GUSTAVSBERG 1:456: Beslut om föreläggande gällande sluttäckning av expansionstomten och avgift

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GUSTAVSBERG 1:456: Beslut om föreläggande gällande sluttäckning av expansionstomten och avgift"

Transkript

1 Datum Dnr MIL Linda Bergman Miljöinspektör Enligt sändlista Delegationsbeslut BMH 2161 GUSTAVSBERG 1:456: Beslut om föreläggande gällande sluttäckning av expansionstomten och avgift Beslut Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att 1. Villeroy & Boch Gustavsberg AB (org.nr ) får göra de åtgärder som beskrivs i anmälan om sluttäckning av fastigheten Gustavsberg 1:456. Efterbehandlingen ska utföras i överensstämmelse med vad sökanden angivit i anmälningshandlingarna och i övrigt åtagit sig i ärendet om inte annat följer av försiktighetsmåtten i detta beslut. 2. av Villeroy & Boch Gustavsberg AB (org.nr ) ta ut en avgift om kronor för handläggning av anmälan om efterbehandling 3. skicka detta beslut till inskrivningsmyndigheten för anteckning på fastigheten Gustavsberg 1:456 i fastighetsregistrets inskrivningsdel med anledning av att tätskiktet ligger över hela fastigheten. 4. avgiften ska betalas även om beslutet överklagas. Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att förelägga Villeroy & Boch Gustavsberg AB (org.nr ) att vidta följande försiktighetsmått och skyddsåtgärder 5. området betraktas som en icke- farligt avfall deponi. Sluttäckningen ska uppfylla kravet på en genomsläpplighet av maximalt 50 liter per kvadratmeter och år. 6. sluttäckningen och tillhörande installationer får inte bli utsatta för belastningar eller andra påfrestningar som medför att vattendräneringar fallerar samt att Besöksadress: Skogsbovägen 9-11 Postadress: Gustavsberg Telefon: E-post miljo-bygg@varmdo.se Hemsida: organisationsnummer

2 krav enligt punkt 5 inte klaras. 7. sluttäckningen och tillhörande installationer får inte perforeras 8. sluttäckningskonstruktionen med alla materialskikt ska vara färdigställt när sättningarna på ytan av deponin underskrider 50 mm/m och år, dock senast år Om sättningarna inte underskrider 50 mm/m och år 2019 ska bygg- och miljöavdelningen kontaktas för dialog om fortsatt övervakning av sluttäckningskonstruktionens sättningar. 9. om bolaget avser att använda avfall vars föroreningsinnehåll överskrider nivåerna för mindre än ringa risk enligt Naturvårdsverkets handbok om återvinning av avfall i anläggningsarbeten (2010:1) eller annat förorenat material i eller ovanför tätskiktet i sluttäckningen ska detta prövas av bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden. 10. schaktning, mellanlagring, omlastning och transport av förorenade massor ska ske på ett sådant sätt att spridning till omgivningen minimeras. 11. om ett annat tätskiktsmaterial än det som redovisats i anmälan ska användas ska Vileroy & Boch Gustavsberg AB minst 3 veckor innan arbetet påbörjas redovisa vilket annat tätskiktsmaterial som valts för bygg- och miljöavdelningen. 12. bygg- och miljöavdelningen ska kontaktas vid behov av ändring av sluttäckningsplanen samt vid oförutsedda händelser. 13. allt drän- och lakvatten som avleds från deponin ska vid behov genomgå rening som medför att utsläppet till recipient inte medför någon negativ påverkan på vattenkvaliteten och sedimenten i Farstaviken senast En anmälan om reningsanläggningens/markfiltrens uppförande ska göras till bygg-och miljöavdelning i god tid innan arbetet påbörjas. 14. en oberoende sakkunnig kontrollant ska kontrollera arbetet med sluttäckningen. 15. dokumentation ska skickas in till bygg- och miljöavdelningen senast 2 månader efter avslutad sluttäckning. Dokumentationen ska minst innehålla följande: a. beskrivning av gällande myndighetsbeslut som reglerar åtgärden samt kommentarer till hur beslutet har uppfyllts och eventuella avvikelser från anmälan b. en redovisning av hur arbetet med sluttäckningen genomfördes och hur kontrollplanen följdes upp c. eventuella uppmätta sättningar inom området d. redovisning av ev. incidenter och avvikelser under arbetet e. en situationsplan där lakvattenledningar och dräneringsledningar är utritade 2(13)

3 f. uppgifter om samtliga ditförda massor inom området (föroreningsnivå och mängd av respektive föroreningsnivå, <KM, KM-MKM) 16. ett förslag på ett uppdaterat kontrollprogram för den godkända deponin samt det sluttäckta fastigheten Gustavsberg 1:456 ska skickas in till bygg-och miljöavdelningen senast 1 månad efter att sluttäckningskonstruktionen är klar. Stöd för beslut Beslutet är fattat med stöd av 2 kap. 2-3, 7-8,, 26 kap. 1, 9, 15, 19, miljöbalken (1998:808), 27 förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) och 31 förordning om deponering av avfall (2001:512). Beslut gällande avgift är fattat med stöd av 27 kap. 1 miljöbalken (1998:808), 9 kap. 5 förordning (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken samt taxa antagen av kommunfullmäktige punkt 43, för beslut enligt miljöbalken. Beslutsunderlag Debiteringsunderlag Anmälan enligt MB avseende efterbehandlingsåtgärd på Gustavsberg 1:456 Skrivelse med kompletterande uppgifter, daterade Skrivelse med kompletterande uppgifter, daterad Kontrollplan, daterad Situationsplan Situationsplan över täckningen, Typsektion över täckningen, Delegaten har enligt gällande delegationsordning rätt att för nämndens räkning ta beslut. Ärendet Efterbehandling av markföroreningar genom inneslutning för att hindra risk förmänniskors hälsa och miljö, samt för att efter genomförda åtgärder kunna använda marken som naturmark, alternativt parkeringsplats eller uppställningsplats. Massorna i området har undersökts och påvisar låg lakningsbenägenhet, verksamhetsutövaren bedömer att det inte föreligga någon risk för negativ påverkan på människans hälsa eller miljö, om området sluttäcks enligt de principkonstruktioner som presenterats. SGI Visst underlag skickades till Sveriges Geotekniska Institut (SGI) för hjälp med klassningen av området då det uppmätts halter av bly och zink över Avfall Sveriges rekommenderade haltgränsen för farligt avfall. SGI gjorde bedömningen att massorna som finns i området klarar alla gränsvärden för ett stabilt och icke- 3(13)

4 farligt avfall och därmed kan deponin klassas som en deponi för icke-farligt avfall. Bakgrund JM Entreprenad beställde miljöteknisk markundersökning som utfördes i december 2013 som en förberedande åtgärd inför ett eventuellt förvärv av fastigheten. Vid provtagningen upptäcktes markföroreningar som redovisades för miljökontoret. Sluttäckningskonstruktionen ska uppfylla kraven på täthet för deponier för ickefarligt avfall, vilket innebär en infiltration av nederbördsvatten genom tätskiktet på maximalt 50 l/ m 2 och år. Två sluttäckningskonstruktioner är aktuella som åtgärdslösningar. 1. Konstruktion för naturmark a. skyddstäckning 1,1 m b. dräneringsmatta c. skyddsskikt 0,1 m av stenmjöl 0-2/4 mm eller till myndigheten anmält likvärdigt material d. tätskikt syntetiskt geomembran e. skyddsskikt 0,1 m av stenmjöl 0-2/4 mm eller material som uppfyller klassningen för deponin ed rätt kornstorlek f. terrasserings-avjämningsskikt g. avfall 2. konstruktion för parkeringsyta/väg a. bärlager 0,7 m av bergkross 0-32 mm b. förstärkningslager 0,4 m av bergkross 0-63 mm c. dräneringsmatta d. skyddsskikt 0,1 m av stenmjöl 0-2/4 mm eller till myndigheten anmält likvärdigt material e. tätskikt syntetiskt geomembran f. skyddsskikt 0,1 1 m av stenmjöl 0-2/4 mm eller material som uppfyller klassningen för deponin med rätt kornstorlek g. terrasserings-avjämningsskikt h. avfall Det har bedrivits miljöfarlig verksamhet i form av deponering av industriavfall främst i form av avvattnat- och oavvattnat slam från fabrikens reningsverk, gipsformar, porslin, keramiska brännhjälpmedel, plastformar, rökgasfilter och emballage. Villeroy & Boch Gustavsberg AB har lämnat in en anmälan om efterbehandling den Undersökningar utförda av Tyréns och Bjerking har redovisats till bygg- och miljöavdelningen. Enligt utförda markprovtagning förekommer halter över de rekommenderade haltgränserna för bly och zink. Resultat av skaoch perkolationstestet indikerar att urlakningen av metaller är ringa. De indikerar att massorna med avseende på bly och zink klarar Naturvårdsverkets kriterier för deponering på en inert deponi. 4(13)

5 Arbetet planeras att påbörjas inom kort. Åtgärder Följande åtgärder ska vidtas: schaktarbeten i förorenade massor i samband med anläggandet av sluttäckningskonstruktion övertäckning av deponirester, deponin konstrueras med tätning, materialskikt och uppsamlingssystem som inte läcker mer lakvatten än 50 l per kvadratmeter och år vatten från omkringliggande mark ska förhindras rinna in i deponin. Terrasserings-/Avjämningsskikt Terrasseringen utförs för att jämna ut området och skapa en tillräcklig avrinning. Terrasytan, dvs. ytan där tätskiktet ligger är lagd på 1:20 (V:H). Överytan, skyddstäckningens överyta anläggs eventuellt med mindre lutning för att passa in till omgivande mark. Materialet ska vara ett friktionsmaterial med en kornfördelning motsvarande blandkornig jord eller motsvarande restprodukt. Allt material som används ska klara mottagningskriterier för icke-farligt avfall. Tät- och skyddsskikt För att skydda tätskiktet mot eventuella stenar och vassa föremål anläggs ett skyddsskikt bestående av en skyddsgeotextil alternativt en lämplig restprodukt med en maximal kornstorlek på 8 mm och en mäktighet på 0,1 m. Tätskiktet utgörs av ett lergeomembran eller ett syntetiskt geomembran. Båda typerna av tätskikt uppfyller kravet på täthet för icke-farlig avfallsdeponi. Dräneringslager och skyddstäckning Som dränerande lager ovan tätskiktet anläggs en dräneringsmatta vars uppgift är att säkerställa avrinning och hindra uppkomsten av en tryckgradient över tätskiktet. I och med att dräneringsmattan är försedd med geotextiler utgör den även ett skydd för det underliggande tätskiktet. Ovan dräneringslagret anläggs en skyddstäckning till en mäktighet av 1,5 m bestående av jordmassor med en maximal stenstorlek om 0,3 m. I det fall som delar av ytan ska utgöras av parkeringsyta för personbilar kommer de översta 0,35 m av skyddstäckningen att utgöras av ett förstärknings- och bärlager av bergkross. Ytor som ej förses med förstärknings- och bärlager besås med gräsfrö. Mot kantvallen i norr och mot befintliga deponiytor anläggs dräneringsledningar för att säkerställa avledning av dagvatten från dräneringslagret. Kontrollprogram Ett kontrollprogram för kvalitetssäkring av utförande av sluttäckning har redovisats för bygg- och miljöavdelningen. 5(13)

6 Framtida användning av området Eventuellt kommer mindre byggnader att anläggas inom området men då kommer dessa att grundläggas på delarna där berg underlagrar ytan. I övrigt kommer området i första hand användas för parkering och vägar. Villeroy & Boch Gustavsberg AB anser att sluttäckningen uppfyller kraven enligt förordning (2001:512) om deponering av avfall för en deponi för icke-farligt avfall, dvs. vara beständig i "hundratals år". Kontroll av framtida sättningar och underhåll i form av röjning så att inte träd etableras på ytan kommer att utföras. Länsstyrelsen i Stockholms län har beretts möjlighet att yttra sig över anmälan. Inga synpunkter har inkommit. Förslag till beslut kommunicerades med Villeroy & Boch i skrivelse expedierad Synpunkter inkom om sakfel gällande uppbyggnaden av sluttäckningskonstruktionen. Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens bedömning Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden bedömer att de uppgifter som har redovisats av Villeroy & Boch Gustavsberg AB i samband med anmälan om sluttäckningen på fastigheten Gustavsberg 1:456 är tillräckliga. Området är att betrakta som en icke-farligt avfalls deponi och enligt 31 förordning om deponering av avfall (2001:512) ska sluttäckningen då ha en maximal genomsläpplighet om 50 liter per kvadratmeter och år. Nämnden tar ingen ställning till om deponin uppfyller kraven i deponeringsförordningen på bottentätning, dränering och geologisk barriär. När sluttäckningen är genomförd kommer det finnas drän- och lakvatten som är kontaminerat och som kommer behöva renas innan det leds vidare till recipienten. Verksamhetsutövaren måste ha god kontroll på de olika vattnen som uppstår inom området så att de inte blandas med varandra och utspädning av lakvattnet eller annat förorenat vatten sker. Byggmaterialvalet i sluttäckningskonstruktionen ska uppfylla de krav som ställs på vedertagna byggmaterial när det gäller byggnadstekniska och miljömässiga egenskaper. Naturvårdsverket har även påtalat att alla typer av konstruktionsmaterial som används under ett tätskikt på en deponi måste klara lakningskriterierna för respektive deponiklass. Användande av avfall till anläggningsändamål är anmälnings- eller tillståndspliktigt enligt miljöbalken beroende på hur stor risken är för människors hälsa och miljön. Alla som bedriver en verksamhet som omfattas av miljöbalken ska fortlöpande planera och kontrollera verksamheten för att motverka eller förebygga olägenhet för människors hälsa eller skada på miljön. Verksamhetsutövaren är den som är juridiskt ansvarig för en verksamhet som omfattas av reglerna i miljöbalken. De verksamheter som är anmälnings - eller tillståndspliktiga enligt miljöbalken 6(13)

7 omfattas, utöver kraven i 26 kap. miljöbalken, även av förordning (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll. Egenkontrollprogrammet är ett levande dokument som bl.a. beskriver verksamhetens rutiner och bör regelbundet gås igenom och hållas uppdaterat. Nämnden anser att det behöver finnas en fastställd tidpunkt för när sluttäckningen ska vara färdigställd för att så snart som möjligt begränsa den miljöpåverkan som föroreningarna i deponin kan ge upphov till. Arbetet med sluttäckningen behöver kontrolleras och dokumenteras så att nämnden kan godkänna sluttäckningen och att deponin därmed kan anses vara avslutad. Eftersom deponins tätskikt ska fungera under lång tid behöver det skyddas från skador utifrån. Det ovanliggande skyddsskiktet ska ge skydd bland annat mot tjälsprängningar och erosion. Genom att ta fram ett kontrollprogram där en del rör skötsel av ovanytan, t.ex. borttagande av träd och buskar och säkerställandet av att belastningen på tätskiktet inte blir för stort. Avgift Enligt miljöbalken 27 kap. 1 har bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden rätt att ta ut avgift för prövning och tillsyn enligt miljöbalken, tillhörande föreskrifter samt förordningar inom balkens tillämpningsområde. Kommunfullmäktige har antagit taxa för Värmdö kommuns prövning och tillsyn inom miljö- och hälsoskyddsområdet samt livsmedelslagen. Av taxan framgår vilken avgift som ska tas ut. Enligt 9 kap. 5 i förordningen om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken kan beslut om avgift gälla omedelbart även om det överklagas. Exempel på vad som ingår i handläggningstiden: Registrering, komplettering, inläsning och beredning av inkomna ärenden. Platsbesök Behandling av inkomna handlingar Upprättande av skrivelser, rapporter och beslut Kontakter med sakkunniga, t.ex. jurister Resor (max fyra timmar per platsbesök) Faktura skickas separat. Information och upplysningar Deponin anses avslutad först när sluttäckningen har inspekterats genom tillsynsmyndighetens försorg och tillsynsmyndigheten har godkänt den. Överklaga? Detta beslut kan överklagas till Länsstyrelsen i Stockholms län. 7(13)

8 BYGG-, MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Sändlista: Delges beslut via e-post med MB Villeroy & Boch Gustavsberg AB via Björn Fredblad: Delges beslut via e-post Lantmäteriet Fastighetsinskrivningen, NORRTÄLJE: Kopia av beslut för kännedom tillsänds: Gunnar Lundmark: 8(13)

9 Tillämpliga bestämmelser Miljöbalken (1998:808) 2 kap. 2 Alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skall skaffa sig den kunskap som behövs med hänsyn till verksamhetens eller åtgärdens art och omfattning för att skydda människors hälsa och miljön mot skada eller olägenhet. 2 kap. 3 Alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skall utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. I samma syfte skall vid yrkesmässig verksamhet användas bästa möjliga teknik. Dessa försiktighetsmått skall vidtas så snart det finns skäl att anta att en verksamhet eller åtgärd kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. 2 kap. 7 Kraven i 2-5 och 6 första stycket gäller i den utsträckning det inte kan anses orimligt att uppfylla dem. Vid denna bedömning ska särskild hänsyn tas till nyttan av skyddsåtgärder och andra försiktighetsmått jämfört med kostnaderna för sådana åtgärder. När det är fråga om en totalförsvarsverksamhet eller en åtgärd som behövs för totalförsvaret, ska vid avvägningen hänsyn tas även till detta förhållande. Trots första stycket ska de krav ställas som behövs för att följa en miljökvalitetsnorm som avses i 5 kap. 2 första stycket 1. Om det finns ett åtgärdsprogram som har fastställts för att följa normen, ska det vara vägledande för bedömningen av behovet. Vid prövning av tillåtlighet, tillstånd, godkännande eller dispens för en verksamhet eller åtgärd som ger en ökad förorening eller störning och kan antas på ett inte obetydligt sätt bidra till att en miljökvalitetsnorm som avses i 5 kap. 2 första stycket 1 inte följs, får verksamheten eller åtgärden vid avvägningen enligt första och andra styckena tillåtas om den 1) är förenlig med ett åtgärdsprogram som har fastställts för att följa normen, 2) förenas med villkor om att vidta eller bekosta kompenserande åtgärder som ökar möjligheterna att följa normen i en utsträckning som inte är obetydlig, eller 3) trots att den försvårar möjligheterna att följa miljökvalitetsnormen på kort sikt eller i ett litet geografiskt område, kan antas ge väsentligt ökade förutsättningar att följa normen på längre sikt eller i ett större geografiskt område. 2 kap. 8 Alla som bedriver eller har bedrivit en verksamhet eller vidtagit en åtgärd som medfört skada eller olägenhet för miljön ansvarar till dess skadan eller olägenheten har upphört för att denna avhjälps i den omfattning det kan anses skäligt enligt 10 kap. I den mån det föreskrivs i denna balk kan i stället skyldighet att ersätta skadan eller olägenheten uppkomma. 10 kap. 2 9(13)

10 Den som bedriver eller har bedrivit en verksamhet eller vidtagit en åtgärd som har bidragit till en föroreningsskada eller allvarlig miljöskada (verksamhetsutövaren) är ansvarig för det avhjälpande som skall ske enligt bestämmelserna i detta kapitel. 26 kap. 1 Tillsynen skall säkerställa syftet med denna balk och föreskrifter som har meddelats med stöd av balken. Tillsynsmyndigheten skall för detta ändamål på eget initiativ eller efter anmälan i nödvändig utsträckning kontrollera efterlevnaden av miljöbalken samt föreskrifter, domar och andra beslut som har meddelats med stöd av balken samt vidta de åtgärder som behövs för att åstadkomma rättelse. I fråga om miljöfarlig verksamhet eller vattenverksamhet som omfattas av tillstånd skall tillsynsmyndigheten även fortlöpande bedöma om villkoren är tillräckliga. Tillsynsmyndigheten skall dessutom, genom rådgivning, information och liknande verksamhet, skapa förutsättningar för att balkens ändamål skall kunna tillgodoses. 26 kap. 9 En tillsynsmyndighet får i det enskilda fallet besluta om de förelägganden och förbud som behövs för att denna balk samt föreskrifter, domar och andra beslut som har meddelats med stöd av balken ska följas. Mer ingripande åtgärder än vad som behövs i det enskilda fallet får inte tillgripas. Förelägganden och förbud får inte begränsa ett beslut eller en dom om tillstånd i ansökningsmål som har rättskraft enligt 24 kap. 1. Ett tillståndsbeslut eller en tillståndsdom hindrar dock inte en tillsynsmyndighet från att meddela sådana förelägganden eller förbud som 1) är brådskande och nödvändiga för att undvika att ohälsa eller allvarlig skada på miljön uppkommer, eller 2) gäller säkerhetshöjande åtgärder vid en damm som klassificerats enligt 11 kap. 24 och 25. I fråga om utsläpp av koldioxid, dikväveoxid eller perfluorkolväten som innebär att en verksamhet omfattas av tillståndsplikt enligt lagen (2004:1199) om handel med utsläppsrätter, får det inte beslutas förelägganden om begränsning av utsläppen eller förelägganden som genom att reglera använd mängd fossilt bränsle syftar till en begränsning av koldioxidutsläpp. Detta gäller inte förelägganden som i fråga om dikväveoxid eller perfluorkolväten behövs för att hindra betydande lokala föroreningar. 26 kap. 19 Den som bedriver verksamhet eller vidtar åtgärder som kan befaras medföra olägenheter för människors hälsa eller påverka miljön skall fortlöpande planera och kontrollera verksamheten för att motverka eller förebygga sådana verkningar. Den som bedriver sådan verksamhet eller vidtar sådan åtgärd skall också genom egna undersökningar eller på annat sätt hålla sig underrättad om verksamhetens eller åtgärdens påverkan på miljön. Den som bedriver sådan verksamhet skall lämna förslag till kontrollprogram eller förbättrande åtgärder till tillsynsmyndigheten, om tillsynsmyndigheten begär det. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela närmare föreskrifter om kontrollen. 10(13)

11 26 kap. 21 Tillsynsmyndigheten får förelägga den som bedriver verksamhet eller vidtar en åtgärd som det finns bestämmelser om i denna balk eller i föreskrifter som meddelats med stöd av balken, att till myndigheten lämna de uppgifter och handlingar som behövs för tillsynen. Detsamma gäller också för den som annars är skyldig att avhjälpa olägenheter från sådan verksamhet. 26 kap. 22 Den som bedriver en verksamhet eller vidtar en åtgärd som kan befaras medföra olägenheter för människors hälsa eller miljön eller den som annars är skyldig att avhjälpa en olägenhet från sådan verksamhet är skyldig att utföra sådana undersökningar av verksamheten och dess verkningar som behövs för tillsynen. Detsamma gäller den som upplåter en byggnad för bostäder eller för allmänna ändamål, om det finns skäl att anta att byggnadens skick medför olägenheter för människors hälsa. Om det är lämpligare, får tillsynsmyndigheten i stället besluta att en sådan undersökning ska utföras av någon annan och utse någon att göra undersökningen. Om inte annat följer av 22 b 2, ska den som är skyldig att utföra undersökningen ersätta kostnaderna för en undersökning som någon annan utsetts att göra med det belopp som tillsynsmyndigheten fastställer. Beslut om undersökning får förenas med förbud att överlåta den berörda fastigheten eller annan egendom till dess undersökningen är slutförd. 27 kap. 1 Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om avgift för myndigheters kostnader för 1) prövning och tillsyn enligt denna balk eller enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av balken samt för prövning och tillsyn med anledning av EU-förordningar inom denna balks tillämpningsområde, och 2) utbildning som krävs enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av 14 kap. Kommunfullmäktige får meddela föreskrifter om sådana avgifter som avses i första stycket 1 när det gäller en kommunal myndighets verksamhet. Regeringen får meddela föreskrifter om att en myndighet får bestämma att dess beslut om påförande av avgift enligt balken eller enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av balken ska gälla omedelbart även om beslutet överklagas. Förordning (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken 9 kap. 5 En myndighet får bestämma att dess beslut om avgift skall gälla omedelbart även om det överklagas. Förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 27 När ett anmälningsärende är tillräckligt utrett, skall den myndighet som 11(13)

12 handlägger ärendet meddela föreläggande om försiktighetsmått eller förbud enligt miljöbalken om det behövs, eller förelägga verksamhetsutövaren att ansöka om tillstånd enligt 9 kap. 6 miljöbalken. Om sådana åtgärder inte beslutas skall myndigheten underrätta den som har gjort anmälan om att ärendet inte föranleder någon åtgärd från myndighetens sida. 12(13)

13 Information om hur du överklagar bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut Detta beslut kan överklagas till Länsstyrelsen i Stockholms län. Tid för överklagande Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden måste ha fått din skriftliga överklagan inom tre veckor från den dag du fick del av beslutet, annars kan ditt överklagande inte tas upp för prövning. Hur du utformar ditt överklagande mm I skrivelsen med överklagandet ska du; - Tala om vilket beslut du överklagar, uppge beslutsnummer/paragraf i protokollet och diarienummer - Ange varför du anser att beslutet är felaktigt - Redogöra för hur du vill att beslutet ska ändras Du kan givetvis anlita ombud som sköter överklagandet åt dig, glöm då inte att du måste bifoga en fullmakt. Övriga handlingar Om du har handlingar eller annat som du anser stöder din ståndpunkt i ärendet så bör du bifoga dessa. Underteckna överklagandet Din skrivelse med överklagandet ska undertecknas och namnteckningen förtydligas. Uppge även dina kontaktuppgifter och postadress. Var ska överklagandet lämnas/skickas? Din skrivelse med överklagandet ska inlämnas/skickas till bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden i Värmdö kommun, se adress nedan. Länsstyrelsen i Stockholms län via Värmdö kommun Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden GUSTAVSBERG 13(13)

GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande klagomål på avloppslukt från pumpstation utan åtgärd

GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande klagomål på avloppslukt från pumpstation utan åtgärd Datum Dnr 2017-11-22 MIL.2017.1506 Linda Bergman linda.bergman@varmdo.se 08 570 481 46 Miljöinspektör Enligt sändlista Delegationsbeslut BMH 5215 GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande

Läs mer

BJÖRNÖ 1:40: Beslut om miljösanktionsavgift på grund av för sent inkommen miljörapport

BJÖRNÖ 1:40: Beslut om miljösanktionsavgift på grund av för sent inkommen miljörapport Datum Dnr 2017-10-05 MIL.2017.2082 Malin Welander malin.welander@varmdo.se 08-570 473 29 Miljöinspektör Björnö-Långviks Avloppsaktiebolag BOX 124 13408 INGARÖ Delegationsbeslut BMH 4297 BJÖRNÖ 1:40: Beslut

Läs mer

Juridiken kring förelägganden och förbud. Helena Emanuelson och Anneli Wejke

Juridiken kring förelägganden och förbud. Helena Emanuelson och Anneli Wejke Juridiken kring förelägganden och förbud Helena Emanuelson och Anneli Wejke Föreläggande om undersökning Kommunicering 17 FL 17 Ett ärende får inte avgöras utan att den som är sökande, klagande eller annan

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets allmänna råd till 38-42 förordningen (2001:512) om deponering av avfall; NFS 2002:17 Utkom från trycket den 25 juni 2002 beslutade

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2010:882 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om miljöbalken dels att

Läs mer

AL AW X X BESLUT Datum 2013-09-11 Beteckning 577-4760-2012 Sida 1/5 Dossnummer 0617-173 0617-64-150660 Elisabeth Johansson Miljö- och samhällsbyggnadsavd. Förorenade områden 036-39 54 26 Pelly Industri

Läs mer

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel.

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 Miljöbalken SFS 1998:808 Tillämpning på tandklinikers verksamhet. Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 kap. Miljöbalkens mål Miljöbalken syftar

Läs mer

BERG 2:135: Föreläggande att vidta försiktighetsåtgärder och upprätta ett egenkontrollprogram

BERG 2:135: Föreläggande att vidta försiktighetsåtgärder och upprätta ett egenkontrollprogram Datum Dnr 2016-02-23 MIL.2015.5498 Nina Hertzberg nina.hertzberg@varmdo.se 08-570 481 24 Miljöinspektör Delegationsbeslut BMH 538 BERG 2:135: Föreläggande att vidta försiktighetsåtgärder och upprätta ett

Läs mer

BRUNNSNÄS S:1: Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus

BRUNNSNÄS S:1: Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus Datum Dnr 2018-10-03 BYGG.2017.5405 Kenneth Carlgren kenneth.carlgren@varmdo.se 08-570 470 22 Byggnadsinspektör Per Sahlin Ringstensuddevägen 12 134 61 Ingarö Delegationsbeslut BMH 4615 BRUNNSNÄS S:1:

Läs mer

Beslutet ska gälla omedelbart även om det överklagas.

Beslutet ska gälla omedelbart även om det överklagas. Beslut Miljöförvaltningen förelägger God Bostad AB org. nr 556677-8899, såsom ägare till fastigheten Lugnet 100:2 att genom provtagning och analys utreda orsak till och omfattning av fukt och mikroorganismer

Läs mer

GUSTAVSBERG 1:29, :Bygglov med startbesked för transformatorstation

GUSTAVSBERG 1:29, :Bygglov med startbesked för transformatorstation Datum Dnr 2016-01-20 BYGG.2015.6160 Roger Hagelin roger.hagelin@varmdo.se 08-570 481 47 Bygglovhandläggare Vattenfall Eldistribution AB ID. 213447, Ref Per Olov Johansson RU 2560 169 92 STOCKHOLM Tjänsteskrivelse

Läs mer

GUSTAVSBERG 1:180 : Hantering av dag- och lakvatten i området mellan Ekobacken och Farstaviken

GUSTAVSBERG 1:180 : Hantering av dag- och lakvatten i området mellan Ekobacken och Farstaviken Datum Dnr 2018-05-21 BMK.2018.3381 jelinka.hall@varmdo.se lars.fladvadl@varmdo.se Tjänsteskrivelse GUSTAVSBERG 1:180 : Hantering av dag- och lakvatten i området mellan Ekobacken och Farstaviken Förslag

Läs mer

GUSTAVSBERG 1:180 : Hantering av dag- och lakvatten i området mellan Ekobacken och Farstaviken

GUSTAVSBERG 1:180 : Hantering av dag- och lakvatten i området mellan Ekobacken och Farstaviken Datum Dnr 2018-05-21 BMK.2018.3381 jelinka.hall@varmdo.se lars.fladvadl@varmdo.se Tjänsteskrivelse GUSTAVSBERG 1:180 : Hantering av dag- och lakvatten i området mellan Ekobacken och Farstaviken Förslag

Läs mer

BERGVIK 5:4: Bygglov för tillbyggnad av enbostadshus

BERGVIK 5:4: Bygglov för tillbyggnad av enbostadshus Datum Dnr 2018-06-04 BYGG.2016.6039 Conrad Grut conrad.grut@varmdo.se 08-570 483 87 Handläggare Tjänsteskrivelse BERGVIK 5:4: Bygglov för tillbyggnad av enbostadshus Förslag till beslut Bygg- och miljöavdelningen

Läs mer

Blanketter Anmälan om åtgärder med anledning av föroreningsskada

Blanketter Anmälan om åtgärder med anledning av föroreningsskada 1 (5) Blanketter Anmälan om åtgärder med anledning av föroreningsskada Skickas till Miljö- och hälsoskyddskontoret 195 85 Märsta Anmälan enligt 10 kap miljöbalken samt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

SÖDERBY 1:97: Ansökan om uppförande av fritidshus

SÖDERBY 1:97: Ansökan om uppförande av fritidshus Datum Dnr 2017-04-18 BYGG.2017.159 Hanna Hasanagic hanna.hasanagic@varmdo.se 08-570 483 56 Bygglovhandläggare Tjänsteskrivelse SÖDERBY 1:97: Ansökan om uppförande av fritidshus Förslag till beslut Bygg-

Läs mer

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg Anna Isberg och Pendar Behnood Översiktlig genomgång av miljöbalkens krav och vilka juridiska verktyg tillsynsmyndigheten har för sitt arbete Verksamhetsutövare

Läs mer

Miljöbalkens hänsynsregler

Miljöbalkens hänsynsregler Miljöbalkens hänsynsregler Hänsynsreglerna är själva kärnan i Miljöbalken, de grundläggande principerna. De ska efterlevas av alla, både företag, privatpersoner, kommuner och ideella organisationer. Miljökontoret

Läs mer

Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer

Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer Bilaga 1 Yttrande SOU 2005:59 1 Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer 2 kap. 7 Kraven på hänsyn enligt 2-6 gäller i den utsträckning det inte kan anses orimligt att uppfylla dem. Vid

Läs mer

HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer fluff

HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer fluff Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) DELEGATIONSBESLUT Ulrika Palmblad 016-710 18 76 Vallby Svets & Smide AB Att: Åke Lönnfors Hammarby 1 635 07 ESKILSTUNA HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer

Läs mer

Myndighetsperspektivet

Myndighetsperspektivet Myndighetsperspektivet Sulfidjord lösningar för framtiden Umeå 2017-04-26 Karin Bark, Sofia Linder Vilka är vi? Sofia Linder Miljöinspektör, Miljö- och byggnadsförvaltningen, Luleå kommun Karin Bark Konsult

Läs mer

När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling?

När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling? När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling? Anna Fröberg Flerlage, Exploateringskontoret Stockholm Stad Ur en verksamhetsutövares

Läs mer

PM - Vattenverksamhet vid efterbehandling

PM - Vattenverksamhet vid efterbehandling PM - Vattenverksamhet vid efterbehandling Vattenverksamhet, vad gäller? Vattenverksamheter, d.v.s. arbeten i vattenområden 1, regleras i miljöbalkens 11 kap (1998:808), lag med särskilda bestämmelser om

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251) 1(11) Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning Fastighetens gatuadress Fastighetens postnummer och ort Sökande Namn Telefon dagtid Adress Postnummer och ort E-postadress Ev. referensnummer Lokal/verksamhet

Läs mer

Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015.

Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015. 2015-10-08 1 (5) Byggnads- och tillståndsnämnden Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015.424 Beslutsunderlag Stadsmiljö-

Läs mer

Överklagande av beslut om timavgift för tillsyn enligt miljöbalken för fastigheten Päronträdet 11

Överklagande av beslut om timavgift för tillsyn enligt miljöbalken för fastigheten Päronträdet 11 Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-08-13 Handläggare Monika Weiss Telefon: 08-508 28 707 Till Till miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-08-27p.11 Yttrande till Mark- och miljödomstolen,

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Internetadress Tanums kommun Miljöavdelningen TANUMSHEDE

Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Internetadress Tanums kommun Miljöavdelningen TANUMSHEDE Sida 1 av 5 Anmälan om avhjälpandeåtgärder efterbehandling av förorenat område - upplysning enligt 11 i 10 kap Miljöbalken anmälan enligt 28 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Personuppgifter

Läs mer

VÄRMDÖVIK 1:36: Olovliga markåtgärder; byggsanktionsavgift

VÄRMDÖVIK 1:36: Olovliga markåtgärder; byggsanktionsavgift Datum Dnr 2016-03-18 BYGG.2015.5908 164 Kenneth Carlgren kenneth.carlgren@varmdo.se 08-570 470 22 Bygglovhandläggare Tjänsteskrivelse VÄRMDÖVIK 1:36: Olovliga markåtgärder; byggsanktionsavgift Förslag

Läs mer

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att:

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att: Datum Dnr 2017-10-20 BYGG.2017.737 Peter Leeb peter.leeb@varmdo.se 08-570 483 95 Bygglovhandläggare/Miljöinspektör Tjänsteskrivelse SKÄRMARÖ 1:77: Byggsanktionsavgift för att utan bygglov och startbesked

Läs mer

Återvinning av avfall i anläggningsarbete

Återvinning av avfall i anläggningsarbete Peter Flyhammar Återvinning av avfall i anläggningsarbete Hälsingborg 2010-10-03 Sluttäckningar av deponier Vegetationsskikt Skyddsskikt Dränering Tätskikt Gasdränering Utjämningsskikt 1 Användning av

Läs mer

Grundläggande MIFO-juridik. Paulina Rautio

Grundläggande MIFO-juridik. Paulina Rautio Grundläggande MIFO-juridik Paulina Rautio Varför? Kommunernas och Länsstyrelsernas uppdrag är att bevaka de allmänna miljöintressena. Bedriva operativ tillsyn. Kontrollera att miljöbalkens regler och myndigheterna

Läs mer

Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur

Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (6) YTTRANDE Gustav Helander Miljö- och räddningstjänstnämnden Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden Miljö- och hälsoskyddsenheten Sollentuna Administrativa uppgifter

Miljö- och byggnadsnämnden Miljö- och hälsoskyddsenheten Sollentuna Administrativa uppgifter Anmälan om efterbehandling av förorenat område Denna blankett om efterbehandling av föroreningsskador ska användas om åtgärderna bedöms medföra en risk, som anses större än ringa, för ökad exponering eller

Läs mer

Fråga. Till Ordföranden Bygg- miljö- och hälsoskyddsnämnden

Fråga. Till Ordföranden Bygg- miljö- och hälsoskyddsnämnden Fråga Till Ordföranden Bygg- miljö- och hälsoskyddsnämnden Stäng röret Medborgare undrar om något görs för att återställa Farstaviken till en livsduglig miljö för det akvatiska livet. Förra året gav kommunens

Läs mer

Ur naturvårdsverkets handbok 2010:1 återvinning av avfall i anläggningsarbeten sid 21:

Ur naturvårdsverkets handbok 2010:1 återvinning av avfall i anläggningsarbeten sid 21: PM Sidan 1 av 6 Rena massor Sammanfattning Massor som kan användas för återvinning ska användas för återvinning i annat fall är det fråga om deponering. Det finns inget lagrum för någon annan bedömning!!

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:746 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 15 december

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag [Denna lydelse var gällande fram till 2018-01-01.] 6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag När det krävs en miljökonsekvensbeskrivning 6 kap. 1 En miljökonsekvensbeskrivning ska ingå

Läs mer

ANMÄLAN OM EFTERBEHANDLING AV FÖRORENAT OMRÅDE ( 28)

ANMÄLAN OM EFTERBEHANDLING AV FÖRORENAT OMRÅDE ( 28) ANMÄLAN OM EFTERBEHANDLING AV FÖRORENAT OMRÅDE ( 28) Fastighet Sökanden Fastighetsbeteckning: Sökandens namn: *) Fastighetens adress: Sökandens adress: Tel: Postadress: Postadress: Tel mobil: Fakturamottagare

Läs mer

LÅNGSJÖN 1:47, Långsjövägen 17: Ansökan om bygglov för nybyggnad av carport

LÅNGSJÖN 1:47, Långsjövägen 17: Ansökan om bygglov för nybyggnad av carport Datum Dnr 2017-02-22 BYGG.2016.203 Linus Lindvall linus.lindvall@varmdo.se 08-570 470 23 Bygglovhandläggare Tjänsteskrivelse LÅNGSJÖN 1:47, Långsjövägen 17: Ansökan om bygglov för nybyggnad av carport

Läs mer

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla 2016-05-10 Sid 1 (6) Björkelunds stugförening c/o Yvette Heikka Mukka Tupanvägen 28 176 74 Järfälla Elektronisk delgivning Beslut om anmälningspliktig vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE FÖRFATTNINGSSAMLING Nr MB 31 d 1 (6) TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE Fastställd av kommunfullmäktige 2019-05-27 112 Gäller fr o m 2019-07-01 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller

Läs mer

Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken Sid 1 (5) Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds

Läs mer

Beslut med anledning av revidering av avslutningsplan för industrideponi Ålviken 1, Billerud AB Gruvöns Bruk, Grums kommun

Beslut med anledning av revidering av avslutningsplan för industrideponi Ålviken 1, Billerud AB Gruvöns Bruk, Grums kommun Dnr: 555-5551-2011 Anl.nr: 1764-122 Miljöskydd och Förvaltning Gertrud Gybrant Billerud AB Gruvöns bruk Att. Mats Ganrot BOX 500 664 28 Grums Beslut med anledning av revidering av avslutningsplan för industrideponi

Läs mer

Överklagande av beslut om föreläggande för Brunkebergs bageri, Regeringsgatan 86

Överklagande av beslut om föreläggande för Brunkebergs bageri, Regeringsgatan 86 MILJÖFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR HÄLSOSKYDD TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-11-06 Handläggare: Linda Maria Vonstad Telefon: 08-508 28 824 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-11-20 p. 11 Överklagande

Läs mer

Anmälan om avhjälpande åtgärd Enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpande åtgärd Enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpande åtgärd Enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Information om fastigheten Fastighetsbeteckning Fastighetens utdelningsadress (gata, box etc.) Fastighetsägarens

Läs mer

ÄLVSALA 1:1, : Rivningslov för transformatorstation och nybyggnad av transformatorstation med startbesked

ÄLVSALA 1:1, : Rivningslov för transformatorstation och nybyggnad av transformatorstation med startbesked Datum Dnr 2015-10-20 BYGG.2015.3930 76 Peter Leeb peter.leeb@varmdo.se 08-570 483 95 Bygglovhandläggare Vattenfall Eldistribution AB ID: 214835 Vattenfall Services Nordic AB, Frida Abrahamsson 169 92 Stockholm

Läs mer

Återvinning av avfall i anläggningsarbete. Vad innebär handboken, nya domar mm?

Återvinning av avfall i anläggningsarbete. Vad innebär handboken, nya domar mm? Återvinning av avfall i anläggningsarbete. Vad innebär handboken, nya domar mm? Thomas Rihm På säker grund för hållbar utveckling Avfall (förslag MB) Varje ämne eller föremål som innehavaren gör sig av

Läs mer

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område 1 (5) Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med koordinater

Läs mer

Taxa 2016 för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för tillsyn inom miljöbalkens område i Varbergs kommun

Taxa 2016 för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för tillsyn inom miljöbalkens område i Varbergs kommun Taxa 2016 för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för tillsyn inom miljöbalkens område i Varbergs kommun Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Varbergs kommuns kostnader för prövning

Läs mer

Föreläggande om att redovisa uppgifter om avfallstransporter

Föreläggande om att redovisa uppgifter om avfallstransporter Bilaga 1 Beslut Dnr: 2015-011618 Sida 1 (5) 2015-07-10 Handläggare Jens Dahlsköld 08-508 28 875 jens.dahlskold@stockholm.se TÅV AB Konsumentvägen 9-11 125 30 ÄLVSJÖ Föreläggande om att redovisa uppgifter

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsärenden

Miljö- och hälsoskyddsärenden Miljöbalken (SFS 1998:808) 6 kap Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag 6 kap 4 Avge yttrande till länsstyrelsen i fråga om en verksamhet eller åtgärd kan antas medföra betydande miljöpåverkan

Läs mer

BETSEDE 1:54, : Bygglov för uppförande av 4st enbostadshus (hus 1, hus 2, hus 3, hus 4)

BETSEDE 1:54, : Bygglov för uppförande av 4st enbostadshus (hus 1, hus 2, hus 3, hus 4) Datum Dnr 2015-08-19 BYGG.2015.56 1 Conrad Grut conrad.grut@varmdo.se 08-570 483 87 Bygglovhandläggare/Miljöinspektör BETSEDE ÄNG AB Tjänsteskrivelse BETSEDE 1:54, : Bygglov för uppförande av 4st enbostadshus

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet ANMÄLAN 1 (6) Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 10 Miljöprövningsförordningen Allmänna uppgifter (A) VAR GOD TEXTA Anläggningens namn Organisations-/personnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning

Läs mer

Anmälan om vattenverksamhet. Schaktning i vattendrag, Gopshus, Mora kommun.

Anmälan om vattenverksamhet. Schaktning i vattendrag, Gopshus, Mora kommun. Beslut 1 (5) 2018-06-08 Delgivningskvitto Dnr: 535-4410-2018 Miljöenheten Karin Runnels Direkt 010-225 05 14 karin.runnels@lansstyrelsen.se Mora kommun stadsnät daniel.nylen@mora.se Anmälan om vattenverksamhet.

Läs mer

DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand

DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 6466-10 KLAGANDE 1. L.E., 2. M.E., ombud för 1 och 2: jur. kand. Å.A. MOTPART Länsstyrelsen i Stockholms län Box

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om deponering av avfall; SFS 2001:512 Utkom från trycket den 19 juni 2001 utfärdad den 7 juni 2001. Regeringen föreskriver 1 följande. 1 Syftet med denna förordning

Läs mer

Miljöförvaltningen föreslår att Miljönämnden beslutar. att med stöd av 2 kap 3, 9 kap 3 och 9, 26 kap 9, 14 och 21 miljöbalken förelägga:

Miljöförvaltningen föreslår att Miljönämnden beslutar. att med stöd av 2 kap 3, 9 kap 3 och 9, 26 kap 9, 14 och 21 miljöbalken förelägga: Malmö stad Miljöförvaltningen Tjänsteutlåtande Datum 2010-02-05 Handläggare Miljöinspektör Caroline Tandefelt Miljöinspektör Lisa Törnqvist Direkttelefon 040-34 20 44/56 Ärende: 543:05698-2008 Förslag

Läs mer

Förbud mot boende och övernattning m.m. på fastigheten Brännaren 19

Förbud mot boende och övernattning m.m. på fastigheten Brännaren 19 Malmö stad Delegationsbeslut Datum 2015-04-07 Handläggare Miljöinspektör Jens Artin Stadsjurist Andrea Hjärne Dalhammar Direkttelefon 040-34 58 85 / 34 20 39 Industrigatan i Malmö AB Box 55938 102 16 STOCKHOLM

Läs mer

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndigheter som bedriver operativ tillsyn enligt miljöbalken kontrollerar att lagkrav följs, bland annat gällande verksamhetsutövarnas egenkontroll

Läs mer

UPPEBY 1:10: Förslag till beslut gällande föreläggande om att återställa mark mm

UPPEBY 1:10: Förslag till beslut gällande föreläggande om att återställa mark mm Datum Dnr 2015-08-10 STR.2015.3449 253 Jan Casserstedt jan.casserstedt@varmdo.se 08-570 483 16 Jurist REK + MB Tjänsteskrivelse UPPEBY 1:10: Förslag till beslut gällande föreläggande om att återställa

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1(4) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen Anmälan om miljöfarlig verksamhet Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Organisationsnummer: Besöksadress: Fastighetsbeteckning

Läs mer

Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län

Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län 1 (6) Djur- och miljöenheten Britta Munksten 010-2253218 Grillhaket i Bräcke AB Riksvägen 47 84331 Bräcke Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe

Läs mer

Återanvändning av avfall för anläggningsändamål

Återanvändning av avfall för anläggningsändamål Återanvändning av avfall för anläggningsändamål Nätverksträff 9 november 2016 Elin Arvidsson Glans Informationspunkter Vägledningsmaterial Länsstyrelsens informationsmaterial Länsstyrelsens tillsynsvägledning

Läs mer

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Dnr: 2014/0229-12 HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Förslag till beslut Samhällsbyggnadschef föreslår Allmänna utskottet att enligt delegationspunkt M. 10.4

Läs mer

Taxa från och med den 1 januari 2018 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds verksamhet enligt miljöbalken

Taxa från och med den 1 januari 2018 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds verksamhet enligt miljöbalken Dnr 2017-2239 Sida 1 (5) Bilaga 1 Taxa från och med den 1 januari 2018 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds verksamhet enligt miljöbalken Denna taxa meddelas med stöd av 27 kap 1 andra stycket miljöbalken

Läs mer

DOM 2012-05-10 meddelad i Växjö

DOM 2012-05-10 meddelad i Växjö DOM 2012-05-10 meddelad i Växjö Sid 1 (3) KLAGANDE Ytmetall AB i likvidation, 556153-4685 c/o Advokat GW Ombud: IM MOTPART Länsstyrelsen i Blekinge län 371 86 Karlskrona ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsen

Läs mer

Taxa för Prövning och Tillsyn inom Miljöbalkens område

Taxa för Prövning och Tillsyn inom Miljöbalkens område Taxa för Prövning och Tillsyn inom Miljöbalkens område Mariestad Töreboda Gullspång Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2017-12-11 Töreboda 2017-12-18 Gullspång 2017-12-12 Indexreglerad av Miljö- och

Läs mer

Inspektionsrapport, egenkontroll gällande båtklubbar och marinor

Inspektionsrapport, egenkontroll gällande båtklubbar och marinor Inspektionsrapport Dnr: 2015 4075 Sida 1 (5) 2015-06-26 Handläggare Charlotte Larsson Miljö- och hälsoskyddsinspektör Telefon 08-508 288 71 E-post: charlotte.larsson@stockholm.se Örnsbergs båtklubb Inspektionsrapport,

Läs mer

Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden

Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden DELEGATIONSBESLUT Datum Regnr. Ärendegrupp 2017-12-11 2017-881-2 823 Delg 18:1 Handläggare Direktval 0960-165 30 VITTJÅKK AVLOPPSANLÄGGNING CAMPINGEN

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap miljöbalken (1998:808) Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Taxa för kommunens verksamhet inom miljöbalkens (1998:808) område Antagen av kommunfullmäktige 2009-12-16, 116 att gälla från och med 2010-01-01 Reviderad av kommunfullmäktige ( 6) 2010-12-15, 146 att

Läs mer

Samverkansgruppens bedömning

Samverkansgruppens bedömning Vägledning gällande fastighetsanknutna förelägganden; vilka rättsliga grunder finns för sådana och vad krävs för att anteckna dem i fastighetsregistret? Bakgrund och syfte Bakgrunden till denna PM är diskussioner

Läs mer

TORSBY 1:348: Anmälan om installation av eldstad och rökkanal i efterhand; nu fråga om byggsanktionsavgift

TORSBY 1:348: Anmälan om installation av eldstad och rökkanal i efterhand; nu fråga om byggsanktionsavgift Datum Dnr 2016-02-10 BYGG.2015.6066 22 Kenneth Carlgren kenneth.carlgren@varmdo.se 08-570 470 22 Bygglovhandläggare ENLIGT SÄNDLISTA Tjänsteskrivelse TORSBY 1:348: Anmälan om installation av eldstad och

Läs mer

Återvinning av avfall i anläggningsarbeten Bakgrund, intentioner och tillämpning

Återvinning av avfall i anläggningsarbeten Bakgrund, intentioner och tillämpning Anders Hedenstedt Återvinning av avfall i anläggningsarbeten Bakgrund, intentioner och tillämpning 1 Naturvårdsverkets handbok 20:1 Återvinning av avfall i anläggningsarbeten 2 Bakgrund Allmän användning

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) BROMÖLLA KOMMUN Miljökontoret 1 (12) Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ver. 040122 Administrativa uppgifter Anläggningens namn Besöksadress Utdelningsadress

Läs mer

Höglandstaxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken i Sävsjö kommun

Höglandstaxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken i Sävsjö kommun Höglandstaxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken i Sävsjö kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-11-19 22 2 Höglandstaxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor; SFS 1999:381 Utkom från trycket den 14 juni 1999 utfärdad den 27 maj 1999. Enligt riksdagens

Läs mer

Avfallsbegreppet GERTRUD GYBRANT

Avfallsbegreppet GERTRUD GYBRANT Avfallsbegreppet Miljöbalken 15 kapitlet 1 Med avfall avses varje föremål eller ämne som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig att göra sig av med. Ett ämne eller föremål ska anses vara

Läs mer

IANSSTYRELSlfc DALARNA5 LAN

IANSSTYRELSlfc DALARNA5 LAN Malung-Säleris Kommun Miljö- och stadsby gonad 2017-02- 1 3 Beslut 1(8) IANSSTYRELSlfc 2017-02-09 DALARNA5 LAN Delg.kvitto Miljöprövningsdelegationen Malung-Sälens kommun Box 14 782 21 Malung Dnr; 551-3738-2016

Läs mer

Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål

Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål Inledning Detta handläggarstöd är tänkt som en hjälp i bedömningen av när en anläggning där schaktmassor (avfall) återvinns

Läs mer

Fastighetsbeteckning: Sökandens namn: *) Personnr./ Org.nr: Postadress: Postadress: Tel mobil: Ändring av befintlig verksamhet

Fastighetsbeteckning: Sökandens namn: *) Personnr./ Org.nr: Postadress: Postadress: Tel mobil: Ändring av befintlig verksamhet VÄRMDÖ KOMMUN ANMÄLAN AV DAGVATTENANLÄGGNING Enligt 9 kap 2 och 7 miljöbalken (1998:808) samt 13och 14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Fastighet Sökanden/verksamhetsutövare

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken (SFS 1988:808)

Taxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken (SFS 1988:808) Taxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken (SFS 1988:808) Typ av dokument Taxa Beslutat av Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2018-01-01 Diarienummer 0115/18 Dokumentägare Giltighetstid Framtagen av

Läs mer

Deponering av avfall. Handbok med allmänna råd till förordningen (2001:512) om deponering av avfall

Deponering av avfall. Handbok med allmänna råd till förordningen (2001:512) om deponering av avfall Deponering av avfall Handbok till 38-42 förordningen (2001:512) om deponering av avfall Handbok 2002:2 Utgåva 2 Juli 2002 MILJÖBALKEN Utgåva 2 Beställningsadress: Naturvårdsverket Kundtjänst 106 48 Stockholm

Läs mer

Kommunal författningssamling

Kommunal författningssamling Kommunal författningssamling Taxa 2011 nr 7 Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område samt strålskyddslagen Antagen av kommunfullmäktige den 1 december 2011 217 Gäller fr o m den 1 januari

Läs mer

1. Administrativa uppgifter 1.1 Fastighetsbeteckning 1.2 Fastighetsägare. 1.3 Besöksadress 1.4 Verksamhetsutövare (anmälare)

1. Administrativa uppgifter 1.1 Fastighetsbeteckning 1.2 Fastighetsägare. 1.3 Besöksadress 1.4 Verksamhetsutövare (anmälare) 1 (5) Anmälan om avhjälpandeåtgärder med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (efterbehandling av ett förorenat område) Länsstyrelsen

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Eksjö kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Eksjö kommun 1(5) 2015-10-14 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Eksjö kommun Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Eksjö kommuns kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Läs mer

Rättssäkert tillsynsarbete miljöinspektörens verktyg. Anna Marcusson, förbundsjurist, Sveriges Kommuner och Landsting

Rättssäkert tillsynsarbete miljöinspektörens verktyg. Anna Marcusson, förbundsjurist, Sveriges Kommuner och Landsting Rättssäkert tillsynsarbete miljöinspektörens verktyg Anna Marcusson, förbundsjurist, Sveriges Kommuner och Landsting Rättssäkert tillsynsarbete Avgränsning av tillsynsområdet Förelägganden enligt miljöbalken

Läs mer

Uppeby 1:161: Ansökan om uppförande av fritidshus

Uppeby 1:161: Ansökan om uppförande av fritidshus Datum Dnr 2017-09-20 BYGG.2017.2553 Mikael Sköldberg Mikael.Skoldberg@varmdo.se 08-570 470 88 Handläggare Tjänsteskrivelse Uppeby 1:161: Ansökan om uppförande av fritidshus Förslag till beslut Bygg- och

Läs mer

Taxa. Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område. och uppdragsverksamhet MBN

Taxa. Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område. och uppdragsverksamhet MBN MBN14-494 406 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område och uppdragsverksamhet Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Upprättad 2014-10-21 Antagen av KF 2014-12-15

Läs mer

Miljöskador. Verksamheter som orsakar miljöskador. Från och med när gäller ansvaret? Ansvarsregeln MB 2:8

Miljöskador. Verksamheter som orsakar miljöskador. Från och med när gäller ansvaret? Ansvarsregeln MB 2:8 Miljöskador Föreläsare: signe.lagerkvist@jus.umu.se Verksamheter som orsakar miljöskador Skyddslagstiftning Vilken hänsyn måste du ta till omgivningen? Ansvarsregeln MB 2:8 Alla som bedriver eller har

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning

Tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Anna Ericsson Miljöinspektör Per Lindberg Linga Gård 153 95 JÄRNA Tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning: Fastighetsägare: Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Fastighetsbeteckning: Sökandens namn: *) Personnr./ Org.nr: Postadress: Postadress: Tel mobil: Ändring av befintlig verksamhet

Fastighetsbeteckning: Sökandens namn: *) Personnr./ Org.nr: Postadress: Postadress: Tel mobil: Ändring av befintlig verksamhet VÄRMDÖ KOMMUN ANMÄLAN AV DAGVATTENANLÄGGNING Enligt 9 kap 2 och 7 miljöbalken (1998:808) samt 13och 14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Fastighet Sökanden/verksamhetsutövare

Läs mer

Överklagande av föreläggande om sanering gällande fastigheten Slode 1, Stockholms kommun

Överklagande av föreläggande om sanering gällande fastigheten Slode 1, Stockholms kommun Beslut 1 (4) Enheten för överklaganden och juridiskt stöd Camilla Lindholm TBN Tandhälsa AB Spånga Torgväg 6 163 51 Spånga Överklagande av föreläggande om sanering gällande fastigheten Slode 1, Stockholms

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärder

Anmälan om avhjälpandeåtgärder Anmälan om avhjälpandeåtgärder enligt 28 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd efterbehandling av ett förorenat område Enligt 28 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:808)

Läs mer

Tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet Sevesokonferensen Åsa Wiklund Fredström, Naturvårdsverket

Tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet Sevesokonferensen Åsa Wiklund Fredström, Naturvårdsverket Tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet Sevesokonferensen 2011-05-25 Åsa Wiklund Fredström, Naturvårdsverket Tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet En individuell prövning som utgår från den

Läs mer

Beslut om utdömande av vite gällande provtagning av upplagda muddermassor

Beslut om utdömande av vite gällande provtagning av upplagda muddermassor Ärende 9 1 (4) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-05-22 Miljönämnden Eneby Båtklubb Att: Ordförande Kenneth Frisk Box 81 151 21 Södertälje Beslut om utdömande av vite gällande provtagning av upplagda muddermassor Dnr:

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna uppgifter om företaget

Läs mer

Anslag av protokollet (51)

Anslag av protokollet (51) 2018-07-03 1 (51) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 13.20-14.20 Beslutande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Roger Eriksson (VF) ordförande Jan Bengtsson (S) 1:e vice ordförande Håkan Thydén

Läs mer

Riskbedömningar från masshantering till sanering Hänger systemet samman?

Riskbedömningar från masshantering till sanering Hänger systemet samman? 1 Riskbedömningar från masshantering till sanering Hänger systemet samman? TOVE ANDERSSON / RENARE MARK DEN 15 MAJ 2019 2 Vad är det vi pratar om? Masshantering, några typfall: - Inom infrastrukturprojekt

Läs mer