SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANTRÄDESPROTOKOLL"

Transkript

1 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 1 Plats och tid: Stadshuset Värnamo, , kl Beslutande: Gottlieb Granberg (M) Ulf Dovhammar (M) Lena Freij (KD) Göran Andersson (C) Eva Eriksson (C) Haris Sibonjic (C) Gunilla Wall (S) ersättare för Anders Ångkvist (S) Maria Olsson (S) Majo Besic (S) ersättare för Bo Svedberg (S) Övriga närvarande: Förvaltningssekreterare Christin Granberg Miljö- och stadsbyggnadschef Lars Rosborg Miljö- och bygglovschef Conny Eskilson 359 Bygglovsarkitekt Sven-Åke Jansson Mark- och exploateringschef Lars Magnusson 359, 426 Mätningschef Håkan Sellgren 369 Planchef Birgit Johansson 362 Planarkitekt Frida Fälth 358, 427 Planarkitekt Behnam Sharo 361, 368 Miljöinspektör Gunnel Börjesson Alkoholhandläggare Leif Antonsson 364 Livsmedelsinspektör Gulvayar Shuman 357 Handläggare Ingrid Forsberg 360 Utses att justera: Majo Besic (S) Justeringens plats och tid: Miljö- och stadsbyggnadskontoret , kl Sekreterare: Paragrafer: Ordförande: : Christin Granberg Gottlieb Granberg Nämnd: Majo Besic ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Miljö- och stadsbyggnadsnämnden : Paragrafer: Datum för anslags uppsättande: Förvaringsplats för protokollet: Underskrift: Datum för anslags nedtagande: Miljö- och stadsbyggnadskontoret Christin Granberg

2 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag Msn 354 Redovisning av extra ärenden Beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutar att anmälda extra ärenden ska tas upp till behandling vid dagens sammanträde. Ärendebeskrivning 1. Ärende anmält av Maria Olsson (S): Handikappanpassning av lokal, Café 18, Storgatsbacken 18, Värnamo, Vindruvan Information gällande återköp av mark 3. Information angående arbete med skatepark i Åbroparken.

3 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Msn 355 Redovisning av delegationsbeslut Beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutar att godkänna redovisningen av delegationsbeslut. Följande delegationsbeslut redovisas: Ordförandes delegationsbeslut Personalärenden, miljö- och stadsbyggnadskontoret 7-9 Miljöinspektörernas delegationsbeslut avseende: Avloppsärenden, Livsmedelsärenden, Bidrag för åtgärder mot surt grundvatten 8 Värmepumpanläggningar Miljöärende: Föreläggande angående radonmätning Hälsoskyddsärende: 7-8 Brandfarlig vara, cistern 73 Bygglovsarkitektens delegationsbeslut Byggnadsinspektörens delegationsbeslut avseende: Startbesked Tekniskt samråd Slutsamråd Slutbesked Slutbevis Trafikingenjörens delegationsbeslut Handläggarens delegationsbeslut avseende: Bostadsanpassning Parkeringstillstånd för rörelsehindrade 85-93

4 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Msn 356 Meddelanden Kf Kf 219 Sammanträdesdagar 2014 Kf 230 Förslag till tomtpriser m.m. för 2014 Lantmäterimyndigheten Fastighetsreglering och klyvning berörande Sjöåkra 1:21 och Sjöåkra 1:26 Avstyckning från Bodfållen 4 samt anläggningsförrättning berörande Bodfållen 3, 4 och styckningslotterna. Fastighetsreglering för att bilda servitut för rätt att trädsäkra järnvägen på sträckan Hjortsjö (länsgränsen) Horda av järnvägen Kalmar-Göteborg genom Värnamo kommun. Avstyckning från Nästa 2:5, fastighetsreglering berörande Nästa 2:5 och 2:23 samt inrättande av gemensamhetsanläggning

5 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag: Msn 357 Information angående livsmedelsinspektörens deltagande vid utbildning om HACCP-principer och konsten att utföra en revision på ett livsmedelsföretag Beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutar att godkänna informationen. Ärendebeskrivning Livsmedelsinspektör Gulvayar Shuman informerar nämnden om den utbildning genom EU:s försorg i vilken hon deltagit. Utbildning genomfördes i Frankrike och var ett samarbete mellan EU och Livsmedelsverket. Kursen handlade bland annat om HACCP-principer och konsten att utföra en revision på ett livsmedelsföretag. HACCP är en analys av risker och kritiska kontrollpunkter ett verktyg som används i allt större utsträckning i kvalitetssyfte, där produktsäkerheten står i fokus och målet är att garantera säkra livsmedel till konsumenten.

6 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag: Msk Msn 358 Dnr Information angående wakeboardanläggning i Prostsjön Beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutar att ställa sig positiva till en wakeboardanläggning under förutsättning av bygglov och dispens från strandskyddet kan beviljas, att verksamheten ska gå att samordna med övrig verksamhet som kan tänkas ingå i utvecklingen av området runt sjön, att lämplig plats för verksamheten föreslås i samverkan mellan sökanden, tekniska kontoret och miljö- och stadsbyggnadskontoret, att återkomma med information i ärendet vid nästa nämndsammanträde, samt att kommunicera miljö- och stadsbyggnadsnämndens beslut med tekniska kontoret, medborgarförvaltningen och förslagsställarna. Ärendebeskrivning överlämnade kommunstyrelsen inkomna synpunkter rörande projektet för hållbar stadsutveckling i Prostsjöområdet. Ett av förslagen var om Wakeboardanläggning i Prostsjön. Arbetsgruppen för projektet i Prostsjöområdet ser anledningar att föra vidare medborgarförslaget för information till miljö- och stadsbyggnadsnämnden. Wakeboard är en brädsport i stil med skateboard och snowboard men underlaget är vatten i stället för betong eller snö. Avsikten är att wakeboardanläggningen finansieras av initiativtagarna. Anläggningen utgörs av ett wiresystem (2.0 system) vars lina går mellan två torn som är förankrade på land. Wakeboardåkaren blir dragen av en eldriven motor mellan tornen. Avståndet mellan tornen är ungefär 180 m. I sjön tillkommer det flythinder som rails och hopp. Dessa ska vara flyttbara. Miljö- och stadsbyggnadskontoret har inkommit med skrivelse Miljö- och stadsbyggnadsnämnden föreslås besluta att ställa sig positiva till en wakeboardanläggning under förutsättning av bygglov och dispens från strandskyddet kan beviljas, att verksamheten ska gå att samordna med övrig verksamhet som kan tänkas ingå i utvecklingen av området runt sjön, samt att lämplig plats för verksamheten föreslås i samverkan mellan sökanden, tekniska kontoret och miljö- och stadsbyggnadskontoret.

7 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag: Msk Msn 359 Dnr Information kring arbetet med uppdraget att revidera Värnamo kommuns allmänna lokala ordningsföreskrifter Beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutar att uppdra åt kontoret att återkomma vid nämndens nästa sammanträde med en redovisning av arbetet. Ärendebeskrivning Miljö- och bygglovschef Conny Eskilson informerar nämnden om arbetet med revidering av Värnamo kommuns allmänna ordningsföreskrifter. Nämnden diskuterar vikten av att även de lokala ordningsföreskrifterna för torghandel i kommunen samt avgiftstaxan ses över. Mark- och exploateringschef Lars Magnusson informerar om hur reglerna kring upplåtelse av allmän platsmark ser ut i en av länets kommuner.

8 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag: Msn 360 Dnr Information angående bostadsanpassningsärende Beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutar att godkänna informationen Ärendebeskrivning Handläggare Ingrid Forsberg informerar nämnden om ett bostadsanpassningsärende som av sökanden överklagats till Förvaltningsrätten.

9 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag: Planavd Msn 361 Dnr Detaljplan för kvarteret Städet Beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutar att skicka ut detaljplaneförslaget för kvarteret Städet i Värnamo stad, upprättat i oktober 2013, på samråd enligt PBL 5 kap 11, att godkänna bilaga 1 till planbeskrivningen Riktlinjer för gestaltning av bebyggelsen i kvarteret Städet, upprättad i oktober 2013, samt att behovsbedömningen tillhörande detaljplaneförslaget för kv. Städet i Värnamo stad, upprättad i oktober 2013, skickas på samråd. Ärendebeskrivning Efter att planområdet var ute för markanvisning beslöt Miljö- och stadsbyggnadsnämnden att området skulle tilldelas Finnvedsbostäder AB. Ett preliminärt avtal har tecknats med Finnvedsbostäder AB angående exploatering av kvarteret Städet (f.d. Jochnickstomten). Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutade att godkänna avtalet med Finnvedsbostäder AB samt att ge Miljö- och stadsbyggnadskontoret i uppdrag att återuppta detaljplanearbetet i kvarteret Städet. Avtalet innebär att kommunen överlåter Fastigheterna Städet 18 och 19 samt delar av Värnamo 14:42 till Finnvedsbostäder. Utformning av kvarteret grundas huvudsakligen på det förslag som bolaget lämnade in till kommunen i samband med markanvisningstävlingen. Finnvedsbostäder ska tillträda området då detaljplanen är klar och vunnit laga kraft. Planen syftar till att möjliggöra en komplettering av stadsdelen Värnamo Öster med energisnåla bostäder samt tillhörande parkeringsplatser. Planen tillåter att ca 155 nya lägenheter med olika upplåtelseformer och olika bostadstyper samt kontorsverksamhet i mindre omfattning byggs på kvarteret Städet. Planen innebär även en trafiklösning för ett tillfredsställande trafikflöde till och från den nya planerade bostadsområdet. I samband med detaljplanearbete tas Riktlinjer för gestaltning av bebyggelsen i kvarteret Städet fram med syfte av att säkra en bestäm kvalitetsnivå i alla avseende som inte framgår av andra handlingar.

10 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Msn 361 Ändring av detaljplanen handläggas med normalt planförfarande. Miljö- och stadsbyggnadskontoret har inkommit med skrivelse Miljö- och stadsbyggnadsnämnden föreslås besluta att skicka ut detaljplaneförslaget för kvarteret Städet i Värnamo stad, upprättat i oktober 2013, på samråd enligt PBL 5 kap 11, att godkänna bilaga 1 till planbeskrivningen Riktlinjer för gestaltning av bebyggelsen i kvarteret Städet, upprättad i oktober 2013, samt att behovsbedömningen tillhörande detaljplaneförslaget för kv. Städet i Värnamo stad, upprättad i oktober 2013, skickas på samråd. Miljö- och stadsbyggnadsnämnden har tidigare behandlat ärendet ,

11 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag: Msk Msn 362 Dnr Hastighetsplan för Värnamo kommun Beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutar att skicka ut förslaget till ny hastighetsplan för Värnamo kommun, på remiss till berörda instanser. Ärendebeskrivning Nämnden informeras om det nu framtagna förslaget till ny hastighetsplan för Värnamo kommun. Dokumentet beskriver arbetet med hastighetsplanen och vilka förutsättningar som ligger till grund för den. De föreslagna hastighetsgränserna redovisas i separata dokument, uppdelat för varje ort. Hastighetsplanens syfte är att vara ett underlag för kommunens framtida beslut angående omskyltning av hastighetsgränserna och vid planering av åtgärder för att uppnå rätt hastighet på rätt plats på kommunens gator. Utifrån den inventering och det hastighetsförslag som togs fram 2010 har ett förslag nu tagits fram. Hastigheterna är satta med hänsyn till gatans karaktär, trygghetsaspekten, trafiksäkerhet, tillgänglighet och miljöpåverkan. Hastighetsplanen omfattar alla kommunala gator och alla gator inom tättbebyggt område. Hastighetsplanen är nu klar för att skickas på remiss. Miljö- och stadsbyggnadskontoret föreslår följande remissinstanser: - Polisen - Trafikverket - Länsstyrelsen - Kommunala nämnder - Räddningstjänsten - Kommunens vägföreningar - Grannkommunerna - Politiska partier Miljö- och stadsbyggnadsnämnden föreslås besluta att skicka ut förslaget till ny hastighetsplan för Värnamo kommun, på remiss till berörda instanser. Miljö- och stadsbyggnadsnämnden har tidigare behandlat ärendet ,

12 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag: Rtj Msn 363 Dnr Justering av Räddningstjänstens taxor och avgifter för 2014 Beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutar att räddningstjänstens taxor och avgifter blir oförändrade. Konsumentindex för oktober 2013 är - 0,1 %, att kostnaderna för personal justeras motsvarande kommunens löneökningar för 2013 (2,72 %), samt att de nya avgifterna och taxorna ska gälla fr.o.m Ärendebeskrivning Räddningstjänsten avser att justera taxor och avgifter fr.o.m för att täcka pris- och löneökningar och lämnar därför förslag till beslut enligt nedan. Exempel på uppgifter som utförs och faktureras efter räddningstjänstens taxor och avgifter är olika uppdrag i form av tillsyn, teknisk hjälp och service, råd och anvisningar, riskanalysberäkningar, utbildnings- och informationsinsatser, behjälplig vid systematiskt brandskyddsarbete och övrigt brandskyddsarbete. Räddningstjänsten har inkommit med skrivelse Räddningstjänsten förslår miljö- och stadsbyggnadsnämnden besluta att räddningstjänstens taxor och avgifter blir oförändrade. Konsumentindex för oktober 2013 är - 0,1 %, att kostnaderna för personal justeras motsvarande kommunens löneökningar för 2013 (2,72 %), samt att de nya avgifterna och taxorna ska gälla fr.o.m

13 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag: Sök Alkoholhandläggare Fastighet: Sök: Ärende: Msn 364 Dnr A Ansökan om stadigvarande serveringstillstånd för allmänheten året runt samt för uteservering och provsmakning Dannäs 3:1 Våffelcafé & Turism i Dannäs AB, Dannäs Gamla skola, Forsheda Ansökan om stadigvarande serveringstillstånd för allmänheten året runt samt för uteservering och provsmakning Beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutar att med stöd av 8 kap 2 alkohollagen (SFS 2010:1622) bevilja Våffelcafé & Turism i Dannäs AB. org.nr stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten från kl året om samt för uteservering och provsmakning, att inför provsmakning till allmänheten anmäla och få godkännande, att servering av alkoholdrycker endast får ske genom bordservering inne i serveringslokalen och på uteserveringen, att serveringsansvarig ska finnas på plats under hela serveringstiden, att lokalerna ska vara lämpliga ur brandsäkerhetssynpunkt, att följa polismyndighetens yttrande, att följa räddningstjänstens yttrande, att följa livsmedelsverkets föreskrifter LIVSFS 2004:27, artiklar 14 och 17.1 i förordning (EG) nr 178/2002, SLVFS 2000:14, SLVFS 2000:15, LIVSFS 2005:9, att följa alkohollagens regler, att lättdrycker (alkoholfritt) ska finnas i stort urval och omfång, att servering av alkoholdrycker ska ske med återhållsamhet och får inte föranleda olägenheter i fråga om ordning och nykterhet, samt att personalen har kontroll på vem som serveras alkohol. Ärendebeskrivning Bolaget har för avsikt att ändra inriktning från våffelcafé till restaurang med serveringstillstånd till allmänheten. I samband med ändringen så ansöker bolaget om tillstånd för servering av alkoholdrycker, uteservering samt för provsmakning. Ansökan omfattar tillstånd för servering av starköl, vin, annan jäst alkoholdryck samt spritdryck.

14 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Msn 364 Bolaget har genom VD lämnat in ansökan om stadigvarande serveringstillstånd för allmänheten för starköl, vin, annan jäst alkoholdryck och spritdryck. Bolaget har samtidigt ansökt om uteservering och provsmakning. Sökanden har i ansökan angett att det tillhandahållas tillredd mat (meny)under hela öppethållandet när alkoholservering sker. Verksamhetens inriktning är: Dagtid, konferenser, beställningar, temadagar samt servering av ala carte Kvällstid: konferenser, beställningar, temakvällar samt servering av ala carte. Målgrupper för verksamheten är konferensgäster, bokade gäster, föreningar, organisationer, strö- och B&B-gäster. Ägare och ansvarig för serveringen är Anne Pettersson persnr, Dannäs Ingemarstorp Forsheda. Lämplighetsprövning omfattas av bolaget samt av ägare. Ägaren har drivit verksamhet i ett antal år i kommunen. Bolagets verksamhet är att bedriva restaurang och B&B (bed & breakfast) samt därmed förenlig verksamhet. I utredning av lämplighet har det kontrollerats om bolaget eller ägaren har några anmärkningar. Sökanden har avlagt kunskapsprov gällande stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten med godkänt resultat Bolaget har inkommit med följande handlingar: Ansökan, verksamhetsbeskrivning, anmälan om serveringsansvarig personal, ritning, inbetald prövningsavgift, registreringsbevis, hyreskontrakt, meny och balansrapport. Yttrande har inhämtats från Polismyndigheten, Räddningstjänsten, livsmedelsinspektör, Skatteverket, samt Kronofogdemyndigheten. Samtillsyn med räddningstjänsten har gjorts vid tidigare tillfälle. Yttrande från Polismyndigheten har inkommit Sökanden förekommer inte i polisens register över misstankar och belastning. Sökanden har i övrigt inga kända anmärkningar i vandel som skulle påverka ansökan.

15 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Msn 364 Polismyndigheten ser inga direkta risker för ordningsstörning i samband med servering i Dannäs. Det är dock av stor vikt att ansvarig för rörelsen tillförsäkrar sig om goda relationer med boende i omgivningen då ett utökat besöksantal torde påverka både trafiksituationen men även andra delar som kan uppfattas som störande. Serveringstid: dagligen från kl tiderna ligger inom det som polismyndigheten ser som acceptabelt. Räddningstjänsten har tagit del av handlingarna och har följande att erinra; Lokalen möbleras så att en eventuell utrymning inte försvåras av stolar och bord. Det maximala personantal som får vistas i lokalen bedöms till 50 personer. Denna siffra var önskemål från verksamheten och tillsynsmyndigheten har inget att erinra mot detta. Nyttjanderättshavaren bör vara väl insatt i brandskyddsfrågorna som rör verksamheten. Alkoholhandläggaren har hos Miljö- och Stadsbyggnadskontoret inhämtat yttrande avseende mathållningen i samband med serveringen. Kontoret bedömer att mathållningen uppfyller till en viss del de krav som ställs på livsmedelshantering och att rutiner finns för verksamheten. Miljö- och stadsbyggnadskontoret har inga synpunkter på serveringstiderna men företaget bör även följa vad som anges i socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 2005:7) om höga ljudnivåer. Företaget bör också tänka att det finns tillräckligt med toaletter i förhållande till gästernas antal. Skattemyndigheten har inkommit med yttrande. Enligt Skatteverkets uppgifter är bolaget registrerat Bolaget är anmäld som arbetsgivare och har inga restförda skulder. Yttrande från kronofogdemyndigheten har inkommit Några skulder gällande bolaget eller dess ägare finns inte i Kronofogdemyndighetens databas. Hyresavtal gällande lokal inom fastigheten Dannäs 3:1 med adress Dannäs, finns mellan hyresvärden Dannäs Byalag och hyresgästen Våffelcafé och Turism i Dannäs AB. Lokalen omfattar ett hus med en yta på cirka 33m 2 och tillhörande markområde. I lokalen ingår även tillfart för i- och urlastning. Plats för skylt/skyltskåp/automat. Parkeringsplats för tio bilar. Hyresvärden upplåter till hyresgästen rätt att, på de villkor som anges i avtalet, nyttja lokalen. Lokalerna upplåts för restaurang/caféverksamhet, samt konferens och B&B.

16 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Msn 364 Bolaget har inlämnat balansrapport. Bolaget har inlämnat meny. Ett antal förrätter, huvudrätter, samt desserter, man använder sig i första hand av när/härproducerade produkter varierande efter säsong. Erbjudande av menyer för konferens och beställningar. Därutöver finns tillgång av smörgåsar, våfflor i olika konstellationer. Den samlade bedömningen är att sökanden och bolaget är lämpligt enligt 8 kap. 12 alkohollagen. Miljö- och stadsbyggnadskontorets bedömning av ärendet är att tillstånd kan ges. Miljö- och stadsbyggnadskontoret har inkommit med skrivelse Miljö- och stadsbyggnadsnämnden föreslås besluta att med stöd av 8 kap 2 alkohollagen (SFS 2010:1622) bevilja Våffelcafé & Turism i Dannäs AB. org.nr stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten från kl året om samt för uteservering och provsmakning, att inför provsmakning till allmänheten anmäla och få godkännande, att servering av alkoholdrycker endast får ske genom bordservering inne i serveringslokalen och på uteserveringen, att serveringsansvarig ska finnas på plats under hela serveringstiden, att lokalerna ska vara lämpliga ur brandsäkerhetssynpunkt, att följa polismyndighetens yttrande, att följa räddningstjänstens yttrande, att följa livsmedelsverkets föreskrifter LIVSFS 2004:27, artiklar 14 och 17.1 i förordning (EG) nr 178/2002, SLVFS 2000:14, SLVFS 2000:15, LIVSFS 2005:9, att följa alkohollagens regler, att lättdrycker (alkoholfritt) ska finnas i stort urval och omfång, att servering av alkoholdrycker ska ske med återhållsamhet och får inte föranleda olägenheter i fråga om ordning och nykterhet, samt att personalen har kontroll på vem som serveras alkohol

17 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag: Msk Msn 365 Dnr Beslutsattestanter för miljö- och stadsbyggnadskontoret 2014 Beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutar att godkänna förslaget till revidering av beslutsattestanter för 2014, samt behörighet att annullera och makulera fakturor. Ärendebeskrivning Miljö- och stadsbyggnadskontoret har ett upprättat reviderat förslag till beslutsattestanter för 2014 vilket även innefattar behörighet att annullera och makulera fakturor. Miljö- och stadsbyggnadskontoret har inkommit med skrivelse Miljö- och stadsbyggnadsnämnden föreslås besluta att godkänna förslaget till revidering av beslutsattestanter för 2014, samt behörighet att annullera och makulera fakturor.

18 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag: Msk Msn 366 Dnr Uppdrag angående Åbroparken m.m. angivet i Kf beslut angående investeringsplan , samt investeringsbudget 2014 Beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutar att tillstyrka fortsatt arbete enligt redovisat upplägg. Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige har i beslut, , 157, uppdragit åt miljöoch stadsbyggnadsnämnden och tekniska nämnden att inför budgetberedning 2014 utreda och lämna förslag på den framtida utformningen av Åbroparken innefattande skatepark och rensning av Lagan. Miljö- och stadsbyggnadsnämnden har därefter i beslut, , 300, uppdragit åt miljö- och stadsbyggnadskontoret att i samråd med tekniska förvaltningen, under förutsättning av tekniska nämndens beslut om uppdrag till förvaltningen, återkomma med redovisning av förslag till omfattning av projektet och hur projektet ska bedrivas senast vid miljö- och stadsbyggnadsnämndens sammanträde Tekniska nämnden behandlade frågan och gav uppdrag till tekniska förvaltningen. Ett antal uppdrag har tidigare givits av olika instanser. Idéskisser till utformning av Åbroparken har arbetats fram av tekniska förvaltningen, i samråd med kulturförvaltningen och miljö- och stadsbyggnadskontoret. Förslaget ska sedan detaljprojekteras. Beslut om detta är ännu inte taget av tekniska nämnden. Kostnadsberäkning ska därefter göras av tekniska förvaltningen. Åtgärder mot översvämningsskador har projekterats. Beslut om genomförande är taget och arbetena ska påbörjas i dagarna. Tekniska kontoret driver projektet.

19 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Msn 366 Omfattningen av uppdraget om rensning av Lagan har specificerats till att omfatta området mellan Lagastigens bro och Åbron. Förslag till konkreta åtgärder behöver tas fram och kostnadsberäknas. Uppdraget får drivas av tekniska kontoret i samråd med kulturförvaltningen och miljö- och stadsbyggnadskontoret. Uppdraget att, i samråd med övriga förvaltningar, driva projektet skatepark är givet till medborgarförvaltningen/medborgarnämnden. Arbete pågår i en arbetsgrupp. Projektering och kostnadsberäkning av anläggningen behöver göras. Erforderliga tillstånd behöver också sökas. Miljö- och stadsbyggnadskontoret har inkommit med skrivelse Miljö- och stadsbyggnadsnämnden föreslås besluta att tillstyrka fortsatt arbete enligt redovisat upplägg.

20 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag: Msk Msn 367 Dnr Uppdrag angående Apladalen m.m. angivet i Kf beslut angående investeringsplan , samt investeringsbudget 2014 Beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutar att tillstyrka fortsatt arbete enligt redovisat upplägg. Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige har i beslut , 157, uppdragit åt miljö- och stadsbyggnadsnämnden och tekniska nämnden att inför budgetberedning 2014 utreda och lämna förslag på den framtida utformningen av Apladalen och dess byggnader. Miljö- och stadsbyggnadsnämnden har därefter i beslut , 301, uppdragit åt miljö- och stadsbyggnadskontoret att i samråd med tekniska förvaltningen, under förutsättning av tekniska nämndens beslut om uppdrag till förvaltningen, återkomma med redovisning av förslag till omfattning av projektet och hur projektet ska bedrivas senast vid miljö- och stadsbyggnadsnämndens sammanträde Tekniska nämnden behandlade frågan , 263, och gav uppdrag till tekniska förvaltningen. Ett antal uppdrag, redovisade i bilaga, har tidigare givits av olika instanser. Arbetet med respektive uppdrag har kommit olika långt. Ett antal frågeställningar behöver klarläggas och samordnas: Mål Växtlighet GC-system Belysning Skyltning Säkerhet Handikappfrågor Entréer Angöring Varutransporter Parkering bilar Parkering bussar Djurhållning

21 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Msn 367 Skötsel Respektive byggnad Användning Ev. annan användning Skötsel Underhåll Säkerhet Inventarier Försäkringsfrågor Inventering befintlig status Riktlinjer för underhåll Ev. tillkommande byggnader Behov Användning Finansiering Huvudmannaskap Riktlinjer för gestaltning Elförsörjning VA-försörjning Uppvärmning Lekplatser Sittmöjligheter Övervakning Hur ska processen drivas vidare Vilka berörda finns Representant för Mandat Vilka fler kan vara berörda Skäl Mandat Vilka ställningstaganden finns sedan tidigare Läget för respektive tidigare givna uppdrag Övrigt Miljö- och stadsbyggnadskontoret har inkommit med skrivelse Miljö- och stadsbyggnadsnämnden föreslås besluta att tillstyrka fortsatt arbete enligt redovisat upplägg.

22 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag: Planavd. Msn 368 Dnr Detaljplan för Doktorn 14 Beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutar att skicka ut detaljplaneförslaget för fastigheten Doktorn 14 m.fl. i Värnamo stad, upprättat i november 2013, på samråd enligt PBL 5 kap 11, samt att behovsbedömningen tillhörande detaljplaneförslaget för fastigheten Doktorn 14 m.fl. i Värnamo stad, upprättad i november 2013, skickas på samråd. Ärendebeskrivning Finnvedsbostäder AB har ansökt om att få upprätta en ny detaljplan för fastigheten Doktor 14 m.fl. i Värnamo stad. Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutade att ge Miljö- och stadsbyggnadskontoret i uppdrag att upprätta en detaljplan över kvarteret Doktorn i Värnamo stad. Planen syftar till att möjliggöra förtätning med ett punkthus omfattande ca 40 lägenheter. Föreslagen byggnadshöjd medger åtta våningar samt källare och vind. Förtätningen föreslås i den västra delen av fastigheten Doktorn 14 och kommer att påverka även angränsande kommunal mark. Detaljplanen syftar även till att möjliggöra flera parkeringsplatser för hyresgästerna inom kvarteret samt översyn av angöringsförhållanden Ändring av detaljplanen handläggas med normalt planförfarande. Miljö- och stadsbyggnadskontoret har inkommit med skrivelse Miljö- och stadsbyggnadsnämnden föreslås vid nästa sammanträde besluta att skicka ut detaljplaneförslaget för fastigheten Doktorn 14 m.fl. i Värnamo stad, upprättat i november 2013, på samråd enligt PBL 5 kap 11, samt att behovsbedömningen tillhörande detaljplaneförslaget för fastigheten Doktorn 14 m.fl. i Värnamo stad, upprättad i november 2013, skickas på samråd.

23 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag: MBK- och GIS-avd Msn 369 Dnr Namn på nya cirkulationsplatser Beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutar att fastställa cirkulationsplatsernas namn till Ånabäcksplan och Nylundsplan. Ärendebeskrivning I samband med att Ljussevekaleden byggts har det tillkommit två nya cirkulationsplatser som bör namnsättas. Cirkulationsplatserna föreslås få namnen Ånabäcksplan och Prostskogsplan. Miljö- och stadsbyggnadskontoret har inkommit med skrivelse Miljö- och stadsbyggnadsnämnden föreslås besluta att fastställa cirkulationsplatsernas namn till Ånabäcksplan och Prostskogsplan.

24 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag: Msn 370 Dnr B Angående miljö- och stadsbyggnadsnämndens uppdrag att göra ny beräkning av tidigare utdömd sanktionsavgift Fastighet: Ärende: Åbrinken 17 Angående miljö- och stadsbyggnadsnämndens uppdrag att göra ny beräkning av tidigare utdömd sanktionsavgift Beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutar att överlämna ärendet till kommande sammanträde. Ärendebeskrivning Fastighetsägaren ålades 2012 att erlägga en sanktionsavgift för att ha påbörjat en byggnation, utan att ha erhållit vare sig bygglov eller startbesked på rubricerade fastighet. Sanktionsbeloppet var då för respektive fel, vilket gav totalt : -. Miljö- och stadsbyggnadsnämnden har uppdragit till kontoret att göra en ny beräkning utifrån de regler om byggsanktioner som trädde i kraft den 1 juli Vid den tidpunkten kom förändringar både i plan- och bygglagen och plan- och byggförordningen. I plan- och bygglagen lades till en paragraf (11 kap. 53 a ) om att sanktionsbelopp får reduceras till hälften eller en fjärdedel, om sanktionsbeloppen i det enskilda fallet bedöms oskäliga i förhållande till omfattningen av det fel som begåtts. I plan- och byggförordningen anges de belopp som ska tas ut när fel begåtts. Där infördes också förändringen att det inte längre är avgörande om bygglov sökts eller inte. Nu är det i stället så att startbeskedet avgör. Det lades också till en paragraf (9 kap. 3 a) som säger att om bygglov erhållits men inte startbeskedet innan påbörjandet sker så ska avgiften bestämmas till hälften av de belopp som annars följer av detta kapitel. Enligt det nya beräkningssättet så blir sanktionerna med en sanktionsarea på 4 m 2 följande: Missat startbesked för tillbyggnaden enligt PBF 9 kap 7 pkt 1, 0,5 prisbasbelopp + 0,005 prisbasbelopp per m 2 sanktionsarea (0,5x (0,004x x4)= : -). Missat slutbesked var inte aktuellt i detta ärende. Totalt ger detta en sanktion, enligt systemet efter 1 juli 2013, på : -. Bygglov hade inte sökts innan påbörjandet så någon halvering av detta skäl ska inte göras på grund av detta.

25 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Msn 370 Plan- och bygglagens 11 kap. 53 a lyder som följer: En byggsanktionsavgift får i ett enskilt fall sättas ned om avgiften inte står i rimlig proportion till den överträdelse som har begåtts. Avgiften får sättas ned till hälften eller en fjärdedel. Vid prövningen enligt första stycket ska det särskilt beaktas om överträdelsen inte har skett uppsåtligen eller av oaktsamhet eller om överträdelsen av andra skäl kan anses vara av mindre allvarlig art. 53 i samma kapitel lyder: En byggsanktionsavgift skall tas ut även om överträdelsen inte har skett uppsåtligen eller av oaktsamhet. Avgiften behöver dock inte tas ut om det är oskäligt med hansyn till 1. Att den avgiftsskyldige på grund av sjukdom inte förmått att själv eller genom någon annan fullgöra sin skyldighet 2. att överträdelsen berott på en omständighet som den avgiftsskyldige inte har kunnat eller bort förutse eller kunnat påverka, eller 3. vad den avgiftsskyldige har gjort för att undvika att en överträdelse skulle inträffa. Dessa två paragrafer motsäger varandra till en del men pekar ändå på att man har en möjlighet att reducera avgift när det i det enskilda fallet kan finnas skäl som gör att det kan bedömas som en oskälig nivå på avgiften i förhållande till överträdelsen. Tillämpas reduktionen så är nivåerna enligt det nya sanktionssystemet, : -, : - resp : -. Samma räknesätt på sanktionen före 1 juli blir då dessa summor, : -, : - resp : - Miljö- och stadsbyggnadskontoret anser att det inte föreligger något som gör att reduktioner bör göras varför man anser att någon förändring av tidigare beslut inte bör göras. Kontoret fick uppdraget att redovisa skillnaden mellan före och efter 1 juli Kontoret har därför inget beslutsförslag utan lämnar ärendet för diskussion och nämndens beslut. Miljö- och stadsbyggnadskontoret har inkommit med skrivelse

26 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag: Msn 371 Dnr Angående miljö- och stadsbyggnadsnämndens uppdrag att göra ny beräkning av tidigare utdömd sanktionsavgift Fastighet: Fastighetsägare: Ärende: Blomman 4 Tekniska kontoret, Värnamo kommun, Värnamo Angående miljö- och stadsbyggnadsnämndens uppdrag att göra ny beräkning av tidigare utdömd sanktionsavgift Beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutar att överlämna ärendet till kommande sammanträde. Ärendebeskrivning Värnamo kommen ålades 2012 att erlägga en sanktionsavgift för att ha påbörjat och avslutat en rivning utan att ha erhållit vare sig bygglov eller startbesked och för att marken efter rivningen tagits i bruk utan att slutbesked meddelats, på rubricerade fastighet. Sanktionsbeloppet var då : - baserat på en sanktionsarea på 173 m 2. Vilket gav följande: Rivning utan erhållet rivningslov för missat starbesked och för missat slutbesked. Miljö- och stadsbyggnadsnämnden har uppdragit till kontoret att göra en ny beräkning utifrån de regler om byggsanktioner som trädde i kraft den 1 juli Vid den tidpunkten kom förändringar både i plan- och bygglagen och plan- och byggförordningen. I plan- och bygglagen lades till en paragraf (11 kap. 53 a ) om att sanktionsbelopp får reduceras till hälften eller en fjärdedel, om sanktionsbeloppen i det enskilda fallet bedöms oskäliga i förhållande till omfattningen av det fel som begåtts. I plan- och byggförordningen anges de belopp som skall tas ut när fel begåtts. Där infördes också förändringen att det inte längre är avgörande om bygglov sökts eller inte. Nu är det i stället så att startbeskedet avgör. Det lades också till en paragraf (9 kap. 3 a ) som säger att om bygglov erhållits men inte startbeskedet innan påbörjandet sker så skall avgiften bestämmas till hälften av de belopp som annars följer av detta kapitel. Enligt det nya beräkningssättet så blir sanktionerna med en sanktionsarea på 173 m 2 följande: Missat startbesked för tillbyggnaden enligt PBF 9 kap 15, två prisbasbelopp + 0,004 prisbasbelopp per m 2 sanktionsarea (2x (0,004x44500 x173)= : -).

27 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Msn 371 Missat slutbesked, efter rivningen, enligt 9 kap 23 blir: 0,005 prisbasbelopp + 0,001 prisbasbelopp per m 2 sanktionsarea (0,005x (0,001x44500x13) = 7921: -). Totalt ger detta en sanktionsavgift på : -. Rivningslov hade inte sökts innan påbörjandet så någon halvering av detta skäl ska inte göras på grund av detta. (Som en parantes i detta fall kan nämnas att när rivningen var klar så anlades en parkeringsplats på samma plats där paviljongen stått. Detta utan att lov för parkering sökts. Detta skulle också ha tagits ut sanktionsavgifter för, men har inte gjorts. Något som dock fortfarande kan göras. Detta skulle ha gett sanktioner för missat startbesked enligt 9 kap. 12, 0,025* (0,005*44500*1583) = För missat slutbesked enligt 9 kap. 23, 0,005x (0,001x44500x1583) = : -. Totalt sanktionsbelopp som inte tagits ut hade blivit : -. Plan- och bygglagens 11 kap. 53 a lyder som följer: En byggsanktionsavgift får i ett enskilt fall sättas ned om avgiften inte står i rimlig proportion till den överträdelse som har begåtts. Avgiften får sättas ned till hälften eller en fjärdedel. Vid prövningen enligt första stycket ska det särskilt beaktas om överträdelsen inte har skett uppsåtligen eller av oaktsamhet eller om överträdelsen av andra skäl kan anses vara av mindre allvarlig art. 53 i samma kapitel lyder: En byggsanktionsavgift skall tas ut även om överträdelsen inte har skett uppsåtligen eller av oaktsamhet. Avgiften behöver dock inte tas ut om det är oskäligt med hansyn till 1. Att den avgiftsskyldige på grund av sjukdom inte förmått att själv eller genom någon annan fullgöra sin skyldighet 2. att överträdelsen berott på en omständighet som den avgiftsskyldige inte har kunnat eller bort förutse eller kunnat påverka, eller 3. vad den avgiftsskyldige har gjort för att undvika att en överträdelse skulle inträffa. Dessa två paragrafer motsäger varandra till en del men pekar ändå på att man har en möjlighet att reducera avgift när det i det enskilda fallet kan finnas skäl som gör att det kan bedömas som en oskälig nivå på avgiften i förhållande till överträdelsen. Tillämpas reduktionen så är nivåerna enligt det nya sanktionssystemet, : -, ,50: - resp ,75: -.

28 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Msn 371 Samma räknesätt på sanktionen före 1 juli blir då dessa summor, : -, : - resp : - Miljö- och stadsbyggnadskontoret anser att det inte föreligger något som gör att reduktioner bör göras varför man anser att någon förändring av tidigare beslut inte bör göras. Kontoret fick uppdraget att redovisa skillnaden mellan före och efter 1 juli Kontoret har därför inget beslutsförslag utan lämnar ärendet för diskussion och nämndens beslut. Miljö- och stadsbyggnadskontoret har inkommit med skrivelse

29 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag: Msn 372 Dnr D Angående miljö- och stadsbyggnadsnämndens uppdrag att göra ny beräkning av tidigare utdömd sanktionsavgift Fastighet: Ärende: Forsheda 3:11 Angående miljö- och stadsbyggnadsnämndens uppdrag att göra ny beräkning av tidigare utdömd sanktionsavgift Beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutar att överlämna ärendet till kommande sammanträde. Ärendebeskrivning Fastighetsägaren ålades 2011 att erlägga en sanktionsavgift för att ha påbörjat en byggnation, utan att ha erhållit vare sig bygglov eller startbesked och för att delar av det bygglovet avsåg tagits i bruk utan slutbesked meddelats, på rubricerade fastighet. Sanktionsbeloppet var då för respektive fel vilket gav totalt : -. Miljö- och stadsbyggnadsnämnden har uppdragit till kontoret att göra en ny beräkning utifrån de regler om byggsanktioner som trädde i kraft den 1 juli Vid den tidpunkten kom förändringar både i plan- och bygglagen och planoch byggförordningen. I plan- och bygglagen lades till en paragraf (11 kap. 53 a ) om att sanktionsbelopp får reduceras till hälften eller en fjärdedel, om sanktionsbeloppen i det enskilda fallet bedöms oskäliga i förhållande till omfattningen av det fel som begåtts. I plan- och byggförordningen anges de belopp som skall tas ut när fel begåtts. Där infördes också förändringen att det inte längre är avgörande om bygglov sökts eller inte. Nu är det i stället så att startbeskedet avgör. Det lades också till en paragraf (9 kap. 3 a) som säger att om bygglov erhållits men inte startbeskedet innan påbörjandet sker så skall avgiften bestämmas till hälften av de belopp som annars följer av detta kapitel. Enligt det nya beräkningssättet så blir sanktionerna med en sanktionsarea på 13 m 2 följande: Missat startbesked för tillbyggnaden enligt PBF 9 kap 7 pkt 3, ett prisbasbelopp + 0,02 prisbasbelopp per m 2 sanktionsarea ( (0,02x44500 x13)= 56070: -). Missat startbesked för ändrad användning med en sanktionsarea på 23 m 2 blir: 0,25 prisbasbelopp + 0,0125 prisbasbelopp per m 2 sanktionsarea (0,25x (0,125x44500x23)= 23919: -).

30 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Msn 372 Missat slutbesked för tillbyggnaden enligt 9 kap 19 pkt 3 blir: 0,2 prisbasbelopp + 0,004 prisbasbelopp per m 2 sanktionsarea (0,2x (0,004x44500x13)= 11214: -). Missat slutbesked för ändrad användning enligt 9 kap. 20 pkt 3 blir: 0,05 prisbasbelopp + 0,0025 prisbasbelopp per m 2 sanktionsarea (0,05x (0,0025x44500x23)= 5299: -). Totalt ger detta en sanktion, enligt systemet efter 1 juli 2013, på : -. Bygglov hade inte sökts innan påbörjandet så någon halvering av detta skäl ska inte göras på grund av detta. Plan- och bygglagens 11 kap. 53 a lyder som följer: En byggsanktionsavgift får i ett enskilt fall sättas ned om avgiften inte står i rimlig proportion till den överträdelse som har begåtts. Avgiften får sättas ned till hälften eller en fjärdedel. Vid prövningen enligt första stycket ska det särskilt beaktas om överträdelsen inte har skett uppsåtligen eller av oaktsamhet eller om överträdelsen av andra skäl kan anses vara av mindre allvarlig art. 53 i samma kapitel lyder: En byggsanktionsavgift skall tas ut även om överträdelsen inte har skett uppsåtligen eller av oaktsamhet. Avgiften behöver dock inte tas ut om det är oskäligt med hansyn till 1. Att den avgiftsskyldige på grund av sjukdom inte förmått att själv eller genom någon annan fullgöra sin skyldighet 2. att överträdelsen berott på en omständighet som den avgiftsskyldige inte har kunnat eller bort förutse eller kunnat påverka, eller 3. vad den avgiftsskyldige har gjort för att undvika att en överträdelse skulle inträffa. Dessa två paragrafer motsäger varandra till en del men pekar ändå på att man har en möjlighet att reducera avgift när det i det enskilda fallet kan finnas skäl som gör att det kan bedömas som en oskälig nivå på avgiften i förhållande till överträdelsen. Tillämpas reduktionen så är nivåerna enligt det nya sanktionssystemet, : -, : - resp : -. Samma räknesätt på sanktionen före 1 juli blir då dessa summor, : -, : - resp Miljö- och stadsbyggnadskontoret anser att det inte föreligger något som gör att reduktioner bör göras varför man anser att någon förändring av tidigare beslut inte bör göras. Kontoret fick uppdraget att redovisa skillnaden mellan före och efter 1 juli Kontoret har därför inget beslutsförslag utan lämnar ärendet för diskussion och nämndens beslut. Miljö- och stadsbyggnadskontoret har inkommit med skrivelse

31 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag: Sök Lst Fastighet: Sök: Ärende: Msn 373 Dnr , Ansökan om bygglov för anläggande av rastplats med vindskydd, bord, bänkar och grillplats, samt ansökan om strandskyddsdispens Slättö 3:18 Forshedabygdens Näringsliv, Storgatan 15, Forsheda Ansökan om bygglov för anläggande av rastplats med vindskydd, bord, bänkar och grillplats, samt ansökan om strandskyddsdispens Beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutar att meddela dispens från byggförbudet i 7 kapitlet 15 miljöbalken, med stöd av 7 kapitlet 18c punkt 3 och 5, att platsen behövs för att dess funktion måste ligga vid vattnet vilket inte kan tillgodoses utanför området och att det behövs för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området och att som plats får användas det som redovisas som tomtavgränsning på till ärendet hörande situationsplan, att delegera till miljö- och stadsbyggnadskontoret att besluta om bygglov när länsstyrelsen avgjort ärendet, samt att reducera avgiften för strandskyddsdispens till en tredjedel då åtgärden är av allmänt intresse. Dispensen upphör att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år eller avslutats inom fem år från den dag då dispensbeslutet vunnit laga kraft. Sökanden erinras om att länsstyrelsen kan överpröva beslutet. Sökanden bör därför avvakta utgången av tiden för överprövning innan åtgärder påbörjas. Tiden för överprövning är tre veckor från den dag då kommunens dispensbeslut inkommer till länsstyrelsen. Ärendebeskrivning Ansökan avser anordnande av en (av tre) rastplats utefter Storån då Storån är ett vattendrag som är populärt för kanotister bl. a. För att göra det än mer attraktivt så satsar man på anordnande av rastplatser. Byggförbud råder utefter Storån, enligt 7 kapitlet 15 miljöbalken (strandskydd 100 m). Storån omfattas i denna del av riksintressen för kulturmiljövård. Storån är en biotopkarterad sträcka och ingår också i biotopkartering som vattenbiotop. Den är också i denna del en limnisk biotopsträcka och också ett naturvärdesklassat vattendrag.

32 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Msn 373 Platsen ligger inom område där det finns ett åtgärdsprogram för kalkning. Byggnader, som avses byggas, är ett vindskydd och ett torrdass. I övrigt är det bord och bänkar samt sopställ och grillplats. Den totala ytan som tas i anspråk blir 10 x 10 meter d.v.s. 100 m 2. Vad gäller torrdasset krävs det tillstånd om man ska sköta tömningen av latrinen själva. Däremot om man ska ha kommunal tömning krävs inget tillstånd. Ärendet är tvådelat då strandskyddet prövas först och sedan bygglovet. Strandskyddsdispensen avser anordnandet av rastplatsen och omfattar även byggnaderna som uppförs. Tomtplatsavgränsning görs och redovisas på till ärendet hörande situationsplan, vilket motsvarar en yta på 100 m 2. Fri passage finns då platsen på intet sätt stänger av strandens tillgänglighet. Förutom strandskyddet så är Storån också biotopkarterad som sträcka och vattenbiotop. Området där platsen ligger omfattas inte av några andra riksintressen enligt 3 eller 4 kapitlet miljöbalken. Fastigheten berörs inte heller av några naturvårds- eller skötselavtal. Det finns inga specifika värden för djur- och växtlivet i området, varför bedömningen görs att byggnationen inte påverkar de biologiska värdena och därmed kan anses acceptabelt. Som särskilda skäl för dispensen åberopas 7 kap 18c pkt 3 och 5, att platsen behövs för att dess funktion måste ligga vid vattnet vilket inte kan tillgodoses utanför området och att det behövs för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området. Området är inte utpekat som område för landsbygdsutveckling. Dispensen upphör att gälla om åtgärden inte påbörjas inom två år och färdigställs inom fem år från den dag då dispensbeslutet vunnit laga kraft. Miljö- och stadsbyggnadskontoret anser att förslaget kan accepteras på platsen. Kontoret bedömer att utförandet av rastplatsen inte kommer att medföra några negativa effekter på miljön. Tomtavgränsning görs för rastplatsen, motsvarande de 100 m 2 som angivits, och markeras på till ärendet hörande situationsplan. Någon fri passage behöver inte redovisas då platsen i sig medger passage. Miljö- och stadsbyggnadskontoret tillstyrker att dispens från byggnadsförbudet i 7 kap 15 meddelas med stöd av 7 kap 18c pkt 3 och 5 att platsen behövs för att dess funktion måste ligga vid vattnet vilket inte kan tillgodoses utanför området och att det behövs för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området. Kontoret tillstyrker också att bygglov lämnas när dispensen är prövad.

33 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Msn 373 Miljö- och stadsbyggnadskontoret har inkommit med skrivelse Miljö- och stadsbyggnadsnämnden föreslås besluta att meddela dispens från byggförbudet i 7 kapitlet 15 miljöbalken, med stöd av 7 kapitlet 18c punkt 3 och 5, att platsen behövs för att dess funktion måste ligga vid vattnet vilket inte kan tillgodoses utanför området och att det behövs för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området och att som plats får användas det som redovisas som tomtavgränsning på till ärendet hörande situationsplan och att delegera till bygglovsarkitekten att besluta om bygglov när länsstyrelsen avgjort ärendet Avgift för strandskyddsdispens 2 373;- kommer att tas ut i samband med bygglovet.

34 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag: Lst Sök Fastighet: Sök: Ärende: Msn 374 Dnr , Ansökan om bygglov för anläggande av rastplats med vindskydd, bord, bänkar och grillplats, samt ansökan om strandskyddsdispens Fänestad 4:4 Forshedabygdens Näringsliv, Storgatan 15, Forsheda. Ansökan om bygglov för anläggande av rastplats med vindskydd, bord, bänkar och grillplats, samt ansökan om strandskyddsdispens Beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutar att meddela dispens från byggförbudet i 7 kapitlet 15 miljöbalken, med stöd av 7 kapitlet 18c punkt 3 och 5, att platsen behövs för att dess funktion måste ligga vid vattnet vilket inte kan tillgodoses utanför området och att det behövs för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området och att som plats får användas det som redovisas som tomtavgränsning på till ärendet hörande situationsplan, att delegera till miljö- och stadsbyggnadskontoret att besluta om bygglov när länsstyrelsen avgjort ärendet, samt att reducera avgiften för strandskyddsdispens till en tredjedel då åtgärden är av allmänt intresse. Dispensen upphör att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år eller avslutats inom fem år från den dag då dispensbeslutet vunnit laga kraft. Sökanden erinras om att länsstyrelsen kan överpröva beslutet. Sökanden bör därför avvakta utgången av tiden för överprövning innan åtgärder påbörjas. Tiden för överprövning är tre veckor från den dag då kommunens dispensbeslut inkommer till länsstyrelsen. Ärendebeskrivning Ansökan avser anordnande av en (av tre) rastplats utefter Storån då Storån är ett vattendrag som är populär för kanotister bl. a. För att göra det än mer attraktivt så satsar man på anordnande av rastplatser. Byggförbud råder utefter Storån, enligt 7 kapitlet 15 miljöbalken (strandskydd 100 m). Storån omfattas inte av några riksintressen men ingår i naturvårdsprogrammet Storån är en biotopkarterad sträcka och ingår också i biotopkartering som vattenbiotop. Den är naturvärdesklassat som vattendrag. Platsen ligger inom område där det finns ett åtgärdsprogram för kalkning.

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE 2013-11-15 1(6) Styrelse/Nämnd: Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Dag, tid: Tisdag 2013-11-19, kl 13.30 Plats: Kommunstyrelsens sammanträdesrum Ledamöter/ersättare: Gottlieb Granberg (M) Ulf Dovhammar (M)

Läs mer

Jävsnämnden

Jävsnämnden Jävsnämnden 2016-06-16 Jn 10 Säter 4:5, (Hundbadet) Tillsynsärende olovligt byggande: Förslag till beslut om byggsanktionsavgift.... 2 Jn 11 Säter 4:5 - Lov i efterhand för nedtagning av träd, plantering

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Catrin Thörnvall

Handläggare Datum Ärendebeteckning Catrin Thörnvall Handläggare Ärendebeteckning Catrin Thörnvall 2016-01-26 2016-0348 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: xxxxxxxxxxxxxxx Fastighetens adress: xxxxxxxxxxxxxxx Fastighetsägare: xxxxxxxxxxxxxxx Ärende:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kommunhuset i Gislaved, kl 13.00-14.30 Beslutande Bengt Petersson ordf (C) Lis Melin (M) PG Risberg (M) Jolanta Andersson (M) Linda Strömblad (C) Börje Malmborg (KD) Jacquline Lynd-Johansson

Läs mer

Jävsnämnden 2011-06-13 1(7)

Jävsnämnden 2011-06-13 1(7) Jävsnämnden 2011-06-13 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.30-9.30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), 1:e vice ordförande Armin von Hove (M) Pär

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 februari 2014 kl. 08:30 10:45. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 februari 2014 kl. 08:30 10:45. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 februari 2014 kl. 08:30 10:45. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande

Läs mer

Nedsättning ska kunna ske till hälften eller en fjärdedel.

Nedsättning ska kunna ske till hälften eller en fjärdedel. Promemoria 2012-09-05 Socialdepartementet Rättssekretariatet Patrik Lidin Telefon 08-405 34 80 E-post patrik.lidin@social.ministry.se Jämkning av en byggsanktionsavgift m.m. I. Förslag Dagens grunder för

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Björken, torsdagen den 12 april 2018 kl 08:30-9:15 Beslutande ledamöter Gunnar Johansson (S), ordförande Ursula Juntti Zitnick (S)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2117-2123 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Gunilla Alkebratt Utdragsbestyrkande

Gunilla Alkebratt Utdragsbestyrkande Bygg- och miljönämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2016-07-01 Plats och tid Kommunhuset i Gislaved, kl 9.00-10.20 Beslutande Niclas Palmgren (M) ordf Frank Josefsson (S) Magnus Sjöberg (C) Övriga

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9)

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9) Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.00-12.00 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman Felth, ordförande Henric Forsberg Stefan Andersson Iréne Frisk

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13)

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13) Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.00-12.15 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman-Felth, ordförande Christina Söhrman Henric Forsberg Iréne Frisk Benny

Läs mer

Jävsnämnden 2014-12-16

Jävsnämnden 2014-12-16 Jävsnämnden 2014-12-16 Jn 23 Kalendarium 2015... 2 Jn 24 Information... 3 Jn 25 Redovisning av delegationsärenden... 4 Jn 26 Eken 3, Säter Uppsättning av skylt lov i efterhand... 5 Jn 27 Övriga ärenden...

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 56 Strandskyddsdispens för uppförande av näststation Västerkärr 1:3... 107 57 Bygglov för tillbyggnad av industri Brandstorp 1:90... 109 58 Remiss handlingsprogram för Trygghet och

Läs mer

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2178-2183 Sekreterare

Läs mer

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell 1(14) Bygg och miljönämnden Plats och tid Hagavallen Töcksfors, kl. 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Gunnar Henriksson (FP) Magnus

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum Miljö- och byggnämndens arbetsutskott (10)

STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum Miljö- och byggnämndens arbetsutskott (10) Sidnr s arbetsutskott 2015-08-20 1 (10) Plats och sammanträdestid Beslutare Miljö- och byggförvaltningens sammanträdesrum, Stadshuset kl 8.00-12.10, 13.00-14.00 Bengt Bivrin (MP) Morgan Gutke (C) Peter

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 51 Godkännande av ärendelista 2018/2021 4 52 Anmälan av delegationsbeslut 2018/2022 5 53 Delgivningar 2018/2023 6 54 Ansökan om bygglov, telemast,

Läs mer

Den här blanketten kan användas för följande två typer av tillfälligt serveringstillstånd:

Den här blanketten kan användas för följande två typer av tillfälligt serveringstillstånd: Sida 1 (5) ANVISNINGAR A2 TILLFÄLLIGT TILLSTÅND FÖR SERVERING TILL ALLMÄNHETEN Den här blanketten kan användas för följande två typer av tillfälligt serveringstillstånd: 1. Tillfälligt tillstånd för servering

Läs mer

Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C) Tjänstemän Myndighetschef Jonas Slars Byggnadsinspektör Maths Ydron 1-3 Nämndsekreterare Jenny Sarén

Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C) Tjänstemän Myndighetschef Jonas Slars Byggnadsinspektör Maths Ydron 1-3 Nämndsekreterare Jenny Sarén 1(2) Plats och tid Rum Insjön, 09:00-10:00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S) Per Daniels (M) Pär Andersson (KD) Per Florén (L) Tjänstgörande ersättare Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C)

Läs mer

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss 1(9) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, kommunhuset, torsdagen den 30 maj 2013, kl 08.30 10.00. Thomas Backelin (S) ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Andris Widuss (M) Övriga deltagande

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum Protokoll/Bygg- och trafiknämnden 1(7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum 14.00 14.30 Pirjo Veteli, S, ordf Anders Johansson, S, 1:e vice ordf Mats Sigfridsson, C, 2:e

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 23 januari 2015 1 (15) Plats och tid: Ferlinrummet BUN kl. 09.00-14.45

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 23 januari 2015 1 (15) Plats och tid: Ferlinrummet BUN kl. 09.00-14.45 Miljö- och byggnadsnämnden 23 januari 2015 1 (15) Plats och tid: Ferlinrummet BUN kl. 09.00-14.45 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman-Felth, ordförande Christina Söhrman Henric Forsberg Iréne Frisk Tord

Läs mer

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn 1 (5) Jan Eric Vilén Primusgatan 94 112 67 Stockholm Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn Fastighet RÄVSNÄS S:6 Beslut Bygg- och miljönämnden beslutar: att med stöd av 7 kap 18

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M)

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M) Sammanträdesdatum Sida 1/12 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 15:45 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Tid och plats kl 08.30 10.35 Miljö- och byggförvaltningens sammanträdesrum Beslutande Ledamöter Bengt Bivrin (MP) Morgan Gutke (C) Peter Sövig (S) Tjänstgörande ersättare Justeringens

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2288-2291 Sekreterare Madeleine

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2016-12-15 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 14.30-15.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2013-2015 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15-10.50 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Tobias Hellberg

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden

Protokoll Bygg- och miljönämnden Protokoll Bygg- och miljönämnden Fredag 1 juni 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-06-01 2 Plats: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Kjell Grafström

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Nicklas Backelin (V) ordförande Annika Hugne (C) Christina Säihke (S) ersättare för Dan Säterman (S) Jens Eriksson (S)

Nicklas Backelin (V) ordförande Annika Hugne (C) Christina Säihke (S) ersättare för Dan Säterman (S) Jens Eriksson (S) 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Nicklas Backelin (V) ordförande Annika Hugne (C) Christina Säihke (S) ersättare för Dan Säterman (S) Jens

Läs mer

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41 1 (19) Plats och tid 08.00-12.00, i Ansätten (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 31-41 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael

Läs mer

Myndighetsnämnd. Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl :00. Myndighetsnämnd

Myndighetsnämnd. Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl :00. Myndighetsnämnd Plats och tid Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl 10.45 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid 00:00 Underskrifter Paragrafer 2001-2008 Sekreterare Ordförande Justerande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Tid och plats kl 08.30 14.25 Miljö- och byggförvaltningens sammanträdesrum Beslutande Ledamöter Peter Sövig (S) Lars Åke Karlgren (V) Dag Wersén (M) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kommunhuset i Gislaved, kl 13.30-13.50 Beslutande Bengt Petersson ordf (C) Lis Melin (M) PG Risberg (M) Jolanta Andersson (M) Linda Strömblad (C) Börje Malmborg (KD) Jacquline Lynd-Johansson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum 2015-03-18

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum 2015-03-18 PROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Sal Karl Oskar, kommunhuset, kl. 08:00 12:00 Beslutande Maria Ixcot Nilsson, (S), ordförande Dragan Pavlovic, (S) Ingrid Adolfsson, (S) Jarkko Pekkala, (S) Gullvi Dahllöf,

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2249-2254 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Jävsnämnden 2015-06-11

Jävsnämnden 2015-06-11 Jävsnämnden 2015-06-11 Jn 5 Säter 2:1, Säter anläggande av konstgräsplan med belysning mm på Säters Idrottsplats... 2 Jn 6 Gruvby 8:2, Gustafs nybyggnad av omklädnings- och duschbaracker... 4 Jn 7 Kungsgården

Läs mer

112 Delegeringsbeslut för redovisning i november Byggsanktionsavgift för att ha påbörjat installation

112 Delegeringsbeslut för redovisning i november Byggsanktionsavgift för att ha påbörjat installation Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 13 Ärendeförteckning 112 Delegeringsbeslut för redovisning i november 2015 113 Byggsanktionsavgift för att ha påbörjat installation av eldstad på utan

Läs mer

VÄRMDÖVIK 1:36: Olovliga markåtgärder; byggsanktionsavgift

VÄRMDÖVIK 1:36: Olovliga markåtgärder; byggsanktionsavgift Datum Dnr 2016-03-18 BYGG.2015.5908 164 Kenneth Carlgren kenneth.carlgren@varmdo.se 08-570 470 22 Bygglovhandläggare Tjänsteskrivelse VÄRMDÖVIK 1:36: Olovliga markåtgärder; byggsanktionsavgift Förslag

Läs mer

Tillsyn - föreskrifter

Tillsyn - föreskrifter Tillsyn - föreskrifter PBL (Avkortad text) 11 kap. 5 En tillsynsmyndighet ska pröva förutsättningarna för och behovet av att ingripa eller besluta om en påföljd enligt detta kapitel, så snart det finns

Läs mer

Gubbängen 1:1, Tallkrogen

Gubbängen 1:1, Tallkrogen Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Bygglovsavdelningen Sida 1 (16) 2014-09-18 Handläggare Isra Hussein Telefon 08-508 27 150 Till Stadsbyggnadsnämnden Ansökan om bygglov för uppförande av 30 meter

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Torsdagen den 23 januari 2019 kl. 09:00 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Torsdagen den 23 januari 2019 kl. 09:00 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Torsdagen den 23 januari 2019 kl. 09:00 11:45 Beslutande Daniel Gunsth (S) Ordförande Lars Hed (M)

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2016-05-23 1(6) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-05-23 kl. 13.00 14.30 Paragrafer 42-43, omedelbar justering Utses att justera Roland Johansson (M) Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult,

Läs mer

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV)

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV) Plats och tid: Sammanträdesrum Fogden, kommunhuset Jokkmokk kl. 10.00-12.00 10:00-10:30 Vattenfall Eldistribution AB, Mikael Öhlund, informerar nämnden gällande transformatorstationer inom strandskydd.

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2160-2166

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum (7)

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum (7) 2012-10-29 1 (7) Plats och tid Vita rummet, kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 22 oktober, klockan 14.00 15.45 Beslutande Tobias Nordlander (S), ordförande Börje Ahlin (S) Per Jörgensen (S) Johanna

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2011-11-15

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2011-11-15 Plats och tid Beslutande Ledamöter Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 november 2011 kl. 13 30 14 50. Peder Griph, s ordförande Kenneth Axelsson, m Arne Holmgren, s Astrid-Marie Jonsson, c Anna-Thuresson,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2198-2203 Sekreterare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2019-04-24 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrummet Pråmen, Kommunhuset, kl 13.30 14.55 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Sigge Synnergård (L)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden. Innehåll Innehåll 19 Godkännande av ärendelista... 37 20 Anmälan av delegationsbeslut... 38 21 Delgivningar... 39 22 Remiss angående reviderad dagvattenpolicy för Mullsjö kommun... 40 23 Tillsynsärende, olovligt

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (9) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M)

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (11)

Miljö- och byggnadsnämnden (11) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-10-18 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-16.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Erik Gustafsson (S) ersätter Dan Eriksson (C)

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 10.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-10-09 1(8) Plats och tid Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 15.00 16.20 Beslutande Ledamöter Lars Brofalk (C), ordf Madeleine Nyström (M) Bengt Lidbäck (FP) Jarl Teljstedt (KD) Jan Lannefelt

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2018-2019 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (12) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén

Läs mer

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M)

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 09.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Håkan Carlsson (M) Anders Sundberg (S) Jaroslav Sranka (KD)

Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Håkan Carlsson (M) Anders Sundberg (S) Jaroslav Sranka (KD) 2012-04-18 1 (22) Plats och sammanträdestid Tunasalen, onsdagen den 18 april 2012, kl. 08.30-11.05 Beslutare Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Håkan Carlsson (M) Anders Sundberg (S)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2036-2040 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i Lysekil kommun

Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i Lysekil kommun Miljönämnden i mellersta Bohuslän Tjänsteskrivelse 2015-02-03 Sida 1 av 8 Miljönämnden i mellersta Bohuslän Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-05-10 1(17) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-14.00 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Anders

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-08-29 2018-1513 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bilen 6 Fastighetens adress: Trångsundsvägen 20 Ärende: Tillbyggnad och nybyggnad av affärshus

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden 1(12) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, Kommunhuset, torsdagen den 15 maj 2014, kl 08.30 10.25. Thomas Backelin (S), ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Hans Lindqvist (C) Övriga deltagande

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum blå, 2013-01-15, kl 13:15-15:30 Beslutande: Anders Malm (M) ordförande Mikael von Krassow (S) Katarina Nilsson (KD) Gun-Inger Sjögren (S) Gunnel Aidemark (FP)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2041-2047 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2017-06-19 1(12) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2017-06-19 kl. 13.30-16.00 Paragrafer 54-60 Utses att justera Einar Holmquist (S) Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2017-06-26 Underskrifter

Läs mer

Sammanlrädesdatum 2011-12-06

Sammanlrädesdatum 2011-12-06 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanlrädesdatum l P''',o,htid Stadshuset, sammanträdesrummet Öringen, kl. 15:00-16:00 8es!lIIande Ledamöter Kjell-Arne Green (S), ordförande 84-90, 92-95 Knut Indebetou (M), ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Tid och plats kl 08.30-12.15 Miljö- och byggförvaltningens sammanträdesrum Beslutande Ledamöter Peter Sövig (S) Tjänstgörande ersättare Åke Sundemar (L) för Bengt Bivrin (MP)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Tid och plats kl 08.30 12.10, 13.00-14.05 Miljö- och byggförvaltningens sammanträdesrum Beslutande Ledamöter Bengt Bivrin (MP) Peter Sövig (S) Tjänstgörande ersättare Tore

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (8) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén (M) vice

Läs mer

Mötets diarienummer Sammanträdesdatum Sida IFO2014/ (4)

Mötets diarienummer Sammanträdesdatum Sida IFO2014/ (4) Kallelse Individ- och familjeomsorgsnämnden Mötets diarienummer Sammanträdesdatum Sida IFO2014/12 2014-08-18 1 (4) Tid Måndag 2014-08-18 k1.14:30 Plats Tingsön - Plangatan 5 Tid för justering Föredragningslista

Läs mer

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30 Beslutande: Göran Olsson (c) Göran Lindgren (m) Göran Frisk (s) Margareta Holm (mp) Rune Larsson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, tf. Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, tf. Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, tf. Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2001-2010 Sekreterare Carina

Läs mer

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp)

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-08-27 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret fredagen den 2 november 2018 kl. 08:00-08:30

Plats och tid Kommunkontoret fredagen den 2 november 2018 kl. 08:00-08:30 1(7) Plats och tid Kommunkontoret fredagen den 2 november 2018 kl. 08:00-08:30 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Utses att justera Justeringens plats och tid

Läs mer

Myndighetsnämnd. [Plats], kl Henrik Olsson. Myndighetsnämnd Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS.

Myndighetsnämnd. [Plats], kl Henrik Olsson. Myndighetsnämnd Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS. Plats och tid [Plats], kl 09.49 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2209-2212 Sekreterare Ordförande Henrik Olsson Justerande Protokollet

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Monica Bergne. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Monica Bergne. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(12) Plats och tid Räddningsstationen, kl 9.00-11.00 Beslutande Ledamöter Rune Daniels (C) ordförande Lars-Erik Jonsén (S) Anders Ehrling (C) Anna-Maja Roos (C) Lars Åkesson (C) Per Segerstéen (M) Bertil

Läs mer

Sida (19) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida (19) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-06-01 1 (19) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2154-2164

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 88-89 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 87, ej 88-89 Arne Andersson (S), ersättare

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare.

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare. Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Plats och tid Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 15.30-15-35 Beslutande M Jörgen-Hagman Lindén, tjänstgör för Lars-Åke Åkesson (M) C Pontus Johansson M Madeleine

Läs mer

Protokoll. Jävsutskott stadshuset, Varvet, vån 5, kl.08:30-9:00

Protokoll. Jävsutskott stadshuset, Varvet, vån 5, kl.08:30-9:00 Sammanträde Plats och tid Ledamöter Övriga stadshuset, Varvet, vån 5, kl.08:30-9:00 Sonny Persson (S), Ordförande Magnus Jacobsson (KD) Lars-Olof Laxrot (V) Jarmo Uusitalo (MP) Cecilia Segerstedt, arkitekt

Läs mer

Miljö- och byggnämnden (6)

Miljö- och byggnämnden (6) 1 (6) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult den 19 januari 2015 kl. 13.30 17.00 Beslutande Tommy Lövquist (S), ordförande Roland Johansson (M), vice ordförande Birgitta Bengtsson (S) Einar Holmquist (S),

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-08-29 2018-1513 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bilen 6 Fastighetens adress: Trångsundsvägen 20 Ärende: Tillbyggnad och nybyggnad av affärshus

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden. Innehåll Innehåll 1 Godkännande av ärendelista... 3 2 Anmälan av delegationsbeslut... 4 3 Delgivningar... 5 4 Statusrapport planärenden... 6 5 Avskrivning av bygglov för nybyggnad av flerbostadshus på del av fastigheten

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE KALLELSE/UNDERRÄTTELSE 2014-06-10 1(3) Styrelse/Nämnd: Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Dag, tid: Tisdag 2014-06-17, kl 13.30 Plats: Kommunstyrelsens sammanträdesrum Ledamöter/ersättare: Gottlieb Granberg

Läs mer

Anvisningar och ansökningsblanketter för ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten för icke etablerade krögare

Anvisningar och ansökningsblanketter för ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten för icke etablerade krögare Anvisningar och ansökningsblanketter för ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten för icke etablerade krögare Innehåller Anvisningar till ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till

Läs mer

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45.

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Evert Johansson, s, ordförande Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v Ej tjänstgörande Arne Holmgren, s Kenneth Hallberg,

Läs mer

Byggsanktionsavgift avseende Tjugan 1, Lunds kommun

Byggsanktionsavgift avseende Tjugan 1, Lunds kommun 79121 Stadsbyggnadskontoret Tjänsteskrivelse 1 (7) Bygglovsavdelningen Marcus Gunnarsson 046-359 45 18 Marcus.gunnarsson@lund.se Byggnadsnämnden Byggsanktionsavgift avseende Tjugan 1, Lunds kommun Sammanfattning

Läs mer