CAD-Teknikerprogrammet EXAMENSARBETE. Träningsstång. Julio Menares Palma. Maskinteknik 7,5hp. Halmstad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "CAD-Teknikerprogrammet EXAMENSARBETE. Träningsstång. Julio Menares Palma. Maskinteknik 7,5hp. Halmstad 2015-06-15"

Transkript

1 -Teknikerprogrammet XMNSRT Träningsstång Julio Menares Palma Maskinteknik 7,5hp almstad

2 örord et här är ett examensarbete som är 7,5hp för ad-teknikerprogrammet som är två år och började studera här på hösten år 0. Jag arbetar ensam med examensarbeten och har inte sökt något företag, utan jag arbetar ensam med att skapa en egen idé.

3 Sammanfattning Tänkte skapa en egen träningstång där man kan träna armarna på många olika sätt, genom att sätta in alla träningsmetoderna i ett enda stång, meningen med detta är att kunna slippa ha massa hantlar och stänger och istället har man allt i ett och fördelen med det gör att det skapar utrymme i t.ex. i gymmet, ditt hem eller sovrummet. essa träningsmetoder som finns i träningsstången är bland mina favoritövningar, som jag har lagt in. Jag valde ta upp detta för att gym och sport blir allt vanligare i våra liv och det är nyttigt för oss med träning. llting började med att jag satt och funderade på vad jag ska göra i examensarbeten och sen fick jag en idé som jag tyckte var intressant och motiverande att göra, är att hitta på en egen idé med att skapa en egen träningsstång, istället att leta reda på företag och kanske göra något som är ointressant. etta gör att jag lär mig mycket mer att jag arbetar ensam med eget idé. I slutet under arbetet med atia var jag inte ricktigt färdigt än pga. att jag lyckades inte hinna kunna få en produkt som är greppvänlig i handleden och få fram rätt tyngdpunkt som är t.ex. få fram rätt momenter. e två orsaken var det svåraste biten. et är osäkert men just nu, men om jag fortsätter bearbetar med den i fortsättningen så kommer den säkerligen att lyckas, för allting är möjligt att det kan funka, det är bara att man får arbeta en lång tid med det. Men det viktiga att jag vet vad för idé jag är ute efter. Man får också tillverka den på riktigt med, bara för att testa, experimentera och se vad som är felet, för att kunna rätta till felet, för att få en korrekt träningsstång som jag vill ha det. et är mycket möjligt att den inte kommer att se precis ut så här som ni ser nu och att designen kommer se mer annorlunda ut. et viktiga är med att den ska kunna vara enkelt att tillverka den i industrin. Senare märkte jag att detta arbete med idén egentligen var väldigt svårt. Jag tyckte i början att skapa en träningsstång skulle vara något lätt och simpelt att göra, för det är ett litet produkt och min mening är att göra något enkelt. Jag kunde inte komma annat på vad jag ville göra på examensarbetet och jag hade inte tillräckligt med tid att fundera på det. oppas att min idé kommer att fungera. Men ändå tyckte jag om detta arbete och det var väldigt motiverande och jag var mycket nyfiket om min egen idé. Mycket möjligt att jag kommer att fortsätta och bli klar framöver med detta arbete.

4 Innehållsförteckning örord... 0 Sammanfattning... Produktdefinition... 5 Produkt... 5 Process... 5 Omgivning... 5 Människa... 6 konomi... 6 Produktundersökning... 7 Konstruktions bakgrund... 7 Produktionsbakgrund... 8 Marknadsbakgrund... 8 konomisk bakgrund... 8 Kriterier... 9 Kriterieupställning... 9 Produkt... 9 Process... 9 Människa... 9 Viktning av kraven... 0 ramtagning av produktförslag... esignskisser för produktförslagen,, och Mitt första produktförslag. esignskiss.... Mitt andra produktförslag. esignskiss..... Mitt tredje produktförslag. esignskiss..... Mitt fjärde produktförslag. esignskiss esignskisser för produktförslagen 5,6,7 och Mitt femte produktförslag. esignskiss Mitt sjätte produktförslag. esignskiss Mitt sjunde produktförslag. esignskiss Mitt åttonde produktförslag. esignskiss ur den fungerar och vad den är till för?... 6

5 Utvärdering av produktförslag... 8 Valt av produktförslag... 9 Industrin... 0 Komponentval... -märkning... Säkerhetsåtgärder... Materialval... Kriterieuppställning för materialval... en utvalda materialval... 4 L (Livscykelanalys)... 5 Slutsats... 6 ilagor... 7 ilaga för designskiss ilaga för designskiss ilaga för designskiss ilaga för designskiss ilaga för designskiss ilaga för designskiss ilaga för designskiss ilaga för designskiss ilaga för justering... 5 ilaga för justering ilaga för handtaget ilaga för övning ilaga för 90 stång ilaga för övning ilaga för v-stång ilaga för övning ilaga för Rak-stång ilaga utvald bild ilaga utvald bild ilaga för plastmaterial.a.... 4

6 ilaga för plastmaterial.b ilaga för plastmaterial ilaga för plastmaterial ilaga för plastmaterial ilaga för plastmaterial Ritningar... 48

7 Produktdefinition Produkt Mitt syfte med idén är att den ska kunna träna hela armen som är biceps, triceps och mittersta armen. Så den har alla delarna för armarna och även hela främre armen. När man tränar bakre armen som är triceps så är det lättare att man ligger på en bänk och tränar, men det går att stå upp med. Jag har tänkt två olika processer för mina mål med mitt arbete. et första är att göra den justerbar på längden, för dem som vill träna sidoarmarna eller mitt andra är att få den att kunna vrida vinkel på handtaget. e två olika processer tränar precis samma träningsmetoder för armarna och dessa idéer gör att man slipper ha massa träningsstänger och att istället har man allt i en enda träningsredskap. land av dessa två idéer ska jag välja vad som blir bäst. ör detta arbete krävs först att skissa fram förslaget för att få fram en idé och hur den ska fungera. fter det så skapar man det i atiav5 för att kunna få fram det bestämda måttet. Jag hoppas att mitt förslag kommer att fungera. Process Jag började med att skissa fram olika skissförslag för att kunna få fram idén. fter det så har byggt upp dem i -modell som är för det mesta i programmet atiav5 och inne i Part design som jag har arbetat mest i och lite i S. Meningen med träningsstången ska kunna vara enkel att använda och hantera den. öretaget ska enkelt som möjligt att kunna bygga upp den, så den inte blir alltför komplicerat och se till att den blir billigt som möjligt att tillverka den. Omgivning ym är väldigt vanligt överallt i världen och inte bara i Sverige. Så att ta upp en idé om något som har med gym att göra är en väldigt bra idé och nyttigt för folket.

8 Människa Jag valde ta upp detta för att gym och sport blir allt vanligare i våra liv och det är nyttigt för oss med träning. ym är väldigt vanligt landet och det finns även folk som tränar ute och har det som fritid. etta idén är mer för dem som är intresserade i sport. Man ska se till att produkten fungerar bra och att den inte blir för skadlig för folk. konomi å fram en produkt som gynnar både miljö, ekonomi samt gör det lättare för folk att träna. ymstången som jag skapar som tränar flera metoder för armarna, så gör det att man slipper köpa en hel massa stänger och har allting i ett enda stång och detta gör också att det skapar bra med utrymme i ditt rum, hem eller i gymmet. När det handlar om livscykel så ska man se till att produkten inte blir för dyrt för företaget att skapa det och får inte kosta mindre än dem vanliga träningsredskap som man ser på gymmet, när man säljer det t.ex. i affärerna och vara noga med materialkostnader för produkten. När det gäller för skrotning så är detta produkten nästan bara gjord av rostfritt stål och väldigt lite övrigt som är plast och gummi, så är det bara slänga dem på skrotstället där dem har separerade container för olika typer av materialer.

9 Produktundersökning Konstruktions bakgrund Jag kollar efter om någon tagit patent på min idé och gjort undersökning om det finns något liknande på marknaden. et finns liknande gymstänger, bara att dem har mindre träningsmetoder. em gymstänger som jag menar är dem vanliga redskapen man ser alltid på alla gym. Produkten som jag vill skapa ska se till att vara lika greppvänliga som dem och med samma moment och tyngdpunkter. Utifrån dessa tre stänger fick jag idén om att konstruera en som kombinerar allihop och jämföra med dem. essa tre kan man se att dem håller på olika metoder på handtaget som är vinklarna. Vinklarna är 0 och 90 och den tredje som är ungefär 45.

10 Produktionsbakgrund ymstänger görs man i industrier, där man har hand om maskiner, N och svets. Marknadsbakgrund är i landet så ser man i varenda stad att det är rätt mycket gymlokaler och i sportaffärer så säljer de redskap som har med gym att göra som t.ex. maskiner, hantlar och mm, så det är något helt vanligt nu för tiden. På internet så finns det många webbsidor där man säljer allting som har bara med gym göra, som t.ex. eurosportfitness.se, gymmaskiner.com, gymutrustning.com, gymbroker.se och många andra fler. Säkert finns det mycket konkurens där ute i marknaden när det handlar om gymredskap och maskiner, men hittar inget fakta om det. et finns så många som är intresserade av gym och det gör att många företag börjar skapa och tillverka olika typer av gym produkter. Komma på något nytt som handlar om gym skulle inte vara så dålig idé konomisk bakgrund ll gymredskap har höga kostnader och som man ser idag och meningen med min idé av produkt ska se till att den blir billigare som möjligt att skapa den i företaget och sälja den i högt kostnad som det bara går och samtidigt ha koll på att ska den kunna sälja hur många antal som helst. Om produkten skulle ha en kostnad som är alldeles för högt, så får man se till att den verkligen fungerar väldigt bra. I webbsidan ymtorget.se så ser man gymstänger, med pris på. På andra webbsidor, så är priset för gymstänger nästan samma kostnad. e långa, raka och stora träningsstänger som är för armar, axlar, rygg och främst av allt ben kan kosta från ungefär 900kr och ända upp till 4000kr. Priset skiljer mycket pga. av kvalitén och ju högre kostnad desto bättre är dem. Men det är inte dessa gymstänger som jag syftar på utan dem mindre gymstänger och v-stänger som är mer endast för armarna. em träningsstänger som jag syftar på kan kosta ungefär från 00kr upp till 000kr och de är dem alla dem typen av billiga gymstänger. essa pris skiljer också pga. av kvalitén.

11 Kriterier Kriterieupställning K = Krav Ö = Önskemål Produkt K K K K4 K5 K6 K7 Ö Ö Ö Ö4 en får inte vara klämrisk. Produkten får inte kosta mindre än en vanlig gymstång, när den säljs i affärerna. å menar jag t.ex. dem billiga gymstänger som är mindre än 000kr eller v-stång, som är mer för armarna. nkelt att ställa in, när man ska justera och ändra vinklar. en ska vara ett starkt material som jag har tänkt att den ska vara gjord av t.ex. järn, rostfritt stål, aluminium eller mm. en ska vara bekväm att träna med den. rämst i handleden. år inte vara skadlig t.ex. att det sticker ut något vasst. Produkten ska kunna tåla smällar t.ex. när man tappar den på golvet. produkten ska kunna rengöras när man monterar ut delarna. Produkten får inte slitas i framtiden när man har använt produkten. produkten får inte rosta. Produkten får inte gå sönder när man använder produkten. Process K8 Ö5 en ska vara enkelt att skapa i industrin. år inte gå sönder när man börjar tillverka den. Människa K9 K0 en ska ha rätt tyngdpunkt och att vara enkel att träna med den, när man tänker på momenten. en ska vara greppvänlig i handen, gäller för alla handtag.

12 Viktning av kraven Kolumn. Rad. K K K K4 K5 K6 K7 K8 K9 K0 ntal + ntal - Summerar + och - K K K K K K K K K K0 8 8 ntal Kravet från raden är viktigare än kolumnen + Kravet från kolumnen är viktigare än raden en som har flest antal poäng är det viktigaste kravet. e tre viktigaste är:. K9. en ska ha rätt tyngdpunkt och att vara enkel att träna med den, när man tänker på momenten.. K0. en ska vara greppvänlig i handen, gäller för alla handtag.. K5. en ska vara bekväm att träna med den. rämst i handleden

13 ramtagning av produktförslag Ritat fram några designskisser för att kunna få fram idén om hur den ska se ut ungefär, med utan bestämda mått. skapat fram produkten för produktförslagen och 8 i -modell som är i atiav5, med bestämda mått och bestämd ungefär hur den ska se ut. etta är bara för att visa hur jag har tänkt att den ska fungera.

14 esignskisser för produktförslagen,, och 4. är har jag ritat fram många enkla skissningar, så detta är bara kladd. etta är bara för att kunna få fram idén ungefär hur den ska se ut och hur den ska fungera. ärifrån har jag skapat fyra träningsstänger där jag hade tänkt att den ska kunna justera längden med. em har alla fyra olika handtag men tre av dem har olika vinklar som är 0, 90 och 45. etta gör att man kan träna alla dessa olika träningsmetoder som jag hade tänkt kombinera med. lla dessa fyra olika produktförslagen har inga bestämda mått och är bara ungefär hur den ska se ut. Mitt första produktförslag. esignskiss. är är mitt första produktförslag av esignskiss och detta träningsstången är justerbar i mitten och har fyra olika handtag för tre olika vinklar. ilaga för designskiss.. Mitt andra produktförslag. esignskiss.. etta är mitt andra produktförslag som liknar nästan precis den första, skillnaden är bara att stången där man sätter vikter sitter högre upp. ilaga för designskiss.. Mitt tredje produktförslag. esignskiss.. etta är mitt tredje produktförslag och den är också justerbar i mitten. en har fyra olika handtag och tre av dem har olika vinklar. ilaga för designskiss..

15 Mitt fjärde produktförslag. esignskiss.4. etta är mitt fjärde produktförslag och den liknar precis som tredje produktförslagen. Skillnaden är bara att stången där man sätter vikterna sitter högre upp, alltså i mitten. ilaga för designskiss.4.

16 esignskisser för produktförslagen 5,6,7 och 8 fter jag har skissat klart dem fyra produktförslagen, så fick jag fram en annan idé. Min idé är att jag vill skapa fram en träningsstång med bara en enda handtag istället för flera. Tänkte att man kunde vrida handtaget istället, som gör att man kan träna alla dessa olika träningsmetoder som jag hade tänkt kombinera med. andtaget innehåller en bult och mutter som man kan låsa den med och när man lossnar den så kan man välja vilken axelposition man vill ha den på. är på bilden kan man se att jag har ritat, suddat och räknat väldigt mycket. et är bara några enkla skissningar, som gör att jag kan få fram idén hur jag vill ha den precis. etta är också bara kladd. em alla fyra produktförslagen har inga bestämda mått och den är bara ungefär hur den ska se ut. Mitt femte produktförslag. esignskiss.5. etta är mitt femte produktförslag och där på bilden kan man se att det är 8 stycken symmetri hål på den runda detaljen, där man kan välja vilken axelposition man vill ställa in den på. ilaga för designskiss.5. Mitt sjätte produktförslag. esignskiss.6. etta är mitt sjätte produktförslag. etta bilden är nästan precis likadant och skillnaden med den är att stången där man sitter vikterna sitter högre upp, alltså i mitten av träningsstången. ilaga för designskiss.6.

17 Mitt sjunde produktförslag. esignskiss.7. etta är mitt sjunde produktförslag. är på bilden kan man se att det är stycken symmetri hål på den runda detaljen, där man kan välja vilken axelposition man vill ställa in den på. ilaga för designskiss.7. Mitt åttonde produktförslag. esignskiss.8. etta är mitt åttonde produktförslag och den är nästan precis likt mitt sjunde produktförslaget. Skillnaden är bara att stången där man sitter vikterna sitter högre upp, alltså i mitten av stången. Om den skulle sitta för långt ner, så är det bara höja på stången högre upp, så detta är inget svårt att fixa det. ilaga för designskiss.8.

18 ur den fungerar och vad den är till för? Produktförslagen för,, och 4 fungerar likadant och skiljer sig inte så mycket. är visar jag bara två bilder hur den ser ut när den justeras och detta bilden är från de första produktförslagen. Tänkt också visa lite vart handtaget sitter på den. Träningsstången när den är som kortast ilaga för justering. Träningsstången när den är som längst ilaga för justering. är är bilden där man visar vart handtaget sitter för träningsstången. ilaga för handtaget.

19 Produktförslagen för 5,6,7 och 8 fungerar likadant och skiljer sig inte så mycket. är har jag tänkt visa tre bilder med olika övningar och detta bilden är från åttonde produktförslagen. etta är övning. där man håller handtaget 90 lutning. Jag har tänkt att den ska vara för biceps och lite i mitten armen triceps. en ska fungera som en rak 90 stång. ilaga övning.. ilaga för 90 stång. etta är övning. där man håller handtaget 45 lutning. Jag har tänkt att den ska vara för iceps eller triceps. en ska fungera som en v-stång. V-stången har tre olika val av handtag, fast jag menar den långa delen, som de flesta brukar hålla i. ilaga övning.. ilaga för v-stång. etta är övning. där man håller handtaget 0 lutning. Jag har tänkt att den ska vara för iceps, mittenarmen eller triceps. en ska fungera som en vanlig rak 0 stång. ilaga övning. ilaga för Rak-stång.

20 Utvärdering av produktförslag Produktförslag Klarar K9 Klarar K0 Klarar K5 Vidareutveckling Sammanfattning Träningsstång Nej Nej Nej Nej # Träningsstång Ja Nej Nej Nej # Träningsstång Nej Ja Nej Nej # Träningsstång Ja Ja Nej Nej #4 Träningsstång Nej Ja Nej Nej #5 Träningsstång Ja Ja Nej Nej #6 Träningsstång Nej Ja Ja Nej #7 Träningsstång Ja Ja Ja Ja #8 ålig tyngdpunkt, handtaget är inte greppvänliga och den är inte bekväm för handleden. andtaget är inte greppvänliga och är inte bekväm för handleden. ålig tyngdpunkt och är inte bekväm för handleden. en är inte bekväm för handleden. ålig tyngdpunkt och den är inte bekväm för handleden. en är inte bekväm för handleden. en har dålig tyngdpunkt. en stämmer med alla krav. K9. en ska ha rätt tyngdpunkt och att vara enkel att träna med den, när man tänker på momenten.. K0. en ska vara greppvänlig i handen, gäller för alla handtag.. K5. en ska vara bekväm att träna med den. rämst i handleden

21 Valt av produktförslag Träningsstång #8 är den utvalda produktförslag. en kommer med fjäderlås och vikter ilaga utvald bild. ilaga utvald bild.

22 Industrin lla dessa komponentdelar som jag har skapat till min utvalda produkt har jag tänkt att de ska skapas bland annat: N-maskiner för både svarv och fräs, slipmaskiner som är både raka platta och runda som sliper runt i diameter med olika diametermått och det kan också fungera med lasermaskiner och maskin-gnistning. essa 45 graders skärande ytor går fixas med lasermaskiner, men när det gäller slipning, så är det bara luta stången med 45 grader och sen kör man in i slipningen. n del komponenter kan vara svåra att tillverka som jag skapat i atia, kan säkerligen vara dyrt. Men det går att skapa det i industrin, det är bara att det kan ta mera tid. Om jag ska arbeta vidare med min produkt ska jag se till att alla komponenter blir enkla och simpelt att tillverka i industrin och att dem inte blir så komplicerade att göra dem.

23 Komponentval lla komponenter för den första och det utvalda åttonde produktförslagen som jag har byggt i atia är dem alla unika och inget man hittar i affärerna eller på hemsidor, men säkerligen hittar något liknande men dem är inte exakta. -märkning -märkning är en märkning som man har inom U och som ser till att produkten har med alla krav som den verkligen och måste behöva. Märket har inget med kvalité eller funktion att göra, utan den har koll på att produkten har säkerhet med alla krav som är obligatoriska. et är osäkert om jag ska arbeta vidare med min egen idé av produkt pga. osäkert att den kommer riktigt resulteras som jag vill ha det. Om det skulle vara så att den kommer att resulteras och om jag vill arbeta med den vidare så kommer den nog klart att den ska behöva -märkas, för att ha en säker kvalité, funktion och inga skador för produkten. Säkerhetsåtgärder et enda som kan skada sig när man använder den är att man tränar fel som tex att man lyfter stången med ryggen och mindre ansträngning med armarna, så är risken för allvarliga ryggskador. nnars det som kan vara farlig utan användning är att den är gjord av stål och det är ett hårt material, så barn ungefär under 0 år får hålla sig borta från den. enna utvalda produkt är möjligt att det finns klämrisk, för att man kan råka klämmas när man vill ändra vinklarna för handtaget t.ex. att man klämmer sig i fingrarna när man ska låsa handtaget med muttern.

24 Materialval en valda produkten är bestämd att den ska vara mest bara gjord av metall, förutom gummiringen runt muttrarna och locket. e kan vara vilken billig gummimaterial som helst t.ex. polyisoprene. nledningen att den ska vara gjord av metall är för att det är ett hårt material och dem flesta träningsstänger är gjorda av metall som är mest järn. et måste vara ett väldigt hårt material för att kunna klara av tunga vikter. n annan bit som är inte heller gjord av metall och det är den biten som sitter vid handtagen och den har jag tänkt att den ska vara gjord av plast. ilaga för plastmaterial.. ilaga för plastmaterial.b. Så här ser det ut när delarna till handtagen är utplacerade. etta är bara för att kunna lättare att visa vart plastbiten som jag har tänkt att den ska vara. ilaga för plastmaterial.. etta bilden visar vilka är delarna och vilket som ska vara plast. ilaga för plastmaterial.. etta två är plastmaterialet som är plastunderlagen och plastlocket. essa två ska svetsas ihop men innan dess så ska man först stoppa in T-formade metallbiten ilaga för plastmaterial.4. Så här ser delen ut när den är klar, så plast är den yttre delen och metall den inre delen. ilaga för plastmaterial.5.

25 Kriterieuppställning för materialval Metall Material Pris årdhet -modul Rostfritt stål 6, 40 kr/kg V 89 0 Pa luminium (hård),9 5.4 kr/k V Pa Titanium 48 6 kr/kg V 0 0 Pa jutjärn (segjärn) kr/kg 5 0 V Pa Koppar 5, 58, kr/kg V 48 Pa Plast Material Pris årdhet -modul ellulose polymers 6.8 9,5 kr/kg 0 5 V,6 Pa S (t.ex. Lego) 7, 8,8 kr/kg 5,6 5, V,,9 Pa Polyetheretherketone kr/kg 6, 8,5 V,75,95 Pa Polyethylene,5,6 kr/kg 5,4 8,7 V 0,6 0,896 Pa

26 en utvalda materialval Metall är på tabellen så är gjutjärnet (segjärn) som är den billigaste av dem alla fem metallerna som jag har tagit fram. Titanium och rostfrittstål är hårdare än jutjärnet, men de kostar alldeles för mycket och främst av allt titanium som är extremt dyrt. jutjärnet är tillräckligt hård nog får att användas som en träningsstång, medan dom andra är bara onödigt hård och med för hög kostnad. e flesta träningsstänger som man ser i affärerna eller på gymmet så är dem oftast gjorda av gjutjärn, så jag har tänkt att välja samma sak. ör metall så är det jutjärn (segjärn) den utvalda. Plast är på tabellen så är polyethylene den billigaste av alla fyra plastmaterialer som jag har framme på tabellen. Polythelene har den minsta värde för hårdhet och e-modul. em andra tre är hårdare material men har också större risk att den kan sprickas, för att ju hårdare den är, desto större risk att den går sönder. Materialet ska vara mjukt för att den ska kunna glidas emellan metallerna. et billigaste och mjukaste materialet är polythelene som jag har framme på tabellen. ör plast så är polythelene det utvalda materialet.

27 L (Livscykelanalys) en valda produkten är gjord av bara rosfritt stål, förutom gummiringen runt muttrarna. Stål är återvinningsbart, så när det gäller för skrotning för stål, så är det bara slänga dem på skrotstället där dem har container för stål. Senare skickar dom iväg den stora högen av stål där dom skickar till fabrikerna för att smälta dem för att använda dem igen. Stål får man tag i malm som är under berget och stålet är gjord av kol, fast den är härdat, som gör att den blir hårdare material. När man skapar stål så släpper det mycket avgaser som är koldioxid och den innehåller gift som gör att växthuseffekten ökar.

28 Slutsats Min valda produkt är inte helt säkert än om den verkligen fungerar, för att det är svårt att avgöra när man tittar på en skiss eller en design från cad att detta kommer verkligen riktigt fungera. ör det är ingenting man kan ta på. Men det får jag se sen, när jag arbetar med den mer framöver. et jag är mest osäker på den utvalda produkten är tyngdpunkten, att den ska vara greppvänlig i handen och att den ska vara bekväm att träna med den och främst av allt i handleden. ärför behövde jag mer tid för att bearbeta med den och att skapa den på riktigt. När jag skapar den på riktigt så kan produkten vara gjord av vad som helst t.ex. som trä, hårdskum eller rostfritt stål, bara för att se och testa den och analysera vad som är felet med produkten och vad som behövs rätta till felet. et kan hända att produkten inte kommer se ut så här som på bilden, utan kanske det kommer att se annorlunda ut eller något liknande när man håller på och bearbetar med den. Mycket kan hända med utseendet när man börjar ändra designen. Jag hade inte så mycket tid med att skapa den produkten som jag ville ha den precis. Men jag tyckte väldigt mycket om produkten ändå och det var väldigt motiverande, mycket intressant och nyfiket när jag började skapa detta idén. et var inget svårt att skapa det, men det tog lång tid, det var väldigt mycket att tänka på och väldigt komplicerat. Jag trodde från början att idén var enkelt och min mening var att göra något lätt och litet, men sen när jag kom in i arbeten att skapa den i atiav5 så märkte jag sen dessa svårigheter. ftersom jag tyckte detta arbetet med var kul, så har jag tänkt fortsätta att arbeta med den utvalda produkten som är produktförslag.8. Jag har tänkt förminska den lite och göra den justerbar. et viktiga är att jag vet vilken idé jag är ute efter.

29 ilagor ilaga för designskiss..

30 ilaga för designskiss.

31 ilaga för designskiss..

32 ilaga för designskiss.4.

33 ilaga för designskiss.5.

34 ilaga för designskiss.6.

35 ilaga för designskiss.7.

36 ilaga för designskiss.8.

37 ilaga för justering..

38 ilaga för justering..

39 ilaga för handtaget. Vart handtaget sitter Träning för främre och samtidigt sidoarmarna och håller handtaget med 0 lutning. rmen har man utbredd isär. Träning för bak och fram armarna och även hela nedre armarna. åller handtaget med 0 lutning. ärifrån börjar bulten. Träning för fram armen och samtidigt sidoarmarna. åller handtaget med 90 lutning. Träning för bak och fram armen och håller handtaget med 45 lutning. andtaget fungerar även som en bult. Muttern som man låser med bulten.

40 ilaga för övning.. ilaga för 90 stång.

41 ilaga för övning.. ilaga för v-stång. etta handtag är den jag menar.

42 ilaga för övning.. ilaga för Rak-stång.

43 ilaga utvald bild.. ilaga utvald bild..

44 ilaga för plastmaterial.a.

45 ilaga för plastmaterial.b.

46 ilaga för plastmaterial..

47 ilaga för plastmaterial..

48 ilaga för plastmaterial.4.

49 ilaga för plastmaterial.5.

50 Ritningar

51 Isometric view Scale: :4 SIN Y: julpal T: K Y: T: SIZ SL : WIT (kg) 6 Träningsstång RWIN NUMR SSULT SYSTMS Träningsstång This drawing is our property; it can't be reproduced or communicated without our written agreement. ST / I

52 4 4 Number Name Quantity Stång ittillstångrader Stångrader 4 Stångrader. 5 Stångrader. 6 StödTillMutter 6 7 PlastLock 8 ViktStång 9 ViktStång. 0 ViktStång. StångVikt.4 Plastandtag Plastandtag. 4 andtag 5 andtag. 6 ult 7 Mutter 8 ummiringtillmutter SIN Y: julpal T: K Y: T: SIZ SL :4 WIT (kg) Träningsstång. SSULT SYSTMS RWIN NUMR Träningsstång. This drawing is our property; it can't be reproduced or communicated without our written agreement. ST / I

53 ront view Scale: : Left view Scale: : Isometric view Scale: : SIN Y: julpal T: K Y: T: SIZ SL : WIT (kg),4 RWIN NUMR Stång SSULT SYSTMS Stång This drawing is our property; it can't be reproduced or communicated without our written agreement. ST / I

54 R0.5 R 0.5 x 57 R 0.5 x R x ottom view Scale: : Right view Scale: : R4x ront view Scale: : R57 Isometric view Scale: : SIN Y: julpal T: K Y: T: SIZ SL : WIT (kg) ittillstångrader RWIN NUMR SSULT SYSTMS This drawing is our property; it can't be reproduced or communicated without our written agreement. ST / I

55 4 R x 4 0x 50 ront view Scale: : 54 Left view Scale: : Isometric view Scale: : SIN Y: julpal T: K Y: T: SIZ SL : WIT (kg) 0,6 Stångrader RWIN NUMR SSULT SYSTMS Stångrader This drawing is our property; it can't be reproduced or communicated without our written agreement. ST / I

56 R75 0 Section cut - Scale: :4 R0 R4 Right view Scale: :4 ront view Scale: :4 Isometric view Scale: :4 SIN Y: julpal T: K Y: T: SIZ SL : WIT (kg),4 Stångrader. SSULT SYSTMS RWIN NUMR Stångrader. This drawing is our property; it can't be reproduced or communicated without our written agreement. ST / I

57 R Section cut - Scale: :4 R75 R0 ront view Scale: :4 Left view Scale: :4 Isometric view Scale: :4 SIN Y: julpal T: K Y: T: SIZ SL : WIT (kg),4 Stångrader. RWIN NUMR SSULT SYSTMS Stångrader. This drawing is our property; it can't be reproduced or communicated without our written agreement. ST / I

58 ottom view Scale: : R0.5x R0.5x ront view Scale: : Left view Scale: : R77 Isometric view Scale: : SIN Y: julpal T: K Y: T: SIZ SL : WIT (kg) 0,0 StödTillMutter SSULT SYSTMS RWIN NUMR StödTillMutter This drawing is our property; it can't be reproduced or communicated without our written agreement. ST / I

59 Section view - Scale: : R4x4 R 4 x R x Right view Scale: : R5 ront view Scale: : Top view Scale: : R85 Isometric view Scale: : SIN Y: julpal T: K Y: T: SIZ SL : WIT (kg) 0,0 ummilock RWIN NUMR SSULT SYSTMS ummilock This drawing is our property; it can't be reproduced or communicated without our written agreement. ST / I

60 4 4 R ront view Scale: : Rx4 Left view Scale: : 55 Isometric view Scale: : SIN Y: julpal T: K Y: T: SIZ ViktStång SL : WIT (kg) 0, RWIN NUMR SSULT SYSTMS ViktStång This drawing is our property; it can't be reproduced or communicated without our written agreement. ST / I

61 4 4 4 ottom view Scale: : ront view Scale: : Isometric view Scale: : Rx4 Top view Scale: : SIN Y: julpal T: K Y: T: SIZ SL : WIT (kg) 0, ViktStång. RWIN NUMR SSULT SYSTMS ViktStång. This drawing is our property; it can't be reproduced or communicated without our written agreement. ST / I

62 4 4 Rx ottom view Scale: : 74.5 Rx R77 Right view Scale: : 8 R ront view Scale: : Isometric view Scale: : SIN Y: julpal T: K Y: T: SIZ SL : WIT (kg) ViktStång. SSULT SYSTMS RWIN NUMR ViktStång. This drawing is our property; it can't be reproduced or communicated without our written agreement. ST / I

63 4 R5 R 4 5 Right view Scale: : ront view Scale: : 8 Isometric view Scale: : SIN Y: julpal T: K Y: T: SIZ SL : WIT (kg) StångVikt.4 SSULT SYSTMS RWIN NUMR StångVikt.4 This drawing is our property; it can't be reproduced or communicated without our written agreement. ST / I

64 4 4 6 Section cut - Scale: : ottom view Scale: : Section cut - Scale: : ront view Scale: : R74 Left view Scale: : R7 0 Isometric view Scale: : SIN Y: julpal T: K Y: T: SIZ SL : WIT (kg) 0,0 Plastandtag SSULT SYSTMS RWIN NUMR Plastandtag This drawing is our property; it can't be reproduced or communicated without our written agreement. ST / I

65 0 4 4 R74 44 ront view Scale: : Left view Scale: : 50 Isometric view Scale: : SIN Y: julpal T: K Y: T: SIZ SL : WIT (kg) 0,0 Plastandtag. SSULT SYSTMS RWIN NUMR Plastandtag. This drawing is our property; it can't be reproduced or communicated without our written agreement. ST / I

66 4 4 R Section view - Scale: : ront view Scale: : Isometric view Scale: : Top view Scale: : SIN Y: julpal T: K Y: T: SIZ SL : WIT (kg) 0,8 RWIN NUMR andtag SSULT SYSTMS andtag This drawing is our property; it can't be reproduced or communicated without our written agreement. ST / I

67 4 4 6 Section view - Scale: : ottom view Scale: : 48 4 Section view - Scale: : R5 R8 ront view Scale: : R74 Left view Scale: : 8 Isometric view Scale: : SIN Y: julpal T: K Y: T: SIZ SL : WIT (kg) 0,0 andtag. RWIN NUMR SSULT SYSTMS andtag. This drawing is our property; it can't be reproduced or communicated without our written agreement. ST / I

68 4 R 4 50 R M0 0 ront view Scale: : 0 Left view Scale: : 75 R Isometric view Scale: : SIN Y: julpal T: K Y: T: SIZ SL : WIT (kg) 0,9 RWIN NUMR ult SSULT SYSTMS ult This drawing is our property; it can't be reproduced or communicated without our written agreement. ST / I

69 4 4 Rx6 ottom view Scale: : Rx ront view Scale: : Section view - Scale: : M0 7.9 Isometric view Scale: : 0 Top view Scale: : SIN Y: julpal T: K Y: T: SIZ SL : WIT (kg) 0,09 RWIN NUMR Mutter SSULT SYSTMS Mutter This drawing is our property; it can't be reproduced or communicated without our written agreement. ST / I

70 4 4 ront view Scale: : R R Isometric view Scale: : Top view Scale: : SIN Y: julpal T: K Y: T: SIZ SL : WIT (kg) 0,00 ummiringtillmutter SSULT SYSTMS RWIN NUMR ummiringtillmutter This drawing is our property; it can't be reproduced or communicated without our written agreement. ST / I

71 Julio Menares Palma esöksadress: Kristian IV:s väg Postadress: ox 8, 0 8 almstad Telefon: mail: registrator@hh.se

Mätutrustning för ytjämnhet Olof Lundgren

Mätutrustning för ytjämnhet Olof Lundgren EXMENSRBETE BCHELOR S THESIS Mätutrustning för ytjämnhet Olof Lundgren CD-teknikerprogrammet 0 HP Högskolan i Halmstad Handledare Lars Bååth Halmstad den 0 maj 0 Innehållsförteckning Inledning... Projektbeskrivning...

Läs mer

ELDINSTÄNGNING. Författare Jim Stenqvist 890607 Jörgen Magnusson 920613 EXAMENSARBETE THESIS. CAD-teknikerprogrammet, 120hp Högskolan i Halmstad

ELDINSTÄNGNING. Författare Jim Stenqvist 890607 Jörgen Magnusson 920613 EXAMENSARBETE THESIS. CAD-teknikerprogrammet, 120hp Högskolan i Halmstad EXMENSRETE THESIS ELINSTÄNGNING Författare Jim Stenqvist 890607 Jörgen Magnusson 906 -teknikerprogrammet, 0hp Högskolan i Halmstad Handledare Johan Wretborn och Johan Furborg Halmstad den 6 maj 04 HÖGSKOLN

Läs mer

Jag har på vissa ställen hänvisat till instruktionsboken om ni inte har den kvar så finns den under länken instruktionsböcker.

Jag har på vissa ställen hänvisat till instruktionsboken om ni inte har den kvar så finns den under länken instruktionsböcker. Länken Om Slipning har vi nu börjat lägga in på vår hemsida. Mycket felar ännu men efterhand kommer den att kompletteras. Vi arbetar också med nya tillbehör till er som slipar svarvstål. Informationen

Läs mer

HÅLLARE FÖR DUSCHMUNSTYCKE

HÅLLARE FÖR DUSCHMUNSTYCKE EXAMENSARBETE THESIS HÅLLARE FÖR DUSCHMUNSTYCKE Henrik Palmquist CAD-teknikerprogrammet, 120hp Högskolan i Halmstad Handledare: Anna Eliasson Halmstad den 28 maj 2012 HÖGSKOLAN I HALMSTAD Box 823 301 18

Läs mer

Leif s fjäderkomprimator till luftgevär (ver. 2)

Leif s fjäderkomprimator till luftgevär (ver. 2) Leif s fjäderkomprimator till luftgevär (ver. 2) Obs! Varning! Tänk på att vissa gevär behöver en kraft på drygt 100kg när man pressar ihop/demonterar fjädern. Man måste ha stor respekt för fjädrar som

Läs mer

Styrketräningsmaskiner

Styrketräningsmaskiner Styrketräningsmaskiner SMITH MACHINE 33-101 10 kg stång, 790760-2 offert SITTANDE BENPRESS 33-102 Med justerbart säte. 150 kg. 790762-2 offert BENSPARK/BENCURL 33-103 Kombimaskin. 75 kg viktmagasin. 790764-2

Läs mer

Sommarträning utomhus Tips på träningspass

Sommarträning utomhus Tips på träningspass Sommarträning utomhus Tips på träningspass Träna tufft utomhus utan redskap Att träna utomhus sommartid är ett härligt sätt att njuta av naturen medan man får dagens träning gjord. Man behöver inte träna

Läs mer

Benefit Sports 300 996101

Benefit Sports 300 996101 Benefit Sports 300 996101 1 Säkerhetsinstruktioner Konsultera med läkare innan användning Om du känner smärta i bröst, yrsel eller andfåddhet avbryt träningen och kontakta läkare. Använd inte kläder som

Läs mer

Hållbar Utveckling Miljömärkning

Hållbar Utveckling Miljömärkning Jakob Warlin 9c Gunnesboskolan Hållbar utveckling Handledare: Senait Bohlin Hållbar Utveckling Miljömärkning Är man som vuxen konsument medveten om olika miljömärkningars betydelse? Påverkar det ens inköp?

Läs mer

GRATTIS till ditt Bodyweight Training System - ett redkap med vilket du kan träna när och var du vill!

GRATTIS till ditt Bodyweight Training System - ett redkap med vilket du kan träna när och var du vill! MAGE GRATTIS till ditt Bodyweight Training System - ett redkap med vilket du kan träna när och var du vill! Vi har vidareutvecklat tekniken och funktionen av de äldre bandträningsredskapen och därefter

Läs mer

Störst på teleskopiska arbetsredskap. Världens smartaste stegar

Störst på teleskopiska arbetsredskap. Världens smartaste stegar Störst på teleskopiska arbetsredskap Världens smartaste stegar 2007 En dum stege är bara lång. Alla kan göra en lång stege. Vi tror du har större nytta av en liten. Alla kan göra en lång stege. Vi tror

Läs mer

LAT/ROW MACHINE Art nr

LAT/ROW MACHINE Art nr A n v ä n d a r m a n u a l LAT/ROW MACHINE 210 www.jtc-power.se Art nr 16-210 Denna dragmaskin är tillverkat och avsedd för hemmabruk. Bäste kund! Tack för att du valt vår produkt, vi önskar dig mycket

Läs mer

Engelskt hjul ITEM. Monterings och bruksanvisning

Engelskt hjul ITEM. Monterings och bruksanvisning Engelskt hjul ITEM 74104 Monterings och bruksanvisning Spara denna manual Du kommer att behöva manualen för de säkerhetsvarningar, monteringsinstruktioner handhavande, skötselråd, lista över delarna och

Läs mer

HowTo Dörrlås AMAZON. Nedmontering.

HowTo Dörrlås AMAZON. Nedmontering. HowTo Dörrlås AMAZON Låsen i dörren blir slitna med tiden. Tillslut så har man ett lås som krånglar och dessutom går att öppna med vad som helst. Detta faktum är inte så kul. Funderade först på att ta

Läs mer

Viktigt att veta innan du börjar

Viktigt att veta innan du börjar Namnlappar Viktigt att veta innan du börjar Innan vi börjar med din design så betalar du 150:- i en startavgift som du sedan får tillbaks på fakturan då du beställer dina namnlappar. (har du redan en

Läs mer

Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag.

Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag. Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag. Tid att lägga ner: Max 1 timme per dag Om programmet: Jag

Läs mer

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Många studier visar idag att långvarigt stillasittande innebär en ökad

Läs mer

2. Spjut Champion carbon. 2. Spjut Champion. Det välkända mästarspjutet med en mängd världsrekord och mästerskapstitlar. För längder över 80 m.

2. Spjut Champion carbon. 2. Spjut Champion. Det välkända mästarspjutet med en mängd världsrekord och mästerskapstitlar. För längder över 80 m. Tävlingsspjut 800 g 1. Spjut Orbit carbon Tävlingsspjut i högsta kvalitet av kolfiber. Kolfibermaterialet i spjutet minskar vibrationerna betydligt. Stålspets med maximal trubbvinkel lämplig för kast i

Läs mer

Idrott och hälsa. Emma Holström Borås

Idrott och hälsa. Emma Holström Borås Idrott och hälsa Emma Holström Borås Dylan Williams fem nyckelsstrategier 1. Tydliggör mål och kunskapskrav 2. Skapa aktiviteter som synliggör lärandet 3. Återkoppling som för lärandet framåt 4. Aktivera

Läs mer

Tove Andersson IT-Pedagoglinjen 09/10. hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota.

Tove Andersson IT-Pedagoglinjen 09/10. hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota. Pausgympa Rygg: Övning 1. Stå upp med fötterna en bit isär. Böj dig ner med armarna hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota. Övning 2. Sträck

Läs mer

Bakgrundsbygge i Cellplast:

Bakgrundsbygge i Cellplast: Bakgrundsbygge i Cellplast: - Mitt andra försök och denna gången lyckat - Denna artikel är ett försök till att på ett tydligt sätt redogöra för skapandet av en bakgrund av cellplastskivor, husfix och Epolan

Läs mer

10. Universalklämmor. 198 Produktkatalog fr.o.m. 2015-01-01 Vi reserverar oss för fel eller framtida ändringar.

10. Universalklämmor. 198 Produktkatalog fr.o.m. 2015-01-01 Vi reserverar oss för fel eller framtida ändringar. 10. Universalklämmor Oavsett om du behöver tak-, vägg- eller golvmonterade klämmor har lösningen. e patenterade S-klämmorna har ljudabsorberade gummibelägg och är enkla att montera med hjälp av spärrfjädersystemet.

Läs mer

TA EN VINNARE I HANDEN P21 K LOVE AT FIRST SLICE. Den är bäst i test och populärast i. kock-vm, Bocuse d Or. Den. rekommenderas av Knivakademien

TA EN VINNARE I HANDEN P21 K LOVE AT FIRST SLICE. Den är bäst i test och populärast i. kock-vm, Bocuse d Or. Den. rekommenderas av Knivakademien KN P21 K VA ADEM EN TA EN VNNARE HANDEN REKOMMENDERAR Den är bäst i test och populärast i kock-vm, Bocuse d Or. Den rekommenderas av Knivakademien och förenar design och funktion till perfektion. Som brittiska

Läs mer

Vindkraftverk Rapport Energiprojektet VT16

Vindkraftverk Rapport Energiprojektet VT16 Vindkraftverk Rapport Energiprojektet VT16 Namn: Shawn Örnerstedt Klass: TE15A Gruppmedlemmar: Ebba Tubin, Theodor Berg, Amir Honarmand, Yang Du Inledning: En princip av ett vindkraftverk är väldigt simpelt

Läs mer

Inlämning steg 4. 4.1 Inventera kända koncept och idéer

Inlämning steg 4. 4.1 Inventera kända koncept och idéer Inlämning steg 4 4.1 Inventera kända koncept och idéer För att kunna förenkla framtagandet av ett vinnande koncept är det viktigt att inventera redan befintliga lösningar på liknande problem. Vid inventeringen

Läs mer

De små, små detaljerna

De små, små detaljerna Test Gör Det Själv testar verktyg och material för din räkning. Om du har något förslag till vad vi ska testa, så sänd oss ett mail till redaktionen@gds.se Sätt fast sladden och klipp häck Du ska vara

Läs mer

TOUCH TRAINER Underhåll & Troubleshooting Manual

TOUCH TRAINER Underhåll & Troubleshooting Manual TOUCH TRAINER Underhåll & Troubleshooting Manual Regelbundet underhåll på din TOCA Touch Trainer förlänger livslängden på din tillgång och försäkrar dig om att varje träningspass flyter på utan problem.

Läs mer

DLI - Konsten att bygga en kub. Ett projektarbete av Ola Jansson GK3A under hösten/vintern/våren 2009/10

DLI - Konsten att bygga en kub. Ett projektarbete av Ola Jansson GK3A under hösten/vintern/våren 2009/10 Ola Jansson 2010 DLI DLI - Konsten att bygga en kub. Ett projektarbete av Ola Jansson GK3A under hösten/vintern/våren 2009/10 I handledande av Gunnar Rosqvist Framsidan 8 månader tidigare Bakgrund När

Läs mer

LET YOUR BODY BE YOUR WEIGHT

LET YOUR BODY BE YOUR WEIGHT LET YOUR BODY BE YOUR WEIGHT Grattis till ditt Bodyweight training system. Med ditt Bodyweight training system tränar du var och när du vill. Med Bodyweight training system tränar du med den egna kroppsvikten

Läs mer

Tyngdlyftning 3 övningar som hjälper dig att lyfta starkt.

Tyngdlyftning 3 övningar som hjälper dig att lyfta starkt. Tyngdlyftning Vill du utveckla din träning på gymmet? Vill du bli stark, rörlig och explosiv? Behöver du träna på att koordinera din kropp? Då kan du låta dig inspireras av tyngdlyftning. 1 Tyngdlyftning

Läs mer

MANUAL För MA, TE och ZON

MANUAL För MA, TE och ZON MANUAL För MA, TE och ZON Obs! Läs igenom denna manual noggrant innan du börjar att använda bänken, så att du kan använda bänken på rätt sätt. Denna manual innehåller bland annat följande information:

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk 9- VT 13 Grimstaskolan

Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk 9- VT 13 Grimstaskolan Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk 9- VT 13 Grimstaskolan Syfte - Att utveckla elevernas möjligheter att kommunicera - Att använda det svenska språket i tal och skrift i teknik - Skapande arbete ger

Läs mer

QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING

QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING Fogsprutan med påmonterad borrmaskin 1 INNEHÅLLFÖRTECKNING * Säkerhetsföreskrifter Sida 3 * Tillbehör 4 * Montering av munstycke 4 * Montering av matarskruv 5 * Montering

Läs mer

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE Av Marie Hansson När man är nybörjare i agility, eller ser sporten utifrån, är det lätt att tro att just den runda tunneln är det allra lättaste hindret! Och det

Läs mer

SKAFT TILL HACKOR. EXAMENSARBETE - Skaft till hackor. Mathias Toft/ Marcus Wahlqvist. CAD-teknikerprogrammet 120 hp. Högskolan i Halmstad.

SKAFT TILL HACKOR. EXAMENSARBETE - Skaft till hackor. Mathias Toft/ Marcus Wahlqvist. CAD-teknikerprogrammet 120 hp. Högskolan i Halmstad. EXAMENSARBETE - Skaft till hackor SKAFT TILL HACKOR Mathias Toft/ Marcus Wahlqvist CAD-teknikerprogrammet 120 hp Högskolan i Halmstad Handledare Hans Löfgren Halmstad den 6 maj 2011 HÖGSKOLAN I HALMSTAD

Läs mer

Vindkraftverk. Principen bakom vårt vindkraftverk

Vindkraftverk. Principen bakom vårt vindkraftverk Vindkraftverk Min grupp har gjort ett speciellt vindkraftverk som är inspirerat av det flygande vindkraftverket Buoyant airborne turbine. Det som gör vårt vindkraftverk annorlunda jämfört med andra är

Läs mer

Projektrapport. Till Projektet Bluetoothstyrd bil

Projektrapport. Till Projektet Bluetoothstyrd bil Till Projektet Bluetoothstyrd bil Av Erik Olsson Fornling Handledare: Fredrik Johansson n söndagen den 18 mars 2012 Sidan 1 (7) Sammanfattning Jag har byggt om en gammal radiostyrd bil och bytt ut all

Läs mer

Mål att sträva mot: Arbetets utförande: Praktiskt arbete att bygga en robot. Skriva loggbok över vad ni gör.

Mål att sträva mot: Arbetets utförande: Praktiskt arbete att bygga en robot. Skriva loggbok över vad ni gör. Lokal Pedagogisk Planering i Teknik Ämnesområde: Robotbygge Ansvarig lärare: Mohsen Afghani mail: mohsen.afghani@edu.upplandsvasby.se Mål att sträva mot: Skolan skall i sin undervisning i teknik sträva

Läs mer

Rapport Gymnasiearbete Bodbygge

Rapport Gymnasiearbete Bodbygge Rapport Gymnasiearbete Bodbygge Johan Ridder Jacob Eriksson Wiklund Håkan Elderstig TIS Stockholm Te13D Gymnasiearbete 100p Abstract Working together in a group is often hard. It is a process that require

Läs mer

Produktblad/ Broschyr, Bruksanvisning samt teknisk information

Produktblad/ Broschyr, Bruksanvisning samt teknisk information Produktblad/ Broschyr, Bruksanvisning samt teknisk information Armbågskrycka är en hjälp för personer med nedsatt gångförmåga av olika anledningar, bör ej användas till annat ändamål. Kryckorna går lika

Läs mer

Bruks- och monteringsanvisning till Abilica Vibro Max Art Nr 555 260

Bruks- och monteringsanvisning till Abilica Vibro Max Art Nr 555 260 Bruks- och monteringsanvisning till Abilica Vibro Max Art Nr 555 260 INNEHÅLLSFÖRTECKNING: VIKTIG SÄKERHETSINFORMATION 1 DELÖVERSIKT 2 UPPACKNING 3 MONTERING 4-5 INSTÄLLNING AV DATORN 6 TRÄNINGSÖVNINGAR

Läs mer

Blixten och hans Vänner kapitel 5

Blixten och hans Vänner kapitel 5 Kapitel 5 I vilket Blixten möter Jaja och Nänä. Det blixtrade till i Idériks gröna huvud. "Jag fick en ny idé", ropade han. "Vi gör om hela museet till en djungel! "Ja", skrek Idérika, "med träd och blommor

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Förändrar ditt sätt att arbeta.

Förändrar ditt sätt att arbeta. Förändrar ditt sätt att arbeta. Aldrig förr har en superstark magnet varit så lätt att kontrollera. Milwaukee har utvecklat en kraftfull magnetlösning som kan slås av och på med en enkel vridning av ett

Läs mer

Öppna Xbox 360 Slim Guide

Öppna Xbox 360 Slim Guide Öppna Xbox 360 Slim Guide Det finns många olika sätt att öppna sin Xbox 360 Slim. Ett antal guider finns att hitta på nätet och alla har sina favoriter. Jag har valt att öppna Xbox 360 Slim med X8 unlock

Läs mer

Hur man gör en laboration

Hur man gör en laboration Hur man gör en laboration Förberedelser Börja med att läsa igenom alla instruktioner noggrant först. Kontrollera så att ni verkligen har förstått vad det är ni ska göra. Plocka ihop det material som behövs

Läs mer

M2 200 kg drivhjul. Dusch-/toalettstol för större, självständiga. HMN a/s

M2 200 kg drivhjul. Dusch-/toalettstol för större, självständiga. HMN a/s www.hmn.dk M2 200 kg drivhjul Dusch-/toalettstol för större, självständiga användare M2 200 kg Drivhjul Till den självständiga användaren M2 200 kg Drivhjul Art.nr.: 310287 M2 200 kg Drivhjul har stor

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen Smink Susanne Persson Modell Pernilla Blomquist. Fitness Magazine 08 08 29

Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen Smink Susanne Persson Modell Pernilla Blomquist. Fitness Magazine 08 08 29 TESTA MULTI- TRÄNING! Att styrketräna behöver inte betyda maskiner och tunga vikter. I månadens program testas kroppens funktionalitet. Och vi lovar du blir svettig! Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen

Läs mer

Svensk. Instruktioner för montering

Svensk. Instruktioner för montering Svensk Instruktioner för montering Plocka ur alla separata delar ur kartongen, lägg dem på golvet och kolla så att alla delar som nämns i monteringsinstruktionerna finns med. Det tar ungefär 40 min att

Läs mer

Gummibandsträning med ett dörrhandtag.

Gummibandsträning med ett dörrhandtag. Perfekt om du skall på semester då gummibandet är lätt att ta med sig. Använde själv programmet när jag var på semester i Sardinien i somras. Kan ju även göras hemma, på jobbet eller ute i skogen (då får

Läs mer

biter på allt Tången för kabel, tråd och spik

biter på allt Tången för kabel, tråd och spik Test Gör Det Själv testar verktyg och material för din räkning. Om du har något förslag till vad vi ska testa, så sänd oss ett mail på redaktionen@gds.se Handtagens material och form ska kunna skydda fingrarna

Läs mer

Sodastreamadapter Konstruktions och användarmanual.

Sodastreamadapter Konstruktions och användarmanual. Sodastreamadapter Konstruktions och användarmanual. Dokumentet innehåller instruktioner och ritningar för att bygga en Sodastreamadapter (ett hjälpmedel för att kolsyra dryck på glasflaskor mm). Av: Attackbever

Läs mer

Pull-ups. Klara tre pull-ups efter åtta veckor

Pull-ups. Klara tre pull-ups efter åtta veckor Pull-ups Klara tre pull-ups efter åtta veckor Vill du klara att lyfta din egen kroppsvikt? Det vill i alla fall Jonas. Friskispressens coach ska hjälpa honom till att klara sitt livs första pull-up. Pull-ups

Läs mer

Inlämning etapp 7b IKOT 2011. Grupp B5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 7b IKOT 2011-04-17. André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlström

Inlämning etapp 7b IKOT 2011. Grupp B5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 7b IKOT 2011-04-17. André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlström Inlämning etapp 7b IKOT 2011 Grupp B5 INNEHÅLL Inlämning av etapp 7b IKOT 2011-04-17 Louise Fransson Helena Hellerqvist André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlström Handledare: Joakim Johansson Innehåll

Läs mer

Kombinationer och banor i agilityträningen

Kombinationer och banor i agilityträningen Kombinationer och banor i agilityträningen av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2012 En av de saker som gör agility så fantastiskt roligt är den ständiga variationen. Ingen tävlingsbana

Läs mer

CAD-Tekniker 120hp EXAMENSARBETE. Anpassad matlåda. Matilda Fager. Examensarbete 7,5hp. Halmstad

CAD-Tekniker 120hp EXAMENSARBETE. Anpassad matlåda. Matilda Fager. Examensarbete 7,5hp. Halmstad CD-Tekniker 0hp EXMENSRBETE npassad matlåda Matilda Fager Examensarbete 7,5hp Halmstad 07-06-09 Examensarbete npassad matlåda Matilda Fager Förord Som examensarbete för CD-tekniker på Högskolan i Halmstad

Läs mer

R EKRY TER INGSGRUPPEN AKTIV R EHABILITER ING

R EKRY TER INGSGRUPPEN AKTIV R EHABILITER ING Träna med stång 1 RG 2005 Inledning om stång (pumping) Övningarna med stång är ett alternativ till hantlar. Personligen tycker jag pumping lämpar sig bäst i form av gruppträning, då man kör i ett tempo

Läs mer

3-D Skrivare. Individuellt arbete, produktutveckling 3. 1,5 högskolepoäng, avancerad nivå. Produkt- och processutveckling

3-D Skrivare. Individuellt arbete, produktutveckling 3. 1,5 högskolepoäng, avancerad nivå. Produkt- och processutveckling Akademin för Innovation, Design och Teknik 3-D Skrivare Individuellt arbete, produktutveckling 3 1,5 högskolepoäng, avancerad nivå Produkt- och processutveckling Innovation och produktdesign Mikael Knutsson

Läs mer

1. Viktigt till att börja med din spis.

1. Viktigt till att börja med din spis. HETA TIPS 1 Ett kök kan se ut nästan hur som helst. Ljust eller mörkt, gammalt eller nytt spelar ingen roll där finns nästan alltid en spis. Har du sedan en stekpanna eller två, några kastruller och grytor

Läs mer

Luftförvärmare reportage. Namn: Joakim Sand Klass: TE15 Gruppmedlemmar: Joakim Sand, Oskar Elving, Henry Toro, Rasmus Fredriksson och Odin Malm.

Luftförvärmare reportage. Namn: Joakim Sand Klass: TE15 Gruppmedlemmar: Joakim Sand, Oskar Elving, Henry Toro, Rasmus Fredriksson och Odin Malm. Luftförvärmare reportage. Namn: Joakim Sand Klass: TE15 Gruppmedlemmar: Joakim Sand, Oskar Elving, Henry Toro, Rasmus Fredriksson och Odin Malm. Inledning. Vi har byggt en luftförvärmare, det är en slags

Läs mer

Jigg för raka eggar SE-77 (SE-76)

Jigg för raka eggar SE-77 (SE-76) Jigg för raka eggar SE-77 (SE-76) HYVELJÄRN STÄMJÄRN Max bredd 77 mm Max tjocklek 9 mm SE-77 är en vidareutveckling av SE-76. Jiggen har nu en rörlig gavel. Placering av maskinen Slipriktning: Mot eggen.

Läs mer

Tillverka ditt eget lie-orv

Tillverka ditt eget lie-orv Tillverka ditt eget lie-orv Arrangör: Naturskyddsföreningen, region Gävleborgs- och Dalarnas län (Mattias Ahlstedt) Anteckningar från en inledande träff, som ev fortsätter i en kurs. Datum: 2018-04-24

Läs mer

10 tips för ökad försäljning

10 tips för ökad försäljning 10 tips för ökad försäljning Innehållsförteckning Tips 1 Kundvård...3 Tips 2 Vad har du egentligen på gång?...4 Tips 3 Ställ jobbiga frågor...5 Tips 4 När tiden inte räcker till...6 Tips 5 Låt kunden skriva

Läs mer

PASS. Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med

PASS. Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med PASS Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med 2 3 Hej! Det är jag som är Retoyträdet! Rita en bild på dig själv här. Hur ser jag ut

Läs mer

produktblad Inredning Disk och arbetsbänkar

produktblad Inredning Disk och arbetsbänkar Ledande när det gäller hygien, ergonomi och design Bäst på hygien QuickClean Upptäck våra nya arbetsbänkar som är anpassade för framtidens behov av ännu renare storkök. Vår bedömning är att hygienkraven

Läs mer

PARTRÄNA MED PAOLO ROBERTO

PARTRÄNA MED PAOLO ROBERTO PARTRÄNA MED PAOLO ROBERTO Paolo Roberto Fitnessförlaget Tack till Leif Carlsson, min boxningstränare, som har lärt mig så mycket inte bara övningarna i den här boken. / Paolo Tidigare utgivning Mina fastrars

Läs mer

Bruks- och monteringsanvisning Abilica Multi 960. Art No. 722 210

Bruks- och monteringsanvisning Abilica Multi 960. Art No. 722 210 Bruks- och monteringsanvisning Abilica Multi 960 Art No. 722 210 VIKTIG SÄKERHETSINFORMATION Apparaten bör vara utom synhåll för barn. Apparaten skall bara användas av 1 person åt gången. Om man upplever

Läs mer

VING - TIPS BAKRE STÖTDÄMPARE PÅ GOLDWING 1100 / 1200

VING - TIPS BAKRE STÖTDÄMPARE PÅ GOLDWING 1100 / 1200 1/9 VING - TIPS 1 BAKRE STÖTDÄMPARE PÅ GOLDWING 1100 / 1200 Tycker du att din Winge har allt för lätt att slå igenom nu när tanten äntligen har bestämt sig för att åka med på dina utflykter? Ingen fara!

Läs mer

Jigg för raka eggar SE-76

Jigg för raka eggar SE-76 Jigg för raka eggar SE-76 HYVELJÄRN Max bredd 76 mm STÄMJÄRN Placering av maskinen Slipriktning: Mot eggen. Bryningsriktning: Med eggen. Konstruktion Se illustration på nästa sida. Jiggen består av en

Läs mer

Flexövningar. Upprepa varje övning 10 gånger. Kör igenom hela passet två gånger.

Flexövningar. Upprepa varje övning 10 gånger. Kör igenom hela passet två gånger. Flexövningar 6 effektiva övningar med fokus på core Hela kroppen sitter ihop i långa muskelkedjor. Genom att tänja ut dem i de här flexflödena kan du som gymmare och löpare vidareutvecklas. Upprepa varje

Läs mer

Startprogram version 3

Startprogram version 3 Startprogram version 3 Så här kan du börja din träning i gymet. Du kan skriva ut sidorna och ha som stöd när du börjar träna. OBS!!: Börja med lägsta antalet rörelser och låg belastning. Ta det lätt de

Läs mer

Fixa en kamin (Husqvarna)

Fixa en kamin (Husqvarna) Fixa en kamin (Husqvarna) Kaminer har aldrig varit så vanliga i Finland som i Sverige kanske därför att en stor del av Sverige ligger söder om Finlands sydkust. Men i vårt hus i Medåker, Arboga finns det

Läs mer

Sortiment - ver. 1.16.2. Reparationsmuffar & Tryckvattenkopplingar

Sortiment - ver. 1.16.2. Reparationsmuffar & Tryckvattenkopplingar Sortiment - ver. 1.16.2 Reparationsmuffar & Tryckvattenkopplingar Innehållsförteckning IBECO RepaFlex reparationsmuffar/kopplingar... 4 IBECO Rengöringsband... 9 IBECO Minimuffar...10 IBECO Rostfria reparationsmuffar...11

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

Elbilstävlingen. Tilläggsuppdrag till. Magneter och Motorer. och. Rörelse och Konstruktion

Elbilstävlingen. Tilläggsuppdrag till. Magneter och Motorer. och. Rörelse och Konstruktion 060508 Elbilstävlingen Tilläggsuppdrag till Magneter och Motorer och Rörelse och Konstruktion Av: Pauliina Kanto NO-lärare och NTA-utbildare, Håbo kommun 1 Inledning Dessa tilläggsuppdrag passar utmärkt

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

Hopfällbar Båtlyft - Instruktion

Hopfällbar Båtlyft - Instruktion Hopfällbar Båtlyft - Instruktion 2016-09-01 Sida 1 (av 10) Allmänt: Båtlyften är endast avsedd för lyft av båt (motorbåt eller liknande) för att flytta båten till eller från en båttrailer på land. Båtlyften

Läs mer

Träning Yoga. Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga.

Träning Yoga. Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga. Träning Yoga Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga. Träning Yoga Du blir mjuk i kroppen när du kör yoga. Men det kan ändå vara skönt att värma

Läs mer

De 10 onödigaste gymövningarna och 10 bra övningar att ersätta dem med

De 10 onödigaste gymövningarna och 10 bra övningar att ersätta dem med De 10 onödigaste gymövningarna och 10 bra övningar att ersätta dem med 10 dåliga övningar på gymmet samt 10 bättre alternativ. Styrketräning medför alltid en viss skaderisk och därför är det viktigt att

Läs mer

Fortsättningsvis så följer lite byggbilder med förklaringar allt eftersom

Fortsättningsvis så följer lite byggbilder med förklaringar allt eftersom Storyn bakom 55:an Efter jag åkt öppet ett år bestämde jag mig för att dela garage med Jens och kanske köpa en bubbla typ 1 så att familjen också kunna hänga med utan att frysa. Så efter ett tag hittade

Läs mer

Om knivar MODELLER SKÖTSEL SLIPNING FÖRVARING

Om knivar MODELLER SKÖTSEL SLIPNING FÖRVARING Om knivar MODELLER SKÖTSEL SLIPNING FÖRVARING Välj rätt knivmodell - anpassa efter vilka råvaror du ska hantera Det finns många olika modeller av knivar och de är alla framtagna för sina speciella ändamål.

Läs mer

Aikido dojo etikett. Etikettsregler för hänsyn och säkerhet i träningslokalen. Morihei Ueshiba AIKIDO

Aikido dojo etikett. Etikettsregler för hänsyn och säkerhet i träningslokalen. Morihei Ueshiba AIKIDO Etikettsregler för hänsyn och säkerhet i träningslokalen Morihei Ueshiba AIKIDO 1 Om Aikidon: Aikidokonsten kommer från japan och den som uppfann den hete Morihei Ueshiba. Han kallas O sensei som betyder

Läs mer

Tredäckat sorteringsverk i populär serie

Tredäckat sorteringsverk i populär serie maskin mekano Tredäckat sorteringsverk i populär serie Maskin Mekanos 900-serie är 000-talets dominant inom svensk sortering. Med sin höga kapacitet och stora flexibilitet har den vunnit respekt inom en

Läs mer

Den riktiga styrkan sitter under ytan

Den riktiga styrkan sitter under ytan Gäller från 2012/06/15-2012/11/14 SE 3/2012 Den riktiga styrkan sitter under ytan SVETS & SPÄNNSYSTEM System 28 Professional Extreme för högsta krav Professionel Extreme är... Bästa kvalitet och hårdare

Läs mer

Proffsig precision med en

Proffsig precision med en TEST Gör Det Själv testar verktyg och material för din räkning. Om du har något förslag till vad vi ska testa, så sänd oss ett mail till redaktionen@gds.se Proffsig precision med en handöverfräs Handöverfräsen

Läs mer

LYFTA MED MAXICRANE MAXICRANE

LYFTA MED MAXICRANE MAXICRANE LYFTA MED MAXICRANE Lifts All AB är en av de världsledande tillverkarna av lyftverktyg. Vårt omfattande produktsortiment förser industrier världen över med skräddarsydda ergonomiska lösningar. Vi lyfter

Läs mer

Neddragna fall på TRUD.

Neddragna fall på TRUD. Neddragna fall på TRUD. När vi beslutade att vi skulle ut och långsegla bestämde vi oss för att ordna så att vi kunde reva storseglet från sittbrunnen. Det blir ju många överfarter med flerdygnsseglingar

Läs mer

Försäsongsträning med KFUM Innebandy division 1

Försäsongsträning med KFUM Innebandy division 1 Försäsongsträning med KFUM Innebandy division 1 Träningsschema Under veckorna 26 till 31 kommer jag (Filip) inte kunna vara närvarande överhuvudtaget, så tanken är att jag i detta dokument kommer visa

Läs mer

Produktblad/ Broschyr, Bruksanvisning samt teknisk information

Produktblad/ Broschyr, Bruksanvisning samt teknisk information Produktblad/ Broschyr, Bruksanvisning samt teknisk information Armbågskrycka är en hjälp för personer med nedsatt gångförmåga av olika anledningar, bör ej användas till annat ändamål. Kryckorna går lika

Läs mer

PM-fästen. Pedestal Mounts

PM-fästen. Pedestal Mounts PM-fästen Pedestal Mounts Set: Justerbara PM-Fästen Fyrkantig monteringsplatta Kombinera färdiga set med lösa delar och skapa din egen unika konstrutkion efter behov. Vinkeln mellan PM-fästets delar kan

Läs mer

N Time. Trafik & Miljö

N Time. Trafik & Miljö N Time Trafik & Miljö On Time är en digital busstidstabell som ska göra det enklare för många att åka buss. On Time kan visa vart och när man ska byta buss för att minska väntetiden, Buss tiderna kommer

Läs mer

Bouleträning. (Ovanstående text är inspirerad av Anders Gerestrands hemsida: www.) geocities.com/boulesidan.)

Bouleträning. (Ovanstående text är inspirerad av Anders Gerestrands hemsida: www.) geocities.com/boulesidan.) Bouleträning Bouleteknik Målet i boule är kasta sina klot på ett sådant sätt att de gör störst nytta. Detta är svårt att göra om man inte har full kontroll över kloten. Visst kan dåliga klot studsa rätt

Läs mer

Flexibilitet som flyttar gränserna

Flexibilitet som flyttar gränserna maskin mekano Flexibilitet som flyttar gränserna Produktionen av sand, grus och krossade produkter handlar i hög grad om ton/h. Lönsamhet förutsätter i många fall en omfattande produktion. Detta skapar

Läs mer

Bygginstruktion Bygg en blomsterstege

Bygginstruktion Bygg en blomsterstege Bygginstruktion Bygg en blomsterstege Låt blommorna klättra i avsatser uppför en praktisk blomsterstege. Snickra både stege och planteringslådor som passar ihop. ar du redan en lagom stor stege kan du

Läs mer

Bruksanvisning/Produktinformation/ Justeringsanvisning/Teknisk specifikation/ Rekonditioneringsinformation

Bruksanvisning/Produktinformation/ Justeringsanvisning/Teknisk specifikation/ Rekonditioneringsinformation Bruksanvisning/Produktinformation/ Justeringsanvisning/Teknisk specifikation/ Rekonditioneringsinformation Armbågskrycka S tunga brukare 105 cm med isdubb OBS! Läs anvisningarna noga innan kryckan tas

Läs mer

Arbetsplatsutrustning. Arbetsplatsutrustning

Arbetsplatsutrustning. Arbetsplatsutrustning 91 Utrustningsdetaljer Ett punktutsugningssystem dimensioneras för att endast de uttag som används är öppna. Detta för att begränsa centralenhetens storlek. Alla uttag måste alltså ha någon typ av ventil

Läs mer

LEGOTILLVERKNING I ROSTFRITT. Alla möjligheter tillsammans med oss på Furhoffs

LEGOTILLVERKNING I ROSTFRITT. Alla möjligheter tillsammans med oss på Furhoffs LEGOTILLVERKNING I ROSTFRITT Alla möjligheter tillsammans med oss på Furhoffs VÄLKOMMEN TILL FURHOFFS ROSTFRIA Den här broschyren tar dig med till Furhoffs i Skövde. Här har vi alla de möjligheter och

Läs mer

LaserCentrum. med strålande kompetens

LaserCentrum. med strålande kompetens LaserCentrum med strålande kompetens Det är bara fantasin som sätter gränser... Med laser kan du skära, svetsa, härda, borra hål, ja dess användningsområden är oändliga. Det är just laserteknikens möjligheter

Läs mer