Riddagbok för Killen 2004

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riddagbok för Killen 2004"

Transkript

1 Riddagbok för Killen tim min Lugn dressyr i skritt och trav med mycket böjningar. Märks att vi börjat med örterna, eftersom han är lite stissad nu. Lite fritt i alla gångarterna i paddock och på ängen. Killen är pigg och glad. Jag är stelfrusen! 15! Burrrr! Skogsridning. Killen är härligt pigg och framåt, utan att vara het. Mest skritt. Han blev lite framåt sista km, så jag jobbade honom ordentligt. Härligt gung och flyt i stegen. UNDERBAR HÄST!! Red dressyr i paddocken. Han var pigg och jätte lyhörd. Tränade samlad-mellan-ökad trav i rätt form och böjning. Den samlade traven kändes som att stilla sväva fram. Galoppfattningar i båda varven klockrent. 3 språng i vä.galopp i samlad form! Det tar sig!! Håller med, han ÄR underbar! Fri trav och galopp runt ängen. Jobbade en hel del med korta traven. Gick kanon! Mycket tempoväxlingar. Lite blandat i paddock och på ängen. Killen var lite hög efter att ha träffat hela stoflocken mitt i insläppet. UUPS! Killen är fortfarande ovillig att bli hämtad i hagen. Men nu räcker det med att valla honom 1 varv i nedre hagen. Rykt och lätt massage. Killen känns mycket mjukare. Lätt stelhet i hö.underhals. Mjukgörande dressyr med mycket ställande åt båda hållen. Han var jättemjuk och fin efteråt. Inga problem att hämta Killen i dag. Jobbade i paddock och tränade mycket på MIN korta trav. Det gick ganska bra, för att vara jag. Avslutade med ett varv runt ängen och galopp på bäcksidan. Killen jobbade på bra, trots kylan, -13! Red i paddock. Tränade slutor i båda varven och varierad trav. Galoppfattningar i båda varven. I dag fick jag honom att sträcka ut överlinjen ordentligt i trav, så han kan ha träningsvärk i ryggen i morgon Vila. Elarbeten i stallet min A + C Nu verkar det vara slut med strulet vid hämtningen i hagen. Tränade min sits i dag. Testade olika varianter, men får inte till det riktigt ändå. Det kanske är dags att boka dig eller Maud för en lektion? Jag får visserligen Killen att jobba någotsånär rätt, men både han och jag är spända. Killen var trevlig och jobbvillig i dag. Hopplektion med A. och C. Killen var glad och lugn.

2 min Anna Hämtningen gick bra. Uppvärmning runt ängen i skritt och trav. Hopplektion för. Balansövningar no hands, no feet på dubbelhinder (studs). Hoppträning på kryss och oxer. Avslutade med oxer på 60! Killen gick kanon. Även min sits har börjat komma tillbaka. och Y. red i paddock på Killen. Massage av Anna. Killen har bättre (mer) muskler. Lös och fin i bogarna. Lite stel vä.bak. Kan vara tillfälligt. Lite stel vä.mankam (mitt på). Rygg hö.sida lite stel. Han har också 2 kuddar bakom sadelläget. Dom gick ner bra vid massagen. Ryggen och halsen är troligtvis rester från tidigare stelhet Vila. Ridlektionen inställd pga kylan Lektion. Mest dressyr, lite hopp R. Y. 40 min min ? ? 15 min tim Killen är mjuk överallt! Tränade på min sits i paddock. Mest trav, lite galopp och några skutt på 40. Jobbade cavaletti i trav. Det var lite svårare att få ihop Killen i dag, men det berodde nog mest på mig. Jobbade mycket övergångar i skritt och trav samt öka/minska. I dag fungerade jag bra, så det var inga större problem att få ihop Killen. Tyckte att han kändes lite varmare på hö.framhov efter ridningen, men det kan vara tillfälligt. 10 min senare var det ingen skillnad. R. red 40 min på fm i skritt och trav. Skulle rida, men B. blev halt så Y. tog över och red Killen på lektion. Han var jättetrevlig. Jaha, nu kommer väl Y. att ha ett lyckligt leende i flera veckor. / Ridskola. Uppvärmning på ängen i skritt, trav och serpentiner. Mycket trav på lektionen. Killen gick bra, men det gjorde inte jag. Mycket volter och cavaletti. Killen gick privatlektion på fm. Övningar med att plocka isär hjälperna. Han var trevlig som vanligt. Hoppträning för. Killen gick bra trots snöstorm. Ridskola. Barbackalektion. Ridvägarna. Mycket skritt men också lite trav. Mycket volter. KANONHÄST! Ridskola. Lektion i skritt. Tränade skänkelvikningar. Jag lånade Lisas sadel. Den fungerade bättre på Killen. Han blev rörligare i bogarna. Jag trivdes INTE i den sadeln. Det kändes som jag inte fick kontakt. Killen gick lektion. Skritt med träning av sidvärtsrörelser, skänkelvikningar, öppna och sluta. Avslutade med ett varv runt ängen. Killen har ett litet sår vä.höft. Han har också tappat en tåbrodd hö.fram. Nu har jag köpt en ny sadel till Killen. Höök s SIGMA, allround, vid bom. Den sitter bra på Killen. Provred sadeln 10 min i paddock. Klart godkänt, enligt Maud. Skogstur, mest i skritt. Sadeln satt bra (rakt) hela tiden. Jag har tagit stigläder och stigbyglar från den andra sadeln. Använd den nya sadeln. Är den bra? Sätet är lite kantigt. Ska köpa en Gel-seat Saver.

3 R ? 30 min Anna 2 tim R Red i paddock i skritt och trav. Han var jättestel i vä.sida. Sadeln var jättefin! Lite stel som alla är i början. Den var suverän! R. red i paddock och på ängen i strålande sol och 12. Killen var inte på humör i dag heller, men inte lika stel. Däremot var han rädd för sin egen skugga. Killen gick lektion med lite hoppning på fm. Inget avancerat, utan du kan rida som vanligt i dag. Killen var pigg och jätteglad trots snöstormen. Jag har mailat Killens ägare med förfrågan om jag kan köpa loss honom. Berättar direkt när jag vet. Ridskola. Barbackalektion med volter och skänkelvikningar. Killen gick bra, även om han latade sig i början. Han blev piggare efter några travsträckor. Han kändes ganska jämn i dag. Massage av Anna. Högersidan är bra. Något stel i vänster. Troligen för att nya sadeln sitter rakt. Ny massage om 2 veckor. Hade Killen lös i paddock efteråt. Luftig och fin trav. Tränade röstkommandon och Följa John löst. Gick kanon! Skogspromenad med R. i det fina vädret. Vet inte om det är den nya gjorden, men 2 ggr snurrade sadeln runt trots att den var riktigt spänd. Du får väl känna efter hur det känns i morgon när du rider. Själv fick jag i skogen på Lisa. Hopplektion för. Killen var pigg, iaf i av lektionen. Knäslutet på nya sadeln fungerar bra! Det verkar också som sadeln börjar sätta sig F R. 30 min min tim Gick lektion med F. Mycket balansövningar och arbete med långa tyglar, bommar och kryss. Killen var lugn och fin. Skritt med R.. Is, is och åter is. Barbackaridning. Skritt och trav, mycket mjukgörande övningar. Killen känns inte helt mjuk vänster sida. Lektion för M. Killen var pigg och väldigt lyhörd. Svängar och serpentiner samt rakställning i skritt och trav. Ridskola. Barbackalektion. Killen gick super! Skritt, trav, volter, serpentiner och skänkelvikningar. Dessutom körde jag öppnor och slutor. Killen var härligt framåt. Ledarskapsövningar från marken. Killen var trevlig och uppmärksam, men tyckte det var mycket tråkigt. Skogspromenad mest i skritt, lite trav. Killen var lika trevlig som vanligt.

4 tim R. 2 tim Vila pga snöstorm! Killen har tappat båda ytterbroddarna hö.fram och ytter tåbrodd hö.bak. Ryktar, pysslar och gosar med honom. Massage av. Bara lite spänningar kvar. Han musklar sig bra! Underbar skrittur i skogen. Solen sken och Killen var jättesnäll mot R ? min min Killen har tappat en tåbrodd hö.bak. Gängen är slut (tunt gods). Han har också tryckmärken efter sadeln bakom bogbladen. Det verkar som sadeln legat för långt fram. Tränade tempoväxlingar i trav på ängen. Det gick ganska bra, men snöstyltor och småhalkningar hela tiden. Inget roligt alls. Killen var trevligt pigg, men inte så jobbvillig (jag?). Svårt att få honom riktigt mjuk på det underlaget. Killen gick lektion i sisådär 20! Bara skritt. Tränade tempoväxlingar, fram- och bakdelsvändningar. Ingen skogsridning i dag. Jakt! Red på ängen och i paddock. Började med sadel och avslutade med barbacka. Bara uppmjukande övningar och kort trav. Killen kändes mycket bättre utan sadel. Undrar om den är obekväm eller om han bara trivs bättre utan? Värmde upp i skritt och trav. Killen var glad i dag. Hann inte mer eftersom jag fick ta bilen och leta efter J. som gått omkull. Red i paddock. Cavaletti och slalom i trav. Skänkelvikningar i slalom. Lite galopp. Killen gick kanon! (som vanligt) Jag hade längt stiglädren så jag nu kom ner ordentligt i sadeln Vila pga snöstorm och utegångsförbud! Vila. Lektion inställd pga mycket snö och blåst. Ryktade och masserade Killen R. R. red på ängen. Mycket galopp i snön. Killen var jättepigg och glad. Fattade galopp ur både skritt och stillastående. Han blev dock lite förvånad när R. flög av mitt i galoppen och hamnade i en snödriva Vila pga storm Hämtade Killen i hagen. I dag gick han från mig när vi hälsat, men han ville bara gå ner och rulla sig. Red ut i skogen med Nina. Travade i djup snö och galopperade på grusvägen. Killen jobbade bra! Travade även väldigt kort i den djupa snön på ängen. Vilket lyft! Tog in Killen i stallet och drog av honom med ryktstenen. Gick sen ner i paddock och jobbade barbacka. Inte helt populärt (efter ridning ska man ju till hagen), men han började iaf att jobba. Mycket trav och 3 skutt. Red runt ängen och i paddock. Skritt och trav. Killen var lugn och trevlig.

5 J min R Kort dressyrpass i paddock och på ängen. Skritt, trav och galopp. Killen var pigg, men tyckte att det var otäckt med blåsten. Inga hämtningsproblem i dag. Körde av honom med ryktstenen för nu har han verkligen börjat fälla. Tränade kort trav och galopp i ca., därefter barbacka med bara kort trav. Jag försökte jobba benlyft och långsamt tempo. Det gick bra när jag väl fick ordning på mig själv. Killen var glad och positiv hela tiden, fast mest i barbacka. J. red lektion på Killen. Ridskola. I dag kom Killen när jag ropade. Inga omvägar, rakt på. *lycklig* Börjar Killen växa ur skorna? Lektion med slalom och skänkelvikning i slalom. Galoppfattningar. Red sista 20 min barbacka. Jag fick skäll av för att jag inte red lika bra på lektionen och med sadel. *ler* Killen var, som vanligt, helt underbar! Galoppträning på ängen. Killen gick super! R. red på ängen i alla gångarterna. Killen var nog lite trött efter igår. Löslongerade sedan i Solvallatrav + galopp med höga benlyft och svansplym! Killen var inte helt pigg på att gå från hagen i dag. Red runt ängen och jobbade kort trav i paddock. Lät honom vila 40 min. Hopplektion för. Lektionen gick inte så bra. Det var svårt att få framåtbjudning på Killen. Troligen har han träningsvärk. Han har ju gått varje dag i 1 vecka Anna 2 tim R Hästbytardag! Red i paddock och på ängen. Alla gångarter och lite hoppning. Killen är nyskodd runt om. Massage av Anna. Killen musklar sig bra över bogbladen och bakom. Rakare och högre rygglinje än sist (3 veckor). Träningsvärk i bakdelen och lite spänd i nacken. Mysdag i skogen. Lite trav på stigarna och lite galopp på grusvägarna. Killen var lika suverän som alltid. Killen var inte på humör i dag. R. red på ängen och i paddock. Ridskola. Barbackalektion och inga speciella övningar. Killen kändes bra i dag, men började stöka efter halva lektionen. Inget allvarligt. Han skärpte sig efter en stund. Han var lite öm vä.sida av ryggen före lektionen, men ingenting efteråt.

6 Killen var lite gallig vä.fram och med lite ökad värme i hoven. Jag tar det lugnt i dag. Ingen galopp eller hoppning. Gallan och värmen försvann efter ca. 10 min skritt. Ingen markering. Skritt och trav både med och utan sadel. Jag red med bett idag. Det gick bra, men han tuggar mycket. Efter 15 min i boxen kom värmen tillbaka i vä.framhov, men ingen galla B+J+Y C R min , J. och Y. delade på Killen i dag. Ingen galla eller värme vä.fram. Vid cavalettiträningen snubblade Killen och trampade över (släpade?) på hö.bak. Efteråt var han varm i kotleden, men inte öm. Y. red några varv, men kände inget speciellt. Killen gick lektion med C. Voltarbete, cavaletti och öppnor. Killen gick rent. Pigg och trevlig som vanligt. Ridskola. Killen var härligt pigg och glad i dag. Han hade riktig arbetslust. Värmde upp runt ängen. Jobbade sen i paddock med mycket cavaletti på böjt spår i både skritt och trav. Gjorde öppnor, slutor och skänkelvikningar. Gick bra! Avslutade med galopper. Fick en härligt lugn, låg galopp. Galopparbete med R.. Fattningar från halt, skritt och trav. Samlad och ökad galopp. Ridskola. Lektion som i går, men med hoppning på volt. Killen gick bra, men jag var stelare än normalt. Benet bra läkt. Släppte ut i stora hagen. Löslongerade i båda varv, alla gångarter utan hälta. Promenera gärna med honom imorgon. Om han klarar av att lyfta kan du ta av broddarna. : Vad hände eg. på lördagen? Broddade av utan problem. Killen lyfte så snällt. Lät honom jobba löst i paddock ca. 15 min i skritt och trav. Lite markering. Longerade ca. 15 min i skritt och trav, fick ingen galopp. Mindre markering. Skrittade av löst i ca. 10 min. Ingen värmeökning hö.bak, snarare tvärtom. Red skritt och trav 20 min, UA. Löslongerade i trav 40 min, UA. Har benlindorna kvar på han om du ska rida i kväll, ta av annars/efter. Ingen galopp eller hoppning än. Hurra! Killen låg och vilade i hagen när jag skulle hämta honom. Han låg kvar, så jag satt vid honom i 10 min och myste/pratade. Ingen värme hö.bak. Ridskola. Barbackalektion i skritt och trav. Volter, ställningar och skänkelvikningar. Killen gick bra, men kändes lite??? i högervarv. Han var varm i hö.bak karled efteråt, men inte öm någonstans.

7 Löshoppning. Det var en glad Kille i dag. Löshoppade med bra teknik på 1,35 upprättstående. Var lite varm hö.bak samt båda fram efter den nya erfarenheten bengt Anna Vila. Lagt fram rena bandage + underlägg på min hylla. Tagit hem och tvättat dom andra. Vila. Arbetsdag på stallet. Ryktade och kollade Killen. Lite varm hö.bak, men inget ovanligt. Killen gick hoppträning med på ryggen. 3xstuds (65), 2-komb. (75) samt lite småhinder. Killen gick jättebra. Avskrittning runt ängen. Massage av Anna, numera diplomerad! Killen känns jämnare och jämnare. Ryggen kanon. Halsen höger fortfarande lite jobb på R Killen har tappsko hö.fram. Lite varm ovanför kotan hö.bak. Red barbacka i paddock i skritt och trav med volter, skänkelvikningar, öppnor och slutor. Killen kändes fin. Satte på sadel och galopperade på ängen. Killen markerar så fort det blir lite hårt i hö.fram. Fortsatte i paddock, utan markering Mia satte dit tappskon. Killen något varm hö.fram, insida. Värmde upp barbacka. Killen gick kanon. Satte på sadel för ridning på ängen. Red alla gångarter. Killen gick inte rent, så jag avslutade ridningen. Varm i båda fram efteråt. R. red drygt. Killen var het och framåt. Tog inte in Killen eftersom det inte är massage i dag, så han är fräsch till i kväll. Vila. Ingen ridning pga bortsprungen katt på landet. Jag kom hem för sent Killen gick lektion Killen mötte mig i grinden! Han kom i trav från bortre änden av hagen. *lycklig* Hö.framsko trasig. Halva utsidan borta. Den var dessutom böjd på insida, samt lös baktill. Tog bort skon. Killen fick stå eftersom han var väldigt ömfotad hö.fram.

8 Anna Vila pga tappsko. Vila. Killen blev omskodd i dag. Skogsridning med. Skritt trav och galopp. Killen var lugn, sansad, pigg och glad. Massage av Anna. Inga problem, mer än dom vanliga. Vila. Ville inte ta honom med dåliga skor, utan mös i hagen i stället ?? min Nya skor runt om. Bak: Falsade travarskor med bra grepp (fördröjer baksteget) Fram: Släta travarskor. Tårna kortade bak. Nu ska vi väl bli av med avtrampade skor! Vila pga tappsko, igen! Hö.fram väldigt öm. Jag har ringt Hovslagar-Mia. Lektion för. Vila. Omskoning fram. Killen väldigt öm, svullen och har mycket puls i kotan hö.fram. Bör vilas 2-3 dagar, enligt Hovslagar-Mia. Vila. Hämtade in en glad Kille. Fortfarande lite öm hö.fram. markerar på hårt underlag. Vä.fram, lös insida. Sömmar borta. EJ ridbar! Inga större problem i dag. Väldigt lite markering på grusvägen. Skrittade barbacka i paddock samt 2 varv åt varje håll i kort trav. Vä.fram sitter fortfarande kvar på dom yttre sömmarna Vila. Hovslagar-Mia kommer och fixar vä.fram Ridskola. Skritt, trav och galopp. Volter, cavaletti och slutor. Killen väldigt pigg och framåt. 15 min Vi red först lite lugnt i paddock, så jag kunde se hur han gick. Sedan red jag i paddock och på ängen i alla gångarter. Han är otroligt stel i vä.sida!

9 min T Anna 2 tim Värmde upp barbacka i 20 min. Lät Karin (Ida s mamma) skritta i 30 min. Sadlade på och travade volter i paddock och galopper på ängen. Visst är han ordentligt stel i vä.sida. Inte konstigt efter det som hänt. Var här i 2 timmar och pysslade om Killen. Kunde inte göra så mycket då jag inte har tillgång till några grejor. Löslongerade ca. 20 min i skritt och trav och såg ingen märkbar markering på hö.fram. Han är bara så mysig! Massage av Anna. Killen spänd i båda sidor, dock lite mer i höger. Spänningarna släppte dock ganska bra. Lösjobbade honom i paddock efteråt. Han visade klart och tydligt att hö.varv inte var hans favorit. Jag får försöka jobba honom lite mera lösgörande i det varvet. Ridskola. Jag är fortfarande sjuk och har feber. Red iaf lektion med Killen. Han kändes stel i början, men det släppte efter 20 min. Han har tydligen jagat fram och tillbaka i hagen hela dagen. Vila. Tiden räckte inte, så det blev lite morötter och visitation i hagen av oss. Hopplektion för Hoppade bana (50 70) + omhoppning. Killen gick kanon. Stelheten i hö.varv har släppt betydligt. Skrittade av runt ängen efteråt T och F. skrittade i paddock Vila. *Brrrr* Kallt och blåsigt! Ingen ridning. Ryktade av Killen med ryktstenen. Han är svullen vä. nedre ögonlock. Sköljt med kokat vatten T Vila. Ingen ridning för mig i dag som du vet (virus). Tog in Killen och kollade samt tvättade hans öga. (hade runnit lite, men inte så farligt) Visiterade honom och allt kändes bra. Ridskola. Ögat ser mycket bättre ut i dag än i måndags. Värmde upp i paddock. Hö.varv *suck* börjar iaf kännas bättre. Red ut i skogen i mest skritt, men det blev även lite trav och galopp. Jobbade kortkort trav på ängen tillbaka. Tränade galopp från halt i paddock. Han kändes stark i bakvagnen.

10 T T bengt Anna T 30 min ? T Vila. Ingen ridning i dag heller (envist virus). Pysslade med Killen och han fick sina örter och beta lite grönt gräs. Han har fått ett sår vä.+hö.bak, som jag rengjorde ordentligt. Han verkar pigg, så jag hoppas jag orkar rida i morgon. I dag blev det äntligen lite ridning. Red i paddock i skritt och trav. Volter, serpentiner, ridvägar osv. Tränade mycket i hö.varv så han blev lite trött på mig. *ler* Avslutade med skritt runt ängen. Såren ser OK ut och blev såklart rengjorda. Massage av Anna. Ungefär som vanligt. *suck* Han har kompensationsspänningar i vä.sida. I övrigt är han fin. Lite varm/puls i hö.fram karled. Ingen markering i skritt och trav. Jag tog av bootsen eftersom han har börjat få skav i karlederna. Sko hö.bak nedböjd, insida. En söm lös. Jag skriver upp på tavlan, så får Hovslagar-Mia titta på honom på torsdag. Pyssel och mysig barbackaridning i paddock med div. skrittövningar. Killen var på helmysigt humör. Vila. Ingen lektion pga. vädret och kalla, blöta och frusna hästar. Killen har flyttat till stora stallet, bredvid B. Ryktat av honom ordentligt. Fortfarande lite puls hö.fram, karled. Ingen markering. Hovslagar-Mia kom och slog om hö.bak och vä.fram. Tvättat Killen (ej man+huvud). Det behövs fler tvättar innan han blir ren. *suck* Lät honom torka/beta 30 min på ängen. Barbacka med mycket trav i paddock. Han börjar kännas mjukare och protesterar inte lika mycket i hö.trav-volter. Lätt värmeökning i hö.fram efteråt. Vila pga storm och svinkallt. Tog in Killen och torkade honom. Kollade även tassarna ordentligt = OK. I dag blev jag mött av en glad Kille i grinden. Gav honom 3 skopor örter hopblandade med Krafft, morötter och äpple. Ingen värme någonstans. Red i paddock i skritt, trav och galopp. Tränade slalom och cavaletti. ( barbacka+30 min med sadel) Avslutade med galopp runt ängen. Lät honom vila 30 min. Red sedan ytterligare 15 min barbacka i paddock. (Härligt väder, underbar häst. Kunde inte sluta rida.) Ingen markering eller värmeökning. Lånade ut Killen till för lektion. Skritt och trav. Killen rev paddockstaketet i sin iver att komma till Bella! Lite gallig vä.fram. Ridskola. Lektion för. Skritt och trav över cavaletti. Avslutade lektionen med 10 min barbacka. Kanonhäst i dag.också! Killen lite varm hö.fram vid hämtning. Ingen värme efter ridning. Lite gallig vä.fram. Möttes av en glad och mysig Kille i hagen. Lite gallig båda fram. Red i paddock med övningar i skritt och trav. Killen kändes lite trög och var lite snubblig, men det var väldigt varmt och kvavt när vi red så det påverkade honom också (blev själv kokvarm). Ingen markering vid ridning eller värme efteråt. Han fick beta gräs i 10 min efteråt till sin stora lycka. Hoppas ni får en mysig pingsthelg med bra ridväder.

11 tim Karin 15 min tim T 30 min T T 30 min T 30 min Gallor fram i dag också. Red ut i skogen med N. på S. Red galopprundan och bort mot Lövstalund. Mest skritt men även trav och lite galopp. Härlig och positiv Kille, som vanligt. Han var jätteduktig vid uppflygande fåglar och springande rådjur. Vi red en hel del terräng (utan stig). Lånade ut Killen till Karin (Ida s mamma) för 15 min uppsiktsridning i paddock. Vissa dagar..! *suck* Trevligt väder, men lite byig blåst. Hämtade en glad Kille i hagen. Trevlig och mysig under hela rykten och även lite i början i paddock. Jag tänkte köra slalom, hopp, galopp och backa i T. Efter ca. 15 min kom en vindby, sen var det kört! Killen blev rädd för allt, både när och fjärran. *suck* Efter 30 min med studs och sidoskutt gav jag upp. Jag kände att varken jag eller Killen kunde få ut något positivt av träningen. I början var han dock ovanligt *ler* koncentrerad på mig. Kanske för att Bella inte kom när han ropade. Jaha, ny dag, nytt försök. *ler* Killen gallig vä.fram. Nytt litet sår på utsidan hö.fram, skenbenet. (skicklig häst) Efter 10 min i paddock var det dags igen. Samma som i går, dock inte lika stökig. Red ut på långtur med alla i stallet. Vi red Närtuna, Braheberg, Margaretelund, Södertorpet, Lövlund, Braheberg och hem. Killen lugnade ner sig efter ca.. Härlig tur med skritt, trav och galopp. Inga gallor eller värme efter turen. Killen har flyttat till gamla vinterhagen. Ingång från valackhagen, vid paddock. Härligt, varmt och soligt ridväder, men lite blåsigt. Killen var glad och mysig. Pysslade länge i solen utanför stallet. Tyvärr var det för blåsigt för att Killen skulle kunna slappna av till 100%, men det gick bra ändå. Red sedan lugnt i paddock, mest åka häst i det sköna vädret. Inga hopp eller skutt från Killens sida. Fick sina örter, men ville knappt äta alls, inte ens med äpplen och morötter i. Troligen för mycket gott i hagen nu. Ingen ridning i dag, bara pyssel i solskenet. Mysigt!! Killen var lite studsig på väg från hagen, men lugnade ner sig sedan. Gallig fram och lite bak. Han har fått lite gräsmage och lämnar rena ko-mockorna efter sig. Försökte igen med örter och massor med morötter, men det lyckades inget vidare. Ridskola. Hämtade en slö Kille i hagen. Gallor som igår. Jag fick i honom det mesta av örterna, även gårdagens. Killen var härlig i dag. Lugn och med fin framåtbjudning. Skritt, trav och galopp över cavaletti utan tyglar. Galoppen gick nästan bra. *ler* Avslutade med 10 min barbacka. Killen var glad och pigg i dag. Pysslade en stund och skrittade ett par vändor på ängen. (hade ingen ridinspiration i dag) Killen var pigg och framåt och skuttade för höbalarna 2:a gången vi red förbi!? Första gången gick det hur lugnt som helst. Gallor på alla utom vä.bak. Till min glädje lyfter han på vä.fram igen utan bråk, han har dessutom slutat att tynga hela tiden. Hämtade en genomblöt Kille i hagen. Han tjafsade lite vid eken. Gallorna är kvar. Det gick bra för mig också att lyfta vä.fram. Torkade av honom och täckade. Gav Killen en lätt helmassage. Gjorde inga större (djupare) grejor pga vädret. Promenerade 10 min med honom innan han fick gå ut i hagen. Han vill fortfarande INTE ha örterna. Bara pyssel i dag. Hade ont om tid samt att det blåste halv storm. Killen var glad och mysig som vanligt. Gallig runt om. Försökte inte ens ge några örter.

12 tim T F. Fa T T T Killen är bättre i gallorna i dag. Gjorde ren krubban och gav honom torr Krafft, örter, äpple och morötter. DET dög tydligen. Red privatlektion för. Longering i skritt och trav. Jobbade med sits, balans och innerskänklar. Hoppade lite 50, 60 och 65. Avslutade med barbacka. Killen var riktigt trevlig i dag. Dessutom blev han tom lite svettig!! Uruselt väder. Ingen ridning. Bara lite klappar och morötter i hagen. Gallorna är mycket bättre. Vädret fint igen, men blåsigt som vanligt. F. red i paddock. Ridvägar och volter i skritt och trav. Hon provade även lite galopp samt hoppade ett lågt hinder. Killen var jättesnäll och samarbetsvillig. Inget fjantande trots blåsten. Fa. skrittade av Killen i 15 min och sen avslutade F. med att skritta runt ängen. Nya skor runt om. Hovslagar-Mia hittade en liten stengalla hö.fram, på utsidan av strålen. Jodopax varje dag i 4 dagar, ev. också medel mot strålröta. Borsta in det med t.ex. en tandborste. Jag har sprayat med Blue Spray. Privatlektion för. Mycket lättridning longerad och fritt utan tyglar, även över cavaletti. Killen var härligt jobbvillig, men han bjöd inte på ett steg extra. *ler* Tänkte avsluta med lite fri galopp, men JAG orkade inte. Killen har fått örter. Nu går det bättre. Tvättat hö.fram enligt instruktionen. Det blev ingen ridning i dag, utan bara sårvård och pyssel. Killen verkar glad och nöjd i sommarvärmen. Hämtade en glad Kille i hagen. Gallorna verkar inte bli bättre. Dom verkar vara temperaturberoende. Smorde in svans och man med olja och borstade ur ordentligt. Jobbade Killen i skritt och trav i paddock. Körde 3 varv runt ängen i trav och galopp. I dag funkade JAG bra och Killen svarade lydigt. *ler* Bara så du vet, rådjur ÄTER hästar, iaf enligt Killen! Tredje gången vi red förbi så brydde han sig inte. (knepig Kille) Travade och galopperade på grusvägen för gallorna. Killen gillar satsumas, med det gjorde ingen skillnad med örterna. *synd* Gjorde rent hoven och sprayat, borstat in BlueSpray. Hämtade en lite stressad och blåsig Kille i hagen. På vägen upp från hagen dök det upp världens farligaste osynliga spöke!! Så han drog omkull mig i leran. Har ingen aning om vad som skrämde honom. Jag såg eller hörde absolut ingenting. Sen var han helskärrad och trippig. Ett bra tag fick han stå i boxen och lugna ner sig. Pysslade och gjorde rent hoven. (Jag antar att han var uppstressad av åskvädret som dragit förbi alldeles innan). Hoppas han lugnat ner sig till i morgon så du slipper lerbad. Killen var lugn i dag, men något irriterad på.. mig? Det släppte när jag började rykta. Red ut med Thomas och N. på andra sidan ån (Närtuna). Skrittade och travade i björkbacken t.v. innan vägen. Jobbade i skritt och trav i paddocken efteråt. Stretchade hals, nacke, framben och bakben. Han känns lite stel. Ska försöka få hit Anna för en massage. Gjort rent hö.fram och lagt på Jodopax. Killen var på helmysigt humör i dag. Skrittade på ängen med N. På T. Lugnt och mysigt och ingen blåst som omväxling. Killen fick inga örter i dag. Lite gallig som vanligt. Strålen vä.bak är lite mjuk. Red ut med Thomas och N. mot Närtuna. Red runt i skogen på andra sidan vägen. Skritt, trav och galopp. Killen känns härligt pigg och framåt/nedåt. Privatlektion för. Jobbade volt i skritt och lätt trav. Tränat galoppfattningar. Det gick lite bättre än sist.

13 min min + 3,5 tim Hämtade en glad Kille i hagen. Gallor som vanligt. I dag var han riktigt mysig vid rykten. Red över honom till Lilla Gårdersta med Thomas, J. och B. utan problem. Han blev lite skärrad när ridsällskapet red tillbaka, men lugnade sig efter min. Hopsläppet med R. gick bra, liksom senare när D. kom. Hämtade en trött Kille i hagen. Han stod ihop med D., borta från flocken. Blev knappt av med D. när jag tog ut Killen. Tog in honom i stallet och ryktade länge. Lite spänd, men OK. Hittade ett litet sår hö.fram, insida ovanför kotan. Alla skor sitter. Jobbade lite löst i paddock, men han var för okoncentrerad. Tog en promenad runt vinterhagen i stället. Killen gick med R. vid utsläppet, men det gillade inte och C. Dock inget bråk. Hämtade Killen längst bort i hagen, iväg från flocken. Han och D. stod ihop. Samma visa med D. i dag igen. Ryktade av Killen och lät han stå i boxen ett tag. Värmde upp i paddock och därefter red jag till Lövhamra över Valla. Det gick utan problem! F. och red Killen i paddock. Red sen tillbaka utan problem. Tog galopp sista biten, klockrent! *ler* KANONHÄST!! Hämtade en lite slö Kille i hagen. I dag gick han med flocken. Red över till Lövhamra, UA! Det blev ingen tur över Billsta. Vi red ner mot Fredriksberg och sen genom skogen mot Tarby. Vi hittade ingen bra ridväg, så det var grönsaksridning nästan hela tiden. Vid gravkullen vid Tarby hittade vi ridvägen mot Espesta (Björnvallen). Den var tidvis väldigt fin. Red genom skogen mot Valla, där vi skildes åt. Inte helt uppskattat av en viss Kille, men det gick ändå. Killen var jättehärlig hela tiden. Han gillar verkligen att gå i skogen. Ju mindre stig, desto bättre. Killen (och även jag) var härligt trött när vi kom hem. Ryktade av och myste länge. Hämtade Killen som stod med C.. Red barbacka i paddock ca.. Fungerade så där, mest pga att jag var lite öm nertill *ler* Red pissrundan med A. på R. Lugnt och stilla. Killen är väldigt irriterad på alla flygfän. Han blir lite jobbig ibland med sitt huvudskakande. Svampade av honom efteråt Vilodag, fast ofrivilligt. Fick besök av min syster från Dalarna som behövde hämtas på kvällen. *suck* Anna Massage av Anna. Killen har tappat muskler i hals och bakdel. Iofs ingen överraskning. Spänningarna efter hö.fram är borta. Bara lätta spänningar i bog och hals. Jämnt på båda sidor och inget onormalt. Han har lite kanter efter bossorna på sadeln, i ryggmusklerna. Trol. pga att jag inte ridit barbacka ordentligt på flera veckor (24/5). Jag får skärpa mig! T T Trevlig sommar. Nu åker jag på semester. Tillbaka 31/7. Möttes av en glad men smutsig Kille i hagen. Mycket borsta blev det Red i paddock, övningar i skritt, trav och galoppfattningar. Gick kanonbra, han var väldigt mysig och samarbetsvillig. Kändes inte stel alls. Avslutade med en sväng i skogen (pissrundan), men det var geggigt och snårigt, men lite mysigt ändå. (länge sedan jag red ut) Uteritt i skogsterräng så det blev mycket lyfta på fötterna, dessutom var det väldigt blött och lerigt så även det gjorde ju att det blev höga lyft. Trav på grusvägen som var lagom mjuk tack vare allt regn. Killen var (som vanligt) glad, framåt och mysig att pyssla med.

14 T 30 min T 30 min Anna Äntligen en dag med sol och sommarväder. (utan regn och åskmoln vid horisonten). Red i paddock tillsammans med J. och D. Mest skrittövningar i dag. Mycket volter, serpentiner och runt koner. Han känns mjuk och fin i bägge varven. Killen jobbade på fint men vi (han) blev störda av en broms som förföljde oss så fort Killen börjat svettas lite (gick snabbt med tanke på solskenet ) så det störde hans koncentration rejält. Skrittade av på ängen och svampade honom eftersom han var rejält svettig. Härlig kväll, soligt, lagom varmt och inget blåsande. Red barbacka i paddock, mest i volter eftersom A. longerade samtidigt. Travade mycket så Killen fick jobba en del. Gick riktigt bra men ibland var balansen (min alltså )lite si och så, så jag halkade nästan av..så då fick det bli skritt en stund. Killen är lugn och harmonisk och verkar må bra. Inga gallor alls nästan (lite på hö.fram bara) och känns mjuk och skön att rida. Nu åker jag på semester så nu får han vila ett tag och får väl ridas lite lugnt de första gångerna i augusti Sommarbete. Hälsade på Killen i dag. Konstaterade snabbt att det bara var att ringa hovis. *suck* I dag kom min härliga hovis. Det blev barfota bak och 2 nya fram. Jag hade lite problem att rykta Killen, eftersom han hela tiden ville trycka in nosen i bröstet på mig och "snusa". *ler* Tog ut honom i paddocken för att känna hur han var efter sommarbetet. Han har inte ridits på över 3 veckor. Volter, tempoväxlingar, galoppstarter, cavaletti och ryggningar. Mjuk, följsam och oerhört lyhörd hela tiden. Kan man annat än älska en sån underbar häst. *nykär* Avslutade med 15 min barbacka. Tog in honom och gosade i minst 30 min. I dag behövde jag inte hämta Killen i hagen. Han kom direkt han såg mig. I dag blev det lättare hoppträning i olika varianter. Killen tände direkt när vi kom in i paddock och siktade in sig på högsta (50) hindret. *ler* Det var INTE populärt när jag istället började uppvärmningen och därefter gick på dom lägsta hindren. Killen piggnade inte till förrän jag började hoppa på 50, men då tog han i för minst 120. *ler* Avslutade med 20 min barbacka, utan hopp. Killen har inte fått massage på 5 veckor, så det skulle vara intressant att höra vad massören hittade. Hämtade in en inte helt villig Kille från hagen. *ler* Men så fort han kom till stallet och hörde massörens "Hej Killen", så började han genast slappna av och slänga med tungan. *ler* Han har tydligen busat med dom andra. Hittade en skada på hasen hö.bak, lite avskavd (spark?) upp mot länden och lite varm. Jag fick lite skäll för att han tappat lite muskler, men det hade han redan gjort för 5 veckor sen. Annars så hittade hon ingenting att anmärka på. *glad* Men det blir väl annat längre fram när jag har ridit ett tag. *suck* Efter massagen åkte jag över till Lövhamra och bokade 4 privatlektioner på stört.

15 Ett steg till tog jag i dag. Fega jag beslutade mig för att återigen utmana ödet. :)) Denna gång var det ensamridning i skogen som gällde. Hämtade in en glad Kille från hagen. Han var fortfarande lite varm på hasen, men mindre än i onsdags. Smorde med Helosan. Värmde upp i paddock, d.v.s. kände på Killen och samlade mod. *ler* Därefter var det rätt ut i skogen. Jag hade bara ridit där en gång tidigare och ville nu leta efter fina klätterstigar. Killen bråkade en hel del på bromsarna på väg ut, men när vi kom in i skogen försvann bromsen. Red runt i och hittade flera fina träningsbackar. Killen var pigg och glad och gillade verkligen turen. Ingen reaktion alls på knakande kvistar, uppflygande fåglar eller rådjur. Stabil som en klippa. *ler* Red hem och avslutade med ett träningspass 15 min barbacka i paddock. Han kändes otroligt mjuk och följsam. *härligt* tim Hela vägen hem från stallet satt jag och undrade varför jag eg. är orolig för att rida ensam med denna härliga häst. Det blev ridning i dag också. Hämtade in en pigg och glad Kille. Ingen värme i hasen. Red ut med några från nya stallet. Dom visade på massor med härliga travbackar. Precis vad jag behöver för att träna upp Killen igen. Killen var precis lika pigg och stabil som vanligt. Han älskade backarna. Avslutade med 15 min barbacka i paddock I dag har jag köpt en tömkörningsgjord som jag ska prova på måndag. Fungerar det så blir det att utbilda mig. Jaha, nu har jag tjuvstartat ridskolan. *ler* Starten höll dock på att gå om intet, då Killen hade trampat loss ena framdojan. Men som tur är har man en underbar hovis. Hon var fullbokad, men tog sig ändå tid att komma förbi och fixa dojan på Killen. Lektionen fortsatte där vi slutade i våras med lätt trav på volt och över cavaletti på både rakt och böjt spår. Det märktes att både han och jag var lite ringrostiga, men så småningom lyckades jag få Killen att trava i form en HEL stor volt. *stolt* Jag är nog på rätt väg iaf. *ler* Det märktes att Killen har tappat mycket muskler sen i våras. *suck* Efter lektionen satte jag på tömkörningsutrustningen bara för att prova om det fungerade och att han accepterade det. Bytte även träns till vanligt bett. (Normalt rider jag på hack.) Inga problem alls. *kanonhäst* Nu måste jag själv skaffa mig utbildning i tömkörning.

16 I dag var det privatlektion igen. Jag började innan lektionen med att värma upp barbacka i 30 min. Killen svarade bra, men kändes lite stel. Träningsvärk? I dag blev det sitsträning med mycket lätt trav. Svårast var 1 ner och 2 uppe, det gick inte alls. *ler* Men i stort gick lektionen bra och läraren var nästan nöjd med mina små framsteg. *ler* Ett av mina största problem är mina stela höfter. Måste nog låna dotterns rockring någon riktigt mörk natt. Nu blir det ingen ridning förrän tidigast måndag, men ägaren kommer hem på fredag så Killen får nog ett par skogsturer i helgen. Inspirerad ridlärare hade jag i dag. *suck* Hade tänkt ta en trevlig kvällstur i skogen med Killen och prova lite nya backar. Då ringde min ridlärare och undrade om hon fick ge mig en privatlektion. Hon hade nämligen varit på kurs hela helgen och var otroooligt inspirerad. Jag hann dock med i skogen, men bara på dom "gamla" backarna. Privatlektionen var, som vanlig, om min sits. Ridläraren var riktigt inspirerad, med nya övningar och infallsvinklar. Hon kortade mina stigläder 4 hål! Det gjorde susen och gav ordentliga resultat från min sida. *glad* NU känner jag att jag har börjat hittat rätt i sadeln. Sen är det bara resten kvar. *ler* min Det roligaste var faktiskt att Killen gillade min nya sits. Han var glad och pigg hela lektionen. Nu är det 2,5 veckor sen Killen blev barfota bak. Jag har bara ridit honom på mjuka underlag sen dess. I dag var det dags för "test". Red ToR Lövhamra. Det blir ca. 7 km på mestadels hård grusväg. Det fungerade kanon. Äntligen blev det ridning!!! F. lånade S. Så vi red Pissrundan tillsammans och klättrade backar. Gick bra, men han var lite snubblig. Dock mest på vä.fram tyckte jag. Skrittade & travade lite i paddocken efteråt och märkte inte att han ömmade något. Det blåste mycket så han var lite på sin vakt, men annars pigg och framåt. Städdag i stallet. Som medryttare behöver jag ju inte vara med, men det känns naturligt för mig att hjälpa till ändå. Jag vistas ju ändå där. Jag hann även ta en paus och kika på hopptävlingarna på Sigridsholm. Jag hade också en härlig upplevelse med Killen. *myser* Hälsade på honom i hagen. När jag skulle lämna hagen (grinden låg skymd 200m från Killen) så kom han travande med lång hals och högt huvud. Han ville ju följa med. *ler* Kunde ju inte avvisa honom då, utan tog in honom i stallet ett tag och myste lite. Gav honom även lite kornkross och en hötapp. Släppte ut honom igen efter en timme. Efter städningen av stallet flyttade vi alla hästar till andra sommarhagen. Den ligger ca. 500m från stallet, så nu blir det att knalla eller rida barbacka till och från hagen. *ler*

17 min tim Hämtade en mätt Kille i hagen. Magen riktigt hängde. *ler* Lite nya skavanker hö.bakdel. Det kan vara S. Som försöker komma upp sig i flocken. Red ut i skogen och klättrade 6 backar. Killen lite slö i första, men sen piggnade han till. Galopperade lite på ängen. Killen var inte lika snubblig i dag. Kikade till Killen i hagen och kollade hans lovebites och myste lite. J. Skulle rida honom idag, men så blev det tydligen inte. Regn, blåst och jägare bestod min ridkväll av. *suck* Killen gillar varken blåst eller bullrande (skjutande) jägare. Hade tänkt rida ut i skogen, men med tanke på övriga gäster på det stället, så blev det paddock. Trots irritationsmomenten så var Killen väldigt samarbetsvillig och lugn. Tränade mycket på mina händer och drivningen. Det var mycket lätt trav, volter och skänkelvikningar (i skritt). Killen var lyhörd och väldigt lätt i handen, trots blåsten. Det känns som det börjar gå mycket bättre med formen eller också var Killen väldigt snäll mot mig. *ovanligt* Försökte longera Killen, men utan något vidare resultat. Longering är inte min starka sida och Killen var inte ett dugg samarbetsvillig i dag. Höll på ca. 15 min, så han fick röra på sig lite iaf. Miljöträning blev det med Killen i dag. *ler* Han blir väldigt "stirrig" när det blåser, som dom flesta hästar (tror jag). Plockade första fästingen för året i dag. Killen får väldigt lite fästingar. Jag hade tänkt ut i hemskogen, men efter att ha hört några knallar (rådjursjägare?) så blev det en tur till Lövhamra i stället. Killen brukar vara stabiliteten själv, men i dag var allt ofarligt plötsligt väldigt läskigt. *ler* Det normalt läskiga var å andra sidan helt ofarligt. *knepig pålle* Vi träffade några golfare med hästätande golfvagnar. Frågade snällt, så Killen fick bekanta sig med vagnarna. Golfarna garvade gott åt Killens uppsyn. Vattenpölar med krokodiler fanns det också på vägen, men dom ville han inte alls hälsa på. *studs, hopp* På Lövhamra tränade vi lite bruksridning med läskiga broar, hemska grindar och farliga hinder. *suck* På vägen tillbaka råkade vi ut för lite motorcyklar. Men där blev det mest miljöträning av ryttaren. *ler* Killen var härligt pigg, framåt och lyhörd i dag. Det blev mycket trav och en hel del galopper. I dag blev det seriös träning i paddock. Jag hade blivit inspirerad av Jennifers föredrag och förevisning i söndags. Det blev mycket volter och öppnor i både skritt och trav. Jag jobbade också mycket med min kropp och mina vikter enligt vad Jennifer talat om. När jag slutligen kunde slappna av på rätt sätt så fungerade det!! *lycklig* Äntligen har jag på egen hand fått Killen att gå i form. Synd bara att ingen såg så att jag kunde få ett utlåtande över formen och min sits. Nu är det bara att träna. *ler* Avslutade med 15 min barbacka.

18 ,5 tim Ridskolestart och ett pressat tidschema fram till 19:00. Naturligtvis blev jag försenad från jobbet, men jag lyckades iaf köra in 10 min. Hämtade Killen (lerig *suck*) och gjorde i ordning honom. Satte på reflexer och reflextäcke direkt så jag slapp ta ryggsäcken. (Jag hade räknat ut att jag måste vara tillbaka till stallet senast 20:30, för att iaf ha ridljus. Det tar 25 min att rida) Efter 500m markerade Killen att ngt var fel när vi gick efter stora vägen. Ett fäste till reflextäcket hade gått av och täcket hade rasat ner på hans ena sida. Jag hann knappt få stopp på honom förrän det rasade ner. *SUCK* Hoppade av och stoppade på mig täcket under jackan. Fick leda honom 100 m innan jag kunde sitta upp. Ville inte göra det efter stora vägen. Resten av vägen till Lövhamra gick bra. Lektionen blev försenad 20 min. *suck igen* Naturligtvis började Killen "brumma" efter alla ston och var totalt ointresserad av mig. Efter en ordentlig tillsägelse så skärpte hans sig dock. Lektionen var ganska tuff, för att vara första, men Killen skötte sig kanon. Iaf efter dom första 10 min av "brummande". Vi fick många "tummen upp" av ridläraren. Jag misstänker att många av Jennifers tips från i söndags ligger bakom framgången. Lektionen avslutades 20:20 och jag kom iväg 20:30. Efter ca. 5 min kom vi till en åker där en bonde plöjde (i mörkret). Killen, stabil?, började skutta, så det var bara att hoppa av och leda honom förbi, vilket tog sin lilla tid. *SUCK* Efter den incidenten kände jag att Killen helst ville ha mig på marken framför sig, så det var bara att fortsätta knalla. 21:10 var vi tillbaka i stallet. Efter avryktning och vatten, hö, morötter och äpple ledde jag bort honom till hagen. Då var han hur stabil som helst *suck* fast det var kolsvart ute :40 åkte jag hem, totalt utmattad. Ingen ridning i dag. Mys och pyssel med en härligt lugn och avslappnad pålle. Underbar ridning i dag med både solsken & lagom varmt. Killen lugn & glad hela tiden, både vid hämtning & ridning. Red på ängen först i ca. Mycket trav och galopp. Jättefina galoppfattningar både hö & vä. Avslutade med att skritta Pissrundan i lugnt tempo. Ingen snubblighet i dag.

19 min I dag var Killen lite "slö". Det kanske berodde på att ägaren hade galoppövningar i går på en väldigt pigg, glad och samarbetsvillig Kille. *ler* Killen kändes lite stel i högersidan vid igångsättning, men det släppte ganska snabbt. Troligtvis ingenting att oroa sig för, men jag ska nog hålla koll på det. Jag vill absolut inte ha tillbaka förra höstens besvär när det knappt gick att ställa honom åt höger. Eftersom jag också kände mig lite slö, så blev det en timmes skrittur i skogen. Vi undvek stigarna och red mest i besvärlig terräng där Killen verkligen fick lyfta och lära sig att placera tassarna rätt. Det behövdes, eftersom han har börjat slarva med den biten. Han gillar verkligen att gå i obanad terräng, precis som jag. En riktig "skogsmullehäst". *ler* J. 2 tim 10 min min Precis som vanligt avslutade jag med 15 min barbackatrav i paddock. I dag gick det inte så bra som det brukar, men det berodde mest på mig. Jag kände mig okoncentrerad och "svajig". Det berodde nog på att jag sovit dåligt i natt. Jag red med H. På C. och vi red Tarby-rundan så det blev en långritt så här direkt efter ett långt riduppehåll! Det var ganska jobbigt när Killen hela tiden ville äta av all vegetation runt omkring oss, men annars gick allt superbra! Var inte ens rädd för korna vi passerade! Tack så hemskt mycket för lånet. J. Red Pissrundan samt lite trav & galopp på stubbåkern. Tog det lugnt med tanke på att Killen kändes lite slö och att han gick långritt i går. Allt gick bra och Killen var lugn & go hela tiden. Killen kom och mötte mig i hagen i dag. *glad* Sprucken sko, det var vad Killen hade i dag. Sprucken vid tån, men inte ända igenom. Hovslagaren kommer på torsdag. Det blev en lugn skrittur i skogen med A.?, medryttare på nordsvensken R. Hon har precis börjat rida honom så hon var jätteglad för sällskapet. Rulle får bara ridas lugnt efter en hövböld. Vi red "pissrundan" och skulle även ta Jennys runda. Tyvärr så missade jag stigförgreningen (har bara ridit där 1 gång). Nu blev det lite lugn trav på stubbåkern och sen utforskande av en helt ny skog. Den var riktigt mysig att rida i, men inte särskilt mycket stigar. Jag och Killen gillar iofs att rida fritt men Anna ville gärna ha jämnare underlag. *ler* Efter en avslutande skritt/trav på en annan stubbåker red vi tillbaka hem. Killen var så där härligt pigg, framåt, lyhörd som han brukar vara i skogen. Avslutade med 10 min avskrittning barbacka. Skrittade Pissrundan med A. på R. Det blev en del klättrande och terrängridning. Killen var verkligen arbetsvillig i dag. Visserligen en del "vind-skutt", men det får man ta. *ler* I dag var det träning i paddock med volter, cavaletti och lite småskutt < 50. Killen var pigg och framåt men tyvärr var jag inte lika pigg och framåt. Jag hade brutit mot min huvudregel när det gäller ridningen, nämligen tagit med mig jobbproblemen till stallet. Jag kunde inte koncentrera mig alls på ridningen. Killen var INTE alls nöjd med mig, vilket han tydligt visade. Det blev iaf träning och 10 min barbacka.

20 Killen vaccinerad och klar. Onsdagen blev ganska trevlig, trots vädret. Åkte först till Killen och tog en skogstur med 2 andra i stallet. Regn, blåst och åska. *suck* Killen var som vanligt väldigt "vindkänslig" och studsade för nästan allt. *dubbelsuck* Det blev ändå en trevlig tur med avslutande galopper på stubbåkrarna. Skitkul, tyckte Killen, och laddade för allt han var värd. *ler* Jag har tydligen blivit "farträdd" på sista året. Killen verkar lite stel i högersidan igen. Han var också väldigt snubblig. Dags att boka massör. Var ute vid stallet på fm. Hämtade en blöt och ovillig Kille i hagen. Jag förstod honom, det regnade, blåste och var bara +8 grader. Jag tog in honom i stallet, torkade av honom med handduk och lade på täcket. Han fick också sitt korn, morötter och äpplen. Han fick även lite hö att sysselsätta sig med. När det fortfarande regnade efter över me så beslutade jag att det inte blev någon ridning utan massage och stretching i stället. Det gillade han iaf. *ler* När vi var klara och jag gick ut för att skritta av honom slutade det regna och blåsten började avta. Det kändes också varmare. *typiskt!* Jaja, jag får väl ta ridningen en annan dag. Iofs så var min ridinspiration = 0, så det kanske var lika bra. Funderade över vad Killen eg. menade. När jag hämtade honom i hagen kom han inte mot mig som han brukar, men det spelade ingen roll. Vi hälsade på varandra, som vanligt. När jag skulle sätta på grimman, reste han huvudet, spetsade öronen och tittade på mig. Därefter vände han och gick bort från mig. Jag gick efter och han fortsatte, fortfarande med spetsade öron och ingen irritation. Efter ca. 100 meter stannade han, sänkte huvudet och jag fick sätta på grimman. Han följde snällt efter mig till stallet på slakt grimskaft. Han var trevlig i stallet och hade bra framåtbjudning i ridningen och ville verkligen arbeta. Dom här 4 alternativen har jag kvar när jag uteslutit dom andra: - var han sur över att inte ha blivit riden på 5 dar? - var han sur över att ha fått vara ute i "skitväder"? - gillade han inte lukten av mig? - var han sur över att jag inte hälsade på honom dagen innan? Paddockjobb med volter, öppnor, slutor och skänkelvikningar i skritt. Volter och öppnor i trav. Avslutade med volter och skänkelvikningar barbacka. Blåsigt & trist väder. Killen ville INTE följa med från hagen i dag heller. Löslongerade i trav över cavaletti i ca 30 min och det gick riktigt bra. Sedan blev det pyssel & mat.

Riddagbok för Lucky 2002-03

Riddagbok för Lucky 2002-03 Riddagbok för Lucky 2002-03 020919 Blev beordrad att vara med på lektion. Red på Lucky. Det gick alldeles utmärkt. Lyckades få honom att arbeta i rätt form i hela 45 min! Får mycket beröm av min ridlärare

Läs mer

Riddagbok för Killen 2003

Riddagbok för Killen 2003 Riddagbok för Killen 2003 Alla noteringar fram till 030910 är baserade på vad jag kommer ihåg. 0305xx I maj blev jag tillfrågad av om jag ville bli medryttare på hennes nya häst fr.o.m. augusti. Jag svarade

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Publicerat med tillstånd Märtas hästbok Text och bild Erika Eklund Wilson Bonnier Carlsen 2011

Publicerat med tillstånd Märtas hästbok Text och bild Erika Eklund Wilson Bonnier Carlsen 2011 Jag heter Märta. Jag älskar hästar! Det här är min bästa häst Julia. Hon bor på ridskolan. Där finns ridläraren Kattis, alla hästarna och mina ridkompisar. Jag rider där varje vecka. 7 Använd skänklarna!

Läs mer

Rönninge-ritten 7/6-08.

Rönninge-ritten 7/6-08. Rönninge-ritten 7/6-08. Varsågoda och rid! Sa en glad funktionär när vi i min grupp ivrigt skrittade iväg på den första CR slingan på 30 km. Det var en varm och solig dag så vi fick det goda rådet att

Läs mer

Tävlingen. Marie Helleday Ekwurtzel. Illustrerad av Lena Furberg

Tävlingen. Marie Helleday Ekwurtzel. Illustrerad av Lena Furberg Tävlingen Marie Helleday Ekwurtzel Illustrerad av Lena Furberg 1 EN HÄRLIG KÄNSLA Måste hästar bajsa så mycket? suckade Lilly. Hon skakade bort det långa, bruna håret ur ansiktet. Köp en guldfisk i stället,

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

Plugghäfte Barnmärken

Plugghäfte Barnmärken Plugghäfte Barnmärken Förberedande häfte inför märkestagning av märkena Vita Hästen Guld Hästen Vita Hästen Gula Hästen Brons Hästen Silver Hästen Guld Hästen Barnmärken Innehåll Sida Översikt och krav

Läs mer

1 En olycka kommer sa " llan ensam

1 En olycka kommer sa  llan ensam 1 En olycka kommer sa " llan ensam Ewa Christina Johansson Illustrationer Johan Egerkrans Axel! Där är du ju! Axels hjärta hoppade till i bröstet. Fast på ett bra sätt. Det var ju söta Rut som ropade på

Läs mer

superviktig hos både dig och hästen

superviktig hos både dig och hästen UTVECKLANDE» förbättra din och hästens balans RYTTARE: Johanna Blomdahl ÅLDER: 29 NIVÅ: LA HÄST: Wilma STAM: Bugatti Hilltop- 1778 Nonius -14 ÅLDER: 10 år NIVÅ: LA Är du inte själv i balans är det väldigt

Läs mer

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011 En olydig valp Det var en varm dag fram på höstkanten. I en bil satt den lilla jack russell-valpen Puzzel. Hon var en terrier och rätt så envis av sig. När dörren öppnades slank hon snabbt ut. Tyst som

Läs mer

träna utan tyglar Förbättra din kommunikation -

träna utan tyglar Förbättra din kommunikation - TRÄNING Förbättra din kommunikation - träna utan tyglar Förbättra din kommunikation - träna utan tyglar Visst är det något alla drömmer om? Att rida barbacka på en strand med vinden i håret och inget på

Läs mer

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen.

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. 1 Mamma Mu gungar Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. Utom Mamma Mu. Mamma Mu smög iväg och hoppade över staketet.

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

UPPSALA PONNYKLUBB TEORI För Ryttarmärke 1

UPPSALA PONNYKLUBB TEORI För Ryttarmärke 1 UPPSALA PONNYKLUBB TEORI För Ryttarmärke 1 HÄSTENS DELAR Nosrygg Ganash Hals Manke Länd Rygg Kors Svansrot Bringa Bog Bakknä Underarm Framknä Kastanj Has Skenben Kota Krona Skenben Karled Hov Så här är

Läs mer

4. Vad tyckte du om kvaliten på ridningen?: mycket bra Kommentar om ridningen: -man fick rida hur mycket som helst, olika slags turer.

4. Vad tyckte du om kvaliten på ridningen?: mycket bra Kommentar om ridningen: -man fick rida hur mycket som helst, olika slags turer. Namn: Andrea Renström Resa: Arizona Datum: 9/3 2014 Kommentar mottagande: - Kommentar boende: -underbar stuga, sängarna är jättesköna. Städning varje dag om man vill. Kommentar maten: Maten är grymt god.

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen Detta test på hur din häst arbetar tar ca tre minuter och bör ingå i uppvärmningen varje dag. Du måste veta vad du vill när du sitter

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

Ridlekis. Lektionerna: 30 min ridning och 15 min teori.

Ridlekis. Lektionerna: 30 min ridning och 15 min teori. UTBILDNINGSPLAN Ridlekis Förkunskaper: Du behöver inte ha provat på ridning innan men du måste ha en hästvan förälder eller ledare med dig. Gruppen består av barn mellan 4 och 6 år. Lektionerna: 30 min

Läs mer

Skruttans badträning

Skruttans badträning Skruttans badträning Skruttans badträning Skruttan, flickan med en mage som luras. En saga om och för barn med Prader-Willi syndrom. Skruttan måste varje vecka gå till sjukhuset för att träna i den stora

Läs mer

10 Vi börjar rida hela timmar from denna vecka! Ridvägar- stora mittvolten.

10 Vi börjar rida hela timmar from denna vecka! Ridvägar- stora mittvolten. Måndag, Sussi Nybörjare 15.30-16.30 2 Dressyr, kontroll 3 Dressyr, kontroll 4 Markarbete 5 Markarbete 6 Markarbete 7 Ridvägar- vänd snett igenom, vänd över banan. 8 Ridvägar- vänd rätt upp, vänd halvt

Läs mer

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista Kapitel 1 I full galopp Sol Hästarna galopperade så snabbt att Sol fick tårar i ögonen. Hon hann knappt ducka för ett par lågt

Läs mer

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012 MAJ 2012 Sommartider den 27 maj 2012 Har hunnit vara hemma en vecka nu och vila upp mig lite från lägret ute på Lidingö, eller vilat och vilat, det har varit tester på schemat den gågna veckan. Men har

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Babysång Öppna förskolan Sävsjö

Babysång Öppna förskolan Sävsjö Babysång Öppna förskolan Sävsjö 1. Hej, hej på dej Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n. Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n 2. Jag kan klappa

Läs mer

PIA. Publicerat med.llstånd Titel Text Bild Förlag

PIA. Publicerat med.llstånd Titel Text Bild Förlag PIA Jonatan är så glad att han nästan svävar in genom dörren till sporthallen. Han är barfota och har träningsbyxor och T-shirt på sig. Han ser fram emot att få flyga genom luften med ena benet framför

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

från 4 år och med ridvana minst 1 termin

från 4 år och med ridvana minst 1 termin från 4 år och med ridvana minst 1 termin TID Onsdag-fredag 3-6 december, kl. 17.00 18.15 Lördag unik riddaruppvisning i Uppsala, tid anslås senare. UPPLÄGG På onsdagen kommer ni att rida tillsammans med

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig.

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Av: Minhua Wu Ön Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Vi pratar med varandra, efter en lång

Läs mer

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48.

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48. Kraaam Viktor, Vilma och jag, Viking, har bildat en hemlig klubb. Den heter AB Klant & Kompani. Det är jag som är Klant och Viktor och Vilma som är Kompani. Vi har lånat namnet från min pappas målarfirma.

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra! Slutsång Melodi: "Tack ska du ha, Kalle heter jag, vad du heter gör detsamma tack ska du ha!" Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag och ha det så bra! En liten båt En liten båt blir ofta

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Många studier visar idag att långvarigt stillasittande innebär en ökad

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 I huset vid havet var det lördag, och i köket stod mamma och diskade. Zackarina höll henne sällskap, så att hon skulle ha det lite roligare. Hon rullade omkring på golvet, fram och tillbaka, och ylade.

Läs mer

Utbildningsplan för ridande på Ånge Ridklubb

Utbildningsplan för ridande på Ånge Ridklubb Utbildningsplan för ridande på Ånge Ridklubb Ridlekis Den här gruppen vänder sig till barn från fem års ålder som är nybörjare. Föräldrarna bör vara behjälpliga i stallet och under lektionerna tills barnet

Läs mer

MAJ 2013. Mallorca. den 22 maj 2013. Mallis nästa. den 17 maj 2013

MAJ 2013. Mallorca. den 22 maj 2013. Mallis nästa. den 17 maj 2013 MAJ 2013 Mallorca den 22 maj 2013 Så har vi anlänt till Mallorca och den lilla byn Soller här på ön, sist jag var här var för 2 år sedan med laget. Denna gång är det bara jag A-K och Bettan men vi har

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö 1. När man sjunger så blir man så glad När man sjunger så blir man så glad. När man sjunger så blir man så glad. Så det vill man göra varendaste dag, ja, det vill

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL DALBY RYTTARFÖRENING & VASAHOLMS RIDSKOLA

VÄLKOMMEN TILL DALBY RYTTARFÖRENING & VASAHOLMS RIDSKOLA VÄLKOMMEN TILL DALBY RYTTARFÖRENING & VASAHOLMS RIDSKOLA I lilla stallet bor: A-ponny: Bonnie B-ponny: Lady, Kryddan, Ranja, Millan C-ponny: Samba, Skipper, Muscot D-ponny: Flora, Miss Häst: Jagaar Alla

Läs mer

Breaking & Training young horses

Breaking & Training young horses Breaking & Training young horses Muggeridge, Stiwing, Hoas och Coldreys om konsten att rida in hästar. Russel Muggeridge, Strömsholm, Madeleine Stiwing, Jutagården och Lorentz Hoas, Stall Anderse arbetar

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Han bor tillsammans med 20 andra hästar i Polisens stall här i Malmö stad. Mat får de två gånger om dagen.

Han bor tillsammans med 20 andra hästar i Polisens stall här i Malmö stad. Mat får de två gånger om dagen. PROJEKT POLISEN: Polishästar, del 1 Det här är Sierra. Han är 12 år och jobbar som polishäst här i Malmö. Han bor tillsammans med 20 andra hästar i Polisens stall här i Malmö stad. Där har de alla varsin

Läs mer

Kundutvärdering (Pernilla Rydberg)

Kundutvärdering (Pernilla Rydberg) Kundutvärdering (Pernilla Rydberg) Avresedatum: 2016 10 30 Destination: USA Arizona Cowboy i Vilda västern Fråga Svar Kommentarer Hur många deltagare var ni i gruppen? Hur blev du mottagen vid ankomsten?

Läs mer

Lär hästen sänka huvudet!

Lär hästen sänka huvudet! Lär hästen sänka huvudet! Text: Sven Forsström Foto: Inger Lantz Som ryttare vill man också att hästen ska tugga på bettet och skumma kring munnen, eftersom det är ett tydligt tecken på att hästen är avspänd

Läs mer

Första operationen september 2010

Första operationen september 2010 Första operationen september 2010 Oliver Vår son föddes med total dubbelsidig LKG-spalt. Första operationen som vi nu har genomfört gjordes när han var nästan 7 månader och då slöt de den mjuka gommen

Läs mer

Dagbok VALPSIDA 150508. Skriv ut VALPAR.

Dagbok VALPSIDA 150508. Skriv ut VALPAR. Dagbok VALPSIDA 150508 VALPAR. Skriv ut I söndags kväll började Axa och jag att sova i valprummet. På onsdagen började Axa att bädda, hon ville inte äta något, knappt skinka eller leverpastej. Onsdag natt

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Så här gör du för att skriva ut och sortera sidorna i sagan:

Så här gör du för att skriva ut och sortera sidorna i sagan: Så här gör du för att skriva ut och sortera sidorna i sagan: Steg 1. Skriv ut berättelsen på A4 ark. Om du har en skrivare som skriver ut dubbelsidigt, tänk på att inte skriva ut den här sidan, dvs skriv

Läs mer

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm..

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Lucia - Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Jag funderar, jag har liksom inte riktigt kommit på vad jag vill ha jag menar, det finns ju så mycket saker nu för tiden.

Läs mer

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 1 Det är tisdag kväll och som vanligt har ABK:s lag träning. I små grupper dribblar man runt koner, tränar inkast, skjuter på mål eller övar väggpass. Bra! skriker Hanna när Yalam lyckas dribbla

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Det ska vara ryttaren som tänker en tanke, ryttarens huvud som ger en signal till kroppen, ryttarens kropp som ger en signal till hästen, och

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Sommarträning utomhus Tips på träningspass

Sommarträning utomhus Tips på träningspass Sommarträning utomhus Tips på träningspass Träna tufft utomhus utan redskap Att träna utomhus sommartid är ett härligt sätt att njuta av naturen medan man får dagens träning gjord. Man behöver inte träna

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Passet är framtaget av Lotta Rahm och granskat av sjukgymnast Roy Sandström.

Passet är framtaget av Lotta Rahm och granskat av sjukgymnast Roy Sandström. Gymmix Balansboll Att träna med en balansboll är roligt och utmanande. Bollen är ett instabilt underlag som gör att tankarna kan bara vara på ett ställe när du tränar, på bollen och den övningen du gör

Läs mer

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken 1 Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken En huvudsats kan ensam bilda en mening Flera huvudsatser kan bilda en mening En huvudsats + en bisats kan bilda en mening

Läs mer

TRÄNING Arbete på långa tyglar del 3

TRÄNING Arbete på långa tyglar del 3 TRÄNING Arbete på långa tyglar del 3 88 HÄSTFOCUS #3/2016 Arbete på långa tyglar del 3 TRÄNING Arbete på långa tyglar Arbete på långa tyglar kan beskrivas som ridning från marken. Det är ett roligt komplement

Läs mer

Klara Andersson, hästägare

Klara Andersson, hästägare PIA HAGMAR SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Kapitel 1 Läsförståelse Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.) 1. Varför sålde ridskolan Sigge? 2. Vad heter Klaras nya häst? Frågor mellan raderna

Läs mer

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: - Personligt välkomnande av Will, som sköter hotellet.

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: -Enkelt. Har åkt med er förut.

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: -Enkelt. Har åkt med er förut. Namn: Frida Westerberg Resa: Westernparadis på Gotland Datum: 2013-09-12-15 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: -Direktkontakt, fika, träffa de andra deltagarna å få

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

SAGAN Om RÄVEN. Av Freja Fortier

SAGAN Om RÄVEN. Av Freja Fortier SAGAN Om RÄVEN Av Freja Fortier Kap 1 Ungarna Det var en gång en rävmamma som var ganska ensam men som tur att hon skulle få ungar. Hon bodde ute i skogen i sitt lilla gryt. Det var en mycket vacker skog

Läs mer

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga.

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga. STAL HENDRIX När jag blev uppkallad bland de andra tjejerna för att höra om vi fått utlandspraktik eller inte var jag väldigt förhoppningsfull men samtidigt nervös. Så fort vi klivit in i rummet fick vi

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Marie Helleday Ekwurtzel Illustrerad av Lena Furberg

Marie Helleday Ekwurtzel Illustrerad av Lena Furberg Jakten Marie Helleday Ekwurtzel Illustrerad av Lena Furberg JAKTEN Bok 5 av Marie Helleday Ekwurtzel Illustrationer av Lena Furberg 1 SNART HÖSTLOV Kolla vad söta de är, sa Lilly. Hon och hennes bästis

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

JUNI 2012. Midsommar. den 25 juni 2012

JUNI 2012. Midsommar. den 25 juni 2012 JUNI 2012 Midsommar den 25 juni 2012 Då var midsommar över för denna gång och det har varit en riktigt trevlig helg med härligt folk! Började med Borejoggen som var bland det jobbigaste jag gjort, påminn

Läs mer

Ligger sadeln rätt? Så går en sadelutprovning till

Ligger sadeln rätt? Så går en sadelutprovning till 1 av 6 2011-03-25 10:03 Utrustning Publicerad: 2007-01-29 Ligger sadeln rätt? Så går en sadelutprovning till En illa tillpassad sadel kan försämra hästens prestationsförmåga och i förlängningen ge både

Läs mer

Den magiska dörren. Tilde Buhler

Den magiska dörren. Tilde Buhler Den magiska dörren Tilde Buhler Kapitel 1 Hej, jag heter Sofia och är 10 år. Min bästis heter Thilde och vi går på Färjestad skola. En dag när vi var ute på lunchrast såg vi den nya läraren, han var jätteläskig

Läs mer

Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil.

Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil. Intervjuer Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 1. 20 år. Ca 10 min med bil. 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil. 3. 21 år. 5 min med bil. 4. 51

Läs mer

TRÄNINGSPROGRAM VECKA 3

TRÄNINGSPROGRAM VECKA 3 TRÄNA MED JENNY FRANSSON TRÄNINGSPROGRAM VECKA 3 Nu går vi in i vecka 3, nu kommer nya övningar och nytt intervallpass. Kom ihåg att utmana dig själv på alla pass. Lycka till! MÅNDAG STYRKETRÄNING Övning

Läs mer

TRÄNINGSPROGRAM VECKA 2

TRÄNINGSPROGRAM VECKA 2 TRÄNA MED JENNY FRANSSON TRÄNINGSPROGRAM VECKA 2 Då går vi in i vecka 2 av mitt träningsupplägg. Hoppas ni haft roligt och förhoppningsvis även träningsvärk under vecka 1. Vecka 2 kommer se lika ut som

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

Den magiska dörren. Kasper Lindström

Den magiska dörren. Kasper Lindström Den magiska dörren Kasper Lindström Kapitel 1. Hej Hej! Jag heter Marcus berg och jag är 12 år jag går i Centralskolan i Sundsvall. Min klass är ganska stökig. Min bästis heter Johan och vi har känt varandra

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa 40 mil på cykel låter himla långt när man börjar fundera på det. Det tycker jag också och bara fram till i fjol så skulle det varit något som vore

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta.

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta. Övningsguide Hur vi mår i våra muskler och leder beror till stor del på vår livsstil men är också åldersrelaterat. Det bästa du kan göra är att skapa ökad balans i kroppen med förebyggande träning. Faktorer

Läs mer

K Hur ser de t ut för dig?

K Hur ser de t ut för dig? Behandlingsguide K Hur ser de t ut för dig? arbetsbl ad (Kryssa för det som stämmer för dig) 1. Är du stressad eller orolig? Jag kan inte tänka klart ( Jag glömmer saker ( Jag har svårt att fokusera (

Läs mer

Den magiska dörren. By Alfred Persson

Den magiska dörren. By Alfred Persson Den magiska dörren By Alfred Persson 1 Hej Ffcbtgbgfjbfgjb Hej jag heter Benjamin. Jag är 10 år och går på Heliås. Mina ögon är bruna och håret är svart och jag har 5 finnar. Jag gillar att ha matte då

Läs mer

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Farten med min vackra bräda Är obeskrivlig Men ändå så är det synen Som fångade mina ögon. Jag kollar på de andra. Så ser vilken fart de åker med. Men ändå

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer