Utvärdering av provtagning av bekämpningsmedelsrester i Simrishamns allmänna vattentäkter 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utvärdering av provtagning av bekämpningsmedelsrester i Simrishamns allmänna vattentäkter 2010"

Transkript

1 Dr nr PM Utvärdering av provtagning av bekämpningsmedelsrester i Simrishamns allmänna vattentäkter 2010 Bakgrund Vattenförsörjningen i baseras på grundvatten som uttas ur 33 vattentäkter. Brunnarnas djup varierar mellan ca 10 m och ca 150 m. Merparten av brunnarna har ett djup på ca m. Råvattnet bereds och distribueras ut till abonnenterna från de tio vattenverken i kommunen. I har provtagning av kemiska bekämpningsmedel och bekämpningsmedelsrester i de allmänna vattentäkterna i kommunen genomförts vid två tidigare tillfällen, nämligen 2002 och Prov på bekämpningsmedel ingår även i s regelbundna kontroll av dricksvattnet som levereras från de tio vattenverken i kommunen. Analys av bekämpningsmedel ingår i den så kallade utvidgade kontrollen i prov som tas hos användaren. Då analyseras 31 olika bekämpningsmedel. Det var i en sådan kontroll som ämnet bentazon hittades i S:t Olof 2006 och som föranledde att installerade ett aktivt-kolfilter för reduktion av bekämpningsmedel på vattenverket där. Vad säger Livsmedelsverket? Det finns inga gränsvärden för råvatten eller grundvatten som används till dricksvattenproduktion. Däremot finns gränsvärden för vad som får finnas i det levererade dricksvattnet från vattenverken i Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter (SLVFS 2001:30). Livsmedelsverket har satt ett gränsvärde för otjänligt dricksvatten på 0,1 μg/l för alla enskilda bekämpningsmedel. Gränsvärdet gäller som sagt för dricksvatten hos användaren och är inte direkt tillämpbart för analyser gjorda på råvattnet. Oftast sker dock inte någon betydande reduktion av bekämpningsmedel i vattenverkens vanliga beredningssteg. För totalhalten av bekämpningsmedel som påvisas i ett prov har Livsmedelsverket satt ett gränsvärde på 0,5 μg/l. Gränsvärdet ska tillämpas på summan av halterna av alla enskilda bekämpningsmedel som påvisas och kvantifieras i ett prov. 1 (6)

2 Gränsvärdet är alltså samma för alla typer av bekämpningsmedel och har fastställts mot bakgrund av försiktighetsprincipen. Tillräckligt underlag för att bedöma riskerna med medlen eller kombinationseffekter av dem saknas i många fall. Gränsvärdet bedöms innebära en tillräcklig säkerhetsmarginal mot nivåer där risk för akuta eller kroniska effekter kan förekomma. (Vägledningen till dricksvattenföreskrifterna, Livsmedelsverket 2006) Metod Provtagningen utfördes den 1 november 2010 av driftteknikerna på VAenheten i Simrishamn. Prov togs i samtliga allmänna vattentäkter i, vilket 2010 uppgår till 33 st. Sedan provtagningen 2007, då antalet provpunkter uppgick till 34 st, har Sandby vattenverk lags ned. Vid årets provtagning var en av brunnarna i Kivik, Skogsdala B7 torr, varför inget prov kunde uttas här. Således kunde prov från 32 vattentäkter skickas till laboratoriet för analys. Efter utvärderingen av offerterna från tre olika laboratorier i Sverige var det ALS i Täby som utförde analyserna av bekämpningsmedelsrester. Det är samma laboratorium som anlitades 2002, fast det då hette Analytica. Vid förra provtagningen 2007 var det Eurofins (dåvarande Analycen) som utförde analyserna. Ett skallkrav i upphandlingen var att samtliga efterfrågade analyser skulle kunna utföras. Avgörande för utvärderingen var vidare rapporteringsgränsen (dvs. lägsta halt som kan kvantifieras i ett prov) för de olika ämnena, om analysmetoden var ackrediterad samt priset. Mätosäkerheten i analyserna Rapporteringsgränsen, dvs. den lägsta halt av ett ämne som kan kvantifieras i ett prov, uppgick till 0,05 μg/l för AMPA och glyfosat samt till 0,01 μg/l för alla övriga ämnen. Samtliga analysmetoder är ackrediterade. Mätosäkerheten för analyserna uppgår till 15 % för BAM och är uppskattad till 20 % för övriga parametrar. Laboratoriet angav också att fynden med halter precis på rapporteringsgränsen 0,01 μg/l innebär att mätosäkerheten på denna nivå är högre och att de små halter som hittats kan ha påverkats av bakgrundsbrus från mätinstrumenten. Analyserade bekämpningsmedelsrester Proverna analyserades med avseende på 42 olika bekämpningsmedel eller nedbrytningsprodukter av bekämpningsmedel. I bilaga 1 redovisas samtliga analyserade parametrar. Med andra ord genomfördes enskilda analyser. Vid provtagningarna 2002 och 2007 analyserades råvattnet med 2 (6)

3 avseende på fler parametrar än vid årets provtagning. Beslutet att i år analysera färre parametrar togs i samförstånd mellan och Ystad- Österlenregionens miljöförbund. Anledningen var främst att så snabbt som möjligt få till stånd provtagningen, så att den kunde vara ett stöd i miljöförbundets beslut om riktlinjer för spridning av bekämpningsmedel inom vattenskyddsområden. Genom att begränsa omfattningen av analyserna, och därmed kostnaden, kunde upphandlingen genomföras som en s.k. direktupphandling. De ämnen som analyserades var sådana som 1. ingår i den regelbundna utvidgade kontrollen enligt kommunens provtagningsprogram, 2. påträffats vid provtagningarna 2002 och 2007, samt 3. finns med på Kemikalieinspektionens lista över lättrörliga ämnen som rekommenderas ingå vid analys av bekämpningsmedelsrester i grundvatten (rapport nr 4915, Naturvårdsverket) Fynden och halterna I tabellen i bilaga 2 redovisas samtliga fynd av bekämpningsmedel som gjordes vid årets provtagning. I samma tabell redovisas de fynd som gjordes 2002 och Bekämpningsmedelsrester påträffades vid årets provtagning i sju av de 32 vattentäkterna, nämligen i följande: Tabell 1 Vattentäkter där fynd av bekämpningsmedelsrester gjordes 2010 Konsthartz, Hamnabro, Simrishamn Lasarettet, Hamnabro, Simrishamn B1, Ö Vemmerlövs B1, Vitaby nya B1, S:t Olofs B9, Skogsdala, Kivik B12, Skogsdala, Kivik Jämfört med tidigare provtagningar är det färre vattentäkter som man i år hittade bekämpningsmedel i. I den sistnämnda vattentäkten, Skogsdala B12 i Kivik, har dock tidigare inga bekämpningsmedelsrester påträffats. 3 (6)

4 Av de 42 analyserade ämnena kunde vid årets provtagning sju olika bekämpningsmedelsrester påvisas i vattentäkterna. Nedan redovisas de fynd som gjordes. Tabell 2 Påvisade bekämpningsmedelsrester vid provtagning 2010 ELEMENT Konsthartz, Hamnabro Lasarettet, Hamnabro B1, Ö Vemmerlövs B1, Vitaby nya B1, St Olofs B9, Skogsdala B12, Skogsdala atrazin µg/l <0.01 <0.01 <0.01 <0.01 0,015 <0.01 <0.01 desetylatrazin µg/l <0.01 <0.01 <0.01 <0.01 0,016 <0.01 <0.01 bentazon µg/l 0,019 0,017 0,022 <0.01 <0.01 <0.01 <0.01 BAM µg/l 0,017 0,01 <0.01 0,018 0,07 0,033 0,016 terbutylazin-2- hydroxy µg/l <0.01 <0.01 0,04 <0.01 <0.01 <0.01 <0.01 desetylterbutylazin µg/l <0.01 <0.01 <0.01 <0.01 0,01 <0.01 <0.01 tifensulfuronmetyl µg/l <0.01 <0.01 <0.01 <0.01 0,01 <0.01 <0.01 Halterna är generellt låga. Inget ämne påvisades i halter över Livsmedelsverkets gränsvärden för bekämpningsmedel i dricksvatten. Halterna på 0,01 μg/l bör inte övertolkas då de ligger precis på rapporteringsgränsen, se ovan under Mätosäkerhet. När det gäller hur många ämnen som detekterats kan följande jämförelse göras: Tabell 3 Antalet ämnen som detekterats vid provtagningarna År Antal ämnen De ämnen som påvisats i flest täkter i år är bentazon och BAM. Vid provtagningen 2007 hittades också mest av bentazon och BAM. De mest förekommande substanserna 2002 var BAM och karbendazim. Karbendazim visade sig dock efter omprov vara mätfel eller inte längre finnas i vattentäkterna, se vidare nedan. Information om några bekämpningsmedel Tifensulfuronmetyl är ett ämne som detekterades i år och som inte detekterats tidigare. Halten var dock mycket låg, 0,01 μg/l. Det hittades i S:t Olofs nya borra B1 (som ligger 80 m från den gamla borran B1). Ämnet används för 4 (6)

5 ogräsbekämpning i spannmål och finns i Harmony 50 SX och i Harmony Plus 50 T. Preparaten används inom jordbruket, varför det är förvånande att fyndet av tifensulfuronmetyl görs i en vattentäkt i tätorten. Bentazon klassas som lättrörligt och finns idag i ett enda godkänt preparat, Basagran SG, som används bland annat mot ogräs i odlingar av ärt, stråsäd med vallinsådd samt i majs. Basagran SG har inte fått spridningstillstånd inom vattenskyddsområden i på flera år. Ändå har bentazon varit ett av de mest förekommande ämnena vid provtagningarna i Simrishamn. Bentazon har tidigare ingått i olika preparat vars godkännande upphört. Dock har ämnet uteslutande använts inom jordbruket, vilket gör resultaten svårtolkade eftersom bentazon till stor del hittas i vattentäkter belägna inom tätbebyggt område. BAM (2,6-diklorbensamid) är det ämne som hittats i flest täkter. BAM är en nedbrytningsprodukt av diklobenil som ingår i preparaten Totex strö, Prefix g, Casoron g samt i Sanafoam vaporooter. Samtliga preparat är idag förbjudna. Preparaten användes mot ogräs på grusgångar, gårdsplaner, banvallar och liknande. Det har aldrig använts på åkermark, men däremot i fruktodlingar. Atrazin hittas fortfarande i grundvatten men har inte ingått i något godkänt preparat sedan Atrazin ingick bland annat i Totex strö och användes mot vegetation på grusgångar, banvallar och liknande. Ämnet har i Sverige aldrig använts inom jordbruket. Karbendazim som hittades i flera täkter i mycket låga halter 2002 har inte hittats sedan dess. Karbendazim ingår i preparat som används mot svampangrepp och har inte ingått i något godkänt preparat sedan Efter fynden 2002 togs omprover i de täkter där fynden gjorts. I omproven kunde inte karbendazim detekteras. Antingen var det mätfel i första mätomgången eller så var det en tillfällig svag förorening. Glyfosat, som bland annat ingår i ogräsmedlet Roundup, hittades i Borrby Inga fynd av glyfosat eller AMPA, som är en nedbrytningsprodukt av glyfosat, gjordes vid årets provtagning. Diskussion och slutsats De positiva slutsatserna man kan dra av årets provtagning av bekämpningsmedel är att de påvisade halterna är låga inget värde ligger över Livsmedelsverkets gränsvärden för dricksvatten fynd har gjorts i färre vattentäkter i år än vid tidigare provtagningar. 5 (6)

6 Den negativa slutsatsen torde vara att vattentäkterna i är påverkade av kemiska bekämpningsmedel. Sammanfattar man de tre senaste provtagningarna av bekämpningsmedel i råvattentäkterna så finns det fynd av ett spektra av ämnen spridda över i stort sett hela kommunen. De täkter där flest eller högst halter av bekämpningsmedel påvisades i år är nya B1 i S:t Olof, två täkter i Simrishamn (Konsthartz och lasarettsborran), samt Ö Vemmerlövs täkt. S:t Olofsborran och de båda täkterna i Simrishamn är täkter som är belägna i tätort snarare än i närheten av jordbruk och fruktodlingar. Anmärkningsvärt är att i S:t Olofs B2, där det 2007 påvisades bentazon i en halt över gränsvärdet, 0,11 μg/l, kunde inget ämne alls påvisas i år. På S:t Olofs vattenverk finns sedan 2006 aktivt-kolfilter för reduktion av bekämpningsmedelsrester. Ur s synvinkel är det också värt att notera att vid de vattenverk och vattentäkter som anses utgöra nyckelfunktioner i den framtida vattenförsörjningen i har inga fynd gjorts Vattentäkter knutna till dessa vattenverk är de i Rörum, Listarum, Lunnamöllan/Vallby samt vissa i Simrishamns närområde. Undantaget är Skogsdalas vattentäkter i Kivik. Skogsdala vattenverk försörjer ca personer med vatten och är en viktig del i kommunens vattenförsörjning. I vattentäkterna runt Skogsdala har det dock påvisats halter av BAM. i Simrishamn gör, mot bakgrund av ovanstående, bedömningen att det av bl.a. finansierade projektet Säkert Vatten varit framgångsrikt. Bengt-Olov Lindqvist VA-chef Christina Jönsson VA-ingenjör Bilagor 1. Förteckning över analyserade parametrar vid provtagningen Sammanställning av analysresultat från provtagning bekämpningsmedel 2002, 2007 och (6)

Bekämpningsmedel i grundvatten. Hörby 2004-2005. Bekämpningsmedelsanalys av dricksvatten hos fastigheter med enskild vattentäkt.

Bekämpningsmedel i grundvatten. Hörby 2004-2005. Bekämpningsmedelsanalys av dricksvatten hos fastigheter med enskild vattentäkt. Bekämpningsmedel i grundvatten Hörby 2004-2005 Bekämpningsmedelsanalys av dricksvatten hos fastigheter med enskild vattentäkt. Sammanfattning av tidigare analyser av bekämpningsmedel i kommunala och enskilda

Läs mer

Rapport Bekämpningsmedel i grundvatten 2016

Rapport Bekämpningsmedel i grundvatten 2016 Rapport Bekämpningsmedel i grundvatten 2016 2 (12) Vellinge kommun 2016 Miljö- och byggnadsavdelningen Annelie Persson POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 FAX 040-42 51 49

Läs mer

Förekomst av bekämpningsmedel i svenska vattentäkter

Förekomst av bekämpningsmedel i svenska vattentäkter Förekomst av bekämpningsmedel i svenska vattentäkter Gustaf Boström Kompetenscentrum för kemiska bekämpningsmedel (CKB), SLU FoI dricksvatten-konferens Stockholm 2017-11-30 Bekämpningsmedel & dricksvatten

Läs mer

Analyseras alla relevanta växtskyddsmedel i rå- och dricksvatten?

Analyseras alla relevanta växtskyddsmedel i rå- och dricksvatten? Analyseras alla relevanta växtskyddsmedel i rå- och dricksvatten? Gustaf Boström Kompetenscentrum för kemiska bekämpningsmedel (CKB), SLU Grundvattendagarna Uppsala 2017-11-08 Växtskyddsmedel och dricksvatten

Läs mer

Växtskyddsmedel i miljön -

Växtskyddsmedel i miljön - Institutionen för vatten och miljö Växtskyddsmedel i miljön - Kunskapsläget med fokus mot dricksvatten Jenny Kreuger Seminarium om vattenskyddsområden Malmö 2017-01-31 Faktorer som påverkar transport till

Läs mer

Kemiska bekämpningsmedel i yt- och grundvatten

Kemiska bekämpningsmedel i yt- och grundvatten Kemiska bekämpningsmedel i yt- och grundvatten resultat och trender under tre decennier Jenny Kreuger, Mikaela Gönczi, Gustaf Boström & Martin K Larsson CKB, SLU Möte med Växtskyddsrådet Naturvårdsverket,

Läs mer

Analyser av växtskyddsmedel i rå- och dricksvatten

Analyser av växtskyddsmedel i rå- och dricksvatten Analyser av växtskyddsmedel i rå- och dricksvatten Gustaf Boström Kompetenscentrum för kemiska bekämpningsmedel (CKB), SLU Nationellt nätverk för dricksvatten 2017-01-17 Bekämpningsmedel Bekämpningsmedel

Läs mer

KEMISKA BEKÄMPNINGMEDEL I ENSKILDA VATTENTÄKTER 2005

KEMISKA BEKÄMPNINGMEDEL I ENSKILDA VATTENTÄKTER 2005 Miljöförvaltningen KEMISKA BEKÄMPNINGMEDEL I ENSKILDA VATTENTÄKTER 2005 SAMMANSTÄLLNING AV BRUNNSRESULTAT I LANDSKRON KOMMUN Mathias Fuchs Miljöinspektör Rapport 2006:5 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona

Läs mer

Om förekomst av bekämpningsmedelsrester i grundvatten: erfarenheter från Simrishamn kommun

Om förekomst av bekämpningsmedelsrester i grundvatten: erfarenheter från Simrishamn kommun VATTEN 63:159 163. Lund 2007 Om förekomst av bekämpningsmedelsrester i grundvatten: erfarenheter från Simrishamn kommun 2002 2007 Monitoring of pesticides in rawwater wells in Simrishamn av Bengt-Olov

Läs mer

Dricksvatten från små vattenverk

Dricksvatten från små vattenverk Miljö- och byggavdelningen informerar Dricksvatten från små vattenverk För att säkerställa dricksvattenkvaliteten gäller Livsmedelsverkets föreskrift om dricksvatten (SLVFS 2001:30), i fortsättningen kallad

Läs mer

Kemiska bekämpningsmedel i yt- och grundvatten

Kemiska bekämpningsmedel i yt- och grundvatten Kemiska bekämpningsmedel i yt- och grundvatten resultat och trender under tre decennier Jenny Kreuger Forskningsledare, föreståndare CKB, SLU ÖSF regional växtskyddskonferens Vreta Kluster, Linköping 2014-11-27

Läs mer

Analys av bekämpningsmedel i enskilda dricksvattentäkter 2014

Analys av bekämpningsmedel i enskilda dricksvattentäkter 2014 M Hörby kommun 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 80 00 Fax: 0415-134 77 kommunen@horby.se www.horby.se Analys av bekämpningsmedel i enskilda dricksvattentäkter 2014 Rapport 2015-01

Läs mer

Egenkontrollprogram. för mindre dricksvattentäkter. Fastställt:

Egenkontrollprogram. för mindre dricksvattentäkter. Fastställt: Egenkontrollprogram för mindre dricksvattentäkter Fastställt: Innehåll Förord... 3 1. Allmänna uppgifter... 4 2. Verksamhetsbeskrivning... 4 3. Beskrivning av vattentäkten... 5 4. Tillsyn och skötsel av

Läs mer

Regler för dricksvatten och vattenverk

Regler för dricksvatten och vattenverk Reviderad november 2009 Regler för dricksvatten och vattenverk Information för den som hanterar eller producerar dricksvatten Miljö och hälsoskyddskontoret Kort om föreskrifterna för dricksvatten Från

Läs mer

Förslag till provtagningsplan för små dricksvattenanläggningar. Verksamhetens namn:

Förslag till provtagningsplan för små dricksvattenanläggningar. Verksamhetens namn: Förslag till provtagningsplan för små dricksvattenanläggningar Verksamhetens namn:.. 1 Allmänna uppgifter om dricksvattenanläggningen och vattentäkten Namn på verksamheten (företaget, föreningen) Ev. organisationsnummer

Läs mer

Kemiska bekämpningsmedel i grundvatten - jämförelse av modellerade och uppmätta resultat i Höje Ås avrinningsområde

Kemiska bekämpningsmedel i grundvatten - jämförelse av modellerade och uppmätta resultat i Höje Ås avrinningsområde 1(5) Kemiska bekämpningsmedel i grundvatten - jämförelse av modellerade och uppmätta resultat i Höje Ås avrinningsområde Sammanfattning av uppmätta resultat för Höje Å vattenråd, oktober 2017 Syfte och

Läs mer

Vad händer på HaV inom området vattenskydd?

Vad händer på HaV inom området vattenskydd? Vad händer på HaV inom området vattenskydd? Seminarium om vattenskydd 16 november 2016 Pia Almbring pia.almbring@havochvatten.se HaVs vägledning för långsiktigt skydd av vattentäkter Vägledning kopplad

Läs mer

Välkommen på handläggarträff. Stockholm 8-9 februari 2017

Välkommen på handläggarträff. Stockholm 8-9 februari 2017 Välkommen på handläggarträff Stockholm 8-9 februari 2017 2017-02-13 Presentationsnamn Namn 2 2017-02-13 Presentationsnamn Namn 3 Aktualiteter 1. TVL-insatser 2017 2. Remisstiden slut för Dricksvattenutredningens

Läs mer

Schysst vatten i kranen?

Schysst vatten i kranen? Schysst vatten i kranen? Kontroll av icke kommunala dricksvattentäkter som omfattas av Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter Miljöskyddskontoret 2013 Sammanfattning Under sommarhalvåret 2013 har

Läs mer

Regeringsuppdrag Screening av förekomsten av miljögifter

Regeringsuppdrag Screening av förekomsten av miljögifter Regeringsuppdrag Screening av förekomsten av miljögifter PFAS och bekämpningsmedel Garnisonen 31 maj 2016 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-22 1 Uppdraget Naturvårdsverket

Läs mer

Författare Adielsson S., Törnquist M., Asp J., Kreuger J. Utgivningsår 2006

Författare Adielsson S., Törnquist M., Asp J., Kreuger J. Utgivningsår 2006 Bibliografiska uppgifter för Sammanställning av den generella pesticiddatabasen Författare Adielsson S., Törnquist M., Asp J., Kreuger J. Utgivningsår 2006 Tidskrift/serie Teknisk rapport - Sveriges lantbruksuniversitet,

Läs mer

Grundvatten På gång på Länsstyrelsen

Grundvatten På gång på Länsstyrelsen rundvatten På gång på Länsstyrelsen Hillevi Hägnesten Miljö- och vattenstrategiska enheten Skräbeåns vattenråd, 2011-10-05 I R Vånga I R Jämshögsområdet SE625188-140650 I R SE622960-141951 R I Vanneberga

Läs mer

Produktionsrapport. Vattenkvalitet 2015

Produktionsrapport. Vattenkvalitet 2015 Produktionsrapport Vattenkvalitet 2015 I tabellform redovisas vattenkvalitet för både råvatten och dricksvatten för år 2015. Vissa andra uppgifter såsom levererade mängder, personalstyrka och kemikalieförbrukning

Läs mer

Metaller och bekämpningsmedel i Segeå och Risebergabäcken 2007

Metaller och bekämpningsmedel i Segeå och Risebergabäcken 2007 1 Metaller och bekämpningsmedel i Segeå och Risebergabäcken 2007 Rapporten är upprättad av: Jan Pröjts. Granskning: Birgitta Bengtsson. Uppdragsgivare: Miljöförvaltningen, Malmö stad. Landskrona 2008-04-14

Läs mer

2012:12. Grundvattenkvalitet i Skåne län Utvärdering av regional provtagning av grundvatten 2007-2010

2012:12. Grundvattenkvalitet i Skåne län Utvärdering av regional provtagning av grundvatten 2007-2010 2012:12 Grundvattenkvalitet i Skåne län Utvärdering av regional provtagning av grundvatten 2007-2010 Titel: Utgiven av: Copyright: Grundvattenkvalitet i Skåne län utvärdering av regional provtagning 2007-2010

Läs mer

Bekämpningsmedel i svensk miljöövervakning

Bekämpningsmedel i svensk miljöövervakning Bekämpningsmedel i svensk miljöövervakning Gustaf Boström Kompetenscentrum för kemiska bekämpningsmedel (CKB), SLU Regional växtodlings och växtskyddskonferens i Uddevalla 2017 01 13 Vilka data finns det

Läs mer

små dricksvattenanläggningar

små dricksvattenanläggningar Information gällande små dricksvattenanläggningar Från 1 januari 2015 ska alla dricksvattenanläggningar registreras som en egen anläggning. Detta häfte ger information om vad som krävs och vilka handlingar

Läs mer

Rapport om Grundvattenkontrollen. Landskrona stad 2013

Rapport om Grundvattenkontrollen. Landskrona stad 2013 1(17) Miljöförvaltningen Rapport om Grundvattenkontrollen Landskrona stad 2013 Alexandra Skopal Miljöinspektör Rapport 2013:15 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona 2(17) Sammanfattning Sedan 1992 finns

Läs mer

3a. Provtagning av vattnet - Utgående dricksvatten från vattenverket/brunnen

3a. Provtagning av vattnet - Utgående dricksvatten från vattenverket/brunnen 1 (7) L2_mall_egenkontrollprogram_vattenverk_2017_uppdaterad_20180525 Egenkontrollprogram för vattenverk/dricksvattenanläggning En vattenanläggning som förser ett livsmedelsföretag eller ett visst antal

Läs mer

Information för dig som hanterar eller producerar dricksvatten

Information för dig som hanterar eller producerar dricksvatten Information för dig som hanterar eller producerar dricksvatten Miljökontoret Hörby kommun 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 83 10 miljo@horby.se www.horby.se Livsmedelverkets föreskrifter

Läs mer

Screening av bekämpningsmedel 2015 & 2016

Screening av bekämpningsmedel 2015 & 2016 Screening av bekämpningsmedel 2015 & 2016 Workshop om screening och miljögifter 2017-11-15 Gustaf Boström, Bodil Lindström, Mikaela Gönczi & Jenny Kreuger Institutionen för vatten och miljö, Sveriges Lantbruksuniversitet

Läs mer

Faroanalys och undersökningsprogram för dricksvattenanläggning

Faroanalys och undersökningsprogram för dricksvattenanläggning Faroanalys och undersökningsprogram för dricksvattenanläggning Verksamhetens namn Enligt Livsmedelsverkets föreskrift om dricksvatten SLVFS 2001:30 Detta häfte har tagits fram som hjälp till framtagning

Läs mer

Produktionsrapport. Vattenkvalitet 2017

Produktionsrapport. Vattenkvalitet 2017 Produktionsrapport Vattenkvalitet 2017 I tabellform redovisas vattenkvalitet för både råvatten och dricksvatten för år 2017. Vissa andra uppgifter såsom levererade mängder, personalstyrka och kemikalieförbrukning

Läs mer

Screening av växtskyddsmedel i vattendrag som avvattnar växthusområden i södra Sverige

Screening av växtskyddsmedel i vattendrag som avvattnar växthusområden i södra Sverige Seminarium Uppsala 2019-03-19 Screening av växtskyddsmedel i vattendrag som avvattnar växthusområden i södra Sverige 2017-2018 CKB Rapport 2019:1 Jenny Kreuger, Ove Jonsson, Klara Löfkvist, Torbjörn Hansson,

Läs mer

Provtagning enligt SLVFS 2001:30

Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt föreskrifterna för dricksvatten (SLVFS 2001:30) Den som producerar eller tillhandahåller dricksvatten ska regelbundet och i enlighet med Livsmedelsverkets

Läs mer

Kemiska bekämpningsmedel i grundvatten 1986 2014

Kemiska bekämpningsmedel i grundvatten 1986 2014 Kemiska bekämpningsmedel i grundvatten 1986 2014 Sammanställning av resultat och trender i Sverige under tre decennier, samt internationella utblickar Havs- och vattenmyndighetens rapport 2014:15 CKB rapport

Läs mer

Om dricksvattenkvalitet

Om dricksvattenkvalitet Om dricksvattenkvalitet Vad är dricksvattenkvalitet? Eller, enklare uttryckt, när är ett dricksvatten bra? Dricksvatten skall vara hälsosamt och rent, skriver Livsmedelsverket i sina dricksvattenföreskrifter

Läs mer

Provtagning enligt SLVFS 2001:30

Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt föreskrifterna för dricksvatten (SLVFS 2001:30) Den som producerar eller tillhandahåller dricksvatten ska regelbundet och i enlighet med Livsmedelsverkets

Läs mer

Bekämpningsmedel i dricksvattenbrunnar och brunnsägare

Bekämpningsmedel i dricksvattenbrunnar och brunnsägare 1(48) Miljöförvaltningen Bekämpningsmedel i dricksvattenbrunnar och brunnsägare Projektet har genomförts med stöd av Region Skånes Miljövårdsfond. Jonas Lövendahl och Amir Arvin Rapport 2013:5 Miljöförvaltningen

Läs mer

Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på

Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på Skriv namnet på verksamheten. Enligt Statens livsmedelsverks föreskrifter om dricksvatten SLVFS 2001:30 Fastställt den Tillsynsmyndigheten fyller i datum när

Läs mer

Små vattenanläggningar. Vattenkvalité och provtagning

Små vattenanläggningar. Vattenkvalité och provtagning Små vattenanläggningar Vattenkvalité och provtagning Varför är det viktigt? Vatten - vårt viktigaste livsmedel Dryck och matlagning/beredning (även rengöring och hygien) en förutsättning för att kunna

Läs mer

Provtagning av dricksvatten från större vattentäkter och mindre vattentäkter med speciella regler

Provtagning av dricksvatten från större vattentäkter och mindre vattentäkter med speciella regler Miljöavdelningen Kundtjänst: 0910-73 50 00 www.skelleftea.se Provtagning av dricksvatten från större vattentäkter och mindre vattentäkter med speciella regler Följande undersökningar ska göras vid dricksvattenanläggningar:

Läs mer

Förslag till provtagningspunkter och provtagningsfrekvens för normal och utvidgad undersökning för små vattenverk

Förslag till provtagningspunkter och provtagningsfrekvens för normal och utvidgad undersökning för små vattenverk 1 (9) Förslag till provtagningspunkter och provtagningsfrekvens för normal och utvidgad undersökning för små vattenverk Uppgifter om anläggning, drift- och provtagningsansvarig Anläggningens namn Fastighetsbeteckning

Läs mer

Grundläggande vägledning vid handläggning av ansökan om tillstånd för spridning av kemiska bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt.

Grundläggande vägledning vid handläggning av ansökan om tillstånd för spridning av kemiska bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt. Grundläggande vägledning vid handläggning av ansökan om tillstånd för spridning av kemiska bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt. Senast uppdaterad: 2015-03-02 Sidan 1 av 8 Inledning Denna

Läs mer

Kompletterande promemoria avseende förslagen om ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten

Kompletterande promemoria avseende förslagen om ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten 1 (8) Kompletterande promemoria avseende förslagen om ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten I juli 2015 skickade Livsmedelsverket ut en remiss med förslag till ändring

Läs mer

Analys av vattendirektivsämnen i ytvattentäkter för dricksvatten i Örebro län

Analys av vattendirektivsämnen i ytvattentäkter för dricksvatten i Örebro län 1(4) 2010-01-18 Dnr: 537-00184-2010 Karin Runnels Direkt: 019-19 30 44 karin.runnels@lansstyrelsen.se Fax: 019-19 35 15 kjell.hedenstrom@askersund.se; lars.ferbe@orebro.se; gunnar.berglund@bergslagens-kt.se;

Läs mer

Kemiska bekämpningsmedel i grundvatten

Kemiska bekämpningsmedel i grundvatten Kemiska bekämpningsmedel i grundvatten resultat och trender under tre decennier Mikaela Gönczi Biträdande föreståndare för Kompetenscentrum för kemiska bekämpningsmedel (CKB) vid SLU Grundvattendagarna

Läs mer

Grundvattenkontrollprogram

Grundvattenkontrollprogram Miljöförvaltningen Grundvattenkontrollprogram LANDSKRONA KOMMUN 2004 Rapport Mathias Fuchs Miljöinspektör Rapport 2005:4 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona 2 Sammanfattning Ett program för kontroll av

Läs mer

Kontrollprogram för grundvattnet i Helsingborg

Kontrollprogram för grundvattnet i Helsingborg Kontrollprogram för grundvattnet i Helsingborg Resultat av undersökningar 1997-2002 Miljönämnden Text: Kristina Turkál Tabeller: Kristina Turkál Omslagsbilder: Peter Skantz (mittenbild), Ann Wulf Rapporten

Läs mer

Seminarium om bekämpningsmedelsanvändning inom vattenskyddsområden

Seminarium om bekämpningsmedelsanvändning inom vattenskyddsområden Seminarium om bekämpningsmedelsanvändning inom vattenskyddsområden - Workshop om kommunernas tillsyn Den 7 februari 2017 arrangerade Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket ett seminarium om användning

Läs mer

Provtagning av dricksvatten 2011

Provtagning av dricksvatten 2011 Provtagning av dricksvatten 2011 Vattenprover på vårt sommarvatten ska tas med jämna mellanrum. Nedan framgår när och var vi tagit proverna samt vilka resultat som uppnåtts. Förkortningar: VV = vattenverk

Läs mer

Bekämpningsmedel i halländska yt- och grundvatten 2012:8

Bekämpningsmedel i halländska yt- och grundvatten 2012:8 Bekämpningsmedel i halländska yt- och grundvatten 2012:8 Länsstyrelsen i Hallands län Meddelande 2012:8 ISSN 1101-1084 ISRN LSTY-N-M-2012/08-SE Tryckt på Länsstyrelsens tryckeri, Halmstad, 2012 Foto framsida:

Läs mer

Dricksvatteninformation. Södertörns miljö- och hälsoskyddförbund

Dricksvatteninformation. Södertörns miljö- och hälsoskyddförbund Dricksvatteninformation Södertörns miljö- och hälsoskyddförbund ALLMÄN INFORMATION Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och det är viktigt att vattnet är rent och hälsosamt att dricka. Har du kommunalt

Läs mer

Små dricksvattenanläggningar. dricksvatten i en kommersiell eller offentlig verksamhet. Information om små dricksvattenanläggningar

Små dricksvattenanläggningar. dricksvatten i en kommersiell eller offentlig verksamhet. Information om små dricksvattenanläggningar Information om små dricksvattenanläggningar Information om regler för dig som producerar och tillhandahåller dricksvatten i en kommersiell eller offentlig verksamhet Små dricksvattenanläggningar Information

Läs mer

1006 ISO/IEC 17025. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Enhet Mätosäkerhet

1006 ISO/IEC 17025. Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Enhet Mätosäkerhet Sida 1 (5) attenverket 331 83 ÄRNAMO SS-EN ISO 17294-2:2005 Arsenik, As 0.037 µg/l +/-20-25% SS-EN ISO 17294-2:2005 Bor, B 18 µg/l +/-25-30% SS-EN ISO 17294-2:2005 Kadmium, Cd

Läs mer

Ackred. nr 1006 Provning ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet

Ackred. nr 1006 Provning ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet Sida 1 (5) förskolan Nej=0 Ja=1 : 0 SS-EN ISO 7027-1:2016 Turbiditet FNU 0.17 ±0.12 FNU SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt ingen SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt, art - SS-EN ISO 7887:2012C mod Färg

Läs mer

Kompletterande provtagning av dricksvatten m a p klorerade lösningsmedel inom 11 fastigheter i Skäggered, Mölndals stad

Kompletterande provtagning av dricksvatten m a p klorerade lösningsmedel inom 11 fastigheter i Skäggered, Mölndals stad Mölndals stad Att: Anna Stjernholm 2016-11-08 PM Kompletterande provtagning av dricksvatten m a p klorerade lösningsmedel inom 11 fastigheter i Skäggered, Mölndals stad 1 Bakgrund och syfte Under augusti

Läs mer

EGENKONTROLL FÖR DRICKSVATTENANLÄGGNING

EGENKONTROLL FÖR DRICKSVATTENANLÄGGNING EGENKONTROLL FÖR DRICKSVATTENANLÄGGNING Allmänna uppgifter Företagarens/företagets/organisationens namn Organisations- eller personnummer Fastighetsbeteckning för vattenverk och vattentäkt Verksamhets-/distributionsområde

Läs mer

Information om dricksvattenanläggningar 2019 Styrande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner

Information om dricksvattenanläggningar 2019 Styrande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner Information om dricksvattenanläggningar 2019 Styrande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner Alla kontrollmyndigheter ska årligen rapportera information om sin kontrollverksamhet. Den här anvisningen

Läs mer

Förslag till provtagningsplan för små vattenverk

Förslag till provtagningsplan för små vattenverk Förslag till provtagningsplan för små vattenverk Verksamhetens namn:.. Datum: Underskrift av ansvarig:.. Innehållsförteckning 1 Allmänna uppgifter om vattenverket och vattentäkten 2 Vattenprovtagning 2.1

Läs mer

Undersökningsprogram för vattenverk/dricksvattenanläggning

Undersökningsprogram för vattenverk/dricksvattenanläggning 1 (4) L5_mall_undersökningsprogram_vattenverk_uppdaterad_20190115 Undersökningsprogram för vattenverk/dricksvattenanläggning Med utgångspunkt från faroanalysen samt kraven i SLVFS 2001:30 ska ett förslag

Läs mer

Yttrande över förslag till ändringar i Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten

Yttrande över förslag till ändringar i Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Egenkontrollprogram med faroinventering och undersökningsprogram för små dricksvattenanläggningar i Ulricehamns kommun Verksamhetens namn Fastställt

Egenkontrollprogram med faroinventering och undersökningsprogram för små dricksvattenanläggningar i Ulricehamns kommun Verksamhetens namn Fastställt Egenkontrollprogram med faroinventering och undersökningsprogram för små dricksvattenanläggningar i Ulricehamns kommun Verksamhetens namn Fastställt 2 Innehåll 1. Verksamhetens uppgifter... 3 2. Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

EXAMENSARBETE. Bekämpningsmedelsrester i dricksvatten. En undersökning av bekämpningsmedel i 50 enskilda brunnar i Laholms kommun

EXAMENSARBETE. Bekämpningsmedelsrester i dricksvatten. En undersökning av bekämpningsmedel i 50 enskilda brunnar i Laholms kommun Miljö- och hälsoskyddsprogrammet 180 hp EXAMENSARBETE Bekämpningsmedelsrester i dricksvatten En undersökning av bekämpningsmedel i 50 enskilda brunnar i Laholms kommun Elin Jönson och Sophie Olofsson Examensarbete

Läs mer

Produktionsrapport. Vattenkvalitet 2014

Produktionsrapport. Vattenkvalitet 2014 Produktionsrapport Vattenkvalitet 2014 I tabellform redovisas vattenkvalitet för både råvatten och dricksvatten för år 2014. Vissa andra uppgifter såsom levererade mängder, personalstyrka och kemikalieförbrukning

Läs mer

Nedan finns en sammanställning över projektets kostnader fram t.o.m

Nedan finns en sammanställning över projektets kostnader fram t.o.m 217-3-31 Länsstyrelsen i Skåne Karin Olsson Miljöavdelningen Fiske- och vattenvårdsenheten 25 15 Malmö Slutredovisning för Vattendialog Borstbäcken Projektet har genomförts av Kävlingeåns vattenråd under

Läs mer

Egenkontrollprogram med faroanalys. Vattenverk

Egenkontrollprogram med faroanalys. Vattenverk Egenkontrollprogram med faroanalys Vattenverk Datum Dricksvatten skall vara hälsosamt och rent. En vattenanläggning som förser livsmedelsföretag eller ett visst antal privata bostäder med dricksvatten

Läs mer

Egenkontrollprogram för vattenverk/dricksvattenanläggning

Egenkontrollprogram för vattenverk/dricksvattenanläggning 1 (5) L2_mall_egenkontrollprogram_vattenverk_2017_uppdaterad_20190109 Egenkontrollprogram för vattenverk/dricksvattenanläggning En vattenanläggning som förser ett livsmedelsföretag eller ett visst antal

Läs mer

Användning av bekämpningsmedel i vattenskyddsområde

Användning av bekämpningsmedel i vattenskyddsområde Användning av bekämpningsmedel i vattenskyddsområde Emma Colleen Enheten för miljöfarlig verksamhet Miljörättsavdelningen 2009-04-06 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Hantering

Läs mer

Ackred. nr 1006 Provning ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet

Ackred. nr 1006 Provning ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet Sida 1 (5) : SS-EN ISO 7027-1:2016 Turbiditet FNU 0.26 ±0.12 FNU SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt ingen SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt, art - SS-EN ISO 7887:2012C mod Färg 15 ±2 Pt SS-EN 27888-1 Konduktivitet

Läs mer

Brandskum som möjlig förorenare av dricksvattentäkter och ytvattenförekomster. Syftet med detta PM är att sammanfatta:

Brandskum som möjlig förorenare av dricksvattentäkter och ytvattenförekomster. Syftet med detta PM är att sammanfatta: 1 Brandskum som möjlig förorenare av dricksvattentäkter och ytvattenförekomster Bakgrund och syfte Högfluorerade ämnen inom ämnesgruppen kallad PFAS har förorenat dricksvatten i flera kommuner och några

Läs mer

Ackred. nr 1006 Provning ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet

Ackred. nr 1006 Provning ISO/IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet Sida 1 (5) SS-EN ISO 7027-1:2016 Turbiditet FNU 0.41 ±0.12 FNU SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt ingen SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt, art - SS-EN ISO 7887:2012C mod Färg 10 ±2 Pt SS-EN 27888-1 Konduktivitet

Läs mer

Produktionsrapport. Vattenkvalitet 2012

Produktionsrapport. Vattenkvalitet 2012 Produktionsrapport Vattenkvalitet 2012 I tabellform redovisas vattenkvalitet för både råvatten och dricksvatten för år 2012. Vissa andra uppgifter såsom levererade mängder, personalstyrka och kemikalieförbrukning

Läs mer

Sammanställning av befintliga data av växtskyddsmedel i ytvatten

Sammanställning av befintliga data av växtskyddsmedel i ytvatten Sammanställning av befintliga data av växtskyddsmedel i ytvatten 1983-2014 Underlagsrapport till Naturvårdsverkets regeringsuppdrag Screening av förekomsten av miljögifter Författare Gustaf Boström, Länsstyrelsen

Läs mer

Kontroll av mindre dricksvattenanläggningar i Uddevalla kommun 2013

Kontroll av mindre dricksvattenanläggningar i Uddevalla kommun 2013 Sprintrapport 2013 1 (5) Kontroll av mindre dricksvattenanläggningar i Uddevalla kommun 2013 Sammanfattning Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter ska tillämpas på vattenverk som tillhandahåller 10

Läs mer

Växtskyddsrådet Stockholm den 4/ Susanna Hogdin, enheten för Miljöprövning och miljötillsyn

Växtskyddsrådet Stockholm den 4/ Susanna Hogdin, enheten för Miljöprövning och miljötillsyn Växtskyddsrådet Stockholm den 4/3 2016 Susanna Hogdin, enheten för Miljöprövning och miljötillsyn Bakgrund VSO med lokala bestämmelser har kunnat införas runt vattentäkter sedan 1930-talet År 1997 fattade

Läs mer

Kemiska bekämpningsmedel i Skånes ytvatten 1983 2014

Kemiska bekämpningsmedel i Skånes ytvatten 1983 2014 Kemiska bekämpningsmedel i Skånes ytvatten 1983 2014 Med jämförelser mot den nationella miljöövervakningen Havs- och vattenmyndighetens rapport 2014:16 CKBs rapport 2014:2 Havs- och vattenmyndigheten Datum:

Läs mer

Delrapport 2009 Dricksvatten från privata vattenverk till livsmedelsanläggningar. Miljö- och hälsoskydd

Delrapport 2009 Dricksvatten från privata vattenverk till livsmedelsanläggningar. Miljö- och hälsoskydd Delrapport 2009 Dricksvatten från privata vattenverk till livsmedelsanläggningar Miljö- och hälsoskydd Rapportsammanställning: Annika Gustafsson, 21 januari 2010 Postadress Besöksadress Telefon E-postadress

Läs mer

Undersökning av kemiska bekämpningsmedel i 100 brunnar

Undersökning av kemiska bekämpningsmedel i 100 brunnar Miljöförvaltningen Undersökning av kemiska bekämpningsmedel i 100 brunnar Dricksvattenkvaliteten i enskilda vattentäkter i Landskrona kommun... Rose-Marie Stigsdotter Miljöinspektör Rapport 2008:5 Miljöförvaltningen

Läs mer

Projekt 2010 Dricksvatten från privata vattenverk till livsmedelsanläggningar. Miljö- och hälsoskydd

Projekt 2010 Dricksvatten från privata vattenverk till livsmedelsanläggningar. Miljö- och hälsoskydd Projekt 2010 Dricksvatten från privata vattenverk till livsmedelsanläggningar Miljö- och hälsoskydd Rapportsammanställning: Annika Gustafsson, januari 2011 Postadress Besöksadress Telefon E-postadress

Läs mer

Produktionsrapport. Vattenkvalitet 2011

Produktionsrapport. Vattenkvalitet 2011 Produktionsrapport Vattenkvalitet 2011 I tabellform redovisas vattenkvalitet för både råvatten och dricksvatten för år 2011. Vissa andra uppgifter såsom levererade mängder, personalstyrka och kemikalieförbrukning

Läs mer

Program för regelbundna undersökningar och dokumentation av egenkontroll vid dricksvattenanläggning

Program för regelbundna undersökningar och dokumentation av egenkontroll vid dricksvattenanläggning Program för regelbundna undersökningar och dokumentation av egenkontroll vid dricksvattenanläggning Enligt Statens livsmedelsverks föreskrifter om dricksvatten SLVFS 2001:30 Namnet på verksamheten Datum

Läs mer

1 (5) Vägledning för miljönämndens beslut om användning av kemiska bekämpningsmedel och gödsel inom vattenskyddsområden i Halmstads kommun

1 (5) Vägledning för miljönämndens beslut om användning av kemiska bekämpningsmedel och gödsel inom vattenskyddsområden i Halmstads kommun Datum 2018-03-15 1 (5) Dnr: 2018-1614 Handläggare: Gun Wallnedal Vägledning för miljönämndens beslut om användning av kemiska bekämpningsmedel och gödsel inom vattenskyddsområden i Halmstads kommun Denna

Läs mer

Dricksvattnet - en stor undersökning av bekämpningsmedel

Dricksvattnet - en stor undersökning av bekämpningsmedel Dricksvattnet - en stor undersökning av bekämpningsmedel Av Doris Rosling, byråinspektör, Bitte Erlandsson, byråchef, Tuija Pihlström, kemist, Bengt-Göran Ericsson, toxikolog, Livsmedelsverket --------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Samverkan mellan pesticiddatabasen vid SLU och DGV-databasen vid SGU

Samverkan mellan pesticiddatabasen vid SLU och DGV-databasen vid SGU Samverkan mellan pesticiddatabasen vid SLU och DGV-databasen vid SGU Samverkan mellan pesticiddatabasen vid SLU och DGV-databasen vid SGU sen vid SGU Linda Ahlström, Magdalena Thorsbrink, Mirja Törnquist,

Läs mer

Uggleåsvägen 4 och 6, Mölndals kommun

Uggleåsvägen 4 och 6, Mölndals kommun Länsstyrelsen Västra Götalands Län Att: Henrik Bengtsson 2016-08-15 PM Uggleåsvägen 4 och 6, Mölndals kommun Provtagning av dricksvatten och inomhusluft m a p klorerade lösningsmedel 1 Bakgrund och syfte

Läs mer

Bekämpningsmedel i grundvatten och vattendrag - miljöövervakning visar trenderna

Bekämpningsmedel i grundvatten och vattendrag - miljöövervakning visar trenderna Bekämpningsmedel i grundvatten och vattendrag - miljöövervakning visar trenderna Jenny Kreuger (a), Mirja Törnquist (b) & Henrik Kylin (c) (a) Inst för markvetenskap, SLU, Box 772, 75 7 Uppsala, tel 18-672462,

Läs mer

Ackred. nr 1006 Provning ISO / IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet

Ackred. nr 1006 Provning ISO / IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet Sida 1 (5) SS-EN ISO 7027-1:2016 Turbiditet FNU 0.11 ± 0.12 FNU SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt ingen SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt, art - SS-EN ISO 7887:2012C mod Färg < 5 ± 2 Pt SS-EN 27888-1 Konduktivitet

Läs mer

Ackred. nr 1006 Provning ISO / IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet

Ackred. nr 1006 Provning ISO / IEC Metodbeteckning Analys/Undersökning av Resultat Mätosäkerhet Enhet Sida 1 (5) SS-EN ISO 7027-1:2016 Turbiditet FNU < 0.1 ± 0.12 FNU SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt ingen SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt, art - SS-EN ISO 7887:2012C mod Färg < 5 ± 2 Pt SS-EN 27888-1 Konduktivitet

Läs mer

PFAS i Brantafors dricksvatten

PFAS i Brantafors dricksvatten PFAS i Brantafors dricksvatten Information vid Renare Marks PFAS-seminarium Stockholm 2017-02-02 Magnus Olofsson Miljö- och byggnadsförvaltningen Brantafors vattenverk byggdes 2010, ersatte ett gammalt

Läs mer

Grundvattenkontrollen i Landskrona

Grundvattenkontrollen i Landskrona 1(37) Miljöförvaltningen Grundvattenkontrollen i Landskrona 1992-2012 Jonas Lövendahl Rapport 2013:6 Utredare Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona 2 Sammanfattning Sedan 1992 har Miljönämnden genomfört

Läs mer

1 (5) Vägledning för miljönämndens beslut om användning av kemiska bekämpningsmedel och gödsel inom vattenskyddsområden i Halmstads kommun

1 (5) Vägledning för miljönämndens beslut om användning av kemiska bekämpningsmedel och gödsel inom vattenskyddsområden i Halmstads kommun Datum 2017-12-01 1 (5) Dnr: 2017-4097 Handläggare: Gun Wallnedal MILJÖFÖRVALTNINGEN Vägledning för miljönämndens beslut om användning av kemiska bekämpningsmedel och gödsel inom vattenskyddsområden i Halmstads

Läs mer

Inledning 3. Geologi 3 Jordarter 3 Berggrund 3 Hydrogeologi 5

Inledning 3. Geologi 3 Jordarter 3 Berggrund 3 Hydrogeologi 5 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning 2 Inledning 3 Geologi 3 Jordarter 3 Berggrund 3 Hydrogeologi 5 Kontrollprogrammet 7 Provpunkter 7 Provtagningsfrekvens 8 Analyser 8 Resultat och bedömning 9 Utvärdering

Läs mer

Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på

Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på Ange namnet på verksamheten (Ange dagens datum) Enligt Statens livsmedelsverks föreskrifter om dricksvatten SLVFS 2001:30 Fastställt den Tillsynsmyndigheten

Läs mer

Produktionsrapport. Vattenkvalitet 2013

Produktionsrapport. Vattenkvalitet 2013 Produktionsrapport Vattenkvalitet 2013 I tabellform redovisas vattenkvalitet för både råvatten och dricksvatten för år 2013. Vissa andra uppgifter såsom levererade mängder, personalstyrka och kemikalieförbrukning

Läs mer

Sammanställning av anmärkningar och klagomål på dricksvatten under 2015

Sammanställning av anmärkningar och klagomål på dricksvatten under 2015 Datum Vår beteckning 2016-01-14 2016.4.346 Sid 1(6) Sammanställning av anmärkningar och klagomål på dricksvatten under 2015 Hässleholms Vatten AB 281 80 Hässleholm Besöksadress N Kringelvägen 42 Tel vxl

Läs mer

Produktionsrapport. Vattenkvalitet 2016

Produktionsrapport. Vattenkvalitet 2016 Produktionsrapport Vattenkvalitet 2016 I tabellform redovisas vattenkvalitet för både råvatten och dricksvatten för år 2016. Vissa andra uppgifter såsom levererade mängder, personalstyrka och kemikalieförbrukning

Läs mer

Analysprislista Vattenlaboratoriet 2019

Analysprislista Vattenlaboratoriet 2019 Analysprislista 2019 Sida 1 av 5 Välkommen till Vi erbjuder dig personlig service och ett heltäckande utbud av mikrobiologiska och kemiska analyser. är ackrediterat av Swedac enligt SS-EN ISO/IEC 17025.

Läs mer