Tema: Palestinakonflikten Lärarhandledning: Bakom muren

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tema: Palestinakonflikten Lärarhandledning: Bakom muren"

Transkript

1 Tema: Palestinakonflikten Lärarhandledning: Bakom muren Västbanken, Gaza, Israel, Palestina, Betlehem. Geografiska namn som förknippas med konflikter och krig. Öka elevernas förståelse för internationella förhållanden genom att studera en konflikt som fångar globala spänningar och ständigt är aktuell. Uppnåendemål - förslag Eleven ska - känna till huvuddragen i konflikten mellan Israel och Palestina och vilka centrala aktörer som ingått. - se att olika aktörer har olika perspektiv på konflikten och kunna reflektera kring olika lösningar. - känna till att det finns internationella överenskommelser om till exempel mänskliga rättigheter. Övningar och lektionsförslag kan användas för individuell fördjupning och som bas eller komplement till arbete i ämnena samhällskunskap, religion och svenska. Handledningen innehåller: 1. Inledningslektion 2. Långt till fred i Gaza Läsförståelsefrågor och fördjupningsövning. 3. Bakom muren systrar i Palestina Frågor till boken. 4. Konfliktlösning Värderingsövning, rollspel. 5. Varför är alla intresserade av staden Jerusalem? Platser och fenomen av religiöst intresse. 6. En mur utanför ditt hus Skrivövningar som bygger på episoder ur Bakom muren. Lärarrummet för lättläst

2 1. Inledning Man kan inleda med att ta reda på vad eleverna redan vet om konflikten. Låt dem i så fall prata två och två med varandra. De presenterar sedan för resten av gruppen och ni skriver upp centrala begrepp på tavlan. På så sätt kan de också påminna varandra om saker som de annars kanske glömt bort. Låt sedan eleverna läsa kapitlet Rakt genom trädgården i Bakom muren systrar i Palestina. De kan använda läsförståelsefrågorna som stöd. Titta också på kartan över området som finns i boken. Be dem anteckna sådant de undrar över eller vill veta mer om. Prata om konfliktens utveckling och hör efter med gruppen vilka frågor som väckts, vad de inte förstått och vad de är nyfikna på. Anteckna frågor kring konflikten på en del av tavlan, ett overheadblad eller ett blädderblock.

3 2. Långt till fred i Gaza Förberedelser: Skriv ut och kopiera artikeln Långt till fred i Gaza och läsförståelsefrågorna till artikeln. Artikeln ger en historisk översikt över hur konflikten utvecklats i området från det att Israel grundades 1948 fram till anfallet mot Gaza i december Man kan inleda med att ta reda på vad eleverna redan vet om konflikten. Låt dem i så fall prata två och två med varandra. De presenterar sedan för resten av gruppen och ni skriver upp centrala begrepp på tavlan. På så sätt kan de också påminna varandra om saker som de annars kanske glömt bort. Låt sedan eleverna arbeta med artikeln, enskilt eller tillsammans i par. Dela ut artikel och frågor till var och en. Så kan de rita en tidslinje där de för in viktiga händelser som tas upp i texten eller som kommit upp i den inledande diskussionen. Uppmana dem att sätta in sin egen födelse på linjen, och om de vet, till exempel sina föräldrars födelse. Nu kan vara ett tillfälle att prata om konfliktens utveckling och höra efter med gruppen vilka frågor som väckts, vad de inte förstått och vad de är nyfikna på. Anteckna frågor kring konflikten på en del av tavlan, ett overheadblad eller ett blädderblock. Grupparbete fördjupning av Långt till fred i Gaza Förberedelser: Artiklarna om länder och organisationer finns på 8SIDORs prenumerantwebb att ladda ner och skriva ut. Artiklarna kan också läsas direkt från skärmen, då kan eleverna också få texten uppläst via datorn. Ta fram världskartor, en stor som hänger på väggen eller mindre som eleverna kan titta i vid sina platser. Det är möjligt att ta reda på mer om konflikten via 8SI- DORs prenumerantwebb. Där finns information om Israel, Palestinska självstyret, Libanon, Syrien, Jordanien, Egypten, USA, Arabförbundet och FN. Dela in klassen i nio grupper som var och en får i uppgift att ta reda på mer om sitt land respektive organisation. Texterna kan skrivas ut i förväg. Om det finns tillgång till datorer kan eleverna lyssna till texten samtidigt som de läser från hemsidan. Arbetsfrågor finns som kopieringsunderlag.

4 Efter någon timme eller annan lämplig tidsrymd redovisar grupperna för övriga i klassen. Man kan låta gruppen stå inför resten av klassen och redovisa. Man kan också dela upp grupperna till tvärgrupp så att det ingår en eller två personer från varje land- och organisationsgrupp i varje tvärgrupp. Uppmana eleverna att visa sina länder på kartan. Nu har alla fått en breddad förståelse av konflikten och blivit uppmärksammade på att det finns flera aktörer som agerar på den internationella arenan. Avslutningsvis låter du eleverna skriva ned sina reflektioner kring vad de lärt sig, under lektionstid eller som läxa till nästa tillfälle.

5 3. Läsförståelsefrågor Bakom muren systrar i Palestina kap 1 Hjärtat i halsgropen 1. Varför tar taxin en omväg från Jerusalem till Betlehem? 2. Resenärerna i taxin verkar rädda när de kommit fram till vägspärren. Vad är de rädda för? 3. Vad är Födelsekyrkan? 4. När träffades Anne och Nadia första gången? 5. Vilka tittar på Anne och Nadia när de sitter på altanen och dricker saft? 6. Vad gör Nadia hemma efter arbetsdagen? kap 2 Rakt genom trädgården 1. Israel har ockuperat området som kallas för Västbanken. Vad betyder det? 2. Vilka driver sjukhus, daghem och skolor på Västbanken? 3. Vem bygger muren mellan Israel och Palestina? 4. Vad hamnar på den israeliska sidan om muren? 5. Det finns öppningar och grindar i muren. Varför samlas palestinska arbetare vid grinden på morgonen och eftermiddagen? 6. Vilka palestinier får använda grindarna i muren? 7. Varför menar Israel att muren behövs? 8. På vilket sätt är muren olaglig? 9. Vad tror palestinierna är skälet till att Israel bygger muren? kap 3 Kvinnorna kommer 1. Vad arbetar Nadia med? 2. Nadia får reda på att det pågår en konflikt mellan bönder och militären. Vad bråkar de om? 3. Vad är en kvinnoklubb? 4. Kvinnoklubben har peppat Soheila att uppfylla en dröm. Vad var det för dröm? kap 4 Ett val för livet 1. Varför är Natasja nunna? 2. Var ligger klostret? Vad tror nunnorna har hänt på platsen där klostret är byggt? 3. Vad är en ikon? 4. När Anne träffade Natasja och Nadia första gången tyckte hon att de var så olika. Hur tänker Anne nu?

6 kap 5 Borta är mandelträdet 1. Hur förändrades livet på Västbanken och i Gaza efter intifadan på 1980-talet? 2. Varför är Nadia och Elias hus inte färdigbyggt? 3. Varför får Elias inte tillstånd att passera genom muren? kap 6 Slingor av lila 1. För de palestinska familjerna är det extra svårt att ha ett cancersjukt barn, på vilket sätt? 2. Vad gör Nadia för att hjälpa familjen hon träffat? 3. När de är på väg hem är Anne trött och hungrig. Vad vill Nadia göra? kap 7 Därför blev jag kommunist 1. Vad hände när kriget bröt ut 1967? 2. Varför arresterades Nadia när hon var femton år? 3. När träffade Nadia Elias? 4. Varför reste inte Nadia till Beirut för att studera? 5. Vad är intifadan? När inleddes den första intifadan? 6. Vad är Osloavtalet? kap 8 Två tårtor åt Elias 1. Hur många timmar om dagen är Nadia i sitt kök? 2. Nadia är inte nöjd med hur hon ser ut. Vad vill hon förändra? 3. Vad vaknar Anne av? 4. Elias blir arg över något en av grannarna berättar. Vad blir han upprörd över? kap 9 Storasyster vet alltid bäst 1. Varför är det lättare för Natasja att resa till Nadia än tvärtom? 2. Vad har Natasja med som present till Nadia? 3. Vad brukar Nadia ha på bordet ovanpå tygduken? kap 10 Gud talade till mig! 1. Vad heter Natasja egentligen? 2. Hur gammal var Natasja när hon kom till klostret första gången och varför fick hon bo där? 3. Varför stannade Natasja på klostret? 4. Vem kommer för att hämta Natasja?

7 kap 11 Gud är större 1. Vad växer i klosterträdgården? 2. Vad är det som skrämmer Anne och Natasja på natten? 3. Vad arbetar Natasja med? 4. Vilka språk talar Natasja? kap 12 Allt blev svart! 1. Hur känner sig Anne när hon går igenom säkerhetskontrollen vid muren? 2. Varför blir Nadia irriterad på Anne? 3. Vad har Nadia och Anne köpt till varandra?

8 4. Konfliktlösning Eleverna har nu en del kunskap om konflikten och de olika aktörer som är inblandade. I den här värderingsövningen lever de sig in i hur det är att vara på den ena eller andra sidan i konflikten. Eleverna tränar sig i att inta olika ståndpunkter och se konflikten ur flera perspektiv, först som inblandade och senare som medlare. Dela klassrummet i två delar. Gruppera gärna stolarna så att de bildas två tydliga grupper och underlättar samtal inom respektive grupp. Låt halva klassen ta ställning för israeliskt och den andra halvan för palestinskt perspektiv. Ge dem i uppdrag att beskriva hur konflikten ser ut ur deras synvinkel. Låt de två grupperna redovisa sina perspektiv och sedan byta med varandra. De som gestaltat ett israeliskt perspektiv går till det palestinska perspektivet och vice versa. Här hjälper det om eleverna fysiskt byter plats och på så sätt markerar sitt nya perspektiv. Vardera gruppen formulerar vilka krav de har för att gå med på fred och argument för sina krav. Resultatet redovisas för den andra gruppen. Eleverna återgår till att vara sig själva. Här är ett bra tillfälle att ställa tillbaka möblerna som de brukar stå. Antingen skriver de kort ner sina tankar och sedan pratar två och två eller pratar två och två direkt om hur det var att vara med i rollspelet. Hur var det att vara på den ena och den andra sidan? Hur kändes det att byta sida? Var det lätt eller svårt att hitta argument? Var man överens inom respektive grupp eller fanns det olika israeliska och palestinska perspektiv? När de har fått prata en stund, be varje par dela med sig något från sitt samtal till hela klassen. Övningen kan väcka starka känslor av antagonism, låt gärna samtalet om övningen ta lite tid så att känslor hinner svalna lite och var uppmärksam på om någon eller några har verkat stanna kvar i rollspelet. Avslutningsvis be eleverna välja en ny arbetspartner. Tillsammans ska paret komma fram till ett förslag till lösning på konflikten. Be dem skriva ned sitt förslag och några skäl till varför de tycker att deras förslag är bra.

9 5. Varför är alla intresserade av staden Jerusalem? Konflikten mellan Israel och Palestina bär också en mängd religiösa värden. Intresse för konflikten föder en nyfikenhet på de tre stora religionerna judendom, kristendom och islam. I Bakom muren nämns en rad olika platser och fenomen. För vilken religion spelar de roll, på vilket sätt? På vilket sätt ger religionen argument för vilka landområden man gör anspråk på? Man kan använda kartan över området som inledning och be eleverna fundera över varför gränsen går så precis runt Jerusalem. Vad tror de att det beror på? På LL-förlaget finns böcker som handlar om judendom, kristendom och islam. Med keps och kippa En judisk familj i Sverige av Judit Lukacs Tro hopp och Koranen Muslimer i Sverige av Arne Järtelius Präst i Fruängen Med kyrkan i centrum av Anne Sörman Gamla och Nya testamentet i urval och bearbetning av Marie Louise Wallin

10 6. En mur utanför ditt hus Skrivövningarna som följer kan med fördel användas inom ämnet svenska. De bygger på episoder ur Bakom muren systrar i Palestina. Varje övning kan göras separat och bilda underlag för samtal om sociala förhållanden och avgörande livshändelser. De kan också byggas ut till noveller. En mur utanför ditt hus, två skrivövningar Övningarna tränar elevernas inlevelseförmåga. De får en fördjupad förståelse för hur konflikten påverkar civilbefolkningen i Palestina. Övningarna öppnar upp för reflektioner kring sociala fenomen och organiseringen av ett samhälle, en stad eller ett bostadsområde. De två övningarna kan göras efter varandra eller var och en för sig. Uppgift nummer två kräver tillgång till en karta över elevens bostadsområde som hon eller han kan rita på. Uppgifterna kan användas som en kortare skrivövning att arbeta med under en lektion, eleverna kan också få i uppgift att bygga på berättelsen till en novell. 1. Tänk dig att du vaknar en morgon och det går en mur utanför ditt hus. På vilken sida om huset går muren? Vad kan du inte längre göra, vem kan du inte längre träffa? Vem har byggt muren och varför? 2. Ta fram en karta över det område där du bor och rita ut var muren skulle kunna gå. Finns det en uppdelning som känns mer naturlig? Vilka konsekvenser får det för människorna som bor här? Olika perspektiv Läs kapitlet Hjärtat i halsgropen. Berätta om episoden vid vägspärren ur den unge soldatens, taxichaufförens, mannen som säljer kaffe eller någon annan av soldaternas eller taxiresenärernas perspektiv. Livsavgörande Läs kapitlet Därför blev jag kommunist och fundera över: Nadias liv påverkas mycket av vad som

11 händer mellan Israel och Palestina. Finns det någon politisk händelse, i Sverige eller i världen, som du tycker har påverkat ditt liv? Låt eleverna prata om viktiga politiska händelser två och två. Låt dem sedan redovisa ett par stycken genom att skriva in dem på en tidslinje på tavlan. När alla redovisat ge dem betänketid, till nästa lektion, att välja en händelse av dem som nämnts eller någon annan de kommer på som har påverkat deras liv. Ge dem i uppgift att skriva hemma eller vänta med det tills ni ses nästa gång. Att skiljas åt Läs kapitlet Allt blev svart! och fundera på: Tänk på ett tillfälle då du skildes från någon du tycker om, en vän eller en släkting. Hur gick det till när ni skildes åt? Hur kändes det?

12 Arbetsblad Långt till fred i Gaza Läs hela artikeln en gång. Läs artikeln en gång till bit för bit och svara på frågorna. 1. Vad bestämde FN för mer än femtio år sedan? 2. Vad gjorde de arabiska grannländerna då? 3. Var bor de flesta palestinier? 4. Israel har genom krig tagit ännu mer mark från det palestinska området. Vad tycker FN om det? 5. Vad hände när Fatah var den mäktigaste palestinska gruppen? 6. Varför är Hamas hatat i många länder? 7. Varför var Hamas så populärt bland palestinierna? 8. Varför anföll Israel Gaza strax efter jul 2008? På 8SIDORs prenumerantwebb kan du läsa mer om FN, Israel, Palestinska självstyret och deras grannländer.

13 Arbetsblad Om ett land: Var i världen ligger landet? Vilka människor bor där? Hur styrs det? Hur har landet handlat i konflikten mellan Israel och Palestina? Lyft fram något som du tycker är viktigt med landet.

14 Arbetsblad Om en organisation: Vilka är medlemmar av organisationen? Vad är organisationens syfte? Vad gör organisationen? Hur har organisationen handlat i konflikten mellan Israel och Palestina? Lyft fram något som du tycker är viktigt med organisationen.

15 Lättläst material man kan använda för tema Palestinakonflikten: Bakom muren systrar i Palestina av Anne Sörman Boken handlar om de två systrarna Nadia och Natasja i Palestina. Nadia bor i Betlehem, hon är en politiskt engagerad yrkesarbetande fyrabarnsmamma. Natasja är nunna och bor på ett kloster i Jerusalem, på andra sidan om muren som israelerna har byggt. Berättelsen om de två systrarna har flera lager. Man kan läsa den som en redogörelse för konfliktens utveckling och konsekvenser för den palestinska befolkningen. Den utspelar sig i en miljö som är starkt laddad för tre av de stora världsreligionerna och ger grund för samtal kring religion och politik. Den kan också läsas som en berättelse om familjen och hur händelser och mönster i familjen påverkar gestaltningen av våra liv. Anne Sörman har också, tillsammans med Birgitta Lagerlöf, skrivit Dima från Shantila i Libanon, en bok som ingår i LLförlagets serie Barn i världen. På 8SIDORs prenumerantwebb hittar du texter om alla världens länder och stora internationella organisationer. När det händer något i regionen står det att läsa om i 8SIDOR som kommer med ett nytt nummer varje vecka. FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och Barnkonventionen finns i lättläst version att ladda ner från Lättlästtjänsten. På LL-förlaget finns böcker som handlar om judendom, kristendom och islam. Med keps och kippa En judisk familj i Sverige av Judit Lukacs Tro hopp och Koranen Muslimer i Sverige av Arne Järtelius Präst i Fruängen Med kyrkan i centrum av Anne Sörman Gamla och Nya testamentet i urval och bearbetning av Marie Louise Wallin

16 8 SIDOR nummer

Min kunskap om vårt samhälle. Lärarhandledning. Bokens syfte och upplägg: Så här använder du boken:

Min kunskap om vårt samhälle. Lärarhandledning. Bokens syfte och upplägg: Så här använder du boken: Min kunskap om vårt samhälle Lärarhandledning Bokens syfte och upplägg: Boken Min kunskap om vårt samhälle följer Skolverkets mål för kursen Samhällskunskap för gymnasiesärskolan. Boken är upplagd med

Läs mer

Jag vill inte Lärarmaterial

Jag vill inte Lärarmaterial sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Dina och Isak. De har varit tillsammans länge och Isak har flyttat in till Dina. Dina älskar Isak och tycker att de har det

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum - reflektion, diskussion och skrivövning.

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum - reflektion, diskussion och skrivövning. en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hitta din väg - reflektion, diskussion och skrivövning. Ämne: Svenska, SVA, SFI, Samhällskunskap, Livskunskap Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp:

Läs mer

Abrahams barn. Syskonreligionerna Judendom, Kristendom och Islam

Abrahams barn. Syskonreligionerna Judendom, Kristendom och Islam Abrahams barn Syskonreligionerna Judendom, Kristendom och Islam Abrahamitiska religioner Mose grundade judendom. Jesus grundade kristendom. Muhammed grundade islam. Abraham Abraham är stamfader till de

Läs mer

Dags för ramadan Özlem Sara Cekic

Dags för ramadan Özlem Sara Cekic SIDAN 1 Boken handlar om: Det är dags för ramadan. Detta år ska Ayse också få prova på, att fasta. Mamma säger, att Ayse får fasta några timmar varje dag, men hon bestämmer sig för att fasta hela dagarna.

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Superfrågorna s. 15. Fördelar och nackdelar s. 4. Källkritik s. 14. Vi lär av varandra s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Superfrågorna s. 15. Fördelar och nackdelar s. 4. Källkritik s. 14. Vi lär av varandra s. Superfrågorna s. 15 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Källkritik s. 14 Vi lär av varandra s. 13 ELEVHJÄLP av Carmen Winding Gnosjö Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Samband s. 10-12 Likheter och

Läs mer

Boken om SO 1 3. Fettisdagen en av många traditioner. Elevens första grundbok i historia, samhällskunskap, geografi och religion.

Boken om SO 1 3. Fettisdagen en av många traditioner. Elevens första grundbok i historia, samhällskunskap, geografi och religion. Boken om SO 1 3 Elevens första grundbok i historia, samhällskunskap, geografi och religion Provlektion: Fettisdagen en av många traditioner Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om SO 1 3 och tillhörande

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Hans Peterson

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Hans Peterson sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Boken handlar om. Hon är en ganska ensam tjej som gärna vill hänga med de coola tjejerna Anna och Sara. På lunchrasten frågar Anna och Sara om vill

Läs mer

- att uttrycka sina åsikter i tal och skrift, till exempel i en debattartikel.

- att uttrycka sina åsikter i tal och skrift, till exempel i en debattartikel. Denna lektion är hämtad från Svenska Direkt 8 av Cecilia Peña och Lisa Eriksson. Svenska Direkt är ett basläromedel i svenska och svenska som andraspråk för åk 7-9, som tar fasta på att språk uppstår i

Läs mer

Rättvisa i konflikt. Att leva i konflikt

Rättvisa i konflikt. Att leva i konflikt Rättvisa i konflikt Att leva i konflikt Studiematerialet Rättvisa i konflikt Bildas studiematerial Rättvisa i konflikt finns tillgängligt att hämta fritt från Bildas hemsida. Materialet är upplagt för

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial.

Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. a k i l o s n r a B r o k l l i v s v i l Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. Välkommen att arbeta med Rädda Barnens material som berör en av våra mest existentiella

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

MIRA i Skolan. Reflektionsbok!

MIRA i Skolan. Reflektionsbok! MIRA i Skolan En bok för reflektion kring kursens olika frågor. I din bok kan du anteckna, rita eller måla tankar och känslor på det språk/sätt som passar dig. Det som du anteckna i din Re-Bok är din egen

Läs mer

Att be om hjälp. 6-8 elever 90 min SF

Att be om hjälp. 6-8 elever 90 min SF Att be om hjälp Syfte med lektionen Förberedelser 6-8 elever 90 min SF Syftet är att medvetandegöra att alla människor behöver hjälp ibland både i stort och i smått och förstå vinsterna med att be om hjälp.

Läs mer

Israel-Palestina konflikten

Israel-Palestina konflikten Israel-Palestina konflikten Konflikten började år 1948. Ungefär 14 500 döda från år 1948-2009. Israel staten uppkom år 1948. Konflikten har varat i över 60 år och detta har pågått i många år tillbaks i

Läs mer

FÖR DINA RÄTTIG HETER

FÖR DINA RÄTTIG HETER ! S A N VÄS FÖR DINA RÄTTIG HETER Barnkonventionens grundprinciper Ett material för att introducera Barnkonventionen i klassrummet GRATTIS! Att du läser det här betyder att du vill jobba med Barnkonventionen

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Heliga skrifter

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Heliga skrifter L Ä R A R H A N D L E D N I N G Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner och därmed minska klyftor mellan oss människor,

Läs mer

Maresi. Uppgifter och diskussionsfrågor

Maresi. Uppgifter och diskussionsfrågor Fantasyromanen Maresi handlar om de flickor och kvinnor som lever i Röda klostret. En av flickorna heter Maresi. Hon är tretton år gammal och älskar att läsa. En dag kommer en flicka som heter Jai till

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum August Strindberg hans liv funderingsfrågor och skrivuppgift Ämne: Svenska, SVA, SFI, historia År: 6-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion

Läs mer

Sverige under Gustav Vasa

Sverige under Gustav Vasa Sverige under Gustav Vasa Detta lektionsupplägg är planerat och genomfört av Daniel Feltborg. Upplägget är ett resultat av en praktiskt tillämpad uppgift i kursen Historiedidaktik då, nu och sedan, Malmö

Läs mer

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet?

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet? Studieteknik STUDIEHANDLEDNING Syftet med dessa övningar är att eleverna själva ska fördjupa sig i olika aspekter som kan förbättra deras egen inlärning. arna görs med fördel i grupp eller parvis, och

Läs mer

Religion Livsfrågor och etik

Religion Livsfrågor och etik Delmål Delmål 2010-06-14 Religion Skolan strävar efter att eleven: utvecklar förståelse av ställningstaganden i religiösa och etiska frågor samt en grundläggande etisk hållning som grund för egna ställningstaganden

Läs mer

Pedagogisk planering - Religion

Pedagogisk planering - Religion Pedagogisk planering - Religion 1 Mål: introducera och skapa Starta lektionen med gemensam Gemensam diskussion förståelse för begreppet religion. diskussion om vad religion är, vad man kan tro på och varför

Läs mer

Your place or mine? Passar för: Gymnasiet, samhällskunskap, mediekunskap

Your place or mine? Passar för: Gymnasiet, samhällskunskap, mediekunskap Your place or mine? Konflikten mellan israeler och palestinier fördjupas när medier skildrar konflikten på så olika sätt. Efter att i tre veckor ha filmat i Israel och på Gazaremsan klippte UR:s reportageteam

Läs mer

Fråga 2. Det finns alltså två delar i det här arbetet: Svara kort på varje delfråga (se nedan). Skriv en 400 ord om vad du lärt dig av detta.

Fråga 2. Det finns alltså två delar i det här arbetet: Svara kort på varje delfråga (se nedan). Skriv en 400 ord om vad du lärt dig av detta. Fråga 2 Hur ser religioner ut? Det är inte så lätt att förstå vad religion är. Begreppet flyter ut för mig ju mer jag försöker fixera det. Därför vill jag att du hjälper mig förstå vad religion är genom

Läs mer

En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter 1 Det här är Barnombudsmannens skrift om Konventionen om barnets rättigheter omskriven till lättläst. Thomas Hammarberg har skrivit texten. Lena

Läs mer

LPP: kristendom, judendom och islam (grupparbete)

LPP: kristendom, judendom och islam (grupparbete) LPP: kristendom, judendom och islam (grupparbete) 1. Bekanta er med religionen ni ska jobba med genom att läsa i både läromedel, uppslagsverk och liknande. Det räcker inte med att använda en källa för

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

Såhär vill jag ha det i skolan

Såhär vill jag ha det i skolan Av leg. logopeder Ida Rosqvist & Julia Andersson Widgitsymboler Widgit Software/Hargdata 2017. Planera, organisera, genomföra och avsluta skolarbete Det är bra om mina föräldrar får veta läxor och annan

Läs mer

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Vad 4b ska kunna i religion och historia torsdagen den 12 mars Kort sammanfattning Det ser nog ändå mycket

Läs mer

Mitt arbetshäfte om religion.

Mitt arbetshäfte om religion. Mitt arbetshäfte om religion. Centralt innehåll: Några högtider, symboler och berättelser ur kristendom, islam och judendom. Några berättelser ur Bibeln och deras innebörd samt några av de vanligaste psalmerna.

Läs mer

Adam i skolan. Alla barn är lika mycket värda. Ingen får behandlas sämre. FN:s barnkonvention artikel 2 Illustrationer: Rebecca Karlén

Adam i skolan. Alla barn är lika mycket värda. Ingen får behandlas sämre. FN:s barnkonvention artikel 2 Illustrationer: Rebecca Karlén Adam i skolan Adam går i skolan. Han använder rullstol. Adam är med på alla lektioner i klassrummet. När klassen ska se på film måste de gå en trappa upp till ett annat rum. Där finns en projektor. Adam

Läs mer

Från boken "Vägen till Palestina" av Evert Svensson. Alhambra Förlag

Från boken Vägen till Palestina av Evert Svensson. Alhambra Förlag Fredagsbön i Jerusalem. Hösten 2000, efter att det palestinska upproret - Intifadan - brutit ut, förbjöd den israeliska militären alla palestinska män under 45 år tillträde till Gamla stan och Al Aksamoskén.

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Ingen ska få veta funderingsfrågor, diskussion och skrivövning

Ingen ska få veta funderingsfrågor, diskussion och skrivövning en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Ingen ska få veta funderingsfrågor, diskussion och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym Lektionstyp: reflektion och diskussion,

Läs mer

Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning.

Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning. Islam Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning. Ju mörkare blå färg, ju större andel muslimer Länder med många muslimer Grundare och helig

Läs mer

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004 Johanna, Yohanna -lärarhandledning Tage Granit 2004 Syfte Syftet med lärarhandledningen är att skapa olika sätt att bearbeta filmen och teaterföreställningens tema; mobbing och utanförskap. Genom olika

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

tidningsveckan 2011 Samlade kopieringsunderlag

tidningsveckan 2011 Samlade kopieringsunderlag Samlade kopieringsunderlag tidningsveckan 2011 Här finner du de samlade kopieringsunderlagen till Lärarmaterial Tidningsveckan 2011 Tema nyheter. Alla kopieringsunderlag är fria att kopiera och sprida

Läs mer

Upptäck Religion. PROVLEKTION: Alla vänners dag

Upptäck Religion. PROVLEKTION: Alla vänners dag Upptäck Religion Upptäck Religion är en modern religionsbok ur många aspekter. Den ger alla världsreligioner lika stort utrymme, ställer de etiska frågor som tio-tolvåringar funderar över, och svarar väldigt

Läs mer

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam.

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam. De abrahamitiska religionerna Kristendom, Judendom, Islam. Tre religioner som hör ihop Judendom, Kristendom och Islam kallas för de abrahamitiska religioner. Det är för att religionernas grundare (personer

Läs mer

diasporan sionism förintelsen

diasporan sionism förintelsen Israel - Palestina diasporan sionism förintelsen FN:s delningsförslag Judisk befolkningsutveckling 3000000 2250000 1500000 Judar Araber 750000 0 1922 1931 1946 1950 1966 Israel 1948-1967 USA:s intressen

Läs mer

~~:~,~:,:::h :~.: bm"

~~:~,~:,:::h :~.: bm Innehåll Bra på att vara människa ~~:~,~:,:::h :~.: bm" Tjuv och hjälte 14 79 Gott hjärta och totalt ouppfostrad 15 Heliga krig och andra krig 84 Människor är både och 16 På låtsas och på riktigt 89 Önska

Läs mer

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén sidan 1 Författare: Christina Walhdén Vad handlar boken om? Hamed kom till Sverige för ett år sedan. Han kom helt ensam från Afghanistan. I Afghanistan är det krig och hans mamma valde att skicka Hamed

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Malala, den yngsta någonsin som har fått Nobels fredspris. I boken får vi veta hur Malala vuxit

Läs mer

Svenska i fokus 1. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet. Sidorna 94 96 plus facit ur Svenska i fokus 1.

Svenska i fokus 1. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet. Sidorna 94 96 plus facit ur Svenska i fokus 1. Svenska i fokus 1 Svenska i fokus 1 är ett nybörjarläromedel med snabb och tydlig progression. Boken är framtagen för vuxna och tonåringar med studievana. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Judendom, Heliga skrifter

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Judendom, Heliga skrifter L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Judendom, Heliga skrifter Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner

Läs mer

"Vi tror olika!!" Klura lite på dessa ord: åttafaldiga vägen, meditation, nirvana, Allah, Ganesha, tempel... I vilken religion hör de hemma?

Vi tror olika!! Klura lite på dessa ord: åttafaldiga vägen, meditation, nirvana, Allah, Ganesha, tempel... I vilken religion hör de hemma? "Vi tror olika!!" En planering som utvecklar elevernas förmåga att jämföra några av våra världsreligioner. Eleverna är med och har elevmedverkan i innehåll i olika uppgifter samt hur de vill visa att de

Läs mer

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se VÄRDERINGSÖVNINGAR Värderingsövningar är ett pedagogiskt sätt att träna sig i att stå för en åsikt och ett bra sätt att inleda samtal i frågor som saknar givna svar. Deltagarna ges tillfälle att tänka

Läs mer

Romarriket en resa i tiden

Romarriket en resa i tiden Romarriket en resa i tiden Namn: Klass: För att lösa denna uppgift måste du åka tillbaka i tiden. När du skriver skall du skriva som det händer nu, det vill säga i presens. Du ska berätta vad du upplever

Läs mer

ÖVNINGSHÄFTE. Världen&Vi nr 1: 2015. Tema: Rasismen och jag

ÖVNINGSHÄFTE. Världen&Vi nr 1: 2015. Tema: Rasismen och jag ÖVNINGSHÄFTE Världen&Vi nr 1: 2015 Tema: Rasismen och jag 2 Sidan 2: LEDAREN Svara på frågorna: 1) Vad har Leylas text för rubrik? 2) Leyla berättar om en mycket otrevlig granne, som var rasist. Hon ger

Läs mer

Att tacka. Att tacka 1. Bestäm vad du vill tacka för. 2. Välj rätt tid och plats för att tacka. 3. Berätta varför du tackar. 4. Tacka på ett bra sätt.

Att tacka. Att tacka 1. Bestäm vad du vill tacka för. 2. Välj rätt tid och plats för att tacka. 3. Berätta varför du tackar. 4. Tacka på ett bra sätt. Att tacka Syfte med lektionen Förberedelser 4-8 elever 60-90 min SFT Syftet med den sociala färdigheten att tacka är att eleverna blir medvetna om vikten av att visa uppskattning, vara tydlig med vad de

Läs mer

Av: Annika Löthagen Holm. Sluka svenska! Lärarhandledning

Av: Annika Löthagen Holm. Sluka svenska! Lärarhandledning Av: Annika Löthagen Holm Sluka svenska! Lärarhandledning SLUKA SVENSKA! Serien Sluka svenska! riktar sig till elever som läser svenska som andraspråk på låg- och mellanstadiet. Innehållet fokuserar på

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Lärarhandledning till boken "BOMBERMAN" av Mimmi Schill

Lärarhandledning till boken BOMBERMAN av Mimmi Schill Lärarhandledning till boken "BOMBERMAN" av Mimmi Schill 1 3... Läsförståelse- och diskussionsfrågor 3... Prolog till och med kapitel 2 3... Kapitel 3 till och med kapitel 4 3... Kapitel 5 till och med

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Michael Dahl Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik, som ständigt drömmer mardrömmar om att han är en drake. En dag när han vaknar ur sin mardröm, hör han en röst som han inte

Läs mer

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE Vältalaren Vältalaren är en handbok i den retoriska arbetsprocessen: hur man finner övertygande stoff och argument, hur man ger struktur och språklig dräkt åt sitt budskap och hur man memorerar och framför

Läs mer

Shakiba ny i Sverige funderingsfrågor och och skrivuppgift

Shakiba ny i Sverige funderingsfrågor och och skrivuppgift en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Shakiba ny i Sverige funderingsfrågor och och skrivuppgift Ämne: Svenska, SVA, SFI, Samhällskunskap Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp:

Läs mer

Kejsarn av Portugallien

Kejsarn av Portugallien en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Kejsarn av Portugallien - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor, skriv ett författarporträtt Det här är en serie lektioner

Läs mer

Joel är död Lärarmaterial

Joel är död Lärarmaterial sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Den 9 maj förändras Linus liv. Linus är i skogen med mamma, pappa och storebror Joel. Linus ser upp till Joel och en dag vill han också vara stor

Läs mer

Judendomen och Kristendomen

Judendomen och Kristendomen Judendomen och Kristendomen Planering i S.o Religion 7D Judendomen och Kristendomen Veckor 46-51 Rolf Johnny Olsen Övergripande Mål från LGR11 Del 2 Att eleven: Mål och riktlinjer tar avstånd från att

Läs mer

Boken om SO 1-3. Boken om SO 1-3 är elevernas första grundbok i geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap. Syfte

Boken om SO 1-3. Boken om SO 1-3 är elevernas första grundbok i geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap. Syfte Boken om SO 1-3 Boken om SO 1-3 är elevernas första grundbok i geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap. Provlektion: Om grundläggande mänskliga rättigheter, alla människors lika värde

Läs mer

En överraskning i stallet

En överraskning i stallet SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Boken handlar om Lina som älskar att vara i stallet. En dag berättar Lotta att hästen Gullan ska säljas för att hon är för gammal för att vara ridskolehäst.

Läs mer

Utdrag ur Solhjärtats hemlighet en lärarhandledning

Utdrag ur Solhjärtats hemlighet en lärarhandledning Pär Sahlin Utdrag ur Solhjärtats hemlighet en lärarhandledning Före läsning modellering Här nedan följer ett par uppgifter som fungerar att göra före eleverna börjar läsa. Övningarna hjälper eleverna att

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Kristendom. Vad tror kristna på? Hur utövar de sin religion? Vilka olika inriktningar finns det?

Kristendom. Vad tror kristna på? Hur utövar de sin religion? Vilka olika inriktningar finns det? Kristendom Vad tror kristna på? Hur utövar de sin religion? Vilka olika inriktningar finns det? Kristendom De Centrala tankegångarna i kristendom Kristendomens historia; hur religionen började och hur

Läs mer

Tillbaka till ett krig

Tillbaka till ett krig Tillbaka till ett krig - funderingsfrågor, diskussion och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 4-6, 7-9, Gymn Lektionstyp: reflektion och diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Det

Läs mer

Religionskunskap. Skolan skall i sin undervisning i religionskunskap sträva efter att eleven

Religionskunskap. Skolan skall i sin undervisning i religionskunskap sträva efter att eleven Religionskunskap Ämnets syfte och roll i utbildningen Religionskunskap bidrar till att utveckla förmågan att förstå och reflektera över sig själv, sitt liv och sin omgivning och utveckla en beredskap att

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Judendom, Heliga rum

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Judendom, Heliga rum L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Judendom, Heliga rum Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner och

Läs mer

LPP SO (Historia, religion, geografi och samhällskunskap)

LPP SO (Historia, religion, geografi och samhällskunskap) LPP SO (Historia, religion, geografi och samhällskunskap) Lokal pedagogisk planering år 2 Förmågor: Analysförmåga kunna beskriva orsaker och konsekvenser, föreslå lösningar, förklara samband, se olika

Läs mer

MÅL OCH BETYGSKRITERIER I HISTORIA

MÅL OCH BETYGSKRITERIER I HISTORIA MÅL OCH BETYGSKRITERIER I HISTORIA Ämnet syftar till att berätta och förklara historien och dess betydelse för människor genom tiderna. MÅL ATT UPPNÅ ÅR 7 1. Kan kortfattat beskriva den Franska revolutionen

Läs mer

AMIR. Boken handlar om: Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

AMIR. Boken handlar om: Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: IDAN 1 Boken handlar om: Olle och Amir är bästa kompisar. En dag, på rasten, ser Olle att Amir är ledsen. Han frågar vad det är, men Amir vill inte berätta. Olle ser tre killar bakom Amir. De säger: Brunt

Läs mer

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga:

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga: Studieteknik Sätt upp mål och ha något roligt som morot Sätt upp några få, större mål för terminen. Det kan till exempel vara att höja betyget i något eller några ämnen. För att målen inte ska verka avlägsna

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

Rättvisa i konflikt. Folkrätten

Rättvisa i konflikt. Folkrätten Rättvisa i konflikt Folkrätten Studiematerialet Rättvisa i konflikt Bildas studiematerial Rättvisa i konflikt finns tillgängligt att hämta fritt från Bildas hemsida. Materialet är upplagt för tre träffar

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Lady Chatterleys älskare

Lady Chatterleys älskare Lady Chatterleys älskare - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, högläsningstips och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion, skrivövning Lektionsåtgång:

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Olle får en biobiljett av Amir i födelsedagspresent. Amir undrar om de ska gå och se en skräckfilm. Olle vågar inte säga att han hatar skräckfilmer, så han säger

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum - funderingsfrågor, högläsning och reflektion, skrivuppgift.

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum - funderingsfrågor, högläsning och reflektion, skrivuppgift. en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Röda rummet - funderingsfrågor, högläsning och reflektion, skrivuppgift. Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux, Lektionstyp:

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund Bakgrund Det här materialet hör till boken Kära Ruth som är skriven av Bente Bratlund. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som läser boken.

Läs mer

Bästa vänner RIKKE DYRHAVE

Bästa vänner RIKKE DYRHAVE SIDAN 1 Boken handlar om: Vilma och Sara är bästa vänner. De gillar att dansa, men Vilma har skadat foten. Hon kan inte dansa, när de är på fritids. Niklas, som jobbar på fritids, föreslår att Vilma ska

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Extramaterial till Boken om SO 1-3

Extramaterial till Boken om SO 1-3 EXTRAMATERIAL Extramaterial till Boken om SO 1-3 Det här extramaterialet innehåller korsord som tränar samhällsvetenskapliga begrepp. Materialet består av korsord med begrepp kopplade till kapitlen i grundboken

Läs mer

Visa vägen genom bedömning

Visa vägen genom bedömning Visa vägen genom bedömning För att du alltid ska veta var du befinner dig i din utveckling, har vi tagit fram Sveaskolans mål i olika ämnen och olika skolår. Dessa mål när du och läraren samtalar om vad

Läs mer

Att använda svenska 1

Att använda svenska 1 Att använda svenska 1 Att använda svenska 1-4 är ett undervisningsmaterial utformat för att hjälpa eleverna att nå gymnasiesärskolans mål i ämnet svenska. Uppgifterna är utformade för att läraren både

Läs mer

The power of pictures

The power of pictures The power of pictures En bild lär kunna säga mer än tusen ord. I avsnittet The power of pictures får vi möta bland andra Nick Ut som tog det berömda fotografiet på en napalmskadad flicka under Vietnamkriget

Läs mer

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar och hans familj som är på semester i Rumänien. Oskars kompis Emil är också med. De bor hos Ion som har en hund som heter

Läs mer

VARFÖR HAR VI REGLER? Sidan 2, uppgift 5 TA STÄLLNING TILL FÖLJANDE:

VARFÖR HAR VI REGLER? Sidan 2, uppgift 5 TA STÄLLNING TILL FÖLJANDE: VARFÖR HAR VI REGLER? Sidan 2, uppgift 5 5. Varför behövs det regler? Kan eleven framföra sina åsikter? Kan eleven förklara varför regler behövs? Kan eleven se vad konsekvenserna skulle bli om det inte

Läs mer

HANDLEDNING MITT LIV SOM BARN EN DOKUMENTÄRFILM OM BARN I SOCIALT UTANFÖRSKAP I SVERIGE. Foto: Frank Ashberg

HANDLEDNING MITT LIV SOM BARN EN DOKUMENTÄRFILM OM BARN I SOCIALT UTANFÖRSKAP I SVERIGE. Foto: Frank Ashberg HANDLEDNING MITT LIV SOM BARN EN DOKUMENTÄRFILM OM BARN I SOCIALT UTANFÖRSKAP I SVERIGE Foto: Frank Ashberg I filmen "Mitt liv som barn en dokumentärfilm om barn i socialt utanförskap" får vi möta Lilly,

Läs mer

God död jul. Bakgrund. Kort om boken: Arbetsmaterial till. Skriven av: Inger Frimansson

God död jul. Bakgrund. Kort om boken: Arbetsmaterial till. Skriven av: Inger Frimansson Arbetsmaterial till God död jul Skriven av: Inger Frimansson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken God död jul. Det ska vara ett stöd för er som läser tillsammans i en grupp, studiecirkel eller

Läs mer