Sveriges ambassad kulturinfo december 2012/ januari 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sveriges ambassad kulturinfo december 2012/ januari 2013"

Transkript

1 Sveriges ambassad kulturinfo december 2012/ januari 2013 Hej! Den 22 november ordnade Utrikesdepartementet världens största bokcirkel som kunde följas via websändning. Du kan se några klipp från detta spännande projekt på: Istället för månadens kulturtips har vi som jobbar på ambassaden i Bern funderat lite och listat upp våra personliga kulturella höjdpunkter under 2012, så förhoppningsvis finns det någonting att upptäcka för er också. Kulturbrevet tar en liten paus under jul och nyår och nästa kulturbrev kommer i februari (Camilla Läckberg/ Storytellers of Sweden, foto Marina Huber/ Regeringskansliet) KONSERTER Meshuggah Zürich, 4/12, Komplex Tung och hård: sedan 1987 bygger Meshuggah på en bas av death metal, prog, trash, experimental metal och jazz, vilket har gjort dem till pionjärer inom genren med sitt kraftfulla ljudlandskap. Det sjunde studioalbumet släpptes i mars på Nuclear Blast och kommer att presenteras på Komplex, som är det enda spelstället i Schweiz på turnén. Som förband spelar bl. a. det svenska bandet CB Murdoc. För mer information: och Raoul Wallenberg in Memoriam Lugano, 4/12, Palazzo dei Congressi, kl. 20:30 En kväll för att hedra Raoul Wallenberg med musik av bl. a. Järnefelt, Shostakovich, Liszt med Katalin Falvai (pianoforte), Ale Petrasso (pianoforte), Sandor Javorkai (violino) och Adam Javorkai (violincello). För mer information:

2 The Hives Zürich, 5/12, Komplex 457 Vi har redan berättat om Fagerstas vackraste, mest välklädda och högljudda söner som gjorde en fantastisk spelning i Winterthur. För alla som tycker om intensiva klubspelningar återvänder alltså bandet till Zürich. För mer information: och (The Hives, foto Facebook) Jens Lekman Zürich, 7/12, Moods (Kilbi im Überall) Jens Lekman är uppvuxen i Hammarkullen i Göteborg men bodde fram till nyligen på sin omskrivna Kalenderväg i sitt lika hatkärleksbeskrivna Kortedala som också nämns på albumet night falls over Kortedala (nominerat till Manifestgalan 2008). Lekman är en mästare på att berätta om kärlek och livet i sina underbara poplåtar. Schweizisk media skrev: Sogar launische (Selbst-) Beschimpfungen klingen aus dem Munde von Jens Lekman wie ein schillernder Regenbogen och albumtitlar som I killed a party again, the opposite of Halleluja och you deserve someone better than a bum like me visar att Lekman arbetar med en stor portion humor. För mer information: och (Jens Lekman, foto Kristin Lidell)

3 Anders Miolin Basel, 9/12, Skulpturhalle Anders Miolin, född i Stockholm, är en svensk klassisk gitarrist som spelar på en 13-strängad "Chiavi-Miolin" gitarr. Han antogs redan i 15-årsåldern till den kungliga danska musikakademin (det kunglige danske musikkonservatorium) och är idag professor vid Zürich University of the Arts. I Basel kommer Miolin att presentera sin nya CD Christmas Dreams on 13 Strings samt musik från verk av Sanz, Mertz, Satie, Gershwin, Piazzolla och Dyens. För mer information: och (Anders Miolin, foto Graveyard Zürich, 11/12, Mascotte Svensk hårdrock kommer från Göteborgsbandet Graveyard. Den blytunga riffbaserade rocken har rötter i Led Zeppelin, Black Sabbath och kanske även Cream och ger möjligheten att nå både gamla och nya hårdrockfans. I januari i år fick bandet pris på P3 Guld-galan för bästa rock/metal 2011 och i februari i år fick de även en Grammis för Årets hårdrock Nu kommer bandet för en enda spelning i Schweiz. För mer information: och Nils Landgren Zürich, 13/12, City Kirche am Stauffacher Den sympatiske jazzmusikern och trombonisten Nils Landgren är världskänd särskilt som "Mr. Red Horn" och som ledare för sitt band "Funk Unit". Nu presenterar han i Zürich för första gången sitt julprojekt "Christmas with my friends. Projektet startades 2006 och har redan presenterats på tre turnéer och hyllats av kritiker som "årets vackraste jul-cd". I Zürich kommer Landgren att uppträda tillsammans med prominenta vänner och presentera julmusik från olika länder och århundraden. För mer information: och Inga Svensson Ingvar kom hem Zürich, 13/12, 14/12, 15/12, Keller 62 En kväll med svensk musik och film. Hjälp Inga med hennes vision att hitta Ingvar Kamprad! Inga Svensson uppträdde tidigare på Solothurner Filmtage och nu återvänder hon till Zürich med ett speciellt program anpassat till säsongen och kryddat med smak av pepparkaka. För mer information: Christian Kjellvander Baden, 19/12, Merker Luzern, 20/12, Schüür

4 St. Gallen, 22/12, Oya Bar Christian Kjellvander tidigare frontfigur i bandet Loosegoats släppte sin första soloskiva songs from a tworoom chapel Sedan dess har han spelat in ytterligare fyra album det femte och sista var: the rough and rynge. Christian Kjellvander har tillbringat majoriteten av de senaste åren samlandes historier; från vägen, landet, staden och havet. Långa turnéer har fört honom till fantastiska platser och människor. I två år turnerade han nästan konstant med sitt band och/eller sin familj: från de finaste konsertsalongerna, via taket på ett parisiskt höghus, till vardagsrum och trädgårdar hos musikentusiaster i USA och Europa. Kjellvander, som vid sex års ålder flyttade med sin familj till Seattle i USA, men sedan många år bosatt sig i Sverige, har Townes Van Zandt och Neil Young som stora musikaliska förebilder. För mer information: och aa94-e77b7b3f997c. (Christian Kjellvander, foto Startracks) Petra och Carry Solothurn, 21/12, Franziskanerkirche, kl. 19:00 Attiswil, 22/12, Kirche, kl. 19:00 Petra och Carry Persson tillsammans med Sascha Kaganovsky (violoncello) och Dorian Keilhack (piano) bjuder till deras traditionella julkonsert. För biljetter: Tel och mer information: FILM Magic Bullet film och utställning om filmcensur Zürich, december, Leihfilm, Rotbuchstrasse 16 (mån - fre 15-23, lör - sön 12-23) Rädslan för att ett visst filminnehåll kan leda till moraliskt förfall, med våld, kriminalitet och oönskade sexuella beteenden som följd gjorde att Sveriges riksdag år 1911 beslutade om statlig censur för filmer som visades offentligt. Statens biografbyrå inrättades och dess verksamhet har genom åren resulterat i ett unikt arkiv bestående av tusentals censurklipp. Med stöd i lagen om offentlighetsprincipen har konstnären Markus Öhrn digitaliserat samtliga censurklipp i biografbyråns arkiv och skapad med filmen Magic Bullet ; ett kompromisslöst verk. Filmen visar under 49 timmar och 13 minuter i kronologisk ordning alla censurerade scener från produktioner som har tagits bort i Sverige från 1911 fram till 2011, då statlig censur avskaffades. Förutom filmen "Magic Bullet" innehåller filmcensurutställningen information om 20 filmer från olika delar av världen - och hur de mött kontroverser/ blivit censurerade och/ eller förbjudna på olika platser. Samtliga filmer som avhandlas kan man också hyra. För mer information om filmen:

5 Searching for Sugar Man Zürich, 19/12, bio RiffRaff, kl. 20:45 Basel, 20/12, bio Kultkino/Atelier, kl. 20:30 Svenske Malik Bendjellouls dokumentär är en berättelse om en musiker som upptäcktes i Detroit på 60-talet och förväntades bli sin generations absolut största. Istället gick han under jorden, det ryktades till och med om självmord, men en bootleg av hans album dök upp i Apartheidregimens Sydafrika där han blev ett enormt fenomen. Vinnare av pris för Bästa dokumentär och Publikpriset i Sundance. Filmen har premiär i Zürich och Basel där regissören Malik Bendjelloul kommer att närvara. För mer information: och (Searching for Sugar Man, foto zvg) DANS Tanzkompagnie Flamencos en route: rubi, rubi Baden, 5 t.o.m. 9/12, Thik (Theater im Kornhaus) Den här gången ägnar sig danskompaniet Flamencos en route återigen åt ädelstenen rubin och låter sig inspireras av livets och kärlekens sten, som rubinen också har kallats. Med rubi, rubi har Brigitta Luisa Merki och hennes team utvecklat vidare den tidigare pjäsen El Rubi. Den svenske musikern Erik Rydvall känd för sitt fantastiska nyckelharpaspel - ackompanjeras av den svenske perkussionisten Fredrik Gille. För mer information: TEATER Michel von Lönneberga Olika städer och spelställen, december t.o.m. mars För 50 år sedan skrev Astrid Lindgren berättelsen om Emils äventyr. I de tyskspråkiga länderna blev den blonde pojken döpt till Michel, för att undvika förväxlingar med de populäre Emil und die Detektive, men var och är inte mindre berömd för det. Regisserad av Brigitt Maag och Paul Weilenmann (Karls kühne Gassenschau) och med musik av Andrew Bond återuppstår Emils hyss i en musikal för barn. För mer information:

6 August Strindbergs Fräulein Julie Solothurn, 11/12, Stadttheater För att markera hundraårsdagen av den stora svenska dramatikern August Strindbergs bortgång visar Theater Biel / Solothurn mästerverket "Fröken Julie". Med klara och nyktra bilder visar pjäsen svårigheterna med en relation mellan två personer från olika samhällsskikt. Det blir snart klart att livet inte är så "matematisk och idiotisk att endast de stora äter de små" utan att det verkar fullt möjligt "att biet dödar ett lejon eller åtminstone gör den galen." Stadsteatern Biel / Solothurn visar verket i en produktion regisserad av Deborah Epstein. För mer information: och http / / UTSTÄLLNINGAR August Strindberg Schweitz är dock No 1 Basel, 12/12 t.o.m. 28/2, Universitätsbibliothek/ Vernissage: 11/12, kl. 18:15 Zürich, /12, Universität Zürich/ Symposium Under titeln Strindbergs Utopien in der Wirklichkeit visar universitetsbibliotek i Basel en utställning som ägnar sig åt tiden då Strindberg bodde i Schweiz och på ett radikalt sätt koncentrerade sig på frågor om förhållandet mellan könen och andra sällskapspolitiska nyckelfrågor. Invigning av utställningen den 12 december följs av en läsning av Die Stärkere regisserad av Leif Olsson. Parallellt med utställningen visar Universität Zürich den 12 och 13 december ett symposium kring temat Strindbergs Theater im Lichte neuerer Methodendiskussionen. För mer information: effe och (Strindberg utställning/ symposium, foto Universitet Basel och Zürich)

7 Charlotte Nordin Montreux-Riviera, 15/12 (vernissage) t.o.m. 21/1, Maison Visinand Charlotte Nordin är en ung svensk konstnärinna som utbildades på Nyckelviksskolan i Stockholm, Charles H. Cécile Studios i Florens och HEAD i Genève. Hon är numera aktiv som skulptör och tecknare både i Europa och på andra kontinenter. Vernissagen inför utställningen i Montreux äger rum den 15 december kl. 11:00. För mer information: (Charlotte Nordin conversation 2008), foto MAT Julbord i Engelberg Engelberg, 1/12, 2/12, 7/12, 8/12, 9/12, Spannort För fjärde året i rad serveras ett klassiskt svenskt julbord på Spannort i Engelberg där gästerna ännu en gång kan njuta av en riktig svensk tradition med svenska råvaror några veckor innan jul. För grupper över 20 gäster går det även att boka under veckodagarna. För mer information: FÖRELÄSNING 5:e Right Livelihood Award Lecture Zürich, 8/12, Universitet Zürich (Aula, Rämistrasse 71, kl. 18:00 19:45) På årets Right Livelihood föreläsning kommer Dr. Sima Samar, pristagare av årets Right Livelihood Award att göra en föreläsning under titeln Women s Human Rights in Afghanistan. Samar får priset for her longstanding and courageous dedication to human rights, especially the rights of women, in one of the most complex and dangerous regions in the world. Det är första gången ett Right Livelihood pris går till Afghanistan. För mer information:

8 LUCIA/ JUL (Lucia, foto Lena Granfelt, imagebank.sweden.se) Svenska Kyrkans Julbasar Lausanne, 8 + 9/12, Centre Pluriculturel d Ouchy (CPO) Det är inte bara de svenska besökarna på de traditionella julbasarerna som vet att de kan köpa genuint svenska produkter som är svåra att hitta på andra ställen i Schweiz. Till julbasaren hör naturligtvis hemmagjord glögg, pepparkakor, svensk varmkorv och julmust och sist och inte minst finns lotterier med attraktiva priser. För mer information: Svenska klubben Lausanne-Genèves jullunch Buchillon, 2/12, Salle Communale, kl. 12:00 Med välkomstglögg, Luciatåg, pepparkakshustävling och tomten. Glöm inte att ta med julklappar till de små, med namnen tydlig skrivna. För mer information och anmälan: mikael.lindstroem(at)sunrise.ch eller tel Julkonsert/ adventsgudstjänst med Nota Bene Zürich, 2/12, Martin Luther kyrkan och 12/12 Kirche Neumünster Den 2 december firar svenska kyrkan Zürich-Basel en adventsgudstjänst i Martin Luther kyrkan där den skandinaviska kören Nota Bene medverkar. Den 12 december blir det en kväll med luciatåg och skandinaviska julsånger. För mer information och biljetter: och Svenska kyrkans Lucia-mottagning i Zürich Zürich, 9/12, St. Peters kyrka Svenska kyrkan i Zürich-Basels årliga återkommande gudstjänst med luciatåg i Kirche St. Peters äger i år rum den 9 december. För mer information: Svenska kyrkans Lucia-mottagning i Bern Bern, 12/12, St. Ursula-kyrka, kl. 19:00

9 Svenska kyrkan i Bern firar med en adventsgudstjänst följt av Luciatåget. Ambassadör Per Thöresson kommer att närvara och som vanligt bjudar på glögg och lussebullar. För mer information: Santa Lucia i Grancia Grancia (Lugano), 14/12, IKEA Handelskammaren (SSCC) i Lugano bjuder tillsammans med Luganosvenskarna in till ett Luciafirande med ett härligt smörgåsbord följt av Luciatåget lett av Kajsa Mårtensson vid IKEAs restaurang i Grancia. För anmälningar, meny (lagd av kocken Mirko Pintagro Gallarizzo) och mer information: Svenska kyrkans Lucia-gudtjänst i Genève Genève, 15/12, Holy Trinity Church, Rue de Mont-Blanc Svenska kyrkan i Genève firar Lucia på Holy Trinity Church. För mer information: ÖVRIGT Swedish après ski svensk outdoorkultur för vintern Zürich, 6/12, Kaufleuten Hof (ingång Talackerstrasse), från kl. 18:00 Exportrådet och ambassaden har tillsammans med handelskammaren glädjen att anordna ett utställningsevent där ny svensk outdoorkultur kan beskådas. En dryg handfull svenska företag kommer att visa upp sina produkter. För mer information: Tel och boka redan nu in följande: KONSERTER ABBA The Show Zürich, 27/2, Hallenstadion ABBA The Show är tillbaka i Schweiz! Med ursprungliga medlemmar från ABBA s kompband och den berömda National Symphony Orchestra från London. En biljetttävling följer i nästa kulturbrev. För mer information: (Abba The Show, foto

10 MÅNADENS KULTURTIPS Vid slutet av året har vi som jobbar här på ambassadens i Bern listat upp några av våra personliga kulturella höjdpunkter ur året Här kommer ett utdrag ur sammanställningen: Per Thöresson, ambassadör Årets konsert: Den gemensamma nordiska rockfestivalen Sounds Nordic, Sounds Good! i Zürich i januari var en otrolig upplevelse! Vilka fantastiska artister vi har i Sverige och Norden: Caligola (med Mando Diao) från Sverige öste så att taket nästan lyfte, Kaizers Orchestra från Norge imponerade med en otrolig scennärvaro, Figurines från Danmark med fantastiska popmelodier och Mirel Wagner från Finland med stämningsfull sång. Jag ser redan fram emot nästa års festival. Årets film: Kortfilmskvällen under SchwedenWochen på härliga Cinematte i Bern lockade som vanligt full hus och Göteborgs Filmfestival bidrog med briljanta och originella filmer; galna, ledsamma och hysterisk roliga i en härlig blandning. Årets mat: Sjurättersmiddagen på Ski Lodge i Engelberg, som silvermedaljören i VM och årets kock Tommy Myllymäki hade trollat ihop. Suveränt ackompanjerad av Jens Dolks träffsäkra drycker. (bra stämning i köket under Myllymäkis besök i Engelberg, foto Mattias Hargin) Per Sjönell, förstesekreterare Den kulturella höjdpunkten 2012 var i mitt fall ett par tidiga helgmorgnar med I-pad i sängen och de två avsnitten av teveserien Hinsehäxan på surfplattan. Det är en härligt filmad tolkning av Lillemor Östlins självbiografi som utspelas i Stockholm under sent 60- och tidigt 70-tal med snygga miljöskildringar och ett evigt rökande som vi numera tack och lov är förskonade från. (Hinsehäxan, foto

11 Lena Calvo, tredjesekreterare Per Anger har skrivit en spännande bok Med Raoul Wallenberg i Budapest som borde stå i allas bokhyllor. Lättläst och medryckande bok som alltid är aktuell och speciellt kanske i år. Jag vet inte hur många gånger jag läst den och varje gång kan jag inte lägga den ifrån mig utan bara fortsätter att läsa. (ISBN ) (foto Turanka Grandinson, pass Boken BUZZ av Anders de la Motte Utmärkt undervisning i hur man kan använda sociala medier! (Anders de la Motte, foto

12 Åsa Schwab, reception Jonas Jonassons otroligt roliga bok Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Den har legat på tidningen 20min topplista under snart ett års tid ( Die besten Bücher ). Först på plats 4, sedan plats 2 och nu på plats 1 och etta på SPIEGELS bestsellerlista! Jag har skrattat högt under mina tågresor från hemmet till Bern och tillbaka och har lyckats få uppmärksamhet av många schweiziska medresenärer som nyfiket frågat vad det är jag läser och jag har givetvis delat med mig och sagt att boken även finns översatt till tyska. Läs gärna om boken om och författaren själv på nedanstående länkar. (foto Jonas Jonasson fick Bokhandelspriset 2010 och boken om hundraåringen kommer att bli film, regisserad av Felix Herngren med premiär runt jul Boken är till stora delar skriven i Schweiz (Tessin) där författaren bodde under en del av sitt liv. Ruth Pfister, bokföring När jag som schweizare kom ny till ambassaden var jag i första hand nyfiken på svenskarnas kulturella egenheter och jag är fascinerad av lagom är bäst. En grundinställning hos svenskarna att inte sätta sig själv i främsta rummet utan att med ödmjukhet se till allmänhetens bästa: Fattig är inte den som har lite utan den som behöver mycket. (foto: Mikko Nikkinen, imagebank.sweden.se) Kanske har livsinställningen lagom är bäst bidragit till årets utmärkelse av Media Tenor s EU Country Image Award?

13 Karin Feusi, kultur Mando Diao s album och dokumentär infruset : En dokumentär så färgglad och rolig att det är en fröjd. Den visar på ett mycket underhållande men ändå berörande sätt bandets rötter i Borlänge och kopplingen mellan bandet och poeten Fröding. Bandets skiva på svenska producerad av mästaren Björn Olsson är helt enkelt underbart! Konsert med The Soundtrack of Our Lives: En av bandets sista spelningar på Mosebacketerass i Stockholm i augusti innan bandet läggs ner med alla gamla klassiker som galaxy gramophone och Jehova sunrise. En klass för sig! Filmen sound of noise : För alla som är en liten trummis djupt inne i hjärtat! (foto Resan till Nordkap: Fantastiskt vackra Norrland! Att för första gången i livet se Umeå under sommartid och alla de stora och imponerade älvarna, som Umeälv, Torne älv och Vindeln! Vi är mycket tacksamma för tips om kommande evenemang med svenskanknytning, eftersom alla arrangemang inte kommer till ambassadens kännedom. Om du känner någon som vill vara med på listan för e-post-utskick, skicka då gärna e-postadressen till oss. God Jul och Gott Nytt År! (foto Miriam Preis, imagebank.sweden.se) Karin Feusi, Sveriges ambassad i Bern

SOUNDS NORDIC, SOUNDS GOOD!

SOUNDS NORDIC, SOUNDS GOOD! Club X-TRA presenterar tillsammans med Sveriges, Norges, Denmarks och Finlands ambassader den 2:a upplagan av, SOUNDS NORDIC, SOUNDS GOOD! CALIGOLA (SWE), KAIZERS ORCHESTRA (NOR), FIGURINES (DK), MIREL

Läs mer

Sveriges ambassad - kulturinfo november 2012

Sveriges ambassad - kulturinfo november 2012 Sveriges ambassad - kulturinfo november 2012 Hej! Den 28 oktober hade Mando Diao premiär för sin nya skiva där de på svenska tolkar texter av Gustaf Fröding. Premiärkonserten i Dalarna, och en dokumentär

Läs mer

Sveriges ambassad - kulturinfo oktober 2012

Sveriges ambassad - kulturinfo oktober 2012 Sveriges ambassad - kulturinfo oktober 2012 Hej! Zurich Film Festival är över! Ambassadör Per Thöresson invigde tillsammans med Petter Mattsson från Svenska filminstitutet gästlandet Sverige på Papiersaal

Läs mer

Kulturinfo december 2011

Kulturinfo december 2011 Kulturinfo december 2011 Hej! December brukar vara en månad full av underbara traditioner som Lucia och julbord som vi redan ser fram emot. Månadens kulturtips handlar om julkalendern som ju också har

Läs mer

Jag har aldrig haft nån plan B

Jag har aldrig haft nån plan B Jag har aldrig haft nån plan B En intervju med Nicke Andersson Som (grundande) medlem av flera välkända band spelar låtskrivaren, sångaren, gitarristen och trummisen Nicke Andersson sedan flera decennier

Läs mer

1 av 5 2011-06-16 12.29

1 av 5 2011-06-16 12.29 PROGRAM A-Ö / SVT PLAY / NYHETER HEM //7:00//STOCKHOLM////////////////////////////////////////////////////////////// / Man vill ju lära känna dom, säger Oscar Poulsen som ikväll ställer ut Ett porträtt

Läs mer

Sagt och skrivet om boken Glutenfritt gott och enkelt

Sagt och skrivet om boken Glutenfritt gott och enkelt Sagt och skrivet om boken Glutenfritt gott och enkelt 1000 varma tack för den informativa, kunskapsfyllda, lättillgängliga boken Glutenfritt gott och enkelt! Alla lättbakade, goda och säkra recept kommer

Läs mer

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET illustration: Fibben Hald Detta är ett material till dig som lärare att använda före eller efter ni sett föreställningen Ägget på Unga

Läs mer

Mitt i livet, öppen mot. framtiden

Mitt i livet, öppen mot. framtiden Välkommen till Kyrkveckan och mötesplatserna Folkets Hus Galaxen och Stora Tuna kyrka. Kyrkveckan är en del av Svenska kyrkan i Borlänges arbete med att vara en kyrka mitt i livet, öppen mot framtiden.

Läs mer

Den 9:e upplagan av Clandestino Festivalen äger rum gången mellan 10 12 juni. Den här gången intar festivalen som ligger i hjärtat av Göteborg. Festivalen har bytt plats mellan olika ställarna i Göteborg.

Läs mer

LUCIAKONSERT MED NACKA MUSIKKLASSER

LUCIAKONSERT MED NACKA MUSIKKLASSER Pris: 20 kr LUCIAKONSERT MED NACKA MUSIKKLASSER DAGENS PROGRAM 1 LUCIAKONSERT MED NACKA MUSIKKLASSER Söndag 6 december kl 16.00 och 18.00 Elever från Nacka Musikklasser bjuder på traditionsenligt Luciafirande

Läs mer

På gång på. kurorten mösseberg

På gång på. kurorten mösseberg På gång på kurorten mösseberg Våren 2016 januari 15/1 Fredagsmys på SPA 16/1 Ölprovning med Qvänum Mat och Malt 29-30/1 Johan Boding med vänner på scen februari 5-7/2 Yogahelg med Marie Liljegren 13-14/2

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 11 maj - söndag 12 juli, 2015

barnhemmet i muang mai måndag 11 maj - söndag 12 juli, 2015 barnhemmet i muang mai måndag 11 maj - söndag 12 juli, 2015 Det här brevet skulle ha kommit för några veckor sedan, men det har liksom inte funnits tid till att sätta sig ner och skriva det då det har

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Gitarrist sökes! Förutsättningar

Gitarrist sökes! Förutsättningar Gitarrist sökes! Förutsättningar 1. Ni är ett band som precis släppt er första cd och ni ska åka på turné. 2. Ni behöver en kompgitarrist och ni ska välja en ny bland fem sökande. 3. Det är i dag den 5

Läs mer

MELLANDAGSREA PÅ KONST

MELLANDAGSREA PÅ KONST Lördag 28/12 Program 12.00 Arrangörerna Sanni Breisch och Emma Weidenhielm hälsar välkomna Bo Nils Sebastian Lindén / Bildkonst DYSTOPI/UTOPI/DJUR/SKOGEN/MÖRKER/ LYCKA/GLÄDJE/SKRÄCK/ HUMOR/VÅLD/ MYSTIK/MÄNNISKOR/MAGI/RÄDSLA/

Läs mer

Lövsångarna. Lövsångarna. 30 år Strängnäs 2010. Från vår sopp & sångkväll 27 maj 2010. Fotograf: Jaana Asp. www.lovsangarna.se

Lövsångarna. Lövsångarna. 30 år Strängnäs 2010. Från vår sopp & sångkväll 27 maj 2010. Fotograf: Jaana Asp. www.lovsangarna.se Lövsångarna Lövsångarna 30 år Strängnäs 2010 Från vår sopp & sångkväll 27 maj 2010. Fotograf: Jaana Asp www.lovsangarna.se Lövsångarna bjuder in till en Under ledning av Magnus Ädel & Gustaf Henriksson

Läs mer

Marstrands Sjungande Trädgårdar

Marstrands Sjungande Trädgårdar Marstrands Sjungande Trädgårdar 21-23 aug 2015 Medverkande Claudia Thorn Boström Går avslutande året på Mimers Hus estetiska musikalprogram, där fokus läggs på sång, dans och teater. Marion Larsson Slöjdare

Läs mer

När luciatåget tågar ut från Lila så fikar vi på respektive avdelning, på lussebullar och pepparkakor som era barn bakat tillsammans!

När luciatåget tågar ut från Lila så fikar vi på respektive avdelning, på lussebullar och pepparkakor som era barn bakat tillsammans! Nu väntar Lucia och julen står för vår dörr! Ni är varmt välkomna att fira lucia hos med oss fredagen den 12 dec. Vi tänker att alla som vill får vara luciaklädda (lämna kläderna redan på morgonen märkta)

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 16 juni - måndag 14 juli

barnhemmet i muang mai måndag 16 juni - måndag 14 juli barnhemmet i muang mai måndag 16 juni - måndag 14 juli Det är lugnt på Phuket när det är sommar i Europa, i alla fall mycket lugnare. Men hos oss är allt som vanligt fast med lite mindre besök. Och som

Läs mer

The Portal A Christmas Carol

The Portal A Christmas Carol The Portal A Christmas Carol INNEHÅLL Om programmet Teman Glosor Att jobba med Om serien The Portal OM PROGRAMMET I A Christmas Carol viner vinden och snön knarrar under fötterna. Men den sure Mr Scrooge

Läs mer

December 2018 Mötesplatsen Kristallen på Flintebro

December 2018 Mötesplatsen Kristallen på Flintebro Månadsprogram December 2018 Mötesplatsen Kristallen på Flintebro Öppet för alla seniorer i Skurups Kommun Kristallen En del av julen! December Vecka 49 Måndag 3 Julgymnastik kl. 10.00 11.00 Bingo kl. 14.00

Läs mer

Tema & julunderhållning

Tema & julunderhållning Tema & julunderhållning FÖRGYLL VISTELSEN MED MINNESVÄRDA UPPLEVELSER Det finns många olika faktorer som gör en fest riktigt lyckad. Det kan vara allt från en helkvällsunderhållning med band och DJ, till

Läs mer

HUNDRAÅRSJUBILEUM 1912-2012 PROGRAM 1 JANUARI-MARS 2012

HUNDRAÅRSJUBILEUM 1912-2012 PROGRAM 1 JANUARI-MARS 2012 HUNDRAÅRSJUBILEUM 1912-2012 PROGRAM 1 JANUARI-MARS 2012 Victoriateatern 1912-2012 Den 9 september fyller Victoriateatern 100 år! Vi kommer fira hela året! Håll dig uppdaterad på www.victoria.se 20/1 ARLO

Läs mer

På kvällen underhöll Norwegian Breeze med musik från Norge som följdes av folkdans från Finland. Underbart! Och så var denna dag slut

På kvällen underhöll Norwegian Breeze med musik från Norge som följdes av folkdans från Finland. Underbart! Och så var denna dag slut Den 11 december började med att en klubbmedlem höll föredrag om Vikingarna. Först på spanska där spanska elever var inbjudna, sedan på norska för oss andra. En givande timme där vi fick utrett lite grann

Läs mer

LANDSTINGETS KULTURSTIPENDIER FÖR UNGA 2016

LANDSTINGETS KULTURSTIPENDIER FÖR UNGA 2016 LANDSTINGETS KULTURSTIPENDIER FÖR UNGA 2016 DANS Felix Luttinger Namn: Felix Luttinger, Uppsala Född: 1998 Felix har dansat i sex år inom framförallt break- och streetdance. För Felix har dansen en stor

Läs mer

Stjärnskotten. nu bli den nya generationens storstjärnor inom bluegrass och americana. Lira mötte dem i Nashville för ett

Stjärnskotten. nu bli den nya generationens storstjärnor inom bluegrass och americana. Lira mötte dem i Nashville för ett Stjärnskotten Vägen från ung supertalang till vuxen stjärna är inte alltid rak. De i dag 23-åriga Sarah Jarosz, Sierra Hull och Rebecca Lovell alla med mandolinen som huvudinstrument slog igenom redan

Läs mer

KULTURHUVUDSTADSPAKET TILL VÄSTERBOTTENS KOMMUNER

KULTURHUVUDSTADSPAKET TILL VÄSTERBOTTENS KOMMUNER KULTURHUVUDSTADSPAKET TILL VÄSTERBOTTENS KOMMUNER Hej! Rock art in Sápmi (Västerbottens museum), River Stories (NorrlandsOperan) och Västerbottensteatern gör gemensam sak och erbjuder sju kulturhuvudstadsproduktioner

Läs mer

Besök på Arvid Backlundgården

Besök på Arvid Backlundgården V Besök på Arvid Backlundgården i har i vår kommun två berömda konstnärshem öppna för besökare. Ett av dem är Arvid Backlundgården i Kyrkbyn i Svärdsjö. De flesta kulturintresserade SPF-are har troligen

Läs mer

Hej alla föräldrar! Ett stort tack för denna termin! Med önskan om en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! /Johanna, Lovisa och Anne

Hej alla föräldrar! Ett stort tack för denna termin! Med önskan om en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! /Johanna, Lovisa och Anne Hej alla föräldrar! Nu närmar sig julen med stormsteg. Vi vill passa på att tacka alla som var med och genomförde det fina luciatåget i lördags med Svenska Skolan. Det bjöds på glögg med pepparkakor och

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november

Tranbärets månadsbrev november 2013-12-04 Tranbärets månadsbrev november Snart kommer han med skägget! Det ligger längtan och förväntan i luften. Vi myser, pysslar och firar jul här på förskolan. Julen är också en tid att rå om varandra

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

sep Välkommen att fira tillsammans med oss, Martina Haag och Duraid Al-Khamisi den 3 sep. Jubileumsprogram

sep Välkommen att fira tillsammans med oss, Martina Haag och Duraid Al-Khamisi den 3 sep. Jubileumsprogram 3 sep Välkommen att fira tillsammans med oss, Martina Haag och Duraid Al-Khamisi den 3 sep. Jubileumsprogram Den 31 augusti 1916 invigdes Jönköpings stadsbibliotek och den 1 september öppnades dörrarna

Läs mer

PRESS- MEDDE- LANDE 31.5.2016. Kyrkoesplanaden 16 FIN-65100 Vasa +358 (0)44 750 3125 jan.frojdo@wasateater.fi

PRESS- MEDDE- LANDE 31.5.2016. Kyrkoesplanaden 16 FIN-65100 Vasa +358 (0)44 750 3125 jan.frojdo@wasateater.fi PRESS- MEDDE- LANDE 31.5.2016 Kyrkoesplanaden 16 FIN-65100 Vasa +358 (0)44 750 3125 jan.frojdo@wasateater.fi Finland 100-år firas på Wasa Teater Snart firar vi ett hundraårigt Finland! Under hela 2017

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING FÖR FÖRESTÄLLNINGEN ZIGGY OCH ISPRINSESSAN

LÄRARHANDLEDNING FÖR FÖRESTÄLLNINGEN ZIGGY OCH ISPRINSESSAN LÄRARHANDLEDNING FÖR FÖRESTÄLLNINGEN ZIGGY OCH ISPRINSESSAN Hej! Välkommen till oss på Profilteatern och föreställningen Ziggy och Isprinsessan. Vi har satt ihop detta material som riktar sig till dig

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Vingenkören 14,30 stora scénen Vingenkören kommer från Lyse dagliga verksamhet, och underhållsgruppen på kulturhuset Vingen i Amhult, Torslanda.

Vingenkören 14,30 stora scénen Vingenkören kommer från Lyse dagliga verksamhet, och underhållsgruppen på kulturhuset Vingen i Amhult, Torslanda. Vingenkören 14,30 stora scénen Vingenkören kommer från Lyse dagliga verksamhet, och underhållsgruppen på kulturhuset Vingen i Amhult, Torslanda. Kören har sjungit tillsammans i nuvarande konstellation

Läs mer

LÄSVECKAN TIPS FÖR UNDERVISNINGEN 2013 SIRI KOLU / BARBRO ENCKELL-GRIMM

LÄSVECKAN TIPS FÖR UNDERVISNINGEN 2013 SIRI KOLU / BARBRO ENCKELL-GRIMM Åk 1-2 1) Läs Astrid Lindgrens bok Lillebror och Karlsson på taket, kapitel 1 och 2, ett kapitel i taget. Rita en bild av Karlsson på taket och skriv ner ord som beskriver hurdan Karlsson är. 2) Gå tillsammans

Läs mer

K U L T U R H Ö S T E N

K U L T U R H Ö S T E N K U L T U R H Ö S T E N 2018 Kulturhändelser hösten 2018 i Svalövs kommun Decemberupplagan D E C E M B E R 3 november-9 december U T S TÄ L L N I N G - T O M M Y LENNARTSSON Konstnären Tommy Lennartsson

Läs mer

Alingsås2011 upplevelsepaket

Alingsås2011 upplevelsepaket 2011 Alingsås upplevelsepaket 2 0 1 1 Upplev Alingsås Boka våra upplevelser! En kortsemester i Alingsås ger så många möjligheter. Res på tu man hand, ett utmärkt sätt att komma närmare varann, till exempel

Läs mer

Hösten 2015. Dans. Bowling. Musikcafé. Simning. Disco. Grillning vid Glänninge. Och annat kul

Hösten 2015. Dans. Bowling. Musikcafé. Simning. Disco. Grillning vid Glänninge. Och annat kul Hösten 2015 Dans Bowling Musikcafé Simning Disco Grillning vid Glänninge Och annat kul I Samarbete med bl a Fub Laholm, Höks Hi, Fritid Halmstad, m fl. Hej! Från och med den 1:e januari 2015 finns fritidsprogrammet

Läs mer

I slutet av januari 2015 reste jag och ytterligare fem medlemmar av Six Drummers till Mexico och genomförde denna workshop under en intensiv vecka.

I slutet av januari 2015 reste jag och ytterligare fem medlemmar av Six Drummers till Mexico och genomförde denna workshop under en intensiv vecka. Six Drummers i Mexico City 2014 fick jag tillsammans med mina kollegor Johannes Stjärne Nilsson och Magnus Börjeson en inbjudan från UNAM, Mexiko Citys största universitet och institutionen för film och

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

barnhemmet i muang mai torsdag 26 juli - söndag 16 september

barnhemmet i muang mai torsdag 26 juli - söndag 16 september barnhemmet i muang mai torsdag 26 juli - söndag 16 september Nu var det ett tag sen sist - och ett tag som vi inte har så bra koll på för av att vi har varit i Sverige. Vi bad därför Ullis och Sophie de

Läs mer

Musik. i Säterbygdens kyrkor. Höst och vinter 2015 Säter Gustafs Stora Skedvi Silvberg

Musik. i Säterbygdens kyrkor. Höst och vinter 2015 Säter Gustafs Stora Skedvi Silvberg Musik i Säterbygdens kyrkor Höst och vinter 2015 Säter Gustafs Stora Skedvi Silvberg Hjärtligt välkommen till musikgudstjänster och konserter i Säterbygdens kyrkor under höst och vinter 2015. Här nedan

Läs mer

Sveriges ambassad - kulturinfo september 2012

Sveriges ambassad - kulturinfo september 2012 Sveriges ambassad - kulturinfo september 2012 Hej! hösten närmar sig med stora steg och sommaren fick ett strålande avslut med en fantastisk spelning av The Hives på Musikfestwochen i Winterthur. Bandets

Läs mer

Kommentaren är ett av många positiva omdömen som medverkande elever hade efter konserten i Malmö Arena den 10 oktober 2010.

Kommentaren är ett av många positiva omdömen som medverkande elever hade efter konserten i Malmö Arena den 10 oktober 2010. Bilder från Malmö Arena 10 okt-2010, som förutom Star Choir, Triple & Touch och 400 gymnasie-elever, bl.a. gästades av Måns Zelmerlöv, Jonathan Johansson och Dogge Doggelito. Detta var det häftigaste jag

Läs mer

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Lyssna, jag känner mig enormt glad och hedrad att jag får spendera den här tiden med dig just nu och att du tar dig tid

Läs mer

Kulturinfo mars 2012 KONSERTER. Wendy McNeill Luzern, 8/3, Schüür Bern, 9/3, Reitschule. Hej!

Kulturinfo mars 2012 KONSERTER. Wendy McNeill Luzern, 8/3, Schüür Bern, 9/3, Reitschule. Hej! Kulturinfo mars 2012 Hej! Februari var musikens månad: inte bara var det många svenska artister som turnerade i Schweiz men det var också 15 års jubileum av regeringens musikexportpris. Den nya svenska

Läs mer

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS FAKTA OM KONVENTET VIKTIGA DATUM Prolog 2014 hölls den 28:e februari till 2:a mars på Culturen i Västerås. Konventet hade föranmälan för deltagare samt möjlighet för allmänheten

Läs mer

Teatersmedjan + Kammarkören = Lilla Sångakademin!

Teatersmedjan + Kammarkören = Lilla Sångakademin! Nr 7163 november april 2007 2009 Teatersmedjan + Kammarkören = Lilla Sångakademin! En nystartad barngrupp med teaterövningar mixade med sång! Björn Stoltz, Agneta Ljungström och Sylvi Viberg är ledare.

Läs mer

Kulturprogram. Sommar 2008

Kulturprogram. Sommar 2008 Kulturprogram Sommar 2008 Musik på bruket Söndagen den 1 juni står Hällekis Musikkår åter som värd för den traditionella musikfestivalen Musik på bruket. I år är det 20:e gången som publiken bjuds på musik

Läs mer

Hurra för Alfons Åberg! Välkommen till ett MAGISKT kalas

Hurra för Alfons Åberg! Välkommen till ett MAGISKT kalas Hurra för Alfons Åberg! Välkommen till ett MAGISKT kalas Stor är han inte, och inte så stark. Och slåss gör han helst inte heller. Och bäst är han inte. Och inte berömd. Och rik ska han nog aldrig bli!

Läs mer

Adventstid När vi har som mörkast känns det fint att tända första ljuset i adventsljusstaken och räkna ner till jul.

Adventstid När vi har som mörkast känns det fint att tända första ljuset i adventsljusstaken och räkna ner till jul. Adventstid När vi har som mörkast känns det fint att tända första ljuset i adventsljusstaken och räkna ner till jul. V 48 Planeringsdag Tor 15/1 januari Då är förskolan stängd! Tänk på kläder efter väder!

Läs mer

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTER ÄR FRIHET I år firar Stena Line 50 år och därför är vi extra stolta att kunna presentera vår största kartläggning av svenskt resande med bil hittills: Bilsemesterrapporten

Läs mer

Katten i Ediths trädgård

Katten i Ediths trädgård Katten i Ediths trädgård Detta arbetsmaterial syftar till att ge läraren idéer och förslag på hur man i undervisningen kan jobba med den lättlästa boken Katten i Ediths trädgård. Materialet är utarbetat

Läs mer

Hälsa, klimat och matmässa - Inspirationsdag den 5 mars på Alandica. SaveThePlanet.ax i samarbete med Hälsans dag

Hälsa, klimat och matmässa - Inspirationsdag den 5 mars på Alandica. SaveThePlanet.ax i samarbete med Hälsans dag 1 Hälsa, klimat och matmässa - Inspirationsdag den 5 mars på Alandica SaveThePlanet.ax i samarbete med Hälsans dag Innehåll: 2 Kort beskrivning av evenemanget sid. 3 Målgrupp sid. 3 Bakgrund och syfte

Läs mer

livet Taizé EN LITEN TIDNING FRÅN BJÖRKÖ MISSIONSKYRKA SEPT - NOV

livet Taizé EN LITEN TIDNING FRÅN BJÖRKÖ MISSIONSKYRKA SEPT - NOV livet Taizé EN LITEN TIDNING FRÅN BJÖRKÖ MISSIONSKYRKA SEPT - NOV 2010 1 KALENDARIUM 17 söndag 11.00 Gudstjänst med nattvard Att leva tillsammans Leif Herngren Charlotta Alexanderson 7 söndag 17.00

Läs mer

Evenemang Kulturumteatern

Evenemang Kulturumteatern Hösten 2018 Evenemang Kulturumteatern Shan Atci - stand up show Torsdag 27 september kl. 20.00 Med den nya föreställningen #backaframåt får ni följa med en av Sveriges största komiker på ett humoristiskt

Läs mer

Kulturinfo augusti 2011

Kulturinfo augusti 2011 Kulturinfo augusti 2011 Hej! även om sommaren varit lite tveksam, är utomhusevenemangen nu på full gång. Mando Diao gjorde en underbar spelning på Piazza Grande i Locarno och från den12 t.o.m. 14 augusti

Läs mer

barnhemmet i muang mai onsdag 13 juni - måndag 2 juli

barnhemmet i muang mai onsdag 13 juni - måndag 2 juli barnhemmet i muang mai onsdag 13 juni - måndag 2 juli Vad gjorde ni på midsommar? Vi lekte och dansade runt årets vackraste midsommarstång, åt fantastisk lunch- och middagsbuffé och hade kareokee-disco

Läs mer

KULTURFESTIVALEN 2013

KULTURFESTIVALEN 2013 VARMT VÄLKOMNA TILL 22 25/10 2013 MEDBORGARHUSET, VÄNNÄS Kulturfestivalen 2013 har som mål att visa på mångfalden och att lyfta fram de intellektuellt funktionshindrade och övriga funktionshindrade i ett

Läs mer

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund Lärarhandledning Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund www.atriumforlag.se info@atriumforlag.se Innehåll Om boken 2 Om författaren 2 Ingångar till läsningen 3 Analys Berättare Karaktärer Läsdagbok

Läs mer

Teambildning aktivitetspaket Uppfinningsrikedom, glada skratt och spännande tävlingar

Teambildning aktivitetspaket Uppfinningsrikedom, glada skratt och spännande tävlingar Teambildning aktivitetspaket Uppfinningsrikedom, glada skratt och spännande tävlingar Med Uppsala Konsert & Kongress aktivitetspaket med tema musik, mat, underhållning samt kunskap och utveckling kan du

Läs mer

Bibliografen på Lomma bibliotek

Bibliografen på Lomma bibliotek Bibliografen på Lomma bibliotek Kommande program på Bibliografen: LIVESÄNDNING FRÅN METROPOLITAN I NEW YORK - TRUBADUREN AV VERDI Lördag 3 oktober kl. 19.00, Anna Netrebko gör den mycket emotsedda Met-rolldebuten

Läs mer

Jimi Hendrix. I m the one that has to die when it s time for me to die, so let me live my life, the way I want to

Jimi Hendrix. I m the one that has to die when it s time for me to die, so let me live my life, the way I want to 1 Jimi Hendrix I m the one that has to die when it s time for me to die, so let me live my life, the way I want to 2 James Marshall Hendrix (född Johnny Allen Hendrix den 27 november 1942i seatle Washington,

Läs mer

Projektarbete. Inledning

Projektarbete. Inledning Projektarbete Inledning Som projektarbete har vi valt att arrangera klassen studentskiva och flaket. Varför vi just valde detta projektarbete var för att vi under våren i årskurs 2 insåg att ingen ville

Läs mer

Näsums Kyrkoblad. Fira Påsk i din kyrka!

Näsums Kyrkoblad. Fira Påsk i din kyrka! Näsums Kyrkoblad Nr 1/2010 Mars- Juni 2010 Fira Påsk i din kyrka! Barnen i grupperna välkomnar alla redan på Palmsöndagens familjegudstjänst då vi har stor fest och final på årets Fastekampanj och upptakt

Läs mer

ROBERT LILLHONGAS. Hej! Har du någonsin undrat hur det skulle vara att spela in en film?

ROBERT LILLHONGAS. Hej! Har du någonsin undrat hur det skulle vara att spela in en film? ROBERT LILLHONGAS FILMSKOLA Hej! Har du någonsin undrat hur det skulle vara att spela in en film? Som filmregissör håller jag ofta föredrag om hur det är att göra film. Men bäst blir det om deltagarna

Läs mer

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN EXPERTKORT VASATIDEN 1. GUSTAV VASA FLYR Koll på vasatiden sid. 10-11 1. Vad är en krönika? 2. Vem bestämde vad som skulle stå i krönikan om hur Gustav Vasa flydde från soldaterna? 3. Vem berättade för

Läs mer

SOFIA FÖRSAMLINGS TRE FÖRSTA ÅR PÅ FACEBOOK

SOFIA FÖRSAMLINGS TRE FÖRSTA ÅR PÅ FACEBOOK SOFIA FÖRSAMLINGS TRE FÖRSTA ÅR PÅ FACEBOOK Rapport av David Rutström om Svenska kyrkan Sofia församlings i Stockholm verksamhet på Facebook för perioden 4 februari 2010 till och med 31 januari 2013. Förord

Läs mer

Mona Mörtlund. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi

Mona Mörtlund. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi Mona Mörtlund Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5 Intervju: Andreas B Nuottaniemi 40 När jag var mindre och det kom någon på besök i hemmet,

Läs mer

På gång på. kurorten mösseberg

På gång på. kurorten mösseberg På gång på kurorten mösseberg Våren 2015 januari 5/1 Trettondagsdans 24/1 Ölprovning med Qvänum Mat & Malt 30/1 Fredagsmys på SPA 31/1 Bluegrasskväll med White Water Stringband februari 6-7/2 Johan Boding

Läs mer

Januari 2019 Mötesplatsen Kristallen på Flintebro

Januari 2019 Mötesplatsen Kristallen på Flintebro Månadsprogram Januari 2019 Mötesplatsen Kristallen på Flintebro Öppet för alla seniorer i Skurups Kommun God fortsättning! Vecka 1 Tisdag 1 Onsdag 2 Torsdag 3 Fredag 4 Januari Kristallen har stängt p.g.a.

Läs mer

"L'Afrique du renouveau et de la renaissance" Revolution.

L'Afrique du renouveau et de la renaissance  Revolution. Afrika har precis upplevt en av de största festivalerna i sin historia under temat "L'Afrique du renouveau et de la renaissance". 53 länder deltog och festivalen hölls i Algeriet under två veckor, mellan

Läs mer

SIDE BY SIDE A YOUTH MUSIC CAMP BY EL SISTEMA SWEDEN

SIDE BY SIDE A YOUTH MUSIC CAMP BY EL SISTEMA SWEDEN SIDE BY SIDE A YOUTH MUSIC CAMP BY EL SISTEMA SWEDEN 17-18 JUNI 2014 SIDE BY SIDE A YOUTH MUSIC CAMP BY EL SISTEMA SWEDEN är ett musikläger för barn och unga med syftet att bygga broar mellan kulturer

Läs mer

Vår första vy över London från planet

Vår första vy över London från planet Slutrapporten Den 25:e oktober åkte vi i Es3 till London. Där utforskade vi staden, såg många olika sevärdheter, gick på museer och upptäckte en del av Londons musikliv. England och Sverige skilde sig

Läs mer

Fabler Sammanfattning

Fabler Sammanfattning Fabler Sammanfattning En Fabel är när djur talar, tänker och har mänskliga egenskaper. Syftet med en fabel är att få fram ett budskap/sensmoral, dvs att du ska lära dig något av den. Den avslutas altid

Läs mer

15-20 juli 2014. Afrikansk dans, indisk yoga& massage

15-20 juli 2014. Afrikansk dans, indisk yoga& massage 15-20 juli 2014 Afrikansk dans, indisk yoga& massage Med Umeå utsedd till Europas kulturhuvudstad 2014 så bidrar vi denna sommar starkt till det internationella kulturella utbytet! Underbara sommarön Norrbyskär

Läs mer

PeC SV 9K 2013. svenska författare. August Strindberg. Selma Lagerlöf. Gustaf Fröding. Vilhelm Moberg. Moa Martinsson

PeC SV 9K 2013. svenska författare. August Strindberg. Selma Lagerlöf. Gustaf Fröding. Vilhelm Moberg. Moa Martinsson svenska författare August Strindberg Selma Lagerlöf Gustaf Fröding Vilhelm Moberg Moa Martinsson Material: - Detta häfte med instuderingsfrågor och övrig information. - Boken Magasinet svenska författare.

Läs mer

Nu är det full rulle i tomtelandet. Klapparna tillverkas både natt och dag. Och alla önskelistor läser vi NOGA!

Nu är det full rulle i tomtelandet. Klapparna tillverkas både natt och dag. Och alla önskelistor läser vi NOGA! Hej alla barn. Nu är det full rulle i tomtelandet. Klapparna tillverkas både natt och dag. Och alla önskelistor läser vi NOGA! Jag har hört att ni barn på denna förskola är jätteduktiga på att arbeta med

Läs mer

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo 2.0

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo 2.0 Utvärdering 13 deltagare Filmkollo 2. 66 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 6 4 98 2 Ja Nja Nej Varför eller varför inte? - För att kollot är så galet roligt! :D - För

Läs mer

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist En fjärils flykt Gunnel G Bergquist Livet för en del människor, Är kantat av sorg och vemod. Framtiden för dem Saknar oftast ljus och glädje. För andra människor Flyter livet på som en dans. Tillvaron

Läs mer

Så är det dags igen ett program från Radio Adventkyrkan i Göteborg!

Så är det dags igen ett program från Radio Adventkyrkan i Göteborg! Signatur Radio Adventkyrkan Påa Anne-Maj Så är det dags igen ett program från Radio Adventkyrkan i Göteborg! Eftersom det nu lackar mot jul är det hög tid att tänka på julklappar. Vi har i vanlig ordning

Läs mer

Kajsa Kavat. Läs en film-handledning av Mattias Gordon

Kajsa Kavat. Läs en film-handledning av Mattias Gordon Kajsa Kavat Läs en film-handledning av Mattias Gordon INNEHÅLL Inledning 3 Att berätta i bok och film 3 Filmhandledning Kajsa Kavat 4 Berättelsens helhet 4 Hur skiljer sig berättelserna åt? 4 Vad skiljer

Läs mer

Med balett från Björkö till Tallinn

Med balett från Björkö till Tallinn Med balett från Björkö till Tallinn Samspel. Bröderna Davidsson från en orgel- och danskonsert i Örgryte nya kyrka. Musik och dans har varit självklara ingredienser i livet för Jonathan och Gabriel Davidsson

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Projektet med mina ögon

Projektet med mina ögon Projektet med mina ögon Encuentro Cultural Países Escandinavos Canarias Ett Kulturmöte mellan Skandinavien och Kanarieöarna som ägde rum i Los Cristianos 2009 12 10/13 Text och bild: Christine Dunkler

Läs mer

2014/2015. konfirmand

2014/2015. konfirmand 2014/2015 konfirmand 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande. Vad är rätt

Läs mer

FRIS-Info Nr 2 2012. Informationen i Fris-Info denna gång handlar om: VU och verksamhetsledare Julia Sjöholm presenterar sig

FRIS-Info Nr 2 2012. Informationen i Fris-Info denna gång handlar om: VU och verksamhetsledare Julia Sjöholm presenterar sig Informationen i Fris-Info denna gång handlar om: VU och verksamhetsledare Julia Sjöholm presenterar sig Pidromästerskpen i Västerås Information om framtidsmötet i Eskilstuna Svenska Dagen firas i år i

Läs mer

s v a ll g!! En av Sveriges största ölbloggar Home Artiklar Blandat Fem Snabba Jäst-Bloggare Mat & Dryck Systembolaget

s v a ll g!! En av Sveriges största ölbloggar Home Artiklar Blandat Fem Snabba Jäst-Bloggare Mat & Dryck Systembolaget En av Sveriges största ölbloggar Home Artiklar Blandat Fem Snabba Jäst-Bloggare Mat & Dryck Systembolaget Home» Blandat» Jackdaw Brewery snart i allas strupe och svalg! Jackdaw Brewery snart i allas strupe

Läs mer

Välkommen in till oss! Namnet Bénka-dí härstammar från Mandinka-språket och betyder Att vara tillsammans är bra och det är just den känslan vi vill

Välkommen in till oss! Namnet Bénka-dí härstammar från Mandinka-språket och betyder Att vara tillsammans är bra och det är just den känslan vi vill Välkommen in till oss! Namnet Bénka-dí härstammar från Mandinka-språket och betyder Att vara tillsammans är bra och det är just den känslan vi vill att du ska känna när du kommer in genom dörrarna. Den

Läs mer

En sann Taekwon-Do mästare

En sann Taekwon-Do mästare En sann Taekwon-Do mästare Master Per Andresen, 7 Dan Pionjär av TKD ITF i Europa. Ledare för en av världens största ITF organisationer, National Taekwon-Do Norway med drygt 6000 medlemmar. Huvudinstruktör

Läs mer

program våren 2019 VI ARBETAR PÅ MARKAN Chatarina Wilgotsson andreas svensson jen wesséus andré sjölund

program våren 2019 VI ARBETAR PÅ MARKAN Chatarina Wilgotsson andreas svensson jen wesséus andré sjölund 1 program våren 2019 TISDAG 29 JANUARI KL. 18.30 LÅTSKRIVARWORKSHOP MED SABINA CHANTOURIA Fri entré Workshopen ger dig grundläggande kunskaper om låtskrivande, du får prova övningar och tekniker för att

Läs mer

Med blicken i spegeln. Mija Renström

Med blicken i spegeln. Mija Renström Med blicken i spegeln Mija Renström WORKSHOP 2011: HANINGE KONSTHALL BLÄCKSTRÅLEUTSKRIFT 110 x 200 cm Mija Renström utforskar i det här projektet relationen mellan bild och självbild. I tre nya verk undersöker

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

med många hästkrafter under huven av Johanna Uddén

med många hästkrafter under huven av Johanna Uddén med många hästkrafter under huven av Johanna Uddén 14 Jag har tänkt på det mycket. Varför är jag så arg? Det är svårt att ändra på, men jag har faktiskt mjuknat med åren. Ja, inte är den särskilt cool,

Läs mer

Nu har turen kommit till Trollet Sture som skickat oss en julhälsning. Jo, det är sant. Även trollen firar Jul minsann.

Nu har turen kommit till Trollet Sture som skickat oss en julhälsning. Jo, det är sant. Även trollen firar Jul minsann. Värdparet in Nu har turen kommit till Trollet Sture som skickat oss en julhälsning. Jo, det är sant. Även trollen firar Jul minsann. Musikintro Sture är hemma, trollampa, hattmajor m.m bemannas av skådespelare

Läs mer