Tillstånd enligt miljöbalken till Krematorieverksamhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillstånd enligt miljöbalken till Krematorieverksamhet"

Transkript

1 Beslut Aktbilaga 14 1(18) Diarienr/Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljövård Per Ahlenius Tel: Svenska Kyrkan Bollnäs-Rengsjö församling Box 1013 BOLLNÄS Tillstånd enligt miljöbalken till Krematorieverksamhet Anläggning: St: Lars Kapell Fastighet: Säversta 5:4 N/S-koordinat: , O/V-koordinat SNI-kod: Beslut Miljöprövningsdelegationen lämnar Svenska Kyrkan Bollnäs-Rengsjö församling ( ) tillstånd enligt miljöbalken till att inom ovan nämnda fastighet bedriva krematorieverksamhet. Verksamheten begränsas till att omfatta maximalt 1200 kremationer per år. Miljöprövningsdelegationen beslutar med stöd av 6 kapitlet 9 miljöbalken (MB) att godkänna miljökonsekvensbeskrivningen i ärendet. För tillståndet gäller följande slutliga villkor: 1. Om inte annat följer av övriga villkor skall verksamheten i huvudsak bedrivas i enlighet med vad bolaget angivit i ansökan eller i övrigt åtagit sig i ärendet. 2. Buller från verksamheten inklusive transporter inom verksamhetsområdet ska begränsas så att den ekvivalenta ljudnivån utomhus vid bostäder inte överskrider riktvärdena: 50 db(a) vardagar dagtid (kl ) 45 db(a) kvällstid (kl ), söndag och helgdag (kl ) 40 db(a) nattetid (kl ) Den momentana ljudnivån nattetid får inte överskrida 55 db(a) som riktvärde vid bostäder. Buller från verksamheten får ej innehålla störande impulsljud eller hörbara tonkomponenter. 3. Utsläppet av den samlade mängden kvicksilver och kvicksilverföreningar får inte överstiga 80 µg/m 3 norm torr gas 1. Värdena skall gälla som riktvärde vid besiktning och som medeltal under ett besiktningstillfälle. 1 Med norm torr gas avses en normalisering av rökgasen till tryck 101,3 kpa vid temperatur 273º K samt vid ett luftöverskott motsvarande 11 % syre.

2 4. Utsläppet av kvicksilver i samband med förstagångsbesiktningen får som riktvärde inte överstiga 5 % av ingående kvicksilvermängd till ugnen. Utsläppet ska mätas som till ugn ingående mängd minus avskiljd mängd. 5. Utsläppet av koloxid i rökgaserna från ugnen får inte överstiga 50 mg/m 3 norm torr gas. Värdet skall gälla som riktvärde för medelvärdet under en kremering. Utsläppet får som 1-minutsmedelvärde och riktvärde inte överstiga 500 mg/m 3 norm torr gas. 6. Utsläppet av stoft i rökgaserna från kremationssugnen får som riktvärde inte överstiga 20 mg/m 3 norm torr gas vid 9 % CO 2 eller 11 % O 2 som medelvärde under en kremering. 7. Utsläppen av kväveoxider (räknat som NO 2 ) i rökgaserna får inte överstiga 900 gram per kremering. 8. Utformningen av mätmetoder, mätfrekvens och utvärderingsmetoder skall regleras i ett kontrollprogram. Programmet skall följas. 9. Provtagningspunkter för uttag av representativa prover på utgående luft från kremationsanläggningen ska finnas. 10. Ugnen skall vara försedd med instrument för kontinuerlig mätning och registrering av koloxid, röktäthet och syre eller koldioxid. 11. Ugnstemperaturen får under en pågående kremering inte understiga 700 C. Temperaturen i efterbrännkammaren ska under kremering överstiga 800 C och rökgasernas temperatur skall under minst två sekunder uppgå till 800ºC. Värdena skall gälla som riktvärden. 12. Som bränsle för oljebrännarna i krematorieugnarna ska eldningsolja av minst miljöklass 1 (MK1) användas. 13. Förvaring av kemikalier och farligt avfall ska ske på tät yta som är beständig mot det avfall som lagras och så att det skyddas mot nederbörd. Behållare ska vara ändamålsenliga, säkra och skyddade mot påkörning. Förvaringsytorna ska förses med sekundärt skydd så att spill, läckage eller liknande hålls kvar och kan omhändertas. 14. Vid borttagning av den befintliga oljetanken ska den omgivande marken provtas med avseende på spill eller läckage av eldningsolja. Provtagningens utformning och planering av eventuella saneringsåtgärder ska ske i samråd med tillsynsmyndigheten. Med riktvärde menas ett värde som, om det överskrids mer än tillfälligt, skall föranleda de åtgärder som behövs för att förhindra att överskridandet upprepas. Med gränsvärde menas ett värde som aldrig får överskridas. 2(18) Miljöprövningsdelegationen överlåter till tillsynsmyndigheten att, om det behövs, besluta angående kontroll av utsläppsvillkor med angivande av mätmetod, mätfrekvens och utvärderingsmetod avseende kontrollprogrammet.

3 3(18) Miljöprövningsdelegationen överlåter med stöd av 22 kap 25 tredje stycket MB åt tillsynsmyndigheten även att föreskriva ytterligare villkor angående provtagning och åtgärder vid upptäckt av eventuell mark och grundvattenföroreningar av markområdet kring den befintliga oljetanken. Igångsättningstid Eftersom verksamheten pågår behövs ingen bestämmelse om igångsättningstid. Återkallelse av tidigare beslut Från och med det datum ombyggnationen påbörjas återkallar miljöprövningsdelegationen med stöd av 24 kap 3 första stycket MB länsstyrelsens tidigare meddelade tillstånd daterat den 12 januari 1998 (dnr ). Särskilda upplysningar Miljöprövningsdelegationen vill upplysa om att meddelat tillstånd enligt miljöbalken inte befriar tillståndsinnehavaren från skyldighet att iaktta vad som föreskrivs i annan författning i fråga om anläggning eller verksamhet som avses med tillståndet. Verksamhetsutövaren skall fortlöpande planera och kontrollera verksamheten för att motverka eller förebygga olägenheter för människors hälsa eller miljön (26 kap 19 MB) samt i övrigt iaktta vad som sägs i förordningen (1998:901) om verksamhetsutövarens egenkontroll. Enligt denna är verksamhetsutövaren bl a skyldig att omgående underrätta tillsynsmyndigheten om driftstörning eller liknande händelse som kan leda till olägenhet för människors hälsa eller miljö. Tillsynsmyndigheten kan begära att verksamhetsutövaren skall lämna in ett förslag till kontrollprogram eller förbättrande åtgärder (26 kap 19 MB). Varje år före utgången av den 31 mars skall en miljörapport och eventuellt en köldmedierapport lämnas in till tillsynsmyndigheten (26 kap 20 MB respektive 16 SNFS 1992:16). Det är den sammanlagda köldmediemängden som avgör om bolaget är skyldig att lämna köldmedierapport eller inte. Verksamhetsutövaren skall till tillsynsmyndigheten lämna de uppgifter och handlingar som behövs för tillsynen samt utföra eller bekosta sådana undersökningar av verksamheten och dess verkningar som behövs för tillsynen (26 kap 21 och 22 MB). Enligt förordningen (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt MB skall avgift betalas årligen av den som bedriver miljöfarlig verksamhet. Bedrivs en miljöfarlig verksamhet av annan än den som meddelats tillståndet är den nye verksamhetsutövaren skyldig att snarast upplysa tillsynsmyndigheten om det ändrade förhållandet (32 SFS 1998:899). En kopia av informationen bör skickas till länsstyrelsen.

4 Det är förbjudet att utan anmälan enligt miljöbalken ändra en tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet (21 SFS 1998:899). Att upphöra med verksamheten är enligt miljöprövningsdelegationens bedömning en anmälningspliktig ändring. Redogörelse för ärendet 4(18) Tidigare tillståndsbeslut Länsstyrelsen lämnade den 12 januari 1998 (dnr ) Bollnäs-Rengsjö församling tillstånd enligt miljöskyddslagen att bedriva krematorieverksamhet vid St:Lars Kapell belägen på fastigheten Säversta 5:4 i Bollnäs kommun. Ärendets handläggning Ärendet har föregåtts av en MKB-process där samråd skett med länsstyrelsen och samhällsbyggnadskontoret i Bollnäs kommun. Skriftlig information har delats ut till de närmast boende. Allmänheten har erhållit information om de planerade förändringarna vid ett informationsmöte som utannonserades i lokalpressen. Den 10 december 2003 beslutade länsstyrelsen (dnr ) att verksamheten inte antas medföra en sådan betydande miljöpåverkan som avses i 6 kap 4 MB. Samhällsbyggnadskontoret i Bollnäs kommun samt Landstinget Gävleborg, enheten för miljömedicin har beretts tillfälle att yttra sig i ärendet. Sökande har beretts tillfälle att lämna synpunkter på de eventuella yttranden som kommit in Ansökan Av ansökningshandlingarna framgår bland annat följande: Lokalisering Krematoriet är lokaliserat å fastigheten Säversta 5:4 i Bollnäs centralort. Området är i stadsplanen som antogs 1958 avsatt som område för kyrklig verksamhet. Inom en radie av 200 m från krematoriet finns ett 10-tal fastigheter, i huvudsak bostäder. Bebyggelsen i närområdet domineras av enbostadshus men nordost om kyrkogården ligger också ett antal flerbostadshus. De närmaste bostäderna finns i kvarteret Björnen som ligger m sydost om krematoriets utsläppspunkt. Verksamhetsbeskrivning Svenska Kyrkan Bollnäs-Rengsjö församling har sedan drygt 40 år bedrivit krematorieverksamhet på den aktuella fastigheten. Krematoriet, som utgör en del av St: Lars Kapell, byggdes 1960 och krematorium har funnits i Bollnäs sedan dess. Antalet genomförda kremationer ligger i dag på i storleksordningen 900 st per år. Enligt den bedömning församlingen gör kommer det inte att finnas något behov av att utöka antalet kremationer inom de närmaste åren. Att man trots detta söker tillstånd för att få genomföra 1200 kremationer årligen hänger samman med att

5 man dels vill skapa en större flexibilitet i anläggningen och dels att man vill kunna biträda närliggande krematorier vid driftstörningar eller ombyggnationer. Det innebär att det under enstaka år kan komma att finnas ett behov av att genomföra betydligt fler kremationer än 900 st. Eftersom den nya kremationsutrustningen har en kapacitet som väl klarar 1200 kremationer årligen innehåller därför ansökan ett yrkande om att församlingen ska erhålla tillstånd att utföra 1200 kremationer per år. Kremeringar utförs normalt dagtid, vardagar mellan 07:00 14:00. Eftersom en kremering tar ca minuter att utföra hinner man normalt genomföra 5-6 kremeringar under en arbetsdag. Vid ett årligt behov av 900 kremeringar kommer verksamheten därför att bedrivas kontinuerligt ca tre dagar i veckan. Om ett större kremeringsbehov uppstår kan det komma att bli nödvändigt att utföra upp till 7 st kremationer dagligen. Då utökas driften så att ugnen är i gång mellan 07:00-16:00. Vid fullt utnyttjat tillstånd, 1200 kremationer per år, kommer anläggningen att vara i drift mellan 07:00-16:00 och köras 4 dagar i veckan. Den planerade krematorieanläggningen består av följande huvudkomponenter: ugn, rökgaskylare, reningsutrustning för rökgaserna samt rökgasfläkt och skorsten. Från ugnen leds rökgaserna via kanaler till de olika stegen i reningsanläggningen. Rökgaserna kan även ledas direkt till skorstenen via en bypassledning. Bypass-ledningen är försedd med kylluftsinsläpp och används normalt endast vid nödsituationer samt vid ugnens uppstart fram till dess temperaturen uppnår o C. Orsaken till detta är att kalla rökgaser kan orsaka kondens i kylare och filter, vilket kan skada dessa. Bypassystemet är automatiskt styrt och dess primära funktion är att skydda anläggningen. Normalt kan inte drift med öppen bypass ske om inte något fel uppträder i reningssystemet, tex om rökgastemperaturen före filter blir så hög att det kan skada filtret. Under drift kan inte bypasspjället öppnas manuellt så att rökgasreningen medvetet förbikopplas. Har bypassfunktionen trätt in så kan endast den pågående kremeringen avslutas. För att kunna sätta in en ny kista måste felet först åtgärdas eftersom insättningsluckan till ugnen inte går att öppna om rökgaserna inte går genom rökgasreningen. På morgonen innan den första kistinsättningen värms ugnens huvudkammare till minst 750 o C och efterbrännkammaren till minst 900 o C med hjälp av oljebrännare. När temperaturen uppnått ca o C stänger bypasskanalen så att rökgaserna leds genom kylare och reningsutrustning. Ugnen är utrustad med en automatisk insättningsanordning, som inte fungerar förrän såväl ugn som efterbrännkammare uppnått rätt drifttemperatur. Om temperaturen under kremationens gång faller under det förinställda börvärdet i huvudkammaren eller efterbrännkammaren återstartar oljebrännarna för att höja förbränningstemperaturen. När rökgaserna lämnar ugnen kyls de först ner till ca 150 o C i en vattenkyld rökgaskylare innan de når filtret, orsaken är att filtret riskerar att förstöras om temperaturen är högre. Vätskesystemet som för bort värme från rökgaskylaren är 5(18)

6 ett slutet system där värmen antingen kan kylas bort i en utomhusplacerad fläktförsedd kylare eller i en värmeväxlare som överför värmeöverskottet så att det kan återvinnas för uppvärmningsändamål. Vid Bollnäs krematorium kommer man att utnyttja den senare metoden och överskottsvärmen kommer i första hand att utnyttjas för uppvärmning av lokalerna och för produktion av tappvarmvatten. För att kunna ta tillvara så stor del av överskottsenergin som möjligt kommer även ett energilager i form av ackumulatortankar att installeras. Om processen visar sig ge ett större energiöverskott än vad som momentant kan lagras i ackumulatortankarna ser församlingen två tänkbara alternativ på hur överskottet kan komma att hanteras. - Överskottet kyls bort via en kondensor placerad på taket, - ett energilager anordnas i berget under kapellet, genom att växla om och pumpa ner överskottsenergin i berget där värmeenergi kan lagras i väntan på att återanvändas för uppvärmning av kapellet när behovet är större. Vilken av de alternativa metoderna som kommer att väljas är ännu inte bestämt, detta sker först när man vet hur stort överskottet blir. Efter ca 1-1½ timme är kremationen slutförd och allt brännbart har omvandlats till aska. Efter det att askan fått svalna i ett speciellt utrymme i ugnen överförs den till askberedaren där resterna mals ner till en kornstorlek på max 2-2,5 mm. Efter malning faller askan direkt ned i urnan, medan skrot i form av spik och gångjärn från kistan samt större kirurgiska detaljer som t ex höftleder, benskenor mm samlas i en separat behållare. Skrotet begravs på kyrkogården, medan urnan efter förslutning går ut för nedsättning alternativt spridning. För att styra krematorieanläggningen finns en datoriserad mät-, styr- och regleranläggning (PLC). På ugnsfronten finns en pekskärm för manövrering och övervakning. Samma bilder kan även ses på en dator som är kopplad till systemet. I datorn lagras också driftsdata, kremationsrapporter, statistik mm. Styrningen av förbränningen sker utifrån signalen från en syrehaltsgivare som är placerad i rökgasen efter ugnen. Utifrån denna signal styrs sedan sekundärlufttillförseln till ugnen. Till anläggningen är även kopplat instrument för kontinuerlig mätning och rapportering av koloxid och syre i utgående rökgas. För att säkerställa att förbränningen blir optimal även om ett elbortfall inträffar under en pågående kremering kommer en UPC och ett reservkraftaggregat att installeras. Aggregatet kan dock bara användas för att avsluta en pågående kremation. För att påbörja en ny kremation krävs att det ordinarie eldistributionssystemet är i funktion igen. Rökgasrening För rening av rökgaserna finns idag två metoder på marknaden, bäddmetoden och pulvermetoden. I båda fallen används aktivt kol för adsorbering av kvicksilver, det som skiljer metoderna är i vilken form kolet används. Av Sveriges totalt 69 krematorier är i dag endast ett 30-tal utrustade med rökgasrening. Av dessa utnyttjar det stora flertalet pulvermetoden. Pulvret i dessa anläggningar består av 6(18)

7 rent aktivt kol eller olika blandningar mellan aktivt kol och kalk. Metoden går ut på att det textilfilter som följer efter rökgaskylaren beläggs med pulvret och när kvicksilverångorna når textilfiltret binds kvicksilvret i kolet. Den andra reningsmetoden, bäddmetoden innebär att man istället för att belägga textilfiltret med kolpulver monterar ett bäddfilter efter textilfiltret. Bäddfiltret innehåller granulat av svaveldopat aktivt kol och när kvicksilverångorna når bäddfiltret binds det kemiskt till svavlet genom bildande av kvicksilversulfid. Förutom att rena bort kvicksilvret har det framförallt i Skåne prövats ytterligare ett sätt för att omhänderta kvicksilvret vid kremering. Då kistan ställs in i ugnen läggs en liten träklots på kistan innehållande en selenampull. Tanken är att selenet och kvicksilvret skall förenas till kvicksilverselenid redan i ugnen. Denna metod har dock inte rönt någon större framgång bland krematorierna. En av orsakerna till detta är att det inte finns någon leverantör som i dagsläget kan lämna några utsläppsgarantier när selenampull väljs som kvicksilverabsorbent. Pulvermetoden och bäddmetoden uppvisar väldigt likartade avskiljningsresultat vilket innebär bättre än 95 %:ig kvicksilveravskiljning och ett partikelutsläpp som ligger under 20 mg partiklar per m 3 normaliserad torr gas. Reningsgraden vid användning av selenampullen visar på utsläppsvärden som ligger lägre än 80 µg/m 3 norm torr gas vilket motsvarar ~ 95 %:ig avskiljning av kvicksilver om man utgår från att varje kista innehåller 3 g kvicksilver. Bollnäs - Rengsjö församling har beslutat att installera en rökgasrening enligt pulvermetoden. Avgörande faktorer vid val av metod har varit att pulvermetoden har bedömts vara den mest beprövade och vedertagna av de två huvudmetoderna. Pulvermetoden Innan anläggningen startas på morgonen beräknas antalet kremationer som kommer att utföras under dagen. Utifrån antalet planerade kremationer sprutas den mängd adsorbent i form av en blandning av aktivt kol och kalk som kommer att behövas under dagen på filtrets insida med hjälp av tryckluft. Filtret består av ett så kallat kassettfilter med tre utbytbara filterkasetter med en total filterytan på ca 65 m 2. När filtret belagts med kol-kalkblandningen får det vara orört under resten av dagen för att minska risken för att absorbent ska lossna från filtrets yta. När de nedkylda rökgaserna leds in och passerar filtret avskiljs stoftpartiklar samtidigt som kvicksilverångorna adsorberas i det aktiva kolet. Den flygaska som uppstår vid förbränningen följer med rökgaserna genom systemet och skiljs av i filtret där det blandas med kolet. Efter dagens sista kremation utförs en mekanisk rensning, skakning av filtret. Den kvicksilverkontaminerade kol-kalkblandningen lossnar från filterytan och rasar ned till filtrets botten. Härifrån skruvas sedan vidare till en cellmatare varifrån materialet släpps ner i den lagringsbehållare i form av ett lockringsfat med invändig plastpåse där det förvaras i väntan på borttransport. 7(18)

8 Förutom den ovan beskrivna automatiska sotning som genomförs efter dagens sista kremation kommer efterbrännkammaren att sotas efter var tusende kremation. Denna sotning sker genom ugnsleverantörens försorg. Sotning av rökgaskanalerna kommer att skötas av det ordinarie sotningsväsendet. Mängden kvicksilverkontaminerat avfall som uppstår under ett år är givetvis beroende av hur många kremationer som genomförs. Vid 900 kremationer årligen beräknas mängden bli ca 270 kg, vilket motsvarar mellan tre och fyra tunnor. Vid fullt utnyttjat tillstånd visar beräkningarna att mängden kvicksilverkontaminerat avfall stiger till närmare 360 kg årligen. Församlingen har valt att även fortsättningsvis utnyttja EO1 som stödbränsle under kremationerna. Oljeförbrukningen beräknas uppgå till ca 22 liter per kremation vilket innebär en årlig förbrukning på ca 22 m 3 vid 900 kremationer årligen. Den befintliga oljetanken kommer att tas bort och ersättas av en ny tank på 5 m 3 som placeras i ett speciellt iordningställt avloppsfritt utrymme i närheten av det nya kistintaget. Utrymmet kommer att vara gjutet i betong och förses med en inspektionslucka så att tanken kan inspekteras. Utsläpp till luft Krematoriets huvudsakliga miljöpåverkan beror på de utsläpp till luft som förekommer. Eftersom en ny ugn med förbättrad förbränningsstyrning samt rökgasrening installeras kommer de totala utsläppen till luft från verksamheten att minska även om antalet kremationer stiger till 1200 st per år. I tabellen nedan görs en jämförelse mellan dagens utsläpp av partiklar och kvicksilver (Hg) och motsvarande utsläpp efter installation av ny ugn med förbränningsstyrning samt rökgasrening och utsläpp i nivå med de yrkanden som gjorts i tillståndansökan. Som underlag för de utsläpp som redovisas för år 2003 används de emissionsmätningar som gjordes i maj 1998, där resultatet visade att det i medeltal emitterades 400 mg kvicksilver per kremation.. Partiklar kg/år Hg gram/år 2003 års utsläpp från befintlig ugn vid 900 kremationer årligen Ny ugn med rökgasrening och 1200 kremeringar /år. Utsläpp enligt yrkanden 40,8 100 De genomförda beräkningarna visar att utsläppen av såväl kvicksilver som partiklar kommer att minska med minst 70 %. Om den nya reningsanläggningen uppnår samma avskiljningsgrad som andra krematorier med motsvarande reningsanläggning kommer utsläppsreduktionen vad avser kvicksilver troligen att bli avsevärt högre. Avfall Det avfall som genereras vid krematoriet består i huvudsak av: - hushålls- och kontorsavfall, - blomsterdekorationer, - kvicksilverhaltigt avfall från rökgasreningen. 8(18)

9 9(18) Hushålls- och kontorsavfall omhändertas av det kommunala renhållningsbolaget medan komposterbart avfall som tex blomsterdekorationer från kistor läggs i kyrkogårdens kompost för blommor och trädgårdsavfall. Det avfall som genereras i kremeringsprocessen är sot i ugn, kylare och kanaler, flygaska och kvicksilverbemängt aktivt kol. Avfallet klassas i sin helhet som farligt avfall (EWC- kod *) och hanteras, förvaras och transporteras efter de regler och föreskrifter som gäller dylika produkter. Mängden sot och flygaska eller annat kvicksilverkontaminerat avfall är ca 270 kg vid 900 st genomförda kremationer per år och ca 360 kg vid fullt utnyttjat tillstånd. Kylanläggning Eftersom tiden mellan dödsfall, begravningsceremoni och kremering kan bli utdragen förvaras kistorna i kylutrymme i väntan på kremering. Den befintliga kylanläggningen för kylrummet kommer att bytas ut i samband med ombyggnaden av krematoriet. Den nya anläggningen är ännu inte upphandlad, men den kommer som det ser ut i dagsläget att innehålla kg av köldmediet R404A. Allmänna hänsynsreglerna Kunskapskravet Personal som arbetar med kremationerna har genomgått Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbunds utbildningspaket för krematoriepersonal. Personalen har även mångårig vana av denna typ av arbete och besitter därför en gedigen kunskap om hur förbränningen bör ske för att minimera störningarna för omgivningen och miljön. Försiktighetsprincipen Bollnäs Rengsjö församling anser att det faktum att man valt att installera den bästa möjliga teknik för rökgasrening som finns på marknaden är ett bevis på att man följer försiktighetsprincipen. Lokaliseringsprincipen Krematoriet är lokaliserat i St:Lars kapell, på fastigheten Säversta 5:4 i Bollnäs centralort. Området är i stadsplanen avsatt som område för kyrklig verksamhet och församlingen har sedan 1960 bedrivit krematorieverksamhet på den aktuella fastigheten. En flytt av krematoriet till en alternativ jungfrulig lokalisering bedöms medföra betydligt större störningar på miljön. Mot bakgrund av detta anser Bollnäs församling att den aktuella lokaliseringen är lämplig. Hushållnings- och kretsloppsprincipen Församlingen anser att det faktum att man omhändertar den överskottsvärme som uppstår vid kylning av rökgaserna för uppvärmning av lokalerna och för produktion av tappvarmvatten är ett gott exempel på att man uppfyller såväl hushållnings som kretsloppsprinciperna.

10 10(18) Yrkande Svenska kyrkan, Bollnäs-Rengsjö församling ansöker om tillstånd enligt 9 kapitlet Miljöbalken att få bygga om och ersätta befintlig kremationsugn med en ny modern ugn med tillhörande rökgasreningsutrustning vid St:Lars kapell på fastigheten Säversta 5:4, Bollnäs kommun. Samfälligheten yrkar vidare på att länsstyrelsen meddelar tillstånd för att få utöka antalet kremationer till 1200 st per år. Församlingen föreslår att följande slutliga villkor ska gälla för verksamheten: 1) Verksamheten ska bedrivas i huvudsaklig överensstämmelse med vad sökanden uppgett eller åtagit sig i ansökningsärendet om inte annat framgår av beslutet. Mindre ändringar får dock vidtas efter godkännande av tillsynsmyndigheten. 2) Den ekvivalenta ljudnivån från verksamheten får utomhus vid närmaste bostäder inte överskrida följande riktvärden. 50 db (A) vardagar dagtid (kl 07:00-18:00) 45 db(a) kvällstid (kl 18:00-22:00) Söndagar och helgdagar (kl 07:00-18:00) 40 db(a) nattetid (kl 22:00-07:00) Den momentana bullernivån nattetid får inte överstiga 55 db(a) som riktvärđe vid närmaste bostäder. Ovan angivna värden ska sänkas med 5 db(a)-enheter om bullret innehåller impulsljud eller hörbara tonkomponenter. 3) Utsläppet av stoft i rökgaserna från ugnen får inte överstiga 20 mg/m 3 norm torr gas. Värdet skall gälla som riktvärde vid besiktning och som medelvärde för en kremationscykel. 4) Ugnstemperaturen skall under pågående kremering överstiga 800 C. 5) Utsläppet av koloxid (CO) i rökgaserna från ugnen får som medelvärde under en kremation och som 5 minutersmedelvärde inte överstiga 100 respektive 500 mg/m 3 norm torr gas. Värdena skall gälla som riktvärde. 6) Avfall och kemiska produkter skall lagras på icke genomsläpplig yta och på så sätt att spill eller läckage inte kan nå avloppsnätet eller omgivningen. 7) Emissionen av kvicksilver skall kontrolleras i utgående renade rökgaser efter filter (=reningsutrustning) och får som medeltal per kremation som riktvärde vid besiktning inte överstiga 0,3 g.

11 11(18) 8) Att det föreskrivs att kväveoxiden inte får överstiga riktvärdet 900 g som medelvärde per kremation under besiktning. När det gäller förslaget till emissionsvillkor för kvicksilver (Villkor 7) vill församlingen anföra att den kunskap som föreligger om mätförhållandena gör att det inte går att på ett 100 %-igt sätt kontrollera kvicksilveravgången från ugnen och därmed inte heller reduktionen över anläggningen. Mot bakgrund av detta yrkar man på att villkoret avseende Hg-emissionen sätts som en totalmängd per kremation och inte som en halt per m 3 normal torr gas. Om villkor föreskrivs för NO x yrkas på att detta avser summan av NO och NO 2. I villkor där norm torr gas anges avses följande : Rökgaserna ska vara normaliserade till 101,3 kpa, 273 K samt att luftöverskottet ska motsvara 9 % koldioxid (CO 2 ) eller 11 % syre (O 2 ). Miljökonsekvensbeskrivning Utsläpp till luft Den nya kremationsugnen med rökgasrening kommer att innebära minskade utsläpp till luft. De genomförda beräkningarna visar att utsläppen av kvicksilver kommer att minska med minst 70 % medan utsläppen av partiklar minskar till ca 30 % av de utsläpp som sker med befintlig anläggning. Om den nya reningsanläggningen uppnår samma avskiljningsgrad som andra krematorier med motsvarande reningsanläggning kommer utsläppsreduktionen troligen att bli avsevärt högre. Utsläpp till vatten Eftersom ingen våtsotning förekommer på krematoriet sker inga vattenutsläpp från den krematorietekniska delen av verksamheten. Det sanitära avloppsvattnet från personalutrymmen, lokalvård och från publika toaletter i byggnaden leds till kommunens avloppsnät. Avfall Vid krematoriet genereras avfall i form av : - hushålls- och kontorsavfall, - blomsterdekorationer, - kvicksilverhaltigt avfall från rökgasreningen. Eftersom mängden kvicksilverhaltigt avfall från rökgasreningen är direkt beroende på hur många kremeringar som utförs kommer denna typ av avfall att öka som följd av den utökade verksamheten. Vid 900 kremationer årligen beräknas mängden bli ca 270 kg. Det kommer att lagras i plastpåsar inuti ett lockringsfat. Fyllda lockringsfat lagras i ett separat låst utrymme i garagebyggnaden i väntan på transport till SAKAB för omhändertagande.

12 12(18) Kemikalier Den egna kemikalieanvändningen är ytterst begränsad. Den består nästan uteslutande av bränslen i form av Eo 1 och gasol till ugnen samt bränsle till reservkraftsaggregatet. Eldningsoljan kommer att förvaras i en ny 5 m 3 stor oljetank som placeras i ett gjutet rum utan avlopp i närheten av det nya kistintaget. Årlig förbrukning vid 900 kremationer blir ca 22 m 3 och i storleksordningen 30 m 3 när tillståndet utnyttjas maximalt. Gasolen används för att tända oljebrännaren i ugnen och förvaras utomhus i låst skåp. Den befintliga oljecisternen kommer att tas bort, ett saneringsintyg kommer att upprättas och inlämnas till berörda myndigheter. En mindre mängd kemikalier kommer även in i verksamheten när balsamerade kroppar kremeras. Men eftersom tiden mellan dödsfall, begravningsceremoni och kremering numera är relativt kort samtidigt som kapaciteten i krematoriets kylutrymme är stor är det ytterst ovanligt att balsamerade kroppar kommer in för kremering. Buller Ett ökat antal kremationer innebär onekligen att antalet transporter ökar. Detta torde kunna ge en upplevelse av en något förhöjd bullernivå mot dagens verksamhet. Det är antagligen inte det ökande antalet bilar från begravningsbyråerna som kommer att upplevas bullra utan de tunga varutransportbilarna. Dessa transporter är dock relativt sällsynta, i normalfallet sker dessa leveranser en gång per månad. En annan tänkbar bullerkälla på krematorier är de fläktar som ofta används för att ventilera bort den överskottsvärme som uppstår vid kylning av rökgaserna. Detta kan komma att ske på St:Lars kapell om värmeöverskottet från rökgaskylningen blir för stor. Inget beslut är dock taget i frågan eftersom man även tittar på att i stället lagra den eventuella överskottsenergin i berget under kapellet. Församlingen räknar dock inte med att någon förändring i den totala bullerbilden kommer att ske jämfört med dagens verksamhet. Transporter Med ökat antal kremeringar följer givetvis ett ökat antal transporter. Vid fullt utnyttjande av tillståndet ökar transporterna av kistor proportionerligt mot antalet kremationer från 1800 till 2400 st. De tunga transporterna är relativt få, ca en transport per månad. Energi Den energiförbrukning som förekommer består till största delen av den eldningsolja som används vid uppvärmning av krematorieugn och efterbrännkammare samt som stödbränsle senare i kremationsprocessen. Förbrukningen uppgår till i genomsnitt liter olja per kremation. Överskottsvärmen uppstår kommer i första hand att utnyttjas för uppvärmning av lokalerna och för produktion av tappvarmvatten. För att kunna ta tillvara så stor

13 del av överskottsenergin som möjligt kommer även ett energilager i form av ackumulatortankar att installeras. Om energiöverskottet visar sig bli större än vad som kan omhändertas i ackumulatortankarna finns även planer på att eventuellt anordna ett energilager i berget under kapellet. Med hjälp av detta kan värmeenergi lagras och återanvändas för uppvärmning av kapellet när behovet är större. Sammanfattning Den inverkan den planerade verksamheten bedöms kunna få vid ett fullt utnyttjat tillstånd sammanfattas enligt nedanstående tabell: ++ Mycket positiv effekt + Viss positiv effekt 0 Ingen förändring jmf dagens verksamhet - Viss negativ effekt -- Mycket negativ effekt Faktor Bedömd Kommentar förändring Utsläpp till luft + Den totala emission kommer att minska även om antalet kremationer utökas till 1200 per år Utsläpp till vatten 0 Ingen förändring jmf dagens verksamhet Utsläpp mark 0 Ingen förändring jmf dagens verksamhet Buller 0 Ingen förändring jmf dagens verksamhet Kemikalihantering - Ytterligare kemikalier i form av aktivt kol kommer att hanteras i verksamheten Avfall - Större volymer farligt avfall kommer att produceras jmf med i dag Hushållning med resurser ++ Genom förbättrad energiåtervinning minskar energibehovet för lokaluppvärmning Transporter 0/- Transporterna ökar marginellt i jmf med dagens transporter Yttrande Samhällsbyggnadskontoret i Bollnäs kommun tillstyrker ansökan men anför bland annat att man anser att riktvärdet för utsläpp av kvicksilver till luft bör sättas utifrån den 95%:iga avskiljningsgrad som reningsutrustningen har och inte en 90 % som församlingen föreslår. Sökanden har inte inkommit med några synpunkter på yttrandet. 13(18) Miljöprövningsdelegationens motivering Miljöprövningsdelegationen anser sammanfattningsvis att, om föreskrivna villkor följs, kan verksamheten förenas med de allmänna hänsynsreglerna och målen i miljöbalken samt med en från allmän synpunkt lämplig användning av mark- och

14 vattenresurserna samt med den för området gällande detaljplanen. Tillstånd skall därför lämnas till verksamheten. Lokalisering Enligt 2 kap 4 MB skall en plats väljas för verksamheten som är lämplig bland annat med hänsyn till miljöbalkens mål och så att en god hushållning av markoch vattenområden uppnås (kap 3 och 4 MB). Platsen ska väljas så att ändamålet med verksamheten kan uppnås med minsta intrång och olägenhet för människors hälsa och miljö. Med hänsyn till de skyddsåtgärder som sökande åtagit sig och de villkor som ställs i detta tillståndsbeslut anser miljöprövningsdelegationen att den föreslagna lokaliseringen uppfyller kraven på plats i 2 kap 4 MB. Ansökan avser befintlig och utökad verksamhet inom fastigheten Sävstaås 5:4 i Bollnäs kommun. Enligt gällande stadsplan som fastställdes i september 1958 framgår att fastigheten, nuvarande Säversta 5:4 (tidigare Bollnäs Prästbord 1:22) är avsatt som ett specialområde för endast kyrkliga- och begravningsändamål. Området för lokaliseringen är inte av riksintresse enligt 3 eller 4 kap MB. Inte heller några andra intressen enligt 3 kap berörs. Miljöprövningsdelegationen anser sammanfattningsvis att, om föreskrivna villkor följs, kan verksamheten förenas med de allmänna hänsynsreglerna och målen i miljöbalken samt med en från allmän synpunkt lämplig användning av mark- och vattenresurserna samt med den för området gällande stadsplanen. Tillstånd skall därför lämnas till verksamheten. Miljökvalitetsnormer och miljömål Miljöprövningsdelegationens bedömning är att verksamheten inte kommer att bidra till att de idag fastställda miljökvalitetsnormerna överskrids. Den aktuella verksamheten berör såväl miljökvalitetsmålet giftfri miljö som målet begränsad klimatpåverkan. Miljöprövningsdelegationens bedömning är att en ombyggnation av krematoriet kommer att minska emissionerna av såväl kvicksilver som koldioxid vilket innebär att ombyggnationen aktivt medverkar till att öka möjligheterna att nå såväl de regionala som nationella miljömålen. Motivering av villkor 14(18) Buller (villkor 2) Miljöprövningsdelegationen anser att buller från verksamheten skall begränsas så att det motsvarar Naturvårdsverkets riktlinjer för nyetablerad verksamhet. I riktlinjerna anges att tillåten bullernivå bör sänkas med 5 db(a) om bullret innehåller impulsljud eller hörbara tonkomponenter. Orsaken till sänkningen är att dessa ljudtyper anses mer störande (även om de inte alltid ger en ökad ekvivalentnivå). Dessa ljudtyper har inte angetts förekomma i ansökan. Miljöprövningsdelegationen anser att sådana ej heller kan accepteras vid angivna begränsningsvärden i sådan omfattning att de medför störningar.

15 Miljöprövningsdelegationen vill upplysa om att ljudnivåerna gäller alla bostäder, inte enbart de närmaste. 15(18) Utsläpp till luft (villkor 3, 4, 5, 6, 7, 10 och 11) Krematorier är en av de största enskilda utsläppskällorna av kvicksilver i dag. Toxiska effekter på människa från luftutsläpp av kvicksilver finns beskrivet vid koncentrationer som överstiger 50 µg/m 3. I detta fall torde utspädningseffekten innebära att det inte är troligt att någon direkt toxisk effekt uppkommer man andas luften i omgivningen. Det finns dock en viss risk för att en successiv upplagring av kvicksilver i omgivande mark och vattendrag sker. Eftersom Gävleborgs län redan i dag har förhållandevis stora problem med kvicksilver i mark och sjöar anser miljöprövningsdelegationen att en begränsning av dessa utsläpp är en prioriterad fråga. Miljöprövningsdelegationen anser därför att det är såväl tekniskt som ekonomiskt rimligt att föreskriva om utsläppsvillkor som kräver bästa möjliga reningsteknik för att uppnås. Det är miljöprövningsdelegationens uppfattning att det i samband med förstagångsbesiktningen förutom en kvicksilverbalans även bör genomföras en mätning som klargör anläggningens avskiljningsgrad. Vid denna mätning bör utsläppet av kvicksilver mätas som till ugn ingående mängd minus avskiljd mängd, d.v.s. det är inte tillräckligt att enbart mäta reningsgraden över filtret. Det av sökanden yrkade villkoret för Hg-emissioner är enligt miljöprövningsdelegationens bedömning inte acceptabelt. Ett mätresultat på utgående emission som uppvisar en låg totalmängd kvicksilver per kremation beskriver på intet sätt reningsanläggningens funktion. Ett låg totalmängd kan lika gärna vara en följd av att de stoft vars kremation mätningen genomförts på saknar eller har litet innehåll av kvicksilver. Utsläpp av stoft, kolmonoxid och gasformiga kolväten är till största delen beroende av hur fullständig förbränning som uppnås i processen. För att uppnå en fullständig förbränning är det viktigt att temperaturerna är tillräckligt höga under hela kremationsprocessen. Temperaturen bör därför överstiga 700 C i ugnen och 800 C i efterbrännkammaren. Miljöprövningsdelegationen anser att temperaturvillkoret gäller under hela kremeringen, från det att kistan insätts i ugnen till dess att förbränningen av stoftet är avslutad. Det är även viktigt att rökgasernas uppehållstid i efterbrännkammaren är tillräckligt lång för att de oförbrända kolväten som kommer in i kammaren ska hinna brännas ut. För att bättre kunna styra och reglera förbränningsprocessen ska ugnen förses med kontinuerlig mätning och registrering av kolmonoxid, röktäthet och syre eller koldioxid. Som alternativ till mätning av röktätheten i utgående rökgaser kan en kontinuerlig mätning av differenstrycket över partikelfiltret accepteras. Det föreligger en tydlig korrelation mellan kolmonoxidhalten och andelen oförbrända kolväten i rökgaserna. Ett lågt kolmonoxidvärde är sålunda en

16 indikator på en god förbränning. Detta innebär att halten av kolmonoxid i rökgaserna bör hållas så låg som möjligt. För att minska risken för dioxinbildning anser miljöprövningsdelegationen även att ett korttidsvärde för CO-halten bör fastställas. Församlingen har i sin ansökan åtagit sig att utnyttja bästa tillgängliga teknik vid ombyggnationen av krematoriet. I Danmark ställs regelmässigt krav på att CO utsläppen från krematorier ej får överstiga 50 mg/m 3 norm torr gas samt att utsläppet som 1-minutsmedelvärde och riktvärde inte får överstiga 500 mg/m 3 norm torr gas. Eftersom dessa krav ställs på motsvarande anläggningar i Danmark anser miljöprövningsdelegationen att tekniken för att nå ner till dessa värden är tillgänglig och föreskriver därför att dessa även ska gälla i detta ärende. Miljöprövningsdelegationen anser i att mätningar av NO x -emissioner bör kunna begränsas till att ske i samband med förstagångsbesiktningen. Därefter behöver mätning endast ske om modifieringar som kan förändra ugnens förbränningsegenskaper har gjorts. Genomförda utredningar visar att det finns ett klart samband mellan sjuklighet i både lung- och hjärtsjukdom samt partikelhalter i omgivningsluft. För den oftast mätta partikelstorleken (PM 10 ) finns samband med ökad sjuklighet beskriven redan vid halter understigande 50 µg/m 3. För uteluft finns det även en miljökvalitetsnorm för partiklar på 50 µg/m 3 i form av ett dygnsmedelvärde som inte får överskridas mer än 35 dygn per år. Inga mätningar av PM 10 är genomförda i Bollnäs centralort. Däremot påvisar sotmätningar måttliga sothalter (medelvärdet för vinterhalvåret uppgick till ca 6,5 µg/m 3 ). En teoretisk omräkning till PM 10 ger vid hand att dessa värden torde ligga i spannet mellan 11 och 13 µg/m 3 Krematoriet inte ligger i den centralaste delen av Bollnäs, varför värdena vid krematoriet torde vara lägre. Stoftutsläppen från krematoriet torde ej heller ha någon nämnvärd inverkan på nivåerna stans centrala delar. Eftersom betydelsen av partiklar är svårbedömd anser miljöprövningsdelegationen trots detta att ett begränsningsvärde för tillåtna stoftutsläpp bör föreskrivas. En lämplig nivå på detta begränsningsvärde anser miljöprövningsdelegationen vara de 20 mg/m 3 som föreslås i remissversionen av naturvårdsverkets branschfaktablad för krematorieverksamhet. Kontroll av anläggningen (Villkor 8, 9 och överlåten fråga) Uppföljning av utsläppsvillkoren kräver kontroll. Denna bör regleras i ett kontrollprogram där såväl mätmetod, mätfrekvens som utvärderingsmetod anges. Miljöprövningsdelegationen anser att de förändringar som behövs i kontrollprogrammet bör utföras av kyrkogårdsförvaltningen i samråd med tillsynsmyndigheten. Tillsynsmyndigheten bör ges rätt, att där så behövs, besluta om fastställelse av kontrollprogrammet. För att kunna kontrollera villkoren anser miljöprövningsdelegationen att det är viktigt att det går att ta representativa prover. Miljöprövningsdelegationen 16(18)

17 föreskriver därför om ett särskilt villkor angående provtagningsplatser för utgående luft. Eldningsolja (villkor 12) Det finns i dag inte någon teknik som medger att alternativa bränslen används vid uppvärmning av ugnarna utan dessa måste värmas med hjälp av fossila bränslen. Miljöprövningsdelegationen inser att det är oundvikligt att ej förnyelsebara bränslen används men anser att miljöbelastningen från dem bör minimeras. Ett såväl tekniskt som ekonomiskt rimligt sätt att göra detta är att enbart utnyttja eldningsoljor MK1 med lågt svavelinnehåll. 17(18) Farligt avfall (villkor 13) Miljöprövningsdelegationen anser att det föreligger risk för såväl hälsopåverkan som förorening av mark vid hantering av flygaska och sot som innehåller kvicksilver. Ett villkor bör därför föreskrivas som förtydligar verksamhetsutövarens ansvar att se till att risken för utsläpp är så liten som möjligt vid hantering av dessa fraktioner. Villkoret innebär att verksamhetsutövaren aktivt skall identifiera, förebygga och begränsa riskerna vid förvaring, lastning, lossning, interntransport och annan hantering. Som ett komplement till förebyggande åtgärder skall skyddsåtgärder vidtas som minskar konsekvenserna av ett utsläppstillbud. Det finns många olika tekniska eller administrativa sätt att konkret uppfylla villkoret. Exempel på åtgärder för att förebygga tillbud är att det finns kontrollrutiner vid kritiska hanteringsmoment, att förvaringsbehållare, invallningar och eventuella ledningar skyddas mot påkörning som kan orsaka läckage eller att överfyllningsskydd finns vid påfyllning av tankar. Exempel på åtgärder för att minska konsekvenserna är att hantering där det finns risk för spill sker på tät yta, att saneringsmedel finns tillgängligt och att närliggande avlopp och dagvattenbrunnar skyddas. Vilken åtgärd som är lämpligast beror på platsspecifika förutsättningar vilka kan komma att ändras vid begränsade anmälningspliktiga förändringar av verksamheten. Miljöprövningsdelegationen anser vidare att allt farligt avfall minst en gång om året bör transporteras bort från verksamheten till anläggning som har tillstånd att mellanlagra eller slutligt omhänderta farligt avfall. Överlåtna frågor Miljöprövningsdelegationen anser att den aktuella verksamheten och förutsättningarna är av sådan art att tillsynsmyndigheten kan ges möjlighet att föreskriva om ytterligare åtgärder eller villkor som kan föranledas av villkorspunkterna 8 och 14 angående kontroll av anläggningen samt provtagning och eventuell marksanering vid befintlig oljetank. Övrigt Med hänsyn till verksamhetsutövarens skyldigheter och tillsynsmyndighetens möjligheter, se särskilda upplysningar sidan 3, så bedömer miljöprövningsdelegationen att några särskilda villkor om kontrollprogram eller besiktning inte behöver meddelas.

18 Bedömning av miljökonsekvensbeskrivningen Diarienr/Dossnr Enligt 6 kap 7 MB skall en miljökonsekvensbeskrivning för verksamheter som inte kan antas medföra en betydande miljöpåverkan innehålla de uppgifter som behövs för att uppfylla en miljökonsekvensbeskrivnings syfte i den utsträckning som behövs med hänsyn till verksamhetens art och omfattning. Miljöprövningsdelegationen bedömer att den upprättade miljökonsekvensbeskrivningen motsvarar de krav som ställs i 6 kap MB Detta beslut har fattats av miljöprövningsdelegationen efter föredragning av Per Ahlenius. Upplysningar om hur man överklagar samt beslut om kungörelsedelgivning, se bilaga. 18(18) Gösta Törnblom Sven H Jansson Bilaga: Beslut om kungörelsedelgivning och Hur man överklagar Kopia till: Samhällsbyggnadskontoret i Bollnäs kommun Landstinget Gävleborg, enheten för miljömedicin Naturvårdsverket Yrkesinspektionen Aktförvararen Inger Sveden

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall BESLUT Aktbilaga 15 1 (9) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Hans Sjöberg 026-17 12 12 hans.sjoberg@x.lst.se SMA Svenska Mineral AB Box 27 820 22 Sandarne Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet Miljönämnden 2007 09 20 59 1 Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet ABB AB Service har hos länsstyrelsen ansökt om tillstånd för befintlig verksamhet vid bolagets anläggning på fastigheten

Läs mer

BESLUT 1 (7) Ändring av villkor enligt 24 kap. 8 miljöbalken (MB) för Berthåga krematorium, Uppsala kommun.

BESLUT 1 (7) Ändring av villkor enligt 24 kap. 8 miljöbalken (MB) för Berthåga krematorium, Uppsala kommun. BESLUT 1 (7) Miljöprövningsdelegationen (MPD) Uppsala Kyrkliga Samfällighet Kyrkogårdsförvaltningen Box 897 751 08 UPPSALA Ändring av villkor enligt 24 kap. 8 miljöbalken (MB) för Berthåga krematorium,

Läs mer

!...~#- :m. bh. L.:-*# Dm 201 1-3496. Ansökan om utökat tillstånd för krematorieverksamhet

!...~#- :m. bh. L.:-*# Dm 201 1-3496. Ansökan om utökat tillstånd för krematorieverksamhet BORAS STAD Miljö- och konsumentn&rnudm PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-08-26 ~2:~r.yreiren gasva Götalaiids Ian {;?%g!...~#- :m bh. L.:-*# Dm 201 1-3496 ;;r I L (nk, 2014-08- 2 8 s;(-?>%.i- Ansökan om

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till plastindustri

Tillstånd enligt miljöbalken till plastindustri BESLUT 1 (10) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Simon Åkerman 026-171229 simon.akerman@lansstyrelsen.se Ockelbo Plastindustrier AB Norängsvägen 23 816 30 OCKELBO Tillstånd enligt miljöbalken

Läs mer

Miljörapport 2011 MILJÖRAPPORT. Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291

Miljörapport 2011 MILJÖRAPPORT. Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291 MILJÖRAPPORT 2011 Anläggningens namn: MILJÖRAPPORT Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291 Besöksadress: Postadress Telefon: 0771-416417 Fax: 0653-12063 Miljöansvarig Kommun:

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Sammanställning av gällande villkor m.m.

Sammanställning av gällande villkor m.m. Stockholm Exergi AB Bilaga D Sammanställning av gällande villkor m.m. Villkor Allmänt 1. Om inte annat framgår av villkoren nedan, skall verksamheten inklusive åtgärder för att minska luft och vattenföroreningar

Läs mer

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Jana Lervik 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet

Läs mer

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2012

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2012 Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2012 Lucas Enström Driftchef Ansvarig för godkännande av miljörapport 13-03-26 Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun Aktbilaga 11 BESLUT 1(8) Diarienr/Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljövård Maria Nordström Tel 026-171233 maria.nordstrom@x.lst.se Hudik Kraft AB Djupedsverket 824 12 Hudiksvall Tillstånd att installera

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012 Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012 Gävle den 27/3 2013 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Anläggningsnummer Panncentral Söder 1485-1146 Rapporteringsår 2010 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning

Läs mer

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Miljönämndens arbetsutskott 2010 12 09 73 1 Dnr 2010 2255 Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Nordkalk AB ansöker om tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt och utökad

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 1315 DOM 2009-06-22 Stockholm Mål nr Sid 1 (6) ÖVERKLAGADE AVGÖRANDEN Växjö tingsrätts, miljödomstolen, dom 2007-12-20 i mål nr M 1816-07, se bilaga KLAGANDE Landskrona Församling Box

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap miljöbalken (1998:808) Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljö- och byggnadskontoret Anmälan Miljö- och hälsoskyddsenheten Sidan 1 av 10 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till framställning av gas genom destillation och lagring av syrgas, kvävgas och argon

Tillstånd enligt miljöbalken till framställning av gas genom destillation och lagring av syrgas, kvävgas och argon BESLUT 1 (10) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Hans Sjöberg 026-17 12 12 hans.sjoberg@lansstyrelsen.se AGA Gas AB Att: Lars Spångberg 172 82 Sundbyberg Tillstånd enligt miljöbalken till framställning

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten Anmälan Sida 1 av 11 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL Miljörapport 2013 Katrineholm 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Svensk Biogas i Linköping AB ägs till 100 % av Tekniska

Läs mer

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Lantmännen Mills AB Box UPPSALA

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Lantmännen Mills AB Box UPPSALA BESLUT 1 (5) Miljöprövningsdelegationen (MPD) Lantmännen Mills AB Box 446 751 06 UPPSALA Förlängning av prövotiden för redovisning av bullersituationen vid Lantmännen Mills AB:s anläggning på fastigheten

Läs mer

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04 Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 3 1.1.1

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 1315 DOM 2009-06-22 Stockholm Mål nr Sid 1 (8) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, miljödomstolen, dom 2008-11-26 i mål nr M 3599-07, se bilaga KLAGANDE OCH MOTPART Landskrona Församling,

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251) Ifylld blankett skickas till Miljöenheten Box 52 387 21 Borgholm Telefon 0485-880 00 Telefon / Besökstid vardagar 8.00-16.00 Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251) 1(11) Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning Fastighetens gatuadress Fastighetens postnummer och ort Sökande Namn Telefon dagtid Adress Postnummer och ort E-postadress Ev. referensnummer Lokal/verksamhet

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) BROMÖLLA KOMMUN Miljökontoret 1 (12) Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ver. 040122 Administrativa uppgifter Anläggningens namn Besöksadress Utdelningsadress

Läs mer

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2013

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2013 Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2013 Lucas Enström Driftchef Ansvarig för godkännande av miljörapport 14-03-19 Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012 Gävle den 27/3 2013 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1(4) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen Anmälan om miljöfarlig verksamhet Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Organisationsnummer: Besöksadress: Fastighetsbeteckning

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2015 (1/1-31/10) PRODUKTION BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2015 (1/1-31/10) PRODUKTION BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2015 (1/1-31/10) PRODUKTION BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL Miljörapport 2015 Katrineholm 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Biogasproduktionen var organiserad under

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående OXL4683- v 1.0 2011-12-27 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet

Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan inklusive bilagor ska lämnas in i två exemplar senast sex veckor innan åtgärden påbörjas. Läs igenom bifogad information. Anmälan som inte är fullständigt ifylld

Läs mer

Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket

Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2012-01-11 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket Förslag

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till drift av återvinningscentral

Tillstånd enligt miljöbalken till drift av återvinningscentral BESLUT Aktbilaga 13 1(14) Diarienr/Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljöskydd Per Ahlenius Tel : 026-171259 per.ahlenius@x.lst.se Gästrike Återvinnare Box 722 801 28 Gävle Tillstånd enligt miljöbalken

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till sortering, bearbetning och mellanlagring av avfall

Tillstånd enligt miljöbalken till sortering, bearbetning och mellanlagring av avfall Aktbilaga 15 BESLUT 1 (11) 80-1131 Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Johan Larsson 026-17 12 66 johan.e.larsson@lansstyrelsen.se Kuusakoski Sverige AB Gävle hamn, Fredriksskans 805 95 Gävle

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna uppgifter om företaget

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Sökande Verksamhetens namn Organisationsnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Utdelningsadress Faktureringsadress Kontaktperson Telefon

Läs mer

Ljud från vindkraftverk

Ljud från vindkraftverk Ljud från vindkraftverk Naturvårdsverkets arbete Forskning om miljöeffekter 2012-10-17 Miljöbalken 1 Värdefulla natur- och kulturmiljöer ska skyddas Mark, vatten och fysisk miljö ska användas så att en

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Skicka blanketten i 2 exemplar till: Östersunds kommun 831 82 ÖSTERSUND ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Om verksamheten ligger inom vattenskyddsområde,

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall Aktbilaga 12 1(8) BESLUT Diarienr/Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljövård Ola Wik Tel 026-171300 ola.wik@x.lst.se Timberjack Sweden AB 822 20 ALFTA Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Rapport över testkörning med selenampuller vid krematoriet i Ystad

Rapport över testkörning med selenampuller vid krematoriet i Ystad Rapport över testkörning med selenampuller vid krematoriet i Ystad Sammanställd av Anders Åkesson på uppdrag av krematorierna i Landskrona, Ystad och Trelleborg, 2005-06-13 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Administrativa uppgifter: Anläggningens namn: Fastighetsbeteckning: Besöksadress: Utdelningsadress:

Läs mer

DOM 2011-11-04 Stockholm

DOM 2011-11-04 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060204 DOM 2011-11-04 Stockholm Mål nr M 7474-10 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, miljödomstolen, dom 2010-08-19 i mål nr M 1244-10, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (5) BREV Sara Werdelius 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1 (10) MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn:

Läs mer

Textdel 2017 års miljörapport

Textdel 2017 års miljörapport Textdel 2017 års miljörapport 1. Verksamhetsbeskrivning 5 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens huvudsakliga påverkan på miljön och människors hälsa.

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten

Mall för textdelen till miljörapporten MALL MILJÖRAPPORT 1 (5) Mall för textdelen till miljörapporten Miljörapport för år Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer Länsstyrelsens

Läs mer

Bilaga H. SSAB Tunnplåt. Förslag till slutliga villkor. Allmänna villkor

Bilaga H. SSAB Tunnplåt. Förslag till slutliga villkor. Allmänna villkor SSAB Tunnplåt Bilaga H Förslag till slutliga villkor Allmänna villkor 1. Om inte annat framgår av villkoren nedan skall verksamheten inbegripet åtgärder för att minska utsläppen till luft och vatten och

Läs mer

En sammanställning av luftmätningar genomförda i Habo och Mullsjö kommuner under åren Malin Persson

En sammanställning av luftmätningar genomförda i Habo och Mullsjö kommuner under åren Malin Persson En sammanställning av luftmätningar genomförda i Habo och Mullsjö kommuner under åren 1999-2003 Malin Persson 2003-08-26 Miljönämnden i Habo och Mullsjö kommuner Rapport 1:2003 2(13) Innehållsförteckning

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Skickas till: Samhällsenheten Box 100 796 22 Älvdalen Tel: 0251-313 00 e-post: kommun@alvdalen.se Administrativa

Läs mer

Checklista för kontrollprogram

Checklista för kontrollprogram 2017-09-22 1(5) Checklista för kontrollprogram Denna checklista är tänkt att underlätta arbetet med kontrollprogram för verksamheter som har tillstånd enligt miljöbalken och att ge kontrollprogrammen för

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län

Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län 1 (6) Djur- och miljöenheten Britta Munksten 010-2253218 Grillhaket i Bräcke AB Riksvägen 47 84331 Bräcke Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe

Läs mer

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2014

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2014 Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2014 Lucas Enström Driftchef Ansvarig för godkännande av miljörapport 15-04-10 Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN M il jö- oc h by g g nadsn ä m n d e n Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar MALL MILJÖRAPPORT 1 (6) Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Miljörapport för år Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer

Läs mer

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon 1(5) ANMÄLAN Miljöfarlig verksamhet Bygg- och miljönämnden Anmälan enligt 1 kap., 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Uppgifterna kommer att införas i miljökontorets dataregister Handläggning av anmälan

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 1 ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Enligt Miljöprövningsförordningen (SFS 2013:251). Avgift för handläggning av anmälan kommer att tas ut enligt fastställd taxa. Anmälan

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum Miljöprövningsdelegationen Kungörelsedelgivning Textilia Rimbo AB Box 53 762 22 RIMBO 1 (5) Slutliga villkor enligt miljöbalken avseende buller från Textilia Rimbo AB:s tvättanläggning på fastigheten Rimbo-

Läs mer

Mackmyra biobränslepanna

Mackmyra biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Mackmyra biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Mackmyra biobränsleanläggning Fastighetsbeteckning:

Läs mer

DOM 2009-06-22 Stockholm

DOM 2009-06-22 Stockholm SVEA HOVRÄTT Miljööverdomstolen Rotel 1315 DOM 2009-06-22 Stockholm Målnr M10050-08 Sid 1 (8) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, miljödomstolen, dom 2008-11-26 i mål nr M 3599-07, se bilaga KLAGANDE

Läs mer

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt Uppdaterad 2014-04-04 1 kap. 10 eller 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) 1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld

Läs mer

Kontaktperson Telefon Fax

Kontaktperson Telefon Fax MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN hälsoskydd (1998:899) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan.

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan. Regler om miljöfarlig verksamhet finns i 9 kap. miljöbalken. Vilka verksamheter som är anmälningspliktiga framgår av miljöprövningsförordningen (2013:251). Anmälan måste vara komplett för att miljöförvaltningen

Läs mer

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 48 146 Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Dnr 2015 M0732 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar med stöd av

Läs mer

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Stockholm den 31 januari 2018 Samordnade bullerregler för att underlätta bostadsbyggandet SOU 2013:57 Utredarens

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till anläggning för mottagning och mellanlagring av farligt avfall samt bearbetning av skrot

Tillstånd enligt miljöbalken till anläggning för mottagning och mellanlagring av farligt avfall samt bearbetning av skrot Beslut Aktbilaga 14 Diarienr/Dossnr 1(15) Miljöprövningsdelegationen Miljöskydd Per Ahlenius Tel : 026-171259 per.ahlenius@x.lst.se Stena Återvinning AB Box 4088 40040 Göteborg Tillstånd enligt miljöbalken

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Storvik biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Storvik biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Storvik biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel.

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 Miljöbalken SFS 1998:808 Tillämpning på tandklinikers verksamhet. Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 kap. Miljöbalkens mål Miljöbalken syftar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2010:882 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om miljöbalken dels att

Läs mer

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Miljöförvaltningens rapport nr 8/2007 Inledning Bakgrund Miljönämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalkens mål följs vid miljöskyddsobjekten

Läs mer

Miljölagstiftning. s 59-67 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk

Miljölagstiftning. s 59-67 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Miljölagstiftning s 59-67 i handboken 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Varför en balk? Naturvårdslagen Miljöskyddslagen Lagen om förbud mot dumpning av avfall i vatten Lagen om svavelhaltigt bränsle

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till att tillverka batterier

Tillstånd enligt miljöbalken till att tillverka batterier BESLUT 1 (13) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Simon Åkerman 026-17 12 29 simon.akerman@lansstyrelsen.se Nilar Svenska AB Box 1203 183 12 Täby Tillstånd enligt miljöbalken till att tillverka

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Föreskrifter om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport; Utkom från trycket den 29 september 2016 beslutade den 22 juni

Läs mer

Norrsundet biobränslepanna

Norrsundet biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Norrsundet biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Norrsundet biobränsleanläggning

Läs mer

Tillsyn över fjärrvärmeanläggningar Trelleborgs kommun

Tillsyn över fjärrvärmeanläggningar Trelleborgs kommun Tillsyn över fjärrvärmeanläggningar Trelleborgs kommun MILJÖFÖRVALTNINGENS RAPPORT NR 3/2011 1 Bakgrund Samhällsbyggnadsnämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalken följs vid miljöfarliga verksamheter

Läs mer

Anmälan avser Ny verksamhet Ange beräknat startdatum: Ändring av befintlig verksamhet Ange datum för ändring:

Anmälan avser Ny verksamhet Ange beräknat startdatum: Ändring av befintlig verksamhet Ange datum för ändring: ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 1 kap 10 och 11 Miljöprövningsförordningen (2013:251) samt 22 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan avser Ny verksamhet Ange beräknat startdatum:

Läs mer

SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning av avfall

SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning av avfall Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Malmö den 31 augusti 2017 SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) Verksamhetens namn Organisationsnummer Adress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Postadress Faktureringsadress

Läs mer

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Säffle Fjärrvärme AB. Textdel 2014 års miljörapport 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens

Läs mer

Datum. Kontaktperson Telefon (även riktnr) Mobiltelefon

Datum. Kontaktperson Telefon (även riktnr) Mobiltelefon Miljökontoret Box 206, 597 25 Åtvidaberg 0120-830 00, miljo@atvidaberg.se Anmälan enligt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning ANMÄLAN Datum

Läs mer

Miljörapport 2010 Vårberg panncentral

Miljörapport 2010 Vårberg panncentral Miljörapport 2010 Vårberg panncentral Miljörapport 2010 för VÅRBERG PC AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad, mars 2011 Sidan 1 av 7 Innehållsförteckning Vårberg...3 1. Verksamhetsbeskrivning...3

Läs mer

Telefon Fax E-postadress. Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD

Telefon Fax E-postadress. Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD Sida 1 av 9 Information Gällande regler: 9 kap. 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen. Dina personuppgifter används för att utifrån ett register utöva tillsyn, handlägga ärenden, fakturera,

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till anläggning för sortering och omlastning av avfall samt mellanlagring av farligt avfall

Tillstånd enligt miljöbalken till anläggning för sortering och omlastning av avfall samt mellanlagring av farligt avfall Aktbilaga 11 1(11) BESLUT Diarienr/ Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljövård Carina Amcoff Tel 026-171255 carina.amcoff@x.lst.se IL Recycling Returpapper AB Box 1310 701 13 Örebro Tillstånd enligt miljöbalken

Läs mer

HUVUDFÖR- HANDLING VATTENFALL BOLÄNDERNA

HUVUDFÖR- HANDLING VATTENFALL BOLÄNDERNA HUVUDFÖR- HANDLING VATTENFALL BOLÄNDERNA Uppsala 17-18 januari 2018 Anders Törngren Ingrid Backudd Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-01-17 1 Naturvårdsverkets roll Naturvårdsverket

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod 90.50 B, 90.

Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod 90.50 B, 90. 1(9) Miljöprövningsdelegationen NEMAX Miljöhantering AB Skoftesta Gård 692 93 KUMLA Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN Miljö- och byggnadsförvaltningen Anmälan enligt förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Administrativa uppgifter Anläggningens

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Söderfors biobränslepanna år 2015

Årsrapport-Miljö för Söderfors biobränslepanna år 2015 Årsrapport-Miljö för Söderfors biobränslepanna år 2015 Gävle den 21/3 2016 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Textdel 2017 års miljörapport

Textdel 2017 års miljörapport Textdel 2017 års miljörapport Anläggningsnamn Fastighetsbeteckning Aröd Aröd 2:23 Tillståndspliktiga verksamheter och verksamheter som förelagts att ansöka om tillstånd 1. Verksamhetsbeskrivning 5 1. Kortfattad

Läs mer

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009 Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009 Ockelbo den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 1:10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Ansökan om miljöfarlig verksamhet Enligt vattenskyddsföreskrifter Skickas till: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014 Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014 Ockelbo den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

BESLUT. Beslut om dispens från BAT-slutsats för Smnrfit Kappa Kraftliner Piteå AB, Piteå kommun

BESLUT. Beslut om dispens från BAT-slutsats för Smnrfit Kappa Kraftliner Piteå AB, Piteå kommun 1(4) Smnrfit Kappa Kraftliner Piteå AB 941 86 Piteå Beslut om dispens från BAT-slutsats för Smnrfit Kappa Kraftliner Piteå AB, Piteå kommun Kod i miljöprövningsförordningen (2013:251): 9 kap. 1-2 ; 21.10,

Läs mer