Swedavia, flyget och förbättrad tillgänglighet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Swedavia, flyget och förbättrad tillgänglighet"

Transkript

1 Swedavia, flyget och förbättrad tillgänglighet

2 Swedavia, flyget och förbättrad tillgänglighet Sedan Swedavia bildades 2010 har antalet passagerare ökat med 6,5 miljoner eller 21 procent. Tillväxten vid Swedavias flygplatser är därmed dubbelt så stor som det europeiska genomsnittet och ligger i linje med det globala genomsnittet. Antalet destinationer som erbjuds från flygplatserna har dock inte ökat i jämförelse med 2010, även om stora satsningar på interkontinental trafik skett de senaste två åren. Totalt nio nya direktförbindelser från Stockholm Arlanda Airport, där också tillväxten av antalet resenärer är störst, har tillkommit. Flera av Swedavias mindre flygplatser, som Kiruna Airport och Åre Östersund Airport, uppvisar också stora procentuella resenärsökningar. Swedavia har skapat ett investeringsprogram för att öka kapaciteten och kundnöjdheten på flygplatserna. Resenärerna kräver idag mer av flygplatsservicen än att bara komma till en trafikknutpunkt. Swedavias mål är moderna, effektiva och inspirerande flygplatser. Stora om- och tillbyggnadsprojekt har de senaste åren genomförts vid Kiruna Airport, Luleå Airport, Umeå Airport, Göteborg Landvetter Airport samt Stockholm Arlanda Airport. De fortsatta investeringarna kommer framförallt att säkerställa flygplatskapacitet i Stockholmsområdet, som är navet för flyget i hela Sverige. Möten mellan människor skapar förståelse och mångfald Behovet av möten mellan människor är gränslöst. Inte bara för att svenska företag ska kunna exportera sina varor och tjänster eller att vi ska kunna njuta av en semester i solen. Det är i mötet mellan människor som förståelse och respekt föds. Det är genom resan vi möter andra kulturer, synsätt och får nya perspektiv. Flyget är avgörande för vår utveckling, både för samhälle som individ, med flyget nås alla delar av världen inom ett dygn. Mer resande leder till ökad förståelse och mångfald.

3 Hållbarhet strategi och utgångspunkt Swedavias styrning sker utifrån konkreta hållbarhetsmål med fokus på kunden. Flertalet mål förväntas att infrias under 2014, varpå nya mål för 2020 har fastställts: 85 % nöjda resenärer % nöjda medarbetare % avkastning på operativt kapital 0 ton fossila koldioxidutsläpp 2020 Det globala samhällets blodomlopp Utländska besökare som anländer till Sverige med flyg genererar varje år 68 miljarder kronor i omsättning och arbetstillfällen. Sverige är ett glesbefolkat och avlångt land i periferin, sett till de viktiga världsmarknaderna. Vårt välstånd bygger till stor del på handel med hela världen. Globaliseringen ökar och kräver allt större utbyte mellan länder. Sverige har haft stora fördelar historiskt av att vara närvarande internationellt. Ökad konkurrens ställer krav på ökad tillgänglighet. Flygförbindelser är det globala samhällets blodomlopp. Idag finns det cirka unika flyglinjer runt om i världen. Möjligheterna till långväga transporter innebär att allt fler resenärer spenderar mångmiljardbelopp på boende, mat, lokala transporter och shopping. Resemönstrens konsumtion har inneburit mängder av helt nya arbetstillfälle.

4 Nytt miljötillstånd möjliggör fortsatt utveckling av Stockholm Arlanda Airport I november 2014 meddelade Mark- och miljööverdomstolen om ett nytt miljötillstånd för Stockholm Arlanda Airport. Domen innebär att befarade kapacitetsbegränsningar uteblir och en fortsatt utveckling av flygplatsen möjliggörs. Fram till 2043 avser Swedavia investera 13 miljarder SEK för att uppgradera Stockholm Arlanda Airport i linje med den förväntade tillväxten av resenärer. I ett första skede koncentreras satsningen mot att möta den ökade efterfrågan på interkontinentala förbindelser. Osäkerheter kring Stockholms totala flygplatskapacitet kvarstår dock till följd av Stockholm Stads förslag att stänga Bromma Stockholm Airport. En stängning reducerar Stockholms flygplatskapacitet med omkring 20 procent vilket riskerar innebära försämrade förbindelser såväl inrikes som utrikes. Det nya miljötillståndet skapar dock möjligheter att öka Stockholms och Sveriges tillgänglighet och därigenom stärka hela landets konkurrenskraft. Två stockholmsflygplatser nödvändiga för tillväxt i hela Sverige Svensk flygmarknad präglas av tydliga toppar i rusningstrafik. I högtrafik genomförs i Stockholm nära hundra starter och landningar i timmen. Kapaciteten vid Stockholm Arlanda Airport är idag maximala 84 rörelser per timme och motsvarande för Bromma Stockholm Airport uppgår till 23 rörelser. Vid jämförbara europeiska flygplatser, med två parallella rullbanor, är kapaciteten mellan ca beroende på lokala förutsättningar. Stockholm Arlanda Airports uppgift är att knyta ihop Sverige med världen, och tillsammans med Bromma Stockholm Airport dessutom knyta ihop hela Sverige. Omkring 7,5 miljoner människor i Sverige bor utanför Stockholms län och av resenärerna vid Bromma Stockholm Airport kommer procent från andra delar av landet. Arbetspendling till Stockholm sker till och från samtliga Sveriges 290 kommuner. Om Stockholm ska kunna möta efterfrågan på inrikes resor och samtidigt attrahera fler internationella flygförbindelser är det därför nödvändigt att Stockholm Arlanda Airport kan erbjuda flygbolagen attraktiva tider, vilket omöjliggörs om stödet och komplementet Bromma Stockholm Airport avvecklas.

5 Svensk tillgänglighet drabbas hårt Tolv städer i Sverige har idag en flygförbindelse med Bromma Stockholm Airport, från Malmö i söder till Umeå i norr. Så stor del av avgångarna till Stockholm riskerar försvinna från respektive ort Östersund, 47% Umeå, 39% Andelen (%) avgångar som: Sundsvall, 48% Försvinner Finns kvar Trollhättan, 100% Göteborg, 39% Halmstad, 65% Ängelholm, 58% Malmö, 48% Växjö, 69% Visby, 48% Kalmar, 51% Ronneby, 53% Tomas Öhrling 2014

6 Nya direktförbindelser ger välfärd Stockholms, och därmed Sveriges, internationella tillgänglighet har minskat sedan Däremot har den internationella tillgängligheten till övriga skandinaviska huvudstäder istället ökat. Copenhagen Economics slutsats är att en tioprocentig ökning av tillgängligheten, till exempel med två nya direktlinjer eller anslutning till internationell hubflygplats, direkt skulle innebära en produktivitetstillväxt i Sverige motsvarande 2 miljarder kronor. Samma rapport visade också att ett stort antal destinationer är möjliga till följd av höga passagerarflöden. Exempel på sådana är Delhi, Hongkong, Shanghai och Singapore. Varje ny miljon passagerare skapar ca 850 arbetstillfällen inom flygsektorn. Varje ny direktförbindelse skapar tidsvinster i storleksordningen timmar per år. Direktflyg kan innebära en CO 2 -besparing på 20 procent. Connect Sweden Som ett resultat av den minskade tillgängligheten tog näringslivet under 2013 initiativ till Connect Sweden, ett samverkansprojekt för att stärka Sveriges internationella flygförbindelser. Projektet stödjs av representanter från det svenska näringslivet, Stockholm Stad och flera andra nationella och regionala organisationer samt Swedavia. Connect Sweden vill belysa och konkretisera betydelsen av starka flygförbindelser och visa hur de hänger ihop med framtidens jobb, välstånd och välfärd.

7 Biobränsle ger mer resor och mindre miljöbelastning Ständiga förbättringar har minskat utsläppen per passagerare med 70 %. Biobränslen, nya flygplan och effektivare sätt att flyga minskar utsläppen till långsiktigt hållbara nivåer Flygbranschens målsättning globalt är att halvera utsläppen av fossil koldioxid till 2050, jämfört med En avgörande framgångsfaktor, tillsammans med teknikutveckling och mer effektiva flygvägar, är tillgång till förnybart bränsle. Swedavia arbetar inom projektet Nordic Initiative on Sustainable Aviation (NISA) för att påskynda utvecklingen av förnybara bränslen samt identifiera lokaliseringsplatser för storskalig produktion i Norden. I enskilda länder, såsom Nederländerna, har regeringar valt att inkludera flygindustrin i EU-kommissionens direktiv om att senast 2020 åtminstone 10 procent av bränsleanvändningen inom transportsektorn ska vara förnybara alternativ. Swedavia ser en sådan inkludering som ett viktigt steg framåt för att kunna skapa ett större engagemang för frågan bland olika samhällsaktörer. Utmaningen är att göra förnybart bränsle till flyget kommersiellt gångbart vilket kräver storskalig produktion. Infrastruktur och flygplansmotorer är redan idag anpassade till drivmedlet. Förväntningarna inom branschen är också att ytterligare ett flertal nya bränsletyper inom kort godkänns ur ett flygsäkerhetsperspektiv.

8 Det finns cirka 200 från Swedavi

9 olika destinationer as flygplatser

10 Flygskatt ger liten miljöeffekt men negativ påverkan på samhällsekonomin Flyget betalar inte koldioxidskatt idag men subventioneras inte heller. Till skillnad från väg- och tågtransport finansieras flygets infrastruktur, det vill säga flygplatser och trafikledning, helt av biljettpriser. Den internationella flygorganisationen IATA gjorde 2013 bedömningen att det svenska förslaget om flygskatt skulle innebära att statens intäkter minskar med över 3 miljarder kronor och att BNP skulle falla med mer än 6 miljarder kronor. Detta till stor del beroende på minskad handel och färre arbetstillfällen. Utsläppsminskningar på grund av minskat resande motsvarar samtidigt endast 0,2 procent av de samlade svenska utsläppen. Det motsvarar en sjundedel av de utsläpp som sker till följd av fortkörningar varje år och mindre än vad svensk vägtrafik släpper ut under 48 timmar. Särskilda flygskatter har införts men sedan dragits tillbaka i ett antal länder, bland annat Nederländerna, Irland och Danmark, efter att de samhällsekonomiska konsekvenserna visat sig vara allt för negativa. Knyt samman trafikslagen I Swedavias uppdrag från staten ingår att driva bolaget affärsmässigt och bidra till att riksdagens transportpolitiska mål uppnås. Flyget är en del av kollektivtrafiken och spelar en avgörande roll för längre resor. Swedavia arbetar för att knyta samman trafikslagen i Sverige och därmed göra det möjligt för resenärerna att välja den mix av transportslag som är effektivast vid varje enskild resa. Kollektivtrafiken till och från Stockholm Arlanda Airport har stärkts. Idag reser över hälften av resenärerna kollektivt till och från flygplatsen. I takt med ökningen av antalet flygresenärer måste dock kapaciteten inom spårtrafik säkerställas och Stockholm Arlanda Airport måste inkluderas i eventuella satsningar på snabbtåg med syfte att skapa effektiva byten mellan trafikslag. Swedavia välkomnar den satsning som genomförs på spårbunden kollektivtrafik mellan Göteborg, via Göteborg Landvetter Airport, och Borås. På samma sätt är det av stor betydelse att spårtrafiken i Skåne förstärks genom att koppla samman Malmö Airport, med över två miljoner resenärer, med Ystad och Malmö. Tvärbanan till Bromma Stockholm Airport kommer att leda till en betydande förbättring av tillgängligheten till och från huvudstaden.

11 Flygplatsstäder ger tillväxt och arbetstillfällen Swedavias affär bedrivs i en flygplatsverksamhet och en fastighetsverksamhet. Bolaget exploaterar mark i anslutning till flygplatserna i syfte att skapa värden utifrån de goda kommunikationerna och passagerarflödena. Därmed skapas positiva ekonomiska resultat som ger bolaget styrka att göra de nödvändiga och omfattande investeringar som krävs för att möta det ökande behovet av resor. Samtidigt skapas internationellt attraktiva områden som lockar nya företag, kunskap och utveckling. En effektiv tillgänglighet till, från och inom Sverige är avgörande för många företag som verkar på en global marknad. Sammanfattning Flygbranschen och Swedavia står inför tydliga utmaningar i det framtida säkerställandet av en god tillgänglighet inom samt till och från Sverige. Den europeiska flygplatsorganisationen ACI Europé bedömer idag att underinvesteringar i flygplatskapacitet inom Europa leder till att tio procent av passagerarna 2030 kommer att hindras från att resa, till en samhällskostnad av 230 miljarder Euro. Med avsikt att stärka förutsättningarna för svensk ekonomi och till fullo utnyttja de möjligheter ett mångfaldssamhälle innebär behöver Sverige: Säkerställa flygplatskapacitet i Stockholmsregionen Påskynda kapacitetsförstärkning på Stockholm Arlanda Airport Bevara och utveckla Bromma Stockholm Airport Miljötillstånd som medger utveckling Attrahera nya direktförbindelser till strategiskt viktiga destinationer Utökade samarbetsformer och bred uppslutning från näringsliv och politik Stimulera resande istället för att beskatta det Minska klimatpåverkan och öka resandet Stötta teknikutveckling, huvudsakligen genom biobränsle till flyget Knyt samman trafikslagen genom kollektivtrafiksatsningar

12 Kiruna Airport Luleå Airport Åre Östersund Airport Umeå Airport Stockholm Arlanda Airport Bromma Stockholm Airport Göteborg City Airport Göteborg Landvetter Airport Visby Airport Malmö Airport Flygplatser som drivs av Swedavia Ronneby Airport Göte Flygplatser som är delägda av Swedavia

100 % Fossilbränslefritt Skåne 2020 2014-11-07

100 % Fossilbränslefritt Skåne 2020 2014-11-07 Företaget Malmö Airport Kund Social utveckling Miljö 100 % Fossilbränslefritt Skåne 2020 2014-11-07 Maria Bengtsson Chef Miljö och Infrastruktur Swedavia Malmö Airport Vår uppgift I korthet Våra tjänster

Läs mer

Flygplatsens komplexitet. Marcus Öberg, Göteborg Landvetter Airport Sebastian Zaar, Swedavia Konsult

Flygplatsens komplexitet. Marcus Öberg, Göteborg Landvetter Airport Sebastian Zaar, Swedavia Konsult Flygplatsens komplexitet Marcus Öberg, Göteborg Landvetter Airport Sebastian Zaar, Swedavia Konsult Marcus Öberg Examen från KTS 2006 Projektingenjör, LFV Teknik 2006-2010 Uppdragsledare, Swedavia Konsult

Läs mer

Hur kopplar Arlanda samman den regionala kollektivtrafiken med den globala kollektivtrafiken?

Hur kopplar Arlanda samman den regionala kollektivtrafiken med den globala kollektivtrafiken? Hur kopplar Arlanda samman den regionala kollektivtrafiken med den globala kollektivtrafiken? 18/2 2011 Kerstin Lindberg Göransson, flygplatsdirektör Swedavia Arlanda Swedavia AB Bildades 1 april 2010

Läs mer

Långsiktigt arbete med miljö och klimat. Lena Wennberg Miljöchef, Swedavia AB och Stockholm Arlanda Airport

Långsiktigt arbete med miljö och klimat. Lena Wennberg Miljöchef, Swedavia AB och Stockholm Arlanda Airport Långsiktigt arbete med miljö och klimat Lena Wennberg Miljöchef, Swedavia AB och Stockholm Arlanda Airport 2015-11-11 I korthet Våra tjänster Hållbarhet Tillgänglighet Mer om Swedavia Swedavia Real Estate

Läs mer

Utvecklingen av Bromma och tillgängligheten i Sverige. Peder Grunditz, Flygplatschef, Bromma Stockholm Airport 27 november 2014

Utvecklingen av Bromma och tillgängligheten i Sverige. Peder Grunditz, Flygplatschef, Bromma Stockholm Airport 27 november 2014 Utvecklingen av Bromma och tillgängligheten i Sverige Peder Grunditz, Flygplatschef, Bromma Stockholm Airport 27 november 2014 Kort fakta om Swedavia Omsättning: 5 233 MSEK Resultat: 501 MSEK Balansomslutning:

Läs mer

En skatt på möten mellan människor En konsekvensanalys

En skatt på möten mellan människor En konsekvensanalys Flygskatt: En skatt på möten mellan människor En konsekvensanalys Sammanfattning När ett flygplan startar eller landar skapar det jobb, stärker personliga relationer och ökar vår globala och lokala förståelse.

Läs mer

SWEDAVIAS LÅNGSIKTIGA TRAFIKPROGNOS. Dokumentnummer D 2017-

SWEDAVIAS LÅNGSIKTIGA TRAFIKPROGNOS. Dokumentnummer D 2017- SWEDAVIAS LÅNGSIKTIGA TRAFIKPROGNOS Dokumentnummer D 2017- RAPPORT 2017-06-12 00.01 D 2017-2(30) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehåll 1 BAKGRUND... 3 2 SAMMANFATTNING... 4 3 PROGNOSMETODIK OCH PROGNOSANTAGANDEN...

Läs mer

Swedavia PMO Hur gjorde vi på Swedavia?

Swedavia PMO Hur gjorde vi på Swedavia? Swedavia PMO Hur gjorde vi på Swedavia? Conny Ulvestaf Projektstrateg Swedavia PMO Swedavias roll Att skapa den tillgänglighet Sverige behöver och underlätta resande, affärer och möten. Vår vision Tillsammans

Läs mer

En svensk flygskatt (SOU 2016:83)

En svensk flygskatt (SOU 2016:83) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-03-10 Sektionen för infrastruktur och fastigheter Peter Haglund Finansdepartementet 10333 STOCKHOLM En svensk flygskatt (SOU 2016:83) Sammanfattning (SKL) ser positivt på utredningens

Läs mer

Kort fakta om Swedavia. Omsättning: 4 700 MSEK Rörelseresultat: 737 MSEK Medarbetare: 2 500

Kort fakta om Swedavia. Omsättning: 4 700 MSEK Rörelseresultat: 737 MSEK Medarbetare: 2 500 Kort fakta om Swedavia Omsättning: 4 700 MSEK Rörelseresultat: 737 MSEK Medarbetare: 2 500 Uppdrag att äga, driva och utveckla flygplatser samt inom ramen för affärsmässighet, aktivt medverka i utvecklingen

Läs mer

Flygplatsens komplexitet. Marcus Öberg, Göteborg Landvetter Airport Sebastian Zaar, Swedavia Konsult

Flygplatsens komplexitet. Marcus Öberg, Göteborg Landvetter Airport Sebastian Zaar, Swedavia Konsult Flygplatsens komplexitet Marcus Öberg, Göteborg Landvetter Airport Sebastian Zaar, Swedavia Konsult Agenda 2012-09-19 Swedavia och dess flygplatser Inledning passagerarterminalens flöden Hur planerar man

Läs mer

Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar Enheten för transportinfrastruktur och finansiering 103 33 Stockholm peter.kalliopuro@regeringskansliet.se 2016-03-30 Anna Wilson Föreningen Svenskt Flyg Intresse AB 0709263177 Anna.wilson@svensktflyg.se

Läs mer

En skatt på möten mellan människor En konsekvensanalys

En skatt på möten mellan människor En konsekvensanalys Flygskatt: En skatt på möten mellan människor En konsekvensanalys Sammanfattning När ett flygplan startar eller landar skapar det jobb, stärker personliga relationer och ökar vår globala och lokala förståelse.

Läs mer

Swedavia och hållbarhet klimat, fossilfritt bränsle och buller

Swedavia och hållbarhet klimat, fossilfritt bränsle och buller 2018-08-06 1 Swedavia och hållbarhet klimat, fossilfritt bränsle och buller 2018 Lena Wennberg, Miljöchef Swedavia Stockholm 2 Swedavia Swedavia äger, driver och utvecklar ett nätverk av tio flygplatser

Läs mer

Remissyttrande. Betänkandet En svensk flygskatt (SOU 2016:83)

Remissyttrande. Betänkandet En svensk flygskatt (SOU 2016:83) Finansdepartementet Vår referens: Skatte- och tullavdelningen 256/2016 Er referens: 103 33 Stockholm Fi2016/04305/S2 Stockholm, 2017-02-24 Remissyttrande Betänkandet En svensk flygskatt (SOU 2016:83) Utredningen

Läs mer

Projektverktygsdagen 2013

Projektverktygsdagen 2013 Projektverktygsdagen 2013 Conny Ulvestaf Projektstrateg Swedavia PMO Swedavias roll Att skapa den tillgänglighet Sverige behöver och underlätta resande, affärer och möten. Vår vision Tillsammans för vi

Läs mer

Ineffektiv flygskatt hotar jobb, tillgänglighet och konkurrenskraft

Ineffektiv flygskatt hotar jobb, tillgänglighet och konkurrenskraft PM - Budskap Flygskatteutredningen 30 november 2016 Ineffektiv flygskatt hotar jobb, tillgänglighet och konkurrenskraft Bakgrund - skatt på flygresor Regeringen tillsatte den 5 november 2015 en utredning

Läs mer

- En angelägenhet av stor regionalekonomisk betydelse -

- En angelägenhet av stor regionalekonomisk betydelse - - En angelägenhet av stor regionalekonomisk betydelse - Vår uppgift Ägardirektiv Tillsammans med ägaren, regionen och näringslivet utveckla, driva och förvalta Kalmar flygplats. Kalmar Airport skall utveckla

Läs mer

Handläggare Jörgen Bengtsson Telefon: En svensk flygskatt. Remiss från kommunstyrelsen, KS /2016

Handläggare Jörgen Bengtsson Telefon: En svensk flygskatt. Remiss från kommunstyrelsen, KS /2016 Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Dnr 2016-18484 Sida 1 (5) 2017-01-19 Handläggare Jörgen Bengtsson Telefon: 08-508 28 934 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-01-31 p.18 En svensk

Läs mer

Tillgänglighet och åtkomlighet med flyg

Tillgänglighet och åtkomlighet med flyg Tillgänglighet och åtkomlighet med flyg En jämförelse mellan 2013 och 2014 1 (9) Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens

Läs mer

Tillgänglighet och åtkomlighet med flyg

Tillgänglighet och åtkomlighet med flyg Tillgänglighet och åtkomlighet med flyg 2018 1 (17) Transportstyrelsen Avdelningen för sjö och luftfart Enheten för hållbar utveckling Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens webbplats www.transportstyrelsen.se

Läs mer

1 (8) Stockholm Arlanda Finansdepartementet Remiss Fi2016/04305/S2. Remissvar - SOU 2016:83 "En svensk flygskatt"

1 (8) Stockholm Arlanda Finansdepartementet Remiss Fi2016/04305/S2. Remissvar - SOU 2016:83 En svensk flygskatt 1 (8) Stockholm Arlanda 2017-02-27 Finansdepartementet Remiss Fi2016/04305/S2 Remissvar - SOU 2016:83 "En svensk flygskatt" Swedavia har tagit del av SOU 2016:83 avseende utformningen av en eventuell svensk

Läs mer

Ett flyg i linje med klimatmålen Framtidsbilder och styrmedel

Ett flyg i linje med klimatmålen Framtidsbilder och styrmedel Ett flyg i linje med klimatmålen Framtidsbilder och styrmedel Jonas Åkerman Forskningsledare, Strategiska hållbarhetsstudier/kth jonas.akerman@abe.kth.se Utsläpp av växthusgaser från den svenska befolkningens

Läs mer

Kommittédirektiv. Flygplatsöversyn. Dir. 2006:60. Beslut vid regeringssammanträde den 1 juni 2006

Kommittédirektiv. Flygplatsöversyn. Dir. 2006:60. Beslut vid regeringssammanträde den 1 juni 2006 Kommittédirektiv Flygplatsöversyn Dir. 2006:60 Beslut vid regeringssammanträde den 1 juni 2006 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare tillkallas för att göra en översyn av det samlade svenska

Läs mer

SVERIGE INOM RÄCKHÅLL

SVERIGE INOM RÄCKHÅLL SVERIGE INOM RÄCKHÅLL SVERIGE INOM RÄCKHÅLL 1 Vi tror inte på en värld utan flyg Antalet flygresenärer kommer att öka med en miljard mellan 2012 och 2017. När jag hör denna häpnadsväckande siffra tänker

Läs mer

FLYGET MÖJLIGGÖR FÖR NYA MÖTEN OCH KONGRESSER

FLYGET MÖJLIGGÖR FÖR NYA MÖTEN OCH KONGRESSER FÖRENINGEN Svenskt Flyg Nr 1 2012 Svenskt Flyg FLYGET MÖJLIGGÖR FÖR NYA MÖTEN OCH KONGRESSER Föreningen Svenskt Flyg är en intresseorganisation som kommunicerar idéer, åsikter och kunskap om det kommersiella

Läs mer

men har gett ett splittrat intryck till våra kunder Källa: Bild på informationsskärmen vid gaten på Bromma flygplats den 6 mars

men har gett ett splittrat intryck till våra kunder Källa: Bild på informationsskärmen vid gaten på Bromma flygplats den 6 mars 1 men har gett ett splittrat intryck till våra kunder Källa: Bild på informationsskärmen vid gaten på Bromma flygplats den 6 mars 2014 2 Nu får Sverige ett nytt inrikesflyg! 3 BRA för Malmö 4 Vi har gjort

Läs mer

Swedavias resvanebarometer

Swedavias resvanebarometer Swedavias resvanebarometer 2011 Kommentarer: Antalet passagerare vid Swedavias flygplatser ökade med 13 procent under 2011, en historiskt mycket hög siffra och oöverträffad sedan 1980-talet. Swedavias

Läs mer

Stockholm Arlanda Airport. Möte med Fp Stockholmsgrupp 2013-03-24

Stockholm Arlanda Airport. Möte med Fp Stockholmsgrupp 2013-03-24 Stockholm Arlanda Airport Möte med Fp Stockholmsgrupp 2013-03-24 Innehåll Allmänt om Swedavia, flyget och Arlandas utveckling Vad händer på flygplatsen just nu Arlandas miljöprövning Arlandas miljöarbete

Läs mer

Rapport. Bromma Flygplats - Betydelsen för destinationsorter. Stockholms Handelskammare 2014-10-31

Rapport. Bromma Flygplats - Betydelsen för destinationsorter. Stockholms Handelskammare 2014-10-31 Rapport Bromma Flygplats - Betydelsen för destinationsorter Stockholms Handelskammare -- Om undersökningen Undersökningens målgrupp var allmänheten, - år, på de orter som har flygförbindelse med Bromma

Läs mer

FLYGSKATT - en samhällsekonomisk analys

FLYGSKATT - en samhällsekonomisk analys FLYGSKATT - en samhällsekonomisk analys ALMEDALEN 2015-07-01 Av: Johan Ericson & Rickard Hammarberg Samhällsekonomiska kostnader Betalar flyget sina samhällsekonomiska kostnader? En modell att studera

Läs mer

Yttrande över betänkandet Framtidens flygplatser - utveckling. av det framtida flygplatssystemet (SOU 2007:70)

Yttrande över betänkandet Framtidens flygplatser - utveckling. av det framtida flygplatssystemet (SOU 2007:70) TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (5) Landstingsdirektören Handläggare: Hans Brattström 2007-11-10 LS 0710-1097 Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Framtidens flygplatser - utveckling av det framtida flygplatssystemet

Läs mer

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FÖRSTA KVARTALET 2018

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FÖRSTA KVARTALET 2018 FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FÖRSTA KVARTALET 2018 Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens

Läs mer

Dokumenttyp Dokumentnummer Sida UTKAST D-LFV 2007-1(5) Upprättad av Godkänd Datum Ver.rev Referens Henrik Littorin, 011-19 23 63 2007-04-23 00.

Dokumenttyp Dokumentnummer Sida UTKAST D-LFV 2007-1(5) Upprättad av Godkänd Datum Ver.rev Referens Henrik Littorin, 011-19 23 63 2007-04-23 00. UTKAST D-LFV 27-1(5) Utkast till Luftfartsstyrelsens bidrag till regeringens Uppdrag att utarbeta inriktningsunderlag inför den långsiktiga infrastrukturplaneringen för perioden 219 FLYGETS UTVECKLING

Läs mer

att till Nacka tingsrätt, mark- och miljödomstolen, överlämna yttrande i mål nr. M 2284-11 enligt kansliets förslag.

att till Nacka tingsrätt, mark- och miljödomstolen, överlämna yttrande i mål nr. M 2284-11 enligt kansliets förslag. PROMEMORIA Dnr 2012/0028 2012-03-28 Ärende 15 Kansliet Styrelsen Sammanträdesdatum: 2012-03-29 Yttrande över Swedavia AB:s ansökan angående bedrivande av flygplatsverksamhet på tre rullbanor på fastigheten

Läs mer

Marknadsinformation från Luftfartsavdelningen Trafikutvecklingen fjärde kvartalet 2012

Marknadsinformation från Luftfartsavdelningen Trafikutvecklingen fjärde kvartalet 2012 Trafikutvecklingen fjärde kvartalet 2012 Sammanfattning Passagerare Antalet passagerare på de svenska flygplatserna uppgick till 7,3 miljoner under det fjärde kvartalet 2012. Jämfört med föregående års

Läs mer

TILLGÄNGLIGHET OCH MOBILITET KÖPENHAMNS FLYGPLATS

TILLGÄNGLIGHET OCH MOBILITET KÖPENHAMNS FLYGPLATS 94 TILLGÄNGLIGHET OCH MOBILITET KÖPENHAMNS FLYGPLATS KÖPENHAMNS FLYGPLATS Tillgänglighet Tilllgänglighet är nyckelordet när en region ska säkra konkurrenskraften i den globaliserade världen. Tillgänglighet

Läs mer

Marknadsinformation från Luftfartsavdelningen

Marknadsinformation från Luftfartsavdelningen Trafikutvecklingen andra kvartalet 2012 Sammanfattning Antal Passagerare Antalet passagerare på de svenska flygplatserna uppgick till 8,28 miljoner under det andra kvartalet 2012. Jämfört med föregående

Läs mer

Tillgänglighet och åtkomlighet med flyg - En jämförelse mellan 2012 och 2013

Tillgänglighet och åtkomlighet med flyg - En jämförelse mellan 2012 och 2013 Tillgänglighet och åtkomlighet med flyg - En jämförelse mellan 2012 och 2013 1 (9) Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på

Läs mer

Flygtrafiktjänsten Air Navigation Services. Flygtrafik & Logistik

Flygtrafiktjänsten Air Navigation Services. Flygtrafik & Logistik Flygtrafiktjänsten Air Navigation Services Flygtrafik & Logistik World Traffic 2 Innehåll Introduktion Historia Roller och styrningar Flygsäkerhet Luftrum Före flygning Flygplatskontrolltjänst Inflygningskontrolltjänst

Läs mer

Swedavias resvanebarometer. Kvartal 1, 2011. Sammanfattande kommentar:

Swedavias resvanebarometer. Kvartal 1, 2011. Sammanfattande kommentar: Swedavias resvanebarometer Kvartal 1, 2011 Sammanfattande kommentar: Den totala ökningen av privat- samt affärsresor inom och utom Sverige ökade under det första kvartalet 2011 med 9 procent. I denna rapport

Läs mer

Varför bildas Trafikverket?

Varför bildas Trafikverket? Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv Stärkt regional förankring En effektivare organisation Stödja innovation och produktivitetsförbättring i anläggningsbranschen

Läs mer

Marknadsinformation från Sjö- och luftfartsavdelningen

Marknadsinformation från Sjö- och luftfartsavdelningen Flygtrafikens utvecklingen första kvartalet 2013 Sammanfattning Antal passagerare Antalet passagerare på de svenska flygplatserna uppgick till närmare 6,6 6 miljoner under det första kvartalet 2013. Jämfört

Läs mer

Tillgänglighet vs. miljö biobränsle på regionala flygplatser i Norrland Anna Möller Boivie, Copenhagen Economics

Tillgänglighet vs. miljö biobränsle på regionala flygplatser i Norrland Anna Möller Boivie, Copenhagen Economics Tillgänglighet vs. miljö biobränsle på regionala flygplatser i Norrland Anna Möller Boivie, Copenhagen Economics 1 Bakgrund 2 Uppdraget 3 Analysresultat och vägen vidare Flyget är viktigt för tillgängligheten

Läs mer

Stockholm Arlanda Airport

Stockholm Arlanda Airport Stockholm Arlanda Airport Kjell-Åke Westin, flygplatsdirektör Anette Näs, projektledare Swedavias roll och uppdrag Med affärsmässighet aktivt medverka till att utveckla transportsektorn och bidra till

Läs mer

Regionala flygplatser en förutsättning för Sverige! Ulrika Appelberg Sektionen för infrastruktur och fastigheter SKL

Regionala flygplatser en förutsättning för Sverige! Ulrika Appelberg Sektionen för infrastruktur och fastigheter SKL Regionala flygplatser en förutsättning för Sverige! Ulrika Appelberg Sektionen för infrastruktur och fastigheter SKL Hemavan-Tärnaby Vilhelmina Lycksele Arvidsjaur Gällivare Kramfors-Sollefteå Karlstad

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (4)

Stockholms läns landsting 1 (4) Stockholms läns landsting 1 (4) Landstingsstyrelsens förvaltning Tillväxt, miljö och regionplanering TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-10-07 LS 1409-1048 Handläggare: Hans Brattström Ankom Stockholms läns landsting

Läs mer

Marknadsinformation från Luftfartsavdelningen

Marknadsinformation från Luftfartsavdelningen Trafikutvecklingen tredje kvartalet 2012 Sammanfattning Antal Passagerare Antalet passagerare på de svenska flygplatserna uppgick till 8,4 miljoner under det tredje kvartalet 2012. Jämfört med föregående

Läs mer

Marknadsinformation från Luftfartsavdelningen

Marknadsinformation från Luftfartsavdelningen Trafikutvecklingen första kvartalet 2012 Sammanfattning Antal passagerare Antalet passagerare på de svenska flygplatserna uppgick till 6,7 miljoner under det första kvartalet 2012. Jämfört med föregående

Läs mer

Trendanalys: Vision 2020 Vad krävs för att fördubbla turistnäringens omsättning till 500 miljarder år 2020?

Trendanalys: Vision 2020 Vad krävs för att fördubbla turistnäringens omsättning till 500 miljarder år 2020? Trendanalys: Vision 2020 Vad krävs för att fördubbla turistnäringens omsättning till 500 miljarder år 2020? Sammanfattning Turistnäringen har gemensamt tagit fram en nationell strategi och vision att fördubbla

Läs mer

Kommittédirektiv. Utredning om styrmedel för att främja användning av biobränsle för flyget. Dir. 2018:10

Kommittédirektiv. Utredning om styrmedel för att främja användning av biobränsle för flyget. Dir. 2018:10 Kommittédirektiv Utredning om styrmedel för att främja användning av biobränsle för flyget Dir. 2018:10 Beslut vid regeringssammanträde den 22 februari 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera

Läs mer

Västsvensk infrastruktur

Västsvensk infrastruktur Enskild motion S1892 Motion till riksdagen 2018/19:2123 av Lars Mejern Larsson m.fl. (S) Västsvensk infrastruktur Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Flygplatsbeläggningar

Flygplatsbeläggningar Flygplatsbeläggningar Robert Lestander, Swedavia Om Swedavia Swedavias uppdrag är att äga, driva och utveckla flygplatser samt inom ramen för affärsmässighet, aktivt medverka i utvecklingen av transportsektorn

Läs mer

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FÖRSTA KVARTALET 2019

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FÖRSTA KVARTALET 2019 FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FÖRSTA KVARTALET 2019 Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens

Läs mer

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER ANDRA KVARTALET 2014

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER ANDRA KVARTALET 2014 FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER ANDRA KVARTALET 2014 Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens webbplats

Läs mer

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FJÄRDE KVARTALET 2016

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FJÄRDE KVARTALET 2016 FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FJÄRDE KVARTALET 2016 Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens

Läs mer

Enhet Upprättad av Referens

Enhet Upprättad av Referens RAPPORT 2019-08-16 2.0 D 2019-1(33) SWEDAVIAS LÅNGTIDSPROGNOS 2019-2050 1 SAMMANFATTNING Antalet passagerare på Swedavias flygplatser har mer än fördubblats sedan 1992. Efterfrågan på flygresor väntas

Läs mer

Godstransportstrategi. Västra Götaland

Godstransportstrategi. Västra Götaland Godstransportstrategi Västra Götaland 2015-06-12 Vårt uppdrag Underlag till en godsstrategi Ett arbete i flera steg Sammanställa och konkretisera befintliga mål och visioner inom godstransprotområdet i

Läs mer

Tillgänglighet och åtkomlighet med flyg, orsaker och konsekvenser

Tillgänglighet och åtkomlighet med flyg, orsaker och konsekvenser Rapport 1 (23) Upprättad av Pernilla Gunnarsson Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Sektionen för marknad Tillgänglighet och åtkomlighet med flyg, orsaker och konsekvenser

Läs mer

Swedavia PMO Hur gjorde vi på Swedavia?

Swedavia PMO Hur gjorde vi på Swedavia? Swedavia PMO Hur gjorde vi på Swedavia? Conny Ulvestaf Projektstrateg Swedavia PMO Swedavias uppdrag 2 Vår vision Tillsammans för vi världen närmare 3 Våra värderingar 4 Hållbarhetsmål 80 80 9 0 5 En hållbar

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 11 (17)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 11 (17) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 11 (17) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2012-03-29 39 Miljötillstånd verksamheten vid Stockholm-Arlanda Airport (KS 2010.021) Beslut Näringslivs- och

Läs mer

Ändring av avgift för säkerhetskontroll av

Ändring av avgift för säkerhetskontroll av Missiv 1 (5) Datum Dnr/Beteckning 2014-12-10 TSF 2014-260 Enligt sändlista Ändring av avgift för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage Välkommen att ta del av remiss av förslag till ändring

Läs mer

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009 Flerregional systemanalys för Ostlänken Mars 2009 1 Nyköping- Östgötalänken AB, ägare och adjungerade 2008 Ägare Kommunerna Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping, Oxelösund, Trosa, Botkyrka + Regionförbundet

Läs mer

Tillsammans. för vi världen närmare. En världsomspännande affär. Ökad tillgänglighet och framtidens flygplatser. Målmedvetet arbete har gett resultat

Tillsammans. för vi världen närmare. En världsomspännande affär. Ökad tillgänglighet och framtidens flygplatser. Målmedvetet arbete har gett resultat Tillsammans för vi världen närmare SWEDAVIA Års- och hållbarhetsredovisning 2014 Flygmarknaden En världsomspännande affär VD har ordet Ökad tillgänglighet och framtidens flygplatser Swedavia höjer målen

Läs mer

Bifogar LFV:s remiss avseende Förslag till klimatfärdplan (Skickas även med post).

Bifogar LFV:s remiss avseende Förslag till klimatfärdplan (Skickas även med post). TRN 2016-0082-99 Från: Ann-Louise Ornerud Till: TRF Funk Registrator Ärende: VB: remiss klimatfärdplan 2050 Datum: den 2 oktober 2017 11:41:35 Bilagor: image001.png D-2017-108257 Remiss - Förslag till

Läs mer

Vägledning för avrop från Flyg Inrikes

Vägledning för avrop från Flyg Inrikes Sid 1 (8) 2014-03-10 Vägledning för avrop från Flyg Inrikes Referens nr: 96-3-2013 Allmänna kommentarer Word-mallen är ful, försök hitta en bättre www.avropa.se borde alltid vara en hyperlänk Hänvisningar

Läs mer

Trafikstörningssamverkan Stockholm Arlanda Airport Swedavia Collaborative Decision Making /CDM. 201504-23 Tomas Kreij, Swedavia

Trafikstörningssamverkan Stockholm Arlanda Airport Swedavia Collaborative Decision Making /CDM. 201504-23 Tomas Kreij, Swedavia Trafikstörningssamverkan Stockholm Arlanda Airport Swedavia Collaborative Decision Making /CDM 201504-23 Tomas Kreij, Swedavia Företaget Flygplatserna Kund Social utveckling Miljö Ekonomi Vår uppgift I

Läs mer

Malmö Airport. Cecilia Hagert Chef Verksamhetsutveckling. SBTA Syd

Malmö Airport. Cecilia Hagert Chef Verksamhetsutveckling. SBTA Syd Malmö Airport Cecilia Hagert Chef Verksamhetsutveckling SBTA Syd 2017-11-17 Swedavia Tillsammans för vi världen närmare 10 flygplatser Underlättar resande, affärer och möten Nöjda och trygga resenärer

Läs mer

Hållbarhet i flygbranschen

Hållbarhet i flygbranschen Hållbarhet i flygbranschen Framtidens lösning - vi kommer inte flyga mindre, vi kommer flyga grönare Flygets globala miljömål 2010-2020 ska bränsleeffektiviteten öka med 1,5% per år (just nu överträffar

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt

Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad

Läs mer

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER ANDRA KVARTALET 2019

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER ANDRA KVARTALET 2019 FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER ANDRA KVARTALET 2019 Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens webbplats

Läs mer

Stoppa utsläppen inte utvecklingen

Stoppa utsläppen inte utvecklingen Stoppa utsläppen inte utvecklingen Stoppa utsläppen inte utvecklingen Sommaren 2018 kan bli en vändpunkt i den svenska klimatdebatten. Sverige har fått uppleva vad extremväder kan orsaka för skada för

Läs mer

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER ANDRA KVARTALET 2018

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER ANDRA KVARTALET 2018 FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER ANDRA KVARTALET 2018 Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens webbplats

Läs mer

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Lars Wikström 2016-01-22 Nationell myndighet med regional närvaro - 390 medarbetare - nio orter 1 Värt att fundera på Kommer företag att våga investera på platser

Läs mer

Passagerarrederiernas betydelse för Sveriges tillväxt

Passagerarrederiernas betydelse för Sveriges tillväxt Ordföranden har ordet Passagerarrederierna en av Sveriges bäst bevarade turismhemligheter Förra året reste fler utrikes kunder med passagerarrederierna än med flyget. Ändå är det få som uppmärksammar den

Läs mer

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER TREDJE KVARTALET 2018

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER TREDJE KVARTALET 2018 FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER TREDJE KVARTALET 2018 Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens

Läs mer

En framtidsspaning inom besöksnäringen. Björn Arvidsson, Razormind Toppmötet, Gällivare 25 Nov 2011

En framtidsspaning inom besöksnäringen. Björn Arvidsson, Razormind Toppmötet, Gällivare 25 Nov 2011 En framtidsspaning inom besöksnäringen Björn Arvidsson, Razormind Toppmötet, Gällivare 25 Nov 2011 En framtidsspaning inom besöksnäringen Trendanalys: Vision 2020 151 miljarder 2000-2010 254 miljarder

Läs mer

Dalum. Godkänd. Johan Lindsten, REMISSVAR ÖMS SAMVERKAN OCH PLANERII^Gl ÖSTRA MELLANSVERIGE

Dalum. Godkänd. Johan Lindsten, REMISSVAR ÖMS SAMVERKAN OCH PLANERII^Gl ÖSTRA MELLANSVERIGE Swedavia Airports Dokumentlyp Dalum Ver, rev 00.01 Dokumentnummer D 2016-1(5) Johan Lindsten, 010-1091530 TRN 2016-0047 VAR ÖMS 2050 - SAMVERKAN OCH PLANERII^Gl ÖSTRA MELLANSVERIGE Ankom Stockholms läns

Läs mer

Trendrapport affärsresande på tåg

Trendrapport affärsresande på tåg Trendrapport affärsresande på tåg Trendrapport affärsresande på tåg Affärsresandet med tåg skjuter i höjden Affärsresenärerna reser allt mer med tåg på sina affärsresor. SJs affärsresebokningar har i vinter

Läs mer

Handlingsplan för minskade utsläpp till luft

Handlingsplan för minskade utsläpp till luft PLAN 2012-11-08 04.00 D-LFV 2007-035287 1(6) 1 BAKGRUND 1.1 Swedavia Handlingsplan för minskade utsläpp till luft Klimatfrågan är av central betydelse för det civila flygets utveckling. Swedavia arbetar

Läs mer

Bil 30 Sammanfattning Utredningen har haft i uppdrag att analysera och lämna förslag på hur en skatt på flygresor kan utformas. Syftet med skatten ska vara att flygets klimatpåverkan ska minska

Läs mer

Remissvar: En svensk flygskatt

Remissvar: En svensk flygskatt Finansdepartementet 103 33 Stockholm Fi2016/04305/S2 Remiss av betänkandet En svensk flygskatt (SOU 2016:83) Stockholm 14 februari 2017 Remissvar: En svensk flygskatt Sammanfattning av Svenskt Flygs ställningstagande

Läs mer

Ett naturligt steg för Sverige. Dags för euron

Ett naturligt steg för Sverige. Dags för euron Ett naturligt steg för Sverige 2002 Dags för euron Produktion: Herlin Widerberg Tryck: Tryckmedia Stockholm Tolv länder i Europa har infört den gemensamma valutan euro. 300 miljoner människor har därmed

Läs mer

YTTRANDE ÖVER BETÄNKANDET EN SVENSK FLYGSKATT, SOU 2016:83

YTTRANDE ÖVER BETÄNKANDET EN SVENSK FLYGSKATT, SOU 2016:83 1(5) Anders Byström 2017-02-03 Regional Utveckling RUN/687/2016 Förvaltningschef 063 14 66 00 Anders.byström@regionjh.se YTTRANDE ÖVER BETÄNKANDET EN SVENSK FLYGSKATT, SOU 2016:83 Sammanfattande synpunkter

Läs mer

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FJÄRDE KVARTALET 2018

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FJÄRDE KVARTALET 2018 FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FJÄRDE KVARTALET 2018 Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens

Läs mer

Sammanfattning av Swedavias ansökan om miljö tillstånd för Stockholm Arlanda Airport

Sammanfattning av Swedavias ansökan om miljö tillstånd för Stockholm Arlanda Airport Sammanfattning av Swedavias ansökan om miljö tillstånd för Stockholm Arlanda Airport Detta är en förenklad redovisning av Swedavias ansökan om nytt miljötillstånd för Stockholm Arlanda Airport. Den kompletta

Läs mer

Nya Ostkustbanan ur ett passagerarperspektiv. Jan Kyrk Affärschef SJ AB

Nya Ostkustbanan ur ett passagerarperspektiv. Jan Kyrk Affärschef SJ AB Nya Ostkustbanan ur ett passagerarperspektiv Jan Kyrk Affärschef SJ AB Befolkningen växer 6 miljoner 8 9 11 10 12 13 miljoner 1923 1969 2004 2017 2040 2060 Källa: Befolkningsprognos 2017 (SCB) Tågresande

Läs mer

Gotländska ståndpunkter. En ö. Ett hav. Möjligheter.

Gotländska ståndpunkter. En ö. Ett hav. Möjligheter. Gotländska ståndpunkter. En ö. Ett hav. Möjligheter. Havet är vår landsväg! Gotlands läge gör kommunikationerna med omvärlden till en nyckelfråga och förbindelserna med fastlandet är avgörande för Gotlands

Läs mer

RAPPORT Flygtrafikstatistik. Dnr. Flygtrafikstatistik. Utvecklingen under fjärde kvartalet (9)

RAPPORT Flygtrafikstatistik. Dnr. Flygtrafikstatistik. Utvecklingen under fjärde kvartalet (9) Utvecklingen under fjärde kvartalet 2017 1 (9) Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens webbplats www.transportstyrelsen.se

Läs mer

Ett initiativ som verkar för att bevara vänersjöfarten

Ett initiativ som verkar för att bevara vänersjöfarten Ett initiativ som verkar för att bevara vänersjöfarten SLUSSARNA I TROLLHÄTTAN, som möjliggör länken mellan Vänern och västkusten genom Göta älv, är över 100 år gamla. Trafikverket har klargjort att efter

Läs mer

SÅ VILL SWEDAVIA MINSKA

SÅ VILL SWEDAVIA MINSKA BESKRIVNING 2012-12-19 01.00 1(8) SÅ VILL SWEDAVIA MINSKA FLYGBULLRET ÖVER UPPLANDS VÄSBY BESKRIVNING 2012-12-19 01.00 2(8) Flygbuller är en prioriterad miljöfråga Tystare flygplan har på senare år minskat

Läs mer

Inledning, mål och syfte... 1 Förändrade marknadsförutsättningar stora destinationer gynnas, perifera destinationer missgynnas!...

Inledning, mål och syfte... 1 Förändrade marknadsförutsättningar stora destinationer gynnas, perifera destinationer missgynnas!... Inledning, mål och syfte... 1 Förändrade marknadsförutsättningar stora destinationer gynnas, perifera destinationer missgynnas!... 3 Case Kirunafjällen... 4 Besöksnäringens betydelse för Kirunafjällen...

Läs mer

Ändring av avgift för säkerhetskontroll av

Ändring av avgift för säkerhetskontroll av Missiv 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ändring av avgift för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage Välkommen att ta del av remiss av förslag till ändring av avgift för säkerhetskontroll av passagerare

Läs mer

Flygets betydelse för regionen och Trafikverkets upphandling till 2019 Lycksele 13 mars 2014

Flygets betydelse för regionen och Trafikverkets upphandling till 2019 Lycksele 13 mars 2014 Flygets betydelse för regionen och Trafikverkets upphandling till 2019 Lycksele 13 mars 2014 Flygets betydelse och Trafikverkets upphandling Världens snabbast växande näring Upphandlad flygtrafik Konsekvenser

Läs mer

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER TREDJE KVARTALET 2016

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER TREDJE KVARTALET 2016 FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER TREDJE KVARTALET 2016 Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens

Läs mer

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FÖRSTA KVARTALET 2017

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FÖRSTA KVARTALET 2017 FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FÖRSTA KVARTALET 2017 Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens

Läs mer

Kartläggning av hur och varför flygresande överskattas av Sampers - en förstudie. Karin Brundell-Freij Qian Wang Svante Berglund

Kartläggning av hur och varför flygresande överskattas av Sampers - en förstudie. Karin Brundell-Freij Qian Wang Svante Berglund Kartläggning av hur och varför flygresande överskattas av Sampers - en förstudie Karin Brundell-Freij Qian Wang Svante Berglund Bakgrund 2 Sampers långväga modell är (generellt) Skattad på (gamla) RVU

Läs mer

BYT POLITIK, INTE KLIMAT - Miljöpartiets förslag till Klimatberedningen

BYT POLITIK, INTE KLIMAT - Miljöpartiets förslag till Klimatberedningen BYT POLITIK, INTE KLIMAT - Miljöpartiets förslag till Klimatberedningen Mål för Sveriges klimatpolitik 1) Mål för flera årtal Svensk klimatpolitik ska agera föredöme för resten av världen med hjälp ambitiösa

Läs mer

Vilka är transporternas viktigaste hållbarhetsutmaningar? Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor

Vilka är transporternas viktigaste hållbarhetsutmaningar? Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Vilka är transporternas viktigaste hållbarhetsutmaningar? Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se Vad vet vi om framtiden? Personbilstransporter på väg i olika

Läs mer