The breakdown. -Jag undrar bara hur du kan hålla dig så lugn? svarar Oscar.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "The breakdown. -Jag undrar bara hur du kan hålla dig så lugn? svarar Oscar."

Transkript

1 The breakdown PIP, PIP, PIP, PIP, PIP, PIP, PIP... Låter det i det stora vita British Airways planet som kan vara på väg att krascha. Flygvärdinnorna sitter med bälte på och alla ombord skriker. -Ta det lugnt det här kommer att gå bra, vi har full kontroll, skriker de två piloterna i högtalarna. Det säger dom när dom vet att flygplanet är på väg att störta. Piloterna pratar eller snarare skriker till varandra och Oscar sitter där och hör på. Oscar har ingen aning om vad han ska göra, så fort han säger något skriker piloterna att han skulle vara tyst. Oscar går därför ut i planet för att se att alla är okej. Han går förbi alla skrikandes människor och stannar vid personen som sitter på plats 18 c. Han ser på henne när hon är den enda personen som inte skriker utan hon sitter håller händerna i stolen och blundar. Han känner att han måste fråga henne vad hon gör och om hon kan få de andra på planet att tänka och göra likadant. Han vet inte varför men bortsett från allt pipande så vill han att alla i planet ska vara lite lugnare och framför allt tystare. -Ursäkta? säger Oscar samtidigt som han petar henne på axeln. -Jaa, svarar hon men vägrar att öppna ögonen. -Jag undrar bara hur du kan hålla dig så lugn? svarar Oscar.

2 -Jag är inte lugn men det här är vad jag gör när jag känner mig mer stressad än någonsin! skriker hon nästan till Oscar. -Okej... svarar Oscar tyst för att hon inte ska skrika samtidigt som han tittar på hennes blåa ögon som är lika blåa som havet. -Elisabeth McKee, säger hon samtidigt som hon sträcker fram handen för att skaka hans. -Oscar Hamming, säger han samtidigt som dom skakar hand. Någon knackar på dörren med numret 218 på Radisson blue hotel. -Elisabeth McKee? säger en mörk röst. -Ja? Svarar Elisabeth osäker på vem det är. -Det är John, svarar den mörka rösten. -Jag jobbar på hotellet, tillägger han. Elisabeth inser att hon bara har en handduk på sig och tar snabbt på sig en morgonrock. Sen öppnar hon dörren med en irriterad min och säger "Vad" irriterat också. -Jag tänkte bara säga att det är tio minuter kvar tills du måste checka ut, annars får du betala för en natt till, säger John lite tyst på grund av hennes min. -Vänta, är klockan tio minuter i tolv? Jag måste gå, jag måste hinna med planet! Svarar Elisabeth stressat medans hon hämtar sina fullpackade väskor. -Men... svarar John som om han skulle säga något riktigt viktigt. Alla hoppar till när den 24: åriga oftast stressade Oscar Hamming gör en skarp U-sväng med planet på den femstjärniga flygskolan men som snabbt återhämtar sig och flyger normalt. Oscar flyger runt ända tills han landar på landningsbanan på flygskolan. När Oscar kommer in i korridoren på flygskolan "applåderar" alla för hans återhämtning efter svängen. Alla utom Mark Anderson en engelsk, svensk flygchef som är klädd i blåa pilotkläder med guldiga detaljer och en matchande men ful pilotmössa. Mark har svarta glansiga skor med svarta snören. Man kan se på både hans kläder och hans attityd att han är en snobb. Själv så har Oscar bruna ögon, svart hår, sin vanliga vita pilotuniform, ett par svarta skor och ett guldigt halsband som han alltid har på sig och aldrig låter någon annan än han själv röra. En gång kom en av de andra eleverna och försökte ta halsbandet men Oscar började springa så att ingen skulle få tag på det. Efter det så försökte ingen ta hans halsband. Ljud från butiken Mekanikern Anders hörs över hela gatan. Anders Frindorson som jobbar där ligger under en rostig Volvo. Hans butikslokal är smutsig med en massa damm. Det ser ut som om han inte har städat på några år. Det stora bruna antikskåpet är så dammigt att man inte kan se vad som står i det. Anders har egentligen städdag på fredagar men han glömmer alltid det och gör det aldrig någon annan dag. Han har en smutsig snickaroverall och ett par risiga mörkblåa stövlar på sig. Han har en grå keps men inget hår under. Anders har gröna ögon, är 25 år och är väldigt lång. Senast han mätte sig var han 197 centimeter.

3 "Snart så är jag på semester" tänker Anders. "Jag måste bara laga det här bilskrället först" tillägger han. Mark står tyst och blänger på Oscar med arg blick. Det ser ut som om hans ögon ska ploppa ut. Hans ansikte ser ut som en stor tomat, så röd är han. Han ser ut som om han ska strypa Oscar, även fast han klarade sig. -Du! In på mitt kontor nu! säger Mark samtidigt som han går fram mot Oscar. -Ja mr Anderson, svarar Oscar tyst. Oscar går bakom Mark. Han kan nästan inte ens höra att Mark andas. Oscar är beredd på en riktig utskällning. Han kan se hur Mark skriker åt honom med engelsk brytning, att han svär åt honom på engelska och att han kanske får höra de orden han aldrig vill höra "du blir relegerad från vår skola, ta dina saker och gå". Han kan se det framför sig. Tillslut så kommer de fram till Marks kontor. På dörren står Mark Anderson flygchef. De går in och Mark sätter sig i sin stora bruna skinnfåtölj. Han sträcker ut handen mot en mindre bekvämare och snyggare fåtölj för att visa att Oscar kan sätta sig ner. Elisabeth har slängt igen dörren och har börjat att klä på sig. Hon drar på sig sin vita blus och knäpper alla knappar innan hon tar på sig sin svarta kavaj med hennes matchande byxor. Hon kollar sig i spegeln och kammar till sitt långa blonda hår med fingrarna och står och tittar sig själv i spegeln och ser sina blåa ögon. Hon tänker "snart är du hemma igen och jobbar ditt sista halvår som jurist och blir advokat. "Och tänk när jag är 28 år är jag advokat". Det är nämligen så att man måste jobba som jurist på en advokatbyrå i fem år innan man blir advokat och Elisabeth har ett halvår kvar. Anders håller på med Volvon hela dagen och går hem klockan Han lagar en kycklingfilé med ris och lite grönsaker. Vid tiden tittar han på klockan och går och lägger sig. Han ska upp lite tidigare imorgon än vad han brukar. Han brukar gå upp 07.00, men imorgon ska han upp 45 minuter tidigare eftersom att han ska ta planet till Stockholm i Sverige från London för en vecka av semester. Anders vaknar och reser sig upp snabbt för att kolla klockan. Hans klocka har inte ringt. Han ser sig omkring och ser att alla klockor och andra sorters apparater som visar klockan står på Det måste ha varit ett strömavbrott för ungefär en timme sen. Han ställer sig upp och inser att han inte vet vad klockan är. Han mumlar och skriker nästan "Nej, nej, nej, nej" om och om igen. Det märks att han är arg som han ofta är eftersom att han fått diagnosen asberger som gör att man lätt blir arg vid förändringar. Mark börjar argt med att säga: -Hade du gjort så där med ett vanligt plan hade planet kraschat och de dött! Oscar svarar argt: -Men det var inget vanligt plan! Med de där stora planen så är det jättesvårt att göra en sådan sväng. Och du vet att jag aldrig skulle göra så om jag inte kunde kontrollera planet, jag skulle aldrig riskera att göra så mot människor!

4 Mark svarar ännu argare, men han verkar ändå vara ledsen: -Jag... jag är tvungen att relegera den som gör som du gjorde. Men du är vår bästa elev. Du har klarat av varenda flygövning. Jag ger dig en varning, den här gången, men du måste följa med två piloter och se hur det går till i ett plan fullt av människor. -Så jag ska studera piloterna? svarar Oscar förvirrat. -Exakt! Svarar Mark -När? frågar Oscar, samtidigt som han är på väg ut genom dörren. -Imorgon, terminal fem, från Londons flygplats här i närheten till Arlanda, Stockholm i Sverige. Glöm inte att titta på allt piloterna gör! Svarar Mark. -Nejdå och tack, ni kommer inte att ångra er, svarar Oscar glatt. -Nej det hoppas jag inte. Men om du gör något misstag då är du relegerad direkt, säger Mark. Oscar känner sig mer lättad än någonsin eftersom att han var säker på att han skulle bli relegerad. Han går sen in på sitt rum och går och lägger sig. Anders kan vara försenad eller för tidig. Till slut kommer han på att telefoner inte påverkas av strömavbrott. Han rusar mot sin gamla smutsiga Nokiatelefonen och kollar vad klockan är. Han är precis i tid. Han drar på sig ett par trasiga jeans, en mörkblå t-shirt, sina risiga sneakers och en Rolling Stones kofta. Han sätter sig i sin Saab som konstigt nog är väldigt rostig och som inte fungerar så bra. Han vrider om nyckeln och kör iväg mot flygplatsen. Elisabeth skyndar sig ner för trapporna och checkar snabbt ut. När hon har kommit ut från hotellet ser hon skylten Radísson blue hotel till det fyrstjärniga hotellet för sista gången. Eller kanske inte sista, hon kommer kanske tillbaka någon dag. Hon springer så fort hon kan för att hitta en taxi till flygplatsen. Hon hittar äntligen en taxi med en taxichaufför som vill köra henne och inte väntar på någon. Hon tittar på klockan. Den är inte alls tio i tolv den var tio i elva vilket betyder att hon inte alls är sen. Planet går inte förrän klockan ett. Fast hon vill ha lite tid till att gå i affärerna på flygplatsen. -Man var tvungen att checka ut vid elva och det var nog därför som John sa "men", säger Elisabeth tyst för sig själv. -Sa du någonting? frågar taxichauffören undrande. -Nej, ingenting, svarar Elisabeth. -Okej, säger taxichauffören. Anders sitter i bilen och hamnar i en lång bilkö och bakom honom står det en taxi. Tillslut så börjar bilarna rulla och Anders kommer iväg, men taxin verkar också åka till flygplatsen eftersom att den fortfarande är bakom honom. Han parkerar längst fram och tar sin väska

5 ur bilen. Han går in vid terminal 5. Han checkar in sin väska och går igenom säkerhetskontrollen. Det piper. Anders glömde ju att ta av sig sitt skärp. Han går igenom säkerhetskontrollen igen utan sitt skärp och det piper inte. Han sätter sig på ett café och tar en salami macka med en liten apelsinjuice. Anders kollar på klockan och ser att hans plan snart lyfter och att han måste skynda sig för att hinna med. När han kommer till gaten så har han tänkt att använda ett av sina knep för att gå på först. Han går fram till personalen som just ska släppa in folk på planet. -Du kan man få stå här? säger Anders och pekar mot platsen framför personalen. -Tyvärr så måste jag hänvisa dig till kön som börjar här, svarar en man i personalen och pekar mot den långa kön. -Jag är mekaniker och jag kan laga din bil gratis om du släpper fram mig först, säger Anders tyst och sträcker fram handen för att skaka mannens hand. -Jag antar att jag kan göra ett undantag, om du inte säger till någon, svarar mannen och skakar Anders hand. -Nejdå, svarar Anders och går på planet. Anders sätter sig på plats 11 B och tar på sig bältet. Han hör hur motorerna sätts på och känner hur det stora vitröda British Airways planet lyfter från den smutsiga flygplatsen kallad London Airport... Elisabeth kommer till flygplatsen och ser den stora skylten London Airport och går in vid terminal 5. Hon går i alla affärer som intresserar henne och tar en sallad med en liten fem deciliters flaska med tropisk juice på ett litet cafe på våning tre. Elisabeth sitter kvar där och tänker "Jag måste nog gå nu, jag vill ju inte missa planet". Klockan är och planet går om tjugofem minuter. Elisabeth går och går mot planet och sätter sig och väntar i väntrummet när hon kommit för tidigt. Tillslut så hör hon en röst i högtalaren säga: -Sista utropet till planet som går från England, London till Sverige, Stockholm. Efter det så upprepar hon det på olika språk och Elisabeth visar sitt pass och biljetten för flygpersonalen och går på planet. Hon lägger sitt handbagage ovanför platsen 18 c och sätter sig bekvämt i den vita skinnstolen. Precis när hon satt sig ner så lyfter planet... På morgonen är Oscar på väg till flygplatsen. Han tar en taxi till flygplatsen och går in vid terminal fem. Han äter lunch och går sen mot planet. Hans flygbiljett är en specialbiljett så han kommer in tidigare för att träffa piloterna. Oscar pratar en stund med piloterna som säger att allt kommer att gå bra. Han sätter sig vid piloterna som visar honom vad alla knappar, spakar och annat gör. Oscar vet egentligen vad alla knappar och sådant gör men han låter piloterna fortsätta och bara sitter och låtsas som om han inte kan så mycket om dem så att dem kan få berätta och inte bli helt avbrutna. Samtidigt som piloterna pratar så tar Oscar ett bra grepp om sitt halsband för att försäkra

6 sig om att han har det på sig. Ingen annan en Oscar vet vad det betyder för honom. Efter en stund av kontroller så lyfter planet. Helt plötsligt hör dom ett skrik eller snarare ett vrål och både Oscar och Elisabeth springer för att se vad som hänt. Det var Anders som hade fått ett utbrott och står och skriker åt piloterna. När Oscar och Elisabeth kommer fram så slänger piloterna igen dörren framför Anders näsa och låser dörren. -Vad håller du på med? säger Oscar till Anders. -Dom där idioterna kan ju inte flyga ett flygplan! Dom borde få sin licens indragen! svarar Anders argt. Oscar och Elisabeth står bara och glor på varandra och sen på Anders. -Åh förlåt jag blir bara lite för arg ibland... Ehhh Anders Frindorson, säger Anders samtidigt som han sträcker handen för att få skaka hand med dom. -Elisabeth McKee, säger Elisabeth och skakar hans hand. -Oscar Hamming, säger Oscar och skakar hand med Anders. -Sätt er på era platser och sätt på er era bälten, skriker piloterna samtidigt och alla börjar att göra som dom säger. Det känns som om planet flyger upp och ner. Alla känner hur planet är på väg ner mot marken med en väldig snabb hastighet, mycket, mycket snabbare än vanligt. Alla börjar skrika när dom känner hur planet svajar. Det hörs ett stort kaboom och planet är inte längre i luften... Nu två timmar efter att det stora British Airways planet med en trasig motor säkerhets landat på den ganska stora öde ön med slät mark så kan man se att Elisabeth och 3 andra har fått lätta hjärnskakningar av att de slog i huvudet i väggen framför under guppet som sa kaboom. Anders och Oscar klarade sig som de flesta utan en enda skråma. Den mest skadade personen blev en av piloterna som nu har svårt att gå på grund av två brutna revben och en bruten arm eftersom att han slagit i alla spakar och sånt framför på grund av ett löst bälte. Den andre piloten hamnade i ett lätt chocktillstånd som snart går över. Läkaren dr Sookie som är på väg ut på semester undersöker alla människor som är med om den här resan för att se så att inga fler är skadade. Anders och Oscar går för att undersöka planet som om dom skulle hitta något att göra åt det. Elisabeth som måste vila springer ändå till planet för att kolla hur det går för Anders och Oscar. När hon kommer dit ser hon hur båda två sitter och meckar i maskinrummet och försöker tydligen ta reda på vad som är fel. -Hur går det? Frågar Elisabeth. -Bra, kan du hålla i den här skiftnyckeln? Frågar Anders samtidigt som han är upptagen med att skruva som en galning.

7 -Visst, säger Elisabeth och tar emot skiftnyckeln som Anders håller upp åt henne och stoppar ner den i fickan. -Jag går och... säger Elisabeth utan att avsluta meningen eftersom att hon märker att ingen lyssnar. Hon går och letar efter sin telefon som om ett samtal skulle hjälpa. De har ingen aning vart dom är exakt eller vad som finns på ön och dessutom så finns det säkert ingen mottagning. Elisabeth börjar gå, att få veta vad som finns här är allt hon tänker på. Hon går omkring och ser en vacker skog och på andra sidan en gul sandstrand. Elisabeth går och sätter sig vid stranden, tar upp lite sand och känner den rinna mellan fingrarna. Hon går vidare på en smal krokig stig och kommer fram till en äng som är full av grönt gräs och en del ovanliga och vackra blommor. -Vill du veta en hemlighet? Frågar Anders i maskinrummet bland planets motorer. -Okej berätta, svarar Oscar fundersamt om vad Anders skulle säga. -När jag skulle bli mekaniker så tänkte jag att jag skulle lära mig laga några fler sorters fordon än bilar så jag lärde mig att laga båtar, motorcyklar, cyklar, husvagnar, husbilar och.. säger Anders utan att avsluta meningen. -Ja? Frågar Oscar som verkligen vill veta vad han skulle säga. -Flygplan!!! Säger Anders glatt. -Så du kan laga den här motorn? -Precis, allt jag behöver är lite olika verktyg, olja och bensin så att jag kan fylla på lite så att vi inte behöver landa på grund av bensinbrist, säger Anders och tittar på Oscar som snabbt springer och börjar leta efter verktyg, olja och bensin. Oscar springer och hittar en nödväska med verktyg och olja och hittar några bensindunkar som han springer till Anders med. -Anders kanske kan laga planet!! Skriker Oscar till folkmassan med alla som är ska med till Stockholm när han springer med de sista bensindunkarna. Nästan alla i folkmassan börjar jubla och barnen dansar. Elisabeth kommer springandes mot Oscar och Anders och blir förvirrad över att båda ser ledsna ut. -Vi har nästan lagat planet... säger Anders dystert. -Men varför ser ni så ledsna ut då? Frågar Elisabeth undrande. -Det... säger Oscar ännu mer ledset än Anders. -Vadå för något? Frågar Elisabeth

8 -Du vet hur vi trodde att det var en motor som var lite trasig, men alla fyra motorer är trasiga och vi behöver den enda skiftnyckeln för att skruva åt alla skruvar, som du fick hålla åt mig! Skriker Anders. -Ojdå... säger Elisabeth. -Har du den på dig, säger Oscar argt. -Nej.. säger Elisabeth samtidigt som hon känner i sina fickor. -Vi kan gå den vägen jag gick, den måste vara någonstans, säger Elisabeth och sträcker ut handen mot vägen hon gick. De går samma väg som Elisabeth gick fast baklänges. -Sätt er, säger Elisabeth och pekar ut mot den gula sandstranden. -Nej vi hinner inte det, säger Anders samtidigt som han trampar på något. -Skiftnyckeln! Säger Anders förvånad över att han hittat den. -Jag satt precis där, säger Elisabeth. Alla tre springer och lagar den sista motorn och eftersom att den ena piloten är skadad så får Oscar styra planet med den som Dr. Sookie sa inte längre är i chocktillstånd. -Nu tre dagar senare efter den stora kraschen som blivit kallad The breakdown så är det stora British Airways planet lagat och redo att lyfta! Säger en reporter på ABC. Elisabeth står i spegeln och ser blåmärket hon fick av väggen och undrar om hon någonsin kommer att glömma den här resan. Anders vaknar upp på hotellet och drar på sig ett par byxor och känner att det är något i fickan. -Skiftnyckeln, säger Anders samtidigt som han skrattar.

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin.

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Hej! Hej! Jag heter Lisa och jag är 11 år. Jag går på Valnötsskolan i Malmö. Min bästa kompis heter Vera. Hon är den bästa kompis man kan ha. Hon är så snäll och

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

By: Alyssa Srkalovic

By: Alyssa Srkalovic By: Alyssa Srkalovic Ön Kapitel 1 Jag befinner mig på Tokyos flygplats och ska snart kliva på planet till en jobbkonferens i Mexiko. Det är den tredje flighten inom loppet av två veckor. Kön går långsamt

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Kap. 1 Ljudet. - Sluta tjuvlyssna, Tommy! Just då blängde Ulf på Mimmi. Han sa åt Mimmi att inta skrika så åt sin snälla klasskompis Tommy.

Kap. 1 Ljudet. - Sluta tjuvlyssna, Tommy! Just då blängde Ulf på Mimmi. Han sa åt Mimmi att inta skrika så åt sin snälla klasskompis Tommy. Av: Signe Sundequist CC BY NC ND 2014 Kap. 1 Ljudet Mimmi satt i klassrummet och lyssnade på sin stränga magister Ulf. Det var en tråkig lektion. Då hörde Mimmi ett ljud som lät "pa pa pa". Mimmi viskade

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och Ön Teodor Kapitel 1 Jag sitter på planet och är väldigt trött. Sen 10 minuter senare så hör jag att planet skakar lite. Det luktar bränt och alla på planet är oroliga. Därefter tittar jag ut och jag tror

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig.

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Av: Minhua Wu Ön Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Vi pratar med varandra, efter en lång

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät "wha wha"

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät wha wha Författare: Filip Sahlberg 2014 Kapitel 1 Ljudet Alexander och Kalle var i deras hemliga kemirum i källaren. En otrevlig källare med gamla tegelväggar och avloppsvatten rör som läckte. Plötsligt hörde

Läs mer

En märklig dag. Linnea Folkesson

En märklig dag. Linnea Folkesson En märklig dag Linnea Folkesson "Brom, brom..." låter det högt upp i den blåa skyn. Ebba stannar båten och kollar upp. -Jolle ska verkligen flygplan flyga så lågt och med fören neråt, frågar Ebba och fortsätter

Läs mer

PIA. Publicerat med.llstånd Titel Text Bild Förlag

PIA. Publicerat med.llstånd Titel Text Bild Förlag PIA Jonatan är så glad att han nästan svävar in genom dörren till sporthallen. Han är barfota och har träningsbyxor och T-shirt på sig. Han ser fram emot att få flyga genom luften med ena benet framför

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner Nelly Rapp monsteragent: Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 På hotell Fjällvidden Nej, sa mamma. Jo, sa pappa. Nej, sa mamma. Du är finare utan. Det blir som jag har sagt, sa pappa. Det är jag

Läs mer

jonas karlsson det andra målet

jonas karlsson det andra målet jonas karlsson det andra målet noveller wahlström & widstrand 064802Det andra målet.orig.indd 3 12/21/06 3:03:00 PM Wahlström & Widstrand www.wwd.se Jonas Karlsson 2007 Tryck: GGP Media GmbH, Tyskland

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Men jag försov mig! Ge mig en andra chans! Snälla Om du tar dig hit på 10 minuter så kan vi forsätta prata. Men det tar 15 minuter med bil!

Men jag försov mig! Ge mig en andra chans! Snälla Om du tar dig hit på 10 minuter så kan vi forsätta prata. Men det tar 15 minuter med bil! En brottslig polis Jag känner hur jag börjar kallsvettas, att jag nästan får panik när jag hör att telefonen börjar ringa. Jag slänger mig över den och svarar med ett svagt hej. Det är en man som svarar,

Läs mer

Trasiga Tanden, Ledsna Hjärtat, Brutna Benet och Arga Armen behöver hjälp

Trasiga Tanden, Ledsna Hjärtat, Brutna Benet och Arga Armen behöver hjälp Trasiga Tanden, Ledsna Hjärtat, Brutna Benet och Arga Armen behöver hjälp En liten saga om barns rättigheter i landstinget efter en förlaga från Stockholms läns landsting Det var en gång fyra kompisar

Läs mer

Kap,1. De nyinflyttade

Kap,1. De nyinflyttade Kap,1 De nyinflyttade Det är mitt i sommaren och Clara sitter i fönstret och tittar ut, hon ser dem nyinflyttade bära in flyttkartonger. Mamma hade sagt att dom hade en tjej som är lika gammal som Clara.

Läs mer

Ön Av Benjamin

Ön Av Benjamin Ön Av Benjamin Flygkraschen Kapitel 1 Jag hör åskan i luften och flygplanet skakar. Bredvid mig ser jag en person som frågar mig vad jag heter jag säger att jag heter. Oskar jag är 15 år och är med mina

Läs mer

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 1 Dunk dunk hjärtat (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 2 Dunk dunk hjärtat Personer: (kring 70) (under 70) (dock över 30) (dock över 30) PROLOG Det blev så tomt, plötsligt. Så

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra.

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra. Den hemliga roboten Asta, Bea och Cesar har fått ett uppdrag av deras lärare Olle. Uppdraget var att de skulle hitta en bok i skolbiblioteket som Olle skulle läsa som högläsning på morgonen i klassrummet.

Läs mer

Det sista slaget. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSARE. Författare: Tomas Dömstedt

Det sista slaget. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSARE. Författare: Tomas Dömstedt Arbetsmaterial LÄSARE Det sista slaget Författare: Tomas Dömstedt Bakgrund Det här materialet hör till boken Det sista slaget som är skriven av Tomas Dömstedt. Materialet är tänkt som ett stöd för dig

Läs mer

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa?

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa? Baksidan Moa och Alex hör konstiga ljud på vinden. Ska dom våga kolla? Den elaka klasskamraten ställer till det för dom hela tiden. Moa går och kollar och sen. Hur ska det gå? Om du vill veta så får du

Läs mer

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm..

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Lucia - Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Jag funderar, jag har liksom inte riktigt kommit på vad jag vill ha jag menar, det finns ju så mycket saker nu för tiden.

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Rudolf Nu ska jag berätta om Rudolf Rudenstam. Rudolf är 38 är

Läs mer

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd.

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd. Kåre Bluitgen Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard nypon förlag AB Ska vi byta hår? Åh, vad ditt hår är fint, säger Ida. Hon drar borsten genom Aylas svarta hår. Tycker du?

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 13 Jul En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 # 13 Jul Snöflingorna

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Ön, en äventyrs berättelse. By Zion

Ön, en äventyrs berättelse. By Zion Ön, en äventyrs berättelse By Zion Kapitel 1 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som passerar. Bredvid mig sitter en gammal dam. Vi småpratar och jag får reda på att hon är rädd för att flyga. Jag försöker

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, det är Maria. -Hej, sa Dennis. -jag vill bara tacka för att du räddade min brors son. - Det var så lite så. - Och förlåt för att jag inte vågade säga ifrån på caféet,

Läs mer

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem Mirjas guldhalsband www.kalleskavank.se www.rabensjogren.se Det har gått en vecka sedan Dilsa och jag löste fallet. Nu är det helg och jag cyklar bort till Mirja. Solen

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan.

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Av Agaton Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Hon är gammal och hon har stora tänder. Vi går på

Läs mer

Jonatan 5C Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Jonatan 5C Ht-15. Kapitel 1 Drakägget Drakens mysterier Av Jonatan Wiman Hej detta är en bok som kommer att handla om medeltiden. Där jag kommer att hitta nya vänner och hitta på mysterier. Men det kommer också hända hemska saker. 1 Kapitel

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

GLÖMSKANS KATAKOMBER. Anders Larsson

GLÖMSKANS KATAKOMBER. Anders Larsson GLÖMSKANS KATAKOMBER av Anders Larsson PERSONER: Gäst på småstadshotell Hotellets innehavare C: Stadens kyrkoherde Alla tre är i samma ålder Ett hotellrum: Dubbelsäng med nattygsbord, telefon. Attachéportfölj

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Kapitel 1 Kapitel 2 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som

Kapitel 1 Kapitel 2 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som Ön Av Darin Kapitel 1 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som passerar. Bredvid mig sitter en gammal dam. Vi småpratar och jag får reda på att hon är rädd för att flyga. Jag försöker lugna henne. Jag

Läs mer

Flickan som blir ensam

Flickan som blir ensam Ön Flickan som blir ensam https://c1.staticflickr.com/ 9/8072/ 8429441527_a294b47d2c.jpg http://orig00.deviantart.net/01d6/f/ 2012/030/9/8/ wiz_khalifa_by_qurkiegrl-d4o2c7x.jpg Daniela Jehrlander Kapitel

Läs mer

Annie & Pernilla. Made by: Hossai Jeddi

Annie & Pernilla. Made by: Hossai Jeddi Ön Annie & Pernilla Made by: Hossai Jeddi Kapitel 1 Alla passagerare har kommit ombord nu. Jag är väldigt spänd över att åka flygplan med folk för första gången. Allting går som planerat, men det börjar

Läs mer

Så här gör du för att skriva ut och sortera sidorna i sagan:

Så här gör du för att skriva ut och sortera sidorna i sagan: Så här gör du för att skriva ut och sortera sidorna i sagan: Steg 1. Skriv ut berättelsen på A4 ark. Om du har en skrivare som skriver ut dubbelsidigt, tänk på att inte skriva ut den här sidan, dvs skriv

Läs mer

Den magiska dörren. Kasper Lindström

Den magiska dörren. Kasper Lindström Den magiska dörren Kasper Lindström Kapitel 1. Hej Hej! Jag heter Marcus berg och jag är 12 år jag går i Centralskolan i Sundsvall. Min klass är ganska stökig. Min bästis heter Johan och vi har känt varandra

Läs mer

Blixten och hans Vänner kapitel 5

Blixten och hans Vänner kapitel 5 Kapitel 5 I vilket Blixten möter Jaja och Nänä. Det blixtrade till i Idériks gröna huvud. "Jag fick en ny idé", ropade han. "Vi gör om hela museet till en djungel! "Ja", skrek Idérika, "med träd och blommor

Läs mer

Ge aldrig upp. Träning

Ge aldrig upp. Träning Ge aldrig upp Träning Kom nu, vi blir sena, skriker Ellens pappa Rickard som sitter otåligt i bilen och väntar. Jag kommer, skriker Ellen tillbaka. När Ellen har satt sig i bilen kör Ellens pappa direkt

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här.

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Det är morgon och fortfarande mörkt ute. Utanför fönstret är det bara

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER Grådask eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER (före detta Snövit) (hennes man) (den åttonde, bortglömde, dvärgen) SÅNGER Min dröm, vart

Läs mer

Malmö stad, Gatukontoret, maj 2003 Trafiksäkra skolan är framtaget av Upab i Malmö på uppdrag av och i samarbete med Malmö stad, Gatukontoret.

Malmö stad, Gatukontoret, maj 2003 Trafiksäkra skolan är framtaget av Upab i Malmö på uppdrag av och i samarbete med Malmö stad, Gatukontoret. Samsas i trafiken Malmö stad, Gatukontoret, maj 2003 Trafiksäkra skolan är framtaget av Upab i Malmö på uppdrag av och i samarbete med Malmö stad, Gatukontoret. Text: Rune Anderberg Illustrationer: Lars

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle Innehållsförteckning Kap 1 Olle sida 2 Kap 2 Blomplockning i nationalparken sida 3 och 4 Kap 3 Bankrånet sida 5 Kap 4 Rättegången sida 6 Kap 5 videogranskningen sida 7 Kap 6 Den rätta rättegången sida

Läs mer

Tills någon annan öppnar dörren.

Tills någon annan öppnar dörren. Tills någon annan öppnar dörren. Dagen efter sitter jag i mitt klassrum och tänker på allt som har hänt med Alvin. Jag är lite orolig fortfarande fast jag vet att jag inte behöver vara det längre, för

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Författare: Filippa Adolfsson

Författare: Filippa Adolfsson ÖN Författare: Filippa Adolfsson Kapitel 1. Jag ler mot flygvärdinnan som passerar mig. Min kompis Belle sitter bredvid mig. Vi sitter och småpratar och jag får reda på att hon är rädd för att flyga. Det

Läs mer

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och...

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Monstret #cool - Hörde du ljudet Mario nej nu kommer det igen, sa Lunde. - Sluta larva dig. Kom nu så går vi till idrotten, sa

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Manus Att välja sida

Manus Att välja sida Manus Att välja sida Av: Grupp 4 (Sixten, Ebba, Karl, Hampus och Rebecca) SCEN 1: INT. KORRIDOR - DAG Dick går i den nästan tomma korridoren (prat och skratt i bakgrunden). Längre fram står Emilia, Agnes,

Läs mer

Olof vaknar av att motorn låter konstigt. Den gnisslar som att den ska tryckas ihop till en plåt burk. Olof blir yr och känner av att planet börjar

Olof vaknar av att motorn låter konstigt. Den gnisslar som att den ska tryckas ihop till en plåt burk. Olof blir yr och känner av att planet börjar Olof vaknar av att motorn låter konstigt. Den gnisslar som att den ska tryckas ihop till en plåt burk. Olof blir yr och känner av att planet börjar tappa höjd. Olof ser lite svagt att alla syrgas maskerna

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

Hon kan inte hålla tillbaka tårarna, hon trycker ner sitt ansikte i den stora vinterjackan.

Hon kan inte hålla tillbaka tårarna, hon trycker ner sitt ansikte i den stora vinterjackan. `````Stormen En ensam kula visslade genom natten En ensam kula, var menad för honom En ensam kula kan få den starkaste att falla En ensam kula penetrerar sitt mål En ensam kula som genom för sin mening,

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Mina nio liv utan röd tråd

Mina nio liv utan röd tråd Mina nio liv utan röd tråd Marie Lind Strömblad Sida 1 Mina nio liv utan röd tråd Copyright 2012, Marie Lind Strömblad Ansvarig utgivare: Marie Lind Strömblad Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1397-2

Läs mer

Nähä, du! Du hade säkert satt bort dig, som vanligt, säger Markus. Inte alls, fräser Mariana. Du är bara en dålig förlorare!

Nähä, du! Du hade säkert satt bort dig, som vanligt, säger Markus. Inte alls, fräser Mariana. Du är bara en dålig förlorare! 1. Schackproblem Det går bara inte! Det är omöjligt! Man blir ju bara arg på problemet!! Mariana dunkar en av pjäserna hårt i köksbordet. Lugna ner er! Jag trodde schack var ett tyst spel. Efter alla dataspel

Läs mer

Jag åker in i molnet. Piloten säger att vi flyger över Bermuda triangeln. Jag tycker att det är en spännande plats Bermudatriangeln.

Jag åker in i molnet. Piloten säger att vi flyger över Bermuda triangeln. Jag tycker att det är en spännande plats Bermudatriangeln. Bermudatriangeln Jag åker in i molnet. Piloten säger att vi flyger över Bermuda triangeln. Jag tycker att det är en spännande plats Bermudatriangeln. Jag har hört att plan har oket över här och inte klarat

Läs mer

Kapitel 1 Kapitel 2 Hej Brevet

Kapitel 1 Kapitel 2 Hej Brevet Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej jag heter Cecil. Jag är äldst i klassen för jag är 12 år. Min skola heter Stjärnan. Min klasskompis Edvin tycker jag om. Vaktmästaren är jag rädd för, han är mystisk.

Läs mer