PM. RUS-dialog inom miljöområdet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PM. RUS-dialog inom miljöområdet"

Transkript

1 Heidi Samuelsson Tel: PM. RUS-dialog inom miljöområdet Arbetsgrupp: Per-Anders Persson och Ida Andreasson, Länsstyrelsen i Kronobergs län. Heidi Samuelsson, Regionförbundet södra Småland. Process/underlag: Regionförbundet genomförde under våren 2013 en kartläggning av det strategiska klimat- och energiarbetet i länet. Kartläggningen genomfördes i samverkan med Länsstyrelsen i Kronoberg och Energikontor Sydost. Det övergripande syftet har varit att nå de regionala klimat- och energimålen genom att undersöka vilket behov Regionförbundets medlemmar (kommuner och landsting) har av stöd och hjälp kring det strategiska klimatarbete på lokal nivå och hur medlemmarna anser att den regionala nivån bäst kan stödja arbetet. Kartläggningen rymmer ett omfattande underlag av tankar, åsikter och bedömningar från studiens 27 intervjuade nyckelpersoner från lokal till regional nivå inom södra Småland. Samtliga personer, politiker eller tjänstemän, har ett direkt eller indirekt mandat att föra strategiska arbetet framåt och har därmed haft mycket att bidra med i samtalen. Kartläggningen innebär en värdefull sammaställning av medlemmarnas samlade åsikter. Länk till kartläggingen. Inom ramen för projektet har även en energibalans för sydost regionen (Kronoberg, Jönköping, Kalmar och Blekinge) tagits fram. Energibalans är en kartläggning av energiflödet in i regionen, samt var energin används. Energibalansen utgör ett underlag för prioriteringar. Länk till energibalansen. Den 17 maj 2013 genomfördes en Framtidsverkstad med utgångspunkt i kartläggningen. Syftet med dagen var att tillsammans med handläggare från kommunerna, landstinget, Energikontor, Länsstyrelse och Regionförbundet diskutera - Hur utformar vi regional samverkan för att ge bästa effekt? Dagen gav många konkreta förslag på utveckling av arbetet med Klimatkommission Kronoberg och dess referensgrupp men även för andra typer av nätverk och samarbetsformer. Den 4 december 2013 genomfördes en nätverksträff för Klimatkommissionens referensgrupp (samordnas av regionförbundet), Energieffektiviseringsnätverket 1 (8) Regionförbundet södra Småland Videum Science Park SE Växjö Telefon: Fax: E-post: info@rfss.se

2 (samordnas av Lst) och miljömålsnätverket (samordnas av Lst) med fokus på RUS. Nätverken är viktiga aktörer i miljöarbetet i regionen och erfarenheter och kunskaper från nätverken utgör en del av dialogprocessen i RUS-arbetet. Länsstyrelsen i Kronobergs län har fastställt Regionala miljömål för perioden Samtidigt upphävdes tidigare regionala mål. För Kronobergs län finns därmed 45 regionala mål som fyller ett regionalt behov. De regionala miljömålen är ett komplement till Svenska miljömål, preciseringar av miljökvalitetsmålen och de etappmål som fastställsav regeringen, samt till generationsmålet som fastställdes våren De nationellt beslutade preciseringarna (mål) gäller fullt ut i länet. Länk till Regionala miljömål i Kronobergs län. Länsstyrelsen har i samverkan med ett stort antal aktörer tagit fram ett åtgärdsprogram för att nå de regionala miljömålen. Länk till åtgärdsprogram. 2 (8)

3 Problem Målsättningen för Sveriges miljöpolitik är att vi ska kunna lämna över ett samhälle till nästa generation där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser. Detta övergripande mål benämns generationsmålet. Grunden för Sveriges miljöpolitik är de miljökvalitetsmål som beslutades av riksdagen år Miljömålssystemet ger en bra struktur och systematik för miljöarbetet i regionen. Arbetet med att förbättra tillståndet i vår miljö är redan idag en pågående process i många verksamheter. Sammantaget visar dock de bedömningar som görs varje år att även om arbetet går framåt krävs det kraftfulla insatser om vi ska kunna nå miljömålen till år Takten i åtgärdsarbetet måste öka. Klimat och energiområdet Den regionala kartläggningen visar att kommunernas och landstingets utmaningar inom klimat och energiområdet sammanfaller väl med de prioriteringar som finns i åtgärdsprogrammet för miljömålen. Kommunerna och landstinget pekar på tre prioriterade utmaningar. 1. Transporterna står för en stor andel av dagens koldioxidutsläpp. Potentialen för positiv förändring kräver ny teknik, stora åtaganden från näringslivet samt nytt tänk hos de flesta privathushåll. Därtill ligger större transportsatsningar på det regionala eller nationella planet, vilket begränsar det kommunala handlingsutrymmet. 2. Energieffektivisering. Äldre fastigheter slukar energi och kräver många gånger fysisk upprustning. Men energieffektivisering kräver tunga initialkostnader som kan vara svåra att lösa och motivera på kort sikt. Omställningen måste göras över en längre tidsperiod. 3. Den allmänna opinionen sägs oftast vara positiv till klimatsmarta alternativ. Men den lokala organisationen har förhållandevis få resurser för att möta privatpersonen och föra ett djupgående samtal. Och hur motiverar man minskad vardagslyx och nya resmönster i ett län med stor glesbygd och begränsad kollektivtrafik? Kartläggningen summerade de största hindren och utmaningarna för regionen på följande sätt: - Transporterna i stort. Stora utsläpp från privatbilism och godstransporter. - Stort bilberoende i ett glesbefolkat län med stora avstånd. Begränsade alternativ för det kollektiva resandet. - Större politiskt mod krävs. - Bristande resurser för det strategiska arbetet. 3 (8)

4 - Bristande kommunikation inom kommunhuset. Visst stuprörs-tänk. Bättre intern samverkan krävs. - Rådande konjunkturläge med tuffa år framöver. - Svårt att hitta ekonomi för tunga initialkostnader avseende bland annat energieffektivisering av fastigheter. - Svårt att nå god lönsamhet kring småskalig energiproduktion. - Svårigheter att nå effektiv samverkan kring biogasproduktion. - Hur få med näringslivet på bästa sätt? - Viss mättnad kring klimat- och energifrågan hos gemene man. Svårt att nå ut. Svårt att bryta vanor och beteendemönster. Miljömålsarbetets åtgärdsprogram är uppdelat i tre temaområden, klimat- och energi, hälsa i miljöarbetet och det hållbara landskapet. Tillsammans täcker de in samtliga 16 miljömål. I åtgärdsprogrammet för klimat- och energi har en övergripande prioritering gjort och åtgärdsarbetet har delats in i följande strategiska fokusområden: 1. Energieffektivisering 2. Energiproduktion 3. Transporter Utifrån fokusområdena har fem insatsområden pekats ut: - Strategiska åtgärder - Grön upphandling - Ökad energieffektivisering - Mer förnybar energi - Hållbara transporter Hållbar utveckling I dialogprocessen har problematiken kring målkonflikter lyfts fram som en stor utmaning. Hur görs prioriteringar när målkonflikter uppstår? Vi har begränsade resurser och behöver därmed prioritera rätt insatser för en hållbar utveckling. Vi behöver därför definiera vad hållbar utveckling innebär och tydliggöra målkonflikter för att kunna göra rätt prioriteringar. De tre dimensionerna inom hållbar utveckling ekonomisk, social och ekologisk behöver kopplas samman. Hållbar regional utveckling innebär att prioritera lösningar som ger synergieffekter mellan de ekonomiska, sociala och ekologiska perspektiven. Det behövs arbetssätt/modeller som möjliggör samhandling för en hållbar utveckling. För detta behövs bl.a. kommunikation över sektorsgränser samt nya verktyg och arbetsmetoder. 4 (8)

5 Problemen och utmaningarna inom miljöområdet kan delas in i tre områden. - Vad - Sakfrågorna, miljöfrågorna, miljöproblemen - Varför - Prioriteringar, gemensam målbild för hållbar utveckling - Hur - Arbetsmodeller, samhandling, ökat kunskapsläge för hållbar utveckling Resurser Miljöområdet har i dagsläget ett väl fungerande och inarbetat arbetssätt vad gäller målstyrning. Länsstyrelsen ska verka för att det generationsmål och de miljökvalitetsmål som riksdagen har fastställt för miljöarbetet nås. Detta innebär att Länsstyrelsen har i uppdrag att: - Samordna det regionala mål- och uppföljningsarbetet. - Utveckla, samordna och genomföra regionala åtgärdsprogram med bred förankring i länet för att nå generationsmålet och miljökvalitetsmålen. - Stödja kommunerna med underlag i deras arbete med generationsmålet och miljökvalitetsmålen. - Verka för att generationsmålet och miljökvalitetsmålen får genomslag i den lokala och regionala samhällsplaneringen. - Samt bidra till att de beaktas i det regionala tillväxtarbetet. Skogsstyrelsen har också en utpekad roll inom detta område och ska verka för att det generationsmål för miljöarbetet och de miljökvalitetsmål som riksdagen har fastställt nås och vid behov föreslå åtgärder för miljöarbetets utveckling, samt samordna uppföljning, utvärdering och rapportering i fråga om miljökvalitetsmålet Levande skogar. Kommunerna och landstinget har styrande dokument med god koppling till de regionala målen. Flera kommuner bedömer resurserna som knappa och otillräckliga och det strategiska miljöarbetet handlar ofta om här och nu. Regionförbundet är ett samverkansorgan och har till uppgift att utarbeta och fastställa en regional utvecklingsstrategi och samordna insatser för länets utveckling. Samverkansorganet ska besluta om användningen av vissa statliga medel för regionalt tillväxtarbete samt upprätta och fastställa länsplaner för regional transportinfrastruktur. Regionförbundet ska även årligen följa upp, utvärdera och redovisa det regionala utvecklingsarbetet. Regionförbundet har en rad olika uppdrag myndighetsuppdrag bl.a. kollektivtrafikmyndighet, samverkansuppdrag bl.a. miljö- och byggsamverkan, samordningsuppdrag bl.a. utbildningsuppdrag, främjaruppdrag marknadsföring och ägaruppdrag t.ex. Almi. Regionförbundet driver också på arbetet inom flera områden, t.ex. klimat- och energiområdet och har valt att skapa en regional klimatkommisson. Den är ett strategiskt viktigt verktyg i arbetet med att motverka klimatförändringarna. Den 5 (8)

6 erbjuder en plattform för allt klimat- och energiinriktat arbete som bedrivs i länet. Plattformen kan i framtiden utökas, så att den omfattar miljömålsarbetets alla delar. Det finns ett flertal regionala aktörer som är viktiga resurser inom detta område: Linnéuniversitet är en betydelsefull drivkraft i arbetet för ett hållbart samhälle genom utbildning, forskning och samverkan. Energikontor sydost, en medlemsorganisation för kommuner, landsting och regionförbund, vars ändamål är att kontinuerligt utveckla och stärka sydostregionens och medlemmarnas strategiska energi- och miljöarbete, med särskild tyngdpunkt på energieffektivisering och förnyelsebara bränslen. Energikontoret bedriver, sedan ett antal år, ett mycket viktigt arbete genom att tillföra projektmedel till regionen från både EU- som nationell nivå inom området energi- och klimat. Miljöresurs Linné, en medlemsorganisation vilken är en spjutspets inom miljöområdet, som just nu fokuserar kopplingen mellan klimat och mat. De har en unik kompetens inom livsmedelsområdet. Sustainable Småland är ett regionalt företagsnätverk med inriktning på kunskapsdelning och utveckling av innovativa och utmanande miljölösningar. Sustainable Småland har ett stort engagemang för att driva arbetet tillsammans med den offentliga sektorn för att uppnå visionen om Europas grönaste region. Utöver ovanstående finns en rad andra organisationer och föreningar som verkar inom klimat-, energi- och miljöområdet. Dessa olika aktörer och deras uppdrag tangerar och överlappar varandra och utmaningen här är målkonflikter, prioriteringar, vem gör dem och hur de vägs de in i arbetet mot en hållbar utveckling? Vilket arbetssätt behövs för att arbeta mer tvärsektoriellt för att se synergieffekter mellan de tre dimensionerna inom hållbar utveckling. Hur samhandlar vi? Vi behöver också hittar mer effektiva arbetssätt, med utgångspunkt i att vi är ett litet län - vilket både ger fördelar och medför begränsade resurser. Vi behöver göra intressentanalyser för att identifiera relevanta intressenter i arbetet för en hållbar regional utveckling. 6 (8)

7 Aktiviteter Utifrån ovanstående resonemang om att miljöområdets problem kan delas in i - Vad - Sakfrågorna, miljöfrågorna, miljöproblemen Varför - Prioriteringar, gemensam målbild för hållbar utveckling Hur - Arbetsmodeller, samhandling, ökat kunskapsläge för hållbar utveckling Ser vi att även de aktiviteter som krävs kan utgå ifrån dessa. Vad - Då miljöområdet har ett väl fungerande målstyrningssystem i miljömålsstrukturen, ser vi att vad-frågorna är väl bevakade. Regionala miljömål och åtgärdsprogram ger stöd och vägledning i arbetet. Varför - De strategiskt viktigaste aktiviteterna behöver fokusera prioriteringar i beslutsfattande och synliggöra målkonflikter, varför. Centralt är att se utifrån ett helhetsperspektiv för hållbar regional utveckling och att göra viktningar där målkonflikter uppstår. Sammanhangen och strukturerna behöver förtydligas. Hur de olika delområdena påverkar/bidrar till hållbar regional utveckling. Pusslet behöver läggas så att alla kan se sin pusselbit och utifrån roll/uppdrag bidra så effektivt som möjligt. Då behöver också målbilden vara tydlig - hur ser pusslets bild ut när det är klart?! Visionen för arbetet behöver bli tydlig och den behöver fyllas med innehåll. Arbetet behöver följas upp och strukturen bli tydlig kring hur styrande dokument hänger samman och hur fler-nivåstyrningen ser ut. Vad vill vi attrahera med? Den regionala utvecklingsstrategin är här ett nyckeldokument. Under RUS-processen behöver hållbarhet definieras, vad som avses och hur vi ska arbeta. Varje län måste komma fram till vilka frågor som är viktiga för regionen och sedan söka lösningar till dessa. Vägen dit utgör ett förändringsarbete där vissa moment och steg kommer att vara gemensamma och sektorsövergripande, t.ex. behovet av att definiera begrepp, hitta gemensamma perspektiv samt en gemensam vision och värdegrund för en hållbar regional utveckling. För detta behövs bl.a. kommunikation över sektorsgränser samt nya verktyg och metoder. Hur - Dialog är nyckeln, mellan nivåer, sektorer och aktörer och som litet län kan vi utveckla det till vår styrka! Gränssnittet mellan kommuner och andra organisationsformer är intressant att titta närmare på när vi utveckla tjänster. Att organisera och tillhandahålla tjänster på nya sätt som drivs av användarna/brukarna t.ex. i sociala företag. Detta kräver mod och miljöer som främjar en sådan förändring. Skapa transparens och synliggöra, vilket kan påverka medborgarens val. För att detta ska bli möjligt behövs en gemensam plattform skapas/tydliggöras för länets miljöarbete. Klimatkommissionen är en bra utgångspunkt och kan på sikt bli den gemensamma utgångspunkt som gör att vi når långt. Hållbar regional utveckling innebär att prioritera lösningar som ger synergieffekter mellan, de ekonomiska, sociala 7 (8)

8 och ekologiska perspektiven. Det innebär arbete både på kort och på lång sikt. På kort sikt fastställa arbetsmodeller som möjliggör samhandling för en hållbar utveckling. På lång sikt - ett synsätt som innebär möjligheter till långsiktiga investeringar för en hållbar utveckling. Resultat Målet för det regionala miljöarbetet är att uppnå de regionala miljömålen och därigenom bidra till den nationella målsättningen för Sveriges miljöpolitik - att vi ska kunna lämna över ett samhälle till nästa generation där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser. Genom att formulera ett gemensamt perspektiv för hållbar utveckling i RUS kan ovanstående resonemang kring problemområdet vad, hur och varför ytterligare konkretiseras. Vad För miljöområdet vet vi väl vad som behöver göras för att nå miljömålen. Men vi har begränsade resurser och behöver därför prioritera för att hitta de mest effektiva vägarna mot hållbar utveckling. Det finns även målkonflikter inom miljöarbetet vilka behöver belysas och speglas mot en prioritering. Resultat - Genom miljömåls arbetet kan vi presentera en bild av vad som behöver göras regionalt för att uppnå de regionala miljömålen. Varför - Vi behöver prioritera lösningar som ger synergieffekter mellan, de ekonomiska, sociala och ekologiska perspektiven. Resultat Utifrån en gemensam vision/målbild i RUS sker prioriteringar i riktning mot en hållbar utveckling. Målkonflikter belyses och prioriteringar sker utifrån målbilden om en hållbar regional utveckling. Hur Utifrån en gemensam målbild skapas de arenor/arbetsmetoder som bäst möter behoven. Förtrogenhet med spelreglerna och med den arena man uppträder på är avgörande för om aktörerna kan känna sig trygga och delaktiga. Organiseringen av arbetet påverkar i sak vilka frågor som har potential att få utrymme. Det är uppenbart att ett förändringsarbete för hållbar utveckling tar tid och kräver resurser. Det innebär arbete både på kort och på lång sikt. Resultat - På kort sikt, fastställa arbetsmodeller som möjliggör samhandling för en hållbar utveckling. På lång sikt, ett synsätt som innebär möjligheter till långsiktiga investeringar för en hållbar regional utveckling. 8 (8)

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Generationsmålet för Sveriges miljöpolitik Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation

Läs mer

Förslag till handlingsplan för Klimatkommissionen Kronoberg till

Förslag till handlingsplan för Klimatkommissionen Kronoberg till Dnr 08/0086 2011-01-14 Heidi Samuelsson Tel: 0470-778602 Förslag till handlingsplan för Klimatkommissionen Kronoberg 2011-01-01 till 2012-12-31 Bakgrund I det regionala utvecklingsprogrammet för södra

Läs mer

Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra

Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra DET UNIKA MILJÖMÅLSARBETET Ett systematiskt systematiskt miljöarbete En enig riksdag stod bakom beslutet 1999. Största politiska samordningsprojektet

Läs mer

LÄNSSTYRELSENS INSTRUKTION

LÄNSSTYRELSENS INSTRUKTION Miljömålens syfte: - Strukturerat miljöarbete - Systematisk uppföljning - Mål för miljödimensionen av hållbar utveckling - Ett gemensamt arbete miljömål.se LÄNSSTYRELSENS INSTRUKTION 5 a Länsstyrelsen

Läs mer

Nyheter inom Miljömålssystemet

Nyheter inom Miljömålssystemet Illustration: Tobias Flygar Nyheter inom Miljömålssystemet Petronella Troselius Historik - Varför miljömålssystemet? 172 olika miljömål mellan 1980-1994: Ingen överblick eller samordning Oklart vem som

Läs mer

Mot en hållbar stadsutveckling

Mot en hållbar stadsutveckling Mot en hållbar stadsutveckling En fördjupad utvärdering av möjligheterna att nå Miljökvalitetsmålen Generationsmålet Hur kan den fysiska planeringens roll stärkas? Genomför föreslagna beslut och åtgärder!

Läs mer

Länsstyrelsernas insatser är betydelsefulla för att generationsmålet och miljökvalitetsmålen ska kunna nås.

Länsstyrelsernas insatser är betydelsefulla för att generationsmålet och miljökvalitetsmålen ska kunna nås. Regeringsförklaringen 3 oktober 2014 De nationella miljömålen ska klaras. Budgetproppen 2014/15:1 Miljöpolitiken utgår ifrån de nationella miljökvalitetsmålen och det generationsmål för miljöarbetet som

Läs mer

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Presentation 1. Bakgrund miljömålssystemet 2. Förändringar 3. Vad innebär förändringarna för Västerbottens

Läs mer

Med miljömålen i fokus

Med miljömålen i fokus Bilaga 2 Med miljömålen i fokus - hållbar användning av mark och vatten Delbetänkande av Miljömålsberedningen Stockholm 2014 SOU 2014:50 Begrepp som rör miljömålssystemet Miljömålssystemet Generationsmålet

Läs mer

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne Länsstyrelsens miljömålsuppdrag Förordning (2007:825) med länsstyrelseinstruktion: 5

Läs mer

Välkommen till kick-off för Skånska åtgärder för miljömålen

Välkommen till kick-off för Skånska åtgärder för miljömålen Välkommen till kick-off för Skånska åtgärder för miljömålen Skånska åtgärder för miljömålen Regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen 2012-2015 Tommy Persson, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska

Läs mer

Energi- & klimatplan

Energi- & klimatplan Dnr:2018/254 Säffle kommuns Energi- & klimatplan Med målsättningar till år 2030 Version 2018-04-10 Beslutad i kommunfullmäktige 2018-XX-XX Innehåll 1. Varför Energi- och klimatplan... 3 1.1. Omfattning

Läs mer

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland 1 (9) 1 BAKGRUND 1.1 Förordningen om regionalt tillväxtarbete Detta dokument beskriver hur den framtida regionkommunen i Västmanland kan hantera det styrande strategidokumentet Regionalt utvecklingsprogram

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av miljömålssystemet. Dir. 2008:95. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008

Kommittédirektiv. Översyn av miljömålssystemet. Dir. 2008:95. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008 Kommittédirektiv Översyn av miljömålssystemet Dir. 2008:95 Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utreda och föreslå förändringar i miljömålssystemets

Läs mer

Länsstyrelsernas roll i klimat- och energiarbetet

Länsstyrelsernas roll i klimat- och energiarbetet Länsstyrelsernas roll i klimat- och energiarbetet Kerstin Grönman, Mål och visioner Minst 50% av den svenska energin ska vara förnybar Utsläppen av växthusgaser i den del av ekonomin som inte ingår i EU

Läs mer

Inledning. Inledning

Inledning. Inledning Inledning Arbetet för en miljömässigt hållbar utveckling av samhället utgår till stor del från nationella miljömål som fastställts av riksdagen. Målens ambitionsnivå är att till nästa generation, det vill

Läs mer

Roll och verksamhetsbeskrivning för RUS

Roll och verksamhetsbeskrivning för RUS Fastställd av RUS styrgrupp 2017-01-19 och förankrad med kontaktlänsråd för miljömålen i länsrådsgrupp 6 för miljö. Ersätter motsvarande dokument från 2011-01-12. Roll och verksamhetsbeskrivning för RUS

Läs mer

Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt

Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt HUR SKA VI HANTERA klimatförändringen? Vad ska vi göra för att skogarna ska hållas levande? Hur kan vi få en bättre luftkvalitet i städerna? Vilka åtgärder

Läs mer

Dnr:2018/129. Säffle kommuns. Energi- & klimatplan. Med målsättningar till år Version Beslutad i kommunfullmäktige

Dnr:2018/129. Säffle kommuns. Energi- & klimatplan. Med målsättningar till år Version Beslutad i kommunfullmäktige Dnr:2018/129 Säffle kommuns Energi- & klimatplan Med målsättningar till år 2030 Version 2018-12-03 Beslutad i kommunfullmäktige 2018-12-17 Innehåll 1. Varför Energi- och klimatplan... 3 1.1. Omfattning

Läs mer

Blekinges nya energi- och klimatstrategi. Cecilia Näslund, Länsstyrelsen Blekinge Jenny Rydquist, Region Blekinge

Blekinges nya energi- och klimatstrategi. Cecilia Näslund, Länsstyrelsen Blekinge Jenny Rydquist, Region Blekinge Blekinges nya energi och klimatstrategi Cecilia Näslund, Länsstyrelsen Blekinge Jenny Rydquist, Region Blekinge Klimatsamverkan Blekinge Bildandemöte 23 november 2011 på Residenset Varför behövs Klimatsamverkan?

Läs mer

Förslag till energiplan

Förslag till energiplan Förslag till energiplan Bilaga 2: Miljöbedömning 2014-05-20 Remissversion BI L A G A 2 : M I L J Ö BE D Ö M N I N G Förslag till energiplan Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850

Läs mer

/fe. Ink. 2010-08- 3 1 M2010/3479/H 2010-08-26 REGERINGEN. Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM NATURVÅRDSVERKET

/fe. Ink. 2010-08- 3 1 M2010/3479/H 2010-08-26 REGERINGEN. Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM NATURVÅRDSVERKET REGERINGEN Regeringsbeslut 2010-08-26 11 M2010/3479/H Miljödepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM NATURVÅRDSVERKET Ink. 2010-08- 3 1 Sak.nr, Uppdrag till Skogsstyrelsen, Statens jordbruksverk,

Läs mer

Tack så mycket för att ni anordnar denna viktiga konferens.

Tack så mycket för att ni anordnar denna viktiga konferens. Förslag till inledande tal med rubriken Regeringens plan för klimatanpassning vid konferensen Klimatanpassning Sverige 2015 den 23 september 2015. Temat för konferensen är Vem betalar, vem genomför och

Läs mer

Datum Förslag till Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län

Datum Förslag till Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län KS 5 5 SEPT 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lundeqvist Per Datum 2012-08-20 Diarienummer KSN-2012-0693 Kommunstyrelsen Förslag till Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län Förslag till beslut

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

Stat, region och kommun. Hur kan samspelet - STAT OCH KOMMUNDIALOGEN utvecklas?

Stat, region och kommun. Hur kan samspelet - STAT OCH KOMMUNDIALOGEN utvecklas? Stat, region och kommun. Hur kan samspelet - STAT OCH KOMMUNDIALOGEN utvecklas? 18 augusti 2016 Elisabet Weber Länsarkitekt, Länsstyrelsen Skåne Samhällsplaneringen ett viktigt verktyg att nå HÅLLBAR UTVECKLING

Läs mer

Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län

Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län 2019-05-13 Sida 1 av 5 Kommunledningskontoret Till Kommunstyrelsen Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen att

Läs mer

Länsstyrelsens perspektiv på lokal och regional planering för minskad klimatpåverkan

Länsstyrelsens perspektiv på lokal och regional planering för minskad klimatpåverkan Länsstyrelsens perspektiv på lokal och regional planering för minskad klimatpåverkan 18 november 2015 Elisabet Weber Länsarkitekt, Länsstyrelsen Skåne Exempel på regional och lokal planering - Skåne Arbete

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

Kommunikationsplan. för Södermanlands miljö- och klimatråd

Kommunikationsplan. för Södermanlands miljö- och klimatråd Kommunikationsplan för Södermanlands miljö- och klimatråd Bakgrund Miljö- och klimatrådets syfte är att vara en arena för en bred diskussion kring de viktigaste miljöutmaningarna och de prioriteringar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om regionalt tillväxtarbete; Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 15 juni 2017. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser 1 I denna förordning

Läs mer

Presentation av projektet Östra sjukhuset framtidens hållbara sjukhusområde 5 feb 2014

Presentation av projektet Östra sjukhuset framtidens hållbara sjukhusområde 5 feb 2014 Presentation av projektet Östra sjukhuset framtidens hållbara sjukhusområde 5 feb 2014 Västra Götalandsregionen Östra sjukhuset Byggnadsplan 2011 Framtidens hållbara sjukhusområde Hållbar samhällsutveckling

Läs mer

Uppdrag om översyn av Miljömålssystemet M 2008:02. Utredningen om miljömålssystemet

Uppdrag om översyn av Miljömålssystemet M 2008:02. Utredningen om miljömålssystemet Uppdrag om översyn av Miljömålssystemet M 2008:02 Ur utredningsdirektivet Det är regeringens uppfattning att en tydlig målstruktur kombinerad med ett uppföljningssystem och ett väldefinierat ansvar möjliggör

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. VILKEN OMVÄLVANDE TID OCH VILKEN FANTASTISK VÄRLD! Filmer, böcker och rapporter om klimatförändringarna är våra ständiga

Läs mer

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Miljödepartementet) senast den 1 december 2014.

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Miljödepartementet) senast den 1 december 2014. Regeringsbeslut I:3 2014-01-23 M2014/210/Mm Miljödepartementet Boverket Box 534 371 23 KARLSKRONA Uppdrag att ta fram förslag till en strategi för miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö Regeringens beslut

Läs mer

Hur kan RUS stödja och möjliggöra omställning till hållbara lokalsamhällen?

Hur kan RUS stödja och möjliggöra omställning till hållbara lokalsamhällen? Sv Hur kan RUS stödja och möjliggöra omställning till hållbara lokalsamhällen? Malin Isaksson Miljöstrateg, Regionkansliet Staben Hållbar utveckling Perspektivansvarig ekologisk hållbarhet i RUS Sv Om

Läs mer

på väg mot ett hållbart energisystem

på väg mot ett hållbart energisystem på väg mot ett hållbart energisystem 2015 Kort historik Bildas 1999 som ett EU-projekt Energikontoren: en viktig del i EU:s energipolitik. Det finns >400 energikontor i EU, varav 14 i Sverige. Energikontor

Läs mer

Regeringen. Av strategierna ska framgå: vilka ansvarsområden och operativa frågor inom myndigheten som berörs. Regeringsbeslut 1:10

Regeringen. Av strategierna ska framgå: vilka ansvarsområden och operativa frågor inom myndigheten som berörs. Regeringsbeslut 1:10 Regeringen Regeringsbeslut 1:10 2017-06-22 Ku2017/01563/KL Kulturdepartementet Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Uppdrag till Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Boverket, Statens jordbruksverk,

Läs mer

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans?

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatarbete-Miljömål-Transporter Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatvision Sverige ska ha en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning och inga

Läs mer

Energiplan för Vänersborg År

Energiplan för Vänersborg År Energiplan för Vänersborg År 2013-2020 Antagen av Vänersborgs Kommunfullmäktige 2013-02-06, 19. 2 Innehållsförteckning Energiplanens struktur... 2 Inledning... 3 Syfte och tid... 3 Vänersborgs övergripande

Läs mer

Betänkandet SOU 2015:43 Vägar till ett effektivare miljöarbete

Betänkandet SOU 2015:43 Vägar till ett effektivare miljöarbete EM1003 W-4.2, 2012-02-09 YTTRANDE 1 (5) Datum Ert datum Ert dnr 2015-06-29 M2015/1539/S Analysavdelningen Enheten för miljöanalys Linda Kaneryd linda.kaneryd@energimyndigheten.se Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det regionala tillväxtarbetet

Regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det regionala tillväxtarbetet BESLUTSUNDERLAG 1/3 Ledningsstaben 2017-03-01 Dnr: TSN 2017-47 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det regionala tillväxtarbetet

Läs mer

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland 1(8) Landstingsstyrelsen Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland Inledning Regionfrågan har diskuterats under lång tid i Sverige och i Östergötland. I mars 2008 undertecknade partidistrikten

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera miljö- klimatutmaningar! Nu skrivs miljööverenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt synliggöra kommunernas Landstinget

Läs mer

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet REGIONSTYRELSEN YTTRANDE Sida 1 (5) Dnr 01724-2019 Finansdepartementet M2019/00661 Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Agenda för klimat och miljö i tillväxtarbetet

Agenda för klimat och miljö i tillväxtarbetet Handläggare Anna Lindström 023-77 7019 anna.lindstrom@regiondalarna.se TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-10-09 Arbetsutskottet/Direktionen Sida 1(3) Diarienummer RD 2017/3 & 2017/10 Agenda för klimat och miljö

Läs mer

Yttrande Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning, världens möjlighet

Yttrande Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning, världens möjlighet Datum Yttrande Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning, världens möjlighet (dnr ) Länsstyrelsen i Jönköpings län yttrar sig över Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Agenda 2030 och Sverige: Världens

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 403.2

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 403.2 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 403.2 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 2006-12-18 124 2007-01-01 2004/396-403 Kf 2012-10-29 170 2012-10-30 2011/120 LOKALA MILJÖMÅL FÖR BROMÖLLA

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Länsstyrelsen Värmland IKJNNEKOmiJiM ^OiyiiViLINSTYRELSEN i,ä 2018-03- 2 2 r,:..s,iål l... Öi Miljööverenskommelse - för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera miljö- och klimatutmaningar! Nu

Läs mer

Miljömålet Frisk luft 7 oktober 2011 Anne-Catrin Almér, anne-catrin.almer@lansstyrelsen.se Länsluftsdag 2011 Våra 16 nationella miljökvalitetsmål Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning

Läs mer

2014-11-05. Dnr Kst 2014/188 Ingen övergödning, strategi för Stockholms län- svar på remiss. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

2014-11-05. Dnr Kst 2014/188 Ingen övergödning, strategi för Stockholms län- svar på remiss. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2014-11-05 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2014/188 Ingen övergödning, strategi för Stockholms län- svar på remiss Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

Energikontor Norra Småland

Energikontor Norra Småland Tjänsteskrivelse 2015-03-10 Regional utveckling Nämnden för trafik, infrastruktur och miljö Energikontor Norra Småland Förslag till beslut Projekt Energikontor Norra Småland beviljas 400 000 i projektmedel

Läs mer

Miljömålsinfo. RMÖ-möte Ronneby

Miljömålsinfo. RMÖ-möte Ronneby Miljömålsinfo RMÖ-möte Ronneby 2010-05-05 Vad händer just nu? Kommunenkät God Bebyggd miljö (10/5) Indikatoruppdatering (15/5) Miljömålspropositionen (22/6) Uppföljning av kommunernas åtgärdsarbete RMÖ

Läs mer

Uthålliga kommuner i Skåne 2020

Uthålliga kommuner i Skåne 2020 Uthålliga kommuner i Skåne 2020 - Klimat- & energifrågor i fysisk planering Studieresa i Skåne 2018-09-19 Projektet Uthålliga kommuner i Skåne Finansiering Energimyndigheten 80% Länsstyrelsen Skåne 20%

Läs mer

Hållbarhetsrådets möte 16 nov Handlingsplan för miljömålsarbetet och dess prioriterade insatsområden, med fokus på Giftfri vardag

Hållbarhetsrådets möte 16 nov Handlingsplan för miljömålsarbetet och dess prioriterade insatsområden, med fokus på Giftfri vardag Hållbarhetsrådets möte 16 nov 2016 Handlingsplan för miljömålsarbetet och dess prioriterade insatsområden, med fokus på Giftfri vardag Handlingsplan för miljömålsarbetet Sist ut av RUS handlingsplaner

Läs mer

Slutsatser från gruppdiskussioner vid seminarium om miljömål och kulturmiljöarbete den 3 oktober, Stockholm

Slutsatser från gruppdiskussioner vid seminarium om miljömål och kulturmiljöarbete den 3 oktober, Stockholm Slutsatser från gruppdiskussioner vid seminarium om miljömål och kulturmiljöarbete den 3 oktober, Stockholm Gruppdiskussioner instruktioner En sekreterare är utsedd för varje grupp. Varje grupp utser själv

Läs mer

Handbok för det interna miljömålsarbetet

Handbok för det interna miljömålsarbetet Handbok för det interna miljömålsarbetet Sida 1 av 7 Gemensamma mål för en gemensam framtid I Sverige har vi beslutat om sexton nationella miljömål. De anger riktningen på arbetet mot ett hållbart samhälle.

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning P Nu bildar vi region i Dalarna Vi samarbetar för regionbildning Dalarna är redo för en ny regionorganisation Genom att samla kraft och kompetens i en gemensam organisation blir vi starkare och tillsammans

Läs mer

Västra Götalands läns åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen

Västra Götalands läns åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen Västra Götalands läns åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen 2017-2020 Anna Ek, vik. miljömålssamordnare, 3 december 2015 Varför ett nytt åtgärdsprogram? Länsstyrelsens instruktion 5a: Länsstyrelsen ska

Läs mer

Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13

Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13 1(5) Miljödepartementet m.remissvar@regeringskansliet.se Gunilla.Blomquist@regeringskansliet.se Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13 (Er beteckning: M2019/00661/S)

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument för miljö- och klimatnämnden inför 2019

Mål- och inriktningsdokument för miljö- och klimatnämnden inför 2019 XX Mål- och inriktningsdokument för miljö- och klimatnämnden inför 2019 1. Inledning Kommunfullmäktiges budget gäller i sin helhet inklusive de inriktningstexter som finns där. Tillsammans med detta dokument

Läs mer

Sammanfattning. Uppdraget och hur det genomförts

Sammanfattning. Uppdraget och hur det genomförts Sammanfattning Uppdraget och hur det genomförts Regeringen beslutade den 18 december 2014 att ge Miljömålsberedningen i uppdrag att föreslå ett klimatpolitiskt ramverk och en strategi för en samlad och

Läs mer

Motion 2017:37 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en regional klimat- och innovationsfond

Motion 2017:37 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en regional klimat- och innovationsfond TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (4) s förvaltning Landstingsdirektörens stab Clara Wahren 2017-12-18 s miljöberedning Motion 2017:37 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en regional klimat- och innovationsfond

Läs mer

Klimat och transporter

Klimat och transporter 2010-03-19 Klimat och transporter Jannica Schelin Processledare för Hållbart Resande i Norrköpings kommun Hållbart Resande Hållbart Resande och Mobility Management Arbetet med Hållbart Resande handlar

Läs mer

Regional överenskommelse

Regional överenskommelse Regional överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och idéburen sektor i Östergötland Avsiktsförklaring Det offentliga och civilsamhället/sociala ekonomin/idéburen sektor* har olika roller

Läs mer

Regional utveckling med fokus på integration

Regional utveckling med fokus på integration Regional utveckling med fokus på integration David Norman 2015-01-01 Verksamhetsövergång från Regionförbundet och Länsstyrelsen. Region Gävleborg är nu regionalt utvecklingsansvarig. Lagen (2010:630) om

Läs mer

Tjänsteskrivelse - Processplan för framtagande av Regional kulturplan för Kronobergs län 2015-2017

Tjänsteskrivelse - Processplan för framtagande av Regional kulturplan för Kronobergs län 2015-2017 Dnr 13/0293 2013-10-02 Helen Hägglund Tel. 0470-72 47 37 Tjänsteskrivelse - Processplan för framtagande av Regional kulturplan för Kronobergs län 2015-2017 Ärendet Regional kulturplan för Kronobergs län

Läs mer

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 Skiss miljömålen Generationsmål GENERATIONSMÅL Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till

Läs mer

Regional årlig uppföljning av miljömålen Källa: Anvisningar från RUS

Regional årlig uppföljning av miljömålen Källa: Anvisningar från RUS Regional årlig uppföljning av miljömålen 2018 Källa: Anvisningar från RUS 2018-06-04 Dagordning 1. Välkomna, inspelning 2. Presentation av deltagare från RUS och Naturvårdsverket 3. Genomgång av anvisningarna

Läs mer

HaV:s underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030

HaV:s underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030 1/5 HaV:s underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030 Uppdraget Regeringen gav i april 2016 Havs- och vattenmyndigheten och 84 andra myndigheter i uppdrag 1 att bidra med underlag för Sveriges genomförande

Läs mer

Besöksnäringsstrategi

Besöksnäringsstrategi Besöksnäringsstrategi 2019-2030 Tillväxt, Bergs kommun Ketty Engrund 2019-05-31 Strategi för en hållbar besöksnäring i Bergs kommun till år 2030 Inledning Besöksnäringen har fått en allt större ekonomisk

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Miljömåls- och klimatdialog Arbetsmaterial för kommunträffar 2016

Miljömåls- och klimatdialog Arbetsmaterial för kommunträffar 2016 Miljömåls- och klimatdialog Arbetsmaterial för kommunträffar 2016 Omslagsfoto: Lars Björkelid Kommunen har en viktig roll i åtgärdsarbetet för vår miljö och vårt klimat Vi behöver åtgärder för att nå de

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

Uppdrag att, inom ramen för det nationella skogsprogrammet, stödja regionala dialoger och strategier

Uppdrag att, inom ramen för det nationella skogsprogrammet, stödja regionala dialoger och strategier Regeringsbeslut IV 11 2018-07-12 N2018/04157/SK Näringsdepartementet Skogsstyrelsen 551 83 Jönköping Uppdrag att, inom ramen för det nationella skogsprogrammet, stödja regionala dialoger och strategier

Läs mer

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Datum Dnr 2018-03-13 18 030 Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Sammanfattning I villkorsbeslutet för 2018 erbjuder Näringsdepartementet regionalt utvecklingsansvarig

Läs mer

Energieffektiva byggnader

Energieffektiva byggnader Energieffektiva byggnader byggregler, finansiering och regionala mål Lena Eckerberg, Energikontor Sydost Tommy Lindström, Energikontor Sydost Kalmar 20 april 2018 Twitter: @EnergikontorSO Energikontor

Läs mer

Hot och möjligheter. Hur påverkar klimatförändringarna

Hot och möjligheter. Hur påverkar klimatförändringarna Hot och möjligheter. Hur påverkar klimatförändringarna oss? Regional handlingsplan för Kronobergs län Dokumentation från klimatanpassningsmöte, Alvesta 14 november 2012 Seminariet är en del av Länsstyrelsens

Läs mer

Länsstyrelsernas egen åtgärdslista till Miljömålsrådet 2017

Länsstyrelsernas egen åtgärdslista till Miljömålsrådet 2017 1 (5) Länsstyrelsernas egen åtgärdslista till Miljömålsrådet Regeringen fattade i december 2014 (M2015/213/Mm) beslut om att inrätta ett Miljömålsråd för att stärka berörda myndigheters roll i genomförandet

Läs mer

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Anna Olofsson, Enhetschef Regional Tillväxt, Politikens inriktning Jämställdhetsperspektivet Aktörer och regeringens styrning Ansvaret för regionalt

Läs mer

Ö vergripande plan fö r miljö - energi öch klimatarbetet i Karlskröna

Ö vergripande plan fö r miljö - energi öch klimatarbetet i Karlskröna Ö vergripande plan fö r miljö - energi öch klimatarbetet i Karlskröna Fastställd av: Kommunfullmäktige i Karlskrona kommun Fastställt: 2016-11-24, 324. Giltighetstid: 2016-2018 Ansvarig för revidering:

Läs mer

Resultat översyn av regionens strategier

Resultat översyn av regionens strategier Redovisande dokument Resultat Sida 1 (6) Resultat översyn av regionens strategier Inventering av strategier De dokument som ingår i översynen är: dokument med dokumenttyp strategi publicerade i dokumenthanteringssystemet

Läs mer

Handlingsplan 2018 med utblickar för 2019 och 2020

Handlingsplan 2018 med utblickar för 2019 och 2020 Handlingsplan 2018 med utblickar för 2019 och 2020 Öresundståg fokus infrastruktur biljett och betallösningar kollektivtrafiken aktivitetsplan bredband positionspapper kultur 1 Handlingsplan 2018 med utblickar

Läs mer

CSR-strategi. Koncernen Stockholm Business Region

CSR-strategi. Koncernen Stockholm Business Region Bilaga 1 CSR-strategi Koncernen Stockholm Business Region Sammanfattning För att systematiskt styra det sociala hållbarhetsarbetet inom Stockholms Stadshus AB och dotterbolagen har kommunfullmäktige i

Läs mer

Anvisningar för Regional Årlig Uppföljning av miljömålen

Anvisningar för Regional Årlig Uppföljning av miljömålen 2018-06-04 1(6) Anvisningar för Regional Årlig Uppföljning av miljömålen 1. Övergripande Syfte Den årliga uppföljningen av miljömålen på nationell nivå syftar till att förse regering och riksdag med underlag

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv i Stockholms län- Remiss från kommunstyrelsen

Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv i Stockholms län- Remiss från kommunstyrelsen Dnr Dnr E E 2014-02890 Sida 1 (5) 2015-01-08 Handläggare Elisabeth Tornberg 08-508 264 07 Till Kommunstyrelsen Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

Lokala miljömål för Älmhults kommun

Lokala miljömål för Älmhults kommun Lokala miljömål för Älmhults kommun Bilaga 6 1. Inledning... 2 2. Vision... 2 3. Översiktsplan... 3 4. Åtgärdsprogram för Älmhults kommun... 4 5. Regional klimat- och energistrategi 2009 för Kronobergs

Läs mer

Välj och vraka! Vägledning och goda exempel på åtgärdsarbete kulturmiljö/ miljömål.

Välj och vraka! Vägledning och goda exempel på åtgärdsarbete kulturmiljö/ miljömål. Välj och vraka! Vägledning och goda exempel på åtgärdsarbete kulturmiljö/ miljömål. Titel: Välj och vraka! Vägledning och goda exempel på åtgärdsarbete kulturmiljö-miljömål Beställare: RUS Länsstyrelserna

Läs mer

Miljömålsdagarna maj På gång i RUS Magnus Eriksson, verksamhetsledare RUS, Länsstyrelsen Dalarna.

Miljömålsdagarna maj På gång i RUS Magnus Eriksson, verksamhetsledare RUS, Länsstyrelsen Dalarna. Miljömålsdagarna maj 2011 På gång i RUS 2011 Magnus Eriksson, verksamhetsledare RUS, Länsstyrelsen Dalarna www.rus.lst.se RUS roll och uppgifter Regional Utveckling och Samverkan i miljömålssystemet Länsstyrelsegemensamma

Läs mer

Vision Länsstyrelsen Jämtlands län med sikte på framtiden

Vision Länsstyrelsen Jämtlands län med sikte på framtiden Vision 2020 Länsstyrelsen Jämtlands län med sikte på framtiden Länsstyrelsens vision Tillsammans för en hållbar framtid Tillsammans för en hållbar framtid är vår vision och den ger oss samlad kraft att

Läs mer

Vad gör vi på miljöområdet i Olofströms kommun?

Vad gör vi på miljöområdet i Olofströms kommun? miljö energi natur Strategiskt och långsiktigt arbete & vardagens pågående arbete Vad gör vi på miljöområdet i Olofströms kommun? miljöfrågor energifrågor naturvård energirådgivning (diversearbetare )

Läs mer

Forskning för miljömålen

Forskning för miljömålen FORSKNING FÖR MILJÖMÅLEN naturvardsverket.se/forskning Forskning för miljömålen 2012 2016 Vi ska till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen i Sverige är lösta, utan att orsaka

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna

Nu bildar vi region i Dalarna Nu bildar vi region i Dalarna Den 1 januari 2019 bildar vi region Då förenas Landstinget Dalarna och Region Dalarna i en ny regionorganisation. Sammanslagningen gör att kopplingen mellan hälsa, välfärd

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 Ansvarsfördelning för delmål inom miljöstrategiskt program för Region Skåne Genomförande och ansvar Att de konkreta

Läs mer

Uthålliga kommuner i Skåne 2020

Uthålliga kommuner i Skåne 2020 Uthålliga kommuner i Skåne 2020 Seminarium TEMA 2 Hållbar infrastruktur och mobilitet Malmö den 31 augusti 2017 Program förmiddag del 1 Inledning 09.00 Välkomna! Jeanette Schlaucher, chef miljöstrategiska

Läs mer

Från trafikstrategi till cykelplan. 2 november 2016

Från trafikstrategi till cykelplan. 2 november 2016 Från trafikstrategi till cykelplan Varberg växer 2015-61 000 invånare 2030-80 000 invånare Staden utvidgas i alla väderstreck Stadsutvecklingsprojektet Varberg växer Väst - Stadsutvecklingsprojektet (Varbergstunneln,

Läs mer

Nytt program för energi och klimat i Örebro län

Nytt program för energi och klimat i Örebro län Nytt program för energi och klimat i Örebro län Arbetsgruppen Transporter Anna Åhlgren, Energikontoret Regionförbundet Örebro Nanny Andersson Sahlin, Länsstyrelsen i Örebro Dagordning Allmänt om mål Mål

Läs mer