Välkommen till en värld av probiotika!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till en värld av probiotika!"

Transkript

1 Välkommen till en värld av probiotika! Vad är probiotika? Probiotika betyder för livet. Probiotika är levande mikroorganismer som ger hälsoeffekter när de intas i tillräcklig mängd. Vanliga mikroorganismer som används som probiotika är mjölksyrabakterier och bifidobakterier. Probiotika kan intas som kosttillskott för att stärka immunförsvaret och tarmfloran eller för att uppnå en specifik hälsoeffekt. En förutsättning för att de goda bakterierna ska kunna göra nytta i kroppen är att de överlever hela vägen till tjocktarmen. För att få kallas probiotika måste dessutom bakteriernas goda hälsoeffekter vara bevisade i kliniska studier på människa. Studierna måste vara gjorda med exakt den eller de probiotiska stammar, och med den dos som den färdiga produkten innehåller. Varför är det viktigt med rätt bakterier i magen och tarmarna? Det finns ett stort antal studier som visat positiva effekter av olika mjölksyrabakterier i tarmarna. Några generella effekter är att de förhindrar att sjukdomsalstrande bakterier tar överhanden i tarmen. De stärker även tarmslemhinnan och ger näring till tarmcellerna. De påverkar immunförsvaret på ett positivt sätt såväl i tarmen som i resten av kroppen. Mjölksyrabakterier finns naturligt i olika matvaror som till exempel yoghurt, oliver och syrade grönsaker. Förr användes mjölksyrabakterier som ett sätt att konservera olika matvaror, eftersom det låga ph- värdet förhindrar att andra bakterier förstör maten. Det finns olika sorters goda bakterier. De flesta ingår i den funktionella gruppen mjölksyrabakterier, som till exempel laktobaciller och bifidobakterier. Inom dessa grupper finns i sin tur ett mycket stort antal olika bakteriestammar med olika egenskaper. Hälsoeffekterna kan därmed variera beroende på stam. Förr i tiden fick vi i oss mycket mer mjölksyrabakterier via kosten, men i dag är vår mat fattig på nyttiga bakterier, vilket gör att vi kan behöva ett tillskott av mjölksyrabakterier för att magen och tarmen ska fungera bra.

2 Vem bör äta probiotika? Alla människor, unga som gamla, mår bra av att äta probiotika dagligen för att hålla skadliga bakterier borta. Det går inte att överdosera eftersom de probiotiska bakterierna uppfattas som en naturlig del i vår tarmflora av kroppen. Dessutom strävar de oändligt många bakterier som redan är etablerade efter att hålla systemet i balans och antalet nykomlingar i schack. I en del situationer finns ett större och mer akut behov av att stärka tarmfloran, till exempel vid antibiotikabehandling, vid vissa mag- och tarmsjukdomar eller vid magproblem i samband med utlandsresor. Att magen och tarmarna är i balans är viktigt för immunförsvaret. Hela 70 procent av immunförsvaret finns utmed tarmarna och de påverkar i sin tur aktiviteter hos immunceller i hela kroppen. Skillnaden är stor mellan olika bakteriestammar och effekter på immunförsvaret, där vissa stammar helt saknar sådan effekt. Därför bör man vara noga med att använda probiotika med dokumenterade hälsoeffekter. Magproblem vid antibiotikabehandling Många människor får problem med magen i samband med antibiotikabehandling. Eftersom antibiotika inte bara slår ut de onda bakterierna utan också de goda, påverkas balansen i tarmfloran, vilket bland annat kan leda till diarréer och andra magproblem Det finns till och med ett begrepp för problemet: antibiotikarelaterad diarré, som drabbar upp till 25 procent av antibiotikabehandlade patienter. 1 Det finns en risk att personer som får magproblem i samband med sin antibiotikabehandling avbryter behandlingen i förtid, vilket kan leda till att de insjuknar på nytt, eller att antibiotikaresistenta bakterier skapas. En svensk studie visar att 20 procent av de som behandlas med penicillin inte fullföljer sin behandling på grund av bland annat magproblem 2. En minst lika viktig aspekt är att den som plågas av diarré och magsmärtor under antibiotikabehandling kan tvingas stanna hemma och därmed drabbas av ett ökat antal sjukdagar. För de flesta som drabbas av diarré i samband med antibiotikaintag är problemen övergående, men det finns allvarliga fall som kräver akut sjukhusvård. I många av dessa fall har en överväxt av den toxinbildande bakterien Clostridium difficile (C. 1 Doron SI, Hibberd PL. Gorback SL. D Probiotics for prevention of antibiotic- associated diarrhea. J Clin Gastroenterol. (2008) 2 En svensk studie som gjorts av TEMO på uppdrag av Läkemedelsakademin (2006) visar att två av tio (från 16 år och uppåt) avbryter pågående behandling med antibiotika tidigare än ordinationen på grund av att de känner sig friska eller på grund av biverkningar.

3 difficile) varit orsaken. I USA har antalet vuxna som hamnar på sjukhus på grund av C. difficile- relaterad sjukdom fördubblats mellan åren 2000 och Risken att drabbas av diarré i samband med antibiotikaintag ökar om man behandlas med olika typer av antibiotika under en längre tid, eller om man har genomgått en bukoperation eller varit långtidsinlagd på sjukhus. Förebyggande behandling med probiotika har enligt flera studier visat sig kunna minska magproblem i samband med antibiotikaintag. 3 Om BioGaia BioGaia är ett innovativt svenskt hälsoföretag med mer än 20 års erfarenhet av att utveckla, marknadsföra och sälja probiotiska produkter med dokumenterade hälsoeffekter. Sortimentet är huvudsakligen baserat på olika stammar av mjölksyrabakterien Lactobacillus reuteri varav de viktigaste är Lactobacillus reuteri Protectis för mag- och tarmhälsa och Lactobacillus reuteri Prodentis för munhälsa. Vad är Lactobacillus reuteri? Lactobacillus reuteri är en av världens mest studerade probiotika, framför allt vad gäller studier på små barn. Hittills har 108 kliniska studier med BioGaias stammar av Lactobacillus reuteri genomförts på drygt individer i alla åldrar. Resultaten har publicerats i 71 artiklar i vetenskapliga tidskrifter och fem doktorsavhandlingar (januari 2013). Studier på människor har utförts inom följande områden: Spädbarnskolik och maghälsa hos barn Antibiotikarelaterad diarré Akut diarré (magsjuka) Gingivit (inflammation i tandköttet) Parodontit (tandlossningssjukdom) Att bibehålla god hälsa Helicobacter pylori- infektion (magsårsbakterien) Lactobacillus reuteri är en naturlig kolonisatör i människor från det att vi föds och finns i bröstmjölk hos ammande mödrar. Det är en av mycket få arter av Lactobacillus som är unikt anpassad för att fästa utmed hela matsmältningskanalen. 4 Den är dock inte längre lika vanlig hos människor med en västerländsk livsstil. 3 Videlock EJ, Cremonini F. Meta- analysis: Probiotics in antibiotic- associated diarrhoea. Aliment Pharmacol Ther. 2012;35: Phaik Lyn Oh, et al. Diversification of the gut symbiont Lactobacillus reuteri as a result of host- driven evolution, The ISME Journal (2009)

4 Lactobacillus reuteri: Av mänskligt ursprung (modersmjölk och saliv) Överlever i magen och tarmarna Koloniserar hela mag- tarmkanalen Producerar ämnen som hämmar sjukdomsalstrande mikroorganismer Väldokumenterade positiva hälsoeffekter (fler än 100 kliniska studier) Bekämpar skadliga bakterier och återställer balansen i mikrofloran I BioGaias forskningsbank finns ett stort antal stammar av Lactobacillus reuteri. Dessa kan delas in i två huvudgrupper: Stammar med immunstimulerande egenskaper, exempelvis Lactobacillus reuteri DSM (Lactobacillus reuteri Protectis), för maghälsa och immunförsvar kopplat till mage- tarm. Stammar med antiinflammatoriska egenskaper: exempelvis Lactobacillus reuteri ATCC PTA 5289, som i kombination med Lactobacillus reuteri DSM kallas Lactobacillus reuteri Prodentis och används för munhälsa, och Lactobacillus reuteri ATCC PTA 6475, som i kombination med Lactobacillus reuteri DSM kallas Lactobacillus reuteri Gastrus (för kontroll av Helicobacter pylori- infektion). BioGaia ProTectis BioGaias probiotiska produkter för magen innehåller bakterier av stammen Lactobacillus reuteri Protectis som har visat sig ha positiva effekter för mag- och tarmhälsan. BioGaias ProTectis är en väldokumenterad produkt. Det finns mer än 80 studier gjorda på människor med den probiotiska bakterien Lactobacillus reuteri Protectis som ingår i BioGaia ProTectis, och forskning pågår över hela världen. Bakterien används framför allt i BioGaia ProTectis droppar (som i Sverige säljs av Semper under varumärket Semper Magdroppar) och BioGaia ProTectis tabletter. Den vetenskapliga beteckningen är Lactobacillus reuteri DSM (tidigare känd som Lactobacillus reuteri ATCC 55730). Lactobacillus reuteri Protectis är den enda probiotikan som i studier visats kolonisera hela magtarmkanalen, till och med magsäcken och tunntarmen 5. 5 Valeur (2004)

5 100 miljoner levande bakterier En tablett eller fem droppar av BioGaia ProTectis innehåller 100 miljoner levande bakterier, vilket är den dos som i vetenskapliga studier visat sig vara effektiv för denna stam. BioGaia garanterar att alla deras produkter innehåller levande bakterier som klarar förvaring i rumstemperatur. Det som särskiljer BioGaia ProTectis från andra probiotika för magen är att den är en av få probiotika som har sin naturliga livsmiljö i människan. Därför får den lätt fäste i mag- tarmkanalen och etablerar en symbiotisk relation med kroppen. På plats i tarmen producerar den substanser som hämmar tillväxten av skadliga bakterier. Det är den enda probiotika som har visat sig ha effekt mot spädbarnskolik. BioGaia Protectis vid antibiotikarelaterad diarré Många människor får problem med magen i samband med antibiotikabehandling. Antibiotika betyder mot livet och slår ut såväl skadliga som nyttiga bakterier i mage och tarm. Följden blir att balansen i tarmfloran rubbas, vilket bland annat kan leda till diarréer. Vanligt är även andra symtom såsom uppkördhet, magsmärtor och andra så kallade funktionella mag- tarmsymtom. Vid allvarligare fall av antibiotikarelaterad diarré har tillväxt av den toxinbildande bakterien Clostridium difficile (C. difficile) varit orsaken till problemen. Antibiotikarelaterad diarré drabbar upp till 25 procent av antibiotikabehandlade patienter. 6 Att förebygga och behandla antibiotikarelaterad diarré är ett av de användningsområden där probiotika har bäst dokumenterad effekt. Studier visar att tillskott med BioGaia ProTectis ger en signifikant förbättring av diarré och andra mag- tarmsymtom vid antibiotikabehandling hos både barn och vuxna. BioGaia ProTectis säljs i 20- pack och bör ätas under hela antibiotikakuren samt helst minst en vecka efter avslutad behandling. 6 Doron SI, Hibberd PL. Gorback SL. D Probiotics for prevention of antibiotic- associated diarrhea. J Clin Gastroenterol. (2008)

Välkommen till en värld av probiotika!

Välkommen till en värld av probiotika! Välkommen till en värld av probiotika! Vad är probiotika? Probiotika betyder för livet. Probiotika är levande mikroorganismer som ger hälsoeffekter när de intas i tillräcklig mängd. Vanliga mikroorganismer

Läs mer

Goda råd vid diarré & kräksjuka

Goda råd vid diarré & kräksjuka Goda råd vid diarré & kräksjuka Vad är diarré? Som diarré brukar man räkna tillstånd då barnet har 3 eller flera lösa avföringar per dag. Insidan av tarmen är irriterad vilket påskyndar passagen av mat

Läs mer

HÅLL MAGEN I BALANS FAKTA OM NYA LACTOCARE

HÅLL MAGEN I BALANS FAKTA OM NYA LACTOCARE HÅLL MAGEN I BALANS FAKTA OM NYA LACTOCARE Kontaktperson, Actavis Johanna Högfeldt, Produktchef Egenvård, Actavis, tel: 0721-81 28 58, E-post: JHogfeldt@actavis.se OM FAKTAMATERIALET Varannan svensk drabbas

Läs mer

20 ÅRS SVENSK FORSKNING PROBIOTIKA FÖR MAGEN OCH IMMUNFÖRSVARET

20 ÅRS SVENSK FORSKNING PROBIOTIKA FÖR MAGEN OCH IMMUNFÖRSVARET 20 ÅRS SVENSK FORSKNING PROBIOTIKA FÖR MAGEN OCH IMMUNFÖRSVARET Det är lika stor skillnad på olika probiotika som mellan en ko och en get det är därför det är så viktigt att välja rätt i probiotikadjungeln.

Läs mer

Prebiotika & Probiotika för små barns magar

Prebiotika & Probiotika för små barns magar Prebiotika & Probiotika för små barns magar Spädbarn kan få ont i magen, som kan bero på förstoppning och gaser. Ibland kan det vara svårt att veta vad som är orsaken till att magen och tarmen inte fungerar.

Läs mer

mer liv än någonsin!

mer liv än någonsin! De syns inte men mer liv än någonsin! ProBion - den smarta tabletten. ProBion innehåller livskraftiga mjölksyrabakterier inbäddade i en sinnrik struktur. Mjölksyrabakterier är naturliga och utgör ett historiskt

Läs mer

Frida Fåk Institutionen för Cell- och organismbiologi, Lunds Universitet, Helgonavägen 3B, 223 62 Lund, Sverige. Läckande tarm

Frida Fåk Institutionen för Cell- och organismbiologi, Lunds Universitet, Helgonavägen 3B, 223 62 Lund, Sverige. Läckande tarm Frida Fåk Institutionen för Cell- och organismbiologi, Lunds Universitet, Helgonavägen 3B, 223 62 Lund, Sverige Läckande tarm Läckande tarm: avgörande för utveckling av vissa sjukdomar? Sammanfattning

Läs mer

Financial Hearings 7 mars 2012 Peter Rothschild, vd, BioGaia AB

Financial Hearings 7 mars 2012 Peter Rothschild, vd, BioGaia AB Financial Hearings 7 mars 2012 Peter Rothschild, vd, BioGaia AB 1 BioGaia ett bioteknologiskt probiotikaföretag Vision: BioGaia vill förbättra hälsan hos människor över hela världen genom att erbjuda förstklassiga

Läs mer

Squares. xoç a i HEALTHY CHOCOLATE

Squares. xoç a i HEALTHY CHOCOLATE Squares xoç a i HEALTHY CHOCOLATE Längre liv, bättre liv Under de senaste årtiondena har forskare undersökt en skenbart längre livslängd hos många människor bosatta i regionerna som omger Caucusbergen,

Läs mer

Probiotika FÖR MAGEN OCH IMMUNFÖRSVARET 20 ÅRS SVENSK FORSKNING

Probiotika FÖR MAGEN OCH IMMUNFÖRSVARET 20 ÅRS SVENSK FORSKNING Probiotika FÖR MAGEN OCH IMMUNFÖRSVARET 20 ÅRS SVENSK FORSKNING Det är lika stor skillnad på olika probiotika som mellan en ko och en get det är därför det är så viktigt att välja rätt i probiotikadjungeln.

Läs mer

NYHET! En kostbehandling för IBS och ulcerös kolit

NYHET! En kostbehandling för IBS och ulcerös kolit NYHET! En kostbehandling för IBS och ulcerös kolit Återställ balansen i tarmfloran ReFermin är ett livsmedel för speciella medicinska ändamål (FSMP) som bland annat innehåller specialfermenterad havre

Läs mer

Bröstmjölk - Modersmjölksersättning

Bröstmjölk - Modersmjölksersättning Bröstmjölk - Modersmjölksersättning Cecilia Hedström, leg dietist Centrala barnhälsovården Göteborg och S Bohuslän. Amning NNR 2012 Dubbelblind? Minskar risk för (grade 1) Mag- och tarminfektioner Akuta

Läs mer

ESBL. Information till patienter och närstående

ESBL. Information till patienter och närstående ESBL Information till patienter och närstående Denna broschyr är utarbetad av Smittskydd Stockholm och Vårdhygien Stockholm 2018 Om du ha mer information besök gärna www.smittskyddstockholm.se Den här

Läs mer

Efficacy of ELLEN in w omen Diagnosed w ith Bacteriell Vaginosis. 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100 Percentage of w omen

Efficacy of ELLEN in w omen Diagnosed w ith Bacteriell Vaginosis. 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100 Percentage of w omen Kliniska studier Pilotstudie, 1992 2 kvinnor med bakteriell vaginos var inkluderade i studien. Diagnosen ställdes med hjälp av mikroskopisk undersökning och gradering av vaginalutstryk enligt Nugents poängbedömning.

Läs mer

Tarmflorabakterier och D-vitamin viktiga byggstenar för vår hälsa

Tarmflorabakterier och D-vitamin viktiga byggstenar för vår hälsa Tarmflorabakterier och D-vitamin viktiga byggstenar för vår hälsa Mjölksyrabakterierna Lactobacillus acidophilus NCFM och Bifidobacterium Lactis Bi-7 utgör tillsammans med D-vitamin viktiga beståndsdelar

Läs mer

Zerbaxa. ceftolozan / tazobaktam. version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Zerbaxa. ceftolozan / tazobaktam. version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN EMA/513109/2015 Zerbaxa ceftolozan / tazobaktam version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning Detta är en sammanfattning av riskhanteringsplanen

Läs mer

Information om svamp i underlivet. klotrimazol

Information om svamp i underlivet. klotrimazol Information om svamp i klotrimazol Innehåll Svamp i vad är det? 4 Faktorer som kan orsaka svampinfektion i 6 Vilka är symtomen? 8 Smittar svamp? 8 Kan män få svamp? 9 Kan mjölksyrabakterier bota svamp

Läs mer

för god maghälsa inom vård och omsorg Ett resultat av svensk forskning

för god maghälsa inom vård och omsorg Ett resultat av svensk forskning för god maghälsa inom vård och omsorg Ett resultat av svensk forskning Information till vårdpersonal När kan ProViva vara bra? Vid antibiotikabehandling Orolig mage (gaser, diarré) IBS För att hålla maghälsan

Läs mer

Förebygg & behandla. Guide till ett friskt underliv.

Förebygg & behandla. Guide till ett friskt underliv. Förebygg & behandla Guide till ett friskt underliv. Ditt underliv är ph-antastiskt! men ibland blir det problem... I den här foldern kan du läsa om vanliga underlivsproblem och vad du kan göra för att

Läs mer

Presentation Delårsrapport jan-sept 2014. Nettoomsättningen ökade med 54% till 37 msek i Q3. Peter Nählstedt, CEO Niklas Brandt, CFO

Presentation Delårsrapport jan-sept 2014. Nettoomsättningen ökade med 54% till 37 msek i Q3. Peter Nählstedt, CEO Niklas Brandt, CFO Presentation Delårsrapport jan-sept 2014 Nettoomsättningen ökade med 54% till 37 msek i Q3 Peter Nählstedt, CEO Niklas Brandt, CFO 1 Agenda Kort om Probi Viktiga händelser under tredje kvartalet Summering

Läs mer

Ge klumpen i magen foten!

Ge klumpen i magen foten! Ge klumpen i magen foten! Lactistress 2010 Världen är full av klumpar i magen. Man ska hinna med att hämta och lämna barn, göra karriär, vara den perfekta partnern, träffa vänner och bekanta, förverkliga

Läs mer

PRESSINFORMATION 2014

PRESSINFORMATION 2014 PRESSINFORMATION 2014 Om Probi OM PROBI Probi är ett svenskt bioteknikföretag som utvecklar och säljer probiotika med kliniskt dokumenterade positiva hälsoeffekter. Vår mission är att erbjuda konsumenter

Läs mer

Om penicillin och andra livsviktiga antibiotika

Om penicillin och andra livsviktiga antibiotika Om penicillin och andra livsviktiga antibiotika Ett av världens viktigaste läkemedel riskerar att bli verkningslöst genom vårt slarv. Årtusendets viktigaste upptäckt en lycklig slump Antibiotika är en

Läs mer

Information till dig som ska ta ReFermin

Information till dig som ska ta ReFermin Information till dig som ska ta ReFermin ReFermin kan återställa balansen i din tarmflora En obalans i tarmfloran kan leda till att vårt immunförsvar överreagerar och börjar angripa vår egen tarm. ReFermin

Läs mer

Nyhet. Diarré kommer sällan ensamt Frågor och svar om diarré och följdsymtom. Uppblåsthet? Magknip?

Nyhet. Diarré kommer sällan ensamt Frågor och svar om diarré och följdsymtom. Uppblåsthet? Magknip? Nyhet Uppblåsthet? Magknip? Diarré kommer sällan ensamt Frågor och svar om diarré och följdsymtom I år kommer 2 miljoner svenskar att drabbas av diarré 1 35% av den svenska befolkningen drabbas av diarré

Läs mer

VÄGEN TILL VÄLBEFINNANDE

VÄGEN TILL VÄLBEFINNANDE VÄGEN TILL VÄLBEFINNANDE ASEA VIA Långvarigt välbefinnande beror på korrekt näring. Men även de mest avsiktliga matvalen kanske inte ger dig de näringsämnen du behöver för att hålla dig frisk. Tillskott

Läs mer

ProViva ett levande livsmedel. Siv Ahrné Laboratoriet för f r livsmedelshygien, Institutionen för f r Livsmedelsteknik, Lunds Universitet

ProViva ett levande livsmedel. Siv Ahrné Laboratoriet för f r livsmedelshygien, Institutionen för f r Livsmedelsteknik, Lunds Universitet ProViva ett levande livsmedel Siv Ahrné Laboratoriet för f r livsmedelshygien, Institutionen för f r Livsmedelsteknik, Lunds Universitet Fermenterad havre för f enteral nutrition Startade 1987 Motverka

Läs mer

BioGaias probiotika minskade kolik hos barnet och ökade livskvaliteten hos familjen

BioGaias probiotika minskade kolik hos barnet och ökade livskvaliteten hos familjen Årsredovisning 2012 Rekordmånga kliniska studier publicerade BioGaias produkter nu i 80 länder Stort samarbetsavtal med Nestlé BioGaias probiotika minskade kolik hos barnet och ökade livskvaliteten hos

Läs mer

Att gå vidare är viktigt när man forskar, men också att backa och titta på vad som gjorts tidigare, säger Maria Lampinen.

Att gå vidare är viktigt när man forskar, men också att backa och titta på vad som gjorts tidigare, säger Maria Lampinen. Att gå vidare är viktigt när man forskar, men också att backa och titta på vad som gjorts tidigare, säger Maria Lampinen. FORSKNING På spaning bland tarmludd & vita blodkroppar Tarmen, dess bakterier och

Läs mer

När man pratar bakterier förknippar man det oftast med något negativt. Det finns många för oss positiva och livsnödiga bakterier.

När man pratar bakterier förknippar man det oftast med något negativt. Det finns många för oss positiva och livsnödiga bakterier. Positiva bakterier, 26 oktober 2017 Seminarium på Særimner Text: Annigun Wedin Deltagare: Ingela Marklinder, Jenny Neikell, Phillippe Trillaud, Jürgen Körber Ingela Marklinder är docent och lärare Uppsala

Läs mer

Redovisning av tentamensfrågor och svar för 1TH003 Medicinska och odontologisk stödämnen 2 (MOD 2).

Redovisning av tentamensfrågor och svar för 1TH003 Medicinska och odontologisk stödämnen 2 (MOD 2). Redovisning av tentamensfrågor och svar för Medicinska och odontologisk stödämnen 2 (MOD 2). Kurskod Kurs Ämnesområde MOD 2 moment 1 Näringslära Lärandemål Tentamensfrågor Svar grundläggande kunskaper

Läs mer

1(7) 1. Kommissionsbeslut avseende hälsopåståenden baserade på barns utveckling och hälsa (artikel 14.1 b) senast uppdaterad 2012-11-21.

1(7) 1. Kommissionsbeslut avseende hälsopåståenden baserade på barns utveckling och hälsa (artikel 14.1 b) senast uppdaterad 2012-11-21. 1(7) 1 Kommissionsbeslut avseende hälsopåståenden baserade på barns utveckling och hälsa (artikel 14.1 b) senast uppdaterad 2012-11-21 Kategori av påstående Ämne/livsmedel Påstående Kommissionens beslut,

Läs mer

Magsmart Jag har nyligen läst boken Magsmart av nutritionisten David Jonsson.

Magsmart Jag har nyligen läst boken Magsmart av nutritionisten David Jonsson. Magsmart Jag har nyligen läst boken Magsmart av nutritionisten David Jonsson. Det är en bok om näringslära kan man säga, men mer specifikt hur vi ska äta för att gynna tarmens goda bakterier som i sin

Läs mer

30 svar på de vanligaste frågorna om infektioner & antibiotika

30 svar på de vanligaste frågorna om infektioner & antibiotika 30 svar på de vanligaste frågorna om infektioner & antibiotika 1 2 Den här broschyren innehåller svar på några av de vanligaste frågorna kring infektioner och antibiotikabehandling. Svaren är granskade

Läs mer

Tarmsmitta. Ann-Mari Gustavsson Hygiensjuksköterska. Smittskydd Värmland. Smittskydd Värmland

Tarmsmitta. Ann-Mari Gustavsson Hygiensjuksköterska. Smittskydd Värmland. Smittskydd Värmland Tarmsmitta Ann-Mari Gustavsson Hygiensjuksköterska Mun/näsflora Tarmflora Hudflora 2014-08-30 2 Vad är tarmsmitta? Tarmsmittorna är kontaktsmitta och vatten- och mat-smitta, kan bli droppsmitta om det

Läs mer

OM ANTIBIOTIKA Därför får du antibiotika Därför får du inte antibiotika

OM ANTIBIOTIKA Därför får du antibiotika Därför får du inte antibiotika OM ANTIBIOTIKA Därför får du antibiotika Därför får du inte antibiotika Vad är antibiotika? Antibiotika är läkemedel som används för att behandla och i sällsynta fall förebygga infektioner som orsakas

Läs mer

förstå din hunds maghälsa

förstå din hunds maghälsa förstå din hunds maghälsa Det är inte ovanligt Mag-tarmsjukdomar (vanligtvis associerade med t.ex. kräkningar och/eller diarré) är några av de mest förekommande anledningarna till att man tar hundar till

Läs mer

- En serie av kosttillskott med mjölksyrabakterier för hela familjen (3 år+)

- En serie av kosttillskott med mjölksyrabakterier för hela familjen (3 år+) BIFIFORM - En serie av kosttillskott med för hela familjen (3 år+) MJÖLKSYRABAKTERIE EXPERT BIFIFORM Mjölksyrabakterieexpert i över 25 år KOSTTILLSKOTT Bifiform är inte en vanlig mjölksyrabakterieprodukt

Läs mer

Amning och immunologi. 2013 Anna-karin Ringqvist VU

Amning och immunologi. 2013 Anna-karin Ringqvist VU Amning och immunologi 2013 Anna-karin Ringqvist VU Barnet har två stora behov Näring Infektionsskydd Modern kan ge båda dessa = ekologi Anna-Karin Ringqvist2 Det nyfödda barnets koloniseras av rätt mikrober

Läs mer

Med tarmfloran i fokus för bättre hälsa

Med tarmfloran i fokus för bättre hälsa Med tarmfloran i fokus för bättre hälsa Miljarder bakterier styr oss Tarmfloran - ett eget organ! Vårt metagenom ger nya möjligheter för medicinska produkter MetaboGen utvecklar produkter baserat på tarmbakterier,

Läs mer

BIOGAIA. Fortsatt stark tillväxt Högre resultat än väntat Växer brett KURS (SEK): 304,5 REMIUM ANALYS

BIOGAIA. Fortsatt stark tillväxt Högre resultat än väntat Växer brett KURS (SEK): 304,5 REMIUM ANALYS BIOGAIA NASDAQ OMX Mid Cap KURS (SEK): 217-1-26 34,5 Hälsovård Fortsatt stark tillväxt Högre resultat än väntat Växer brett Fortsatt stark tillväxt. Försäljningen under Q3 ökade med 17% Y/Y (21% ex valuta)

Läs mer

1(8) 1. Kommissionsbeslut avseende hälsopåståenden baserade på barns utveckling och hälsa (artikel 14.1 b) översikt uppdaterad

1(8) 1. Kommissionsbeslut avseende hälsopåståenden baserade på barns utveckling och hälsa (artikel 14.1 b) översikt uppdaterad 1(8) 1 Kommissionsbeslut avseende hälsopåståenden baserade på barns utveckling och hälsa (artikel 14.1 b) översikt uppdaterad 2011-05-16 Kategori av påstående Ämne/livsmedel Påstående Kommissionens beslut,

Läs mer

PPI. Vad är problemet? Johan Bohr ÖL - gastrosektionen

PPI. Vad är problemet? Johan Bohr ÖL - gastrosektionen PPI Vad är problemet? Johan Bohr ÖL - gastrosektionen Historik På 1970-talet upptäcktes H + /K + ATPas, en protonpump i cellväggen Omeprazol framställdes 1979, och var således den första av en ny klass

Läs mer

efter knä- eller höftledsoperation

efter knä- eller höftledsoperation PA T I E N T I N F O R M A T I O N T I L L D I G S O M F ÅT T P R A D A X A efter knä- eller höftledsoperation Innehåll: Inledning 3 Vad är en blodpropp? 4 Behandling med Pradaxa 6 Ordlista 8 Doseringsanvisningar

Läs mer

Ämne/livsmedel Påstående Kommissionens beslut, och villkor för tillåtna påståenden. Minskad risk för dental erosion EJ TILLÅTET Q-2009-00501 1170/2011

Ämne/livsmedel Påstående Kommissionens beslut, och villkor för tillåtna påståenden. Minskad risk för dental erosion EJ TILLÅTET Q-2009-00501 1170/2011 1(5) 1 Kommissionsbeslut avseende hälsopåståenden om minskad risk för sjukdom (artikel 14.1 a) översikt uppdaterad 2012-05-21 Kategori av påstående Ämne/livsmedel Påstående Kommissionens beslut, och villkor

Läs mer

Smittskydd Värmland TARMSMITTA

Smittskydd Värmland TARMSMITTA TARMSMITTA Mun/näsflora Tarmflora Hudflora Vad är tarmsmitta? Tarmsmittorna är kontaktsmitta och vatten- och matsmitta, kan bli droppsmitta om det stänker mycket. Tarminnehåll kan alltid vara smittsamt

Läs mer

Dokumentet innehåller 12 frågor, tipstalonger och facit. Frågorna är inskrivna på enskilda ark, färdiga att skrivas ut.

Dokumentet innehåller 12 frågor, tipstalonger och facit. Frågorna är inskrivna på enskilda ark, färdiga att skrivas ut. Tipspromenad - CDI Dokumentet innehåller 12 frågor, tipstalonger och facit. Frågorna är inskrivna på enskilda ark, färdiga att skrivas ut. Har ni frågor, hör gärna av er till oss på Vårdhygien! Tel: 010-24

Läs mer

TENTAMEN Mikrobiologi

TENTAMEN Mikrobiologi TENTAMEN Mikrobiologi Vårdvetenskap med inriktning mot omvårdnad A Medicinsk mikrobiologi och farmakologi, 7,5 hp Termin 1, Sjuksköterskeprogrammet Datum: 2013-04-25 Skrivtid: 5 timmar Hjälpmedel: Inget

Läs mer

Lunginflammation och vaccinering

Lunginflammation och vaccinering Låt inte lunginflammation komma som en blixt från klar himmel. Lunginflammation och vaccinering Om lunginflammation Lunginflammation (pneumoni) innebär att de små luftfyllda blåsorna i det inre av lungorna

Läs mer

Fodertillsatser. Författare: Leif Göransson Agr. Dr. i Husdjurens utfodring och vård, 2010

Fodertillsatser. Författare: Leif Göransson Agr. Dr. i Husdjurens utfodring och vård, 2010 Fodertillsatser Författare: Leif Göransson Agr. Dr. i Husdjurens utfodring och vård, 2010 VÄRT ATT LÄGGA PÅ MINNET 2 BAKGRUND.2 SYROR.. 2 OORGANISKA SYROR... 3 ORGANISKA SYROR.. 3 SYRASALTER.. 3 AROMÄMNEN

Läs mer

Amning del 2 Bröstmjölk Modersmjölksersättning April 2015. Cecilia Hedström, leg dietist Centrala barnhälsovården Göteborg och S Bohuslän.

Amning del 2 Bröstmjölk Modersmjölksersättning April 2015. Cecilia Hedström, leg dietist Centrala barnhälsovården Göteborg och S Bohuslän. Amning del 2 Bröstmjölk Modersmjölksersättning April 2015 Cecilia Hedström, leg dietist Centrala barnhälsovården Göteborg och S Bohuslän. Amning Minskar risk för (grade 1): - Mag- och tarminfektioner -

Läs mer

APTOBALANCE NUTRISAL. Stabiliserar tarmfloran ATTAPECTIN. Bromsar lös mage. Vätskeersättning

APTOBALANCE NUTRISAL. Stabiliserar tarmfloran ATTAPECTIN. Bromsar lös mage. Vätskeersättning APTOBALANCE Stabiliserar tarmfloran ATTAPECTIN Bromsar lös mage NUTRISAL Vätskeersättning MAge & tarm Vid förebyggande av mag- och tarmstörningar är det viktigt att komma ihåg att djuren inte har samma

Läs mer

PRODUKTRESUMÉ. 2. KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING 1 kapsel innehåller 250 mg Saccharomyces boulardii stam CNCM I-745 (frystorkad).

PRODUKTRESUMÉ. 2. KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING 1 kapsel innehåller 250 mg Saccharomyces boulardii stam CNCM I-745 (frystorkad). PRODUKTRESUMÉ 1. LÄKEMEDLETS NAMN Precosa 250 mg hårda kapslar 2. KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING 1 kapsel innehåller 250 mg Saccharomyces boulardii stam CNCM I-745 (frystorkad). Hjälpämne med

Läs mer

Amning och immunologi Anna-karin Ringqvist VU

Amning och immunologi Anna-karin Ringqvist VU Amning och immunologi 2015 Anna-karin Ringqvist VU Barnet har två stora behov Näring Infektionsskydd Modern kan ge båda dessa = ekologi Anna-Karin Ringqvist2 Det nyfödda barnets koloniseras av rätt mikrober

Läs mer

Suget efter bättre hälsa

Suget efter bättre hälsa Forskningen i centrum Eamonn Connolly leder BioGaias vetenskapliga arbete. Läs mer på sid 3 Nya vägar till marknaden Ökat fokus på kosttillskott och lansering av eget varumärke. Läs mer på sid 15 Spännande

Läs mer

1(6) 1. Kommissionsbeslut avseende hälsopåståenden baserade på barns utveckling och hälsa (artikel 14.1 b) översikt uppdaterad 2010-11-30.

1(6) 1. Kommissionsbeslut avseende hälsopåståenden baserade på barns utveckling och hälsa (artikel 14.1 b) översikt uppdaterad 2010-11-30. 1(6) 1 Kommissionsbeslut avseende hälsopåståenden baserade på barns utveckling och hälsa (artikel 14.1 b) översikt uppdaterad 2010-11-30 Kategori av påstående Ämne/livsmedel Påstående Kommissionens beslut,

Läs mer

Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler

Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler 1. När vi pratar om biologi, vad pratar vi om då? Ge förslag

Läs mer

Hur fungerar det? Kost och livsstil. Slimming Step by Step har tre olika effekter som samverkar med varandra:

Hur fungerar det? Kost och livsstil. Slimming Step by Step har tre olika effekter som samverkar med varandra: Slimming Step by Step 4 weeks slimming & firming program Slimming Step by step Slimming Step by Step är en 30-dagarskur med tre olika preparat som tillsammans hjälper till att rena kroppen och forma figuren.

Läs mer

Information om studie gällande effekten av två olika probiotiska produkter på tarmbarriärens funktion hos patienter med irritable bowel syndrome, IBS

Information om studie gällande effekten av två olika probiotiska produkter på tarmbarriärens funktion hos patienter med irritable bowel syndrome, IBS Information om studie gällande effekten av två olika probiotiska produkter på tarmbarriärens funktion hos patienter med irritable bowel syndrome, IBS Förfrågan om deltagande i forskningsstudie Du tillfrågas

Läs mer

antibiotikaresistens

antibiotikaresistens ÅRSREDOVISNING 2015 Så rustar vi för framtiden 22 nya kliniska studier Kärnfrågor inom hållbarhet 6 18 22 Försäljningen ökar med 25 % Kampen mot antibiotikaresistens Sid 10-15 Året som gått Nu även på

Läs mer

Program. 8:30 9:30 Smittor och smittvägar Matilda Bragd. 09:30-10:00 Fika + handtvätt. 10:00-11:30 Hygienrutiner i förskola Matilda Bragd

Program. 8:30 9:30 Smittor och smittvägar Matilda Bragd. 09:30-10:00 Fika + handtvätt. 10:00-11:30 Hygienrutiner i förskola Matilda Bragd Program 8:30 9:30 Smittor och smittvägar Matilda Bragd 09:30-10:00 Fika + handtvätt 10:00-11:30 Hygienrutiner i förskola Matilda Bragd 2019-05-02 Smittor och smittvägar Matilda Bragd Smittskyddssjuksköterska

Läs mer

XL-S Medical Fettbindare är ingen mirakelkur vid viktminskning

XL-S Medical Fettbindare är ingen mirakelkur vid viktminskning PRODUKTINFORMATION XL-S Medical Fettbindare är ingen mirakelkur vid viktminskning Det är ett komplement till kalorisnål kost och anpassad träning som ser till att patientens egen insats gör större skillnad

Läs mer

FERRING PATIENTINFORMATION TILL DIG SOM BEHANDLAS MED CORTIMENT. Broschyren är framtagen i samarbete med IBD-sjuksköterskor.

FERRING PATIENTINFORMATION TILL DIG SOM BEHANDLAS MED CORTIMENT. Broschyren är framtagen i samarbete med IBD-sjuksköterskor. FERRING PHARMACEUTICALS PATIENTINFORMATION TILL DIG SOM BEHANDLAS MED CORTIMENT Broschyren är framtagen i samarbete med IBD-sjuksköterskor. VAD ÄR CORTIMENT1? Cortiment innehåller budesonid. Budesonid

Läs mer

Antibiotika i tandvården. STRAMA 15 maj 2014 Övertandläkare Johan Blomgren johan.blomgren@vgregion.se

Antibiotika i tandvården. STRAMA 15 maj 2014 Övertandläkare Johan Blomgren johan.blomgren@vgregion.se Antibiotika i tandvården STRAMA 15 maj 2014 Övertandläkare Johan Blomgren johan.blomgren@vgregion.se Sid 4. 2014-05-27 Sid 5. 2014-05-27 skillnad Källa: ehälsomyndigheten, Concise Källa: ehälsomyndigheten,

Läs mer

samtidigt som tarmens genomsläpplighet studeras under fyra dagar. Du börjar också äta kosttillskottet under slutet av veckan.

samtidigt som tarmens genomsläpplighet studeras under fyra dagar. Du börjar också äta kosttillskottet under slutet av veckan. Pilotstudien för veteranorienterare dag för dag: Vi söker 10 stycken veteranorienterare som vill delta i en förstudie omfattande 5 veckor där effekterna av ett kosttillskott studeras på tarmens genomsläpplighet.

Läs mer

Vaccination mot mag- och tarminfektion orsakat av rotavirus Ges i munnen vid två olika tillfällen från sex veckors ålder

Vaccination mot mag- och tarminfektion orsakat av rotavirus Ges i munnen vid två olika tillfällen från sex veckors ålder Information till föräldrar Vaccination mot mag- och tarminfektion orsakat av rotavirus Ges i munnen vid två olika tillfällen från sex veckors ålder Alla barn som bor i Stockholms län erbjuds kostnadsfri

Läs mer

CELIAKI (glutenintolerans)

CELIAKI (glutenintolerans) CELIAKI (glutenintolerans) - när immunförsvaret slår fel MARIE-LOUISE HAMMARSTRÖM Klinisk mikrobiologi, Immunologi Kunskapsveckan 2018-10-31 CELIAKI Glutenintolerans Gluten Kronisk inflammatorisk tarmsjukdom

Läs mer

Bilaga III. Ändringar av relevanta avsnitt i produktinformationen

Bilaga III. Ändringar av relevanta avsnitt i produktinformationen Bilaga III Ändringar av relevanta avsnitt i produktinformationen Notera: Dessa ändringar av de relevanta avsnitten i produktinformationen är resultatet av skiljedomsförfarandet. Produktinformationen kan

Läs mer

Pressmeddelande 3 maj, 2017

Pressmeddelande 3 maj, 2017 Pressmeddelande 3 maj, 2017 BioGaia AB Delårsredogörelse 1 januari 31 mars 2017 (Siffror inom parentes samt jämförelsetal i texten avser motsvarande period föregående år. Balansräkningens jämförelsesiffror

Läs mer

Probiotika som prevention mot antibiotika-associerad diarré hos barn - En litteraturstudie

Probiotika som prevention mot antibiotika-associerad diarré hos barn - En litteraturstudie Probiotika som prevention mot antibiotika-associerad diarré hos barn - En litteraturstudie Sara Karpsen, ST-läkare, Edsbergs vårdcentral Oktober 2011 Vetenskaplig handledare: Eva Toth-Pal, spec. i allmänmedicin,

Läs mer

Så skyddar Decapinol. mot tandköttsinflammation

Så skyddar Decapinol. mot tandköttsinflammation Så skyddar Decapinol delmopinol HCl mot tandköttsinflammation Förebygg plack och behåll Ditt leende Information om en enkel daglig rutin som hjälper mot tandköttsinflammation och förebygger tandlossning

Läs mer

En ny behandlingsform inom RA

En ny behandlingsform inom RA En ny behandlingsform inom RA Du som lever med reumatoid artrit har antagligen redan genomgått en hel del olika behandlingsformer. Nu har din läkare ordinerat MabThera (rituximab) för din RA. Din läkare

Läs mer

Smittsam magsjuka. Hur du kan förhindra spridning i vård och omsorg. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Vårdhygien Uppsala

Smittsam magsjuka. Hur du kan förhindra spridning i vård och omsorg. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Vårdhygien Uppsala Smittsam magsjuka Hur du kan förhindra spridning i vård och omsorg Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Vårdhygien Uppsala Vårdtagare med diarré eller kräkning - Bakom symtom kan finnas mycket - Kräver

Läs mer

Vi reder ut begreppen.

Vi reder ut begreppen. Vi reder ut begreppen. Mjölkens sammansättning är unik. Mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver få i oss varje dag. Inget annat livsmedel ger oss så mycket näring på en och samma gång.

Läs mer

Probi Årsredovisning 2015

Probi Årsredovisning 2015 Probi Årsredovisning 2015 Framgångsreceptet Framgång bygger på ett ihärdigt och uthålligt arbete. I 25 år har vi på Probi systematiskt arbetat för att skapa väldokumenterade probiotiska produkter. Det

Läs mer

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 VI.2.1 Delområden av en offentlig sammanfattning Information om sjukdomsförekomst VI.2.2 Sammanfattning av nyttan av behandlingen VI.2.3 Okända faktorer

Läs mer

Kliniska studier. Pilotstudie, 1992

Kliniska studier. Pilotstudie, 1992 Kliniska studier Pilotstudie, 1992 I denna pilotstudie undersöktes den vaginala floran av 20 kvinnor som efter att ha fått diagnosen bakteriell vaginos använde tamponger innehållande LN - probiotiska mjölksyrabakterier

Läs mer

Viktig säkerhetsinformation om Forxiga (dapagliflozin) gäller endast typ 1-diabetes

Viktig säkerhetsinformation om Forxiga (dapagliflozin) gäller endast typ 1-diabetes Viktig säkerhetsinformation om Forxiga (dapagliflozin) gäller endast typ 1-diabetes För personer med diabetes mellitus typ 1 och deras vårdare för att minimera risken för diabetesketoacidos (DKA) Guide

Läs mer

Nya städrutiner vid Clostridium

Nya städrutiner vid Clostridium Nya städrutiner vid Clostridium Clostridium difficile Anaerob bakterie (behöver inte syre för att leva) Förekommer i jord och vattendrag Producerar toxin = gifter (vissa stammar) Bildar sporer (viloläge)

Läs mer

Apotekets råd om. Gaser och orolig mage

Apotekets råd om. Gaser och orolig mage Apotekets råd om Gaser och orolig mage De allra flesta har någon gång upplevt besvär med magen i någon form. Det kan vara allt ifrån symtom som diarré, förstoppning, gaser till mer diffusa symtom som magknip,

Läs mer

Bra tillväxt igen! sidan 4. Samarbetet med Nestlé en framgång i 19 länder. Genombrott på den japanska marknaden. 5 nya kliniska studier.

Bra tillväxt igen! sidan 4. Samarbetet med Nestlé en framgång i 19 länder. Genombrott på den japanska marknaden. 5 nya kliniska studier. 5 nya kliniska studier sidan 26 Genombrott på den japanska marknaden sidan 19 Samarbetet med Nestlé en framgång i 19 länder sidan 4 Bra tillväxt igen! sidan 4 Årsredovisning 2010 Årsredovisning 2010 1

Läs mer

Autoimmuna sjukdomar är sjukdomar som uppkommer p.g.a. av att hundens egna immunförsvar ger upphov till sjukdom.

Autoimmuna sjukdomar är sjukdomar som uppkommer p.g.a. av att hundens egna immunförsvar ger upphov till sjukdom. Autoimmuna sjukdomar är sjukdomar som uppkommer p.g.a. av att hundens egna immunförsvar ger upphov till sjukdom. Kroppen bildar antikroppar mot sig själv. Kan vara antingen ANA - antinukleära antikroppar.

Läs mer

BioGaia AB Delårsrapport 1 januari 31 mars 2012 (13 sidor) (Siffror inom parantes avser motsvarande period föregående år)

BioGaia AB Delårsrapport 1 januari 31 mars 2012 (13 sidor) (Siffror inom parantes avser motsvarande period föregående år) Pressmeddelande 8 maj 2012 BioGaia AB Delårsrapport 1 januari 31 mars 2012 (13 sidor) (Siffror inom parantes avser motsvarande period föregående år) Perioden 1 januari 31 mars 2012 - Omsättningen uppgick

Läs mer

Clostridium difficile i sjukvården

Clostridium difficile i sjukvården Clostridium difficile i sjukvården Clostridium botulinum Toxinet orsakar boutulism - muskel- och andningsförlamande tillstånd. Bla vid dåligt konserverad mat. Botox! Clostridium perfringens vanlig, förekommer

Läs mer

02/ BEN-SWE-0057 Broschyr Biologiska & sjukdomar BIOLOGISKA LÄKEMEDEL OCH INFLAMMATORISKA SJUKDOMAR

02/ BEN-SWE-0057 Broschyr Biologiska & sjukdomar BIOLOGISKA LÄKEMEDEL OCH INFLAMMATORISKA SJUKDOMAR 02/2017 - BEN-SWE-0057 Broschyr Biologiska & sjukdomar BIOLOGISKA LÄKEMEDEL OCH INFLAMMATORISKA SJUKDOMAR 12 1 VÄLKOMMEN 3 VAD ÄR ETT BIOLOGISKT LÄKEMEDEL? 4 HUR SKILJER SIG BIOLOGISKA LÄKEMEDEL FRÅN TRADITIONELLA

Läs mer

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den VARFÖR BEHÖVER ÄLDRE MÄNNISKOR MER LÄKEMEDEL ÄN YNGRE? Den biologiska klockan går inte att stoppa hur mycket vi än skulle vilja. Mellan 70 och 75 år börjar vår kropp åldras markant och det är framför allt

Läs mer

Din guide till YERVOY (ipilimumab)

Din guide till YERVOY (ipilimumab) Detta utbildningsmaterial är obligatoriskt enligt ett villkor i godkännandet för försäljning av YERVOY TM för att ytterligare minimera särskilda risker. Din guide till YERVOY (ipilimumab) Patientbroschyr

Läs mer

Behandling med Adacolumn vid inflammatorisk tarmsjukdom

Behandling med Adacolumn vid inflammatorisk tarmsjukdom Behandling med Adacolumn vid inflammatorisk tarmsjukdom A gentle revolution in IBD therapy innehåll Mag-tarmkanalen...4 Ulcerös kolit...6 Crohns sjukdom...8 Immunförsvaret vid IBD...10 Så fungerar Adacolumn...12

Läs mer

BESLUT Datum 2014-05-28

BESLUT Datum 2014-05-28 BESLUT Datum 2014-05-28 Vår beteckning 1 (5) SÖKANDE Astellas Pharma A/S Kajakvej 2 2770 Kastrup, DENMARK SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV beslutar

Läs mer

Läkemedelsdelning. Dospåsar Dosett Originalförpackning

Läkemedelsdelning. Dospåsar Dosett Originalförpackning Läkemedelsdelning Dospåsar Dosett Originalförpackning Vad innebär dosexpedition, Apodos? Läkemedlet delas upp i doser av apotek och levereras i regel för två veckor i taget Dosrecept ersätter recept och

Läs mer

Dags att gå vidare. Svar på vanliga frågor Till dig som behandlas med Resolor. (prukaloprid)

Dags att gå vidare. Svar på vanliga frågor Till dig som behandlas med Resolor. (prukaloprid) Dags att gå vidare Svar på vanliga frågor Till dig som behandlas med Resolor (prukaloprid) Vad är kronisk förstoppning? Förstoppning innebär i allmänhet att man har färre tarmtömningar än normalt eller

Läs mer

Antibiotikaresistens uppkomst och spridning

Antibiotikaresistens uppkomst och spridning Antibiotikaresistens uppkomst och spridning Antibiotikaresistenskonsekvensen känner vi till Antibiotika är inte längre effektivt! Vad är det som har hänt? Bakterierna har förändrats så att de inte längre

Läs mer

Till dig som får behandling med Diflucan (flukonazol)

Till dig som får behandling med Diflucan (flukonazol) Läs mer Vill du läsa mer om Diflucan, gå in på www.diflucan.se, www.fass.se eller läs bipacksedeln som följer med förpackningen. Till dig som får behandling med Diflucan (flukonazol) Pfizer AB Vetenskapsvägen

Läs mer

Probiotikabehandling vid Irritabel Bowel Syndrom (IBS) En litteraturstudie

Probiotikabehandling vid Irritabel Bowel Syndrom (IBS) En litteraturstudie Probiotikabehandling vid Irritabel Bowel Syndrom (IBS) En litteraturstudie Moutaz Al Sam, ST-läkare, Tibra medica vårdcentral Oktober 2012 Litteraturstudie Vetenskaplig handledare: Teresa Saraiva Leao,

Läs mer

Morgonjogg runt Äspenäs. Mycket fågel i luften. Speciellt en som var väldigt envis.

Morgonjogg runt Äspenäs. Mycket fågel i luften. Speciellt en som var väldigt envis. Morgonjogg runt Äspenäs. Mycket fågel i luften. Speciellt en som var väldigt envis. Dåligt med Fokus. Sedan i söndags har jag tömt 56 mm! Inte konstigt att det låter ifrån bäckarna på åsen. Dags för årlig

Läs mer

Nutrition vid bäckencancerrehabilitering

Nutrition vid bäckencancerrehabilitering Nutrition vid bäckencancerrehabilitering Dialogmöte Sundsvall 2018-11-06 Linda Ölund Leg Dietist Innehåll Varför äter vi? Nordiska näringsrekommendationerna Undernäring och ofrivillig viktnedgång Vilka

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Penomax 200 mg filmdragerade tabletter. pivmecillinamhydroklorid

Bipacksedel: Information till användaren. Penomax 200 mg filmdragerade tabletter. pivmecillinamhydroklorid Bipacksedel: Information till användaren Penomax 200 mg filmdragerade tabletter pivmecillinamhydroklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

5 läkande livsmedel alla med envisa magbesvär borde äta

5 läkande livsmedel alla med envisa magbesvär borde äta 5 läkande livsmedel alla med envisa magbesvär borde äta Anton Hansson 1. Kyckling Kyckling är milt för magen och en utmärkt källa till protein. Proteiner är absolut nödvändiga för att reparera mage och

Läs mer

vid inflammatorisk tarmsjukdom

vid inflammatorisk tarmsjukdom BEHANDLING MED ADACOLUMN vid inflammatorisk tarmsjukdom www.adacolumn.net INNEHÅLL Mag-tarmkanalen...4 Ulcerös kolit...6 Crohns sjukdom...8 Immunförsvaret vid IBD...10 Så fungerar Adacolumn...12 Behandling

Läs mer

Information till dig som får behandling med ZALTRAP (aflibercept)

Information till dig som får behandling med ZALTRAP (aflibercept) Information till dig som får behandling med ZALTRAP (aflibercept) 2 Om ZALTRAP I denna broschyr kan du läsa om vad behandling med ZALTRAP innebär, så du vet vad du kan förvänta dig av behandlingen. ZALTRAP

Läs mer