Enkätundersökning: Hur fungerar dricksvattenkontrollen?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Enkätundersökning: Hur fungerar dricksvattenkontrollen?"

Transkript

1 Enkätundersökning: Hur fungerar dricksvattenkontrollen? Projektnummer: 76P17 Sammanfattning I en enkätundersökning, beställd av Svenskt Vatten AB och utförd av Miljökemigruppen i Sverige AB, har ett urval av svenska dricksvattenproducenter från norr till söder fått svara på frågor om kvalitetskontroll och om sina relationer till de ackrediterade laboratorier man utnyttjar. Undersökningen omfattar såväl yt- som grundvattenverk, liksom vattenverk med konstgjord grundvattenbildning. Produktionen varierar mellan 65 och 2 m 3 /dygn och flertalet förekommande processteg finns representerade med undantag för membranfiltrering och flotation. Stora skillnader förekommer i tolkningen av Livsmedelsverkets föreskrifter avseende råvattenprovtagning, liksom rörande antalet mikrobiologiska barriärer och funktionskontroll av dessa. Här föreligger således en otydlighet som bör åtgärdas. Dricksvattenproducenterna har önskemål om att de ackrediterade laboratorierna snabbt ska leverera korrekta analys- och undersökningsresultat, samt vara tillgängliga för personlig rådgivning. I undersökningen har framkommit att förbättringar bör eftersträvas inom i första hand följande områden: Transporter, rapportering, kvalitet, kommunikation och geografisk närhet. En överensstämmelse mellan dricksvattenproducenternas önskemål och de uppställda kriterierna i upphandlingarna bör eftersträvas. Göteborg Bo Berghult Ann Elfström Broo Miljökemigruppen i Sverige AB Rättaregången 6, Göteborg Telefon / Fax Box 86, Lerum

2 Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Råvattentäkt och processteknik... 4 Råvattenkontroll... 5 Rening... 6 Korrosionskontroll... 6 Mikrobiologiska barriärer... 7 Funktionskontroll av mikrobiologiska barriärer... 8 Dricksvattenproducenternas behov av samarbete... 1 Provtagning och provhantering Analys- och undersökningskvalitet Resultathantering utvärdering och konsekvenser Upphandling av laboratorietjänster... 2 Slutsatser Bilaga 1: Enkätfrågor Dricksvattenkontroll Förutsättningar Allmänna frågor Provtagnings-, analys- och undersökningskvalitet Transporter Svarstid och rapportering Om någonting händer krishantering Upphandling Enkätundersökning, dricksvattenkontroll 2(27)

3 Inledning För att framgångsrikt bereda ett dricksvatten krävs enkla och säkra beredningssteg som är anpassade efter den aktuella råvattenkvaliteten och dess variationer. Genom processen ska föroreningar avlägsnas ur vattnet, ett tillräckligt antal barriärer mot överföring av mikrobiologisk aktivitet från råvattentäkten till dricksvattnet skapas och en stabil dricksvattenkvalitet avstämmas som passar distribution och konsumtion. I Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten läggs ett stort ansvar på dricksvattenproducenten, där denne ansvarar för kvaliteten hos vattnet inte bara när det lämnar vattenverket, utan också när det når konsumenten. Dricksvattenproduktion är därmed en verksamhet som erfordrar såväl teknisk som kemisk och mikrobiologisk kompetens, där producenten är i stort behov av tillförlitliga analys- och undersökningsresultat från ackrediterade laboratorier. Till följd av strukturella förändringar har de ackrediterade laboratorierna för dricksvattenkontroll blivit allt större och allt färre i Sverige. Detta innebär att analyserna och undersökningarna kan utföras rationellt och till låga priser, men också att de geografiska avstånden mellan vattenverk och laboratorium ökat. Miljökemigruppen i Sverige AB har, på uppdrag av Svenskt Vatten AB, per telefon intervjuat ett urval av svenska dricksvattenproducenter. Dessa har fått svara på frågor kring de lokala förhållandena avseende såväl råvatten som beredningsprocess och dricksvatten. Vidare ställdes frågor kring hur samarbetet med de ackrediterade laboratorierna fungerar. Förutsättningar På förhand utvaldes 43 dricksvattenproducenter väl utspridda över Sverige. Såväl grund- som ytvattentäkter finns representerade, liksom konstgjord grundvattenbildning och kombinationer av dessa. De utvalda producenterna tillämpar tillsammans också flertalet förekommande beredningsprocesser. Generellt kontaktades den högst ansvarige för verksamheten, som i sin tur vanligen delegerade uppgiften till den person som enligt vederbörande var bäst lämpad att besvara frågorna. Undersökningen avslutades inte förrän svar erhållits från samtliga utvalda producenter. I de fall samma producent ansvarar för flera vattenverk, valdes det största ut som underlag för intervjun. Frågorna som ställdes var uppdelade i olika kategorier, där den första behandlade råvattentäkt, produktion och beredningsprocess. I den andra kategorin ställdes allmänna frågor avseende relationen till det ackrediterade laboratoriet, medan övriga kategorier i tur och ordning behandlade provtagnings-, analys- och undersökningskvalitet, transporter, svarstider, krishantering, samt kriterier för upphandling av laboratorietjänster. Frågorna återges i bilaga 1. Enkätundersökning, dricksvattenkontroll 3(27)

4 Råvattentäkt och processteknik Av Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten (SLVFS 25:1) framgår bland annat, att man vid beredningen ska använda sådana metoder att kraven i föreskrifterna är uppfyllda när vattnet når användaren. Särskild hänsyn ska tas till råvattnets beskaffenhet och risken för kvalitetsförändringar under distribution ( 3). Uppenbara föroreningar i råvattentäkten ska självfallet avlägsnas, men med hänsyn till säkerheten ska också barriärer finnas som skydd mot överföring av mikrobiologisk aktivitet från råvattentäkten till dricksvattnet. För att undvika kvalitetsförändringar under distribution ska vattnet ha en kvalitet som motverkar såväl mikrobiologisk aktivitet som korrosion. Även om vi i Sverige är lyckligt lottade med förhållandevis goda råvattentäkter, varierar kvaliteten högst avsevärt, såväl mellan olika typer av täkter som geografiskt och även med tiden i samma täkt. Detta innebär att dricksvattenberedningen ser mycket olika ut beroende på vilket vattenverk man studerar och också inom denna undersökning är variationerna stora. De aktuella vattenverken omfattar ett produktionsintervall på mellan 65 och 2 m 3 /dygn med ett medianvärde på 9 m 3 /dygn. I figur 1 visas de olika vattenverkens fördelning på typ av råvattentäkt och dygnsproduktion. Antal vattenverk G+KG Y+G KG G Y 2 < < < < < < 5 Produktion (1 m 3 /dygn) Figur 1. Fördelning av vattenverken på dygnsproduktion och typ av råvattentäkt. Y avser ytvatten, G grundvatten och KG konstgjord grundvattenbildning. Enkätundersökning, dricksvattenkontroll 4(27)

5 Råvattenkontroll För att kunna anpassa beredningsprocessen efter de rådande förutsättningarna och därigenom skapa förutsättningar för ett säkert dricksvatten med jämn och tillfredsställande kvalitet krävs kännedom om råvattnets kvalitet och dess variationer. I den tidigare dricksvattenkungörelsen (SLVFS 1993:35) fanns tydliga riktlinjer för råvattenprovtagning avseende såväl frekvens som parameteromfattning. I anvisningarna till de gällande föreskrifterna (SLVFS 25:1) rekommenderas att de tidigare riktlinjerna fortsatt ska tillämpas i avvaktan på nya regler. I figur 2 visas provtagningsfrekvensen av fysikalisk / kemiska respektive mikrobiologiska parametrar i råvattnet som funktion av producerad mängd dricksvatten vid de för undersökningen aktuella vattenverken. Som framgår av figurerna finns ett visst samband mellan provtagningsfrekvens och producerad mängd, men det är också påtagligt att tolkningen av föreskrifterna avseende råvattenprovtagning varierar mellan producenterna. Någon större skillnad i provtagningsfrekvens mellan yt- och grundvattenverk kan inte heller observeras. Det måste betecknas som anmärkningsvärt att ett betydande antal producenter också med förhållandevis stora vattenverk, genom att vara mycket återhållsamma i sin råvattenprovtagning, inte utnyttjar möjligheten att anpassa beredningsprocessen efter råvattenkvaliteten. Antal fysikalisk / kemiska råvattenprover/år Y G och KG 1,E+2 1,E+3 1,E+4 1,E+5 1,E+6 Produktion (m 3 /dygn) a Enkätundersökning, dricksvattenkontroll 5(27)

6 Antal mikrobiologiska råvattenprover per år Y G och KG 1,E+2 1,E+3 1,E+4 1,E+5 1,E+6 Produktion (m 3 /dygn) b Figur 2. Antalet fysikalisk / kemiska (a) respektive mikrobiologiska (b) provtagningar i råvattnet per år som funktion av producerad mängd dricksvatten. Y avser vattenverk som helt eller delvis utnyttjar ytvatten som råvatten, G och KG naturligt eller konstgjort grundvatten. Observera att skalan för producerad mängd är logaritmisk. Rening De processer som används för rening är i första hand kemisk fällning och filtrering. Kemisk fällning utnyttjas i huvudsak för att reducera vattnets innehåll av partiklar och organiskt material och används vid knappt hälften av de aktuella vattenverken, i första hand ytvattenverk. Av verken med konstgjord grundvattenbildning utnyttjar några kemisk fällning före infiltrationen. Flockarna avskiljs endera genom sedimentation eller över sandfilter, medan flotation inte förekommer i undersökningen. Snabbfilter används vid fler än två tredjedelar av de aktuella vattenverken, endera med kol- eller sandbädd, där den senare kategorin dominerar. Långsamfilter utnyttjas vid några av verken, oftast i kombination med snabbfilter. Membranfiltrering finns däremot inte representerat. Ozonering för nedbrytning av organiskt material med efterföljande biologiskt aktivt kolfilter förekommer också liksom luftning för avskiljning av i första hand järn och mangan. Korrosionskontroll För korrosionskontroll görs alkalinitetshöjning med karbonatinnehållande kemikalier (koldioxid, soda, alkaliska filter) vid fler än hälften av vattenverken, lika fördelade mellan yt- och grundvattenverk. Kalk och kolsyra dominerar bland metoderna och för ph-justering utnyttjar nästan hälften av vattenverken kalk och en fjärdedel lut. Steg för sänkning av alkalinitet och hårdhet i form av luftning, fluidiserad bädd eller jonbyte Enkätundersökning, dricksvattenkontroll 6(27)

7 förekommer vid några av vattenverken och dessa försörjs samtliga helt eller delvis med naturligt eller konstgjort grundvatten. Mikrobiologiska barriärer I Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten fastslås att vattenverken ska vara utrustade med ett tillräckligt antal mikrobiologiska barriärer. Dessa barriärer kan vara endera avskiljande eller inaktiverande. Om flera barriärer erfordras vid ett vattenverk rekommenderas att man väljer ur båda kategorierna. Som barriär räknas enligt anvisningarna: Avskiljande o infiltration av ytvatten, även vid kort uppehållstid (< 14 dagar) o kemisk fällning med efterföljande filtrering o långsamfiltrering o membranfiltrering med en pordiameter,1 µm Inaktiverande o primär desinfektion hypoklorit och / eller klordioxid ozon UV-ljus I anvisningarna finns också rekommendationer om det minsta antalet erforderliga barriärer med hänsyn till råvattnets typ och kvalitet. Så rekommenderas exempelvis att ett ytvatten generellt bör ha minst två mikrobiologiska barriärer och om förekomsten av koliforma bakterier är hög bör man ha minst tre, medan ett grundvatten utan påvisad förekomst erfordrar endast en. I figur 3 presenteras antalet vattenverk med olika råvattentyper som funktion av antalet mikrobiologiska barriärer i beredningen vid normal drift. I flera fall finns möjlighet till desinfektion av utgående dricksvatten vid behov. Enkätundersökning, dricksvattenkontroll 7(27)

8 Antal vattenverk G+KG Y+G KG G Y Antal mikrobiologiska barriärer Figur 3. Antalet vattenverk med olika råvattentyper som funktion av antalet mikrobiologiska barriärer. Som framgår av figuren dominerar två barriärer oavsett råvattentyp. Det finns heller inget samband mellan storleken på verket och antalet barriärer. Anmärkningsvärt att notera är att två ytvattenverk endast har en barriär. I båda dessa fall är täkterna norrländska näringsfattiga sjöar med låg mikrobiologisk aktivitet. I båda fallen planeras dessutom införande av ytterligare en barriär. Hypoklorit och / eller klordioxid utnyttjas för desinfektion vid mer än hälften av vattenverken och knappt en tredjedel använder UV-ljus. Vid knappt 15 % av vattenverken tillämpas i normalfallet ingen desinfektion av utgående vatten. Samtliga dessa vattenverk använder endera naturligt eller konstgjort grundvatten som råvatten. Ungefär lika många vattenverk (ca 15 %) använder kloramin för desinfektion av utgående vatten, knappt hälften av dessa tillsammans med ytterligare något desinfektionsmedel. Kloramin räknas inte som en mikrobiologisk barriär, men har en tillväxthämmande effekt på distributionsnätet. Funktionskontroll av mikrobiologiska barriärer Vare sig i Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten eller i dess anvisningar finns några specifika och kvantitativa krav eller rekommendationer avseende effektiviteten hos de mikrobiologiska säkerhetsbarriärerna med hänsyn till avskiljning av sjukdomsframkallande mikroorganismer. Undantaget är den avslutande desinfektionen, där det av föreskrifterna framgår att denna ska vara effektiv och samtidigt ge ett så litet bidrag som möjligt av biprodukter till dricksvattnet. Detta förhållande avspeglas tydligt i undersökningsresultatet avseende funktionskontroll av de mikrobiologiska barriärerna. Bortsett från mikrobiologiska Enkätundersökning, dricksvattenkontroll 8(27)

9 undersökningar av rå- och dricksvatten, görs i de flesta fall inga specifika undersökningar av funktionen hos de enskilda barriärerna. Knappt en femtedel av de tillfrågade producenterna angav att man också gör regelbundna mikrobiologiska undersökningar på vatten från olika processteg. Det bör dock påpekas att exempelvis turbiditet är en relativt effektiv indirekt parameter för kontroll också av mikrobiologisk aktivitet, eftersom flertalet mikroorganismer är partikelbundna. Om turbiditetsbestämningar efter olika processteg medräknas i undersökningsresultatet avseende funktionskontrollen förbättras självfallet utfallet. Av producenterna som utnyttjar konstgjord grundvattenbildning i processen gör hälften vare sig regelbundna fysikalisk / kemiska eller mikrobiologiska undersökningar av ytvattnet. Vissa kontroller med kontinuerligt registrerande instrument, exempelvis turbiditet och konduktivitet, förekommer dock. Enkätundersökning, dricksvattenkontroll 9(27)

10 Dricksvattenproducenternas behov av samarbete Som påpekades inledningsvis är dricksvattenproducenterna för sin verksamhet i stort behov av att få analyser och undersökningar utförda på ackrediterade laboratorier. I undersökningen uppmanades dricksvattenproducenterna att utan inbördes ordning ange det ackrediterade laboratoriets tre viktigaste uppgifter i relation till den egna verksamheten. Svaren kunde uppdelas i åtta kategorier: Kvalitet man vill ha korrekta analys- och undersökningsresultat från noggrant genomförda analyser. Kommunikation man vill ha en personlig och tillgänglig kontakt på laboratoriet som kan svara för samtliga inlämnade prover och de analyser och undersökningar som genomförs. Svarstid man vill ha snabba svar, åtminstone inom utställd tid. Varning man vill få snabb varning om analys- eller undersökningsresultaten är alarmerande. Kompetens man vill att laboratoriets personal ska ha kännedom om verksamheten vid vattenverket, komma med tips och idéer och kunna förklara oklarheter, gärna också utveckla metodiken för att passa verksamheten. Logistik man vill att hantering av prover, provflaskor och rapportering ska vara smidig och fungera också vid extra provtagningar och om nya parametrar tillkommer. Närhet man vill ha en geografisk närhet till laboratoriet, som underlättar kommunikation och kännedom om den egna verksamheten och som underlättar provhantering, speciellt i samband med extraprover. Pris man vill att analyser och undersökningar ska utföras till ett tilltalande pris. De olika kategoriernas värdering framgår av figur 4, där respektive kategori tilldelats en procentsats i relation till hur ofta den förekommer i svaren. Om samtliga tillfrågade angett en viss kategori i svaren skulle detta innebära 1 %. Enkätundersökning, dricksvattenkontroll 1(27)

11 Producenternas värdering av kategorierna (%) Kvalitet Kommunikation Svarstid Varning Kompetens Logistik Närhet Pris Figur 4. Värdering av de ackrediterade laboratoriernas viktigaste uppgifter i relation till dricksvattenproducenternas verksamhet. Det framgår tydligt av diagrammet att kvaliteten på analyserna och undersökningarna värderas mycket högt. Att ha en upparbetad relation till laboratoriets personal tycks också betydelsefullt, liksom tillfredställande svarstider. Däremot tycks priset i detta sammanhang vara klart underordnat. Hur väl dricksvattenproducenterna anser att de ackrediterade laboratorierna svarar upp mot dessa förväntningar framgår av figur 5, där 1 motsvarar i högsta grad och 1 inte alls. Dricksvattenproducenter som har eget ackrediterat laboratorium är genomgående mycket nöjda med verksamheten och av dem som angett 1 i figur 5 tillhör 8 % denna kategori. Det är också slående att producenter med eget ackrediterat laboratorium avseende vissa analyser eller undersökningar är mycket missnöjda med den del som måste inköpas. Totalt har drygt en femtedel av de tillfrågade dricksvattenproducenterna eget ackrediterat laboratorium. Andelen producenter med ett mindre, icke ackrediterat laboratorium för driftskontroll är självfallet väsentligt större. Medelvärdet avseende värderingen av hur väl laboratoriet svarar upp mot förväntningarna enligt figur 5 är 6,7, vilket också överensstämmer med svaret på kontrollfrågan om man på det hela taget är nöjd med det ackrediterade laboratorium man utnyttjar. Här finns således en betydande potential till förbättring. Enkätundersökning, dricksvattenkontroll 11(27)

12 25 Andel av producenterna (%) Värdering Figur 5. Värdering av hur väl de ackrediterade laboratorierna svarar upp mot förväntningarna. 1 motsvarar i högsta grad, 1 inte alls. Producenterna ombads också att ange vad de värdesätter mest respektive minst hos det ackrediterade laboratoriet. Omdömena har delats in i kategorierna för viktiga uppgifter enligt ovan och svaren, viktade efter frekvens, framgår av figur 6. Positiva resp. negativa omdömen (%) Kvalitet Kommunikation Svarstid Varning Kompetens Logistik Upplevs positivt Upplevs negativt Närhet Pris Figur 6. Positiva respektive negativa omdömen om de ackrediterade laboratorierna. Enkätundersökning, dricksvattenkontroll 12(27)

13 De enligt figur 4 viktigaste uppgifterna för laboratoriet, kvalitet och kommunikation, renderar också flest positiva och negativa omdömen. Viktigt att observera är, att närmare en tredjedel av de tillfrågade inte hade något konkret negativt att framföra, medan knappt en tiondel inte hade något positivt att säga. Provtagning och provhantering Kvaliteten hos ett analys- eller undersökningsresultat beror inte bara på laboratoriets kompetens, utförande och utrustning. Av stor betydelse är också provtagningen och tid och handhavande mellan provtagning och analys. Dricksvattenproducenternas kompetens avseende provtagning förefaller genomgående mycket hög och över 9 % uppger att personal som tar ut prover har utbildning för detta, i övriga fall att man lärt sig rutinerna av utbildade kollegor. Detta torde således borga för att felaktigheter till följd av olämplig provuttagning förekommer i liten utsträckning. Vad gäller tiden mellan provtagning och ankomst till det ackrediterade laboratoriet varierar denna högst avsevärt inom undersökningen, figur 7. 4 Andel av producenterna (%) < < < Vet ej Transporttid (timmar) Figur 7. Olika transporttiders fördelning mellan dricksvattenproducenterna. Transporttid avser tiden mellan provtagning och ankomst till laboratoriet. Huvuddelen av de tillfrågade anger en transporttid under åtta timmar, vilket är tillfredsställande med tanke på att flera av de analyser och undersökningar som utförs på de ackrediterade laboratorierna måste utföras på färskt vatten. I kategorin med mycket korta transporttider ingår självfallet de producenter som har eget ackrediterat laboratorium. Anmärkningsvärt, främst ur mikrobiologisk synvinkel, är emellertid att ca en tredjedel av de tillfrågade anger en transporttid om åtta timmar eller längre. Enkätundersökning, dricksvattenkontroll 13(27)

14 På frågan om man upplever avståndet till laboratoriet och transporttiderna som ett problem i verksamheten och som en svaghet i kvalitetskontrollen fördelar sig svaren enligt figur 8, där 1 avser i högsta grad och 1 inte alls Andel producenter (%) Värdering Figur 8. Värdering av i vad mån avstånd och transporttider utgör problem i verksamheten. 1 motsvarar i högsta grad, 1 inte alls. Det är uppenbart att en stor andel av dricksvattenproducenterna upplever avståndet till det ackrediterade laboratoriet som ett problem i verksamheten. Cirka 4 % har angett 5 eller lägre som värdering. Andelen blir än större om de producenter som har eget ackrediterat laboratorium och därmed inte erfordrar längre transporter, räknas bort. Av stor betydelse är transportsäkerheten. Transporterna sker med egen bil, budbil, lastbil, buss, tåg, flyg och båt, eller kombinationer av dessa. Vanligast är bil, lastbil eller buss och i de allra flesta fall är det laboratorierna som arrangerar transporterna. Bortkomna prover och förseningar innebär en brist i kvalitetssäkringen. Dessbättre kan det konstateras att fler än tre fjärdedelar av producenterna uppger att det inte eller i liten grad uppstår transportförseningar. Övriga upplever förseningar ibland. Detta avspeglas också i huruvida rutiner finns för hur sådana situationer ska hanteras, där ca hälften av producenterna uppger att sådana saknas. Hanteringen av provtagningskärl och transportväskor fungerar i de flesta fall väl. Knappt tre fjärdedelar av de tillfrågade svarar att det aldrig eller mycket sällan förekommer sådana störningar. Om praktiska problemställningar uppträder, t.ex. gällande uttagning och hantering av prov, analysomfattning, eller behov av kompletteringar underlättar det att ha en upparbetad relation med det ackrediterade laboratoriets personal. Detta var också ett av de kriterier som värderades högst på frågan om laboratoriernas viktigaste uppgifter. Enkätundersökning, dricksvattenkontroll 14(27)

15 Drygt en fjärdedel av dricksvattenproducenterna anser sig inte ha en sådan relation till laboratoriets personal. Analys- och undersökningskvalitet Av det föregående har framgått att dricksvattenproducenterna värderar kvaliteten hos utförda analyser och undersökningar mycket högt. Avsikten med att laboratorier, analys- och undersökningsmetoder är ackrediterade är just det att det ska finnas en garanti för att uppdragen utförs opartiskt, korrekt och enligt internationellt erkända standarder. Laboratoriet måste ha ett godkänt kvalitetssystem och teknisk kompetens för de ackrediterade metoderna. Kvaliteten följs också fortlöpande upp genom revisioner och provningsjämförelser, så kallade interkalibreringar. Dricksvattenproducenternas subjektiva omdöme om i vad mån man som regel kan lita på analys- och undersökningsresultat från de ackrediterade laboratorierna framgår av figur Andel producenter (%) vet ej Värdering Figur 9. Värdering av i vad mån dricksvattenproducenterna anser sig kunna lita på erhållna analys- och undersökningsresultat. 1 motsvarar i högsta grad, 1 inte alls. Det framgår av figuren att flertalet producenter som regel anser sig kunna lita på resultaten, även om det då och då kan förekomma oklarheter. Likväl arrangerar knappt hälften av producenterna ibland kvalitetskontroller genom att lämna dubbelprov till ett eller flera laboratorier. En sjättedel av producenterna tycks dock ha mindre förtroende för laboratoriekvaliteten och har därför angett 5 eller lägre i sin värdering. Enkätundersökning, dricksvattenkontroll 15(27)

16 En viktig del i kvalitetssäkerheten är att analys- och undersökningsresultat levereras i tid. På frågan om den avtalade rapporteringstiden är tillfredsställande bedömer flertalet dricksvattenproducenter att så är fallet, figur 1. Andel producenter (%) Värdering Figur 1. Värdering av i vad mån dricksvattenproducenterna bedömer avtalat rapporteringstid som tillfredsställande. 1 motsvarar i högsta grad, 1 inte alls. Huruvida analys- och undersökningsresultaten erhålls inom avtalad tid, framgår av figur 11, där förvisso drygt en fjärdedel uppger att man alltid erhåller provsvaren i tid, men där spridningen är väsentligt större och där betydande förseningar relativt regelbundet upplevs hos en sjundedel av de tillfrågade producenterna. Av dem som anger att man alltid får svaren i tid har en betydande andel eget ackrediterat laboratorium. Enkätundersökning, dricksvattenkontroll 16(27)

17 3 25 Andel producenter (%) vet ej Värdering Figur 11. Värdering av i vad mån dricksvattenproducenterna erhåller analys- och undersökningsresultat inom avtalad rapporteringstid. 1 motsvarar alltid, 1 aldrig. Emellertid har dagens teknik möjliggjort att man enkelt via Internet kan få underhandsbesked från laboratoriet avseende ännu ej rapporterade resultat och 86 % av de tillfrågade dricksvattenproducenterna utnyttjar denna möjlighet. Resultathantering utvärdering och konsekvenser Analys- och undersökningsresultaten som erhålls från det ackrediterade laboratoriet ska utvärderas i relation till Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten, liksom till beredningsprocessen för en bedömning av i vad mån processtegen har avsedd effekt på vattenkvaliteten. Att tolka resultat kan vara komplicerat och också här kan ibland ett behov av stöd finnas från bland annat det ackrediterade laboratoriet. Flertalet av de tillfrågade dricksvattenproducenterna upplever att laboratoriet åtminstone till viss del ger stöd om analyssvaren är konfunderande eller om felaktigheter misstänks, figur 12. Dock är andelen som inte tycker sig få sådan hjälp anmärkningsvärt stor, där drygt en tredjedel av de tillfrågade endera inte har någon uppfattning eller angett 5 eller lägre som svar på frågan. Också här är andelen producenter med eget ackrediterat laboratorium stor bland dem som alltid för efterfrågat stöd. Dricksvattenproducenterna utnyttjar i mycket liten grad externa resurser, exempelvis konsulter, för tolkning och utvärdering av erhållna analys- och undersökningsresultat, figur 13, där nästan 4 % anger att man aldrig tar sådan hjälp. Om däremot laboratoriet hade tillhandahållit denna typ av service anser mer än tre fjärdedelar av de tillfrågade att detta varit bra. Enkätundersökning, dricksvattenkontroll 17(27)

18 25 Andel producenter (%) vet ej Värdering Figur 12. Värdering av i vad mån dricksvattenproducenterna anser sig få stöd av det ackrediterade laboratoriet vid tolkning av konfunderande resultat eller om felaktigheter misstänks. 1 motsvarar i högsta grad, 1 inte alls. 4 Andel producenter (%) Värdering Figur 13. Värdering av i vad mån dricksvattenproducenterna utnyttjar externa resurser, exempelvis konsulter vid tolkning och utvärdering av erhållna analys- och undersökningsresultat. 1 motsvarar alltid, 1 aldrig. Om analys- eller undersökningsresultaten är alarmerande bör dricksvattenproducenten snabbt få kännedom om detta. På frågan om det ackrediterade laboratorium man Enkätundersökning, dricksvattenkontroll 18(27)

19 utnyttjar varnar i tid svarade drygt hälften att så är fallet. Anmärkningsvärt är att några producenter inte alls känner något förtroende i detta avseende, figur Andel producenter (%) vet ej Värdering Figur 14. Dricksvattenproducenternas värdering av i vad mån de ackrediterade laboratorierna varnar i tid om analys- eller undersökningsresultaten är alarmerande. 1 motsvarar alltid, 1 aldrig. Detta återspeglas i viss mån i svaren på frågan om man känner sig trygg i att ha ett stöd från det ackrediterade laboratoriets personal i händelse av krissituationer, figur 15, där spridningen är större och närmare en femtedel inte vet eller inte känner någon sådan trygghet. Speciella rutiner och avtal med det ackrediterade laboratoriet för krishantering saknas hos en tredjedel av de tillfrågade producenterna och ytterligare en fjärdedel vet inte om sådana finns. Enkätundersökning, dricksvattenkontroll 19(27)

20 35 3 Andel producenter (%) vet ej Värdering Figur 15. Dricksvattenproducenternas värdering av i vad mån man känner sig trygg i att ha ett stöd från de ackrediterade laboratorierna i händelse av en krissituation. 1 motsvarar alltid, 1 aldrig. Upphandling av laboratorietjänster Med tanke på dricksvattenproducenternas åsikter om de ackrediterade laboratoriernas tre viktigaste uppgifter skulle man förvänta sig att kriterierna vid upphandling hade ställts i relation till dessa. I anslutning till figur 4 konstaterades att kvalitet och kommunikation är egenskaper hos laboratorierna som värderas mycket högt, medan pris är av mindre betydelse. Dricksvattenproducenterna fick rangordna kriterierna pris, kvalitet, geografiskt avstånd och tillgänglighet / kommunikation i relation till hur den senaste upphandlingen av laboratorietjänster genomförts. Av figur 16 a d framgår resultaten. För varje kriterium anges hur stor andel av producenterna som angivit detta kriterium i rangordningen ett till fyra. Det bör påpekas att en stor andel av de tillfrågade, drygt en fjärdedel, inte hade kännedom om hur upphandlingen skett och därför inte kunde besvara frågan. Enkätundersökning, dricksvattenkontroll 2(27)

21 Fjärde Pris Tredje Kvalitet Fjärde Första Första Tredje Andra a Andra b Geografiskt avstånd Första Andra Fjärde Tillgänglighet / kommunikation Första Fjärde Andra Tredje c Tredje d Figur 16. Rangordning av upphandlingskriterierna pris (a), kvalitet (b), geografiskt avstånd (c) och tillgänglighet / kommunikation (d) vid senaste upphandlingen av laboratorietjänster. Som framgår av figuren är priset dominerande som första upphandlingskriterium, även om andelen som tillmätt detta kriterium lägst betydelse också är stor. Kvalitet värderas också högt, vanligen i andra hand, men andelen som angett kvalitet i första hand är också betydande. Tillgänglighet / kommunikation har vid upphandlingarna i första hand rangordnats i tredje hand, medan det geografiska avståndet tillmätts minst betydelse. På frågan om man önskar använda samma kriterieviktning vid nästa upphandling svarade hälften av de tillfrågade ja, medan de som ville förändra rangordningen i första hand ville tillmäta priset mindre betydelse till förmån för övriga kriterier. Sammanslagningen / nedläggningen av ackrediterade laboratorier har i större eller mindre omfattning påverkat verksamheten för en stor del av dricksvattenproducenterna, figur 17. De producenter som angett 5 eller lägre i sin värdering utgör över 4 % av samtliga tillfrågade. Bland omdömen som noterats är att kännedomen om verksamheten försämrats, att de större avstånden också påverkat kvaliteten och att man saknar kontaktpersoner. Enkätundersökning, dricksvattenkontroll 21(27)

22 4 35 Andel producenter (%) Värdering Figur 17. Dricksvattenproducenternas värdering av i vad mån nedläggningen av ackrediterade laboratorier påverkat verksamheten. 1 motsvarar inte alls, 1 i högsta grad. Att närliggande dricksvattenproducenter slår sig samman och tillsammans driver laboratorium i egen regi är än så länge ovanligt, men det kan konstateras att över hälften av producenterna funderat i sådana termer. På frågan om man vid nästa upphandling kan tänka sig samma laboratorium svarar ca tre fjärdedelar ja, medan en fjärdedel är tveksam eller avvisande. Av dem som kan tänka sig samma laboratorium anger en sjättedel att man inte har något annat att välja på. Enkätundersökning, dricksvattenkontroll 22(27)

23 Slutsatser I enkätundersökningen har ett stort antal frågor ställts avseende såväl dricksvattenproducenternas som de ackrediterade laboratoriernas roll i att säkerställa dricksvattenkvaliteten hos konsumenterna. Stora skillnader föreligger avseende hur dricksvattenproducenterna utnyttjar provtagning för att kontrollera råvattenkvalitet, beredningsprocess och funktion hos de mikrobiologiska barriärerna. I flera fall kan det ifrågasättas om gällande lagstiftning efterföljs. En varierande kompetens avseende dessa frågeställningar kunde också noteras, delvis som ett resultat av föreskrifternas något oklara formuleringar gällande främst råvattenprovtagning. Det finns således ett behov av tydliga regler avseende såväl råvattenprovtagning som antal och funktionskontroll av de mikrobiologiska barriärerna. Dricksvattenproducenterna har önskemål om att de ackrediterade laboratorierna snabbt ska leverera korrekta analys- och undersökningsresultat, samt vara tillgängliga för personlig rådgivning. Enligt undersökningen överensstämmer dock inte dessa önskemål helt med de kriterier som uppställts i samband med upphandlingen av laboratorietjänster. Det finns, med denna undersökning som underlag, skäl att framgent diskutera ett antal frågeställningar i relationen mellan dricksvattenproducent och laboratorium, där framförallt följande kan nämnas: Transporter långa transporttider kan ge osäkra analys- och undersökningsresultat som innebär en svaghet i kvalitetskontrollen. Rapportering medan flertalet dricksvattenproducenter anser sig nöjda med avtalad rapporteringstid, anser en betydande andel att denna inte alltid följs. Kvalitet Majoriteten av producenterna upplever att man i regel kan lita på analys- och undersökningsresultaten. Dock är så inte alltid fallet och knappt hälften av de tillfrågade arrangerar då och då kvalitetskontroller med dubbelprover till ett eller flera laboratorier. Kommunikation många dricksvattenproducenter upplever sig inte ha stöd från laboratoriets personal vid tolkning av konfunderande resultat eller om felaktigheter misstänks. Flera känner sig heller inte trygga i att ha stöd från laboratoriet i händelse av en krissituation. Fler än hälften skulle uppskatta om laboratoriet kände till de lokala förutsättningarna och kunde assistera vid utvärdering av analys- och undersökningsresultat. Närhet De ökade geografiska avstånden som uppstått mellan vattenverk och laboratorium till följd av strukturella förändringar, upplevs som en svaghet i kvalitetskontrollen av 4 % av de tillfrågade producenterna. Generellt kan konstateras att producenter med eget laboratorium, eller med lokalt lokaliserade laboratorier genomgående är mycket nöjda med laboratoriets tjänster. Enkätundersökning, dricksvattenkontroll 23(27)

24 Bilaga 1: Enkätfrågor Dricksvattenkontroll Avsikten med att laboratorier, analys- och undersökningsmetoder är ackrediterade är att det ska finnas en garanti för att uppdragen utförs opartiskt, korrekt och enligt internationellt erkända standarder. Laboratoriet måste ha ett godkänt kvalitetssystem och teknisk kompetens för de ackrediterade metoderna. Kvaliteten följs fortlöpande upp genom revisioner och provningsjämförelser, så kallade interkalibreringar. Enligt Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten läggs ett mycket stort ansvar på dricksvattenleverantören, där sådana beredningsmetoder ska användas att kvaliteten är säkerställd när vattnet når konsumenten. Särskilda krav ställs också på råvattnets beskaffenhet och distributionssituationen. I denna kvalitetskontroll är dricksvattenleverantören i stort behov av säkra vattenkvalitetsundersökningar från ackrediterade laboratorier. Till följd av strukturella förändringar har de ackrediterade laboratorierna för dricksvattenkontroll blivit allt större och allt färre i Sverige. Detta innebär att analyserna och undersökningarna kan utföras rationellt och till låga priser, men också att de geografiska avstånden mellan vattenverk och laboratorium ökat. Förutsättningar F1) Hur mycket dricksvatten producerar Ni per dygn? F2) Vilken typ av råvattentäkt har Ni? F3) Hur ofta undersöker Ni kvaliteten i råvattnet med avseende på mikrobiologiska parametrar? F4) Hur ofta undersöker Ni kvaliteten i råvattnet med avseende på fysikalisk / kemiska parametrar? F5) Vilka beredningssteg använder Ni i Er process? F6) Hur undersöker Ni funktionen de mikrobiologiska barriärerna Ni har i processen? F7) Har Ni ett driftslaboratorium på vattenverket? (Ja/Nej) F7b) Om ja, vilka parametrar undersöker Ni? Enkätundersökning, dricksvattenkontroll 24(27)

25 Allmänna frågor A1) Vilka är, enligt Ditt sätt att se det, det ackrediterade laboratoriets tre viktigaste uppgifter i relation till Er verksamhet? A2) Hur väl anser Du att det ackrediterade laboratoriet svarar upp mot Dina förväntningar? (1-1, 1 inte alls, 1 i högsta grad) A3) Vad värdesätter Du mest hos det ackrediterade laboratorium Ni utnyttjar? A4) Vad värdesätter Du minst hos det ackrediterade laboratorium Ni utnyttjar? A5) Är Du på det hela taget nöjd med det ackrediterade laboratorium Ni utnyttjar? (1-1, 1 inte alls nöjd, 1 i högsta grad nöjd) A5b) Om 1-5, eller tveksamt svar, varför? Provtagnings-, analys- och undersökningskvalitet K1) Är den eller de som tar ut prover för analys eller undersökning hos Er, utbildad för att ta ut proverna på ett kvalitetssäkert sätt? (Ja, nej, till viss del) K2) Har Du, eller någon i Er organisation, en upparbetad relation med det ackrediterade laboratoriets personal, så att Ni med förtroende kan diskutera praktiska problemställningar, t.ex. rörande provuttagning, - hantering, analysomfattning och extra undersökningar? (Ja, nej) K3) Tycker Du att Du som regel kan lita på de analys- och undersökningsresultat Ni erhåller från det ackrediterade laboratoriet? (1-1, 1 inte alls, 1 i högsta grad) K4) Arrangerar Ni själva ibland kvalitetskontroller av analys- och undersökningsresultat, t.ex. genom att lämna prov till flera ackrediterade laboratorier? (Ja, nej) K5) Hjälper det ackrediterade laboratoriet Er med tolkning av konfunderande analysresultat, eller när Du misstänker felaktigheter? (1-1, 1 inte alls, 1 i högsta grad) K6) Tar Ni ibland hjälp av externa resurser, exempelvis konsulter, vid tolkning av erhållna analys- och undersökningsresultat? (1-1, 1 aldrig, 1 alltid) K7) Skulle det vara till hjälp om det ackrediterade laboratoriet hade denna typ av service? (Ja, nej, ingen uppfattning) Enkätundersökning, dricksvattenkontroll 25(27)

26 Transporter T1) Arrangerar Ni eller det ackrediterade laboratoriet transporten av proverna? T2) Hur sker transporterna? T3) Hur lång tid tar transporterna från dess provet uttagits tills det når laboratoriet? T4) Uppstår ibland förseningar? (1-1, 1 alltid, 1 aldrig) T5) Finns det rutiner för hur sådana ska hanteras (omprov etc.)? (Ja, nej, vet ej) T6) Hur väl fungerar hanteringen av provtagningskärl och transportväskor så att Ni kan ta ut prover vid den tid och i den omfattning Ni önskar? (1-1, 1 inte alls, 1 i högsta grad) T7) Upplever Du avståndet till det ackrediterade laboratoriet och transporttiderna som ett problem i verksamheten och som en svaghet i kvalitetskontrollen? (1-1, 1 i högsta grad, 1 inte alls) Svarstid och rapportering S1) Är avtalad rapporteringstid tillfredsställande i relation till Era behov? (1-1, 1 inte alls, 1 i högsta grad) S2) Får Ni svar inom uppställd rapporteringstid? (1-1, 1 aldrig, 1 alltid) S3) Varnas Ni i tid om analys- eller undersökningsresultaten är alarmerande? (1-1, 1 aldrig, 1 alltid) S4) Kan Du, eller någon i Er organisation, på Ert initiativ få underhandsbesked från det ackrediterade laboratoriet avseende ännu ej rapporterade resultat? (Ja, nej, vet ej) Om någonting händer krishantering H1) Finns det upparbetade rutiner och avtal med ett ackrediterat laboratorium avseende krissituationer? (Ja, nej, vet ej) H2) Känner Du Dig trygg i att Du har ett stöd från det ackrediterade laboratoriets personal i händelse av krissituationer? (1-1, 1 inte alls, 1 i högsta grad) Enkätundersökning, dricksvattenkontroll 26(27)

27 Upphandling U1) Gradera följande kriterier i relation till hur avgörande de var vid senaste upphandlingen av ackrediterade laboratorietjänster i Er kommun (pris/kvalitet/geografiskt avstånd/tillgänglighet, kommunikation)? (1 högst, 4 lägst) U2) Kommer Ni (om Du får bestämma), nästa gång det är dags för upphandling, att använda samma kriterier? (Ja, nej, vet ej) U2b) Om nej eller tveksamt svar, vad vill Du förändra? U3) Har nedläggningen av ackrediterade laboratorier påverkat Ert arbete med kontroll av dricksvattenkvaliteten? (1-1, 1 i högsta grad, 1 inte alls) U3b) Om 1-5 eller tveksamt svar, hur? U4) Har Er kommun, tillsammans med de närliggande, funderat i termer av kooperativa lösningar på laboratoriefrågan? (Ja, nej, vet ej) U5) Kan Ni tänka Er att välja samma laboratorium också vid nästa upphandling? (Ja, nej, vet ej) Enkätundersökning, dricksvattenkontroll 27(27)

Mikrobiologiska säkerhetsbarriärer- Lägesrapport efter uppdatering av databas 2014

Mikrobiologiska säkerhetsbarriärer- Lägesrapport efter uppdatering av databas 2014 Svenskt Vatten Mikrobiologiska säkerhetsbarriärer- Lägesrapport efter uppdatering av databas 2014 Definitiv Uppsala 2014-12-10 Mikrobiologiska barriärer- Lägesrapport efter uppdatering av databas 2014

Läs mer

Provtagning enligt SLVFS 2001:30

Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt föreskrifterna för dricksvatten (SLVFS 2001:30) Den som producerar eller tillhandahåller dricksvatten ska regelbundet och i enlighet med Livsmedelsverkets

Läs mer

Förslag till provtagningsplan för små vattenverk

Förslag till provtagningsplan för små vattenverk Förslag till provtagningsplan för små vattenverk Verksamhetens namn:.. Datum: Underskrift av ansvarig:.. Innehållsförteckning 1 Allmänna uppgifter om vattenverket och vattentäkten 2 Vattenprovtagning 2.1

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan avser Anmälan om regirering av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Ny dricksvattenanläggning. Anläggningen beräknas vara färdigälld (år,

Läs mer

Dricksvattenkvalitet och distribution

Dricksvattenkvalitet och distribution Dricksvattenkvalitet och distribution Kemiska och mikrobiologiska aspekter Ann Elfström Broo, Bo Berghult Vad vill konsumenten ha för dricksvatten? Det ska... vara gott och luktfritt vara kallt vara färglöst

Läs mer

BIOREAKTORER NÄR NATUREN FLYTTAR IN I DRICKSVATTENBEREDNINGEN

BIOREAKTORER NÄR NATUREN FLYTTAR IN I DRICKSVATTENBEREDNINGEN BIOREAKTORER NÄR NATUREN FLYTTAR IN I DRICKSVATTENBEREDNINGEN Ann Elfström Broo Miljökemigruppen i Sverige AB CHRISTIAN HÄLSAR! VATTNET I NATUREN Alla sötvatten har någon gång varit ytvatten. Grundvattenbildningen

Läs mer

Information för dig som hanterar eller producerar dricksvatten

Information för dig som hanterar eller producerar dricksvatten Information för dig som hanterar eller producerar dricksvatten Miljökontoret Hörby kommun 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 83 10 miljo@horby.se www.horby.se Livsmedelverkets föreskrifter

Läs mer

Förslag till provtagningsplan för små dricksvattenanläggningar. Verksamhetens namn:

Förslag till provtagningsplan för små dricksvattenanläggningar. Verksamhetens namn: Förslag till provtagningsplan för små dricksvattenanläggningar Verksamhetens namn:.. 1 Allmänna uppgifter om dricksvattenanläggningen och vattentäkten Namn på verksamheten (företaget, föreningen) Ev. organisationsnummer

Läs mer

ANMÄLAN registrering av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30

ANMÄLAN registrering av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan avser Ny dricksvattenanläggning Anläggningen beräknas vara färdigställd (år, månad): Befintlig anläggning Betydande ändring av verksamhet i befintlig anläggning, till exempel ändrad beredning,

Läs mer

små dricksvattenanläggningar

små dricksvattenanläggningar Information gällande små dricksvattenanläggningar Från 1 januari 2015 ska alla dricksvattenanläggningar registreras som en egen anläggning. Detta häfte ger information om vad som krävs och vilka handlingar

Läs mer

Anmälanom registrering av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30

Anmälanom registrering av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan avser: Ny dricksvattenanläggning Anläggningen beräknas vara färdigställd (år, månad): Befintlig anläggning Anmälanom registrering av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30

Läs mer

Regler för dricksvatten och vattenverk

Regler för dricksvatten och vattenverk Reviderad november 2009 Regler för dricksvatten och vattenverk Information för den som hanterar eller producerar dricksvatten Miljö och hälsoskyddskontoret Kort om föreskrifterna för dricksvatten Från

Läs mer

Bygg- och miljökontoret. Livsmedel 2010:2

Bygg- och miljökontoret. Livsmedel 2010:2 Bygg- och miljökontoret Livsmedel 2010:2 Provtagning av is och dricksvatten i livsmedelsanläggningar 2009 Ismaskin Tappställe vid kunddisk Sirupanläggning Projektansvarig: Vesna Karanovic, Bygg och miljökontoret.

Läs mer

Anmälan om registrering dricksvattenanläggning

Anmälan om registrering dricksvattenanläggning 1(6) Anmälan om registrering dricksvattenanläggning Anmälan Tillsvidare Verksamheten beräknas starta (datum):.. Tidsbegränsad verksamhet Från och med- till och med(datum):... Verksamhetsutövare Företaget,

Läs mer

Schysst vatten i kranen?

Schysst vatten i kranen? Schysst vatten i kranen? Kontroll av icke kommunala dricksvattentäkter som omfattas av Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter Miljöskyddskontoret 2013 Sammanfattning Under sommarhalvåret 2013 har

Läs mer

Vattenverk i Askersund kommun

Vattenverk i Askersund kommun Vattenverk i Askersund kommun I Askersund finns 5 vattenverk där vattnet produceras. Det finns 11 tryckstegringsstationer på ledningsnätet där vattentrycket höjs med pumpar för att kompensera för höjd-

Läs mer

Anmälan/ansökan om registrering/godkännande av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30

Anmälan/ansökan om registrering/godkännande av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan/ansökan om registrering/godkännande av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan/ansökan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om registrering Ansökan om

Läs mer

Dricksvatten från små vattenverk

Dricksvatten från små vattenverk Miljö- och byggavdelningen informerar Dricksvatten från små vattenverk För att säkerställa dricksvattenkvaliteten gäller Livsmedelsverkets föreskrift om dricksvatten (SLVFS 2001:30), i fortsättningen kallad

Läs mer

Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på

Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på Skriv namnet på verksamheten. Enligt Statens livsmedelsverks föreskrifter om dricksvatten SLVFS 2001:30 Fastställt den Tillsynsmyndigheten fyller i datum när

Läs mer

Anmälan/ansökan om registrering/godkännande av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30

Anmälan/ansökan om registrering/godkännande av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan/ansökan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om regirering Ny dricksvattenanläggning Anläggningen beräknas vara färdigälld (år, månad): Befintlig anläggning Anmälan/ansökan om regirering/godkännande

Läs mer

Anmälan/ansökan om registrering/godkännande av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30

Anmälan/ansökan om registrering/godkännande av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan/ansökan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om regirering Ny dricksvattenanläggning Anläggningen beräknas vara färdigälld (år, månad): Befintlig anläggning Anmälan/ansökan om regirering/godkännande

Läs mer

Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30

Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om registrering Ny dricksvattenanläggning Anläggningen beräknas vara färdigställd (år, månad): Befintlig anläggning Anmälan om registrering av

Läs mer

Typ av anläggning (beskrivning av verksamhetens art och omfattning)

Typ av anläggning (beskrivning av verksamhetens art och omfattning) 1 (6) Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om registrering Ny dricksvattenanläggning Anläggningen

Läs mer

Provtagning enligt SLVFS 2001:30

Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt föreskrifterna för dricksvatten (SLVFS 2001:30) Den som producerar eller tillhandahåller dricksvatten ska regelbundet och i enlighet med Livsmedelsverkets

Läs mer

Erfaringer fra drikkevannsforsyning fra grunnvann i Sverige. Praksis for områdebeskyttelse og desinfeksjon.

Erfaringer fra drikkevannsforsyning fra grunnvann i Sverige. Praksis for områdebeskyttelse og desinfeksjon. Erfaringer fra drikkevannsforsyning fra grunnvann i Sverige. Praksis for områdebeskyttelse og desinfeksjon. 21 november 2016 Lena Maxe SGU Sveriges geologiska undersökning Förvaltningsmyndigheten för landets

Läs mer

Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning Enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30

Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning Enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan om regirering av dricksvattenanläggning Enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om regirering Ny dricksvattenanläggning Anläggningen beräknas

Läs mer

ANMÄLAN 1(5) Dricksvatten

ANMÄLAN 1(5) Dricksvatten ANMÄLAN 1(5) Dricksvatten Samhällsbyggnadskontoret ANMÄLAN OM REGISTRERING AV DRICKSVATTENANLÄGGNING enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Till anmälan skall bifogas Samtliga skall skicka in följande:

Läs mer

Provtagning av dricksvatten från större vattentäkter och mindre vattentäkter med speciella regler

Provtagning av dricksvatten från större vattentäkter och mindre vattentäkter med speciella regler Miljöavdelningen Kundtjänst: 0910-73 50 00 www.skelleftea.se Provtagning av dricksvatten från större vattentäkter och mindre vattentäkter med speciella regler Följande undersökningar ska göras vid dricksvattenanläggningar:

Läs mer

Sökande Livsmedelsföretagarens och/eller företaget/firmans namn

Sökande Livsmedelsföretagarens och/eller företaget/firmans namn 1(5) Anmälan/ansökan avser Anmälan om registrering Ansökan om godkännande Ny drickvattenanläggning Befintlig anläggning Betydande ändring av verksamhet i befintlig anläggning, t ex ändrad beredning, ändrad

Läs mer

ANMÄLAN OM REGISTRERING AV DRICKSVATTENANLÄGGNING

ANMÄLAN OM REGISTRERING AV DRICKSVATTENANLÄGGNING ANMÄLAN OM REGISTRERING AV DRICKSVATTENANLÄGGNING ver 150824 Avgift för handläggningen tas ut enligt livsmedelslagstiftningen samt av kommunfullmäktige fastställd taxa. Personuppgifter i ansökan behandlas

Läs mer

Typ av anläggning (beskrivning av verksamhetens art och omfattning)

Typ av anläggning (beskrivning av verksamhetens art och omfattning) Anmälan/ansökan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om regirering Ny dricksvattenanläggning Anläggningen beräknas vara färdigälld (år, månad): Befintlig anläggning ANSÖKAN/ANMÄLAN enligt

Läs mer

Telefon/mobil kontaktperson (inkl. riktnummer) Typ av anläggning (beskrivning av verksamhetens art och omfattning)

Telefon/mobil kontaktperson (inkl. riktnummer) Typ av anläggning (beskrivning av verksamhetens art och omfattning) Samhällsutvecklingsförvaltningen Miljöenheten ANMÄLAN / ANSÖKAN OM 1 (2) Dricksvattenanläggning enligt LIVFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Ljusdals kommun Miljöenheten 827 80 Ljusdal Anmälan/ansökan avser

Läs mer

ANMÄLAN OM REGISTRERING AV DRICKSVATTENANLÄGGNING enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30

ANMÄLAN OM REGISTRERING AV DRICKSVATTENANLÄGGNING enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om registrering Ny dricksvattenanläggning Befintlig anläggning Betydande ändring av verksamhet i befintlig anläggning, till exempel ändrad beredning,

Läs mer

Anmälan om registrering avser: Anläggningen kommer att bedrivas: Anläggningens namn

Anmälan om registrering avser: Anläggningen kommer att bedrivas: Anläggningens namn Anmälan om registrering avser: Ny dricksvattenanläggning (beräknas starta åååå-mm-dd): Befintlig anläggning (sedan åååå-mm-dd): Betydande ändring av verksamhet i befintlig anläggning (till exempel ändrad

Läs mer

Förslag till provtagningspunkter och provtagningsfrekvens för normal och utvidgad undersökning för små vattenverk

Förslag till provtagningspunkter och provtagningsfrekvens för normal och utvidgad undersökning för små vattenverk 1 (9) Förslag till provtagningspunkter och provtagningsfrekvens för normal och utvidgad undersökning för små vattenverk Uppgifter om anläggning, drift- och provtagningsansvarig Anläggningens namn Fastighetsbeteckning

Läs mer

Kontrollprojekt 2015

Kontrollprojekt 2015 Sida 1 (8) Kontroll av dricksvatten faroanalys Livsmedelsverket anser att alla producenter och tillhandahållare av dricksvatten ska utföra faroanalys. Innehållet i faroanalysen varierar däremot beroende

Läs mer

Anläggning. VA Inledning Vatten. Alla bilder i denna presentation är från boken Vårt vatten, Svenskt vatten

Anläggning. VA Inledning Vatten. Alla bilder i denna presentation är från boken Vårt vatten, Svenskt vatten Anläggning VA Inledning Vatten Alla bilder i denna presentation är från boken Vårt vatten, Svenskt vatten Jordens vatten 27 maj 2013 Sara Bäckström 3 Vattentillgång 27 maj 2013 Sara Bäckström 4 Gott om

Läs mer

Små vattenanläggningar. Vattenkvalité och provtagning

Små vattenanläggningar. Vattenkvalité och provtagning Små vattenanläggningar Vattenkvalité och provtagning Varför är det viktigt? Vatten - vårt viktigaste livsmedel Dryck och matlagning/beredning (även rengöring och hygien) en förutsättning för att kunna

Läs mer

Råvatten, beredning, HACCP, larm

Råvatten, beredning, HACCP, larm Råvatten, beredning, HACCP, larm Verksamhetsutövarens egen kontroll generellt Kontroll i efter- Hand (7-14 ) Förebyggande åtgärder, inklusive HACCP (2b-6 ) Allmänna hygienregler (2a ) Allmänna hygienregler

Läs mer

Delrapport 2009 Dricksvatten från privata vattenverk till livsmedelsanläggningar. Miljö- och hälsoskydd

Delrapport 2009 Dricksvatten från privata vattenverk till livsmedelsanläggningar. Miljö- och hälsoskydd Delrapport 2009 Dricksvatten från privata vattenverk till livsmedelsanläggningar Miljö- och hälsoskydd Rapportsammanställning: Annika Gustafsson, 21 januari 2010 Postadress Besöksadress Telefon E-postadress

Läs mer

Kunde vi ha undgått Östersundsutbrottet. riskvärdering? Norsk vannförening 30 jan 2013. Anette Hansen Smittskyddsinstitutet Stockholm

Kunde vi ha undgått Östersundsutbrottet. riskvärdering? Norsk vannförening 30 jan 2013. Anette Hansen Smittskyddsinstitutet Stockholm Kunde vi ha undgått Östersundsutbrottet 2011 med bättre riskvärdering? Norsk vannförening 30 jan 2013 Anette Hansen Smittskyddsinstitutet Stockholm JA Östersund november 2010 Östersund nov 2010-feb 2011

Läs mer

ANMÄLAN. Befintlig dricksvattenanläggning. Ansökan/anmälan avser. Sökande. Anläggningens namn. Skickas till: Tranås kommun Miljö & Hälsa 573 82 TRANÅS

ANMÄLAN. Befintlig dricksvattenanläggning. Ansökan/anmälan avser. Sökande. Anläggningens namn. Skickas till: Tranås kommun Miljö & Hälsa 573 82 TRANÅS Skickas till: Tranås kommun Miljö & Hälsa 573 82 TRANÅS ANMÄLAN om Dricksvattenanläggning (enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30) Ansökan/anmälan avser Ny dricksvattenanläggning Befintlig dricksvattenanläggning

Läs mer

ANMÄLAN registrering av dricksvattenanläggning

ANMÄLAN registrering av dricksvattenanläggning ANMÄLAN registrering av dricksvattenanläggning Sida 1 (3) Anmälan avser Ny dricksvattenanläggning. Lokalen beräknas vara klar den.. Befintlig dricksvattenanläggning, ny ägare, från och med den Sökande/Verksamhetsutövare

Läs mer

Kontroll av mindre dricksvattenanläggningar i Uddevalla kommun 2013

Kontroll av mindre dricksvattenanläggningar i Uddevalla kommun 2013 Sprintrapport 2013 1 (5) Kontroll av mindre dricksvattenanläggningar i Uddevalla kommun 2013 Sammanfattning Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter ska tillämpas på vattenverk som tillhandahåller 10

Läs mer

RESULTATRAPPORT FÖR VASS VATTENVERK 2015 December Resultatrapport för VASS Vattenverk 2015

RESULTATRAPPORT FÖR VASS VATTENVERK 2015 December Resultatrapport för VASS Vattenverk 2015 RESULTATRAPPORT FÖR VASS VATTENVERK 2015 December 2016 Resultatrapport för VASS Vattenverk 2015 Resultatrapport för VASS Vattenverk 2015 Svenskt Vatten påtar sig inget ansvar för eventuella felaktigheter,

Läs mer

Egenkontrollprogram. för mindre dricksvattentäkter. Fastställt:

Egenkontrollprogram. för mindre dricksvattentäkter. Fastställt: Egenkontrollprogram för mindre dricksvattentäkter Fastställt: Innehåll Förord... 3 1. Allmänna uppgifter... 4 2. Verksamhetsbeskrivning... 4 3. Beskrivning av vattentäkten... 5 4. Tillsyn och skötsel av

Läs mer

Faktablad PROVTAGNING ENLIGT FÖRESKRIFTERNA FÖR DRICKSVATTEN (SLVFS 2001:30) Provtagning. Samhällsbyggnadsförvaltningen

Faktablad PROVTAGNING ENLIGT FÖRESKRIFTERNA FÖR DRICKSVATTEN (SLVFS 2001:30) Provtagning. Samhällsbyggnadsförvaltningen Faktablad PROVTAGNING ENLIGT FÖRESKRIFTERNA FÖR DRICKSVATTEN (SLVFS 2001:30) Den som producerar eller tillhandahåller dricksvatten ska regelbundet och i enlighet med Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS

Läs mer

Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning

Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning Sid 1 (4) Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning * = Obligatorisk uppgift 571 80 Nässjö 0380-51 80 00, samhallsplaneringskontoret@nassjo.se Enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30. Anläggning

Läs mer

Små dricksvattenanläggningar. dricksvatten i en kommersiell eller offentlig verksamhet. Information om små dricksvattenanläggningar

Små dricksvattenanläggningar. dricksvatten i en kommersiell eller offentlig verksamhet. Information om små dricksvattenanläggningar Information om små dricksvattenanläggningar Information om regler för dig som producerar och tillhandahåller dricksvatten i en kommersiell eller offentlig verksamhet Små dricksvattenanläggningar Information

Läs mer

Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på

Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på Ange namnet på verksamheten (Ange dagens datum) Enligt Statens livsmedelsverks föreskrifter om dricksvatten SLVFS 2001:30 Fastställt den Tillsynsmyndigheten

Läs mer

Anmälan/ansökan om registrering/godkännande av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30

Anmälan/ansökan om registrering/godkännande av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan/ansökan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om regirering Ny dricksvattenanläggning Anläggningen beräknas vara färdigälld (år, månad): Befintlig anläggning Anmälan/ansökan om regirering/godkännande

Läs mer

Utvärdering av provtagning av bekämpningsmedelsrester i Simrishamns allmänna vattentäkter 2010

Utvärdering av provtagning av bekämpningsmedelsrester i Simrishamns allmänna vattentäkter 2010 Dr nr 2010.693 PM Utvärdering av provtagning av bekämpningsmedelsrester i Simrishamns allmänna vattentäkter 2010 Bakgrund Vattenförsörjningen i baseras på grundvatten som uttas ur 33 vattentäkter. Brunnarnas

Läs mer

Anmälan/ansökan om registrering/godkännande av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30

Anmälan/ansökan om registrering/godkännande av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan/ansökan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om regirering Ny dricksvattenanläggning Anläggningen beräknas vara färdigälld (år, månad): Befintlig anläggning Anmälan/ansökan om regirering/godkännande

Läs mer

ANMÄLAN registrering av dricksvattenanläggning enligt Livsmedelsverkets föreskrifter LIVFS 2005:20

ANMÄLAN registrering av dricksvattenanläggning enligt Livsmedelsverkets föreskrifter LIVFS 2005:20 ANMÄLAN registrering av dricksvattenanläggning enligt Livsmedelsverkets föreskrifter LIVFS 2005:20 Sida 1 (3) Anmälan avser Ny dricksvattenanläggning. Lokalen beräknas vara klar den.. Befintlig dricksvattenanläggning,

Läs mer

EGENKONTROLL FÖR DRICKSVATTENANLÄGGNING

EGENKONTROLL FÖR DRICKSVATTENANLÄGGNING EGENKONTROLL FÖR DRICKSVATTENANLÄGGNING Allmänna uppgifter Företagarens/företagets/organisationens namn Organisations- eller personnummer Fastighetsbeteckning för vattenverk och vattentäkt Verksamhets-/distributionsområde

Läs mer

Egenkontroll För små och stora dricksvattenanläggningar

Egenkontroll För små och stora dricksvattenanläggningar MILJÖ & HÄLSOSKYDD Egenkontroll För små och stora dricksvattenanläggningar Alla livsmedelsföretag ska arbeta med egenkontroll. Till livsmedelsföretag räknas även dricksvattenproducenter. De flesta får

Läs mer

Analysprislista Vattenlaboratoriet 2019

Analysprislista Vattenlaboratoriet 2019 Analysprislista 2019 Sida 1 av 5 Välkommen till Vi erbjuder dig personlig service och ett heltäckande utbud av mikrobiologiska och kemiska analyser. är ackrediterat av Swedac enligt SS-EN ISO/IEC 17025.

Läs mer

ÅRSRAPPORT DRICKSVATTENFÖRSÖRJNING 2009

ÅRSRAPPORT DRICKSVATTENFÖRSÖRJNING 2009 Jan Everling Verksamhetschef Miljö & Vatten ÅRSRAPPORT DRICKSVATTENFÖRSÖRJNING 2009 1.1 Organisation VA-verksamheten ingår som ett affärsområde (AO14, Miljö och Vatten) inom Olofströms Kraft AB. Bolaget

Läs mer

Fritidsboende räknas som 1/12-dels person per månad. Dygnsmängden kan beräknas t ex genom att dela den årligen producerade mängden med 365.

Fritidsboende räknas som 1/12-dels person per månad. Dygnsmängden kan beräknas t ex genom att dela den årligen producerade mängden med 365. ANSÖKAN/ANMÄLAN DRICKSVATTENANLÄGGNING 1 (4) Ansökan/anmälan avser Ansökan om godkännande Anmälan om registrering Betydande ändring av anläggning/verksamhet (t ex antal anslutna, ändrad beredning) Beräknat

Läs mer

Isprojekt 2014. Mikrobiologisk provtagning av is. Miljö och Stadsbyggnad Uddevalla kommun

Isprojekt 2014. Mikrobiologisk provtagning av is. Miljö och Stadsbyggnad Uddevalla kommun Isprojekt 2014 Mikrobiologisk provtagning av is Miljö och Stadsbyggnad Uddevalla kommun Oktober-december 2014 1- Sammanfattning 3 2- Inledning 4 2-1 Avgränsning 4 2-2 Metod 4 2-2-1 Information Bedömning

Läs mer

Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på

Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på Verksamhetens namn Enligt Statens livsmedelsverks föreskrifter om dricksvatten SLVFS 2001:30 Datum: Underskrift av ansvarig:.. Innehållsförteckning 1 Allmänna

Läs mer

Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30

Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 1 (5) Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Till anmälan ska bifogas Samtliga ska skicka in följande: Situationsplan som visar vattentäkt (brunn), vattenverk,

Läs mer

Typ av anläggning (beskrivning av verksamhetens art och omfattning)

Typ av anläggning (beskrivning av verksamhetens art och omfattning) ANSÖKAN/ANMÄLAN enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan/ansökan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om regirering Ansökan om godkännande Ny dricksvattenanläggning Anläggningen beräknas

Läs mer

Långtgående reningskrav vid återanvändning av renat avloppsvatten till dricksvatten. Barriärtänkande kring organiska substanser

Långtgående reningskrav vid återanvändning av renat avloppsvatten till dricksvatten. Barriärtänkande kring organiska substanser Långtgående reningskrav vid återanvändning av renat avloppsvatten till dricksvatten. Barriärtänkande kring organiska substanser Lena Flyborg Teknisk vattenresurslära, LTH Oplanerad återanvändning av renat

Läs mer

Egenkontrollprogram med faroinventering och undersökningsprogram för små dricksvattenanläggningar i Ulricehamns kommun Verksamhetens namn Fastställt

Egenkontrollprogram med faroinventering och undersökningsprogram för små dricksvattenanläggningar i Ulricehamns kommun Verksamhetens namn Fastställt Egenkontrollprogram med faroinventering och undersökningsprogram för små dricksvattenanläggningar i Ulricehamns kommun Verksamhetens namn Fastställt 2 Innehåll 1. Verksamhetens uppgifter... 3 2. Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Egenkontrollprogram. för dricksvattentäkt 2009-07-27

Egenkontrollprogram. för dricksvattentäkt 2009-07-27 Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt 2009-07-27 Innehåll Förord... 3 1. Allmänna uppgifter... 4 2. Verksamhetsbeskrivning... 4 3. Beskrivning av vattentäkten... 5 4. Tillsyn och skötsel av vattentäkten

Läs mer

Råvatten- och dricksvattenkvalitet likheter och skillnader

Råvatten- och dricksvattenkvalitet likheter och skillnader - och dricksvattenkvalitet likheter och skillnader Bo Thunholm Lars-Ove Lång, Lena Maxe, Liselotte Tunemar, Helena Whitlock, Robin Djursäter Nationella konferensen 15 april 2015 Nationella konferensen,

Läs mer

GENERALLÄKAREN. Sida 1 (5) Uppgifter dricksvattenanläggning Anläggningens namn: ANMÄLAN. Adress: E-postadress: Organisations-/personnummer.

GENERALLÄKAREN. Sida 1 (5) Uppgifter dricksvattenanläggning Anläggningens namn: ANMÄLAN. Adress: E-postadress: Organisations-/personnummer. ANMÄLAN Sida 1 (5) Anmälan om registrering/avregistrering av dricksvattenanläggning enligt artikel 6.2 i förordning (EG) nr 852/2004, LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Registrering av ny anläggning Avsevärd

Läs mer

Operativa mål Säkert dricksvatten. Sandra Strandh Avdelning Support 18 maj 2017

Operativa mål Säkert dricksvatten. Sandra Strandh Avdelning Support 18 maj 2017 Operativa mål Säkert dricksvatten Sandra Strandh Avdelning Support 18 maj 2017 Agenda Genomgång av operativa mål för säkert dricksvatten Presentation och exempel från kommuner Gruppdiskussioner och redovisningar

Läs mer

Dricksvattenkvalitet 2014 - Vålberg, Edsvalla och Norsbron

Dricksvattenkvalitet 2014 - Vålberg, Edsvalla och Norsbron Norsbron. Vattenanalyserna är utförda både vid vattenverk och hos. I tabellen anges Livsmedelsverkets gränsvärden, dricksvattnets normala variation ** "tjänligt med anmärkning", vilket betyder att dricksvattnet

Läs mer

Stefan Johansson Avdelningschef, Vatten & avfall Tekniska kontoret, Skellefteå kommun Måns Lundh Enhetschef VA-process Ramböll Sverige AB

Stefan Johansson Avdelningschef, Vatten & avfall Tekniska kontoret, Skellefteå kommun Måns Lundh Enhetschef VA-process Ramböll Sverige AB Skellefteå framtida vattenförsörjning Stefan Johansson Avdelningschef, Vatten & avfall Tekniska kontoret, Skellefteå kommun Måns Lundh Enhetschef VA-process Ramböll Sverige AB Föredragets huvuddelar Historik

Läs mer

Provtagning av dricksvatten 2011

Provtagning av dricksvatten 2011 Provtagning av dricksvatten 2011 Vattenprover på vårt sommarvatten ska tas med jämna mellanrum. Nedan framgår när och var vi tagit proverna samt vilka resultat som uppnåtts. Förkortningar: VV = vattenverk

Läs mer

Datum. Anmälan/ansökan avser (se även under övriga upplysningar) Anläggningen beräknas vara färdigställd (år, månad):

Datum. Anmälan/ansökan avser (se även under övriga upplysningar) Anläggningen beräknas vara färdigställd (år, månad): Anmälan/ansökan om registrering/godkännande av dricksvattenanläggning Datum Åre Kommun Miljöavdelningen Box 201 837 22 Järpen Anmälan/ansökan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om registrering

Läs mer

Dricksvatteninformation. Södertörns miljö- och hälsoskyddförbund

Dricksvatteninformation. Södertörns miljö- och hälsoskyddförbund Dricksvatteninformation Södertörns miljö- och hälsoskyddförbund ALLMÄN INFORMATION Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och det är viktigt att vattnet är rent och hälsosamt att dricka. Har du kommunalt

Läs mer

Faroanalys och undersökningsprogram för dricksvattenanläggning

Faroanalys och undersökningsprogram för dricksvattenanläggning Faroanalys och undersökningsprogram för dricksvattenanläggning Verksamhetens namn Enligt Livsmedelsverkets föreskrift om dricksvatten SLVFS 2001:30 Detta häfte har tagits fram som hjälp till framtagning

Läs mer

ANMÄLAN. Befintlig dricksvattenanläggning. Skickas till: Tranås kommun Bygg- och miljöförvaltningen TRANÅS. bygg livsmedel miljö

ANMÄLAN. Befintlig dricksvattenanläggning. Skickas till: Tranås kommun Bygg- och miljöförvaltningen TRANÅS. bygg livsmedel miljö bygg livsmedel miljö ANMÄLAN om dricksvattenanläggning (enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30) Skickas till: Tranås kommun Bygg- och miljöförvaltningen 573 82 TRANÅS Ansökan/anmälan avser Ny dricksvattenanläggning

Läs mer

Dricksvattenkvalitet Skåre, Hynboholm och Gravaområdet

Dricksvattenkvalitet Skåre, Hynboholm och Gravaområdet Dricksvattenkvalitet 2016 - Skåre, Hynboholm och Gravaområdet Nedan följer en sammanställning av vattenkvaliteten vid Hynboholms och Härtsöga vattenverk samt tillhörande distributionsområde, dvs Skåre,

Läs mer

Dricksvattenrisker Beslutsstöd för översyn och optimering av dricksvattenberedning

Dricksvattenrisker Beslutsstöd för översyn och optimering av dricksvattenberedning Nationell dricksvattenkonferens, 20181024 Västerås Dricksvattenrisker Beslutsstöd för översyn och optimering av dricksvattenberedning rikard.dryselius@slv.se Bakgrund 1. Mikrobiologiskt förorenat råvatten

Läs mer

Måns Lundh : Dricksvatten - strategier och lösningar NYA VATTENVERK FÖR NYA UTMANINGAR

Måns Lundh : Dricksvatten - strategier och lösningar NYA VATTENVERK FÖR NYA UTMANINGAR Ledarskap i komplexa projekt Artikel av Frida Nilsson (motivation.se) Måns Lundh : Dricksvatten - strategier och lösningar NYA VATTENVERK FÖR NYA UTMANINGAR 1 Vad behöver vi förhålla oss till? Finansiella

Läs mer

VATTEN- OCH MILJÖTEKNIK

VATTEN- OCH MILJÖTEKNIK VATTEN- OCH MILJÖTEKNIK Vatten är människans viktigaste livsmedel. Produktion och rening av vatten är livsviktigt både lokalt och globalt. Ämnet vatten- och miljöteknik behandlar drift, underhåll och service

Läs mer

Parametrar normal råvattenundersökning. Parameter Enhet Kommentar

Parametrar normal råvattenundersökning. Parameter Enhet Kommentar Parametrar normal råvattenundersökning Parameter Enhet Kommentar E. coli /ml Visar på färsk avföringspåverkan. Halter över 10/ml indikerar behov av minst två barriärer för bakterier, virus och parasiter.

Läs mer

Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning Enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30

Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning Enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan om regirering av dricksvattenanläggning Enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Anmälan avser (se även under övriga upplysningar) Anmälan om regirering Ny dricksvattenanläggning Anläggningen beräknas

Läs mer

Livsmedelsföretagare. Anläggning. Faktureringsadress. (uppgifter för registrering) Härryda kommun. Miljö- och hälsoskydd.

Livsmedelsföretagare. Anläggning. Faktureringsadress. (uppgifter för registrering) Härryda kommun. Miljö- och hälsoskydd. Miljö- och hälsoskydd ANMÄLAN DRICKSVATTENANLÄGGNING (uppgifter för registrering) Ny anläggning eller ägarbyte Härryda kommun Miljö- och hälsoskydd 435 80 Mölnlycke Annat (ex. ändring av verksamhet) Livsmedelsföretagare

Läs mer

Egenkontrollprogram för vattenverk

Egenkontrollprogram för vattenverk 1 Egenkontrollprogram för vattenverk Enligt Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten (SLVFS 2001:30) ska det för varje vattenverk finnas ett egenkontrollprogram som fastställs av tillsynsmyndigheten.

Läs mer

Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn

Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn Vattenlaboratoriet vid LaboratorieMedicinskt Centrum Gotland Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn Sid 1 av 6 Innehållsförteckning: Varför vattenanalys... 2 Definitionen på s.k. enskild brunn

Läs mer

Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009

Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009 MILJÖFÖRVALTNINGEN Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009 En rapport från Miljöförvaltningen, Avdelningen för Livsmedelskontroll Frida Kallberg Carolina Svavar Augusti 2009 1 Sammanfattning

Läs mer

PIK PROJEKT 2013. Provtagning av is i livsmedelanläggningar. Projektplan

PIK PROJEKT 2013. Provtagning av is i livsmedelanläggningar. Projektplan PIK PROJEKT 2013 Västra Götalands län Provtagning av is i livsmedelanläggningar Projektplan Bakgrund Vid länsmöten har det framförts att det vore dags att genomföra ett projekt om is från ismaskiner inom

Läs mer

Projekt Johannishusåsen. För säkerhet och kvalitet i Karlskronas framtida

Projekt Johannishusåsen. För säkerhet och kvalitet i Karlskronas framtida Projekt Johannishusåsen För säkerhet och kvalitet i Karlskronas framtida vattenförsörjning Försök med infiltration i Johannishusåsen Sedan en tid tillbaka pågår försöksverksamhet med infiltration av vatten

Läs mer

Mikrobiologiska dricksvattenrisker Riskklassning av svenska ytråvatten 2013-2015

Mikrobiologiska dricksvattenrisker Riskklassning av svenska ytråvatten 2013-2015 Mikrobiologiska dricksvattenrisker Riskklassning av svenska ytråvatten 2013-2015 Finansiär: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Medverkande: Livsmedelsverket SMI SVA Mikrobiologiska dricksvattenrisker

Läs mer

Information om krav på dricksvatten från små dricksvattenanläggningar

Information om krav på dricksvatten från små dricksvattenanläggningar Information om krav på dricksvatten från små dricksvattenanläggningar Vad är dricksvatten? Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och en förutsättning för mycket av den övriga livsmedelsproduktionen.

Läs mer

DRICKSVATTENKVALITET hos konsument i Skagersvik, Gullspångs tätort samt Otterbäcken

DRICKSVATTENKVALITET hos konsument i Skagersvik, Gullspångs tätort samt Otterbäcken Skagersviks vattenverk DRICKSVATTENKVALITET hos i Skagersvik, Gullspångs tätort samt Otterbäcken Dricksvatten bedöms som tjänligt om det uppfyller Livsmedelsverkets krav. Om någon parameter inte uppfyller

Läs mer

Information om dricksvattenanläggningar 2019 Styrande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner

Information om dricksvattenanläggningar 2019 Styrande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner Information om dricksvattenanläggningar 2019 Styrande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner Alla kontrollmyndigheter ska årligen rapportera information om sin kontrollverksamhet. Den här anvisningen

Läs mer

Vi har inte mindre än 25 vattenverk inom vårt verksamhetsområde. Här nedan presenteras översiktliga dricksvattenanalyser från respektive vattenverk.

Vi har inte mindre än 25 vattenverk inom vårt verksamhetsområde. Här nedan presenteras översiktliga dricksvattenanalyser från respektive vattenverk. April 2010 Vatten är en avgörande förutsättning för allt liv och vårt viktigaste livsmedel. Vatten är följaktligen klassat som ett livsmedel och höga krav ställs på dess kvalitet. Det får inte finnas några

Läs mer

Egenkontroll med HACCP. Systemet kommer från Nasa. Säker mat till astronauterna. Bygger på 7 grundprinciper

Egenkontroll med HACCP. Systemet kommer från Nasa. Säker mat till astronauterna. Bygger på 7 grundprinciper HACCP 2010-09-14 1 Egenkontroll med HACCP Systemet kommer från Nasa. Säker mat till astronauterna. Bygger på 7 grundprinciper De 7 grundprinciperna 1. Identifiera de faror som måste förebyggas, undanröjas

Läs mer

Hur gör man världens bästa dricksvatten? Helsingforsregionens miljötjänster

Hur gör man världens bästa dricksvatten? Helsingforsregionens miljötjänster Hur gör man världens bästa dricksvatten? Helsingforsregionens miljötjänster 2 3 Hemligheten bakom det friska vattnet i huvudstadsregionen är världens näst längsta bergstunnel. Råvattnet rinner till huvudstadsregionen

Läs mer

Offentlig dricksvattenkontroll mål, metodik

Offentlig dricksvattenkontroll mål, metodik Offentlig dricksvattenkontroll mål, metodik Vision för livsmedelskontrollen Professionell livsmedelskontroll för konsumenternas och företagens bästa Gemensamma nationella mål Exempel Mer omfattande kontroll

Läs mer

Miljökontoret ANMÄLAN OM REGISTRERING DRICKSVATTENANLÄGGNING. Anmälan avser (ett eller flera alternativ) Livsmedelsföretagaren Företagets namn

Miljökontoret ANMÄLAN OM REGISTRERING DRICKSVATTENANLÄGGNING. Anmälan avser (ett eller flera alternativ) Livsmedelsföretagaren Företagets namn Version 2018-05-24 1(5) Miljökontoret ANMÄLAN OM REGISTRERING DRICKSVATTENANLÄGGNING Anmälan avser (ett eller flera alternativ) Ny dricksvattenanläggning Befintlig dricksvattenanläggning Betydande ändring

Läs mer

Livsmedelsverket Förslag till Forskningsområden Utlysningen Säkra Livsmedel

Livsmedelsverket Förslag till Forskningsområden Utlysningen Säkra Livsmedel National Food Administration, Sweden Livsmedelsverket Förslag till Forskningsområden Utlysningen Säkra Livsmedel Formas, 2012-10-19 Heidi Pekar Hur stor del av sjukdomsbördan beror på dricksvattnet? Dricksvattnets

Läs mer

Efterbehandling & Distribution

Efterbehandling & Distribution Efterbehandling & Distribution 1 Efterbehandling Efterbehandlingen av vattnet har till syfte att justera ett renat vatten till den kvalité så att det är säkert för ledningsnätet samt för konsumenten. Detta

Läs mer

Vad är vatten egentligen?

Vad är vatten egentligen? Vad är vatten egentligen? Torbjörn Lindberg Tillsynsavdelningen Livsmedelsverket Försörjning med dricksvatten i Sverige Kommunala förvaltningar och bolag Cirka 85 % av den storskaliga dricksvattenförsörjningen

Läs mer