Die Welt der Metallbearbeitung The world of metalworking

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Die Welt der Metallbearbeitung The world of metalworking"

Transkript

1 Die Welt der Metallbearbeitung The world of metalworking Press juni 2011 EMO Hannover 2011visar senaste utvecklingen inom internationell tillverkningsteknologi Ett stort antal kringarrangemang visar vartåt teknologi och företagande är på väg Stockholm, 17 juni Återigen laddar EMO Hannover för att bli mötesplatsen nummer ett för den internationella metallbearbetningsindustrin den 19 till 24 september i år. Tillverkningsexperter från hela världen kommer till i Hannover för att se och höra det senaste inom tillverkningsteknologin, för att planera sina köp och investeringar och för att diskutera trender inom branschen. Inget annat arrangemang samlar så många topp-experter till en och samma plats som denna ledande mässa för metallbearbetning. Förra gången, 2007, kom det experter och fackfolk från mer än 80 olika länder. EMO Hannover 2011 är platsen där det innovativa utbudet möter den sofistikerade efterfrågan, förklarade Christoph Miller, VD för EMO Hannover vid den tyska branschorganisationen för maskinverktygstillverkare (VDW) som ansvarar för EMO, vid en presskonferens i Stockholm i juni. Hannovermässans Sverigekontor AB, Tel.nr (4)

2 Som ledande global fackmässa är det här som man möter nya utvecklingstrender inom industrin. Framtidens lösningar är vad som gäller på EMO Hannover 2011, menade han. Utställningar och företagspresentationer kompletteras som vanligt på Hannovermässan av ett rikt program med arrangemang kring teknik och ekonomi relevanta för såväl användare som leverantörer. Internationell EMO-konferens om hållbar tillverkning Hållbarhet är numera ett fundamentalt krav på industriella processer. Tillverkning spelar en nyckelroll eftersom efterfrågan på varor och tjänster hela tiden ökar medan energi- och råvaruresurser inte är obegränsade. Vad den internationella tillverkningsteknologin redan nu kan åstadkomma finns att se på EMO-konferensen Hållbar tillverkning den 22 och 21 september. Konferensen ordnas av Fraunhofer Institute for Machine Toll and Forming Technology (IWU), Chemniz, i samarbete med EMO-organisatören VDW. Konferensens huvudämnen är - Utforskning av tekniska lösningar för förbättring av energi- och resurseffektivitet när det gäller skärande och formande maskinverktyg och tillverkningsprocesser. - Effektiv fabriksdesign och processkedjor - Produktionsplanering och tillverkningssystem för hållbarhet. b2fair underlättar affärskontakter Med rubriken b2fair arbetar EMO-organisatören VDW tillsammans med Enterprise Europé Network för att underlätta nya affärskontakter. Med hjälp av en databas arrangerar man möten mellan besökare och utställande företag för att initiera och underlätta internationella kontakter för partnerskap eller för att hitta nya kunder och leverantörer. Hannovermässans Sverigekontor AB, Tel.nr (4)

3 B2Fair fungerar som en match-maker, Intresserade utställare och besökare matar in sina profiler i databasen på Med personlig inloggning väljer man intressanta affärskontakter online ett par veckor innan mässan. Baserat på dessa val genererar systemet ett individuellt kontakt- och mötesschema. Anbud och förfrågningar kommuniceras till ett nätverk med 30 partners i 14 länder i Europa under tiden innan EMO. Nya tillverkningsteknologier i flygindustrin konferens och specialarrangemang 22 och 23 september anordnar Leibniz University of Hannover's Institute for Manufacturing Technology and Machine Tools (IFW) och Göttingen-baserade nätverket för innovationer inom maskinbearbetningsteknik en konferens om nya tillverkningsteknologier inom flygindustrin. Nya material och materialkombinationer används alltmer i flygplanstillverkning. Ett exempel är användningen av beta-titanlegeringar tillsammans med kolfiberarmerade plaster för flygkroppar och liknande utveckling när det gäller landställ. Både flygplanstillverkare och leverantörer av instrument och maskinverktyg behöver hålla jämna steg med nya metoder och innovationer från nya verktygskoncept för borrning och fräsning av material och kompositer med hög temperaturresistens till nya verktygskonstruktioner för kostnadseffektiv bearbetning av titan eller strategier för femaxlig maskinbearbetning. Flygindustrin är en viktig pådrivande faktor för teknologiutveckling inom maskinbearbetning. Dagens lösningar och framtidstrender inom komponenttillverkning och bearbetning presenteras och diskuteras på konferensen som i år hålls för elfte gången. Experter behandlar ämnen som bearbetningsteknologi, maskinverktyg, produktionsplanering och reparationsprocesser. Nätverket för maskinbearbetningsinnovationer planerar ett kompletterande program under rubriken Milstolpar inom kostnadseffektiv produktion av titankomponenter. Flygindustrin fungerar som modell och katalysator för innovationer inom många andra sektorer, framdrivna av flygindustrins tillverkningsprogram. Ökande användning av kompositmaterial, särskilt Hannovermässans Sverigekontor AB, Tel.nr (4)

4 högteknologiskt titan, ger nya utmaningar för maskinbearbetningen. Snabbhet, precision och flexibilitet måste ökas, kostnader måste sänkas och produktionstider måste minskas. Arrangemanget visar dagens lösningar när det gäller bearbetning av titankomponenter. Samarbete mellan forskare, utvecklare, tillverkare och användare har förbättrat effektiviteten i tillverkningsprocessen. På kongressen kommer man också visa resultaten av några intressanta experiment med sammansatta material liksom nya sätt att angripa bearbetningsproblem. Fokus kommer förmodligen att ligga på tillverkning av små och stora titankomponenter och arbete med plastkompositer Affärsmöjligheter på den ryska tillväxtmarknaden Ett halvdags symposium om Ryssland äger rum den 21 september, där man diskuterar Tysklands tredje största exportmarknad för maskinverktyg och den sjunde största importmarknaden och tionde största marknaden i världen, Ryssland. Den ryska giganten erbjuder fantastiska affärsmöjligheter med sina enorma råvarutillgångar och stora behov av modernisering av industri och infrastruktur. Symposiet ger deltagarna basinformation kring hur man framgångsrikt gör affärer med Ryssland, och ger konkreta förslag och exempel för att hjälpa företag att ta sig in på den ryska marknaden. Ämnen som behandlas är det mesta från marknadsutvecklingar till nya lovande tendenser inom användarindustrin, exempelvis inom den ryska flygindustrin. Flera Best Practice för framgångsrika affärsmodeller för maskinverktygsindustrin presenteras. Symposiet avrundas med information om exportrelaterade tekniska regler, legala aspekter och olika finansieringsmöjligheter för den som vill gör affärer med Ryssland. Tyske presidenten öppnar EMO Hannover 2011 Christoph Miller berättade vid presskonferensen att den tyske presidenten, Christian Wulff kommer att delta i mässans öppningsceremoni. Det visar vilken Hannovermässans Sverigekontor AB, Tel.nr (4)

5 betydelse EMO har som den ledande mässan men understryker också vilken betydelse tillverkningsteknologin har för Tyskland och Europa, tillade Miller. Hannovermässans Sverigekontor AB, Tel.nr (4)

6 Maskin- och processeffektivitet och hållbarhet är viktiga teman på EMO Hannover september presenterar internationella tillverkare och leverantörer av tillverkningsteknologi Mer än bara maskinverktyg på EMO Hannover. Denna ledande globala mässa för metallbearbetning visar hela bredden av modern teknologi för metallbearbetning, kärnan i all industriell tillverkning. De senaste maskinerna och de effektivaste teknologierna, produktrelaterade tjänster och ämnen som hållbarhet inom tillverkning visas här. Tyngdpunkten ligger på spånskiljande och formande verktygsmaskiner, tillverkningssystem, precisionsverktyg, automatiserade materialflöden, Industriell IT, industrielektronik och tillbehör. Fackfolk och experter som besöker EMO kommer från alla branscher och industrisektorer, inklusive mekanisk industri, fordons- och flygindustri, precisionstillverkning, optisk industri, varvsindustri, medicinteknisk industri, verktygs- och formtillverkning, stål och lättmetallkonstruktion mm. EMO Hannover är den största och mest internationella mötesplatsen för tillverkningsindustrin. År 2007 deltog utställande företag på m2 utställningsyta. Det lockade omkring besökare från mer än 80 länder. EMO är ett registrerat varumärke som ägs av CECIMO, den europeiska branschorganisationen för verktygsindustrin. Pressmaterial finns på (klicka på EMO och Press) Pressbilder till EMO finns på sektionen för press conferences. För ytterligare information kontakta nils@messe.se Hannovermässans Sverigekontor AB Hannovermässans Sverigekontor AB, Tel.nr (4)

Den nya mötesplatsen för konkurrenskraft i tillverkande industri

Den nya mötesplatsen för konkurrenskraft i tillverkande industri Den nya mötesplatsen för konkurrenskraft i tillverkande industri Premiär! OKTober 2012 Grace, Love & Understanding Robotautomation AFFÄRER verktygs- Maskiner Lean-baserad tillverkning www.maexpo.se 1 Lean-baserad

Läs mer

Företagspresentation

Företagspresentation Företagspresentation Vi bryter branschens mönster varje dag Under ett och samma tak levererar vi pneumatik, industriventiler, linjärteknik och profiler En unik mix av produktprogram Öbergs - en oberoende

Läs mer

MADE IN SWEDEN INBJUDAN. building on 100 years of innovation for waterwise communities

MADE IN SWEDEN INBJUDAN. building on 100 years of innovation for waterwise communities MADE IN SWEDEN building on 100 years of innovation for waterwise communities INBJUDAN Unik möjlighet för svenska företag att delta i svensk monter på IWA World Water Congress & Exhibition 2020 Temat för

Läs mer

Innovation Sverige. Helukabels tema i Hannover. Nyhetsbrev från Helukabel Sverige HANNOVERMÄSSAN 2019

Innovation Sverige. Helukabels tema i Hannover. Nyhetsbrev från Helukabel Sverige HANNOVERMÄSSAN 2019 Nyhetsbrev från Helukabel Sverige 1-2019 HANNOVERMÄSSAN 2019 Innovation Sverige Helukabels tema i Hannover Första veckan i april öppnas portarna till Hannovermässan, världens största industrimässa, där

Läs mer

Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning

Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning Kreativitet Personlighet Mässor Konferens Event Uthyrning Lust Nyskapande När människor och idéer möts. Det är då det händer. Tankar utbyts, erfarenheter

Läs mer

Stålindustrins energibehov

Stålindustrins energibehov Stålindustrins energibehov Fokus Sandvik Materials Technology Alena Nordqvist 2014-10-29 Vad vi gör Vi tillverkar avancerade speciallegeringar och keramiska material, industriverktyg och gruvmaskiner.

Läs mer

Temadag: Renovering, uppgradering och förstärkning av metall och betong

Temadag: Renovering, uppgradering och förstärkning av metall och betong Temadag: Renovering, uppgradering och förstärkning av metall och betong Maskiner, konstruktioner och anläggningar utsätts för slitage i form av mekanisk nötning, korrosion, kemiska angrepp och så vidare.

Läs mer

Industriell plattform för leverantörer

Industriell plattform för leverantörer Industriell plattform för leverantörer Handlingsplan 2013-2015 Beslutad 2013-06-04 Bilagor: 1. Aktivitetsplan inkl. tidsplan och ansvarsfördelning 2. Budget 3. Riskanalys Bakgrund Handlingsplanen tar sin

Läs mer

Välkommen till Sandvik En inblick i vår värld

Välkommen till Sandvik En inblick i vår värld Välkommen till En inblick i vår värld Vad gör vi? Vi tillverkar avancerade industriverktyg, gruvmaskiner och specialstålsprodukter. Vi jobbar tillsammans med våra kunder och vi satsar flera miljarder varje

Läs mer

Hur möter Scania framtidens utmaningar?

Hur möter Scania framtidens utmaningar? 1 Hur möter Scania framtidens utmaningar? Stefan Palmgren Senior Vice President, Power Train Production Scania 2 Economic growth powered by developing countries Growing urbanisation Need for infrastructure

Läs mer

Swerea SWECAST AB - Enterprise Europe Network

Swerea SWECAST AB - Enterprise Europe Network Swerea SWECAST AB - Enterprise Europe Network Vårt gemensamma mål är att vi tillsammans skall vara en kompetent resurs för alla företag, och vi ser sammanslagningen som ett viktigt strategiskt steg för

Läs mer

Industrirobotar utveckling och användning utifrån ett danskt perspektiv

Industrirobotar utveckling och användning utifrån ett danskt perspektiv Industrirobotar utveckling och användning utifrån ett danskt perspektiv Världsmarknaden över industrirobotar har ökat kraftigt under senare år och är på väg att hämta sig från tiden efter 2001. Året före

Läs mer

INDUSTRINYTTA PÅ VETENSKAPLIG GRUND

INDUSTRINYTTA PÅ VETENSKAPLIG GRUND INDUSTRINYTTA PÅ VETENSKAPLIG GRUND Peter Bökmark peter.bokmark@ri.se 27 Mars 2019 Research Institutes of Sweden Material and Production RISE IVF 2 Ägarens uppdrag till RISE Industriforskningsinstituten

Läs mer

Förstudie av formfräsning

Förstudie av formfräsning Förstudie av formfräsning För tillverkning av formar för cement- plast- och gjuteriföretag sker modellframställning i olika stadier. För att möta framtiden med snabba omställningar och innovationer framställer

Läs mer

Kärleken till stålet BERÄTTELSEN OM UDDEHOLMS AB

Kärleken till stålet BERÄTTELSEN OM UDDEHOLMS AB Kärleken till stålet BERÄTTELSEN OM UDDEHOLMS AB I 350 år har vi tillverkat stål. Det har gett oss en erfarenhet och en kunskap som lett fram till att vi idag tillverkar världens bästa verktygsstål. 1668

Läs mer

I Sverige finns flera världsledande fordonstillverkare

I Sverige finns flera världsledande fordonstillverkare FFI Transporter, mobilitet och tillgänglighet har stor betydelse för livskvalitet och tillväxt. För en fortsatt positiv samhällsutveckling måste transportlösningarna även vara säkra och miljömässigt hållbara.

Läs mer

Exempel på industrinytta från Swerea Olivier Rod

Exempel på industrinytta från Swerea Olivier Rod Exempel på industrinytta från Swerea Olivier Rod Presentation av Swerea-koncernen 1 Swerea 2 Swerea-koncernen Swerea IVF Industriell produktframtagning, textil, metaller, polymerer, keramer. Swerea KIMAB

Läs mer

Vilken skillnad har Interreg gjort för näringslivet? Lillemor Lindberg Innovatum i Trollhättan

Vilken skillnad har Interreg gjort för näringslivet? Lillemor Lindberg Innovatum i Trollhättan Vilken skillnad har Interreg gjort för näringslivet? Lillemor Lindberg Innovatum i Trollhättan Starta och utveckla företag, projekt och nätverk Ansökan Avslut Projekt-Tratten Instyrningsgrupp Styrgrupp

Läs mer

Se skärvätskan som ett flytande verktyg. Skäroljor / slipoljor

Se skärvätskan som ett flytande verktyg. Skäroljor / slipoljor Se skärvätskan som ett flytande verktyg. Skäroljor / slipoljor Dina spånskärande operationer Borrning Bästa bearbetningsexpert, Som användare av icke vattenblandbara skärvätskor vet du själv bäst vad din

Läs mer

Bevaka samarbetsprofiler inom Enterprise Europe Network

Bevaka samarbetsprofiler inom Enterprise Europe Network Bevaka samarbetsprofiler inom Enterprise Europe Network Genom Enterprise Europe Networks bevakningstjänst kan man registrera sig för prenumeration av samarbetsprofiler. Det kan vara: - Teknikerbjudanden

Läs mer

Partnerskap mellan energi- och fastighetsbolag för energieffektivising. Luleå 2015-10-27

Partnerskap mellan energi- och fastighetsbolag för energieffektivising. Luleå 2015-10-27 Partnerskap mellan energi- och fastighetsbolag för energieffektivising Luleå 2015-10-27 Marknadssituationen Nästan hälften av all energi som genereras i Europa används för värme och kyla. Enorma mängder

Läs mer

Företagspresentation. ThyssenKrupp Materials Sverige

Företagspresentation. ThyssenKrupp Materials Sverige Företagspresentation ThyssenKrupp Materials Sverige Innehåll Litet företag, stora muskler Litet företag stora muskler 3 Branschens ledande serviceföretag 4 Kunskapsledare det tjänar du på 6 Sverigebäst

Läs mer

Automation - nu och framåt. Thomas Lezama

Automation - nu och framåt. Thomas Lezama Automation - nu och framåt Thomas Lezama Agenda Globala trender och Industrie 4.0 och dess betydelse för Volvo Utmaningar och möjligheter 2 2015-12-03 Globala trender som påverkar automationen hos Source:

Läs mer

Arena för metallteknologi Trollhättan PTC - Produktionstekniskt Centrum

Arena för metallteknologi Trollhättan PTC - Produktionstekniskt Centrum Arena för metallteknologi Trollhättan PTC - Produktionstekniskt Centrum Cecilia Ramberg Programkoordinator Swerea IVF Arenaföreträdare PTC i Innovair cecilia.ramberg@swerea.se NRIA Flyg 2013 rekommenderar

Läs mer

Smart produktion & nya affärer Teknikföretag i Sverige digitaliserar

Smart produktion & nya affärer Teknikföretag i Sverige digitaliserar Programmet Smart Produktion & Nya affärer är en del i Arena SVERIGE DIGITALISERAR Smart produktion & nya affärer Teknikföretag i Sverige digitaliserar Ett samarbete mellan Teknikföretagen och IF Metall

Läs mer

Det här är Outokumpu

Det här är Outokumpu Det här är Outokumpu 02 Den globala ledaren inom avancerade material Våra städer blir bara större och vi reser alltmer. Befolkningtillväxten på jorden ställer allt högre krav på industrin att leverera

Läs mer

Omsättning och resultat (MSEK) apr-juni jan-juni jan-juni 2013 2013 2012 *)

Omsättning och resultat (MSEK) apr-juni jan-juni jan-juni 2013 2013 2012 *) 2013-08-08 Delårsrapport januari - juni 2013 Swerea-koncernen Swerea-koncernen skapar förädlar och förmedlar forskningsresultat inom områdena materialprocess-, produktionsteknik samt produktframtagning.

Läs mer

Industriell automation

Industriell automation Industriell automation Under ett och samma tak levererar vi komponenter och system inom pneumatik, linjärteknik, profilsystem, elektriska driv- och styrsystem DET ÄR BARA FANTASIN SOM BEGRÄNSAR MÖJLIGHETERNA

Läs mer

Arcam CAD to Metal. Årsstämma 2015

Arcam CAD to Metal. Årsstämma 2015 Arcam CAD to Metal Årsstämma 2015 Affärsidé Arcam säljer produkter och tjänster för Additiv Tillverkning i metall Fokus på produktion inom implantat- och flygindustri Detaljer med avancerade egenskaper

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ETT FÖRETAG SOM DRIVS AV EXPERTIS OCH UPPFINNINGSRIKEDOM

VÄLKOMMEN TILL ETT FÖRETAG SOM DRIVS AV EXPERTIS OCH UPPFINNINGSRIKEDOM VÄLKOMMEN TILL ETT FÖRETAG SOM DRIVS AV EXPERTIS OCH UPPFINNINGSRIKEDOM SÄKERHETEN FRÄMST Sandviks målsättning är att våra medarbetare, miljön vi arbetar i, våra kunder och våra leverantörer inte ska komma

Läs mer

ULI Geoforum Verksamhetsplan Antagen på föreningens årsmöte, 26 april 2016

ULI Geoforum Verksamhetsplan Antagen på föreningens årsmöte, 26 april 2016 ULI Geoforum Verksamhetsplan 2016-2019 Antagen på föreningens årsmöte, 26 april 2016 1 Förankring av verksamhetsplan för ULI Geoforum Underlag från kansliet Styrelsen Dialog med medlemmar Årsmötet Aug

Läs mer

Logistik styrning av material- och informationsflöden

Logistik styrning av material- och informationsflöden Logistik styrning av material- och informationsflöden Mikael Öhman DIEM Produktionsekonomi - grundkurs 2017 Logistik: styrning av material- och informationsflöden Tisdag 10.10 Torsdag 12.10 Torsdag 19.10

Läs mer

Ladda ner vår nya katalog

Ladda ner vår nya katalog Nyhetsbrev från Helukabel Sverige # 3/2018 NY KATALOG Ladda ner vår nya katalog Supplement till huvudkatalogen Helukabels huvudkatalog (edition 27) förtecknar över 30 000 lagerförda produkter på nära 1200

Läs mer

Erbjudanden för att stärka små och medelstora industriföretags digitalisering

Erbjudanden för att stärka små och medelstora industriföretags digitalisering Erbjudanden för att stärka små och medelstora industriföretags digitalisering Nedan och fler erbjudanden finns sökbara på: www.verksamt.se/driva/digitalisera -ditt-foretag/digitalisera-dittindustriforetag-ny

Läs mer

Forskning och design: Oändlig källa av innovationer

Forskning och design: Oändlig källa av innovationer Forskning och design: Oändlig källa av innovationer Ambition hos ledningen. konkurrera genom tekniska nyheter Efter att ha "uppfunnit det elektropermanenta fältet har Tecnomagnete i över 25 år hängivet

Läs mer

Regeringens strategi för sociala företag ett hållbart samhälle genom socialt företagande och social innovation

Regeringens strategi för sociala företag ett hållbart samhälle genom socialt företagande och social innovation Regeringens strategi för sociala företag ett hållbart samhälle genom socialt företagande och social innovation Produktion: Näringsdepartementet Omslagsbild: Maskot/Folio Artikelnummer: N2018.04 Innehållsförteckning

Läs mer

PM Double Mag. Elektriskt permanentmagnetiskt uppspänningssystem. Eclipse Magnetics Modulärt uppspänningssystem

PM Double Mag. Elektriskt permanentmagnetiskt uppspänningssystem. Eclipse Magnetics Modulärt uppspänningssystem Eclipse Magnetics Modulärt uppspänningssystem PM Double Mag Elektriskt permanentmagnetiskt uppspänningssystem 08-514 307 60 info@bonthron-ewing.se www.bonthron-ewing.se Det ultimata uppspänningssystemet

Läs mer

Årsstämma Karl-Johan Persson, vd

Årsstämma Karl-Johan Persson, vd Årsstämma 2019 Karl-Johan Persson, vd Bransch i förändring Snabb teknisk utveckling Kundernas beteende förändras höjda förväntningar alltmer handel online ny roll för fysiska butiker Förändrat konkurrenslandskap

Läs mer

28-29 september 2017 på Kistamässan, Stockholm MÖTESPLATSEN FÖR EKONOMER OCH FÖRETAGARE

28-29 september 2017 på Kistamässan, Stockholm MÖTESPLATSEN FÖR EKONOMER OCH FÖRETAGARE 28-29 september 2017 på Kistamässan, Stockholm MÖTESPLATSEN FÖR EKONOMER OCH FÖRETAGARE #ekonomiftg Huvudpartner Guldsponsor Mässan får högt betyg av utställarna 4,67 av 6 möjliga. BYGG NÄTVERK, TRÄFFA

Läs mer

Kartläggning av miljötekniksektorn i Västra Götaland Arbetsdokument ver. 2011-04-26

Kartläggning av miljötekniksektorn i Västra Götaland Arbetsdokument ver. 2011-04-26 Västsvenskt nätverk för Hållbar Utveckling Kartläggning av miljötekniksektorn i Västra Götaland Arbetsdokument ver. 2011-04-26 För nätverket GAME författad av Jonas Norrman och Rebecca Brembeck INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass!

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass! Vad är Automation Region? Nya initiativ Automation Region är ett företagskluster som arbetar för att synliggöra och stärka Sveriges automationsindustri. Automationsbranschen har stor strategisk betydelse

Läs mer

3. European Institute of Technology (EIT) - Allmän inriktning

3. European Institute of Technology (EIT) - Allmän inriktning Promemoria 2007-06-14 Näringsdepartementet Beata Matusiak Telefon 08 405 12 15 Mobil 070-639 48 28 E-post beata.matusiak@enterprise.ministry.se UKommenterad dagordning inför möte i konkurrenskraftsrådet

Läs mer

Doktorandprogram. Tjänsteinnovation i kollektivtrafik

Doktorandprogram. Tjänsteinnovation i kollektivtrafik Doktorandprogram Tjänsteinnovation i kollektivtrafik Som Excellence Center har vi ett särskilt ansvar att föra praktik och akademi närmare varandra och som ett led i att hitta nya former för kunskapsutveckling

Läs mer

DIGITALISERAD INDUSTRI EFFEKTIVITET OCH KUNDNYTTA

DIGITALISERAD INDUSTRI EFFEKTIVITET OCH KUNDNYTTA DIGITALISERAD INDUSTRI EFFEKTIVITET OCH KUNDNYTTA VÄRLDSLEDANDE POSITIONER INOM FÖLJANDE OMRÅDEN SKÄRANDE METALLBEARBETNING GRUV- OCH BERGBRYTNING AVANCERAD MATERIALKUNSKAP 2 ÖKAD PRODUKTIVITET, LÖNSAMHET

Läs mer

Matupphandling 80/20. Rapport 1(7) Krinova Incubator & Science Park Stridsvagnsvägen 14 SE Kristianstad Sweden

Matupphandling 80/20. Rapport 1(7) Krinova Incubator & Science Park Stridsvagnsvägen 14 SE Kristianstad Sweden 1(7) Rapport Krinova Incubator & Science Park Stridsvagnsvägen 14 SE-291 39 Kristianstad Sweden +46 73 853 25 15 info@krinova.se www.krinova.se 2(7) Projekt utveckling och spridning av innovativ upphandling

Läs mer

Industry Trend Monitor Mars 2019

Industry Trend Monitor Mars 2019 Industry Trend Monitor Mars 9 Om undersökningen Industry Trend Monitor syftar till att kartlägga och skapa en bild över det svenska industrisamhället. Vilka trender och utmaningar står svensk industri

Läs mer

Nästa Konkurrenskraft! K R I T I S K A F A K T O R E R F Ö R F R A M G Å N G S R I K I N D U S T R I E L L D I G I T A L I S E R I N G

Nästa Konkurrenskraft! K R I T I S K A F A K T O R E R F Ö R F R A M G Å N G S R I K I N D U S T R I E L L D I G I T A L I S E R I N G Nästa Konkurrenskraft! K R I T I S K A F A K T O R E R F Ö R F R A M G Å N G S R I K I N D U S T R I E L L D I G I T A L I S E R I N G Baserad på rapporterna: PiiA Tredje Vågens Automation PiiA LeanAutomation

Läs mer

Hur tjänar man pengar på sina uppfinningar?

Hur tjänar man pengar på sina uppfinningar? Ledarskap Affärsutveckling Affärsjuridik Hur tjänar man pengar på sina uppfinningar? Företagarförbundet 2007-05-21 Vilka är vi på B-Open Nordic? Vi hjälper företag inom ledarskap, affärsutveckling och

Läs mer

ORTOPEDISKA UNDERLEVERANTÖRSMÖJLIGHETER

ORTOPEDISKA UNDERLEVERANTÖRSMÖJLIGHETER ORTOPEDISKA UNDERLEVERANTÖRSMÖJLIGHETER Av Martin von Walterskirchen och Scot Orgish, Swiss Business Hub USA Översikt över den amerikanska ortopediska marknaden Ortopedin svarar för ca 29 % av försäljningen

Läs mer

En företagspresentation

En företagspresentation www.kortsystem.se En företagspresentation Kortsystem Lager, produktion, butik & industri Det började med en entreprenör, en bra idé och timing. I början av 80-talet var Bengt Knutsson på väg till logistikmässan

Läs mer

En snabbare och starkare affärspartner

En snabbare och starkare affärspartner En snabbare och starkare affärspartner Varför blir vissa företag mer framgångsrika än andra? Beror det på kortare time to market, innovationstakten eller produktionskostnaden? Svaret är ovillkorligen ja

Läs mer

Låt oss få presentera; THE:SHOWROOM STOCKHOLM

Låt oss få presentera; THE:SHOWROOM STOCKHOLM Låt oss få presentera; THE:SHOWROOM STOCKHOLM BAKGRUND Stockholm är en mötesplats för att skapa nya kontakter och därmed finna nya kunder och klienter. Det är här både stora och små inredningsprojekt tar

Läs mer

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Industrins betydelse för tillväxt, samhällsutveckling och välstånd i förnyat fokus Industrin

Läs mer

SVENSK KONGRESSRAPPORT

SVENSK KONGRESSRAPPORT 20 17 SVENSK KONGRESSRAPPORT SVENSK KONGRESSRAPPORT ORDFÖRANDE HAR ORDET Möten och kongresser har alltmer hamnat på agendan hos olika aktörer inom besöksnäringen. Det finns dock fortfarande ingen nationell

Läs mer

svensk kongressrapport

svensk kongressrapport swedish network of convention bureaus swedish network of convention bureaus 20 17 svensk kongressrapport svensk kongressrapport ordförande har ordet Möten och kongresser har alltmer hamnat på agendan hos

Läs mer

SHARED SERVICE CENTER

SHARED SERVICE CENTER inbjudan till konferens i Stockholm den 9-10 maj 2012 TALARE FRÅN KF Shared Services Christer Jönsson ABB Ingrid Wåhlberg Volvo Business Service Elisabeth Rocke Lönsam koncentration av tjänster för optimerad

Läs mer

04 / 07. decomagazine 7

04 / 07. decomagazine 7 En affärsledare anförtrodde oss nyligen att fem sidor om en enkel programmeringsutveckling är att gå lite väl långt enligt hans mening. Det är sant! En annan företagsdirektör sa att hon hade läst magazinet

Läs mer

NYHETSBREV 2011 # 2. Convention Bureau

NYHETSBREV 2011 # 2. Convention Bureau NYHETSBREV 2011 # 2 Lite klarare luft, lite starkare färger och en härlig energi efter sommarens ledighet. Hoppas att ni också känner så nu när hösten närmar sig. Efter sommarens många möten med vänner

Läs mer

PRESSKONFERENS 31 JANUARI 2019

PRESSKONFERENS 31 JANUARI 2019 H & M Hennes & Mauritz AB PRESSKONFERENS 31 JANUARI 2019 HELÅRSRAPPORT 2018 KARL-JOHAN PERSSON VD NILS VINGE IR-ANSVARIG FJÄRDE KVARTALET 2018 I KORTHET Bransch i snabb förändring Starkare kollektioner

Läs mer

Mötesplatsen inom det moderna och innovativa lärandet

Mötesplatsen inom det moderna och innovativa lärandet ii Mötesplatsen inom det moderna och innovativa lärandet www.settsyd.se #SETTSYD Samarbetspartner Arrangörer Den 30-31 oktober är det dags för den tredje upplagan av SETT SYD på Malmömässan! SETT står

Läs mer

Kort beskrivning av det strategiska innovationsprogrammet. RE:Source

Kort beskrivning av det strategiska innovationsprogrammet. RE:Source Kort beskrivning av det strategiska innovationsprogrammet RE:Source 2016 2018 Vad är RE:Source? RE:Source är ett nationellt strategiskt innovationsprogram inom området resurs- och avfallshantering. Medlemmar

Läs mer

Enhancing Volunteering Actions and Quality in Europe project (EVOLAQ)

Enhancing Volunteering Actions and Quality in Europe project (EVOLAQ) Enhancing Volunteering Actions and Quality in Europe project (EVOLAQ) Konferenser Evolaq projekt 2016-2017 Det har arrangerat 9 st konferenser inom EVOLAQ-projektet från mars 2016 till december 2017. EVOLAQ-projektet

Läs mer

Steget före tillsammans

Steget före tillsammans Foto: Cargotec Steget före tillsammans I södra Sverige finns föreningen Tunga fordon som är en medlemsorganisation med världsledande tillverkare av tunga fordon som dumprar, hjullastare, skogsmaskiner,

Läs mer

Utveckla kunskap och nätverk genom deltagande i forskningsprojekt!

Utveckla kunskap och nätverk genom deltagande i forskningsprojekt! Utveckla kunskap och nätverk genom deltagande i forskningsprojekt! Jens.vonAxelson@VINNOVA.se Vad gör VINNOVA? Investeringar i forskning och innovation Vi ser till att forskning kommer till nytta och är

Läs mer

TILLSTÅNDET I MILJÖN 2017

TILLSTÅNDET I MILJÖN 2017 TILLSTÅNDET I MILJÖN 2017 ÖVERSIKT UTBLICK 08.15 2017 DET FINNS INGEN SNABB OCH ENKEL VÄG TILL HÅLLBARHET. ÖVERGÅNGEN KRÄVER EN GEMENSAM ANSTRÄNGNING FRÅN SÅVÄL BESLUTSFATTARE, FÖRETAG OCH ALLMÄNHET. VID

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Stockholm, 2015-02-1617 Bokslutskommuniké 2014 Hållbart värdeskapande i tillväxtbolag Avyttring av LeanNova Engineering i Trollhättan Viktiga händelser under helåret 2014 och fjärde kvartalet Fouriertransform

Läs mer

Hur möter vi transportsektorns hållbarhetsutmaningar? Anna Dubois Chalmers University of Technology

Hur möter vi transportsektorns hållbarhetsutmaningar? Anna Dubois Chalmers University of Technology Hur möter vi transportsektorns hållbarhetsutmaningar? Anna Dubois Chalmers University of Technology Hur möter vi transportsektorns hållbarhetsutmaningar? Är det rätt fråga? Infrastruktursatsningar Nya

Läs mer

Industry Trend Monitor. Februari 2018

Industry Trend Monitor. Februari 2018 Industry Trend Monitor Februari 208 Industry Trend Monitor syftar till att kartlägga och skapa en bild över det svenska industrisamhället. Vilka trender och utmaningar står svensk industri inför? Hur ser

Läs mer

Både bredd och spets vem tror på det idag? VI GÖR DET

Både bredd och spets vem tror på det idag? VI GÖR DET V Ä L K O M M E N T I L L A X I P T O I N N O V A T I V F Ö R Ä D L I N G Både bredd och spets vem tror på det idag? VI GÖR DET Vi tar ett steg tillbaka och går framåt. Axipto AB är ett ungt och nytänkande

Läs mer

Skillnaden ligger i detaljerna. Främsta konkurrensfördelar med LG Solar

Skillnaden ligger i detaljerna. Främsta konkurrensfördelar med LG Solar Skillnaden ligger i detaljerna Främsta konkurrensfördelar med LG Solar FINANSIELL STYRKA HUR ÄR DEN AKTUELLA SITUATIONEN INOM SOLCELLSINDUSTRIN? Marknaden för solceller är under kraftig förändring. Minskande

Läs mer

5 framtidshypoteser som hjälper dig a! ställa de rä!a frågorna

5 framtidshypoteser som hjälper dig a! ställa de rä!a frågorna 5 framtidshypoteser som hjälper dig a! ställa de rä!a frågorna Michaël Berglund Styrelseutbildning ANNA GULLSTRAND Digital strateg / Föreläsare / Facilitator / Organisationskonsult / Skribent 22 maj 2019

Läs mer

Framtidens produktion

Framtidens produktion Framtidens produktion Framtidens produktion Framtidens produktion Framtidens Framtidens produktion Siemens är en pionjär inom Future of Manufacturing. Vi hjälper Sveriges industrier att ta klivet upp till

Läs mer

Arenan för smarta elektroniklösningar, inspirerande möten och affärer!

Arenan för smarta elektroniklösningar, inspirerande möten och affärer! att ställa ut på S.E.E. 2016 19 21 april 2016 Kistamässan Kista Science City Arenan för smarta elektroniklösningar, inspirerande möten och affärer! Av, med och för branschen! Arrangörer: LÄNK TILL UTSKRIFTSVÄNLIG

Läs mer

Prel förslag program Konferens dag 1

Prel förslag program Konferens dag 1 10.00 11.30 11.45 12.15 12.15 13.00 Prel förslag program Konferens dag 1 Invigning MERA-konferensen Leif Johansson, VD, Tema: Vikten av produktion och AB Volvo, produktionsteknisk forskning i Sverige Leif

Läs mer

Tredje Vågens Automation

Tredje Vågens Automation Tredje Vågens Automation K R I T I S K A F A K T O R E R F Ö R F R A M G Å N G S R I K I N D U S T R I E L L D I G I T A L I S E R I N G Presentationen är baserad på rapporterna: PiiA Tredje Vågens Automation

Läs mer

REGO-FIX: SWISS MADE UNDER MER ÄN 50 ÅR

REGO-FIX: SWISS MADE UNDER MER ÄN 50 ÅR REGO-FIX: SWISS MADE UNDER MER ÄN 50 ÅR Fokus på högsta precisionsnivå och alltid i farten det är framgångsreceptet hos REGO-FIX AG, schweizisk tillverkare av hållande precisionsverktyg med huvudkontor

Läs mer

Specialisten på skärande bearbetning

Specialisten på skärande bearbetning Specialisten på skärande bearbetning Företaget Ekets Ekets är ett av Sveriges 10 största företag när det gäller skärande bearbetning. Vi har en kapacitet på 500.000 timmar i mer än 100 CNC-styrda maskiner.

Läs mer

Se skärvätskan som ett flytande verktyg. Vattenblandbar skärvätska

Se skärvätskan som ett flytande verktyg. Vattenblandbar skärvätska Se skärvätskan som ett flytande verktyg. Vattenblandbar skärvätska Era spånskärande operationer Borrning Gängning Bästa bearbetningsexpert, Som användare av kylvätskor vet du själv bäst vad din produktion

Läs mer

Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och

Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och Swerea SWECAST projektet Våga Växa Vinna. Projektet

Läs mer

Lantmännen ett bondeägt företag

Lantmännen ett bondeägt företag Lantmännen ett bondeägt företag Alnarp den 27 februari 2014 Bengt-Olov Gunnarson, ordförande, Lantmännen Agenda Aktuellt ekonomiskt läge Utdelning och ägarnytta Omvärld Frågor och diskussion 2 Distriktsstämma

Läs mer

10 tips för den ansvarsfulla entreprenören

10 tips för den ansvarsfulla entreprenören 10 tips för den ansvarsfulla entreprenören 2 Att lyckas med sitt hållbarhetsarbete Hållbarhetsarbete kan bedrivas av företag i alla branscher och storlekar. Den enda skillnaden är att det är enklare i

Läs mer

- RISE roll i stödsystemet Linus Arnold, Innovations- och företagsutveckling

- RISE roll i stödsystemet Linus Arnold, Innovations- och företagsutveckling Stöd inom livsmedelsexport - RISE roll i stödsystemet Linus Arnold, Innovations- och företagsutveckling 2019-02-01 RISE ett starkt, samlat forskningsinstitut för Sverige Ett kraftfullt forskningsinstitut

Läs mer

Programbeskrivning RE:Source - bilaga B. Effektlogik för RE:Source

Programbeskrivning RE:Source - bilaga B. Effektlogik för RE:Source Programbeskrivning - bilaga B Effektlogik för lett till ökad samverkan synergieffekter mellan alla nationella FoI-aktiviteter på området tydligt bidragit till hållbar tillväxt lösningar på samhällsutmaningar

Läs mer

Vad som driver oss. Koncernpresentation för voestalpine Redovisningsår 2013/14. voestalpine AG www.voestalpine.com

Vad som driver oss. Koncernpresentation för voestalpine Redovisningsår 2013/14. voestalpine AG www.voestalpine.com Vad som driver oss Koncernpresentation för voestalpine Redovisningsår 2013/14 www.voestalpine.com Vi har framtiden i egna händer Som stålbaserad teknologi- och industrikoncern samt världsledande aktör

Läs mer

Sammanställare: Anders Svensson 2014-01-23 Sida 1 (5) Plats: Bergsmansalen, Swerea KIMAB, Isafjordsgatan 28 A, 164 40 Kista.

Sammanställare: Anders Svensson 2014-01-23 Sida 1 (5) Plats: Bergsmansalen, Swerea KIMAB, Isafjordsgatan 28 A, 164 40 Kista. Anders Svensson 2014-01-23 Sida 1 (5) Minnesanteckningar workshop nummer 3 2014-01-23 Tid: 10:00-15:00 Plats: Bergsmansalen, Swerea KIMAB, Isafjordsgatan 28 A, 164 40 Kista. Nedan följer en summering av

Läs mer

Den nationella mötesplatsen om socialt ansvarstagande i praktiken

Den nationella mötesplatsen om socialt ansvarstagande i praktiken Den nationella mötesplatsen om socialt ansvarstagande i praktiken Datum: 6 december 2017 Plats: 7A Odenplan, Stockholm Tid. 09:00 17:00 + mingel Arrangörer: Aktuellt Hållbarhet + medarrangör (Läs mer om

Läs mer

Utvecklingsarena för digitala tjänster. Pär Nygårds +46706427058 par.nygards@almega.se

Utvecklingsarena för digitala tjänster. Pär Nygårds +46706427058 par.nygards@almega.se Utvecklingsarena för digitala tjänster Pär Nygårds +46706427058 par.nygards@almega.se IT&Telekomföretagen Branschorganisation för svenska IT och telekomföretag Över 900 medlemsföretag med 90.000 anställda

Läs mer

Bearbetning av kompositer, samverkan med företag och framtida satsningar Swedish Waterjet lab. Anders Jönsson 2014-05-16

Bearbetning av kompositer, samverkan med företag och framtida satsningar Swedish Waterjet lab. Anders Jönsson 2014-05-16 Bearbetning av kompositer, samverkan med företag och framtida satsningar Swedish Waterjet lab Anders Jönsson 2014-05-16 Alton Box Board Co i TN, USA, 1972 BestMatic AB, 1975 puzzle cutting KÄRNAN Swedish

Läs mer

GÖR VERKLIGHET AV DIN DIGITALA POTENTIAL.

GÖR VERKLIGHET AV DIN DIGITALA POTENTIAL. GÖR VERKLIGHET AV DIN DIGITALA POTENTIAL. UPPKOPPLAT BEHÖVER INTE BETYDA SMART. Trasslat in dig i tekniken? Se vår humoristiska film om en möjlig (?) nära, uppkopplad framtid. www.semcon.com/smart Att

Läs mer

Rx för sunda tillverkare

Rx för sunda tillverkare Rx för sunda tillverkare Ett 20-miljarderdollarsfix Av Jim Lorincz 1 52 Det är idag definitivt ett nöje att vara en av tillverkarna inom industrin för medicinsk utrustning. Hur man än delar upp det, globalt

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Utgångspunkter för framtagandet av en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige. Näringsdepartementet

Utgångspunkter för framtagandet av en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige. Näringsdepartementet Utgångspunkter för framtagandet av en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Tidplan och process Arbetsgrupp N-dep Intern beredning Dialog med intressenter Beslut JUN AUG SEPT OKT NOV DEC Industrisamtal

Läs mer

EUROPEISKT INNOVATIONSPARTNERSKAP EIP FÖR RÅVAROR. Lars-Eric Aaro, Vd och koncernchef LKAB Bergforsk, 27 maj 2013, Luleå

EUROPEISKT INNOVATIONSPARTNERSKAP EIP FÖR RÅVAROR. Lars-Eric Aaro, Vd och koncernchef LKAB Bergforsk, 27 maj 2013, Luleå EUROPEISKT INNOVATIONSPARTNERSKAP EIP FÖR RÅVAROR Lars-Eric Aaro, Vd och koncernchef LKAB Bergforsk, 27 maj 2013, Luleå 3 MILJARDER NYA KONSUMENTER GÅR FRÅN FATTIGDOM TILL MEDELKLASS 1 FRAM TILL 2030.

Läs mer

TRIPLE USE SNABB OCH KOSTNADSEFFEKTIV. LIGHTer Workshop Göteborg 2014-05-13

TRIPLE USE SNABB OCH KOSTNADSEFFEKTIV. LIGHTer Workshop Göteborg 2014-05-13 TRIPLE USE SNABB OCH KOSTNADSEFFEKTIV TILLVERKNING AV HÖGPRESTANDAKOMPOSITER Christina Altkvist/Anette Järneteg C st a t st/ ette Jä eteg LIGHTer Workshop Göteborg 2014-05-13 Triple Use Pilotprojekt Ett

Läs mer

Inbjudan samarbete och affärsmöjligheter i Brasilien för svenska tillväxtföretag

Inbjudan samarbete och affärsmöjligheter i Brasilien för svenska tillväxtföretag Inbjudan samarbete och affärsmöjligheter i Brasilien för svenska tillväxtföretag Ett samverkansprojekt mellan VINNOVA och SISP Stockholm 2012-03-15 1 Allmänt om inbjudan Denna inbjudan är en del av projektet

Läs mer

SHARED SERVICE CENTER

SHARED SERVICE CENTER inbjudan till konferens i Stockholm den 9-10 maj 2012 TALARE FRÅN Lönsam koncentration av tjänster för optimerad SSC Bonnier Solution PÅ KONFERENSEN FÅR DU LÄRA DIG: Så förbereder du din verksamhet för

Läs mer

När du har höga krav

När du har höga krav När du har höga krav Vi kan tunnplåtsbearbetning Plåtspecialisten är ett familjeägt företag som sedan 1948 utvecklats från ett gediget hantverksföretag till en modern kontraktstillverkare. Våra kunder

Läs mer

>Nyhetsblad Pacom Nordic Maj 2013

>Nyhetsblad Pacom Nordic Maj 2013 >Nyhetsblad Pacom Nordic Maj 2013 Viktiga samarbeten Pacom Nordic har inlett ett betydande samarbete med säkerhetsföretagen Swesafe och Zenita. Samarbetet innebär att de tillsammans med nuvarande partners

Läs mer

Om Säkerhets- och försvarsföretagen

Om Säkerhets- och försvarsföretagen Om Säkerhets- och försvarsföretagen Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF) är en branschorganisation för företag inom säkerhets- och försvarsområdet med verksamhet i Sverige. Vi har 62 medlemsföretag

Läs mer

En värld i ständig förändring Family Business Survey 2014 Sverige

En värld i ständig förändring Family Business Survey 2014 Sverige En värld i ständig förändring Family Business Survey 2014 Sverige 2 Innehåll 4 6 8 10 12 14 Vi ser familjeföretagens utmaningar PwC:s analys Familjeföretagen vill vara hållbara Innovation och talang viktiga

Läs mer