Transkript

1 Hälso- och miljörisker Hälso- och miljörisker Underlagsmaterial Underlagsmaterialet för bedömningen av hälso- och miljörisker utgörs av: Tidigare risk- och spridningsbedömningar för området (J&W, 1998a & 1998b), förslag till platsspecifika riktvärden för (Kemakta, 2002). Hälsoundersökningar av kringboende och personal vid (Bergdahl, 1979, Littorin, 1980, Littorin et al, 1985, Littorin & Rappe, 1994). Senare undersökningar av mark och grundvatten vid (J&W, 1998a, SCC, 2000, IVL, 2002) samt de kompletteringar som utfört inom huvudstudien. Kontrollprogram för dammvatten och Braån vid ( ). Recipientkontroll Saxån-Braån (Ekologgruppen, ), undersökningar av bekämpningsmedel i Saxån-Braån (Ekologgruppen, 1998 & 2001). SLU:s sammanställningar av bekämpningsmedel i ytvatten i Sverige (SLU, 2003). Uppgifter om de aktuella föroreningarnas fysikaliska, kemiska, toxiska och miljötoxiska egenskaper har hämtats från en rad källor, bl a WHO (1975 & 2003), FAO/WHO (1979 & 1998), CCME (1995 & 1999), Miljöstyrelsen (1996 a-c), Torstensson (1975, 1983 & 1989), RIVM (1999, 2001a & 2002), ECB (2002). Uppgifter om fenoxisyrornas miljöegenskaper, bl a Helweg (1987,1993), Miljøforskning (2000), Miljøstyrelsen (1996a,b,c), Torstensson (1983), Torstensson et al (1989). Hälso- och miljörisker med aktuella föroreningar De viktigaste föroreningarna på området är rester av bekämpningsmedel och de råvaror som använts vid tillverkningen samt nedbrytningsprodukter av dessa. I detta avsnitt behandlas hälso- och miljörisker med fenoxisyror, klorfenoler, klorkresoler, dinoseb, dioxin och antimon. En kortfattad generell beskrivning ges av de viktigaste egenskaper hos dessa föroreningar. Som underlag till riskbedöm- 1 (15)

2 ningen har dessa egenskaper kvantifierats, se avsnitt 8.4, textbilaga 4 samt referenserna till dessa avsnitt. Uppgifterna om hälsoeffekter syftar på potentiella effekter på människor, och har hämtats i första hand från studier på människor, men information från djurförsök har också använts där inga tillgängliga uppgifter från studier på människor påträffats. Vissa av de bekämpningsmedel som framställdes vid används fortfarande i dag, medan andra har förbjudits. Aktiv substans Kommentarer MCPA Försåld kvantitet under 2002 ca. 320 ton MCPP Försåld kvantitet mekoprop-p under 2002 ca. 43 ton 2,4-D Förbjöds ,4-DP Försåld kvantitet diklorprop-p under 2002 ca. 43 ton 2,4,5-T Förbjöds ,4,6-triklorfenol Förbjöds 1977 Dinoseb Förbjöds 1978 Fenoxisyror Fenoxisyror är syntetiska växthormoner som verkar genom att orsaka okontrollerad och ohämmad tillväxt i mottagliga växter. De kemiska egenskaperna hos de fenoxisyror som tillverkats vid är likartade. I detta avsnitt behandlas egenskaperna hos följande fenoxisyror: Beteckning Annat namn Kemisk beteckning CAS nr MCPA 4-klor-2-metyl-fenoxiättiksyra MCPP mekoprop 2-(2-metyl-4-klorfenoxi) propionsyra ,4-D 2,4-diklorfenoxiättiksyra ,4,DP dichloroprop 2,4-diklorfenoxipropionsyra ,4,5-T 2,4,5-triklorfenoxiättiksyra ,4,5-TP Fenoprop, silvex 2,4,5-triklorfenoxipropionsyra Fenoxiherbicider tillverkas vanligtvis i salt eller i esterform. Esterformen kan hydrolyseras och saltformen dissocieras till syror vilket innebär att de olika formerna har liknande toxiska egenskaper. Saltformen är mindre toxisk för fiskar och akvatiska djur, vilket innebär att den används för bekämpning av vattenväxter. 2 (15)

3 Typen av kemisk form bedöms inte påverka fenoxisyrornas giftighet för människor men kan på kort sikt påverka giftigheten för andra organismer i miljön. Formuleringen kan däremot påverka mobiliteten. I en dansk studie (Miljöstyrelsen, 1996 b, c) visades utlakning av esterformen av MCPP vara mindre omfattande än utlakning av saltformen. Detta beror på att saltformuleringar adsorberas i liten omfattning till jordpartiklar medan estrar fastläggs i större omfattning. Estrar kan dock hydrolyseras relativt snabbt, vilket frigör syraformen. Smak och lukt från fenoxisyror anses bero av deras nedbrytningsprodukter. Smak och lukttröskeln för ren 2,4-D är hög, men dess nedbrytningsprodukt 2,4-diklorfenol har en mycket låg lukt- och smaktröskel. Vatten med endast spårhalter av 2,4-D kan därför ha en detekterbar lukt och smak. Rörlighet i mark Eftersom fenoxisyror fungerar som svaga syror är ph-värdet betydelsefullt för deras rörlighet i jorden. Över ett visst ph dissocieras OH-gruppen i fenoxisyran och ämnet uppträder i jonform. Detta innebär att ämnet blir betydligt mer rörligt i jorden. Det ph-värde där hälften av ämnet är dissocierat kallas pka. För fenoxisyror uppträder den dissocierade jonformen vid betydligt lägre ph än för klorfenoler och fenoxisyrornas pka ligger under de ph-värden som normalt uppmäts i jordar. Detta innebär att fenoxisyror dissocierar i jorden och bildar negativa joner som har mycket hög rörlighet. Deras rörlighet i jorden påverkas därför både av halten organiskt material och ph. Låg halt organiskt material och höga ph ger högre mobilitet. Bioackumulation Fenoxisyror som tas upp utsöndras mycket snabbt av de flesta organismer. Med undantag för vissa algarter sker ingen bioackumulation av fenoxisyror. Nedbrytning i miljön Fenoxisyran 2,4-D bryts ned långsamt genom fotolys som kan vara betydande vid vattenytan men är av underordnad betydelse i jordar. De huvudsakligen bildade ämnena är 1,2,4-bensentriol och 2,4-diklorfenol. Även 2,4,5-T kan brytas ned fotolytiskt till 2,4,5-triklorfenol och 2-hydroxi-4,5-diklorfenoxiättiksyra. MCPA anses vara stabil mot hydrolys och fotolys i jordar. Fenoxisyror bryts snabbt ned mikrobiellt under aeroba förhållanden vid ett ph mellan 5 och 8. Lägre och högre ph minskar däremot nedbrytningen. Nedbrytningshastigheten beror även på fukthalt, temperatur, markens allmänna biologiska aktivitet samt föroreningsgraden. Vid låga halter är nedbrytningshastigheten lägre och vid mycket höga koncentrationer krävs en anpassningstid innan en snabbare mikrobiell nedbrytning inträder. Vid mycket höga halter 3 (15)

4 hämmas nedbrytningen på grund av toxiciteten av fenoxisyrorna och deras nedbrytningsprodukter. Under anaeroba förhållanden i vattenmättade jordar är nedbrytningen mycket långsam. På åkermark som regelbundet behandlas med fenoxisyror observeras en tilltagande nedbrytningshastighet beroende på att mikroorganismerna anpassar sig till nedbrytning av fenoxisyran. Korsanpassning mellan fenoxiättiksyror har observerats, dvs upprepad behandling av jord med MCPA ökar nedbrytningen av 2,4-D. Denna effekt har dock inte observerats för fenoxipropionsyror och inte heller mellan fenoxiättiksyror och fenoxipropionsyror. Nedbrytning av fenoxipropionsyror är allmänt svårare än för fenoxiättiksyrorna och nedbrytningen är ofta ofullständig. MCPP förekommer som två optiskt aktiva isomerer (R- respektive S-formen). Dessa två former bryts ned av olika mikroorganismer och därmed i olika hastigheter. I grundvatten har aerob nedbrytning påvisats för 2,4-D, 2,4,5-T och MCPA och MCPP. MCPP är mycket resistent mot anaerob nedbrytning. 2,4-D och 2,4-DP har visats brytas ned anaerobt, men i en långsammare takt än under aeroba förhållanden. Flera studier visar att nedbrytningen beror av antalet kloratomer i fenoxisyran. Deklorering av ämnen med tre kloratomer är långsammare än deklorering av ämnen med två kloratomer. 2,4,5-T betraktas som mer svårnedbrytbar än 2,4-D. Fenoxisyran 2,4,5-TP har visat sig vara mycket svårnedbrytbar i vatten. MCPAs huvudsakliga nedbrytningsprodukt är 4-klor-o-kresol. Detta ämne anges också som nedbrytningsprodukt till MCPP. Nedbrytning av 2,4-D kan ske enligt två vägar. Den viktigaste innebär en avspjälkning av syragruppen så att 2,4-diklorfenol bildas. Denna nedbrytningsväg har också observerats för 2,4-DP. Den fortsatta nedbrytningen innefattar uppbrytning av aromatringen vilket ger alifatiska syror, en avspjälkning av en kloratom bildande 4-klorfenol eller bildning av 2,4-dikloranisol. Den andra nedbrytningsvägen för 2,4-D är avspjälkning av en kloratom bildande 4- klorfenoxiättikssyra. 2,4,5-T och 2,4,5-TP bryts ned på motsvarande sätt genom avspjälkning av syragrupper och bildande av 2,4,5-triklorfenol. Hydrolys av en kloratom ger 2,5- hydrokinon. I andra studier har 2,4,5-triklorfenol och 2,4,5-trikloranisol observerats vara de huvudskaliga nedbrytningsprodukterna. Ytterligare nedbrytningsprodukter som observerats är 4,6-diklorresorcinol och 4-klorresorcinol. 4 (15)

5 Miljöeffekter Lite data finns tillgängliga om fenoxisyrors miljöeffekter, speciellt rörande långtidseffekter. Den kortsiktiga akuta toxiciteten av 2,4-D och 2,4-DP (och sannolikt även andra fenoxisyror) beror på om de föreligger i esterform eller saltform. Esterformen är mer toxisk, speciellt för fiskar, på grund av ett snabbare upptag. För fiskar är larvstadiet känsligast. Salter av 2,4-D och 2,4-DP har låg eller måttlig toxicitet för akvatiska organismer, men tillväxt och kvävefixering förhindras för vissa blågröna alger och även akvatiska växter är känsliga. Studier visar på låg toxicitet av 2,4-D och 2,4-DP för fåglar. 2,4-D klassas som icke-toxiskt för bin, men toxiska effekter på vissa insekter har rapporterats. MCPA och MCPP anses ha liten toxicitet för fisk, men endast få data är tillgängliga. MCPA är måttligt toxiskt för vildfåglar. Hälsoeffekter Tillgängliga studier visar att fenoxisyror absorberas snabbt i tarmen efter intag via munnen. Hudupptaget är signifikant och snabbt upptag kan förväntas vid inandning av fenoxisyror. 2,4-D ackumuleras i njurar, lever, blod och lungor och vid höga doser även i hjärnan. 2,4,5-T har påvisats ackumuleras i lever, njure, fett och muskelvävnad. Utsöndring av fenoxisyror sker relativt snabb genom urinen. Vid intag av låga doser avsöndras de flesta fenoxisyrorna utan omvandling i kroppen. MCPA har påvisats omvandlas i levern hos råttor och 2,4,5-T kan i kroppen omvandlas till 2,4,5-triklorfenol. 2,4-D har måttlig akut toxicitet för däggdjur. MCPA, MCPP och 2,4-DP anges ha en liten akut toxicitet. Symtom vid akutexponering är, beroende på dosen, irritation i mag-tarmkanalen, illamående, kräkningar och effekter på centrala nervsystemet. Lättare skador på lever och njurar har noterats efter akut exponering av 2,4,5-T. Långvarig exponering kan ge kraftig ögon- och hudirritation samt irritation i luftvägarna. Kloracne har observerats efter exponering för 2,4,5-T, men orsakas sannolikt av förekomst av klorfenoler och dioxin. Långvarigt intag av fenoxisyror kan orsaka förändringar i lever och njurar samt förändringar i blodet. I djurstudier har aptitförlust och viktminskning observerats vid höga doser. 2,4,5-T har observerats ge nervskador och beteendestörningar. Trots att ett flertal epidemiologiska studier har genomförts för att studera eventuella cancerogena effekter av 2,4-D har inga säkra slutsatser kunnat dras. I flera studier har blandningar av fenoxisyror använts inklusive förorening med dioxin. IARC har klassat 2,4-D som möjligt cancerogen för människor, men att endast begränsade bevis finns. För de övriga fenoxisyrorna: 2,4-DP, MCPA, MCPP, 2,4,5-T och 2,4,5-TP är data otillräckliga för att bedöma deras förmåga att 5 (15)

6 orsaka cancer. Tillgängliga data antyder att 2,4-DP, MCPA och 2,4,5-T inte är cancerogena. 2,4-D bedöms inte vara genotoxiskt. För de övriga fenoxisyrorna är data begränsade och de genomförda studierna ofta motsägelsefulla. 2,4,5-T har visat sig vara svagt mutagen i vissa tester och en positiv trend för mutagena effekter har observerats för MCPP och 2,4-DP, dock är data otillräckliga för en klassning. Fenoxisyror bedöms vara svagt fosterskadande. Inga data finns rörande reproduktionsstörningar på människor orsakade av fenoxisyror, men störningar har påvisats i vissa djurförsök. Vid djurförsök med höga doser fenoxisyror har fosterskador påvisats, men de höga doserna har även inneburit skador på mödrarna. Klorfenoler Inom -området har huvudsakligen påträffats klorfenoler med en, två och tre kloratomer. Klorfenoler med fyra eller fem klor har endast påträffats i begränsad omfattning. Eftersom de toxiska effekterna av de olika klorfenolerna är likartade beskrivs egenskaperna för ämnesgruppen. I de fall relevanta skillnader finns mellan olika typer av klorfenoler eller isomerer diskuteras dessa. I tabellen nedan presenteras några förekommande isomerer av klorfenoler. Monoklorfenoler Diklorfenoler Triklorfenoler Tetraklorfenoler 2-klorfenol 3-klorfenol 4-klorfenol 2,4-diklorfenol 2,5-diklorfenol 2,6-diklorfenol 3,4-diklorfenol 2,4,5-triklorfenol 2,4,6-triklorfenol 2,3,4,6-tetraklorfenol 2,3,5,6-tetraklorfenol Rörlighet i markmiljön Klorfenolers miljöeffekter beror på deras transport och nedbrytning i miljön, något som i sin tur styrs av deras fysiska och kemiska egenskaper. Generellt innebär ett större antal kloratomer en minskande flyktighet och löslighet i vatten samt en ökande bindning till organiskt material och fett. Därigenom har de mer klorerade klorfenolerna större förmåga att bindas i jorden, men även större möjlighet att biokoncentreras. Observationer i fält bekräftar den högre rörligheten hos klorfenoler 6 (15)

7 med lägre kloreringsgrad samt att fastläggningen är störst i jordar med högt innehåll av organiskt kol. Även klorfenoler fungerar som svaga syror vilket innebär att ph-värdet är betydelsefullt för deras uppträdande i miljön. Över ett visst ph dissocieras OH-gruppen i fenolen och ämnet uppträder i jonform, vilket innebär att ämnet blir betydligt mer rörligt i jorden. Det ph-värde där hälften av ämnet är dissocierat kallas pka och är högre för lågklorerade klorfenoler än för klorfenoler med flera klor. Monoklorfenoler har pka-värden som överstiger de som normalt finns under naturliga förhållanden och monoklorfenoler återfinns därför oftast inte i jonform. Di- och triklorfenoler har pka som ligger inom det intervall som vanligen förekommer i naturen och deras rörlighet påverkas därmed av ph. Tetraklorfenoler har lägre pka än vad som är vanligen naturligt förekommande och föreligger därför oftast i jonform. Effekten av dissociationen gör att skillnaden i rörlighet mellan lågklorerade och högklorerade föreningar är mindre för klorfenoler än för andra klorerade aromatiska föreningar, t ex klorbensener. Bioackumulation och biomagnifiering Klorfenolers kemiska egenskaper innebär att de potentiellt kan bioackumuleras i akvatiska organismer. För landlevande organismer har bioackumulation i maskar och växter observerats. Möjlighet till anrikning i näringskedjorna (biomagnifiering) är begränsad för de lägre klorerade fenolerna på grund av deras korta biologiska halveringstid. Inga data finns tillgängliga rörande biomagnifiering av högklorerade fenoler. Nedbrytning i miljön Kemisk nedbrytning av klorfenoler i vatten sker genom direkt påverkan av solljus (fotolys) men även reaktioner med hydroxylradikaler producerade av UV-strålning kan vara en viktig process nära vattenytan. Direkt fotolys är viktigast för lågklorerade klorfenoler, medan inverkan av hydroxylradikaler är störst för högre klorerade klorfenoler. Fotolysen går snabbare vid högre ph. Nedbrytningsprodukter från fotolys är för diklorfenoler pyrokatekol, för triklorfenoler resorcinol och för tetraklorfenoler hydrokinon. Biologisk nedbrytning sker företrädesvis under aeroba förhållanden. Hastigheten på nedbrytningen i jord beror av jordens ph, innehåll av organiskt material och mängd biomassa. Skillnader i nedbrytningshastighet råder mellan klorfenoler med olika kloreringsgrad, med en mycket låg nedbrytningshastighet för pentaklorfenol. För lågklorerade klorfenoler är förhållandena mer komplicerade eftersom nedbrytningshastigheten även beror på kloratomernas position på fenolmolekylen, där 7 (15)

8 nedbrytningshastigheten är snabbare för klorfenoler med klor i position 4 (paraposition) än för de med klor i position 5 (ortoposition). Under anaeroba förhållanden sker nedbrytning mycket långsamt med en ansenlig fördröjning. Få försök finns som verifierat nedbrytning under anaeroba förhållanden. En viss anaerob nedbrytning har påvisats i sediment. Miljöeffekter Det finns endast ett fåtal studier av klorfenolers miljöeffekter där de flesta behandlar pentaklorfenol. En orsak till detta kan vara att klorfenoler ofta förekommer i kombination med andra mer toxiska ämnen. Tillgängliga data visar att toxiciteten av klorfenoler i allmänhet ökar med ökande kloreringsgrad. I allmänhet är akvatiska växter mindre känsliga än akvatiska djur. Hälsoeffekter Klorfenoler betraktas som måttligt toxiska. Toxiciteten ökar med kloreringsgraden. Klorfenoler tas lätt upp i kroppen vid intag via munnen, inandning eller genom huden, men ämnet metaboliseras (omvandlas) inte i kroppen. Djurförsök visar på en ackumulation i lever och njurar och mindre omfattning i hjärnan, muskler och fett. Klorfenoler avsöndras huvudsakligen genom urinen. Lågklorerade klorfenoler verkar huvudsakligen på nervsystemet, medan högklorerade påverkar cellandningen. Akutexponering av lågklorerade fenoler kan resultera i muskelspasmer, skakningar, konvulsioner. Akut exponering för högklorerade fenoler kan resultera i trötthet och utmattning. Vid hög exponering för klorfenoler har kloracne observerats. Detta kan sannolikt bero på att klorfenolpreparat ofta har varit förorenade av klorerade dioxiner. Exponering av huden för klorfenol i höga koncentrationer kan ge frätskador. Måttligt höga koncentrationer av klorfenol i luft kan ge ögonskador eller ögonirritationer. Endast begränsat med data finns tillgängligt rörande människor som exponerats kroniskt enbart för klorfenoler. Djurförsök indikerar olika effekter på blodceller och levern. Leverförändringar har också observerats hos personer som exponerats för klorfenoler. 2,3-diklorfenol misstänks kunna påverka immunsystemet. Ett stort antal studier har utförts för att testa om klorfenoler är mutagena. Dessa indikerar att ämnesgruppen inte är direkt mutagent, men kromosomförändringar har påvisats i cellstudier. Klorfenolers förmåga att framkalla cancer har utvärderats i flera studier. Dataunderlaget är dock ofullständigt för de flesta klorfenoler. Studierna indikerar att klorfenoler som ämnesgrupp inte är cancerogen, men att flera föreningar är 8 (15)

9 misstänkta cancerogener (t ex 2,4,6-triklorfenol). Pentaklorfenol är klassad som cancerogen. IARC (1999) har klassat gruppen polyklorerade fenoler som en möjlig cancerogen. Klorfenoler bedöms inte vara fosterskadande. Förutom de direkta hälsoeffekterna uppvisar klorfenoler en kraftig lukt och smak. Klorfenoler kan orsaka att fisk blir oätlig på grund av dålig smak i koncentrationer som är lägre än de som orsakar toxiska effekter på fisken. Klorkresoler Klorkresolen 4-klor-orto-kresol har förekommit vid dels som råvara vid tillverkning av fenoxisyror, men ämnet kan även bildas genom nedbrytning av främst MCPA. Även andra klorkresoler har detekterats i jord och vatten vid BT Kemi. Rörlighet 4-klor-o-kresol har måttlig förmåga att binda till organiskt material och är därmed relativt rörlig i jordar. Fastläggningen uppskattas vara i samma storleksordning som för diklorfenoler. Bioackumulation De kemiska egenskaperna antyder en viss möjlighet för bioackumulation, men mätningar på fisk visar på en låg grad av bioackumulation. Någon väsentlig anrikning i näringskedjorna bedöms inte förekomma. Nedbrytning i miljön 4-klor-o-kresol är en viktig nedbrytningsprodukt av MCPA och möjligen även MCPP. 4-klor-o-kresol bryts i sin tur ner biologiskt och fotolytiskt till o-kresol eller toluen. De studier som finns visar på en viss osäkerhet i klorkresolernas nedbrytningsförmåga. Ämnet bedöms vara lätt nedbrytbart under aeroba förhållanden. Vissa studier anger att ämnet inte är lätt nedbrytbart, eventuellt pga av dess toxicitet för mikroorganismer. I andra studier dras slutsatsen att det observerade motståndet mot nedbrytning kan bero på nybildning av klorkresoler från andra klorerade ämnen eller att närvaron av klorfenoler förhindrar nedbrytningen av klorkresol. Inga observationer av nedbrytning under anaeroba förhållanden har gjorts. 9 (15)

10 Miljöeffekter 4-klor-o-kresol är mycket toxiskt för akvatiska organismer. Endast mycket begränsade data finns tillgängliga för landlevande djur. Dessa data antyder att klorkresoler har ungefär samma toxicitet som di- och triklorfenoler. Laboratoriestudier har indikerat vissa östrogena effekter av 4-klor-o-kresol. Sådana effekter har också observerats på fisk vid utsläpp av denna klorkresol, men det är osäkert om inte även andra ämnen kan ha orsakat dessa effekter. Hälsoeffekter De huvudsakliga akuta hälsoeffekterna av 4-klor-o-kresol är frätskadorna vid inandning eller intag via munnen och hudkontakt. Systemiska effekter har också observerats på lever, njure och tunntarmen. Få data finns vad gäller upprepad exponering av människor. Djurstudier har visat på förändringar i blod, lever, binjurar samt viktminskning. 4-klor-o-kresol har i tester inte visat sig vara mutagen. Inga tester på ämnets förmåga att framkalla cancer har rapporterats. Dinoseb Rörlighet i mark Dinoseb har en måttlig till hög mobilitet i sandiga och siltiga jordar. Lakbarheten bedöms vara hög på grund av ämnets begränsade fastläggning till organiskt material i jorden. Bioackumulation Bioackumulation i akvatiska system är liten. Dinoseb tas snabbt upp i fisk, men ämnet avsöndras snabbt om fisken placeras i rent vatten. Nedbrytning i miljön Dinoseb kan brytas ned aerobt och anaerobt genom att nitrogrupperna reduceras. Vid aerob nedbrytning bildas toxiska hydroxylaminoföreningar som kan polymeriseras till azoföreningar. Dessa är troligen mer svårnedbrytbara och mer toxiska än dinoseb. Även vid anaerob nedbrytning bildas hydroxylaminer, men dessa reduceras vidare till aminoföreningar som senare kan brytas ned fullständigt. Aerob behandling av dinosebförorenad jord kan således förvärra problemet genom att svårnedbrytbara och toxiska föreningar bildas. 10 (15)

11 Miljöeffekter Dinoseb är mycket akuttoxiskt för fisk. Den akuta toxiciteten beror av en rad faktorer bland annat ph, hårdhet och temperatur. Toxiciteten är högre i sura vatten än i neutrala och basiska vatten. Kroniska effekter såsom minskad vikt, längd och överlevnadsförmåga har observerats redan vid låga koncentrationer (ca 0,5 µg/l). Tester på alger och ryggradslösa djur visar på att dessa är mindre känsliga än fisk. Dinoseb är också mycket toxiskt för fåglar, däggdjur och jordlevande ryggradslösa djur. Hälsoeffekter Dinoseb tas upp lätt i kroppen både vid intag via munnen och vid hudkontakt och är genom båda exponeringsvägarna mycket akuttoxiskt för människor. I kroppen omvandlas dinoseb till amino- och nitrofenoler. Symtom på akutexponering är bland annat synförändringar, bröstsmärtor, gulfärgning av huden och andnöd. Dinoseb kan också störa cellandningen. Långvarig exponering av försöksdjur har visat på leverförstoring, sköldkörtelförändringar, hjärtförändringar och ökad dödlighet. Dinoseb är även irriterande för hud och ögon. Det finns inga starka bevis för att dinoseb är mutagent eller cancerogent, men endast ett litet antal relevanta studier har genomförts. Dinoseb är potentiellt fosterskadande, missbildningar och ökad fosterdödlighet har observerats i djurförsök. Dioxiner Polyklorerade dioxiner (PCDD) och dibensofuraner (PCDF) utgör två serier av nästan plana tricykliska aromatiska föreningar med liknande kemiska egenskaper. Det finns 75 st olika sk kongener (varianter) av PCDD och 135 av PCDF. Dessa skiljer sig åt med avseende på antalet kloratomer, som kan variera mellan 1 och 8, samt kloratomernas placering i molekylen. PCDD och PCDF har aldrig producerats kommersiellt. De bildas i spårmängder som oönskade föroreningar vid tillverkning av vissa klorföreningar, t.ex. klorfenoler. Den mest toxiska kongenen och den mest studerade är 2,3,7,8-tetraklorodibenzop-dioxin (TCDD). Dioxin- och furankongener förekommer vanligtvis som en blandning av kongener med olika toxicitet. Samtliga PCDD och PCDF verkar via samma mekanism och ger upphov till liknande effekter, skillnaden mellan kongenerna ligger endast i deras potens, som varierar med flera storleksordningar. 11 (15)

12 Det har utvecklats ett koncept som heter TCDD-ekvivalenter för att hantera frågeställningar kring uppmätta halter PCDD och PCDF. Detta innebär att toxiciteten av de olika enskilda kongenerna relateras till TCDD och deras toxicitet uttryckes som fraktioner av TCDDs toxicitet, s.k. toxiska ekvivalenter (TEF). Genom att multiplicera koncentrationen för varje enskild kongen med dess TEF och därefter summera produkterna erhålles den totala TCDD-ekvivalensen (TEQ). TEQ används som ett jämförelsetal som kan utnyttjas för beräkning av intag och riskbedömning. Rörlighet i mark Generellt har PCDD/Fs mycket låg vattenlöslighet, låg flyktighet samt hög fettlöslighet. Dessa egenskaper medför att PCDD/Fs sorberar starkt till jord- och sedimentpartiklar, speciellt vid höga halter organiskt material. Flera studier har visat att lakning av TCDD från jord är mycket liten, och transport av TCDD sker huvudsakligen genom transport av partiklar. TCDD kan avgå till luft från jordytan. Bioackumulation PCDD och PCDF är lipofila persistenta ämnen, dvs de söker sig till fettrik vävnad. Därför anrikas de i näringskedjorna. Vissa kongener är särskilt benägna att anrikas. Bioackumulation har påvisats främst i akvatiska miljöer, men bioackumulation i terrestra system också kan förväntas. Människan exponeras i stor utsträckning via födan, där framför allt fet fisk från kontaminerade vatten har förhållandevis höga halter. Nedbrytning i miljön TCDD är mycket resistenta mot biologisk nedbrytning. Bara 5 % av mikrobstammar som kan degradera persistenta pesticider kan bryta ned TCDD. Nedbrytning av PCDD/Fs genom fotodegradering vid mark- eller vattenytan kan ske huvudsakligen genom avspjälkning av kloratomer i positionerna 1,4,6 och 9. Detta kan leda till en relativ ökning i bidraget av dioxiner klorerade vid positionerna 2,3,7 och 8 till den totala halten. Miljöeffekter Dioxiner antas utöva sin toxicitet genom att störa basala regleringssystem för cellers tillväxt, utveckling och funktion. Exempel på drabbade regleringssystem är könshormoner och tillväxtfaktorer. 12 (15)

13 Mycket lite data finns om påverkan av dioxiner på marklevande organismer. Eftersom dioxiner är bioackumulerbara har effekter främst observerats i toppen av näringskedjorna, t.ex. däggdjur, fisk, fågel. Reproduktiva och hormonstörande effekter har observerats. Reproduktionsstörande effekterna drabbar både hanars och honors fertilitet samt utveckling av foster och ungar. Hälsoeffekter TCDD är en av de mest toxiska lågmolekylära föreningar vi känner (Ahlborg et al, 1977). De toxiska effekter av dioxinexponering som har diskuterats har huvudsakligen observerats i djurförsök, men vissa av dessa effekter har visats eller antytts även hos människan. Verkningsmekanismen av PCDD/Fs är via den s.k. dioxin- eller Ah-receptorn. Denna receptor fungerar på samma sätt i människor och andra däggdjur samt fåglar och fisk. Detta innebär att data från djurförsök är relevant för studier av effekter i människor. Dioxinernas effekter har studerats intensivt särskilt under 1900-talets senare år, inte minst bland exponerade industriarbetare, bland användare av fenoxisyror kontaminerade med dioxiner som TCDD (t.ex. Vietnam-veteraner) och i Sevesos befolkning. En lång rad toxiska effekter har visats, bl.a. på lever, immunsystem, hormonbalans, glukosmetabilism, fortplantning och fosterutveckling. Dioxiner tycks också öka risken för död i hjärtkärlsjukdom. Akut exponering för dioxiner kan ge kloracne, hyperpigmentering och porfyria cutanea tarda (en rubbning i porfyrinomsättningen) i huden. Hos människan har dioxiner främst förknippats med en ökad risk för cancer. De studier som mest övertygande kan visa en ökad cancerrisk är sådana som gäller yrkesexponerade individer (se kapitel 8.3.5). Den yrkesmässiga exponeringen ligger åtminstone 10 till 100 gånger över den som gäller för allmänbefolkningen. Även om specifika cancerformer, t ex non-hodgkin lymfom, mjukdelssarkom och ibland magtarmkanalstumörer och myelom, har varit överrepresenterade i ett antal studier är det en generell ökning av cancerrisken som är bäst belagd vetenskapligt. IARC har dragit slutsatsen att bevisen för cancerogenicitet av TCDD hos människor är begränsade, men tillräckligt med data från djurförsök finns för att klassa TCDD som cancerogen i människor (Grupp 1). TCDD har inte visat sig vara mutagena och är troligtvis inte genotoxiska, därför att TCDD är cancerogena genom en annan verkningsmekanism. 13 (15)

14 Andra effekter som har uppmärksammats är främst påverkan under fosterutvecklingen. Påverkan på centrala nervsystemet har observerats i barn som under fosterlivet har exponerats för förhöjda halter av PCB och dioxiner. Dessa barn löper viss risk att prestera sämre resultat i test som mäter hjärnans utveckling och mognad. Olika typer av studier har visat att foster är särskilt känsliga och att påverkan under fostertiden kan ge utslag även i vuxen ålder. Även effekter på födelsevikt och sköldkörtelhormonnivåer har iakttagits. Antimon Antimon är en halvmetall som i naturen huvudsakligen uppträder i trevärd form under måttligt oxiderande förhållanden och femvärd form under kraftigt oxiderande förhållanden. Dess kemiska egenskaper är liknande de för arsenik. I naturliga vatten förekommer antimon i hydrolyserad form som oladdade eller negativt laddade hydroxidkomplex. Rörlighet i mark Antimon fastläggs måttligt i jordar och sediment med en lägsta löslighet vid ph 7. Vid höga ph lakas antimon i femvärd form, medan den trevärda formen kan lakas vid mycket låga ph. Under anaeroba förhållanden kan antimon (på liknande sätt som arsenik) bindas till orörliga järn- och aluminiumföreningar. Antimon kan också metyleras under reducerande förhållanden. Bioackumulation Det finns inga indikationer på att antimon kan bioackumuleras eller anrikas i näringskedjan. Låga koncentrationer har mätts upp i fisk vilket visar att bioackumulation i akvatiska miljöer är låg. Upptaget i växter är litet. Nedbrytning i miljön Eftersom antimon är ett grundämne sker ingen nedbrytning. Miljöeffekter Mycket få data finns rörande miljöeffekter av antimon. De uppgifter som finns gäller den akvatiska miljön och indikerar att antimon är något mindre toxisk än arsenik. Hälsoeffekter Den trevärda formen av antimon är generellt mer toxisk än den femvärda. Oorganiska antimonföreningar är mer toxiska än organiska. Upptaget av antimon i kroppen är lågt vid intag via munnen eller inandning. Antimon ackumuleras framförallt i lever, njure, ben, lungor, mjälte, sköldkörtel, hår och hud. 14 (15)

15 De akuta effekterna av antimon är irritationer i magen, kramper, diarré, andningssvårigheter och hjärtproblem. Långvarigt intag av antimon ger ögonskador, hosta, ät- och sovstörningar. Vid långvarig inandning av damm drabbas huvudsakligen andningsorganen. Lösliga salter av trevärt antimon uppvisar mutagena effekter, men effekterna bedöms vara mindre än för arsenik. Cancerframkallande effekter har huvudsakligen studerats vid inandning. Försök visar på ökad frekvens lungtumörer och antimontrioxid har klassats som möjlig cancerogen för människor. De studier som utförts antyder att antimon kan ge fortplantningsstörningar. 15 (15)

BT KEMI Huvudstudie. Dinoseb. Summa fenoxisyror FÖRKLARINGAR. Påverkan i jord före hittills genomförda åtgärder. Kartbilaga 4

BT KEMI Huvudstudie. Dinoseb. Summa fenoxisyror FÖRKLARINGAR. Påverkan i jord före hittills genomförda åtgärder. Kartbilaga 4 Kartbilaga 4 Summa fenoxisyror Dinoseb FÖRKLARINGAR Ämnen Låg Måttlig Hög Mycket_hög Summa fenoxisyror 2 Dinoseb 5, Summa klorfenoler 5 Summa klorkresoler

Läs mer

Bilaga 4. Riskfraser som gör ämnen till utfasningsämnen eller prioriterade riskminskningsämnen

Bilaga 4. Riskfraser som gör ämnen till utfasningsämnen eller prioriterade riskminskningsämnen Bilaga 4. Riskfraser som gör ämnen till utfasningsämnen eller prioriterade riskminskningsämnen Riskfraser för utfasningsämnen R45 Kan ge cancer R49 Kan ge cancer vid inandning R46 Kan ge ärftliga genetiska

Läs mer

BT Kemi Problemställning kring cocktaileffekter. Peter Englöv, BT Kemi Efterbehandling

BT Kemi Problemställning kring cocktaileffekter. Peter Englöv, BT Kemi Efterbehandling BT Kemi Problemställning kring cocktaileffekter Peter Englöv, BT Kemi Efterbehandling BT Kemi En lång historia 1965 1977: Produktion och formulering av bekämpningsmedel, främst fenoxisyror 1975 1978: Miljöundersökningar

Läs mer

Arbets- och miljömedicin vid Norrlands

Arbets- och miljömedicin vid Norrlands Arbets- och miljömedicin vid Norrlands universitetssjukhus vad gör vi? Patientutredningar med avseende på sjukdomar/besvär orsakade av exponering i arbetet Exponeringsutredningar g Riskbedömningar Nyligen

Läs mer

Strandstaden i Fagersanna

Strandstaden i Fagersanna Strandstaden i Fagersanna Redovisning av föroreningssituation Ylva Persson Ann Helén Österås 2014-06-12 Innehåll Bakgrund dioxin Genomförda undersökningar Resultat fisk och grödor Resultat sediment och

Läs mer

BT Kemi efterbehandling Skede: Förberedelser. Luktundersökning nov. 2005. Delrapport över utförda luftundersökningar

BT Kemi efterbehandling Skede: Förberedelser. Luktundersökning nov. 2005. Delrapport över utförda luftundersökningar BT Kemi efterbehandling Skede: Förberedelser Luktundersökning nov. 2005 Delrapport över utförda luftundersökningar Göteborg 2005-12-12 SWECO VIAK AB Luftvård Uppdragsnummer 1270093500 SWECO VIAK Gullbergs

Läs mer

PCB Sammansättning, namngivnig och analys. Magnus Bergknut Kemiska Institutionen Umeå Universitet

PCB Sammansättning, namngivnig och analys. Magnus Bergknut Kemiska Institutionen Umeå Universitet PCB Sammansättning, namngivnig och analys. Magnus Bergknut Kemiska Institutionen Umeå Universitet PCB: Historik och egenskaper PCB, polyklorerade bifenyler, är en grupp miljö- och hälsoskadliga industrikemikalier

Läs mer

Direkt torkning och dioxiner/pcb

Direkt torkning och dioxiner/pcb Direkt torkning och dioxiner/pcb Alexey Solyakov, Tekn Dr Avdelningen för Kemi, Miljö och Fodersäkerhet Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) Alexey.Solyakov@sva.se den 8-9 april 2015 Dioxiner/PCB

Läs mer

SÅKERHETSDATABLAD. Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget

SÅKERHETSDATABLAD. Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget SÅKERHETSDATABLAD SECTION 1 Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning - Produktnamn: Van Elburg WS/eL - Produktkod: 930P18, 995P36003, 170L36003, 600T91872, 603T80428, 43E860

Läs mer

Geo och miljö för 7 delområden Härnösands kommun

Geo och miljö för 7 delområden Härnösands kommun HÄRNÖSANDS KOMMUN Geo och miljö för 7 delområden Härnösands kommun FÖRHANDSKOPIA Sundsvall 2012-12-21 8. Lövudden 8.1 Allmän områdesbeskrivning, tidigare bebyggelse Det undersökta området är beläget längs

Läs mer

Utsortering av leksaker. Rutiner och fakta kring farliga kemikalier

Utsortering av leksaker. Rutiner och fakta kring farliga kemikalier Utsortering av leksaker Rutiner och fakta kring farliga kemikalier Om Retoy Retoy erbjuder aktiviteter där barn får leka sig till en bättre värld genom att byta, låna, skapa och ge. Med leksaken som verktyg

Läs mer

Riskfraser som tilldelas farliga ämnen och beredningar: R- och S-fraser

Riskfraser som tilldelas farliga ämnen och beredningar: R- och S-fraser Riskfraser som tilldelas farliga ämnen och beredningar: R- och S-fraser Riskfraser som tilldelas farliga ämnen och beredningar: R-fraser R 1 Explosivt i torrt tillstånd R 2 Explosivt vid stöt, friktion,

Läs mer

Naturvårdsverkets generella riktvärden

Naturvårdsverkets generella riktvärden Naturvårdsverkets generella riktvärden Maria Carling, SGI maria.carling@swedgeo.se 013-201826 Vad ska jag prata om nu? - Vilka begränsningar finns? - Riktvärdesmodellens uppbyggnad - Grundläggande antaganden

Läs mer

Välkomna till informationsmöte om Torsö f.d. sågverk, Sundet!

Välkomna till informationsmöte om Torsö f.d. sågverk, Sundet! Välkomna till informationsmöte om Torsö f.d. sågverk, Sundet! 19 februari 2015 SGU, Länsstyrelsen Västra Götaland, Mariestads kommun, WSP Sverige AB Program Välkomna! Vilka är vi? Varför ett möte och vad

Läs mer

Arbetsmiljö. Skyddsutrustning förr. Statens kriminaltekniska laboratorium - SKL Sign/Enhet 1

Arbetsmiljö. Skyddsutrustning förr. Statens kriminaltekniska laboratorium - SKL Sign/Enhet 1 Arbetsmiljö Skyddsutrustning förr Statens kriminaltekniska laboratorium - SKL Sign/Enhet 1 Arbetsmiljö Skyddsutrusning nu Statens kriminaltekniska laboratorium - SKL Sign/Enhet 2 Fysiska hälsorisker Ryker,

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Uppfyller 1907/2006/EC Upprättat: 2010-01-11

SÄKERHETSDATABLAD Uppfyller 1907/2006/EC Upprättat: 2010-01-11 1 I. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET PRODUKTNAMN : WonderGlo Low Maintenance Produktnummer: 127MPE AVSEDD ANVÄNDNING : Golvpolish TILLVERKARE : Amano Pioneer Eclipse Corp. P.O. BOX :

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD

VARUINFORMATIONSBLAD Sida: 1/5 1.Namnet på ämnet/ preparatet och bolaget/företaget Handelsnamn: KODAK READYMATIC Fixer and Replenisher Produktkod: 5023874 Tillverkare: KODAK-INDUSTRIE, route de Demigny, 71102, CHALON S/SAONE

Läs mer

BILAGA VIII STANDARDINFORMATIONSKRAV FÖR ÄMNEN SOM TILLVERKAS ELLER IMPORTERAS I MÄNGDER PÅ MINST 10 TON 1

BILAGA VIII STANDARDINFORMATIONSKRAV FÖR ÄMNEN SOM TILLVERKAS ELLER IMPORTERAS I MÄNGDER PÅ MINST 10 TON 1 L 396/330 SV Europeiska unionens officiella tidning 30.12.2006 BILAGA VIII STANDARDINFORMATIONSKRAV FÖR ÄMNEN SOM TILLVERKAS ELLER IMPORTERAS I MÄNGDER PÅ MINST 10 TON 1 I kolumn 1 i denna bilaga fastställs

Läs mer

F.d. kemtvätten i Skäggered. Henrik Bengtsson Miljöskyddsavdelningen Länsstyrelsen i Västra Götalands län

F.d. kemtvätten i Skäggered. Henrik Bengtsson Miljöskyddsavdelningen Länsstyrelsen i Västra Götalands län F.d. kemtvätten i Skäggered Henrik Bengtsson Miljöskyddsavdelningen Länsstyrelsen i Västra Götalands län henrik.bengtsson@lansstyrelsen.se Vad vi tänkte gå igenom idag Hur fungerar klorerade alifater?

Läs mer

Hur beter sig ett bekämpningsmedel i marken? Nick Jarvis Institution för Mark och Miljö, SLU

Hur beter sig ett bekämpningsmedel i marken? Nick Jarvis Institution för Mark och Miljö, SLU Hur beter sig ett bekämpningsmedel i marken? Nick Jarvis Institution för Mark och Miljö, SLU Läckage av bekämpningsmedel till vattenmiljön (Dos, interception) Adsorption Nedbrytning Hydrologin Hur mycket

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund AMM Rapport 2010 Arbets- och miljömedicin Lund Miljömedicinskt utlåtande avseende PCBförorening i mark vid Annebergsskolan, Malmö Maria Albin Jan-Eric Karlsson Miljömedicinskt utlåtande avseende PCB-förorening

Läs mer

Sundet, Torsö. Resultat från undersökningarna. Innehåll

Sundet, Torsö. Resultat från undersökningarna. Innehåll Sundet, Torsö Resultat från undersökningarna Sofia Frankki Ylva Persson Innehåll Sundet tidigare en del av sågverksområdet Bakgrund dioxin vad är det? Vilka undersökningar har gjorts inom Sundet? Resultat

Läs mer

ÄR DET FARLIGT ATT VALLA SKIDOR? Helena Nilsson MTM Forskningscentrum Örebro universitet

ÄR DET FARLIGT ATT VALLA SKIDOR? Helena Nilsson MTM Forskningscentrum Örebro universitet ÄR DET ARLIGT ATT VALLA SKIDOR? Helena Nilsson MTM orskningscentrum Örebro universitet Allt började med ett telefonsamtal.. VAD HAR SKIDLANDSLAGET MED LUORKEMIKALIER ATT GÖRA? VAD ÄR ETT MILJÖGIT? Persistent

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD KR-19 SH RMA P2/P3

VARUINFORMATIONSBLAD KR-19 SH RMA P2/P3 KR19 SH RMA P2/P3 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn: KR19 SH RMA P2/P3 Användning/produkttyp: Lödtenn Leverantör: Venso Elektronik AB Ögärdesvägen 21 433 30 PARTILLE Tfn. 031340 02 50 Fax.

Läs mer

Hur mår Vänerfisken? - Undersökning av stabila organiska ämnen och metaller i fisk. Anders Sjölin Toxicon AB

Hur mår Vänerfisken? - Undersökning av stabila organiska ämnen och metaller i fisk. Anders Sjölin Toxicon AB Hur mår Vänerfisken? - Undersökning av stabila organiska ämnen och metaller i fisk Anders Sjölin Toxicon AB Definition Miljögift är ett samlingsnamn för sådana gifter som har en negativ inverkan på miljö

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i avfallsförordningen (2011:927); SFS 2014:236 Utkom från trycket den 29 april 2014 utfärdad den 16 april 2014. Regeringen föreskriver 1 att 54 58 och bilaga

Läs mer

Analys med avseende på PAH16 visar bara toppen av isberget. Maria Larsson MTM Forskningscentrum Örebro Universitet

Analys med avseende på PAH16 visar bara toppen av isberget. Maria Larsson MTM Forskningscentrum Örebro Universitet Analys med avseende på PAH16 visar bara toppen av isberget Maria Larsson MTM Forskningscentrum Örebro Universitet Förorenade områden Riskbedömning av förorenad mark baseras på kemisk analys av ett fåtal

Läs mer

Stalosan F Utfärdandedatum 2012-05-04 Omarbetad: 2012-10-04 Ver 2 Ver 2. Säkerhetsdatablad

Stalosan F Utfärdandedatum 2012-05-04 Omarbetad: 2012-10-04 Ver 2 Ver 2. Säkerhetsdatablad Säkerhetsdatablad 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktnamn Användning Leverantör Nödtelefonnummer Stalosan F Desinfektionsmedel Stormøllen A/S Ringsbjergvej 16 DK-4682 Tureby Danmark

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Uppfyller 1907/2006/EC Upprättat: 01/11/2010

SÄKERHETSDATABLAD Uppfyller 1907/2006/EC Upprättat: 01/11/2010 1 I. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET PRODUKTNAMN : Eclipse Low Odor Stripper - Polishbort Produktnummer: 510MPE AVSEDD ANVÄNDNING : Koncentrerat golvpolishborttagningsmedel TILLVERKARE

Läs mer

Principer för miljöriskbedömning

Principer för miljöriskbedömning Principer för miljöriskbedömning Naturvetenskapliga principer och utgångspunkter Utgångspunkt För att kunna prioritera insatser och resurser vid efterbehandling krävs riskvärderingar baserade påvälgrundadebedömningar

Läs mer

Säkerhetsdatablad: Elite Hydraul Miljö ES 32, 46, 68/4, Helsyntet

Säkerhetsdatablad: Elite Hydraul Miljö ES 32, 46, 68/4, Helsyntet Säkerhetsdatablad: Elite Hydraul Miljö ES 32, 46, 68/4, Helsyntet 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Handelsnamn Leverantör Telefonnummer Elite Hydraul Miljö ES 32, 46, 68/4, Helsyntet Elite Oil AB Töregatan

Läs mer

Utbildning oljeavskiljare Åke Stenqvist

Utbildning oljeavskiljare Åke Stenqvist Utbildning oljeavskiljare Åke Stenqvist Ett föreläggande måste vara så klart formulerat att adressaten har helt klart för sig det som tillsynsmyndigheten förväntar sig att denne ska göra. Rättspraxis är

Läs mer

Användning av fungicider på golfgreener: vilka risker finns för miljön?

Användning av fungicider på golfgreener: vilka risker finns för miljön? Användning av fungicider på golfgreener: vilka risker finns för miljön? Fungicid Fotolys Hydrolys Pesticid Akvatisk Profylaxisk Översättningar Kemiskt svampbekämpningsmedel Sönderdelning/nedbrytning av

Läs mer

IB577. Poly(ethylene glycol) Dimethacrylate Dodecyl methacrylate 607-247-00-9 142-90-5 205-570-6 10-20% Xi; 36/37/38 N; R50/53

IB577. Poly(ethylene glycol) Dimethacrylate Dodecyl methacrylate 607-247-00-9 142-90-5 205-570-6 10-20% Xi; 36/37/38 N; R50/53 IB577 AVSNITT 3: Sammansättning/information om beståndsdelar 3.2 Blandningar 67/548/EEC / 1999/45/EC Sida 2/6 Kemiskt namn Index-Nr CAS-no. EG-no. REACH Registration Conc. Klassificering Number (%w/w)

Läs mer

1. NAMN PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET

1. NAMN PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Utfärdat: 20100104 Omarbetat: Sida: 1 1. NAMN PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1. Namnet på ämnena/preparaten 1.2. Användningsområde Metallegering för vidare bearbetning. 1.3. Företagsinformation

Läs mer

FINNS DET DÖDLIGA BAKTERIER FÖR ALLT LIV I HANÖBUKTEN?

FINNS DET DÖDLIGA BAKTERIER FÖR ALLT LIV I HANÖBUKTEN? FINNS DET DÖDLIGA BAKTERIER FÖR ALLT LIV I HANÖBUKTEN? I förgrunden röda och möjligen dödliga cyanobakterier. Cyanobakterierna frodas i det förorenade vattnet runt ett 30- tal utsläppsrör. Dessa utsläppsrör

Läs mer

Säkerhetsdatablad ISODRÄN skivan

Säkerhetsdatablad ISODRÄN skivan ISODRÄN skivan Produkt Produktnamn: ISODRÄN skiva 60 200 Kemiskt namn: Bitumenlimmad expanderad polystyren Användningsområde: Värmeisolering och fuktskydd av konstruktioner under mark Tillverkare: ISODRÄN

Läs mer

MHR13: Metaller i dricksvatten och livsmedel Marika Berglund

MHR13: Metaller i dricksvatten och livsmedel Marika Berglund MHR13: Metaller i dricksvatten och livsmedel Marika Berglund Docent Institutet för Miljömedicin Karolinska Institutet Metaller Naturligt förekommande i mark, vatten och grödor Återfinns i alla levande

Läs mer

Kemikalier: Vän eller fiende?

Kemikalier: Vän eller fiende? Kemikalier: Vän eller fiende? Anna Beronius Christina Rudén, Magnus Breitholtz, Linda Molander, Marlene Ågerstrand Institutionen för tillämpad miljövetenskap (ITM) Stockholms universitet UVtålig Sur Mjuk

Läs mer

Säkerhetsdatablad: Elite Hydraul ISO 150, 220, 320

Säkerhetsdatablad: Elite Hydraul ISO 150, 220, 320 Säkerhetsdatablad: Elite Hydraul ISO 150, 220, 320 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Handelsnamn Leverantör Telefonnummer Elite Hydraul ISO 150, 220, 320 Elite Oil AB Töregatan 5 561 39 Huskvarna 036-133057

Läs mer

Information om PCB, miljö, hälsa, fogmassor och sanering

Information om PCB, miljö, hälsa, fogmassor och sanering Information om PCB, miljö, hälsa, fogmassor och sanering PCB - ett hälso- och miljögift Kemi Namnet PCB kommer från engelskans polychlorinated biphenyls, d v s polyklorerade bifenyler. PCB är konstgjort

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD MAX Luktförbättrare Citron

SÄKERHETSDATABLAD MAX Luktförbättrare Citron SÄKERHETSDATABLAD MAX Luktförbättrare Citron 1. NAMNET PÅ BEREDNINGEN OCH FÖRETAGET Namnet på beredningen: MAX Luktförbättrare Citron Artikelnummer: 30137 Användning: Luktförbättrare Tillverkare: Hygienteknik

Läs mer

Isocyanatrelaterade sjukdomar och besvär

Isocyanatrelaterade sjukdomar och besvär Isocyanatrelaterade sjukdomar och besvär Margareta Littorin f d överläkare, AMM SYD, nu adjungerad Avd för Arbets- och miljömedicin i Lund (margareta.littorin@med.lu.se) Diisocyanater - sjukdomar och besvär

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Low Foam - Heavy

SÄKERHETSDATABLAD. Low Foam - Heavy SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1(6) PRODUKTNAMN LEVERANTÖR Low Foam - Heavy Nordiskt Papper AB POSTADRESS Box 8114 163 08 Spånga BESÖKSADRESS Fagerstagatan 12, Spånga

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD

VARUINFORMATIONSBLAD VARUINFORMATIONSBLAD 1 Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget Produktnamn: X2 Production Graphics Ink - Lätt magenta Datablad nummer: 3-3032 1. 0. 0 Produktkod: 106R01040, 106R01046, 023R02464

Läs mer

Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget. : Siemens Healthcare Diagnostics AB 194 87 Upplands Väsby Sverige

Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget. : Siemens Healthcare Diagnostics AB 194 87 Upplands Väsby Sverige I enlighet med föreskrift (EC) nr 1907/2006 (REACH), Annex II Sverige 1. SÄKERHETSDATABLAD DCA System Hemoglobin A1c Reagents Test Kit Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget Namnet på ämnet eller

Läs mer

Dioxinliknande kemikalie i fisk från Oxundasjön

Dioxinliknande kemikalie i fisk från Oxundasjön LIVSMEDELSVERKET PRELIMINÄR RISKVÄRDERING 1 (5) Risk- och nyttovärderingsenheten Senior risk- och nyttovärderare 2014-10-07 Dnr 1735/2014 Emma Ankarberg, UV/RÅ Dioxinliknande kemikalie i fisk från Oxundasjön

Läs mer

Makadamgatan Helsingborg Tel Fax

Makadamgatan Helsingborg Tel Fax Säkerhetsdatablad utfärdat 070731 1. Handelsnamn: Slipper Fasad Kemisk / teknisk produktbenämning: Katjonisk polymerlösning Företag: Impregnum AB Makadamgatan 16 254 64 Helsingborg Tel. 042-26 37 00 Fax

Läs mer

Operativa mål för livsmedelskontrollen

Operativa mål för livsmedelskontrollen Operativa mål för livsmedelskontrollen 2017-2019 Effektmål inom fokusområdet Fokusområde Kemiska risker Effektmål inom kemiska risker: Minska de negativa hälsoeffekterna till följd av miljöföroreningar

Läs mer

AVSNITT 3: SAMMANSÄTTNING/UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR

AVSNITT 3: SAMMANSÄTTNING/UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR AVSNITT 1: NAMNET PÅ PREPARATET OCH FÖRETAGET Produktnamn: Teströk Produktnummer: TL11 Type av brug: Dimningsmedel för läcksökning och test av themofogging utrustning Tillverkare: Alron Chemical Co AB

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Biocut 3000

SÄKERHETSDATABLAD Biocut 3000 Produkt: Biocut 3000 Sida 1/7 SÄKERHETSDATABLAD Biocut 3000 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning: Biocut 3000 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller

Läs mer

VARUINFORMATION SID 1

VARUINFORMATION SID 1 VARUINFORMATION SID 1 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET PRODUKTNAMN: PRF INSTALL HD MoS2 UTFÄRDAD: 2003-09-01 DATUM: 2007-02-21 TILLVERKARE/LEVERANTÖR: TAEROSOL Oy Aakkulantie 21, FIN-36220 Kangasala

Läs mer

www.mise.ax GUIDE TILL FARLIGT AVFALL

www.mise.ax GUIDE TILL FARLIGT AVFALL www.mise.ax GUIDE TILL FARLIGT AVFALL Farligt avfall är sådant som kan vara skadligt för hälsa eller miljö om det inte tas omhand på rätt sätt. Farliga ämnen finns i små mängder i varje hushåll, men sammanlagt

Läs mer

Storgatan 22 749 52 GRILLBY Tel. +46 171 463150

Storgatan 22 749 52 GRILLBY Tel. +46 171 463150 Version: 20091012 Sid 1 av 5 1. Namnet på produkten och företaget Handelsnamn: Leverantör: Tillverkare: BUPI Cleaner Svenska AB Storgatan 22 749 52 GRILLBY Tel. +46 171 463150 Aktiv Kemi AB Norrgatan 4

Läs mer

HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö

HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö Innehåll Vissa kemiska produkter är märkta... 3 Så här klassas kemiska produkter...

Läs mer

Uppfyller EU-förordning EC 1907/2006 med tillägg DERMASIL PROTEIN

Uppfyller EU-förordning EC 1907/2006 med tillägg DERMASIL PROTEIN SÄKERHETSDATABLAD Uppfyller EU-förordning EC 1907/2006 med tillägg DERMASIL PROTEIN Kod 102120E Version 1 Revisionsdatum 2 december 2009 1. Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget Namnet på ämnet

Läs mer

Västerås Stad Mälardalens högskola Sweco Environment

Västerås Stad Mälardalens högskola Sweco Environment 1 Västerås Stad Mälardalens högskola Sweco Environment 2 Ängsgärdet 7 (fd 6), Västerås 3 Ängsgärdet 7 (fd 6), Västerås 1950 1976 4 Ängsgärdet 7 (fd 6), Västerås 5 Ängsgärdet Kemiska analyser Totalhalter

Läs mer

Omgivningspåverkan / recipentstatus. Michael Gilek, Ekotoxikologi. Konferens i Stockholm, 15-17 augusti 2007. Michael Gilek. www.sh.

Omgivningspåverkan / recipentstatus. Michael Gilek, Ekotoxikologi. Konferens i Stockholm, 15-17 augusti 2007. Michael Gilek. www.sh. Omgivningspåverkan / recipentstatus Michael Gilek michael.gilek@sh.se Hantering av förorenade sediment och muddermassor Nyköping, 18 april, 2007 Michael Gilek, Ekotoxikologi Reglering av kemikalier i Europa

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD MyggA Natural Spray

SÄKERHETSDATABLAD MyggA Natural Spray Sidan 1 av 5 SÄKERHETSDATABLAD MyggA Natural Spray 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktens namn Användningsområde Tillverkare Svenskt ombud MyggA Natural Spray Mot mygg. Minskar risken för bett

Läs mer

1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET

1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Datum: 21.10.2013 Föregående datum: 01.09.2010 1/5 SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn / Ämnesnamn Eko 100 Formolja E REACHregistreringsnummer

Läs mer

Hur står det till med matfisken i Norrbotten?

Hur står det till med matfisken i Norrbotten? Hur står det till med matfisken i Norrbotten? Giftigt eller nyttigt? Vad är ett miljögift? Vilka ämnen? Hur påverkas fisken? Hur påverkas vi människor? Kostråd Vad är ett miljögift? - Tas upp av organismer

Läs mer

Datum: 14/07/2004. Atlas Copco Airpower N.V. Portable Air Division Ingberthoeveweg 7, 2630 Aartselaar - BELGIUM lubricants

Datum: 14/07/2004. Atlas Copco Airpower N.V. Portable Air Division Ingberthoeveweg 7, 2630 Aartselaar - BELGIUM lubricants Handelsnamn: PAROIL 5W30 Sida: 1/5 1. Namnet på produkten och företaget Produktkod och namn: Beskrivning: Företag: PAROIL 5W30 Maskinoljor Atlas Copco Airpower N.V. Portable Air Division Ingberthoeveweg

Läs mer

1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget. Komponent Halt Klassificering CAS nr. EG nummer

1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget. Komponent Halt Klassificering CAS nr. EG nummer Säkerhetsdatablad Dow Sverige AB Produktnamn: PERIMATE DI-A-N Extruded Polystyrene Foam Tryckdatum: 09 Apr 2013 Dow Sverige AB uppmuntrar och förutsätter att hela säkerhetsdatabladet läses och förstås

Läs mer

Miljömedicinsk bedömning av kontaminerad mark i Fagersanna, Sjötorp och Sundet

Miljömedicinsk bedömning av kontaminerad mark i Fagersanna, Sjötorp och Sundet Miljömedicinsk bedömning av kontaminerad mark i Fagersanna, Sjötorp och Sundet Pernilla Almerud 1:e Yrkes- och miljöhygieniker Helena Sandén Överläkare Göteborg den 20 mars 2013 Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Läs mer

VARUINFORMATION I 16 PUNKTER

VARUINFORMATION I 16 PUNKTER VARUINFORMATION I 16 PUNKTER 1. Identifiering av ämne/preparat och företag/distributör Namn CT 1 SDS nr 10100 Företag ELGA Ltd Distributör AB NINOLAB Lane End Box 137 HIGH WYCOMBE 194 22 UPPLANDS VÄSBY

Läs mer

Svetsning och cancer ny klassning Maria Albin, överläkare, professor

Svetsning och cancer ny klassning Maria Albin, överläkare, professor Svetsning och cancer ny klassning 2017 Maria Albin, överläkare, professor Svetsning och cancer Vad är nytt Vem har gjort bedömningen Hur gjordes bedömningen Vilken information fanns Vad innebär det för

Läs mer

Nanopartiklar - från Hornsgatan till solkrämer Hanna Karlsson

Nanopartiklar - från Hornsgatan till solkrämer Hanna Karlsson Nanopartiklar - från Hornsgatan till solkrämer Hanna Karlsson PhD, forskare Institutet för Miljömedicin Karolinska Institutet Ni har säkert hört talas om partiklar Vi exponeras för partiklar! Hanna Karlsson

Läs mer

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11 Peab Sverige AB Fabege AB Stockholm 2011-04-11 Datum 2011-04-11 Uppdragsnummer 61151144701 Utgåva/Status Joakim Persson Uppdragsledare Linnea Sörenby Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

Säkerhetsdatablad: Hi Temp/EP2-serien

Säkerhetsdatablad: Hi Temp/EP2-serien Säkerhetsdatablad: Hi Temp/EP2-serien 1. Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktnamn: Hi Temp/EP2-serien (Gigalube smörjfett) Produktkod: 0256/0802 1.2 Relevanta identifierade användningar

Läs mer

NATRIUMKLORID TABLETT/ GRANULAR

NATRIUMKLORID TABLETT/ GRANULAR SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning: NATRIUMKLORID TABLETT/ GRANULAR 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar

Läs mer

KROPPEN Kunskapskrav:

KROPPEN Kunskapskrav: Kunskapskrav: BIOLOGI: Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, t.ex. för jordbruk och fiske. Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost,

Läs mer

För delegationerna bifogas dokument D033542/02 - ANNEX.

För delegationerna bifogas dokument D033542/02 - ANNEX. Europeiska unionens råd Bryssel den 14 juli 2014 (OR. en) 11888/14 ADD 1 ENV 672 ENT 161 FÖLJENOT från: inkom den: 11 juli 2014 till: Ärende: Europeiska kommissionen Rådets generalsekretariat KOMMISSIONENS

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD FINAL TOUCH R.T.U.

SÄKERHETSDATABLAD FINAL TOUCH R.T.U. SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1(6) PRODUKTNAMN LEVERANTÖR FINAL TOUCH R.T.U. Nordiskt Papper AB POSTADRESS Box 8114 163 08 Spånga BESÖKSADRESS Fagerstagatan 12,

Läs mer

MARINE MONITORING AB Effektövervakning av TBT Åtgärder ger resultat!

MARINE MONITORING AB Effektövervakning av TBT Åtgärder ger resultat! MARINE MONITORING AB Effektövervakning av TBT Åtgärder ger resultat! Marina Magnusson Upplägg Vad är TBT? Molekylstruktur Användning Var finns det? Spridning/ nytillskott Hur farligt? Halveringstid Påverkan

Läs mer

Brenntag Nordic AB. CAS-nummer Kemiskt namn, Halt(%) Symboler; R-fraser 60164-51-4 Perfluoralkyleter 100

Brenntag Nordic AB. CAS-nummer Kemiskt namn, Halt(%) Symboler; R-fraser 60164-51-4 Perfluoralkyleter 100 Utskriftsdatum 4-01-22 Sida 1 1. NAMN PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET 1. NAMN PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET KRYTOX GPL 105 KRYTOX GPL 105 Brenntag Nordic AB Brenntag Nordic AB Box 50121 Box 50121 202 11 MALMÖ

Läs mer

Grunden och gränserna för godkännandeprocessen. Seminarium om Kvalitet, hälsa och ekologisk mat November 2012 Lina Wendt-Rasch

Grunden och gränserna för godkännandeprocessen. Seminarium om Kvalitet, hälsa och ekologisk mat November 2012 Lina Wendt-Rasch Grunden och gränserna för godkännandeprocessen Seminarium om Kvalitet, hälsa och ekologisk mat November 2012 Lina Wendt-Rasch Disposition Reglering av växtskyddsmedel Dokumentationskrav Beslutsprinciper

Läs mer

Värsta giftet. en toxikologisk introduktion. Annika Hanberg. medicin Karolinska institutet

Värsta giftet. en toxikologisk introduktion. Annika Hanberg. medicin Karolinska institutet Värsta giftet en toxikologisk introduktion Annika Hanberg Institutet för f r miljömedicin medicin Karolinska institutet annika.hanberg@imm.ki.se Disposition Allmänt om gifter och hälsoriskerh Gifter i

Läs mer

Risk med fisk. Emma Halldin Ankarberg, toxikolog Rådgivningsavdelningen, Livsmedelsverket

Risk med fisk. Emma Halldin Ankarberg, toxikolog Rådgivningsavdelningen, Livsmedelsverket Risk med fisk Emma Halldin Ankarberg, toxikolog Rådgivningsavdelningen, Livsmedelsverket - Vad är dioxiner och PCB Agenda - Risker med dioxiner och dioxinlika PCB - Halter i livsmedel - Kostråd och kännedom

Läs mer

Bilaga 6.1. Metodbeskrivning för beräkning av riktvärden

Bilaga 6.1. Metodbeskrivning för beräkning av riktvärden Uppdragsnr: 0083240, Bilaga. (5) Bilaga.. Metodbeskrivning för beräkning av riktvärden Generella riktvärden. Hälsobaserade riktvärden De hälsobaserade generella riktvärdena beräknas genom en sammanvägning

Läs mer

Läkemedel och miljö. Lina Jansson, miljösamordnare Catharina Krumlinde, miljöcontroller

Läkemedel och miljö. Lina Jansson, miljösamordnare Catharina Krumlinde, miljöcontroller Läkemedel och miljö Lina Jansson, miljösamordnare Catharina Krumlinde, miljöcontroller Informationen är framtagen av miljösamordnare HSF och Miljöenheten, granskad av Läkemedelskommittén Landstinget Sörmland

Läs mer

AVSNITT 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET

AVSNITT 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET SÄKERHETSDATABLAD Sida 1 / 5 AVSNITT 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning 1.1.1 Handelsnamn 1.1.2 Produktkod 63171 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Datum 16.5.2012 Tidigare datum 27.8.2010

SÄKERHETSDATABLAD Datum 16.5.2012 Tidigare datum 27.8.2010 SÄKERHETSDATABLAD Datum 16.5.2012 Tidigare datum 27.8.2010 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning 1.1.1 Handelsnamn Guardol ECT Motor Oil (with Titanium) Guardol ECT

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Altech Full Flow rengöring

SÄKERHETSDATABLAD Altech Full Flow rengöring Altech Full Flow rengöring Sida 1 av 6 SÄKERHETSDATABLAD Altech Full Flow rengöring SDS i överensstämmelse med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 om registrering, utvärdering, godkännande

Läs mer

Företag: MDB Makeupfabriken Sverige AB, Karlavägen 53, Stockholm. Telefonnummer: , E-post:

Företag: MDB Makeupfabriken Sverige AB, Karlavägen 53, Stockholm. Telefonnummer: , E-post: SDB02: Remover för fransförlängning Sidan 1/5 Revidering: 2016-01-27 Avsnitt 1. Kemisk produkt och företagsinformation Produktnamn: Remover för fransförlängning (vit kork) Företag: MDB Makeupfabriken Sverige

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD According 1907/2006/EG, Article 31

SÄKERHETSDATABLAD According 1907/2006/EG, Article 31 Sida: 1 of 5 1. Namn på produkt och företag Namn på product Cleanpelletz 1,8kg Tillverkare DMS Europe B.V. Adress IJburglaan 1448 1087 KG Amsterdam The Netherlands Distributör Linfo.Tec Gålarmora 106 819

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD CAT ULTRA 5MOLY GREASE (NLGI #1) Utfärdat: 2011-06-11 Versionsnummer: 1 Omarbetad: - Sida: 1

SÄKERHETSDATABLAD CAT ULTRA 5MOLY GREASE (NLGI #1) Utfärdat: 2011-06-11 Versionsnummer: 1 Omarbetad: - Sida: 1 Utfärdat: 20110611 Versionsnummer: 1 Omarbetad: Sida: 1 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET PRODUKTBETECKNING ARTIKELNUMMER 1608028, 1610970, 1610971, 1619203, 1833432, 1855338, 1855339,

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1. Identifiering av substans/beredning och företag/leverantör DESULCOMC. Superior Graphite Europe. 2.

SÄKERHETSDATABLAD. 1. Identifiering av substans/beredning och företag/leverantör DESULCOMC. Superior Graphite Europe. 2. Sida: 1/5 1. Identifiering av substans/beredning och företag/leverantör Produtknamn: DESULCOMC Användningsområden: Leverantör / Tillverkare: Melt Cover Superior Graphite Europe Box 13000 850 13 Sundsvall

Läs mer

Ämnesnamn CAS-nummer Koncentration Klassificering Xylen 1330-20-7 10<=x%<25% Xn: R10, 20/21, 38

Ämnesnamn CAS-nummer Koncentration Klassificering Xylen 1330-20-7 10<=x%<25% Xn: R10, 20/21, 38 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Namnet på ämnet eller beredningen Artikelnr: 1012 samt 1013 1.2 Användning av ämnet eller beredningen Målningsarbete 1.3 Namnet på bolaget/företag

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD MyggA spray

SÄKERHETSDATABLAD MyggA spray Sidan 1 av 5 SÄKERHETSDATABLAD MyggA spray 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktens namn Användningsområde Tillverkare Svenskt ombud MyggA spray Mot mygg, knott och andra stickande insekter. Minskar

Läs mer

Säkerhetsdatablad: Elite Hypoidolja FM 80w

Säkerhetsdatablad: Elite Hypoidolja FM 80w Säkerhetsdatablad: Elite Hypoidolja FM 80w 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Handelsnamn Leverantör Telefonnummer Elite Hypoidolja FM 80w Elite Oil AB Töregatan 5 561 39 Huskvarna 036-133057 2. FARLIGA

Läs mer

AVSNITT 1: Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget

AVSNITT 1: Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Säkerhetsdatablad CelluLyser Lysis Buffer Version 1.1 Utfärdandedatum: 2017-09-11 AVSNITT 1: Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Produktbeteckning: CelluLyser Lysis

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD

VARUINFORMATIONSBLAD VARUINFORMATIONSBLAD 1 Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Produktnamn: Xerox Wide Format IJP 2000 System Inks Datablad nummer: 3-3034 1. 0. 0 Produktkod: 008R13152,

Läs mer

Försurning. Naturliga försurningsprocesser. Antropogen försurning. Så påverkar försurningen marken. Så påverkar försurningen sjöar

Försurning. Naturliga försurningsprocesser. Antropogen försurning. Så påverkar försurningen marken. Så påverkar försurningen sjöar Försurning Sedan istiden har ph i marken sjunkit från 7 till 6. ph i regn har sjunkit från 5,5 till 4,5 Idag har vi 17 000 antropogent försurade sjöar Idag finns det även försurat grundvatten Naturliga

Läs mer

FARLIGA BESTÅNDSDELAR CAS nr Farosymbol R-fraser Innehåller inga farliga ämnen (93/112/EEC)

FARLIGA BESTÅNDSDELAR CAS nr Farosymbol R-fraser Innehåller inga farliga ämnen (93/112/EEC) 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Adress/telefon nr: UNIQEMA PO Box 2 2800 AA Gouda Nederländerna Tel 31 182 542272 Fax 31 182 542286 Nödtelefonnummer: +47 88 00 47 78 2. SAMMANSÄTTNING/ÄMNENAS KLASSIFICERING

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1(7) SÄKERHETSDATABLAD Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning (S6982): G2112 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET. Nordiskt Papper AB. Fagerstagatan 12, Spånga (Lunda)

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET. Nordiskt Papper AB. Fagerstagatan 12, Spånga (Lunda) SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1(6) PRODUKTNAMN LEVERANTÖR Apeel Nordiskt Papper AB POSTADRESS Box 8114 163 08 Spånga BESÖKSADRESS Fagerstagatan 12, Spånga (Lunda)

Läs mer

1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 2. FARLIGA EGENSKAPER 3. SAMMANSÄTTNING/INFORMATION OM BESTÅNDSDELAR

1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 2. FARLIGA EGENSKAPER 3. SAMMANSÄTTNING/INFORMATION OM BESTÅNDSDELAR 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktnamn Code-Nr. Parker TL55 Tillverkare / distributör Rådgivning Nödrådgivning Parker Hannifin GmbH O-Ring Division Europe Stuifenstrasse 55, D-74385

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Hunter pur

SÄKERHETSDATABLAD Hunter pur Hunter pur Sida 1 av 6 SÄKERHETSDATABLAD Hunter pur SDS i överensstämmelse med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier

Läs mer

Miljömedicinskt yttrande: Förorenad mark på Fjugesta 2:212 Lekebergs kommun

Miljömedicinskt yttrande: Förorenad mark på Fjugesta 2:212 Lekebergs kommun Diarienummer: 18RS6505-1 Utfärdad: 2018-09-06 Miljömedicinskt yttrande: Förorenad mark på Fjugesta 2:212 Lekebergs kommun Ann-Christine Mannerling, Yrkes- och miljöhygieniker Carin Pettersson, Kemiingenjör

Läs mer

VARUINFORMATION SID 1

VARUINFORMATION SID 1 VARUINFORMATION SID 1 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET PRODUKTNAMN: CITRUS CLEANER PRF LABEL OFF UTFÄRDAD: 2000-04-20 DATUM: 2006-05-11 TILLVERKARE/LEVERANTÖR: TAEROSOL Oy Aakkulantie 21, FIN-36220

Läs mer