3. Gällande rätt m.m. 2 (11)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "3. Gällande rätt m.m. 2 (11)"

Transkript

1

2 2 (11) Direktivets huvudsakliga syfte är att tredjelandsmedborgare som varit bosatta i en medlemsstat under en längre tid ska kunna få en särskild rättslig ställning vilken bland annat innebär att de ska likabehandlas med landets egna medborgare vad gäller vissa rättigheter. Rätten till likabehandling avser bland annat tillträde till arbetsmarknaden, utbildning, social trygghet och tillgång till varor och tjänster. Vidare har den varaktigt bosatte under vissa förutsättningar rätt att bosätta sig i en annan medlemsstat. När en tredjelandsmedborgare får ställning som varaktigt bosatt ska medlemsstaten också utfärda ett särskilt uppehållstillstånd, EUuppehållstillstånd för varaktigt bosatta, för personen. Tillståndet ska gälla i minst fem år och kunna förnyas. Sverige har valt att tillämpa en giltighetstid på fem år. Med stöd av sina speciella villkor för anslutningen till EU har Danmark, Irland och Storbritannien inte antagit direktivet och tillämpar det inte (skäl 25 och 26 i ingressen till direktivet om varaktigt bosatta). Direktivet omfattar bara EU-staterna (förutom de tre ovannämnda) vilket innebär att de övriga EES-staterna, dvs. Island, Lichtenstein och Norge inte tillämpar direktivet eller är bundna av det. Detsamma gäller beträffande Schweiz. För att ställningen som varaktigt bosatt så långt som möjligt ska likna den som EU-medborgare har, så anger direktivet att den varaktigt bosatte under vissa förutsättningar har rätt att bosätta sig i en annan medlemsstat. Till skillnad från den fria rörligheten för EU-medborgare så kan medlemsstaterna inom vissa ramar själva bestämma under vilka villkor en varaktigt bosatt från en annan medlemsstat kan få uppehållstillstånd i landet. En varaktigt bosatt tredjelandsmedborgares rätt till rörlighet är således inte lika långtgående som den rätt till fri rörlighet som en EU-medborgare har. Om en varaktigt bosatt utnyttjar sin möjlighet till bosättning i en annan medlemsstat ska även personens familjemedlemmar som ingår i kärnfamiljen ha rätt att följa med under förutsättning att familjen redan var bildad i den första medlemsstaten. EU-staterna ska genom en nationell kontaktpunkt i respektive stat underrätta varandra om vissa av de åtgärder som vidtas i enlighet med direktivet. Detta gäller framför allt när en tredjelandsmedborgare som har ställning som varaktigt bosatt i en medlemsstat flyttar till en annan. I Sverige är det Migrationsverket som har uppdraget att vara kontaktpunkt. 3. Gällande rätt m.m. Se bilaga.

3 3 (11) 4. Rättslig bedömning av förutsättningarna för att bevilja ställning som varaktigt bosatt 4.1 Grundläggande villkor för att beviljas ställning som varaktigt bosatt De grundläggande villkoren för att beviljas ställning som varaktigt bosatt är enligt direktivet att tredjelandsmedborgaren varit lagligen och oavbrutet bosatt inom medlemsstatens territorium i fem år omedelbart före inlämnandet av ansökan för sin egen och sina familjemedlemmars räkning styrker att han eller hon förfogar över stabila och regelbundna försörjningsmedel har en sjukförsäkring avseende alla risker som medborgarna i den aktuella medlemsstaten normalt omfattas av Ställning som varaktigt bosatt får inte beviljas en person som är ett hot mot allmän ordning eller säkerhet. Kravet på sjukförsäkring har inte genomförts i lagstiftningen eftersom kravet på bosättning innebär att personer som kommer ifråga att beviljas ställning som varaktigt bosatta antas vara folkbokförda och därigenom omfattas av den skattefinansierade hälso- och sjukvården. 4.2 Personkretsen Inledning Direktivet är tillämpligt på tredjelandsmedborgare och enligt direktivets definition avses med tredjelandsmedborgare personer som inte är unionsmedborgare. Ställning som varaktigt bosatt kan inte beviljas medborgare i en EU-stat övriga skyddsbehövande enligt 4 kap. 2 a utlänningslagen Schweiziska medborgare samt EES-medborgare som inte är EUmedborgare Direktivets definition av tredjelandsmedborgare innebär att även schweiziska medborgare samt EES-medborgare som inte är EU-medborgare kan beviljas ställning som varaktigt bosatta (prop. 2013/14:83 s. 35). Det är i praktiken ytterst ovanligt med ansökningar från EES-medborgare eftersom de omfattas av den fria rörligheten inom EU/EES. För schweiziska medborgare kan ställning som varaktigt bosatt däremot vara ett alternativ. Bakgrunden är att de i regel beviljas femåriga uppehållstillstånd (i enlighet med avtalet mellan EU och Schweiz om fri rörlighet för personer) men att det saknas uttryckligt författningsstöd för att bevilja dem permanent uppehållstillstånd efter de fem åren.

4 4 (11) Bestämmelsen som definierar personkretsen (5 a kap 1 utlänningslagen) är dock utformad på ett sätt som innebär att schweiziska medborgare inte omfattas. De schweiziska medborgarna har visserligen i regel haft ett femårigt uppehållstillstånd men de har inte ställning som varaktigt bosatta i annan EU-stat och har inte heller permanent uppehållstillstånd. Mot bakgrund av direktivets definition av tredjelandsmedborgare (personer som inte är unionsmedborgare) och uttalandena i prop. 2013/14:83 att schweiziska medborgare ska kunna få ställning som varaktigt bosatta, finns starka skäl för att Migrationsverket ändå ska kunna bevilja schweiziska medborgare denna ställning. Mot bakgrund av utformningen av 5 a kap. 1 bör dock beslut att bevilja schweiziska medborgare ställning som varaktigt bosatta motiveras med direkt hänvisning till artikel 3 i direktiv 2003/109/EG jämförd med 5 a kap. 1 utlänningslagen Flyktingar och alternativt skyddsbehövande omfattas numera Personer som bedömts vara flyktingar eller skyddsbehövande kunde ursprungligen inte beviljas ställning som varaktigt bosatta. Detta följde direkt av den ursprungliga lydelsen av direktivet om varaktigt bosatta. Genom ändringsdirektivet 2011/51/EU och de lagändringar som trädde i kraft den 1 maj 2014 kan dock tredjelandsmedborgare som beviljats internationellt skydd enligt skyddsgrundsdirektivet (2004/83/EG), det vill säga flyktingar (4 kap. 1 UtlL) och alternativt skyddsbehövande (4 kap. 2 UtlL) beviljas ställning som varaktigt bosatta. Övriga skyddsbehövande (4 kap. 2 a UtlL) kan fortfarande inte beviljas ställning som varaktigt bosatta (5 a kap. 4 2 UtlL). Skyddsbehövande som beviljats skydd enligt tidigare lagstiftning bör kunna beviljas ställning som varaktigt bosatta om deras skäl motsvaras av det som idag definieras som internationellt skydd enligt skyddsgrundsdirektivet. 4.3 Krav på vistelsetid Lagligen och oavbrutet bosatt Enligt direktivet krävs att tredjelandsmedborgaren varit lagligen och oavbrutet bosatt inom medlemsstatens territorium i fem år omedelbart före inlämnandet av ansökan. Enligt utlänningslagen ska ställning som varaktigt bosatt beviljas om sökanden har vistats i Sverige utan avbrott under minst fem år och under denna tid har haft, och vid tiden för ansökan har permanent uppehållstillstånd (5 a kap. 1 utlänningslagen). I samma lagrum sägs även att tid då sökanden haft uppehållstillstånd syftande till bosättning ska beaktas vid beräkningen av vistelsetiden. Något uttryckligt krav på permanent uppehållstillstånd finns inte i direktivet men fördes in i utlänningslagen i samband med genomförandet.

5 5 (11) Bestämmelsen i utlänningslagen är tydlig såtillvida att den sökande vid tidpunkten för ansökan om ställning som varaktigt bosatt måste ha permanent uppehållstillstånd. Lagrummet kan dock tolkas som att den sökande dessutom ska ha haft permanent uppehållstillstånd under hela den aktuella femårsperioden. Migrationsverket tolkar dock, med stöd av uttalanden i förarbetena (prop. 2005/06:77 s. 140), bestämmelsen så att den sökande inte måste haft permanent uppehållstillstånd hela perioden. I propositionen sägs att personer som efter uppskjuten invandringsprövning beviljats permanent uppehållstillstånd, får tillgodoräkna sig de inledande tidsbegränsade tillstånden. Förutom tidsbegränsade uppehållstillstånd på grund av anknytning bör även verksamhet som egenföretagare kunna räknas in i femårsperioden, eftersom uppskjuten invandringsprövning tillämpas även för egenföretagare. Tillstånd grundat på arbete anses normalt inte syfta till bosättning men eftersom reglerna för arbetskraftsinvandring ändrats sedan direktivet genomfördes och UAT på grund av arbete numera kan leda till permanent uppehållstillstånd, bör även sådan vistelse ligga till grund för ställning som varaktigt bosatt. En sådan bedömning ligger också i linje med direktivets räckvidd, som anges i dess artikel 3, och anger vilka kategorier av tredjelandsmedborgare som inte omfattas av direktivet. Vistelsetid i Sverige på grund av studier eller andra tillfälliga skäl får däremot inte tas med i beräkningen (5 a kap. 1 tredje stycket utlänningslagen) Observera att för innehavare av EU-blåkort, flyktingar och alternativt skyddsbehövande gäller särskilda regler för beräkningen av vistelsetiden (se nedan) Vid beräkning av den femåriga vistelsetiden ska vistelser utanför Sverige, som varat kortare tid än 6 månader i följd och inte mer än 10 månader sammanlagt under femårsperioden, inte anses vara avbrott i vistelsen (5 a kap. 1 fjärde stycket UtlL). Även här gäller särskilda regler för innehavare av EU-blåkort Särskilda regler för innehavare av EU-blåkort För tredjelandsmedborgare som är innehavare av ett EU-blåkort gäller vissa särskilda bestämmelser rörande villkoren för att förvärva ställning som varaktigt bosatt. Även för blåkortsinnehavaren gäller fem års vistelse utan avbrott men vistelsen kan omfatta flera EU-stater (5 a kap. 1 a första stycket UtlL). De två senaste årens vistelse måste dock ha varit i den medlemsstat där tredjelandsmedborgaren ansöker om ställning som varaktigt bosatt. Vidare får inte vistelsen i någon av de tidigare medlemsstaterna ha varit kortare än 18 månader (5 a kap. 1 a andra stycket UtlL). Vid beräkning av den femåriga vistelsetiden (rörande en blåkortsinnehavare) ska vistelser utanför medlemsstaternas territorier, som

6 6 (11) varat kortare tid än 12 månader i följd och inte mer än 18 månader sammanlagt under femårsperioden, inte anses vara avbrott i vistelsen (5 a kap. 1 a tredje stycket UtlL) Särskilda regler för flyktingar och alternativt skyddsbehövande Vid beräkningen av vistelsetiden för en flyktingar eller alternativt skyddsbehövande beaktas även tiden mellan den dag då ansökan om asyl eller om ny prövning gavs in och den dag då asyl beviljades (5 a kap. 1 andra stycket UtlL). Skrivningen innebär att den tid som får räknas in måste hänföra sig till ett och samma förfarande. Om tillstånd exempelvis beviljas efter ny prövning i ett ärende om hinder mot verkställighet enligt 12 kap. 19 UtlL, så är det endast tiden från det att ansökan om ny prövning gavs in som får räknas med i vistelsetiden (prop. 2013/14:83 s. 38). I övrigt gäller samma villkor som för övriga tredjelandsmedborgare såvitt avser prövningen av en ansökan om ställning som varaktigt bosatt Ställning som varaktigt bosatt i annan EU-stat Tredjelandsmedborgare med ställning som varaktigt bosatta i en annan EUstat kan beviljas uppehållstillstånd i Sverige bl.a. på grund av anställning. Efter fem års vistelse i Sverige med uppehållstillstånd kan även denna kategori beviljas ställning som varaktigt bosatta i Sverige. Detsamma gäller familjemedlemmar till en sådan person (5 a kap. 1 utlänningslagen). Förutom kravet på uppehållstillstånd krävs att personen under perioden har haft och vid tiden för ansökan har ställning som varaktigt bosatt i en annan EU-stat. En tredjelandsmedborgare som är varaktigt bosatt i en annan EUstat ska kunna visa det genom att visa upp ett EU-uppehållstillstånd för varaktigt bosatta. Det är därför ett absolut krav att en varaktigt bosatt i en annan EU-stat kan visa upp ett sådant tillstånd vid den första ansökan om uppehållstillstånd här. Erfarenheten visar dock att varaktigt bosatta som vistats i Sverige i fem år och vars EU-uppehållstillstånd för varaktigt bosatta löpt ut, inte sällan stöter på administrativa svårigheter att få sina UT-kort förlängda. Mot bakgrund härav och att de tidigare visat att de har ställning som varaktigt bosatta bör inte krävas att de kan visa upp ett gällande EUuppehållstillstånd för varaktigt bosatta för att beviljas denna ställning i Sverige. Endast om det finns omständigheter som uppenbart pekar på att ställningen som varaktigt bosatt återkallats av den andra EU-staten bör gällande EU-uppehållstillstånd för varaktigt bosatta krävas in. 4.4 Försörjningskrav För att få ställning som varaktigt bosatt ska tredjelandsmedborgaren fullt ut kunna försörja sig och sin familj med egna medel så att grundläggande behov av uppehälle och bostad är tillgodosedda (5 a kap. 2 UtlL).

7 7 (11) Propositionen 2005/06:77 innehåller ett längre avsnitt om vad försörjningskravet innebär (s ). Följande uttalanden i propositionen är vägledande för bedömningen av försörjningskravet. Grundläggande är att försörjningsförmågan är sådan att det sociala bidragssystemet inte behöver utnyttjas Förmåner som utgår oberoende av den enskildes ekonomiska förmåga, t.ex. barnbidrag, innebär dock inte att förmånstagaren anses ligga systemet för socialt bistånd till last Bistånd som utgår efter behovsprövning innebär att tredjelandsmedborgaren inte uppfyller försörjningskravet Prövningen består främst i att bedöma riskerna för att försörjningsstöd enligt socialtjänstlagen eller lagen om äldreförsörjningsstöd kommer att behöva tas i anspråk Bostadsbidrag och bostadstillägg för pensionärer är också bidragsformer som är behovsprövade och som inverkar på försörjningskravet Om tredjelandsmedborgarens make, maka eller sambo också har inkomster så får dessa tas med i beräkningen av försörjningen av familjen Tillgångarna ifråga bör anses tillräckliga om de överstiger riksnormen för beräkningen av skäliga levnadsomkostnader, dvs. den nivå under vilken värdmedlemsstaten får bevilja sina medborgare socialbidrag, samt utgifter för boende, försäkringar och eventuella resor till och från arbetet m.m. Det kan inte krävas att tredjelandsmedborgaren visar att försörjningen varit tryggad under alla de fem föregående åren. Dels finns inget uttryckligt stöd för ett sådant krav i direktivet och dels skulle det ställa alltför stora krav på bevisning och utredning i ansökningarna. För att försörjningskravet ska anses uppfyllt får dock krävas att den sökande kan visa på viss stabilitet rörande det ekonomiska läget. Det bör därför krävas att den sökande för åtminstone cirka två år tillbaka kan visa att tillgångarna genom arbete eller motsvarande varit tillräckliga och att det sociala bidragssystemet inte belastats under den tiden. 4.5 Hot mot allmän ordning och säkerhet Om tredjelandsmedborgaren anses utgöra ett hot mot allmän och säkerhet får han eller hon inte beviljas ställning som varaktigt bosatt (5 a kap. 3 UtlL). Det är inte möjligt att exakt ange vad som krävs för att den sökande ska anses vara ett hot mot allmän ordning eller säkerhet. Generellt enligt EUrätten anses dock gälla att sådana hänsyn inte får åberopas för att tjäna ekonomiska syften, att åtgärder av sådana hänsyn ska överensstämma med proportionalitetsprincipen,

8 8 (11) att åtgärderna skall grunda sig enbart på den berörda personens eget uppförande, att allmänpreventiva hänsyn inte får tas, att tidigare domar för brott inte i sig skall utgöra anledning att vidta sådana åtgärder samt att den berörda personens beteende måste utgöra ett verkligt, faktiskt och tillräckligt allvarligt hot mot ett grundläggande samhällsintresse. I skäl 8 i förordet till direktivet om varaktigt bosatta sägs dock att begreppet allmän ordning får inbegripa fällande dom för allvarligt brott. Detta bör tolkas så att begångna brott, under förutsättningen att de betraktas som allvarliga, i sig kan betraktas som ett hot mot allmän ordning. Likaså bör upprepad brottslighet där brotten inte ligger alltför långt tillbaka och inte är bagatellartade kunna utgöra hot mot allmän ordning. Vad som ska bedömas som allvarligt brott måste avgöras i det enskilda fallet. Ledning kan sökas i rättsfallen MIG 2008:46 och MIG 2009:21. I det förra referatet berörs två domar där upprepad brottslighet förekommit och det senare referatet rör en dom där det bedömdes ett enstaka grövre brott var tillräckligt för att en person skulle anses utgöra ett hot mot allmän ordning och säkerhet. I MIG 2007:10 redogörs utförligt för EU-domstolens praxis. Detta rättsliga ställningstagande har beslutats av undertecknad rättschef efter föredragning av experten Rättschef

9 9 (11) Bilaga till SR 20/2015 Gällande rätt m.m. Direktivet om varaktigt bosatta Den grundläggande rättskällan rörande ställning som varaktigt bosatta är Europeiska Rådets direktiv 2003/109/EG av den 25 november 2003 om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning. Villkoren för att förvärva ställning som varaktigt bosatt finns huvudsakligen i artiklarna 4-6. Villkoren är att tredjelandsmedborgaren varit lagligen och oavbrutet bosatt inom medlemsstatens territorium i fem år omedelbart före inlämnandet av ansökan för sin egen och sina familjemedlemmars räkning styrker att han eller hon förfogar över stabila och regelbundna försörjningsmedel har en sjukförsäkring avseende alla risker som medborgarna i den aktuella medlemsstaten normalt omfattas av inte är ett hot mot allmän ordning eller säkerhet Kravet på sjukförsäkring har inte genomförts i lagstiftningen eftersom kravet på bosättning innebär att personer som kommer ifråga att beviljas ställning som varaktigt bosatta antas vara folkbokförda och därigenom omfattas av den skattefinansierade hälso- och sjukvården. Ändringsdirektivet Räckvidden av direktivet 2003/109 utökades genom ändringsdirektivet 2011/51/EU. Ändringen innebar att även personer som beviljats internationellt skydd (enligt skyddsgrundsdirektivets definition) kan förvärva ställning som varaktigt bosatta. Mot bakgrund av att utökningen endast avser internationellt skydd kan personer som beviljats tillstånd som övrigt skyddsbehövande (4 kap. 2 a UtlL) fortfarande inte beviljas ställning som varaktigt bosatta (5 a kap. 4 2 UtlL). Eftersom ställning som varaktigt bosatt öppnar för viss rörlighet inom EU och således påverkar även andra EU-stater kan en medlemsstat inte i sin nationella lagstiftning utvidga direktivets räckvidd till att avse andra skyddsbehövande än dem som beviljats internationellt skydd.

10 10 (11) Lag och förordning Direktivets bestämmelser har genomförts i svensk rätt och återfinns framför allt i kapitel 5 a utlänningslagen och kapitel 4 utlänningsförordningen. Utlänningslagen Villkoren för att bevilja ställning som varaktigt bosatt finns huvudsakligen i 5 a kap. 1-4 UtlL. Av särskilt intresse är 5 a kap. 1 som lyder som följer. 1 En ansökan från en utlänning om ställning som varaktigt bosatt i Sverige ska beviljas om sökanden har vistats i Sverige utan avbrott under minst fem år och under denna tid har haft, och vid tiden för ansökan har, 1. permanent uppehållstillstånd, 2. ställning som varaktigt bosatt i en annan EU-stat och uppehållstillstånd i Sverige, eller 3. uppehållstillstånd i Sverige som anhörig till en person med ställning som varaktigt bosatt i en annan EU-stat. Vid beräkningen av vistelsetiden ska tid då sökanden haft uppehållstillstånd syftande till bosättning beaktas. Vid beräkningen av vistelsetiden för en sökande som har flyktingstatusförklaring enligt 4 kap. 3 eller alternativ skyddsstatusförklaring enligt 4 kap. 3 a första stycket, beaktas även tiden mellan den dag då ansökan om asyl eller ansökan om ny prövning gavs in och den dag då asyl beviljades. Vid beräkningen av vistelsetiden ska vistelse i Sverige av tillfälliga skäl eller för studier inte beaktas. Vistelse utanför Sverige under kortare tid än sex månader i följd och inte mer än tio månader sammanlagt under femårsperioden ska inte anses vara avbrott i vistelsen. Bestämmelsens första stycke är tydligt såtillvida att den sökande vid tidpunkten för ansökan om ställning som varaktigt bosatt måste ha permanent uppehållstillstånd. Lagrummet kan dock tolkas som att den sökande dessutom ska ha haft permanent uppehållstillstånd under hela den aktuella femårsperioden. Migrationsverket har dock, med stöd av uttalanden i förarbetena (prop. 2005/06:77 s. 140) samt lagrummets andra stycke, tolkat bestämmelsen så att den sökande inte måste haft permanent uppehållstillstånd hela perioden. Utlänningsförordningen I utlänningsförordningen finns bestämmelser om utformning och utfärdande av EU-uppehållstillstånd för varaktigt bosatta, dvs. det uppehållstillstånd som utfärdas till tredjelandsmedborgare med ställning som varaktigt bosatta (4 kap. 19 a-g UtlF).

11 11 (11) Förordningen innehåller dessutom bestämmelser om uppehållstillstånd för tredjelandsmedborgare som har ställning som varaktigt bosatta i andra EUstater och som avser vistas i Sverige. Eftersom det rättsliga ställningstagandet inte behandlar denna kategori av ärenden berörs reglerna inte närmare. Förarbeten Direktivet om varaktigt bosatta (2003/109/EG) genomfördes i svensk lagstiftning genom proposition 2005/06:77 och ändringsdirektivet (2011/51/EU) genom proposition 2013/14:83. Migrationsöverdomstolen Avgöranden som rör villkoren för att bevilja ställning som varaktigt bosatt saknas. När det gäller bedömningen av vad som kan utgöra hot mot allmän ordning eller säkerhet kan ledning sökas i rättsfallen MIG 2008:46 och MIG 2009:21. I det förra referatet berörs två domar där upprepad brottslighet förekommit och det senare referatet rör en dom där det bedömdes ett enstaka grövre brott var tillräckligt för att en person skulle anses utgöra ett hot mot allmän ordning och säkerhet. I MIG 2007:10 redogörs utförligt för ett antal domar från EU-domstolen rörande allmänordning eller säkerhet.

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17 Målnummer: UM9280-16 UM9281-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-08-28 Rubrik: En utlänning som har permanent uppehållsrätt i Sverige har en sådan

Läs mer

Försörjningskrav vid anhörigmigration. Grupp 1

Försörjningskrav vid anhörigmigration. Grupp 1 Försörjningskrav vid anhörigmigration Grupp 1 Vilka villkor tillåter direktivet rörande försörjningskrav? Artikel 7 1. När ansökan om familjeåterförening lämnas in får den berörda medlemsstaten kräva att

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:9

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:9 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:9 Målnummer: UM4563-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-04-19 Rubrik: Lagrum: Ett utländskt barn kan inte beviljas uppehållstillstånd på grund av

Läs mer

betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning

betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning 1 (7) Rättsavdelningen 2017-02-27 SR 04/2017 Rättsligt ställningstagande angående betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning Sammanfattning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2018:67 Utkom från trycket den 20 februari 2018 utfärdad den 8 februari 2018. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2008:22

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2008:22 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2008:22 Målnummer: UM895-08 Avdelning: 8 Avgörandedatum: 2008-05-29 Rubrik: Lagrum: För att beviljas uppehållstillstånd som tredjelandsmedborgare med ställning

Läs mer

Rättsavdelningen SR 44/2017

Rättsavdelningen SR 44/2017 1 (5) Rättsavdelningen 2017-12-28 SR 44/2017 Rättsligt ställningstagande angående ansökan om uppehållstillstånd vid anknytning till en anhörig med uppehållsrätt Sammanfattning Uppehållstillstånd kan inte

Läs mer

Rättslig styrning 2011-06-22 RCI 19/2011

Rättslig styrning 2011-06-22 RCI 19/2011 BFD12 080926 1 (5) Rättslig styrning 2011-06-22 RCI 19/2011 Rättsligt ställningstagande angående uppehållstillstånd för fristadsförfattare 1 Bakgrund Med fristadsförfattare avses författare som i sina

Läs mer

Kommittédirektiv. Försörjningskrav vid anhöriginvandring. Dir. 2008:12. Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008

Kommittédirektiv. Försörjningskrav vid anhöriginvandring. Dir. 2008:12. Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008 Kommittédirektiv Försörjningskrav vid anhöriginvandring Dir. 2008:12 Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska lämna förslag som innebär att

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716) Utfärdad den 26 april 2018 Publicerad den 3 maj 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om utlänningslagen (2005:716)

Läs mer

42 Varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning

42 Varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning Migrationsverket Utlänningshandboken Kap 42 Varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning Uppdaterat 2006-11-28 42 Varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning Innehållsförteckning Direktivet

Läs mer

Regeringens proposition 2013/14:83

Regeringens proposition 2013/14:83 Regeringens proposition 2013/14:83 Genomförande av det ändrade direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning Prop. 2013/14:83 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen.

Läs mer

2 (5) 2. Gällande rätt m.m.

2 (5) 2. Gällande rätt m.m. 2 (5) International Cities of Refuge Network (ICORN)är fristädernas nätverk. ICORN är en medlemsorganisation som utgörs av fristäderna själva. Organisationen har sitt säte i Norge. Fristaden och ICORN

Läs mer

uppehållstillstånd för fristadskonstnärer

uppehållstillstånd för fristadskonstnärer BFD12 080926 1 (5) Rättsavdelningen 2015-05-12 SR 19/2015 Rättsligt ställningstagande angående uppehållstillstånd för fristadskonstnärer 1. Bakgrund Med fristadskonstnärer avses här konstnärliga utövare

Läs mer

Rättsavdelningen SR 16/2015

Rättsavdelningen SR 16/2015 BFD12 080926 1 (7) Rättsavdelningen 2015-04-24 SR 16/2015 Rättslig kommentar angående när permanent uppehållstillstånd kan ges då sökanden vid anknytning till skyddsbehövande fått ett förlängt uppehållstillstånd

Läs mer

Genomförande av det ändrade direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Genomförande av det ändrade direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Genomförande av det ändrade direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 12 december 2013 Tobias Billström

Läs mer

3. Gällande rätt m.m.

3. Gällande rätt m.m. 2 (6) Vad som i huvudsak behandlas i detta rättsliga ställningstagande är frågan om avvisning av EES-medborgare med stöd av 8 kap. 2 första stycket 2 UtlL är förenlig med rörlighetsdirektivet. Enligt bestämmelsen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2006:219 Utkom från trycket den 11 april 2006 utfärdad den 30 mars 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om utlänningslagen

Läs mer

BESLUT Meddelat i Stockholm

BESLUT Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN BESLUT 2015-08-27 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 9246-14 1 KLAGANDE 1. 2. Ombud för 1 och 2: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Luleå; migrationsdomstolens

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm MIGRATIONSOVERDOMSTOLENS DOMSLUT. Migrationsöverdomstolen avslår överklagandet.

DOM Meddelad i Stockholm MIGRATIONSOVERDOMSTOLENS DOMSLUT. Migrationsöverdomstolen avslår överklagandet. KAMMARRATTEN I STOCKHOLM Migrationsöverdomstolen Avdelning 6 2007-06-08 Meddelad i Stockholm Sida 1 (3) Må1 nr UM 1 16-07 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART medborgare i Turkiet Ombud: OVERKLAGATAVGORANDE

Läs mer

Kommittédirektiv. Särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte. Dir. 2006:4

Kommittédirektiv. Särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte. Dir. 2006:4 Kommittédirektiv Särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte Dir. 2006:4 Beslut vid regeringssammanträde den 19 januari 2006 Sammanfattning av uppdraget En särskild

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:12

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:12 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:12 Målnummer: UM16070-18 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2019-08-29 Rubrik: Kravet på försörjningsförmåga kan uppfyllas genom att anknytningspersonen

Läs mer

Genomförande av det ändrade direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning

Genomförande av det ändrade direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning Ds 2013:32 Genomförande av det ändrade direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning Justitiedepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU

Läs mer

Sammanfattning av utredningens försias

Sammanfattning av utredningens försias Bilaga Sammanfattning av utredningens försias Inledning Utredningen föreslår att ett försörjningskrav införs som villkor för anhöriginvandring. Kravet innebär att anknytningspersonen, dvs. den person som

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-01-19 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Enligt en lagrådsremiss den 8 december

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); utfärdad den 19 juni 2013. SFS 2013:606 Utkom från trycket den 2 juli 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om utlänningslagen

Läs mer

uppehållstillstånd för fristadskonstnärer

uppehållstillstånd för fristadskonstnärer 1 (11) Rättsavdelningen 2018-04-09 SR 15/2018 Rättsligt ställningstagande angående uppehållstillstånd för fristadskonstnärer 1. Bakgrund Med fristadskonstnärer avses här konstnärliga utövare som i sina

Läs mer

försörjningskravet vid anhöriginvandring

försörjningskravet vid anhöriginvandring 1 (15) Rättsavdelningen 2016-02-13 SR 03/2017 Rättsligt ställningstagande angående försörjningskravet vid anhöriginvandring Sammanfattning Vid anhöriginvandring är det den person som bor i Sverige som

Läs mer

Rättsavdelningen SR 25/2017

Rättsavdelningen SR 25/2017 1 (13) Rättsavdelningen 2017-06-13 SR 25/2017 Rättsligt ställningstagande angående ansökan om uppehållstillstånd från en EES-medborgare, en medborgare i Schweiz eller en person som är varaktigt bosatt

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 16 september 2013 668/2013 Lag om ändring av utlänningslagen Utfärdad i Helsingfors den 13 september 2013 I enlighet med riksdagens beslut ändras

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:19

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:19 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:19 Målnummer: UM3009-18 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2018-10-18 Rubrik: Om en anknytningsperson med tidsbegränsat uppehållstillstånd och status som

Läs mer

Rättsligt ställningstagande

Rättsligt ställningstagande 1 (12) Rättsavdelningen 2017-03-03 SR 06/2017 I detta styrdokument finns även hänvisningar av relevans för lagen om Tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (den s.k.

Läs mer

Genomförandet av EG-direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning

Genomförandet av EG-direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning Lagrådsremiss Genomförandet av EG-direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Harpsund den 8 december 2005 Barbro Holmberg Carl Henrik

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i utlänningsförordningen (1989:547); SFS 2002:146 Utkom från trycket den 16 april 2002 utfärdad den 4 april 2002. Regeringen föreskriver 1 att 1 kap. 6,

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:13

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:13 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:13 Målnummer: UM8098-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-06-22 Rubrik: Äktenskap med en medborgare i ett tredjeland utgör en sådan anknytning till

Läs mer

Utfärdande och återlämnande av resedokument

Utfärdande och återlämnande av resedokument 2 (5) 2. Bakgrund och frågeställning Det förekommer att utlänningar som har beviljats resedokument begär att få tillbaka sitt inlämnade hemlandspass samt att utlänningar som ansöker om resedokument, efter

Läs mer

kravet på välgrundade utsikter i 6 lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige

kravet på välgrundade utsikter i 6 lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige 1 (22) Rättsavdelningen 2019-07-01 SR 21/2019 Rättsligt ställningstagande angående kravet på välgrundade utsikter i 6 lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige

Läs mer

förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning

förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning 1 (10) Rättsavdelningen 2018-03-26 SR 10/2018 Rättsligt ställningstagande angående förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i utlänningsförordningen (2006:97); SFS 2009:1549 Utkom från trycket den 30 december 2009 utfärdad den 17 december 2009. Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2018-10-18 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 3009-18 1 KLAGANDE 1. 2. Ombud: Jur.kand. MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm, migrationsdomstolens dom 2018-02-07

Läs mer

DOM Meddelat i Stockholm

DOM Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN DOM 2015-12-22 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 7389-15 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Luleå; migrationsdomstolens dom den 4 september 2015 i mål

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:10

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:10 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:10 Målnummer: UM10802-10 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-05-10 Rubrik: För att en EES-medborgares familjemedlem, som är tredjelandsmedborgare, ska

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); utfärdad den 27 juni 2013. SFS 2013:648 Utkom från trycket den 9 juli 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen

Läs mer

uppehållstillstånd för personer som vistas i Sverige och utför religiös och annan ideell verksamhet

uppehållstillstånd för personer som vistas i Sverige och utför religiös och annan ideell verksamhet 1 (6) Rättsavdelningen 2017-06-30 SR 29/2017 Rättsligt ställningstagande angående uppehållstillstånd för personer som vistas i Sverige och utför religiös och annan ideell verksamhet Sammanfattning Personer

Läs mer

Rättslig styrning 2012-05-21 RCI 13/2012

Rättslig styrning 2012-05-21 RCI 13/2012 1 (6) Rättslig styrning 2012-05-21 RCI 13/2012 Rättsligt ställningstagande angående avvisning av EES-medborgare 1. Sammanfattning Sammanfattningsvis konstateras att alla EES-medborgare och deras medföljande

Läs mer

Promemoria

Promemoria Promemoria 2019-01-15 Åtgärder som underlättar för brittiska medborgare i Sverige vid ett avtalslöst brexit I promemorian lämnas förslag som syftar till att motverka vissa allvarliga följder av ett avtalslöst

Läs mer

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen 1 (7) Rättsavdelningen 2017-11-20 SR 37/2017 Rättslig kommentar angående möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:18

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:18 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:18 Målnummer: UM8434-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-09-01 Rubrik: Möjligheten att på grund av synnerliga skäl enligt 5 kap. 18 andra stycket

Läs mer

Regeringens proposition 2016/17:61

Regeringens proposition 2016/17:61 Regeringens proposition 2016/17:61 Uppföljning av återvändandedirektivet och direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning Prop. 2016/17:61 Regeringen överlämnar denna proposition till

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2012-05-10 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 10802-10 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART 76 Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Malmö, migrationsdomstolen,

Läs mer

Innehåll. Sammanfattning... 9

Innehåll. Sammanfattning... 9 Innehåll Sammanfattning... 9 1 Författningsförslag... 11 1.1 Förslag till lag om ändring i utlänningslagen (2005:716)... 11 1.2 Förslag till lag om ändring i lagen (1991:572) om särskild utlänningskontroll...

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:9

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:9 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:9 Målnummer: UM2944-17 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2018-04-26 Rubrik: För att en ansökan om Schengenvisering från en tredjelandsmedborgare som är

Läs mer

Uppföljning av återvändandedirektivet och direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning

Uppföljning av återvändandedirektivet och direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning Ds 2016:3 Uppföljning av återvändandedirektivet och direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning Justitiedepartementet SOU och Ds kan köpas från Wolters Kluwers kundservice. Beställningsadress:

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för framställningar 30.1.2015 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning 1128/2012, ingiven av L. A., armenisk/rysk medborgare, om påstådd diskriminering och

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2013-04-10 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 5753-12 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Stockholm, migrationsdomstolen, dom den 12 juni 2012

Läs mer

Sara Karlsson Mars 2015

Sara Karlsson Mars 2015 Sara Karlsson Mars 2015 Regler för arbetstillstånd Vem får arbeta i Sverige? Svenska medborgare. Medborgare från Danmark, Norge, Finland, Island. EES-medborgare och medborgare i Schweiz samt deras familjemedlemmar.

Läs mer

Gerhard Wikren Hakan Sandesjö. Utlänningslagen. med kommentarer. Attonde upplagan. Norstedts Juridik

Gerhard Wikren Hakan Sandesjö. Utlänningslagen. med kommentarer. Attonde upplagan. Norstedts Juridik Gerhard Wikren Hakan Sandesjö Utlänningslagen med kommentarer Attonde upplagan Norstedts Juridik Innehält Förord 9 Förord till tredje upplagan 9 Förord till attonde upplagan 10 Inledning 13 Tidigare utlänningslagstiftning

Läs mer

Rättsavdelningen /2018. vilka som omfattas av 1 första stycket 3 i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.

Rättsavdelningen /2018. vilka som omfattas av 1 första stycket 3 i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. 1 (15) Rättsavdelningen 2018-10-11 36/2018 Rättsligt ställningstagande angående vilka som omfattas av 1 första stycket 3 i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. (LMA) Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Rättsavdelningen SR 63/2016

Rättsavdelningen SR 63/2016 Bfd22 141107 1 (10) Rättsavdelningen 2016-12-29 SR 63/2016 Rättsligt ställningstagande angående upphörande av rätten till bistånd enligt lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl., LMA för utlänningar

Läs mer

Anhörigmigration. Lunds universitet / Juridiska fakulteten / Doktorand Lisa Kerker 2016/03/08

Anhörigmigration. Lunds universitet / Juridiska fakulteten / Doktorand Lisa Kerker 2016/03/08 Anhörigmigration Den här föreläsningen omfattar frågorna: Vad är anhörigmigration? Något om rättighetsaspekter Vem omfattas av den svenska regleringen rörade anhörigmigration? Vilka kriterier för uppehållstillstånd

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:16

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:16 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:16 Målnummer: UM4516-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-08-10 Rubrik: Vid prövningen av om ett återreseförbud ska upphävas bör en helhetsbedömning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i utlänningsförordningen (2006:97); SFS 2018:72 Utkom från trycket den 20 februari 2018 utfärdad den 8 februari 2018. Regeringen föreskriver 1 i fråga om

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 15 april 2014 KLAGANDE OCH MOTPARTER 1. AA 2. BB MOTPART OCH KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om översyn av bestämmelsen om människohandelsbrott m.m. (Ju 2006:01) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om översyn av bestämmelsen om människohandelsbrott m.m. (Ju 2006:01) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen om översyn av bestämmelsen om människohandelsbrott m.m. (Ju 2006:01) Dir. 2006:78 Beslut vid regeringssammanträde den 6 juli 2006 Sammanfattning av uppdraget

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:16

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:16 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:16 Målnummer: UM8366-09 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-10-08 Rubrik: Lagrum: Rättsfall: Dublinförordningen ska tolkas så att ett återkallande av

Läs mer

Ändringar i lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd

Ändringar i lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd Ändringar i lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd Foto UNHCR/Markel Redondo Ändringar i lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd

Läs mer

Åtgärder som underlättar för brittiska medborgare i Sverige vid ett avtalslöst brexit. Jenny Wulker Roos (Justitiedepartementet)

Åtgärder som underlättar för brittiska medborgare i Sverige vid ett avtalslöst brexit. Jenny Wulker Roos (Justitiedepartementet) Lagrådsremiss Åtgärder som underlättar för brittiska medborgare i Sverige vid ett avtalslöst brexit Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 28 mars 2019 Morgan Johansson Jenny Wulker

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm DOM 2017-06-22 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 8098-16 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Sekretessbelagda uppgifter, se bilaga Ombud och offentligt biträde: Jur.kand. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

Ändring av en avvisningsbestämmelse i utlänningslagen. Alexandra Wilton Wahren (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Ändring av en avvisningsbestämmelse i utlänningslagen. Alexandra Wilton Wahren (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ändring av en avvisningsbestämmelse i utlänningslagen Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 25 februari 2016 Peter Hultqvist Alexandra Wilton Wahren (Justitiedepartementet)

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20 Målnummer: UM8008-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-10-30 Rubrik: En asylansökan från en person som har beviljats skyddsstatus i en annan EU-stat

Läs mer

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 5 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (11) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART medborgare i Iran Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Göteborg, migrationsdomstolen,

Läs mer

övergångsbestämmelsen i tillfälliga lagen

övergångsbestämmelsen i tillfälliga lagen Bfd12 20141107 1 (11) Rättsavdelningen 2016-12-12 SR 60/2016 I detta styrdokument finns även hänvisningar av relevans för lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige; SFS 2017:352 Utkom från trycket den 16 maj 2017 utfärdad den

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:5

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:5 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:5 Målnummer: UM3926-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-03-03 Rubrik: En utlänning som ansökt om Schengenvisering enligt bestämmelserna i viseringskodexen

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM113. Nytt blåkortsdirektiv. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM113. Nytt blåkortsdirektiv. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Nytt blåkortsdirektiv Justitiedepartementet 2016-07-14 Dokumentbeteckning KOM (2016) 378 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om villkor för tredjelandsmedborgares

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2017-01-31 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 1963-16 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö, migrationsdomstolens dom 2016-03-07 i mål nr UM

Läs mer

2.1 EU-rättsliga principer; direkt tillämplighet och direkt effekt

2.1 EU-rättsliga principer; direkt tillämplighet och direkt effekt 2 Enligt samma bestämmelse ska offentligt biträde däremot inte utses om det måste antas att behov av biträde saknas. Paragrafen har därför tolkats på så sätt att det anses föreligga en presumtion för att

Läs mer

Tidsbegränsat arbetstillstånd på grund av brist på arbetskraft m.m.

Tidsbegränsat arbetstillstånd på grund av brist på arbetskraft m.m. KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Migrationsöverdomstolen 2007-11-20 AdmD 359-2007 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Slutbetänkandet Arbetskraftsinvandring till Sverige förslag och konsekvenser (SOU 2006:87)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716) Utfärdad den 19 juni 2019 Publicerad den 26 juni 2019 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen (2005:716)

Läs mer

3. Rättslig bedömning

3. Rättslig bedömning Hänsyn till skolbarn Vid förlängning av tidsfristen på grund av att det finns skolbarn är barnets ålder av stor vikt vid bedömningen av hur länge tidsfristen ska förlängas. Om sökande ska slutföra sina

Läs mer

Genomförande av EG-direktivet om ett särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares

Genomförande av EG-direktivet om ett särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares Utbildningsutskottets betänkande 2007/08:UbU14 Genomförande av EG-direktivet om ett särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte Sammanfattning I betänkandet behandlar

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-11-07 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 1546-13 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholms, migrationsdomstolen, dom den 29 november 2012

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm DOM 2017-08-10 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 4516-16 1 KLAGANDE MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö, migrationsdomstolens dom 2016-06-02 i mål nr UM 1077-16 SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat F- MS. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten för Västra Sveriges dom 2014-02-10 i mål B 1449-14

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat F- MS. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten för Västra Sveriges dom 2014-02-10 i mål B 1449-14 Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 3 juni 2014 B 1310-14 KLAGANDE MW Ombud och offentlig försvarare: Advokat F- MS MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Utvisning

Läs mer

prövningen av ansökningar om asyl från statslösa personer efter Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2018:3

prövningen av ansökningar om asyl från statslösa personer efter Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2018:3 1 (5) Rättsavdelningen 2018-03-29 SR 13/2018 Rättsligt ställningstagande angående prövningen av ansökningar om asyl från statslösa personer efter Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2018:3 Bakgrund

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2016:753 Utkom från trycket den 30 juni 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:15

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:15 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:15 Målnummer: UM8875-10 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-06-04 Rubrik: Lagrum: Rättsfall: Kravet på sjukförsäkring i 3 a kap. 3 4 utlänningslagen

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:22

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:22 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:22 Målnummer: UM263-18 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2018-12-14 Rubrik: Lagrum: Rättsfall: När en tredjelandsmedborgare som är familjemedlem till en

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2016-04-07 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 3714-15 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPARTER Ombud offentligt biträde: Advokat ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö; migrationsdomstolens

Läs mer

Regeringens proposition 2016/17:133

Regeringens proposition 2016/17:133 Regeringens proposition 2016/17:133 Kompletteringar av den tillfälliga lagen för uppehållstillstånd rörande studier på gymnasienivå Prop. 2016/17:133 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen.

Läs mer

Utkast till lagrådsremiss

Utkast till lagrådsremiss Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm Klicka här för att ange datum. Klicka här för att ange namnundersktift1.

Läs mer

Rättsavdelningen SR 05/2017

Rättsavdelningen SR 05/2017 1 (15) Rättsavdelningen 2017-02-28 SR 05/2017 Rättsligt ställningstagande angående övergångsbestämmelserna i den tillfälliga lagen Sammanfattning Undantaget från tillämpning av lagen (2016:752) om tillfälliga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); utfärdad den 27 november 2014. SFS 2014:1400 Utkom från trycket den 5 december 2014 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 att 4

Läs mer

tillämpningen av 12 kap utlänningslagen i de fall Migrationsverket beslutat att avvisa ansökan om asyl enligt 5 kap.

tillämpningen av 12 kap utlänningslagen i de fall Migrationsverket beslutat att avvisa ansökan om asyl enligt 5 kap. 1 (13) Rättsavdelningen 2019-08-30 SR 24/2019 Rättsligt ställningstagande angående tillämpningen av 12 kap. 18-19 utlänningslagen i de fall Migrationsverket beslutat att avvisa ansökan om asyl enligt 5

Läs mer

Konsekvensutredning med anledning av ändrade föreskrifter om utländska medborgares rätt till studiestöd

Konsekvensutredning med anledning av ändrade föreskrifter om utländska medborgares rätt till studiestöd Förslag till ändrade föreskrifter om utländska medborgares rätt till studiestöd Datum 2016-02-03 Diarienummer 2016-119-2034 1 Konsekvensutredning med anledning av ändrade föreskrifter om utländska medborgares

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (9) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Göteborg, migrationsdomstolen, dom den 12

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:5

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:5 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:5 Målnummer: UM409-11 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-03-27 Rubrik: Fråga om det föreligger synnerliga skäl för att göra undantag från huvudregeln

Läs mer