Det är en tröst at t hösten är vacker

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Det är en tröst at t hösten är vacker"

Transkript

1 Inspirationsmagasin från Fritz Blommor oktober 2015

2 Det är en tröst at t hösten är vacker Den 7 oktober så kände vi av den första kyliga höstdagen. Det blåste kallt om kinderna när vi packade bilen full med blommor och skulle ut till våra företagskunder för att höstplantera och göra fint. Vi kunde inte hålla kvar sommaren längre. Sedan dess har det varit kallt i luften och här på västkusten så blåser det ibland så att man håller på och bli tokig. Men det är ju en tröst att hösten är så vacker, är det in det? Löven som går från svagt grön-gula till alldeles blodröda och skapar eldfärgade mattor som täcker marken. Det låga intensiva ljuset som bara finns på hösten och som gör att naturen blir så storslagen att man nästan tappar andan. Även kyrkogårdarna blir extra fina under hösten med sina praktfulla gravdekorationer och för att inte tala om ljusen som, när mörkret faller, lyser och visar vägen för våra kära. Vi på Fritz Blommor tycker om alla årstider och det är just skiftningarna som ger vårt yrke en enorm variation. Ingen säsong är den andra lik. Det tackar vi för. Vi vill passa på att önska er, kära kunder, en fin allhelgonahelg och en fortsatt mysig höst. Vi på Fritz Blommor Vinn et t presentkort! Ta en bild på din favoritkrukväxt, tagga med #fritztavlar och följ oss på Instagram så är du med och tävlar om ett presentkort värt 300 kronor. Vinnaren presenteras på vårt instagramkonto.

3 Nu närmar sig alla helgons dag Alla helgons dag låter vackert. Det är en kristen högtid som firas till minne av helgonförklarade personer. I Sverige är alla helgons dag en allmän helgdag sedan 1953 och i år infaller dagen på lördag den 31 oktober. Dagarna före och under alla helgons dag brukar vi har fullt upp i butiken. Den kristna seden alla helgons dag infördes som en samlingsdag för mindre betydelsefulla helgon som inte hade egna dagar. Detta kopplades sedan ihop med en allmän minnesdag för de döda. Förr trodde man att de döda, i samband med sommarens slut, återvände hem och därför behövde vägledas med hjälp av ljus och eldar. Denna traditionen lever i allra högsta grad kvar idag. Allhelgonahelgen är ett perfekt tillfälle att göra höst- och vinterfint på graven. Vi tar bort alla sommarblommor och täcker jorden med ris. Det är fint att blanda olika sorters ris i olika färger, som silver och grönt. Tänk på att vinkla änden på riset och stick ner den i jorden, så blåser inte riset i väg i höststormarna. Riset låter du ligga hela vintern och på det är det fint att sätta olika gravdekorationer och givet- Visste du at t... Vi på Fritz Blommor gör nästa 2000 gravdekorationer varje år. Att skapa gravdekorationer är ett riktigt hantverk och vi gör allt från grunden. Det är ett varierande och kreativt arbete. Allt material i våra dekorationer är naturmaterial och därför komposterbart. En dekoration till en kär vän. vis ljus. Om graven har en låg sten så passar hjärta eller krans bäst. Under vintern så stängs även vattnet av på våra kyrkogårdar men vi kan fortfarande lägga vackra snittblommor på gravarna. Bra exempel på sådana som håller fint i kyla är rosor och nejlikor. Sämre passar blommor med mjuka stjälkar, som t.e.x. tulpaner. Snittblommorna kan du sticka ner mellan riset. Vill du göra en egen dekoration så finns det stommar att köpa och vackert material att plocka i skogen. Du kan även komplettera med tillbehör som finns hos oss i butiken. När du är klar med din dekoration så kan du spraya den med hårspray, så håller du fåglarna borta. Om du råkat ut för att ditt ljus försvunnit så kan det faktiskt också vara en fågel som nappat det, då de tycker om fettet.

4 Våra hösterbjudanden! Vita liljor 5 stycken för Gravljus, 20 st 99:- 99:- 155:-/st Ord.pris 185:-/st Ord.pris 9:-/st Bat teriljus Succulent i lerkruka 4-stänglad phalaenopsis 169:- Ord.pris 225:-/st Ljung! 4 stycken för Gaultheria 39:- /st Sten med text, fr. Gravdekorationer, stor sortering 35:- /st Silvertrassel 39:-/st Lykta för ute- och inne 279:- Ord.pris 315:-/st 98:- /st 100:- Ord.pris 39:-/st Erbjudandet gäller t.o.m. 6 november 2015 eller så långt lagret

5 Tillsammans levererar odlarna i Nederländerna nästan 2,5 miljoner växter i veckan. Imponerande! T.v ser ni en ny sort vid namn Snurrtop. Det är en låg orkidé. Visst är den fin! Phalaenopsis betyder nat tfjäril Namnet Phalaenopsis betyder nattfjäril på grekiska, och syftar på blommans form. På svenska kallas den Brudorkidé. Växten medtogs på upptäcksfärder till Västeuropa runt år 1700 från tropiska regnskogen i Asien, Nya Guinea och Australien. I varma områden, mest i den tropiska regnskogen, växer Phalaenopsis ofta på träd, grenar och kvistar med rötterna i luften: den så kallade epifytiska växande plantan. Epifyter är plantor som växer någonstans utan att ta upp näring. För skötseln betyder detta att de behöver ytterst sparsamt med vatten. De odlas på särskilda odlingsmedier, vilken du kan se genom den vanligtvis genomskinliga krukan. Det tar lång tid att odla orkidéer, totalt 24 månader, i fem olika faser. Varje fas varar i mellan 2-7 månader och temperaturen skiljer sig från 18 c till 28 c. Kvalitén mellan orkidéer skiljer sig mycket och ett sätt att se om det är bra kvalité på orkidén är att titta på antalet blommor på stjälken, samt att rötterna är fina, silvriga och fasta, inte missfärgade eller mjuka. Orkidéer vill inte ha speciellt mycket vatten, utan endast ett par matskedar en gång i veckan. De vill absolut inte stå med rötterna i vatten. Brudorkidén gillar fukt, så du kan spraya bladen och blommorna emellanåt. Ge gärna din orkidé näring någon gång på våren och någon gång på hösten. Vi vill också passa på att tipsa om en ny sorts orkidé som heter Snurrtop. Det är en låg, kompakt orkidé med minst 25 blommor. På grund av sin låga kompakta form är den perfekt att använda i blomsterarrangemang. Snurrtop är en vacker och praktfull orkidé som finns i vit färg. Rhipsalis micrantha Rhipsalis är en urtjusig bladkaktus som har sitt ursprung från södra Brasilien. Det är en spektakulär växt med gröna spröt av pinnar i en busig struktur. Rhipsalis är en mycket lättskött växt som tycker om ljus och kräver väldigt lite vatten. Rhipsalis gör sig fint i en vanlig kruka men är extra fin att hänga i en ampel då den kan skicka ut sina långa spröt. På sommaren kan du med fördel ha rhipsalis ute, men tänk på att skydda den från stark sol. Det kan vara mycket stilfullt att hänga den i ett träd. Sedan tar du in den igen innan frosten kommer, ett riktmärke Det finns många olika sorters rhipsalis. kan vara mitten på oktober. Under sommaren växer de så att det knakar och då behöver den rikligt med vatten. Se dock till att den inte står med rötterna i vatten, för det tycker rhipsalis inte om. Sedan från ungefär november så går den in i vintervila för att sedan blomma till våren. Under vintern så vattnar du ytterst sparsamt, ca två gånger i månaden. Står den för varmt under sin vintervila så kommer den inte att blomma, men är vacker ändå. Tänk på att inga bladkaktusar vill ha näringsrik jord utan väldränerad mull är det som gäller.

6 Vaktelbär Gaultheria, vaktelbär, är ett växtsläkte som tillhör ljungväxter. Bären är inte giftiga, de smakar jenkatuggumi för dem som kommer ihåg, en skarp esterliknande smak. Vaktelbär är också en utmärkt, tålig marktäckare som du kan plantera så länge det är frostfritt. Den är bland annat perfekt under rododendronbuskarna då de båda gillar sur jord. Vaktelbären blir små och röda och bladen är vintergröna, blanka och vackra. Nu under hösten är också Gaultheria ett mycket uppskattat tillskott i trädgårdens urnor. Tänk på att Gaultheria inte tål att torka ut och blir det en mycket hård vinter så ska man skydda den mot den värsta frosten. Gaultheria är även fin inne och är en tjusig växt i julplanteringar då de röda bären verkligen kommer till sin rätt. Pumpan ska fungera avskräckande mot de onda andarna som väckts till liv under skördeperioden. Enligt sägnen så är andarna rädda för ljus och eld, därför så ska man placera ett ljus inuti pumpan. Visst ser det läskigt ut! I varje nummer kommer du att få träffa någon av våra duktiga medarbetare. I detta nummer möter du Ylva! Foto: Cajsa Hallgren Fakta om Ylva Namn: Ylva Johansson Ålder: 39 år Familj: Maken Ronny, barnen Ebba & Walter samt en beaglevalp som heter Molly Bor: På en gård i Hertered utanför Simlångsdalen All Hallows eve Hej Ylva! I de anglosaxiska länderna är Halloween en gammal tradition. Namnet kan spåras så långt tillbaka som till 1500-talet. Under svälten på Irland under 1800-talet så tog irländarna med sig traditionen till USA, där den har vuxit sig mycket stark. Sedan mitten på 1990-talet så har seden spridit sig även i Sverige. Under Halloween besöker utklädda barn de hus där det står en urgröpt pumpa utanför dörren. Barnen är utklädda till skrämmande varelser så som häxor, spöken och skelett. Pumpan som ställts utanför dörren har ett läskigt urgröpt ansikte, allt för att skrämma bort onda andar. Förr trodde man att alla andarna, både goda och onda, Halloween frigjordes vid skörden och pumpan ska alltså mota bort dessa onda andarna. De onda andarna är rädda för ljus och därför ska pumpan vara upplyst. När barnen sedan ringer på dörren så frågar de bus eller godis?. De flesta har fyllt på hemmet med godis och behöver därför inte råka på något bus av de barn och undomar som är ute och försöker skrämma sina grannar. Skillnaden mellan Halloween och alla helgons dag är att Halloween är sprungen ur en keltisk tradition som handlar om att ta farväl av sommaren och alla helgons dag - och helg är en kristen tradition. På Fritz Blommor har vi valt att fira den kristna allhelgonahelgen. När började du intressera dig för floristyrket och varför? I nionde klass så praktiserade jag på Fritz Blommor och jag kände direkt att det verkligen var blommor och väster jag ville jobba med i framtiden. Vad har du för utbildning? På gymnasiet gick jag hantverksutbildningen på Stureskolan i Halmstad. En rolig och givande tid. Efter det gick jag floristutbildningen på Munkagårdsskolan och 1997 tog jag mitt gesällbrev som florist. Hur länge har du arbetat på Fritz Blommor? Jag började på Fritz Blommor 1998, så 17 härliga år! Vilken typ av blomma/växt ligger dig närmast om hjärtat (om du måste välja) och varför? Jag gillar rosor, det finns så otroligt många fina sorter i alla färger. Det är spännande och följa en ros när den utvecklas, från knopp till helt utslagen. Om du inte hade arbetat som florist, vad hade du då gjort? När jag var liten så var jag alltid med och hjälpte mamma när hon bakade, det var så roligt. Intresset har jag fortfarande kvar och tycker att det är jättekul och baka. Jag kanske hade fortsatt med något inom den branschen om jag inte blivit florist, vem vet? Slutligen,allhelgonahelgen? Jag besöker alltid kyrkogården under allhelgonahelgen, sätter en bukett blommor och tänder ett ljus. En fin helg där jag tänker lite extra på de som inte finns med oss längre.

7 Nästa nr utkommer 19 november Ljung, 4 st 100:- ord. pris 39:-/st Ps! Magasinet finns digitalt på vår hemsida! Fritz Blommor Kapellgatan/Gaggegatan i Halmstad Tel: facebook.com/fritzblommor Öppettider: Mån-Fre: 8-18, Lör-Sön: 10-15

BLAST FROM THE PAST VI PÅ FRITZ BLOMMOR

BLAST FROM THE PAST VI PÅ FRITZ BLOMMOR ROSA En av årets trendfärger är rosa i olika nyanser. Puderrosa, gammelrosa och toner mot aprikos ser vi just nu både hos växter, på väggar och i tyger. BLAST FROM THE PAST Så skulle man kunna beskriva

Läs mer

Älskade Pelargoner...

Älskade Pelargoner... Stjärnpelargon Bladen spetsigt flikiga, liknar lönnblad. Blommorna är stjärnformiga, lite spretiga. Även dubbla sorter finns, de är charmigt rufsiga. blomjord. Plocka bort vissna blommor och blad efter

Läs mer

Höstpynta entrén Se sidan 4-5. Inför vintern Se sidan 6-7. 99:- 15:- Sveriges Trädgårdsmästare. Stor gravlykta 129:- Ljung Garden Girl 35:-

Höstpynta entrén Se sidan 4-5. Inför vintern Se sidan 6-7. 99:- 15:- Sveriges Trädgårdsmästare. Stor gravlykta 129:- Ljung Garden Girl 35:- Sveriges Trädgårdsmästare Allhelgona 2015 Vi har allt du behöver inför Alla helgons dag Se sidan 2-3. Skapa en välkomnande kruka Höstpynta entrén Se sidan 4-5. Förbered trädgården Inför vintern Se sidan

Läs mer

Amaryllisens dag. 19 november

Amaryllisens dag. 19 november Amaryllisens dag 19 november Amaryllisens dag 19 november Amaryllis är den perfekta blomman till jul eftersom den är så sagolikt vacker. Den har attityd och skapar stämning samtidigt som den är busenkel

Läs mer

Kärlekspelargon (Pelargonium Calliope)

Kärlekspelargon (Pelargonium Calliope) Kärlekspelargon (Pelargonium Calliope) En riktigt röd Pelargon! Växer upprätt, väl förgrenad. Bladen är njurformade/runda, blanka och friskt gröna. Blommorna är dubbla och sitter på lång stjälk i klotrund

Läs mer

49:- 25:- 149:- Amaryllis. Alfresco. Inspiration. Dörrkrans Kottestjärna. Pynta julen i klassiskt rött eller vintrigt vitt!

49:- 25:- 149:- Amaryllis. Alfresco. Inspiration. Dörrkrans Kottestjärna. Pynta julen i klassiskt rött eller vintrigt vitt! Inspiration tips & råd www.bogrönt.se Advent 2012 Dörrkrans Kottestjärna 149:- Ord. pris 198:- Pynta julen i klassiskt rött eller vintrigt vitt! Ord. pris 69:- Alfresco 49:- Julkruka Paragon 13,4x12 cm

Läs mer

99:- Lev livet lite grönare MORS DAG! TRÄDGÅRDS- HORTENSIA. Söndag 26 maj. /blomsterlandet. Till mor!

99:- Lev livet lite grönare MORS DAG! TRÄDGÅRDS- HORTENSIA. Söndag 26 maj.   /blomsterlandet. Till mor! UPPTÄCK VÅR E- BUTIK WWW.BLOMSTERLANDET.SE Lev livet lite grönare TRÄDGÅRDS- HORTENSIA Hydrangea macrophylla Välj bland flera färger. Ord. pris 149:- Söndag 26 maj MORS DAG! 6-pack SOMMAR- BLOMMOR Välj

Läs mer

99:- Lev livet lite grönare MORS DAG! TRÄDGÅRDS- HORTENSIA. Söndag 26 maj. /blomsterlandet. Till mor!

99:- Lev livet lite grönare MORS DAG! TRÄDGÅRDS- HORTENSIA. Söndag 26 maj.   /blomsterlandet. Till mor! UPPTÄCK VÅR E- BUTIK WWW.BLOMSTERLANDET.SE Lev livet lite grönare TRÄDGÅRDS- HORTENSIA Hydrangea macrophylla Välj bland flera färger. Ord. pris 149:- Söndag 26 maj MORS DAG! 6-pack SOMMAR- BLOMMOR Välj

Läs mer

149:- Peperomia Välj 3 betala 2. Lykta 249:- NYHET! Inspiration. tips & råd Stämningsfullt vid graven!

149:- Peperomia Välj 3 betala 2. Lykta 249:- NYHET! Inspiration. tips & råd  Stämningsfullt vid graven! Sveriges Trädgårdsmästare Inspiration tips & råd www.bogront.se Alla Helgon 2013 Stämningsfullt vid graven! Lykta Passar både vid grav och entré 149:- Ord.pris 199:- Peperomia Välj 3 betala 2 NYHET! Lykta

Läs mer

Sommar & semester. Odla din egen picknick! Se sid 6-7. Trädgårdsinspiration 2019

Sommar & semester. Odla din egen picknick! Se sid 6-7. Trädgårdsinspiration 2019 Sommar & semester Trädgårdsinspiration 2019 Odla din egen picknick! Se sid 6-7 Sommarfavoriter Sommarblommor finns i så många färger och former att du kan låta din kreativa sida få fritt spelrum att skapa

Läs mer

79:- 49:- 19:- 79:- HORTENSIOR HÄRLIGA. Sveriges Trädgårdsmästare. JORDVIVA Primula vulgaris HOYA AUSTRALIS RUND. Flera olika former!

79:- 49:- 19:- 79:- HORTENSIOR HÄRLIGA. Sveriges Trädgårdsmästare. JORDVIVA Primula vulgaris HOYA AUSTRALIS RUND. Flera olika former! Sveriges Trädgårdsmästare Krukväxt 2015 Inspiration, tips och råd för både hem och trädgård. JORDVIVA Primula vulgaris Ord.pris 89:- 19:- Ord.pris 29:- HÄRLIGA HORTENSIOR Flera olika former! MINI- DRIVHUS

Läs mer

Den blinda floristen ORDLISTA SOFIA BERGVALL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Den blinda floristen ORDLISTA SOFIA BERGVALL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN Sofia Bergvall DEN BLINDA FLO ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN RISTEN SOFIA BERGVALL Evas blomsteraffär går dåligt. Ingen köper blommor. Nu ska hon dessutom ha en praktikant som är blind. Hur ska det gå? www.viljaforlag.se

Läs mer

Hydrangea macrophylla Magical sortiment

Hydrangea macrophylla Magical sortiment Hydrangea macrophylla Magical sortiment Magical Four Seasons Speciellt utvald Skiftar i färg under säsongen Tjusig present Fyra årstider med Magical Hydrangea macrophylla Magical är en fröjd för ögat.

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

79:- Vårkänslor. Läckert och lättskött. Odla på fönsterbrädan! FÖR på köpet. 2. Hortensia. Kaktus. själv. Inspiration för hemmet 2018.

79:- Vårkänslor. Läckert och lättskött. Odla på fönsterbrädan! FÖR på köpet. 2. Hortensia. Kaktus. själv. Inspiration för hemmet 2018. Läckert och lättskött Vårkänslor Inspiration för hemmet 2018 Kaktus 3 Den billigaste FÖR på köpet. 2 Hortensia 20:- 79:- Ord. pris 99:- Hortensia Hydrangea Macrophylla i sorter Trivs i ljusa lägen, men

Läs mer

FAKTA om våra. tjänster vid plantering och gravskötsel

FAKTA om våra. tjänster vid plantering och gravskötsel FAKTA om våra tjänster vid plantering och gravskötsel 13 Behöver du hjälp med skötsel av gravplatsen? Vi på Borås kyrkogårdar kan hjälpa till att sköta din gravplats. Vi utför bland annat vår-, sommaroch

Läs mer

29:90 NYHET! RÖD KRUKA SIAM. Lysande fågelbord! Inspiration, tips & råd. Sveriges Trädgårdsmästare Advent 2013

29:90 NYHET! RÖD KRUKA SIAM. Lysande fågelbord! Inspiration, tips & råd. Sveriges Trädgårdsmästare Advent 2013 Sveriges Trädgårdsmästare Advent 2013 Inspiration, tips & råd. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. www.bogront.se NYHET! Lysande fågelbord! RÖD KRUKA SIAM 29:90 Ord.pris 45:- Fågelbord Twilight Ett fågelbord

Läs mer

Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar. 27 goda orasaker att plantera lök i höst. eller. www.exoticgarden.

Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar. 27 goda orasaker att plantera lök i höst. eller. www.exoticgarden. 2015, Exotic Garden Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar eller 27 goda orasaker att plantera lök i höst Darwinhybridtulpanerna är kraftiga och ståtliga, ca 60 cm

Läs mer

Trendig Tantblomma

Trendig Tantblomma Trendig Tantblomma 2012-09- 28 Julstjärnorna har fört en lite bortglömd tillvaro under de senaste åren, men nu är de nästa tantblomma på tur att sätta sin prägel på svenskarnas hem och julfirande. Tillsammans

Läs mer

- Precis, det är det jag tänker! Att man har lite sallad, morötter, och bara kunna gå ut och plocka. - Som det är nu så har jag krukor...

- Precis, det är det jag tänker! Att man har lite sallad, morötter, och bara kunna gå ut och plocka. - Som det är nu så har jag krukor... Trädgårdsarbete - Nu är det ju snart sommar och jag har precis köpt ett hus med en ganska stor trädgård. Och jag vet inte så mycket om det här med trädgårdsarbete. Jag tycker det verkar ganska spännande

Läs mer

Från Barnträdgård till Trädgårdsbarn

Från Barnträdgård till Trädgårdsbarn Från Barnträdgård till Trädgårdsbarn Projektledare Martina Jönsson Matkonsult Hushållningssällskapet Halland Nästan alla barn gillar att odla och alla barn gillar att skörda smultron, jordgubbar, små söta

Läs mer

MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal

MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal Lindskog Förlag Tack alla sjöar och havsvikar för att ni aldrig tröttnade när vi kom och hälsade på. Tack till grodan Kvack och

Läs mer

SOLROSEN HELINANTHUS ANNUUS. Fakta om solrosen

SOLROSEN HELINANTHUS ANNUUS. Fakta om solrosen SOLROSEN HELINANTHUS ANNUUS Fakta om solrosen Solrosen är en blomma som tillhör arten korgblommiga växter. Det finns ca 70 olika solrosarter och det går att ha dem både inomhus och utomhus. Den blommar

Läs mer

Trädgårdscentrum AB. Grafisk profil

Trädgårdscentrum AB. Grafisk profil Grafisk profil Logotypen Logotypen är baserad på en script för att få den att kännas mer moderna samtidigt som det kopplas mer ihop med växtriket och stjälkar. Bladen är ännu ett element som ska göra att

Läs mer

Innehåll. Blommor gör vardagen vackrare, 7. Äntligen vår, 11. Lekfullt med påskägg och fjädrar, 21. Fånga sommarens stunder, 30

Innehåll. Blommor gör vardagen vackrare, 7. Äntligen vår, 11. Lekfullt med påskägg och fjädrar, 21. Fånga sommarens stunder, 30 5 Innehåll Innehåll Blommor gör vardagen vackrare, 7 Äntligen vår, 11 Lekfullt med påskägg och fjädrar, 21 Fånga sommarens stunder, 30 Skördetidens skatter, 44 Härliga höstlöv, 57 Grön jul med mossa! 73

Läs mer

Aloysia citridora. BLOMNING Små svagt lila blommor i juli-aug.

Aloysia citridora. BLOMNING Små svagt lila blommor i juli-aug. Växtlista Aloysia citridora Små svagt lila blommor i juli-aug. Bladen är gröna lansettliknande. Det är en vedartad liten buske som med åren kan likna ett litet miniatyr träd 60-80 cm hög. Både blad och

Läs mer

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett.

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett. Naturen på hösten!!!! Namn: Svara på följande frågor i ditt kladdhäfte: 1. Varför har vi olika årstider? 2. Varför har träden blad/löv? 3. Vad är fotosyntes? 4. Skriv så många hösttecken du kan! 5. Varför

Läs mer

Innehåll. Tack 6. Förord 9. Biologi och ursprung 10. Odlade pioner 18. Placering och plantering 90. Skötsel och förökning 96

Innehåll. Tack 6. Förord 9. Biologi och ursprung 10. Odlade pioner 18. Placering och plantering 90. Skötsel och förökning 96 Innehåll Tack 6 Förord 9 Biologi och ursprung 10 Odlade pioner 18 Placering och plantering 90 Skötsel och förökning 96 Sjukdomar och skadedjur 100 Nybörjarens vanligaste frågor 103 Ordlista 106 Adresser

Läs mer

Författare: Can. Kapitel1

Författare: Can. Kapitel1 Ön Författare: Can Kapitel1 Jag heter Johnny Depp och är 37 år. Jag. bor i Madagaskar. Min mamma är svårt sjuk och jag måste försöka se min mamma innan hon dör.hon bor i Australien och jag har lånat en

Läs mer

Wändels perennodlare

Wändels perennodlare Wändels perennodlare Artikeln införd i Din Trädgård nummer 11-2002 Den här PDF-filen ligger som en bilaga på webbplatsen http://www.monarda.se - gå dit>>> Lars Forslin Observera att texten ligger som bild.

Läs mer

99:- Premiärpris! BRUDORKIDÉ 4 STÄNGLAR Finns i flera färger. Ord. pris 179:- Självklart firar vi även i vår butik på Erikslund.

99:- Premiärpris! BRUDORKIDÉ 4 STÄNGLAR Finns i flera färger. Ord. pris 179:- Självklart firar vi även i vår butik på Erikslund. PREMIÄR 11/10 VÄSTERÅS STENBY Välkommen till en butik fylld med säsongens växter och fantastiska premiärerbjudanden. 99:- BRUDORKIDÉ 4 STÄNGLAR Finns i flera färger. Ord. pris 179:- Självklart firar vi

Läs mer

Ribes nigrum Vertti, Grönt vinbär Ett svartvinbär där bären inte blir svarta utan behåller sin gröna färg även när de mognar. De har en söt och god

Ribes nigrum Vertti, Grönt vinbär Ett svartvinbär där bären inte blir svarta utan behåller sin gröna färg även när de mognar. De har en söt och god Ribes nigrum Vertti, Grönt vinbär Ett svartvinbär där bären inte blir svarta utan behåller sin gröna färg även när de mognar. De har en söt och god smak som lämpar sig väl för saft- och vintillverkning.

Läs mer

1/9. Text Påsk Nivå B.1. PÅSK

1/9. Text Påsk Nivå B.1. PÅSK 1/9 PÅSK Inom kristendomen firar man påsken till åminnelse av Jesus Kristus död och uppståndelse. Det är den största kristna högtiden. Man räknar från vårdagjämningen som är den 20. eller 21. mars, då

Läs mer

49:- Nyhet! 25:- Inspiration. Dags att börja så och förgro! tips & råd www.bogrönt.se. TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!!

49:- Nyhet! 25:- Inspiration. Dags att börja så och förgro! tips & råd www.bogrönt.se. TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!! Inspiration tips & råd www.bogrönt.se Tidig Vår 2012 Nyhet! TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!! Dags att börja så och förgro! Minidrivhus 49:- Ord.pris 79:- Så- och kaktusjord 25:- Ord.pris ca 39:-

Läs mer

PRISLISTA Täby kyrkogårdsförvaltning

PRISLISTA Täby kyrkogårdsförvaltning PRISLISTA 2019 Täby kyrkogårdsförvaltning - 2 skötsel och plantering skötsel Gravrättsinnehavaren är den som ansvarar för att hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick enligt begravningslagen: 7 kap

Läs mer

69:- 49:- Ord.pris 69:- 15:- HÄRLIGA HORTENSIOR Hydrangea Trivs i ljusa lägen och vill ha jämn fuktighet. I vitt, rosa och blått.

69:- 49:- Ord.pris 69:- 15:- HÄRLIGA HORTENSIOR Hydrangea Trivs i ljusa lägen och vill ha jämn fuktighet. I vitt, rosa och blått. Inspiration, tips & råd. VI ÄR SVERIGES TRÄDGÅRDSMÄSTARE Inspiration, tips och råd för både hem och trädgård. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. www.bogront.se 15:- JORDVIVA Primula vulgaris Ord.pris 25:-

Läs mer

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an N V Ö S En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an Välkommen till 42:ans lilla trädgårdsbok. Häftet är framtaget för att vi skall få en grön, trygg, och trevlig närmiljö. 2005-2006

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

Skogstomten Stures dagbok

Skogstomten Stures dagbok Skogstomten Stures dagbok Sara Kåll, 2013. Måndag Tidigt på morgonen var luften frisk. Solen tittade fram och i mina kinder kände jag, att temperaturen var ett par grader på minus. Idag har jag suttit

Läs mer

I MAJ MÅNAD GRÖN PASSION VÅRA FILMER. Denna vackra passionsblomma kan du läsa mer om på sidan 8. En perfekt klängväxt som gillar sol.

I MAJ MÅNAD GRÖN PASSION VÅRA FILMER. Denna vackra passionsblomma kan du läsa mer om på sidan 8. En perfekt klängväxt som gillar sol. MAJ 2017 PASSION Denna vackra passionsblomma kan du läsa mer om på sidan 8. En perfekt klängväxt som gillar sol. I MAJ MÅNAD GRÖN I maj sig öppnar jordens stora sköte och himlens kärlek strålar ner däri,

Läs mer

HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN MAJ (NR 2) 2007

HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN MAJ (NR 2) 2007 Snart får vi känna marken under fötterna och även doppa tårna HANTVERKSKAMMAREN HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN MAJ (NR 2) 2007 EVENEMANG Nu är det dags för medeltidsdagen igen, 3:e juni. Jag kommer inte

Läs mer

Malin Hidesäter, text & Anna Skoog, foto. Flower power. B U K E T T E R o c h E N K L A A R R A N G E M A N G

Malin Hidesäter, text & Anna Skoog, foto. Flower power. B U K E T T E R o c h E N K L A A R R A N G E M A N G Malin Hidesäter, text & Anna Skoog, foto Flower power B U K E T T E R o c h E N K L A A R R A N G E M A N G Malin Hidesäter, text & Anna Skoog, foto ALBERT BONNIERS FÖRLAG www.albertbonniersforlag.se 2007

Läs mer

99:- Lev livet lite grönare. BOLLKRYSANTEMUM Chrysanthemum x morifolium ø 12 cm kruka. Välj bland flera färger. Ord. pris 39 90

99:- Lev livet lite grönare. BOLLKRYSANTEMUM Chrysanthemum x morifolium ø 12 cm kruka. Välj bland flera färger. Ord. pris 39 90 UPPTÄCK VÅR E- BUTIK WWW.BLOMSTERLANDET.SE Lev livet lite grönare 29 90 BOLLKRYSANTEMUM Chrysanthemum x morifolium ø 12 cm kruka. Välj bland flera färger. Ord. pris 39 90 HÖSTENS ALLA FAVORITER! Höstkänsla!

Läs mer

Wexthuset erbjuder kvalitetprodukter inom odling och trädgård från ledande märken. Växtnäring och gödning. Specialjord och orkidékompost

Wexthuset erbjuder kvalitetprodukter inom odling och trädgård från ledande märken. Växtnäring och gödning. Specialjord och orkidékompost Wexthuset erbjuder kvalitetprodukter inom odling och trädgård från ledande märken. Växtnäring och gödning Specialjord och orkidékompost Orkidékrukor, stöd och clips Amplar Hanging Basket Swellgel bevattningsgel

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Tänk dig en värld utan blommor, frukt, kaffe eller choklad!

Tänk dig en värld utan blommor, frukt, kaffe eller choklad! Tänk dig en värld utan blommor, frukt, kaffe eller choklad! Utan pollinatörer som insekter, fladdermöss, fåglar och många andra skulle världen vara en mycket fattigare plats. Pollinatörer hjälper till

Läs mer

Sommarblommor. Småpetunia Million Bells. 3 st 100:- Ord.pris 49.90/st. Öppettider se hemsidan. Nu även Webbshop. Telefon

Sommarblommor. Småpetunia Million Bells. 3 st 100:- Ord.pris 49.90/st. Öppettider se hemsidan. Nu även Webbshop.  Telefon Sommarblommor Småpetunia Million Bells 3 st 100:- Ord.pris 49.90/st Nu även Webbshop Öppettider se hemsidan Telefon 033-27 95 00 Sommarblommor för soliga Bägarranka Potatisblomma Blå eller vit Lättskött!

Läs mer

Glöm inte att märka dina sådder. Här en primula, P. tanneri ssp Nepalensis. Foto: Helen Isaksson-Nyman

Glöm inte att märka dina sådder. Här en primula, P. tanneri ssp Nepalensis. Foto: Helen Isaksson-Nyman Så perenner - så här kan du göra! Publicerad: 2012-01-03 Det kliar i många gröna fingrar nu. Så snart det nya året börjar blickar vi framåt mot en ny vår och sommar och vi vill börja så fröer! Perennerna

Läs mer

DÖDLIG törst Lärarmaterial

DÖDLIG törst Lärarmaterial sidan 1 Författare: Peter Gotthardt Vad handlar boken om? I staden där Anna, Siri och Lina bor finns ett gammalt hus som alla kallar Slottet. Det är ett mystiskt hus där helt otroliga saker kan hända.

Läs mer

Juni 2015. Ärlinghem. Blommor

Juni 2015. Ärlinghem. Blommor Juni 2015 Ärlinghem Blommor Pelargonia Pelargonier är ett släkte i familjen näveväxter med över 250 kända arter. Släktet består av örter, halvbuskar och buskar. Blommorna har fem kronblad, de två övre

Läs mer

Klass 3a på Grimstaskolan i Vällingby har skrivit dikter om sina tankar och minnen från närområdet höstterminen 2014.

Klass 3a på Grimstaskolan i Vällingby har skrivit dikter om sina tankar och minnen från närområdet höstterminen 2014. Tankar från Grimsta Klass 3a på Grimstaskolan i Vällingby har skrivit dikter om sina tankar och minnen från närområdet höstterminen 2014. Tillsammans har träffats här. har en del av denna plats. har en

Läs mer

Grönflaggarbete på Stralsund och Naturförskolan

Grönflaggarbete på Stralsund och Naturförskolan Grönflaggarbete på Stralsund och Naturförskolan Grön Flagg representanterna tillsammans med Barnrådet spelar en viktig roll i att driva Grön Flagg-arbetet framåt. Grön Flagg representanter (pedagogerna)

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

Veckans ord 3. Ett lyxigt hotell. gulligt kaxigt kyligt lyxigt modigt mysigt roligt soligt tidigt tråkigt

Veckans ord 3. Ett lyxigt hotell. gulligt kaxigt kyligt lyxigt modigt mysigt roligt soligt tidigt tråkigt u Läs orden i rutan. Veckans ord 3 gulligt kaxigt kyligt lyxigt modigt mysigt roligt soligt tidigt tråkigt u Hitta veckans ord. Ringa in dem. Ett lyxigt hotell Min man hade bokat ett lyxigt men väldigt

Läs mer

Ramundeboda Kyrka i Laxå 2 oktober 2009 Rigmor Johansson 15 maj 1945 20 september 2009 2009-09-21 Solen har gått ner Kära R! Idag fick jag samtalet som jag förstått skulle komma. Din livslåga slocknade

Läs mer

Föräldrajuryn om Halloween

Föräldrajuryn om Halloween Föräldrajuryn om Halloween November 2007 Konsumentföreningen Stockholm Sammanfattning Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har genomfört en undersökning i KfS Föräldrajury om Halloween. 715 föräldrar deltog

Läs mer

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Grodor Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Fel. Grodor har både öron och svans. Öronen sticker inte ut på kroppen som på människor men de finns där. Örat syns

Läs mer

Vackra dukningar inför advent, jul och nyår!

Vackra dukningar inför advent, jul och nyår! Vackra dukningar inför advent, jul och nyår! Kanske finns det ingen tid under året som det anordnas så många fester på inomhus som under december månad? Det är avslutningsfester, glöggpartyn, Luciamingel,

Läs mer

Prislista. lidingö kyrkogård

Prislista. lidingö kyrkogård Prislista lidingö kyrkogård 2019 Information om skötsel och plantering Ansvaret för skötseln av begravningsplatsen delas av Lidingö kyrkogårdsförvaltning och dig som gravrättsinnehavare. Kyrkogårdsförvaltningen

Läs mer

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige?

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige? Känner du dig hemma i naturen? Finns det allemansrätt i landet du kommer från? Vad vill du göra på stranden? Vilken plats är din favoritplats? Varför? Är du rädd för djur i skogen? Är du rädd för djur

Läs mer

MIN FÖRSTA FLORA Skogens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal

MIN FÖRSTA FLORA Skogens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal MIN FÖRSTA FLORA Skogens blommor Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal Lindskog Förlag Tack alla skogar och dungar för att vi fick komma på besök om och om igen. Tack till ekorren Kurre och alla blommor

Läs mer

Bokashi. Kökskompostering med Bokashi. bokashi.se

Bokashi. Kökskompostering med Bokashi. bokashi.se Bokashi Kökskompostering med Bokashi bokashi.se Gör jord av ditt matavfall Matjord istället för sopor Jord är något vi tar för givet, något som bara finns. Men egentligen har vi inte så mycket odlingsjord

Läs mer

MIN FÖRSTA FLORA Ängens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal

MIN FÖRSTA FLORA Ängens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal MIN FÖRSTA FLORA Ängens blommor Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal Lindskog Förlag Tack till alla ängar och hagar som ständigt välkomnade oss med sin blomsterprakt. Tack till kossan Rosa och alla

Läs mer

Välkommen att boka annonsutrymme i kommande utgåvor Välkommen att boka annonsutrymme i kommande utgåvor Kontakta

Välkommen att boka annonsutrymme i kommande utgåvor Välkommen att boka annonsutrymme i kommande utgåvor Kontakta 2015 Kontakta Ulrika Carlström, 0651-169 93, ulrika@annonskraft.se Göran Cavallin, 0651-169 82, cavallin@annonskraft.se Roger +46 8 Nilsson, 562 734 00, 0651-169 info@annonsvision.se, 81, roger.nilsson@annonskraft.se

Läs mer

När jag odlade i skolträdgården i Göteborgs botaniska trädgård

När jag odlade i skolträdgården i Göteborgs botaniska trädgård När jag odlade i skolträdgården i Göteborgs botaniska trädgård Mitt arbetshäfte namn klass Träff 1 Datum Idag har vi träffats för första gången. Vi har rensat ogräs, grävt, gödslat jorden, satt lök och

Läs mer

Idéer för julpyssel med material från naturen

Idéer för julpyssel med material från naturen Idéer för julpyssel med material från naturen Kransar och annat att hänga på dörren Tidningspapper och ståltråd till stommen. Blomstertråd (=riktigt tunn ståltråd) att binda fast riset med. Granris och/eller

Läs mer

Välkommen att boka annonsutrymme i kommande utgåvor Kontakta

Välkommen att boka annonsutrymme i kommande utgåvor Kontakta 2015 Välkommen att boka annonsutrymme i kommande utgåvor Kontakta Ulrika Carlström, 0651-169 93, ulrika@annonskraft.se Göran Cavallin, 0651-169 82, cavallin@annonskraft.se Roger Nilsson, 0651-169 81, roger.nilsson@annonskraft.se

Läs mer

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något.

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något. Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Julia. Min skola heter Kyrkmon. Jag är 8 år, jag tycker om att ha vänner. Min favoritfärg är turkos och svart.jag har många kompisar på min skola. Mina kompisar heter Albin,

Läs mer

Först måste jag berätta lite om olika kloner/individer av olika plantor för att det ska bli lättare att förstå resonemanget framöver i texten.

Först måste jag berätta lite om olika kloner/individer av olika plantor för att det ska bli lättare att förstå resonemanget framöver i texten. Bedömning text & foto TOMMY LJUNGGREN I denna artikel beskriver jag hur det går till att bedöma blomman på en orkidé. Denna typ av bedömning kallas för Kvalitetsbedömning av blomma. Det finns två andra

Läs mer

Wow, hösten är här. Så mycket att lära sig, höstlov och Halloween. Spännande! Mica lär sig om återvinning. Busiga Pyssel med NR 5, 2017

Wow, hösten är här. Så mycket att lära sig, höstlov och Halloween. Spännande! Mica lär sig om återvinning. Busiga Pyssel med NR 5, 2017 NR 5, 2017 Wow, hösten är här. Så mycket att lära sig, höstlov och Halloween. Spännande! Nummer 5 Vecka 38 46 2017 Mica lär sig om återvinning Busiga Halloweentrix Pyssel med pussel I butiken... Vad enkelt

Läs mer

Advent. Adventsljusstaken. Adventsstjärnan

Advent. Adventsljusstaken. Adventsstjärnan Advent Fyra veckor före jul börjar advent. Ordet advent betyder ankomst. I dag är det julafton de flesta väntar på. Men för länge sen i ett land som heter Palestina väntade man på något annat. I Palestina

Läs mer

Bli Chrysal- diplomerad Florist. Vinn en resa till Amsterdam

Bli Chrysal- diplomerad Florist. Vinn en resa till Amsterdam Bli Chrysal- diplomerad Florist Vinn en resa till Amsterdam Lönsam kunskap I din hand har du tolv sidor lönande kunskap för bättre blomsteraffärer. Vi kallar det Chrysal Flower Care Diploma och det hela

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

TIDEN. I Sverige passar man tiden. Det är mycket viktigt att komma i rätt tid.

TIDEN. I Sverige passar man tiden. Det är mycket viktigt att komma i rätt tid. TYPISKT SVENSKT TIDEN I Sverige passar man tiden. Det är mycket viktigt att komma i rätt tid. SKA VI TA EN FIKA? Jag gillar ordet FIKA. Man sitter tillsammans, dricker en kopp kaffe eller te, äter en bulle

Läs mer

Evolution 1 elevuppgift

Evolution 1 elevuppgift Evolution 1 elevuppgift Du ska med hjälp av de olika klimatrummen i Botaniska trädgårdens växthus, få lära dig mer om: Evolutionens mekanismer, till exempel naturligt urval och samevolution, samt deras

Läs mer

Förslag på buskar och små träd till fyrkantsplanteringarna i 60-området

Förslag på buskar och små träd till fyrkantsplanteringarna i 60-området Förslag på buskar och små träd till fyrkantsplanteringarna i 60-området Spirea japonica Manon dvärgpraktspirea Rundad buske med karminrosa till mörkt rosa blommor som skiljer sig genom sina kraftigt röda

Läs mer

BINDERIER OCH ARRANGEMANG

BINDERIER OCH ARRANGEMANG Ett ljust och vackert minne BINDERIER OCH ARRANGEMANG VÄLKOMMEN! Att säga farväl till en älskad familjemedlem eller vän är något som bör behandlas med respekt och känsla. Blommor är ett fantastiskt redskap

Läs mer

29:- Spara 20:-/bunt Tulpaner. Bunt med 10 tulpaner

29:- Spara 20:-/bunt Tulpaner. Bunt med 10 tulpaner Spara 20:-/bunt Tulpaner. 29:- Bunt med 10 tulpaner Ord. 49:- Vi har öppet igen och har fyllt upp med massor av fräscha tulpaner. Varför inte använda en glascylinder som vas? Glascylinder 15 cm. Pris 39:-

Läs mer

En diktbok av klass 3b på Grimstakolan i Vällingby Höstterminen 2014

En diktbok av klass 3b på Grimstakolan i Vällingby Höstterminen 2014 Dikter 3b En diktbok av klass 3b på Grimstakolan i Vällingby Höstterminen 2014 I mina drömmars stad I mina drömmars stad är det varmt. I mina drömmars stad bor det kändisar och fotbollsspelare. I mina

Läs mer

PLANTERINGSTIDER ÅRETS PELARGON VI PÅ FRITZ BLOMMOR

PLANTERINGSTIDER ÅRETS PELARGON VI PÅ FRITZ BLOMMOR APRIL 2016 PLANTERINGSTIDER Många är vi som glädjs åt att det har blivit varmare i luften och ljusare på kvällen. Inte bara för att det mesta i livet känns lite mer skoj utan även för att det är nu det

Läs mer

bokashi Kökskompostering med bokashi bokashi.se

bokashi Kökskompostering med bokashi bokashi.se bokashi Kökskompostering med bokashi bokashi.se Gör jord av ditt matavfall Matjord istället för sopor Jord är något vi tar för givet, något som bara finns. Men egentligen har vi inte så mycket odlingsjord

Läs mer

Varför firar vi alla helgons dag? En fråga om klimat, helgonvördnad och vårt behov av att minnas

Varför firar vi alla helgons dag? En fråga om klimat, helgonvördnad och vårt behov av att minnas En fråga om klimat, helgonvördnad och vårt behov av att minnas Martin Berntson, fil. dr i religionsvetenskap Allhelgonatiden utgör en av höstens ljuspunkter i Sverige. Denna tid, som infaller mellan slutet

Läs mer

Stenåldern. * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr *

Stenåldern. * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr * Stenåldern * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr * När det blev varmare smälte isen så sakta. Lite för varje år. Sten och grus var allt som fanns kvar när isen hade smält. Först började det växa

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Norrgårdens Förskola Hudiksvall April 2017 - Februari 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 23 FEBRUARI 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för er rapport om er Grön Flagg-resa, härligt att läsa om allt ni

Läs mer

Skogen + Naturen på hösten. Åk 4

Skogen + Naturen på hösten. Åk 4 Skogen + Naturen på hösten Åk 4 Vad innehåller detta område! Biologi Olika sorters skogar Planterad skog/urskog Vanliga träd Användning av träd Svamp Vanliga svampar Nedbrytning Nedbrytare: myra och daggmask

Läs mer

Bänk. 12. Blåflox, Phlox divaricata, 60 st, två sorter: o Clouds of Perfume, ljust blåviolett o White Perfume, vit

Bänk. 12. Blåflox, Phlox divaricata, 60 st, två sorter: o Clouds of Perfume, ljust blåviolett o White Perfume, vit Bänk Växtförteckning Träd och buskar. Amerikansk strimlönn, flerstammig, Acer pensylvanicum, st. Svartaronia, Aronia melanocarpa GLORIE E, 6 st 3. Klematis, Clematis (Integrifolia-Gruppen) Arabella, st.

Läs mer

Medelhavet. flyttar norrut

Medelhavet. flyttar norrut John och Kerstin Rogers räknar med att de har en av Sveriges sydligaste palmodlingar. Samtidigt är den nog också en av Europas nordligaste palmodlingar. Medelhavet Text: Carro Wendt Foto: Pernilla Wästberg

Läs mer

FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR.

FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR. FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR. Tillbaka till naturen Skapa din egen unika odling var du vill. Bestäm vad du vill odla,

Läs mer

KÄLLUNDAGRISENS LIV MAMMA GRIS PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS MAMMA & PAPPA GRIS GRISFAMILJEN FLYTTAR UT GRISARNA SOM SKA BLI MAT RULLANDE GRISHUS

KÄLLUNDAGRISENS LIV MAMMA GRIS PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS MAMMA & PAPPA GRIS GRISFAMILJEN FLYTTAR UT GRISARNA SOM SKA BLI MAT RULLANDE GRISHUS I den här utställningen får du lära dig om hur grisarna har det här på Källunda. Följ tavlorna runt för att få veta hur grisarnas liv ser ut. MAMMA GRIS PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS MAMMA & PAPPA GRIS

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Ge näring åt ditt skapande.

Ge näring åt ditt skapande. Ge näring åt ditt skapande. Bli Blommogramombud- mer lönsam och kreativ på samma gång! Många väljer floristyrket för att få skapa och uttrycka sig kreativt. Samtidigt är det viktigt att kunna driva en

Läs mer

ÄNTLIGEN! PLÄTTAR I LUFTEN VI PÅ FRITZ BLOMMOR

ÄNTLIGEN! PLÄTTAR I LUFTEN VI PÅ FRITZ BLOMMOR MAJ 2016 ÄNTLIGEN! Så många äntligen som ligger i luften nu. Äntligen är det maj månad. Äntligen har både björk och syren slagit ut. Äntligen kan vi skörda de första jordgubbarna och äntligen kan vi sätta

Läs mer

Vanten. Med bilder av Catarina Kruusval

Vanten. Med bilder av Catarina Kruusval Vanten Med bilder av Catarina Kruusval Det var den kallaste dagen på hela året. En liten pojke drog sin kälke genom skogen för att samla ved åt sin mormor. Ta med dej så mycket du kan hitta, sa mormor.

Läs mer

99:- 99:- 129:- Lev livet lite grönare. Från. Stort sortiment av julgrupper! JULGRUPP Välj bland flera varianter.

99:- 99:- 129:- Lev livet lite grönare. Från. Stort sortiment av julgrupper! JULGRUPP Välj bland flera varianter. HANDLA I E-BUTIKEN www.blomsterlandet.se FLERTALET PRODUKTER FINNS ÄVEN I VÅR E-BUTIK. 99:- JULGRUPP Välj bland flera varianter. Lev livet lite grönare Stort sortiment av julgrupper! Härliga TULPANER 7-pack.

Läs mer

Lökmarknad 19 april 2017

Lökmarknad 19 april 2017 Lökmarknad 19 april 2017 Namn 1 Star s Favourite Ant i påse Pris/ påse 1 25:- Rosa, 100 cm. En cocktail av färg, mjukt rosa med elfenbensfärgat hjärta. Fin tillsammans med vita och blå Leverbalsam och

Läs mer

VUXENFRÅGA. 1 Träd: Naturens jättar. Vi står nu vid ett rejält träd. Men vad är det för träd egentligen? 1. Tysklönn. X. Amerikansk Svartpoppel

VUXENFRÅGA. 1 Träd: Naturens jättar. Vi står nu vid ett rejält träd. Men vad är det för träd egentligen? 1. Tysklönn. X. Amerikansk Svartpoppel 1 Träd: Naturens jättar Vi står nu vid ett rejält träd. Men vad är det för träd egentligen? 1. Tysklönn X. Amerikansk Svartpoppel 2. Turkisk Hassel 2 Hur stor är naturparken, en sifferövning. Det som tidigare

Läs mer

Innehåll. Lavendel Rosmarin India krasse Basilika Rosor Trädgård 2016 Teckningar Berättelse

Innehåll. Lavendel Rosmarin India krasse Basilika Rosor Trädgård 2016 Teckningar Berättelse 1 Innehåll Lavendel Rosmarin India krasse Basilika Rosor Trädgård 2016 Teckningar Berättelse 2 Lavendel Lavendel augustifolia Kransblommig med blå blommor. Växer vild, flerårig 30-60cm hög. Lavendel trivs

Läs mer

Förslaget kommer från: Simon Nyström

Förslaget kommer från: Simon Nyström Träplantering Jag vill komma med ett förslag till plantering av träd. Bakrunden till detta är bland annat att jag fått veta att vår äng visat sig vara mycket lämpligt för plantering då det råder ett litet

Läs mer

Fröken Spöke går vilse

Fröken Spöke går vilse SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE 1. En låda från rektorn 1. Skriv en sak som visar att Ebba och Ivar är lika och en sak som visar att de är olika. 2. Varför får rektorn inte veta att Fröken Sparre

Läs mer

Botaniska trädgården östra del

Botaniska trädgården östra del Botaniska trädgården östra del Idag ska du få undersöka de olika rummen i den östra delen av Botaniska Trädgårdens växthus. Den östra delen av växthuset, består av fem olika Hus/rum, Palmhuset, Victoriahuset,

Läs mer